ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Peter Funke

Sidor: [1]
1
Varför släktforskar vi? / Varför släktforskar vi?
« skrivet: 2002-09-02, 11:59 »
Anledningen till att jag släktforskar.
 
Min pappa var 61 år när jag föddes och jag var bara 15 år när han dog.
Farmor dog när jag var 19 dagar och farfar hörde jag bara talas om.
Att farmor var danska visste jag och att Hurtig förekommit i släkten visste jag också, men att även min farfars mor var danska hade jag ingen en aning om.
 
Våren 2002 började jag söka rötter.
Det började med www.arkion.se där jag fann min farfar boende hos en bror, deras mor var också skriven på samma adress.
Tur som jag hade visade det sig att nästan hela södra Sverige fanns utlagt på Internet, http://ddss.nu/, och vad hittar jag? Jo, fyra syskon till.
Dessutom fick jag en lätt start när jag fann morfars föräldrar genom en efterlysning här, han var född i Blekinge. När jag sedan hittade till DISBYTs hemsida, http://www.dis.se/sokindex.htm, och skickade in det jag visste, fick jag tillgång till ännu mer information, kontakt med flera anfränder, dessutom telefonkontakt med min kusin som jag inte träffat sedan 70-talet, han i sin tur hade släktforskat en del och hade kontakt med vår gemensamme närkusin.
Nu i September 2002 har jag fått ihop 3 324 stycken personer i min privata databas, som så småningom kommer att läggas ut på min hemsida, http://w1.879.telia.com/~u87912618/.
 
När jag började släktforska tog jag kontakt med min halvbror som jag träffat en gång, på vår gemensamme fars begravning, åkte för att träffa honom samt min andre halvbror som jag aldrig träffat, vilket möte och vad mycket släkt jag fick, de hade barn som i sin tur hade barn osv.
 
Tack alla ni som svarat på mina efterlysningar, och till Peter Kyhl som hjälpt mig igång på den danska sidan.
 
Först börjar man fråga, sedan börjar man söka, sedan frågar man igen, nu är det nästan som ett gift, jag bara måste få veta så mycket som möjligt.
Ju längre bakåt i tiden man kommer destu mer frågor dyker upp. Hur såg det ut då? Hur levde man då? Var låg den platsen? Etc, etc.
 
Min tidigaste stamfar är född 1630 och hette Gumme Olsson (morfars farmors mormors farmors farfar), och den tidigaste i min databas är Erik (Ericus) Kaxe Olai född 1502, som tillhör de ingiftas förfäder i min släkt.
 
För att gå vidare lite i min släkthistoria, hittar jag Ahasverus Afze Larsson 1635-1731, (mormors mormors farmors farmor farmors far), där det redan finns en utförlig släktutredning på bok som är utgiven i 200 exemplar, skriven av Carl Afzelius 1927, vilken lycka.
 
Känslan när man hittar rätt är obeskrivlig, det är som ett riktigt lyckorus, som susar från magen upp till hjärnan.
 
Stockholmshälsningar
Berith Hemmingberg

2
46 Ordet är fritt om släktforskning / Märkliga händelser.
« skrivet: 1999-11-02, 10:55 »
Hej!
Min fm mm mf Erik Ersson föddes 21/10 1807 i Älvviken, Järnboås som äldst av fem syskon. Han växte upp mycket fattigt och behandlades illa av föräldrarna. När han var 8 år dog pappan. Familjen som var mycket fattig klarade knappt att försörja sig. Erik flyttade 1831 till Lindesberg och fick 9 barn. Han var mycket svårt utsatt för kränkningar och mobbning. Från 1831-40 uppges det att han var svårt kränkt och började missbruka alkohol och under 1840-talet var han alkoholist. Den 2/2 1851 misstänks han ha mördat en dräng som blev 20 år gammal. Han hette Johan Gustavsson. Så när han kände sig misstänkt mådde han allt sämre och tar sitt liv den 2/5 1851 genom att hugga av halsen på sig själv med sin egen yxa och hittas av änkan och de 9 barnen.
 
