ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Sven Grönberg

Sidor: [1]
1
Hej!
 
Jag läste ett inlägg av Niclas Rosenbalck här följt av bl.a. Ted Rosvall och Elisabeth Thorsell. Ted skriver ang. ett besök på Landsarkivet i Vadstena hösten 2008 att när det gällde vita handskar vid forskares hantering av äldre arkivalier, hade han fått till svar att de inte hade en sådan policy vid den tidpunkten. Elisabeth nämner då att vita handskar dock fanns att tillgå i forskarsalen efter påsk 2009, och hon har för sig att man förväntas använda dem när man tittar i böcker/handlingar äldre än år 1800.
 
Detta fick mig att fundera - finns det inte bestämmelser som är mer eller mindre centrala för de olika landsarkiven, eller bestämmer de själva hur rutinerna är i respektive forskarsal? Jag kom nämligen genast att tänka på Landsarkivet i Lund, där tjänstgörande arkivarie i princip vakar över en som en hök när man forskar i äldre arkivalier. T.o.m. när jag senast tittade i en bouppteckning från 1988, och tänkte att jag kunde behålla handskarna av ett tag med tanke på att det var så pass nya arkivalier jag tittade i, kom tjänstgörande arkivarie rusande ut, i princip smällde näven i bordet där jag satt och proklamerade högljutt att jag minsann alltid måste ha de vita handskarna på mig. Jag har flera gånger varit med om denna behandling på LLA, och sett flera andra forskare som blivit tillsagda om samma sak.
 
Jag förstår givetvis att mycket gamla handlingar måste hanteras med vita handskar (och i grund även de från t.ex. 1988 - de kommer ju också vara mycket gamla en gång i framtiden, och om man använder vita handskar på dem redan nu lär man skona dem från ännu mer slitage). Men hur kan bestämmelserna vara så olika från landsarkiv till landsarkiv? I Lund får man alltså en skarp tillsägelse om man inte har handskar när man hanterar en handling från 1988, medan man i Vadstena fram tills helt nyligen uppenbarligen inte ens hade en policy om vita handskar?
 
Mvh/Markus

2
Cancer / Cancer ventriculi
« skrivet: 2010-09-03, 13:26 »
Hej!
Är det någon som kan tala om vad min anfader dog av. Såhär står det i dödbok cancer ventriculi.
Och min andra anfader dog av detta vad betyder det maralm jerulis tycker jag att det står.
Tack på förhand
 
(Meddelandet ändrat av Bellan 2010-09-03 13:30)

3
Jag har förlorat spåret efter ett par medlemmar av en avlägsen släktgren med efternamnet Tengberg. Men en hette bl a Rudolf och en annan bl a Alexis, vilket väl inte är helt vanligt. Medelst en körning av dödboken på efternamnet hittade jag yngre (avlidna) personer med dessa både förnamn på misstänkta orter i Västergötland. Givetvis koller jag nu upp deras födsel och föräldrar. Här kan kanske kan anknytas framifrån till gamla spår.
 
Men samtidigt slog det mig att förnamnen som släkttradition kanske vandrar ett steg till. I telefonkatalogen över Sverige finns ett hundrafemtiotal personer med detta efternamn (av vilka de allra flesta inte är släkt), men ingen ännu okänd som har ett misstänkt förnamn. Många torde dock ha två eller flera förnamn och nu undrar jag om man skulle kunna matcha alla dagens levande efter alla förnamn -dvs inte bara tilltalsnamnet- och på så sätt luska fram ännu fler misstänkta ? Inte för att skapa en komplett släktkatalog, men för att bryta in i nya spår. De som lever kanske kan kontaktas och vidkännas släktingar som jag i min tur kan belägga, etc.
 
Vet någon något om hur detta kan genomföras ?

4
Örsjö / Örsjö
« skrivet: 2010-01-27, 16:45 »
Örsjö Dödbok 1834 Gid 1430.21.91600. Längst ned på höger sida står att Arrendatorn Nils Jeppssons ????
Kan ej tyda resterande texten. Vem är det som är död???
Tacksam för hjälp
Werner Otterman

5
Haga / Haga födda 23 mars 1892
« skrivet: 2005-07-27, 18:36 »
Vad står det för hemvist för Carin Ingrid
Haga födda 23 mars 1892?
Vilket kvarter är detta?
 
 

 
MVH
 
San

6
Gävle (Heliga Trefaldighet) / Gävle SCB döda 1910
« skrivet: 2011-01-17, 22:48 »
Hej!!
 
Jag skulle vilja veta vad det står om Gustaf Henning Lenning, i hans dödsnotis 1910 i Gävle. Min tolkning:
 
Suffocatio
till följd av inhalation av uppkräkta masor under alkoholrus
 
. Jag har kollat genom SVAR, och kan därför inte ge något sidnummer eler liknande, bara att han dör 14 maj, 1910.  
 
Kan jag få tag på polisrapporten det står om på något sätt, eller är det omöjligt?
 
