ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Jenny Karlsson

Sidor: [1]
1
Hej!


Jag skulle behöva hjälp med att tyda några ord i bouppteckningen efter Johan Jonsson. Jag undrar om någon kan se var sonen Anders bor. Jag undrar också vem dottern Catarina är gift med. Jag tycker det ser ut att stå Måns Åsblom. Jag undrar även var de bor. Ser ut att ha ändelsen -torpet.


Tack!

2
Tortuna / Tortuna (U) C:1 (1638-1753) Bild: 194 Sida: 189
« skrivet: 2021-04-06, 14:25 »
Hej!


Per Olssons i Sörbys hustru Elisabeth dog i augusti 1722 (längst ned på sidan). Notisen börjar såhär: " ? Sörby Per Olssons ? Hu Elisabeth Mats...." . Jag undrar vad det står i hennes dödsnotis. Jag tycker det ser ut att stå något om bröllop.


Tack!

3
Botkyrka / Botkyrka (AB) CI:2 (1710-1760) Bild: 91 Sida: 175
« skrivet: 2021-04-04, 22:08 »
Hej!


Jag skulle behöva hjälp att läsa var Brita föddes? Hon föddes den 27 april 1728 och hennes föräldrar heter Jöns Jönsson och Kerstin Andersdotter men vad står det efter faderns namn?


Tack!

4
Hej!


Jag skulle behöva hjälp med att tyda vad som står antecknat längst ut till höger om Corp. P. Hiort i Sör Hovberga. Sen undrar jag också om det står Afs(kedade) före Corp?
Tack!

5
Önnarp / SV: Önnarp
« skrivet: 2021-01-27, 19:49 »
Hej!


Jag undrar om någon har kännedom om de olika gårdarna som benämns med nummer i Önnarps kyrkböcker. Hade de några namn? Mina anor har levt i Önnarp nr 2 och i nr 26. Är det någon som vet någonting om dessa gårdar?


Tack på förhand!

6
Tack så mycket för din hjälp Eva!

7
Hej!


Den sista vigseln 1804 är mellan Niklas Lundblad. och Johanna Niklasdotter. Jag undrar vad det står om Johanna. Jag ser att det står något om artilleristen Lars Lindgren.


Tack på förhand!

8
Hej!


Jag skulle behöva lite läshjälp gällande Hans Nilssons bouppteckning. Står det att han varit gift tidigare med Karna men att de inte fått några barn? Jag kan inte tyda hennes efternamn. Andra hustrun får jag till att hon hette Hanna Larsdotter, stämmer det? Eller är det kanske Karna som är mor till alla barnen och det är med Hanna Larsdotter som han inte fått några barn?


Tack!

9
Rydaholm / Rydaholm (F) AI:1 (1763-1773) Bild: 164 Sida: 307
« skrivet: 2021-01-09, 15:21 »
Hej!


Jag skulle behöva hjälp med att tyda vad det står antecknat om familjen Jonas Gummesson i Dragshylte. Ser ut att stå att de flyttar någonstans.


Tack!

10
Hjortsberga / SV: Hjortsberga
« skrivet: 2021-01-09, 14:00 »
Hej!
Jag har funderingar över hur Gummesönerna och Gummesdöttrarna i Hjortsberga/Rydaholm hör ihop. Bland mina anor finns Anna Gummesdotter f. ca 1698 och död 1795 Gölsjö, Hjortsberga. Jag har också en Jonas Gummesson f. 1700 och levde i Dragshyltan/Dragshylte i Rydaholm som jag tror är far till min ana Elin Jonasdotter f. ca 1729.
Anna Gummesdotter hade barnen Måns f. 1730, Anders f. 1732 och Ingeborg f. 1741. Alla födda i Rydaholm. Anna flyttade senare med maken Nils Nilsson till Gölsjö i Hjortsberga.  Dottern Ingeborg gifte sig med Per Gummesson f. ca 1737 omkring år 1760. Per har jag förstått var son till Gumme Gummesson f. 1713 och Anna Jonsdotter f. 1711 i Exhult, Hjortsberga. Gumme Gummessons föräldrar bör vara Gumme Nilsson och Marta Gudmundsdotter som finns i Exhult i den första husförhörslängden för Hjortsberga.
Min ana Elin Jonasdotter föddes omkring 1729 och kommer från Dragshyltan i Rydaholm vid sitt giftermål 1749 med Jon Andersson. I Dragshyltan bodde Jonas Gummesson vid den här tiden och hade så gjort sedan åtminstone 1743 varför jag tror att han är Elins far.
En sak som gör att jag tror att det finns en koppling mellan Jonas Gummesson och Anna Gummesdotter i Gölsjö är att Anna är fadder till en av Elins söner. Dessutom, några generationer senare kommer Anna Gummesdotters barnbarnsbarn och Jonas Gummessons barnbarnbarns att gifta sig.
En annan Gummesdotter/Gudmundsdotter som dyker upp är Lisbet Gudmundsdotter. Lisbet är fadder till flera av Jonas barn. Efter lite sökande på Anbytarforum har jag hittat påstående om att Lisbet Gudmundsdotter var gift med Johan Börjesson och de bodde i Agnaryd Hansagård (Krokagård), Mistelås sn. De finns med i Mistelås husförhörslängd och vad jag kan utläsa så verkar Lisbet vara född omkring 1704.
Med alla dessa Gummesöner/Gummesdöttrar i samma ålder så funderar jag på om Anna, Jonas, Gumme och Lisbet kan vara syskon. Samtidigt så har jag förstått att Gumme/Gudmund inte är ett så ovanligt namn i de här trakterna vid den här tiden. Jag har läst diskussioner här på Anbytarforum om att Gumme Gummesson i Exhult, Hjortsberga har syskon som heter Anders och Anna. Denna Anna ska vara gift med Staffan Bengtsson från Älganässläkten. Detta talar ju emot att min Anna Gummesdotter och Gumme Gummesson är syskon.
Det finns också diskussioner om en Gumme som bodde i  Moheboda i Slätthög och att det finns släktkopplingar mellan Slätthög, Mistelås och Rydaholm. Många av dessa diskussioner är gamla och kanske har det tillkommit en del klarheter kring detta sedan dess. Jag undrar om någon rutinerad släktforskare vet eller har någon idé om mina Gummessöner/Gummesdöttrar hör ihop eller om de är från olika Gumme-släkter?

12
Hej!


Jag skulle behöva hjälp med att tyda vad det står om nr 145 Anders Sahlström. Jag ser att han blev dömd för inbrott och stöld andra resan. I nästa kolumn kan jag endast tyda något ord här och där.  "........No 168 ...straffad för inbrott o stöld ? juni 21....till............"


Tack!

13
Romfartuna / SV: Romfartuna
« skrivet: 2020-08-23, 15:02 »
Hej!
Jag har en ana som heter Christina Björkbom som dog i Tärna socken. I hennes dödsnotis anges att hennes föräldrar var trumpetaren Jonas Björkbom och Göli Göransdotter och att hon var född i Rödön socken i Jämtland. Fadern, Jonas, blev trumpetare i Kavallerikompaniet i Jämtlands dragonregemente någon gång efter 1692. Christinas föräldrar dog 1716 och det verkar då som att Christina och hennes syster Margareta hamnade i Västmanland. Christinas yngre syster Margareta levde i Frössvi i Romfartuna och var gift med bokhållaren Erik Wretholm. Med Erik och Margareta i Frössvi bor en annan Margareta Björkbom som benämns som faster och är född 1669. Hon borde ju rimligen vara en faster till Margareta den yngre och alltså syster till Jonas Björkbom. I Margareta den äldres dödsnotis står det att hennes föräldrar var Korpralen Lars Jönsson Björkbom och Christin Matsdotter.
I Romfartunas första husförhörslängder finns det två stycken Lars Jönsson i Frössvi och båda är korpraler. Jag har förstått att den ena är Lars Jönsson Cleving med hustru Karin och bl.a. barnen Jonas, Kerstin, Margareta och den andra familjen är Lars Jönsson Björkbom med hustru och barnen Margareta, Mats och Carl. Jag hade ju hoppats att Lars Jönsson Björkbom skulle ha en son som hette Jonas men det har jag inte lyckats hitta i varken husförhörslängden eller i födelseboken. Att Jonas inte finns med i den första husförhörslängden som börjar 1684 kan ju bero på att han redan hade flyttat hemifrån. Är det någon som känner till om Lars Jönsson Björkbom hade en son som hette Jonas?

14
Romfartuna / Romfartuna (U) AIa:5 (1750-1776) Bild: 41 Sida: 73
« skrivet: 2020-08-22, 13:50 »
Hej!


Jag undrar om någon kan läsa var Greta Biörkbom f. 1711 utflyttar till år 1775? Hon finns i mitten på sidan 72.


Tack!

16
Hej!


Jag håller på att försöka tyda texten i paragraf 14. Det är en väldigt lång text men jag undrar om någon skulle kunna hjälpa mig att fylla i där jag inte lyckats tyda texten t.o.m den mening som slutar på "50".14. Trompetaren Jonas Biörkbom ? till Olof Jöransson i Järde svåger och dess svärmoder……Erik Olsson i Salom, om dess hustru Jölin Jöransdotter…..fadren och modren….då Erik Olsson sig förklarade, ut på….warit Trompetare svärmoder….sig med…några….till….
Olof Jöransson….ut då Modren dödde…fadren afwittrat…sedan han trädde i andra giftet och tills han dödde stodo… fadren…, hwilka då först…….och samt….Hans Rahm och Salmon, hwartill….till 50.
Tack på förhand!

17
Harplinge / Harplinge (N) CI:1 (1685-1737) Bild: 113 Sida: 239
« skrivet: 2020-08-07, 13:47 »
Hej!


Jag behöver lite läshjälp med födelsenotisen som gäller Per Bengtssons dotter som föddes den 22 april 1726. Står det att hon heter Ingeborg och var står det att hon föddes?
Tack!

