ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Björn Järhult

Sidor: [1]
1
I Västerås stifts herdaminne [Ekström, Gunnar: Västerås stifts herdaminne, II:1. 1600-talet. (Västerås 1971)] anges på sidan 466-467 angående kyrkoherden Johannes Jonæ Husbymontanus att han i sitt första äktenskap var gift med Gertrud Mattsdotter, dotter av Matts Andersson och Karin Jöransdotter i Husby.

I Husby socken i Dalarna - Tredje häftet [Utgiven av Husby Sockenbokskommitté] hänvisas på sidan 18 till en släkttavla upprättad 1793 över "hinshyttesläkten" och "några uppgifter" anförs. Bland annat att Karin Jöransdotter var ett av fyra barn till Jöran Björnsson (levde ännu 1544) och en Dordi. Karin Jöransdotter ska ha varit gift med Matts Andersson från Långshyttan och levde ännu 1577.


Innan jag börjar rota i domböcker undrar jag om någon redan gjort en närmare undersökning och kan bekräfta att det är samma Matts Andersson och Karin Jöransdotter som avses i ovan redovisad litteratur.


Vidare är jag nyfiken på den släkttavla från 1793 som nämns i häftet från Husby Sockenbokskommitté. Är någon närmare bekant med den i fråga om upphovsman, pålitlighet etc. och var finns den idag?


Tacksam för svar från någon som är bättre bevandrad i Husby än jag.

2
Bureätten / Olof Laurentiis dotter Beata
« skrivet: 2020-12-19, 17:19 »
I Härnösands stifts herdaminne finns i den upplaga som är tillgängligt via projekt Runeberg uppgiften att Olof Laurentii (med felaktiga tillnamnet Bure) har dottern Beata gift med akademifogden i Uppsala Olof Biörn (http://runeberg.org/hernosandh/2/0293.html).


Någon akademifogde med detta namn har jag inte hittat. Däremot framgår i Akademiska konsistoriets protokoll (tillgängligt här http://www.diva-portal.se/smash/geta2:1077219/FULLTEXT01.pdf) att spismästaren Olof Biörnsson har en maka vid namn Beata.


Vidare anges i K.W. Herdins Uppsala på 1600-talet Rättsväsendet II. Livsbilder s. 157 att spismästaren vid akad. kommunitetet Olof Biörnsson i sitt första äktenskap med NN fick två söner och en dotter. Sönerna hette Roland Biörn och Olof Biörn. Olof var löjtnant. Upplysningen säger ordagrant: "Hon hade i förra giftet 2 söner, Roland Biörn och Olof Biörn, den senare löjtnant, och 1 dotter (77 3/2, 82 13/9); † 1657 (enl. hr Pers ant. bok ULA).


Är det någon som är insatt i ämnet och forskat kring Beata som kan kommentera detta? Ytterligare en fråga jag ställer mig är vad "hr Pers ant. bok ULA" är för något?

3
Övriga källor / Likpredikningar
« skrivet: 2020-12-16, 08:09 »
I det gamla herdaminnet för Uppsala stift "Upsala Arkestifts Herdaminne" av Fant och Låstbom (Upsala 1842) hänvisas på sid 193 (Marcus Simming) under Skrifter  till en "Likpredikan öfv. Befallningsman F. A. Graan, lb. 1672". Jag har en viss misstanke om att den som egentligen avses är Akademifogden J.A. Graan som dog 1671.


Oavsett om min hypotes är korrekt eller inte så är det källan jag är intresserad av. Hur får man fatt i likpredikningar? Jag har sett att det finns något som kallas Hintzesamlingen, men i det register som finns på Genealogiska föreningen blev det ingen träff.

4
01) Domböcker / Fråga om uppbud
« skrivet: 2019-12-07, 00:51 »
Kort bakgrund: det gäller uppbud av 3 öresland jord i byn Översävne noterad vid tre på varandra följande ting i Simtuna härads dombok 1681. Vad jag inte blir klok på är att det står "näst södergården" och inte endast "södergården". Vidare står det inte heller om det gäller arvjord eller köpjord, bara att jorden är "Till sahlu".


