ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Ingeborg Arvastsson

Sidor: [1]
1
Oviken / Äldre inlägg (arkiv) till 24 februari, 2014
« skrivet: 2014-02-12, 08:26 »
Titta här Monica!
 
http://berg.se/fritidkulturturism/arrangemangskalendern/arrangemang/33oviksmalet .5.f3675cf1410bb445851e237.html  
 
Om du har vägarna förbi  
 
...eller i alla fall skicka ett mail, så kan de säkert fylla i ev kvarvarande luckor  
 
/Ingeborg

2
Massor av tack Sven!  
 
Nu ska vi se om vi inte kan få rätsida på denna norska ana!
 
Allt gott!
/Ingeborg

3
Kan nog vara samme Martin, kanske att det är dopdatumet som på något vis blivit hans födelsedata... det står väl att han är döpt 10 mars, och det kan väl kanske ha blivit den 11 mars!?  
 
Tack så jättemycket för all hjälp!!!
 
Hur går man vidare nu då?  
 
(Meddelandet ändrat av Bobolla 2014-02-07 23:20)

4
Kan man anta att hans dopdatum förväxlats och med tiden blivit hans påstådda födelsedatum, för visst står det 10 mars...?
 
Efternamnet Berg är det ngn försvenskning av Bergersen tro?

5
Tack Margareta, jag tror vi tryckte på posta-knappen samtidigt! Det är absolut denne Martin!  
Nu ska han bara hittas i Grue också!
 
...vilket du rask gjorde!!! Men då har han så väl förändrat sitt namn som sitt födelsedata en smula längs vägen  
 
Tack igen!!! Jag blir så glad!!!
 
(Meddelandet ändrat av Bobolla 2014-02-07 21:51)

6
Tackar för snabb återkoppling Sven  
 
Stämmer bra att han var gift med Marit Hägglund. Enligt hjälp jag fått på ett annat forum, där jag lade ut en förfrågan, så tror man sig veta att Martin är född i Grue, Hedmark, Norge. Kan det vara till någon hjälp?  
 
/Ingeborg

7
Nu är galenskapen nära!  
 
Jag kan bara inte förstå hur jag ska söka i de norska arkiven! Man kan väl anta att det är något jag gör fel eller inte har fattat...
Så, om ni vore jag, och ni ville hitta Martin Berg, född 11/3 1816 i Norge, (flyttade sannolikt till Sverige 1844), HUR och VART skulle ni då söka?
 
Vore innerligt tacksam för lite hjälp här  
 
Tack på förhand
/Ingeborg

8
Oviken / Äldre inlägg (arkiv) till 24 februari, 2014
« skrivet: 2014-02-06, 21:23 »
Jisses vilken koll du har Karl Göran!  
 
Härlig läsning! Jag tackar för det!  
/Ingeborg - Oviksbo

9
Oviken / Äldre inlägg (arkiv) till 24 februari, 2014
« skrivet: 2014-02-06, 15:03 »
http://www2.sofi.se/SOFIU/topo1951/_cdweb/_s1zx001/609204b1.htm#A_?Klockarbacken | by
Vet inte om det är till någon hjälp, kanske bara ökar förvirringen  
Ser själv att Klockarbacken nämns tillsammans med Backen, vilket med dagens benämning inte alls är samma plats. F ö så kan man väl säga att av Hällne och Klockarbacken, så är Hällne den större byn av de två.

10
Oviken / Äldre inlägg (arkiv) till 24 februari, 2014
« skrivet: 2014-02-06, 11:49 »
PS Klockarbacken vet jag f ö vart det ligger, men därmed slutar också kunskapen... men kanske kan du få hjälp här: http://www.hembygd.se/myssjo-oviken/

11
Oviken / Äldre inlägg (arkiv) till 24 februari, 2014
« skrivet: 2014-02-06, 11:42 »
...sämre platser kan man irra runt på  
 
Jag har mina anor i Hackåsen, fast endast sedan mitten av 1800-talet då de flyttade hit. Vad anbelangar Lisbeta Persdotter så är det inget namn som direkt klingar bekant, det är väl risk för att hon är ute lite för tidigt för att hänga ihop med mina anor... Ska höra med släktingen som forskat på den här grenen om han vet ngt om Hackåsen i övrigt.  
 
