ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Rikard Gebart

Sidor: [1]
1
Vilhelmina / SV: Frostberget, Latikberg
« skrivet: 2024-03-30, 22:00 »
Jag har hittat honom i boken "Kring Hjortronberget" av Göte & Gunvor Gustavsson som handlar om Latikberg. Han anges som ägare till Hemman nr 4 i Latikberg. Han var gift med Anna Maria Olofsdotter (1853-10-09) som var dotter till Olof Andersson. Olof Andersson i sin tur var son till Anders Hansson (en av mina anor) som kom till Latikberg från Stensele och blev ägare till hemman nr 4 och 5 år 1831. När jag tittar på ekonomiska kartan så verkar hemman nr 4 ha legat mellan nuvarande Frostberget och Norra Latikberg, nära Latikselet.
Enligt boken "Vilhelminaborna" av Karl-Erik Gavelin så är Nils Erik Johansson Ångqvist född i Bäsksjö (men det visste du förmodligen redan), dit fadern Johan Jonsson Sikström kom från Siksjö året före Nils Erik föddes.

På frågan om vem som tog upp nybygget Latikberg 4 har jag inget säkert svar men enligt "Kring Hjortronberget" så var första ägarna Lars Olofsson och Kerstin Persdotter men de överlät troligen ganska snart sina rättigheter till Lars far Olof Ersson (f 1725, d 1801). Det finns en anteckning från lagtima häradsting i Åsele härad 1778 om att ägaren till Latikberg 3 antog Kerstin Persdotter och hennes tillkommande man till granne och att uppodla andra hälften av nybygget Latikselet mot betalning av 3 riksdaler 16 skillingar silvermynt. Efter Olof Ersson verkar det vara Per Persson (f 1764, d 1852) som blev ägare till Latikberg 4. Även Erik Olofsson (f 1763), Nils Andersson (f 1794), Salomon Eriksson (f 1798) och Erik Eriksson (f 1804) verkar ha varit ägare innan Anders Hansson.

Lite spekulation: mest troligt gifte sig Nils Erik Johansson Ångqvist med Anna Maria Olofsdotter och därefter gissar jag att de efter några år fick överta hemmanet från Anna Marias far Olof Andersson. Man borde kunna hitta honom som födorådstagare i HFL (Norra Latikberg) om det stämmer.

MVH,
Rikard Gebart

2
Här kommer lite mer osäkra uppgifter som jag hittade i en bok som jag köpte i Utah:
Rutter, M. "Outlaw tales of Utah", Globe Pequot Press, 2003

Boken har kapitel både om Sundance Kid och Butch Cassidy. Om Sundance Kid säger man att han föddes i Montclare, Pennsylvania men att det inte finns kvar några skrivna källor pga en brand i stadshuset (Court House). Det finns inga uppgifter om att han ska ha varit svenskättling men däremot anges hans nationalitet som "Swedish-American" i en efterlysning från Pinkertons som fotograferats och återges i boken. Det kan ju ha varit fria fantasier men det kan ju också hända att Pinkertons hade uppgifter som styrkte detta. Vem vet?

I boken nämner man också att Butch Cassidy eller Sundance Kid inte dog i Bolivia utan att de levde till en hög ålder i USA. Man listar en lång rad personer som kände dem och som har träffat dem efter att de återvände från Bolivia. Man nämner också att liken i Bolivia har DNA-testats och att det med 100% säkerhet inte var dessa två som ligger begravda där.

3
I OP Petterssons bok "Gamla byar i Vilhelmina", del 2, s 78-91 berättas en lång och intressant historia om Bång. OP Pettersson hade fått det mesta av sina uppgifter via intervjuer med äldre personer från trakten runt Malgomaj (nära Bångnäs) som var födda under första halvan av 1800-talet. Det finns många detaljer om vilka slag Bång deltog i och fångenskapen i Ryssland. Dessutom finns det uppgifter om hans fru Anna Greta Baudin. Enligt OP Pettersson ska hon ha varit dotter till en officer i Piteå men enligt en fotnot ska hon ha varit dotter till regementsskräddaren Erik Johan Bodin i Piteå. Modern hette Anna Elisabet Grönbäck och Anna Greta lär också ha haft en tvillingsyster som hette Britha Sophia.

Det finns också en berättelse om Zacharias Bång som nybyggare i Bångnäs och Fjällboberg på s 94-112 i samma bok. Här är förmodligen detaljerna säkrare än när det gäller Bångs liv före han kom till Vilhelmina socken då det finns syneprotokoll och annat som styrker OP Petterssons uppgifter.

