ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Lars Wireen

Sidor: [1]
1
Fläckebo / Fläckebo AI:2 (sid 95)
« skrivet: 2023-12-27, 01:51 »
Jag håller på och gå igenom och organisera mina källor, och kommit till en som jag tycker är lite sisådär skriven. För er med AD så är det v72089.b101.s95 (annars enligt rubriken).

Först är det ju rubrikerna som ser rent förvanskade ut. Är det så att prästen har lagt suttit och skapat "formuläret" från början till slut? Det ser ju lite ut så, i början är det ju ganska läsbara rubriker vilket gör att man kan luska ut vad rubrikerna på sidan 95 är.

Jag har också lite huvudbry med personerna som står på sidan. Jag tror jag har luskat ut att prästen skriver lite bakvänt, istället för att (för fjärde personen) skriva "dotter Anna" som brukligt har han skrivit "Anna dotter". Men den verkar inte stämma för de två sista, men de ser ju ut att vara skrivna vid annat tillfälle.

Nåväl de jag känner mig lite osäker på är tredje personen, är det Erik Mattsson?

Den femte har jag problem med. Jag ser att det står dotter efter, men namnet?

Och den näst sista förbryllar mig. Jag får det till att stå "dottern Karin Olsdotter", där är ingen Ol* där vad jag kan se.

Och den sista tycker jag ser konstig ut, är det någon märklig stavning av Kerstin eller?

2
Företag som utför tester / Vilka är "bolagen" i Gengägarna
« skrivet: 2023-01-10, 08:01 »
Har kollat ett par avsnitt i Gengägarna som finns på SVT play. Reklamfritt som SVT skall vara så verkar det inte göras någon uppenbar smygreklam och följaktligen så kallar de bara företagen som de testar hos bara för "bolag". Är det någon hemlighet vilka bolag de använder?

Ett stående inslag verkar vara att de testar sig hos ett bolag och sedan för över resultatet till andra bolag för att få fler matchningar. Vilket bolag är det de gör DNA-testerna på och vilka är det sedan de överför resultaten till?

3
Jag använder ADs register sveriges befolkning 1940/1950/1960/1970/1975/1980/1985/1990, men det skall ju i grund och botten bara vara utdrag ur allmänna register så därför väljer jag att lägga frågan utanför AD-delen:

När man får upp en person i registret så står det alltsom oftast en lista med "övriga i hushållet". Exakt vad är kriteriet att vara "övrig i hushållet"? Jag har ett par exempel från 1990 (jag avstår från att posta detaljer pga nu levande):

Första fallet är sambos med barn. Hon står med barnen (som har hennes efternamn) som "övriga i hushållet", men han står inte med, men väl stående på samma adress - dock är det ett flerbostadshus så man kan inte dra någon slutsats från det.

Andra fallet är gift par med barn inom äktenskapet, vissa barn är myndiga, vissa bor på annan adress dessutom - endast omyndiga barn står som "övriga i hushållet" medan myndigt barn står som ensam i hushållet på samma adress. På adressen är ett enbostadshus.

Tredje fallet är gift par med hennes barn från tidigare förhållande. Han och hon och de barn som bor på samma adress står alla som i samma hushåll. Hon kan ha fler barn, men som inte bodde på adressen och heller ej är angivna som i samma hushåll.

Mina tankar är att vid tiden så hade man väl inte faderskapspresumption vid samboförhållande? Har man det ens idag?. Jag vet iofs inte om barnen i första fallet var registrerade som deras bägge. Kan det vara så att det man räknade som samma hushåll var den man var gift med och parternas registrerade barn boende på samma adress? Eller vad var det? Är det samma kriterium som gäller för alla årgångar av registrena? Vissa register innehåller data från olika år beroende på län, är det någon skillnad där till och med?

4
Västerås domkyrkoförsamling / Anna Sofia Levin f Nelin
« skrivet: 2022-06-29, 10:06 »
I Västerrås domkyrkoförsamling AIIa:9, sid 664 (bild 1700, v260683.b1700.s664 för er med AD) så står för Anna Sofia Levin (rad 6) under Yrke/Stam/Lyte: Skeppareänka plus något som jag inte riktigt kan läsa eller få någon mening i. Kan någon hjälpa mig att tyda vad det står på ett meningsfullt sätt?

