ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Marie Petersson Engnell

Sidor: [1]
1
Vissefjärda / SV: Ödevata
« skrivet: 2023-12-31, 12:13 »
Hej igen,
Jag är fortfarande konfunderad, för jag kan ingenstans hitta att Nils hustru måste heta Ingrid/Ingierd el dyl. Kvinnan som dör 1729 har inget namn, hon står bara som Nils hustru. Det stämmer ju att Kirstin döpte sin första dotter till Ingrid, men detta var ju även hennes avlidna svärmors namn (Per Perssons mor Ingrid dog 1698-04-10 i Gusemåla).

Men visst kan det vara så att Nils är en änkeman som gifter sig med änkan i Ödevatsmåla. Eller också med hennes dotter, för Måns Persson och hans hustru bör ha haft vuxna barn. Eller så kan han ha varit gift med exempelvis Måns eller Ingrids syster och bott någon annanstans tidigare. Här är möjligheterna så många att man kanske inte kan säkerställa någonting alls, om man inte av en lycklig slump springer på fakta i någon dombokshandling.

Gott Nytt År
Marie

 

2
Vissefjärda / SV: Nils Carlsson Luvön
« skrivet: 2023-12-31, 11:56 »
Hej,
Jodå, det är samma släkt. Hanesläkten var ju väldigt utbredd och omfattande, inte minst i den del av Vissefjärda som kallas Kåraböket (det som ingår i Konga härad).

Den tidigaste Hanen jag hittat där hittills är Per Hane i Fåglasjö. Han omnämns som vuxen man och bonde i Fåglasjö i Landskapshandlingarna för 1618, bör alltså inte vara född senare än ca 1595. Eftersom hans son Gumme är vuxen 1642 (omnämnd i mantalslängd) bör Per vara född någon gång före sekelskiftet till 1600-talet.
År 1647 sägs han vara utgammal och fattig, vilket bör innebära att han kanske är född ytterligare 10 år tidigare?

Han var far till den Gumme Persson Hane i Fåglasjö som i sin tur var far till de personer vi nämnt i tidigare poster i denna tråd:
Sven Gummesson f 1643 i Fåglasjö, d 1717-08 i Lida Östregård, Långasjö, Olof Gummesson f ca 1647 d 1730-12-14 i fornamåla, Isak Gummesson f ca 1654 d 1707-05-12 i Fåglasjö, Per f före 1659, död 1695 i Guttamåla (han kallades liksom sin far för Per Hane).

Jag vet inte i vilket sammanhang och ur vilka källor du letat Hanar i Älmeboda (och troligen då även Linneryd och Ljuder). Det finns en del konstigheter här och var som verkar ha blivit "sanningar", och säkert beror detta till stor del på att där finns en sådan uppsjö av personer som heter Per Hane att man blir alldeles förvirrad.

När det gäller vår gemensamma anfader Gumme Hane i Fåglasjö så finns där en ofta citerad notering i en dombok i Konga härad 1654 nr 16 som jag tror måste vara felaktig. Den lyder enligt följande: "Framkom för retta Gudmundh j foglasiö, å sine egne och full-
mecktigh på sin hustruß wägna Ingierß j Swartebeck, huilken
godwilligen haffuer sålt sin brodher Per Hane i Bännckebodha
1/3 aff Bännickebodha..."

Detta kan faktiskt inte stämma. Av mantalslängderna för Vissefjärda framgår att Gumme gifte sig med Elin Gummesdotter ca 1644 och att hon levde fram till ca 1689. Alltså kan inte Ingierd i Svartabäck vara hans hustru. Och, ja, varför skulle hon i så fall vara i Svartabäck?

I Svartabäck finns dock vid denna tidpunkt en Ingierd som är gift med Håkan Jonsson Hane. Jag tror att häradsskrivaren har skrivit fel och att det borde stå: "Framkom för rätta Gudmund i Fåglasjö å sin egna och fullmäktig på sin SYSTER, hustru Ingierd i Svartabäck vägnar, vilken godvilligt har sålt... etc"

Som sagt, det är bara min hypotes, men såvitt jag kan se kan Gumme i Fåglasjö inte ha varit gift med Ingierd i Svartabäck.

Angående PM: När du är inloggad på Anbytarforum så finns där en drop-down-list där det längst till höger står ditt namn. Precis till höger om ditt namn så finns en liten nedåtgående pil. Klicka på den så får du upp ett antal olika valmöjligheter. Längst ner bland dessa står det "Meddelanden".

Gott Nytt år

Marie


3
Vissefjärda / SV: Ödevata
« skrivet: 2023-12-28, 11:36 »
Hej,

Nej, tyvärr har jag ingen insikt i detta.

Men jag undrar, hur har du kommit fram till att Nils Olofssons hustru skulle vara änkan Ingrid?
I dödboken C:1 sid 441 står det bara att hustrun till Nils i Ödevata har dött.
Måns Persson och hans hustru omnämns i mantalslängden för Ödevata redan 1668. Kanske finns där exempelvis en giftasvuxen dotter till änkan Ingrid och Måns som Nils kan ha varit gift med? De kan i så fall ha bott på annat håll några år, och flyttat till Ödevatsmåla när Måns Persson dog. Bland dopvittnen förekommer ofta en hustru Marja, som jag har tänkt nog varit Nils Olofssons fru (jfr hur Nils Olofssons barn har döpt sina döttrar). 

Mvh
Marie

4
Vissefjärda / SV: Nils Carlsson Luvön
« skrivet: 2023-12-28, 11:15 »
Hej,
Luvön satt jag och plockade med några veckor härom året. Precis som du konstaterar så ser det ju lite knepigt ut med två olika Nils.
Till slut kom jag fram till vad som verkar vara en rimlig hypotes att begrunda. Om jag har rätt vänder det upp och ner på en del av dina tankegångar.

Hypotes:
Under åren 1717-1729 heter bonden i Luvön Nils.
Om man studerar födelseboken framgår det dock att det rör sig om två olika Nils.
1716-1718 får Nils Carlsson barn där. Därefter är det Nils Persson som får barn där.
Nils Persson kommer uppenbarligen från Hökamåla, vilket framgår av vigsel, barndop m m.
Tittar man i mantalslängderna för Hökamåla finner man där finns en Nils 1693-1740. Dock verkar där ev finnas två Nils 1710, och en Nils Persson gifter sig 1712 med Karin Isaksdotter från Fåglasjö.
   1721 är det Nils Persson som får barn i Luvön, och det avspeglar sig bland dopvittnena att det är den Nils Persson som är gift med Karin Isaksdotter. Nils Persson dör i Luvön 1729, och därefter kvarstår hans änka Karin.
  1722 är det Nils Carlsson som får barn i Hökamåla! Troligen även 1719, av dopvittnena att döma, men då står där bara Nils. 1722 står det uttryckligen Nils Carlsson, och dopvittnena är familjerna från Fornamåla och Eremitemåla.
   Även om det inte kan säkerställas till 100 % verkar det ytterst sannolikt att Nils Persson och Nils Carlsson har bytt plats med varandra! Kanske kommer Nils Carlssons fru från Hökamåla, eller finns där en annan förklaring.
   I alla händelser tycker jag denna hypotes verkar tillräckligt sannolik för att jag ska våga mig på att använda mig av den.


Ja, så långt är vad jag har skrivit in i mina papper. Men, det får en konsekvens för dig...
Nils Persson och Karin Isaksdotter får nämligen 1712-12-26 dottern Elin! Hon föds alltså i Hökamåla, men flyttar till Luvön med föräldrarna.
Jag tror att det är hon som gifter sig först med Per Olsson och sedan med Håkan Jonsson.

Nils Carlssons dotter Elin f 1717-07-14 lever också till vuxen ålder. Hon gifter sig 1736-06-20 med Åsle Jönsson ifrån Norra Målatorp. Om man tittar och jämför dopvittnena så verkar det troligast att det är på detta viset.

När jag tittade på Luvön var mitt fokus mycket på Nils Carlsson, som, om jag har rätt i ovanstående hypotes, kanske inte är så intressant för dig. Hans föräldrar var sannolikt Carl Nilsson och Ingeborg. Nils hade en syster Märta som var gift med Gumme Olofsson i Fornamåla. Såväl Carl som Ingeborg dog där. Jag tror att Carl en tid som änkling bodde i Hökamåla.

Nils Carlsson var gift med Elin Svensdotter från Lida Östregård, dotter till Sven Gummesson, född i Fåglasjö, och Märta Månsdotter. Det finns en arvstvist om Lida Östregård i Konga Häradsrätt AIa:16 bild 3270, ht 1719 mål 217 där Elin omnämns. Hon är då bosatt i Hökamåla.
Hon dör i Hökamåla 1768-05-04.

Nils Persson har jag inte fördjupat mig i, men är förstås nyfiken på vem han är, om du skulle forska vidare på honom.

Nils Perssons hustru Karin Isaksdotter var dotter till Isak Gummesson, f ca 1654 i Fåglasjö, d 1707-05-12 i Fåglasjö, och hans hustru, som troligen hette Botill och dog i Fåglasjö 1726-12-28.

Isak Gummesson bör ha varit son till Gumme Hane och Elin Gummesdotter i Fåglasjö. En av hans bröder var Olof Gummesson i Fornamåla, vars son Gumme Olofsson gifte sig med Nils Carlssons i Luvöns syster Marta (se ovan). En annan broder var Sven Gummesson i Lida Östregård, vars dotter Elin gifte sig med Nils Carlsson.

Enligt mantalslängderna bör Nils Persson ha avlidit omkring 1729. Därefter omnämns hans änka Karin. Karin gifter dock om sig 1737-12-28 med änklingen Nils Andersson ifrån Hult (trol född i Öremåla). De bosätter sig i Hult, men efter makens död flyttar Karin tillbaka till Luvön där hon dör 1770-06-30.

Som sagt, det jag skrivit ovan är den hypotes jag kommit fram till. Naturligtvis är jag väldigt intresserad av att få veta om du kommer till samma slutsats eller finner någon annan infallsvinkel till det hela.

Mvh
Marie

P S Såg du det PM jag skickade dig före jul?



5
Vissefjärda / SV: Håkan Jonsson född 1706 i Ebbamåla
« skrivet: 2023-12-28, 10:42 »
Tyvärr tror jag inte att det är rätt svar. Håkan i Torsjö gifte sig för andra gången med Ingrid Gummesdotter. Han var då själv till åren, född ca 1655. Avled i Torsjö 1741-10-18.

Tyvärr har jag inte heller något annat att bidra med här, jag vet inte vem Håkans första hustru var. Han finns inte vigd i vare sig Vissefjärda, Fridlevstad eller Långasjö och har inte varit dopvittnen hos sina syskon innan han kom till Luvön.

(Jag *tror* att Per Olsson, Elin Nilsdotters förste make, var född i Törestorp 1709-05-02. Fadern, som endast kallas Olof, finns bara i Törestorp 1709-1712 enligt mantalslängderna.)

6
Vissefjärda / SV: Per Andersson Lassamåla 1702
« skrivet: 2023-12-19, 17:53 »
Hej,
Nej, inget är ju solklart, som du säger.

Men du har nog rätt i att Ingeborg då inte är Per Persson d ä:s hustru. Jag har inte uppmärksammat att där finns en dödnotis för hans hustru och barn från 1711. Tittar man i mantalslängden tror man ju lätt att Ingeborg är hans hustru.

Men när det gäller Kirstin undrar jag ändå om hon inte hamnade i Karsamåla/Kallamåla.

1707 gifter sig hennes syster Sissa med Olof Persson i Karsamåla. De finns inte i Karsamåla längre fram. Det dör en Olof Persson i Karsamåla 1708, men han verkar vara för ung och sannolikt inte gift eftersom hans fader omnämns. Jag har inte gjort några djupare försök att efterforska dem.

1710-08-07 gifter sig drängen Måns Persson, även han ifrån Karsamåla, med pigan Kirstin Persdotter i Gusemåla. De bosätter sig i Karsamåla Östregård och senare i Kallamåla. Ganska långt att hämta dopvittnen från Gusemåla, särskilt som barnen föds höst och vinter, och Sissa verkar ju inte vara kvar i Karsamåla längre.
Barnen, de jag har funnit är 4 flickor och 1 pojke, heter Karin, Elin, Ingeborg, Sissela och Per. Karin Ingeborg, Sissela och Per är ju alla namn som överensstämmer med Kirstins syskonskara (även om namnen är rätt vanliga).

När det gäller dopvittnet till Jon 1704 har jag tänkt att det är Kirstin Månsdotter i södregården som är dopvittne.

Mvh
Marie



7
Vissefjärda / SV: Per Andersson Lassamåla 1702
« skrivet: 2023-12-19, 12:41 »
Hej,
Av någon anledning har jag inte längre fått mejl från Anbytarforum när det varit nya poster i denna tråd, så jag har missat en del.

Några tillägg och kommentarer till det du skrivit om Per Jönssons barnaskara.
Kirstin Persdotter f ca 1678 d 1744-11-01 i Kallamåla, Långasjö, gift med Måns Persson från Karsamåla/Kallamåla.
Jag har satt Ingeborg död 1710-07-24 som trolig hustru till Per Persson den äldre.

De hustrur jag har till Per Jönsson är Ingrid, död 1698-04-10, Sissa Påfwelsdotter d 1700-03-11 samt Töre Persdotter, d efter 1705.

//Marie


P S Jag är själv ättling efter Anders Persson och Karin Börjesdotter






8
Vissefjärda / SV: Per Andersson Lassamåla 1702
« skrivet: 2023-12-11, 01:58 »
Hej,
Om Per Persson den äldre har jag följande arbetshypotes:

I Bryniels Kinnerus uppräkning av pestoffer nämner han "Pers hustru och barn i Gusemåla".

Per Jönsson har 1 mtl Gusemåla Norregård fram till 1701.
1702 Har Per Jönsson bara kvar 1/2 mtl.
Jonn Persson med hustru har 1/4 mtl
Per Persson med hustru har 1/4 mtl. <- Denne Per
1704 blir Per Jönsson undantagsman.
Fördelningen ser ut enligt nedan:
Anders Persson, singel, 1/4 mtl
Jonn Persson, hust, 1/4 mtl
Unge Per Persson, singel, 1/4 mtl
Gamle Per Persson, hust, 1/4 mtl

Teoretiskt sett kan Per Jönsson ha döpt två söner till Per. Det är dock inte troligt. Det framgår av tidigare mantalslängder att Per Jönsson har minst en dotter. Troligare är alltså att den Per som är GIFT 1704 är en svärson till Per Jönsson.
1710 dör Ingeborg Persdotter i Gusemåla.
1711 verkar denne Per fortfarande ha en hustru, men det är peståret och mantalsskrivning är nog lite si och så. 1712 är han änkling.
Han gifter om sig 1714, sannolikt med Sissa Larsdotter.

1716 har Per Persson en andel i gården. 1716 brukas samma andel av Pers änka. Alltså dör troligen Per Persson den äldre vid denna tidpunkt.

Detta är alltså en arbetshypotes, som du får ta med en lagom nypa salt!!

För övrigt har jag samma tankar som Jörgen angående Per Broesson; att det troligen var Per Persson den yngre som fått detta tillnamn. 1713 känns lite sent som Marias födelsedatum, men som jag skrev förut så är det ju inte ovanligt att det blir en diskrepans på rätt många år när prästen ska försöka räkna ut hur gammal en person är som saknas i dödboken och vars jämnåriga inte längre är i livet.

Vänliga hälsningar
Marie


9
Vissefjärda / SV: Per Andersson Lassamåla 1702
« skrivet: 2023-12-06, 13:42 »
Hej,
Ja, det var mycket information och många tankar. Det var rätt länge sedan jag ägnade någon tid åt Gusemåla, så jag känner mig inte tillräckligt påläst för att svara på vare sig allt eller hälften här och nu.
Men, några tankar och några uppgifter i alla fall...

Jag har följande barn till Per Jönsson och Gertrud Andersdotter - uppställningen är dock ett par år gammal, och skulle kunna behöva revideras:
Botil f 1702-03
Botil f 1703-03
Ingrid f 1705-12
Ingrid f 1708-01
Ingrid f 1709-01
Botil f 1710-07 g m Per Gummesson från Alsjö, Vissefjärda
Ingiär f 1712-11
Karin f 1715-05
Jöns f 1718-03
Karin f 1720-12

Om denna uppställning stämmer är det ganska tätt mellan barnen även utan Maria.

I Vissefjärda hittar jag Maria som dopvittne på följande ställen:
1735 Per Andersson i Ödevatsmåla, dotter Ingeborg. Per Andersson är gift med Anders Nilssons (Lassamåla/Ödevatsmåla) syster Ingrid.
1737 Inge Persson i Torsjö dotter Karin. (Inge var son till Per Jonsson och Malin Ericsdotter i Lindehult. Per Jonsson född i Kroksmåla, där även Inge bodde en stor del av sitt liv).
1739 Jöns Persson Buggehult son Peter (Denne Jöns är sannolikt son till Per Persson från Gusemåla Norregård, se mantalslängder, g m Kirstin Nilsdotter, Anders Nilssons syster från Ödevatsmåla. Han är gift med Karin Staffansdotter. Per Jönssons son Jöns Persson är gift med först Elin Persdotter, sedan Ingrid Månsdotter.)
1743 Ödevatsmåla, Olof Anderssons dotter Maria. (Olof är halvbror till Per Andersson)
1745 Inge Månsson i Alsjökulla son Peter (Inges syster Karin är först gift med Sven Månsson i Gusemåla Södregård, därefter med Carl Nilsson från Krumstorp, som även är bonde i Gusemåla Södregård 1730-46)
1748 Åsle Persson Gusemåla Norregård (saknas i födelsebok men är av allt att döma son till den Per Persson i Norregård som är gift med Anders NIlssons syster  Kirstin från Ödevatsmåla. Han tar över gårdsdelen när Per Persson dör)
1751 Jöns Persson och Karin Staffansdotter i Buggehult dotter Karin (se noteringar ovan på honom)
1752 Peter Persson och Elin Svensdotter i Gusemåla son Peter. (Elin är dotter till Sven Månsson och Karin Månsdotter i Gusemåla Södregård)
1757 Båtsman Olof Persson Gryta och Botil Andersdotter i Lassamåla son Per
1760 Sven Olsson och Maria Persdotter i Ödevatsmåla (Maria, även kallad Marja, är dotter till Anders Nilssons syster Ingrid Nilsdotter och hennes man Per Andersson i Ödevatsmåla)
1762 Båtsman Peter Hök son Anders i Ödevatsmåla
1763 Torpare Per Ingesson och hust Gertrud Håkansdotter i Lassamåla dotter Lena
1765 Måns Krämare och Gertrud Larsdotters son Nils i Kammarbo


Jag har inga "bevis", men min magkänsla, särskilt när jag tittar på listan ovan, säger att Per Persson i Norregård som gifte sig med Anders Nilssons (Lassamåla/Ödevatsmåla) syster Kirstin Nilsdotter kan vara värda att studera närmare som potentiella föräldrar. Visserligen gifte de sig först 1707, men i min uppställning finns det ett glapp i deras barnaskara mellan 1708 och 1714. Maria "borde" vara född tidigare, enligt dödboken. Men hon var änka när hon dog, och eftersom hon saknades i födelseboken fick nog prästen fråga barnen hur gammal hon kunde ha varit... Då är det ju inte ovanligt att det slår fel på både fem och till och med tio år.
Värt att notera är att Kirstins mamma sannolikt hette Marja/Maria och då borde hon döpa en dotter efter henne. "Din" Maria Persdotter (som ofta kallas Marja bla när hon är dopvittne) döper en dotter till Kirstin.

Nu måste jag tyvärr ge mig iväg och är borta resten av dagen, så jag hinner inte läsa på mer av vad du skrivit just nu, eller försöka analysera vilka dumheter min text eventuellt innehåller. :)
Hoppas du kan ha lite nytta av uppgifterna i alla fall.
När det gäller Per Jönssons och Gertrud Andersdotters barnaskara ovan så får jag reservera mig med att det var flera år sedan jag gjorde sammanställningen, och där kan finnas misstag. Det finns ju mer än en Per i Gusemåla...

Vänliga hälsningar
Marie




10
Vissefjärda / SV: Jonas Jönsson och Ingrid Åkesdotter
« skrivet: 2023-11-18, 23:08 »
Hej,
Jodå, jag vet en del om Måns och Ingrid.

Ingrid föddes i Medlen 1714-07-23, dotter till Tygge Persson f ca 1670 d 1748-1127 i Medlen och Ingegärd Nilsdotter f ca 1668 trol i Smedjemåla, d 1751-04-21 i Medlen. Ingrid var först förlovad med Nils Ingesson från Klippingsbo, men ställde till med skandal när hon försökte rymma till Tyskland med gifte bonden Per Larsson i Medlen, som var en släkting till henne. Paret greps i Karlskrona och återfördes hem. Pers hustru förlät honom, men Ingrids förlovning bröts. Det var hon nöjd med - hon angav som skäl för flykten att hon varit rädd, eftersom Ingessönerna var kända för att behandla sina kvinnor illa. Det låg nog något i detta - Nils var nämligen bror till den Sven Ingesson som sedermera blev avrättad efter ett mord på en gravid piga. Om du är intresserad av Ingrids rymningsförsök så startar rättegången i Södra Möre häradsrätt sommartinget 1733-34, den 4 maj, ärende nr 4.

Nåväl, Ingrid gifte sig 1734-03-31 med Måns Olofsson från Träkniv i Arby f 1710-10-09 och son till Oluf Nilsson, f ca 1667 i Vissefjärda, d 1742-08-08 i Träkniv, och Kerstin Knutsdotter f 1676 i Träkniv, d 1716-11-18 i Träkniv.
Måns och Ingrid bodde först i Medlen, där deras barn föddes, men 1762 flyttade de till Smedjemåla, till en gård som tillhört Ingrids mors släkt.

Måns Olofsson dog i Smedjemåla 1772-07-23, och i dödboken finns nedskrivet: "Måns Olofsson i Smedemåla, en af Församlingens Åldermän, hans sot börjades med sjukdom, som liknade watusot, Kom sig åter före att han Söndagen kunde gå i Herrens Hus, fick sedan efter egen berättelse sig dödlig sot i wädret under hemgången ifrån Kyrkan, blef sedan sängliggande 8 weckor, torkades bort, dog den 23 Juli och war 62 år gl."

Ingrid Tyggesdotter dog i Smedjemåla 1789-06-21 av rötfeber.

Paret hade följande barn:

Nils Månsson f 1735-10-05 i Medlen, d 1812-11-29 i Klippingsbo
Peter Månsson f 1738-10-08 i Medlen, d 1739-07-25
Zachris Månsson f 1740-07-20 i Medlen, d 1825-10-06 i Stålbergsmåla
Kirstin Månsdotter f 1743-04-17 i Medlen, d 1812-01-02 i Medlen
Karin (Cajsa) Månsdotter f 1745-10-13 i Medlen, d 1822-03-20 i N Båldön
Sissa Månsdotter f 1748-01-24 i Medlen, d 1809-03-12 i Gustavsbygd
Anders Månsson f 1752-04-12 i Medlen, d 1779-12-31 i Smedjemåla

Ingiärd Nilsdotter, Ingrid mor, var sannolikt dotter till Nils Gummesson, bonde i Smedjemåla 1691-1707. Hon hade syskonen Giertrud f 1677, d 1714-03-29 i Smedjemåla, Bonde f ca 1680, trol död i pesten, och Kierstin. Detta framgår  bl a av följande tingsärende:
"Södra Möre Härads Sommarting Pro Anno 1736

Criminalia. d 6 Maii. (sid 27)
No. 15. Pär Nilsson i Ugglebo hade uttaget Stemning på sin Hustrus Kierstin Tyggesdotters wägnar, på hennes mosterman Lars Pärsson i Smediemåla, at emot lösen afstå ./4 Skatte-Cronohemt derstädes. I hwilket mål Lars Pärsson wice wersa instämt Pär Nilsson för obefogat Stemningsmål med Expenser.
   Parterne äro tillstädes ock företedde Pär Nilsson fullmackt af dess Swågrar Pär Tygesson i Medlen, Olof Andersson i Träknifsmåla ock Måns Olsson i Medlen, at å deras wägnar så wäl som dess hustrus söka utlösa Lars Pärsson utur ./4 SkattCronohemt Smediemåla, hwarhos de all sin rätt till samma hemt på Pär Nilsson öfwerdraga, hwilken erbiuder sig detta hemmans börd lösa med 120 DSmt, Nemln för sin Swärmoder Ingierd Nilsdrs 1/3 40 D, för hennes systrar Giertruds och Kierstins delar likaledes 40 D hwardera som giör förstbeda Summa;
Resolutio.
Så wida Pär Nilsson i Ugglebo finner sig befogad i börd lösa ./4 SkatteCronohemt Smediemåla åligger det honom enligit Kgl. BördsRätts förord. åhr 1720 § 6 bördeskillningen, som han sielf utnämt till 120 DSmt på behörig ort nedsätta och sedan sin talan lagl. fullfölja. "

Kierstin Knutsdotter, Måns mor, var dotter till Knut Persson, bonde i Träkniv, Arby, 1667-1678 och hans hustru Ingrid Månsdotter d 1709-11-07 i Träkniv.

-Marie

11
Vissefjärda / SV: Per Andersson Lassamåla 1702
« skrivet: 2023-11-18, 21:54 »
Hej,

Nja, jag tror inte att häradsskrivaren skulle göra en tankegroda mellan Jakobsson och Svensson som upprepade sig i så många år. Om han gjort fel i ett eller två år, men det är alltför lång tid tycker jag. Jag vet faktiskt inte vad jag tror om det hela, det är jättekonstigt.

Det fanns två Per Andersson i Ödevatsmåla. Dels Per Andersson som var gift med Anders Nilssons syster Ingrid - se utdrag ur småprotokoll i min föregående post - och dels "din" Per Andersson, som bara bodde där ett år som nygift. Om du tittar bland födda i Ödevatsmåla 1733 så hittar du två små flickor födda med bara några veckors mellanrum: Marja f 1733-03-04, dotter till Per Andersson och Ingrid Nilsdotter, och Kirstin f 1733-03-26, dotter till Per Andersson och Maria Persdotter. (det framgår av dopvittnena att det var Kirstin som hörde hemma i Lassamåla). Redan 1704 var "din" Per Andersson tillbaka i Lassamåla och fick fler barn där.

Anders Nilsson hade för övrigt en syster till, Kirstin Nilsdotter, vigd 1707-06 med Per Persson i Norra Gusemåla.
Det kan kanske vara bra att ha i åtanke om du är på jakt efter lämpliga Maria Persdöttrar från Gusemåla. Visserligen får Kirstin och Per ingen dotter med detta namn enligt födelseboken, men det är stora glapp i deras barnaskara, så kanske några barn aldrig blev inskrivna. (Jag har inget faktiskt belägg för att Per Anderssons fru var barn till detta par, men det är en hypotes som verkar ganska rimlig)

Mvh
Marie

12
Vissefjärda / SV: Gume Torsson
« skrivet: 2023-11-18, 11:59 »
Hej,
Jag är också helt med på att Lars Gummesson sannolikt var son till Gumme Torsson Stång och hans fru, liksom att Per Thorsson som dog i Bromboda 1719.

Här är bara några lösryckta pusselbitar som jag har:

Som redan sagts ovan bodde säkert Gumme Torsson som nygift i Skäppebo. Det finns en hälftenbonde Gumme Thorsson med hustru i Skäppebo 1706-1707. Sannnolikt är det detta par, eftersom dopvittnena till deras son Per f 1707 inkluderar folk från bl a Plaggebo, som Gummes hustru Cecilia Staffansdotter kom från.

Cecilia var dotter till Staffan Persson, d 1744 i Plaggebo Södregård, och hans hustru Cecilia Larsdotter d 1733 i Plaggebo Södregård.
Staffan hade en bror, Per Persson, som i sitt andra gifte gifte sig med Kerstin Håkansdotter från Trollamåla måla (alltså en koppling till Trollamåla). Han hade även brodern Jon, de var alla bönder i Plaggebo.

Cecilia Larsdotter är enligt mina noteringar troligtvis från Kammarbo i Vissefjärda och dotter till en Lars Svensson. Det grundar jag på denna domboksnotering:
"Ur Södra Möre Småprotokoll 1730, sid 269
Truls Jonsson i Kammarbo lät genom nämndemannen Pär Andersson i Kyrkeby för rätten uppvisa det köpebrev han av sina svågrar Sven Nilsson i Träknivsmåla och Staffan Pärsson i Plaggebo Undfått d 16 febr 1709 på deras hustrurs arvsrätt uti ¼ skattecronohemmanet Kammarbo, efter säljarnas sahl svärmoder, emot utbetalt och qvitterad köpeskilling 60 rdr smt till vardera, begärandes köparen härå jämte sin egen hustrus arvsrätt åtnjuta laga med det varför honom beviljades på förestående ¼ skattecronohemman det 1 upbudet."

Enligt mantalslängderna finns Lars Svensson som bonde i Kammarbo 1653 till senast 1677 (jordeböcker för några år på slutet, vilket gör det mera osäkert)

---
Jag noterar att Lars Gummesson i Trollamåla, som ju ska ha kommit till Trollamåla från Bockabo, har ett par dopvittnen från Bockabo.
1738 - Jöns Nilsson i Bockabo. Denne är gift med länsmansdottern Ingeborg Johansdotter Thorsell f 1720. Värt att notera: hennes far var länsman Johan Persson Thorsell f ca 1674, vars far hette Per Torsson (ej densamme som han i Bromboda). Vet inte om där finns någon släktskapskoppling till Gumme Torsson Stång, men namnet Tor är inte så vanligt, och Lars Gummesson bör ju ha varit i Bockabo av någon anledning.

1741 - Mattis Nilsson. Detta bör vara Mattis Nilsson från Trollamåla måla, son till Nils Håkansson och Ingrid Jonsdotter. Mattis gifte sig 1742 med Maja Nilsdotter från Hult, Vissefjärda, född i Bungemåla 1722, dotter till Nils Persson i Hult och hans hustru Brita Nilsdotter. Brita var dotter till Nils Månsson i Alsjökulla/Bungemåla (fast hon var själv född i Törestorp), och denne Nils Månsson var bror till Brita Månsdotter som var gift med den Per Torsson som dog i Bromboda == Gumme Torsson Stångs bror.

Ja, visst är det rörigt... Men kanske pusselbitarna kan vara till någon hjälp.

Vänliga hälsningar
Marie


 





13
Vissefjärda / SV: Jonas Jönsson och Ingrid Åkesdotter
« skrivet: 2023-11-18, 11:22 »
Hej,

Jag är inte säker på om det framkommit i någon av posterna ovan, men födelsedatum för Jonas Jönsson är 1762-01-31 i Smedjemåla.
Hans mor, Kirstin Månsdotter, var själv född i Medelen, men hennes föräldrar Måns Olofsson och Ingrid Tyggesdotter bodde på äldre dagar i Smedjemåla, som Ingrid ärvt efter sin mor. (Måns och Ingrid är mina anfäder)

Vänliga hälsningar
Marie

14
Vissefjärda / SV: Per Andersson Lassamåla 1702
« skrivet: 2023-11-18, 11:14 »
Hej,
Tack för dina vänliga ord om mina mantalsavskrifter. Tyvärr växlar väl kvaliteten, så att de jag skrivit av senare är betydligt mer korrekta än de första som jag skrev av (Kåraböket). Men Lassamåla tillhör de senare, och jag har precis dubbelkollat några längder för att se om där verkligen står Anders Svensson, vilket det gör (även 1714 där jag tidigare satt ett frågetecken)

Men det står definitivt Anders Jacobsson fram t o m 1702, så din Per Andersson bör ju vara hans son. Likaså verkar det väldigt troligt att gossen Jacob som föds 1707 är son till Anders Jacobsson.

Anders Svensson skulle möjligen kunna vara en ung morbror till Ingeborg Olofsdotter, vars far hette Olof Svensson och var bonde i Lassamåla 1671-1698. Men det är ju en gissning. Å andra sidan så står det faktiskt bara att Anders i Lassamåla dör 1714, så det skulle ju teoretiskt kunna vara så att Anders Jacobsson dör tidigare, och Ingeborg gifter om sig med Anders Svensson. Hmm. I så fall var hon gift med tre olika Anders...

Jag vet inte varifrån Anders Jacobsson kom, men några av barnen har dopvittnen från Mortorp, t ex sonen Sven f 1700 som har Håkan i Pukebergsmåla, Mortorp, som dopvittne. Maria f 1704 har hustru Kirstin i Kroksjö (finns Kroksjö i såväl Madesjö som Mortorp). När samma Maria dör är hon änka i Skärvet, Mortorp.

Ingeborg Olofsdotter har en syster, Gertrud, som gifter sig med Per Åslesson i Kullen. Gertrud dör redan omkring 1703.

När Anders Jacobsson? dör gifter Ingeborg om sig med Anders Nilsson från Ödevatsmåla. Denne Anders är son till bonden Nils Olofsson i Ödevatsmåla. Han har en syster Ingrid som är gift med en Per Andersson. De finns som inhyses i Ödevatsmåla efter att de sålt sin gårdsdel till Anders 1735:

"Småprotokoll ht 1735
Uppå Anders Nilssons begäran i Lassamåla beviljades honom tingsrättens sköte- och fastebrev på 1/3 av 5/8 skattekronohemmanet Ödevatsmåla, detta härad och Wissefjärda socken, som han med nöjaktig lösen lämnade sig tillhandlat och sin svåger och syster Pär Andersson och Ingrid Nilsdotter i Ödevatsmåla d 2 maj 1732 varandes denan 1/3 av 5/8 skattecronohemmanet Ödevatamåla härå tinget uppbudet 3 ggr etc."

"Din" Per Andersson bor också i Ödevatsmåla helt kort i samband med att han gifter sig med Maria Persdotter. De får där dottern Kirstin, f 1733. Året därpå föds sonen Anders i Lassamåla.

Ingreborg Olofsdotter och Anders Nilsson får ett gemensamt barn, sonen Olof Andersson f 1716 i Lassamåla och död 1761 i Ödevata.

Om Ingeborg Olofsdotter och hennes barn har jag följande notering från småprotokollen:

"Södra Möre småprotokoll ST 1737
Ingabor Olofsdotter i Ödevatamålan uti vittnens närvaro d 1 maj nästl upprättade testamente och förordnande upplästes, som innehåller, att dess son Sven Andersson, som alltid visat henne tro hc lydnad, skall, utan framdeles åtal, behålla 1/3ding i 1/4del skattekronohemmanet Lassamåla, som hon emot sin mann inköpt av kongl. Majt och crona, vilket efter Sven Anderssons begäran genom länsmanne wälaktad Eric Sahlsten avfördes till den kraft som lag förmår."

Detta måste vara sonen Sven, f 1700. Han är dräng hos Per Andersson i Lassamåla 1737-1738, men försvinner därefter ur rullorna. Vet ej var han blev av.

Ingeborg dör 1747-03-15 i Ödevatsmåla.

