ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Gunnar Larsson

Sidor: [1]
1
Grönahög / Grönahög
« skrivet: 2011-03-09, 18:43 »
Hej!
 
En förfader till mig, Petter Josefsson, ska enligt husförhörslängden i Tranemo (där han senare levde) vara född i Grönahög. Räknat från åldern vid hans död bör han vara född kring april 1744. Har någon sett till honom? Eftersom det så vitt jag förstår är före de första födelsenotiserna så antar jag att det är svårt att finna någon sådan, men han kanske har lämnat något annat tecken efter sig?
 
Med vänliga hälsningar,
Gunnar

2
Hej Marian!
 
Tack för förslaget! Jo, den Maria är nog hans fru, åtminstone är det vad jag antagit än så länge.
 
Någon riktigt klarhet är nog svårt att få utan att ha kollat i mantalslängder (som kanske kan innehålle lite mer information än kyrkoböckerna). Löst baserat på din tanke att han kom från Ambjörnarp så har jag nu en vild teori att han är född i Tranemo och att familjen flyttat till Ambjörnarp när han var barn. Detta då det finns en Sara Mårtensdotter som i sin vigselnotis (precis som Peter) står som från Ulvhult. Inte heller hon har vad jag kan se någon passande födelsenotis i Ambjörnarp, däremot föds både en Peter och en Sara med i Snörås, Tranemo fadern heter inte Mårten utan Måns och det är några år fel, så som sagt en vild gissning, men för tillfället är det nog svårt att komma längre.

3
Hittade Anders föräldrar för ganska länge sen, de heter Knut Hansson, död 1790-11-07 i Rolfstorp Ryen, född omkring 1725 trol. i Grimeton Torstorp och Kerstin Andersdotter, f. 1736-08-20 i Linnarp i Rolfstorp (och går att följa bakåt i Rosengrens Rolfstorpshäften).  
 
Fann under veckan Lisas föräldrar (glädje!), de var Sven Larsson, f. omkring 1736 och död mellan 1796 och 1809 samt Anna Jönsdotter d. 1814-06-30 i Rolfstorp, Obbhult, beräknat fr. dödsdatumen och angiven ålder bör hon ha fött kring 1740. Lisa kom som sagt från Sibbarp, men det går inte att med säkerhet bestäma varifrån då familjen verkat flytta mellan en gård och ett torp mellan de husförslängder då hon föds (för perioden finns inga födda,vigda & döda-notiser då kyrkan brunnit).
 
(jag=Ing-Britts son)

4
Hej igen!
 
Har inte kommit så jättemycket längre de senaste åren (kanske beroende på att det inte blivit så mycket släktforskande..). Nåja, kom äntligen på att kolla vigselnotisen för Peters första vigsel (han gifte sig två gånger, min ana var det andra giftermålet). I den står det att han kommer från Ulfshult (och hustrun från Ambjörnarp).  
Nu finns det Ulfshult i Ambjörnarps, Svenljunga och Ullasjös församlingar, vilka alla ligger hyffsat nära. Jag är lite förvirrad över om detta rör sig om olika Ulfshult eller om det är så att det är en by som räknats till olika församlingar under olika tider. Kan någon pedagogisk själ med god lokalkännedom förklara hur det ligger till?
 
Ett annat problem är att jag inte hittat något person som passar bra in på Peter i födelselängderna (har både kollat via Genline på ett stort antal församlingar, inkl. de 3 ovan, och sökt på den CD i De 7 häradena som täcker Kinds härad). Någon som har något tips på att gå vidare?

5
Ås / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2011
« skrivet: 2011-01-16, 17:35 »
Angående Abraham Friberg, som diskuterades 2005 så finns det en Abraham Friberg född 1695 i Centrala Soldatregistret (http://soldat.dis.se/soldater.php). Han är född i Ås (Östra Derome rote) och hans vanliga efternamn/patronymikon var Andersson. Kan det vara rätt Abraham?
 
Mvh,
Gunnar

6
Fagered / Äldre inlägg (arkiv) till 26 september, 2012
« skrivet: 2011-01-16, 16:46 »
Hej allihopa!
 
Har någon, på mer eller mindre omfattande omvägar, hört talats om omständigheterna kring Christina Petersdotters död? Hon dog bodde på Hässlehult och dog 19 juli 1873. I dödsboken står det antages dött genom förgiftning genom annans åtgärd och dödsorsaken är ej undersökt av domstol men är eljest känd.
 
Eftersom det inte gick till domstol antar jag att det är svårt att få fram skriftligt material, men det borde inte gått helt obemärkt förbi då det inte är var dag någon blir förgiftad.. Det borde ha förekommit en hel del skvaller och misstankar på bygden, om inte annat ger kommentaren att dödsorsaken är eljest känd det intrycket.
 
Med vänliga hälsningar,
Gunnar Larsson

Sidor: [1]