Södergården i Översävne var på 4 öresland och ägdes av en Erik Larsson från mitten av 1640-talet till 1679 då han är överstruken i mantalslängden och det finns testamente i kyrkoräkenskaperna. Det finns enligt mantalslängderna 2 söner och 1 sonhustru, aldrig någon dotter. Sonen med sonhustrun dör året innan, alltså 1678 och det har inte gått att belägga några barn i det äktenskapet. I mantalslängden ersätts den döde Erik Larsson med Erik Eriksson som med allra största sannolikhet är den andra sonen (styrks också genom senare fadderskap vid dop mellan denne Erik och en syster Elin). Genom dödboken i Västerlövsta socken där Översävne ligger kan nämnde Elin med säkerhet bekräftas som en dotter, där nämns fadern och modern uttryckligen vid namn. Ytterligare en dotter finns sannolikt eftersom i de äldsta husförhörslängderna finns en syster Sara till Erik Eriksson noterad.


Vad jag främst undrar är om "näst södergården" syftar på ett stycke mark som ligger i anslutning till södergården, men inte utgör en del av den?


Eller om det handlar om att Erik Eriksson löser ut sina arvingar? Men då får jag inte riktigt ihop att det är 3 öreland på uppbud. Om den döde brodern hade arvingar skulle han ha fyra systrar och om den döde brodern saknade arvingar hela sex systrar. Jag har gått igenom domböcker, mantalslängder, dödböcker och andra längder noggrant och det är inte sannolikt att det funnits så många döttrar till Erik Larsson (att alla inte nämnts i mantalslängden är dock uppenbart eftersom det bevisligen finns minst en dotter och sannolikt två).

5
00 - Lagar / Fastighetsöverlåtelse på 1600-talet
« skrivet: 2019-02-20, 18:34 »
En av mina anfäder var inblandad i en (eller kanske flera) fastighetsöverlåtelse kring 1600-talets mitt och jag behöver hjälp att förstå transaktionskedjan och vem som sålde och köpte vad. Det är lite snårigt, men jag ska försöka strukturera upp det hela. Några fakta som är klarlagda är att Erik Larsson ägde södergården i Översävne i Västerlövsta socken (Uppland) från sent 1640-tal till sin död 1679. Han var gift med Karin Olofsdotter som var syster till länsman Anders Olofsson i Arnebo (samma socken).


I Simtuna häradsrätt finns på samma uppslag som är från 1650 två mål som berör södergården i Översävne och ovan berörda personer: [size=78%]https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0104899_00010[/size] (målen är de första på uppslagets respektive sida som inleds med "Dito"). Som jag förstår dessa mål (sammanfattat på modern svenska):


(Vänstra sidan)
Anders Olofsson har köpt 18 penningland av sin syster Karin och hennes man Erik Larsson har givit sitt samtycke. Anders Olofsson har betalt 100 daler kopparmynt för vilka han har köpt systern och Erik Larsson ett hemman i Översävne i Västerlövsta socken.


(Högra sidan)
Erik Larsson uppvisar ett köpebrev från 1646 där han köpt sammanlagt 4 öresland hus och jord i Översävene. Borgaren i Sala Stad har sålt en del som Erik Larsson betalat med pengar + en stut och en ko. Oluf Hinrichsson har sålt en del "som hans hustru ähr arffallig till" och som betalning har han fått pengar + sågstockar. Sedan följer en passage som jag inte begriper:


"Hwilka) fyra öres landh iordh be:te hemulzman hafwa i wederlagh igen bekommit emot 4 öreslandh i Norrby by the afstå måste, som wälb.ne landzhöfdningens herr Johan ____ bref den 15 Januarij A: 1642 uhtwijsar (dhen dhe) ord (igen) uplåhta Erich Larsson, hans hustru och barn, medhan betalningen fyllest ____ ähr och sedhan för Lagz och Tingz den 22 september A:o 1646 den första gångh upbudat och efter nästa Tinghz____ fullbudat och sedhan uthan klander lagståndet, derför dömde Rätten detta kjöp stadigt och fast för Erich Larsson hans hustru och barn, samma huus och iordh behålla, nyttia och bruuka, som lag säger".