5
Torpare / Academie Torpare
« skrivet: 2022-02-26, 11:17 »
Vad betyder "academie" i detta sammanhang? Jag har en känsla av att tolkningen som vi lägger in i "akademisk" idag inte riktigt passar in i bilden:)

Bakgrund: en av mina anor tituleras som academie torpare på ett antal ställen, både i husförhörs längder (AI:11, bild 159/sid 451; AI:12, bild 226/sid 217; AIa:16b, bild 157/sid 447) och dopböcker (eg C:5, bild 30/sid 49, Johanna f.1829-02-02). Alla källor är med ADs numrering och för Romfartuna (U).

6
Jag känner att jag kommit till så långt i min forskning att jag behöver börja undersöka orginalhandlingar (som inte digitialiserats än) och funderar lite på hur man bäst rent praktiskt gör avskrifter. Med digitaliserade handlingar är det ju bara att öppna handlingen i ett fönster och knappa in texten i ett annat, jag är van vid tangentbordsarbete inga problem (utöver att det kan vara svårt att läsa), men hur gör man när man sitter på RA med en volym? Det jag funderat på är att om man skriver för hand (med penna) så verkar det vara möjligt att skriva utan att titta på pappret (dock finns nog risken att rader går ihop och över varann). Alternativet är att ha med en laptop och skriva på, men där kommer problemet att man kanske behöver hålla ett finger på volymen medan man skriver? En annan tanke är att fotografera det man vill skriva av och sedan i lugn och ro när man kommit hem skriva av som om det vore en digitaliserad volym (nej, det är ju då numera en digitaliserad volym).

Hur gör ni? Vilket är mest tidseffektivt? Vilket är mest effektiv användning av tiden på RA? Jag brukar jobba då RA har öppet så tiden på RA är hårdvaluta.

7
Colombia / Colombia
« skrivet: 2021-12-23, 01:38 »
Jag har en ana(*) som tydligen dog i cartagena under ett "top-secret-mission"(**), är det rimligt att man kan hitta några anteckningar från columbia angående detta? Jag antar att han fick en kristerlig begravning på plats trots att han varken var columbian eller katolik.

(*) Carl Gustaf Wireen (1783-1726), född i karlskrona
(**) Han var med på fregatten "af Chapman" som skullle säljas till columbia

8
Jag har lite problem att tyda alla kråkfötter gällande min farmors dop. Länkar till födelseboken: https://data.matricula-online.eu/en/oesterreich/wien/08-alservorstadtkrankenhaus/01-212/?pg=119 och https://data.matricula-online.eu/en/oesterreich/wien/08-alservorstadtkrankenhaus/01-212/?pg=120 - det är alltså Henriette Johanna längst ner på sidan och det verar vara en lapp som gör att det är två bilder.

Om man börjar till vänster så har vi en not i marginalen som jag inte helt har tytt, men det verkar uppenbarligen att ha att göra med hennes flytt till sverige:

"??? Katl Kirche (massa förkortningar) ???", något säger mig att det är ungefär samma sak som står på lappen längre till höger. Här är bortsett från att tyda texten helt frågan om vad förkortningarna betyder.

Sen är det väl i nästa ruta vem som döpte henne, antar att det inte tillför något, nästa ruta "geb. 28; get 30" och tom ruta. Sen hennes namn "Henriette Johanna", men med någon notis under som jag inte har riktigt lyckats läsa.

Sen är det lappen, ja det är väl inget probem att tyda bortsett från förkortningarna: M.B.A? B.H.III?, Z N 79?


Sen vänder man på lappen, baksidan av lappen är väl inte några märkvärdigheter, men sen högersidan i boken.

Första kolumnen skulle fadern stå. Doh! Sen nästa ruta (moderen) "Braun Henriette K.L. ??? 5 ??? 7 geb 15/7 1885 in Dittersdorf zust Kunzendorf Mähren" och under horisontalstrecket "Die Mutter ist eine unheilige Tochter des Karl Braun und der Julia zusammen Pater" (right?). För det första låter det föga fantasifullt att de har samma förnamn och jag antar att K.L ??? betyder katolsk trosbekännare på något sätt. "5 ??? 7" antar jag är en gatuadress, men vilken? Under strecket tror jag fått det rätt med reservation för bestämda artiklarna (min tyska är lite rostig).

Nästa kolumn (Paten - vad man nu översätter det med, gudmoder?): "Maria Julia Braun; K ??? 5 ??? 7". Egentligen samma osäkerhet som i förra rutan. "K ???" tolkar jag som samma - att hon var katolik och "5 ??? 7" ser ut som samma som i förra rutan och antar jag är en adress.