18
Harplinge / SV: Harplinge
« skrivet: 2020-08-06, 22:50 »
Hej!


Jag har en ana, Ingeborg Persdotter, som bodde i Timmersjö nr 2 Nils Månsgård. Hon var först gift med Arvid Esbjörnsson som dog ung. Hon gifte om sig med en Sven Nilsson som dog efter bara några år. Dödsort för Sven ser ut att vara Brunsegård eller något liknande.
Ingeborg gifte sig en tredje gång med Olof Persson. Vad jag kan utläsa av mantalslängderna så bodde de kvar i Timmersjö nr 2. Ingeborg dör 1772 och anges då dö i Brömsegård. Jag undrar om någon vet om Brömsegård/Brunsegård och Timmersjö nr 2 är samma sak?


19
Hej!


Jag skulle behöva läshjälp med vad det står om Jöns Bengtsson som bor i Kullagård. Jag tycker det står "beswärad af invärtes tärande siukdom och fattig" eller något liknande. Det står något på kanten också som jag inte kan läsa.


Tack på förhand.

20
Hej!


Jag skulle behöva hjälp med att tyda mantalslängden när det gäller Storegård. Jag undrar om det står att där bor en "Bengt Svensson med sin fästmö" (femte bonden)?


Tack!

21
Salem / Salem (AB) AI:3 (1771-1781) Bild: 117 Sida: 112
« skrivet: 2020-07-30, 22:45 »
Hej!


Jag skulle behöva hjälp med vad det står att pigan Anna Greta Johansdotter f. 1761 flyttar någonstans. Hon står längst ned på sidan.


Tack!

22
Hej!


Jag skulle behöva hjälp med att tyda dödsorsaken för Oliana Olsdotter som dog i december 1805 (längst ned på sidan). Det ser ut att stå något med "ven".


Tack!

23
Locknevi / Locknevi (H) C:4 (1758-1792) Bild: 67 Sida: 125
« skrivet: 2020-05-23, 19:59 »
Hej!


Jag undrar om någon kan hjälpa mig att tyda var hustru Brita Maria kommer ifrån? Hon är fadder till Nils som föds 1771-08-26.


Tack!

24
Rydaholm / Föräldrar till Elin Jonasdotter?
« skrivet: 2020-03-28, 07:40 »
Hej!

Jag undrar om någon vet vem som var föräldrar till Elin Jonasdotter. Det jag vet om henne är att hon gifte sig 1749 med Jon Andersson. Vid sitt giftermål anges hon komma från Dragshylte. Elin och Jon bosatte sig i Sibbohult och där dog hon i april 1797. I sin dödsnotis anges hon vara 68 år d.v.s född omkring 1729.

Jag har en kandidat på  far. I den först hfl för år 1763 finns en Jonas Gummeson/Gudmundsson i Dragshylte född 1700. Han verkar ha varit gift åtminstone tre gånger. Andra gången gifte han sig 1743 med Karin Jönsdotter i Rydaholm. Han anges då vara från Dragshylte. Andra gången gifte han sig 1748 med Ingrid/ingeborg Jönsdotter. Är det någon som vet om Jonas Gummesson/Gudmunsson är far till Elin Jonasdotter? Hon skulle i så fall vara född i hans första äktenskap. Tilläggas kan att Elin och Jon får en son som döps till Gumme. I åtminstone några av fallen så är Jonas Gummessons barn  och i så fall Elins halvsyskon vittnen/faddrar till Elin och Jons barn.

Någon som vet om Jonas Gummesson/Gudmundsson var far till min Elin Jonsdotter f. omkring 1729?

/Jenny

25
Rydaholm / Rydaholm (F) C:3 (1726-1766) Bild: 375 Sida: 719
« skrivet: 2020-03-27, 21:41 »
Hej!


Jag undrar om någon kan hjälpa mig med vad som står i slutet av Jon Anderssons och Elin Jonasdotters vigselnotis den 7 april 1749 i Rydaholm. Jag ser vad det står fram till Elin Jonasdotters namn men jag inte se var hon kommer ifrån och vad det står efter ortsnamnet.


Tack!

26
Hej!


Jag undrar vad det står att Pigan Cajsa Stina flyttar (mitten på sidan)? Jag ser att hon inflyttar från Timmerman Söderdahl men var flyttar hon sen?


Tack!

27
Hejde / Hejde (I) AI:4 (1833-1845) Bild: 350 Sida: 25
« skrivet: 2020-01-18, 19:47 »
Hej!


Jag skulle behöva hjälp med att läsa vad som står under kolumnen "Omständigheter" för Stina Gardrud Lindelius (översta raden). Det ser ut att börja med ordet "utfattig".


Tack!

28
Västmanlands regemente / SV: Anders Andersson Vändelman
« skrivet: 2019-12-30, 11:21 »
Tack för hjälpen båda två.

29
Västmanlands regemente / Anders Andersson Vändelman
« skrivet: 2019-12-29, 23:59 »
Hej!


Jag har en ana som antogs som soldat i Livkompaniet i Västmanlands regemente år 1692. Han bodde i Tortuna socken och hade soldatnamnet Vändelman. Jag har hittat honom i 1692 och i 1694 års generalmönsterrulla (Västmanlands regemente (T, U, W) 061 (1694-1710) Bild: 120 Sida: 12). Nästa GMR är inte förrän 1710 och då är det en ny soldat Vändelman. Borde det inte finnas en GMR mellan 1692 och 1710? Finns det något sätt att få reda på vad som hände Anders?


Jag har även sökt i Centrala soldatregistret och där ser det ut som att en annan Anders Andersson antas som soldat Vändelman år 1704.

30
Tortuna / Tortuna (U) C:1 (1638-1753) Bild: 67 Sida: 62
« skrivet: 2019-12-29, 22:40 »
Hej!


Jag behöver hjälp med att tyda dödsnotisen för Margareta Jonsdotter som dog den 24 april 1746 i Tortuna. Det ser ut att vara en del latinska ord.


Litegrann har jag lyckats klura ut på egen hand: "hust Margreta Jonsdr från ? 1 maj 1688 uti Olofsbenning och Carlsbenning församling..................Anno....25.............Anders Andersson Wendelman...............abict 1700............46 åhr...............d. 20 Aprilis....."


Tack!

31
Tortuna / SV: Tortuna (U) C:1 (1638-1753) Bild: 136 Sida: 131
« skrivet: 2019-12-29, 22:31 »
Tack för hjälpen!

32
Tortuna / Tortuna (U) C:1 (1638-1753) Bild: 136 Sida: 131
« skrivet: 2019-12-29, 00:35 »
Hej!
Jag behöver hjälp med att tyda efternamnet på fadern i födelsenotisen för Margareta som döptes den 6 januari 1720. Jag ser att han heter Erik And. och sen står det något som jag inte kan läsa.

Tack!

33
Hej!
Jag skulle behöva hjälp med att tyda vigselnotisen för Lars Nilsson och Catarina Mattsdotter. De gifte sig den 16 februari 1755. Jag ser att det börjar såhär: " Sammanwigdes drängen i Karlby Lars Nilsson med Catarina Mattsdotter.......i Tillberga, hon war enka....."Tack!

34
Tack för hjälpen båda två.

35
Hej!
Jag skulle behöva hjälp med att tyda dödsnotisen för Lisa Ersdotter från Klockartorpet som dör den 18 januari 1768.
Jag har lyckats att tyda delar av notisen och skulle behöva hjälp med att fylla i luckorna.
"...Hustr Lisa Ersdotter från Klockartorpet född d. 18 sept 1717. Fadr. ? Erik Erson Modr. ? Brita Johansdr i ...bo döpt d. 27  kom sen ifrån....på sitt 7de år til sin farfar i Råby och ...socken. Har sen läsa i och utan bok.....til Klockartorpet i 4 år....sen blef gift ...Eric Andersson i Klockartorpet ...3 söner och en dotter......afled d. 18.. wid kl. 7 om ......på 51......d. 18 sept..."Tack på förhand!

36
Hej!
Jag behöver hjälp med att tyda var Brita född 24 sept 1752 är född någonstans.

Tack!

37
Hagshult / Hagshult (F) C:1 (1688-1758) Bild: 92 Sida: 177
« skrivet: 2019-09-21, 19:01 »
Hej!


Jag behöver hjälp med att tyda föräldrarnas namn för Catharina som föds den 16 september 1742. Jag ser att fadern heter Pär men vad är hans efternamn. Modern heter Kerstin och efternamnet ser ut att vara Andersdotter.


Tack!

38
Hej!


Jag skulle behöva lite läshjälp med mantalslängden för år 1695. Det gäller vad som står under Harplinge, Skintaby, Lars Persgård. Där bor Bengt Svensson och till höger om hans namn står något som jag inte kan läsa. Ser ut att vara ett namn. Längst ut står också något som jag inte riktigt förstår " Storeg. ut sup." eller något liknande. Vad betyder det? I Skintaby storegård ser det också ut att finnas en Bengt Svensson. Är det samma Bengt Svensson som under Lars Persgård?


Tack!

39
Hannäs / SV: Hannäs
« skrivet: 2018-10-07, 13:03 »
Margareta, tack för all information som du letat reda på. Nu har jag massor att kolla upp.


/Jenny

40
Hannäs / SV: Hannäs
« skrivet: 2018-10-06, 22:08 »
Hej!


Jag undrar om någon har information om föräldrarna till Margareta Jonsdotter som föddes 1739-11-05 i Solvestad, Hannäs. Hon gifte sig 1772 med Bengt Göransson och bosatte sig i Tryserum. Enligt hennes födelsenotis  (Hannäs (E,H) CI:1 (1695-1747) Bild 127:Sida: 311) heter föräldrarna Jon Jansson och Annika ?dotter (har inte lyckats tyda efternamnet) men mer än så vet jag inte.

/Jenny

41
Tryserum / SV: Tryserum
« skrivet: 2018-09-18, 19:44 »
Tack Margareta!


Jag hittade dessa också när jag letade i födelseboken och det stämmer nog att det kan vara rätt Olof.


Olofs första fru var född omkring 1729 så jag antar att han var född däromkring också. Jag har hittat två Olof i dödboken som kan stämma in på detta. En som dog 1785  och en 1797. Utifrån ålder i dödboken så kunde jag hitta att de var son till Nils Andersson och Annika i Gullebo  och Nils Andersson och Maria Andersdotter i Kammaren.

