ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Inger-Lise Riphagen

Sidor: [1]
1
Källor och arkiv / SV: Elias som husar, men var?
« skrivet: 2021-04-06, 21:11 »
Hej igen! Ja men då är vi ju släkt, 5-männingar tror jag. Kul!

Nils Broberg heter i Generalmönsterrullan Nils Nilsson Broberg och han noteras som smålänning. Han är 5 fot 8/2 tum lång (ca 172 cm) Han antogs på rote nr 20 Brokhult 1757 och tjänstgör 31 år. Deltar vid Stralsund. Han begär avsked året innan han dör.

Elias Faust vigsel är 6 feb.1803 i Södervidinge.
Södervidinge (M) CI:4 (1803-1828) Bild 80 / sid 7
Heter då Bengtsson. Om det stämmer med att han är densamme som Elias Hector betyder det att han inom en relativt kort tidsperiod har tre olika efternamn. Lite förvirrande ;).
För Stävie/Lackalänga finns inga HFL förens 1826.

Här har du även vigsel mellan soldaten Carl Styf och Karna Persdotter, alltså Nils Eliassons svärföräldrar.
Stora Harrie (M) EI:1 (1796-1842) Bild 50 / sid 89
Tips är Centrala soldatregistret. Via dem kan man om man hittar sin soldat få tillgång till materialet i akten för en blygsam summa (ca 20:-). Det är toppen med soldater i släkten för var det några som hade ordning så var det inom militären.

Mvh Inger-Lise

2
Göteryd / SV: Vart flyttar Bengta med sonen Elias?
« skrivet: 2021-04-06, 15:56 »
Hej Irene.
Det stämmer att Brodern Hindric får attest -86. Alla syskonen sprids. Absolut möjligt att de reser tillsammans till Danmark. Med tanke på att hon har ett mindre barn med sig kan det nog varit tryggt. Tyvärr saknar man ju flyttlängder så om de kom iväg vet man ju inte. Eller ifall de hamnade i Skåne som kanske räknades som Danmark...
I soldattorpet kunde de ju inte stanna då en ny soldat skulle in.

Mormodern heter lite olika, oftast Lucia men i dödboken står som du skrev Lissa. Hon dör 2 nov 1787. Däremot verkar det lite oklart var och när hon är född. Lite där är jag nu i min forskning. Tyvärr är namnet Lucia inte så ovanligt som man tror på denna tiden.. ;) Vi får se ifall jag lyckas.
Mvh Inger-Lise

3
Källor och arkiv / SV: Elias som husar, men var?
« skrivet: 2021-04-06, 11:47 »
Hej Irene!
Här finner du Elias i födelseboken: Göteryd (G) C:1 (1688-1787) Bild 396 / sid 783.Han föds som oäkta barn på Brokhult som är ett soldattorp i Göteryd. Jag har varit på platsen men inte lyckats hitta torpet ännu. Soldatyrket finns i familjen. Även morfar var soldat.

Som jag skrev innan här i tråden så har jag funnit noteringar om att Elias även varit husar innan. Jag fick då tips om mantalslängderna av Eva Dalin och att det där fanns en Elias Hector på just Södervidinge 4. Hans placering som husar är i Lackalänga och när Elias gifter sig 1803 står han som boende i Stävie. Lackalänga och Stävie var samma pastorat på den tiden. Mycket stämmer alltså.

I infanteriet tillhörde han Onsjö kompani. Jag rekommenderar dig att lära dig gången för hur man söker en soldat via GRILL som är tryckta källor. Finns på nätet. Där kan man finna sina soldater men det kan vara lite knepigt innan man kommer på hur man skall leta. Det finns mycket info både i böcker och på nätet. Nu räknar jag mig som nybörjare inom detta men hittar man vilket kompani, vilket nummer mm så är det ganska lätt sedan. De uppgifterna följer med soldaten. Här nedan är han i en av rullorna. Nummer och placering är densamma i kommande rullor så leta gärna vidare. Det är även intressant att läsa det som står först i rullorna så ser man var de mönstrat, datum och annat.