Båda berättelserna är lite för långa för att återge här men du kanske kan låna boken via närmaste bibliotek? Det är värt besväret om du är intresserad av Bång.

I samma bok (Gamla byar, del 2) finns en fotnot på s 78 där det hänvisas till en uppsats av Herman Geijer i Historisk Tidskrift där det lär finnas ytterligare intressanta uppgifter om Bång som kommer från andra källor. Årgången borde vara runt 1944 då OP Petterssons bok publicerades. Jag sökte lite på nätet och såg att nyare nummer (efter 2001) av Historisk Tidskrift finns att ladda ner kostnadsfritt. Däremot tror jag man måste bläddra i pappersversionen om man är intresserad av 40-talet. Någon annan kanske vet mer om hur man gör för att hitta gamla artiklar?

4
Åsele / SV: Pehr Pehrsson, Torvsele, död 1792
« skrivet: 2021-04-20, 13:53 »
Tack för den nya ledtråden :). Ska se vad den kan ge.

Rikard

5
Åsele / SV: Pehr Pehrsson, Torvsele, död 1792
« skrivet: 2021-04-18, 20:47 »
Tusen tack för svaret.

Jag har kollat upp denna Pehr Pehrsson men det är inte samma. Om man kollar alla uppgifter noga så ser man att han omöjligt kan ha varit gift med Anna Danielsdotter eftersom han var gift med en annan kvinna samma tid.

Mvh,
Rikard

6
Åsele / Pehr Pehrsson, Torvsele, död 1792
« skrivet: 2021-04-11, 12:19 »
Jag undrar om det är nån som har uppgifter om födelseår och ort för Pehr Pehrsson, död 1792 i Torvsele?

Det finns en gammal diskussion om hustrun Anna och hennes föräldrar på (se "dottern Anna på Torvsele") på: https://forum.rotter.se/index.php?topic=12887.5;wap2
Jag har kollat dessa uppgifter mot boken Anundsjöborna och kyrkböckerna och allt verkar stämma.

För Pehr Pehrsson har jag utgått från Karl-Erik Gavelins bok om Åseleborna 1674-1920 där han anger dödsåret till 1792 (dödsorsak var en skenande häst!). Jag hittar samma uppgift i Husförhörslängden för Torvsele men ingen uppgift om födelseåret. Födelseboken för Åsele är som ni förmodligen vet uppbrunnen för perioden 1748-1800 så det finns ingen hjälp att hämta där.

Man kan med hjälp av uppgifter om hustrun Anna Danielsdotters föräldrar lista ut att de har bott i Volgsjö (Vilhelmina) innan de flyttade till Torvsele. Familjen kommer först från Anundsjö där modern Anna Olofsdotter var gift med Swen Swensson på Sörflärke 7:2 och därefter gifte om sig med Daniel Danielsson när hon blev änka 1753. Dotter Anna som senare gifte sig med Pehr Pehrsson föddes i Sörflärke 1761. Under 1762 flyttade familjen till Åsele Kyrkby där de blev kvar till 1774. Modern Anna går bort 1769 och fadern gifter om sig med Sara Pärsdotter 1771. Tre år senare under 1774 flyttade familjen till Volgsjö. Jag är osäker på om detta betyder kyrkbyn i Vilhelmina eller bara socknen. Det finns uppgifter i tråden ovan om att de tagit upp ett nybygge. Under 1782 ska de ha flyttat till dottern i Torvsele, vilket låter lite konstigt eftersom hela familjen finns samlad i Volgsjö samma år enligt Husförhörslängden. Mer troligt att de flyttade tillsammans. I tråden ovan nämns att Daniel fick ett hemman i Torvsele i utbyte mot sitt nybygge i Volgsjö som införlivades i Prästbordet.

I husförhörslängden för Volgsjö hittar man hustruns föräldrar (Daniel Danielsson, Sara Pärsdotter) och hustrun Anna Danielsdotter fram till 1781 så det verkar stämma att de lämnar Volgsjö ca 1782. Pehr ska ha gift sig med Anna Danielsdotter under 1785 enligt "Åseleborna". Förmodligen bör de ha träffats i Torvsele och gift sig i Åsele men jag hittar inga uppgifter om detta.