42
Tryserum / SV: Tryserum
« skrivet: 2018-09-17, 18:56 »
Tack för er hjälp, Margareta och Birgitta!


Jag vet tyvärr inte när Olof dog. Jag visste heller inte att han gifte om sig men det kan kanske hjälpa till att hitta hans dödsnotis.


/Jenny

43
Tryserum / SV: Tryserum
« skrivet: 2018-09-15, 19:32 »
Hej!
Nu behöver jag lite hjälp igen.
Jag undrar om någon kan hjälpa mig med farföräldrar till Anders Olofsson som föddes 1760-09-05 Tryserum. Den enda födelsenotis som stämmer in på detta datum är en Anders född i Stockebäck och föräldrarna heter Olof Nilsson och Elin Larsdotter. I Anders dödsnotis står följande:  "Anders Olsson i Måsshult  född 1760 5/9 av Olof Andersson i Ankarbo. Död av vattusot”. Det verkar som att faderns efternamn är felskrivet i dödsnotisen. Jag har följt Anders i husförhörslängderna och på något ställe står det att han är född i Stockebäck. Hans familj flyttar senare till Ankarbo så det är därför det anges i hans dödsnotis.
Det jag undrar över är om någon vet vem föräldrarna till Olof Nilsson var? När Olof och Elin gifter sig 1759-10-21 så anges han vara dräng i Ståckebäck (om jag läst rätt).

44
Ringarum / Ringarum (E) C:5 (1754-1800) Bild: 242 Sida: 703
« skrivet: 2018-08-25, 22:48 »
Hej!


Jag undrar om någon kan hjälpa mig att tyda vad som står antecknat om Per Hemmingsson som dör den 15 juni 1783 i Vammar, Ringarum. Jag ser att det står något om "Waldemarsvik" men så mycket mer har jag inte lyckats läsa.


Tack!

45
Hej!


Jag undrar om någon kan hjälpa mig med  ordet som står efter sonen Carl Johan? Ser ut att stå "Sjelf".


Tack!

46
Gryteryd / Gryteryd (F) C:1 (1688-1760) Bild: 69 Sida: 131
« skrivet: 2018-08-07, 22:49 »
Hej!


Knut Svensson och Anna Jönsdotter gifter sig den 13 maj 1744. Kan någon se vad det står att Knut kommer ifrån?


Tack!

47
Tryserum / Tryserum (E, H) C:2 (1697-1747) Bild: 180 Sida: 339
« skrivet: 2018-07-31, 23:54 »
Hej!


Jag undrar vad det står att Anders som föds 1746-10-15 är född någonstans?


Tack!

48
Tryserum / SV: Tryserum
« skrivet: 2018-07-27, 09:39 »
Hej!


Jag har hittat familjen  i Mosshult i både hfl 1809-1814 och hfl 1815-1822 :-)

49
Tryserum / SV: Tryserum
« skrivet: 2018-07-26, 22:28 »
Tack igen Leif!


Jag hittade Anders Olofssons bouppteckning men det stämde tyvärr inte. Han hade ingen dotter som hette Margareta.

50
Tryserum / SV: Tryserum
« skrivet: 2018-07-26, 10:35 »
Tack Leif!


Jag tror att du har rätt. Prästen måste skrivit fel i Margaretas födelsenotis.


/Jenny

51
Tryserum / SV: Tryserum
« skrivet: 2018-07-25, 19:14 »
Hej!
Jag undrar om någon har information om föräldrarna till Margareta ”Maja Greta” Andersdotter som föddes den 16 februari 1799 i Tryserum. Enligt födelsenotisen heter föräldrarna Anders Olsson och Brita och bor i Ramsdalen. Jag har tittat i mantalslängderna och hittat att Anders Olsson bodde i Ramsdalen mellan åren 1793 och 1799. Var familjen tar vägen därefter vet jag inte. I den första husförhörslängden som finns för Tryserum (år 1809-1814) har jag hittat Margareta i Sjöändan där hon anges som ”flickan” och bor utan föräldrarna.
Jag har tittat i vigselboken för åren före Margaretas födsel men inte hittat något giftermål mellan Anders Olsson och Brita i Tryserum så kanske gifte de sig i en annan socken. Jag har inte heller hittat något mer barn i Tryserum födelsebok för de närmaste åren omkring 1799 då Margareta föddes. Om någon kan hitta mer information om Margaretas föräldrar så tas det tacksamt emot.


Hälsningar
Jenny

52
Rydaholm / Rydaholm (F) C:3 1726-1766 Bild 393 / Sida 755
« skrivet: 2018-05-18, 23:17 »
Hej!
Jöns Jönsson och Anna Gummesdotter gifter sig den 28 okt 1759. Vilka orter anges de komma från?

53
Abild / SV: Abild (N) AI:8 1887-1899 Bild 171 / Sida 202
« skrivet: 2018-04-17, 19:24 »
Tack!

54
Abild / Abild (N) AI:8 1887-1899 Bild 171 / Sida 202
« skrivet: 2018-04-17, 19:05 »
Hej!


Jag behöver hjälp med att tyda några ord. Under fräjd och särskilda anteckningar står det skrivet något om Anders Andersson och Johanna Beata Toresdotter. Det mesta kan jag läsa.
För Anders Andersson ser jag att det står: "Dömd till ? i äktenskap genom häradsrätts utslag den 8 sept 1884. Se anmärkning rad 10"

För Johanna har jag lyckats läsa följande: "Säges vara lagligen skild från Anders Andersson. Rymt till Amerika. Dömd till ? i äktenskap
genom häradsrätt ...den 8 sept 1884"

Är det någon som kan fylla i orden jag inte lyckats läsa?


Tack!

55
Kinnared / Kinnared CI:2 (1744-1783) Bild 56 / sid 101
« skrivet: 2017-12-27, 09:47 »
Hej!

Den 25 mars 1763 gifter sig Jöns Hansson och Ingeborg Erlandsdotter i Kinnared. Jag undrar om någon kan se vad det står att Jöns kommer i från?

Tack!

56
Önnarp / SV: Önnarp
« skrivet: 2017-11-23, 14:11 »
Hej!

Jag söker information om Metta Hansdotter som föddes den 11 april 1774 i Önnarp. Enligt födelsenotisen heter hennes pappa Hans Nilsson. Jag undrar om någon har uppgifter om hennes mamma och  födelsedatum för föräldrarna?


57
Gunnarp / Gunnarp 1688 - 1731 sid 138 (Ancestry)
« skrivet: 2017-11-23, 13:21 »
Hej!

Nu behöver jag lite läshjälp igen. Vad står det antecknat om Anders Andersson under år 1712? Jag tycker det ser ut att börja såhär: "Anders Andersson lägrat qvinfolket Marta..."

Tack!

58
Gunnarp / SV: Gunnarp 1688 - 1731 sid 136 (Ancestry)
« skrivet: 2017-11-23, 13:18 »
Tack så mycket!

59
Gunnarp / Gunnarp 1688 - 1731 sid 136 (Ancestry)
« skrivet: 2017-11-18, 12:50 »
Hej!

Jag undrar om någon skulle kunna hjälpa mig tyda texten under år 1700? för Övre Tokalynga  Detta har jag lyckats tyda själv: "Den 11 November wigdes Anders Andersson ifrån ? Gällared Sockn ? Kirstin Bengtsdotter..."

Tack!

60
Den 11 december 1778 gifter sig Nils Andersson med änkan Britta Andersdotter. Vad står det att Nils och Britta kommer ifrån?

Tack!

61
Hej!

Jag skulle behöva hjälp med att tyda vad det står i mantalslängden när det gäller Gölsjö. Det gäller Anders Nilsson, Anna Gummesdotter och Måns. Står det att Anders och Anna är moder och son? Vad står det före Anders namn? Vad står det efter Måns?

Tack!

62
Harplinge / Harplinge CI:5 (1795-1819) Bild 71 / sid 133
« skrivet: 2017-07-29, 23:14 »
Hej!

Den 7 november 1809 föds Elna. Jag skulle behöva hjälp med att läsa vad hennes föräldrar heter och var hon var född någonstans.

Tack!

63
Atlingbo / SV: Atlingbo
« skrivet: 2017-06-17, 00:18 »
Hej!

Jag håller på att leta efter föräldrar till Nils Nilsson Wallby född 1735 i Atlingbo enligt Hogräns husförhörslängd och död 1784 i Hogrän. Han var båtsman i Hogrän socken. Enligt utdrag som jag fått från Centrala soldatregistret ska hans patronymikon vara Nilsson. Jag har tidigare fått uppgifter och även hittat i släktträd på nätet att föräldrarna ska vara Per Thomasson och Dorotea Jakobsdotter i Lilla Atlings. Jag kan inte hitta någon källa som styrker detta. Det finns ingen Nils född 1735 i Atlingbo. I Doroteas bouppteckning står det att det endast finns fyra barn och det finns ingen Nils bland dem.

Jag har nu hittat Nils född 9 dec 1733 i Atlingbo med föräldrar Nils Nilsson och Catharina Persdotter. De bodde i Kyrklasse. Modern där 1743 och fadern 1750. Därefter försvinner Nils från Kyrklasse och jag vet inte var han tar vägen. Någon som vet något om denna Nils som gör att jag kan avskriva honom som densamma som Nils Nilsson Wallby?

64
Marbäck / SV: Marbäck
« skrivet: 2017-06-02, 20:24 »
Hej!

Jag undrar om någon vet något om Sven Andersson och hans hustru Hedvig Persdotter? De fick en son den 22 november 1759 som hette Anders och uppges då bo i Lerstugan. I den första husförhörslängden som börjar 1789 finns Sven och Hedvig inte kvar i Lerstugan.

/Jenny

65
Tack för hjälpen Lennart!

66
Tack Hans-Olof!

Har precis hittat till Marbäck och till just den födelsenotisen du hänvisar till  :)

67
Tack för er hjälp!

68
Hej!

Jag håller på att tyda ett sockenstämmoprotokoll och undrar om någon skulle kunna hjälpa mig fylla i luckorna.