Norra skånska infanteriregementet 1813-1907 (L, M) 62 (1812-1818) Bild 5010
En nyfiken fråga: Är det Nils Eliasson som du härstammar från? Jag härstammar från honom. Han var morfars morfars far. Hans son Elias och hustrun Marias grav finns kvar. Inga andra tyvärr vad vi vet.

Mvh Inger-Lise

4
Källor och arkiv / SV: Elias som husar, men var?
« skrivet: 2021-04-05, 21:16 »
Hej Irene!
Trevligt att du forskar på honom och hans släkt.
Har inte hittat mer om honom som militär än det som står ovan i tråden. Säkert finns det mer i rullor om man bara vet hur man forskar djupt om soldater men jag har inte fördjupat mig mer där än.
Han är född 9/2 1781 i Göteryd i Småland men det är ett glapp mellan att han är barn där tills han dyker upp i Skåne.
Mvh Inger-Lise

5
Helsingborgs stadsförsamling (Maria) / SV: S:ta Maria
« skrivet: 2021-03-10, 20:41 »
Tack Calle! Det kände jag inte till. Skall göre det redan imorgon för som du säger, dom borde ju kunna ge svar.
Mvh Inger-Lise

6
Helsingborgs stadsförsamling (Maria) / SV: S:ta Maria
« skrivet: 2021-03-09, 00:44 »
Hej igen!
Tyvärr klarnade bilden inte helt kring vad sinnesjukhuset där anan bodde hette. Det verkar finns två institutioner i Helsingborg på den tiden.
 När jag letar på St:a Maria får jag upp det som först hette Hälsingborgs hospital och sedan byter namn till Sanka Maria sjukhus och som fungerar som mentalsjukhus mellan 1927-1990-talet. Detta verkar på senare år bytt namn till Maria park.

Det sinnesjukhus där anan bodde låg upp för Bergaliden och precis där det nuvarande sjukhuset ligger. Jag hittade en karta över kvarteren och i Tjädern står Sinnesjukhus på en byggnad. Man kan se byggnaden på eniros historiska karta. Idag finns inget kvar.
Är det någon som känner till namnet på det sinnesjukhuset eller hette det bara "sinnesjukhuset"? Det verkar ha varit statligt.

Mvh Inger-Lise

7
Helsingborgs stadsförsamling (Maria) / SV: S:ta Maria
« skrivet: 2021-03-07, 21:43 »
Tack Christina för din hjälp! Då vet jag säkert att jag skriver in rätt plats för personen.
Mvh Inger-Lise

8
Tingsås / SV: Törnamåla, vad hände med gården?
« skrivet: 2021-03-07, 21:40 »
Hej Åke!
Detta om betyg/attester var något som jag inte kände till skillnaderna kring. Har bara stött på flyttattester även om jag nu kan se att det finns ett syfte med att det fanns olika. Alltid trevligt att lära sig nytt  :)

Tack så mycket för dessa upplysningar som rett ut mycket kring denne person.
Mvh Inger-Lise

9
Tingsås / SV: Törnamåla, vad hände med gården?
« skrivet: 2021-03-07, 11:06 »
Tack Åke!
Där löstes gåtan med förkortningen. Arbetsbetyg, vem utfärdade ett sådant? Är det möjligen samma som flyttbetyg/attest? Återlämnades detta ifall man inte flyttade? Ser flera gånger att han återlämnat betyg och har aldrig stött på det innan. Nu förstår jag bättre. Har sett att han skaffar flyttattest till Stockholm men dyker aldrig upp där.  I hans fall finns ett par luckor, den ena på ca 7 år. Men kanske luffade han?