Och så sista rutan: det ser ut att vara tre olika texter. Högst upp är något som jag uppfattar som ett namn vad nu det är för något, den som döpt henne var väl längst till vänster och inte samma som detta. Sen till höger om det "24/XI ??? ??? 36" som jag antar har att göra med hennes flytt till sverige. Men sen är det en text under där som jag inte har lyckats tyda, vet inte om det är av betydelse, men man skall väl inte avfärda en text innan man har ett hum om vad det står?

9
Jag håller på och försöker komma vidare på min ana Peter Johan Wireen. Jag tycker att han verkar lysa med sin frånvaro där jag sökt.

Det jag hittat är:

  • hans blivande fru Margareta Sophia, dotterr till Jonas Beckman (Karlskrona amiralitetsförsamlings kyrkoarkiv, födelse- och dopbok, SE/LLA/13200/C I a/4 (1735-1752), s451)
  • han (och blivande fru Greta Sofia Beckman) troligen 1777/1778 fick böta för otidigt sängalag (Karlskrona amiralitetsförsamlings kyrkoarkiv, Räkenskaper för kyrkan. Huvudräkenskaper, SE/LLA/13200/L I a/8 (1771-1779), bild 398).
  • 1778-08 gifte de sig (Karlskrona amiralitetsförsamlings kyrkoarkiv, lysnings- och vigselbok, SE/LLA/13200/E I a/3 (1769-1820), s49)
  • De fick tre barn: Elisabeth Catharina 1780-12-31 (Karlskrona amiralitetsförsamlings kyrkoarkiv, födelse- och dopbok, SE/LLA/13200/C I a/8 (1776-1784), s307), Carl Gustaf 1783-09-22 (dito, s461), Peter Adolph 1887-06-27 (dito, SE/LLA/13200/C I a/9 (1785-1795), s193)
  • 1790-01-06 dör Peter Adolph i koppor (Karlskrona amiralitetsförsamlings kyrkoarkiv, död- och begravningsbok, SE/LLA/13200/F I a/5 (1789-1826), s49), Peter Johan nämns som far här
  • 1815-10-02 dör Greta Sofia Wireen, f Wiren (dito, s431) på St Björkholm, hon benämns här som änka och madamme
  • Wireen förekommer varken i listan över boende i karlskrona 1756 (https://www.blekingesf.se/bosatta-personer-i-karlskrona-stad-1756/) eller inflyttade 1773-1786 (https://www.diginpast.se/reg/s/index.html)

Jag tycker man kan dra slutsatsen att han dog någon gång 1790-1815, men jag har inte hittat honom i amiralitetsförsamlingens död- och begravningsbok. Vad jag kan komma på som anledningar till varför han inte finns där är att han är död och begraven på annan ort, har omkommit till havs och alltså inte kunnat begravts eller möjligen att han blivit avrättad. Har jag missat någon möjlighet där?

Jag har letat lite i Rullor på Volontär-, Sjöartilleri- och Marinregementena samt Mariniärkåren, men inte riktigt hittat honom där. Jag har dock hittat en Peter Johansson Wireen, men gissar att det inte rör sig om samma person då han står som fyrverkare vilket jag inte riktigt stämmer överens med att han skulle vara korpral vid tillfället. Jag har heller inte sett honom i någon skeppsmönsterrulla jag tittat i. Jag kan dock inte påstå att jag gjort någon uttömmande sökning i någon av serierna.

Så vad kan vara lämplig väg frammåt? Jag skulle vilja försöka komma längre bak på den grenen på något sätt.

Lite slumpartade observationer och frågor: vad var det som avgjorde vilken församling man tillhörde? Där fanns ju både stadsförsamlingen, amiralitetsförsamlingen och tyska församlingen. Var det bara för dem att välja fritt? Eller hade man bara att acceptera att man hamnade i den församling kyrkan anvisade? En annan är amiralitetsförsamlingens upptagningsområde, som det ser ut så står alla i husförhörslängden som boende i karlskrona såvitt jag sett, men Otto Ferdinand Wireen står med i dödsboken både för amiralitetsförsamlingen och Aspö. Jag tycker det ser ut som att Otto Ferdinand var bosatt i Karlskrona, eller var adressen i Karlskrona bara någon slags militär inkvartering och man hörde hemma någon annanstans?