Hoppas att Oviken klarnar för dig  
 
/Ingeborg

12
00 - Skilsmässa / Skilsmässa
« skrivet: 2014-02-05, 09:29 »
Hej Ewa,
 
En anmoder till min make ansökte om skilsmässa 1863. Jag kunde då läsa en liten kråka i husförhörslängden om att hon fått gå till kungliga majestätet för att ansöka. I en dombok fick jag sedan lära mig att hon ansökt om skilsmässa från maken då han för andra gången begått ett brott som ledde till att han hamnade på Malmö fästning. Vad jag förstått så var det väl inte direkt vanligt, men för all del inte heller ovanligt. Kvinnan kunde ansöka om skilsmässa om där förelåg särskilda skäl, likt det i ovan nämnda fall.  
 
Så mitt tips är att du kollar i respektive dombok/härradsrätt för platsen o tiden.  
 
Lycka till  
 
/Ingeborg

13
Oviken / Äldre inlägg (arkiv) till 24 februari, 2014
« skrivet: 2014-02-04, 11:43 »
Hej Monica,
 
Vattjom är grannbyn det (jag själv bor i en än mindre by, Hackåsen, som man kommer till efter att man kört genom Vattjom). Inte många gårdar, men ligger oerhört vackert vid vattnet. Vet du mer om gården etc så kan jag se efter om det finns hus eller husrester kvar.  
 
Hälsn
Ingeborg

14
Cirkusar, cirkussällskap och akrobattrupper / Cirque Amar
« skrivet: 2014-01-23, 09:24 »
Tack Tommy!  
 
Fått finfin hjälp av en annan anbytarforumanvändare så jag hoppas på napp hos cirkusakademien. Mailade dem på deras mailadress de uppgett på hemsidan, men mailet studsade tillbaka...!? Så om du Tommy har några känningar där, så kanske du kan nämna för dem att det är ngt knas med deras mail (man får bara ett felmeddelande)!?  
 
 
Ha en fin dag!
/Ingeborg

15
Cirkusar, cirkussällskap och akrobattrupper / Cirque Amar
« skrivet: 2014-01-22, 11:42 »
Hmm... med tanke på att min fråga blivit flyttad till en nytt ämne kallat just Cirque Amar och med svaret jag fått från Jan här, så får jag dra slutsatsen att dokumentet avser anställning vid cirkus Amar. Jag ser så klart att det står Amar, men jag var osäker om det var en del av en adress eller så, min franska lämnar en del att önska och google translate är inte att lite på alla gånger.  
 
Vart kan jag tänkas finna denne Per Arne Wåhlberg månne? Är det någon annan som vet något om denna cirkus Amar eller känner till någon som rest med dem?
 
Tackar Jan för det snabba svaret och informationen!  
 
Allt gott!  
 
/Ingeborg

16
Cirkusar, cirkussällskap och akrobattrupper / Cirque Amar
« skrivet: 2014-01-21, 19:05 »
Hej,
 
Undrar om någon kan tyda och berätta lite om bifogat kort, bl a vad det var för Cirkus och vad det är för dokument/kontrakt, kan den heta cirkus Amar? Min morfar, Lennart Johansson, som cirkusartist kallad Mr Parkly, reste med denna cirkus (mest i Nordafrika tror jag), omkring 1952. Han utförde ett trick där man åkte i en liten bil nedför en ramp och avslutade med en volt/loop. Han turnerade också i de svenska folkparkerna omkring 1950-51. Enligt mamma så tror hon sig minnas att det var en tysk, eventuellt vid namn Hans, som lärde morfar detta trick. Hans själv omkom tragiskt i samband med att han utförde just detta trick. Är det någon som känner till denne Hans?
 
I övrigt så undrar jag också om det är någon här som vet något mer om denna cirkus, har fotografier eller så?  
I mina gömmor finns några fotografier och ett antal av dem är på cirkuskollegor som jag gärna delar med mig av om intresse finns!  
Bland de festligare upptäckterna är Fakiren Ali Baba en mörk mystisk man som minst sagt ser nästintill magisk ut, som på baksidan av sitt artistfotografi skrivit en klämmig hälsning på norska! Erkänner att det kom lite oväntat, jag hade inte riktigt tänkt mig att Norge skulle vara hans hemland. Så uppfriskande när ens förutfattade meningar kommer på skam
 
Tack på förhand
Ingeborg  
 

17
Vill delge tips om läsvärd bok för området Saskatchewan i Kanada http://www.ourroots.ca/e/toc.aspx?id=3147  
Här finns så väl kartor som personberättelser och fotografier. Sannerligen en guldgruva för dig med intressen i dessa områden!
 
/Ingeborg

18
Se där ja! Det kanske berättar om vem som är person nummer 3 på fotografiet jag har då...?! Vore kul att se om man hittade dem alla, alternativ några av dem, väl på plats i Glenwood. Som du säger Maud så var i alla fall Lars Olof tillbaka så han hann gifta sig 1904, men jag/vi vet inget om huruvida det blev en nöjestripp och han kom snabbt åter eller om han stannade ett par år...  
 
