ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Gun Jönsson

Sidor: [1]
1
Människor / Brita Ivarsson från Skorped
« skrivet: 2015-03-11, 18:33 »
Så roligt att någon känner igen denna Britta Ivarsson.
Kanske var Britta skolkamrat med Astrid Wilander?

2
Varberg / Varberg
« skrivet: 2014-09-06, 15:08 »
18701031
 
Sundström, Märta Karolina
 
117 kv Svedenborgsgården
 
Död 29/5 1923.
 
Kyrkobokförd i Varberg (Hallands län, Halland).
 
Född 31/10 1870 i Sundsvall (Västernorrlands län, Medelpad).
 
Ogift kvinna.
--------------
Motsvarande folkbokföringsförsamling(ar) 1/1 2014:
Varberg, Varbergs kn (Hallands län, Halland)
 
Födelseförsamling i källan:
Sundsvall (Västernorrlands län)
 
Källor:
FS, SCB

3
25 Religion och kyrka / Frireligiösa väckelserörelser
« skrivet: 2014-08-23, 21:13 »
Någon frälsningsarmékår har aldrig funnits i S:t Annas skärgård. Men däremot har öarna med största sannolikhet besökts av frälsningssoldater, troligtvis vid flera tillfällen.  
 
Frälsningsarmén bedrev under många år något som kallades för skärgårdsmission. Syftet var att nå ut med sitt budskap även till befolkningen i skärgårdarna runt omkring i landet.
 
Kring 1890-talet ägde Frälsningsarmén tre fartyg med namn såsom Vestalen, Glory och Seger, vilka alla användes i skärgårdsmissionen.

4
Skänninge / Äldre inlägg (arkiv) till 19 juni, 2015
« skrivet: 2014-04-11, 19:02 »
NilsErik, Linda Ingeborg Maria Lindblom kan inte ha varit kvar i Frälsningsarméns tjänst i Indonesien. Men hon kan ju ha övergått till något annat missionssällskap, vilket ibland förekom hos Frälsningsarméns missionärer.
 
Angående blyertsanteckningen som jag hänvisade till i mitt förra inlägg, vet jag inte vem som lämnat denna information. En möjlig uppgiftslämnare skulle kunna vara en annan missionär som på något sätt kände till henne.
 
Men huruvida hon dog i Sverige eller någon annanstans vet jag inte.  
 
Linda Ingeborg Maria Lindblom är en av väldigt många frälsningsofficerare och missionärer, vilka efter kortare eller längre tid lämnar Frälsningsarmén och sedan verkar försvinna spårlöst. En del av dessa har jag dock kunnat hitta efter väldigt mycket letande både här och där, så kanske till slut även denna kvinna dyker upp någonstans.

5
Skänninge / Äldre inlägg (arkiv) till 19 juni, 2015
« skrivet: 2014-04-09, 09:25 »
NilsErik Eriksson undrade den 15 augusti 2012; Vart tar tösen vägen? Linda Ingeborg Maria Lindblom, 1889-03-11
 
Kanske du har hittat henne nu?
 
Eftersom jag intresserar mig för personerna och särskilt frälsningsofficerarna i den tidiga Frälsningsarméns historia, har jag funnit följande om henne.  
 
Linda Ingeborg Maria Lindblom reste direkt efter utbildning till frälsningsofficer på Frälsningsarméns krigsskola i Stockholm till Java, Indonesien för att där arbeta  som missionär. (Källa: Frälsningsarméns i världsmissionen av Sigurd Wikfeldt)
 
Enligt Rotemansarkivet står hon som utflyttad till Java 1915-02-17.
 
En svårtolkad blyertsanteckning hos Frälsningsarmén visar att hon gifte sig, men makens efternamn går inte att tyda. Hon dog i en olycka, vilken med tanke på anteckningens ålder bör ha varit i mitten av 1940-talet.  
 
Därefter slutar alla spår efter Linda Ingeborg Maria Lindblom.

6
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2014-01-11, 16:42 »
Ann-Mari, mycket bra skrivet! Jag har liknande tankar och känslor inför Nya Porträttfynd. Det känns både meningslöst att ge pengar till Rötters Vänner och att fortsätta att identifiera gamla bilder.
 
Det är helt obegripligt för mig att förbundsstyrelsen verkar så stolta över att ha saboterat något så värdefullt som Gamla Porträttfynds hela samlade bildskatt.
 
Jag funderar på om det finns något annat bättre forum som kan fungera på ungefär samma sätt som Gamla Porträttfynd gjorde.
 
/Gun

7
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2014-01-01, 19:30 »
Det är för bedrövligt med Nya Porträttfynd, ingenting tycks fungera längre. Hur tänkte man när denna nya version lanserades?
 
Jag är ju framförallt intresserad av gamla bilder med frälsningssoldater. Fram tills nu har det i alla fall gått att söka på orden frälsningssoldat och Frälsningsarmén, och då verkar alla de bilder som fanns i Gamla Porträttfynd komma upp. Men nu dyker det plötsligt  upp bara femton bilder på frälsningssoldater, fast jag vet att det finns minst 200-300 bilder.
 
Är det någon slags lågbudgetversion man satsat på? Systemet kan väl knappast ha varit överbelastat den senaste tiden med tanke på helgerna som just varit.
 
Skandalöst dåligt att inte satsa på bättre programvara, särskilt med tanke på att intresset för gamla fotografier verkar ha ökat väldigt under senare år.

8
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2013-12-03, 17:52 »
Jag undrar om 200 kronor till Rötters Vänner skulle räcka för en databasförbättring. Och det är ju en frivillig avgift, man får ju i nuläget tillgång till det mesta ändå. Men visst Ann-Mari det är inget dåligt förslag!
 
Fast det handlar nog också om vad Förbundsstyrelsen vill prioritera, och där verkar gamla bilder inte stå högt i kurs.

9
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2013-12-03, 17:42 »
Ja Ann-Mari, du har helt rätt, många skulle inte vilja betala ett abonnemang för att få tillgång till Porträttfynd.
 
Men om alternativet är som  nu, ett havererat Porträttfynd som bara fungerar som ett digitalt förvaringsutrymme, ifall man får lust att slänga släktens gamla fotoalbum i sopsäcken. Så tolkar jag i alla fall Barbro Stålheims svar från den 1/12. Då anser jag att betalabonnemang ändå skulle vara berättigat för att rädda denna enorma bildskatt.
 
Förbundsstyrelsen verkar inte heller anse att gamla fotografier är något som bör bevaras för eftervärlden annat än genom att stoppa undan dem i ett bottenlöst digitalt hålrum.
 
Ett identifierat fotografi har ett mycket större värde än en helt oidentifierad bild. Och som Gamla Porträttfynd tydligt visat, finns det stora möjligheter till identifikation om de rätta redskapen tillhandahålls, som till exempel att kunna läsa de senaste kommentarerna på  ett och samma ställe.

10
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2013-12-02, 11:40 »
Tack Barbro, detta var verkligen ett klargörande! Om den hade kommit lite tidigare, så hade i alla fall mina förväntningar på Nya Porträttfynd inte varit så stora.
 
Det handlar alltså om att Nya Porträttfynd i stort sett bara är ett digitalt förvaringsutrymme. Identifieringen av de gamla bilderna som flera av oss håller på med på helt ideell basis är alltså en mindre bisak.
 
Men kanske det skulle vara bättre om Porträttfynd inte var gratis för oss användare. Om det istället krävdes en kostnad för ett abonnemang, och därmed gick att få en annan typ av databas med bättre sökmöjligheter och med framför möjligheten att lätt kunna se de senaste kommentarerna oavsett vilken fotograf det gäller, så skulle jag tycka det är en bättre lösning än den nuvarande utformningen.

11
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2013-12-01, 10:16 »
Vilka är de som är ansvariga för Nya Porträttfynd?  
 
Jag får en känsla av att de är helt ointresserade av huruvida resultatet blir bra eller dåligt.
 
Det verkar som om man nöjer sig med att bara hiva in hela bildskatten i en databas, utan att ge tillräckligt med bra sökmetoder. Det borde vara självklart att man mycket enkelt ska kunna se om en bild har fått en kommentar utan att behöva gå på en särskild fotograf.
 
Nya Porträttfynd  är en katastrof, jag har skrivit det tidigare, och har än så länge inte ändrat åsikt.
 
Ann-Mari, du har så rätt. Korten identifierar sig inte själva. Det behövs eldsjälar som du och Ingrid.
 
 
 
/Gun

12
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 17 november, 2013
« skrivet: 2013-11-14, 17:59 »
Den som lägger in en bild vet väl oftast inte om ifall denna bild redan finns inlagd.
 
Vad är vitsen med att ta bort dubletter? Informationen på bilderna är ju knappast densamma, och de tillhör väl nästan alltid olika album eller samlingar.
 
Inte heller är det särskilt respektfullt mot den som bemödat sig att först skanna och sedan ladda upp sina bilder, och för att senare upptäcka att en bild tagits bort på grund av att någon annan redan hade lagt in samma bild.

13
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2013-11-07, 08:41 »
Kommentaren har faktiskt dykt upp nu.

14
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 april, 2014
« skrivet: 2013-11-06, 18:45 »
Samma här, jag gjorde en kommentar i förrgår, den har inte dykt upp än.

15
Ann-Mari, jag tycker att du är beundransvärd som hela tiden protesterar mot Nya Porträttfynds alla ständigt återkommande dundertabbar och misstag.
 
Trodde man att det bara var att stoppa in en massa gamla bilder i en databas, så skulle allt vara frid och fröjd?  
 
Är det en vits med att kunna ladda upp stora och tunga bilder, vilka sedan försvinner i mängden, eftersom det är omöjligt att kommentera dessa. Och varför finns inte funktionen att kunna se senast inlagda kommentarer kvar?
 
Varför kunde inte gamla och nya porträttfynd ha fått existera samtidigt under en övergångsperiod, fram till dess nya varianten fungerade smärtfritt.
 
Jag klagar, därför att jag anser att denna stora bildskatt riskerar att försvinna, om ingen radikal förbättring görs av Nya Porträttfynd. Annars blir det väl bara att gömma och glömma alla dessa underbara gamla bilder i Nya Porträtthaveriet.
/Gun

16
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 06 november, 2013
« skrivet: 2013-10-30, 17:35 »
Jag tycker att Nya Porträttfynd är en fullständig katastrof och en enorm besvikelse över att något som fungerade alldeles utmärkt inte längre finns kvar.  
 