MVH Christopher

7
Archive - Swedish geography / Village of Zyha
« skrivet: 2000-07-14, 04:43 »
My family emigrated from Sweden to Swedish Pomerania in the 1600s.  One part of the family, surnamed Utas/Utes settled at the village of Voelschow, Kreis Anklam, around 1710.  Church records stated he was from the village of ZYHA.
 
Can anyone tell me where the village of Zyha is located because it is definitely NOT in Germany.
 
Cary Christopher
San Diego, California

8
Archive - Swedish geography / Helsingborg
« skrivet: 2000-07-27, 01:26 »
Hi I am looking for what my Great Aunt Call the State Church of Helsingborg.  This is where family information is at she says.
 
Thank you,
 
Karen

9
Strandberg / Äldre inlägg (arkiv) till 04 augusti, 2010
« skrivet: 2007-07-07, 20:28 »
Stämmer bra det Jan men om jag studerar resten av födelserna detta år eller åren före och efter så verkar det inte stämma. I så fall skulle män ha dött av barn barnbörd om det tecknet skulle stå för dödsorsak om det skulle vara ett upprepningstecken?

10
Kungliga släkter / Kronprins Karl August
« skrivet: 2000-08-01, 19:01 »
Min uppslagsbok är mycket förtegen om härstamningen för Christian August (Karl August) *1768. D.v.s. den danska prins som valdes till Sveriges kronprins men som rätt så omgående fick slag och dog 1810.
Nån som kan hjälp mig?

11
Källkritik / Fel datum i kyrkboken?
« skrivet: 1999-07-30, 16:45 »
Maria Persdotter i Karlskoga:
Bo Lindwall berättar i släktforskarnas årsbok 1995 om många felaktiga och förväxlade födelsedatum i kyrkböckerna i Kisa. Man kan bli illa till mods av att läsa detta; kan man lita på några anor med vanliga namn, som hunnit flytta hemifrån före giftermålet?  
Jag skulle vilja ha hjälp med att bedöma troligheten i följande: Trädgårdsmästaränkan Maria Persdotter, gift Sjögren, ska vara född 15/1 1767 i Karlskoga. Om datumet är rätt är saken klar. Hon är dotter till bergsmannen Per Ersson i Brickegården, och det är lätt att hitta åtminstone en generation till. Tyvärr visar det sig att som nygift är hon född 1772. När hon får sina barn har hon en ålder, som passar med detta. De flyttar till tre olika socknar, och hon är hela tiden född 1772. Som änka 1806 flyttar hon tillbaka till Karlskoga. Då får hon årtalet 1767. I hfl 1816 kommer det bestämda datumet första gången. Per Ersson dör 1789. Sista gången man ser hans dotter Maria(1767) är i hfl 1788-92, när hon är skriven som syster i Brickegården. Den som gifter sig med Sjögren ska vara bergsmansdotter vid Vahlåsen. Där finns en piga Maria Persdotter född 1772.  
Föds det någon Maria Persdotter i Karlskoga 1772? Den enda är dotter till Per Björsson, som senare bor i Björstorp. Per Björsson dör 1793 och hans dotter borde troligast vara den piga Maria Persdotter(1772) i Björstorp, som gifter sig med sockenskräddaren Lars Larsson 1795, samma år som Sjögrens. Både pigan vid Vahlåsen(1772) och pigan i Björstorp(1772) finns i hfl 1793-97 och har båda en förhörsanteckning 1794, ingen 1795.  
Vart tar Maria Persdotter(1767) vägen? Hon finns inte i hfl 1793-97, inte heller i flyttboken eller dödboken åren däromkring. Det finns också en bergsman Per Olsson vid Bricketorp som tillhör Vahlåsen. Han har en dotter Maria född 1765. Hon finns i hemmet i hfl 1793-97, har flyttat in 93, men har inga anteckningar för förhör eller nattvard. Tyvärr är också denna Maria senare lika försvunnen som Maria(1767). Eftersom Per Olsson lever till 1808 hade jag hoppats att hans bouppteckning kunde berätta något. Tyvärr hittar jag ingen varken för honom eller hans hustru. Kan det bero på att sonen övertagit gården redan tidigare?
Ingen kan väl tala om vad som är rätt, men hur skulle ni göra? Låta antavlan stanna där, bättre ingen ana är flera felaktiga, eller är det troligast att ett datum i kyrkboken är rätt?

12
Till vilket register vänder men sig om man vill ta reda på en persons födelsenummer, om personen är född på 60-talet?

13
Allmänt / Vad hände på Öland midsommarafton, 20 juni 1975
« skrivet: 2009-10-19, 06:36 »
Hej forskarkollegor!
Det här blir en ovanlig rubrik i forumet, och riktar sig främst till personer bosatta på Öland vid tiden 20 juni 1975.  
I min släktforskning har jag på min mors sida en nära släkting som det varit ganska så svårt att hitta information om - hon sägs ha avlidit under tragiska omständigheter på en campingplats någonstans på Öland. Hon var född och bosatt i Stockholm, och befann sig enligt uppgift på Öland för att fira midsommar tillsammans med vänner. Hon var vid tiden för sin bortgång 21 år gammal. För att kunna fortsätta min forskning vore jag mycket tacksam om någon på Öland har information om denna händelse i form av ev tidningsurklipp e.d. Kanske minns någon fortfarande om något tragiskt [eventuellt mord] inträffade på midsommarafton 1975 och var på Öland någonstans? Det finns inga släktingar längre att fråga - så jag vänder mig nu till bosatta personer eller lokalpress för att kunna utröna vad som egentligen hände med min släkting.
 
