ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Viktor Alin

Sidor: [1]
1
Västervik / Dombok Västervik 1711
« skrivet: 2020-04-25, 16:52 »
Hej


Bifogade bild är en avskrift från Västerviks dombok den 11 mars 1711.


I början står det "som i ___ släkten äro". Jag kan dock inte se vad det är för ord som fälls in mellan "i" och "släkten". Jag har tillgång till den renoverade domboken, men i den saknas detta ord. (Originaldomboken har jag dock ej tillgång till för att se om ordet förekommer där)


Hjälp med vad det är för ord mottas tacksamt


Tack på förhand


Viktor

2
Jag har sett i brev från 1600-talet att man hänvisar till brev på följande sätt: ditt brev från 26/6 maj och 13/23 juni.
 
Hur tolkar man detta? avser ena siffran datumet då brevet är skrivet och andra när det är mottaget? Vad avser då den första och och vad avser den andra siffran i ordningen?
 
Man skulle ju kunna anta av det först exemplet att brevet är skrivet 6 maj och mottaget den 26 maj. Innebär då andra exemplet att detta brev är skrivet 23 MAJ och mottaget 13 JUNI trots att det står juni efter?
 
Tack på förhand

3
00 Sjöfart / Svenska fartyg kapade utomlands
« skrivet: 2014-07-26, 20:27 »
Var i de svenska arkiven finns det mest att hämta rörande svenska fartyg som blivit kapade utomlands under 1600-talets slut?
 
Det bör ju förekommit endel skriverier för att få loss fartygen, etc.
 
Tack på förhand

4
22 Mått, mynt & stämplar / Viktenheter
« skrivet: 2009-11-15, 23:53 »
I en bouppteckning från 1822 (Mo häradsrätt FII:8 sid 279) har jag stött på några viktenheter som jag behöver hjälp med.
3ne små silver tumlare väga 3 1/2 lod á 32??
Vad står det om brännvinspannan?

 
Ann

5
Har i Göta Hovrätts renoverade domböcker för Norra Vedbo HR läst en spännande historia om min anfader regementskvartermästaren Gregorius Kula, som 1702 vid 93 års ålder avlider genom olyckshändelse men där det senare kommer ut ett rykte om att en viss Lars i Kärra i själva verket skjutit honom med två pistolskott. Gregorius Kulas egen dotter är också på något sätt involverad. Av denna anledning tas fallet upp i HR d 16 februari 1703. Efter vittnesförhör beslutas att kroppen skall grävas upp och undersökas, och att fallet skall tas upp å nästa Ting - vilket rimligtvis borde vara sommartinget eller möjligen hösttinget i samma härad. Men jag har förgäves sökt efter en fortsättning. Jag kan omöjligen finna någon fortsättning på fallet.  
 
Kan någon som är bättre insatt i Domboksforskning ge mig ett tips om vad jag skall söka så vore jag tacksam. Eller kanske någon rent av har följt fallet och vet hur det slutar?

6
Fogde / Gruvfogde
« skrivet: 2001-08-31, 17:33 »
Hej.
 
Skulle vilja ha hjälp med en förklaring på vad gruvfogdesysslan egentligen innebar?
Har letat i olika uppslagsverk, men finner inget bra svat.  
Tack på förhand
 
Gunilla D

7
Äldre ord L - Ö / Sedel (""""efter sedel"""")
« skrivet: 2014-11-01, 12:38 »
I kyrkliga räkenskaperna ser jag ofta uttrycket efter sedel. T ex:
 
Kvartermästaren Olof Gottfelt lejt bårklädet efter herr borgmästarens sedel (kostade 9 daler kopparmynt)
 
Vad innebär efter sedel? Är det en befallning/instruktion från borgmästaren och det betalas med stadens medel, eller betalar borgmästaren med egna pengar?
 
