ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Stefan Hammar

Sidor: [1]
1
Hägerström / SV: Hägerström
« skrivet: 2022-06-20, 23:16 »
Hej Ulf. Ja du har helt rätt, det är jag med boken.
Och visst är det Erik, jag menar. Vet inte hur fingrarna fick till Olof istället?
Jag har kollat Erik Henriksson Hägerströms barns dopvittnen, utan att hitta någon som jag tycker leder till Henrik Hansson Hägerströms familjekrets. Jag har även kollat dopvittnesnotiserna för ”alla” barnbarn till Henrik Hansson Hägerström och det är några stycken. Men det har inte gett någon klarhet. T.ex 1757-04-14 då föds Per Henriksson Hägerströms son Olof. Då är mästersven Erik Hindricksson i Sundbo hammar dopvittne. Rätt namn men fel person. OM man beaktar att Erik Henriksson-Hägerström anges vara 60 år när han dör i sept 1773, så borde han vara född ca 1713. Inte 1707 som ofta anges i hfl, och inte 1718 som det skulle vara om han var son till Henrik Hansson Hägerström. Jag får nog bida min tid tills det dyker upp någon mer substantiell ledtråd. MVH SH

2
Hägerström / SV: Hägerström
« skrivet: 2022-06-14, 18:18 »
Smeden och mästersvennen Olof Hindersson/Henriksson Hägerström anges enl hfl, vara född 1707. Han var ifrån Ramberg men mästersven vid Högfors bruk i Karbenning (U) när han den 1 nov 1744 vigs med Maria Eriksdtr Wedberg. Den första tiden bodde han med hustrun hos svärföräldrarna, smeden Erik Johansson Wedberg och hu Kerstin Hansdtr vid Högfors bruk i Karbenning (Färnebo fjärding). 1746 flyttar de till Trummelsbergs bruk i Västervåla (U). Därefter till Färna bruk i Gunnilbo (U). Vidare till Flodhammar i Skinnskatteberg (U) och sen till Ramsbergs bruk. De får en son o två döttrar. Erik avlider i Ramsberg 1773 och änkan 1783.
De smst över Erik Hindersson Hägerströms härstamning som man hittar via olika sidor på internet, anger att föräldrarna är smeden Henrich/Henrik Hansson och hu Anna Persdtr och att "min" Erik i så fall skulle vara den Erik som som föds 1718. Jag har följt både Erik Hindersson och Henrik Hansson i kyrkoarkiv och mtl utan att hitta något som bevisar att de är släkt? Henrik Hansson arbetade vid Hägernäs bruk vilket naturligtvis är en ledtråd men inget bevis. Jag har inte heller hittat några kopplingar via dopvittnen. Tacksam för ledtrådar till Erik Hindersson Hägerströms föräldrar.

3
Slättåkra / SV: Vem var far till Bengt Svensson i Höghult?
« skrivet: 2018-01-08, 17:14 »
"Eller är den nyvalde nämndemannen Bengt Svensson i Höghult, son till Bengt Svensson i Höghult?" Ska vara
"Eller är den nyvalde nämndemannen Bengt Svensson i Höghult, son till Sven Bengtsson i Höghult?"

4
Slättåkra / Vem var far till Bengt Svensson i Höghult?
« skrivet: 2018-01-07, 14:03 »
Bengt Svensson (1653?-1719) med hustru Kerstin Andersdtr (1654?-1711) är mantalsskrivna första gången 1681 i Höghult (Bengt Månssons gård) i Slättåkra (N). De får minst fyra barn i Höghult. Ingeborg (1681?-1752),  Svenborg (1682?-1726), Bengta (1683-87? - ?) samt Anders (1688?-1718). Hu Kerstin avlider i juni 1711. Bengt bor fortfarande kvar i Höghult då han 1714 gifter om sig med Karin Svensdtr, änka efter Gunne Andersson i Brandshult. Paret bosätter sig i Brandshult där Bengt avlider i jan 1719. Men vem var Bengt Svenssons föräldrar?

Sven Jönsson i Höghult, Slättåkra (N) hade en son Bengt Svensson vilket vi vet eftersom sonen omnämns att biträda sin far som nämndeman vid tinget i jan 1677. Vid tinget i jan 1679 är sonen ställföreträdande nämndeman för sin far.  I mantalslängden för 1681 finns det för första gången omnämnt en Bengt Svensson (med hustru) vid Höghult, inskriven mellan Sven Bengtsson (med hu) och Sven Jönsson, som nu blivit änkling. Flyttade Bengt Svensson till Höghult för att ta hand om sin åldrande far Sven Jönsson? Det skulle i så fall vara orsaken till att han inte funnits antecknad vid Höghult i tidigare i mantalslängder trots att han redan borde ha haft åldern inne då han verkat som biträdande (1677) och ställföreträdande nämndeman (1679)? Var bodde Bengt Svensson i så fall innan han flyttade till Höghult?

I mantalslängden för 1682 anges att Sven Jönsson i Höghult är död och hans hemmansdel är öde. Om Bengt Svensson i Höghult var son till Sven Jönsson skulle han väl ha övertagit faderns hemmansdel som därmed inte borde stått öde? Om Bengt Svensson i Höghult istället var son till Sven Bengtsson i Höghult kan han ha varit yngre än han skulle ha varit som son till Sven Jönsson. Han skulle även då ha haft sitt föräldrahem i Höghult och gift sig och bildat familj där ca 1680 (då mantalslängd saknas).

Vid sommartinget i juni 1683 väljs en Bengt Svensson från Höghult som ny nämndeman. Kan det vara sonen till Sven Jönsson som ärvt faderns uppdrag eftersom han tidigare biträtt och ställföreträtt sin far som nämndeman. Eller är den nyvalde nämndemannen Bengt Svensson i Höghult, son till Bengt Svensson i Höghult? Enligt en roterings- och utskrivningslängd för 1683 var Bengt Svensson i Höghult Fjärdingsman och Skjutsrättare och därmed fri från utskrivning. Bengt Svensson i Höghult var således en duglig och kapabel man att välja som nämndeman på egna meriter. Det går inte utifrån ovanstående uppgifter att avgöra vem hans far var? Sven Jönsson, Sven Bengtsson eller någon helt annan? Alla ledtrådar och upplysningar mottages tacksamt. MVH Stefan

Sidor: [1]