Hans hustru var oäkting. Hon föddes 27/3 1811 i Hjulsjö. Hennes mor hade fött en oäkting med en annan man år 1807 och 21/1 1809 tar denna man livet på deras barn genom att dränka det. Han döms till döden men hustrun fick böter. Viken hemsk och märklig historia.
Pierre N

3
46 Ordet är fritt om släktforskning / Bort med momsen!
« skrivet: 2003-08-06, 23:04 »
Regeringen (och EU) hotar att införa moms även för ideella föreningar och deras verksamhet.
Det här kan komma att få mycket trista konsekvenser för alla släktforskarföreningar, särskilt för dem som producerar böcker, CD-skivor, eller som engagerar sig i kursverksamhet.
För att inte tala om all byråkrati och pappersexercis..
Riksdagsledamoten MARIA LARSSON (Kd), kommer till ordförandekonferensen i Ronneby den 22/8 för att tala om just detta problem, som hon har engagerat sig hårt i. Maria, som sitter i sitt partis absoluta topp har nämnts som en tänkbar efterträdare till Alf Svensson, men den här gången är det inte partipolitik som skall presenteras, utan ett akut problem som den ideella delen av samhället måste vara uppmärksam på samt ges en chans att påverka.
Hedra alltså ordförandekonferensen med en närvaro från er förening, ordförande eller ställföreträdanden. Det finns platser kvar, och programmet är späckat med viktiga frågor och intressant debatt.
 
Mvh
Ted Rosvall

4
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-19
« skrivet: 2006-12-18, 19:15 »
Efter Anbytarvärdens inlägg ovan 18 dec 2006 kl. 14.23 måste man allvarligt fundera över om Rötter är värt några ekonomiska bidrag överhuvudtaget. Varför ska vi betala för att INTE få diskutera viktiga frågor rörande släktforskningsrörelsen? Vansinne!

5
24 Rekord / Komprimerade generationsspann
« skrivet: 2003-06-07, 09:51 »
Jag har tidigare någonstans, förhoppningsvis ej här på Anbytarforum, tagit upp en antagligen ganska unik generationskomprimering. Det gäller bonden Olof Andersson i Kila (1776-1861). Olof var gift tre gånger och fick många barn under en lång tidsperiod. Detta gjorde det möjligt att hans sondotterdotter, Anna Gustava Jansdotter, född i Mo (P) 1850, kunde kalla den elva månader äldre Britta Lisa Olsdotter, född 1849 i Kila?(S), för sin morfars syster, eftersom Anna Gustavas morfar Andreas, född 1807, var Olofs första barn, och Britta Lisa (1850) hans sista.

6
10 Folkliv / Spel och dobbel
« skrivet: 2001-02-08, 17:24 »
I en dombok från slutet av 1600-talet (Nora Hjulsjö härads tingsbok) hittade jag av en tillfällighet ett intressant mål som gällde spel med kast. Troligen gällde det väl tärningsspel, eller? Det fick mig i alla fall att bli nyfiken på hur omfattande sådan verksamhet kan ha varit vid den tiden och tidigare. Vilka spel förekom och vilka spelade? Är det någon som vet var man kan hitta sådan information på ett enkelt sätt?
Mvh Gunlög

7
Visor och melodier / Visor och melodier
« skrivet: 2004-01-22, 13:22 »
En gåta från Torsåker;
 
Jag har ett skrivhäfte och på insidan av främre pärmen står följande:
 
Elida Persson
Berg Torsåker den 21/9 1927
(med tillägget) Flyttade till Wika Den 15/10 1930
 
I slutet av boken, på insidan av bakre pärmen står följande:
 
Karin Wilhelmina Alm
Åsmundshyttan Torsåker
Född den 18/10 1903
Kom till Janssons den 1:a Februari 1930 och flyttade häm? den 5 maj, kom Astrid Persson
Ullsta, Ockelbo
 
 
I häftet finns ett tjugotal vis-texter nedskrivna, t.ex. ;
 
Soldathustrun  
Selmas klagan
Sjömanskärlek
Gustav och Kristin
Lejon bruden
Alprosen
Zigenare du tag mitt hjärta
Fiskarflickan
Hjärtan som mötas
Blind Lindrots klagan
Sjömanskärlek och sorg
Wildandens klagan
Lyssnar du till mig i kvell lilla mor?
Vita svanar
När bröllopsklockor ringa
Bruden
På fäbodvallen
Fram över mörkblå våg  
Den svenske flottisten
Liljan uti dalen
Rosa från trosa  
Siste man på skansen
Hjärterövalsen
Vintergatan
En tango med dig
Min månskensgudinna
En landkronans karl
m fl.
 
