ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Anders Sundlöv

Sidor: [1]
1
Vena / SV: Drunkningsolycka i Vena
« skrivet: 2020-01-23, 16:40 »
Och så letade jag vidare.
Och i norra delen av sjön Hulingen på dess östra sida ligger torpet Brånhorvan och strax bredvid finns Stora Horvan. Så mina tidigare gissningar var felaktiga och inte alls den Horvan vid södra delen av sjön. Så nu stämmer allt bättre och att vi kan vara säkra på att olyckan hände vid Silveråns inlopp.
Samtliga omkomna malmupptagare kommer från torp ganska långt norr om sjön Hulingen, även norr om sjön Gnöttlern och de var med största sannolikhet ute på arbete för Storebro Bruk som hade norra Hulingen som sitt område och där södra delen tillhörde Hagelsrum 1797.
Och "brånpanna" och Brånhorva.

2
Vena / SV: Drunkningsolycka i Vena
« skrivet: 2020-01-23, 10:09 »
Tackar, det var boken jag var ute efter.
Har även letat i kyrkbok om man skrivit något om "speciella händelser" som förekommer till och från i socknarna, men inte hittat något.
Och även funderingar vart det var, för i tidningsartikeln står det "i mörkret råkade fara för nära inloppet af en genom sjön flytande Å".
Jag har god kännedom om trakten och det är då norra sidan av sjön där Silverån rinner ut.
Men Horvan som nämns ligger i andra änden av sjön där Silverån rinner vidare ner mot Hagelsrum.
Så man tillåta sig att spekulera lite.
Även Horvan hade ett husartorp. Så vissa tankar väcks då om bokens skrivning stämmer eller om det istället var så att ryttaren på husartorpet var en malmletare lämnades av hemma i Horvan och de övriga åkte vidare.
Vi är några som nu letar runt lite i gamla foton i Hagelrumstrakten för att kunna placera ut var de fanns och hur trakten såg ut. Finns en del skrivit och tryckt redan, både om orten, järnbruket och säteri med dess olika ägare. och så kom min släkt till platsen 1849.

3
Vena / SV: Drunkningsolycka i Vena
« skrivet: 2020-01-23, 09:16 »
De var egentligen tio, men en hade lånat en "brånpanna" i Horfvan, som han skulle lämna tillbaka. De andra tyckte han var borta för länge så de for ifrån honom.

Marianne, har du källan till den informationen skulle vara intressant att få läsa, har inte själv lyckats hitta den texten.

4
Vena / SV: Drunkningsolycka i Vena
« skrivet: 2019-03-15, 16:38 »
Ja då det stämmer det då min morfar Johan var ju bror till din släkt som köpte föräldrahemmet Ekerhult. Jag var och "våldgästade Ekerhult och Hans-Ove Ekström i somras.
Om du skickar ett mail till mig på anders .sundlov@telia.com så ska du få en påbörjad berättelse om Johan och hans resa som kanske bidrog till att Ekerhult kunde köpas loss.

5
Vena / SV: Drunkningsolycka i Vena
« skrivet: 2019-03-15, 15:32 »
Nu ska vi reda ut det.
Hanna Maria Nilsson var gift tre gånger:
Hennes första make var Johan Oskar Karlsson född 1872 och död 1902 i Björnudden.
De fick två barn Johan Konrad och Anna Greta Maria (Anna Greta har jag träffat och hennes barn/barnbarn)

Hennes andra make (min morfar) Karl Johan Alfred Andersson gifta 1908 i Björnudden och Johan dör 1927 i Björnudden. De fick fem barn varav en var min mor.  Samuel Lustig > Samuel Samuelsson > Anders Peter Samuelsson och så morfar Johan Andersson

Sedan gifte Hanna om sig med Nils Gustaf Reinhold Karlsson 1928 men de fick inga barn.
Hanna dör 1954 och hon bor också en tid hos mina föräldrar på sin ålderdom.

Utifrån vad du skriver är dina släktingar komna från Konrad, men den grenen har jag inte hunnit följa ännu. Däremot Anna-Gretas har jag ganska bra kläm på med Ulf och Sune.
Så jag tar gärna emot information om Konrads släkt.

6
Vena / SV: Drunkningsolycka i Vena
« skrivet: 2019-03-14, 11:19 »
Som kuriosa så köptes Hagelsrums Masugn 1795 av brukspatron Carl Gustaf Hedberg och det var dit som myrmalmen skulle transporteras. Den här Hedberg var en man med stora skulder och bl.a. i rättslig tvist med Storebro bruk om rätten till malmen i just sjön Hulingen. Han vann tvisten men fick symboliskt endast 1 kr i skadestånd, hans förhoppning var att kunnat ta över Storebro bruk istället.
Detta slutade med att han lyckades ta sig till Brasilien tillsammans med ett antal svenska arbetare och böcker om järnframställning där han påbörjade uppbyggnad av deras järnframställning 1811. Även här gick det på tok så han blev "avsatt" några år senare och dog i Brasilien 1827. Men han räknas som grundaren till Brasiliens järnframställning trots sitt misslyckande och det firades 200-årsminne 2011 där han omnämns.