Tack

8
Titlar och befattningar / Kornett
« skrivet: 2010-12-03, 17:31 »
Hej !
 Jag har i min forskning Nils Winberg (1686-1747). Han utnämndes av Karl XII till äldste cornetten i sitt compani år 1718. Jag har sett att cornett är den lägsta officerstiteln vid den tiden . Vad jag vet var Nils W ej adlig. Kunde man som vanlig bondson avancera till en officersgrad (även om den var låg)?
Han var troligen född i Vinslöv men ej hittad där.
MVH Brittmarie K

9
Hej
 
Jag har hittat följande brev som är till Per Klöös. Han var fogde på Ekenäs slott i Örtomta socken. Jag har tyvärr ej lyckats tyda hela brevet, utan som ses nedan så har jag ett antal luckor. Eventuell assistans mottas därför mycket tacksamt i hopp om att förstå innehållet bättre och kanske också få någon ledtråd kring Per Klös ursprung. Notera att bilderna är fotade med ”marginal” så att samma text återkommer till viss del på båda bilderna.  
 
(eventuella andra uppgifter som rör Per Klöös eller några andra besläktade personer skulle jag också sätta stort värde på!)
 
Tack på förhand!
 
Nedan följer brevet i den utsträckning jag lyckats tyda det.
 
”_
_ _ lÿka och välstånd önskar jag eder käre per Klööss _ betakar jag ?eder? sampt min käre man för många bevista wälgärningar som i migh ofta giort och bewist hafuer, hwilka wälgärningar iag igen _ förskylla will med _ godo i _ måtto iag någon _ kan och förmår där näst gifwa iag Eder wänlige ?till? känna att iag samt mina käre man måå wäl till kroppens sundhett, _ _ lof och _ gudh gifwa migh och samma igen af Eder kär Per Klööss fåå att höra och ?spörja? _ mig ganska_ widare gifwa iagh Eder käre Per Klööss tillkenna att min broder _ Christophersson ähr ganska illa siuk och _ iagh förmåår och såsom _ _ _ ögon ähr _ _ _ om han någon tid kommer sigh _igen på _ _ så är min ödmiuka _ _ begäran till Eder käre Per Klööss att i för _ wäll hans _ såsom hafuer _ _ _ ?gud? will att i _ widare min _ _ för ?lÿkan? _ _ _ _ såsom han _ _ _ _ _ som en god vän käre Per Klööss och tager _ _ _ ?till Eder? Och för _ _ _ _ andra hans _ såsom han _ _ _ _ iag igen gärna förkylla will ?medh? allo godo _ kär per om _ _, _ _ som _ _ af _ _ på Eders wägnar _ _ _ gifwit mig – 3 mark för så att i är betalt kär Per _ _ samptt _ _ _ hustru med många 1000 goda dagar och nätter med Eder gudi _ _ _ _ _ hastigt af _ malm den 13 april
 
hustru _ Christoffersdotter
_ _ _”
 
 
 


 
 
 10
Jag drar mig till minnes att det tidigare funnits någon diskussion om dennes anor på Anbytarforum men det kan ha städats bort någon gång. Eftersom Jonas är på väg att gifta in sig i Kungliga familjen så får vi anse att en diskussion om hans anor är legitim här.
Vad som står att läsa i Aftonbladet får man alltid ta med försiktighet men det verkar som om det har varit goda källor. Uppgifterna kring anorna är ju mer än lovligt summariska och rätt intetsägande. Enligt Arkiv Digitals blogg så finns det mer att hämta. Kommer detta att redovisas någonstans?
Eftersom Jonas farmor tycks ha sina rötter i Dalsland så har lokalpressen fått upp spåret till Gyltungebyn i Ånimskog.

11
Corylander / Corylander
« skrivet: 2011-07-30, 12:37 »
Jag söker information om Petrus Emundi Corlyander, kyrkoherde i Kullerstad. Innan dess var han kaplan i Vadstena och 1657-07-10 förordnas Petrus Emundi till krigspräst. (Domkapitlets i Linköping protokoll volym AIa:6 Sid 513)  
 
Corylander var enligt Linköpings herdaminne gift fyra gånger. Första gången med Maria Andersdotter som dog 1655-10-12 i Vadstena. Med henne hade han en dotter som dog 1654-12-07 (i Vadstena) som hette Elisabeth (kanske fler?). Andra gången gifte Corylander sig med kyrkoherdedottern Barbro Bruzaues från Hagebyhöga. Den tredje frun var Brita Olofsdotter. De gifte sig 1663-12-03.  
 