Vänliga hälsningar
Marie







15
Vissefjärda / SV: Läshjälp bouppteckning
« skrivet: 2023-08-27, 23:07 »
Åh, det var bara roligt, för nu fick jag äntligen lite nytta av att jag i jakten på en anfader till mig, som också hette Jonas Nilsson, gick igenom alla Jonas Nilssöner i Vissefjärda, inklusive din.  ;)

- Marie

16
Vissefjärda / SV: Bromboda
« skrivet: 2023-08-27, 22:45 »
Nu har jag faktiskt hittat belägg för att Sven Tyggessons hustru verkligen hette Ingeborg!
Hon var nämligen vittne vid häradstinget sommartinget 1686, bild 1580, i det mål där Åsle Persson i Kulla blivit ihjälslagen av båtsman Staffan Svensson Lustig från Alsjökulla. Citat: "och i det samma nappade båtsmanshustrun Karin  Tufwesdotter rönpåken ifrån honom, hwar man de skiljdes ifrån hwarandra som Swän Tyggessons hustru i Bromboda en ärlig kvinna hustru Ingriborg Johansdotter skall wäta bryta den åklagerskan på tillfrågan intet hade att excipera emot,"
Hustru Ingriborg Johansdotter blir sedan grundligt utfrågad, och hennes namn nämns vid flera tillfällen. Så, jo, det var Ingeborg som var Sven Tyggessons hustru.

17
Vissefjärda / SV: Bromboda
« skrivet: 2023-08-27, 17:37 »

1714 var hustrun Britta Månsdotter i Bromboda dopvittne när Sven Månsson och Karin Månsdotter i Gusemåla döpte sin son.
Britta var gift med bonden Per Torsson i Bromboda och syster till barnets mor.


I Södra Möre dombok 1714 omtalas att Måns Gummesson i Bamsekulla hade av änkan Britta Svensdotter i Bromboda som lån fråntagit en oxe, som betalning för de pengar han utlagt för henne såsom utlagor.
Måns skulle återgiva henne oxen och betala böter.
ArkivDigital: Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Kalmar län (H) EVIIAABA:441 (1714) Bild: 3620

Vad bra, då har vi ytterligare belägg för två slutsatser vi dragit, och vi vet att Britta var änka ytterligare ett år tidigare (förut var det ju datumet för Nils Månssons i Alsjökullas gårdsköp 1915)

Citera
När Zakris Danielsson och Maria Mattisdotter i Bromboda 1704 döpte dottern Kerstin, står bl.a. en Annika i Bromboda som dopvittne.

Jag vet inte vilka Zachris och Maria är, däremot flyttade de sedan till Andersmåla, där de fick sonen Daniel 1709. Vid det tillfället var dopvittnena Måns Larsson Bromboda Franz i Andersmåla Hustru Segrid i Andersmåla Piga Karin i Bromboda.

I mantalslängden dyker det 1723 upp en Daniel Börjesson i Bromboda, namnet Daniel är ju ovanligt. Jag har gjort en till kommentar om honom längre ner


Citera
1708 anges en hustru Kerstin i Bromboda som dopvittne, när Måns (Larsson) i Bromboda döpte sitt barn.

Jag tänkte först att du menade Måns hustrus, Gertrud Olofsdotters, syster som var gift med Jon Trullsson. Men hon hette ju Karin!


Citera
Jon Johansson (ca 1688-1748), son till Sven Tyggessons i Bromboda son Johan Svensson (ca 1656-1746) i Bönemåla, gifte sig 1712 i Vissefjärda med bonden Per Franssons änka Sissa Börjesdotter (ca 1673-1741) i Andersmåla.
Jon och Sissa bodde efter giftermålet några år i Andersmåla, innan de flyttade till en gård i Bromboda. De flyttade senare vidare till Bönemåla.

Har du hittat belägg för att Jon Johansson var son till Johan Svensson? Jag har varit inne på samma linje, men inte hittat belägg, och varit lite konfunderad över att Jon verkar ta över sin gårdsdel i Bromboda efter Måns Larsson och Gertrud Olofsdotter när de dör i samband med pesten.

Ha, nu hittade jag belägg för ovanstående! Det måste vara Jons syster Kerstin Johansdotter som först gifter sig med Eskil Persson i Förlångsö (piga i Bönemåla) och när denne dör gifter om sig med Lars Hindriksson, bror till Gertrud/Marja, Påvel, Karin, m fl i Båldön. Lars och Kerstin har Jon som dopvittne till jag tror samtliga sina barn, både när han är i Andersmåla och när han är i Bromboda. (Att Lars gifter sig med Jons syster förklarar ju också varför han inte opponerar sig över arvet efter Gertrud/Marjas dotter; han får väl sin beskärda del genom hustrun)

Angående Sissa Börjesdotter så var hon ju änka redan när hon gifte sig med Per Fransson. Jag har gjort följande notering/hypotes:
"Sissa är änka när hon gifter sig med Per Frantsson 1701.
1700-07-10 gifter sig Joan Persson från Jäppamåla, Långasjö, med pigan Sissa Börjesdotter i Målatorp. Det skulle kunna vara samma Sissa, som i så fall blev änka snabbt. Hittar inte Joan och Sissa i mantalslängderna för Målatorp. Inte heller någon tänkbar fader Börje. Däremot finns en Börje i Målatorp endast 1673 (mantalslängder saknas, jordeböckerna ger otillräcklig information)."

Sedan ser jag att en Daniel Börjesson år 1723 tar över halva Jon Johanssons gårdsdel i Bromboda. Teoretiskt skulle han ju kunna vara relaterad till Sissa. Men jag har en notering me en andrahandsuppgift om att han i själva verket skulle vara född i Högahult i Madesjö 1687.
(När jag tittar bland vigda så ser jag att en Daniel Börjesson, båtsman, gifter sig 1714 med quinspersonen Maria Olofsdotter i Gusemåla. Tror inte detta behöver vara relevant. Maria är nog (gissar jag) dotter till båtsmannen Olof Lustig i Gusemåla, och inte släkt med systrarna Olofsdotter i Bromboda.)

- Marie



18
Vissefjärda / SV: Bromboda
« skrivet: 2023-08-27, 14:52 »

Till Marie Petersson Engnell:
30/7 2023 skrev du under Vissefjärda →Nils Månsson Bungamåla, dotter Elin Nilsdotter https://forum.rotter.se/index.php?topic=193866.msg1654324#msg1654324 om Måns Nilsson (ca 1645-1727) i Alsjökulla att han ”var gift två gånger, dels med en Ingrid Svensdotter, som dog i Alsjökulla ca 1685, dels med Karin Svensdotter från Bromboda (dotter till Sven Tyggesson)”.
Varifrån kommer uppgifterna om Måns Nilssons första hustru?

Hej,
Jag är fortfarande ute i min stuga, där jag inte har tillgång till pärmmaterialet hemifrån. Jag har inte skrivit in i mitt släktforskningsprogram var jag hittat namnet Ingrid. Däremot vet jag att även Eivor Johansson och Lena Nilsson fann samma förnamn på Måns Nilssons första hustru när de skrev om Alsöjkulla i hembygdsboken "I Dackebygd" 1991, så namnet bör finnas dokumenterat någonstans. Dock inte i mantalslängderna, så mycket vet jag. När det gäller Svensdotter som efternamn har jag däremot gjort en notering om att det är Göran Johansson som påstår detta i den brevdiskussion med min mor och Herbert Johnsson. Jag har också noterat att jag inte själv har kunnat belägga det.


19
Vissefjärda / SV: Läshjälp bouppteckning
« skrivet: 2023-08-27, 13:22 »
Catharina, jag är rätt säker på att "din" Jonas Nilsson är född i Gajemåla, Vissefjärda, 1772-01-25.
Son till Nils Svensson och hans hustru Stina Håkansdotter.
Denna Stina Håkansdotter är född i Skuteryd, Vissefjärda 1746-02-02 och dotter till Håkan Mattisson från Skuteryd och hans hustru Karin Månsdotter från Knappsmåla, Vissefjärda. Stina Håkansdotter fick en halvsyster Maja Håkansdotter f 1762. Maja gifte sig med Nils Petersson i Kullen, d v s Jonas Nilssons närmaste skyldeman enligt bouppteckningen. Nils är alltså Jonas mosters make!

Om du tittar i mantalslängderna för Gajemåla och Nickamåla så ser du att Nils Svensson i Gajemåla fram till och med 1794 har hemmavarande sönerna Jonas och Peter. 1795 finns bara Peter kvar. Samtidigt, 1795, har Jaen Svenssons änka i Nickamåla fått en ny dräng, Jonas, som året därpå gifter sig med änkans dotter.

- Marie


20
Vissefjärda / SV: Bromboda
« skrivet: 2023-08-08, 12:41 »
Oj, det var intressanta uppgifter! Ja, Görans inlägg förklarar ju varför Sven Tyggessons hustru borde heta Johansdotter, eller Johannesdotter. Jag håller med dig angående Ingeborg - måste medge att jag inte läste den fulla texten om pestoffren igår, men nu när jag har gjort det så kan jag inte annat än hålla med dig om att Svens hustru och Ingeborg sannolikt är olika personer.

Björketorpsbrevet är ju från 1660-talet, men även om det inte är helt relevant i sammanhanget så noterade jag att Måns Larsson i Bromboda vid två tillfällen, 1697 - dotter Gertrud, 1699 - dotter Ingrid, hade dopvittnen från Björketorp, i det första fallet Ingeborg i Björketorp, i det andra fallet Kirstin i Björketorp. Två andra Larssöner, Sune i Vastansmåla och Gumme i Medlen, har också dopvittnen från Björketorp vid ungefär samma tid. I Sunes fall Gertrud, i Gummes fall Elisabeth och Lisken.
Gumme i Medlen och Måns i Bromboda torde väl vara bröder, enligt mina noteringar båda troligen söner till Lars Gummesson i Brändemåla, men Sune Larsson i Vastansmåla är jag inte närmare "bekant" med. Jag har trott att han var släkt med folket i Krukö och med kopplingar till Kåraböket. Han döpte tre barn i Vissefjärda, och de har vittnen från Krukö, Muggetorp, Yasjömåla, Lekaremåla och Kyrkeby. Sissa 1697-01-10, Gunnil 1698-08-07, Marja 1702-04-13.

Ja, detta var väl något av en parentes till ämnet.

Nu måste jag tyvärr rusa, och jag har inte hunnit läsa de länkarna du gav mig ordentligt. Ska göra det senare idag.

- Marie

21
Vissefjärda / SV: Bromboda
« skrivet: 2023-08-08, 00:00 »
Hej,

Vad gott att höra att du tycker mitt resonemang om Tygge Svenssons änka verkar hålla.

Eftersom det står Svens hustru i Brombo om en kvinna som dör ca 1711 så känns det ju logiskt att  detta handlar om den hustru Ingeborg som dör just 1711. Men Johansdotter vet jag fortfarande inte var det kommer ifrån. Kanske omnämns hon, eller en svärfar Johan, i en dombok?

Jag var hemma en sväng idag och bläddrade i min mors släktforskningspärmar. Där hittade jag en sammanställning av brukare som Herbert Jonsson ställt samman för Bromboda, en lista som sträcker sig ända tillbaka till 1540-talet. Här omnämns Sven Tyggessons hustru som Ingeborg Johansdotter, men det finns ingen förklaring till hur han fått fram det efternamnet.
I övrigt omfattar listan följande brukare före jordeböckerna och landskapshandlingarnas tid (årtalen är ungefärliga, de representeras endast av streck för varje 10-årtal):

1540 - Änkan Kerstin
1550 - Länsman Pär Nielsson
1570 - Länsman Tygge
1585 - Länsman Per Jönsson
1592 - Länsman Anders Håkansson
1598 - Sven Påfwelsson
1627 - Tygge Swensson
etc.

Gertrud Svensdotter var dopvittne hos Jöns Nilsson under hans första gifte. Tyvärr vet jag inte riktigt vem han var, och inte heller vem hans första fru var. En ganska vild gissning är att hon skulle kunna heta Carlsdotter och vara dotter till en Carl Persson i hans första äktenskap. Denne Carl gifte sig sedermera med Kerstin Mattisdotter ifrån Parismåla (vars far kom från Törsbo), och de bodde i Törsbo men fick inga barn tillsammans.

I sitt andra gifte bör Jöns ha varit gift med Gertrud Staffansdotter, dotter till Staffan Persson och Ingegärd Persdotter från Ingemundebo Östregård. Men då var ju inte Gertrud i Bromboda dopvittne...

Jag vet inte vad det blev av Gertrud efter makens död, bara att hon fortfarande bodde i Andersmåla när svågern Nils Månsson gjorde gårdsaffärer med henne 1715. Jag kan vare sig hitta någon vigsel eller när hon dog. Det verkar inte heller som om hon och Frantz fick några barn. De var ju bara gifta i ett par år innan han dog (han var gift två gånger innan)

Förresten, en parentes angående Andersmåla. Frants son Per Frantsson verkar ha dött under pesten, och näste bonde, Staffan Svensson, gifte sig med en änka från Medlen och flyttade till gården. Det verkar som om han har en koppling Husgöl i Fridlevstad. Av dopvittnen att döma verkar han ha haft två systrar, Elsa och Märta, som gifte sig med Anders Persson resp Sven Persson Husberg i Husgöl, så någon koppling verkar där finnas. Känner du, som är hemmastad i Fridlevstad, till dessa personer?

Jag tittade lite efter andra Tyggar, eftersom namnet ju är så pass ovanligt, och hittade följande i Vissefjärda (som inte dött som spädbarn) från ungefär samma tid som Tygge i Bromboda:
Tygge Persson, död 1701 i Backabo, 66 år
Tygge Gummesson, död 1741 i Hällasjömåla, 84 år gammal
Tygge Persson, död 1748 i Medlen, 78 år gammal
Tygge Svensson, död 1763 i Backabo, 54 år

De småbarn som hetat Tygge har haft direkt koppling till någon av ovanstående.

I närliggande Torhults rote i Torsås hittar jag
Tygge Sunesson f ca 1650 i Skruvemåla
Tygge Persson f 1694 i Torhult

Jag hittar inga Tyggar i Stig Carlssons sammanställningar för LJuder och Långasjö, men i KGF hittar jag däremot
Tygge Persson död 1747 i Ålebäcksås, Ljuder

Olof Andersson d 1704 har jag inte stött på förrän nu. De enstaka dödnotiserna på sid 109 i Vissefjärda C:1 har tydligen missats plf, åtminstone finns inte Olof med på den skivan.

Jo, det är mycket information som man aldrig får fram av mantalslängderna, särskilt inte av de riktigt gamla. En del år saknas ju dessutom längderna, och man har bara jordeboken, med ännu mindre information, att tillgå. Trots det så tycker jag att jordeböckerna ofta ger minst lika mycket som tidiga husförhörslängder (om man nu inte är ute efter namn på hustrur, förstås, för de står ju sällan med).

Jag noterar att båtsmannen Per (Olofsson) Swahn försvinner ur rullorna ca 1712. Det var ju inte ovanligt att bonddöttrar gifte sig med byns båtsman (eller att bonddotterns man blev båtsman i byn). Kanske är det han som var Brittas make, som borde vara död 1715?

Hälsningar
Marie


22
Vissefjärda / SV: Bromboda
« skrivet: 2023-08-06, 23:15 »
(fortsättning på föregående post):


Även jag har Ingeborg Johansdotter som hustru till Sven Tyggesson. Jag har tidigare nämnd korrespondens mellan min mor och Herbert som källa, utan några ytterligare noteringar. Jag ska kika när jag kommer hem.

Sven Tyggesson döper ju en dotter till Ingeborg, men ingen av hans kända barn fick döttrar efter Ingeborg Johansdotters död, så det går inte att stärka hypotesen därigenom.

Teoretiskt skulle hon ju även kunna vara Olof Nilssons hustru nr 3. För gift var hon ju.

Jag vet inte vem den änklingen Måns Gummesson var som gifte sig med änkan Brita Gummesdotter i Bamsekulla. Paret fick ju inga barn tillsammans, och någon Måns Gummesson förekommer inte heller som far till något annat barn före 1713.

Brita Gummesdotter kom i alla händelser från Kimbramåla, Vissefjärda, och var del av bonden Gumme Jonssons omfångsrika barnaskara. Gumme Jonssons släkt kom från Krysseboda i Algutsboda. Hon hade tidigare varit gift med Håkan Persson i Bamsekulla, som dog 1708-02-23.

Jag vet inget specifikt om personerna du nämner i dödboken.

1700 Sissa – vet ej
1701 Karin Svensdotter, 40 år – Skulle åldersmässigt kunna vara syster till Sven Tyggessons barn. Han har i och för sig redan en annan dotter som heter Karin, som är gift i Alsjökulla, men det var ju inte helt ovanligt att två syskon fick samma namn.
1704 Maria, 70 år – tror att hon heter Tufvesdotter i dödboken. Ser inte ut som Tyggesdotter
1705 hustru Karin, 66 år, kan absolut inte tyda vems hustru hon är.
1710 Tygge – Sven Tyggesson har ju inte döpt någon känd son till Tygge, vilket han ”borde” ha gjort. Kanske detta är hans son? Kanske denne har något handikapp som gjort honom oförmögen att  ta över en del av gården? Bara gissningar…
1721 gamla pigan Elin Tyggesdotter – ja, hur kan det hänga ihop?? Om hon är dotter till gamle Tygge måste ju prästen gjort en felberäkning på åtskilliga år. 57 år vid sin död innebär ju född 1664, och då hade Tygge redan varit död i 20 år.

- Marie

23
Vissefjärda / SV: Bromboda
« skrivet: 2023-08-06, 23:13 »
Hej Jörgen,

Sedan sist har jag läst igenom mina gamla sammanställningar och hypoteser kring Bromboda. I den förra tråden skrev jag att Bromboda var lite av en vit fläck på min Vissefjärda-karta, men det är inte helt sant, för jag har skrivit ner funderingar i relation till mantalslängden där. Ett bekymmer har naturligtvis varit just Britta Svensdotter, eftersom hon var den enda av Sven Tyggessons barn som bevisligen levat till vuxen ålder, men utan att lämna några säkra spår efter sig i mantalslängderna.

Sannolikt var hon då gift 1692, eftersom hon fick barn vid denna tid (tyvärr verkar kyrkoarkiven på SVAR vara ur funktion idag, jag får bara dysfunktionella länkar som säger att IT-avdelningen undersöker felet).

Brita i Bromoda var även dopvittne:
 1699 när Per i Baggetånga döpte sin dotter Ingelöf. Övriga vittnen Johan i Emmabo Per i Bockabo Elin i Bockabo
1702 när Johan Svensson i Kulla döper sin dotter Valborg övriga: Per i Bamsekulla, Per Tyggesson i Backabo, Matthis i Kulla, Ingeborg Svensdotter i Förlångsö och Gertrud i Bromboda (här borde Gertrud vara Måns hustru, för Gertrud Svensdotter var ännu ogift och borde stått som piga, medan Per Svensson ännu ej gift sig med Gertrud Hindriksdotter)
1703 när båtsm Johan Carsson i Udden döper sin son Carl. Övriga: Per i Baggetånga (jfr ovan 1699), dräng Sven Larsson Prästgården, hustru Kirstin i Udden, pigan Kirstin i Udden, Kirstin i Prästgården
1703 när Jon (Trulsson) i Brombo döper dottern Ingeborg. Övriga: Sven i Gajemåla, Hindrik i Nickamåla, Oluf i Parismåla, h Karin i Parismåla
1705 när Per Svensson i Bromboda får sonen Per. Övriga: Gumme Larsson i Medlen, Ingel Svensson  i Fiddekulla, Gertrud Hemmingsdotter i Fiddekulla
1706 när Jon Trulsson i Bromboda döper sonen Truls. Övriga Måns Trulsson Parismåla, Hindrik i Nickamåla, hust Ingrid i Parismåla
1709 när Anders Muhlenberg i Bromboda döper dottern Gertrud. Övriga: Jon Larsson Bändemåla, Marta Bromboda
Efter 1712 är väl troligen hustru Brita i Bromboda liktydigt med Brita Månsdotter.

De resonemang jag har gjort har delvis grundat sig på en korrespondens mellan min släktforskande mamma Ingrid Petersson och Vissefjärdaforskaren Herbert Jonsson. Nu har jag åkt ut till min stuga, och deras korrespondens finns där hemma, så när jag väl är hemma igen kanske jag  kan tillägga mera. Nu får jag använda mig av de noteringar jag har i mitt släktforskningsarkiv i datorn.

Olof Nilsson:

Var bonde i Bromboda ca 1648-1698
Sannolikt gift minst 2 gånger
1) ca 1646 med Bodill ?Tyggesdotter?, d mellan 1655 och 1660 i Bromboda
2) efter 1655 med N N
3) möjligen efter 1682 med N N
Följande kända barn:

Malin Olofsdotter f ca 1656, d 1704 i Emmabo, g m
1) Jöns Assarsson från Rukebo, f före 1645, mördad 1682, paret bosatt i Bönemåla
2) Johan Jonsson f ca 1656 d 1716, paret bosatt i Emmabo

Gertrud Olofsdotter f ca 1670 d 1712, g m Måns Larsson från Brändemåla, paret bosatt i Bromboda

Karin Olofsdotter f före 1685 i Bromboda, g 1697 m Jon Trulsson från Parismåla, paret bosatt i Bromboda 1697-1731, därefter torpare i Bockabo


Angående Olofs hustru Botil hittade jag noteringar som jag gjort för några år sedan och sedan glömt bort. Om det jag skriver nedan har någon rim och reson kan knappast Britta Svensdotter ha gift sig med den åldrade Olof, vilket jag framförde som ett hugskott i den tidigare tråden.

Det här är vad jag har noterat:
Herbert Jonsson menade att Botil var dotter till Tygge Svensson. Men jag är tveksam till detta.
Eftersom jag har mycket stor respekt för Herberts kunnande tar det emot att gå emot hans hypoteser, men jag vill ändå presentera en alternativ teori, baserad på mantalslängderna och på ett mål vid Södra Möres Häradsrätt 1649-01-29.

Herbert menade att Tygge Svensson var gift med en person vid namn Cecilia, som förekommer i mantalslängden som fattighjon 1655. Enligt min hypotes är detta fel, och hon var en annan person som tillfälligt bodde i Bromboda.

Om man tittar i mantalslängderna så dör Tygge ca 1642. 1644-1645 drivs gården av Änkan.
1646 har man i mantalslängden strukit över ordet Änkan och ersatt detta med Olof i Brombo.

Jag tror att Botil i själva verket var Tygges änka, och det grundar jag på detta:

Redan 1648 har Olof i Brombo en dotter omnämnd i mantalslängden, dvs en flicka som är minst 12-15 år. Detsamma gäller 1649. 1655 finns där även en son, och nu noteras att hustrun är åldrig.
Sedan är det ett glapp i mantalslängderna, och 1660 är gården delad mellan Olof i Brombo och Sven Tyggesson. Olofs hustru omnämns inte längre som åldrig.
Enligt min hypotes skulle Sven Tyggesson alltså vara son till Tygge Svensson, men även styvson till Olof Nilsson. Han är då den son som omnämns i mantalslängden 1655.

Tittar man på Olofs döttrar i sammanställningen så verkar de ha fötts efter 1655. Jag skulle alltså tro att den åldriga hustrun dött i glappet mellan längderna, och att Olof gifter om sig. Möjligen/troligen dör hustru nr 2 runt 1682, för då är Olof singel igen fram till 1685.

År 1649, året efter att Olofs dotter omnämns i mantalslängden, dör rättaren Assar Jönsson i Rukebo under olyckliga omständigheter som startar i samband med att Olof och Botil håller bröllop för sin dotter. Här följer ett citat ur den texten:

1. Examinerades Oluf Nilsson i Bromboda hwilken efther aflagd Eedh sanfärderligen witnade Nämbl. Den 2 Julij 1648 hölt iag ett bröllopp, och hade hoos mig mina goda wänner. Och efther be.de Per Gertonssons hustru och min hustru woro någott skylde derföre han obuden kom till oss och tillijka medh flere som budne woro, bleff inbuden, samma afton kom be.de Assar Jönsson, Hans Tysk och Sone i Bredasiöö dijt obudet, och efther de woro mina gode wänner, budh iagh in dhem - Tå omsijder blef Kyrkioherden Hr Nils och Per Gertonsson sigh emellan ordkastandes eller Lijfligt trätandes; då sade Assar till Per Gertonsson hwad will tu här och Skoijade på honom. Per Gertonsson sade, Låth blijfwa mig, Iagh hafwe Inthett biedt för tigh. Då kastade Assar åt honom en talrik och träfte honom inthet, och wille åth honom medh en Knif. Och Per Gertonson badh Sone i Breasiö hiälpa sigh uth oskadder hwilket och skedde, och omsijder badh min hustru Bodill honom och några flere, gå in i andra stugan, och när de der en stundh suttitt och woro glade, badh iagh dem gå in i andra stugan igen och sitta till hoopa, hwad mera för eller sedan skedde weet iag inthet...

Här ovan framgår a) att Olofs fru heter Botill och b) att Olof håller bröllop, troligen för den vuxna (styv)dottern som finns i mantalslängden 1648-1649.

Som sagt, detta är bara min alternativa hypotes, och jag hyser stor respekt för Herberts teori.

Tygge Svensson bör rimligtvis ha varit son till bonden Sven Påfwelsson, som brukade gården före honom. Detta menade även Herbert Jonsson. Svens fulla namn finns bl a i landskapslängden för 1606 – han verkar ha varit bonde i Bromboda redan före 1600, och han försvinner ur längderna efter 1627, då han ersätts av Tygge.

- Marie

24
Vissefjärda / SV: Petter Jonsson född 1754-09-15 i Lindön
« skrivet: 2023-08-05, 11:51 »
Jag har några uppgifter om Käsemåla som kanske kan hjälpa dig att forska vidare i Algutsboda.

Elins förste man, Åke Olofsson, var son till bonden Olof Persson i Käsemåla. (Jag är själv ättling efter Åkes bror Per, som hamnade i Källekulla och Källehult i Algutsboda). Olof Persson hade två systrar, Brita och Maja. Brita gifte sig med Per Jonsson i Huvudhult, Algutsboda, och Maja med Nils Jonsson från Huvudhult, Algutsboda (två bröder skulle jag tro). En tredje syster, Botil, gifte sig med Gumme Nilsson från Suttaremåla i Algutsboda. Det fanns ytterligare en syster, Sissa, som hamnade i Lessebo, vet ej namnet på hennes make.

Det finns alltså en tydlig koppling mellan Käsemålafolket och Algutsboda.
Av Åke Olofssons syskon hamnar, förutom Per Olofsson, se ovan, följande i Algutsboda:
 
Nils - i Långerås
Måns - i Suttaremåla

-Marie

25
Vissefjärda / SV: Petter Jonsson född 1754-09-15 i Lindön
« skrivet: 2023-08-05, 11:40 »
Hej Anna-Lena,

Jo visst är det det. Jag har skrivit in följande text om dopvittnen i min släktforskning:
vittnen Nils Gummesson i Tomeshult, Karl i Borstetorp, hust Annika i Månsamåla, pigan Elin i Gisemåla. (det är med standardiserad stavning av ortnamnen)

Elin var född i Huvudhultakvarn i Algutsboda. Det var hennes far som kom därifrån. Det framgår mantalslängder och av detta småprotokoll från 1722:

Uppvidinge småprotokoll 1722 st
¼ Huvudhultaqvarn av Sven Mattisson ibm som han till hälften av sin syster änkan Elin Mattesdotter i Gisemåla dess arvepart 35 rdr smt resten för lika summa själv ärvt likmätigt av vittnen corroborerat köpebrev 5 maj 1717 1 gn

Att forska i Algutsboda är ganska knöligt, för där finns inga kyrkböcker alls förrän på 1720-talet, vilket du kanske redan har märkt.
Jag har sannolikt inga egna kopplingar till Elin Svensdotter, och har inte utforskat hennes släkt alls. Men jag har dopvittnena för de syskon till henne som är födda efter starten av kyrkoböckerna. Eftersom texten i Algutsboda C:1 är så svår tänker jag att du kanske vill ha dessa.

Mattis Svensson f 1731-06-22 (C:1 sid 105)
vittnen kyrkoväktare Nils i Pedersmåla, dräng Anders i Greveshult, Staffan i Bökevara, hust Britta i Björnahult piga Kirstin i Huvudhultakvarn.

Britta Svensdotter f 1733-12-30 (C:1 sid 139)
vittnen Annika Berg i Maskummeberg, kyrkovärden Johan i Kalvamo, hust Ingeborg i Bökevara, pig Kirstin i Gisemåla.

Jag har ett småprotokoll till som berör Sven Mattsson:

Uppvidingen småprotokoll 1726 ht
¼ Sutaremåla av Svenn Mattsson i Huvudhultakvarn, som han köpt för 120 rdr smt ifrån Måns Jonsson och dess hustru Märta Jacobsdotter i Sutaremåla, vilka senare betingat sig undantag av stugurum, 2 skäppeland åkrar samt foder till en ko efter köpebrev med vittnen bestyrkt 15 okt 1726, 1 gn


- Marie


26
Vissefjärda / SV: Petter Jonsson född 1754-09-15 i Lindön
« skrivet: 2023-08-05, 01:27 »
På Arkiv Digital hittar jag även Helena Håkansdotters bouppteckning. Hon dog ju lite senare än Petter, så här finns även listat var barnen har blivit av och vilka de gift sig med: Medelstad häradsrätt (K) FII:81 (1828) Bild: 1840 Sida: 361

- Marie

27
Vissefjärda / Bromboda
« skrivet: 2023-08-04, 13:18 »
En fortsättning på den diskussion om Bromboda som tagit sin början här: https://forum.rotter.se/index.php?topic=193866.0
Den har hittills mest handlat om perioden från slutet av 1600-talet till ett antal år efter pesten.

Några av frågorna som kommit upp:
Vem var Sven Tyggessons dotter Britta gift med?
Vem var Måns Larssons hustru? Hette hon Gertrud och var dotter till Olof Nilsson, eller kan hon ha varit Britta?
Vad hette Per Svenssons hustru, Gertrud eller Maria Hindriksdotter?
Vem var Per Thorsson, som var gift med Britta Månsdotter från Alsjökulla och bonde i Bromboda några år på 1710-talet?

Senaste posten i ämnet:

Om Måns Larssons hustru i Bromboda hette Gertrud bör Britta Svensdotter i Bromboda varit gift med någon, som åren 1705-1712 inte finns med i mantalslängderna.


Per Svenssons hustru i Bromboda kallas i vigselnotisen 1704 i Vissefjärda för Maria Hindriksdotter, men hette nog Gertrud Hindriksdotter. Detta framgår bl.a. av ett mål 1712 i Södra Möre dombok och vid denna tid var både Per och Gertrud döda. ArkivDigital: Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Kalmar län (H) EVIIAABA:377 (1712) Bild: 3690


Jag fortsätter gärna diskussionen kring dessa personer, men kanske bör vi föra den under en ny rubrik, t.ex. "Bromboda".

Hälsningar
Marie




28
Hej Anna-Lena,

Ja, det var ju lite retfullt med Petter, att det var fel person när du lagt ner så mycket möda redan.
Men din "nye" Petter finns det också mycket material om, så du kommer säkert snart ikapp med forskningen.

Jag har svarat dig i de andra trådarna, den nystartade om Petter Jonsson och den äldre om Olof i Käsemåla.
Nu blev vi släkt igen, din Jon Persson är bror till min anmoder Anna Persdotter. :)


- Marie

29
Vissefjärda / SV: Petter Jonsson född 1754-09-15 i Lindön
« skrivet: 2023-08-04, 13:02 »
Personakt
Jon Persson



Bonde i Käsemåla 1754-58, i LIndön 1759-62. Blev 40 år.

Far   VIII:115 Per KARLSSON. Född omkring 1683 Lindön, Vissefjärda [1]. Död 1771-04-02 Norra Lindön, Vissefjärda [1].
Mor   VIII:116 Karin SIMONSDOTTER. Född omkring 1689 Hulan, Vissefjärda [2]. Död 1725-12-26 Norra Lindön, Vissefjärda [1].

Född   1722-05-14 Norra Lindön, Vissefjärda [3].
vittnen Per Persson d.y. Muggetorp Hindrik Olsson Gajemåla Hustru Elin Persdotter V. Hult Piga Maria ibm

Död   1762-10-17 Norra Lindön, Vissefjärda [4].



Äktenskap med Elin Svensdotter

Maka   Elin Svensdotter. Född 1725-02-07 Huvudhultakvarn, Algutsboda [5]. Död 1755-06-15 Käsemåla, Vissefjärda [4].
   
Vigsel   1753-07-01 Vissefjärda [6].
drängen i Lindön Ng och änkan i Lassamåla

Familjen bosatt   1753-07-01 Käsemåla, Vissefjärda [7].
   
Son   Peter Jonsson. Född 1754-09-15 Käsemåla, Vissefjärda [8].



Äktenskap med Brita Andersdotter

Maka   Brita Andersdotter. Född 1738-11-12 Eskilsryd, Madesjö [9]. Död 1812-04-29 Olofsbo, Madesjö [10].
   
Vigsel   1762-06-08 Vissefjärda [4].
änklingen i Lindön och pigan i Eskilsryd, Madesjö

Familjen bosatt   1762-06-08 Norra Lindön, Vissefjärda.

30
Vissefjärda / SV: Petter Jonsson född 1754-09-15 i Lindön
« skrivet: 2023-08-04, 13:00 »
Personakt
Karin SIMONSDOTTER



Blev ca 36 år.

Far   IX:231 Båtsman Simon LAGMAN. Död efter 1709 [1].
Mor   IX:232 Simon LAGMANS hustru. Död efter 1709 [1].

Född   omkring 1689 Hulan, Vissefjärda [2].
avlider vid 36 års ålder
I vigselboken för hennes första gifte kan man tolka hennes hemort som antingen Hökamåla eller Hulan. Jag tror det är Hulan. Rent geografiskt ligger det närmare till hands, och dessutom finns där en stor skillnad: I Hulan finns nämligen sedan länge båtsman Simon Lagman, som mycket väl skulle kunna vara hennes far.

Död   1725-12-26 Norra Lindön, Vissefjärda [3].
36 år gammal hustru



Äktenskap med Lars Månsson

Make   Lars Månsson. Född före 1695 Muggetorp, Vissefjärda [4]. Död före 1711-12 Norra Lindön, Vissefjärda [4].
   
Vigsel   1710-04-20 Vissefjärda [5].
drängen i Muggetorp och pigan i Holan (alt möjligen Hökamåla, men troligen Holan)

Familjen bosatt   1710-04-20 Norra Lindön, Vissefjärda [6].


Äktenskap med Per KARLSSON

Make   VIII:115 Per KARLSSON. Född omkring 1683 Lindön, Vissefjärda [3]. Död 1771-04-02 Norra Lindön, Vissefjärda [3].
   
Vigsel   1711-12-30 Vissefjärda [4].
båda från Lindön, hon änka.

Familjen bosatt   1711-12-30 Norra Lindön, Vissefjärda.
   