Det är från mitten av sidan 31 som jag behöver läshjälp. Detta har jag lyckats läsa:

"Jacob Salands hustru Cherstin Olofsdoter inkallades och om alt ...men nekar til alt, hållandes, ...at ingen...sådant bewisa... hon sade ther emot, at Brita Salands om Lördag aftonen henne på gården öfwerfallit med hårda ord og slag. Brita åter nekade här till, föregifwandes sig allenast hafwande sätt sig i motwärn och det i nödfall, emedan Cherstin henne med ...öfwerföll, efter hennes...i...at..., med henne, och således giwa Britas wittnesbörd för Cathrina Olzarwes  ....

Sedan parterna .... tog Sockenstämman... i ....öfwervägande samt...at med..förbrytelsen klar og...lag finns ...har sockenstämman sig härmed inte...widare...i...de anno 1723 §23 samt ...cap. ....§23 refererar ....Södra häradsrätten at ther nytagas og afslutas"


69
Hej!

Mina frågor rör Anders Svensson född 1759. Vad står det före hans namn? Står det att han inflyttar från Marbecks församling 1783? Vad står det att han flyttar? Ser ut att stå Ekeron.

Tack!

70
Hej!

Jag undrar om någon kan hjälpa mig att tyda vad som står vid Lars Bengts gård nr 3 (ungefär i mitten på sidan). Det ser ut att stå "Bengt Svensson och d. Bengta och Börta". Vad är det antecknat i högra spalten i en hakparentes?

Tack!

71
Harplinge / SV: Harplinge
« skrivet: 2017-05-02, 19:46 »
Tack för uppgifterna!

Jag hittade nu att Kerstin finns med i några av mantalslängderna. Dessutom är det antecknat i en av dem att Per Christensson dotter Kerstin gifter sig med Bengt Larsson så det verkar ju stämma bra.

72
Harplinge / SV: Harplinge
« skrivet: 2017-05-01, 14:00 »
Tack för snabbt svar!

Det dör en änka Kerstin i Kullagård i Skintaby den 13 mars 1810 men det är kanske en annan Kerstin?

Vet du möjligtvis något om föräldrarna till Peder/Per Christensson och Börta Bengtsdotter? Om jag läser rätt i mantalslängden 1729 ser det ut som det bor en Christen Persson tillsammans med en Per Christensson i Storegård. Kan det stämma? Det ser senare ut som Per Christensson bor i Skintaby nr 3 fast hans barn anges födas i Storegård.

73
Harplinge / SV: Harplinge
« skrivet: 2017-05-01, 10:10 »
Hej!

Jag undrar om någon vet vilka föräldrarna till Kerstin Persdotter, född ca 1743 och död 13 mars 1810 i Skintaby Kullagård, var? Kerstin var gift med Bengt Larsson som dog 1793 i Skintaby Storegård. De fick döttrarna Gunnild Bengtsdotter född 1767 och Bengta Bengtsdotter född 1769.

Jag trodde att föräldrarna till Kerstin var Per Christensson och Börta Bengtsdotter men nu när jag börjar titta i mantalslängderna blir jag osäker på om det är rätt. Kanske är det jag som läser fel men jag ser att en dotter som heter Karin nämns men aldrig något annat barn, åtminstone inte i de mantalslängder jag tittat i. Därför hoppas jag att någon annan van Harplinge-foskare kan ha svaret på detta.

74
Hej!

Börta Andersdotter Möller dör den 6 februari 1726. Fader anges till Anders Olofsson Möller och moder till Anna. Vad är mammans efternamn?

/Jenny

75
Hej!

Jag skulle behöva hjälp med att tyda sockenstämmoprotokollet eller åtminstone första stycket.

Jag ser i alla fall att det börjar såhär:

"1744 d. 6 Julii ...skolmästaren i Linde Nils Olsarve ...hustru.....blifvit av Cherstin Salands och Christen Salands...."

Tack!

76
Hemse / SV: Hemse
« skrivet: 2017-04-01, 16:41 »
Hej!

Jag håller på att forska på sjömannen Hans Hemsén som föddes i Hemse socken omkring 1738. Han var gift med Maria Samuelsdotter Damström som han fick två döttrar tillsammans med. Andrahandsuppgifter (från Gotlands-databasen) säger att hans pappa hette Hans och hans mamma Catharina Larsdotter född 1712 i Rone. Jag vill förstås hitta originalkällorna till dessa uppgifter. Trots att jag har lusläst Hemse husförhörslängd för åren 1744 till 1796 så har jag varken hittat Hans, hans fru Maria eller Catharina Larsdotter. Catharina Larsdotter hittar jag dock i senare husförhör.

Förutom hans vigselnotis i Visby stadsförsamling och hans barns födelsenotiser så har jag inte lyckats hitta honom i de "vanliga" källorna. Jag har dock hittat honom i Visby sjömanshus och fått några viktiga pusselbitar.  Utifrån hans ålder så tycks födelseår 1738 stämma och att det anges också där att han var från Hemse. Hans mor anges heta Catharina så det verkar stämma. Däremot verkar faderns namn vara felaktigt för Hans anges heta Mattsson i inmönstringsrullan. Den sista resan som Hans är antecknad på är år 1770. Utifrån vad som står antecknat där fick jag intrycket att skeppet förliste. Men läser man i utmönstringsrullan så står det inget om det. Skeppet seglar dessutom året därpå men Hans har jag inte hittat efter detta. Kanske dog han under resan 1770. Hans hustru Maria gifter i vilket fall om sig år 1776 så innan dess dog han åtminstone.

Jag undrar om någon känner till Hans föräldrar eller har någon idé om vem hans far är som heter Mats? I Hemse föds det 1738 en son till Mats Nilsson i Hulte. Modern ser ut att heta Catharina. Någon som vet om denna son kan vara Hans Hemsén?
Jag är även intresserad av information om Hans fru Maria Samuelsdotter Damström som i husförhörslängden anges vara född 1735 i Hangvar. I Visby har jag hittat flera Damström i hennes ålder men de verkar ha en pappa som heter Göran och är dessutom födda i Follingbo.

77
Hej!

Jag behöver hjälp med vad det står om Hans Hemséns sista antecknade resa år 1770. Jag ser i alla fall att det börjar såhär: " 1770 d. 1 maij med Carl Hin. Kahl...."

Tack!

78
Gunnarp / SV: Gunnarp
« skrivet: 2017-03-11, 13:08 »
Tack för informationen Christer!

De där mantalslängderna har jag försökt läsa i förut men tyckt det varit svårt att tyda texten men jag får väl ge mig på det igen.

79
Gunnarp / SV: Gunnarp
« skrivet: 2017-03-05, 19:55 »
Hej!

Jag har en fråga eller kanske egentligen flera frågor om Olof Jönsson som gifter sig med änkan Elin Torbiörnsdotter (eller ska det vara Ambiörnsdotter som hustrun till bonden som dör 1701 heter?) i Backagård 1702 (Gunnarp CI:1 (1688-1731) Bild 45 / sid 69). I vigselnotisen anges att Olof kommer från Lunnagård. Jag har då antagit att Olof är son till Jöns Olofsson som bodde i Lunnagård och bror till Anders som tar över Lunnagård efter fadern. Är det någon som vet om det är ett rätt antagande eller ej?

Jag har uppskattat att Olof bör vara född omkring 1670. Hans fru Elin anges dö 1731 i en ålder av 98 år. Det innebär ju i så fall att Elin var betydligt äldre än Olof. Kan det stämma eller har jag läst fel? Olof gifter sedan om sig med den i så fall betydligt yngre Anna Gudmundsdotter och får med henne sonen Jöns Olofsson född 1734. Olof dör någon gång mellan 1734 och 1737 för i maj 1737 gifter hans fru Anna om sig. Jag har letat efter hans dödsnotis i Gunnarps dödbok men inte lyckats hitta den. Någon som vet när Olof dog?


80
Locknevi / SV: Locknevi
« skrivet: 2017-03-02, 11:20 »
Hej!

Jag söker information om Simon Johansson som bodde i Lilla Bråten. Han var gift tre gånger. Sista gången med min ana Lisken Nilsdotter. Omkring 1780 lämnar familjen Lilla Bråten och flyttar till Odensvi. Där dör han den 1 juli 1785 i Måssfall.  Jag undrar om någon vet när och vara han föddes? Han bör vara född omkring 1717 baserat på ålder i dödsnotisen. Jag har hittat att en Johan Hemmingsson dör i Lilla Bråten den 1 juni 1746 63 år gammal. Är det någon som vet om detta är Simons far eller inte?81
Tack för hjälpen Åke!

82
Hej!

Jag undrar vad det står att Folke Harry Sigvard Karlsson flyttar den 17 maj 1946? Jag undrar även vad som står under Särskilda anteckningar.


Tack!

83
Hunnestad / SV: Hunnestad CI:2 (1731-1763) Bild 41 / sid 135
« skrivet: 2017-01-29, 16:00 »
Tack för hjälpen!

Efter lite googling har jag hittat information om namnet Friedlezius. Några präster verkar ha använt namnet bland annat.

84
Hunnestad / Hunnestad CI:2 (1731-1763) Bild 41 / sid 135
« skrivet: 2017-01-25, 14:39 »
Hej!

Vad står det efter Bengt Simonssons namn? Det ser ut att stå "Friedledrius"? Är det ett efternamn eller vad betyder det?

Tack!

85
Spannarp / SV: Spannarp
« skrivet: 2017-01-25, 14:37 »
Tack så mycket Hans!

86
Spannarp / SV: Spannarp
« skrivet: 2017-01-21, 16:06 »
Hej!

Jag letar efter föräldrarna till Eskil Svensson född 1762-09-17 enligt Spannarps hfl och död 1814 i Strömma kvarn, Spannarp. Han gifte sig med Trina Bartholdsdotter (Bertilsdotter) 22 januari 1785 i Spannarp. I vigselnotisen anges han komma från Spannarps Mattis Nilsgård (Matsagården). När jag tittar i Spannarps hfl för året 1769 så finns det en Eskil född ca 1762 i Matsagården som är son till Sven Hansson och Ingerd Björnsdotter. Problemet är att det senare dyker upp en annan Eskil Svensson ifrån Matsagården. Denne Eskil gifter sig med änkan Gunnil Svensdotter den 11 aug 1793. De bor i Matsagården och där dör Eskil i mars 1797. Han anges då vara 37 år gammal, dvs född omkring 1760. Är det någon som vet vilken Eskil som är son till Sven Hansson och Ingerd Björnsdotter?