Petrus Emundi Corylanders ena dotter Lisbetha var gift med Laurentius Klase som var komminiser i Järeda. (I domkapitlets i Linköping protokoll volym AIa:10 Sid 173 framgår att Laurentius Klase blev klockare i mars 1676 hos sin svärfader i Kullerstad. Denne svärfar är Petrus Emundi Corylander vilket framgår av samma volym år 1679 sidorna 60 och 266. Därav bör den hustru Lisbeta som 1688 anges vara Klases hustru i en dopnotis i Kullerstad CI:1 sid 91 vara en dotter till Petrus Emundi Corylander enligt mitt tycke, eller vad anser ni?)  
 
Denna dotter till Corylander kan knappast vara född efter 1660 då hon var gift med Klase 1676.
 
Frågan är således om Klases fru Lisbetha kommer från Corylanders första eller andra giftermål? Klases fru Lisbetha bör vara född någon gång mellan 1654-12-07 och kring 1660.
 
VAd känner man till om Giftermålet med Barbro Bruzaeus?  
 
Om någon har information och kan bringa klarhet i detta så vore det mycket intressant!
 
Tack på förhand

12
Brand / Brand
« skrivet: 2011-05-13, 16:24 »
I en diskussion från 1999 om den kände lantmätaren  nämns en Karin Pedersdotter Brand.
Har nu blivit kontaktad av en forskare inom en annan diciplin, som frågar efter en lantmätare Lars Larsson Brand. Denne var aktiv som lantmätare i socknarna Nye, Stenbergs, Näshult och Lemnhult sommar och höst 1647 (geometriska jordeböckerna).  
Finns tydligen inte med varken i Svenska lantmätare eller i Lantmäteriet under 300 år.
Någon som känner till denne lantmätare eller andra Brand-släkter som kan vara intressanta att undersöka?
Vänligen,
Olle Elm

13
Per Klemetsson i Porten släkt / Per Klemetsson i Porten släkt
« skrivet: 2009-05-11, 21:22 »
Per Klemetsson sägs ha varit född i Finland. Fadern levde sannolikt under den tid som vi i Norden kallar medeltid och som i Sverige anses vara slut när Gustav I blev kung 1523. Börjar diskussonen med att lägga in den ofullständiga släkttavla som Gillingstam presenterade i SoH 2001:2-3, s 156-160.
 

 
(Meddelandet ändrat av passord 2009-05-11 22:18)

14
Allmänt om adel / Riddarhusets arkiv?
« skrivet: 2008-10-27, 06:40 »
hej
 
Visste inte var jag skulle lägga denna fråga (skulle ju i och för sig kunna skicka den direkt till Riddarhuset, men någon här kanske har ett svar). Varifrån fick Elgenstierna och hans föregångare sina uppgifter ifrån när de sammanställde sina böcker? Kyrkoböcker kan jag förstå, och då även att de möjligtvis hann med att se några kyrkböcker som nu är brunna (även om jag tycker att åka runt till församlingarna då, låter sig inte riktigt göras). Det måste ju finnas mer material som de använt. För det kan väl inte bara vara dessa medeltidsbrev (som jag inte har någon kunskap om). När ett par fick barn, skickade de då in uppgifter om detta till Riddarhuset? (funderar på om jag ställt just denna fråga förut). Kan det vara sådana skrivelser som de använde? Finns det mer uppgifter i Riddarhusets arkiv?
 
Vänligen Patrick

15
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Hall
« skrivet: 2002-06-20, 17:35 »
Hall. Ointruducerad adel?
 
Sven Hall
Riksarkivets kort om denna person bär anteckningen Adlad men introducerad (ointroducerad? min kommentar)
Jag undrar över var man finner (dvs vilken dåtida myndighet bekräftar) uppgifter om vilka som blivit adlade, men som inte omnämns i standardverk.  
 