Kanske sökfunktionen fungerar bra, om man bara är intresserad av enstaka bilder. Men vill man jämföra olika bilder från samma album eller från ett visst sökord, går det ju inte längre att visa alla bilder samtidigt. Det verkar som om texten är viktigare än själva fotografiet.
 
Jag saknar också att det inte heller går att läsa de senaste kommentarerna. På ett sätt blir det ju ganska onödigt att lägga in en kommentar på en bild som legat på Porträttfynd i flera år, eftersom sannolikheten är ganska liten att någon lägger märke till den nya kommentaren. Den hittas ju bara av den som söker aktivt.  
 
Jag får en känsla av att Nya Porträttfynd mer är till för att sporadiska besökare ska hitta någon intressant bild. Det är engångsbesökare som ska attraheras och inte trogna besökare som vill försöka klura ut vilka personerna är som finns på bilderna.
 
Nya Porträttfynd är inte längre ett arbetsredskap eller vad man ska kalla det för, om man som Ann-Mari och flera andra vill försöka identifiera de gamla fotografierna.
 
/Gun

17
Missionärer / Missionärer
« skrivet: 2013-10-06, 16:08 »
Utmärkt idé och gärna baksidan också ifall det finns något skrivet där.
/Gun

18
Det finns en Emelie Pettersson som skulle kunna vara den kaptenen i Frälsningsarmén som Björn Stockman ställde en fråga om 2003. Denna Emelie Chatarina Petersson flyttar från Klara församling i Stockholm till Göteborgs Haga 1884-01-25 enligt Göteborgs Haga AI:2 (1883-1887) s727. Hon var född 1855-10-27 i Göteborgs Kristine. Ingenting nämns om Frälsningsarmén, rörelsen hade dock bara funnits ett år i Sverige vid den tidpunkten. Avsikten kan också ha varit att skicka någon som möjligen kände till Göteborgs stad, när nu Frälsningsarmén tänkte öppna en kår där. Kapten Emelie Pettersson skrev några notiser i Frälsningsarméns tidning Stridsropet. Sista gången var hösten 1884, därefter är hon spårlöst försvunnen, vilket innebär att hon av någon anledning lämnade Frälsningsarmén. Inga böcker om Frälsningsarméns historia har heller något ytterligare att berätta om henne. Emelie Chatarina Petersson född 1855, dör 1885-01-13 enligt Dödboken 1885 i Göteborgs Domkyrkoförsamling. Hon står där som sömmerska, ogift och dör på grund av kronisk lunginflammation.

19
Allmänt / Kyrkoherde Carl Gustaf Hagberg
« skrivet: 2013-03-17, 16:53 »
Leif, tack för att du berättat så mycket mer om Carl Gustaf Hagbergs liv och fotografierna var väldigt intressanta att få ta del av.
 
Som jag tidigare mailat Sandra, är jag inte släkt med Carl Gustaf Hagberg, utan mitt intresse kommer sig av hans tid som Indienmissionär i den tidiga Frälsningsarmén på 1800-talet.
 
I have already sent an e-mail to Sandra, and thanked her for the information and told her that I´m not a relative of Carl-Gustaf Hagberg.
 
/Gun

20
Allmänt / Kyrkoherde Carl Gustaf Hagberg
« skrivet: 2012-12-31, 10:44 »
Hej Håkan!
Tack för ett snabbt svar!
Jag känner inte till Ingo Lönn, har inte heller något abonnemang på Ancestry.
Det handlar inte heller om något släktförhållande från min sida, utan jag är helt enkelt bara intresserad av Carl Gustaf Hagbergs märkliga livsöde.
 
Eftersom hans hustru Torborg Lindsten var dotter till en präst kan det ju mycket väl hända att den grenen är väl utforskad och att Ingo Lönn hör hemma där.
 
Hälsningar
Gun.

21
Allmänt / Kyrkoherde Carl Gustaf Hagberg
« skrivet: 2012-12-30, 16:51 »
Carl Gustaf Andersson Hagberg född 1862-06-27 i Skedevi, Östergötlands län, var en av Frälsningsarméns första missionärer.  
 
Han kom till Indien 1888 och tillbringade sammanlagt nio år på missionsfältet i Frälsningsarméns tjänst. Hans indiska namn var Rana Jeta.
 
Carl Gustaf Hagberg lämnade Frälsningsarmén, och reste 1898 till USA, för att studera till präst.
 
Han återvände senare till Sverige, blev kyrkoherde i Dalhems församling i Kalmar län, gifte sig med Torborg Lindsten (1896-1986), hon var prästdotter och tillsammans fick de fyra barn.
 
Hans tid som officer och missionär i Frälsningsarmén är ganska väl dokumenterad.  I Indien var han flera gånger svårt sjuk i malaria och gulsot, men trots det blev hans liv och innehållsrikt. Carl Gustaf Hagberg dog 1949-02-06 i Burlöv, Malmöhus län.
 
Min fråga är, om någon känner till mer om Carl Gustaf Hagbergs liv och öden i USA och även tiden i Sverige då han var kyrkoherde.
 
/Gun
 
Källor:  
Frälsningsarmén i världsmissionen av Sigurd Wikfeldt; Dalhem, Kalmar län Kyrkoarkiv, Födelse- och dopbok 1930, Församlingsbok 1919-1929 sid 22; Rotemansarkivet, Sveriges dödbok 1901-2009.
Bild köpt på Tradera.  
 
 

22
Människor / Unga människor i Norrsundet, Hamrånge
« skrivet: 2012-07-22, 16:02 »
Den tredje bilden finns på Norrsundets Arbetarmuseum i Norrsundet, Hamrånge med följande text:
 
Norrsundsungdom på cykelutfärd till Hamrånge, vid gården som var innan bryggare Wilander byggde sin fastighet där, och där som kamrer Henry Jansson senare bodde.
Avsked för flickorna Bergfors som skulle flytta till Gävle
 
Flickorna Bergfors bör vara denna familj:
 
Bergfors, Vilhelm Teodor   1876   Far
Molin, Märta Elisabet   1877   Mor
Barn, Vilma Elisabet   1899   Barn
 
 
 
Barn, Märta Ingeborg   1900   Barn
 
Post 3340164
 
Vilma Elisabet
 
f. 1899 i Gävle Gävleborgs län, Gästrikland
 
d.
Flicka, barn i familjen
 
Norrsundets Sågverk
Hamrånge Gävleborgs län, Gästrikland
 
Födelseort i källan: Gefle
 
 
 
Post 3340165
 
Märta Ingeborg
 
f. 1900 i Hamrånge Gävleborgs län, Gästrikland
 
d.
Flicka, barn i familjen
 
Norrsundets Sågverk
Hamrånge Gävleborgs län, Gästrikland
 
Födelseort i källan: Hamrånge
 
Källa: Sveriges Befolkning 1900
 
 
 
Så här såg bryggare Jöns Wilanders villa ut på 1920-talet. Den finns kvar än idag med en blomsteraffär på bottenvåningen.
 
 

23
02) Sjukdomar och dödsorsaker på latin / Pyosepticaemia
« skrivet: 2012-04-30, 16:05 »
Pyosepticæmia ska det nog vara, vilket betyder blodförgiftning orsakad av bakterier. Utan antibiotikabehandling dör man.

24
01) Latinska ord A - V / Obiit
« skrivet: 2012-03-22, 17:56 »
obiit = har dött, från obire, avlida, dö

25
Människor / Bilder från frälsningsarmèn i Gävle
« skrivet: 2012-01-06, 10:24 »
Här är ytterligare några bilder.
 

26
Människor / Bilder från frälsningsarmèn i Gävle
« skrivet: 2012-01-06, 10:21 »
Dessa bilder på frälsningssoldater i Gävle kommer från en samling köpt på Tradera. Bilderna finns också utlagda i Porträttfynd.
 

27
Maria, det var sorgligt att din far gått bort så hastigt. Men bilderna finns kvar och de saknar inte värde. Spar dem. Kanske du så småningom kan lägga ut somligt på nätet eller om det finns andra släktingar eller vänner till föräldrarna, som kan berätta något om bilderna. I en bild kan många tankar, minnen och känslor på något underligt sätt finnas lagrade, eller hur man nu ska uttrycka saken.
/Gun

28
Hamrånge / Äldre inlägg (arkiv) till 23 april, 2012
« skrivet: 2011-09-28, 16:38 »
Det var en mycket glädjande nyhet!
/Gun

29
Barnhem / Barnhem
« skrivet: 2011-08-03, 17:24 »
Enligt Rotemansarkivet  bodde gossen Nils Augusts fadder: Jungfru Maria Hagberg på Köpmangatan 18, så där är nog förklaringen till adressen.
 
Namn:
Maria Augusta Oskaria Hagberg
Titel:
Piga
Födelseuppgifter:
06/07 1858 (Maria Magdalena), Stockholms stad
Status:
Ogift,ej HF,Anställd utan familj
 
Inflyttningsuppgifter
 
Inflyttad:
00/00 1878
Som:
Kvarstående från början av mantalshäftets tidsperiod
Från:
 
 
Boendeuppgifter:
 
Häftets nummer och tidsperiod
: 00525 (1878-1882)
Arkivrote och stadsdel
: 01 (Gamla Stan)
Församling
: Storkyrko
Littera
: I 5-1
Fastighet
: Phaeton,5
Gata
: Köpmangatan,18
 
Utflyttningsuppgifter
 
Utflyttad:
15/11 1880
Som:
Utflyttad till annan rote
Till:
10
 
 
Källtrogna uppgifter vid avvikelse:
Född:
Maria

30
Barnhem / Barnhem
« skrivet: 2011-08-03, 16:41 »
På Köpmangatan 18 i Gamla Stan, Stockholm öppnade Frälsningsarmén år 1895 ett härbärge, vilket senare kom att kallas för arbetarhotell och ännu senare för ungkarlshem.
Numera är huset privatbostäder.
 
Huruvida det möjligen fanns ett barnhem där tidigare har jag dock ingen aning om.

