ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Björn Renneus Guthrie

Sidor: [1]
1
Hej Maria
Han är son till Anders Norström och hustru Maria.
Vänligen
Björn

2
Markus
Hittade information om Henrik Vinkler (som du kanske redan sett). Detta kan kanske ge en förklaring till varför han också vistades i Wanneberga men ändock var verksam i Lund samt att han också dog i Lund.

3
Hej Markus
I samband med att jag äntligen nu kan fortsätta med familjen Winckler (jag har avslutat dokumentationen om Agneta von Gerttens anor, 33 frälsesläkter) har jag också återvänt till frågeställningen om vem som egentligen är mor till Peter Winckler. Jag läste då bland annat notisen om hennes död och begravning och fann att hon var blott 60 år (!) den 3 april 1763. Detta faktum diskvalificerar henne som kandidat eftersom hon då skulle varit alltför ung, 7-9 år gammal.
Jag har försökt att finna om detta andra äktenskap ingicks i Lund eller Vinslöv utan framgång.

Jag har också funnit att Christian Winckler dog den 6 september 1822 vid ett besök i Lund men begrovs i Landskrona. Om detta knyter honom närmare Vinkler/Winckler i Lund eller inte kan intet sägas. För den aktuella tidpunkten fann jag endast en Otillia Vinkler (född i Göteborg) i staden skriven.

Jag fann också att den Johan Winckler jag talat om inte var en bror utan en son till Christian (född 1796). Vid faderns bortgång var han ju sergeant och Christians dotter, Greta Sophia (född 1808) och min ana, kvarstannade sannolikt hos sin bror (arbetet fortsätter...).

4
Bringius / SV: Bringius
« skrivet: 2021-02-07, 21:57 »
Jag känner väl till min  FF FM MM FF, major Daniel Mörlings liv och leverne från 15 års ålder då han blev mönsterskrivare vid Wittenbergska dragonrementet 1676. Jag har hittills utan framgång fått någon klarhet om hans anor. Han var gift med Agneta von Gertten och som vid sin död 1737 bodde utanför Mönsterås (”Majorskan Agneta von Gertten, död 1737 30/8 i Mönsterås socken Kalmar län.) varför man också skulle kunna anta en geografisk anknytning till Mörlunda.
En hypotes är att han är sprungen ur Bringius-Mörling. Kyrkoherden Magnus Nicolai Bringius, (1572-1650) hade en bror, Daniel Bringius (född 1575). Bägge födda på Bringetofta prästgård. Magnus son Lars Månsson tog namnet Mörling, ävenså andra nära släktingar.
Daniel Bringius skulle kunna (med sedvanlig namngivning) kunna vara farfar till min Daniel Mörling men jag saknar de facto något som pekar i denna riktning.
Någon som har släktforskat än närmare på dessa generationer och funnit något?

5
Niklas
Det slog mig att jag fick sent svar (igår) från Riksarkivet avseende Daniel Mörlings meritförteckningar. Tyvärr saknas dessa.
Mot Krigsarkivet.
Björn

6
Tack Niklas för rådiga förslag.
Jag ber om ursäkt för att jag de facto inte riktade ett stort tack till dig samtidigt som till Markus.
Inleder nu, utan dröjsmål, det föreslagna arbetet.
Björn

7
Markus
Stort tack för kompletterande information om Daniels och Johan Conrads nära familjemedlemmar. Jag har utan resultat försökt finna Daniel i Wittenbergs regemente utan framgång (i hopp om mer information från var i Sverige han kom).
Jag tror fortfarande att han kan vara en broderson till Lars Mörling (Per Månsson eller Nicolaus Magni Wesselius), men tyvärr finns inte kyrkoböcker som kan styrka detta.
Jag har däremot varit mer framgångsrik med Daniels hustru Agneta von Gertten som visade sig vara mer blåblodig än vad jag kunnat ana. Jag har nu bottnad hennes anor och är i full färd med en sammanställning. Tack vare ingiften på mödernet är hon knuten till svenska, finska och danska uradliga ätter och tillsammans med en handfull tyska/baltiska ätter på fädernet är det över 30 olika vapensköldar representerade under närmare 600 år. Jag har funnit lejonparten av källor och information från riddarhuset jämte den finska motsvarigheten. Det är sannolikt så att de olika generationerna inte alltid kan säkerställas vara i rakt nedstigande led så åtminstone inom de namngivna familjerna. Informationen gav också samtidigt en god överblick av den svenska invasionen av och inflytandet över Finland från 1200-talet och framåt. Ett stort tack till dig Markus som möjliggjorde denna fördjupning av mina anor!
Jag har gjort en översikt av de berörda ätterna i kronologisk ordning - om du är intresserade kan jag skicka denna per epost.
Björn

8
Svenska krig 1521-1814 / SV: Pommerska kriget (1757-1762)
« skrivet: 2020-12-20, 21:07 »
Min FF FM FF F, ryttaren Anders Norström/Nordström, Tofta under rusthållaren generallöjtnant Hamilton  deltog i Pommerska kriget under densamme. Skedde så hans tillhörighet i Billesholms skvadron, Norra Skånes kavalleriregemente eller i ett separat, av Hamilton, uppsatt regemente - någon som känner till Hamiltons eskapader under kriget?

9
Ha ha. Ja, du ser Eva. Här måste övas.
Tack för hjälpen. Nu får jag också ihop det hela med sonen Pehr.

10
Magnus

Jag gick igenom samtliga uppgifter och källor som du lämnade - igen stort tack.

I husförhörslängden för Vinslöv 1750 finner jag ingen Hindrick Winkler eller hustru i Wanneberga. Inte heller för 1759 eller 1766.Om han bodde där borde han ju rimligen ha återfunnits. Jag noterade också att Peter Winkler först anges som vagnmakare, senare som snickare - de måste betraktas som synonyma. Kan det vara så att "hustrun  avlider vid ett besök(?) - det finns ett "NB" vid notisen (men det kanske betyder något annat).

Pernilla Pettersdotters födelse är felaktigt angiven 1737 i husförslängden i Vinslöv och ska istället vara 1738-06-12 (Norra Strö kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/LLA/13282/C I/1 (1690-1740) s 59). Jag fann Petter Anderssons och Hedwich Pärsdotters vigsel 1729-07-06 (Norra Strö kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/LLA/13282/C I/1 (1690-1740) s 72).

