ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Lennart Julihn

Sidor: [1]
1
Äldre ord A - K / Förpantningsjord
« skrivet: 2022-09-04, 20:13 »
Jag har stött på ordet förpantningsjord. Jag gissar att det innebär att man lånar pengar mot säkerhet/pant i jord. Var detta vanligt förekommande? Var kan man läsa mer om detta?

2
Sedan lång tid har man varit tvungen att gå till prästen och anmäla flyttning utanför socknen (eller pastoratet), men de flesta flyttningar skedde ju inom socknen. Så länge de årliga husförhören pågick, kunde ju prästen följa upp vilka drängar, pigor och familjer som hade flyttat till byn, gården eller tomten i staden och skriva in dem i husförhörslängden och samtidigt stryka de som hade flyttat till annat ställe i socknen, men under 1800-talet upphörde ju husförhören efter hand. Hur fick då prästen reda på de flyttningar som gjordes inom församlingen? Jag har en familj som på 1870-talet flyttar några hundra meter från en tomt till en annan i en svensk småstad. I husförhörslängden har prästen noterat att flytten skedde den 1 oktober 1873. Några husförhör tycks inte längre hållas. Hur visste prästen att flyttningen ägde rum just den dagen? Jag vet att familjen hyrde den nya bostaden från 1 april 1873 (bevarat hyreskontrakt) och det var sannolikt då flytten ägde rum.  Prästernas ambition var ju fortfarande att alla i församlingen skulle vara skrivna på rätt gård eller tomt, men om man inte behövde anmäla en flyttning inom församlingen, måste prästerna ha haft svårt att åstadkomma detta. Idag måste man anmäla även en flyttning inom en församling, men när infördes denna regel?

3
Var ligger platsen / Haksta
« skrivet: 2020-09-20, 22:31 »
I slutet av födelsenotis nr 13 från 1762 i Asarum CI:2 sidan 397 står ett platsnamn som jag tolkar till Haksta: drengen Jon Swensson i Haksta, Sisa Swensdotter ibm. Var ligger detta Haksta, eller tolkar jag namnet fel? Vad står det i så fall?

4
000 Osorterat / Höns i bouppteckningar
« skrivet: 2020-07-11, 12:10 »
Jag har läst ganska många bouppteckningar från främst Blekinge efter bönder och torpare. Där uppräknas ju alla boets tillhörigheter inklusive de djur som finns på gården. Där finns kor, kvigor och kalvar, svin, får och kanske getter, ofta även oxar och hästar, men jag har aldrig funnit några höns, vilket jag tycker är märkligt. Var det ovanligt med höns på gårdar och torp förr? Höns är ju lättskötta och ger ägg och middagsmat emellanåt och borde väl därför vara vanliga. Är det bara i Blekinge som höns var ovanliga? Brukar ni finna höns i bouppteckningar från andra delar av Sverige?

5
Var ligger platsen / Kullen i Åryd
« skrivet: 2018-01-04, 22:58 »
I Åryds kyrkböcker från 1700-talet stöter man då och då på hemvisten Kullen. Se t.ex. CI:1 sid 182, överst. Var ligger Kullen? I förteckningar över byarna i Åryd, t.ex. på Blekinge Släktforskarförenings hemsidor, finns ingen by eller hemman med det namnet. Är det möjligen nr 36 Havakulla som avses?

Mvh
Lennart

6
Gumaelius / Gumaelius
« skrivet: 2014-03-24, 16:52 »
Vid mitten av 1700-talet finns två kvinnor med namnet Gumelia (med något varierande stavning) i Ronneby:
 
1. Christina Gumelia gifter sig cirka 1756 med gamle skomakaren och änklingen Maximus Schweitzer i hans tredje och hennes (sannolikt) första gifte. De får dottern Maria Margareta den 1/4 1757 och någon månad senare avlider Maximus i en ålder av 75 år. Christina gifter om sig cirka 1760 med snickaren och änklingen Petter Liebke i Ronneby. De får tillsammans sju barn födda 1761-1769. Petter Liebke avlider i Ronneby den 19/3 1792 och Christina Gumelia avlider i Karlskrona tyska den 30/6 1805.
 
2. Catharina Gumelia, gift med hallrättsbetjänten Sven Linnart Cassel, blir mor till sju barn i Ronneby åren 1757-1771.
 
Christina och Catharina umgås uppenbarligen med varandra. De är faddrar till varandras barn. Ett par av Catharinas döttrar bor tidvis hos Christina och Petter. Namnet Gumelia är ju också tämligen ovanligt, så det är nog mycket sannolikt att Christina och Catharina är släkt, gissningsvis systrar. Av de få åldersuppgifter som finns, är de i stort sett jämnåriga och troligen födda omkring 1728-1730. Jag kan inte finna dem i Ronnebys födelsebok.
 
När och var är Christina och Catharina Gumelia födda? En ledtråd kan vara att Catharina vid ett tillfälle ges patronymikonet Johansdotter. En annan ledtråd kan vara Catharinas make. I Växjö döps den 29/7 1735 barnet Sven Leonhard Cassel. Är detta Catharinas blivande make? Leder spåren i så fall till Växjö och Kronobergs län där ett antal Gumaelius finns? Även andra uppgifter om Christinas och Catharinas familjer är av intresse. När och var dör t.ex. Catharina och hennes make? När och var är Petter Liebke född?
 
Mvh Lennart

7
Var ligger platsen / Var ligger platsen
« skrivet: 2014-08-13, 11:41 »
Frågan är om man har så god hjälp att komma vidare i sin forskning med hjälp av den databasen. Det är åtminstone inte alltid så eftersom det saknas källhänvisningar.  
 
En bra plats för att hitta byar och gårdar i Blekinge är den här sidan:
http://diginpast.se/ostkanten/swe/socknar/blekinge.html
 
Om man t. ex. söker efter Tulseboda, så väljer man det och får upp en karta med bl. a. uppgift om vilket nummer byn har och i vilken socken den ligger. När man har numret är det enklare att hitta byn i husförhörslängderna.

8
Mjällby / Äldre inlägg (arkiv) till 01 februari, 2015
« skrivet: 2014-01-22, 17:35 »
Hej Birgitta!
Det finns en Hanna född 1778-06-29, i Hosaby, Mjällby, som kan passa åldersmässigt.
Fader: Bonden Anders Mårtenson moder Hanna Massdotter.
 
Mjällby C1:3 (1771-1800) bild 42/ sid 71.
 
Mvh Gustav

Sidor: [1]