31
14: Litteratur och dagstidningar / Dödsannonser
« skrivet: 2011-06-13, 16:04 »
Från Johan Jönsson född 1894-01-26 i Brunnby, död 1983-10-27 i Riseberga kommer dessa gamla sparade dödsannonser. De döda var vänner till Johan och hans hustru Anna på Smålanden i Riseberga.
 


32
Människor / Arbete i skogen
« skrivet: 2011-06-11, 19:41 »
En bild som verkar vara tagen mitt ute i skogen. Den är nyligen inköpt på Tradera, och  visar Jöns Wilander (1866-1947) från Hamrånge med sonen Gustaf (1896-1987) i studentmössa. Mannen bakom Gustaf är okänd.
 
Gustaf avlade studentexamen i Gävle 1915, så troligtvis är bilden från 1915/1916.
Men varför väljer man att just denna plats för ett fotografi. Kan det ha inträffat någon särskild händelse där, eller ville man bara ha en ovanlig bild?  
/Gun
 

33
Jonstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 19 juli, 2012
« skrivet: 2011-05-10, 14:41 »
Enligt SCB-utdrag ur födelsebok 1917 Jonstorp och Sveriges dödbok 1900-2009:
 
Smeden Ivar Ottomar Bengtsson  
 
18850919-3911
 
Bengtsson, Ivar Ottomar
 
Parkg 2
267 00 Bjuv
(Boendeadress 1 nov 1970)
 
Död 4/10 1971.
 
Kyrkobokförd i Bjuv, Bjuvs kn (Malmöhus län, Skåne). Mantalsskriven på samma ort.
 
Född 19/9 1885 i Östra Ljungby (Kristianstads län, Skåne).
 
Änkling (17/3 1944).
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2010:
Bjuv, Bjuvs kn (Skåne län, Skåne)
 
Födelseförsamling i källan:
Ö Ljungby (Kristianstads län)
 
Källor:
MTL 71 / RTB 71 / RTBd 71 / UTD 71d
 
 
Modern var Sigrid Maria Elvira Peterson född 1893-02-28
 
18930228
 
Bengtsson f. Pettersson, Sigrid Maria Elvira
 
Tibbarp
 
Död 17/3 1944.
 
Kyrkobokförd i Bjuv (Malmöhus län, Skåne).
 
Född 28/2 1893 i Växjö (Kronobergs län, Småland).
 
Gift kvinna (23/12 1916).
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2010:
Bjuv, Bjuvs kn (Skåne län, Skåne)
 
Födelseförsamling i källan:
Växjö (Kronobergs län)
 
Källor:
DB, FS

34
Litteratur / Johansson, Majken (1930-1993)
« skrivet: 2011-04-27, 18:38 »
Föräldrarna till Karl August Johansson född 1861-11-06 i Fryele, Jönköpings län är Torpare Johan Gustaf Jonasson född 1825-07-19 i Tofteryd, Jönköpings län och hans hustru Sara Christina Arvidsdotter född 1830-05-01 i Torskinge, Jönköpings län.
 
Syskonen heter:
Johanna född 1846-02-28 i Markaryd
Maria Elise född 1856-04-23 i Fryele
Emma Augusta f. 1857-12-02 i Fryele
Augusta f. 1859-12-14 i Fryele
Matilda f. 1864-02-04 i Fryele
Frans Otto f.1866 i Fryele
Gustaf f. 1869 i Värnamo
Klara Kristina f. 1871 i Värnamo
Claes Olof f. 1875 i Värnamo
Anna Ottila f. 1877 i Värnamo
 
Källor: Fryele kyrkoarkiv Husförhör 1861-1870, Folkräkning 1880. Uppgifterna är dock inte kontrollerade och jag har inte gått vidare för att ta reda på dödsdatum etc.
/Gun

35
Människor / Album från Hamrånge
« skrivet: 2011-04-07, 15:36 »
Astrid Wilander föddes i Hamrånge 1897-07-15 och avled i Gävle Staffan 1977-09-04.  
Hennes föräldrar var Jöns Wilander som levde och dog i Hamrånge (1866-04-12 - 1947-11-26) och Sofia Hägglund född 1871-05-14 i Hamrånge, död i Gävle Staffan 1954-02-01.
 
Astrids syskon var Gustaf Wilander (1896-1987) och Anna Wilander (1899-1958).
 
Många bilder i Astrids album är helt eller delvis oidentifierade. I Porträttfynd har jag lagt in ett flertal visitkortsfotografier på unga personer, av vilka de flesta med största sannolikhet har varit skolkamrater till Astrid. Hon fick studera i flera skolor.
 
Övriga bilder visar säkerligen en hel del släktingar, vänner och grannar till familjen Wilander, som först bodde på Kvistholmen, Ådala, Norrsundet och kring 1920-talet flyttade till Wij/Bergby.
 
Ett stort antal av de människor som levde i Hamrånge kring förra sekelskiftet var ju mer eller mindre släkt med varandra, vilket också var tämligen enkelt att finna ut genom det förträffliga HAMFAM-registret som tyvärr inte längre finns kvar på nätet. Det var förstås en andrahandskälla med en del felaktigheter, men trots det så utomordentligt användbart.
 
/Gun

36
Grekiska / Allmänt
« skrivet: 2011-04-05, 19:30 »
Jag tror det kan vara grekiska och betyda stor fiskare.

37
Barnfotografier / Äldre inlägg (arkiv) till 17 augusti, 2011
« skrivet: 2011-04-03, 16:58 »
Jag tycker nog att det ser ut som om den söta flickan till vänster har en missbildad hand utan fem fingrar. Om det är så, skulle man ju kunna tänka sig att den skulle döljas på bilden. Men istället visar flickan den istället. Modigt och framsynt!
/Gun

38
Människor / Barn från Hamrånge
« skrivet: 2011-04-03, 15:58 »
Stefan, angående släkten Englund från Hamrånge, har jag ett hundratal personer i min släktforskning. Vi kanske har några gemensamma anor. Däremot har jag som sagt var än så länge inga identifierade bilder på någon med namnet Englund.
/Gun

39
Människor / Barn från Hamrånge
« skrivet: 2011-04-03, 15:47 »
Kent, jag har inte kunnat lägga ut bilderna i Porträttfynd, eftersom de flesta varken är visitkort eller kabinettsfotografier. Men trots allt hoppas jag att det förr eller senare ska bli napp. Anbytarforum har ju dessutom en riktigt bra sökfunktion.
/Gun

40
Litteratur / Johansson, Majken (1930-1993)
« skrivet: 2011-04-03, 09:59 »
Angående Alvestasläkten tänkte jag lite fel igår kväll. Det är ju Emma Augustas döttrar och inte hennes systrar det handlar om. Jag fortsätter att leta.
/Gun

41
Litteratur / Johansson, Majken (1930-1993)
« skrivet: 2011-04-02, 20:36 »
Hej Anne-Lee!
Majken Johanssons mormor, alltså Emma Augusta, hennes syster Lovisa emigrerade till Amerika 1892 enligt Emibas:
 
Post 628330
 
Carlsdotter, Lovisa
Piga (ogift kvinna)
 
f. 6/5 1866 i Boo, Stockholms län (Uppland)
 
Utvandrad 1892
från Ribbingsfors, Amnehärad, Skaraborgs län (Västergötland)
till Amerika
 
Källa: Husförhörslängd, s. 26
 
Emibas emigrationsakt: Amnehärad R 1892 002
 
Jag undrar om det denna Lovisa är släkt med dig på något sätt?
 
Jag har lite svårt att få ihop Alvestasläkten som det berättas om i boken Från Magdala. Systrarna Josefina och Sofia med familjer verkar bo i Hällestad i Östergötland och båda dör där. Men de kan ju ha bott i Alvestatrakten på 1940-talet förstås.
 
 
Från Sveriges Dödbok 1901-2009
 
18681124
 
Hellström f. Karlsson, Josefina
 
Barketorp
 
Död 22/1 1935.
 
Kyrkobokförd i Hällestad (Östergötlands län, Östergötland).
 
Född 24/11 1868 (ingen uppgift om födelseort)
 
Gift kvinna.
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2010:
Hällestad, Finspångs kn (Östergötlands län, Östergötland)
 
Källor:
SCB
 
 
18710529-190
 
Gillberg f. Karlsson, Sofia
 
Grytgöl (Å Förs. Skrivne)
 
Död 5/1 1963.
 
Kyrkobokförd i Hällestad, Hällestads kn (Östergötlands län, Östergötland).
 
Född 29/5 1871 i Bo (Örebro län, Närke).
 
Änka (9/12 1924).
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2010:
Hällestad, Finspångs kn (Östergötlands län, Östergötland)
 
Födelseförsamling i källan:
Bo (Örebro län)
 
Källor:
DB, FS / DOR 63

42
Litteratur / Johansson, Majken (1930-1993)
« skrivet: 2011-04-02, 19:18 »
Ett delsvar.
Emma Augustas föräldrar och syskon:
 
Fadern är Torpare Carl Jansson född 1824-02-08 i Bo(Örebro län, Närke). Han dör 1889-02-27.
Modern är Lovisa Andersdotter född 1829-09-19 i Bo(Örebro län, Närke) Död 1923-06-28
 
Systrar: Lovisa   1866-05-06
         Josefina 1868-11-24
         Sofia    1871-05-29    (alla tre födda i Bo (Örebro län, Närke)
 
Källa: Bo Kyrkoarkiv Husförhör 1866-1870 och 1871-1875
         
 
 
 
Från Sveriges dödbok 1901-2009
 
18290919
 
Jansson f. Andersdotter, Lovisa
 
Lilla Hjälpetorp
 
Död 28/6 1923.
 
Kyrkobokförd i Bo (Örebro län, Närke).
 
Född 19/9 1829 i Bo (Örebro län, Närke).
 
Änka (27/2 1889).
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2010:
Sköllersta, Hallsbergs kn (Örebro län, Närke)
 
Födelseförsamling i källan:
Bo (Örebro län)
 
Källor:
DB, FS

43
Människor / Barn från Hamrånge
« skrivet: 2011-04-02, 18:17 »
Hej Stefan!
De flesta bilderna i Astrid Wilanders album från Hamrånge är oidentifierade. Jag har inte sett till några av de namn du nämner. Men förhoppningsvis kanske någon så småningom kommer att känna igen någon/några. Jag har lagt ut några bilder till under Album från Hamrånge, eftersom de bilderna främst visade äldre personer.
/Gun

44
Människor / Album från Hamrånge
« skrivet: 2011-04-02, 18:02 »
Kaffekalas i Hamrånge. Personerna är okända, men fotografen är Simon Nyberg från Norrsundet, Hamrånge.
 