 
Efter texterna står namn som Carl Åke,
Anna Lisa Lindblad
Margit Ericsson och just Elida Persson
 
Exempelvis står det efter texten till Lejonbruden följande:
Berg den 29/11 1919
Anna-Lisa Lindblad
 
och efter texten till Sjöman i främmande hamn
står följande:
Berg Torsåker den 1/9 1929 Elida Persson
 
är det sångförfattarna eller är det namnet på dem som skrivit ner texterna eller är det namn på artisten som framfört dem?
 
Vem kan häftet ursprungligen ha tillhört och vilka var människorna vilkas namn finns nedskrivna på insidan av häftets pärmar?  
 
 
Häftet tillhörde min farmor Thora Andersson ,född Hellström, f.1914, från Sörförsa, Hälsingland
 
 
Kan någon lösa denna gåta?
 
undrar Joakim

8
Äldre ord L - Ö / Skaffarfolk
« skrivet: 2009-06-20, 17:52 »
Jag har i ett gammalt lexikon hittat uttrycket skaffarfolk (skaffarefolk), i sin tur uppdelat i kategoribeteckningarna skaffarefar, skafferemor, skaffaredräng och skaffarepiga. Vad jag förstår har dessa personer haft vissa fasta uppdrag i samband med cermonier som bröllop och begravningar. Speciellt vanligt tycks detta ha varit på Gotland, där titlarna fortfarande förekommer i modernare sammanhang för värdar/värdinnor. Jag vill gärna veta mer om skaffarfolkets betydelse - var det ett hedersuppdrag som t.ex. kyrkvärdens, och har denna sed förekommit på annat håll än på Gotland?
 
(Meddelandet ändrat av Esbon 2009-06-20 18:05)

9
Äldre ord A - K / H-gumma
« skrivet: 2003-05-28, 17:59 »
Har det funnits ett uttryck som hette H-gumma eller Hå-gumma ev i samband med spågummor? Känner någon igen uttrycket?
 
Hälsningar
Cathis Olsson

10
Tjärby / Pastor fått benfet?
« skrivet: 2013-06-24, 16:46 »
Hhej
Jag förstår att jag tolkar denna anteckning fel, kan någon möjligen läsa ur någon mening ur den?
Tjärby AI:3 (1829-1860) Bild 20
den står under Tjärby 10
 
Med vänlig hälsning
//per

11
Människor / Travekipage i Karlskoga 1913
« skrivet: 2009-03-12, 10:54 »
Hejsan!
Tänkte se om någon kunde hjälpa mig att identifiera detta ekipage, hästen är nog svår, men den kvinnliga kusken borde gå att identifiera.
 
På vykortets adressida står det följande:
Glad påsk tillönskas av släktingarna i det gamla Karlskoga. Mamma tackar för korte.
Detta är ett lite minne från travtävlingarna i Karlskoga i år den 23/2 där jag tog 1 sta pris.
 
Kortet är postgånget KARLSKOGA 22/3 1913, och det är adresserat till :
Herr å Fru K. F. Johansson, Norra Ericksberg, Sundbyberg
 

 
M.v.h.
//Örjan

12
Konst / Fairman, James, amerikansk landskapsmålare
« skrivet: 2009-07-13, 19:33 »
James Fairman föddes i Glasgow 1826, men kom till Amerika med sin mor vid sex års ålder. Hon var då änka, och far till James skall enligt Nordisk Familjebok (1899) ha varit den till Skottland emigrerade svenske officeren L. Fehrman.
 
James Fairman, som avled i New York den 12 mars 1904, blev en etablerad och produktiv amerikansk landskapsmålare, och var dessutom överste i amerikanska inbördeskriget enligt de uppgifter jag har fått fram. Hans verk finns idag att beskåda på bl.a. Hudson River Museum och the Washington County Museum of Fine Arts. Mer om Fairman här!
 