Om jag fann rätt notering i Lunds begravningsbok för Henric Winckler var han 88 år när han dog. Jag fann ej heller någon notering i vigselboken för denne och Elisabeth Nilsdotter för 1852. Ej heller i Vinslövs.

Min samlade bedömning är att din hypotes och vagnmakare Henric Winckler som far till Petter Winkler inte ska avfärdas.

11
Eva
Stort tack för hjälpen att finna Anders Norströms militära bana i Sverige (det stavas antingen med eller utan d, från hans far Lars till Anders död). Jag är säker på att det är rätt person, ockskå styrkt med den senare angivelsen i rullarna såsom "finne".
I dopboken från Böhle anges Anders födelse och dop i månadsskiftet oktober och november 1828. Alla källor därefter med årtalet 1831. Jag kan inte finna någon bättre förklaring om denna diskrepans annat än att Anders inte visste bättre. Tre år äldre skulle han ju kunnat bli volontär tidigare.

Om det var tillfälligheter eller inte att Anders Norström fick rotet hos generalmajor Hamilton på hans gård i Tofte vet vi inte. Jag  finner dock kopplingen med den senares tidiga militära karriär i Livdragonerna 1717-1722 (där Hamilton som kornett skulle kunna ha träffat Anders far Lars). Som överste satte också Hamilton upp ett eget regemente 1841 - kan det vara genom detta Anders Norström tar sig till Sverige?

Anders Norström finns , som du redan vet, omnämnd  i rullarna mellan de två källor du angav. Jag är inte särdeles bra på att tyda texten men ska nu försöka dechiffrera. :)

Han gifter sig någon gång mellan 1761 och 1764 vilket styrker antagandet att han gör så i Tyskland i samband med det Pommerska kriget.

I den från 1779 i samband texten om Anders död Pehr Nordström, sonen. Siffran 10 förstår jag ej eftersom han då rimligen borde vara 5. I rullarna nämns också hustrun (?) som vacant, i denna något jag inte kan läsa och längre ut i texten sjuk. Eftersom hon levde 28 år borde det rimligen varit någon tillfällig sjukdom hon blev frisk från.

12
Min FF FM FF F Anders Nordström föddes i Böhle, Karislojo den 30 oktober 1828. Hans far, Lars Nordström, dragon först vid Upplands Ståndsdragoner  den 5 oktober 1718 med rote hos borgmästaren Holenius i Falun, förflyttad till rote i Böhle 1721 är i tjänst vid Livdragonregementet till sin död 1737.

Ryttaren Anders Nordström återfinns långt senare i Häljarp, Tofta, gift med Maria från Tyskland, sannolikt efter 1862. En son, Pehr Nordström, föds i Häljarp 1774. Anders dör dock i lungsot redan fyra år senare 1778.

Min hypotes är att Anders Nordström följde i sin fars spår som dragon, anslöt sig till ett närliggande regemente och kompani, sannolikt Livdragonerna omkring 1748 och kommer därför att senare delta som svensk dragon i det Pommerska kriget 1757-62.

Det kan finnas många skäl varför nu Anders Nordström väljer att vända kosan till Sverige istället för hembygden i Finland. Den senare står ju sedan lång tid nu under rysk kontroll därtill präglas Finland av svält under 1860-talet.

Medan jag fortsätter att följa Anders Nordströms spår från 1748 och framåt - kanske någon känner till något som kan bistå letandet? Alla pussselbitar, stora som små, är jag tacksam för.

En fråga är hur det kom sig att han hamnade i Häljarp.

13
Magnus

Fantastisk bra information. Stort tack för hjälpen!

Vad gäller Henriks hustrur - jag ser ingen motsättning i att hans första hustru Susanna är den som inte nämnd vid namn är den som begravdes 1752 och Elisabeth Nilsdotter, som dör änka 1763. Medges att det då måste ha gått fort - 9 månader - att gifta om sig och flytta till Lund. Yrkesbeteckningen "snickare" respektive "karettmakare" är ju inte heller väsensskilda.

Värt att notera: I 1721 års mönsterrulla för Konungens eget värvade regemente där Christian Winckler anges som fanjunkare och fältväbel noteras direkt under en Johannes Winckler, sergeant och fältväbel. Bröder? Jag gjorde ett bifynd i en sökning och fann en notering om en skrivelse till Kungl. Majt. 1839. Det ser ut som samme Johan Winckler.

Vanneberga by i Vinslövs socken tycks vara basen för denna gren av Winckler. Jag noterade att det också funnits en Ola Winkler, hussar och bosatt Vanneberga 1. Han dör 1851-03-30 (Vinslöv FI:1, 161), 45 år gammal.




14
Min FF FM FF F Anders Nordström föddes i Böhle, Karislojo den 30 oktober 1828. Hans far, Lars Nordström, dragon först vid Upplands Ståndsdragoner  den 5 oktober 1718 med rote hos borgmästaren Holenius i Falun, förflyttad till rote i Böhle 1721 är i tjänst vid Livdragonregementet till sin död 1737.

Ryttaren Anders Nordström återfinns långt senare i Häljarp, Tofta, gift med Maria från Tyskland, sannolikt efter 1862. En son, Pehr Nordström, föds i Häljarp 1774. Anders dör dock i lungsot redan fyra år senare 1778.

Min hypotes är att Anders Nordström följde i sin fars spår som dragon, anslöt sig till ett närliggande regemente och kompani, sannolikt Livdragonerna omkring 1748 och kommer därför att senare delta som svensk dragon i det Pommerska kriget 1757-62.

Det kan finnas många skäl varför nu Anders Nordström väljer att vända kosan till Sverige istället för hembygden i Finland. Den senare står ju sedan lång tid nu under rysk kontroll därtill präglas Finland av svält under 1860-talet.

Medan jag fortsätter att följa Anders Nordströms spår från 1748 och framåt - kanske någon känner till något som kan bistå letandet? Alla pussselbitar, stora som små, är jag tacksam för.




15
Stora Kopparberg / Dragon Lars Nor(d)ström (1699-1737) anor
« skrivet: 2020-12-18, 20:34 »
Min FF FM FF FF, Lars Norström, senare Nordström, var dragon 11 i Majorens kompani vid Hans von Fersens Upplandsdragoner. Han förflyttades 1721 till Nylands infanteriregemente och fick ett rote i Böhle, Karislojo. Han var sannolikt i tjänst till sin död 1736. När han anslöt som dragon 11  till Majorens kompani 1719 hade han redan varit i tjänst sedan 1718 och då deltagit i fälttåget mot Norge.