 

45
Människor / Album från Hamrånge
« skrivet: 2011-04-02, 17:58 »
Är det kvinnan i soffan som har högtidsdag? Hon liksom barnen är okända.  
 



46
Människor / Album från Hamrånge
« skrivet: 2011-04-02, 17:55 »
Kvinnan och mannen är okända, bilden finns i Astrid Wilanders album.
Lägg märke till katten och hunden till höger.
 

47
Människor / Album från Hamrånge
« skrivet: 2011-04-02, 17:52 »
Kvinnorna på bilderna har troligtvis någon anknytning till Jöns Wilanders familj från Hamrånge.
 

 

48
Människor / Album från Hamrånge
« skrivet: 2011-04-02, 17:46 »
Bilderna kommer från Astrid Wilanders album. De unga männen är okända, troligtvis från Hamrånge, men det är förstås inte bevisat.
 

 

 

49
Litteratur / Johansson, Majken (1930-1993)
« skrivet: 2011-04-01, 11:57 »
Einar Ydéns föräldrar är Handlande Elof Linus Ydén född 13/9 1867, Wislanda Station No 22. Modern är Klara Katrina Magnusson född 16/2 1873 enligt SCB-utdrag från födelseboken 1898 för Vislanda, Kronobergs län.
 
 
Följande från Sveriges Dödbok 1901-2009:
 
18980215-2737
 
Ydén, Einar
 
Hönetorp 2:83
 
Död 18/10 1968.
 
Kyrkobokförd i Vislanda, Vislanda kn (Kronobergs län, Småland).
 
Född 15/2 1898 i Vislanda (Kronobergs län, Småland).
 
Gift man (29/10 1938).
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2010:
Vislanda, Alvesta kn (Kronobergs län, Småland)
 
Födelseförsamling i källan:
Vislanda (Kronobergs län)
 
Källor:
DOR 68 / MTL / RTB 68
 
Detta bör vara hans hustru:
 
19040918-2706
 
Ydén, Nelly Kristina
 
Köpmang 11 B /Johansson/
633 40  Eskilstuna
 
Död 23/7 1996.
 
Kyrkobokförd i Vislanda, Alvesta kn (Kronobergs län, Småland).
 
Född 18/9 1904 i Förslöv (Kristianstads län, Skåne).
 
Änka (18/10 1968).
--------------
Födelseförsamling i källan:
Förslöv (Kristianstads län)
 
Källor:
RTB 96 / SPAR 92f / SPAR 96

50
Litteratur / Johansson, Majken (1930-1993)
« skrivet: 2011-04-01, 11:23 »
Hej Anne-Lee!
Enligt SCB-utdrag ur Voxtorps födelsebok (Jönköpings län) 1903 är föräldrarna till Elsa Dagmar Lydia de som du nämner.
Fadern är Torparen Karl August Johansson född 6/11 1861, Åsbrolund  och modern är Emma Augusta Karlsdotter född 18/5 1861.  
 
Jag återkommer om jag kan hitta fler svar
Hälsningar
från Gun.

51
Människor / Barn från Hamrånge
« skrivet: 2011-03-30, 16:45 »
Hej Linda!
Jag blir lika glad som du, för att barnen äntligen är säkert identifierade.
Jag ser dock att jag skrivit fel födelsedatum på Helga Charlotta, rätt ska vara 1902-05-12.
Flickan Ester Augusta som har ett kors ovanför sitt huvud, har jag nu hittat i SCB-utdrag Gävle 1911. Hon dog i tuberkulos den 11 november detta år.
Hälsningar
Gun.

52
Kanske Landstingsarkivet i Huddinge kan ha bilder från Söderby sjukhus?

53
Hej Anton Målqvist!
Ett svar på ditt inlägg från 2010, men du kanske redan känner till detta.
Sjökapten Anders Viktor Sundman var befälhavare på Frälsningsarméns evangeliseringsbåt Vestalen år 1890.
I boken De följde en fana; En berättelse om Frälsningsarmén i Sverige under sjuttiofem år 1882-1957, står en del berättat om honom
Hälsningar
Gun.

54
00 - Forskningshjälp sökes / Hjälp att tyda äldre journaler
« skrivet: 2011-03-23, 20:31 »
Jag tycker det är tveksamt om man på detta sätt kan diskutera en patientjournal med anteckningar från 1976.  Sekretessgränsen är ju 70 år, SCB-utdragen är ett exempel som just nu sträcker sig till 1940.
 
En annan sak är förstås att jämföra dåtidens och nutidens sjukvård, vilket i sig är mycket intressant. Men det är fullt möjligt att göra utan att diskutera en släktings sjukjournal. Det handlar om en människas värdighet anser jag.
 
/Gun

55
11 Föremål / Vigselring
« skrivet: 2011-03-23, 09:58 »
Jennie, ett förslag kontakta Judiska museet i Stockholm.
 
Davidstjärnan är inte en kristen symbol, den är en judisk symbol. Judendom och kristendom har samma ursprung, men det är ändå inte samma religion.
 
En tanke som jag fick då jag läste Jennies inlägg, kan ringarnas ursprungsägare varit judar som skickats till Hitlers koncentrationsläger?
 
/Gun

56
Yrken F / Frälsningssoldat
« skrivet: 2011-03-16, 19:02 »
Från Frälsningsarméns årsbok 1956
 

57
Yrken F / Frälsningssoldat
« skrivet: 2011-03-16, 18:41 »
Från Frälsningsarméns årsbok 1956 kommer följande förteckning över alla svenska frälsningsofficerare som dött fram till 1940. 
 
 



 

58
Porträttfynd (enskilda bilder) / #115084 - Konfirmand?
« skrivet: 2011-03-03, 19:46 »
Nja, jag tror inte att bruden hade femton tärnor. Det skulle väl vara i mesta laget. Troligare  är väl att det är brudens väninnor och kanske en lärarinna av något slag.
 
Jag råkade dock skriva fel årtal, bilden är från 1916. Och enligt SCB-utdraget ur Vigselboken från Hamrånge, så gifte sig brudparet Judit Helena Berglund och Johan Efraim Bergström redan den 26 augusti.

59
Porträttfynd (enskilda bilder) / #115084 - Konfirmand?
« skrivet: 2011-03-03, 16:59 »
Är de unga flickorna vitklädda för att de ska vara bröllopsgäster?
 
På bildens baksida finns en följande anteckning: Astrid Wilander, Norrsundet, Kvistholmen; Judit och Johans bröllopsdag 28 aug 1919.
 
Astrid Wilander är nummer tre från vänster i främre raden. Hon föddes 1897.
 
Några av flickorna har klänningsärmar som slutar vid armbågarna  och flätor i håret förekommer ju också.

60
Porträttfynd (enskilda bilder) / #115084 - Konfirmand?
« skrivet: 2011-03-01, 13:34 »
Man kan undra om denna unga flicka är en konfirmand. Hon finns bild #37155 i Porträttfynd.
Nog håller hon väl en psalmbok i händerna? Båda flickornas klänningar har ju också något liknande drag över sig.
 
 

61
Morfar i berättelsen är August Nilsson på Smålanden i Riseberga socken. Han föddes 1868-02-03 i Kvistofta och dog 1953-11-28 i Riseberga.
 

 
Mormor är Amanda Andersson född 1871-05-14 i Riseberga och död 1936-11-18.

62
En gammal gård
 

Förr i tiden var det vanligt att man trodde på gårdstomten. En liten varelse som skyddade människor och djur. Därför höll man sig väl med tomten. På julafton satte man en skål med gröt åt honom i ladugården. Jag tror nog att det var katten eller möjligen råttor som åt upp gröten. Men inte trodde folket så.
 
Inte vet jag om det fanns någon tomte på den gård som Eriks morfar ägde. Det var en liten gård eller kanske skulle man säga ett torp. Den låg i den trakt i Skåne där slätten slutar och skogen tar vid. Gården hade halmtak och väggarna var målade med Falu rödfärg.  Det sades att den var från 1700-talet.
 
Gamla byggnader är alltid spännande. Där finns vinklar och vrår, som är utmärkta gömställen vid kurragömma och dunk. En massa underliga saker finns också. Ibland är det nästan omöjligt att fundera ut vad sakerna ska användas till.
 
På logen hade Erik sett en slagga som morfar brukade tröska säden med. Mormor brukade använda en besynnerlig sax när hon klippte av veken på stearinljuset. Eller järnkulan som liknade en gammal kanonkula. Den malde hon senap med genom att rulla den runt i en lerskål.
 
Erik som var omkring tio år bodde på slätten, där finns det inte så många träd. Och skogen där indianer och vita kämpade mot varandra var bara en liten dunge. Inte så ofta besökte man mormor och morfar. Det var dyrt att åka tåg, och pengarna måste användas till mer angelägna ting än resor.
 
En höst blev det bestämt att familjen skulle besöka mormor och morfar några dagar under julhelgen. Erik blev naturligtvis glad även om han tyckte att det hade varit roligare att resa dit under sommaren.
 
Så kom dagen. Familjen steg av tåget i Ljungbyhed. Tåget stod kvar en lång stund på stationen innan det ångade vidare mot Eslöv. Man hade några kilometer att gå innan man kom till Smålanden, som den lilla byn heter där gården låg. Det kändes skönt efter den långa promenaden att sitta ned vid bordet i stora rummet. Erik fick sin sovplats i hörnrummet där en gökklocka tickade så hemtrevligt och två granar alldeles utanför fönstret ingav trygghet.
 
Dagarna gick fort. Snart var det julafton med julklappar och gröt. Så kom juldagen. Då steg man upp tidigt för att gå till julottan i Riseberga kyrka. Fotogenlamporna tändes och från boningshusets fönster strömmande ett milt sken ut.
 
Marken var täckt av ett tunt snölager. Snart puttrade kaffepannan på spisen. Man drack sitt kaffe efter att först ha klippt av en bit från sockertoppen med sockertången på den tiden köpte man fortfarande socker i toppar. Så begav man sig åstad.
 
