ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Tore Hermundsson Vigerust

Sidor: [1]
1
Råckström / Rockström / Råckström / Rockström
« skrivet: 2002-03-10, 11:45 »
I socknarna runt Västervik förekommer namnet Råckström ofta på smeder. I mitt sökande efter Stina Råckström från Axelhammar i Misterhult, gift 1774-03-17 med Johan Fredrik Svan, hittade jag hennes födelse 1753-05-17 i Hult, Kvillinge (E).  
Stinas far Erik Råckström och Johan Råckström var båda smeder i Axelhammar kring 1760-70 men komna från Hultsbruk i Kvillinge strax norr om Norrköping. I Kvillingeböckerna är stavningen vanligen Rockström.  
   
Det är väl inte helt omöjligt att fler smeder i bl.a. Tjust kan ha kommit från Hultsbruk.

2
Sigurd Jorsalafar / Sigurd Jorsalafar
« skrivet: 2009-06-10, 14:12 »
Enligt sägnen skall ju Sigurd fått med sig en flisa av kristi kors som förvarades i ett skrin, camminskrinet. Sedan kom de trevliga Venderna 1135 och brände och skövlade ordentligt. De skall då också tagit med sig skrinet. Enligt Wikipedia skall det funnits i Polen för att sedan försvinna 1944. Den andra varianten jag sett är att det fanns i en kyrka i Tyskland och där förvarades i en kyrka som tyvärr råkade ut för bombningen under andra världskriget. Det senare står att läsa i Kastalakyrkan, Kungälv, där också en kopia förvaras.
 
OM det nu stod i en kyrka fram till 1944 eller där omkring, borde det då inte finnas ett kort taget. Man tycker att det borde dyka upp ett foto av någon som varit intresserad av historia eller kistan som sådan! Det finns ju en del rekonstuktioner, men de är ju tydligen baserade på ett annat skrin som man då tror att camminskrinet såg ut. För att sedan rekonstuera hur vikingahusen såg ut? utifrån skrinet?
 
Känner någon till detta? även om mycket försvann i samband med kriget, och om man dessutom täcker på ledningens förkärlek för germanska släktled och dess historia, så borde väl något finnas dokumenterat?
 
Vänligen Patrick

3
Månesköld af Norge / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-06-15
« skrivet: 2001-06-07, 22:25 »
Dion!
Har du läst min version Knut Pederssons antavla, och vad tyckte du om den. Eftersom att du har efterlyst min uppfattning om den i så många inlägg och dessutom skrivit att du med intresse skulle läsa artiklar jag publicerade i ämnet, så väntar jag med spänning på eventuella synpunkter.
 
Anders Ryberg

Sidor: [1]