ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Pär Hultberg

Sidor: [1]
1
17 - Emigration / SV: Spårning av emigranter
« skrivet: 2022-11-15, 17:22 »
Thank you John! I made contact with a relative in Arkansas. It is a bit funny they changed surname to Olson when they arrove to the US. I figured this was a misstake due to the fact that they brought a handy man from Sweden and his name was Olson. The other five persons in the family have the correct först names. However I realize that it is not 100 % validated, but å
At this point it does it for me. I Will with interest look to the  Links you mentioned. Thanks once more!

Pär Hultberg

2
17 - Emigration / SV: Spårning av emigranter
« skrivet: 2022-01-15, 09:56 »
Tack så jättemycket! Jag har ingen förklaring till varför de tar namnet Olson. Jag har inte sett att det förekommer i släkthistorien. Kan det ha varit ett misstag eller kanske fanns det för många Svenson. Har ingen aningen. Tack än en gång!

MVH
Pär

3
17 - Emigration / Spårning av emigranter
« skrivet: 2022-01-14, 16:59 »
Hej,

Undrar om någon kan hjälpa mig med följande (Trodde jag skulle kunna reda ut det själv :-()

En familj bestående av Peter Svenson, Wilhelmina Svensson och deras barn John, Hilda, Martin och Lydia landar den 12 maj 1880 i New York efter resa med skeppet Ethiopia med avgång från Glasgow.

Peter är född 1840
Wilhemina är född 1843

De gifte sig 1863 i Munka Ljungby Kristianstads län. Wilhelminas flicknamn är Maria Kristina Fredrika Hoffert

Båda i Kristianstads län i Skåne varifrån de utvandrar.

John är född 1864
Hilda 1865
Lydia 1875
Martin 1867

Jag hittar dom i passagerarlistorna med namn enligt ovan, men tänker att de fick annorlunda namn vid landstigning på Castle garden och registreringen som gjordes där. Utan de amerikanska namnen kommer jag inte vidare med spårningen i de amerikanska census.

Jag tar tacksamt emot hjälp med att komma vidare i detta.

MVH
Pär Hultberg

4
09 - Fader okänd / SV: Kan inte hitta bouppteckning
« skrivet: 2020-10-26, 17:32 »
Hej Staffan,

Alltid kul att bli kontaktad så här. Jag har inte kommit vidare i mitt sökande efter fadern till Agnes, men vi är ganska säkra på att det är antingen Arvid Mauritz eller Hans Jörgen och ingendera av dessa båda har vi lyckats hitta något efterord om i samband med deras frånfälle. Den förstnämnde stupade i Boerkrigen och den andre tog livet av sig. De andra bröderna har vi granskat och avfärdat med ledning av bouppteckningar och vart de befann sig vi den relevanta tidpunkten. Min pappa har en pärm med uppgifter kring bröderna Baagöe och jag skulle kunna kopiera lite ur den till dig. Det handlar o vart de är skrivna vid olika tidpunkter och det är utifrån detta material vi vet att de bodde i byggnad på Örnen 26 i Ängelholm. Låt mig gärna veta om du dyker på nåt nytt. Av och till har jag funderat på DNA test via ANcestry, men det skulle bara bekräfta att det finns koppling till familjen Baagöe, och inte vem av bröderna som var fadern. Kul att vi är släkt förresten. Låt mig veta din adress så skickar jag kopior.

MVH
Pär Hultberg

5
09 - Fader okänd / SV: Kan inte hitta bouppteckning
« skrivet: 2019-01-20, 14:05 »
Hej,

Du nämnde Vejbygården. Eftersom jag är lantmätare kunde jag inte låta bli att plocka fram fastighetsbeteckningen Ängelholm Vejby 18:2. Jag tänkte jag skulle göra lite efterforskningar om delningar och vem som ägt fastigheten under vilken tid. Jag har inte hunnit med att besöka Landsarkivet så inget nytt om den saknade bouppteckningen.

Sedan undrar jag om ni har foto av Hans Jörgen?

MVH
Pär

6
09 - Fader okänd / SV: Kan inte hitta bouppteckning
« skrivet: 2019-01-07, 21:09 »
Intressant ändå och Hans Jörgen tyckte kanske att det var ett lagom med tre barn och med tio års intervall   :).  Jag hade inte koll på att familjen Baagöe drev Vejbygården. Vid tiden för sin död var Hans Jörgen skriven i Rebbelberga socken och jag har uppgifter på att han brukade och ägde gården Rebbelberga nr 20 eller så ägde han kanske ingenting utan allt kanske var skrivet på föräldrarna. Om det var så kanske det förklarar varför jag inte hittat någon bouppteckningen efter honom (han ägde inget). Jag var faktiskt nere på Landsarkivet i Lund på lunchen för att förhöra mig om möjligheterna till hjälp och vi kom fram till att det vore på plats att även kolla polisförhör och liknande eftersom detta kanske förekom i samband med självmord. Det finns en möjlighet att hitta bouppteckning i dessa handlingar. Frågan är dock om det står något om oäkta barn i en eventuell funnen bouppteckning eller om det tom hålls hemligt där?