Början av vägen var slingrande och smal. Små åkrar och hagar låg intill den. Längre bort stod den mörka granskogen. Vid avtagsvägen mot Riseberga syntes ute på en åker ett par höga stenar. Avståndet mellan stenarna är ungefär 25 meter. Det sades att en jätte ligger begravd där med huvudet vid ena stenen och fötterna vid den andra. På juldagsmorgonen var ingen jätte vaken, allt var lugnt.
 
Nedanför den branta Allstockabacken vandrade man och kom snart in i den riktigt mörka granskogen. Den vita snön låg som bomull på grenarna och det var en nästan sagoaktig stämning. Snart öppnade sig skogen och ljusen från byns hus syntes glimma.
Högt över taken reste sig kyrkans torn. Sista sträckan var lättast att gå eftersom målet hägrade. I kyrkan strålade det av ljus, elektriska och stearinljus. Kyrkan var redan fylld, men de fick plats på den ena läktaren.
 
Det kändes stämningsfullt att lyssna och sjunga med i den gamla julpsalmen; Var hälsad sköna morgonstund och övriga psalmer.
 
Lite sömnig var Erik allt och ibland nickade han till. Men det gjorde de andra också.
Så brusade utgångspsalmen från det stora orgelverket. Människor strömmade ut och var och en gick åt sitt håll. Vägen tycktes kortare nu.
 
Då man nådde gårdsplanen där den gamla eken med sina kala grenar liksom välkomsthälsade gårdens folk och dess besökare kändes det tryggt. Inne i det stora rummet sprakade elden i spisen och ljusen i de röda julljusstakarna var tända. På bordet stod maten redo för hungriga julottebesökare.
 
Det hände inte så mycket den här julen. Men det gör det oftast inte. Det blir roligt ändå om man själv är intresserad och försöker att hitta på saker och ting. Erik hade roligt. Han skrev en uppsats om julbesöket.
 
Fröken var nog rätt nöjd med uppsatsen. Men en sak anmärkte hon på. Man kan inte skriva att morfar bodde i en gammal gård. Det måste heta morfar borâEUR¦ Det var ju rätt. När uppsatsen skrevs bodde han fortfarande där.
 
Nu är morfar borta sedan länge och gården är riven. Det är bra synd. För vad kan inte en gammal gård berätta, om man har tid att lära känna den och lyssna till vad den har att säga. Runt omkring dess plats står nu granskogen mörk och jag tror att också den saknar gården och dess vänliga ljus. Särskilt i juletid då dagarna är som kortast.
 
Text och bilder: Egon Jönsson 1977
 

63
Rheumatism / Rheumatism och Uleus pedi
« skrivet: 2011-02-24, 18:15 »
Ulcus = sår, pedis är genitiv från latinets pes = fot, med andra ord sår på foten

64
03) Osorterat / Latinska uttryck
« skrivet: 2011-02-17, 17:14 »
Kanske död i finska kriget ?

65
Människor / Skolklass i Virserum före 1920-talet
« skrivet: 2011-02-10, 18:31 »
Pojken i andra raden från vänster är Carl Oscar Harry Hedenström född i Gävle Heliga Trefaldighet 1911-12-07, död i Farsta, Stockholms stad 1997-09-27.
 
Alla andra barn och lärarinnan är okända.
 
Harry bodde med sina föräldrar Oscar Hedenström (1890-1942) och Augusta Jansson (1890-1923) i Virserum från cirka 1912 och troligen fram till början av 1920-talet.
 

66
00 - Behandlingsmetoder / Behandlingsmetoder
« skrivet: 2011-02-04, 20:12 »
Det kanske handlar om inblåsning av någon slags gas i lungorna i syfte att försöka bota tuberkulos?
 
Kan Rosén möjligen ha en koppling till den kände svenske läkaren Nils Rosén von Rosenstein som levde på 1700-talet?
 
/Gun

67
Angående Astrid Viktoria Nilsson från Riseberga hette hennes mormor Anna Cecilia Hartzberg född i Färingtofta 1829-09-11 och död i Riseberga 1897-03-25.
 
Anna Cecilia Hartzberg var syster till Janne Fredrik Hartzberg/Hertzberg från Färingstofta/Riseberga. Det finns en diskussion från 2006 om honom under Färingtofta.
 
En utvikning från ämnet om fotografen.
 
/Gun

68
Tack till alla som engagerar sig i denna okända fotograf Carin Forsberg!
Själv har jag de sista dagarna inte haft någon tid till leta efter henne. Men jag funderar över efternamnet Forsberg, som väl inte är så vanligt i Skåne, utan mer vanligt i Norrland. Kan hon ha kommit uppifrån landet? Vad tror ni?
/Gun

69
Jag tycker att det ser ut som om det står Hälsingborg på nedersta raden. Men kanske står det något annat?
 
Astrid Nilsson bodde såvida jag känner till i Riseberga innan hon flyttade till Stockholm troligen någon gång i slutet av 1920-talet. Helsingborg ligger ju relativt nära Riseberga. Men visst kan Astrid Nilsson besökt en fotograf någon annanstans.
 
Jag har tidigare letat en hel del efter en fotograf Forsberg och inte fått något napp.
 
Tack för respons!
/Gun

70
Här är bilden som fotografen tog. Den visar Astrid Viktoria Nilsson, född i Riseberga, Kristianstads län 1906-03-22. Hon var ogift, dog i Matteus, Stockholms stad 1992-02-20.
 

 
Tack Carin för svar. Jag tycker mig också kunna utläsa Forsberg, men kanske står det något helt annat?
/Gun

71
Jag undrar om någon vill hjälpa mig att tyda fotografens namn. Han eller hon bör ha varit verksam i mitten av 1920-talet skulle jag tro.
Hälsningar
Gun.

72
Nej Stefan, detta är inget märke på mössan som tillhör en medlem i Frälsningsarmén.
Det är riktigt att frälsningssoldaterna i början bar olika uniformer. Men en frälsningssoldat hade alltid ett F på sin krage, om det var en uniformsliknande kavaj eller jacka. På mössan, hatten eller bonnetten fanns också alltid ett rött band med texten Frälsningsarmén.  
/Gun

73
Porträttfynd (enskilda bilder) / #11236 - Är kvinnan gravid?
« skrivet: 2011-01-16, 17:05 »
Ju mer jag ser på bilden desto mer övertygad blir jag, att kvinnan verkligen är gravid.  
Kanske fanns det en mening att graviditeten trots allt inte skulle döljas. Eller trodde man  att den inte skulle märkas?  
 
Även om kvinnan hade suttit på en stol, så skulle det nog puta ut både här och där, till och med bysten verkar ju vara förhållandevis stor.
 
Det hade ju också varit tämligen enkelt att dölja tillståndet genom att som Ingela skriver använda någon form av rekvisita. Men kanske ville man ha det så här. Besöket hos fotografen kanske måste ske just då. Kanske bilden sen inte skulle visas för alla (tänkte man?).
 
Jag undrar om den förmodade gravida kvinnan står upp därför att hon är mer betydelsefull än den sittande kvinnan. Hon lägger sin högra arm på den sittande kvinnans axel, nästan som om hon ville stödja sig mot henne. Med sin vänsterhand verkar hon lyfta upp den andra kvinnans hand. Ser lite obekvämt ut tycker jag det verkar som.
 
Jag har inte tidigare på någon bild från den här tidsperioden, sett en kvinna som verkat vara så uppenbart gravid, därför tycker jag att både bild och diskussion är mycket intressanta.
/Gun

74
Porträttfynd (enskilda bilder) / #11236 - Är kvinnan gravid?
« skrivet: 2011-01-15, 21:24 »
På denna bild från Porträttfynd #11236 med två okända unga kvinnor, så undrar jag om kvinnan till höger möjligen skulle kunna vara gravid. Hon har ju fortfarande en mycket smal midja, men ser nog lite svullen ut både i ansikte och på händer. Kanske är hon bara lite rundnätt eller har hon ett barn i magen?  
 

75
Bildgåtan - Övrigt / Småland, men när kan det vara taget?
« skrivet: 2011-01-14, 19:10 »
På tal om att klä ut sig, ytterligare en bild från Hamrånge. Jag gissar att den är tagen någon gång mellan 1915 till 1920. Den unga sittande flickan i randig kjol är Anna Wilander.
 
Den sittande mannen till höger är väl en kvinna? Skorna verkar tillhöra en kvinna tycker jag det verkar som.
 
/Gun
 

76
Porträttfynd (enskilda bilder) / #100897 -Vilken kyrka?
« skrivet: 2011-01-09, 11:08 »
Det kan nog knappast vara Högalidskyrkan  eftersom Slöjdskolan i Liseberg, Älvsjö låg söder om Södermalm.
Kanske ändå ett slags sammanträffande, fotografen vars ateljé låg ju på Brännkyrkagatan på Södermalm  och trakten kring Brännkyrka kyrka där familjen Borg bodde.
 
/Gun

77
Bildgåtan - Övrigt / Småland, men när kan det vara taget?
« skrivet: 2011-01-09, 10:00 »
Detta foto som är taget omkring 1920 visar på kvinnornas något kortare kjolar.
Från höger Gustaf Wilander med sin blivande hustru Sara Röstlund född 1900, mannen i mitten okänd, bredvid honom Gustaf Wilanders syster Anna född 1899.
 
 
Så säkerligen är det som Ann-Mari skriver, Helenas bilder är nog från cirka 1910. Sen kanske man undra om alla kvinnor trivdes i kortare kjolar, eller om det fanns kvinnor som fortsatte med fotsida kjolar trots att modet föreskrev något annat.
 
/Gun

78
Litteratur / Johansson, Majken (1930-1993)
« skrivet: 2011-01-08, 10:16 »
Anne-Lee!
I boken Från Magdala; Fragment ur en självbipgrafi av Majken Johansson utgiven 1972 på Bonniers, ser jag i ett kapitel att hon skriver om hur hon mötte mormor Augusta i Alvesta i början av 1940-talet.  
Majken Johansson bodde alltså en tid hos sin moster och morbror i Alvesta.
Jag har inte läst boken, bara kastat en blick i den just nu, för att försöka ge dig en liten ledtråd.
Hälsningar
Gun.

