ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Kenneth Eriksson

Sidor: [1]
1
Torsåker / Svårtolkad död
« skrivet: 2022-01-18, 23:19 »
Lika mycket en fråga om läshjälp som tolkningsfråga.Dock, stötte tidigare under kvällen på en anteckning om ett par unga pojkar, eller i varje fall en, där det i husförhörslängden står att personen "dödades av egen ..".
Finns det något fast uttryck från slutet av 1700-talet, och i södra Gästrikland, som beskriver självförvållade dödsfall, eller kanske till och med självmord?

2
000 Osorterat / Byte av efternamn
« skrivet: 2016-11-13, 17:58 »
Vi måste prata om det är med byte av efternamn.

Så mycket har jag lärt mig under mina år som släktforskare att det finns nästan lika många skäl som namnbytare till att man byter efternamn. Vanligast torde vara att det handlar om okända fäder, att man flyttar till någon annan ort eller nytt yrke som att exempelvis bli präst.

Personligen forskar jag i släkten Englöf, om det nu är bara en släkt. Min mors flicknamn var Englöf och jag har kunnat se att min morfars farfar tar namnet Englöf. Jag uppfattade det först som att det var i samband med en flytt, men när jag forskat mera kring det hela så verkade han inte vara först med namnbytet utan det var en syster till honom som använder det efternamnet.
Jag har också upptäckt att det finns fler som heter Englöf runt om i landet, och när jag tittat närmare på deras ursprung så har de inget naturligt samband med mina förfäder.

Min morfars far som föddes 1847 kom att bli baptist (och till och med pastor, som jag fattat det). Kanske var till och med hans far baptist, även om det inte framgår av husförhören.
För att undersöka eventuella samband mellan dem som bytt namn till Englöf har jag gjort lite stickprov. Den första jag kollar upp visar sig också vara – baptist! Som Leif GW Persson brukar säga, "Man ska ogilla tillfälligheter".
Andra Englöfare som jag tittat på har inte uppvisat några tecken på frikyrklighet, men jag har ändå sett att man bytt namn till synes utan några yttre förändringar.

Såvida inte namnet Englöf var väldigt i ropet på 1800-talet, så undrar jag förstås vad som ligger bakom denna "våg" av namnbyte till just Englöf. Kan man byta efternamn bara av känslan av samhörighet med någon?

3
Hej!
 
Det är ju ganska så förargligt när fadern är okänd och man inte kan gå vidare där.
 
Det skulle vara roligt och veta om jag haft tur, som inte stött på någon Fader okänd i min forskning och då menar jag på 1900-tal, 1800-tal och 1700-tal. Om det förekom på 1600-talet eller tidigare det är möjligt.
 
På min mans sida har jag en Fader okänd däremot.
 
Är det mer regel än undantag att få denna lucka i sin forskning eller har jag haft tur? Är det någon som har utfört forskning åt flera, som har någon hum om hur vanligt eller ovanligt det är.
 
Ann-Mari

4
01 Anbytarforum (handhavande) / Felmeddelande
« skrivet: 2011-12-05, 17:22 »
Jag har vid ett flertal tillfälle lagt in kommentarer. bl. a. på porträtt av bröderna Gråå (och flera andra porträttbilder), men inte fått dessa godkända (?). Jag har när jag skickat min kommentar fått upp följande text:
 
Uppgifterna har sparats.You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ')' at line 1
 
Vad menas med detta? Jag är inte datatekniker!
Jan-Åke

5
Övrigt om förnamn / Förnamn och smeknamn
« skrivet: 2011-08-06, 18:44 »
Har i dag sysselsatt mig med två kvinnliga anor där förnamnet inte skrivs samma i alla handlingar. En av dem heter Margareta, men när jag tittar i födelseboken för församlingen och senare i husförhörslängderna heter hon genomgående Greta. Fel namn eller fel barn?
Den andra anan står i födelseboken som döpt till Stina, men benämns i andra längder som Christina.
 
Har läst mig till på annan plats i forumet att just Christina kunde bli Stina i dagligt tal. Men som något oerfaren släktforskare blir jag förstås osäker på om jag hittat rätt person.
Hur gör ni andra?
 