I tråden Upplands Ståndsdragoner har Anders Hellster hjälpt att lösa noteringen ovan Lars Norströms namn i mönsterrullan för 1719. I första kolumnen står nämligen: "11. Matz Hubert rymd (...) 5 Julj 1718. I stället tillsat af Landzbetienterne i Falu Lähn och Borgmästaren Holenius (...) 19 Octob. 1718 Lars Norström".

Lars Norström är angiven "Vestmanlänning" i senare mönsterrullor men även "Kopparberg". Jag har funderat över om det kan ha varit Stora Kopparberg som avsågs.

Anders Hellster har noterat att borgmästaren var en av rusthållarna i Falun. Själva händelsen att Lars Norström tillsattes av borgmästaren Holenius och lantbetjänten kan tyda på att Holenius de facto kände Lars Norström och dennes familj.

Jag har inte funnit någon passande Lars, i Falu Kristines, Aspebodas eller Stora  Kopparbergs dopböcker (särskilt eftersom namnet Norström kan vara ett taget soldatnamn).

Kanske någon vet eller har någon idé andra vägar att finna ut.

16
Min FF FM MF, Christian WINCKLER tjänstgjorde vid regementet i Landskrona, senast från 1808 (dottern Greta Sophias dop) och minst till 1821 (fältväbel vid Kapten Segebadens kompani; hustruns död).
Enligt obekräftad källa ska han varit född i Vanneberga, Trolle Ljungby 1768. Jag har, trots genomgång av husförhörslängder och andra kompanier före och efter 1821 inte ännu lyckats finna ut mer information om hans anor eller förehavande efter 1821.
Kanske någon som vet mer om hans soldatliv?


17
Anders
Tack för tydligheten. Det stärker de facto möjligheten att finna en hemsocken för Lars Norström. Han var då 19 år och det skulle inte förvåna mig om jag nu finner honom i Falun.
Jag kommer att återkoppla i denna tråd om jag finner honom.
Björn

18
Anders
Tack för snabb respons.
Jag förstod fel först och trodde dragonen Lars ersatte Hubert. Om denne nu var rusthållare ska jag givetvis kontrollera dopbok i Falun och omgivande socknar. Eftersom jag är av dalasläkter på mitt möderne och dessa är väl utforskade och dokumenterade så ska det bli spännande och se om mitt fäderne knyter samman med någon av dessa (!).
Tack för hjälpen

19
Min FF FM FF FF, Lars Norström eller Nordström, var dragon 11 i Majorens kompani vid Hans von Fersens Upplandsdragoner. Han förflyttades 1721 till Nylands infanteriregemente och fick ett rote i Böhle, Karislojo. Han var sannolikt i tjänst till sin död 1736. När han anslöt som dragon 11  till Majorens kompani 1719 hade han redan varit i tjänst sedan 1718 och då deltagit i fälttåget mot Norge.

Eftersom endast födelseort anges - i hans fall västmanlänning (senare Kopparbergs län) är det inte alldeles lätt att finna ut en mer precis plats (som socken).
Någon som har någon bra idé?

Vid generalmönstringen 1719 skrivs en hel del om hans företrädare Matz Hubert som (om jag förstår rätt, jag fann texten svårläst) helt enkelt rymde (!). Kan det finnas ledtrådar här?


20
Här följer Johan Conrad Mörlings berättelse ur den Swenska Fatburen 1767.

21
Oj, oj, oj Markus
Det blev mycket att smälta och fundera över just nu.
Saknar ord.
Tack
Återkommer
Björn

22
Karin
Fantastisk information! Jag har beställt kopior från  Krigsarkivet en din källnotering.
Känner du till något om hans far Daniel utöver vad som nämns? Hans släkt?
Stort, stort tack!
Björn

23
Markus
Med ny information fann jag följande uppslag till mitt vidare sökande:

1. Bifynd i Den swenska fatburen 1 (Sthlm 1767, s 156-60, 166-68). Johan Conrad Mörling om en kort relation om den fatale ost-indiske resan med skeppet Ulrica Eleonora, som år 1733 ifrån Götheborg afgick. Namn och tid sammanfaller med vår Johan Conrad. Tillika kaptenslöjtnantsgraden - marin. Källan går inte att låna, jag har frågat Karlskrona stadsbibliotek (enda ex i södra Sverige) om de kan kopiera sidorna. Kanske Götheborg är barnens födelseort?

2. Släkten Mörling. Johan Conrad skulle kunna passa in i ett släktled. Inte som son (Lars Mörling hade de facto 8 och de är alla omnämnda). Kanske en kusin? Dock spekulation.

3. Släkten Meijer. En mer vild spekulation är att Sara Catharina Meijer var släkt med styckgjutarfamiljen i Stockholm.

Återkommer i tråden när jag finner något av intresse.

Än en gång tack för tidigare hjälp!

Björn

24
Hej Markus
Detta var i flera avseenden ett fantastiskt svar jag fick av dig!
Tack för all information om dessa två  och till dem närstående personer.
Inte  bara informationen utan även den rigorösa eftersökningen du gjort.
Stort tack1
Vad gäller Admiraliteten i Stockholm under den aktuella tiden så har jag också haft svårt att finna ut information om människor utöver vigslar.
Vänligen
Björn

25
Tun / SV: Kyrkoherde Groterus och hans hustru Ingrid Segerbrand
« skrivet: 2020-12-11, 18:25 »
Tack Jörgen!
Ska se om uppgifterna i sin tur leder vidare.

26
Tun / Kyrkoherde Groterus och hans hustru Ingrid Segerbrand
« skrivet: 2020-12-11, 13:38 »
Jag söker anor för min FF FM MF MF F, kyrkoherden Marcus Jonea Groterus och hans hustru, min FF FM MF MF M, Ingrid Eriksdotter Segerbrand som kom från Flisebäcks gård i Sävare till Tun 1672. Marcus död 1678, Ingrid okänt.
Jag tänkte göra ett sista försök innan jag skriver klart släktberättelsen.
Någon som känner till någonting om dessa två personer som kan leda vidare?

27
Vid dopet av min FF FM M, Eva Charlotta Linck 22 maj 1763, dotter till kyrkoherden Johan Christian Linck och dennes hustru Sara Catharina, född Mörling, hölls barnet av  sin mormor, Sofie Charlotta Meijer, gift med kaptenslöjtnanten Mörling. Bland vittnen återfinns bland annat Otto Adrian Berg von Linde på Axelvold, då överste och chef för pommerska fortifikationsbrigaden.