Son   Karl Persson. Född 1712-01-21 Norra Lindön, Vissefjärda [3]. Död 1713-03-22 Norra Lindön, Vissefjärda [7].
Son   Per Persson. Född 1714-01-31 Norra Lindön, Vissefjärda [3].
Dotter   VII:58 Anna PERSDOTTER. Född 1716-02-26 Norra Lindön, Vissefjärda [8]. Död 1792-06-15 Stolpabäck, Vissefjärda [9].
Son   Per Persson. Född 1718-03-30 Norra Lindön, Vissefjärda [3]. Död 1719-11-01 Norra Lindön, Vissefjärda [3].
Son   Johan Persson. Född 1720-02-14 Norra Lindön, Vissefjärda [7]. Död 1792-08-31 Bönemåla, Vissefjärda [10].
Son   Jon Persson. Född 1722-05-14 Norra Lindön, Vissefjärda [11]. Död 1762-10-17 Norra Lindön, Vissefjärda [12].
Dotter   Elin Persdotter. Född 1724-05-31 Norra Lindön, Vissefjärda [3]. Död 1802-05-07 Baggetånga (Åbyholm), Fridlevstad [13].
Dotter   Maria Persdotter. Född 1725-10-31 Norra Lindön, Vissefjärda [3].
Son   Karl Persson. Född 1725-10-31 Norra Lindön, Vissefjärda [3].



Noteringar

ARBETSHYPOTES:
Angående Karins första äktenskap:
Det finns ett enda tänkbart alternativ i PLF: 1710-04-20 gifter sig Lars Månsson dräng i Muggetorp med Karin Simonsdotter piga i Hökamåla. (sid 121 i C:1 - jag är dock tveksam, jag tor att hon kommer ifrån Holan, och att där även står Holan och inte Hökamåla)
Om Lars dör kort efter kan Karin ha gift om sig med Per. Problem: det finns inte någon Lars Månsson bland döda, vare sig vid denna tid eller senare, som stämmer in åldersmässigt.

Däremot finns följande:
Muggetorp:
1696-1704 - Bonde Måns Larsson med hustru
1705-1710 - Måns änka, 1708-1710 har hon en son.
1711-1712 - Gårdsdelen tas över av Lars Pärsson med hustru.
Ingen Lars Månsson med hustru dyker upp i Muggetorp eller i Hökamåla.

Lindön:
1708-1710 - Bonde Lars Pärsson med hustru
1711 - Bonde Lars Pärsson försvinner och ersätts med Lars Månsson med hustru (jfr Muggetorp)
1712 - Lars Månsson är borta och hans gård har tagits över av Pär Carlsson med hustru.

Hökamåla:
Inga spår efter någon av personerna, men på 1750-talet finns där en bonde Carl Simonsson.
Värt att notera: En av bönderna i Hökamåla heter 1680-1708 Carl. Om han har någon son som heter Per framgår dock inte. Det verkar inte finns några kopplingar med dopvittnen till Hökamåla.

31
Vissefjärda / SV: Petter Jonsson född 1754-09-15 i Lindön
« skrivet: 2023-08-04, 12:58 »
Personakt
Per KARLSSON



Bonde i Norra Lindön 1712-1771. Blev ca 88 år.

Född   omkring 1683 Lindön, Vissefjärda [1].
dör 88 år gammal

Död   1771-04-02 Norra Lindön, Vissefjärda. Dog av fråssan [1].
ålder 88 år



Äktenskap med Karin SIMONSDOTTER

Maka   VIII:116 Karin SIMONSDOTTER. Född omkring 1689 Hulan, Vissefjärda [2]. Död 1725-12-26 Norra Lindön, Vissefjärda [1].
   
Vigsel   1711-12-30 Vissefjärda [3].
båda från Lindön, hon änka.

Familjen bosatt   1711-12-30 Norra Lindön, Vissefjärda.
   
Son   Karl Persson. Född 1712-01-21 Norra Lindön, Vissefjärda [1]. Död 1713-03-22 Norra Lindön, Vissefjärda [4].
Son   Per Persson. Född 1714-01-31 Norra Lindön, Vissefjärda [1].
Dotter   VII:58 Anna PERSDOTTER. Född 1716-02-26 Norra Lindön, Vissefjärda [5]. Död 1792-06-15 Stolpabäck, Vissefjärda [6].
Son   Per Persson. Född 1718-03-30 Norra Lindön, Vissefjärda [1]. Död 1719-11-01 Norra Lindön, Vissefjärda [1].
Son   Johan Persson. Född 1720-02-14 Norra Lindön, Vissefjärda [4]. Död 1792-08-31 Bönemåla, Vissefjärda [7].
Son   Jon Persson. Född 1722-05-14 Norra Lindön, Vissefjärda [8]. Död 1762-10-17 Norra Lindön, Vissefjärda [9].
Dotter   Elin Persdotter. Född 1724-05-31 Norra Lindön, Vissefjärda [1]. Död 1802-05-07 Baggetånga (Åbyholm), Fridlevstad [10].
Dotter   Maria Persdotter. Född 1725-10-31 Norra Lindön, Vissefjärda [1].
Son   Karl Persson. Född 1725-10-31 Norra Lindön, Vissefjärda [1].



Äktenskap med Maria Germundsdotter

Maka   Maria Germundsdotter. Född 1708-10-04 Lindön, Vissefjärda [1]. Död 1790-12-21 Norra Lindön, Vissefjärda [1].
   
Vigsel   1728-01 Vissefjärda [11].
änkl. i Lindön pig. i Stolpebäck

Familjen bosatt   1728-01 Norra Lindön, Vissefjärda.
   
Son   Karl Persson. Född 1729-10-26 Norra Lindön, Vissefjärda [1]. Död 1750-02-25 Norra Lindön, Vissefjärda [9].
Son   Germund Persson. Född 1732-01-23 Norra Lindön, Vissefjärda [1]. Död 1800-01-13 Lybäcksholm, Torsås [12].
Dotter   Karin Persdotter. Född 1735-02-09 Norra Lindön, Vissefjärda [1].
Dotter   Gunill Persdotter. Född 1737-12-26 Norra Lindön, Vissefjärda [1]. Död 1798-03-04 Bönemåla, Vissefjärda [9].
Dotter   Cajsa Persdotter. Född omkring 1739 Norra Lindön, Vissefjärda [13]. Död 1818-01-21 Bönemåla, Vissefjärda [9].
Dotter   Karin Persdotter. Född 1741-02-15 Norra Lindön, Vissefjärda [1].
Son   Petter Persson. Född 1746-08-24 Norra Lindön, Vissefjärda [1]. Död 1812-03-06 Bönemåla, Vissefjärda [9].
Dotter   Ingrid Persdotter. Född 1749-10-15 Norra Lindön, Vissefjärda [1]. Död efter 1798 [14].



Noteringar

Södra Möres Småprotokoll 1721
Sid 314
Per Carlsson i Lindön infann sig för rätten och begärde att som han nu till hustru har Karin Simonsdotter, han kan för med rätten den 24 oktober 1711 … … nu mera laga kraft vinna dom som originaliter upptaddes, varmed samma tillvärkande dammat ¼ dels hemman Muggetorp tillbytte nyköpta skattehemmanet Lindön ¼ begära och ograverat besitta , utan har han och därefter likmätigt nu uptagande skrift av samma dato köpt dess utom i detta Lindö hemman 1/16 del emot 20 RDR smt, av Lars Håkansson i Kammarbo, Påfvel Hindrichsson i Båldön samt Karin Håkansdotter i Muggetorp, allt inom börd, förm. Tan det hans hustru arv med …. 1/16 del däruti, att mätte honom således på åtta bemält Lindöns såsom in aller 3/8 del hemman 1 uppbudet beviljas.
Resolutio:
… Per Carlsson i Lindön på dess hustrus vägnar således är … befunne av detta 3/8 dels nyköpts skattehemman Lindö, …. dito sin fränden sochen inom börd, så lämnas honom också första uppbudet dock bör han ...exidera lagfart … lan, bör han det uptadda dokumentet av 24 oktober 1711 på den tillhandlade 1/16 dels däruti, låta av de till rättens undersökta personer under skrivas, som och därföre … försom att fullgjöra sin …  (vänsterkanten av texten ej avfotograferad)

Sid 348
Pär Carlsson i Lindön, hvars hustru Karin Simonsdotter sig allanort? Nytter denna rätts lagar, kvarstwinden? Doco af 24 oct 1711, blivit ägare av 2 delar uti 3/8 dels nyköpte skattehemmanet Lindön, såsom sig tillbytt emot en lika stor del i Muggetorp, utan (…) tar … i skrift och …. dato, sig tillhandlat för 20 RDR smt även 1/6 där uti av Lars Håkansson i Kammarbo, Påfwell Hindrichsson i Båldön och Karin Håkansdotter i Muggetorp, allt inom börd, ägandes hon och själv i desta 3/8 delar 1/6 bag… wadn nu att måtte honom det andra uppbudet beviljas, emedan han därpå på sin hustrus vägnar unge… … … 27 februari 1 uppbudet avhållit, wiandes och anmodat omnocinda bref mot af de 24 october 1711 att förväl säliaren sin bomärke såsom vittnen sin namn och bomärken inderstått och beviljandes honom och i Lindön på hustruns vägnar det andra uppbudet. (svårläst, gör nytt försök!)

Södra Möres dombok 1722-1723, sid 11
Sid 11
Per Carlsson i Lindön infant sig för rätten och begärde att som han nu till hustru har Karin Simonsdotter, hwilken härads Rätten den 24 oktober 1711 ej allenast fått nu sin under laga kraft wunnen domb, som originaliter uptaddes, hwarmedgst henne (honom?) tillerkänndts det emot ¼ dels hemman i Muggetorp tillbytta nyköpta skattehemmandet Lindön ¼ behålla och ograveradt besitta, utan har hon (han?) och derefter ej tvistigt en uppstanden skrift af samma dato, köpt dess utom i detta Lindööns hemman 1/6 del emot 20 rdr smt, af Lars Håkansson i Kammarbo, Påfwel Hindrichsson i Båldön samt Karin Håkansdotter i Muggetorp, allt inom börd, förutan det hans hustrus även äger 1/6 del däruti, att måtta honom således på efterbemälte? Lindön såsom in allt 3/8 dels hemman beviljas.
RESOLUTIO
Emedan Per Carlsson i Lindöön, på dess hustruns wägnar, således nu ägarna befinna af detta 3/8 dels nyköpt skattehemman Lindöö i Vissefjärda socken inom börd, så … av honom nu dar å första upbudet, dock minus? Wärdare lagfart påföller …, bör han det nu uptadde instrumentet af 24 oktober 1711, på den tillhandlade 1/6 dehl däruti, låta af de till wittnens underskrifter? Personer underskrivandes som och därföre dvarje? Försorg, att siällingar suar? Wanl. Bomärken inniti väl passta romburen understrukna.

Sid 631
3 gl upbjudes på sin hustus vägnar Per Carlsson i Lindön, 3/8 dels nyköpta skattehemmanet Lindöön, hwaruti bemelte hans hustru sig allenast 1/16 del ägor, uthan har och tillbytt sig däraf 2/8 delar emot lika stor andel i Muggetorp, och likaledes tillkiöpt sig inom börd 1/16 del för 20 C samt, som och af de 2ne förra upbuden karligas är att affordra?.
(med hustru avses här Karin Simonsdotter som ännu lever)

Sid 45
20. Efter uttagen stämning framkom för rätten Per Carlsson i Lindön, och kärade till Per Nilsson och Swen Persson i Båldön för det de 14 dagar framför nästl. Kundelsmässo till båtsman fått hans lagstadda dräng Jon Månsson, med honom därför ej … något, påståendes i dy att måtte de påläggas honom därför wadringiälla h… skriftligen… som och att betala honom efter sefigina expenser till 7 rdr 4 smt.
Resolutio: det står drängen fritt att göra som han vill med detta. (tror jag)

32
Vissefjärda / SV: Petter Jonsson född 1754-09-15 i Lindön
« skrivet: 2023-08-04, 12:52 »
Hej Anna-Lena,

Nu blev vi släkt igen! Per Carlsson och Karin Simonsdotter är även mina anfäder, jag är ättling efter deras dotter Anna, som gifte sig med nämndemannen Per Germundsson i Stolpabäck.
Efter Karins död 1725 gifte Per Carlsson om sig med en en syster till Per Germundsson, Maria. Hon var ca 25 år yngre än sin make. De fick 8 barn, medan Per och Karin fick 9.

Jag tycker nog det står Karin i texten i C:1, och hon finns även dokumenterad på många andra ställen, som Karin Simonsdotter. Det brukar uppges att hon vid sitt första gifte kom från Hökamåla i Vissefjärda, men jag tror faktiskt att det är en feltolkning och att hon i själva verket kom ifrån Hulan. Dels passar det bättre geografiskt, dels finns ett lämpligt föräldrapar för henne i Hulan - Simon Lagman, båtsman i Hulan 1687-1709 och hans hustru.

Jon föds 1722-05-14 och är lillebror till den Johan du nämner.

Jag kan skriva ut mina personakter för Jon och hans föräldrar och posta dem här.

När det gäller Troxmåla så har bygdeforskaren Tomas Alriksson gjort en gårdsgenealogi som omfattar Torhults rote, där Troxhult ingår. Tyvärr har även han den felaktiga uppgiften att Per kom från Bungemåla. Men i övrigt står där rikligt om Lena Håkansdotters släkt. (Gårdsgenealogin finns även till försäljning. Om du är intresserad av att fördjupa dig kostar den i digital version 50:-- och kan köpas här: http://klgf.com/docs/Torsas.html )

Ja, Elin blev ju sorgligt nog bara 30 år. Jon gifte om sig i juni 1762, med Brita Andersdotter från Eskilsryd. Men det blev ett kort äktenskap, eftersom Jon dog i oktober samma år.

Hälsningar
Marie

33
Vissefjärda / SV: Olof Perssons hustru i Käsemåla
« skrivet: 2023-08-04, 12:31 »
Hej Anna-Lena,

Ja, Elin Svensdotter, som kom från Huvudhultakvarn, var gift först med Åke Olsson och därefter med Jon Persson från Lindön. Jo, jag har mera uppgifter. Jag ser att du startat ett ämne om Per Jonsson från Käsemåla, så vi kan fortsätta skriva där.

- Marie

34
Hej Jörgen,

Tack för källhänvisningen för målet i Södra Möre 1712. Jag har plockat fram det, både original och den renoverade från Göta Hovrätt. Lite svårläst, men även jag ser ju att Per Svenssons hustru här kallas Gertrud, och att även deras dotter Marta har dött.

Ja, det ger ju många nya möjligheter. Kanske prästen även skrev fel i dödboken, så att det var Pers och inte Månses hustru som dog samtidigt som Måns Larsson. Jag fortsätter gärna diskussionen, kanske även Henrik. Jag kan starta ett nytt ämne och posta en länk här. Det är alltid så roligt att diskutera och att försöka förstå de här tidiga tiderna.

- Marie

Ny forumtråd finns här: https://forum.rotter.se/index.php?topic=194062.0

35
Hej Jörgen,

Tack för denna information!

Jag får dock inte ihop det riktigt, när det gäller Britta som maka till Måns Larsson, för det finns några väldigt motsägelsefulla uppgifter om man tittar i kyrkböcker och i mantalslängd.

Å ena sidan...

När Måns Larsson kommer till Bromboda 1690 tar han året därpå över en del av Olof Nilssons gård. När Måns får sitt första barn är Malin Olofsdotter f i Bromboda g i Bönemåla och Emmabo dopvittne, och för barn nr 2 är Malin Olofssons styvdotter Kerstin Jönsdotter från första giftet dopvittne.
Måns död finns noterad i Vissefjärda (G, H) C:1 (1696-1735) Bild: 94 Sida: 179. På raden ovanför honom står ordagrant:
Hustru Gertru i Brombo, Månses hustru!

Alltså borde ju Gertrud heta Olofsdotter, vara Olof Nilssons dotter och Malins syster.

Men, å andra sidan...
Tittar man i mantalslängden så står det att ÄNKAN övertar Måns Larssons gårdsdel i Bromboda. Det kan ju inte gärna vara Gertrud, för hon dog ju samtidigt som Måns.

Men, å tredje sidan...

Dock var det ju även en annan bonde i Bromboda som dog i samma veva, Sven Tyggessons son Per. Jag skulle därför tro att det är hans änka, Marja Hindriksdotter från Båldön, som tar hand om en gårdsdel, medan Per Torsson och Britta Månsdotter övertar den andra.

I så fall så vet vi fortfarande inte riktigt var Britta Svensdotter hör hemma i allt detta. Hon levde ju helt klart 1715 (när Nils Månsson gör gårdsaffärer med henne och syskonen, se post ovan) och var då troligen änka. Men jag tror inte att hon var hustru till Måns.

Bara ett hugskott, och kanske jag nu förivrar mig helt och hållet, men...

Olof Nilsson verkar bli änkling 1682 enl. mtl och är sedan omgift 1685. Tänk om det är han som gifter om sig med Sven Tyggessons dotter Britta? Han försvinner ur rullorna 1699, så i så fall blir Britta en ung änka, och Måns Larsson blir hennes svärson, inte hennes make.

Hälsningar
Marie


36
Hej Anna-Lena,

Javisst, Per Thorsson i Alsjökulla! Jomen, det var förstås därifrån min mor och Vissefjärdaforskaren Herbert Jonsson drog slutsatsen om Britta Månsdotter som Pers hustru. En sak är ju klar - om det var samma Per Thorsson i Alsjökulla som i Bromboda så kan han inte ha varit gift med Brita Svensdotter, eftersom hon var gift och bosatt i Bromboda före 1710 (dopvittne till syskonbarn). Man kan dock fråga sig var de i så fall höll hus mellan 1700 och 1713. Kanske finns svaret om man letar vidare bland dopvittnena till syskonbarn. Jag hinner inte titta på det just nu, men en snabbkoll på Gumme Torsson i Stångsmåla visar att Ingel Månsson i Fåglasjö var dopvittnen till två av hans barn. Ingels son Sven gifter sig ju sedan med din Elin Nilsdotter från Bungemåla! Så visst finns det en koppling där, även om den inte säger så mycket om Per Thorsson och hans fru. (Det finns för övrigt flera andra giftermålakopplingar mellan Fåglasjö och Alsjökulle, och dessutom döper man på båda platserna barn till Ingel, allt väldigt intressant och väl värt en fördjupning)

Jag är rätt säker på att "din" Elin är född 1708 och därmed 51 år vid sin död i Bungemåla. Den första Elin dog nog, den nya fick hennes namn. Det var ofta som Vissefjärdaprästerna missade att skriva in döda barn i dödböckerna. Sen flyttade familjen runt en hel del, och det är ju inte ovanligt att födelsedatum med tiden förvanskas, särskilt i så "rörliga" familjer.

När det gäller Per och Johan i Knappsmåla så finns det ju ingen födelsebok som berättar när de föddes. Jag skrev av här i den ordning de kom upp efter mina överslagsberäkningar. Johan var enligt 72 år vid sin död 1741, och torde därmed vara född ca 1669 (egentligen + - 10 år, för han var änkling när han dog, så det var nog hans barn som fick gissa hans ålder och berätta den för prästen). Per har vi ingen uppgift om hur gammal han var vid sin död, så där har jag skrivit att han måste vara född FÖRE 1671 eftersom han var gift bonde 1691. Om han var född ett eller tio år före 1671, ja, det vi ju inte någon ordentlig kunskap om. Men visst verkar det väl troligt att han var äldre än Johan, det tänker jag också.

Jag undrar, hur har du hittat Petter Jonasson f 1751 som din ana? Har du kunnat verifiera att han inte är den 1/4 år gamle Petter Jonasson som dör i Bungemåla 1751-10-20? Jag har alltid utgått ifrån att det var han som dog, särskilt som Jonas döper en ny son till Petter i sitt andra äktenskap med Karin Persdotter (denne är född 1769-04-05 i Lindehult, Vissefjärda, och dör 1834 i Knappsmåla, Vissefjärda). Nu blir jag lite nyfiken på denne andre Petter från Bungemåla, var han blev av och vem han gifte sig med, om han nu faktiskt inte dog som spädbarn. Kanske är vi släkt på flera sätt då.

Vad roligt att du har gläjde av mantalslängderna! Jag skrev av dem dels för att jag kände att de behövdes, eftersom där inte finns några husförhörslängder, och dels för att jag behövde träna upp min förmåga att tyda gamla texter. Någon gång i framtiden skulle jag vilja gå igenom dem igen och räta ut frågetecknen, eftersom det faktiskt var en väldigt god väg att lära sig texttydning. Idag skulle jag nog kunna rätta till de flesta konstigheterna... Men det var ett väldigt roligt jobb, för jag kände att det gav mig ett "fågelperspektiv" på bygden - vilka familjer som hamnade var etc - som var intressant och till stor nytta. Det gläder mig att fler kan ha samma nytta av dem.

-Marie

37
Hej Henrik,

Jo, det är lite mystiskt med Britta. Jag känner mig också väldigt osäker.

Nils Månsson d y i Alsjökulla som dopvittne borde väl i och för sig funka oavsett om Britta kom från Alsjökulla eller Bromboda - Nils var enligt mina noteringar gift med med Brita Svensdotters syster Karin från Bromboda, så han kunde vara dopvittne i egenskap av hennes man. Däremot finns det ju ingen uppenbar koppling mellan Nils Månsson i Bungemåla och familjen i Bromboda. Han funkar ju bättre som dopvittne om Britta är hans syster.

Jag noterade också Gumme Thorsson i Stångsmåla som dopvittne. Han var såvitt jag vet gift med Cecilia Staffansdotter från Plaggebo. Cecilia återvände till Plaggebo som änka 1730, så denne Gumme kan inte vara densamme som Gumme Thorsson som gifte sig i Alsjö 1705 - han var gift tre gånger och dog i Ryggamo 1771. Han borde väl vara en bror till Per Thorsson, kan man tycka...

Per Tor(e)sson och Kerstin Börjesdotter hittar jag i Stig Carlssons familjetabeller över Ljuder. Där står att de utflyttade ifrån Ljuder by till annan socken ca 1702 - kanske hamnade de i Vissefjärda?

Hälsningar
Marie

38
Hej Anna-Lena,

Det här är den familjebild jag tycker mig få fram för Per Nilsson i Knappsmåla (platserna är i Vissefjärda om ej annat anges):

Per Nilsson f ca 1639 d 1704, bonde i Knappsmåla 1667-1704.
(Sannolikt son till Nils i Knappsmåla, som var bonde där 1644-1680)
Per Nilsson var sannolikt gift två ggr, första gången före 1667 enl mtl, andra gången trol omkring 1682. Hustru nr 2 kan ha varit Ingelöf d 1704 vid 45 års ålder (se diskussion ovan ang Pers hustru).

Barn:
Johan Persson f ca 1669 d 1741, bonde i Knappsmåla 1699-1733
g m Ingeborg Hindriksdotter f ca 1682 i Klippingsbo d 1746

Per Persson f före 1671 d ca 1698. Bonde i Knappsmåla 1691-1698.
g m Brita Larsdotter, f före 1674. G 2 1701 med Thore Håkansson

Karin Persdotter f ca 1673, d 1741 i Bungemåla
g m Nils Månsson f ca 1672 i Alsjökulla, d 1740 i Bungemåla. Bonde i Alsjökulla, Törestorp, Korpahult (Madesjö), och Bungemåla

Båtsman Anders Persson Saxkula f ca 1675, d 1699 i Bungemåla
g 1697 Martha Svensdotter (hon från Bungemåla vid vigseln)

Måns Persson, f ca 1683 d 1760 i Knappsmåla. Bonde i Knappsmåla 1706-1739
g 1705 m Maria Månsdotter f ca 1681 Alsjökulla d 1757 (syster till Nils Månsson ovan)

Elin Persdotter f före 1685
g 1700 m Per Tyggesson f i Backabo, bonde i Knappsmåla 1701-1706, därefter i Backabo

Ingel Persson f ca 1689, d 1766 i Backabo. Bonde i Knappsmåla 1709-1715, i Backabo 1716-1766
g 1 1708 m Gunnil Tyggesdotter f ca 1678 i Backabo, d 1734 i Backabo (sannolikt syster till Per Tyggesson ovan)
g 2 1734 m Elisabeth Persdotter f 1711 i Lindehult

Efter födelsebokens införande föds ytterligare två barn i Knappsmåla som endast uppges ha "Per" som far. Under förutsättning att Per Nilsson verkligen var gift två gånger är det troligtvis hans barn:

Per, f 1699 d 1699
Botil, f 1701 (okänt vad som hände henne)

hälsningar
Marie






39
Hej Anna-Lena,
Jo, säkert kan Per Nilssons hustru ha levt många år efter det att han dött. I de här gamla mantalslängderna omnämns sällan inhyses personer, likaså omnämns sällan de som räknas som "utgamla".
Men, vad som även gör Ingelöf så intressant är att Per Nilssons barn döper döttrar till Ingelöf. Det är bara datumet för hennes död som verkar så... fel. Men, det var faktiskt så att just 1704 så skrevs en sida i dödboken på ett helt annat ställe än övriga dödbokstexter. Tänk om man skrivit in årtal i efterhand och något blivit fel? Ja, jag vet inte... Egentligen tror jag att Ingelöf är rätt  person, men det rimmar ju illa med dödboken.

-Marie

40
Hej Henrik,

Nej, i ärlighetens namn har jag inte några särskilt starka belägg för att det var Brita Månsdotter och inte Brita Svensdotter som var gift med Per Thorsson. Bromboda är än så länge lite av en vit fläck på min Vissefjärda-karta (som jag borde undersöka närmare, eftersom Ingeborg Svensdotter, gift med Per Olofsson i Förlångsö, är min anmoder). Uppgiften om Brita Månsdotter är en andrahandskälla, en diskussion om Alsjökulla förd för länge sedan mellan min släktforskande mor och Herbert Jonsson, vilka korresponderade flitigt. Brita Svensdotter verkar ju som en mycket troligare hustru, särskilt som jag även har detta ur en dombok från 1715:
"Ur Södra Möre dombok 1715:
Tredje uppbud för skattehemmanet Brombo som Måns Nilsson i Alsjökulla köpt den 1/2 1713 av sina skyldemän Johan Svensson i Bönemåla, h. Britta Svensdotter i Brombo, h. Gertrud Svensdotter i Andersmåla och Per Olsson i Förlångsö"

Det påvisar ju att Britta Svensdotter verkligen fanns i Bromboda 1715. Men, värt att notera... för Ingeborg i Förlångsö står maken som skyldeman i dombokstexten ovan. Gertrud i Andersmåla är nybliven änka. Per Torsson lever 1715, och borde alltså ha stått som skyldeman istället för sin hustru.

Hustru Brita i Bromboda var också vid ett tillfälle dopvittne hos (brodern) Johan i Bönemåla, när hans son Johan föddes 1702 (C:1 sid 49), likaså hos (brodern) Per Svensson i Bromboda när han får sonen Johan 1705.  Men, det underliga är att hon redan där kallas för hustru. Per Thorsson verkar ju inte komma till Bromboda förrän 1713. jag funderade på om båtsmannen Per Swahn kunde vara Per Thorsson, men båtsmannen kallas för Per Olofsson Swahn, så det verkar inte stämma. Har du några tankar kring detta?

- Marie

41
Hej Anna-Lena,
Angående Brita Persdotter... om du menar vigseln i Vissefjärda (G, H) C:1 (1696-1735) Bild: 56 Sida: 103
så tror jag att där står Pär Joensson i Hufvudhult, Algutsboda, och pigan Britta Persdotter ifrån Korpemåla.

I Korpemåla fanns två bönder som hette Per och som kunde vara far till Britta, och Korpemåla ligger alldeles intill Algutsboda, så man gifte sig ofta över sockengränsen. Knappsmåla ligger längre bort, och jag har inte sett så mycket dopvittnen från Algutsboda där.

Övriga barn du har till Per Nilsson stämmer fint, men där finns flera, bl a Ingel Persson, som var bonde i Knappsmåla 1709-1715 och därefter i Backabo. Jag har börjat gå igenom dem, men får återkomma om detta.

Angående hustrun så tror jag att Per Nilsson var gift två gånger. I mantalslängderna förefaller han att vara ensamstående runt 1682. Hustru nr 2 "borde" ha kunnat vara Ingelöf, död 1704-05-01 vid 45 års ålder. Hon förekommer även som dopvittne, vilket gör det än troligare att hon är Pers hustru. Dessutom döper flera av Per Nilssons barn sina döttrar till Ingelöf. MEN: Problemet är emellertid att Per Nilsson dör 1704-04-20, endast en vecka före Ingelöf. Han är struken i mantalslängden för 1705, men hustrun/änkan kvarstår. Om hon dog en vecka efter honom borde hon också vara struken!
-Marie


42
Jätteroligt om informationen kunde komma till nytta! :)
Men, glöm det jag skrev om Tore Håkansson. Där var jag nog lite för ivrig. När jag kollar närmare så ser jag att "rätt" Tore Håkansson gifter sig med vad som nog måste vara änkan efter Per Persson i Knappsmåla, Brita Larsdotter. Vid vigseln kallas han Åkesson (Vissefjärda (G, H) C:1 (1696-1735) Bild: 57 Sida: 105)

Jag blev så nyfiken på den här familjen efter att jag postat mitt tidigare svar till dig. Just nu försöker jag gå igenom syskonskaran (dvs Karin Persdotters syskon), eftersom den även inkluderar en av mina anfäder. Om ett par dagar postar jag en förhoppningsvis mera korrekt uppställning.

 Där finns också någon koppling mellan Bungemåla och Knappsmåla - Karins bror Anders är båtsman Saxkula i Bungemåla mellan 1694 och 1699, och han gifter sig med Marta Svensdotter från Bungemåla.

- Marie

43
Vissefjärda / SV: Hur finna kvinnor och barn i Vissefjärda
« skrivet: 2023-08-01, 00:59 »
Hej Per,
Detsamma, så trevligt att se dig igen! Hör gärna av dig om du vill diskutera mera släktforskning.
Här finns lite text om Björstorp/Björnstorp i Madesjö: https://nybrokunskap.se/2012/05/16/bjorstorp/

Jag såg nyligen diskussionerna om Cecilia Bengtsdotter och hennes bakgrund i Måstad, det var intressant läsning. Tänk att du hittade henne! 
När det gäller skilsmässan från Eljan/Eliana skulle det verkligen vara spännande att veta varför detta hände - det var ju inte precis vardagsmat vid den här tiden! I alla händelser verkar det ha fått Jonas att lämna det stilla livet som bonde i Susingsborg för att istället bli båtsman i Madesjö.

Tyvärr är nog inte registret över båtsmän i Södra Möre så särskilt komplett. Vet inte om någon arbetar med det numera, eller om det enbart existerar.

- Marie

44
Hej igen,
Ytterligare ett försök till svar angående Karin Persdotters föräldrar i Knappsmåla.

Jag har aldrig förut tittat närmare på detta, men av vad som framgår av mantalslängderna bör hon vara dotter till Per Nilsson. Dels har han ju, som du konstaterat, en dotter i gården 1697 som inte kvarstår 1698. Dels framgår det att Per Nilssons gård delas mellan Tore Håkansson (som är gift med kvinnspersonen Ingrid Persdotter från Knappsmåla; trol Karins syster), och Måns Persson, som gifter sig med Nils Månssons syster Maria Månsdotter från Alsjökulla.
När man sedan jämför dopvittnen så är Nils och Karin dopvittnen hos Måns och Maria, och vice versa.
Av dopvittnen och mantalslängder att döma borde Karin också ha en bror Ingel och en syster Elin, men detta har jag inte undersökt närmare.

Vänliga hälsningar
Marie






45
Några rader till efter denna långa harang.

Det här är vad jag har skrivit in om Måns Nilsson i min släktforskning:

Måns Nilsson i Alsjökulla, f ca 1645, d 1727-08-13.

Far: Nils Carlsson f före 1600 i Alsjökulla, d ca 1673 i Alsjökulla
Mor: vet ej namnet

Bror: Carl Nilsson f ca 1639, d 1710 i Stekaremåla, Vissefjärda.
Carl Nilsson fick minst sex barn, som i sin tur fick åtskilliga barn - "nästan alla" med rötter i Vissefjärda är på något sätt ättling efter Måns eller Nils.

Kända barn till Måns Nilsson (d v s som jag känner till:
I äktenskapet med Ingrid Svensdotter, d ca 1685 i Alsjökulla:
1. Nils Månsson, f ca 1672 i Alsjökulla, d 1740 i Bungemåla, g m Karin Persdotter
2. Brita Månsdotter f ca 1680 i Alsjökulla, d efter 1736 i Bromboda, Vissefjärdag m Per Thorsson
3. Maria Månsdotter f ca 1681 i Alsjökulla, d 1757 i Knappsmåla, Vissefjärda, g m Måns Persson d 1760

I äktenskapet med Karin Svensdotter f ca 1656 i Bromboda, Vissefjärda, d 1716 i Alsjökulla:
1. Nils Månsson f ca 1681, d 1746 i Alsjökulla, g m Karin Matthisdotter f ca 1690, d 1735
2. Ingrid Månsdotter f ca 1687, d 1708 i Alsjökulla
3. Karin Månsdotter f ca 1689 i Alsjökulla, d 1763 i Krumstorp, g m 1) Sven Månsson, Gusemåla Vissefjärda, 2) Carl Nilsson, Krumstorp, Vissefjärda
4. Kyrkoherde Johan Månsson Ahlbaum f 1692 i Alsjökulla, d 1762 i Mortorp g m 1) Anna Christina Holmbeck 2) Charlotta Sofia Raab
5. Carl Månsson f 1697 d 1697 i Alsjökulla
6. Inge Månsson f 1698 d 1749 i Alsjökulla, g m Ingrid Jönsdotter d 1758

Vänliga Hälsningar
Marie







46
Hej,

Oj, det här höll jag på och rotade i för ett par veckor sedan! Jag skrev ett brev till en annan släktforskare där jag berättade om resultatet, och jag tror jag helt enkelt postar den texten här nedan. Med detta sagt så ser jag att Jörgen Håkansson redan kommit till liknande slutsatser som vad jag fått fram :) :

"Nu tror jag att jag har hittat något riktigt intressant som gäller Vissefjärda tidigt 1700-tal. Där fanns ju en bonde som hette Nils Månsson i Alsjökulla, och han fick många barn som nådde vuxen ålder och som många har som anfäder. Men, jag tror att han i själva verket var två personer!
Hans far hette Måns Nilsson. Denne var gift två gånger, dels med en Ingrid Svensdotter, som dog i Alsjökulla ca 1685, dels med Karin Svensdotter från Bromboda (dotter till Sven Tyggesson).
Jag tror han fick en son Nils i vardera äktenskapet. Om jag har rätt i detta så faller många pusselbitar på plats.

