ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Gary Fraser

Sidor: [1]
1
Efterlysningar / Karin Mathisen Skogli
« skrivet: 2018-10-13, 23:58 »
Hej!

Jag söker information om Karin Mathisen Skogli, enligt uppgift var hon född 1902-03-14 och 1920 befann hon sig i Bromma, Stockholm vid födseln av dottern Judit Blomberg (Bromma CI:15 (1914-1920) Bild 1610/sid 153) Men efter det har jag svårt att spåra familjens rörelser och paret skiljas 1925, därefter hittar jag inget spår om Karin.

Är mer intresserad av att hitta värt i Norget hon föddes om någon känner till någon databas där information kan finnas. Hittade ingenting i MyHeritage, Familysearch bl.a.

Tack på förhand!2
Kverrestad / Kverrestad husförhörslängd (1820-1826)
« skrivet: 2009-10-01, 13:44 »
Hejsan!
 
Jag söker lite hjälp på Elna, hon var född 25 12 1755, men jag kan inte läsa var hon har kommit ifrån. Jag gissar att det är någon gård inom närheten, men inte Kverrestad-
 
GID är 1872.23.88300. Det är Södra Kverrestad No 1. 1820-1826 var det lättast att läsa tycker jag, men någon hjälp ska jag va tacksamt för!
 
MVH
 
 
Gary

3
Slättåkra / Karin Bengtsdotter f. 30-3-1788 - Slättåkra
« skrivet: 2009-10-01, 14:01 »
Hejsan!
 
Jag har en lite problem med Karin här. Under hennes tid i Asige, varje record för 40 år säger att hon är född 30-3-1788 i Slättåkra, men när jag kollar döptbok i Slättåkra, finns hon inte.
 
Gid för den sista record av henne finns på 1872.23.88300, fru till Johannes Olsson Ölheim som också har en stor konstigheter.
 
Född 29 Oct 1786, in Slättåkra, hans föräldrar läsa som Hans Gudmundsson och Cajsa Bengtsdotter. MEN, varför heter han Olsson? Det finns ett Johannes till, född till Olof Persson och fru, som ligger över på döptboken som var född den 6:e Oct. GID 1837.15.99000, men varför skulle han har den datum av den 29:e i alla senare hfl??
 
Någon hjälp skulle vara väldigt uppskattades (och förlåt för min svenska!)
 
MVH
 
Gary

4
Övriga arkiv / Rasbiologiska institutets arkiv
« skrivet: 2003-05-04, 19:13 »
Hej!
 
Besökte i förra veckan rasbiologiska institutets arkiv i Uppsala, vilket var värdefullt och lärorikt, men mycket skrämmande. När jag nu ser rubriken Etniska grupper får jag en otroligt obehaglig känsla i magengropen. Hur kunde detta pågå under så lång tid i Sverige? Och hur kunde detta stödjas av så många s k betydelsefulla människor i samhället?
 
I Svensk Raskunskap av professor H Lundborg, Folkupplagan, utgiven 1927 i Uppsala, presenteras huvudraserna i Europa. Enligt Lundborg finns det åtminstone fem huvudraser:
 
1. den nordiska
2. den östbaltiska (där bl a norrbottens finnarna finns med)
3. medelhavsrasen
4. den alpina rasen
5. den dinariska rasen
 
där han skriver detta om den nordiska rasen, förr kallad den germanska, är i regel högväxt och smärt, lång- eller medelskallig, har ett högt, smalt ansikte, blont hår, ljusa (blå eller grå) ögon och ljus hy. Hakan är i regel rätt kraftigt utvecklad, näsan smal och hög, med rak eller nästan rak näsrygg. Denna ras förekommer talrikast och renast i Skandinavien, men utgör även en stor del av befolkningen i dess grannländer.
 
Efter en redogörelse för de övriga rastyperna nämner han att Slutligen bör den lapska rasen omnämnas. Varför bara nämnas? Stor tid och möda har i alla fall lagts ned på att kartlägga denna rastyp. S k lappar och lappblandad befolkning från Jämtland i söder till Karesuando i norr upptar många volymer i arkivet.  
 
I samlingen ingår även Stor-Mor i Dalarna, valloner, zigenare, tattare och judar.
 
Han räknar även upp hur olika landsändar har beblandat sig med andra folkslag. Bl a nämns finnarna som invandrat till Gästrikland, Hälsingland, Dalarna och Värmland för att nämna några.
 
Sista kapitlet i hans bok handlar om Den nordiska rasens utbredning i världen och dess kulturella betydelse. Kapitlet avslutas med Fornforskning, rasbiologi och historia bära samfällt vittnesbörd om den nordiska rasens sega kraft, företagsamhet, begåvning och organisationsförmåga. Allt detta förpliktar. Må vi, som nu leva i den nordiska rasens urhem, göra allt vad oss ankommer för att hålla rasen uppe, så att den ej urartar eller dör ut.
 
Av inkomna och utgående brev att döma så har kontakterna med Tyskland varit särskilt stor. Även kontakt med andra länder har förekommit.
 
Med tanke på att det fortfarande finns rasistiska id?er i vårt avlånga land så anser jag att rubriker ETNISKA GRUPPER ska tas bort. Oavsett om du har en s k etnisk bakgrund eller ej, bör den du söker efter inrymmas under de övriga länsrubrikerna!!!
 
Hälsningar
 
Alice Ahnqvist

5
Hej! Jag kan inte få igång Emigranten 2006 på min Windows system (det vill inte funkar med 64-bit tydligen), så har jag hamnade på en lite stopp när det gäller information om två personer inom den släkt jag söker.  
 
Bengt Arvid Bengtsson f. 10 Feb 1876, i Askome, Halland, gift sig med Selma Andreasdotter ungefär 1897, och bott i Furet, Snöstorp, vid 1900 hos Selmas föräldrar och två barn. Efter 1900 någon gång, flyttade han till USA, och enligt släkt, hört aldrig ifrån sig igen (fast han var vid liv). Vi vet inte var han tog vägen, och Selma aldrig gift om sig igen och dog 1966 i Halmstad. Någon som har någon idé värt han tog vägen?  
 
Selma's sister, Mathilda Andreasdotter f.15 Sep 1866 i Lidhult, också flyttade till USA i Okt 1891 ifrån Helsingborg, fast värt hon tog vägen har vi ingen aning, och att ta kontakt hos Amerikanskt släkt skulle vara rätt häftigt.  
 
Om någon kan hjälpa skulle vi vara väldigt tacksamt!

6
Söker efter information och släkt till Carl (Charles) Erickson född 1881-11-04 i Stora Tuna (W). Han utvandrade 1906. Hittade honom i Sten Aminoffs bok Svenkarna i Nya Zeeland (sid 175). Där finns hustruns namn Eliza Jane Gartner och uppgift om att han ska haft två barn. Han dog 1930-07-09 i Christchurch. Är det någon som kan hjälpa till att få fram fler uppgifter eller tips om hur jag kan söka vidare.  
Margareta Borgs

Sidor: [1]