Jag har utan framgång försökt finna kaptenslöjtnanten Mörlings och hustrun Sofie Charrlotta Meijers anor.

Kanske någon känner till något om dessa två personer?

28
Tolg / SV: Soldaten Sven Normans (1728-1798) härkomst
« skrivet: 2020-12-10, 11:09 »
Eva, Lennart, Birgitta
Tack för engagemang och svar i ärendet.
Jag ska leta vidare.

29
Tolg / SV: Soldaten Sven Normans (1728-1798) härkomst
« skrivet: 2020-12-09, 20:55 »
Birgitta
Talar vi om samma person? I husförshörslängden 1755-65, noteras 1760, Sven och hustru Annika bägge 32 år, dvs födda 1728. Sonen Per anges, med slarvig 4 (ser ut som 1), dvs född 1764. Jag har gått igenom samtliga socknar i Kronoberg (85 st). Det finns endast en Per Norman född 1764. Han är senare angiven som född den 19 juli. Jag tror emellertid att det är en felskrivning (sannolikt dopdatum 29 som blivit felskrivet, kanske från en attest).
Per i andra giftet är då en bror till Per d.ä.
Om Sven nu nämns som Åkesson Norman var min tidigare tänkbare Sven 1728 ej korrekt utan jag är att söka efter en Åke Norman! Tack för hjälpen!

30
Tolg / Soldaten Sven Normans (1728-1798) härkomst
« skrivet: 2020-12-09, 14:32 »
Min FF FM FF var Sven Norman som bodde i soldattorpet vid Anders Jönsgården i Tolg. Sonen Per Norman flyttade senare till Landskrona och var där verksam som hökare och borgare.
I begravningsboken anges Svens härkomst som okänd. Där noteras också hustrun (Annika Perhsdotter) att komma ifrån Ödetofta. År 1728 föddes endast en pojke med namnet Sven. Fadern är visserligen soldat och ifrån Ödetofta men bär efternamnet (Anders) Ödman.

Är det någon som känner till personerna och kan bringa klarhet i saken?

31
Landskrona / SV: Någon som kan tyda?
« skrivet: 2020-12-05, 18:54 »
Eva
Du är en riktig baddare!
Stort tack.
Det är min FF FF F och FF FF M. Jag håller just nu på att skriva släktberättelsen och har därför hamnat i de här små detaljerna *s*
Tack för hjälpen!
B

32
Landskrona / SV: Någon som kan tyda?
« skrivet: 2020-12-05, 17:36 »
Eva, du har så rätt! Stort tack! Kan du  tyda de andra ordet (n) ovan hustruns efternamn?

33
Landskrona / Någon som kan tyda?
« skrivet: 2020-12-05, 15:45 »
Finns i en husförhörslängd. Jag kan läsa "Snickare H P Hellström- men inte ordet framför "Snickare". Jag tror att det börjar med "F" och är förkortning eftersom det åtföljs av en punkt.
Jag kan också läsa "Moder. Enka Anna Charlotta Hellström" men inte ordet eller två orden ovanför hennes efternamn.
Någon som kan?

34
Jag har också försökt att finna ut vilken pjäs de hade - 6 eller 12 - och var de var inlogerade - det måste varit i de norra kasernerna eller?

35
Tack för svar Åke. Jag fann precis nu också en notering i generalmönsterrullan för 1886 att 5 batt var förlagt till Kristianstad

36
Min FF F Odert Sebastian HELLSTRÖM tjänstgjorde 1885-88 vid 5e batteriet, 12 plutonen. Jag undrar om någon känner till huruvida det var förlagt till Kristianstad eller Landskrona?

37
Lidköping / Släkten Fischer i Lidköping 1875-1885
« skrivet: 2020-10-19, 19:53 »
Min FF F Odert Sebastian Hellström (1866-1939) var fosterson mellan åren 1875-1885 hos klädesfabrikant och bankdirektör Per Adolf Fischer (1819-1887) och dennes hustru Christine, född Richter (1817-1896) genom att hans morbror, Reinhart Cornelius Nordström var gift med paret Fischers döttrar, Edit Ulrika Charlotta. 
Familjen ägde då bland annat stadsäga 41-42 i Nya Staden. Enligt egen lämnad uppgift senare i livet gick min FF F i skola där (Lidköpings Lägre Elementarläroverk) och arbetade därefter som kontorist (sannolikt vid familjen Fischers klädesfabrik) men kom att lämna Lidköping för militär tjänstgöring i Kristianstad på hösten 1885.

Jag söker all information jag kan få om läroverket, Fischers klädesfabrik och Fischers bostad (ex. vilken gatuadress). Om någon händelsevis skulle ha specifik information om familjen eller min FF F, även så bilder är det av stort intresse.

38
Husby / SV: Maria Greta Söderling 1765-1811
« skrivet: 2020-09-29, 16:07 »
Else Marie
Nämnde Per Ersson Granström född i Gränsjö i Hedemora socken. Han är mig veterligen den enda generation som använde efternamnet Granström. På fäderne och möderne från Ljusnarsberg, fädernet tidiga anor från Grangärde (Rossa, Ufberget, Västansjö, Norrbo).

39
Husby / SV: Maria Greta Söderling 1765-1811
« skrivet: 2020-09-28, 14:20 »
Daniel
Intressanta uppgifter om Lars Ersson Stor (och andra).
Sofie Granström är min mm fm. Jag har skrivit min mormors släktberättelse. Om jag inte minns helt fel så tror jag att det finns ett fotografi på Anna-Stina Larsdotter taget i slutet av 1870-talet.
Jag har släktforskat bakåt på Per Ersson Granström. Om du använder DISGEN kan du antingen gå in och söka på DISBYT eller så kan jag skicka dig ett utsnitt av hans anor.

40
Husby / SV: Maria Greta Söderling 1765-1811
« skrivet: 2020-09-22, 20:47 »
Ok, jag förstår.
Jo rimligen borde något sådant antecknats. Det fanns inga vittnen angivna, kanske ägde dopet rum på gården (endast dagen efter födseln). Det fanns ingen Eric Söderlind angiven i längden för Stora Stocksätra (det stod något efter Stocksätra men jag gick bet på att tyda det). Som jag sa fanns en piga Brit Lisa och Greta nämnda (som du säkert själv såg).