Det som hittills har skrivits om Nils Månsson i Alsjökulla (som då ansetts vara en enda person) i I Dackebygd m m är ungefär följande:
Född ca 1681 enl dödboken (orimligt då han gifte sig 1697), död 1646
Gift 1) med Karin Persdotter från Knappsmåla 1697 (finns i vigselboken)
Familjen Bosatt i Alsjökulla, i Törestorp mellan 1702 och 1706, åter i Alsjökulla, bosatt i Korpahult i Madesjö 1710-1711
Barn i gifte nr 1:
Elin f 1698
Gertrud f 1700
Brita f 1703 i Törestorp
Per f 1706 i Törestorp
Elin f 1708
Nils f 1711 i Korpahult
Såväl hustrun som alla barnen anses ha dött i pesten
Gift 2) med Karin Matthisdotter, änka från Skuteryd, 1712-01 (finns i vigselboken MEN där står inget om att han är änkling, bara att hon är änka. Två rader under står om en annan man som gifter sig att denne är änkling)
Familjen bosatt i Alsjökulla.
Barn i gifte nr 2:
Matthis f ca 1712 (saknas i födelsebok) gift i Andersmåla med Ingrid Staffansdotter
Carl f 1714 gift i Målatorp med Valborg Olofsson
Karin f 1718 gift i Fåglasjö med Måns Ingelsson
Jöns f 1720 gift i Virkesjö med Kerstin Svensdotter
Nils f 1723 gift i Alsjökulla med Kerstin Jönsdotter, Stekaremåla
Botil f 1726 gift i Alsjökulla med Sven Månsson, Kyrkeby
Elin f 1731 död 10 år

MEN sen började jag titta på en annan Nils Månsson, i Bungemåla (som enligt noteringar tidigare skulle ha bott i Skuteryd)
Då hittar jag följande:
Född ca 1672 enl dödboken.
Gift med Karin Persdotter
Barn:
Gertrud Nilsdotter f ca 1701 g m Sven Persson i Hult
Brita f ca 1702 g m Nils Persson i Hult
Elin f omkring 1704 g m Sven Ingelsson, Fåglasjö, bosatta i Bungemåla
Per f före 1708 g m änkan Anna Abrahamsdotter från Gajemåla
Nils f ca 1710 g m Sven Ingelssons mor Botil Jonsdotter i Fåglasjö
Som du ser motsvarar barnen i detta äktenskap exakt de barn som föddes i Nils Månsson i Alsjökullas äktenskap nr 1, med Karin Persdotter!
Ovanstående barn finns alltså inte i någon födelsebok, och Nils Månsson i Bungemåla med hustru Karin Persdotter verkar inte ha existerat förrän de kommer till Skuteryd.
I Skuteryd föds så:
Matthis f 1712!! (jfr Nils Månssons I Alsjökullas son Matthis f 1712 som ej finns i födelseboken) Dopvittne bl a Nils Månsson i Alsjökulla. Matthis vidare öden är okända
Carl f 1714 (jfr Nils Månssons i Alsjökullas son Carl också född 1714) Dopvittne bl a hustru Karin i Alsjökulla
Från 1717 är familjen bosatt i Bungemåla
Där föds:
Lars född 1717 död 1725. Vittne bl a pigan Sissa i Alsjökulla
Tvilllingarna Måns och Anders f 1721

Det är när jag jämfört allt detta som jag börjar mer och mer känna att där kanske faktiskt var två bröder med samma namn i Alsjökulla. Den äldre gifte sig med Karin Persdotter från Knappsmåla, som inte alls dog i pesten utan istället levde i Bungemåla tills 1741. Den yngre gifte sig med änkan Karin Matthisdotter från Skuteryd.

Om jag tittar i mantalslängden för Alsjökulla så finns en vuxen son hos Måns Nilsson redan 1693. Från 1698 så omnämns Nils Månsson med hustru i mantalslängden. De är borta från gården 1701-1706 (återfinns då i mantalslängden för Törestorp; att det är rätt par framgår tydligt av de dopvittnen de har till barnen födda där, och redan 1655 finns en notering om att Törestorp brukas av en Börje i Alsjökulla, så den har tydligen funnits i familjen även tidigare). Tillbaka i Alsjökulla 1708-1709, men 1710 finns en notering om att Nils Månsson har flyttat till Korpehult (där jag också hittar honom; han och hustrun brukar en gård som tillhört avlidne bonden Per Larsson).
Samtidigt ser jag i mantalslängden att från 1703 har Måns Nilsson ånyo en hemmavarande ogift son på gården i Alsjökulla. Denne son stryks 1712 (samma år som Nils Månsson i Alsjökulla gifter sig med änkan Karin Matthisdotter från Skuteryd; det som alltså ansetts vara Nils Månssons äktenskap nr 2). 1712 finns i Alsjökulla bönderna Måns Nilsson och Nils Månsson, båda med hustrur.
1712 dyker även Nils Månsson upp i Skuteryd.

Om min hypotes om två Nils Månssöner stämmer så tror jag att det är den unge Nils Månsson, som gift sig med änkan från Skuteryd, som följdriktigt bosätter sig i Skuteryd, där han får sönerna Matthis (han som ej kan återfinnas som född i Alsjökulla) och Carl.
Den Nils som 1712 finns i Alsjökulla är den äldre Nils Månsson, som där får sonen Carl. Han bor där tills han flyttar till Bungemåla 1717. Då flyttar istället hans yngre bror Nils Månsson till Alsjökulla och säljer gården i Skuteryd. Så här står det nämligen vid försäljningen av gården i Skuteryd:

Serien småprotokoll, 1719:
Måns Staffansson Norra Rörsbo men nu bor på halvdelen av halva nyköpta skattehemmanet Skuteryd i Vissefjärda socken, vilket han sig tillhandlat inom börd av Nils Månsson i Alsjökulla, efter köpebrev av 24 jan 1717 för 126? rdr smt köpeskilling på sin hustrus vägnar begärandes nu andra uppbudet därpå. Infann sig Per Månsson i Alsjö och på sina omyndiga syskons vägnar förmenat protesterade förevarande denna befangerda? Såsom närmare i börden att giva köpeskillingen åt köparen tillbaka vilket åther köparen bevist??

Fler bevis?
Ja, förteckningen av Nils Månssons i Bungemålas barn har jag ställt samman med hjälp av följande småprotokoll:
Södra Möres småprotokoll st 1742
Uppå Måns Nilssons begäran i Bungamåla beviljades honom tingsrättens sköte och fastebrev på ¼ skattekronohemman därstädes detta härad och Vissefjärda socken, som han efter sina föräldrars Nils Månssons och Karin Persdotters tillåtelse den 28 jan 1740 inlöst av sina syskon och svågrar Per Nilsson i Gajemåla, Nils Nilsson i Plaggebo, Carl Nilsson i Bungemåla, Swen Persson och Nils Persson i Hult, för 26 rdr smt till vardera tillsammans 133 rdr smt dito mynt efter därvid avlämnade qvitto 9 okt 1740 av vilken summa Måns Nilssons hustru Ingrid Sigrid Månsdotter tillfört 120 rdr smt, som han tagit utur sin försålda fädernesjord i Boasjö, som under den 19 juli 1741 fulleligen av dess svågrar intygas … ¼ skattekronohemmanet Bungamåla upböds härmed rättens d 1 okt 1740 20 jan och 18 maj 1741 varefter klanderlöst laga stånd påföljt.
(Sven Persson är gift med Gertrud Nilsdotter och Nils Persson med Brita Nilsdotter. Systern Elin omnämns ej, eftersom hon och maken Sven Ingelsson sedan tidigare löst ut en gårdsdel i Bungemåla som de brukar)

Som jag tidigare nämnt står det inte ett ljud i vigselboken om att den Nils Månsson i Alsjökulla som 1712 gifter sig med änkan i Skuteryd skulle vara änkling. Däremot står det att hon är änka. Och två rader längre ned står om en annan man som gifter sig att han är änkling.

Sedan har jag faktiskt ytterligare ett ”bevis”:
1710 döms DRÄNGEN Nils Månsson i Alsjökulla (= en ogift man!) för lägersmål med  pigan Ingiär Andersdotter:
Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Kalmar län (H) EVIIAABA:313 (1710) Bild: 580
Nr 4. Kronolänsman Johan Persson tingförde drängen Nils Månsson i Alsjökulla för det han bedrivit lönskaläger med kvinnspersonen Ingiär Andersdotter i Krumstorp och som de bägge närvarande gärningen tillstodo dömdes han till 10 rdr och hon til l5 rdr samt kyrkoplikt. Nils Månsson får betala för barnet med mat och ko.

Vid denna tidpunkt var Nils Månsson i Alsjökulla/Bungemåla gift sedan 13 år tillbaka och dessutom bosatt i Korpahult!

När Nils Månssönernas syster Brita får dottern Karin 1720 är såväl Nils Månsson i Bungemåla som hans dotter Gertrud dopvittnen.
När Nils Månssönernas syster Maria får dottern Karin 1721 är pigan Brita i Bungemåla dopvittne.
I senare generationer förekommer bl a Brita från Bungemåla som dopvittne i Alsjökulla. Om även hennes syskon gör det har jag inte kollat.

Det är lite svårt att formulera allt det här så att det verkligen framgår hur tydligt bilden av de två bröderna stiger fram. Men jag känner mig så pass övertygad att jag nu bestämt mig för att ändra uppgifterna om Nils Månsson i min databas, för jag tror verkligen på det här!

Hälsningar
Marie

47
Vissefjärda / SV: Hur finna kvinnor och barn i Vissefjärda
« skrivet: 2023-07-30, 17:46 »
Hej,
Om man tittar i mantalslängderna för Susingsborg http://lovkullen.net/Bygd/SusingsborgV.html
så ser man Jonas framfart från 1770 och framåt. Jonas Gummesson Glader Grefling var något för sin tid så ovanligt som frånskild - han gifte sig 1769 med Eliana Nilsdotter från Åleberg i Algutsboda, och paret skilde sig ca 1773 (detta framgår bl a i Algutsboda AI:2 sid 302, AI:3 sid 247). Därpå gifte sig Jonas med Cecilia Bengtsdotter den  1776-07-06 i Karlskrona Amiralitetsförsamling.

I mantalslängderna för Susingsborg finns Jonas på plats 1770-1772. Han kallas då Jonas Gummesson, är gift och bonde. Sedan försvinner han från platsen 1772. 1773 är han tillbaka, nu som ensamstående, och redan nu kallas han för Jonas Glader, men han anges vara bonde, inte båtsman. 1774 försvinner han för gott från mantalslängden för Susingsborg. Men han måste ändå har bott där ett kort tag senare, eftersom sonen Gumme föds där 1776.

Jonas Glader finns inte i Blekinge Släktforskarförenings databas över båtsmän. Inte heller i förteckningen över båtsmän i Södra Möre https://www.diginpast.se/bmregister/index/default.html .

När man tittar på Markustorp i Madesjö så framgår det att där finns båtsmän som heter Glad. Men, åren 1772-1774 heter båtsmannen Nils Glad. Han kvarstår som avskedad båtsman 1775. 1776 har han ersatts av en båtsman som heter ??Inge Wipa??, och 1777 finns en ny Glad på plats, som såvitt jag kan se heter Jöran. Vid det här laget är vår Jonas på god väg att flytta till Greveshult, där han får soldatnamnet Grefling. Så han var nog inte i Markustorp, även om det kan tyckas ligga nära till hands. Förteckningen över båtsmän i Södra Möre (se länk ovan) listar vilka båtsmansnamn som förekommer i de olika socknarna. Samma gäller Båtsmansregistret hos Blekinge Släktforskarförening. En lång men troligen framkomlig väg är att nöta sig igenom mantalslängderna för dessa platser, med utgångspunkt från att Jonas kallas Glader redan 1772.

Nu tycker jag mig ha läst i en annan tråd (som jag tror att du, Pär, startade :)) att Cecilia Bengtsdotter troligen kom ifrån Måstad i Tving. Så en rote i närheten av denna plats, eller annan plats där hon bott före giftermålet, borde kunna ligga nära till hands.

Vänliga Hälsningar
Marie



48
Vissefjärda / SV: Resurs: Mantalslängder för Vissefjärda
« skrivet: 2023-03-15, 00:10 »
Älvsborgs lösen

Lena och jag har fortsatt vårt arbete, och nu finns även Älvsborgs lösen 1613 för Vissefjärda socken tillgängligt

[Älvsborgs lösen 1613]

Två gånger, 1571 och 1613, fick svenskarna med dyra extraskatter lösa tillbaka Älvsborgs fästning från danskarna. Eftersom Älvsborg vid denna tid var Sveriges hamn västerut hade vi inget annat val. Skatterna påverkade landet under en rad av år, och skattelängderna finns idag förvarade på Riksarkivet.

Älvsborgs lösen 1613
Älvsborgs lösen 1613 var ett krigsskadestånd för att återlösa Älvsborgs fästning efter Kalmarkriget.  Vid freden i Knäred bestämdes att Sveriges skulle erlägga en miljon daler silvermynt, en oerhört stor summa på den tiden. Flera kungörelser utfärdades om detta, och det blev bestämt att den skatt som skulle erläggas var för underbefäl 4 1/2 daler, skomakare 6, hjonelag 3, änklingar 2 och änkor 1 daler. Drängarna (ogifta män) debiterades för 1 1/2 daler och pigorna (ogifta flickor) 3/4 daler. Alla - rik som fattig - skulle betala extra skatt under åren 1613-1618. Den som inte kunde betala direkt uppfördes på en restlängd. Undantagna var endast några få kategorier; adelns tjänstefolk och vissa arrendatorer, knektar och ryttare i fält samt personer som var under 15 eller över 70 år.

Vissefjärda socken
Vi har ägnat några veckor åt att gå igenom och dokumentera skattelängderna för Älvsborgs lösen 1613 i Vissefjärda socken, där vi har våra rötter. Det har varit ett  tidskrävande arbete, men det har samtidigt givit oss en god inblick i bygdens befolkning vid denna tid. Vi hoppas och tror att vår dokumentation också kan vara till nytta för andra släkt- och bygdeforskare.
   Nedan finns en förteckning över de genomgångna längderna. Historiskt har Vissefjärda socken varit uppdelad i två delar: den största delen ingick i Södra Möre härad, medan en mindre del, det så kallade Kåraböket, tillhörde Konga härad. Därför finns det separata längder för sockendelarna.
   Att tolka gamla handstilar är aldrig enkelt. Använd gärna våra sammanställningar som ett underlag i er egen släkt- eller bygdeforskning, men tänk på att detta är vår tolkning av de gamla texterna, vi är bara lekmän och kan mycket väl ha tolkat fel.
   Om ni hittar felaktigheter, skriv gärna till: petersson.engnell@lovkullen.net


49
Vissefjärda / SV: Resurs: Mantalslängder för Vissefjärda
« skrivet: 2023-03-01, 14:41 »
Landskapshandlingar

Tillsammans med min släktforskarkompis Lena Nilsson har jag kompletterat Mantalslängderna med äldre Landskapshandlingar.
För närvarande omfattar handlingarna 1600-1630, och de finns tillgängliga här:

Landskapshandlingar för Vissefjärda

Att forska om byar och släkter blir en allt större utmaning ju längre bakåt i tiden man söker sig. Vi har våra rötter i Vissefjärda, en socken vars husförhörslängder börjar först 1801. Med hjälp av mantalslängder och jordeböcker kan man ändå gräva sig ner till 1630-talet. Vi har velat komma längre tillbaka i tiden än så, och har därför börjat titta på våra äldsta skattelängder, de så kallade landskapshandlingarna, som introducerades under Gustav Vasas tid.
   Att gå igenom dessa längder är ett tidskrävande arbete. Därför har vi velat dokumentera de uppgifter vi har hittat, så att andra släktforskare kan ha nytta av det arbete vi lagt ner. Materialet kommer att fyllas på med nya årgångar.
   Nedan finns en förteckning över genomgångna landskapshandlingar för Vissefjärda. Historiskt har socknen varit uppdelad i två delar: den största delen ingick i Södra Möre härad, medan en mindre del, det så kallade Kåraböket, tillhörde Konga härad. Därför finns det i många fall separata längder för sockendelarna. Vissa år saknar längder.
   Att tolka gamla handstilar är aldrig enkelt. Använd gärna våra sammanställningar som ett underlag i er egen släkt- eller bygdeforskning, men tänk på att detta är vår tolkning av de gamla texterna, vi är bara lekmän och kan mycket väl ha tolkat fel.
   Om ni hittar felaktigheter, skriv gärna till: petersson.engnell@lovkullen.net

- Marie Engnell och Lena Nilsson


50
Vissefjärda / SV: Inge Persson Kroksmåla Vissefjärda
« skrivet: 2023-02-24, 15:28 »
Jo, jag har också tänkt i de banorna med Erik Klint. Malin bör vara född ca 1670 (1660 enl dödboken, men då skulle hon vara för gammal för att vara mor till sina barn). En Erik är bonde i Lindehult 1644-1677, när han dör tar hans änka över. Erik kallas Klint 1667 och 1668. Förmodligen blir han änkling en gång, för 1653-55 är hustrun åldrig, men sedan får han uppenbarligen barn och änkan överlever honom, så det är nog två fruar (det är ett glapp i mantalslängden mellan 1655 och 1660).
Änkan har denna gårdsdel tills 1680. 1681-1682 övertas den av en Lars i Lindehult med hustru, men från 1685 delar han den med Per Jonsson och Malin Ericsdotter, och därefter försvinner Lars. 1685 är Lars ensamstående; en inte orimlig, om dock osäker, gissning vore att han gifte sig med Eriks änka, eller en syster till Malin, hustrun dog och han lämnade därpå gården.
Det syns dock tydligt att det är den gårdsdelen som Per och Malin övertar, så man kan nog vara ganska säker på att Malin var dotter till Erik, som ibland kallades Klint.
Blekinge vete sjutton... Lindehult verkar ha sina kopplingar mera åt Algutsboda, Långasjö och Kåraböket. Men det är förstås inte så långt mellan Kåraböket och Blekinge.

51
Vissefjärda / SV: Inge Persson Kroksmåla Vissefjärda
« skrivet: 2023-02-24, 13:59 »
Hej Hans,
I mantalslängderna för Kroksmåla och dödboken framgår följande:

Jon Persson f ca 1623 (100 år vid sin död) d 1723-01-01 i Kroksmåla, bonde i Kroksmåla 1653-1710
Hustru:
Gertrud Ingelsdotter
född omkring 1618 (83 år vid sin död) d 1701-08-04 i Kroksmåla (Joens hustru 83 år - det framgår också i mantalslängderna att Jon Persson blir änkling ca 1701)

Om man tittar på Kåraböket (Konga-delen av Vissefjärda socken) 1620, runt Gertruds födelsetid, så finns där två bönder Ingel, i Bläsemåla och i Guttamåla. En inte alltför vild hypotes, men dock definitivt bara en hypotes, vore att hon kan ha varit dotter till Ingel i Guttamåla, eftersom där finns en sammankoppling mellan Guttamåla och Kroksmåla i kommande generationer, bl a dopvittnen.

Jon Persson var nog son till den tidigare bonden i Kroksmåla. Han hette Per Larsson och var bonde i Kroksmåla 1641-1648. Hans hustru hette Ingred, och hon brukade gården som änka ett par år innan Jon Persson tog över.

Per Larssons föregångare i Kroksmåla hette Sven. Han fanns i Kroksmåla redan 1623, och föregicks av en Carl. Dessa verkar alltså inte vara Pers förfäder.



52
Vissefjärda / SV: Inge Persson Kroksmåla Vissefjärda
« skrivet: 2023-02-15, 18:10 »
Hej,
Jag har precis suttit och jobbat med Inge Persson och hans syskon, men dumt nog hade jag inte kollat här på anbytarforum först om någon annat intresserat sig för denna familj. Själv halkade jag in på den via Ingemar Gummesson.
Jag hittade detta uppbud från Konga härad som hjälpt till att bena ut en del av släktskapen:

"Konga Härad sommartinget 1738
1/4 Kråksmåla för Ingemar Gummesson ibm, köpt av  sina syskon och svågrar Jon Persson i Kroxmåla, Inge Persson i Kammarboda, Per Persson i Lindehult, Erik Persson ibm, Anders Persson ibm, Sven Olofsson i Gäddegöl, Ingrid Persdr i Alsjö och Gertrud Persdr "

Alla dessa är syskon till Malin Persdotter (f 1711-06-11 i Lindehult, Vissefjärda), dotter till Per Jonsson i Lindehult och hans hustru som jag tror var Malin Eriksdotter. Det borde väl därmed vara troligt att Per Jonsson var son till gamle bonden Jon Persson i Kroksmåla, som dör i Kroksmåla 1723 (han uppges då vara 100 år gammal, tro’t den som vill) och hans hustru Gertrud, som dör 1701 i Kroksmåla.

Ingeborg i Gäddegöl är fadder vid flera barndop i Kroksmåla. Jag förmodar att hon därmed heter Persdotter och är gift med Sven Olofsson. Jag trodde att han kom från Gäddegöl, men där finns ju mycket riktigt en Sven Olofsson som är son till Olof i Fornamåla, och vars vidare öden jag varit obekant med.

Jag har inte heller funnit vigselnotisen mellan Ingemar och Malin, den existerar nog inte.

Tack för all information!


53
Vissefjärda / SV: Död i Vissefjärda 1799
« skrivet: 2022-01-31, 10:27 »
Mantalslängderna för Vissefjärda fram t o m 1800 finns avskrivna här: http://lovkullen.net/Bygd/KBIntro.html


54
Tack för detta! Den pusselbiten har jag missat, och det gör ju allt ännu tydligare.
Ja, de övriga namnen du nämner där har jag också, jag försöker bena ut denna syskongrupp.

Min första utgångspunkt var denna post i Medelstad dombok:

"Gumme Svensson i Tving hade instämt Per Persson i Prämboda, Vissefjärda angående bördsrätt till halva Ulfsmåla, de ingav en förlikning att Gumme Svensson skulle giva arvingarna 170 Cr smt för gården undertecknat den 26 maj 1726 av Per Persson i Prämboda, Sven Persson i Båldön och Gumme Jonsson i Målatorp, Lars Månsson i Prämboda, Carl Nilsson i Hovgård, Jöns Persson i Karamåla"

Carl Nilsson var gift med Jacob Perssons dotter, och Jöns Persson tror jag är son till en Persdotter, död ca 1716, gift med Per Stensson i Karamåla, Vissefjärda. Hennes förnamn är såvitt jag vet inte känt, men förutom flera domstolsnoteringar så pekar dopvittnena för Per Stenssons barn också mot en släktskap med Prämbodasyskonen.

55
Jaa... det skulle ju kunna vara som du säger... Jag måste nog smälta den nya informationen lite, jag har aldrig övervägt att man skrivit fel namn på samma person i så många ärenden. Men, det var ju vid samma ting och Lars Månsson var ju just ankommen från Södra Möre, så han var ju en okänd person vid rätten.

Din variant gör saker mycket enklare - jag har ju undrat varför Jon Larsson inte fanns i mantalslängden, tänkt att han var utan bruk. Det där med att fadern var avliden när Kirstin föddes 1711 har jag alldeles missat. Jag får också medge att jag inte tittade i dopboken idag vad där stod 1705 - jag hade skrivit in uppgiften tidigare, med efternamn, och gick inte tillbaka och kollade originalkällan innan jag skrev min föregående post.

Tack än en gång för all hjälp!

Marie

56
Fridlevstad / SV: Var finns platsen "Bärg" i Fridlevstad?
« skrivet: 2022-01-22, 16:20 »
Ja! Du har säkert rätt i detta om dopanteckningen :)

Tack för tipset om bouppteckningen!

57
Tack för den information!
Jag får läsa och begrunda lite. Att hon var gift med Jon Persson har jag aldrig funderat kring, men nu har jag tittat lite i mantalslängder och bland födslar och dopvittnen, och det skulle nog kunna stämma.

Men, Kerstins Håkansdotters dotter var inte gift med Lars Månsson från Krukö. Det måste vara hennes dotterdotter, vilket stämmer bättre tidsmässigt.
Jag har nämligen de här uppgifterna från domböcker i Konga härad:

Citera
105). Pär Månsson i Pigsmåhla har oförnekel; för sine egne Fädernes Jordepenningar 80 Dr Smt, tagna i Pällamåhla lööst 1/4 Stora Prämboda under äktenskapstijden med dess förra Sahl hustru Kirstin Håkonsdotter och hustrun således intet inlagt i Dito Jord som wed arfsskiftet d; 14 Aprill 1719 blifwit observerat, doch emädan Pär sedermehra med avance Sålt ofvannämbde 1/4 så låter han sig öfwer tahla att gifwa sin Stiufdotters Kirstins Man Jon Larsson i Lilla Prämboda 15 Dr Smt Såsom en frijwillig wängåfwa hwar öfwer parterne handsloges. Åliggandes dy Per Månsson Dito 15 Dr Jon Larsson förnöja innom Wårfru dag Näst kommande.

106)- Per Månssoni Pigsmåhla åligger wed 5 Dr Smt Wijte innom 14 dagars förlopp att tilllefwerera Jon Larssson i Lilla Prämboda een qwinnfolksSadell som till hört Jons hustrus Moder och dottren wed hållit arf skiftet anordnats jempte 1 Dr Smt Expenser.

107). Efter trägen förmaning att achta sig för Siälawåda aflade Per Månsson i Pigsmåla uppå Stiufdotterens Kirstina Jonsdotters Mansesas Jon Larsson påstående dhen wed ord. Tinget d 16 Novem 1719. fäste Wärjomåhls Eden det han hwarken sielf undandölgt eller genom andra dölja låtit antingen penningar eller annat som wed 1719 åhrs arfskifte till dehlning gånga bort, jämbwähl pålades från wijdare tillmähle i denna sak befrijas.

Jon Larsson fanns i Prämboda redan 1706, då fick han dottern Kirstin. Därefter får Jon i Prämboda ett par barn, bl a Kirstin f 1711, men det framgår inte om det är Jon Persson eller Jon Larsson. Någon av dessa båda Kirstin bör vara flickan som gifte sig med Lars Månsson.

Ekvationen skulle kunna gå ihop, att Jon Persson är svärfar till Jon Larsson. Jon Persson gifter sig ca 1687, så hans äldsta dotter skulle kunna vara mor till Jon Larssons barn. Om Kerstin Håkansdotter är född ca 1670 skulle hon kunna få barn runt 1687 och fortfarande vara fertil när hennes yngste son med Per Månsson föds 1715.

Än en gång tack.

Marie

58
Fridlevstad / SV: Var finns platsen "Bärg" i Fridlevstad?
« skrivet: 2022-01-22, 12:14 »
Tack!
Ja, då hade jag hamnat lite fel i mina beräkningar, för jag räknade med att Botil var född ca 1698 (sid 182 i AI:1 är Botil 72 år och Stina f 1741 är 29) och att Botil därmed var dotter till Gerton Börjessons fru nr i, Botil Olofsdotter (dotter till den Olof Håkansson som jag tror är bror till Elin Håkansdotter i Sjunnamåla/Pukaberg). Men om Per är den Per som föds 1705 så framgår det av övriga mantalslängder att han och Botil är jämnåriga, och då har hon helt enkelt inte blivit inskriven i födelseboken för Vissefjärda. Men eftersom Per och Botil gifter sig så sent som 1727 så passar det ju bättre att de (eller åtminstone hon) är födda 1705.

- Marie

59
Fridlevstad / SV: Var finns platsen "Bärg" i Fridlevstad?
« skrivet: 2022-01-21, 19:30 »
Jag skulle vilja göra en tilläggsfråga här, som förhoppningsvis berör Elin Håkansdotter och Anders Classon i Sjunnamåla/Pukaberg.
Som framgår av min tidigare post försöker jag pussla ihop en familj, och har kommit en bit på väg.

Nu finner jag följande, vilket stämmer in i bilden:

1727-02-10 gifter sig i Vissefjärda drängen Per Jonsson från Sjunnamåla med pigan Botil Giertonsdotter från Ellingsmåla i Vissefjärda.

I nästa generation gifter sig Per Jonssons döttrar Märta och Stina i Sjunnamåla med Botil Giertonsdotters kusiner bröderna Håkan och Olof Nilsson från Sidlandsmåla.

Vad jag undrar över är vem Per är son till. Kan han möjligen vara son till Anders Classons bror Jon Classon, som fanns i Pukaberg?

Jag har gått igenom husförhörslängder, mantalslängder och riksgäldskontorets skattelängder, men det framgår inte där. Bara att han kan vara samme Per som är tjänstedräng hos Gumme Jonsson i Sjunnamåla. I så fall skulle han även kunna vara Gummes bror, och därmed son till Jon Gummesson i Siunnamåla. Är det i så fall någon som även vet vem Jon Gummesson var?

(Om jag har rätt i de grundförusättningar jag satt upp för "min" familj så skulle Botil Giertonsdotter vara brorsdotterdotter till Elin Håkansdotter, och de bröder som gifter sig med Per Jonssons döttrar skulle vara Elins brorsonssöner.)

- Marie


60
Fridlevstad / SV: Var finns platsen "Bärg" i Fridlevstad?
« skrivet: 2022-01-21, 13:51 »
Hej Jörgen, jag har skickat dig ett PM angående Sneramåla.

61
Fridlevstad / SV: Var finns platsen "Bärg" i Fridlevstad?
« skrivet: 2022-01-19, 13:10 »
Tack så hjärtligt än en gång!

Ja, jag utgick från Elin Håkansdotter som dog i Eremitemåla när jag letade efter barn till henne, och därför gav jag upp runt 1705 (hon skulle då vara ca 38 år och jag tänkte att om hon dog barnlös och inte fått barn före denna tid så fick hon nog inga).

Tack vare dina uppgifter tycker jag mig nu kunna säkerställa något som vid första anblicken verkar ologiskt. Nämligen att Per Nilsson med hustru Gertrud i Muggetorp, Vissefjärda, är samma personer som Per Nilsson med hustru Gertrud Håkansdotter i Eremitemåla. Jag har jämfört dopvittnen kors och tvärs, men det var först när du skrev att Anders Claesson och Elin Håkansdotter kom från Sjunnemåla som polletten föll ner. Jag har dem nämligen upprepade gånger som dopvittnen hos Per i Muggetorp, men kunde inte tolka ortsnamnet, trodde det var Smedjemåla i Vissefjärda, där inga Anders och Elin existerade. Nu ser jag även att Gertrud Pers i Muggetorp bar Elins och Anders son Claes vid dopet.

Spontant tror jag inte att Elin Håkansdotter kommer från Eremitemåla. Hennes koppling dit är via systern Gertrud Håkansdotter, hustru till Per Nilsson. När jag studerar mantalslängderna från Eremitemåla finns där visserligen en Håkan med hustru 1685, men desto oftare förekommer en Nils (tänkbar far till Per Nilsson), och när Per tillträder finns även hans bror Carl (från Luvön) på gården vissa år. Mellan 1680 och 1710 heter bonden i Eremitemåla Sven Erichsson, ett namn som avviker från övriga bönder där, så kanske var han gift med en syster till Per och Carl. Han försvinner vid pesten, kanske dör han, och ifrån 1714 finns Per Nilsson i Eremitemåla.

Däremot tror jag att Elin tillhör en syskonskara som består av:
Elin Håkansdotter
Gertrud Håkansdotter i Muggetorp/Eremitemåla (övertygad)
Nämndeman Olof Håkansson i Sidlandsmåla (mycket sannolik)

Ytterligare två namn vill smyga sig in här, på grund av dopvittnen och giftermål i kommande generationer. Dessa har jag inte tillräckligt belägg för, det är mera att det finns små trådar jag vill dra i:
Kirstin/Kristina Håkansdotter i Krukö (gift med Måns Larsson)
Kerstin Håkansdotter, gift med 1) N N i Ulvsmåla, Tving och 2) Per Månsson från Pigsmåla, Per och Kerstin bosatta i Prämboda i Långasjö.

Kerstin i Ulvsmåla har jag försökt nysta i, och skrev faktiskt en fråga om hennes första äktenskap i sektionen för Tving på detta forum igår: https://forum.rotter.se/index.php?topic=183598.0

Varifrån den tänkta syskonskaran kommer har jag ingen känsla för för ögonblicket. Jag har heller ingen aning om varför Per Nilsson var bonde i Muggetorp. Men om hans egna rötter är i Kåraböket så är det kanske hans hustru Gertrud Håkansdotter som har kopplingar till Muggetorp. Det blir nog en del grubblerier kring detta framöver, men nu är jag åtminstone ett steg närmare tack vare den hjälp jag fått här :)

- Marie

P S Lite "off-topic" - när jag gjorde sökningar på Ulfsmåla här på forumet igår hittade jag en post du (Jörgen) skrivit för 5-6 år sedan om Sneramåla-släkten i Vissefjärda. Denna familj har även jag, med något ytterligare namn och någon avvikelse i hypoteser om vart vissa personer tagit vägen. Forskar du fortfarande runt dem? 


Tillägg: Angående syskon Håkansson/Håkansdöttrar - när jag läser en gång till så finner jag att även Börje Carlsson i Stekaremåla Vissefjärda finns med som dopvittne i såväl Muggetorp som Eremitemåla. Han var gift med Botil Håkansdotter från Älmtamåla, kan detta vara relevant? (Jag har bara bröderna Jöns och Sven till Botil)





62
Tving / Kerstin Håkansdotter (ca 1670-1717) gift i Ulfsmåla?
« skrivet: 2022-01-18, 19:48 »
Hej,

Omkring 1712 gifter sig Per Månsson från Pigsmåla, Långasjö (son till Måns Bondesson) med änkan Kerstin Håkansdotter, paret bosätter sig i Prämboda.

Sannolikt är att Kerstin var änka ifrån Ulfsmåla - med sig i det nya äktenskapet hade hon en dotter Kerstin, och dennas dotter Kirstin Jonsdotter hade arvsrätt i Ulfsmåla. I "Domböcker för Medelstad" antingen köper eller säljer Kirstin Jonsdotters man Lars Månsson i Prämboda 1/6 mtl skattehemman Ulfsmåla - 1745 HT. (Framgår ej vilket av den korta notisen på CD-skivan).

Min fråga är: Vem i Ulvsmåla kan Kerstin Håkansdotter ha varit gift med?


Lite mer bakgrund till det hela:

Per Månsson från Pigsmåla, Kerstin Håkansdotters make nr 2, se ovan, är under några år efter hustruns död bosatt i Ulfsmåla, där han också fann en hustru nr 2 i Annika Månsdotter. Den gårdsdel han bodde på tillhörde uppenbarligen Gumme Svensson (VT 1725: bonden Gumme Svensson i Tving hade instämt Per Månsson i Piggsmåla i Småland för att han ej efterlevt och fullgjort med sig upprättat kontrakt om reparation på Ulfsmåla gård för den tid han där bott)

Enligt mantalslängderna finns under åren 1688-1723 följande bönder i Ulfsmåla:

1688 Gumme Svensson, Håkan gammal ogift
1691 Håkan Gummesson, hust, Måns Persson, hust, g m Gumme Svensson, hust  (...)
1698 Måns Persson hust, td Nils, Håkon Gummesson hust, td Niels, båtsm Börge Ryss, hust
1699 Måns Persson hust, td Nils, Håkon Gummesson hust, bm Börge Ryss, hust
1700 Måns Persson hust, Håkon Gummesson, hust, td Jonn, tp Kirstin och Erengundne, bm Börge Ryss, hust
1702 Måns Persson änkling, td Jonn, tp Märta, Håkon Gummesson, hust, td Per. Båtsm Börge Ryss, hust
1703 Håkan Gummesson, hust, Måns Persson änkling (står tydligt här), tdr Jonn och Nils, båtsm Ryss hustru
1709 Håkan Gummesson, hust, td Måns, Måns Pärsson änkling, Per Ohlsson hust, båtsm. Ryss hust
1710 Håkan Gummesson, hust, td Sven, Måns Persson änkling, Per Ohlsson, hust, båtsm Ryss hust
1711 Per Ohlsson, hust, båtsm Ryss hust, Måns Persson änkling
1714 Truls Månsson hust, Sven Persson, hust, g m Måns
1715 Truls Månsson, hust, g m Måns utgammal och sängliggande
1719 rgd Truls Månsson, hust, Nils Svensson, hust, båtsm. Wults, hust
1722 Truls Månsson och Pähr Månsson änkling
1723 Truls Månsson. Pigan N. Pähr Månsson. Pigan Annika (Kerstin Håkansdotters änkling. Han gifter sig sedermera med pigan Annika, som heter Månsdotter)

Bonden Måns Persson kommer ifrån Prämboda i Långasjö, och jag trodde absolut att han var rätt svar. Men han var gift med Gumme Svenssons dotter Sissa Gummesdotter, och han verkar inte ha gift om sig efter hennes död. Truls Månsson och Sven Persson kommer inte till gården förrän Kerstin har gift om sig och flyttat till Prämboda.