87
Tack så mycket för hjälpen!

Den där databasen hade jag missat att den fanns.


/Jenny

88
Hej!

Jag undrar vilken dödsorsaken för nummer 630 Gottfrid Teodor Andersson är? Det ser ut att börja med:  "Krosskada + stelkramp....".


Tack!

89
Hej!

Jag undrar vad det står att Måns Andersson har bott och var Ingeborg Eriksdotter är född? De gifte sig den 12 november 1693 i Östra Ed.

Tack!

90
Hej!

Jag skulle behöva hjälp med att tyda ett sockenstämmeprotokoll. Det mesta har jag lyckats tyda själv men jag har några luckor som jag behöver hjälp med.

Detta är vad jag har lyckats tyda själv:

Protokoll 3 sönd. i advent den 26/12 1853 med Alfva församlingen

På begäran av Pigan Gervalder, som varit i tjenst hos Husbond. Ol. Peter Rangs-arfve y under sitt tjensteår derstädes blifvit ? y sedan framfödt
Barn......af församlingen ....socknens.....derstädes y beslöt att bemöta Pigan skulle få sig gm fattigvårdens försorg tudelt 1/2 Tunna Råg-från magasinet, samt........och hermed Pigan Gervalder fann sig belåten

å församlingens vägnar Bengt ? Hans Binge91
Drängsered / SV: Drängsered
« skrivet: 2016-12-31, 13:47 »
Tack så mycket för dina uppgifter, Hans!


/Jenny

92
Drängsered / SV: Drängsered
« skrivet: 2016-12-29, 14:57 »
Hej!


Min ana Per Persson föddes i Ramsered den 26 december 1747. Hans föräldrar var Per Olofsson och Elin Bengtsdotter. Per och Elin gifte sig 1741 och Per anges då komma från Ramsered och Elin ifrån Bökstorp. Jag har försökt hitta dem i Drängsereds husförhörslängd men tyvärr börjar den först 1755 och såvitt jag kan se finns inte Ramsered med där. Nästa husförhör är inte förrän 1775 och inte heller där har jag hittat dem. Det kan i och för sig bero på att jag är för dålig på att tyda handstilen. Det jag undrar är om någon vet något när Per Olofsson och Elin Bengtsdotter var födda och vad deras föräldrar hette.

Tack!

/Jenny

93
Hej!

Jag behöver lite läshjälp med den sista födelsenotisen år 1718. Delar har jag lyckats tyda: " d. 14 Decemb christnades ....son i..... född d. 12 ...... hust. Lisbeth i ....i Finnanäss P. .......Soldaten Mattis P. Kirstin..."

Tack!

94
Tack för hjälpen! Jag tror det ska vara Anders Knutsson. Knut verkar vara ett vanligt namn i socknen.

95
Hej!

Vad heter föräldrarna till Elin som döps den 11 juli 1721? Jag tycker att det står Anders Eriksson och Britta Stephansdotter, stämmer det? Är födelseorten Finnanäs?

Tack!


96
Tack för hjälpen!

97
Hej!

Jag behöver hjälp med att tyda delar av födelsenotisen för Chierstin som föds den 18 september 1745. Jag undrar vilken plats hon föds på? Det ser ut att sluta på "stuga". Jag undrar också vad hennes föräldrar heter? Det ser ut att stå Sven Jonsson och Anna, stämmer det?

Tack!

98
Hej!

Erland Jönsson och Maria Bengtsdotter vigs den 2 april 1797. Vad står det att Erland Jönsson kommer ifrån? Och var kommer Maria ifrån?

Tack!

99
Hejde / SV: Hejde CI:1 (1734-1814) Bild 1770 / sid 351
« skrivet: 2016-11-21, 19:07 »
Tack igen!

Det som förvirrade mig var att de båda står som dödsfall nummer 4.

100
Hejde / SV: Hejde CI:1 (1734-1814) Bild 1770 / sid 351
« skrivet: 2016-11-21, 15:39 »
Tack Maud!


Men det jag inte kunde läsa är det som står under att hon dog 1811. Ser ut att stå något med Skogs och ungdom.   

101
Hejde / Hejde CI:1 (1734-1814) Bild 1770 / sid 351
« skrivet: 2016-11-21, 12:01 »
Hej!

Jag skulle behöva hjälp att tyda Catharina Westerbergs dödsnotis. Hon dör som Nr 4 år 1811.  Detta har jag lyckats läsa själv:  " Enkan Cath. Westerberg f i Linde 1737 Inflyttade ? 1798...."

Tack!

102
Linde / SV: Linde AI:1 (1785-1812) Bild 720 / sid 123
« skrivet: 2016-11-18, 12:11 »
Tack för din hjälp, Maud.


Undra vad han gjorde i Karlskrona. Jag vet att båtsmännen höll till där men Johan var ju skomakare.

103
Vamlingbo / Vamlingbo AI:2 (1808-1825) Bild 160 / sid 9
« skrivet: 2016-11-18, 09:12 »
Hej!

Vad står det antecknat i född-kolumnen för Anders Svanberg. Jag ser att det står "Småland" och  "1763 Nov 10" men däremellan har jag inte lyckats tyda vad som står.

104
Linde / Linde AI:1 (1785-1812) Bild 720 / sid 123
« skrivet: 2016-11-18, 08:47 »
Hej!

Jag undrar vad det står att Johan Westerberg dör år 1789? Det ser ut att stå Carlskrona.

Tack!

105
Den 13 juni 1779 vigs Måns Andersson och Stina Nilsdotter. Vad står det att Måns Andersson är ifrån. Ser ut att sluta på torp.

Tack!

/Jenny

106
Hej!

Jag undrar vad Nils Jönssons fru Ingrid heter i efternamn? Står det Persdotter?


Hälsningar

Jenny

107
Hjortsberga / SV: Hjortsberga
« skrivet: 2016-10-03, 11:01 »
Tack för hjälpen Åke, så hänger det förstås ihop. Hade helt missat att det fanns en Anders i den andra familjen i Gölsjö.

/Jenny


108
Hjortsberga / SV: Hjortsberga
« skrivet: 2016-10-01, 20:13 »
Hej!

Jag försöker tyda hur familjerna hänger ihop i Gölsjö i husförhörslängden för åren 1752-1756 (Hjortberga  (AI:1) 1752-1773 sid 123). Där finns överst Nils född 1701 och hans hustru Kerstin och nedanför dem står döttrarna Elin och Ingeborg. Båda döttrarna är överstrukna. Det står att Elin gifter sig och hon finns nedan med sin man och barn. Sen står det en Anders Nilsson med hustru Ingeborg och en son som jag inte kan tyda namnet på (detta är mina anor). Sen kommer det en ny familj: Per Gummeson med hustru Ingeborg och son Jonas.
Ska jag tolka detta som att det är Per Gummesson som är gift med Nils dotter Ingeborg eller är det Anders Nilsson som är gift med dottern? Eller är Anders Nilsson son till Nils?

Det blev krångligt med alla dessa Ingeborg. Jag har följt dem framåt i husförhören men inte lyckats bringa klarhet i hur det hänger ihop. Dessutom verkar prästen inte varit särskilt noga med födelsedatum. Det kan skilja en del mellan de olika husförhörslängderna.
Det jag vet om de olika Ingeborgarna är att den som är gift med Per Gummesson heter Nilsdotter (hennes efternamn anges i ett av hennes barns födelsnotiser) i efternamn och anges vara född 1740 i husförhörslängderna längre fram. Ingeborg som är gift med Anders Nilsson anges vara född 1735. När Nils född 1701 blir änkling bor han tillsammans med Ingeborg född 1735.

Kanske någon Hjortsberga-forskare har koll på detta?

/Jenny

109
Tack för hjälpen Lennart!

110
Hjortsberga / Hjortsberga AI:2 (1778-1798) Bild 85 / sid 155
« skrivet: 2016-09-29, 09:53 »
Hej!

Vad står det antecknat om Nils född 1759? Han finns under Gölsjö.  Det ser ut att stå "Til" någonting...


111
Hej!

Jag undrar vad det står innan Nils född 1701? Han finns under Gölsjö. Det ser ut att stå något med Inhyse?

Tack!

112
Tack för tipset Åke!

113
Hej!

Jag behöver hjälp att hitta en soldat. Han heter Petter Hjort och bodde i Sör Hovberga i Tärna socken (U). I sina barn födelsenotiser mellan åren 1724 och 1740 anges han som korpral Petter Hjort.  I hans frus, Christina Björkboms, dödsnotis 11 januari 1784 i Tärna går det att läsa följande om honom: ".... Gift 1723 med sin för detta i herranom afsomnade f. man Corporalen wid Kongl: Lif Regementet till Häst och Wäsbo Compagnie i Södermanland  Äreborne och wälmanhaftige Peter Hjort hwilket äktenskap herren wälsignat med 7. barn..."
 
Jag har sökt i Centrala soldatregistret men inte hittat någon som passar. Namnet Hjort finns i Väsby kompani, Västmanlands regemente men det finns ingen Petter som är soldat där runt år 1720-30. I fruns dödsnotis står det att han hört till Wäsbo kompani i Södermanland. Jag har inte hittat något sådant kompani.

Någon med mer koll på soldater som kanske kan ge mig tips på var jag kan hitta honom?

Tack!

115
Hej!

Jag behöver hjälp med att tyda vad som står om trumpetaren Jonas Biörckbohm överst på sidan. Jag ser att det står: " Jonas Biörckbohm d. 17 Junii 1716 med döden...." men kan inte läsa slutet på meningen.


Tack!

117
Hej!

Nu behöver jag hjälp (igen). Jag försöker tyda vad som står om dragon nr 73 Erik Otterstorp i framförallt första kolumnen.