MVH
Pär

7
09 - Fader okänd / SV: Kan inte hitta bouppteckning
« skrivet: 2019-01-06, 17:16 »
Tack, jätteintressant läsning! Det hade ju varit roligt om Agnes och Emil var halvsyskon. Av allt att döma verkar det i Agnes fall varit så superhemligt att uppge faderns namn. Inte ens min farfar visste vem som var hans morfar. Vi får med gemensamma krafter försöka reda ut släktskap och gå till botten med detta. Tack än en gång!

MVH
Pär

8
09 - Fader okänd / SV: Kan inte hitta bouppteckning
« skrivet: 2019-01-05, 22:27 »
Hej Jessica och tack. Det var intressant att höra historien om din mormors pappa. Min farfars mamma föddes 1895. När i tiden kom din mormors pappa till?

Jag tänker att det faktum att Hans Jörgen haft åtminstone ett "oäkta" barn skulle tala för att han även är far till min släkting, men min far tror benhårt på Arvid Mauritz.

Jag har inte haft tid att forska mer efter bouppteckningen, men tänker att jag skulle undersöka om det gick att betala för att få fram denna handling. Om jag lyckas få fram den ska jag spana om det eventuellt står något om din släkting och låta dig veta detta.

MVH
Pär

9
09 - Fader okänd / Kan inte hitta bouppteckning
« skrivet: 2018-12-05, 13:49 »
Hej,

I mitt sökande efter den okände fadern till min farfars mamma tittar jag i bouppteckningar efter tre bröder. Jag har hittat Emil Petter Baagöe och där fanns inte min släkting omnämnd. Sedan letade jag efter Hans Jörgen B. som dog 1899 i april. I dödsboken för Södra Åsbo och Bjäre domsaga framgick att han bragte sig själv om livet med ett bösskott. Jag har gått genom alla bouppteckningar i domsagan för år 1899 och 1900 utan att hitta någon för Hans Jörgen. Han var vid sin död lantbrukare och ägde gården Rebbelberga nr 20 i Ängelholm. Varför kan jag inte hitta hans bouppteckning?

MVH
Pär


10
09 - Fader okänd / SV: Fader okänd
« skrivet: 2018-10-29, 14:06 »
Tack!

Ska snart vara lediga ett par veckor varför jag tänker ta tag i detta igen.

Jag har tillgång till min pappas material och han har redan tittat på ett par bouppteckningar utan framgång.

De som återstår är Hans Jörgen Baagöe (1853-08-04 -- 1899-04-16), Emil Petter Baagöe (1862-10-28 -- 1923-08-04 (Sjöbo)) och då den som vi mest tror på Arvid Mauritz Baagöe (1868-10-11 -- 1902-05-16).

Anledningen att vi tror att fadern kan va denne person är att han också lämnade landet 1895 (som modern) och drog ut i Boerkrigen i Sydafrika. Han stupade där. Även om dödsfallet skedde i Sydafrika måste det väl finnas något liknnade bouppteckning gjort för hans tillhörigheter i Sverige?

Det var många syskon Baagöe, men vi har tittat på sönerna i passande ålder för att kunna vara fadern. Vi har även tittat på moderns Cecilie Nilssons bouppteckning (hon efterlevde sin make Fredrik Edvard Baagöe och dog 1911-03-17).

För att kunna söka upp bouppteckningarna är det någon annan uppgift jag behöver än dödsdag och plats var den förmodade bouppteckningen ägde rum eller är det sorterat efter vart dödsfallet skedde?

MVH
Pär H.


11
09 - Fader okänd / SV: Fader okänd
« skrivet: 2018-03-03, 20:58 »
Stort tack för denna bakgrund. Mycket värdefullt!

Den av oss förmodade fadern lämnade landet i november 1894 alltså vid den tiden när det kanske blev uppenbart att Vilhelmina var med barn.

Han stupade i Sydafrika 1902. Är det hans bouppteckning jag i första hand kan hitta något i eller kanske hellre i någon av hans föräldrars som överlevde honom?

Kan jag hitta bouppteckningarna på Landsarkivet i Lund?

MVH
Pär

12
09 - Fader okänd / SV: Fader okänd
« skrivet: 2018-03-02, 20:49 »
Tack igen för svar!