10
Jag har hittat min farmor i dopboken (https://data.matricula-online.eu/en/oesterreich/wien/08-alservorstadtkrankenhaus/01-212/?pg=120). Som jag tolkar informationen så är hon hemmahörande i (dåvarande) Kunzendorf, Mähren.

Jag tänker att om jag gör ett DNA-test och min farmorsfar's avkomma också gjort ett så bör det bli en match. Och jag tror att jag kommer kunna få övriga släktingar på samma släktavstånd "accounted-for" och mha uteslutningsmetoden kunna dra slutsatsen att det är på farmors sida släktskapet är. Frågan är hur pass vanligt det är att folk där gjort ett DNA-test och isf vilken site som är mest trolig att man hittar en match på.

Nu när vi ändå är inne på min farmors dop så har jag lite ytterligare frågor. Att farmor är döpt i Wien trots att farmors mor är hemmahörande i Mähren, är det normalt? Givet att det rör sig om en oäkta dvs? När man reste bort för att föda, var det då avsikten att man skulle adoptera bort barnet också för att dölja att man hade ja-vad-det-nu-hette i österike? Ja, sen har jag inte lyckats tyda alla kråkfötter på sidan, det verkar stå en adress i Ditterdorf (som jag också antar är i Mähren) som jag inte kan tyda. Där står väl något om farmorsmor också som jag tror är "Die mutter ist eine unheilige tochter der Karl Braun und Julia ???", right? Vad står där sist? Jag gissar att det är frågan om att Karl och Julia Braun har uppfostrat farmorsmor.

En sista fråga är om man kan dra någon definitiv slutsats om vilka orter Dittersdorf och Kunzendorf är, eller mer eller mindre trolig. Min hypotes är att dessa skall båda vara orter i Mähren och rätt nära varandar belägna. Kunzendorf bör ju dessutom ha (haft) den nämnda adressen.

Slutligen för att föregå mina efterforskningar: hur pass skämmigt var dessa fakta vid tidpunkten? Är det troligt att pappa och hans syskon har fått veta sanningen om farmor? Eller t.o.m. att farmor fått veta sanningen? Eller är det troligt att hon haft fosterföräldrar som låtsats som att allt är i sin ordning?

11
Jag är lite "nybörjare" på släktforskning och har börjat titta lite djupare på mina anor och har hittat några fall av "naughty business" av varierande grad som jag vill undersöka vidare.

Fall 1: Ola Månsson och Kerstin Larsdotter gifter sig 1844-07-23 (SE/LLA/13291/E I/1, p217) och får en dotter Emelie Marie 1844-10-20 (SE/LLA/13291/C I/4, i107).

Det står inte något om att det var oäkta barn, men det kanske inte räknas som sådant? Det är iaf rätt kort tid efter äktenskapet som dottern föds. Jag räknar att hon borde varit i 26e veckan vid vigseln, jag tänker rent spontant att graviditeten var känd vid vigseln. Var detta något som borde ha lett till rättsliga efterverkningar?

Fall 2: I karlskrona amiralitetsförsamlings kyrkoräkenskaper ser jag att under 1778 står att Petter Johan Wiren och Greta Sophia Beckman fått böta 32 skilling. Jag vet egentligen inte varför, men gissar att det har något med sexuellt umgänge före vigseln att göra, men har inte sett något i födelse- och dopboken som tyder på det iaf.

Fall3: Hedvig Elisabeth Charlotta (Hedda) Spångberg var gift med Jonas Sjögren, men verkar ha vänsterprasslat (SE/LLA/13202/A, s370), verkar vara Magnus Svensson som hon haft en affär med som hon sen gifter sig med (SE/LLA/13202/A, s407). Det verkar som hon har fått lösa ut Jonas ur äkteskapet för 20 riksdaler (SE/LLA/13202/H V/1, i28). Hur pass mycket var 20 riksdaler och vem var det som egentligen fick fixa fram pengarna? Magnus eller?

Generell fråga: var hittar man mer info om dessa fall? I fall 2 så har de ju påförts böter, finns det någon dom eller rättegångsprotokoll man kan hitta? Eller var det något kyrkan bara beslutade att de skulle betala bara sådär? Har inte sett några belägg för brottsmål för fall 1 och 3, men om det skulle vara aktuellt var hittar man dem? I fall 3 så har ju uppenbarligen äktenskapet upplösts, var hittar man handlingar om sånt?

Sidor: [1]