Detta tror jag att jag har lyckats tyda i första kolumnen: "Asslag Andersson Hans Bryngelsson...Erich Otterstorp född....33 åhr gammal 15 åhr
tienst är gift...."


Vad betyder siffrorna? Är det hur mycket han har tjänat?

Sen skulle jag behöva hjälp med vad det står i rubrikerna. Jag ser att det står "Munderingens beskaffenhet" i en av dem.


/Jenny

118
Hej!

Jag undrar vad det står antecknat om nr 73 i kolumnen längst till höger?

/Jenny

119
Tack så mycket för din hjälp Karin.


Det var ju en bonus att få veta att hans patronymikon var Persson  :)


/ Jenny

120
Hej!

Jag skulle behöva hjälp att tyda vad som står om dragon nr 73. Det enda jag ser är att det står Eric Otterstorp från Elseröd eller liknande. Jag antar att med 1692 menas hans födelseår?

Tack!

/Jenny

121
Lyse / SV: Lyse C:2 (1729-1791) Bild 850
« skrivet: 2016-08-11, 17:35 »
Tack för hjälpen Lars!

122
Lyse / Lyse C:2 (1729-1791) Bild 850
« skrivet: 2016-08-09, 11:37 »
Hej!

Jag behöver hjälp med att tyda vigselnotisen mellan Oluf Olufsson och Britta Andersdotter (nr 4 under år 1758)

"d. 29 Januari Copulerades .....Oluf Olufsson från Lysekihl med pigan Britta Andersdotter....."


Tack!


/Jenny

123
Gunnarp / Gunnarp 1688-1731 sid 37 (Ancestry)
« skrivet: 2016-05-31, 11:43 »
Hej!

Överst på sidan 37 under Lunnagård. Jag undrar vad det står att Jöns Olsson fru heter?

Jag undrar också vad det står att Jöns och hans hustru flyttar under år 1696 på samma sida.

Tack!


Jenny

124
Hubbo / SV: Hubbo hfl 1845-54 (AI:9) sid 163
« skrivet: 2016-04-05, 17:55 »
Enligt Ancestry är det den källhänvisningen. Han finns i Prostgården.

125
Hubbo / Hubbo hfl 1845-54 (AI:9) sid 163
« skrivet: 2016-04-05, 11:05 »
Hej!

Jag undrar vad det står före Enkl. Johan Anderssons namn (f. 1807). Han står näst längst ned på sidan.  Jag ser att det står "Statdr" och sen "f.d" men ordet därefter har jag inte lyckats tyda.

Tack!


126
Möklinta, F:1 / Möklinta dödbok 1715-1770 (F:1) sid 303
« skrivet: 2016-04-01, 10:39 »
Hej!

Jag behöver hjälp med att tyda dödsnotisen för Olof Andersson som dör 1748 (dödsnotis nr 2 det året). Delar av dödsnotisen kan jag tyda och det börjar nåt sånt här: "Olof Andersson ifrån Goddarbo född i Östrabo (?) af...föräldrar d. 18 Novembris 1681 född...........Åhr 1709 blef....soldat.....Hillerns rote,.....19 åhr. Åhr 1714 d. 1 Augusti....Brita Olofsdotter ifrån......"

Tack på förhand!

127
Gällared / Gällared
« skrivet: 2016-03-10, 10:28 »
Tack för informationen Christer!
 
Hälsningar Jenny

128
Gällared / Gällared
« skrivet: 2016-03-09, 12:29 »
Hej!
 
Jag söker färäldrarna till Annika Ivarsdotter som gifte sig med Jöns Olofsson i Gällared socken den 8 juni 1766. De bosätter sig i Gunnarp där hennes man har en gård. Hon dör i Gunnarp den 18 juli 1784 och anges då vara 40 år.
 
Eftersom att hon gifter sig i Gällared socken och då anges komma från Skoug gissar jag att hon var född där. Jag har tittat i Gällared födelsebok men inte hittat någon Annika född cirka 1744. Detta kanske beror på att jag är dålig på att läsa den gamla skrivstilen. Någon som känner till någon Annika som kan stämma in på ovan uppgifter?
 
Tack på förhand!

129
Gällared / Gällared 1732-1825 bild 50/sid 74 (Ancestry)
« skrivet: 2016-03-07, 12:23 »
Hej!
 
Jag skulle behöva hjälp med att tyda födelsenotisen längst ned på sidan 74. Jag tror det står Norrskog angiven som plats. Om jag tyder det rätt så är det en dotter som föds den 11 april 1744. Vad är faderns namn? Ser ut att stå Ivar. Vad heter dottern?
 
Tack!
 
/Jenny

130
Hunnestad / Hunnestad
« skrivet: 2016-02-15, 19:25 »
Tack för informationen Hans!

131
Hunnestad / Hunnestad födda 1615 -1754 sid 53
« skrivet: 2016-01-31, 15:43 »
Jag skulle behöva läshjälp med födelsenotisen för Göran som föds den 19 mars 1749.
 
Lite har jag lyckats tyda själv: d. 19 Marti föddes och d. 24 döptes Olof/Ola ? och ? Giöransdotters son i Blixtorp.....Giöran....
 
Tack!

132
Hunnestad / Hunnestad
« skrivet: 2016-01-31, 15:25 »
Hej!
 
Jag undrar om det finns/fanns en plats i Hunnestad som kallas för Grubborg eller liknande? Min ana Johanna Olsdotter född 1816-11-13 anges vara född där (föräldrar Ola Göransson och Anna Eskilsdotter). När jag kollar i husförhörslängderna för aktuellt år bodde familjen i Blixtorp nr 4, Tore Nilsgård. Är Grubborg ett annat namn för denna gård? Även några av hennes syskons födelseort anges till Grubborg.  
 
/Jenny

133
Skällinge / Skällinge hfl 1795-1852 bild 375 (Ancestry)
« skrivet: 2016-01-23, 19:51 »
Hej!
 
Jag skulle behöva hjälp med att tyda vad som står antecknat om Pigan Johanna Olsdotter som bor i torpet Ryen wid Mäshult i husförhör 1839-1840. Det ser ut att stå något i stil med 18 11/3 40 fr. Måsarp till ?...berg 1840
 
Tack!

134
Tryserum / Tryserum hfl 1809-14 (AI:2B) sid 29 (Ancestry)
« skrivet: 2015-12-24, 20:21 »
Hej!
 
Jag undrar vad som står antecknat ovanför Måns Jonsson/Jansson i Björnvarp? Det ser ut att sluta med Mod. Kerstin Jonsd.
 
Tack!

135
Eke / Eke/Rone (C:1) bild 277
« skrivet: 2015-12-17, 21:58 »
Tack för att du försökte Christina! Antar att du kanske tittat i Arkiv digital? Jag borde kanske lagt till att min hänvisning gällde Ancestry och där var det bild 277.

136
Eke / Eke/Rone (C:1) bild 277
« skrivet: 2015-12-17, 20:30 »
Hej!
 
Jag skulle behöva hjälp med att tyda vad som står under döda år 1792.
 
Detta är vad jag lyckats tyda:  Husbonden Detlov Detlovsson Qviberg dog d. 9 october i lungsot d. 13 ejusdem.....
 
Skulle någon kunna hjälp mig med slutet?
 
Tack!

137
Locknevi / Locknevi
« skrivet: 2015-10-17, 10:22 »
Tack Leif!
 
Det låter ju som en bra kandidat.
 
 
/Jenny

138
Locknevi / Locknevi
« skrivet: 2015-10-16, 19:51 »
Hej!
 
Jag söker föräldrarna till Simon Johansson som bodde en stor del av sitt liv i Lilla Bråten i Locknevi. Han dog i Odensvi den 1 juli 1785 och anges då vara 68 år. Han bör alltså vara född 1716-1717. Simon var gift tre gånger. Första gången 1746 med Annika Månsdotter och sista gången 1758 med min ana Lisken Nilsdotter.

139
Östra Ed (Eds kapell) / Östra Ed hfl (AI:11) sid 41
« skrivet: 2015-10-13, 19:34 »
Tack så mycket båda två.

140
Östra Ed (Eds kapell) / Östra Ed hfl (AI:11) sid 41
« skrivet: 2015-10-10, 20:44 »
Hej!
 
Jag undrar om någon kan hjälpa mig tyda vad som står noterat om Hedvig Sofia Lindgren i Brännemåla? Jag kan se att det står Blind Sed. 36 Har Fallandesot?....
 
Tack!

141
Hycklinge / Hycklinge
« skrivet: 2015-09-29, 14:33 »
Hej Leif!
Tack för uppgifterna. Jag har skrivit till din mejladress.  
 
Hälsningar Jenny

142
Hycklinge / Hycklinge
« skrivet: 2015-09-28, 10:28 »
Tack för klargörandet, Christina!
 
/ Jenny

143
Hycklinge / Hycklinge
« skrivet: 2015-09-28, 09:08 »
Hej!
 
Jag har en Lisken Nilsdotter i min släktforskning som enligt uppgift i dödboken ska vara född 1736 i Näset, Hycklinge. Hon dog 21 jan 1804 i Måssfall, Odensvi och var gift med Simon Johansson. Jag har förstått att Hycklinge kyrkoböcker har brunnit så det verkar lite svårt att komma vidare. Kanske finns det någon här som har några uppgifter om denna Lisken och vilka hennes föräldrar var?
 
Hälsningar Jenny

144
Gylle / Gylle födda 1801-1861 sid 59
« skrivet: 2014-12-14, 00:16 »
Hej!
Jag skulle behöva hjälp med att tyda födelsenotisen för Hanna som föds 3 juli 1828. Jag ser att det står något om oäkta dotter.  
 
Tack!

145
Hallaröd / Hallaröd födda 1778-1823 sid 196
« skrivet: 2014-10-15, 16:47 »
Hej!
 
Jag skulle behöva hjälp med att tyda födelsenotis för Bengta som föds den 22 mars 1819. En del har jag lyckats tyda själv.
 