Tack för era observanta blickar

19
Jippi! Det MÅSTE vara han som åkt via Trondheim. Jag har precis idag fått rätsida på Otto, som måste vara densamme som nämns här!  
 
TACK så innerligt för all hjälp här

20
Nä precis, vi kammar verkligen noll när det kommer till andra bevis för att han skulle ha varit dit...
MEN ska absolut fördjupa mig i de norska arkiven! TACK!

21
Människor / Amerika foto
« skrivet: 2013-04-08, 20:34 »
Intressant Kristina!  
 
Vad betyder det mer i praktiken, att man inte på något vis kan ta reda på äktheten i fotografiet, eller finns det några knep?
Jag kan m blotta otränade öga inte skönja huruvida det kan ha blivit mixtrat med...  
 
/Ingeborg

22
Människor / Amerika foto
« skrivet: 2013-04-07, 21:53 »
De emigrerade aldrig i ordets rätta bemärkelse. Lars-Olof bildade familj här i Sverige. Förlovade sig 1903, gifte sig 1904 och fick sedan sitt första barn 1905 (blev totalt 16st barn, där den sista knatten föddes 1928).  
Lars-Olof har sannolikt endast besökt landet, kanske m intentionen att stanna förvisso, det vet vi inte, men det framkommer inte i några husförhörslängder eller motsvarande att han tänkt emigrerat eller för den delen överhuvudtaget ens åkte...  
 
/Ingeborg

23
Människor / Amerika foto
« skrivet: 2013-04-07, 19:32 »
Hej,
 
Hoppas att det finns någon som kan vara oss behjälplig att datera detta fotografi, eller för den delen vet något om fotografen, när denne var aktiv eller så...?    
 
Under själva bilden ståt det Andrews, Glenwood, Minn. Mannen som står upp heter Lars-Olof Nilsson och är född 1874. Det finns teorier och påståenden som säger att det kan vara år 1893, 1900 eller 1903. Spontant så kan det väl vara så att han inte ser ut som en 20-åring på fotot, så det skulle utesluta 1893... men vi har inte så mycket mer än gammal hörsägen som just påstår vilka år det ev skulle röra sig om. Den sittande mannen till höger heter Otto och är född 1876.  
Lars-Olof levde och verkade i Sverige, men var vid något tillfälle, i någon omfattning över till Amerika och det är den gåtan vi skulle vilja bringa klarhet i.  
 
Tack på förhand
/Ingeborg
 

24
Hej Annalena,
Här är vi mer inne på att han for innan han bildade familj. Han blev som upptagen m familjelivet, en stor bondgård o trav med åren. Tror mig ha funnit att han ev åkte 1893 samtidigt som det finns teorier i släkten om att det kan ha varit omkring 1903... Lurigt det här

25
Elisabeth,
 
Jag ber om ursäkt för mitt svammel, alltså vi vet att han såväl föddes som dog här i Sverige.  Han lär enl fotografiet och gammal hörsägen lämnat Sverige för en odefinierad tid i Amerika och det är den tidsperioden vi försöker få grepp om. Alltså hur länge han var over there? Det jag eftersöker är alltså i första hand metoder till att hitta människor som åkt fram och åter, och jag har hittills inte hittat honom på Ancestry eller Emiweb eller att det för den delen står något om att han lämnat landet i husförhörslängden (annat än att datum för nattvard uteblivit en period, vilket rent hypotetsikt skulle kunna indikera att han inte var hemmavid).  
Att jag inte nämnt hans namn kommer sig av att jag inte trodde att man fick/bör göra det under rubriken metod då det kan misstolkas som en efterlysning.  
 
Menar du, Elisabeth, att Landsarkivet har församlingsbok med noteringar om annan adress/bostadsort utöver husförhörslängd tillgänglig på ex Arkiv digital eller SVAR, eller fattar jag fel!?  
 
(Frågan rör denna person: Personuppgifter: Lars Olof Nilsson Född: 1874-08-11 Hackåsen 1, Oviken (Z)(på flera av barnens födslar står det att han är född 4 juni 1874) Död: 1947-04-28 Hackåsen 1:2, Oviken (Z))

26
Vad tittar jag i då, eller ber Landsarkivet om, vilka register ber jag dem titta i? F n går det inte via husförhörslängd se att han avviker hemifrån. Vad som syns är bara en till synes utebliven nattvard för max ett par års tid.
Har egentligen bara ett fotografi som bekräftar att han de facto vart dit, annars hade vi nog trott att han var hemma hela livet. I Ancestry o Emiweb så finns det en person som skulle kunna vara han, men det kan lika gärna vara någon annan... Vill så klart lösa den här gåtan, så vi kan få lite sinnesro igen ;-)  
 
Tack för hjälpen

27
Hej Åke,
 
Jo jag inte bara misstänker att att återvände, jag vet det  Var däremot nyfiken på att veta när han var i USA och för hur länge, bara för hans livshistorias skull så att säga.