79
Litteratur / Johansson, Majken (1930-1993)
« skrivet: 2011-01-08, 10:07 »
Anne-Lee!
Majken Johanssons mor hette Elsa Dagmar Lydia Johansson och var född 1903-04-02, serveringsbiträde, bodde på Mellanhedsv. 30.
Majken Johansson föddes som oäkta, men namnet på fadern finns Einar Ydén, köpman, Vislanda (vislanda 22), född 1898-02-15
Källa: Utdrag ur födelsebok 1930 för S:t Petri, Malmö (SCB)
/Gun

80
Här följer ytterligare bilder från Porträttfynd med frälsningssoldater. De förefaller vara något senare, troligtvis från tiden omkring 1910-talet. En del kommer från samma album.
 

81
I Porträttfynd finns uppskattningsvis cirka 200 bilder på frälsningssoldater, möjligen är de ännu flera. Somliga bilder visar frälsningsofficerare som var anställda på heltid i Frälsningsarmén. Andra visar frälsningssoldater som ägnade sig åt rörelsen på sin fritid.
 
De flesta av bilderna är ju oidentifierade. Kanske beror det delvis på att de kvinnliga frälsningsofficerarna som till antalet var mer än dubbelt så många som de manliga frälsningsofficerarna, var ogifta och aldrig fick barn som kunde ärva deras eventuella fotoalbum.
 
En frälsningsofficer fick heller aldrig stanna länge på samma kår utan flyttade oftast en gång om året. Hur detta kan ha påverkat förhållandet till familj och släkt vet väl ingen. Även vänskapsband måste säkerligen också ha satts hårt på prov. Därför är det kanske inte så märkligt att namnet på frälsningssoldaten i albumet så snabbt verkar ha fallit i glömska.
 
Dock behöver det inte vara helt omöjligt att identifiera frälsningssoldaterna på de gamla bilderna, om det bara dyker upp någon ytterligare liten ledtråd.
 
Följande oidentifierade bilder kommer från Porträttfynd. Troligtvis är de från tiden omkring 1890 fram till 1910 med tanke på uniformerna som frälsningssoldaterna bär. Från början fanns ingen enhetlig uniform utan var och en fick själv bestämma hur den skulle se ut.
 

82
Barnfotografier / Äldre inlägg (arkiv) till 04 januari, 2011
« skrivet: 2011-01-04, 16:43 »
Fantastiskt av fotografen att kunna få alla tre barnen att skratta och le på en och samma gång.
/Gun

83
Porträttfynd (enskilda bilder) / #102118 Parets klädsel?
« skrivet: 2011-01-01, 16:16 »
Stefan!
Vid identifiering och beskrivning av gamla foton, är det min åsikt att man alltid bör undvika nedsättande och värderande uttryck.  
 
Bilden kan gärna beskrivas så utförligt som möjligt. Men sällan bör man lägga in sina egna åsikter och värderingar. Det handlar faktiskt om att beskriva bilden av en person som en gång varit lika levande som du är nu och som du aldrig har mött. Vad vet du egentligen om denna/denne person?
 
/Gun

84
Elsa Maria Edin är född 1897-12-03 i Valbo, Gävleborgs län enligt SCB Utdrag ur Födelsebok, Valbo församling år 1897.
 
/Gun

85
August Eugen Viktor Wallén är född i Tierp, Uppsala län 1894-02-05 enligt Sveriges Dödbok 1947-2006. Uppgiften är kontrollerad i SCB Utdrag ur Födelsebok, Tierps församling år 1894
 
Hälsningar
Gun.

86
Hamrånge / Äldre inlägg (arkiv) till 23 april, 2012
« skrivet: 2010-12-29, 16:13 »
Enligt SCB Hamrånge Utdrag ur Födelsebok 1906 heter Elsa Katrina Hägglunds mor Hulda Hägglund, fiskardotter från Åbyn och född 1887-09-06 (samma månad och dag som dottern). Elsa Katrina är alltså född 1906-09-06. Ingen fader finns omnämnd.

87
03) Latinska uttryck / Semel geneuit
« skrivet: 2010-12-26, 18:24 »
Christina det är rätt spår!
Semel genuit betyder att kvinnan en gång har fött, underförstått ett barn, vilket för hennes del inte var inom äktenskapet.
 
/Gun

88
Porträttfynd (enskilda bilder) / Julgran
« skrivet: 2010-12-23, 16:33 »
Systrarna Astrid (1897-1977) och Anna (1899-1958) Wilander bredvid julgranen i hemmet på Norrsundet, Hamrånge omkring 1910.
 

 
God Jul alla släktforskare
önskar Gun.

89
Målningar / Torg någonstans
« skrivet: 2010-12-20, 16:05 »
Högt upp på en hylla i en av Stadsmissionens secondhand-butiker i Stockholm, såg jag idag en tavla som föreföll vara exakt likadan som ovanstående tavla.

90
Hej Ann-Mari!
Jag uppskattar verkligen barnbilderna som du lägger in från Porträttfynd och som du gör så bra kommentarer om. Jag vill inte att du ska sluta med det.
Hälsningar
Gun.

91
Lärare / Lärarinna / Skolkökslärarinna
« skrivet: 2010-11-29, 17:15 »
Det här är visserligen ingen bild på en skolkökslärarinna. Däremot en bild som visar elever på Husmodersskolan på Vesterbergs folkhögskola i Gästrikland  sommaren 1920.
 
Astrid Wilander (1897-1977) från Hamrånge är nummer två från vänster.
 

92
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Kustartilleriet 1916
« skrivet: 2010-11-12, 18:37 »
Tack Claes-Göran för ett mycket snabbt svar.  
Jag tänkte att det kanske kunde vara Vaxholm. Men eftersom det står Gråbo, visserligen med situationstecken på baksidan, tänkte jag snarare på någonstans i Västergötland.  
Fast det finns kanske många Gråbo eller så är det inget ortnamn?
 
Ivar på bilden kan möjligen vara en kusin till Astrid. I så fall heter han Ivar Olsson född 1895-12-19 i Hamrånge, död 1962-12-28 i Saleby, Västergötland. Detta är dock bara en gissning från min sida.
 
/Gun

93
Människor / Arbete i skogen
« skrivet: 2010-11-12, 18:23 »
Tack Björn och tack Olle och Kjell för bild och information. Jag behövde verkligen inte vänta länge på bra svar!
 
Hälsningar
Gun.

94
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Kustartilleriet 1916
« skrivet: 2010-11-11, 19:49 »
Vilken byggnad kan denna bild föreställa?
 

 
På baksidan står: Minne från Gråbo av Ivar till Astrid den 1 Nov 1916.
 
/Gun

95
Människor / Arbete i skogen
« skrivet: 2010-11-11, 18:40 »
Vilket sorts arbete utför dessa män och pojken i skogen?
 
Jöns Wilander (1866-1947) är andre mannen från vänster. Han hade både tjärfabrik och kolmilor i Hamrångetrakten omkring 1920-talet, och hade många anställda hos sig.
 

96
Människor / Bilder från frälsningsarmèn i Gävle
« skrivet: 2010-11-07, 15:55 »
För den som är intresserad av Frälsningsarméns historia i Sverige finns denna utmärkta hemsida, vilken uppdateras ganska ofta.
 
http://bootheum.se/
 
/Gun

97
Människor / Bilder från frälsningsarmèn i Gävle
« skrivet: 2010-11-07, 15:52 »
Folk i Rörelse-arkivdokument ur folkrörelsehistorien fram till 1922, på deras hemsida finns några dokument om Frälsningsarmén i Gävle.
 
http://folkirorelse.se/pages.asp?PageID=63
 
/Gun

98
Människor / Hamrånge-hemma hos någon
« skrivet: 2010-11-05, 21:31 »
På baksidan av denna bild står: Nyårsdagen 1919; Astrid Wilander, Bergby
 

Från vänster: Det kan vara Jonas Albert Röstlund och hans hustru Anna Olivia född Söderholm, men jag vet inte detta säkert.
Därefter Anna eller Maria Röstlund,  Sara Röstlund, Anna Wilander med armen om Sara, okänd kvinna som sitter, Astrid Wilander sitter längst till höger.
Bakom henne står Gustaf Wilander och en okänd kvinna.

99
Människor / Bilder från frälsningsarmèn i Gävle
« skrivet: 2010-11-05, 21:00 »
En bild från Frälsningsarmén i Gävle år 1900. Tyvärr inte så tydlig eftersom jag fotograferade av den från en utställningsskärm på Frälsningsarméns  Centrumkår i Stockholm i maj i år.
 

100

 
Matsalen på Gästriklands folkhögskola 1916
 
 
 
B-klassen å Gästriklands folkhögskola den 22 jan 1916, Astrid Wilander är andra personen från vänster i första bänkraden.

101
Människor / Barn från Hamrånge
« skrivet: 2010-11-05, 20:19 »
Föräldrarna till syskonen Larsson-Örnqvist är:
 
Carl Richard Larsson, handelsföreståndare/handelsagent född 1868-06-04 i Björnlunda, Södermanland, troligen död 1924-06-17, då hustrun blev änka vid detta datum.
 
Hanna Kristina Danielsson född 1872-09-10 i Hammar, Örebro län, död 1957-07-14 i Sunne.
 
Namnet Örnqvist tog familjen Larsson någon gång under 1900-talets första årtionde.
 
För övrigt undrar jag om det möjligen kan ha funnits en dotter till, med tanke på att åldersskillnaden mellan de två yngsta flickorna är tre år. Jag tycker att de på bilden verkar vara närmare i ålder. så kanske namnen på de två yngsta flickorna ändå inte är de rätta.
 
Dottern Elna Kristina var gift Wadlund, men frånskild, om det kan vara någon ledtråd.
 
/Gun

102
Människor / Unga människor i Norrsundet, Hamrånge
« skrivet: 2010-11-05, 20:04 »
På denna sommarbild med ungdomar från Hamrånge skymtar Hamrånge kyrka i bakgrunden. Den är troligen tagen vid samma tillfälle son föregående bild.
 
 

103
Människor / Unga människor i Norrsundet, Hamrånge
« skrivet: 2010-11-05, 19:56 »
På denna bild från Hamrånge är det endast syskonen Wilander jag kan namnge.  
Flera av ungdomarna finns på andra bilder, men jag vet inte vilka de är. Jag skulle tro att dessa bilder finns i många kopior, så kanske så småningom kan fler personer bli identifierade.