Här är jag inne på "be:te hemulzman" syftar på Erik Larsson och att han bytt 4 öresland i Norrby socken (grannsocken till Västerlövsta). I Övertjurbo häradsrätts dombok hittar jag något som rör detta år 1642, nämligen ett uppbud: [/size][size=78%]https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0104925_00070[/size] (se högra sidan där tre hemman om 4 öresland vardera anges vara bytesjord mellan kronan och Erik Nilsson - för det står väl inte Larsson?).

Ungefär vid samma tid (1642) finns ett uppbud i Simtuna häradsrätts dombok som också rör 4 öresland i Översävne och där nämns Norrby socken och en donation: [/size][size=78%]https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0104898_00039[/size]


Jag blir inte klok på detta och är mycket tacksam om någon med kunskap och erfarenhet kan förklara detta.


Tack på förhand
Björn

6
Linköping / Begriper inte hänvisning i församlingsbok
« skrivet: 2018-10-31, 22:16 »
I Linköpings domkyrkoförsamlings församlingsbok AIIa:12 hänvisas i länken nedan till "Åförs 99" (se post 3 - Johansson, Axel Elias). På andra sidor noters också "Åförs" följt av ett nummer.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/90000450_00275


Har helt enkelt tappat bort Axel Elias efter 1921 - vilket väl är året som avses i kolumnen längst till höger. Har också gått igenom utflyttningslängd för år 1921 och han tycks inte ha lämnat församlingen.


Så, tacksam för hjälp om vad hänvisningen kan avse.

7
Ottarp / Ottarp AI:4 (1831-1839) s. 67
« skrivet: 2018-04-16, 16:44 »
Andra stycket under uppräkningen av drängar, person nr. 6 i listan Jöns Pehrsson född 1809 23/10. Vad står det i kolumnen för födelseställe?


Bifogar länk till svar: [size=78%]https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0068423_00075[/size]


Mycket tacksam för svar.

8
Får inte riktigt ihop den här lilla noteringen i jordeboken för 1680. Det rör ett 1/2 skattehemman i byn Sävne som under flera decennier ägts av Erik Larsson. Från andra källor vet jag att denne Erik Larsson dog 1679.


Första raden: "? ?"
Andra raden: "arfwingars kiöpte"
Tredje raden: "giodth ?"


Tacksam för hjälp.
Björn

9
  Tacksam för tolkning av nedanstående text hämtat från laga ting den 9 oktober 1651 Simtuna härad s. 361. Texten är tolkad av mig och det kan mycket väl finnas feltolkningar som påverkar förståelsen. Vill någon titta på originalet och "rätta" mig är jag tacksam.


Citera
Per Swensson Regementzskifare fordrade effter Länzmann Daniel Olufsson obligation Ao 1646 20 (?) Kopparmynt på Captein Håkan Hanssonz wägnar, whilka penningar Daniel Sadhe sigh hafva betalt och tillsändt Captein Håkan medh uhtskickadh Per Erichsson, gammal knecht i Järlåsa Sochen, hwilken Per och nu framstegh för Rätten och efter anlagd Edh Vitnade, at han på Daniel Olssonz Länzmanz Wägnar hafwer för fem åhr sedan denna tijdh fördh. 20 (?) Kopparmynt till Captein Håkan Hansson i Tibble och Skulltuna sochen, whilka penningar uhti Capteins frånwaro han Lefwererade och tillräknade Capteins dotter Karin Håkansdotter, utan han fick icke igen handkwittenz(?), dhen hon icke hadhe, dhet och Anders Olufsson i Arnebo samtyckte, at Daniel (*** trasigt svårläst parti ***) icke huru många penningar woro, (?) han icke sågh reknas. Alltså sadhe Rätten nu Daniel Olufsson frij för samma ware betalningh, och handkwittenz(?) ware Krafttlöös, till dess bättre Skiäl af kiäranden wijsas.