Med tack på förhand från forskarkollegan
Mats Norberg, Borlänge.

14
Anders ska enligt uppgifter jag har vara född den 1/12 1803 i Fellingsbro. Anders flyttade från Fellingsbro till Bruzaholm i Ingatorps socken i Småland och hade arbete på Bruzaholms bruk. Ett av de 6 barn han fick var Lovisa Mathilda Grönberg 1838-1913. Lovisa gifte sig med smeden Johan Alfred Köhler. Mina frågor är som följer:
* Hur ser Anders Grönbergs anor ut?
* Vem var Lovisas mor?
Det är mycket möjligt att Anders hann flytta i tidig ålder från Fellingsbro, och att frågan om Lovisa bör ligga i Ingatorp i Småland.
Johnny

15
Jag efterlyser min farfar´s kusiner. Carl Johan Larsson f. 1860-o3-15 Hilda Lovisa Larsdotter f. 1862-02-11 Maria Lovisa Larsdotter f. 1865-11-13 Frans August Larsson f. 1867-11-07 Familjen splittrades efter deras far Lars Johan´s död 1870.

16
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Johannisson, Rune
« skrivet: 2000-10-13, 22:46 »
Hej!
 
Har precis börjat forska runt min morfars släkt och upptäckt att vi nästan inte vet någonting.
Det jag har är:
Rune Johannisson f. 1924-07-01 d. 1997
m Frida ? f.1894-01-13 d.1980-02-12
mm Alfrida ?
 
Jag vet att de är från Värmland men detta är också allt. Var börjar jag?!
Tacksam för hjälp.
 
Mvh
Maria

17
Fredrik Edvard Grönberg, f 18/3 1867 och Gustaf Adolf Grönberg, f 21/2 1870 var bägge födda i Husby-Rekarne sn och var halvbröder till min mormors farfar. Deras far hette Adolf Fredrik Grönberg, f 6/7 1839 i Lilla Mellösa, d 9/2 1887 där, modern var Hedda Lovisa Gustavsdotter, f 1836 i Husby-Rekarne, d 27/3 1874 där. Känner någon till var de bodde och när de dog samt ev familjer? Gustaf ska ha bott någonstans i Södermanland, eventuellt i Hälleforsnäs eller Näshulta. Vad gäller Fredrik vet jag att endast att han utflyttade 1883 från Lilla Mellösa till Gillberga.

18
Vallis var gift med en syster till min morfar.
Han (Vallis) arbetade på NK-S mattavdelning

19
Andersson / Andersdotter / Per Andersson 1826-1863/64
« skrivet: 1999-11-26, 11:50 »
Min mmmff hette Per Andersson och var född enligt familjekälla 1826-07-01 i Eskilsäter, Värmland. Han flyttade med hustru och ett barn till Stockholm, Katarina församling, trol. 1859. Hustrun vantrivdes så att hon flyttade hem till Värmland med barnen, som nu var två. Där fick de meddelande om att fadern avlidit, antingen av hastig sjukdom eller omkommit vid järnvägsbygget där han var anställd som förman, enligt olika skriftliga källor från nu döda släktingar. Detta ska ha varit 1863 eller 1864. Min mormor har forskat i kyrkböckerna och inte kunnat hitta Per vare sig i dödbok, utflyttningsbok eller någonstans i grannförsamlingarna. Han försvinner ur kyrkböckerna. Är det någon som känner till något om honom?

20
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Wiggins
« skrivet: 2000-11-04, 13:15 »
Hej!
Jag söker en dam som hette Hilda Wiggins som var född i oktober 1870 i Jönköping, hon emigrerade till USA och återkom 1906 och hade då med sig sin som som hette Samuel Wiggins. Hon blev inlagd på Vadstena sjukhus 1911 och utskirven 1924. Vad som sedan blev hennes öde känner vi inte till, kan någon ge upplysningar om det? Det vore roligt att få veta vart hon dog. Sonen blev bortadopterad, så det ger inga ledtrådar
MVH/Marianne

21
Min mmmmfm Ulrika Wilhelmina Göhle gifte om sig 1832 efter sin förste mans Erik Edlundh död med sin kusin, som hette Samuel Paul Enander och var löjtnant vid Norra Skånes infanteriregemente. I samband med detta flyttade hon och hennes tre minderåriga barn till hans boställe Brönneslöv i Borlunda, Skåne. Jag finner familjen i AI:5 1830-35, men min mmmmfm och hennes barn har där strukits utan anmärkning.  
I följande längd, AI:6 finner jag bilagd en lapp som Enander tydligen lämnat till prästen där han meddelar att han är skattskriven vid regementet, vilket jag tolkar som att även hans hustru och styvbarn var skrivna där.
Jag undrar nu: var låg regementet och i vilken församling var familjen skriven?

Sidor: [1]