ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Carl-Henrik Svensson

Sidor: [1]
1
Tacksam för tolkning av vad det står på rad 5 i parentes efter Carl-Julius

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0071935_00022#?c=&m=&s=&cv=21&xywh=311%2C1288%2C2118%2C1056

2
Jag önskar hjälp med  information om Laurentius Carl Theodor Nilsson f 1855-05-29 i Visby, som enligt Jakob och Johannes kyrkoarkiv, Utflyttningslängder för Jakob, SE/SSA/0008/B II a/13 (1881-1884) sida 202, utflyttat till Amerika 25/5 1881.
Om någon vet något mer om med viket fartyg han reste, vart i Amerika han hamnade etc, så är jag mycket tacksam för  information. Har inte lyckats hitta honom i några emigrantarkiv, men jag har ingen erfarenhet av att efterforska emigranter.

3
Jag undrar över skäl till att inget bröllop blev av mellan mina tidigare okända föräldrar till min farmor.

Hennes mor Ingrid kom från en välbärgad familj och fadern var en jur.kand. och hofrättsnotarie.
Ingrid blev gravid ca 5 månader efter förlovningen som alltså annonserades i fler än 15 dagstidningar över landet. När barnet föddes (troligen i lönndom) placerades det direkt som fosterbarn i en familj i Skellefteå. Jag kan inte heller se att Ingrid och hennes fästman någonsin bott ihop under tiden efter förlovningen eller att modern bodde på annan plats än hos föräldrarna.

Lite märkligt att förlovningen inte ledde till bröllop kan jag tycka. Kanske ansågs Ingrid fästman inte kunna försörja en familj och barn, men Ingrid var myndig när hon förlovade sig och efter alla annonsering så bör något ha stört planerna allvarligt.

3 år senare blir Ingrid gravid igen men avlider tragiskt då hon försöker fördriva fostret med fosfor. Om det är samma far vet jag inte, men då skulle de ha varit förlovade i 3 år utan att gifta sig och det verkar mindre troligt. Däremot så vet jag att hennes tidigare fästman fortfarande var vid livet men levde under relativt knappa förhållanden, trots att han var hofrättsnotarie vid Göta Hovrätt.

Vilka orsaker ser ni som troliga till att inget bröllop blev av?


4
Hovrätts- / Hovrättsnotarie
« skrivet: 2023-05-25, 12:20 »
Hur pass välbetald var en Hovrättsnotarie vid Göta Hovrätt 1900-talets början? Kunde han försörja familj och barn eller var det ett relativt lågavlönat yrke?

5
Härads- / Häradsskrivare
« skrivet: 2023-05-25, 12:15 »
Jag undrar vilken roll en Häradsskrivare hade i början av 1900-talet.
Vilka arbetsuppgifter och vilka arkiv kan en Häradsskrivare ha haft tillgång till? Kan han t.ex ha haft tillgång till kyrkoarkiv gällande födslar, fosterbarnsplaceringar, arvsförhållanden odyl?

6
För att kunna lösa en släktgåta så söker jag nu levande ättlingar till Timoteus* Lorens Nilsson
Födelse 23 SEP 1830 • Skoge, Öja, Gotland, Sverige
Död 23 DEC 1906 • Visby, Gotland, Sverige

7
Jag har tidigare någonstans sett ett datorprogram som är utvecklats av en svensk person där man ska kunna ladda upp CSV(?)-filer från olika släktträd och sedan enkelt kunna se vilka individer som finns med i båda träden.
Om jag minns rätt så fanns en gratisversion där man kunde se 3-4 generationer och en betalversion där det fungerade på många fler generationer.
Har nu sökt på nätet men kan inte finna det. Mycket tacksam om någon anar vilket program jag menar och kan ge mig namnet på programmet.

8
Jag skulle vara mycket tacksam om någon som är duktigt på att tidsbestämma äldre fotografier från fotografers ateljéer, kan hjälpa mig att få fram ett så "exakt" år år som möjligt på detta fotografi. Fotot betyder mycket för mig och jag skulle vilja tidsbestämma det, så att jag kan få ungefärlig ålder på de båda kvinnorna. Kanske kan även de som är kunniga i olika klädstilar eller håruppsättningar som varit på modet under åren runt förra sekelskiftet hjälpa till att tidsbestämma när fotografiet är taget. Båda kvinnorna kommer från släkter med anor och god ekonomi, så de bör vara klädda i "senaste" klädstil på bilden. Dock är de ju inte kanske inte direkt festklädda på bilden.
Självklart inser jag att ingen kan säga exakt vilket år fotot är taget men om någon skulle kunna snäva in tidsramen, så är jag tacksam.

9
Efter att ha forskat i arkiv och lyckats få släkt och främmande personer att lämna DNA-test, byggt deras släktträd för att försöka knyta ihop okända DNA matchningar, så har jag nu lyckats med att få klarhet i vem som var min fars okända mormor.
Detta känns givetvis mycket tillfredsställande och än mer eftersom min far fortfarande lever och har hälsan 103 år gammal.

Frågan som nu har infunnit sig är om det är okej enligt god "släktforskarheder" att jag nu kan lägga ut mina nya uppdaterade släktträd offentligt, eller finns det något forum där man först bör kungöra detta? Jag vill ju ogärna att mina nyvunna släktingar ska ta illa upp och undra vad jag är för kanalje som påstår sig vara släkt med dem. Några har jag ju redan haft kontakt med då de har hjälp till att lösa gåtan genom att själva lämna DNA-test, så dessa är ju införstådda och informerade men jag tänker på andra som jag inte har haft kontakt med eller kanske inte en känner till.