Min tolkning beskrivet på modern svenska är att Per Swensson gått till häradsrätten och på Håkan Hanssons vägnar försökt hävda att Daniel Olufsson inte betalat sin skuld. Daniel å sin sida säger att han visst betalt och det gick till på så sätt att han skickade ett bud, knekten Per Erichsson. Denne Per Erichsson är också personligen närvarande vid tinget och efter att han avlagt ed berättar han att pengarna överlämnades till Håkan Hanssons dotter Karin Håkansson. Dock fick han inte något kvitto på den erlagda betalningen och inte heller överlämnades skuldebrevet (eller motsvarande) eftersom Karin inte hade detta. Av det trasiga partiet kan man utläsa att någon påstår sig ha bevittnat att pengar överlämnats, men inte vilken summa som överräcktes.


Vad det gäller rättens beslut är jag lite konfunderad, men det tycks som att rättens uppfattning är att Daniel Olufsson inte ska anses vara skyldig att betala summan till dess att Håkan Hansson (som väl rimligen är käranden i detta fall eftersom han genom sitt ombud Per Svensson väckt talan vid rätten) visar bättre skäl för att Daniel Olufsson inte betalat sin skuld.


Tacksam om någon kan bekräfta min tolkning, alternativt upplysa mig om jag tolkat fel. Särskilt intresserad av vad det står mellan 20 och Kopparmynt? Vidare är jag lite tveksam om det verkligen står "handkwittenz" eller om det är något annat uttryck?

10
Västerlövsta / Västerlövsta C:1 Sid 105
« skrivet: 2017-03-23, 22:12 »
Det gäller Erik Olofsson i Kongsbo som noteras död den 27 Mars 1698. I hans dödsnotis står en förkortning  före namnet. Jag kan tyda det mesta, men blir inte klok på förkortningen: "Före detta ??? mannen". Var lite inne på att det kan stå "rds. mannen", alltså riksdagsmannen. Men om man läser vidare så tycks han mer ha haft ett praktiskt handlag som "snickare och målare". Är det någon som har förslag?

11
När man särskild läser igenom de  
amerikanska inläggen och ser att flera namn  
återkommer ofta, då blir man ledsen. Det är  
icke mening att dessa personer ska få all sin  
släktforskning gjord med hjälp av vänliga  
medmänniskor.  
Rötter ska vara en starthjälp och hjälp när  
man skör fast.
Den andra frågan är, att oftast få en del av  
våra sökande amerikaner uppgifter utan  
källangivelse.
Sonia

12
Äldre ord A - K / Brödlag
« skrivet: 2003-12-07, 11:15 »
Har stött på uttrycket brödlag i ett utdrag från Hälsingland ca: 1750.
...sonen har varit i brödlag med fadern sedan ...
 
Vad menas med brödlag?
 
Arne  
Arboga

13
Förnamn - J / Jonas
« skrivet: 2002-05-03, 19:28 »
Kanske en dum fråga, men jag ställer den ändå.
 
Hur troligt är det att ett barn som enligt födelsboken är döpt till Jon senare dyker upp i husförhörslängderna som Jonas. När han senare blir vuxen kallas han Jon igen?
 
Allt stämmer, förutom namnet. Men Jon är väl en förenkling av Jonas?
 
Detta fall gäller slutet av 1700-talet.
 
 
MVH
 
Björn Bertilsson

14
Sala landsförsamling / Sala lfs FI 1775-1820
« skrivet: 2009-06-18, 21:05 »

 
Vad står det ovanför Hans Jansson? Kan det vara Klåckmakarman?
 
Bästa hälsningar
Björn

15
Möklinta, F:1 / Möklinta dödsbok 1715-1570
« skrivet: 2008-11-24, 09:30 »
Hej!
Kan någon tyda gård och församling där Ingeborg föddes?
Mvh
Max

16
Hej,
 
Önskar hjälp med nedanstående avskedade soldat Johan Ehn för Enåkersby rote i Västmanland.
 