41
Husby / SV: Maria Greta Söderling 1765-1811
« skrivet: 2020-09-22, 17:15 »
Daniel, Maud
Tack för era verkligen intressanta bidrag.
Efter genomläsning och visst funderande tror jag att Maud har fått tag i rätt Greta. Att Söderind kommit att bli Söderling är en lapsus.
Jag konsulterade husförhörslängden för Östuna, Stora Stocksätra för de aktuella åren - Östuna kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/ULA/11831/A I/3 (1761-1767), sid 37 och Östuna kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/ULA/11831/A I/4 (1768-1801), sid 30 - och fann en Greta, tillsammans med en piga Brita Lisa (moder?). Det kan ju varit så att Greta föddes utom äktenskapet med Eric Söderlind som far och Brita Lisa som mor. I den senare längden står det som avflyttade 1773, ort icke angiven.
Daniels information om Lars Erik Stor var också intressant och värdefull. Min ana, Anna Stina Larsdotter var född 1806-04-30, är sannolikt samma Stina som anges f.  1802 i gardesregementets längd. Baserat på mina tidigare kommentarer och ny tillkommen information tror jag faktiskt att familjen inte flyttade permanent från Stockholm före 1808 (även om Dalregementet förlades till Rommehed 1796; kanske vinterkvarteret kvarstod i Stockholm).
Daniel: Vilken av döttrarna är din ana? Det ser ut som om vi är 3rd cousins 2 removed. Maud: Vilken är din ana?

42
Jag söker information om Sofia Hellström som födde en son, Hans Peter, den 7 november 1799, fader okänd.
Såväl Sofia som Hans Peter försvann i slutet av år 1800. Jag har inte funnit henne sedan dess. Hans Peter kom till Landskrona från Tyskland 1826.
Är det någon som vet om hennes liv innan 1798? Efter 1800?
Tacksam för all information som kan spåra hennes anor.

43
Hej Leif och andra

Den enda möjliga Johan Larsson född 1698 är enligt bilagd bild. Jag kan dock inte utläsa orten. Ett dopvittne finns från Wikmanshyttan. Och en Christopher Johansson med son Lars finns i Wikmanshyttan  Hedemora kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/ULA/10388/A I/2 (1698-1704) bild 88 ...
Förresten Leif så är det två Johan Larsson - en i Norshyttan och en i Wikmanshyttan - som figurerar samtidigt bägge med söner Lars och Johan. Hedemora kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/ULA/10388/A I/4 b (1725-1743) bild 176
Är jag fel ute med denne Lars Christophersson? och vilket ord följer efter "Daniel på XXX"?
B

44
Tack Leif!
Jag har botaniserat i Sara. Sannolikt är hennes far släkt  med Wincenssons från Gräntse.
Johan Larsson är knepigare. Det finns en Lars Larsson som flyttat in till Wikmanshyttan från Ingolsbenning tidigt 1700-tal.
Jag letar vidare ....

45
Född Hedemora (W) AI:9 1759-1776 Bild 320 / Sida 672
Död Hedemora (W) AI:9 1759-1776 Bild 320 / Sida 672
Hustru Sara Henricsdotter 1698-1760:
Född Hedemora (W) AI:9 1759-1776 Bild 320 / Sida 672
Död Hedemora (W) AI:9 1759-1776 Bild 320 / Sida 672
Här slutar spåren. Från Västerbergslagen eller Norberg?
Kanske någon vet?

46
Norrbärke / SV: Tilläggsnamnet "Skut" - toponym eller vad?
« skrivet: 2020-05-09, 17:28 »
Tack för att ni bägge tog er tid och besväret att svara. Det finns med andra två hypoteser- ett toponymt och ett eponymt!
Ska leta vidare.
Ha en fortsatt god helg!

47
Norrbärke / Tilläggsnamnet "Skut" - toponym eller vad?
« skrivet: 2020-05-07, 15:31 »
Som många av er med anor från Norrbärke har jag flera av mina grenar som löper genom fyra generationer i Snöån där tilläggsnamnet "skut" används - från Lars "Skuten" Olofsson till Anders Persson Skut.

Jag har sökt efter en etymologisk förklaring och inte nått någon nöjaktig förklaring. Så långt jag funnit skulle namnet "skut" kunna vara ett toponym, i detta fall för en specifik plats i Snöån. I Svenska Landsmål och Svenskt Folkliv (Hellqvist 1905) kopplas ordet samman med sjöar. Här anges   att namnet har sannolikt  tillkommit från ån och sedermera öfverflyttats på sjön, som tycks vara dess källa. Det sägs stå för att skjuta framåt ila och har också knutits till älvar.

Det finns ju ett vattendrag, å, vid Stora Snöån som rinner ut i (?) i sjön Haggen - skulle det kunna varit ett hemman eller jordägande där som föranlett tilläggsnamnet "skut"?
En enkel förklaring i enlighet med Ockham? Eller finns det någon som studerat frågan närmare och vet, alternativt har en bättre förklaring?


48
Nja. Familjen var där. Moderns far var en väl etablerad bergsman så jag är inte helt säker på att det var ett vittne som man tog in från prästgården.

49
Jag tror jag nått vägs ände:
Jag fann en Jan Olson född 1750 i Säter som städslades som dräng på prostgården 1775. Han är med på husförhör fram till februari 1782 men försvinner därefter och återfinns inte i senare.
Vid dopet ser det ut som om (om jag inte läser helt fel) att det är föräldrarna och syster Karin, alla från Wibberbo som är med samt denne Jan Olson från Prostegården. Det är frestande att tänka sig att denne är Lisa Jansdotters far. Jag har inte funnit någon absolutionslängd (de börjar senare). Tror inte att man kommer längre.
Ett stort tack: Min MF FF M finns ju sitt korrekta namn - Lisa Jansdotter - i släktberättelsen.
MVH
Björn

50
Jag tror att Jan Olson är skriven i Prostegården - den är förkortad till Pgdn i kyrkboken.

51
Tack för dina påpekanden i början. Det fick mig att ta itu med frågeställningen. Det finns som sagt och infogat i bild en Jan Olsson som fadder vid dopet. Men jag har svårt att läsa hans vistelseort -Kybacken i förkortning?

52
Jag tror faktiskt att man har skrivit fel namn vid vigseln eftersom det är de facto det första tillfället då Persdotter anges. Det enda skälet skulle ju annars varit att hon plötsligt fått reda på vem hennes far var - men varför skulle då "styvfadern" ge sitt godkännande?
Vad tror ni?