Återstår Håkan Gummesson (son till Gumme Svensson??) och Per Ohlsson.
Är det bekant var dessas fruar hette?

Jag förmodar att Gumme Svensson (mtl 1688-1691) även hade en son Sven Gummesson som i sin tur fick en son Gumme? Åtminstone verkar det så av denna diskussion i domboken för 1726 ST (där än en gång Kerstin Håkansdotters dotterdotters man Lars Månsson i Prämboda omnämnes):
"Gumme Svensson i Tving hade instämt Per Persson i Prämboda, Vissefjärda angående bördsrätt till halva Ulfsmåla, de ingav en förlikning att Gumme Svensson skulle giva arvingarna 170 Cr smt för gården undertecknat den 26 maj 1726 av Per Persson i Prämboda, Sven Persson i Båldön och Gumme Jonsson i Målatorp, Lars Månsson i Prämboda, Carl Nilsson i Hovgård, Jöns Persson i Karamåla"

Tack på förhand
Marie

63
Fridlevstad / SV: Var finns platsen "Bärg" i Fridlevstad?
« skrivet: 2022-01-18, 17:32 »
Tack för tipset, men jag är nu helt övertygad om att det är Pukeberg i Fridlevstad som avses. Jag har nämligen hittat båda makarna Elin och Anders som dopvittnen i Vissefjärda när de bor i Sjunnamåla, för de  familjer jag försöker reda ut släktförhållandena i (tills jag fick tipset om Pukaberg/Sjunnamåla tolkade jag ortsnamnet till Smedjemåla i Vissefjärda och kunde inte begripa vilka Anders och Elin i Smedjemåla var, men tack vare informationen här rätade det frågetecknet ut sig, vilket jag är jätteglad för).

Sorgligt nog så förblev så vitt jag förstår Elin Håkansdotter och Anders Claesson barnlösa. Jag har letat i C:3 för Fridlevstad efter eventuella födslar, med utgångspunkt från när jag tycker att de borde vara födda.

Är det någon som vet om där fanns några barn? Eftersom makarna skrev inbördes testamente så förmodar jag att de inte hade några barn i livet på sin ålderdom.

Jag har hittat att Anders tidigare haft en bror? Jon i Pukeberg, och att Anders är förmyndare för barn inom Medelstads härad. Vad jag funderar på är varifrån Elin Håkansdotter kan ha kommit, om det möjligen är känt om hon kom från en annan socken, Vissefjärda, Långasjö eller Tving?

- Marie

 

64
Fridlevstad / SV: Var finns platsen "Bärg" i Fridlevstad?
« skrivet: 2022-01-09, 18:03 »
Yes!!
Det låter alldeles i linje med vad jag hoppades hitta. Dels detta med Sjunnamåla, och dels att hon hette Håkansdotter.
Tack för hjälpen!

- Marie



65
Fridlevstad / SV: Var finns platsen "Bärg" i Fridlevstad?
« skrivet: 2022-01-09, 15:12 »
Tack för tipset! Jag ser att Östra Berg verkar ligga ganska nära gränsen till Fridlevstad - kanske kan det vara detta som åsyftas?

Eremitemåla - jag tror det under 1600-talet ofta skrevs Armittemåla, så jag vet inte om det ursprungligen betydde "Eremitens utjord" eller om betydelsen är någon helt annan. Namnet Eremitemåla är ju lite spännande. Min anfader kom dit i samband med pestens slut ca 1713, jag försöker härleda varifrån han kom och hur/om han var släkt med den Sven i Eremitemåla som bodde där före pesten. Tyvärr fick han bara två barn efter ankomsten till Eremitemåla, så jag försöker härleda samtliga dopvittnen för att se vart det kan leda.

- Marie

66
Fridlevstad / Var finns platsen "Bärg" i Fridlevstad?
« skrivet: 2022-01-09, 13:47 »
Hej,
Finns det någon plats i Fridlevstad som brukade kallas för "Bärg"? Jag försöker räkna ut varifrån ett dopvittne kom, men hittar inte någon plats i Fridlevstad som har ett liknande namn.

Dopet ägde rum i Vissefjärda 1716, barnet kom från Eremitemåla, och dopvittnet från Fridlevstads socken kallades "hustru Elin i Bärg". Åtminstone är det  hur jag tolkar texten. Jag bifogar en bild på texten i dopboken.

Tack på förhand!

- Marie
 

67
Ljuder / SV: Per Nilsson , Sävsjö
« skrivet: 2022-01-05, 11:37 »
Hej,

Hans, har du tillgång till Stig Carlssons familjetabeller för Ljuder och Långasjö som är en bilaga till KGF:s databas? Där finns väldigt mycket matnyttigt. Bl a finns familjerna du talar om medtagna, och de slutsatser han har dragit är lite annorlunda än dina. Stigs uppfattning var följande:

Maria Börjesdotter, f 1706, var dotter till Börje Persson och Kerstin Persdotter från Öjaströmma, Hovmantorp (vilket förklarar varför Maria och Per hamnade där).

Så här skriver Stig om Marias familj:

"TAB 435

BÖRJE PERSSON. Från Öjaströmma, Hovmantorp.

G. med KERSTIN PERSDOTTER * /12 1675, d t Per Persson Kerstin Persdotter Hane från Slätthult Sgd. (Tab 139). (Uppgift om Kerstins födsel är ej noterad i Ljuders födelsebok, utan grundar sig på senare uppgift, där det även anges att hennes föräldrar var från Sävsjö).

- Det tillstods Börje Persson i Öjaströmma att inlösa 1/4 sk Slätthult (Sgd) från Nils Jönsson ibm (433), sedan Börje visat sig ha börd, vilket Nils ej kunde förneka. Börje ålades att deponera bördspenningen och att ersätta Nils för de förbättringar han påstår sig ha gjort på gården, enligt mätidmana orden. (ST 1699 nr 65).

- På Börjes i Öjaströmma anhållan ordinerades länsman med två nämndemän att värdera Slätthult, så att omyndiga barn få sina rätta andelar och penningarna inläggs i skattejord till en viss Joens förnöjelse på gamla dagar, som väl säges vara gammal och orkeslös. (Delvis oläsligt!). (ST 1699 nr 95).

Dottern Malin född i Sävsjö 1700, men familjen bodde förmodligen i Öjaströmma. Ägde gård i Slätthult och genom Kerstin även gård i Sävsjö Ngd..

- Sålde 12/10 1700 1/4 Slätthult till Per Persson i Grisebo (110), för 130 dr smt. (1.a uppb VT 1701).

- Börjes gårdbo i Öljaströmma, Johan Svensson, köpte 15/11 1702 skatte och besittningsrätten till 1&4 Öjaströmma av välborna fru friherrinnan Maria Hägerstierna, för 50 dr smt. (1.a uppb ST 1709). Med största sannolikhet friköpte Börje samtidigt sin 1/4-ding av samma säljare och tillsamma pris.

Börje + i pesten 1711?
Kerstin återvände som änka till Sävsjö och G.2). 1/6 1712 med Josef Jonsson. (Tab 297).

Barn:
Per X)

Nils XX)
Malin 26/12 1700 (Tab 734)
Maria 1706 (Tab 711)
Peter XX)
Karin 1710 (Tab 573)
X) Per Utflyttade 6/12 1726 till Listerby, åter 18/4 1728

- Då systern Maria och hennes man Per Nilsson (711) 25/10 1731 köpte 5/16 Sävsjö Ngd av modern, Kerstin Persdotter i Sävsjö (297) för 120 dr smt, skulle 20 de smt betalas till sonen Per Börjesson. (1.a uppb HT 1731

XX) Då systern Malin och hennes man Sven Gummesson (734) senast 1725 inbördade 1/4 Öjaströmma, anges att de erhöll Per och Nils Börjesöners andelar som gåva. En del hade Malin ärvt, Resten inlöst från Peter Börjesson, Maria och Karin Börjesdöttrasr. (1.a uppb VT 1725)."

När det gäller Pers bakgrund så skriver han följande:

"TAB 704

JONAS DANIELSSON * 1687. Åbo på 1/4 Slätthult Sgd, åtminstone sedan slutet av 1720-talet.

G. med änkan? KERSTIN PERSDOTTER * /9 1679.

Kerstin antingen G.1) med en NILS och hade med honom sonen Per (711), eller var denne Per Nilsson född urom äktenskap.).

- Av ett mål 1760 framgår att Jonas Danielsson skulle ha köpt en gård i Kalmar län och sedan bortbytt denna mot 1/4 Slätthult. Överlät sedan 1/4-dingen till sin dotter Britta som i sin tur sålt gården till sin halvbror, Per Nilsson i Öjaströmma, Hovmantorp. (711). (HT 1760 nr 82). (Kerstin bör därför ha varit G.1) med en Nils).

Kerstin + 7/4 1742 "62 år, 8 mån".
Jon + 16/1 1743 "55 år".
Barn:
Jonas (Tab 703)
Britta /10 1719 (Tab 730)"

Slutligen hittar jag denna text om Per Nilsson och Maria Börjesdotter (omfattar bara deras tid i Ljuders socken):

"TAB 711

PER NILSSON, s t Nils ----? och Kerstin Persdotter (704). Åbo i Sävsjö Ngd 1731-1740. Sedan i Öjaströmma, Hovmantorp.

G. /11 1731 med MARIA BÖRJESDOTTER * 1706, d t Börje Persson och Kerstin Persdotter från Öjaströmma, Hovmantorp. (Tab 435).

- Köpte 25/10 1731 5/16 Sävsjö Ngd av Marias mor, Kerstin Persdotter i Sävsjö (297), för 120 dr smt. Av köpeskillingen skulle 20 dr betalas till sonen Per Börjesson, 8 dr till mågen Nils Jönsson i Vida (573) och 8 dr till dottern Malin (734). Om Kerstins nuvarande man - Josef Jonsson (297) - överlevde henne, skulle han ha 40 dr smt. Kerstin förbehöll sig undantag om 4 skäppland åker och två kors födsel, kålgård och nödigt husrum. (1.a uppb HT 1731). Erhöll fasta vid ST 1733 (nr 20).

- Fjärdingsmännen Nils Sommansson (384) och Gumme Nilsson (683) i Bågsjö, instämde gymnasisten Bengt Ekeberg, Per Pålsson (605), Per Månsson (653) och Per Nilsson (711) i Sävsjö, för att de stått i försåt för att överfalla Gumme och Nils, när de kom ut från fänrik Hakes (517) stuga. Målet uppskjutet då fänriken var på kompanimöte i Uppvidinge härad.

(VT 1738 nr 93).

- Målet upptogs vid sommartinget. Mycket lång och ingående rannsakning. (Svårläst). Endast Nils Sommansson (384) pliktfälld. (ST 1738 nr 5).

- Tillbytte sig 1/11 1739 1/4 sk fr Öjaströmma, Hovmantorp, á 180 dr smt värde, av Marias svåger Sven Gummesson (734), mot 1/4 sk kr Sävsjö a 120 dr smts värde. Gav således 60 dr smt i mellangift. (1.a uppb HT 1746).

Utflyttade 7/4 1740 till Öjaströmma, Hovmantorp.

- Sålde 1/4 Öjaströmma till sin dotter Kerstin och hennes man Per Svensson (960). (1.a uppb VT 1754).

Barn:
Elin ? /12 1732 Ej Lj + 7/4 1739 6 år, 5 månader
Kerstin 22/11 1736 (Tab 960)"

Hoppas detta kan vara lite hjälp på vägen!

När det gäller Bengt Nilsson i Bodaskog så tror jag att han har en bror som heter Per Nilsson och bor i Ålgärdehult. Per och hans fru nr 2 är dopvittnen till två av Bengts fyra barn, och Per brukar gårdsdelen som Bengt övertar i Bodaskog åren innan Bengt tar över. Bengt verkar inte ha några dopvittnen från Öjaströmmahållet.

Elin Bengtsdotter i Kimbramåla och hennes man Peter Gummesson har inga dopvittnen utanför Vissefjärda för de fyra barn jag har noterade på dem.

- Marie





68
Ett litet tillägg jag skulle vilja göra när det gäller uppgifterna om Cajsa Nilsdotter, eftersom jag ser en avvikelse mot de uppgifter jag har. Så här ser det ut i mina papper, men jag vill inte på något vis hävda att mina uppgifter är de riktiga. Detta är inte mina förfäder och jag har inte försökt analysera dem på djupet:

Den 1786-04-02 gifter sig pigan Cajsa Nilsdotter, f 1758-02-05 från Norra Skuteryd med Jöns Månsson, timmerman från Karlskrona. Paret får barn i Rörsbo 1792, i Västra Emmabo 1797, och verkar slutligen hamna i Krumstorp där Cajsa dör 1829.

Jag ser att dina anfäder i Kammarbo har åtskilliga dopvittnen från Kroksjö och Svångemåla i Mortorp, däribland en Anders Nilsson i Kroksjö. Däremot inga från Skuteryd eller Knappsmåla, och de är heller aldrig själv dopvittnen i Skuteryd eller Knappsmåla.

Som jag tolkar din parentes runt födelsedata för Cajsa och Matthis så är du själv inte hundra på om deras födelseuppgifter stämmer. Jag är inte heller säker på de uppgifter jag har - de är inte mina anfäder - men Cajsa Nilsdotter i Skuteryd bor enligt mantalslängderna kvar hos sina föräldrar så sent som 1782 (då har fadern dött och hon är piga hos sin bror), och då har ju ditt par redan blivit föräldrar till flera barn.

Hälsningar
Marie

69
Hej Henrik,
När det gäller Maria f 1791-03-25 så har jag uppgiften att hon gifte sig med Måns Olsson, f 1792-05-05 i Lisabo, Mortorp. De var torpare i Österhult, Mortorp, och Maria dog 1848-11-05.

Vad det blev av de övriga har jag inga uppgifter om.

Hälsningar
Marie

70
Vissefjärda / SV: Johannes Håkansson Röd F.1789
« skrivet: 2021-09-17, 18:46 »
Jag är rädd att jag förivrade mig och att jag inte borde ha postat en massa data om Börje Månsson i Fornamåla, eftersom jag bara hade hans bakgrund och inte några fakta om hans familj och barn. Nu visar det sig alltså att han sannolikt inte hör hemma i detta sammanhang. Jag har försökt ta bort min tidigare post, men tydligen kan man varken ta bort eller redigera sina egna poster efter att en viss tid förflutit. Jag får därför helt enkelt hoppas att ingen har blivit ledd på villovägar av den.

71
Vissefjärda / SV: Johannes Håkansson Röd F.1789
« skrivet: 2021-09-15, 11:01 »
Då kanske jag kan fylla på med lite uppgifter om Måns Börjesson, för jag har en sådan i Fornamåla. Jag har inte forskat vidare på honom, så jag kände inte till att Håkan Målgren var hans son. Men, det bör rimligtvis vara rätt Måns Börjesson.

Uppgifterna nedan grundar sig dels på vad jag själv kommit fram till, dels på Stig Carlssons familjetabeller för Långasjö. Det som berör Margareta Håkansdotter Båt av Billas släkt grundar sig helt och hållet på Svensk genealogisk tidskrift 2014:1, s 13-44, av Martin Brandt (med bidrag av Niclas Rosenbalck), "Frälsekvinnan Margareta Håkansdotter (Dädesjösläkten) och hennes ofrälse släktingar". Nästan alla med rötter i Vissefjärda/Algutsboda hamnar förr eller senare i denna släkt!


   Måns Börjesson. Född 1748-01-10 Fornamåla, Vissefjärda. Far: I:1 Ålderman Börje Mattisson. Mor: I:2 Annika Månsdotter.

Generation I

   I:1  f
Ålderman Börje Mattisson. Född 1698-08-10 Parismåla, Långasjö. Död 1747-11-23 Fornamåla, Vissefjärda. Far: II:1 Mattis Gertonsson. Mor: II:2 Märta Börjesdotter. Börje Mattisson blev 49 år.

Äktenskap med Elin Johansdotter (Född 1698 Trollamåla Södergård, Långasjö. Död 1739-02-07 Parismåla, Långasjö.).

Barn:
Mattis Börjesson. Född 1718-06-11 Parismåla, Långasjö.
Märta Börjesdotter. Född 1720-10-24 Parismåla, Långasjö. Död 1790-03-18 Parismåla, Långasjö.
Botil Börjesdotter. Född 1723-12-02 Parismåla, Långasjö. Död 1755-05-04 Parismåla, Långasjö.

Äktenskap med Annika Månsdotter (Född 1706-03-16 Häljanäs, Långasjö. Död 1758-12-10 Fornamåla, Vissefjärda.).

Barn:
Johannes Börjesson. Född 1742-06-20 Fornamåla, Vissefjärda.
Ingrid Börjesdotter. Född 1745-03-03 Fornamåla, Vissefjärda.
Måns Börjesson. Född 1748-01-10 Fornamåla, Vissefjärda.

   
I:2  m
Annika Månsdotter. Född 1706-03-16 Häljanäs, Långasjö. Död 1758-12-10 Fornamåla, Vissefjärda. Far: II:3 Måns Nilsson. Mor: II:4 Ingrid Månsdotter. Annika Månsdotter blev 52 år.

Äktenskap med Gerton Torsson (Född 1699-03-22 Tjockeboda, Ljuder. Död 1727-05-12 Ramsjö Södregård, Långasjö.).

Äktenskap med Fjärdingsman Per Olofsson (Född 1697-02-28 Fornamåla, Vissefjärda. Död 1740-01-27 Fornamåla, Vissefjärda.).

Barn:
Marta Persdotter. Född 1729-08-30 Fornamåla, Vissefjärda.
Olof Persson. Född 1732-11-26 Fornamåla, Vissefjärda. Död 1741-10-25 Fornamåla, Vissefjärda.
Annika Persdotter. Född 1736-02-05 Fornamåla, Vissefjärda. Död 1739-05-20 Fornamåla, Vissefjärda.
Karin (Catharina) Persdotter. Född 1739-01-01 Fornamåla, Vissefjärda.

Generation II

   II:1  ff
Mattis Gertonsson. Född 1649 Törsbo Norregård, Vissefjärda ?. Död omkring 1711 Parismåla, Långasjö Dödsorsak: Pesten. Far: III:1 Gerton. Mor: III:2 Kirstin. Mattis Gertonsson blev ca 62 år.

Äktenskap med Märta Börjesdotter (Född 1657 Parismåla, Långasjö ?. Död omkring 1711 Parismåla, Långasjö.).

Barn:
Elin Mattisdotter. Född 1686 Parismåla, Långasjö. Död.
Märta Mattisdotter. Född 1687 Parismåla, Långasjö. Död 1706-03-26 Törsbo Norregård, Vissefjärda.
Kerstin Mattisdotter. Född 1689 Parismåla, Långasjö. Död 1756-09-02 Parismåla, Långasjö.
Kerstin Mattisdotter. Född 1693 Parismåla, Långasjö. Död 1711 Parismåla, Långasjö.
Sven Mattisson Berggren. Född 1696 Parismåla, Långasjö. Död före 1763.
I:1 Ålderman Börje Mattisson. Född 1698-08-10 Parismåla, Långasjö. Död 1747-11-23 Fornamåla, Vissefjärda.
N N Mattisdotter. Död 1703-10-04 Parismåla, Långasjö.

   
II:2  fm
Märta Börjesdotter. Född 1657 Parismåla, Långasjö ?. Död omkring 1711 Parismåla, Långasjö Dödsorsak: Pesten. Märta Börjesdotter blev ca 54 år.

   
II:3  mf
Måns Nilsson. Bonde på 1/3 Häljanäs. Född 1663-11 Häljanäs, Långasjö. Död 1745-01-08 Häljanäs, Långasjö. Far: III:5 Nils GÄDDA. Mor: III:6 Märit. Måns Nilsson blev högst 81 år.

Äktenskap med Ingrid Månsdotter (Född 1668 Norra Brinkabo, Vissefjärda. Död 1742-04-15 Häljanäs, Långasjö.).

Barn:
Märta Månsdotter. Född 1689 Häljanäs, Långasjö. Död 1707-08-14 Långasjö Västergård, Långasjö.
Nils Månsson. Född 1692 Häljanäs, Långasjö.
Per Månsson. Född 1695-09 Häljanäs, Långasjö.
Karin Månsdotter. Född 1698 Häljanäs, Långasjö. Död 1775-01-16 Råamåla, Långasjö.
Elin Månsdotter. Född 1700-10-18 Häljanäs, Långasjö.
Gertrud Månsdotter. Född 1703-07-17 Häljanäs, Långasjö.
I:2 Annika Månsdotter. Född 1706-03-16 Häljanäs, Långasjö. Död 1758-12-10 Fornamåla, Vissefjärda.
Måns Månsson Lång. Född 1709-01-26 Häljanäs, Långasjö.
Peter Månsson. Född 1712-08-27 Häljanäs, Långasjö. Död 1771-07-12 Häljanäs, Långasjö.


II:4  mm
Ingrid Månsdotter. Född 1668 Norra Brinkabo, Vissefjärda. Död 1742-04-15 Häljanäs, Långasjö. Far: III:7 Måns Jonsson. Mor: III:8 Britta ? Olsdotter ?. Ingrid Månsdotter blev högst 74 år.


Generation III

   III:1  ff f
Gerton. Bonde i Törsbo 1655-1680. Född före 1630. Död omkring 1680 Törsbo Norregård, Vissefjärda.

Äktenskap med Kirstin (Född före 1635. Död efter 1691 Törsbo Norregård, Vissefjärda.).

Barn:
II:1 Mattis Gertonsson. Född 1649 Törsbo Norregård, Vissefjärda ?. Död omkring 1711 Parismåla, Långasjö.
Anders Gertonsson. Född omkring 1661 Törsbo Norregård, Vissefjärda. Död 1704-01-10 Törsbo Norregård, Vissefjärda.

   
III:2  ff m
Kirstin. Född före 1635. Död efter 1691 Törsbo Norregård, Vissefjärda. Kirstin blev minst 57 år.

   
III:5  mf f
Nils GÄDDA. Bonde i Häljanäs, Långasjö.

Äktenskap med Märit.

Barn:
Kyrkvärd Per NILSSON. Född 1662 Häljanäs, Långasjö. Död 1723-11-05 Trollamåla Norregård, Långasjö.
II:3 Måns Nilsson. Född 1663-11 Häljanäs, Långasjö. Död 1745-01-08 Häljanäs, Långasjö.

   
III:6  mf m
Märit.

   
III:7  mm f
Måns Jonsson. Bonde och fjärdingsman i Norra Brinkabo. Född omkring 1640 Krysseboda, Algutsboda. Död 1707 Norra Brinkabo, Vissefjärda. Far: IV:13 Jon GUMMESSON. Mor: IV:14 Karin MÅNSDOTTER. Måns Jonsson blev ca 67 år.

Äktenskap med Britta ? Olsdotter ? (Född Emmabo, Vissefjärda.).

Barn:
Johan Månsson. Född mellan 1660 och 1675 Norra Brinkabo, Vissefjärda. Död 1711 Björnabygden, Vissefjärda.
II:4 Ingrid Månsdotter. Född 1668 Norra Brinkabo, Vissefjärda. Död 1742-04-15 Häljanäs, Långasjö.
Ingrid Månsdotter. Född omkring 1669 Norra Brinkabo, Vissefjärda.

Äktenskap med Anna Henriksdotter (Född Björnabygden, Vissefjärda ?. Död 1704 Brinkabo, Vissefjärda.).

Barn:
Karin Månsdotter. Född omkring 1677 Norra Brinkabo, Vissefjärda.
Johan Månsson. Född omkring 1684 Norra Brinkabo, Vissefjärda. Död 1743-01-23 Norra Brinkabo, Vissefjärda.
Ingeborg Månsdotter. Född Norra Brinkabo, Vissefjärda.
   
III:8  mm m
Britta ? Olsdotter ?. Osäker uppgift!. Född Emmabo, Vissefjärda.

Generation IV

   IV:13  mm ff
Jon GUMMESSON. Född omkring 1610 Krysseboda, Algutsboda. Död omkring 1667 Kimbramåla, Vissefjärda. Far: V:25 Gudmund (Gumme) LARSSON. Mor: V:26 Ingeborg JOHANSDOTTER. Jon GUMMESSON blev ca 57 år.

Äktenskap med Karin MÅNSDOTTER (Född omkring 1615 Kimbramåla, Vissefjärda. Död efter 1686 Kimbramåla, Vissefjärda.).

Barn:
III:7 Måns Jonsson. Född omkring 1640 Krysseboda, Algutsboda. Död 1707 Norra Brinkabo, Vissefjärda.
Gumme JONSSON. Född mellan 1647 och 1657 Kimbramåla, Vissefjärda. Död 1711-11-19 Kimbramåla, Vissefjärda.
Per Jonsson. Född 1658 Kimbramåla, Vissefjärda. Död 1723 Kimbramåla, Vissefjärda.
Kerstin Jonsdotter. Född Kimbramåla, Vissefjärda. Död 1718 Rasslebygd, Algutsboda.
Karin Jonsdotter. Född Kimbramåla, Vissefjärda.
Sune Jonsson. Född Kimbramåla, Vissefjärda.

   
IV:14  mm fm
Karin MÅNSDOTTER. Född omkring 1615 Kimbramåla, Vissefjärda. Död efter 1686 Kimbramåla, Vissefjärda. Far: V:27 Måns PERSSON ÖDDE. Mor: V:28 Måns ÖDDES hustru.

Generation V

   V:25  mm ff f
Gudmund (Gumme) LARSSON. Länsman, kronobonde i Krysseboda känd 1603-1629. Född omkring 1590 Bodaskog, Algutsboda. Död omkring 1630 Krysseboda, Algutsboda. Far: VI:49 Lars. Gudmund (Gumme) LARSSON blev ca 40 år.

Barn med Ingeborg JOHANSDOTTER (Född omkring 1590. Död efter 1646.).

Barn:
IV:13 Jon GUMMESSON. Född omkring 1610 Krysseboda, Algutsboda. Död omkring 1667 Kimbramåla, Vissefjärda.
Lars GUMMESSON. Född omkring 1620 Krysseboda, Algutsboda. Död 1679 Brändemåla, Vissefjärda.
Länsman i Krysseboda Johan GUMMESSON. Född Krysseboda, Algutsboda. Död omkring 1682 Krysseboda, Algutsboda.
Kristin GUMMESDOTTER. Född Krysseboda, Algutsboda.
Gertrud Gummesdotter. Född Krysseboda, Algutsboda.


V:26  mm ff m
Ingeborg JOHANSDOTTER. Född omkring 1590. Död efter 1646. Far: VI:51 Johannes (Johan) GUDMUNDSSON (GUDMUNDI) KROK. Mor: VI:52 Karin JÖNSDOTTER (BAAZ).

Barn med Sone Persson (Död omkring 1643 Grimmansmåla, Algutsboda.).

Barn:
Nils Sonesson. Född Algutsboda.


   
V:27  mm fm f
Måns PERSSON ÖDDE. Född före 1600. Död efter 1632 Kimbramåla, Vissefjärda. Måns PERSSON ÖDDE blev minst 33 år.

Äktenskap med Måns ÖDDES hustru.

Barn:
IV:14 Karin MÅNSDOTTER. Född omkring 1615 Kimbramåla, Vissefjärda. Död efter 1686 Kimbramåla, Vissefjärda.
Sune Månsson. Född 1629 Kimbramåla, Vissefjärda. Död 1709-05-02 Kimbramåla, Vissefjärda.

   
V:28  mm fm m
Måns ÖDDES hustru.


Generation VI

   VI:49  mm ff ff
Lars. Född.

Barn med ?.

Barn:
V:25 Gudmund (Gumme) LARSSON. Född omkring 1590 Bodaskog, Algutsboda. Död omkring 1630 Krysseboda, Algutsboda.


   
VI:51  mm ff mf
Johannes (Johan) GUDMUNDSSON (GUDMUNDI) KROK. Kaplan i Sjösås 1571-(1580), Kyrkoherde i Dädesjö 1582-1602. Född 1573. Död 1602 Dädesjö Dödsorsak: Pesten. Far: VII:101 Gudmund PERSSON (PETRI). Mor: VII:102 Ingrid JOHANSDOTTER. Johannes (Johan) GUDMUNDSSON (GUDMUNDI) KROK blev högst 29 år.

Äktenskap med Karin JÖNSDOTTER (BAAZ) (Född 1545 Ekesås Prästgård, Gårdsby. Död 1602 Dädesjö.).

Barn:
V:26 Ingeborg JOHANSDOTTER. Född omkring 1590. Död efter 1646.
Elin Johansdotter Dedaezia. Född 1595. Död 1644.
Märit JOHANSDOTTER. Född före 1600 Dädesjö (G). Död efter 1637.
Johannes (Johannis) Johansson Dedezio. Död 1662 Dädesjö.


   
VI:52  mm ff mm
Karin JÖNSDOTTER (BAAZ). Född 1545 Ekesås Prästgård, Gårdsby. Död 1602 Dädesjö. Far: VII:103 Johannes (Jöns) OLAI (OLSSON). Mor: VII:104 Ingeborg. Karin JÖNSDOTTER (BAAZ) blev högst 57 år.



Generation VII

   VII:101  mm ff mf f
Gudmund PERSSON (PETRI). Kyrkoherde i Sjösås åtminstond 1547-1586. Född. Död efter 1586.

Barn med Ingrid JOHANSDOTTER (Död efter 1589.).

Barn:
VI:51 Johannes (Johan) GUDMUNDSSON (GUDMUNDI) KROK. Född 1573. Död 1602 Dädesjö.
Elin Gudmundsdotter. Död efter 1616.
Håkan Gudmundsson. Död före 1627 Sjösås (G).
Karin Gudmundsdotter. Död omkring 1624 Sjösås (G).
Ingerd Gudmundsdotter. Död före 1627 Sjösås (G).


   
VII:102  mm ff mf m
Ingrid JOHANSDOTTER. Död efter 1589. Far: VIII:203 Johan JOHANSSON ?. Mor: VIII:204 Margareta HÅKANSDOTTER BÅT AV BILLA.


   
VII:103  mm ff mm f
Johannes (Jöns) OLAI (OLSSON). Kyrkoherde i Gårdsby och Riksdagsman. Född omkring 1490 Ekesås, Gårdsby. Död omkring 1588 Gårdsby. Far: VIII:205 Oluff i Nästa. Johannes (Jöns) OLAI (OLSSON) blev ca 98 år.

Äktenskap med Ingeborg (Född omkring 1530. Död efter 1588 Gårdsby.).

Barn:
Johannes Jönsson Baazius. Född omkring 1535 Ekesås prästgård, Gårdsby. Död 1602 Väckelsång.
VI:52 Karin JÖNSDOTTER (BAAZ). Född 1545 Ekesås Prästgård, Gårdsby. Död 1602 Dädesjö.
Håkan Jönsson Baaz. Född 1545 Ekesås prästgård, Gårdsby. Död 1587.
Benedictus Johannis (Bengt) BAAZ (JOHANSSON). Född 1545 Ekesås prästgård, Gårdsby. Död 1600 Gårdsby.
Elisabet Jönsdotter Baas. Född.
Hans Johannes Jonae. Död 1602 Väckelsång.


   
VII:104  mm ff mm m
Ingeborg. Född omkring 1530. Död efter 1588 Gårdsby.



Generation VIII

   VIII:203  mm ff mf mf
Johan JOHANSSON ?. Bonde i Hållingsby, Östra Ryd. Född.

Barn med Margareta HÅKANSDOTTER BÅT AV BILLA (Död mellan 1564 och 1571 Dädesjö (G).).

Barn:
VII:102 Ingrid JOHANSDOTTER. Död efter 1589.
Sigrid Johansdotter. Död efter 1607.
Cecilia Johansdotter. Död efter 1603.
Per Johansson. Död 1601 Tolg (G).


   
VIII:204  mm ff mf mm
Margareta HÅKANSDOTTER BÅT AV BILLA. Död mellan 1564 och 1571 Dädesjö (G). Far: IX:407 Håkan MATSSON (BÅT AV BILLA). Mor: IX:408 Ingrid NILSDOTTER (HALVHJORT AV ÄLMTARYD).

Sambo med Torkel Persson (Född.).


   
VIII:205  mm ff mm ff
Oluff i Nästa. Född omkring 1470. Död 1510 Växjö. Oluff i Nästa blev ca 40 år.

Barn med ?.

Barn:
VII:103 Johannes (Jöns) OLAI (OLSSON). Född omkring 1490 Ekesås, Gårdsby. Död omkring 1588 Gårdsby.
Störje i Nästa Olufsson. Född Växjö.



Generation IX

   IX:407  mm ff mf mm f
Håkan MATSSON (BÅT AV BILLA). Död omkring 1534 Billa, Hemmesjö. Far: X:813 Mats HÅKANSSON.

Barn med Ingrid NILSDOTTER (HALVHJORT AV ÄLMTARYD) (Född.).

Barn:
VIII:204 Margareta HÅKANSDOTTER BÅT AV BILLA. Död mellan 1564 och 1571 Dädesjö (G).
Illiana (Elin) HÅKANSDOTTER (BÅT AV BILLA). Död före 1575.
Nn Håkansdotter (Båt av Billa). Född.
Arvid Håkansson (Båt av Billa). Död omkring 1540.
Olof Håkansson (Båt av Billa). Död före 1545.


   
IX:408  mm ff mf mm m
Ingrid NILSDOTTER (HALVHJORT AV ÄLMTARYD). Född. Far: X:815 Nils JÖNSSON (HALVHJORT AV ÄLMTARYD). Mor: X:816 Iliana MÅNSDOTTER (GRISTORPÄTTEN).



Generation X

   X:813  mm ff mf mm ff
Mats HÅKANSSON. Född. Far: XI:1625 Håkan RAGVALDSSON.

Barn med ?.

Barn:
Erik Matsson. Död före 1526.
Asle Matsson. Död före 1546.
IX:407 Håkan MATSSON (BÅT AV BILLA). Död omkring 1534 Billa, Hemmesjö.


   
X:815  mm ff mf mm mf
Nils JÖNSSON (HALVHJORT AV ÄLMTARYD). Född efter 1495. Far: XI:1629 Jöns STENSSON (FOGLARE, TILL HÅ). Mor: XI:1630 Bengta (JÖNSDOTTER).

Barn med Iliana MÅNSDOTTER (GRISTORPÄTTEN) (Född.).

Barn:
Birge Nilsson (Halvhjort av Älmtaryd). Född.
IX:408 Ingrid NILSDOTTER (HALVHJORT AV ÄLMTARYD). Född.


   
X:816  mm ff mf mm mm
Iliana MÅNSDOTTER (GRISTORPÄTTEN). Född. Far: XI:1631 Måns LARSSON. Mor: XI:1632 Märta INGEMARSDOTTER (GINBALK AV GRISATORP).