Den som letat fram den här informationen är Sven-Gunnar Sporback och han har även skrivit två böcker om järnbruk i Småland, Hagelsrum (Målilla) och Sporrbacka (Frödinge, Vimmerby). Tyvärr tror jag inte böckerna finns att köpa längre.
Däremot har jag hans manuskript om brukspatron Hedberg resa från Hagelsrum till Brasilien i PDF.

7
Vena / SV: Drunkningsolycka i Vena
« skrivet: 2019-03-11, 18:13 »
Ska vill tillägga att Samuel Lustig var min morfars farfars far och barnet som föddes den 29/3 ca två månader efter den hemska olyckan var min morfars farfar Samuel Samuelsson.

8
Vena / SV: Drunkningsolycka i Vena
« skrivet: 2019-03-11, 18:07 »
Det var ett antal personer som på hemvägen efter att dragit sjömalm troligvis körde ner i Silveråns åmyning i Hulingen.
Min anfader var ryttaren Samuel Lustig som drunknade och där hustrun var med barn som föddes några månader senare.
No 22.
Inrikes tidningar
Stockholm, Onsdagen den 22 Februarii, År 1797
Hwena Socken nära Wimmerby,
den 9 Febr
Den 28 sistl. Jan. kl. half 8 om aftonen tildrog sig här den ryssliga händelsen på Sjön Hulingen, at 9 manspersoner, som ur nämnde Sjö om dagen upptagit Malm, wid hemresan drunknade, i det de, som alla åkte efter en häst, i mörkret råkade fara för nära inloppet af en genom sjön flytande Å. Hjelp anropades, den kom, men för sent; alt var vid waken tyst, alla gingo i mörkret rådlöse derifrån. De olycklige öfwerlemnades åt sit öde, och uptogos ej förrän morgonen derpå. En händelse så mycket bedröfligare, som derigenom 5 hustrur blifwit Änkor och 21 omyndige Barn Faderslöse, alla så små, at de äldste knappast weta begråta sin förlust. De övrige 4 förolyckade woro alla unga och raska Drängar.

9
Min antagande gällande notering om "Byn" inte är hela Danevik utan endast Boda som är en by här. Du hittar även Emilia Sofia Andersdotter två sidor längre fram under Danevik No2=Boda, Tuna (H) AI:14 (1846-1855) sid 73 innan hon flyttar till Fjälster.
Tuna, Kalmar län, är en av de socknar jag hamnar i "lite då och då" med vår släkt.

10
Kan komplettera med att "Byn" är där man bor Danevik Boda i Tuna, så det är inget ortsnamn utan anger bara att de bor kvar.
Så Anders och Catarina med sonen Johan Wilhelm flyttar till Stockholm och senare även dottern Emilia Sofia.

11
Vena / SV: Var låg torpet Kalvenäs?
« skrivet: 2018-12-08, 06:14 »
Jag var inte helt säker då du noterade hennes efternamn till Johansdotter, vilket jag inte tror hon har skrivits som utan mera troligt Nilsdotter utifrån att mormor tog namnet Nilsson.
Då har vi nu träffat rätt på person och plats så vet vi då att min mor och din mormor (Hildur) var kusiner. Jag är mycket välbekant även med Djupsjöryd som då blev Ida Christinas hem och där gården väl fortfarande finns kvar i släkten som skogsgård.
Som kuriosa blev två av Ida Christinas barn mina faddrar och levde sina liv i Djupsjöryd.

12
Vena / SV: Var låg torpet Kalvenäs?
« skrivet: 2018-12-07, 18:32 »
Du har säkert redan hittat det, men så här är det annars.
Kalvenäs heter så fram till ca 1906 då min mormors far o mor flyttar där ifrån och får nu namnet Åsvik, samt byter ägare tillhörande Andersson i Bjurskulla.
Idag hittar du platsen under namnet Åsenvik och ligger mellan Åsättern och Kalvgölen, ca 500m från gården Bjurskulla.
Om din släkting är Ida Christina född 1966 i Kalvenäs så är vi släkt. :)

13
Vena / SV: Var låg torpet Kalvenäs?
« skrivet: 2018-12-07, 02:30 »
Hej Lennart,

Stämmer dina uppgifter för Ida Christina 1861-02-03 om Kalvenäs?
Vad jag har noterat är att min mormors far Nils Peter Persson är den första som bor där 1864 då torpet står som nybyggt. Vena (H) AI:22 (1861-1865) sid 508
Min mormor Hanna föds där 1876 och hon har en syster Ida Christina som föds på torpet 1866-01-25.

Sidor: [1]