53
Och här

54
Jo. Och det är just detta som är det underliga i sammanhanget.
Fram till giftemålet är hon namngiven som Lisa eller därefter som Lisa Jansdotter i husförhörslängderna från Vibberbo

55
Hej igen
Det är jag som måste be om ursäkt. Jag har uppenbarligen inte kontrollerat de uppgifter jag haft sedan flera år tillbaka eftersom min efterforskning gällt alla generationer bakåt (och inte de närmaste)!Efter genomgång av allt har jag funnit att:
Hon har ju aldrig haft namnet Lisa Persdotter utan Lisa Jansdotter.
Fader okänd kvarstår dock. Jag har bifogat ett urklipp från födelseboken Söderbärke kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/ULA/11521/C/6 (1761-1787), bild 172.
En av faddrarna/vittnena är en Jan Olsson - vem varifrån är han? Kybacken? Han kanske skulle kunna vara den okände fadern?
Vänligen

56
Hej

Min MF FF M, Lisa Persdotter föddes 7 december 1780 i Vibberbo, dotter till bergsmansdotter Kierstin Christian Jansdotter 1756-04-04 i Vibberbo (f Jan Ersson, m Karin Catharin Matsdotter). Fader okänd, anges endast som Pehr med en uppgift att han levde 1797 i Stimmersbo [Söderbärke (W) EI:2 1787-1843 Bild 38 / Sida 33].

Jag håller för närvarande på att skriva samman min morfars släktberättelse (anor från tio kända bergsmanssläkter och en handfull av de finska släkterna som invandrade). Det känns surt att då köra fast på en gren!

Är det någon som kan hjälpa? Kanske redan löst problemet? Eller har någon idé.

Tack på förhand.


57
Söderbärke / SV: Läshjälp dödbok 1711
« skrivet: 2020-03-27, 12:13 »
Tack Tommy!

58
Söderbärke / SV: Läshjälp dödbok 1711
« skrivet: 2020-03-09, 19:27 »
Erik Persson var född 1626 i Öllösa (Söderbärke (W) C:2 (1695-1711) Bild: 224 Sida: 220).
Vallonmasugnen i Öllösa anlades av den vallonske affärsmannen och arkitekten Gerard de Besche år 1633. Byggherren för järnbruket var Johan Pontusson De la Gardie, som även omkring 1633 lät uppföra sin sätesgård vid Öllösa. Louis De Geer var delägare i Öllösa bruk, och den från Tyskland invandrade Herman tor Smede (Tersmeden, 1610–1667) var anställd som förvaltare vid bruket (Wiki)
Jag har hittat en koppling mellan Öllösa och Larsbo i det att stamfadern för ätten Tersmeden, Herman tor Smede, arrenderade i mitten på 1630-talet bl a Öllösa och blev sedan bruksförvaltare vid bl a Larsbo och Saxehammar 1650.
Det är väl i så fall inte helt omöjligt att någon som arbetade vid Öllösa följde med till Larsbo/Saxehammar (Lars Lundell, Rötter)
Död 1711-05-07 i Saxe Hammarsmeder, Söderbärke (Söderbärke (W) C:2 (1695-1711) Bild: 224 Sida: 220).
Erik Perssons, son, Erik Ersson hammarsmed,  sonson Erik Eriksson hammarsmed och ålderman  var verksamma vid Larsbo Bruk.
Erik Persson är min MF FF FM FF FF
Jag hoppas det ovan kan vara till någon hjälp.


59
Norberg / SV: Hennike Bengtsson, Halvard Bonde och Fru Ragnhild
« skrivet: 2020-03-05, 20:46 »
Uppdatering: Naturligtvis kan inte Halvard Bonde, svärfar till Hennika Bengtsson, vara  "sonen Harald" till fru Ragnhild.

60
Norberg / Hennike Bengtsson, Halvard Bonde och Fru Ragnhild
« skrivet: 2020-02-28, 15:47 »
Jag håller för närvarande på att sammanställa min släktforskning av min morfars anor från bergsmän i Västerbergslagen och Norbergs bergslag. En av dessa är Hennike Bengtsson o.1494-e.1564, verksam från Bråfors och Vad.

Britt-Marie Sohlström har i sin utmärkta släktforskning avseende dessa bergsmän presenterat en hypotes om "att Halvard Bonde, bergsman i Norberg var svärfar till Hennika Bengtsson vars hustru, Rikemor Halvardsdotter i så fall ärvt Östra gården”.

I "Bergmanssläkter i Gamla Norbergs bergslag" under Sörbo sägs att "Ortsnamnet Brateforsen (Bråfors) omnämns för första gången i ett brev från år 1354, där häradshövding Filip Pedersson ger fasta på jorddelar inom Söderbärke socken (bl a Brateforsen) som byter ägare mellan Petrus i Sörbo och Haluardus bonde.

I Norberg genom 600 år sid 255 sägs om Halvard ”Den tidigare nämnde Halvard Bonde är av allt att döma jordägare i stora mått. Enligt skattelängden 1371 har han landbor i Färnebo, Tillberga och Harakers socknar.

I "Bergmanssläkter i Gamla Norbergs bergslag" under Sörbo omnämns också "1352 Biskopen i Västerås Egisle attest om Ståthållaren Carl Ingebjörnssons förlikning med Fru Ragnhild och hennes son Harald, och deras öfverlåtelse till honom af jord i Söderbo i Söderbärkes socken."1352. 2. 7. IU. 633, Diplomatarium Dalekarlicum.

Om "sonen Harald" skulle vara liktydig med Halvard Bonde (och det nyss nämnda två transaktionerna på något sätt relaterade till varandra) - vem är denna "Fru Ragnhild", rimligen av någon form av frälse?

Om - och detta är en ren spekulation - Carl Ingebjörnsson och "Fru Ragnhild" var släkt, kan förlikningen och transaktionerna varit en del av en större uppgörelse? Carls bror Lars Ingebjörnsson var också fogde i Dalarna (1362), troligen söner av jordägaren där Ingebjörn i Rörabo (SBL). Denna Västerfärnebo-släkt ägde jord där i flera socknar. Kan "Fru Ragnhild" varit en syster?

Är det någon som har grubblat över samma fråga?



