ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Vibeke Devold

Sidor: [1]
1
Tack för synpunkter! Jag har väl ingen större tro på att han skulle vara av resandesläkt men eftersom jag saknade tillräckliga kunskaper kändes det ändå som en rimlig fråga. Utöver det resonerar jag ungefär som du. Jag har också letat i grannsocknen, utan resultat, det närmaste jag kommer är som sagt Svante Karström från Båstad, som är född samma år.

Svante Peterson återfinns i anteckningarna från Walter Pettersens konfirmation i Norge, men jag misstänker att det rör sig om avskrift från dopet. Uppgifterna om Svantes födelseår, etc. kan ju också vara andrahandsuppgifter, där en del av informationen stämmer och resten inte gör det. Än mer sannolikt är det att det uppstått ett missförstånd, kanske till och med någon form av språkförbistring. Jag har väl störst tro på din teori om att han bodde i Oppmanna men var född någon annan stans.

2
Min mormors far var född 1884 i Kabelvåg i Norge. Han var oäkta barn av en norsk gift kvinna och en svensk skräddare vid namn Svante Peterson, som enligt kyrkboken föddes 1850 i Villands härad, Oppmanna Socken, Kristianstads län. Uppgifterna är lite för detaljerade för att inte stämma, tycker jag, men jag kan inte hitta Svante född 1850 i kyrkböckerna för Oppmanna. Jag har också letat i övriga socken i samma härad. Enligt folkräkningen föddes det bara en Svante i Kristanstads län 1850 fast det var i Båstad. Han var i och för sig sjöman och ogift men jag hittar ingen koppling till efternamnet Peterson. Han hette Karström i efternamn och hans pappa hette Samuel Berndt. 

Kan det tänkas att Svante Peterson var av resandesläkt och att det är orsaken till att han inte återfinns i kyrkboken? I anteckningarna i den norska kyrkboken står han uppförd som "skräddare" men jag har också hört av äldre släktingar att han ska ha varit stark man på cirkus och järnvägsarbetare uppe vid Narvik. Ingenting av detta har dock bekräftats men det skulle ju kunna tyda på att var en person som reste omkring och gjorde lite av varje.

Tacksam för tips om hur jag kan gå vidare med resandespåret, eller om det är någon poäng överhuvudtaget.

PS: Jeg kommer fra Norge, så hvis det er nordmenn som leser dette og har tips om hvilke norske arkiv jeg kan lete i, er jeg takknemlig for det også! Bortsett fra at Svante står oppgitt som far ved oldefaren min sin dåp og konfirmasjon, har jeg ikke funnet ham i Digitalarkivet. Opplysningene fra konfirmasjonen er nok en avskrift fra dåpen, tippoldemoren min og Svante giftet seg såvidt jeg vet aldri. 
3
Min mormors pappa, född i Kabelvåg Norge 1884, var oäkta barn av en gift norsk kvinna och en svensk skräddare som hette Svante Peterson. Enligt uppgifterna i den norska kyrkboken föddes Svante 1850 i Villands härad, Oppmanna socken, Kristianstads Län. Jag har letat i kyrkoboken för Oppmanna socken men där finns han inte. I folkräkningarna för 1880 och framåt hittar jag däremot en Svante som är född i Kristianstads Län 1850, fast i Båstad. Han är sjöman, har efternamnet Karström och hans mor är född 1818 och står uppförd som änka, vid sista folkräkningen som "styrmansänka". Svante står ibland uppförd som Svante Edvard Karström. Han har också en bror, Samuel, född 1856, som arbetade som pråmkarl.

Tyvärr finns inte 1850 års födelse- eller dopböcker för Båstads församling i riksarkivet.se och jag undrar därför om någon har information om Svante (Edvard) Karström? Det finns en möjlighet att han skulle kunna vara den Svante jag söker, även om vare sig efternamnet eller yrket stämmer. Min mormors pappa var dock sjöman precis som Svante Karström och det kan ju tänkas att yrket gått i arv, även om det inte räcker som bevis.

4
Oppmanna / SV: Svante Peterson född 1850
« skrivet: 2018-02-03, 15:16 »
Tusen tack, då kan jag avföra honom och fundera vidare. Vänlig hälsning, Vibeke

5
Oppmanna / Svante Peterson född 1850
« skrivet: 2018-02-02, 15:54 »
Vänder mig hit i förhoppning om hjälp eller vägledning. Jag försöker leta reda på min mormors farfar. 1884 fick han ett oäkta barn i Kabelvåg, Norge, detta barn blev alltså senare pappa till min mormor.  Enligt upplysningarna som jag hittat i den norska kyrkoboken hette hans pappa Svante Peterson och var född år 1850 i Oppmanna församling, Kristianstads Län. Han uppges vara skräddare. Uppgifterna är såpass detaljerade att jag antar att de måste vara korrekta. Ändå har jag inte lyckats hitta någon Svante i kyrkboken för Oppmanna 1850. "Sven" hittar jag några stycken, och jag har tänkt att namnet Svante kan ha berott på ett missförstånd, men det känns långsökt. Jag har också letat under åren 1849 och 1851 men inte hittat något. Än så länge har jag tagit fasta på en pojke som heter Sven och som föddes som oäkta barn i juni 1850 av pigan Anna Persdotter i N....jag antar att N står för Norra, resten har jag inte lyckats uttyda. Men jag är inte alls säker på om det leder mig rätt. Jag har inte heller hittat någon Svante Peterson som stämmer med uppgifterna i vare sig svenska eller norska folkräkningar.

Bifogar aktuella sidor från kyrkböckerna i Vågan 1884 respektive Oppmanna 1850. I den senare återfinns alltså Sven, oäkta son av Anna Persdotter, som är den jag har valt att förhålla mig till tills vidare. Är tacksam för minsta halmstrå som kan leda mig vidare.

Vänlig hälsning,

Vibeke Devold

Sidor: [1]