Jag har som du anat psykisk ohälsa hos honom och jag antar att han kanske inte klarade av att sköta gård. Kanske var institution bra för honom. Vem vet, för vissa var det kanske trygghet? Har nu lyckats spåra honom helt och vi har äntligen fått lite ljus över en person som ingen i släkten visste vart han tog vägen.
/Inger-Lise

10
Helsingborgs stadsförsamling (Maria) / S:ta Maria
« skrivet: 2021-03-06, 23:50 »
Jag forskar kring en person som 1912 flyttar till kvarteret Tjädern i Helsingborg. Personen står noterat som sinnessjuk och det står även "Farm 122 Sinnessjukanstalten".
Min fråga : Är det då S:ta Maria, norr om Helsingborg som åsyftas?

 Helsingborgs stadsförsamling (Maria) (M) AIIa:137 (1908-1915) Bild: 1090 Sida: 15254

11
Tingsås / Törnamåla, vad hände med gården?
« skrivet: 2021-03-06, 22:48 »
Jag håller på att följa en ana till min sambo. Han hette Herman Martin Månsson och var född 4/11 1869 i Tingsås. Född på Törnamåla gästgiveri där hans far var gästgivare. De är många syskon. Modern dör i barnsäng och fadern dör fem år senare av magsår. Då tar denne Herman Martin över och arrenderar den del de äger i gästgiveriet där de bor. Detta sker 1889 och återfinns i: Tingsås (G) AI:22 (1888-1895) Bild: 520 Sida: 507

I nästa HFL: Tingsås (G) AIIa:2 (1896-1901) Bild: 150 Sida: 496,
står han plötsligt som inhyses och i högerspalten överförs han till obefintlighetsboken 1899. Syskonen står längre ner på sidan men flyttar ut.

Nu dyker det upp flera frågor:

Varför hamnar man plötsligt i obefintlighetsboken då man innan varit hemmansägare? Något måste ha hänt. Var skulle jag kunna leta efter orsaken? Han hamnar även senare i livet i obef. bok igen men på annat ställe så jag undrar varför?  Vilka hamnade där och vad var den vanligaste orsaken?

Vad betyder det som står på sid 496 på höger sida, "bet. m/398"?  (med reservation för felläsning) Kan det möjligen ha något med det hela att göra?
 

Det vi vet genom släktingar som berättat är att de hade en förvaltare för syskonen då de var minderåriga då föräldrarna dog. Denne verkar inte gjort allt rätt. Vi har ett utdrag ur dombok där Herman Martin dragit denne till tinget för att han skulle presentera redovisning som uteblivit samt ersätta en syster i Amerika.

Var bestämdes förvaltare och vilka utsåg dessa? Det borde ju finnas någonstans men var skall jag börja leta?

Mina egna funderingar kring denne man är att ev. skulle det kunna vara hans eget fel att han inte får ha kvar gården för att han kanske inte klarar av den, men man vill ju gärna veta fakta vad som egentligen hände.
Tacksam för råd och synpunkter!

12
Tingsås / SV: Törnamåla Gästgiveri- var låg det?
« skrivet: 2021-02-18, 23:53 »
Återigen tack Åke!! Detta är till väldigt stor hjälp. Vi planerar en resa dit för dokumentation. Nu känns det som om jag har lite mer att gå på och förhoppningsvis kan finna rester.
Mvh Inger-Lise  :)

13
Tingsås / SV: Törnamåla Gästgiveri- var låg det?
« skrivet: 2021-02-17, 00:16 »
Tusen tack Åke! Detta var till mycket stor hjälp!!
Mvh Inger-Lise

14
Tingsås / SV: Törnamåla Gästgiveri- var låg det?
« skrivet: 2021-02-14, 11:10 »
Tack Sune!
Just den kartan har jag granskat en del men inte läst hela texten i slutet. Jag får nog titta där. Texten är i alla fall helt läslig vad jag sett. Har också sett att en man vid namn Kaj Kjellström skrev på en hemsida att det skulle vara en hästhage där idag.
MVH Inger-Lise