Krigsarkivets uppgifter kring denna person:
Fänrik vid Smålands ryttare: 1622 Vol 1,2; 1623:1; 1626:5,6,7,8,9;  
Löjtnant där 1627:11; 1628:4, 5; 1629:1
Ryttmästare där 1630 i aug; 1632:1, 27, 2; 1633:2; 1634:1 (Skrifves en gång Hårdh); 1635:1,3,11; 1636:9
Avdankats 1637:1
Smålands ryttare 1628 under överste Pehr Brahe
Oxenstiernska Samlingen RA, Skrivelser til A.O. Hall, Sven Ryttmästare, april 1632, Juni E619
 
Efter Lützen 1632: 4:e kompaniet: Ryttmästare Sven Hall
Befälshästar 21; Behålles ryttare: 58; Slagna eller döda: 31; Förrymda:3; streck under fångna eller hemsända?
Jordebok bevarad för överste Fredrik Stenbocks regemente (Smålands Ryttare) i juni 1636 (Regementsräkenskaper; Småland; 1636; kra; 8 kompanier
Sven Hall Ryttmästare (har tillgång till 4 hästhemman) (Kalmar län på gränsen till ÖG)
1) Mulesta-Odensvi-södra Tjust (Västerviks kn)
2) Östantorp-Locknevi-Södra Tjust (Vimmerby kn)
3) Larum-Dalhem-Norra Tjust (Västerviks kn)
4) Rumma-Hannäs?-Norra Tjust  
 
mvh
Sven-Göran Hallonquist

16
Pistol / Äldre inlägg (arkiv) till 14 december, 2013
« skrivet: 2013-12-03, 13:27 »
Nej, Viktor, jag har inte sett den släktkrönika över släkten Pistol som ättlingen Ingvar Andersson skulle ha upprättat.
Inga Engdahl nämner i ett brev från 1985: Jag har gått kurser i släktforskning och på min fars sida kommit in i en släktförening, som heter Grönhultssläkten och som ska fira 10-årsjubileum i Frödinge den 13 aug 1986.
Det var väl i dessa trakter Emerentia Pistol och hennes make gästgivaren och deras ättlingar höll till.
Kanske finns släktföreningen kvar och har mer fakta om den oerhört rika Emerentia.

17
Pistol / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2013
« skrivet: 2013-11-18, 15:07 »
Hej Viktor,
Att jag ställde frågan beror på att jag såg en del material, när jag som hastigast gick igenom dossiern. Bl a fanns en del gårdar nämnda, dels i kungl brev, samt också i en förteckning. En tanke som slår mig; Hade alla dessa samband med den adliga hustrun, eller kan de/någon peka på Jacob Jocobssons ursprung? Alla idéer får väl anses goda tills de befunnit dåliga i detta läge ;o)
Vänligen,
Olle

18
Pistol / Äldre inlägg (arkiv) till 17 november, 2013
« skrivet: 2013-11-13, 16:39 »
Man kan följa Buchwalds regemente i diverse rullor, t.ex. 1674:3, 1674:8, 1675:4, 1676:15 o.s.v.  
 
Jo, Piädeståhl är den som senare adlades Gyllenståhl, så den i övrigt okände Gabriel Pistol kan nog avföras från ätten Pistol.

19
Pistol / Äldre inlägg (arkiv) till 07 november, 2013
« skrivet: 2013-11-02, 13:59 »
I likvidationen för Gustaf Pistol (död 1709) nämns att pengarna kvitterats ut av hustrun Maria Pistol, se  Likvidationer: Stora nordiska kriget, Likvidationer uppgjorda inom krigskollegii militiekontor, SE/KrA/0090/I/11 (1728-1749), bild 842 - Bildid: A0065241_00842  

20
Pistol / Äldre inlägg (arkiv) till 02 november, 2013
« skrivet: 2013-10-31, 20:17 »
1. Jag kan bara instämma. Detta gäller dessutom i än högre grad för vad som sägs om släkten i supplementbandet. Där ges många detaljuppgifter, ibland som rätt långa citat, men tyvärr framgår det endast undantagsvis varifrån uppgifterna kommer. Det gör det svårt att värdera dem.  
 