Tar gärna emot upplysningar om L. Fehrman, den svenske officeren som skall ha varit James far.

13
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-18
« skrivet: 2007-06-18, 00:49 »
Ulf! Om nu så skulle vara fallet, att denna bok finns. Så verkar den inte tillförlitlig som källa. Dessutom kom den i så fall under en tid som är mindre pålitlig när det gäller historieskrivningen angående den svenska historien (och ännu mindre pålitlig när det gäller släktforskning i Sverige). Jag tar ingen ställning till huruvida denna bok finns eller ej! Dessutom tar jag ingen ställning till  
Carolus Landherbringe\s existens eller ej, och därmed ingen åsikt om honom som historiker.
 
MVH Per (eftersom ni nu envisas med E-Mail-adresserna får även jag lägga ut min)

14
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-11
« skrivet: 2007-06-09, 18:09 »
Men nu har det ju visats ovan att Rhyzelius inte citerar namnet från ett riksrådsbrev, utan från Huitfeldt, vilket ju gör Rhyzelius till en sekundärkälla .

15
Krawe / Krawe
« skrivet: 2012-02-04, 15:00 »
Har lovat hjälpa en mig närstående att finna konstnären Carl Axel Krawes ursprung. Enligt uppgift skall han vara född 1886 i Stora Tuna. Har letat, men kan inte hitta honom eller hans familj. Försöker därför den här vägen för att se om jag kan få någon hjälp här. Kanske någon av vännerna här vet något om honom. Tack på förhand för all eventuell hjälp. Med bäst hälsningar / Barbro Kaiser}

16
Ingrid av Skenninge / Ingrid av Skenninge
« skrivet: 2003-06-01, 10:08 »
I Luca Cesarinis bok I den heliga Birgittas fotspår som jag just läser omnämns den heliga Ingrid från Skenninge som den första mer kända svenska pilgrim som färdats till Santiago de Compostela. Enligt Cesarinis uppgifter skall hon ha varit släkt med Birgittas fars första fru.
Jag har inte funnit Ingrid i någon rubrik, så jag öppnar en ny diskussion genom att efterlysa ytterligare uppgifter om denna Ingrid.

17
Värmlands län S / Nedre Ullerud
« skrivet: 2006-06-01, 21:32 »
Hej,
 
Döde 1795-1860 F:1 is currently missing from Nedre Ullerud. Any chance this volume will be added? It seems that Genline has had success recently finding many other missing volumes (for example, SCB records). Perhaps this one too?
 
References to N. Ullerud (S) F:1 (microfilm):
SVAR referenskod = SE/SVAR/VA-133170050/F/F:1
LDS catalog = FHL INTL Film 1703152 Item 1
 
Thanks,
Jeff

18
02 Efterlysningar / Grafley/Graefflin, Göteborg 1790-talet
« skrivet: 2014-06-16, 21:20 »
Martin J. Grafley var skriven på Gunnebo i Fässbergs socken (O) vid mitten av 1790-talet. Han kan ha varit tysk, och efternamnsalternativen Graefflin, Graeflein, Graefly etc. är tänkbara och intressanta i sammanhanget. Tar tacksamt emot eventuella observationer!

19
En amerikansk forskare har bett om hjälp med efterlysning angående sin förfader Isaac Jarman, och hon vill gärna ha kontakt med svenska ättlingar till honom.
Isaac Jarmans hustru hette Stina Svensdotter och de hade en dotter, Christina Catharina, f. i Vinnerstad. Familjen flyttade 1789 från Vinnerstad till Västra Ny.

20
Söker upplysningar om livsöde och eventuella ättlingar till syskonen Pär Johan, född 1817 i Lidköping, och Anna Regina Stenholm, född d:o 1818 och barn till handlanden Johan Stenholm o.h.h. Ulrika Kindberg.

21
Söker anor m.m. för ryttaren Per Ambjörnsson i Kålabotten, Södra Fågelås, gift 17 maj 1732 med Anna Persdotter. Intressanta i sammanhanget kan paret Ambjörn och Kierstin på Munkaskogs ägor, S:a Fågelås vara: de får den 23/1 1708 sonen Per, men om detta är den rätte Per Ambjörnsson återstår att reda ut. (Ambjörn avled 1/1 1743 i en ålder av 60 år).