15
Tingsås / Törnamåla Gästgiveri- var låg det?
« skrivet: 2021-02-14, 00:26 »
Hej!
Jag undrar ifall någon vet var Törnamåla gästgiveri låg? Vet att själva huset inte finns kvar men vill gärna veta var det låg. Kan inte riktigt uttyda det på gamla kartor. Hoppas att någon kan ge mig svar eller en ledtråd att forska vidare på.
/Inger-Lise

16
Källor och arkiv / SV: Elias som husar, men var?
« skrivet: 2020-11-05, 00:04 »
Har nu kollat upp denne Elias Hector och det är mycket troligt att det är min släkting. Det finns ingen annan militär i HFL då familjen bor på nr 4. Att det i GMR står att han är ogift kan vara felskrivet. Åldern är nästan rätt. Kort sagt mycket mer som stämmer än tvärtom.
Att han dessutom är i Lackalänga gör det ännu mera troligt då han i vigselboken omnämns att komma från Stäfvie vilket är mycket nära, i samma kyrkböcker till viss del. Detta öppnade upp många nya möjligheter kring forskningen om Elias samtidigt som jag känner att jag lärt mig massor!  Återigen tack Eva!

17
Källor och arkiv / SV: Elias som husar, men var?
« skrivet: 2020-11-04, 23:06 »
Tusen tack Eva! Skall genast kolla upp detta!

18
Källor och arkiv / Elias som husar, men var?
« skrivet: 2020-11-04, 20:04 »
Hej!
Min anfader Elias Faust (född Bengtsson)* 9/2-1781 i Göteryd tjänstgör som soldat i Norra skånska infanteriregementet i 24 år och då han begär avsked nämns att han även varit Husar i två år innan dess samt att han deltagit i 1807 års krig. Han bor under hela sin tjänstgöringstid i Södervidinge socken i Skåne. Han har dock sin placering i Skräflinge och i Allarp så helt lätt var han inte att finna men till sist gick det. Jag kan tillägga att jag är ganska nybörjare på soldatforskning så jag kan ha missat självklara saker.

Nu försöker jag finna honom som husar. I HFL Södervidinge (M) AI:1 (1805-1811) Bild 12 / Sida 8 finns ingen notering om var han tjänstgör, inte ens att han är inom det militära. Där har han inte heller bytt namn utan heter Bengtsson.

Min fråga är alltså: var bör jag leta? Jag hittar socknen i Grill 1 och ser i Grill 2 att det skall finnas nr 47,48, och 49 i Södervidinge. Sen hittar jag inte vilket kompani jag bör söka efter osv.
Är jag helt fel ute? Behöver lite råd hur jag kan komma vidare. Bifogar bild på när Elias begär avsked.

Inger-Lise

19
Göteryd / SV: Vart flyttar Bengta med sonen Elias?
« skrivet: 2020-11-03, 13:27 »
Det var en intressant tanke Jörgen att man kanske tom menade Skåne när man sa Dannemark. Möjligheten finns. Jag håller just nu på med att spåra sonen som var den jag först stötte på när jag forskade bakåt. Dock lite lurigt men spännande. Kanske ångrade dom sig på vägen och stannande i Skåne. Det får vi se. Tack!

20
Göteryd / SV: Vart flyttar Bengta med sonen Elias?
« skrivet: 2020-11-02, 11:35 »
Tack Ulf! Du läser också det som Danmark. Då var jag kanske inte helt fel ute då... Då får jag börja söka mig åt det hållet. Hennes son dyker upp i Södervidinge i början av 1800-talet så kanske var de inte rädda för att flytta på sig.
Tack skall du ha för hjälp att tyda!

