ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Greger Nyström

Sidor: [1]
1
Brun / SV: Brun
« skrivet: 2020-09-29, 14:33 »
Hej!
Här i tråden har det diskuterats om skarprättaren Hans Brun från Kristianstad och en möjlig dotter Christina med sina barn Juliana och Magnus. Och också om ett möjligt band till Helsingfors (Johan Brun).
 
Jag har hittat en änka Christina Bruun (f. 11.11.1700 enligt Lappträsk kb) som flyttar 26.6.1748 med dottern Ulrica Berg (f. 1727) från Kyrkslätt (grannförsamling med Helsingfors) till Lappträsk i Östra Nyland. Den 9.5.1751 flyttar ännu Christinas son skarprättaren Magnus Berg från Kyrkslätt till Lappträsk. I inflyttningsanteckningen nämns det att Magnus är född 11.11.1723 i ”Småland Ekesiö stad”, men i Eksjö finns ingen lämplig kandidat Magnus på det givna datumet, året eller ens därikring.

Magnus Berg gifter sig, får barn och dör 1758 i Lappträsk, systern Ulrica Berg flyttar till Lovisa med sin man Jacob Ramsten och modern Christina Bruun flyttar 28.5.1758 efter Magnus död från Lappträsk till Lovisa för att bo hos Ulricas familj. Här tar spåren på Christina slut, hon förs inte in i Lovisa kommunionbok som boende hos dottern.

Christina Bruun, Magnus och Ulrica Berg kan inte heller hittas i Kyrkslätt kyrkoböcker fast det finns flyttanteckningar därom i Lappträsk. I Kyrkslätt kommunionbok 1739-45 (s.162 Kattholm) nämns dock skarprättaren Jonas Lund (f.1714 d. 10.4.1745), hustru Helena Christiansdotter, jungfru Ulrica Bruun, mor, bror. I nästa kommunionbok 1746-52 (s.166 Hilabäck) nämns skarprättaren Magnus Bruun, jungfru Ulrica Bruun, mor Brita Falck, änka Helena Christiansdotter. Ingen av de här nämns med födelseår el.dyl. Man kan anta att dessa personer har nån sorts släktskap med Christina Bruun samt Magnus och Ulrica Berg.

Nu undrar jag alltså om nån har råkat på dessa personer och om det på något sätt skulle gå att få fram att de härstammar ursprungligen från Kristianstad eller trakterna däromkring?

Sidor: [1]