22
Jag söker föräldrarna till Johan Gartman, enligt uppgift född 1624 i Mariestad. Fadern ska ha varit borgare och kan ha hetat Nicolaus/Niklas el dyl.
 
Johan inskrivs 1647 vid Uppsala universitet och kallas då Johannes Nicolai Vasboensis (Uppsala universitets matrikel). Föräldrarna heter troligtvis ej Gartman (det skrivs dit senare enligt matrikeln).
 
Finns det någon som kan ge mig tips på hur jag kan hitta Johans föräldrar. Kyrkobokföringen sträcker sig inte så långt bak i tiden, men det kanske finns andra källor.

23
Köpmannen Johan von Savelandt, död 1672, vid Kroppa kronobruk sägs i Fernows Värmlandsbeskrivning tillhöra en familj med anknytning till Göteborg. Jag undrar därför om någon stött på namnet i samband med Göteborg?

24
Härstammar Du från Lars eller vet något om hans anor och levnad så är jag tacksam om Du hör av dig. Jag känner till att han bodde på Rudsbäcken i sent 1750-tal, samt att han hade tre döttrar.

25
Lars Larsson Gruvön född 1751 var soldat på Gruvön i Grums.Hans son Lars född 1788, blev soldat ca 1802. Har någon dessa i sin släktforskning?
Lars Larsson d.ä vet jag inte så mycket om.
All information eller tips mottages tacksamt.
 
vabrahamsson@hotmail.com

26
Jag söker upplysningar om Carolinas (f.1804 i Bro) och Anna Stinas (f. 1812 i Kroppa) öden efter 1828. De bodde då med föräldrarna i Yngshyttan. I HFL för Fernebo 1826-30 står det att Carolina utflyttade 1828 till Nord. (Har gått bet på att hitta någon Nord - kan möjligen vara en förkortning av Nordmark?), medan Anna Stina 1830 flyttade till Gottfrid Tingberg i St.
(Kan kanske vara staden och i så fall Filipstad? Har dock inte hittat Tingberg där.) Tacksam för tips!

27
Hej!!
 
I 1936 års Svensk släktkalender no 11, finns uppgiften att Paulus Hellerström, läroverksadjunkt i Karlstad, var kusin till kyrkoherde Albert Hellerström i Danderyd. Albert hör till min släkt, och då bör ju även Paulus göra det. Är det någon som vet något om honom? Var och när var han född? Var han gift? Hade han barn?.........
 
Mycket tacksam för svar.
 
MVH Sara

28
Niels kom til Norge rundt 1810-15.Han var født i Gillinge Sogn i Wermland. Jeg tror han dro rett til Sandsvær hvor han antagelig giftet seg og fikk minst to døtre. Niels og døtrene Kaisa født 1817 og Karen født ca 1823 kom seinere til Kongsberg og døtrene giftet seg der.  
 
Johan/Johannes Johnsen Ross født i Gilberg Sogn i Vermland 1805. Han kom også til Kongsberg, giftet seg med en dame fra Eidsfos og fikk minst 6 barn.
Begge slo seg ned på samme sted i Kongsberg. Det virker som om de var kjente.
Er Gillinge Sogn og Gilberg Sogn et samme?
Kan noen fortelle meg hvor disse menn kom fra og kanskje også foreldrene?

29
Efterlyser uppgifter om Maria Persdotter,
gift i Kroppa med trädgårdsmästaren Carl
Zetterqvist. Maria uppges där vara född i  
Stora Kil 1770-10-29, men har ej gått att
återfinna där. Maria medförde dottern Carolina
till nya hemmet. Carolina uppges vara född  
1804-09-16, födelseort ej uppgiven.
Tacksam för alla upplysningar eller tips!