Inger-Lise

21
Göteryd / Vart flyttar Bengta med sonen Elias?
« skrivet: 2020-11-02, 00:22 »
I denna HFL ser man att Bengta på Brokhults soldattorp* 1757 med sonen Elias flyttar. Jag läser det som Danmark men det är ju en bit dit från Göteryd så därför tvekar jag. Läser jag helt tokigt? Även brodern Hindric *1769 flyttar dit men där ser det ut som om ortsnamnet börjar med något som liknar Z. Vad tror ni? Är det troligt att en ensam mor till en oäkta son skulle söka sig till Danmark vid denna tid ca 1789?


22
Tack Åke för ditt svar! Väldigt intressant att läsa. Min ana verkar inte tagit fasta på detta dock. Nu är han " försvunnen" igen så kanske bör jag fundera på ifall hans trots fått konsekvenser.

23
Kävlinge / Utombys och bys plats, var?
« skrivet: 2020-10-05, 12:43 »
Hej!
Mina anor bodde i Kävlinge på 1840-talet och var mycket fattiga. De bodde dels på "bys plats" och "utombys". Nu undrar jag var detta låg i Kävlinge? Jag försöker leta på Lantmäteriets historiska kartor men jag vet inte riktigt var jag skall söka. Dessutom undrar jag hur man bodde? Vilken typ av hus fanns det där? Eller var det enkla kojor? Byggde man dessa själv eller fanns de byggda av byn där och hyste växlande hyresgäster?

Tacksam för svar!
Inger-Lise

24
Hej!
Min ana Åke Pehrsson var ofta i klammeri med rättvisan. I uppgifter från Malmö länsfängelse 1843 står att då han släpps får han "pass till Stora Herrestad" samt att han skulle skaffa sig "laga försvar" inom en månad. Flera gånger då han har åkt in kan jag se detta. Han får pass till olika orter. Har inte hunnit kolla allt än men i de fall där jag kontrollerat ifall han flyttat till omnämnda ort så har han inte gjort det.

Så därför undrar jag vad detta egentligen betydde? Var personen tvungen att flytta dit man fick pass eller kunde man välja annat ifall man hittade anställning?

25
Äldre ord L - Ö / SV: Vad betyder förkortningen?
« skrivet: 2020-10-04, 20:30 »
Tack så mycket Eva Dalin! Nu blev det tydligare. Mina anor var mycket fattiga så det låter troligt att de bott mycket enkelt.

26
Äldre ord L - Ö / Vad betyder förkortningen?
« skrivet: 2020-10-04, 16:19 »
Hej!
Jag har stött på en förkortning som jag inte förstår i en HFL. Jag tyder det till antingen: orth, orfh eller arth men är väldigt osäker. I vilket fall kan jag inte gissa mig till vad det kan vara. Har sett det på flera ställen i boken och ofta långt ner i listan av folk på en gård.

Mycket tacksam för hjälp!

27
Tack!
Det hade jag aldrig lyckats uttyda. Nu har jag dessutom hittat hennes föräldrar så då kan jag kolla i FB där och se om det är "rätt" Kerstin.


28
Otterstad / Läshjälp med var Kierstin Pehrsdotter är född.
« skrivet: 2020-04-01, 00:39 »
Hej!
Jag behöver lite läshjälp med var Kierstin Pehrsdotter * 1761, är född.(Hustru till Jan Erik Thorsell.) Jag är nästan säker på att det står "-stad" på slutet men vad står det innan? Kan det möjligen vara Karlstad?  Eftersom Otterstad ligger vid Vänern är det inte otänkbart.

 Jag bifogar länk till två HFL:
Otterstad (R) AI:1 (1778-1795) Bild: 56 Sida: 103 (Näst längst upp på vänster uppslag.)
Otterstad (R) AI:2 (1795-1810) Bild: 18 Sida: 25 (Mitt på högersidan i torpet Bryngelstorp.)