Av en slump hittade jag en flyttlängd för tjänstefolk i slutet på Husförhörslängden i Vilhelmina för 1780-1792. I den hittar jag en Pehr Pehrsson, född 1752, som flyttar till Volgsjö från Fjällsjö. Det framgår inte klart vilket år det är och skulle kunna vara både 1781 eller mycket senare. Kan det vara samma Pehr som senare gifter sig med Anna Danielsdotter i Torvsele? Eftersom han står under tjänstefolk antar jag att han var dräng hos någon i Volgsjö, kanske Daniel Danielsson? Kan han ha blivit erbjuden att följa med till Torvsele som dräng när familjen flyttade dit?

Nu får det här vila tills jag får upp nya spår  :-).

Rikard

7
Åsele / SV: Samer
« skrivet: 2021-04-07, 19:51 »
Tyvärr har jag inga fler. Jag kollade också Karl-Erik Gavelins böcker Åseleborna och Vilhelminaborna men det finns inga med de namnen där. Det betyder ändå inte att det inte finns uppgifter eftersom Gavelin utgick från hemmanen när han kartlade Åsele- och Vilhelminaborna och om dina släktingar var samer så är det nog bara vissa (de bofasta) som finns med. Om du kollar husförhörslängderna för Åsele så finns samerna bokförda på flera ställen, både geografiskt ordnade och i en särskild längd för samer. Man skilde också på fjällsamer, skogssamer och Norgesamer. Vad Norrigelappar betyder är jag inte helt säker på. Var det samer med norskt medborgarskap eller rörde de sig bara över landsgränsen? Jag har inte helt koll på bokföringen av samer (det varierar mellan olika volymer) men när man struntar i registren och bara bläddrar igenom så hittar man en del oväntat.

Lycka till och om du hittar nån koppling till Hans Guttormsson så vill jag gärna veta mer :-).

Mvh,
Rikard

8
Åsele / SV: Samer
« skrivet: 2021-04-02, 10:33 »
Jag har en Hans Gutormsson, f 1742 bland mina anor. I HFL för Vilhelmina 1804-1820 (Dalasjö) så anges det att han kom från Norge vilket kan betyda att han var same. Kan han vara sonson till din ana? Jag har inget belägg för det men hypotesen kanske ger ideer om var det kan vara intressant att söka vidare :-).

Mvh,
Rikard Gebart

9
Mac / SV: Släkt och Dödskiva Crossover
« skrivet: 2020-12-04, 16:24 »
Nej, det var inte världens bästa instruktioner för hur man skulle göra  :). Kul att höra att du fick till det i alla fall.

10
Mac / SV: Släkt och Dödskiva Crossover
« skrivet: 2020-12-04, 07:50 »
Inte helt utan problem ska det vara  :)

11
Mac / SV: Släkt och Dödskiva Crossover
« skrivet: 2020-12-04, 07:50 »
Jag har precis installerat och kört Dödboken 7 utan problem på en Mac med MacOS Catalina (10.15.7). Däremot var installationen av Crossover helt utan problem beroende på att jag hade svårt att förstå hur Crossover fungerar. Det är väldigt sparsamt med instruktioner på deras hemsida och det var mer av en slump som jag fick det att fungera.

Jag är inte helt säker på att jag greppat allt ännu men ungefär så här tror jag att man ska tänka för att få en smidig start:

* Efter installationen av Crossover (som inte var helt intuitiv) får man upp ett fönster med en ikon kallad "Run command"
* Dubbelklicka på ikonen "Run Command" och sök därefter rätt på CD:n med Dödsboken och kör PC-installationsprogrammet.
* Godkänn standardinstallationsväg osv, ändra ingenting.
* Efter att installationen av Dödsboken är klar dyker det upp ytterligare två ikoner i Crossover-fönstret, en för själva Dödsboken-programmet och en för avinstallation av detta.
* Dubbelklicka på Dödsboksikonen och sen är du igång.

Det som gav mig problem är att jag trodde att jag skulle ange Dödsbokens cd redan i grundinstallationen av Crossover och att jag blev väldigt förbryllad när inte dess installation gick igång. Dessutom har Crossover ett begrepp de kallar "Bottle" som de inte förklarar men som jag tror är en virtuell PC som körs under MacOS. Det tog ett tag innan jag fattade detta, trög som man är :-). Man måste välja flera olika saker (tre tror jag att det är) innan allt går igenom felfritt. Jag tror att det ska gå att lista ut för de flesta, speciellt om man förstår att det är Crossover man installerar och inte Dödsboken, den ska ju installeras senare.

Lycka till,
Rikard Gebart

Sidor: [1]