30
Söker uppgifter efter år 1814 om hammarsmedmästaren Johan Jansson Jernberg, född 1767 i Stömne, Stavnäs (S). Johans första hustru avled i Edsvalla, Nor (S) år 1809. Nors HFL uppger att Johan därefter flyttat till Svanskog (S), med det lakoniska tillägget borta, Gud vet hvart. I själva återfinnes Johan skriven i  
Kila (S), men arbetande på Gustavsberg, Torrskog (P), där han även gifter sig 1810 med Maria Andersdotter, född 1767 i Vårvik (P).
Paret uppges 1814 ha flyttat till Blomskog (S), där de dock ej står att finna, så jag tar emot alla upplysningar med tacksamhet.

31
Allmänt / Bärön, Millesvik
« skrivet: 2007-07-26, 22:16 »
Jag har nyligen besökt Millesvik - där min mormor Hedvig Hjern fd.Stenholm var född 1871. Hennes föräldrar Per Stenholm och Anna Olsdotter flyttade/arrenderade, runt 1885 Bärön - där de sedan bodde till sin död 1900 resp.1902.  
 
När jag var runt i trakten - omtalades det att huset på Bärön fanns kvar och en förening höll på att restaurera det.
 
Min fråga är vilken förening?  
 
Hur kan man som turist ta sig över till Bärön?
 
Har det bott andra personer i huset på Bärön efter min mormors föräldrar?
 
Vi i familjen har gamla brev skrivna från föräldrar och två bröder Carl och Hans på Bärön till dottern/systern Hulda som var i Amerika. Breven berättar om livet på Bärön runt sekelskiftet - ett stycke intressant historia. Familjen försörjde sig på fiske och prickhållning för sjöfarten.
Tacksam om någon har mer information om Bärön. Intresset växte att vilja veta mera och att dela med av det som vi har i form av släkthistoria.
Mvh
Lisbeth

32
Allmänt / Anor för Värmlandsoriginal sökes
« skrivet: 2001-06-24, 22:29 »
Jag undrar om det finns något forskat på anorna för de välkända bygdeoriginalen Agrippa Prästberg,
Mäster Flygel och Filurius? Agrippa P. skall ha hetat Karl Jansson-Prästberg, vara född i Mangskog 1/1 1800 och död i Sunne 3/4 1881. Filurius, som enligt Gunde Johansson alltid gick omkring med ett träskåp på ryggen istället för kont, lär ha slutat sina dagar på ålderdomshemmet i Djuprämmen. Det är i stort sett allt jag vet, men innan jag eventuellt börjar söka efter mer detaljer tar jag gärna emot upplysningar om vad som redan är känt om dessa sägenomspunna personligheter!

33
Ölme / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-06-17
« skrivet: 1999-04-20, 21:41 »
En anfäder ANDERS JANSSON f. 1761 (i Ölme?) och hans hustru Lisa Gustafsdotter f.ca.1770. De bodde i Ölme och han tog namnet Nyberg och la till sitt patrinymikon.Första gången det noteras är i HFL A1:13Ölme. Är det någon som känner till var det kommer ifrån? Kan det vara ett ortsnamn?

34
Lindblom / Lindblom, Maria, boende i Enskede 1929
« skrivet: 2000-06-18, 11:00 »
Jag söker upplysningar om Maria och hennes eventuella familj. Hon bodde 1929 på Södertörnsvägen 328 i Enskede, och var dotter till Stina Lisa Pettersdotter, född i Nedre Ullerud (S). Maria hade åtminstone tre syskon, bröderna Manne, död 1925 i Malmö, och Rickard, som var brandman i Stockholm, samt systern Tilan (Tilda?), som emigrerat till USA.
Eftersom jag inte vet Marias fars namn är jag osäker på om även de hette Lindblom eller om det var Marias efternamn som gift. Jag forskar på Marias möderne, därav denna fråga.

35
02 - Folkliv, ord och namn / Hästkapplöpningar
« skrivet: 2007-03-06, 13:59 »
Hejsan alla , vem känner till om det förekom hästkapplöpningar i Stockholm på 1830-40 talet.
Var höll de i så fall till, det kan väl inte ha varit en så stor sport hittar ingen litteratur om detta. Hälningar Kurre

36
Den 13/11 1774 gifte sig i Mo en Britta Svanström med smeden Petter Jernberg. Jag söker uppgifter om henne (födelseort, föräldrar, syskon etc.)

Sidor: [1]