Tack på förhand!
Inger-Lise

29
Kinne-Kleva / SV: Var bor Jean och Christina?
« skrivet: 2020-03-24, 01:05 »
Margaretha Axelsson:
Ja Ingrid är min mormorsfarfarsmor. Har än så länge lite knappa uppgifter om henne just för att namnet på fadern spökat. Jag gick framåt i tiden och plötsligt vid bröllop med Johannes Andersson så står plötsligt fadern som Jan Erik Thorsell. (R) E:1 (1756-1860) Bild: 19 Sida: 31
Man undrar ju verkligen var namnet Larsson kom ifrån i födelseboken?  Det kan ju helt enkelt vara en felskrivning av prästen. De kom ju inte från församlingen så det kanske blev ett missförstånd. Jan Erik kan ju lätt förfranskas till Jean.

Nu kan det nog bli lite lättare att hitta dom för det är helt säkert den Jean Torsell, f 1760, som finns på Läckö ladugård, Otterstad AI/1 bild 40 sid 11.

KG Hammarlund: Tack för tipset om kvarnen, låter intressant. Den kan ju har kallats ödekvarnen om den togs ur bruk.

30
Kinne-Kleva / SV: Var bor Jean och Christina?
« skrivet: 2020-03-15, 14:15 »
Tack Margaretha Axelsson för hjälp med översättningen! Nu fick jag lite att klura på. Fick så stora luckor när jag tydde så jag tappade sammanhanget. Nu blev det klarare. Gården Backa i Otterstad känner jag väl till.
Jag funderar på ifall Ödkvarnstorp skulle kunna var något torp vid Ödbogården, värt att pröva. Jag skall också titta på gamla kartor om liknade namn dyker upp.

Svaret på frågan ifall jag kan hitta dem på annat ställe än FB är nej. Det är först där de dyker upp. Dessutom är ju namnen fördömligt skrivna och kan inte avläsas fel. Kan prästen har missförstått namnet? Det är ju en möjlighet...och det gäller ju för dem båda.

KG Hammarlund: Jag har också hittat de uppgifterna du ser i HFL ( förutom gossen Jean). På Ancestry har folk gjort kopplingen till Sigge Thorsell men jag är väldigt tveksam. Jag undrar också var Larson kommer ifrån. Man hittar ju sällan bevis på Ancestry. Folk kopierar glatt uppgifter utan att dessa är styrkta och så blir det som det blir.

Jag går vidare med detta! Tusen tack för eran hjälp!

31
Kinne-Kleva / Var bor Jean och Christina?
« skrivet: 2020-03-13, 00:34 »
Hej!
Jag har kört fast lite bland anorna för jag kan inte riktigt tyda födelseboken så jag har svårt att hitta dem i HFL.
I Födelseboken för Kinne Kleva föds Ingrid Jansdotter (Jeansdotter?) den 28 april 1786. Föräldrarna är Jean Larsson och Christinae Pehrsdotter.
Det är spalten "stånd och hemvist som vållar bekymmer.

Det jag kan uttyda är: ------i tjänst på kungsgården Läckö i ---Otterstad by(?)7 mån ---skattegården Klefva. I slutet av texten står:---från gården Backa i Otterstad.

Från Ancestry ( någons medlemsträd) har jag fått ett tips om att Jean skulle vara född 1 jan 1760 i Otterstad med Sigge Thorsell som far. Jag vill gärna kolla upp det men nu behöver jag lite stöd i läsningen så att jag först kan hitta var de bor då dottern föds..
Tack på förhand
/Inger-Lise

ArkivDigital: Kinne-Kleva (R) C:3 (1773-1866) Bild: 13 Sida: 19

32
Kävlinge / SV: Tjuvar i Kävlinge
« skrivet: 2018-06-18, 14:02 »
Tack för ditt svar Hans Olof!

Ja det är dessa två Ingar och Åke jag menar. Har också kommit fram till att han nog aldrig vistats i Kävlinge, förutom vid vigseln... Han verkar nog inte ens ha varit i Södervidinge som dräng vilket han också uppgivit, vad jag kan se då jag plöjt pärm till pärm åren runt giftermålet. Jag skall göra det igen för säkerhets skull men jag tror faktiskt att han ljugit om var han bott också. Han verkar vara en rätt så hal ål, men visst, det är ju lite spännande.