 
 



Är det någon som kan identifiera denna "Fru Ragnhild"

61
Norberg / SV: Norberg
« skrivet: 2020-02-19, 18:17 »
Britt-Marie
Såg av en händelse att du letade efter en notering om att masmästaren Johan Mattsson 1683-1747 var son till Mats Gissel. Härnedan vad jag tidigare funnit (om du inte redan löst frågan själv - det är ju flera år sedan du gjorde ditt inlägg)
Norberg (U) C:2 1671-1702 Bild 53 / Sida 50

62
Husby / Anders Törisson, bergsman, Hyttgården, Rörshyttan
« skrivet: 2019-12-28, 15:40 »
Hej
Jag har nu börjat sammanställa berättelsen över mina Husbysläkter. Och då uppstår frågor.
Jag har funderat över om Torkil Andersson, omnämnd 1538-1539, på Hästberg vid Falun är son till Anders Törisson.
Leif - är det något du noterat? Eller någon annan?

63
Husby / SV: Ålängen
« skrivet: 2019-03-30, 12:42 »
Hindrich Hindrichsson bodde sannolikt kvar i Ålängsvallen hela sitt liv (hans hustru Brita Matsdotter dog där 1777-03-25 enligt Husby (W) F:4 (1776-1806) Bild: 12).  Han dog emellertid  året innan (1767-05-02) i Myckelby enligt Husby (W) F:3 (1747-1775) Bild: 242.
Per dog 1772 i Västerbyn enligt Husby (W) AI:4 (1730-1770) Bild: 156 Sida: 301.
Om Stina har jag inget. Jag är släkt med Per (min MM FM FF FF) genom sonen Jan.

 

64
Jag håller för närvarande på att komplettera med DNA-linjer i min släktforskning. För fädernet från Mats Larsson har den utslocknat efter min MM MF Dalmors Karl Andersson. Jag har därför letat möjligheten att finna en obruten Y-linje från en tidigare generation. Resultatet är tyvärr nedslående nu med endast en möjlig kandidat - Johan Larsson född 1684 (Husby (W) C:1 (1653-1686) Bild: 105 Sida: 200) som äldste son till Lars Israelsson och Anna Olofsdotter. I husförhör (Husby (W) AI:3 (1710-1737) Bild: 112 Sida: 211) anges han 'gift i Fahlun'. Här tar spåren slut. Tyvärr saknas vigselbok i Falu Kristine mellan åren 1704-1729. Är det någon som som har denne Johan Larsson i direkt nedstigande led? Eller har en idé om hur man hittar denne man i Falun i början av 1700-talet. Det är ju fortfarande ingen garanti för att han därefter leder vidare genom söner och söners söner till dags dato. Men man kan ju alltid hoppas eftersom alla andra män från Dalmors Karl Andersson och bakåt till Mats Larsson inte har Y-linjer fram till idag.

65
Husby / SV: Släkterna i gårdarna Lass och Illmyrs, Wikarbyn
« skrivet: 2018-11-15, 13:31 »
Tack Leif. Var tror du man kan finna evidens för hypotesen? (Domböcker, andra källor?)

66
Husby / Släkterna i gårdarna Lass och Illmyrs, Wikarbyn
« skrivet: 2018-11-14, 17:17 »
I Husby sockenbok häfte 7 anges Olof Larsson 1668-1735 (Husby (W) F:2 1730-1746 Bild 41 / Sida 37)  att vara grundare till gården Illmyrs och son till Lars Mårtensson 1575-1657 (Diplom för Släktgård, Dalarnas Fornminnes och Hembygdsförbund; Husby (W) C:1 (1653-1686) Bild: 17 Sida: 26)  på gården Lass.

Detta är naturligtvis fel. Hans far är istället en namne Lars Mårtensson 1633-1691 (Husby (W) C:2 (1687-1697) Bild: 53 Sida: 89), död i Wikarbyn. Detta styrks av husförhör i Wikarbyn (Husby (W) AI:1 1670-1690 Bild 86 / Sida 80).

Nu till det intressanta:
 
Enligt Lass's släkttavla var den först angivna personen Mårten Mattzon 1548-1605 (okänd hustru), därefter sonen Gamle Lars Mårtensson 1575-1657 (okänd hustru), därefter son Lars Larsson 1610-1668 (Husby (W) C:1 (1653-1686) Bild: 50 Sida: 90).
Epitetet 'Gamle' indikerar att det finns en 'Unge' Lars Mårtensson och nära släkt eftersom man beslutat göra åtskillnad med just dessa begrepp. 

Låt oss anta att den 'Gamle' Lars Mårtensson får fler än en son som döps till Mårten (efter sin far). Låt oss vidare anta att denne Mårten Larsson är äldre bror till Lars Larsson 1610-1668. Det gör det möjligt och inte osannolikt att denne Mårten Larsson får en son 1633 som döps till Lars Mårtensson med prefix 'Unge' eftersom hans farfar fortfarande lever.

Det betyder i så fall att det är korrekt att Olof Larsson är de facto son till Lars Mårtensson - inte den 'Gamle' men väl den 'Unge'. Det kan också mycket väl betyda att Illmyrs blivit en egen gård en generation tidigare (men här vet jag alldeles för lite för att egentligen hysa en åsikt).

Resonerar jag rätt? Finns det annan evidens som bekräftar alternativt motsäger? Alla bidrag välkomnas!



67
Husby / SV: Maria Greta Söderling 1765-1811
« skrivet: 2018-11-13, 11:13 »
I Östuna fann jag en Maja Greta född 1767-09-14. Far Per Olsson. Enligt husförhörsboken flyttade familjen till Knivsta 1768 och där finns inga husförhörsböcker för den aktuella tiden ...
Om (och detta ett stort om) det skulle vara samma Maja (Maria) Greta förutsätter det emellertid att hennes äktenskap med Lars Ersson Store, också antaget 1797, var hennes andra och Söderling därför hennes tagna efternamn i det första äktenskapet. Men det är många om ...
Leif kan det vara så att Lars Ersson Store återvände till Husby och livkompaniet eftersom Dalregementet var förlagt från 1796 till sin mötesplats på Rommehed? Och kan han möjligen ha varit förlagd till Svea Livgarde (mig veterligen det enda infanteriregementet i Stockholm i slutet av 1700-talet bland annat aktivt i Gustav III ryska krig)?
Jag vet alldeles för lite om Dalregementet för att förstå en rustmästares möjligheter.
B