Generation XI

   XI:1625  mm ff mf mm ff f
Håkan RAGVALDSSON. Död efter 1437. Far: XII:3249 Ragvald HÅKANSSON. Mor: XII:3250 Elin.

Barn med ?.

Barn:
X:813 Mats HÅKANSSON. Född.

   
XI:1629  mm ff mf mm mf f
Jöns STENSSON (FOGLARE, TILL HÅ). Död efter 1424. Far: XII:3257 Sten JÖNSSON (FOGLARE, TILL HÅ).

Barn med Bengta (JÖNSDOTTER) (Född.).

Barn:
X:815 Nils JÖNSSON (HALVHJORT AV ÄLMTARYD). Född efter 1495.
Peder Jönsson (Halvhjort av Rönnäs). Född.
Erland Jönsson. Född.

   
XI:1630  mm ff mf mm mf m
Bengta (JÖNSDOTTER). Född. Mor: XII:3260 Karina.

   
XI:1631  mm ff mf mm mm f
Måns LARSSON. Född. Far: XII:3261 Lars.

Barn med Märta INGEMARSDOTTER (GINBALK AV GRISATORP) (Född.).

Barn:
X:816 Iliana MÅNSDOTTER (GRISTORPÄTTEN). Född.


   
XI:1632  mm ff mf mm mm m
Märta INGEMARSDOTTER (GINBALK AV GRISATORP). Född. Far: XII:3263 Ingemar.


Generation XII

   XII:3249  mm ff mf mm ff ff
Ragvald HÅKANSSON. Född omkring 1330. Död före 1421. Far: XIII:6497 Håkan. Ragvald HÅKANSSON blev ca 90 år.

Barn med Elin.

Barn:
Katarina Ragvaldsdotter. Född.
XI:1625 Håkan RAGVALDSSON. Död efter 1437.


   
XII:3250  mm ff mf mm ff fm
Elin.


   
XII:3257  mm ff mf mm mf ff
Sten JÖNSSON (FOGLARE, TILL HÅ). Underhäradshövding i Sunnerbo, känd 1373-1394. Född efter 1394.

Barn med ?.

Barn:
XI:1629 Jöns STENSSON (FOGLARE, TILL HÅ). Död efter 1424.


   
XII:3260  mm ff mf mm mf mm
Karina. Född.

Barn med ?.

Barn:
Hans Jönsson. Född.
XI:1630 Bengta (JÖNSDOTTER). Född.


   
XII:3261  mm ff mf mm mm ff
Lars. Född.

Barn med ?.

Barn:
XI:1631 Måns LARSSON. Född.
Bengt Larsson. Född.


   
XII:3263  mm ff mf mm mm mf
Ingemar. Född.

Barn med ?.

Barn:
XI:1632 Märta INGEMARSDOTTER (GINBALK AV GRISATORP). Född.
Bengt Ingemarsson (Ginbalk av Grisatorp). Född.
Johan Ingemarsson (Ginbalk av Grisatorp). Född.



Generation XIII

   XIII:6497  mm ff mf mm ff ff f
Håkan.

Barn med ?.

Barn:
XII:3249 Ragvald HÅKANSSON. Född omkring 1330. Död före 1421.


-------------------------------------------

Tillägg:

Angående Märta Carlsdotter så är hon, förutsatt att födelsedatum stämmer, absolut dotter till Carl (Persson) Svan och Margareta Danielsdotter, födelsen finns i Vissefjärda C:2 sid 285.

Jag har inga uppgifter om Margareta Danielsdotter, men av mantalslängden för Bromboda, http://lovkullen.net/Bygd/BrombodaV.html, framgår att det under många år fanns en bonde Daniel Börgesson i Bromboda. Hans årtal stämmer väl överens med att han skulle kunna vara far till Margareta. Dessutom är dopvittnena till Märta Carlsdotter bl a drängen Börje Danielsson och pigan Märta Danielsdotter i Bromboda.


72
Gramps / SV: Aktiva GRAMPS-användare?
« skrivet: 2021-07-30, 10:58 »
Hej Dan,
Varför två grupper? Tanken var väl just att ha inriktningen att utveckla Gramps framåt, både när det gäller översättningar och diskussioner/adaptioner av tillägg och specifikt svenska förutsättningar för programmet?
Jag har inte någon adekvat programmeringskunskap för Python, men en av anledningarna att jag är intresserad är naturligtvis att jag hoppas kunna lära mig av diskussionerna!
För den med inriktning programmering borde väl intresset vara stort för att följa vad användare har för önskemål och erfarenheter och vilka problem man stöter på. Annars blir det ju en verklighets-värld och en teknik-värld, och då dessa inte hänger samman  saknar båda egentlig funktion.
Mvh
Marie

73
Gramps / SV: Aktiva GRAMPS-användare?
« skrivet: 2021-07-29, 11:03 »


Finns det intresse av att skapa en svensk mailing-lista, där vi kan diskutera översättningar, hur man knöckar in svenska begrepp i Gramps datafält, anpassningar och tillägg som vi kan göra själva? Kanske utbyta erfarenheter av användning på svenska?

(kom ihåg: Gramps är gjort av frivilliga för frivilliga)

/Dan

Jag är absolut intresserad av att vara med!
Har Windows och har använt Gramps och Min Släkt parallellt i ett antal år nu.

- Marie

74
Fridlevstad / SV: Peter Mårtensson från Baggetånga
« skrivet: 2021-04-28, 19:34 »
Jag gjorde just detta för några veckor sedan, och fick köpa CDn. I Windows10 fick man installera den i kompatibilitetsläge för WindowsXP, men i övrigt har det inte varit några problem, och den är väldigt innehållsrik! Kontakta ordföranden i föreningen - jag skrev först till föreningens e-post men fick inget svar förrän jag skrev till ordföranden direkt.

75
Fridlevstad / SV: Peter Mårtensson från Baggetånga
« skrivet: 2021-03-30, 17:21 »
Tack för den extra informationen om Elin.
Jo, det måste säkert vara halvsyskon på faderns sida om detta är "vår" Sissa. Det framgår ju inte av Vigda i Fridlevstad om Per Persson varit gift innan, bara att Elin var änka.

Den här syskonskaran befinner sig ju mestadels i Ekeberga, nära Algutsboda, och det har ju varit många kopplingar mellan Algutsboda och Baggetånga, så det verkar inte alldeles orimligt att Per Persson skulle kunna ha varit en änkling som flyttat ned till Blekinge och sedan dött där efter ett kort nytt äktenskap med Elin.
Värt att notera i sammanhanget är ju att Sissas söner Mårten och Lars gifte sig med varsin syster ifrån Rostock i Algutsboda. Plötsligt verkar Ekeberga inte alls så avlägset.

Först fick jag ingenting att stämma när det gällde syskonskaran, för  jag kände redan till en Märta Persdotter i Tollstorp (Hovmantorp) och hennes far Per Larsson blev gammal och likaså hennes mor. Men Märta Persdotter är ju ett vanligt namn och jag ser i husförhörslängdrna att det finns andra Märtor också i Tollstorp vid samma tid. Kanske rentav ytterligare någon Märta Persdotter. Bland annat ser jag att en Märta Persdotter från just den Ryd Södregård i Ekeberga som gårdshandeln handlar om gifte sig med en Nils Månsson som kom från Hovmantorpstrakterna (Ugnanäs).

Du nämner domboksavskrifter gjorda av Björn-Åke Petersson och Kjell Öhman. Är det ett material som finns att köpa eller är tillgängligt digitalt någonstans? De flesta domböcker för Medelstad som jag försökt plöja mig fram i har varit vackert skrivna men ohyggligt svårtolkade jämfört med andra häradsrätter.

76
Fridlevstad / SV: Peter Mårtensson från Baggetånga
« skrivet: 2021-03-28, 19:12 »
Angående Sissa Persdotter i Baggetånga (som nämns ovan) skulle jag gärna vilja höra om någon av er som är bättre insatt i Fridlevstad och Baggetånga än jag känner till om det möjligen fanns flera Sissa Persdöttrar där på 1730-talet?

Jag har nämligen sprungit på något väldigt förvånande i ett protokoll från Uppvidinge häradsrätt år 1735. Där står nämligen så här:

Vintertinget, bild 60:
¼ Sg Ryd av Jon Persson ibm, tillhandlat av sina syskon och svågrar Håkon Håkonsson i skruf, Håkon Nilsson i Rislycke, Märta Persdotter i Tolltorp, Sissa Persdotter i Baggetånga och Karin Persdotter i Rislycke för 200 dr smt dels egen arvelott… etc köpebrev 1/11 1734.

Det verkar inte vara någon felskrivning, för vid sommartinget samma år, bild 250, hittar jag detta:
¼ Sg Ryd av Jon Persson ibm, tillhandlat av syskon och svågrar Håkan Håkansson i Skruf, Håkan Nilsson i Rislycke, Märta Persdotter i Tollstorp, Sissa Persdotter i Baggatånga och Karin Persdotter i Rislycke, dess egen arvelott inräknat, 2 gn

Det här kan ju inte gärna vara samma Sissa. Åtminstone inte om vi fått hennes födelsedata och föräldrar rätt. Allt som sagts ovan om Elin Larsdotter som Sissas mor verkar ju stämma mycket väl.

Jag har försökt härleda Jon Persson och hans syskon och svågrar efter bästa förmåga. Jons 1/4 Sg Ryd ligger i Ekeberga socken. Jon är gift med en Botil, de får ett flertal barn och några av de övriga personerna - dock ej Sissa - förekommer som dopvittnen. Även Håkan Nilsson i Rislycke och hans hustru som heter Karin några barn, med Jons fru som dopvittne. Håkan Håkansson i Skruf - jag gissar att det vare sig är Skruv i Ljuder eller i Herråkra som avses, utan snarare Ide- Källe- eller Arnaskruv i Ekeberga. Jag hittar dock inga "lämpliga" födslar där. Märkligast i samlingen är Märta Persdotter i Tollstorp, för en sådan person har jag redan i min databas. Men hon är född i Gydingsmåla, Hovmantorp, och jag har bara uppgifter om yngre syskon till henne som inte passar med de ovan nämnda. Hennes mamma Annika Nilsdotter är dock från Ekeberga (Fagerhult) men pappan heter Per Larsson, var nämndeman och levde till 1760. Han kan ju inte ha varit gift med Elin Larsdotter i Baggetånga. 

Men, hur platsar Sissa Persdotter i Baggetånga i allt detta? Fanns det möjligen två Sissa Persdotter i Baggetånga? Eller är hela den tänkta uppställningen av Sissas familj med Per Persson och Elin Larsdotter som föräldrar felaktig? Den verkar ju så riktig och rimlig, jag har följt den steg för steg och tyckt att det stämt så väl!

- Marie

77
Algutsboda / SV: Ryggamo, Gumme Thorsson
« skrivet: 2021-03-19, 22:41 »
Tack för det! :)
Hoppas att allt har gått bra och att du har kunnat fördjupa dig ytterligare i Gumme och hans släkt.
- Marie

78
Fridlevstad / SV: Peter Mårtensson från Baggetånga
« skrivet: 2021-03-07, 17:15 »
Henrik,
Om Bonde Mårtenssons son Lars har du skrivit "lever vid bouppteckningen".
Han fortsatte att leva vidare.
1775-06-19 gifte han sig i Algutsboda med Elin Håkansdotters syster Britta f 1751-03-15.
Paret bosatte sig i Baggetånga, där de i alla händelser fick sonen Håkan (har inte undersökt familjen djupare).

I hfl AI:4 1807-1812 sid 48 står Lars som "svagsint" och anteckning til höger död.
I hfl AI:5 1810 sid 46 står han som "vansinnig".

Du kanske redan har noteringar om Sissa och Anna, men i alla händelser..

Sissa gifte sig med torparen i Baggetånga Olof Jonsson f ca 1739 (enligt hfl var hon ca 7 år äldre än honom)
1764-03-09 -  Drängen och torparen och pigan i Baggetånga. (Källa: Vigda i Fridlevstad 1696-1810)
De finns i AI:1 sid 190, tillsammans med sina barn Sven f ca 1765 och Stina f ca 1770

När det gäller Anna har jag inte kollat upp om hon någonsin gifte sig, men i AI:5 sid 46 är hon ensamstående och blind, därefter är hon överstruken som död.

79
Fridlevstad / SV: Peter Mårtensson från Baggetånga
« skrivet: 2021-03-07, 11:04 »
Tack för den kompletterande informationen!
Det blir mycket nytt att lägga in i släktträdet här.
- Marie

80
Fridlevstad / SV: Peter Mårtensson från Baggetånga
« skrivet: 2021-03-05, 20:21 »
Hej Emil,

Jag började med att titta lite på Algutsboda, närmare bestämt Håkan i Rostock, har kollat lite mantalslängder och lagt till något syskon och skickat ett PM till dig (eftersom ju detta inte handlar om Fridlevstad).

- Marie

81
Min farmor från Eremitemåla fick in lite "friskt blod" när hon gifte sig med min farfar från Gustavsberg. Annars har jag precis som du alla mina anor här i trakten, i Vissefjärda, Algutsboda, Torsås, Långasjö, Älmeboda, Linneryd och Fridlevstad. Eftersom det är så mycket mer i Småland än i Blekinge har anorna därifrån blivit lite "styvmoderligt" behandlade, men i december tillbringade jag och en annan släktforskare ett par veckor med att försöka bena ut släktskaperna mellan Hult och Baggetånga/Fur, dvs i mycket ättlingar till de bångstyra Dackar du talar om.
Jag har precis varit och läst i forumtråden i Fridlevstad. Otroligt gedigen information som jag ser fram emot att studera närmare. Tack så hemskt mycket för detta, det är oerhört värdefullt! Om det är något jag kan bistå dig med så gör jag det gärna.
- Marie

82
Fridlevstad / SV: Peter Mårtensson från Baggetånga
« skrivet: 2021-03-04, 22:46 »
Tack snälla du för all denna gedigna information!
Jag får sätta mig ner i lugn och ro och studera materialet bit för bit. Fantastiskt med alla källor du fått med här också, du och de övriga forskare du refererar till måste ha lagt ner ett verkligt grundligt arbete här. 

Alla Per Persson i Baggetånga kan driva en till vansinne! Vid det första ögonkastet på det du skrivit så tänkte jag att du måste vara fel ute med den Per Persson som dog i mitten av juli 1715, för honom hade jag i mitt släktarkiv och han var en 16-årig son till Per Persson Moe.
Men sen kollade jag i dödboken på sid 801 i C:3, och där dog ju inte mindre än fyra Per Persson i Baggetånga bara på denna sida! Den du refererar till är uppenbarligen den som står på raden under Per Moes son.

Nu ser jag verkligen fram emot att sätta mig ned och gå igenom det här, och få lära känna Blekinge-sidan av denna släkt lite närmare.
Tack!
-Marie

83
Fridlevstad / Peter Mårtensson från Baggetånga
« skrivet: 2021-03-04, 13:25 »
Jag skulle jättegärna vilja få reda om någon har forskat på anorna till min anfader Peter Mårtensson, född i Baggetånga 1774-09-21, död i Gustavsbygd, Vissefjärda 1867-11-27.

Det här är den information jag hittills har:

 Bonde Peter MÅRTENSSON. Bonde. Född 1774-09-21 Baggetånga, Fridlevstad. Bosatt omkring 1805 Gustavsbygd, Vissefjärda. Bosatt före 1810 Öremåla, Vissefjärda. Bosatt före 1817 Gustavsbygd, Vissefjärda. Död 1867-11-27 Gustavsbygd, Vissefjärda Dödsorsak: Mikrokort CA2873 08 Vissefjärda döda. Far: I:1 Mårten BONDESSON. Mor: I:2 Elin HÅKANSDOTTER. Peter MÅRTENSSON blev 93 år.

Äktenskap med Caisa JONASDOTTER (Född 1781-10-26 Bussamåla, Vissefjärda. Död 1862-01-11 Gustavsbygd, Vissefjärda.). Vigsel Vissefjärda.

Barn:
Mårten Pettersson. Född 1808-08-28 Gustavsbygd, Vissefjärda. Död 1847-11-07 Östra Alsjö, Oskar.
Cecilia Pettersdotter. Född 1810-08-06 Öremåla, Vissefjärda. Död 1895-03-13 Gustavsbygd, Vissefjärda.
Ingrid Pettersdotter. Född 1813-09-24 Gustavsbygd, Vissefjärda. Död 1813-12-11 Gustavsbygd, Vissefjärda.
Elin Pettersdotter. Född 1815-02-23 Gustavsbygd, Vissefjärda. Död 1815-04-22 Gustavsbygd, Vissefjärda.
Olaus Petersson. Född 1817-09-08 Gustavsbygd, Vissefjärda.
Elin PETERSDOTTER. Född 1819-10-14 Gustavsbygd, Vissefjärda. Död 1896-07-05 Gustavsbygd, Vissefjärda.
Anna Maria Pettersdotter. Född 1822-07-23 Gustavsbygd, Vissefjärda.

Generation I

   I:1  f
Mårten BONDESSON. Född 1740-01 Baggetånga, Fridlevstad. Död 1800-02-09 Baggetånga, Fridlevstad. Far: II:1 Bonde MÅRTENSSON. Mor: II:2 Sissa PERSDOTTER. Mårten BONDESSON blev högst 60 år.

Äktenskap med Elin HÅKANSDOTTER (Född 1744-04-17 Rostock, Algutsboda. Död 1814-10-12 Baggetånga, Fridlevstad.). Bosatt med 1767 Baggetånga, Fridlevstad. Vigsel 1767-06-08 Algutsboda.

Barn:
Per Mårtensson. Född omkring 1768-07 Baggetånga, Fridlevstad. Död 1768-10-14 Baggetånga, Fridlevstad.
Håkan Mårtensson. Född 1769 Baggetånga, Fridlevstad.
Bonde Peter MÅRTENSSON. Född 1774-09-21 Baggetånga, Fridlevstad. Död 1867-11-27 Gustavsbygd, Vissefjärda.
Jonas Mårtensson. Född 1779 Baggetånga, Fridlevstad.
Per Mårtensson. Född 1782 Baggetånga, Fridlevstad.

 
I:2  m
Elin HÅKANSDOTTER. Född 1744-04-17 Rostock, Algutsboda. Bosatt 1774 Baggetånga, Fridlevstad. Död 1814-10-12 Baggetånga, Fridlevstad Dödsorsak: Heftig feber. Far: II:3 Håkan HÅKANSSON. Mor: II:4 Kerstin PERSDOTTER. Elin HÅKANSDOTTER blev 70 år.


Generation II

   II:1  ff
Bonde MÅRTENSSON. Född mellan 1697 och 1701. Död 1758-05-01 Baggetånga, Fridlevstad Dödsorsak: Håll. Bonde MÅRTENSSON blev högst 61 år.

Äktenskap med Sissa PERSDOTTER (Född 1711 Baggetånga, Fridlevstad ?. Död.). Bosatt med 1728 Baggetånga, Fridlevstad. Vigsel 1728-10-06 Fridlevstad.

Barn:
Elin Bondesdotter. Född 1731 Baggetånga, Fridlevstad.
Sissa Bondesdotter. Född 1732 Baggetånga, Fridlevstad.
dödfödd Bondesson. Född 1735-01 Baggetånga, Fridlevstad. Död 1735-01 Baggetånga, Fridlevstad.
Anna Bondesdotter. Född 1739. Död omkring 1810 Baggetånga, Fridlevstad.
I:1 Mårten BONDESSON. Född 1740-01 Baggetånga, Fridlevstad. Död 1800-02-09 Baggetånga, Fridlevstad.
Pär Bondesson. Född 1745 Baggetånga, Fridlevstad. Död före 1751 Baggetånga, Fridlevstad.
Lars Bondesson. Född 1751 Baggetånga, Fridlevstad.
Ingrid Bondesdotter. Född Baggetånga, Fridlevstad.

 
II:2  fm
Sissa PERSDOTTER. Född 1711 Baggetånga, Fridlevstad ?. Död. Mor: III:4 Elin.

 
II:3  mf
Håkan HÅKANSSON. Född omkring 1692 Rostock, Algutsboda. Bosatt Rostock, Algutsboda. Död 1764-06-17 Rostock, Algutsboda Dödsorsak: Bröstsjuka, håll. Håkan HÅKANSSON blev ca 72 år.

Äktenskap med Kerstin PERSDOTTER (Född omkring 1723 Duvemåla, Algutsboda. Död 1806-06-22 Rostock, Algutsboda.). Vigsel 1734-06-03 Algutsboda.

Barn:
Jonas Håkansson. Född 1742-07-05 Rostock, Algutsboda.
I:2 Elin HÅKANSDOTTER. Född 1744-04-17 Rostock, Algutsboda. Död 1814-10-12 Baggetånga, Fridlevstad.
Maja Håkansdotter. Född 1749-03-27 Rostock, Algutsboda.
Britta Håkansdotter. Född 1751-03-15 Rostock, Algutsboda.

 
II:4  mm
Kerstin PERSDOTTER. Född omkring 1723 Duvemåla, Algutsboda. Bosatt Rostock, Algutsboda. Död 1806-06-22 Rostock, Algutsboda Dödsorsak: Ålderdom. Kerstin PERSDOTTER blev ca 83 år.

Generation III

   III:4  fm m
Elin. Född.

Barn med ?.

Barn:
II:2 Sissa PERSDOTTER. Född 1711 Baggetånga, Fridlevstad ?. Död.

Vänliga hälsningar
Marie


84
Vad roligt! Då var alltså din farfar och min morfar sysslingar.
Elin Petersdotter gifte sig med Peter Magnus Petersson från Mattamåla i Algutsboda - även han med start släktkoppling till Baggetånga i Fridlevstad - och deras son Frans gifte sig med Elise Marie Gustafsdotter från Klippingsbo och blev föräldrar till min morfar.

Jag är jättetacksam för information om Peter Mårtenssons anor. Jag tar och postar en tråd på forumet för Fridlevstad, för du har naturligtvis alldeles rätt i att det inte hör hemma under Vissefjärda.

Jag vet inte hur mycket material du har om Elins släkt bakåt i tiden. I Vissefjärda har jag en hel del, bland annat en serie gamla rättegångsprotokoll som berör Ingrid Tyggesdotter, hustru till Måns Olofsson från Träkniv (Medlen/Smedjemåla). Men dessa är så omfattande att de lämpar sig bättre för e-post än för långa forumposter. Min e-postadress finns på min sida med mantalslängder. http://lovkullen.net/Bygd/KBIntro.html
- Marie

Här följer länken till den nya forumtråden i sektion Blekinge/Fridlevstad:

https://forum.rotter.se/index.php?topic=176867.0


85
Nej men vad spännande!
Jag har varit jättedålig på att utforska Peter Mårtenssons anor och skulle hemskt gärna vilja veta mer (så fort jag bestämmer mig för att utforska Blekinge så hittar jag något som genast för mig tillbaka till Vissefjärda igen).
Det jag har på honom är följande:


   Bonde Peter MÅRTENSSON. Bonde. Född 1774-09-21 Baggetånga, Fridlevstad. Bosatt omkring 1805 Gustavsbygd, Vissefjärda. Bosatt före 1810 Öremåla, Vissefjärda. Bosatt före 1817 Gustavsbygd, Vissefjärda. Död 1867-11-27 Gustavsbygd, Vissefjärda Dödsorsak: Mikrokort CA2873 08 Vissefjärda döda. Far: I:1 Mårten BONDESSON. Mor: I:2 Elin HÅKANSDOTTER. Peter MÅRTENSSON blev 93 år.

Äktenskap med Caisa JONASDOTTER (Född 1781-10-26 Bussamåla, Vissefjärda. Död 1862-01-11 Gustavsbygd, Vissefjärda.). Vigsel Vissefjärda.

Barn:
Mårten Pettersson. Född 1808-08-28 Gustavsbygd, Vissefjärda. Död 1847-11-07 Östra Alsjö, Oskar.
Cecilia Pettersdotter. Född 1810-08-06 Öremåla, Vissefjärda. Död 1895-03-13 Gustavsbygd, Vissefjärda.
Ingrid Pettersdotter. Född 1813-09-24 Gustavsbygd, Vissefjärda. Död 1813-12-11 Gustavsbygd, Vissefjärda.
Elin Pettersdotter. Född 1815-02-23 Gustavsbygd, Vissefjärda. Död 1815-04-22 Gustavsbygd, Vissefjärda.
Olaus Petersson. Född 1817-09-08 Gustavsbygd, Vissefjärda.
Elin PETERSDOTTER. Född 1819-10-14 Gustavsbygd, Vissefjärda. Död 1896-07-05 Gustavsbygd, Vissefjärda.
Anna Maria Pettersdotter. Född 1822-07-23 Gustavsbygd, Vissefjärda.



Generation I

   I:1  f
Mårten BONDESSON. Född 1740-01 Baggetånga, Fridlevstad. Död 1800-02-09 Baggetånga, Fridlevstad. Far: II:1 Bonde MÅRTENSSON. Mor: II:2 Sissa PERSDOTTER. Mårten BONDESSON blev högst 60 år.

Äktenskap med Elin HÅKANSDOTTER (Född 1744-04-17 Rostock, Algutsboda. Död 1814-10-12 Baggetånga, Fridlevstad.). Bosatt med 1767 Baggetånga, Fridlevstad. Vigsel 1767-06-08 Algutsboda.

Barn:
Per Mårtensson. Född omkring 1768-07 Baggetånga, Fridlevstad. Död 1768-10-14 Baggetånga, Fridlevstad.
Håkan Mårtensson. Född 1769 Baggetånga, Fridlevstad.
Bonde Peter MÅRTENSSON. Född 1774-09-21 Baggetånga, Fridlevstad. Död 1867-11-27 Gustavsbygd, Vissefjärda.
Jonas Mårtensson. Född 1779 Baggetånga, Fridlevstad.
Per Mårtensson. Född 1782 Baggetånga, Fridlevstad.


   
I:2  m
Elin HÅKANSDOTTER. Född 1744-04-17 Rostock, Algutsboda. Bosatt 1774 Baggetånga, Fridlevstad. Död 1814-10-12 Baggetånga, Fridlevstad Dödsorsak: Heftig feber. Far: II:3 Håkan HÅKANSSON. Mor: II:4 Kerstin PERSDOTTER. Elin HÅKANSDOTTER blev 70 år.



Generation II

   II:1  ff
Bonde MÅRTENSSON. Född mellan 1697 och 1701. Död 1758-05-01 Baggetånga, Fridlevstad Dödsorsak: Håll. Bonde MÅRTENSSON blev högst 61 år.

Äktenskap med Sissa PERSDOTTER (Född 1711 Baggetånga, Fridlevstad ?. Död.). Bosatt med 1728 Baggetånga, Fridlevstad. Vigsel 1728-10-06 Fridlevstad.

Barn:
Elin Bondesdotter. Född 1731 Baggetånga, Fridlevstad.
Sissa Bondesdotter. Född 1732 Baggetånga, Fridlevstad.
dödfödd Bondesson. Född 1735-01 Baggetånga, Fridlevstad. Död 1735-01 Baggetånga, Fridlevstad.
Anna Bondesdotter. Född 1739. Död omkring 1810 Baggetånga, Fridlevstad.
I:1 Mårten BONDESSON. Född 1740-01 Baggetånga, Fridlevstad. Död 1800-02-09 Baggetånga, Fridlevstad.
Pär Bondesson. Född 1745 Baggetånga, Fridlevstad. Död före 1751 Baggetånga, Fridlevstad.
Lars Bondesson. Född 1751 Baggetånga, Fridlevstad.
Ingrid Bondesdotter. Född Baggetånga, Fridlevstad.


   
II:2  fm
Sissa PERSDOTTER. Född 1711 Baggetånga, Fridlevstad ?. Död. Mor: III:4 Elin.


   
II:3  mf
Håkan HÅKANSSON. Född omkring 1692 Rostock, Algutsboda. Bosatt Rostock, Algutsboda. Död 1764-06-17 Rostock, Algutsboda Dödsorsak: Bröstsjuka, håll. Håkan HÅKANSSON blev ca 72 år.

Äktenskap med Kerstin PERSDOTTER (Född omkring 1723 Duvemåla, Algutsboda. Död 1806-06-22 Rostock, Algutsboda.). Vigsel 1734-06-03 Algutsboda.

Barn:
Jonas Håkansson. Född 1742-07-05 Rostock, Algutsboda.
I:2 Elin HÅKANSDOTTER. Född 1744-04-17 Rostock, Algutsboda. Död 1814-10-12 Baggetånga, Fridlevstad.
Maja Håkansdotter. Född 1749-03-27 Rostock, Algutsboda.
Britta Håkansdotter. Född 1751-03-15 Rostock, Algutsboda.


   
II:4  mm
Kerstin PERSDOTTER. Född omkring 1723 Duvemåla, Algutsboda. Bosatt Rostock, Algutsboda. Död 1806-06-22 Rostock, Algutsboda Dödsorsak: Ålderdom. Kerstin PERSDOTTER blev ca 83 år.



Generation III

   III:4  fm m
Elin. Född.

Barn med ?.

Barn:
II:2 Sissa PERSDOTTER. Född 1711 Baggetånga, Fridlevstad ?. Död.


Peters dotter Elin är min anmoder. Vilken är din?

Förresten kan jag se att vi är släkt på flera vis. Nyfiken som jag är kollade jag dina tidigare inlägg för att se om du skrivit något om Peter Mårtensson.

Döm om min förvåning när jag upptäckte att du frågade om min anfader Måns Olofsson från Träkniv, död i Smedjemåla, (inte så konstigt eftersom Peter Mårtensson är din ana) och min anmoder Agda Staffansdotter och om Kajsa Persdotter från Målatorp, som var dotter i andra äktenskapet till min anmoder Sissa Jönsdotter.

-Hälsningar
Marie

86
Älmeboda / SV: Anfäder i Ödemåla, Älmeboda skn
« skrivet: 2021-03-03, 18:17 »
Nu har jag hittat Helena Jönsdotter också. Anledningen att hon var så gäckande var att hon enligt dopboken är döpt till Lena. I själva verket hade jag henne redan i mitt släktarkiv. Hon är född i Råamåla, Långasjö, dotter till Jöns Nilsson f 1716-07-23 i Råamåla, och Ingrid Petersdotter, f 1722-08 i Skeppetånga, Tving.
Om Ingrid Petersdotters familj vet jag ingenting, men Jöns Nilssons far hette Nils Jönsson, f 1667 d 1738 i Råamåla, farföräldrarna hette Jöns Nilsson, f 1618, d 1698, Råamåla och Botil Håkansdotter f mellan 1629 och 1635, d 1705 i Råamåla.
Jöns mor hette Karin Månsdotter, f 1698 i Häljanäs, Långasjö d 1775 i Råamåla. Hennes föräldrar var Måns Nilsson f 1663-11 d 1745 i Häljanäs och Ingrid Månsdotter, f ca 1668 i Norra Brinkabo, Vissefjärda, d 1742 i Häljanäs.
(Jag har mer material här, men då blir det här en hel roman; jag vet inte mycket uppgifter du vill ha)


87
Hej Aina,
Det verkar verkligen som om vi har väldigt många släktband. Skräddaregärde har jag också anfäder från, en anmoder var Gertrud Nilsdotter dotter till NIls Andersson i Skräddaregärde. Hon gifte sig med Gumme Persson i Alsjö, Vissefjärda. Samme Gumme var bror till Per Persson, vars änka gifte om sig med den Gumme Thorsson vi diskuterat i en annan tråd (Algutsboda).

I Fridlevstad (inklusive Sillhövda, som ju bröts ut ur Fridlevstad så sent som 1846) har jag, av vad jag hittills sett, mina släktingar ganska väl samlade i följande byar:
Baggetånga (några av dem hamnade i Algutsboda, bl a Sven Persson som gifte sig till Dampemåla, några hamnade i Vissefjärda, bl a Peter Mårtensson som gifte sig till Gustavsbygd)
Fur (gästgivarsläkten Flyberg)
Husgöl
Älmtamåla
Vastansmåla

Hittills har jag ingen ifrån Hörryda, men jag har inte utforskat min Blekingesläkt lika mycket som Smålandssidan.
Tving har jag väldigt lite ifrån. Höll på att säga "tack och lov", eftersom det ju inte finns särskilt mycket kyrkoböcker att tillgå här.
- Marie

88
Älmeboda / SV: Anfäder i Ödemåla, Älmeboda skn
« skrivet: 2021-03-03, 13:02 »
Hej Jan Erik

Jon Åkesson kom från Långasjö. Han föräldrar var Åke Jonsson, f 1686, d 1751-07-30, bonde på Skurebo Norregård, och hans hustru Märta Persdotter, f 1685, d 1765-08-07. Märta var dotter till Per Andersson och Elsa Nilsdotter från Skurebo Norregård.

När Jon flyttade från Skurebo var han redan gift med Elin Nilsdotter, som hade arvsrätt i Ödemåla. De köpte ut hennes bröder Nils Nilsson i Lida och Jonas Nilsson i Runnemåla från Ödemåla (Konga häradsrätt HT 1743).

Hälsningar
Marie

89
Hej Aina,
Jadu, jag är en typisk nattuggla, så om jag hittar något intressant sent på kvällen blir det gärna att jag blir sittande till efter midnatt. Men jag är egen företagare med kontoret hemma, så det gör inte så mycket.

Fåglasjö säger du? Och Virkesjö med omgivande byar? Och Käsemålasläkten?
Gissa var min släkt kommer ifrån :D
Jag är inte lika långt tillbaka som 1300-talet, men på 1500-talet fanns min släkt bland annat i Fåglasjö.
Jag har en lista på 38 personer från Virkesjö i min databas, den äldsta jag hittar just nu som är en direkt anfader till mig verkar ha varit född runt 1653 och dog i Virkesjö 1748. Han hette Sven Svenson och var gift med Ingiärd Persdotter, de fick dottern Maja som gifte sig med Petter Matthisson. Du kanske känner igen namnen? Jag har inte försökt följa denna gren vidare än, jag har nog behandlat min Algutsboda-släkt lite styvmoderligt och varit mer koncentrerad på Vissefjärda, Långasjö, Älmeboda, Linneryd.
Som även du konstaterar så rörde sig människorna i ganska snäva cirklar då. Ofta kan man gissa sig till var man logiskt ska leta efter makar till personer. Om du har släkt i Fåglasjö så har väl även du en massa i Svartabäck, Linneryd, och Bänkeboda, Älmeboda?

Angående Bonde Biörnsson så var domboken jag refererade till Södra Möre sommartinget 1736, mål nr 9.
"Pär Bondesson i Hossmo, Måns Bondesson i Värnaby? och Inge Pärsson i Backabo hade instämt Pär Biörnsson i Brinkabo om 1/4 hemman Brinkabo efter deras farfar Biörn Månsson. Omnämnes änkan Kierstin Pärsdotter, hennes man Börje Staffansson, Anna Biörnsdotter i Käsemåla, hennes bror Pär (=Biörnsson i Brinkabo)."