 
Begär ock får afsked för sjuklighet, bevistat kriget i Tyskland och Norrige 1813-1814, [...] alltid gjort sig känd för ett utmärkt [...] hedrande uppförande, [...] till underhåll.  
 
Tack på förhand
Björn

17
Västerlövsta / Västerlövsta C:1 dödsnotis Anna Svensdotter
« skrivet: 2008-09-22, 23:22 »
Tacksam för hjälp med bifogad text.  
 

 
Jag har suttit ett bra tag med detta, men får inte riktigt ihop det.  
 
[...] fattiga hustru Anna Svensdotter, född i augusti om 1677. Fadern då bokhållaren på Gysinge bruk Sven Persson, modern hustrun Catharina Gran. Döpt, efter faderns död uppfostrad och undervisad i kristendomsstycken i Enåker Ingbo. År 1695 gift med Cronorättaren Anders Larsson som då brukade Hanebo i Enåker och har widh 41 åhr sammanlevad avlad 6 barn, 2 söner och 4 döttrar. En son och 2:ne döttrar levade [...]. År 1736 enka [...] [...] [...] i Hanebo, derför i prestgården och på dess ägor och nu sedan [...] har i prestgården lewat flera år [...] [...] har i Kongsbo at uti någon år [...] af fattigmedlen och [...] ett stilla och chrisligt leverne.
 
[...]
 
avsommnad onsdag den 22 jan. Levat 74 år och på sitt 75te stedan [...] augusti månad.
 
En kommentar ang. Kongsbo är att Annas Svensdotters dotter Anna Catharina Andersdotter var gift med Jonas Eriksson som var från Kongsbo (som är en by i Västerlövsta socken).
 
Tack på förhand
Björn Bertilsson

18
Enåker / Enåker, mtl 1679- 80
« skrivet: 2007-12-03, 11:25 »
Hej,
 
Jag önskar hjälp att tyda den notering som står efter Erik Larsson i dessa två mantalslängder (1679 och 1680). Det aktuella ordet är markerat med röd understrykning.
 

 
Tack på förhand.
Björn Bertilsson

19
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Västerlövsta, C:2
« skrivet: 2002-11-17, 11:45 »
Tacksam för hjälp med att tyda denna ganska långa dödsruna över min ff ff ff ff f Erik Ersson. Alla bidrag välkommna. Han är född i Över Sävne (Öfvre Säfne), Västerlövsta socken år 1680 och dog 13/6-1762. Prästen har skrivit ganska utförligt om honom, skulle vara mycket kul att få hjälp med att tyda allt!!
 

 
Tack på förhand.
Björn

20
03) Osorterat / Kerstin Staffansdotters dödsruna
« skrivet: 2004-07-27, 09:41 »
Önskar hjälp med att tyda denna dödsruna över Kerstin Staffansdotter.
 
Har själv gjort ett försök, men det är fortfarande väl mycket luckor. Tacksam för hjälp.
 
Förslag:  
 
Eric Erssons salige hustru Cherstin Staffansdotter i Öfvre Säfne född 1645 ---- af ärliga föräldrar Staffan Casparsson och Cherstin Matsdotter, ------- kom till -- på sitt 12 åhr i --- och ---- i 2 åhr. Fadern till ---- Auditearen (auditören) Colfenric Schr?f --- för ----- arrendatorn på Wäsby (?) och --- i 7 år, item -- ---- Johan i - i 1 år. ---  i äktenskap med sin förra man Jan Ersson från ---, med honom aflat en son 1680 efter 4 -- -- med Erich Ersson i Öfvre Säfne, --- med 3 söner och 2 döttrar, som än lefa ------- efter gudfruktig --- afsomnade 1 april lefnad i 56 år.
 

21
Hej,
 
Har lite svårt att tyda detta. Vill någon förbarma sig över denna dödsruna över Kerstin Larsdotter från Översävne i Västerlövsta socken så blir jag lycklig.
 