En annan fråga i sammanhanget är om några former av förnamn bara användes i högtidligare sammanhang som vid exempelvis giftermål, medan kortformerna användes och skrevs in vid vardagligare tillfällen som husförhör.
 
Var mycket osäker på var jag skulle placera denna diskussion så jag har all förståelse om moderator vill flytta den till lämpligare plats.

6
Foto- och skanningsteknik / Spara information om korten
« skrivet: 2007-02-14, 18:48 »
Hej
Jag funderar hur ni gör med den information ni har om ett kort?
När ni scannar av ett kort, skriver ni in informationen under kortet och sedan sparar?
Eller scannar ni och nummrera och sedan skriver informationen i word.
Jag har scannat en del kort men inte kommit på hur jag ska få med informationen om personerna på kortet. För man vill ju inte gärna skriva under ett original scannat kort. Men man vill ju gärna få med så mycket information om personerna på kortet så man inte glömmer vilka som finns på korten.
Sedan en annan fundering. Vilket är det bästa sättet att spara foton, på cd-skiva eller ett usb-minne?  
Tacksam för alla tips.
Mvh Camilla

7
Mina föräldrar har en drös med gamla foton från deras ungdomstid. Både i fotoalbum och diabilder. Nu har jag tänkt att digitalisera alla dem i förvaringssyfte och att lättare kunna ta del av dem. Antar att diabilder och diabildsprojektorer är på utdöende (?).  
 
Jag skall låta mina föräldrar få berätta så mycket som möjligt om fotona, för annars finns ju ingen information om dem när mina föräldrar dör. Men hur lägger man in metadata till digitala fotofiler (alltså typ jpg) ?
 
Det enda sättet jag känner till är att i filnamnet skriva om bilden. Men är det många personer med på bild så blir ju det ett jättelångt filnamn och sen vill man ju ha med mer info om bilden också, som när den togs, var den togs, i vilket sammanhang den togs och speciella minnen som föräldrarna har kring bilden osv.  
 
Eller skall man skapa ett worddokument för varje bild och låta det ha samma namn som bilden? Eller hur gör man på bästa sätt? Hur gör ni?

8
Bildgåtan - Övrigt / Skolan i ?
« skrivet: 2010-02-24, 18:11 »
Tacksam om någon kan tyda ordet efter Skolan i här:

Vänligen,
Olle Elm

9
Byggnader och miljöer / Vilken bohusländsk ort är detta?
« skrivet: 2008-11-02, 12:06 »
Den yngre kvinnan på bilden är Marie Nystrand (född Möhring). Hon är gift med Algot Nystrand från Göteborg. Den äldre kvinnan på bilden är inte ännu identifierad.
 
Huset som Marie står invid finns också på den andra bilden. Den bilden ger nog en bättre chans att identifiera vilket bohusländskt fiskeläge detta är.
 


 
Marie Nystrand (född Möhring)
 


 
Var är detta?
 
 
Någon som känner igen sig?
 
Vänliga hälsningar!
Göran Blomqvist

10
Kärrgren / Kärrgren
« skrivet: 2006-07-16, 23:54 »
Hej!
 
Söker uppgifter ( så mycket som möjligt! ) om min Fm mm fm Maria Kärrgren. Vet bara att hon var gift med soldaten Lars Grip f. 1778.03.07 i Julita fg  
[ D-län ]. Så troligen var hon född runt 1770-1790, kanske i Södermanland? Hoppas och tror att ngn vänlig själ har koll på, eller möjlighet att kolla, henne!
 
Tack på förhand!
 
/ Pelle

11
Hallman / Hallman
« skrivet: 2010-12-03, 00:26 »
Någon som har upplysning om två kronolänsmän Hallman som var bröder?  
De var bevisligen verksamma 1760, när de på landskansliets order  transporterade
en fånge  till Vaxholms fästning från Smedjegården i Stockholm.
 
Mvh / Leif

12
Sala / Äldre inlägg (arkiv) till 20 april, 2012
« skrivet: 2010-10-25, 13:33 »
Tack så mycket Maud.Det låter betydligt vettigare.
Berit Lindblom

Sidor: [1]