Kävlinges HFL ger rätt knapert med info om brotten men jag hade läst att han vistades i Lund så jag chansade och tog fram Lunds stadshäktes böcker och minsann, vem dyker upp? Jo Åke Persson. Om det är det falska prästintyget denna domen gäller som jag hittat är jag lite osäker på men brottet gäller iaf. "falskt bevis" . Jag håller på att kolla igenom hela boken och än så länge har jag stött på honom två gånger. Ingar har inte dykt upp än men min uppfattning är att boken verkar omfatta brott begångna i både Lunds stad och i bygden omkring. Så det blir att leta på!

Vänliga hälsningar
Inger-Lise

33
Kävlinge / Tjuvar i Kävlinge
« skrivet: 2018-06-15, 23:16 »
Hej!
Har stött på några anor i Kävlinge under perioden ca 1840-1860 som verkar ha hamnat i klammeri med rättvisan. Om mannen står det uttryckligen i HFL att han är en tjuv och denne vistas mest i Lund verkar det som. Det verkar som att prästen har haft ögonen på denne mannen. Innan har han vid deras vigsel förfalskat prästintyget och "glömt" att han hade hustru och barn sen innan...
Om han hustru står att hon är avstraffad för stöld.
Nu är min fråga, var kan jag finna uppgifter om brotten? Finns det fler ställen än domböcker att söka i. Är inte helt van att söka i domböcker så jag behöver lite råd om hur man går till väga.
Tack på förhand!!

34
Revinge / SV: Rätt Revinge?
« skrivet: 2017-08-31, 19:54 »
Tack för hjälpen! Ser att dagens Rävinge i Halland stavas Refwinge i en kyrkobok. Trist nog saknas både inflyttningslängder och husförhör för detta år men nu vet jag iallafall att jag letat i fel socken så på något sätt skall han nog bli funnen.
MvH Inger-Lise

35
Revinge / Rätt Revinge?
« skrivet: 2017-08-31, 14:53 »
Hej!
Jag har en ana som flyttar från Finja i Skåne och till Refvinge (idag Revinge)1845. Iallafall så tror jag att det är så enl. vad jag kan tyda i utflyttningslängden. Det står något efter Refvinge som jag inte kan utläsa. Men något är nog lite fel för jag hittar inte honom i Revinges inflyttningslängd. Nu undrar jag ju om det verkligen är rätt Refvinge jag leter i. Möjligen kan det stå "Refvinge i m....." Jag tror inte att det syftas på Rävinge i Halland. Kan någon ge ett tips?

Min ana heter Lars Eliasson och är född 1818 11/2. Texten jag försöker tyda finns i: Finja AI:5 (1843-1846) sid 123, men jag bifogar en fil.
Tack på förhand!

36
Hej!
Tusen tack för svaret! Nu förstår jag bättre hur det hänger ihop.
/Inger-Lise

37
Hej!
Har kört lite fast och behöver lite hjälp att förstå vad som menas i församlings och dödbok för en person jag forskar kring.
Hon heter Hanna Bengtsson f. Sörensdotter och är född 29 maj 1833 i Södervidinge. Hon och hennes man Hans lever i Landskrona från ca 1859 och framåt. Det mesta har varit väldigt lätt att följa. Hon blir änka 8 okt 1896 och flyttar ett par gånger efter det. Sen plötsligt är det stopp för jag förstår inte vad som menas med det som antecknats i högerkanten. Jag har tittat i nya liggaren för detta kvarteret men ej funnit henne igen. Vart tar hon vägen?  Kan någon hjälp mig att förstå i vilken bok jag skall söka vidare för nu är jag lite vilsen?