 
Det är Anna Wilander i ljus klänning som håller i trästören, brodern Gustaf sitter längst till höger tillsammans med en ung kvinna, kanske en flickvän, men det är inte Sara Röstlund, som han senare gifte sig med.
Astrid Wilander halvligger i gräset framför honom.
Det kan vara Sara Röstlund med de långa flätorna bakom Anna W.

104
Människor / Unga människor i Norrsundet, Hamrånge
« skrivet: 2010-11-05, 19:44 »
Denna bild har fotografen S. Nyberg på Norrsundet tagit troligen 1916 eller något senare.
 

 
 
Astrid Wilander står i sjömansblus längst bak. Hennes bror Gustaf sitter snett framför henne. Sara Röstlund har tydligen lånat Gustafs studentmössa.
Anna Wilander ligger på golvet längst till höger.  
Kvinnan näst längst till höger är troligen Sara Röstlunds syster Anna eller Maria.
Övriga personers namn känner jag inte till.

105
Människor / Barn från Hamrånge
« skrivet: 2010-11-04, 18:41 »
Jag har till slut efter att ha letat efter dessa barns namn och identitet i över ett års tid,  tagit loss denna bild ur Astrid Wilanders album från 1918. Kanten runt bilden är bortklippt med cirka 1 cm runtom. På baksidan står: Till Astrid Wilander, Norrsundet. Minne av syskonen Larsson-Örnqvist.

 
 
Med största sannolikhet är barnen från vänster:  
Helga Charlotta, född 1902-05-18 i Segersta, vet ej då hon dog
Karl Helge, född 1901-05-18 i Segersta, död 1962-09-24 i Västerled, Stockholm
Ester Augusta född 1899-07-04 i Segersta, var och när hon dog har jag ännu inte funnit ut
Elna Kristina född 1898-06-04 i Segersta, död 1981-01-20 i Johannes, Stockholm
Rut Mary född 1905-05-04 i Gävle, död 1985-04-15 i Nacka, Stockholms län
 
Barnen kommer alltså inte från Hamrånge, vilket jag först trodde.
Deras föräldrarna var troligen baptister, då en yngre bror Nion Sigurd David (1913-1992) ,ej blivit döpt på grund av föräldrarnas baptistiska åsikter.

106
Fotografer och ateljéer / Fotograf från Gävle
« skrivet: 2010-11-01, 15:49 »
Bilden finns i ett fotoalbum som Astrid Wilander (1897-1977) från Hamrånge har ägt.
Astrids bror Karl Gustaf Wilander (1896-1987) var med största sannolikhet studiekamrat till denne som det förefaller mycket intressanta person Gert Serrander.  
Jag antar att ifråga om studier, var det studentexamen i Gävle omkring 1915-1916 det handlar om.
 
När det gäller skanning av bilden har jag inte lyckats få till en bättre sådan. Bilden är mycket gulnad. Det är en tunn och skör papperskopia, som jag till sist lyckades lirka loss ur albumet, och då såg namnet på baksidan.
 
Det är mycket möjligt att Marianne Kindberg har rätt i att det kanske inte är en kamera. Jag bara antog att det var en sådan. Det har ju i allafall lett till en intressant diskussion.
Hälsningar
Gun.

107
Fotografer och ateljéer / Fotograf från Gävle
« skrivet: 2010-10-31, 16:31 »
Tack för alla svar! Det tycks som om gåtan är löst.
Troligen är det Gert Serrander en studiekamrat till Gustaf Wilander (1896-1987). De båda är ju födda samma år. Gustaf tog studenten i Gävle, dock vet jag just nu inte vilket år det var.
/Gun

108
Fotografer och ateljéer / Fotograf från Gävle
« skrivet: 2010-10-31, 12:37 »
Det här är det bästa jag lyckats få till. Men jag misstog mig, för det stod ju inte på baksidan att mannen var fotograf.
 

 
På albumets framsida står årtalet 1918. Fotografierna i det förefaller vara från omkring 1905 och fram till 1920-talets början. Många av dem är helt gulnande.
På samma sida i albumet som denna bild sitter, finns en bild från februari 1920, vilken är tagen av Astrid Wilanders bror Gustaf. Han beskriver i ett brev nämligen just den bilden på sitt förlovningskalas som misslyckad, eftersom han(Gustaf) råkade ta två bilder på samma plåt.
Om det  är en amatörfotograf från Gävle, kanske det helt enkelt är någon kamrat till Gustaf Wilander.
/Gun

109
Människor / Hamrånge-hemma hos någon
« skrivet: 2010-10-30, 18:52 »
I ett album som ägts av Astrid Wilander (1897-1977) från Hamrånge finns denna bild med femton glada flickor och kvinnor och en ung man och en äldre man.  
Längst bak i vita blusar står Sara Röstlund (1900-1952), till vänster om henne en av hennes storasystrar Anna eller Maria Röstlund.
Astrid Wilander själv är inte med på  bilden.
På bildens baksida står: Karin-dagen 1920
Fotografens namn är S. Nyberg, Norrsundet
 
 
 

110
Människor / Brita Ivarsson från Skorped
« skrivet: 2010-10-30, 18:38 »
I ett album som ägts av Astrid Wilander (1897-1977) från Hamrånge finns denna bild.  
På baksidan står Minne av Brita Ivarsson från Skorped.
 

111
Fotografer och ateljéer / Fotograf från Gävle
« skrivet: 2010-10-30, 18:19 »
I ett album från Hamrånge finns denna bild. På baksidan tycker jag mig kunna utläsa namnet Gert Sonander eller möjligen Lonander, fotograf från Gävle.
 
 

112
Amalia Hemström sitter längst bak i vagnen när familjen Wilander är ute på åktur med häst och vagn i Hamrånge omkring 1910. Familjen Wilander bodde på i Ådala, Kvistholmen.  
 
Dottern Anna Sofia (1899-1958) sitter framtill mellan sina föräldrar Jöns Wilander (1866-1947) och Sofia Hägglund (1871-1954).
 
Sonen Karl Gustaf (1896-1987) och dottern Astrid Elisabet (1897-1977) sitter bakom dem  tillsammans med Amalia Hemström (1889-1974) , familjens hembiträde.
 

113
00 - Begravning / Fotografier av sitt döda spädbarn i kistan
« skrivet: 2010-10-20, 20:08 »
Anna Wilander syster till Per Gösta blev nöddöpt. Hon överlevde i allafall de första månaderna innan hon dog 1895-06-29 av tandslag.
 
På bilden där hon faktiskt sitter på fårskinnsfällen ser hon kanske inte så sjuk ut. Men som sagt inte heller hon levde så länge, lilla Anna blev 4,5 månad gammal.  
 

 
På baksidan av bilden den döda Anna, står skrivet Anna Wilander d. ä.
 

114
00 - Begravning / Fotografier av sitt döda spädbarn i kistan
« skrivet: 2010-10-20, 19:48 »
Denna bild av Per Gösta Wilander måste ha tagits strax innan han dog den 1894-10-17 på grund av lunginflammation.
 

115
00 - Begravning / Fotografier av sitt döda spädbarn i kistan
« skrivet: 2010-10-20, 15:30 »
Nuförtiden tror jag att alla föräldrapar som får ett barn som dör i livmodern eller under förlossningen uppmuntras och får stöd av förlossningspersonalen att hålla i sitt döda barn, klä på tröja, mössa, kofta eller andra kläder som har köpts eller förfärdigats till det väntade barnet. Och att antingen själva fotografera barnet eller så tas bilder med sjukhusets kamera, för att det är så viktigt att det ska finnas kvar något minne av barnet.
 
Jag tror att man förr gjorde helt rätt, det döda barnet kläddes i den vackraste man förmådde, det blev nog som inför ett dop i vit klädnad. Bilden fanns kvar i familjens album. Barnet som bara funnits en kort tid eller ingen tid alls i familjen, det glömdes inte bort och/eller förnekades inte heller.
 
Sen måste ju föräldrar ändå ha haft en någorlunda bra ekonomisk situation för att ha råd med detta. Fattiga pigor och drängar, inhyseshjon, ensamstående kvinnor med oäkta barn, där blev väl det enda minnet noteringen i församlingens födelse- och dödbok och kanske ett sår i hjärtat hos modern och  även hos fadern i de fall han kände till barnet.
 
Att syskon som föddes senare fick samma namn som sitt döda äldre syskon förekom, jag vet inte heller hur vanligt det var. En yngre bror till Per Gösta Wilander som blev vuxen fick dock inte samma namn. Däremot föddes efter Per Gösta dottern Anna som bara levde i fyra månader. Där fick senare en yngre syster samma namn Anna.

116
00 - Begravning / Fotografier av sitt döda spädbarn i kistan
« skrivet: 2010-10-19, 19:41 »
Jöns Wilanders hustru Sofia Hägglund födde sju barn, varav tre blev vuxna, men fyra av barnen dog redan under sitt första levnadsår.
 
Denna bild visar deras förstfödde son Per Gösta som föddes 1894-01-15 i Hamrånge och som dog på grund av lunginflammation i oktober samma år.
 
Jag vet inte hur pass vanligt det var vid den tiden att låta fotografera sitt döda barn. Men kanske var det allra finaste man kunde göra, för att skapa ett bestående och ett vackert minne av sitt lilla barn.
 
 

117
Wilanders hembiträde Amalia Hemström på bild #108712 i Porträttfynd har en syster, som finns med på foto i Astrid Wilanders album.  
 
Det verkar för övrigt som om Astrid från början inte hade sina bilder i ett album, för på många fotografier finns ett runt litet hål i vänstra eller högra övre hörnet. Var bilderna hopknutna med ett band, eller hängdes de upp på något sätt?
 
På baksidan av detta foto står: Astrid Wilander, Norrsundet. Minne av Elvina och Amalia.
 
Elvina Kristina Hemström är alltså syster till Tekla Amalia Hemström. Hon föddes i Hille 1885-02-24 och dog i Hamrånge 1931-11-14 på grund av lunginflammation (SCB Hamrånge Utdrag ur Födelsebok 1931)

118
Porträttfynd (enskilda bilder) / #108869 Ung kvinna
« skrivet: 2010-10-19, 17:40 »
Tack Chris, du har hittat den Hertha Larsson Astrid Wilander träffade i Stockholm.
 
I ett brev daterat den 16 april 1923 till Astrid från hennes syster Anna står att, Anna har fått hälsningar från Hertha Larsson i Stockholm. Hon var hos en kapten Lovén.
 