68
Husby / Maria Greta Söderling 1765-1811
« skrivet: 2018-11-12, 17:41 »
Jag går bet på hennes ana.
Gift med rustmästare Lars Ersson Stor, sannolikt 1797, sannolikt i Stockholm (ingen notering funnen i Husby).
Två döttrar varav den äldsta född i Stockholm 1798, den andra i Husby 1806. Finns i husförhör hos makens föräldrar i Nordviken (AI:9a, s 235), därefter återigen i Nordviken i eget hushåll (AI:10a, s. 265). Efter Maria Greta Söderlings död 1811 gifter han om sig och flyttar till Västerbyn.
Yngsta dottern Anna-Stina (min ana) är angiven som född i Husby men jag betvivlar då jag inte finner henne i dopboken.
För att ytterligare understryka kopplingen till Stockholm kan noteras att Lars Ersson Stors mor Britta Jansdotter dör i Stockholm 1807. Hennes make Eric Ersson är då död (d. 1803). Två döttrar (Anna respektive Greta Ersdotter) har tidigare flyttat till Stockholm (den senare 1797, kanske kopplat till sin brors giftemål?).
Har någon annan Maria Greta Söderling i sin släkt och vet mer än jag?

69
Husby / SV: läshjälp om Martin Emanuel Björklund f 1898
« skrivet: 2018-10-31, 14:13 »
Iris Gunborg f Björklund är dotter till Algot Conrad Björklund, bror till Martin och min mormor Anna. Hon är därvid kusin med min mor. Hur är du släkt med Iris?
Martin var för övrigt ogift och hade inte heller några barn.
Han var en icke oäven fotograf och bedrev en fotoateljé från sitt hem i Djusa, Husby.

70
Husby / SV: Riddare Igel Jönsson Hjorthorn ana
« skrivet: 2018-10-27, 19:15 »
Tack ska så göra! Önskar dig detsamma

71
Husby / SV: Riddare Igel Jönsson Hjorthorn ana
« skrivet: 2018-10-27, 19:08 »
Tack Leif! Förutsatt att han var Ingel Jönssons son och antagandet om ätt korrekt - var Hjorthorn och Två Hjortar (Appolonia hans mor var ju en Hjorthornskrona) besläktade? Eller var det bara "inne" med varianter av hjortens olika attribut?

72
Husby / SV: Länsman Anders Ekman 1639-1696
« skrivet: 2018-10-27, 19:00 »
Stort tack Leif. Skummade som hastigast, intressant. Om jag använder text anger jag dig som källa. Jag delar din uppfattning om släktskap. Mina anor genom mormor Anna är en uppsättning gamla Husbysläkter. Jag har kunnat koppla dem till 27 ursprungliga gårdar (Husby Socken häfte nr 7) och den person som namngivit någon av dessa gårdar. I höstas besökte jag de 21 byarna, i 5 fall träffade jag gårdens ägare och kunde konstatera att vi var släkt på längre eller närmare håll. Gårdsdiplomen från Länsstyrelsen kunde därvid hjälpa till! Återkommer i vår och träffar dig gärna då.

73
Husby / Riddare Igel Jönsson Hjorthorn ana
« skrivet: 2018-10-27, 15:14 »
Är det någon som vet om riddaren Igel Jönsson Hjorthorn, häradshövding över Dalarna och Gudsberga klosters förste finansiär, var son till Jöns Ingemarsson (två hjorthorn), Konungens fogde i Kopparberget?

74
Husby / SV: Länsman Anders Ekman 1639-1696
« skrivet: 2018-10-27, 15:05 »
Tack alla, särskilt Leif för respons. Leif, jag hämtar ett ex av G Ekström imorgon på universitetsbiblioteket.  För allas information: Länsman Anders Ekman är min MM MM FM MM FF F (gm sonen Jacob)  respektive MM MM FM MF MF F (genom sonen Anders).
Jag besökte Ekevallen i slutet av september, även så Torkelshol. Av det senare finns det intet kvar men jag ätervänder nästa sommar för att se om grund eller motsvarande kan upptäckas. Uppenbarligen är Torkelshol ett eponym - är det någon som har en aning om vem denne Torkel var?

75
Husby / Länsman Anders Ekman 1639-1696
« skrivet: 2018-10-26, 14:22 »
Länsman Anders Ekman på Ekevallen i Husby har (i de bidrag jag funnit i DISBYT) unisont angivits som son till Kaplan Anders Nilsson Schedvimontanus och Margareta Staffansdotter.
Jag har länge varit tveksam till denna ana av flera skäl (bland annat föräldrarnas ålder, tid för födsel efter giftermålet, ingen styrkande uppgift i dödboken för AE, efternamnet Ekman som inte bars av vare sig fader eller moder).
I samband med att jag nu sammanställer en släktbok över mina husbysläkter har jag granskat Anders Ekman mer noggrant och blivit än mer tveksam. Jag har inte funnit någon uppgift som knyter honom till Husby innan 1673 (som länsman). Andra uppgifter pekar på att han tidigare befunnit sig i Stockholm. Hans giftemål med Elisabet Pari(s) anger att hon inte heller var ifrån Husby och att äktenskapet sannolikt ingåtts i Stockholm.
Alldeles nyligen fann jag en uppgift i Westerås Stifts Herdaminne af Joh. Fr. Muncktell, Tredje delen (Folkerna) i det stycke som avhandlar Andreas Nicol. Schedwimontanus. Här nämns inte någon son utan istället tre flickor. Det verkligt intressanta är att det finns en notering om den yngsta flickan Margareta, jag citerar: Margareta, g. m. en Skräddare Claes Andersson. Han war gift andra gången. Om den hustrun nämnes endast, att hon, som hade flera barn, omgifte sig med en Ekman. (min kursiv/fetstil).
Om denna uppgift är korrekt skulle det snarare vara så att Ander Ekman är son till Margareta, dotter till Anders Nilsson Schedvimontanus (och således morfar, inte far till Anders Ekman). Detta förutsätter emellertid att Margareta blev änka och gifte om sig ganska snart.
Det skulle också kunna förklara varför inget nämns om Anders Ekman förrän han blir länsman. Och också förklara efternamnet.
Tacksam om någon annan med intresse och information kring Anders Ekman kunde bringa mer klarhet i saken.
Björn

76
Husby / SV: läshjälp om Martin Emanuel Björklund f 1898
« skrivet: 2018-10-26, 14:14 »
Hej Orsakullan
Martin var min mormors bror. Jag vet en del om du är intresserad.

Sidor: [1]