Tyvärr verkar inte denna dombok finnas tillgänglig digitalt, åtminstone kunde jag inte hitta den när jag letade i Arkiv Digital igår kväll.
Jag ser i mantalslängderna att Bonde Biörnssons gårdsdel i Backabo övertogs av en Sven Bondesson. Sannolikt var väl detta en son, men han kanske dog utan arvingar, eller också hade de fått ut sin lott. Har inte kollat honom närmare.
- Marie

90
Hej igen,

Nu har jag gjort en faktiskt riktigt gedigen koll av Bonde Biörnsson, och han var absolut syskon till Per, Anna och Elin. Han är dopvittne till ett av Elins barn, och såväl Per Biörnsson som Elin Biörnsdotter är dopvittne till de två barn han får så sent att de är med i dopböckerna.
Jag hittade också en domboksanteckning från när hans söner Pär och Måns var med och tvistade om arvet efter sin farfar Biörn Månsson. Här nämndes även Anna Biörnsdotter.
Bonde dog sannolikt i pesten, MEN när han lämnade Skuteryd, där han var bonde 1687-1702, så flyttade han till Backabo, där bodde i samma del av byn som Hemming Håkansson, vars änka Elin Gummesdotter från Guttamåla gifte om sig med Anna Biörnsdotters son Sven Olofsson.
- Marie

91
Hej Aina,
Enligt mina noteringar är Anna Biörnsdotter dotter till Biörn Månsson, f ca 1633 d 1697-11-21 i Brinkabo.

Annas bror (som även han var min anfader) hette Per Biörnsson,f ca 1663, d 1741-09-13 i Brinkabo. Han var gift tre gånger, först med Sissa Åslesdotter, f ca 1685, d 1708 i Brinkabo, sedan med Elin Staffanstorp, f ca 1678, d 1710 i Brinkabo och slutligen med en kvinna jag ej hittat namnet på.

Annas syster hette Elin Biörnsdotter, f ca 1670, d 1710-12-25 i Brinkabo, gift med Per Åslesson (högst sannolikt bror till Sissa Åslesdotter ovan).

Jag misstänker att det möjligen fanns en bror till, men honom har jag inte riktigt kläm på. Mellan 1687 och 1702 finns det en bonde som heter Bonde Biörnsson i Skuteryd, han skulle kunna höra hit. Jag ska ta en närmare titt på honom bara för det.

(Jag har namn och dopvittnen för barnen till Per Biörnsson och Elin Biörnsdotter ifall du vill samla på dig dem)

92
Algutsboda / SV: Ryggamo, Gumme Thorsson
« skrivet: 2021-03-02, 00:14 »
Vad spännande!

Jag slog för skojs skull på Selemåla i mitt släktarkiv, och hittade något litet... En Sven Månsson f 1759 i Selemåla gifte sig med min släkting Stina Pettersdotter f 1755 i Lilla Virkesjö. Det intressanta här är att Sven Månssons föräldrar verkar ha hetat Måns THORSSON och Anna Nilsdotter. Det säger ju inte nödvändigtvis att de är släkt med Thorsönerna från Ryggamo, och det kan inte vara Gummes bror Måns Thorsson för han dog 1731 i Ryggamo, men nog låter det som om där skulle finnas någon form av släktskap.

Hoppas du hittar vad du söker!

93
Hej,

Så här ser det ut i mina papper:

Olof PERSSON. Bonde i Käsemåla 1690-1737. Född omkring 1657 Käsemåla, Vissefjärda. Död 1739-02-04 Käsemåla, Vissefjärda. Olof PERSSON blev ca 82 år.

Äktenskap med Anna BIÖRNSDOTTER (Född omkring 1667 Brinkabo, Vissefjärda ?. Död 1744-02-19 Käsemåla, Vissefjärda.). Vigsel omkring 1689 Vissefjärda. Bosatt med omkring 1689 Käsemåla, Vissefjärda.

Barn:
1 Sven Olofsson. Född omkring 1689 Käsemåla, Vissefjärda. Död 1752-01-19 Gustavsbygd, Vissefjärda.
2 Per Olofsson. Född mellan 1690 och 1701 Käsemåla, Vissefjärda. Död 1772-03-24 Skuteryd Södregård, Vissefjärda.
3 Botil Olofsdotter. Född 1699-06-25 Käsemåla, Vissefjärda. Död 1774-02-12 Hulan, Vissefjärda.
4 Elin Olofsdotter. Född 1702-02-23 Käsemåla, Vissefjärda.
5 Per OLOFSSON (OLSSON). Född 1704-12-26 Käsemåla, Vissefjärda. Död 1747-03-29 Källehult, Algutsboda.
6 Kyrkvärd Nils Olofsson. Född 1707-10-20 Käsemåla, Vissefjärda. Död 1751-05-09 Långerås, Algutsboda.
7 Kirstin Olofsdotter. Född 1710-09-25 Käsemåla, Vissefjärda. Död 1790-12-24 Käsemåla, Vissefjärda.
8 Måns Olofsson. Född 1714-01-03 Käsemåla, Vissefjärda. Död 1788-12-08 Suttaremåla, Algutsboda.
9 Åke Olofsson (Olsson). Född 1718-05-11 Käsemåla, Vissefjärda. Död 1752-04-26 Käsemåla, Vissefjärda.

Jag har rätt mycket material runt dessa familjer; de är mina direkta anfäder och dessutom är även Annas bror min anfader. Vill du jämföra mera får du gärna hojta till :).

- Marie

94
Algutsboda / SV: Ryggamo, Gumme Thorsson
« skrivet: 2021-03-01, 16:34 »
Jag tycker inte det verkar så troligt att han är bror till Per Persson. Av dombokshandlingarna vi läst framgår det ju att Per Persson är ensam arvinge till gården efter sin morfar Per Thorsson. Det talas så mycket och så ingående om Per Persson, hans mor, hans förmyndare, hans morfar, hans marker etc och överallt verkar det som om han är enda barnet.

Men! Han kan däremot mycket väl vara bror till Kirstin Persdotter, dvs Per Perssons mamma, och därmed son till Per Thorsson. Enligt mantalslängderna verkar denne ha levt fram till 1704, och han hade då en hustru.
Om Sven Persson är Kirstins bror så har han ju rimligtvis en separat arvslott som inte berörs av hans systersons.
Jag tänkte först säga att det i så fall var konstigt att det var Per Perssons mors morbröder som blev förmyndare och inte Per Perssons morbror (Sven), men vid närmare eftertanke var väl Sven lite väl ung för att komma ifråga för sådana uppdrag.

Tillägg:
Jag ser att Sven Persson och Elin fick 9 barn, men i KGF:s databas framgår inte faddrarna. Om du kollar dem i dopboken bör du kunna se om och hur Sven hör ihop med Thorsönerna i Ryggamo:

Kirstin f 1734-12-31
Maja f 1737-09-18
Petter f 1740-01-21
Anders f 1740-12-25
Per f 1743-02-10
Jonas f 1746-01-08
Caisa f 1747-04-12
Ingeborg f 1748-03-03
Petter f 1750-01-19

Hälsningar
Marie

95
De åldrar som uppges i dödboken brukar väl egentligen inte vara mycket mer än en grov gissning mellan tummen och pekfingret? Åtminstone har jag sett att det många gångar är så.
I just det här fallet så framgår det av mantalslängderna att Olof och Anna gifte sig 1689 eller 1690 Om Anna verkligen var född 1667 skulle hon i så fall ha varit 22-23, vilket hade varit ganska "gammalt" vid den här tiden. Om vi tänker oss att uppgiften i dödboken slår fel på ca 5 år - vilket är vanligt - så stämmer genast allting.
Av mantalslängden att döma verkar inte heller Olof ha blivit änkling senare, utan hustrun förefaller ha varit densamma hela tiden.

Det jag tycker är det starkaste beviset för att Olof Persson och Anna Biörnsdotter verkligen var gifta hela tiden är att deras barn har Annas syskon och svågrar som dopvittnen, och att Anna och Olof är dopvittnen till hennes syskonbarn.
Om man går igenom samliga dopvittnen från Käsemåla under den här perioden så finns det bara två hustrur omnämnda, Olofs syster Britta (som flyttade till Huvudhult) och Olofs hustru Anna.
Jag har andra anfäder där jag är fundersam över födelsesiffrorna, men just i fallet Olof och Anna tror jag helt enkelt att de efterlevande bedömde hennes ålder några år fel när de skulle uppge den för prästen i samband med hennes död. Inte så konstigt, hon var ju änka så det var hennes barn som skulle försöka räkna ut hur gammal deras mor var.

96
Vissefjärda / SV: Olof Perssons hustru i Käsemåla
« skrivet: 2021-02-25, 22:30 »
Hej igen,

Jag tror att vi också pratade lite om Olofs (eller rättare sagt hans sondotters) koppling till Algutsboda. Det var ganska mycket sådana.
Olofs syster Brita och hennes man Per Jonsson flyttade till Huvudhult ca 1716 (troligen var han därifrån).
Olofs syster Botil gifte sig med bonden Gumme Nilsson från Sutaremåla i Algutsboda
Systern Maja gifte sig med Nils Jonsson från Huvudhult (bror till Per??)
Systern Sissa hamnade däremot i "Läsebo", Ljuder, vet ej namnet på hennes man.

Av Olof Persson och Anna Biörnsdotters barn hamnade sonen Per f 1704-12-26 i Källehult och Källekulla i Algutsboda (han var gift med Kirstin Hemmingsdotter, som sedermera gifte om sig med den Gumme Thorsson vi diskuterade i en annan Algutsboda-tråd)
sonen Nils f 1707-10-20 hamnade i Långerås, Algutsboda, gift med Karin Månsdotter därifrån.
Sonen Måns f 1714-01-03 gifte sig med Karin Persdotter från Sutaremåla och blev bonde där.
(Per Olsson och Kirstin Hemmingsdotter är mina anfäder, därför har jag samlat på mig information om släkten).

Bara för att undvika missuppfattningar: Olof och Anna hade också flera barn som blev kvar i Vissefjärda socken, nämligen tidigare omnämnde Sven Olofsson, Per f mellan 1690 och 1701 (där fanns 2 Per) som hamnade i Skuteryd, Botil f 1699 som hamnade i Hulan, Elin f 1702, Kirstin f 1710 övertog gårdsdel i Käsemåla, Åke f 1718 övertog gårdsdel i Käsemåla.



97
Vissefjärda / SV: Olof Perssons hustru i Käsemåla
« skrivet: 2021-02-25, 22:22 »
Hej Aina,
Olof Persson i Käsemåla var gift med Anna Biörnsdotter, f ca 1667, d 1744-02-19 i Käsemåla. Hon var dotter till Biörn Månsson, f ca 1633 i Brinkabo och död 1697-11-21 i Brinkabo. Hans hustru hette sannolikt Kirstin och dog i Brinkabo 1709-01-24 vid 72 års ålder.

I en annan forumtråd diskuterade vi lite om Olofs och Annas son Sven och hans hustru Elin Persdotter från Guttamåla, och jag lovad då att återkomma med uppgifter om deras barn. De barn jag har är följande:
Ingiär, f 1711-11-05 i Backabo, dopvittnen Per i Kulla Hustruu Elin i Backabo
Peter f 1714-01-31 i Backabo, dopvittnen Per i Käsemåla Matthis Ingelsson Buggehult Hustru Elisabeth Rodde Klättorp Elin i Gustafsbygd
Ingrid f 1716-01-06 i Backabo, dopvittnen Lars i Backabo Dräng Per i Käsemåla Hustru Ingrid i Brändemåla
Backabo Mellangård
Kirstin f 1718-11-30, dopvittnen Jon Larsson Brändemåla Nils Månsson Alsjökulla Länsmanshustru Elisabeth Svebilia Bockabo Hustru Kirstin Andersdotter Gustafsbygd Piga Botil Olofsdotter Käsemåla

Efter Elins död 1739-01-28 i Gustavsbygd gifte Sven om sig med Kirstin Nilsdotter ifrån Guttorp.
De fick barnen
Anna f 1747-03-23 i Gustavsbygd, dopvittnen Måns Persson Backabo Hustru Elin i Käsemåla
Olof f 1748-09-18 i Gustavsbygd, dopvittnen  Nils i Kulla Gertrud i Backabo

Elin från Guttamåla var änka efter Hemming Håkansson i Backabo när hon gifte sig med Sven.
Elin och Hemming hade barnen:
Sven f 1700-02-11 i Backabo, vittnen Per Håkansson Fagrasjö Älmeboda Jaen i Kroksmåla Elin i Backabo Ingelöf i Backabo
Per f 1702-01-12 i Backabo, vittnen Olof Nilsson Guttorp Jaen Svensson Kulla Gunil Persdotter Gustafsbygd Gertrud i Kulla
Per f 1704-05-15 i Backabo, vittnen Jaen i Brändemåla Per Staffansson Grämnamåla Hustru Ingrid i Skuteryd Ingrid i Backabo
Olof f 1707-04-21 i Backabo, vittnen Per Larsson Brändemåla Per Håkansson Skuteryd Hustru Botil i Grämnamåla Elin i Backabo
Ingelöf f 1710-10-09 i Backabo, vittnen Jaen i Emmabo Nils i Pellamåla Hustru Gunil Svensdotter Buggehult Marta i Kulla

Hälsningar
Marie



98
Ja, de uppgifter du får fram om Guttamåla är samma som jag har. Jag kollade snabbt på födda i Guttamåla, och den Per som får barn i Guttamåla i slutet av 1600- och början av 1700-talet kallas kort och gott för Per, så det hjälper inte så mycket.
Man kan ju gissa - men inte veta - att den nye Per heter Persson och är bror till Elin. 
Däremot var ju Elin änka när hon gifte sig med Sven, hon var tidigare gift med Hemming Håkansson i Backabo.
Jag har mer material om hennes barn i båda giftena, dopvittnen etc, liksom om Svens familj (Svens bror var min anfader). Om du vill kan jag skriva ner dem åt dig, men i så fall kanske det är bättre att starta en ny forumtråd i Vissefjärda-sektionen så att andra Vissefjärdaforskare kan ha glädje av det, eller vad tycker du?
-Marie

99
Algutsboda / SV: Ryggamo, Gumme Thorsson
« skrivet: 2021-02-24, 17:27 »
Hej igen,

Jag läste texten från domboken 1686, och jag tolkar texten om arvingarna så här:

"arvingarna näml sahl Tohres barn ibid, Måns, Jöns och Pehr Tohrssöner och de flera söka om att återlösa... etc"

Då får man förmoda att den ännu lilla gossen Gumme ingår i "de flera", åtminstone är det min tolkning.

- Marie

100
Jag ser förresten att Brita Bengtsdotter och Johan Gummesson Lindström har ett antal barn som fötts vid en tidpunkt då de borde finnas med i dopböckerna. Kanske har du tur och hittar Ingrid som vittne där:

Gumme f 1724-12
Daniel f 1727-07-20
Daniel f 1729-03-28
Agneta f 1731-09-29
Lisbeth f 1732-08
Israel och Gabriel f 1735-02-22 (faddrar woro Hr Leutnanten Sven Lind i Rasslabygd Nils Pässon i Pärsmåla och Johan i Kalfwamo hust: Aina i Oblamåla hust: Maria Pärsdotter i Kryssaboda pig: Elin i Baggabo, pig: Stina i Gantesbo)

Israel är min anfader, så om du hittar något intressant som berör hans mors familj så berätta det gärna!

- Marie




101
Det låter ju som om du är i hamn med Krysseboda!

Jag kollade Kliftestorp i mantalslängderna, men där är ju en så försmädlig lucka i mantalslängder mellan 1708 och 1717, och i jordeböckerna står ju enbart böndernas namn. I mantalslängderna för 1704-1707 omnämns sonen Johan, som uppenbarligen är son till bonden Bengt. Någon syster omnämns inte. Jag kollade i katekesimilen för 1692, men där omnämns Bengt med hustru och döttrarna Anna och Kirstin. Om Ingrid hör till familjen, vilket ju verkar troligt, så faller hon mellan stolarna här.
I KGFs databas hittar jag att Johan Bengtsson och Malin Persdotter i Kliftestorp fick sonen Johan 1726-03-13. Om du inte har kollat honom redan så kanske du har sådan tur att du hittar Ingrid eller Jon bland dopvittnena där.

Nej men vänta!!
Bara för skojs skull gick jag in och tittade bland mer osäkra namn i mitt släktarkiv (mest andrahandskällor). Och där finner jag följande:

Rotemästare i Kliftetorp Bengt Jonsson, f före 1660, d ca 1720 i Kliftetorp
gift med Kerstin
Barn:
- Bengt f ca 1680
- Kronolänsman Daniel Bengtsson Lindström, f omkring 1683, d 1727 i Lenhovda, g m  Maria Elisabeth (Lisken) Albolina
- Brita Bengtsdotter f ca 1693-02, d 1772-05 i Krysseboda, g m Rusthållare Johan Gummesson Lindström, f ca 1687 i Bodaskog, d 1751-02 i Krysseboda (son till Länsman Gumme Johansson och NN Hemmingsdotter)
- Johan Bengtsson (bonde i KLiftestorp)
- Anna Bengtsdotter
- Kirstin Bengtsdotter
- Jon Bengtsson
och, sist men inte minst:
INGRID BENGTSDOTTER

Dessa är som sagt uppgifter jag plockat på mig, mest här på anbytarforum, och som jag tänkt dubbelkolla. Men nog verkar fler ha kommit till slutsatsen att en Ingrid Bengtsdotter har fötts i Kliftestorp.

- Marie


102
Jag är inte särskilt duktig på Krysseboda-släkten, men skulle gärna vilja lära mig lite mer om den, och jag anar ju när jag tittar på dopvittnen i Vissefjärda att där nog finns flera personer från Kryssebodasläkten än vad som brukar omnämnas.

I katekesimilen från 1699 bor länsman Gudmund fortfarande i Bodaskog, med hustru och barnen son Jon, son Per, son Jon lille, dottern Anna lilla. Så han hade tydligen två söner som hette Jon.

Jag ser att det finns fyra barn till Jon Gummesson och Ingrid Bengtsdotter registrerade i KGF, men dopvittnena finns inte angivna där.
Det är Jonas f 1722-02, Petter f 1724-03, Annika f 1729-05, Gumme f 1731-03
Finns det kanske några ledtrådar att hämta bland dopvittnena i kyrkoböckerna?

Per Jonsson och Kerstin Svensdotter har följande barn registrerade i KGF:
Ingierd f 1746-12
Jonas f 1749-01
Olof f 1751-08 (vittnen JÖNS MÅNSSON KÄLLEHULT H. JERTRU NILSDR. BAGGEBODA DR. HÅKON BOSSON I BAGGEBO P. BOTIL PÄRSDR. I LIDAHULT)
Jon f 1754-08 (vittnen GUMME JONSSON I KIÄLLEMÅLA PETTER CARLSSON I BAGGABO H. ELIN PÄRSDR. I KIÄLLEKULLA P. INGEBOR NILSDR. GROPARYD)

Det finns ett annat par som heter likadant också, men deras barn föds på "fel" plats, och Kerstin som ju är född 1718 kan knappast vara mor till dem:
Johannes f 1767-12 i Huvudhult
Stina f 1770-09 i Högaskog
Israel f 1773-05 i Högaskog - kan knappast vara Pers barn för Per dog sommaren 1772

Kerstin bör vara Kerstin Svensdotter f 1718 i Backabo, dotter till Sven Olofsson f i Käsemåla och bonde i Gustavsbygd ca 1722-1752 och hans fru Elin Persdotter f i Guttamåla, Vissefjärda.
Sven Olofsson hade starka kopplingar till Algutsboda, syskon till honom bodde i Långerås, Källehult/Källekulla, Sutaremåla, och två fastrar i Huvudhult.

103
Algutsboda / SV: Ryggamo, Gumme Thorsson
« skrivet: 2021-02-22, 16:23 »
Tack för uppgifterna om Agda!

Jag har en anmoder Kerstin Persdotter som anges ska vara född i Duvemåla 1723. Henne har jag aldrig ens försökt forska vidare på (jag "trivs" som bäst i Vissefjärda, Långasjö och Älmeboda, där jag har allra mest släkt), men kanske är hon konnektad till Agda på något sätt.
Hon var gift med Håkan Håkansson som var född i Rostock. Om dessa dyker upp i din forskning så är jag väldigt intresserad av att få veta om det.

104
Algutsboda / SV: Ryggamo, Gumme Thorsson
« skrivet: 2021-02-22, 16:17 »
OK, så Jöns var en bror! Jag trodde han var en svåger. I alla händelser är det ju utlösen av honom från Ryggamo som Måns vill att Gumme ska hjälpa till att betala i protokollet från 1719 (sid 81):

sid 81
23. Måns Torsson i Ryggamo instämt sin gårdsbo Gume ibm, att av honom erhålla betalning för hälften av de 15 rdr smt som Måns utlagt för Ryggamo madnes inlösen ifrån Jöns i Getasjö, vilken med nyttjas halvparten under Svarandens inhavande bruk men emedan av oförneklig skriftlig förlikning dat d 24 feb 1699 befands att Måns avstått samma halva med till gårdbon utom lösen fördenskull kan tingsrätten där uti ingen ändring göras.

Troligen var det han och hans dödssjuka hustru som bodde några år i Ryggamo efter det att Per Thorsson dött. Och den Pär som nämnes något år därefter bör vara Per Nilsson (far till lille Per Persson).

Jag vet inte riktigt sammanhanget i domboken från 1686, lite konstigt att Gumme inte nämnts. Men jag tänkte på en möjlighet till att han kan ha ärvt mindre än bröderna: om jag tolkar mantalslängden rätt så var Tore gift flera gånger. Om vi tänker oss att hans första hustru var den som hade arvsrätt i Ryggamo så kan Gumme vara en halvbror som därför inte har lika arvsrätt som halvsyskonen.

Jag ser att 1723 är det en Petter Jönsson (son till Jöns??) som bor i Getasjö, och hans är gift med en dotter till Per Johansson i Krysseboda.

105
Algutsboda / SV: Ryggamo, Gumme Thorsson
« skrivet: 2021-02-22, 12:24 »
Jag missade det du skrev om Gumme Thorssons barn.
Jag har följande barn till honom och Karin Persdotter:

Maria, född i Alsjö 1706-10-07, gift med Sven Olsson, änkeman i Björnahult, Algutsboda, 1729-05-26
Agda, f i Alsjö 1709-11-28
Karin f i Alsjö 1712-02-25 - Måns Torsson i Ryggamo är dopvittne

Vem gifte sig Agda med? Har inte kollat henne.

----

Jag rörde också ihop ordningen lite i föregående post, eftersom jag hade lite bråttom.
Gumme bodde förstås i Ryggamo INNAN han flyttade till Getasjö (när Per och hans mor änkan Kirstin tog över gården i Ryggamo). Han bodde i Getasjö när han gifte om sig med änkan i Falebo, och i Falebo när han gifte om sig med Kirstin Hemmingsdoter, dvs modern till maken till Per Perssons dotter)

Jag ser nu också att Måns Thorssons i Ryggamo son Zachris gifte sig med en flicka från Alsjö i Vissefjärda. Hon hette Karin Håkansdotter och var dotter till Håkan Persson. Håkan Persson var bror till Per Persson, som var Gumme Thorssons första frus (Karin Persdotters) första man.



106
Algutsboda / SV: Ryggamo, Gumme Thorsson
« skrivet: 2021-02-22, 12:18 »
Nej, jag har precis läst protokollen från Ryggamo, och såvitt jag kan se ligger lösningen där. (Samtidigt hittade jag äntligen var min anfader Per Persson i Ryggamo kom ifrån! Han är ju den omyndige gossen de talar om! :))

Jämför med mantalslängderna för Ryggamo http://lovkullen.net/Bygd/RyggamoALG.html

Tore Nilsson är bonde i Ryggamo från 1647 till 1681.
Han får uppenbarligen 3 söner - Per, som är äldst, Måns, och Gumme.

Per tar över gården och delar den med Måns.
Per får dottern Kirstin Persdotter, som gifter sig med Per Nilsson i Källeryd. De får sonen Per Persson.

Per Thorsson dör ganska tidigt (sjuk i mantalslängden 1704, försvinner sedan)
Per Nilsson dör uppenbarligen ung (har ej kollat Källeryd).

Måns Thorsson blir förmyndare för sin systerdotters son Per Persson i Källeryd.

Gumme har under tiden flyttat till Alsjö i Vissefjärda och gift sig.

In på gården efter Pär flyttar Jöns - som enligt protokollet från 1719 kommer från Getasjö - och hans dödssjuka hustru, som skulle kunna vara en syster till Måns, Per och Gumme Thorsson. Tydligen sker ett byte, för Gumme och hans fru bor något år i Getasjö. Sen byts det tillbaka igen, och Måns löser ut Jöns från Ryggamo  (sid 81 1719) med 15 dr.
Gumme flyttar till Ryggamo, där han är underställd brodern, som vill att han ska betala hälften av de 15 dr.
Gumme verkar inte vara lika ägare i Ryggamo - kanske finns något tidigare dokument där han löst ut pengarna och satt dem i Alsjö eller Getasjö istället?

Per Thorssons dotter Kirstin har emellertid kvar sin arvslott i Ryggamo, och denna ska övergå till hennes son Per när han blir myndig. Om detta handlar diskussionerna i protokollet på sid 155 (1719). Då är Måns förmyndare för lille Per, men såväl förmyndarskap som gårdsbruk övergår senare till Gumme Thorsson - protokoll 1722 sid 209. Eftersom han blir ny förmyndare bör han vara lika i släktskap med gossen som tidigare förmyndare Måns Thorsson.

1733 framgår att Gumme, som brukat gården i Ryggamo i många år nu, är närmast i börd om Per Persson och hans mor Kirstin Persdotter skulle vilja sälja gården i Ryggamo. Han har då rätt att lösa den.

Det här är hopskrivet i en hast, så det finns säkert mycket att tillägga och analysera, men vid en första skumning av texterna är det hur jag tolkar det hela :)

Tra-la-la, nu ska jag gräva vidare om min anfader Per Persson (vars dotter Britta sedermera gifte sig med Anders Persson från Källekulla, vars mor Kirstin Hemmingsdotter blev Gumme Thorssons tredje hustru).

Marie




107
Algutsboda / SV: Ryggamo, Gumme Thorsson
« skrivet: 2021-02-22, 10:33 »
Hej Hans,

Det här är bara ett hugskott och ska tas med en stor nypa salt, men... Gumme Thorsson gifte sig ju till Falebo i sitt gifte nr 2. Om du kollar i Mantalslängden för Falebo http://lovkullen.net/Bygd/FaleboV.html så kryllar där av Thor och Thorsson genom åren. Bl a finns där en Thor/Thore Olufsson under år då Gumme skulle kunna vara född (98 år vid sin död får man nog ta med en nypa salt; jag kan tänka mig hans anhöriga säga till prästen att "gubben var nästan hundra").


108
Algutsboda / SV: Ryggamo, Gumme Thorsson
« skrivet: 2021-02-09, 23:36 »
Hej Hans,

Jag har inte forskat på Gumme Thorsson, men en del på hans hustrur. Om du inte redan har hittat det så kan jag åtminstone hjälpa dig med hans dödsdatum. Han dör 1771-03-17 i Källekulla, Algutsboda.
Han ingick sitt första äktenskap 1705-11-10, så då bör han ha varit bortåt 20 år i alla fall (drängen i Ryggamo och änkan Karin Persdotter i Alsjö). Hans första fru var änka efter bonden Per Person i Alsjö.

Jag vet inte om du har kläm på hans olika fruar. Efter Karins död i Getasjökvarn 1744 gifte han om sig 1746 med Kirstin Svensdotter i Falebo, Vissefjärda. Även hon är änka, efter Jon Jonsson som dog i Falebo 1745.

Kirstin Svensdotter dog i Falebo 1748-05-29. Redan den 28 december gifte Gumme om sig igen, denna gång med min anmoder Kirstin Hemmingsdotter från Källekulla. Även hon var änka, efter Per Olofsson ifrån Käsemåla i Vissefjärda. Hennes son från första äktenskapet, Anders Persson, gifter sig med Britta Persdotter i Ryggamo och blir bonde där.

- Marie

109
Vissefjärda / SV: Jon Staffansson Skinnabo
« skrivet: 2020-12-22, 13:17 »
Tack för informationen. Jag tror du kan ha helt rätt i detta. Kyrkoräkenskaperna har jag inte läst mycket i, men det verkar ju vara en källa som kan ge en hel del extra information.

hälsningar
Marie

110
Vissefjärda / SV: Jon Staffansson Skinnabo
« skrivet: 2020-12-14, 12:37 »
Allra lättast är nog att följa förloppet i mantalslängderna för Kimbramåla. Där ser du precis vilka som tar över vilka gårdsdelar, när de gifter sig etc. De finns sammanställda här:
http://lovkullen.net/Bygd/KimbramalaV.html

//Marie

111
Vissefjärda / SV: Jon Staffansson Skinnabo
« skrivet: 2020-12-14, 10:49 »
Hej igen,

Jag fick ju bara med Kirstins make nr 1! Hon var gift tre gånger, här är make nr 2:

Nils Persson

Gift med Kirstin Sunesdotter 1706-11-10 Vissefjärda
drängen i Kimbramåla och Änkan i Kimbramåla.
Källa: plf

Bosatt med Kirstin Sunesdotter 1706-11-10 Kimbramåla, Vissefjärda
Källa: Mantalslängder för Kimbramåla

Död omkring 1711 Kimbramåla, Vissefjärda
1711 har Nils Pärsson med hustru 1/4 mtl i Kimbramåla.
1712 har Nils änka samma mantal.
Källa: Mantalslängder för Kimbramåla

//Marie

---------------------------------------------

Tillägg:
Jag hittade också domboksuppgiften om Sune och hans misstankar om hustruns otrohet. Det är från vintertinget 1674, start på bild 150. Men där har jag faktiskt skrivit att hustrun skulle heta Ingrid Nilsdotter.

112
Vissefjärda / SV: Jon Staffansson Skinnabo
« skrivet: 2020-12-14, 10:41 »
Hej Hans,

Jag har inte gediget fördjupat mig i Anders Gummessons hustru, men dessa är de uppgifter jag har skrivit in. Om du använder dem så dubbelkolla dem gärna.

Kirstin Sunesdotter

Född 1671 Buemåla, Vissefjärda
83 år vid sin död.
Lena Petersson, I Dackebygd 2002 sid 59:
...1705 var ett märkesår i byns historia. Då löste byns tre bönder för 150 daler ut gårdarna i Kimbramåla, som omfattade ett helt mantal, ett s k skatteköp, och jorden omvandlades från frälse till krono, dvs från och med nu erlade bönderna sin skatt till staten. De tre bönderna var enligt mantalslängden Per, Gumme och Nils, alla med efternamnet Joensson. Per och Gumme var troligen bröder medan Nils var ingift i byn med deras kusin på mödernet, Kerstin Sunesdotter. Sedan åtminstone 10 år tillbaka hade de brukat jorden i byn. Per 3/8 mantal, Gumme 3/8 mantal och Nils 1/4 mantal.
Källa: Lena Petersson, I Dackebygd 2002 sid 59, Mantalslängder för Kimbramåla

Gift med Nils Jonsson omkring 1694
1693 Sune Månsson med hustru har 1/4 mtl Kimbramåla.
1694 Sune Månsson, singel, delar 1/4 mtl med Nils Jonsson och hans hustru (Sunes dotter)
Källa: Mantalslängder för Kimbramåla

Bosatt med Nils Jonsson omkring 1694 Kimbramåla, Vissefjärda
Källa: Mantalslängder för Kimbramåla

Gift med Nils Persson 1706-11-10 Vissefjärda
drängen i Kimbramåla och Änkan i Kimbramåla.
Källa: plf

Bosatt med Nils Persson 1706-11-10 Kimbramåla, Vissefjärda
Källa: Mantalslängder för Kimbramåla

Gift med Anders Gummesson 1712-10-20 Vissefjärda
Drängen i Kimbramåla och änkan
Källa: plf

Bosatt med Anders Gummesson 1712-10-20 Kimbramåla, Vissefjärda
Källa: Mantalslängder för Kimbramåla

Död 1754-08-18 Kimbramåla, Vissefjärda
83 år
Källa: plf
----------------------------------------------------------------------------------------------
Sune Månsson (Kirstins far)

Född 1629 Buemåla, Vissefjärda
80 år vid sin död
Källa: Göran Johansson I Dackebygd 1995 sid 95 Vem var Gumme Persson i Torsjö, PLF döda

Död 1709-05-02 Kimbramåla, Vissefjärda
80 år gammal
Källa: PLF, Mantalslängder för Kimbramåla

Noteringar
Måns Jonssons morbror - Sune Månsson i Buemåla - figurerar också i domböckerna. År 1664 stäms Sune och kamraten Sven Bondesson i Bamsekulla för att de utan grund anklagat fru Yxkulls frälsebonde Tor Joensson i Bockabo för tjuveri. De dömdes för denna kan man tycka ringa förseelse till döden men benådades uppenbarligen. Sune Månsson diskuterades åter vid tinget i Vassmolösa 1667. Han anklagade då sin hustru Elin för "olovlig beblandelse" med salpetersjudaren Olof i Förlångsö. På sommaren år 1673 tog Sune i Buemåla och Per Månsson i Rörsbo med sig till tinget en soldat "i flygande fot gripen och bakbunden" som objuden gått till Håkan Gummesson i Kimramåla just som denne höll "en liten kollation för sina grannar som brukligt är för kyrkoherden".
(Göran Johansson, I Dackebygd 1995 sid 95 "Vem var Gumme Persson i Torsjö?")

(Jag har även själv läst i domböckerna om målet med hustrun Elin, men jag hittar just nu inte i mina anteckningar vilken dombok det var eller exakt vad där stod//Marie)

----------------------------------------------

Kirstins mor:
Elin

Född 
Sune Månsson diskuterades åter vid tinget i Vassmolösa 1667. Han anklagade då sin hustru Elin för "olovlig beblandelse" med salpetersjudaren Olof i Förlångsö.
Källa: (Göran Johansson, I Dackebygd 1995 sid 95 "Vem var Gumme Persson i Torsjö?")

------------------------------------------------

Enligt uppgifter i I Dackebygd 2002, sid 59, skulle Kirstins far Sune vara son till Måns Persson Ödde. Om detta stämmer (vilket jag inte har dubbelkollat) är Sune bror till Karin Månsdotter, f ca 1615, d efter 1674, gift med Jon Gummesson från Krysseboda som bosatte sig i Kimbramåla. Jon och Karin är föräldrar till Gumme Jonsson och därmed farföräldrar till Anders Gummesson.
-----------------------------------------------

Om vi backar till Kirstin Sunesdotter så var hon ju änka när hon gifte sig med Anders.

Dessa uppgifter har jag om hennes första man:

Danneman Nils Jonsson

Bonde i Kimbramåla

Född 1664-06 Kimbramåla, Vissefjärda
41,5 år vid sin död
Källa: Södra Möres Dombok 1737 N 31 sid 45

Gift med Kirstin Sunesdotter omkring 1694
1693 Sune Månsson med hustru har 1/4 mtl Kimbramåla.
1694 Sune Månsson, singel, delar 1/4 mtl med Nils Jonsson och hans hustru (Sunes dotter)
Källa: Mantalslängder för Kimbramåla

Bosatt med Kirstin Sunesdotter omkring 1694 Kimbramåla, Vissefjärda
Källa: Mantalslängder för Kimbramåla

Död 1705-12-17 Kimbramåla, Vissefjärda
Dannemannen, 41,5 år
Källa: plf

Noteringar
Södra Möres Dombok 1737 N31 sid 45 (hösttinget?)
Eskel Börjesson i Bamsekulla och Hindrick Jaensson i Knappsmåla samt deras svärmor Maria Svensdtr i Kimbramåla haade instämt Anders Gummesson därstädes. Maria Svensdtrs man Pär Gummesson om 1/4 Kimbramåla, som Gumme, pär och Nils Jönssöner köpt 1705.