I ett senare brev daterat den 23 augusti 1923 står: Jasså Hertha är så liberal hon. Du kan ju höra med henne hurudan platsen är, kanske att jag kunde efterträda henne.
 
Höstterminen 1918 var Astrid Wilander elev på Katrineholms Praktiska skola. Sommaren 1920 var hon elev på Västerbergs folkhögskola i Gävleborgs län, för att lära sig sköta ett hushåll. Det finns bilder från denna kurs, dock kan jag inte urskilja någon som liknar den unga kvinnan på bilderna. Men kanhända är det på någon av dessa skolor de har mötts.
Men det är förstås inte klarlagt än att det är Hertha Larsson på bilderna ovan.
 
/Gun

119
Porträttfynd (enskilda bilder) / #108869 Ung kvinna
« skrivet: 2010-10-18, 20:27 »
Den unga kvinnan på bild #108869, som är väninna och/eller skolkamrat till Astrid Wilander från Hamrånge finns även på denna bild ur Astrids album.
I ett brev till sin syster Anna har Astrid sommaren 1923 skrivit om att hon mött Hertha Larsson i Stockholm, Hertha som snart ska resa till Amerika.
 
Enligt cd:n Emigranten Populär 2006 finns en Hertha Larsson 22 år, husa från Katarina, Stockholm, som reser från Göteborg till New York den 27/10 1923. Kanske föreställer bilderna denna Hertha Larsson, som då troligtvis gifter sig i Amerika. Det finns ingen fotograf angiven på bilden av paret
 
Jag vet inte alls om det är Herta Larsson. Men jag undrar förstås om någon har träffat på henne i sin forskning.
 
/Gun

120
Människor / Bröllop i Hamrånge 1920
« skrivet: 2010-10-18, 15:22 »
Fotografens namn på bröllopsbilden från Hamrånge 1920 går att ana i nedre högra kanten. Det är Nyberg i Norrsundet. Jag råkade glömma att ta med den uppgiften som ju inte ska utelämnas.
/Gun

121
Porträttfynd (enskilda bilder) / #108797 Hedenström?
« skrivet: 2010-10-17, 18:32 »
Hej Ann-Mari!
Tack för förtydligandet.
Jag menar alltså att mannen från Porträttfynd #108797 möjligen skulle kunna vara far till Oscar och Anders Hedenström. Detta är teori från min sida. Jag vet inte om den stämmer.
 
Alla tre bilderna är lösbilder och sitter inte i något album. Men de kommer från Oscar Hedenströms hustru och andra släktingar till honom.
 
Det finns för övrigt ett antal personer med namnet Hedenström i Gävle, Hedesunda och Hille kring förra sekelskiftet. Men hittills har jag inte funnit att särskilt många av dem verkligen är släkt med varandra.
 
Min Hedenströms-släkt kommer från Hedesunda och tog sig efternamnet Hedenström när de flyttade till Hille omkring 1875-1880.
Hälsningar
Gun.

122
Porträttfynd (enskilda bilder) / #108797 Hedenström?
« skrivet: 2010-10-17, 15:58 »
Anders Hedenström var en av Oscar Hedenströms bröder, född i Hille 1894-11-20
Anders var trädgårdsmästare på Lambarudd, Lovö. Han dog 1941-05-20

123
Porträttfynd (enskilda bilder) / #108797 Hedenström?
« skrivet: 2010-10-17, 12:43 »
Detta är Oscar Hedenström på promenad i Gävle. Han blev förevigad av en fotograf som gick omkring  i staden och tog bilder. Det var tydligen ganska vanligt på den tiden. Bilden är nog tagen i början av 1940-talet.
Oscar är född i Hille 1890-09-17, död i Gävle Staffan 1942-02 25
 
Jag tycker mig se likheter mellan Oscar Hedenström, även om han har hatt på huvudet och  mannen i porträttfynd #108797, särskilt är det något med kinderna.

124
Människor / Bröllop i Hamrånge 1920
« skrivet: 2010-10-16, 20:10 »
Brudparet Märta Rossander och Johan Hägglund i Hamrånge den 7 augusti 1920.
 
Första raden från vänster sitter: Sofia Hägglund med maken Jöns Wilander,okänd man, okänd kvinna (de är nog ett par),troligen brudens mor Margta Hagsten som är änka, brudparet, troligen brudgummens mor Margta Höglund, även hon är änka, troligen Charlotta Laurentia Viberg och hennes make Per Anselm Hägglund.
 
Andra raden från höger: Nr 3 är troligen Karl David Åsbrink och hustrun Annhild Elvira Hägglund, därefter med säkerhet Karl Gustaf Wilander med sin blivande hustru Sara Röstlund, Astrid Elisabet Wilander, prästen Emanuel Ek, Anna Sofia Wilander.
Övriga personers namn känner jag inte till. Men det skulle vara roligt att få kännedom om flera namn, för antagligen har jag redan flera av dem i min släktforskning från Hamrånge.

125
Människor / Barn från Hamrånge
« skrivet: 2010-10-16, 19:25 »
Här är ett fotografi som finns i ett mycket gammalt fotoalbum som varit i familjen Wilanders ägo. Jag tror att bilden visar Jöns Wilander och hans syster Julia, båda födda i Hamrånge.
Jöns föddes 1866-04-12 och systern Julia föddes 1868-09-30.
 
De hade två äldre syskon Brita född 1860-01-23 och Olof född 1862-06-20. Båda de barnen dör i scharlakansfeber i mars månad 1865.
 
Nog ser barnen på bilden både allvarliga och rädda ut. Men det var kanske så det också upplevdes.

126
Människor / Barn från Hamrånge
« skrivet: 2010-10-15, 19:30 »
Ytterligare ett barnfoto med anknytning till Astrid Wilander i Hamrånge.
Jag undrar när detta foto kan vara taget. Kan det vara från början av 1900-talet eller är det av senare datum?
Jag tycker att golvmattemönstret på bilden påminner om golv från andra bilder av fotografen Simon Nyberg i Ockelbo och Norrsundet.

127
Människor / Barn från Hamrånge
« skrivet: 2010-10-14, 19:10 »
Ett annat foto från Astrid Wilanders fotoalbum. Troligen är de ett syskonpar med någon slags koppling till Astrid eller till hennes föräldrar Jöns och Sofia Wilander i Wij.

128
Människor / Arbetskamrater
« skrivet: 2010-10-14, 18:45 »
Mannen längst till vänster är Oscar Hedenström född 1890-09-17 i Hille, död i Gävle Staffan 1942-02-25
Övriga personer är okända, men de kan vara arbetskamrater.

129
Människor / Barn från Hamrånge
« skrivet: 2010-09-27, 19:55 »
I ett album som ägts av min mormor Astrid Wilander (1897-1977) från Hamrånge finns detta foto med fem okända barn, vilka troligen är kusiner till Astrid.
 
Astrids föräldrar var Jöns Wilander från Wij och Sofia Hägglund från Häckelsäng.
 
Kanske inte alla barnen är syskon utan istället är kusiner. Jag skulle bli mycket glad om någon kan hjälpa mig med att identifiera barnen. Kan fotografiet vara taget omkring år 1904-1905 med tanke på de stora vita kragarna?
 
Flickan i mitten skulle kanske kunna vara Hedvig Elisabet Olsson född 1892-04-21 och död 1905-12-05. Hon dog en mycket tragisk död, efter att ha varit försvunnen från sitt hem sedan den 5 december 1905, hittades hon ihjälfrusen i skogen i Hamrånge först i början av februari 1906.


130
Malma / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-12-07
« skrivet: 2000-05-28, 22:16 »
Hej Jan Hultberg!
Tack för Dina uppgifter om Merkell, Wievegg och Bagge, det är mina släktingar allesammans, dessutom är det jag som är Gun, dotter till Gösta och Wilma Merkell (Anna Wilhelmina Ryman)Jag har
de flesta av Dina namn i min samling, och har fått tips om en bok som heter Garphyttan och skrevs på 1940 talet av August Nachmanson, och den boken kan lånas på bibliotek och är en guldgruva för de som söker smedsläkter. Där nämns en mästersmed Michel Merkel som kom från Tyskland till Garphyttan i Tysslinge (T)1611 och det är förmodligen en anfader till den jag har som heter Christian Fredrik  Merkel född 1722 i Tysslinge. Har fastnat
där, men skall nu puzzla ihop gubbarna efter ytterligare forskinig.  
Jag är född i Kolsva men bor i Kristianstad numera och undrar över Din koppling till Merkell??
Hälsningar Gun J

131
Malma / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-12-07
« skrivet: 2000-05-28, 22:14 »
Hej Jan Hultberg!
Tack för Dina uppgifter om Merkell, Wievegg och Bagge, det är mina släktingar allesammans, dessutom är det jag som är Gun, dotter till Gösta och Wilma Merkell (Anna Wilhelmina Ryman)Jag har
de flesta av Dina namn i min samling, och har fått tips om en bok som heter Garphyttan och skrevs på 1940 talet av August Nachmanson, och den boken kan lånas på bibliotek och är en guldgruva för de som söker smedsläkter. Där nämns en mästersmed Michel Merkel som kom från Tyskland till Garphyttan i Tysslinge (T)1611 och det är förmodligen en anfader till den jag har som heter Christian Fredrik  Merkel född 1722 i Tysslinge. Har fastnat
där, men skall nu puzzla ihop gubbarna efter ytterligare forskinig.  
Jag är född i Kolsva men bor i Kristianstad numera och undrar över Din koppling till Merkell??
Hälsningar Gun J

132
Malma / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-12-07
« skrivet: 2000-05-12, 23:29 »
Hej Björn och alla andra som forskar på mina hemtrakter, Kolsva, Malma och orter intill.Jag är som Elaine L. uppvuxen i Kolsva på 30-40-talet och forskar på min släkt Merkell. Har kommit fram till Friedrich Christian Merkel född 1721 i Tysslinge (T) och är intresserad av smedsläkterna, har även Wievegg i min släkt.
Hälsningar Gun Jönsson (född Merkell) i Kristianstad

133
Söker föräldrar till mästersmeden Christian Friedrik Merkel f 1721 i Tysslinge(?)
Hans hustru hette Gullborg Olofsson f 1729 i Edsberg

Sidor: [1]