Tack på förhand
 
/Björn B
 

22
Byggnader och miljöer / Stickkurs?
« skrivet: 2006-09-27, 20:26 »
Hej alla,
 
Är nyfiken på denna bild. Var kan den vara tagen? Vilket sammanhang? På det lilla anslaget på vägen står det Stickkurs. Kan det ha något med bilden att göra? Jag tycker snarare att damerna ser ut att vara klädda för matlagning eller dylikt.
 
Vad jag vet är att kvinnan som står längst till vänster i bakre raden heter Hanna Andersson (f. 1889). Hon bodde hela sitt liv i Enåker socken, möjligen tjänstgjorde hon som piga i någon grannsocken under ungdomsåren. Men jag gissar att bilden är tagen i trakterna kring Sala, Heby eller Tärnsjö.
 
Någon som kan tänkas veta mera?
 
Tack på förhand
Björn Bertilsson
 

23
Johan,
 
Jag har en del uppgifter, medan andra saknas. Jag har inga som helst uppgifter om valloner och jag tvivlar på att det skulle vara så.
 
Proband: Claes Adolf Conrad Ståhle, Cementfabriksarbetare, född 1859-11-22 i Karlskrona Am. (K), död 1942-07-18 i Södra Möckleby (H)
 
f. Axel Walfrid Ståhle, Kronotimmerman, född 1834-10-12 i Karlskrona Am.
m. Maria Petersson, född 1822-07-26 i Edestad (K), död 1873-08-17 i Karskrona Am.
 
ff. Johan Diedric Ståhle, Andra konstapel vid Kgl. Flottan, född 1791-11-25 i Karlskrona Am., död 1853-08-27 i Karlskrona Am.
fm. Eliana Östergren, född 1796-07-26 i Karlskrona Am.
 
mf. Petter Staffansson Gröning, Båtsman på Gärestad, Edestad, född 1796-11-30 i Hyndekulla, Ronneby (K).
mm. Botilla Persdotter, född 1795
 
fff. Johan Ståhle, Coopvardie-karl, överskeppare, död 1836-03-11 i Karlskrona Am.
ffm. Helena, född 1757
 
fmf. Carl Östergren, Stenhuggare, född 1760
fmm. Eva Rosina, född 1755.
 
mff. Staffan Dahl, båtsman i Hyndekulla, Ronneby, född 1773
mfm.  Gertrud Carlsdotter, född 1768

24
Vet någon mer om denna man? Han är född i Hofby år 1830. Gift med Anna Carin Eklund från Biskopskulla.

25
Enåker / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-14
« skrivet: 2000-09-13, 07:55 »
Karin Eriksdotter född 1740-1741 i Enåker, har någon stött på henne? 1768-07-12 gifter hon sig i Enåker med Jöns Persson född 1744-10-16 i Ettinga, Östervåla. Deras första barn föds 1768-10-15 i Enåkerby??? och familjen flyttar senare till Östervåla. Jag har sökt familjen i hfl för Enåker, men de är ganska skadade, och jag har inte kommit någon vart.
Tack på förhand!
Karin Jegelius

26
Jag söker denna man. Vet ej var han är född. Bor  under flera år i Transtorp, Madesjö församling. Finner ej honom i födelseboken. I hfl. anges 26/12-1784 som hans födelsedag.
 
Flyttar med hela familjen till Uddabo i Ljungby församling år 1835. Enligt Ljugby C7 dör han 19/3-1852.
 
Han är gift med Christina Petersdoter född 25/12-1797. Även uppgifter om henne är välkommna, hon finns inte heller med i födelseboken från Madesjö.
 
Deras barn är :  
 
Charlotta *21/4-1815, Sigrid *17/11-1817, Jonas Petter *1/2-1824, Daniel *22/5-1828, Johanna *10/11-1830, Gustavia *25/11-1833
 
Är tacksam för all hjälp jag kan få.
 
 
Vänliga hälsningar
 
Björn Bertilsson

Sidor: [1]