Landskrona-stadsförsamling-AIIa-25-1899-1904-Bild-1010-sid-97
Det som jag tyder det till är:" 1885 insk (eller infl) års 30/12 1903"
 Det står även "bihang" men jag är osäker på ifall det hör till denna raden eller raden nedan.
 
Landskrona-stadsförsamling-FI-10-1905-1911-Bild-580-sid-54
I dödboken står det även något som jag inte riktigt kan förstå mig på, en notering om obefintlighetsbok med årtal men i de två obf.böckerna som finns i Landskrona stadsförsamling kan jag inte finna henne vare sig på namnet Bengtsson eller Sörensdotter.

Mycket tacksam för tips på hur jag skall tänka och söka vidare.
Tack på förhand!!

Inger-Lise

38
Okänd socken i Skåne / SV: Vart flyttar Per??
« skrivet: 2017-06-21, 23:31 »
Hej och hjärtligt tack för din hjälp!!

39
Okänd socken i Skåne / Vart flyttar Per??
« skrivet: 2017-06-08, 00:10 »
Hej!
Den 24 oktober 1821 flyttar gossen Per 11 år, son till soldat Elias Faust till ett ställe som jag tyder som Laikalånge. Men jag hittar inget som liknar detta, inte ens om jag googlar. Är det möjligen en äldre omskrivning för Lackalänga?
Man hittar uppgifterna i Södervidinge AI:2 1810-1831, bild 127.
Mycket tacksam för svar!

Inger-Lise


40
Västra Hoby / SV: dopbok Västra Hoby 1754
« skrivet: 2017-02-03, 21:56 »
Tusen tack för din hjälp. Nu blev det en annan riktning på forskandet då jag trodde att modern var ensam men icke.
Vänliga hälsningar
Inger-Lise

41
Västra Hoby / dopbok Västra Hoby 1754
« skrivet: 2017-02-03, 13:47 »
Hej!
Behöver lite hjälp att tyda delar av texten i denna dopbok som trol. är så långt tillbaka jag kan komma i denna församling. Jag skriver det jag tror att det står så kanske någon vill vara snäll att hjälpa mig att fylla i luckorna. Och självklart skall ni säga om jag tytt orden fel. Jag gör ett (?) där jag är lite osäker och ... för ord jag inte kan tyda. Man lär sig så otroligt mycket för varje text man tyder.
"dn 1 maij föddes Sissa(?)Gummesd. s: dotter och döptes dn 4 ejustd: hvid nomine/nomin Mätta, ... ... Nils ... ... suc... ... ...dopet, Testes: Olav Nilsson, Nils Persson." Jag antar att texten efter Nils är något om den som höll barnet vid dopet och gäller någons hustru men jag får inte ihop det. Antagligen stirrar jag mig lite blind på vad det borde vara att jag inte ser alternativ. Hoppas någon kan hjälpa.
Tack på förhand.
Mvh Inger-Lise

42
Lilla Harrie / SV: Lilla Harrie dopbok
« skrivet: 2017-01-10, 23:57 »
Tack så mycket för hjälpen! Nu lärde jag mig dessutom ett nytt ord förutom att jag nu själv kan uttyda ordet i texten nu när jag vet vilka bokstäver jag skall titta efter. Övning och åter övning...fast jättekul!

43
Lilla Harrie / Lilla Harrie dopbok
« skrivet: 2016-12-24, 19:05 »
Hej!
Skulle någon kunna hjälpa mig att tyda ordet som står först på rad 4 före "Åboen Pehr Eliassons hustru Bengta Jönsdotter". Jag förmodar att det är något kopplat till henne. Det står testes senare i texten så det verkar vara något annat.
Tack på förhand!

Inger-Lise

Sidor: [1]