Du frågar om vilken lag. Det kanske inte var någon direkt lag, men jag läste idag en undersökning av hur oäkta barn togs om hand på slutet av 1800-talet. Det var en studie av oäkta barn födda 1889 och tillställdes konungen (tror det var statistiska centralbyrån). Där stod i alla fall om modern lyckades bevisa vem som var barnets fader blev denne skyldig att betala en form av underhåll, men de tre första åren var det ändock moderns skyldighet att försörja barnet och därefter fadern upp till barnet blev 7 år. Det var tydligen vanligt att ensamstående mödrar inte kunde både jobba och ta hand om sitt barn och lämnade i sådana här fall ofta barnet till morföräldrarna.

Vad kan det finnas för skäl att fadern ej var angiven? Jag kan tänka på två skäl. Antingen visste hon inte (kanske det var våldtäkt) eller så var det olämpligt och obekvämt att ange fadern (beroende på klasskillnad)

Jag uppskattar din hjälp. Jag ska försöka hämta min pappas material så jag kan delge dig vad han har hittat i detta ärende.

MVH
Pär Hultberg

13
09 - Fader okänd / SV: Fader okänd
« skrivet: 2018-03-02, 16:40 »
Tack för svar!

Agnes föddes 1895-03-18.

Jag har förstått att faderns namn skulle kunna finnas i kyrkoarkivens födelseböcker eller husförhörslängder. Jag vet inte om det även går att hitta anteckningar från barnbördshus eller förlossningshem ? Ett  tips jag läste mig till var att följa barnets/faderns/moderns namn i husförhörslängder framåt i tiden. Ibland så skrevs faderns namn inte ut förrän barnet nått vuxen ålder t ex i samband med konfirmation.

Att hon flyttades över från mammans föräldrahem till fosterhem efter 3 år kan nog ha att göra med att modern enligt lagen hade ansvar för det "oäkta barnet" de första tre åren.

Tacksam för all input!

MVH
Pär

14
09 - Fader okänd / Fader okänd
« skrivet: 2018-02-28, 16:36 »
Hej,

Min gammelfarmor föddes utom äktenskapet. Hennes mamma jobbade som hushållerska i familjen Baagöes hem (fastigheten Örnen 26 i Ängelholm) vid sista decenniet av 1800.

Min pappa har försökt reda ut vem av Baagöerna som var pappa till min gammelfarmor Agnes Elisabeth, men utan entydig framgång. Agnes bodde sina första levnadsår hos familjen Baagöe och i kyrkoböckerna bar hon detta efternamn. Efter denna första period flyttade hon in hos sin mormor och morfar på deras gård i Axtorp, Munka Ljunby och tog igen moderns efternamn. Modern skickades iväg till USA och lämnade alltså sin dotter kvar i Sverige.

Jag tänker att det borde gå att få fram vem som var fadern och att det finns antecknat någonstans. Vi misstänker att det var Arvid Mauritz Baagöe, som ungefär samtidigt som Modern skickades till USA, drog iväg till Sydafrika och Boerkriget.

Jag är tacksam för tips hur vi ska kunna gå vidare och är det någon som vill hjälpa mig är jag ännu tacksammare. Jag har alla uppgifter kring födelsedatum mm avseende Agnes om det behövs?

MVH
Pär Hultberg

15
Hej igen,

Behöver lite tips om hur jag ska gå vidare med ett barnbarn till Freda Nelson. Han hette Keith F.Nelson och föddes 1932 som barn till J Fred Nelson och Florence A Nelson. Detta fann jag i US Census 1940. Eftersom det inte finns någon US Census från senare tid vet jag inte hur jag ska gå vidare och söka vad som blev av Keith F Nelson. Har ni några tips?

MVH
Pär Hultberg

16
Hej Kristina,

Vad fantastiskt glad jag blev över detta. Det verkar alltså som att det finns släktingar i USA. Jag hade börjat misströsta då jag kunnat avfärda tre av fem systrar i det att de inte fick några barn. Nu verkar det ju som att Alma fick flera barn och att ett barnbarn sköter hennes grav.

Tack än en gång :)

Med vänlig hälsning

Pär Hultberg

17
Hej,

Dessa båda systrar från Munka Ljungby i Ängelholm emigrerade till USA. Först åkte Hilda Lovisa (född 1868-11-21) och sedan åkte Alfrida (född 1871-09-11) med lillasyster Alma. När Alfrida och Alma stiger iland på Ellis Island år 1898 uppger de att de ska resa vidare till sin svåger M. Person i St Louis, Missouri. Sedan tidigare känner jag till att denne M. Person (Magnus Persson) är maken till Hilda Lovisa. Jag har lyckats spåra Alma vidare till Los Angeles i senare census, men har kört fast vad gäller Hilda Lovisa och Alfrida och tar tacksamt emot alla tips eller vägledning om deras vidare öden samt om de eventuellt fick några barn.

Med vänlig hälsning
Pär Hultberg

Sidor: [1]