Enligt Lena Petersson i I Dackebygd 2002 är Nils inte bror till Pär och Gumme:

Lena Petersson, I Dackebygd 2002 sid 59:
...1705 var ett märkesår i byns historia. Då löste byns tre bönder för 150 daler ut gårdarna i Kimbramåla, som omfattade ett helt mantal, ett s k skatteköp, och jorden omvandlades från frälse till krono, dvs från och med nu erlade bönderna sin skatt till staten. De tre bönderna var enligt mantalslängden Per, Gumme och Nils, alla med efternamnet Joensson. Per och Gumme var troligen bröder medan Nils var ingift i byn med deras kusin på mödernet, Kerstin Sunesdotter. Sedan åtminstone 10 år tillbaka hade de brukat jorden i byn. Per 3/8 mantal, Gumme 3/8 mantal och Nils 1/4 mantal.

-----------------------------------------------------------

Som du kan se är vissa av uppgifterna ovan andrahandsuppgifter. Oftast är detta bara uppgifter som bekräftar vad jag har andra källor (mantalslängder etc) till, men du får ha detta i åtanke. Jag har också släkt i Kimbramåla men just Anders och Kirstin är lite sidogrenar för mig, därför har jag inte fördjupat mig i dem.

Hälsningar
Marie




113
Vissefjärda / SV: Jon Staffansson Skinnabo
« skrivet: 2020-12-11, 11:09 »
Vad glad man blir när forskare postar ledtrådar till svårfångade personer!

Jag har också med Jon i mitt släktträd, dock har jag inte undersökt honom närmare, det är hans syster Agda som är min anmoder. Men jag har ändå följande lilla pusselbit att lägga till:

Ur Södra Möres Dombok 1733 den 4 oktober:

Anders Gummesson i Kimbramåla uppviste det kiöpebref hand undfått af sina syskon Ingeborg Gummesdtr i Gustafsbygd, Ingre Gummesdtr i Agebo, Gertrud Gummesdtr i Stekaremåla, Brita Gummesdtr i Bamsekulla och systersonen Joen Staffansson i Hägerås på 1/4 skattecronohemman Kimbramåla.


Därmed torde det vara klart att Joen är född i Staffan Perssons första äktenskap, med Ingrid Gummesdotter från Kimbramåla, d 1705-05-28, och även här framgår det att han bor i Hägerås.

Det finns inga mantalslängder för Algutsboda för de år du nämner, men här:  Riksens ständers kontor Kammarkontoret GIg:824 (1737) Bild: 1340 Sida: 261
kan man se att det finns en Jon i Hägerås södregård 1737. 1739 är det Anders och dottern Märta som bor på denna gård. Riksens ständers kontor Kammarkontoret GIg:826 (1739) Bild: 1550 Sida: 301.

114
Vissefjärda / Resurs: Mantalslängder för Vissefjärda
« skrivet: 2020-11-27, 14:21 »
Mantalslängder för Vissefjärda

Vissefjärda socken saknar husförhörslängder för 1700-talet, vilket ställer till det för oss släktforskare. Nu finns emellertid sammanställningar av mantalslängder och jordeböcker  för ett växande antal byar i Vissefjärda socken  tillgängliga här:

Mantalslängder för Vissefjärda

En stor del av min släkt härstammar från Vissefjärda. Eftersom denna socken inte har några husförhörslängder förrän 1801 är jag som släktforskare till stor del hänvisad till mantalslängderna. Visserligen är de uppgifter man där får fram inte lika omfattande som informationen i husförhörslängder, men när man går igenom mantalslängderna år för år så går det ändå att få en ganska så bra bild av bygdens och gårdarnas utveckling och av de människor som levde sina liv där.
   Att gå igenom mantalslängder och jordeböcker är ett tidskrävande arbete. Därför har jag velat dokumentera de uppgifter jag har hittat, så att andra släktforskare kan ha nytta av det arbete jag lagt ner. På ovanstående web-adress finns förteckningar över genomgångna byar, mestadels i Vissefjärda, men även en del i Algutsboda, Fridlevstad och Älmeboda. Materialet kommer att fyllas på vartefter jag går igenom nya byar.

   Att tolka gamla handstilar är aldrig enkelt. Använd gärna mina sammanställningar som ett underlag i er egen släkt- eller bygdeforskning, men tänk på att detta är min tolkning av de gamla texterna, jag är bara en lekman och kan mycket väl ha tolkat fel!

Vänliga hälsningar
Marie Petersson-Engnell

115
Gramps / SV: Aktiva GRAMPS-användare?
« skrivet: 2020-06-08, 09:25 »
Nja, det är nog inte avsikten att man ska skriva ut grafer på det viset i Gramps. Tanken är att man ska göra en "rapport" istället, enligt vad jag beskrev i min förra post.
Men, visst finns det ett sätt att göra det!
Gå upp till listen högst upp i Gramps och välj "Visa". I rull-listen för visa avmarkerar du Navigator, Verktygsrad, Sidopanel och Bottenpanel och välj Fullskärmsläge. Nu kan du göra en skärmdump och sedan skriva ut diagrammet som en png- eller jpg-bild.

Förresten, jag glömde säga hej ordentligt till övriga användare här. :)
Jag använder Gramps och Min Släkt parallellt i min forskning, och tycker det är två utmärkta program var och en på sitt sätt. Jag uppskattar att man kan vara med och påverka utvecklingen av Gramps (via deras forum) och att all source-kod är tillgänglig. Sedan uppgraderingen till SQLite med ver 5.1 så tycker jag Gramps har blivit stabilare att arbeta med.

116
Gramps / SV: Aktiva GRAMPS-användare?
« skrivet: 2020-06-07, 23:03 »
Hej Arne,

Om du tittar högst upp så ser du en list med olika alternativ, bl a "Rapporter". Gå dit, välj den grafiska rapport du önskar. Du får nu upp ett fönster där du bl a kan välja Dokumentalternativ och Format för utdata. Titta på bilden jag bifogat, jag har gulmarkerat det jag talar om. Hoppas det hjälper! :)

117
Nöbbele / SV: Olycklig utvandring: Brasilienfarare
« skrivet: 2019-07-31, 16:57 »
Berättelsen handlar om min mans släktingar. Petter Lorentz Johansson var gift med en syster till hans anfader, hon hette Jenny Kristina Petersson. De båda - Petter Lorentz och Jenny Kristina - övertog säteriet Enganäs i Nöbbele efter hennes föräldrar Frans Gustaf Petersson och Lisa Ericsdotter.
Berättelsen om resan till Brasilien är en av många historier som nedtecknats av min mans gammeltant, folkskolelärarinnen och släktforskaren Hertha Petersson, 1895-1964.

Så här lyder hennes berättelse, som baserats på intervjuer hon gjort med sina äldre släktingar, samt korrespondens med Gerda, den äldsta av flickorna i Brasilien:

"Jenny Kristina Petersson, Lisa och Frans Gustafs äldsta dotter, beskrives som en livlig och glad natur, som var omtyckt av alla. Vid 20 års ålder gifte hon sig med en rik bondpojke, Petter Lorentz Johansson. Hans far var nämndeman och ägde gården Torahult i Nöbbele. Lorentz var dyster och håglös och dugde inte mycket till.
Efter Frans Gustafs död hjälpte Jenny sina gamla mor Lisa så mycket hon kunde och hennes yngre systrar Augusta och Ida mindes alltid med tacksamhet hur snäll hon var mot dem. Där Jenny var, där trivdes glädjen och där frodades allt och alla. Det var därför ett förkrossande slag, när Jenny efter sitt åttonde barns födelse, flickan Elin, fick barnsängsfeber och den 1 maj 1887 slöt sina ögon för alltid.

Då slocknade solen i Enganäs och allt blev tungt. Då fick mor Lisa känna på, att hon inte längre hade någon dotter på gården. Men värst drabbade slaget mannen. Lorentz med sin slutna, oföretagsamma natur och sitt skygga väsen hade dyrkat den glada, livliga hustrun. Nu tog allt slut för honom Han kunde ingenting företa sig, och han förklarade, att han skulle bli tokig, om han skulle stanna där allt påminde honom om den döda. Han fick så höra talas om en, som hade varit i Sydamerika och förtjänat mycket pengar, och så fick han i sitt huvud, att han skulle resa till Brasilien och ta alla sina barn med sig.

Alla blevo förskräckta och försökte avråda honom, men inget hjälpte. Han skulle iväg. Alla tiggde och bad, att han åtminstone skulle lämna barnen hemma, men han svarade: "Unnar ni mig inte ens mina barn, när min hustru har gått ifrån mig?". Fadern och alla andra tiggde honom att ta sitt förnuft till fånga, men ingenting hjälpte. Och han reste. Att det endast skulle bli elände av alltsammans var ju naturligt. Den minsta flickan dog under överresan, och de hade knappt kommit fram till Campinas i Brasilien, förrän fadern och alla fyra pojkarna (den äldste 17 år) blevo angripna av gula febern och dogo som flugor.

Nu stodo två små flickor, Gerda 12 år och Nanna 4 år, ensamma i en storstad i ett främmande land utan släktingar och vänner och utan att kunna göra sig förstådda av någon. Några goda människor fick höra talas om deras belägenhet och tog hand om Nanna och skaffade också Gerda ett hem att komma till.

Nanna fick det bra, men Gerda fick arbeta strängt för sitt uppehälle och vantrivdes svårt. Då därför en tysk vid namn Joäo Vodevotsky ivrigt friade till henne, gifte hon sig med honom endast fyllda 14 år. Hon har sedan givit livet åt 12 barn.
Den lilla svenska, som Gerda kunde, hade hon ej glömt utan har ibland skrivit och talat om hur hon hade det. Hon och hennes man äga en farm med kaffeplantage på landet och tyckas ha det ganska bra.

Nanna glömde snart bort sitt modersmål och lärde sig i stället tala portugisiska. Någon skola har hon ej gått i och kan varken läsa eller skriva. Också hon har gift sig med en tysk, Theodoro Mayer, som är järnarbetare i en järnvägsverkstad och tycks sköta sig bra. De hade fyra barn i livet."

118
Algutsboda / SV: Vicekorpral Peter Käck
« skrivet: 2019-07-31, 16:47 »
De verkar ha flyttat tillbaka till Ljuder. I KGFs databas över födda hittar jag nämligen Korporal Peter Käck och hustru Maria Petersdotter i Skruf Södregård, som blivit föräldrar till August f 18310722, Charlotta 18330912, Anna Sofia 18370115 och Anna Maria 18380331, samtliga födda i Skruf Södregård.

119
Hej igen,

Ursäkta, jag skrev fel om Helenas föräldrar. Hennes mor skulle ha varit gift med Jonas Stark. Änka el. ensamstående mamma tidigare. Men, som jag skrev, detta är tredjehandsinformation som jag inte har kollat upp.

120
Jo, jag skulle precis posta om Johan Svensson Maskulin! Jag hittade hans bouppteckning här Uppvidinge häradsrätt (G) FII:6 (1790-1792) Bild: 39 Sida: 71 och där framgår namnet tydligt.

121
Haha, för min del är det jag som får tacka, för du fick igång mig till att leta rätt på min farmors mormors släkt, som hittills blivit styvmoderligt behandlad.

Nu har jag hittat en hållbar koppling för hur Peter Gummesson och Maria Johansdotter kan ha hamnat i Vissefjärda. Peters farmor Kerstin Persson blev ju som framgick av föregående post änka två gånger. Sista gången hon gifte om sig var det med en man från Knapsmåla i Madesjö, Sven Håkansson. Svens syskon Segrid och Peter gifte sig med Jon Larsson och Ingeborg Jonsdotter i Brändemåla, Vissefjärda.
Jag ser också att det vimlar av dopvittnen från Stora Kolfly, och härifrån har folk gift sig till Stolpabäck i Vissefjärda, dvs grannbyn till Flädingstorp. Börjar man undersöka lite närmare - vilket jag inte har gjort än - är det inte omöjligt att där dyker upp halvsyskon och halvkusiner till Gumme Månsson och Peter Gummesson i området.

Jag hittade nu även Elin Pettersdotters - Peter Gummessons mor - exakta födelsedatum. Det är 1748-07-24, föräldrar Peter Matthsson och Maja Svensdotter i Virkesjö. (Algutsboda (G, H) C:1 (1722-1749) Bild: 226 Sida: 441)

Apropå fler båtsmän i släkten så gifte sig Gustafs brorsdöttrar med båtsman - Christina Maria Davidsdotter med Nicolaus Petersson Rydman i Skäveryd och Ulrika Lovisa Davidsdotter med Sven Magnus Pettersson Målgren i Andersmåla.


122
Nu har jag en trolig uppställning för Gumme Månssons föräldrar med familj:

Vigda: Måns Persson, bonde i Ö Hällasjö, Algutsboda, och Chierstin Persdotter (f 1729-02-16 enl hfl AI:3 sid 47), piga i Kroksjö 1743-11-13 (CI:2 Madesjö)

barn (enl Madesjö AI:3 sid 47)
Per f 1745-07-28 (saknas i PLF) bonde i Algutsboda
Gertrud f 1746-11-30, gift i Mortorp
Gumme f 1750-09-15 bonde i Algutsboda
(dotter Elin f 1753-02-07 saknas i hfl, troligen död)

Måns död i bröstsjuka 54 år gammal 1754-06-18 i Kroksjö

Änkan Kjerstin Pärsdotter i Kroksjö omgift med dräng Anders Pärsson i Ramsjö 1755-07-06
Bosatta i Kroksjö (Madesjö AI:3 sid 47)
Barn i hfl:
Peter f 1757-08-13, gift i Algutsboda
Anders f 1762-05-25 (efter faderns död, se nedan)

Anders “ihjälslagen af träd” den 1761-12-16 i Kroksjö, 45 år gammal (CI:3, PLF)

Änkan Kjerstin Persdotter i Kroksjö omgift med Sven Håkansson, dräng i Knapsmåla 1763-01-18
Barn i hfl AI:3 sid 47:
Peter f 1764-03-04
Sven f 1766-05-17, avliden
Brita Stina f 1768-08-02
Segrid f 1772
Sven f 1774-05-31
(samtliga Svens barn finns i PLF)

(Det går säkert att få ut mycket mera av denna hfl, finns massor av information på sidan)





Ett par små noteringar till Nicklas (till tidigare poster i den här tråden):

Uppvidinge häradsrätt (G) FII:12 (1806-1808) Bild: 892 Sida: 1741 - Gumme Månssons bouppteckning - det står dottern MARIA såvitt jag kan se, men det "borde" vara Lena/Helena.

Db 1812 18/3 C:3 s 701 enkan Elin Petersdr å HÄGERHULTS ägor (backstugan vid Bidalite) (AI:5 sid 423) fattig 63 år av frossan

Ryttaren för Dampemåla Johan Svensson gift 1744 9/5  med änkan Kierstin Persdr i Algutsboda,Algutsboda C:1 s 425 (ej C:2)

123
Vad mycket du fått fram!
Själv har jag varit upptagen av annat idag, inte hunnit titta så mycket mera. Kollade lite på Marias syskon, var de blev av, eftersom det gnager lite att där inte finns någon koppling till Vissefjärda - folk brukade ju inte bara flytta iväg till andra socknar för att de kände för det.
Men en bror blev kvar i Grönahult, Ekeberga, den andre hamnade i Norra Stamphult, Algutsboda (övriga syskon dog som små).
Ska se om jag hinner kolla något mer ikväll.



124
Jag hittar Gumme Månssons bouppteckning här - Uppvidinge häradsrätt (G) FII:12 (1806-1808) Bild: 892 Sida: 1741
Hans arvingar är sönerna Petter och Magnus, båda myndiga, döttrarna Stina, Maria och Cajsa, omyndiga, representeras av Sven Svensson i, uhm, Skräveppebo?? (möjli. Skäragärde) i Madesjö socken.
Elins bouppteckning finns här - Uppvidinge häradsrätt (G) FII:14 (1811-1812) Bild: 559 Sida: 514
Dottern Maria är död, annars samma arvingar och de omyndiga döttrarna representeras av Sven (Månsson?) i Persmåla, dvs trol samma Sven Månsson som David och Ingeborg Lisa fanns hos! Svens hustru hette ju för övrigt Stina Pettersdotter, kanske en syster till Elin (jag hade missat din post där du skrivit hennes namn när jag kommenterade på detta tidigare, vi har postat ungefär samtidigt ibland).
Tyvärr står det inte i någon bouppteckning var de olika arvingarna är bosatta.
Men nog är det rätt familj, alltid!

125
Har vi redan konstaterat att Peter och Maria finns i Fiddekulla i Vissefjärda (G, H) AI:4a (1820-1831) Bild: 189 Sida: 368?
Där dyker de upp tillsammans med sonen Johan Fredric. Men trots att hfl börjar 1820 finns Ingeborg Lisa inte med.
I slutet av perioden kan hon ha varit i Persmåla med David, men inte som 5-åring 1820!
Kanske kom de rätt sent ifrån Kabblanäs, som saknas i hfl AI:3 under åren 1820-1831.

Angående Ingeborg Lisa har jag kollat tänkbara vigda i Vissefjärda, men inte hittat något passande. En Ingeborg Lisa i Eremitemåla gifter sig med Peter Carlsson i Målatorp, men denna Ingeborg Lisa är en syster till en annan anmoder till mig, och dotter till Peter Nilsson och Stina Israelsdotter i Eremitemåla, hon är född julafton 1816.
I Algutsboda gifter sig en Ingeborg Lisa i Moshult som är i lämplig ålder, men hon är barnfödd i Moshult och hennes make - från Tving - flyttar dit istället.

Gustaf har hustru Lena Gummesdotter i Skruf Norregård som dopvittne, skulle också kunna vara ett syskon till Peter.
David har dr. Magnus Gummesson i Prostegården (underförstått i Algutsboda) som dopvittne.






126
Nu har jag hittat hela familjen i Vissefjärda AI:1. De står noterade på Bamsekulla, som ju ligger invid Flädingstorp. Även sonen Gustaf är där.
Vissefjärda (G, H) AI:2 (1810-1819) Bild: 218 Sida: 415

127
Jamen, oh, där är hon ju! Jo, jag har tidigare tittat på Ingeborg Lisa i Persmåla och tänkt att hon kunde vara en syster och kollat de Ingeborg Lisa som fötts i Algutsboda. Men det var innan du igår nämnde att familjen fått barn i Flädingstorp. Det börjar ju hålla ihop riktigt bra, det här. Visserligen var modern 34 år snarare än 24 vid Ingeborg Lisas födelse, men att felaktig ålder uppges på modern hör ju till vanligheterna. Det borde alltså vara lillasyster som är med David i Persmåla.
Jag letade i utflyttningslängden för Algutsboda igår, men den är så trasig, och jag kunde inte hitta Peter Gummesson och Maria Johansdotter där för att få bekräftelse på om det var de som hamnade i Flädingstorp. Vissefjärda har tyvärr ingen inflyttningslängd förrän 1832.

Sven Månsson är väl knappast vare sig farbror eller morbror, eftersom syskonens far heter Peter Gumesson och modern Maria Johansdotter. Inte ingift heller, hans döda fru hette Stina Petersdotter. Möjligen om han varit gift tidigare.

David gifter sig första gången 1836-08-25 i Vissefjärda. Han är då 24-årig dräng i Smedjemåla (grannby till Fiddekulla) och hustrun Maja Petersdotter är 35-årig "deja" i Smedjemåla (tidigare i Kyrkeby) med två "oäkta" barn (varav Gustaf Compass är fadder till det ena).
De får barnen Ulrika Lovisa f 1836, Christina Maria f 1839, Ingrid Lena f och d 1843 samt Peter, som blir smed, f 1843.

Maja dör 1869 - familjen bor då på fattigstugan - och 1873 gifter David om sig med Cajsa Lisa Magnidotter i Fiddekulla, varpå han bosätter sig i Fiddekulla.
Han får med henne barnen Emma Christina f 1872 (före giftermålet) och Carl August f 1876.

128
Ett litet OJDÅ här! För drängen Peter Gummesson i Högahult bör ha varit just den Peter som gifter sig med Maria och blir far till Gustaf och David Pettersson. Han bodde nämligen just i Högahult när han gifte sig med Maria 1804.

Har du hittat var Peter och Maria bosatte sig efter Gåsamåla? Jag hamnade nämligen där "bakvägen" genom att jag följde David från Vissefjärda och till en drängtjänst i Persmåla i AI:8. Där stod han som född 1812, men när jag sedan hittade den ende tänkbare födde David Pettersson var han född i slutet av november 1811. Föräldrarna finns i Gåsamåla i Algutsboda (G, H) AI:5 (1807-1814) Bild: 545 Sida: 1071, men är strukna som bortflyttade, utan angivelse om vart. Sedan har jag inte kunnat hitta dem förrän Fiddekulla. (Jag började också rota lite i det här igår; jag har annars haft det vilande i ett par år och forskat om annat).

Jag har hittat Johannes och Helena (Marias föräldrar) i backstugan Grönåsen, Ekeberga, där Johannes dör  1823-08-03. Helena dör i Bäckalöv? u Gröna, Ekeberga 1835-01-02.
Ett förslag till föräldrapar för Helena är Jonas Stark, soldat i Gransjö, Algutsboda, och Christina Johansdotter från Gransjö i Algutsboda. Men den uppgiften har jag fått från en annan släktforskare, jag har inte undersökt tillräckligt för att ha fullgott belägg för det.

129
I Vissefjärda CI:3 sid 319 döps dejan Maja Pettersdotters andra oäkta barn Lars Gustaf Gustafsson. Wittne: Kronobåtsm. Gustaf Compass och hustru i Fiddekulla
Maja Pettersdotter gifter sig senare med David Pettersson, så det är ju inte en uppenbar koppling. Men om nu föräldraparet bor hemma hos Gustaf så verkar det ju plötsligt mera troligt.

130
Jag har ett möjligt uppslag angående Gustaf Pettersson Compass, en uppgift som jag har planerat att undersöka men ännu inte gjort. Jag tror att han är en möjlig bror till en av mina anfäder, David Pettersson.
I så fall är Gustaf inte född i Algutsboda utan i Ljuder, på Skrufs Norregård den 1805-07-25 och son till Petter Gummesson f 1775, troligen i Algutsboda, och Maria Johansdotter f 1780-06-21 i Fagerhult, Ekeberga. (Ljuder (G) C:4 (1756-1830) Bild: 160 Sida: 303)
Familjen flyttade sedan till Algutsboda, där lillebrodern David föddes 1811. (Algutsboda (G, H) AI:5 (1807-1814) Bild: 545 Sida: 1071)

Anledningen att jag tänkt att Gustaf Pettersson Compass skulle kunna vara identisk med Davids bror Gustaf är att han är dopvittne vid ett tillfälle i Davids familj, att även David med tiden hamnar i Fiddekulla och att Gustaf döpt ett barn till David. Det är ju bara indicier, förstås, och jag har själv bara detta på min att-göra-lista, har haft så länge men det har aldrig blivit av att undersöka saken närmare.

P S Här finns lite andrahandsinformation om Gustaf Pettersson Compass http://diginpast.se/bmregister/databas/sm/p4670e174.html


131
Algutsboda / SV: Algutsboda
« skrivet: 2019-07-12, 16:09 »
Hej igen,
Det har gått ett tag sedan ovanstående diskussion om Thore Markusson m fl förra våren.
Idag sprang jag på en domboksnotering från VT 1744, SVAR, bild 12
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/V0000193_00012#?c=&m=&s=&cv=11&xywh=481%2C78%2C4302%2C2209

Det handlar om en förlikningsskrivelse, där Marcus Johansson och Martha OBS!! JONSDOTTER uppges ha barnen:
söner:
Per Markusson
Tore Markusson
Johan Markusson
svärsöner:
Jon Börjesson (g m Brita Marcusdotter f 1712 *))
Håkan Nilsson (g m Lisbet Marcusdotter f 1702 *))
Per Nilsson (g m Märta Marcusdotter f efter 1700 *))

*) döttrarna är ej namngivna i domboken, jag har lagt till namnen för att tydliggöra.

Detta påvisar två saker:
a) att Marcus hustru Martha sannolikt verkligen heter Jonsdotter och inte Thoresdotter, och därmed inte är dotter till Thore Håkansson (såvida inte andra källor påvisar motsatsen)
b) jag har på flera håll, bl a via DISBYT sett att forskare anger Marcus Gisesson som far till Lisbet och Märta Marcusdotter. Domboksanteckningen från VT 1744 påvisar väldigt tydligt att de är döttrar till Marcus Johansson.




132
Okänd socken i Småland / SV: Anders Peter Thorsell
« skrivet: 2018-05-09, 17:05 »
Hej,
Någon Anders Peter har jag inte hittat, men det finns en släkt som heter Thorsell/Torsell/Torssel i Vissefjärda på 1700- och 1800-talet, i Bockabo, Smedjemåla och Udden, bl a hittar jag en regementsskrivare, en mönsterskrivare och en löjtnant. Med tanke på närheten till Karlskrona kanske din Anders Peter har en koppling till dessa?

Jag hittade också just denna länk: http://www.mattiasloman.se/forskning/index.php?title=Thorsell
(håller själv på att leta efter en Helena Thorsell från Bockabo i Vissefjärda just nu)

133
Algutsboda / SV: Algutsboda
« skrivet: 2018-02-27, 23:01 »
Hej,

Martin, tack för länkarna.
Jag har studerat, läst och lärt mycket från dina antavlor under det senaste året, bl a allt det du har skrivit ner om Kryssebodasläkten och kopplingen till Dädesjösläkten.

Lennart, tack för texten om Arnaskruv. Är väldigt intresserad av vad du kommer fram till om Tore i Rasslebygd. Krysseboda har jag också åkt igenom många gånger - mina föräldrar bodde i många år i Emmaboda.
Jag har suttit och läst i Algutsboda hembygdsbok nr 1 sen du tipsade om den, halkade delvis in på ett sidospår eftersom jag där hittade information om min mors släkt i Mattamåla, Maskummeberg m fl.

134
Algutsboda / SV: Algutsboda
« skrivet: 2018-02-25, 19:13 »
Hej,

Kan det vara denna utredning du syftar på? https://forum.genealogi.se/index.php?topic=76373.0;wap2

Jag hittar inte något mer när jag googlar Martin Brandt + Kryssebodasläkten, men jag ser ju att här finns massor av information. Tack för tipset! Så roligt med så mycket värdefull information som man kan få via detta forum. Jag har just plockat fram Algutsbodaboken du talade om och hittat Per Fals med flera andra, ska försöka fördjupa mig lite mer i det i kväll.

Marie

135
Algutsboda / SV: Algutsboda
« skrivet: 2018-02-25, 16:15 »
Jätteintressant! Tack!

Jag tror att du har en mycket längre och mer gedigen erfarenhet inom släktforskning än vad jag har. Min mamma var en passionerad släktforskare, när hon dog blev allt hennes material stående på min vind. Det var först för ett par år sedan som jag tog vid där hon slutade.

Med min begränsade erfarenhet är jag dock mycket benägen att hålla med dig om Martha Thoresdotters anor. Vi vet ju följande:
a) Thore i Rasslebygds svärmor hette Marta Joensdotter och hon var änka efter kyrkoherde Johann Simonis. med reservation för att Thore kan ha varit gift flera gånger är alltså Marta Joensdotter Martha Thoresdotters mormor. Rimligtvis är Johann Simonis då hennes morfar; Martha gifte om sig med näste kyrkoherde Nils Persson Bock efter 1640, men med Tanke på Thores ålder bör hans hustru vara från Marta Joensdotters första äktenskap.
b) I Jonas Jonaes sons Jon Jonssons vandringsskrift (länk i min förra post) skriver Jon att han har en helsyster Märta Joensdotter samt att Isak Joensson (på Björketorp, som omnämns i brevet jag citerade i tidigare post) är hans bror.

Jag tycker det låter som om din teori håller alldeles utmärkt, med reservation för eventuella andra hustrur till Thore.

Naturligtvis har du rätt om att Gumme som var gift med Ingeborg Johansdotter levde och verkade i Krysseboda, jag hade bara Bodaskog i huvudet när jag skrev. Men! Jag har också skrivit in i mina papper att jag läst att Paul Menso (som ju också postar här i tråden) menar att Gumme inte är son till Lasse i Krysseboda utan i själva verket hette Johansson och troligtvis var son till Jöns Hemmingsson i Bodaskog! Denna uppgift skulle då komma ifrån Stamtavla för släkterna Baaz och Klint, Tabell 122 (generation 2) Tabell 122 (generation 2) (Från Tabell 117, s 29). (Hej Paul! Jag var precis inne och tittade på din Min Släkt-fil på internet och dubbelkollade så att jag skrivit av dig korrekt)

När det gäller övriga anor så är Thore Marcussons dotter Lisken även min ana; hennes son Johan fick sonen Israel, som hamnade i Eremitemåla, Vissefjärda. Israel är min farmors farfar.

Även jag har med Elin och Olof Hvit bland mina anor, dock med en viss osäkerhet, för jag hittade detta för bara någon månad sedan.

Tyvärr är det bara ett år sedan jag blev medlem i KGF, så jag kommer inte åt att läsa Herberts artikel, som låter till att vara intressant.  Däremot har jag ärvt några få av Algutsboda Hembygdsböcker, däribland nr I, men har inte läst den på flera år. Nu ska jag sätta mig ner och läsa på om Thores bravader i den!

P S Jag hittade raden i Ekenberga räkenskaper; håller med dig om att tolkningen verkar rimlig.

136
Algutsboda / SV: Algutsboda
« skrivet: 2018-02-24, 23:31 »
Hej,

Det verkar som om vi har ungefär samma gener även i Krysseboda, då

Jag har Johan Gummesson och Malin Persdotter ->
sonen Gumme Johansson ->
sonen Johan Gummesson Lindström

och

Jon Gummesson och Karin Månsdotter ->
 sonen Gumme Jonsson ->
döttrarna Ingrid Gummesdotter (gift med Staffan Persson i Skinnabo) och Gertrud Gummesdotter (gift med Johan Karlsson i Stekaremåla)

och

Kristin Gummesdotter och N N ->
dottern Bengta gift med Carl Nilsson i Stekaremåla (ursprungl. Alsjökulla) ->
dottern Ingeborg Carlsdotter (sista äktenskapet med Thore Jonsson) och 
Johan Karlsson (gift med Gertrud Gummesdotter, se ovan)


Angående Jonas Jonae så tyckte jag den här texten av Michael Lundholm i Svensk Genealogisk Tidskrift var intressant: http://lundholm.me/artiklar/katarina_slutversion.pdf

Här framgår dels att Jonas verkligen hade en dotter Märta, dels att Märtas moder eventuellt var av släkten Halvhjort, som ju redan tidigare har en koppling till Krysseboda och Bodaskogssläkterna. (Ingrid Nilsson Halvhjort av Älmtaryd -> Margareta Håkansdotter Båt av Billa -> Ingrid Johansdotter -> kyrkoherde Johannes Gudmundsson -> Ingeborg och Märit Johansdotter (gifta med Gumme Larsson i Bodaskog resp. Markus Lukasson i Transjö)).
Fast, som du säger, "vår" Martha Thoresdotter kan ju vara dotter till Thore i ett annat äktenskap och inte alls dotter till Märta Margareta Joensdotters dotter.

Jag håller med dig, mantalslängder är svårtolkade. Algutsboda har ju dessbättre en hel del kyrkböcker, men Vissefjärda, där jag har mycket rötter, har väldigt ont om husförhörslängder.

Jag blev lite nyfiken på din Kerstin Joensdotter, död 1719, för henne har jag inte hittat; de enda barn jag har till Jon och Karin är Måns, Gumme, Sune, Karin och Per. Men jag har heller inte letat efter flera barn till Jon och Karin, så det är naturligtvis därför jag inte har henne med.



137
Algutsboda / SV: Algutsboda
« skrivet: 2018-02-24, 12:18 »
Hej,

Vill bara tacka för denna intressanta diskussion och ta tillfället att säga hej, eftersom jag också forskar på Bodaskogs- och Krysseboda-släkterna.

Av de barn till Markus Johansson och Martha Thoresdotter som Lennart ställt samman är Thore och Märta mina direkta anor. Jag har också satt Märta som dotter till Markus Johansson, eftersom hon bodde i Bodaskog när hon gifte sig. Samma med Lisbet och Britta. Men med två Markusar så nära inpå varandra känner man sig ju lite osäker på vilka barn som hör vart.

Av Peder Pedersson Spaks och Ingegerd Marcusdotters barn är Anna och Kerstin mina (eller rättare sagt min dotters; själv är jag "bara" ättling till  Anna) direkta anor.

Marie Engnell



Tillägg:

Jag blev lite nyfiken på Tore i Rasslebygd och hans hustrus förmodade släktskap med Jonas Jonae i Vissefjärda. Efter lite sökningar här på anbytarforum hittar jag då detta, som postats av Göran Johansson 2004-09-29 i denna tråd: https://forum.genealogi.se/index.php?topic=24092.0

Citera
Undertecknade i full sanningh betygar, det wy
Med wår k. Swärmoder hustru Marta Joensdotter
Äro af Ht Erasmo Jöranson wäl Contenterade och förnögda
Worden om de 120 Dr smt som wår S. Swärfader fordom 
Kyrkioherde uti i Wisefierda Hr Johann Simonis hafwer
Uthgifwit, och med in löst Börketorpa gård af Sahl
Isaak Joenson, detta till widare stad fästelse bekreftom
Med wåra nampn och bomärke; jämte och de andra 
som her under och sisna nampn skrifwa
willa, som wetha att detta så sant wara, och passerat
är, hwilcket och så uti församblingens närwaro,
blef uti sidsta visitation A:o 1666, den 2 Octobris
före hållit och förkunnat och sedan uti kiörkians
material och book inskrifwit och tecknat att bemte
Hr Erasmus Jöransson Swibilius kiörkioherde uti
Wisefierda hafwer Körketorpa gård till sig och sin
Egen medell inlöst för 120 Dr smt af Wisefierda
Den 15 juli A:o 1667.
 
Tore i Raslebygd
 
Swen Bondeson i Bamsekulla
 
Swen i Bromboda
 
Karin Johansdotter i Biörnahult
 
Ingred Nilsdotter, som min 
k. Mor syster med sin k man 
uptog, då iag ett litet barn war
efter mina föräldrars död och 
mig upfödt hafwer
 
Detta så sant är wittnom undertecknade med
Wåra nampn.
 
Länsman Pär Swensson i Bockaboda
Joen Larssob i Klättorp
Joen Persson i Bockaboa
 
Vidi Jonas Kinnerus”

Så, Tore i Rasslebygds svärfar är alltså kyrkoherde Johannes Simonis. Därefter följer en lång diskussion huruvida Johannes Simonis var svärson till Jonas Jonae eller gift med hans sondotter. Som jag tolkar resultatet av diskussionen har Jonas Jonaes dotter Marta (Margareta) först varit gift med Johannes Simonis och efter hans död gift om sig med nästa kyrkoherde, Nils Bock. Vilket då innebär att Tore i Rasslebygds hustru Karin Johannesdotter är dotter till Johannes Simonis och Marta (Margareta) Jonsdotter (dotter till Jonas Jonae).

Sidor: [1]