Maria Bebådelsedag döptes åboen i N. Hultorp Tufve Jeppson s dotter Bengta född d. 22 Martii. Modren....Pehr....Hanna...i Billinge.....Pehr Jonsson i Billinge....Rasmus Månsson i Billinge
 
Tacksam för hjälp!

146
Stehag / Stehag Födda 1731-1808 sid 112
« skrivet: 2014-10-15, 16:41 »
Hej!
 
Jag skulle behöva hjälp med att läsa delar av födelsenotisen Pehr som föddes den 23 dec 1801.
 
Detta har jag lyckats tyda själv:
 
d. 23 Dec föddes Åboen Nils Svenssons och dess hustru Sissela(?) Pehrsdotter barn på No 5 Hasle och döptes 2dra dag Jul  d. 26 ? som var en Lördag samt kallades Pehr. Gudmor: Pernilla Sven Lundgrens hustru i Brohus. Faddrar: Sven Lundgren i Brohus, åboen Nils Monsson i Hasle och pigan Gunilla Benctsdotter ibm. Modren 33 år......?
 
Tack!

147
Atlingbo / Atlingbo
« skrivet: 2014-08-24, 19:13 »
Hej!
Jag har en fråga gällande Nils Wallby f. 1735 i Atlingbo (enligt Hogrän husförhörslängd) och död 1784 i Hogrän. Han var båtsman i Hogrän socken. Enligt utdrag som jag fått från Centrala soldatregistret ska hans patronymikon vara Nilsson.
 
Jag undrar vilka som var hans föräldrar. Jag har ställt denna fråga tidigare i forumet och fick då svar med föräldrar och några generationer bakåt. Nu när jag håller på att dubbelkolla uppgifterna mot kyrkböckerna så får jag inte riktigt ihop det. De uppgifter som jag fick härifrån anger föräldrarna Per Thomasson och Margareta Olofsdotter Björck. Isåfall stämmer inte patronymikonet Nilsson som anges i soldatregistret. I Atlingbos födelsebok har jag inte lyckats hitta någon Nils som föds 1735 såvitt jag kan se iallafall. Födelseboken var inte helt lättläst så jag kan förstås ha missat honom. Jag undrar om någon vet vilka hans föräldrar var eller möjligen kan verifiera Per Thomasson och Margareta Olofsdotter som hans föräldrar.
 
Tack!
 
Jenny

148
02) Militära rullor / Generalmönsterrullor (1744) sid 199
« skrivet: 2014-06-29, 23:24 »
Hej!
 
Skulle behöva hjälp med att tyda vad som står om nr 62 Dragonen Sven Forstenberg  i Bullare kompani (Generalmönsterrullor - Bohusläns regemente 623 (1744-1744) Bild 201 / sid 199 (AID: v48116.b201.s199, NAD: SE/KrA/0023). Lite har jag lyckats få ut. I första kolumnen kan jag läsa slutet ....14 marti 1743 ? d. 15 ejusdem Sven Forstenberg. Sen antar jag att det anges att han är 26 år. 1 1/2 tror jag anger tjänstgöringsår. vad som står efter  det ser jag inte. I nästa kolumn beskrivs hans häst mörkbrun vallack utan ? 9 1/2 åhr. Sen ser jag inte vad det står förrän i sista kolumnen där jag det står karlen? approberas
Hoppas någon kan hjälpa mig med detta.
 
Tack på förhand!

149
Lysekil / Lysekil
« skrivet: 2014-06-25, 20:43 »
Hej!
Vad jag sett verkar det inte finnas husförhörslängder tidigare än från 1834 för Lysekil. Stämmer det?

150
Krokstad / Krokstad hfl 1816-1819 (AI:8) sid 36
« skrivet: 2014-06-17, 20:33 »
Jag såg nu i släktdata att Sigrid Andersdotter (f. 1777-04-11 Lysekil) och Lars Jonsson/Jönsson (f. 1770-03-29 Lysekil) båda har en mamma som heter Maren Christensdotter. Kan de vara halvsyskon?

151
Krokstad / Krokstad hfl 1816-1819 (AI:8) sid 36
« skrivet: 2014-06-17, 19:46 »
Hej!
 
Tack för uppgifterna Lisbeth och Lotta! Jag har hittat honom i Foss hfl AI:2 (sid 155) och AI:3 (sid 137) där han bor i Kullen under Faleby med sina fosterföräldrar Herman Hansson och Sigrid Andersdotter. Jag har också hittat dem i Foss inflyttade (B:1) där det står att de inflyttar 1810-03-25 från Krokstad. Där står också att Christen är född i Lysekil. De finns också i Krokstad utflyttade (B:1) sid 161. Jag har dock inte kunnat hitta dem i Krokstad hfl än.
 
Tror jag hittat hans föräldrars vigseldatum i Släktdata (Lysekil 1797-01-12). Det verkar också som att hans fosterföräldrar gifte sig i Lysekil 1804 och att fostermodern Sigrid är född där. Kanske finns det något släktskap med denna Sigrid?

152
Krokstad / Krokstad hfl 1816-1819 (AI:8) sid 36
« skrivet: 2014-06-17, 09:04 »
Tack för hjälpen Lotta! Jag hittade honom i Foss hfl både för åren 1804-1811 och 1811-1819.  
Det verkar som att han blev föräldralös tidigt eller iallafall att föräldrarna inte kunde ta hand om honom.

153
Krokstad / Krokstad hfl 1816-1819 (AI:8) sid 36
« skrivet: 2014-06-16, 18:27 »
Tack Lisbeth! Det måste ju vara min Christen. Han fick en dotter som hette Olena. Döpt efter sin farmor kanske.

154
Krokstad / Krokstad hfl 1816-1819 (AI:8) sid 36
« skrivet: 2014-06-16, 14:13 »
Hmmm, tittade i dödboken och där står att det oäkta barnet Christen Larsson dog den 13 juli så jag antar att det inte var rätt ändå.

155
Krokstad / Krokstad hfl 1816-1819 (AI:8) sid 36
« skrivet: 2014-06-16, 14:07 »
Och jag som sökt i släktdata utan att få fram det... men nu inser jag ju vad jag gjorde för fel, hade visst skrivit med efternamnet Larsson och då funkar det ju inte.
 
Den där Christen hoppade visst mina ögon över när jag tittade igenom födelseboken men det berodde nog på att det står antecknat att han dog den 13 juli men kanske menar de att någon av föräldrarna dör? Eller så har prästen bara skrivit fel. Det borde ju vara min Christen.  
 
Tack för hjälpen båda två!

156
Krokstad / Krokstad hfl 1816-1819 (AI:8) sid 36
« skrivet: 2014-06-16, 12:05 »
Tack för ditt inlägg Lisbeth. Det låter ju rimligt det du skriver.  
 
Tyvärr vet jag inte vem Christens föräldrar är. I senare hfl har han annat födelsedatum, född 20 juni 1800. Jag har inte hittat någon född i Krokstad varken år 1800 eller 1801 så han är nog född någon annanstans.

157
Krokstad / Krokstad hfl 1816-1819 (AI:8) sid 36
« skrivet: 2014-06-16, 08:32 »
Tack för din hjälp Mats!
 
Nu när jag tittar på det igen tycker jag mig se att det står detta: underhåller förs ? omdöme om denne gosse för .....blifwa eller ej.

158
Krokstad / Krokstad hfl 1816-1819 (AI:8) sid 36
« skrivet: 2014-06-15, 12:48 »
Jag undrar vad som står antecknat om Christen Larsson f. 1801-01-21 som bor i Bronäset. Jag ser att det står Bräcklig, tänker ?. Det står också antecknat något på vänster sida om hans namn. Vad står det där? Det kanske inte hör till honom utan till soldaten han bor hos?
 
Tack på förhand!

159
Krokstad / Krokstad (C:4) bild 206
« skrivet: 2014-06-12, 14:21 »
Tack för din hjälp, Maud!

160
Yrken V / W / Vargeringskarl / Wargerningskarl
« skrivet: 2014-06-12, 14:19 »
Hej!  
Jag har hittat att en man, Gunnar Malm, anges vara wargerningskarl i sin sons födelsenotis (Sven född 1791-06-21 i Krokstad sn i Bohuslän). Jag har googlat runt lite men inte hittat någon förklaring till vad en wargerningskarl var för något. Någon som vet?
 
/Jenny

161
Krokstad / Krokstad (C:4) bild 206
« skrivet: 2014-06-11, 21:00 »
Jag skrev fel år först, menade 1812. Ändrade det men du kanske hann läsa innan jag hann göra det.

162
Krokstad / Krokstad (C:4) bild 206
« skrivet: 2014-06-11, 20:23 »
Hej!
Jag skulle behöva hjälp att tyda vad som står om fadern och modern till Christina som föds den 6 januari 1812 samt var hon är född.
 
Tack!
 
(Meddelandet ändrat av Jenkar 2014-06-11 20:34)

163
Rödön / Rödön (C:2) sid 3
« skrivet: 2014-06-02, 22:28 »
Tack för hjälpen Mats. Jag undrar dock om det verkligen kan stå att hon blev 90 år. Hon fick nämligen barn 1711.

164
Rödön / Rödön (C:2) sid 3
« skrivet: 2014-06-02, 12:43 »
Hej!
 
Jag skulle behöva hjälp att tyda dödsnotiserna för Jonas Björkbom och hans hustru Göli Göransdotter som begravs 9 och 19 juni 1716. En del har jag lyckats tyda 9 juni Begrofs Trumpetaren i Silje hust Göli Göransdotter.....? och 19 juni Begrofs Trumpetaren i Silje Manhaftige Jonas Biörkbom...?. Det står något i slutet på notiserna som jag inte lyckats utläsa och som jag vore tacksam om någon kunde hjälpa mig med.
 
Tack på förhand!
 
/Jenny

165
Rödön / Rödön
« skrivet: 2014-05-31, 19:43 »
Tack för dina uppgifter Björn.  
 
Min ana Christina eller Kerstin hamnade sedan i Tärna socken i Uppland där hon gifte sig 1723 och dog 1784.