Slutligen vill jag också dela min erfarenhet att DNA-verktyget WATO, var det som till slut ledde fram till lösningen. Efter att ha prickat in 10 olika individmatchningar i olika generationer från två olika släktträd som löpte samman i en familj, så hade jag en starkt kandidat till farmormrs-mor. Genom att då kontakta den äldsta levande närmsta släktingen och även ytterligare en person som borde dela mtDNA med min far och be dem lämna DNA-prov, så blev det tydligt och klart att min teori var korrekt. Denna person stämde även in på den enda "säkra" uppgift som jag hade från arkiven, att "modern var omkring 22 år".

Söker ni okända förfäder så vill jag uppmuntra er att fortsätta gräva och att använda WATO. Man behöver rätt många matchningar från olika familjer, för att den ska komma fram till bra hypoteser, men har man sådan tur som jag hade att man finner att två familjer som man har matchningar på går ihop, så är man nära lösningen. Om man inte gör det så kan jag informera om att WATO oftast verkar lägger in halvsyskon som den troligaste hypotesen men det behöver inte stämma och så visade sig att det inte var i mitt fall. Efter sista personen lämnade sitt DNA-testet så är nu min egen hypotes och ett okänt halvsyskon de som får högsta värdet på troliga kandidater till min okända farmors-mor. Eftersom det teoretiskt inte är möjligt med ett halvsyskon som matchar båda familjernas DNA, så är det alltså nu säkerställt att det bara finns en möjlig person som är min okända farmors-mor!

10
Söker uppgifter om Dr Lindholm som var verksam i Stockholm år 1900.
Fullständigt namn, var hade han sin mottagning, hade han någon särskilt inriktning, etc.

11
Vad betyder de olika siffrorna i de olika kolumnerna?
- Krigsveteran
- Blind
- Dövstum

12
Övriga ämnen / Fråga kring angivna föräldrar i kykböcker
« skrivet: 2022-10-22, 10:08 »
Jag undrar över ifall det kan vara så att angivna föräldrar i kyrkböcker inte alls är de faktiska biologiska föräldrarna, utan ett par som tex inte kunde få egna barn och då också kunde hjälpa en släkting som fött ett oäkta barn?

Jag misstänker detta som troligt i ett fall där ett barn som i födelseboken har ett par angivna som föräldrar, men där barnet i husförhörsboken är antecknat under en under födelseåret tillfälligt inflyttad lillasyster till kvinnan i hushållet. Samt att barnet där inte står antecknat  med förledet "Barn" till hushållet (som brukligt i födelseboken) utan endast med namn och födelseår.

De angivna föräldrarna har själva inte heller fått några egna barn på mer än tio års tid. Kanske oförmögna att få egna barn.

Se bifogad fil, rad 5 Ruth Elisabeth

13
Gästrikland / Tyda text om dödsorsak
« skrivet: 2022-09-11, 10:47 »
Jag vore mycket tacksam om någon av er har möjlighet att hjälpa mig att tyda texten för noterad dödsorsak för en ung kvinna  Sigrid Ulrika Amalia Walin, f. Edholm. Avliden 6 Juli 1898.
Länk: https://www.ancestry.se/imageviewer/collections/60492/images/CO0740_2103__218-002900?pId=5245499

Då denna uppgift kan vara en viktig pusselbit för att lösa en långvarigt släktgåta, så är jag även tacksam för information om det även finnas en koppling mellan dödsorsaken och att kvinnan två veckor före sin död, födde en son. Troligen hennes första barn.

Hälsningar
Carl-Henrik

14
Jag söker föräldrarna till min farmor Elisabeth som anges som okända i födelseboken för Skellefteå stad 1898-02-07.
Har sökt så länge utan att någon har lyckats lösa gåtan.
 I födelseboken finns en notering om ett diarienummer(?) D.N. 2983/1900. Se bifogad bild.
Mycket tacksam om någon hjälpa till att lösa gåtan att hitta vad detta hänvisar till och vad det då där finns för information?

Har nästan gett upp hoppet...
Carl-Henrrik

15
Jag undrar om någon kan hjälpa till med att lösa gåtan om min farmors "okända föräldrar"?
Hon finns registrerad som Elisabet - Oäkta, i Skellefteå Stad födelsebok 7 feb 1898. Moderns ålder anges vara omkr 22 år och längst till höger i dopboken finns en text som gemensamt med andra forskare har uttyds till:

"Moterns nedkomstort: Luleå stad. Barnets födelse anmäld af fru Elisabet Karolina Forsberg, derstädes"
D. N(?) 2983/1900


Det jag nu undrar om någon av er kunniga har någon idé om hur jag ska kunna komma vidare? Vad står hänvisningen för? Jag har inte hittat detta nummer i Allmänna barnhusets arkivförteckning.

Nämnas kan också att den kvinna - Elisabet Karolina Forsberg som anmälde födseln, tillsammans med sin man Konrad Forsberg upptog Elisabet som fosterbarn. Känns ju som att Elisabet Karolina Forsberg med stor sannolikhet bör ha vetat vilka som var de biologiska föräldrarna. Enligt muntlig hörsägen i familjen ska Elisabeth "ha varit uppifrån"

Jag har även DNA testat mig via FamilyTreeDNA för att eventuellt kunna ha tur och finna någon koppling. Än så länge utan känt resultat i denna fråga.

Sidor: [1]