Vid ett besök på RA i dagarna plockade jag fram några av de i sammanhanget mer misstänkta volymerna. De kunde väl ge en del svar, såsom att Jacob Pistols ansökan om att få återgå i tjänst nog torde vara från 1709. Bland inkommande skrivelser till defensionskommissionen ligger nämligen en skrivelse från landshövdingen i Jönköpings län angående avdankade militärer som kan tänka sig att återgå i tjänst då man ska återuppsätta Jönköpings infanteriregemente och Smålands kavalleriregemente. I den listan förekommer även Jacob Pistol, som önskar bli kornett. Han sägs vara om 40 år, ha tjänstgjort som underofficer vid tyska regementen och varit korpral vid rekrytsändningen 1706. Om 40 år misstänker jag vara en viss skönmålning från Pistols sida, eftersom detta med fyra års fångenskap enligt min mening fordrar ett födelseår närmare 1660 än 1670. Att Pistol i olika sammanhang kallas fänrik, löjtnant eller adjutant tror jag inte man ska fästa sig så mycket vid - jag tvivlar på att han alls nådde officersrang.

21
Pistol / Äldre inlägg (arkiv) till 31 oktober, 2013
« skrivet: 2008-04-05, 15:03 »
Är det någon som vet mer om Gustaf Jakobsson Pistols barn med Elisabet Tornerefelt än det som står i Elgenstierna?
 
Min ana är Anna Maria (Maja).
 
hopp om svar
Ulla Wåhlin

22
Övriga källor / Tullräkenskaper
« skrivet: 2014-04-20, 20:53 »
Tullräkenskaper, Västervik
 
Jag är intresserad av tullräkenskaper för Västervik (perioden 1670-1720). Det enda jag kan hitta rörande detta finns i följande arkiv (lokala tullräkenskaper)
 
http://sok.riksarkivet.se/?postid=Arkis+9b3161c6-e336-4f72-81f2-f9aa37797bd4&tab =post&FacettState=undefined%3ac%7c&s=TARKIS08_Balder
 
Det rör sig främst om tidigt 1600-tal samt ett par volymer kring perioden 1650-75. Dessa förvaras på riksarkivet. Jag kan dock tycka att det borde finnas handlingar på det lokala landsarkivet (Vadstena) rörande tullens räkenskaper för Västervik, men jag har ej kunnat hitta detta. Finns det?
 
Tack på förhand

23
Elgenstierna supplementband / Elgenstierna supplementband
« skrivet: 2011-02-22, 14:11 »
Själaringning

24
Hej!
Olofs och Botillas barn:
Måns (1647-1732)
Maria (1649-1695), gm Erik Hansson i Ring, Örtomta
Karin (f 1660), gm Jon Nilsson, fr Skravestad: Örtomta, bosatta i Klevstad, Örtomta.
Olaus Hielm (1665-1741)
Elin (c 1667-1730) g 1:o m Johan Karlsson, g 2:o m Johan Johansson
Per Hielm (? - ?)
 
Låg Ekön i Risinge fs?
Är det säkert att Jöns Perssons svåger Per Olofsson är id med Olof Perssons far? En annan forskare har tolkat det som att Jöns är son till Olof Perssons far Per Olofsson och att den omtalade svågern med samma namn skulle ha varit gift med en syster till Jöns (då id med den Karin som dör 1651 i Hjälmsäter).

25
Vimmerby / Äldre inlägg (arkiv) till 27 januari, 2013
« skrivet: 2012-11-07, 19:49 »
Hej Ulla.
 
1752/1753-1757 finns i Vimmerby lands- resp stadsförsamling AI:1.
 
MVH
Eva Dalin

26
Vimmerby / Äldre inlägg (arkiv) till 24 april, 2010
« skrivet: 2009-10-20, 14:36 »
Hej Margareta
 
Hultetorpet, se sidan 187 i samma bok.
 
MW

Sidor: [1]