166
Rödön / Rödön
« skrivet: 2014-05-31, 14:48 »
Hej!
 
Jag undrar om någon känner till födelsedatum, dödsdatum, föräldrar eller något annat intressant om trumpetaren Jonas Björkbom och hans fru Göli/Jöli Göransdotter. De bodde i Silje och hade åtminstone tre barn Margareta, Lars och så min ana Christina Björkbom f. 1706. Jag har hittat dem i Silje i Rödön hfl 1711.-1721 (AI:I)s. 70 men i nästa hfl finns de inte där vad jag kan se iallafall.  
 
hälsningar
 
Jenny

167
Enslöv / Enslöv hfl 1838-1845 sid 102
« skrivet: 2014-05-15, 19:50 »
Hej!
 
Tack för din hjälp!
 
Ja, kanske kan det vara så att han var på Skräddaregården även då.

168
Enslöv / Enslöv hfl 1838-1845 sid 102
« skrivet: 2014-05-14, 15:22 »
Hej!
 
Jag undrar om någon kan berätta vad det står att Jöns Larsson f. 1818-06-23 flyttar 1839? 1841 flyttar han tillbaka, varifrån? Vad betyder anteckningarna under anmärkning?
 
Mvh
 
Jenny

169
Malmö Sankt Petri / Äldre inlägg (arkiv) till 23 mars, 2014
« skrivet: 2014-03-23, 12:36 »
Hej!
 
Jag har en ana, Lars Mårtensson Ahlberg,  som flyttar från K.f. till Åkerslund i Sankt Petri år 1888 (Sankt Petri inflyttningslängd (BI:6) nr 35). Vad betyder K f.? Jag ser att det står K f. på andra i inflyttningslängden men jag kan inte komma på vad det betyder.

170
Hej!
Jag skulle behöva någon mer erfaren släktforskares syn på ett problem jag har gällande om en persons födelsedatum har förväxlats eller ej.
Jag ska försöka förklara problemet utan att det blir alltför rörigt.
 
Min ana (Karolina Anderdotter) hade en syster som hette Maria Lovisa Andersdotter född 1833-11-21 i Östra Ed. År 1855 ska Maria Lovisa enligt Tryserum husförhör och utflyttningslängd flytta till Östra Ed. Samma år utflyttar en annan Maria Lovisa Anderdotter (född 1837-10-12 i Tryserum) från Tryserum till Ukna. Den enda Maria Lovisa jag hittat i Östra Ed är hon född 1837 och det inflyttar ingen Maria Lovisa till Ukna. Min Maria Lovisa f. 1833 hittar jag igen i Tryserums husförhörslängd. Det verkar som hon ångrat sig och stannat i Tryserum och tagit tjänst på en annan gård där. Vad är då problemet? Jo, bland min farmors papper har vi hittat ett brev daterat 1905-01-04 och adresserat till Nils Petter som var gift med Karolina (alltså Maria Lovisas syster). Brevet är från Julius Eklund i Gävle och han skriver att han vill underätta om sin mor Lovisa Andersson i Norrköpings död. Enligt brevet dog hon den 28 nov 1904. Han kallar Nils Petter och Karolina för morbror och moster i brevet. Han skriver vidare att han vill ha adresserna till Nils Petter och Karolinas barn samt moster Anna (Karolina och Maria Lovisa hade en syster som hette Anna) för att underätta dem om moderns död. Detta brev bör rimligen gälla Karolinas syster Lovisa. Jag har letat reda på Lovisas dödsnotis i Norrköping Matteus men då är hon den Maria Lovisa född 1837. Jag har även hittat Julius födelsenotis och även där anges modern vara född 1837.
 
Hade det inte varit för brevet så hade jag köpt att min Maria Lovisa blev kvar i Tryserum (hon lämnar dock Tryserum ett par år senare och flyttar till Gryt, sen vidare till Värna, Åtvid och Törnevalla bl.a.) men nu tror jag att deras födelsedatum förväxlats från 1855. Alternativet är att det finns ett släktskap med Maria Lovisa född 1837 också vilket jag inte kunnat hitta. Jag vet att det är vanligt att prästen skrev fel men kan det bli det så länge? Jag vet att de inte direkt såg vad prästen skrev i kyrkböckerna men borde inte Maria Lovisa reagera någon gång på att hon hade fel födelsedatum. Jag har följt båda Maria Lovisa framåt så långt jag har kunnat och hon som dör  i Norrköping är alltid född 1837-10-12 och den andra har alltid födelsedatum 1833-11-21.
 
Vad tror ni, har födelsedatumen förväxlats så att de fått varandras? Någon idé om hur man skulle kunna få reda på hur det ligger till?
Tacksam för tankar, idéer.
 
Mvh
 
Jenny

171
Tryserum / Äldre inlägg (arkiv) till 28 december, 2014
« skrivet: 2014-02-11, 11:07 »
Hej!
 
Jag söker efter föräldrarna till Caisa Andersdotter född 1779-11-01 alternativt 1799-11-01. Hon dog i Sjöändan, Tryserum 1827-12-29 (Tryserum (C:4 sid 439). Hon var gift med Abraham Bengtsson (1778-1848). Jag är lite osäker på födelseåret för henne då det ser ut som 1779 i husförhörslängden men i dödsnotisen ser ut som 1799. Jag har tittat i Tryserums födelsebok men inte hittat någon Caisa född dessa år som stämmer in på datum. Kanske är hon född i någon annan socken.
 
/Jenny

172
Tryserum / Äldre inlägg (arkiv) till 28 december, 2014
« skrivet: 2014-02-01, 16:49 »
Hej!
 
Jag skulle behöva hjälp med att hitta dödsnotisen för Nanny Elvira f. 1883-12-30 Tryserum. Hon var dotter till Nils Petter Andersson och Karolina Andersdotter i Melsätter. Jag har antecknat att hon dog 1892-05-18 men hade slarvat med källhänvisning så jag vet inte var jag fått detta datum ifrån. Jag har tittat i Tryserums döda men kan inte hitta hennes dödsnotis där.  
I Tryserums hfl 1891-1896 (AI:19A) sid 100 har det antecknats att hon dött men inte vilket datum.
 
Mvh
 
Jenny

173
Östra Ed (Eds kapell) / Östra Ed hfl (AI:19) sid 208
« skrivet: 2014-01-29, 13:07 »
Hej!
 
Jag skulle behöva lite läshjälp när det gäller Anders Magnus Andersson f. 1871. Han hittas på sidan 208 där han bor med sin familj i Stocktorpet. Han finns med både på rad 9 och 18. Jag undrar vad som står under Fräjd och särskilda anteckningar för honom. Betyder det som står på rad 18 att han varit och arbetat i Stockholm? Jag undrar också vad siffrorna betyder som står under värnplikt.
 
/Jenny

174
Ovansjö / Ovansjö hfl 1801-1807 (AI:8A) sid 127
« skrivet: 2014-01-20, 13:03 »
Hej!
Jag undrar vad som står under omständigheter för sonen Olof född 1795. Det ser ut att stå Balbutiens. Vad betyder det?
 
Mvh
 
Jenny

175
Bromma / Bromma hfl (AI:25) sid 96
« skrivet: 2014-01-15, 19:15 »
Hej!
 
Jag undrar om någon kan se vad det står att Lars Fredrik Lindström (född 1834 i Börje) inflyttar ifrån 1877-09-10. Det ser ut att börja med Ad.....
 
/Jenny

176
Tryserum / Tryserum E:1 sid 33
« skrivet: 2014-01-14, 18:51 »
Hej!
 
Jag skulle behöva lite läshjälp när det gäller giftermål nr 2 år 1844 mellan Erik Magnus Abrahamsson och Brita Månsdotter.
 
Tack!
 
/Jenny

177
Tryserum / Tryserum C:1 sid 131
« skrivet: 2014-01-11, 11:00 »
Tack för din hjälp Irene!
 
 
/Jenny

178
Tryserum / Tryserum C:1 sid 131
« skrivet: 2014-01-10, 13:24 »
Hej!
 
Jag skulle behöva hjälp med att tyda dödsnotis nr 63 år 1651.
 
Lite har jag lyckats tyda: Den 29 maj kallade herran........f. Christin Christoffersdotter....i Snällebo....plågsamma.....
 
Det vore jättesnällt om någon kunde hjälpa mig med resten.
 
Tack!
 
/Jenny

179
Tryserum / Tryserum hfl 1836-1840 (AI:7) sid 7
« skrivet: 2014-01-09, 11:32 »
Tack för din hjälp Siv.  
 
/Jenny

180
Tryserum / Tryserum hfl 1836-1840 (AI:7) sid 7
« skrivet: 2014-01-09, 10:19 »
Hej!
 
Jag skulle behöva hjälp med att tyda vad som står under särskilda anteckningar för Andreas Abrahamsson och hans hustru Maja Andersdotter.
 
/Jenny

181
Roth / Rooth / Roth / Rooth
« skrivet: 2013-12-09, 20:02 »
Hej Birgitta!
 
Oj, det var inte illa.  Jag tar gärna emot info om Christina Emerentia Roth och bakåt några generationer.  Du får gärna mejla till min adress som du hittar om du klickar på mitt användarnamn.  
 
/Jenny

182
Roth / Rooth / Roth / Rooth
« skrivet: 2013-12-08, 20:24 »
Hej!
Tack för ditt svar Birgitta!
 
Jag har ingen släktanknytning till Roth men min dotter har då detta är på hennes farmors sida. Skulle vara kul att se det material du har.  
 
/ Jenny

183
Roth / Rooth / Roth / Rooth
« skrivet: 2013-12-08, 18:18 »
Hej!
 
Jag har hittat en Christina Charlotta Roth som var gift med Jonas Peter Berglind. I Västerviks husförhörslängd har jag hittat familjen och där står att Christina Charlotta är född 5 okt 1816 i Blackstad. Detta datum har jag också fått från Sveriges dödbok. När jag tittar i Blackstad födda så hittar jag endast en Stina Charlotta född 26 feb 1816 med far Jaen Erlandsson och mor Christina Emerentia Roth. Om detta är hennes föräldrar så har hon ju tagit moderns efternamn av någon anledning. Någon som vet om detta är hennes föräldrar eller ej?
 
Mvh
 
Jenny

Sidor: [1]