28
Är på jakt efter information om när en anfader reste till och från Amerika. Släkten har fotografier av vistelsen i Minnesota, men det går inte att räkna ut när i tid det var, eller för den delen, hur länge han var borta. I husförhörslängd går vi bet, ancestry, emiweb, danska udvandrararkivet, Ellis Island har vi endast hittat EN person som skulle kunna vara vår anfader, eventuellt...  
Så, har någon, något tips om register vi glömt, eller kanske vetskap om något bra, omfattande fotograf/fotografiregister från over there.
 
Tack på förhand

29
Hej Leif,
 
Jag skickar dig ett mail i ämnet  
 
//Ingeborg

30
Tack så mycket för bra information i ämnet.

31
Människor / Bild från Jämtland
« skrivet: 2013-01-11, 23:38 »
Det kan säkert vara snö. Tycker att man kan ana lite på hustaken också. Det kan vara höstens första snö, eller ett aprilväder i juni (då ligger den gärna kvar lite längre på vägen än på t.ex. gräs etc). Inte ngt av det är speciellt ovanligt här uppe (i mitt fall Oviken, ett stenkast från Hoverberg).  
 
Träkonten i kvinnans hand är sannolikt en svepask.  
 
Har du/ni provat att söka i http://bildarkivet.jamtli.com/ ?
 
Forts lycka till i jakten på svaret!

32
Tack så oerhört mycket!  
 
Man kan nig anta att det är så Att Andrietta har blivit Henrietta ja. Tror mig ha funnit hennes dödsruna på Familysearch också!

33
Jo det är jag med på. Det var väl mer generell kunskap om statarlivet som jag var ute efter.

34
Julita / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-03-24
« skrivet: 2012-09-22, 21:52 »
Hej Lars!
 
Jag hittar en Anna Amalia Olsson, piga, som flyttat till Julita församling, mer precis Julita Gård, den 6 dec 1915. Jag hittade henne i Riksarkivet: svar.ra.se bildid Bildid: F0003850_00041 Vill du att jag ska titta efter mer?  
 
Mvh
Ingeborg

35
Tack Maud!  
 
Ja på hustrun, så står det bara hustru i församlingsböckerna, aldrig, vad jag kan se, att hon arbetar med något (paret är till synes barnlösa). Hon hette Hilda Augusta (Maria) Lindbom (Lindblom) o var född 1860 i Visby, död 22 april 1934 samma plats. Maken hette Carl Petter (Karl Peter) Eriksson och var född i Ganthem, Gotland, 11/12 1863. Jag har bara nått halvvägs med dem och inte kommit till deras relations början ännu, men blev så förundrad över deras livssituation. Inbillar mig att det ryms mer mellan raderna i kyrkböckerna och tänkte därför förhöra mig här i vad som var vanligt för statare. Trodde att makar i regel höll ihop, i synnerhet om livet var kärvt, och är nyfiken på om det var vanligt att de gick skilda vägar?  
Blev också förundrad över att de tillsammans o att han själv stundtals saknat hemvist. Varför gjorde folk/statare det? Om de skötte sitt arbete så ingick väl husrum i anställningen? Jag tar för givet att han skött sig eftersom han vid ett tillfälle fått frejdbevis vilket jag uppfattat är en form av referens till t.ex. potentiella arbetsgivare utfärdat av kyrkan... Men det ena kanske inte har något med det andra att göra?!
 
//Ingeborg

36
Hej,
 
Jag har ett par funderingar som rör ett par, där maken är statkarl (alt arbetare, statare, stenarbetare, jordbruksarb etc). Han förefaller ha lämnat sin hustru 1906 (hon har då rest till sin hemförsamling, Visby för att vara mer precis) och därefter flyttat från den ena församlingen till den andra och sedemera rest till fastlandet och fortsatt från församling till församling. Tydligt kan man se att han varit bra precis ett år vid varje anställning. Vid ett tillfälle har han också erhållit ett s k frejdbevis och stundtals så har han endast varit skriven på församlingen o mer precis adress har saknats (detta förekom även under tiden tillsammans med hustrun). Nu till frågorna:
 
1) När man följer hennes liv efter att de rest åt olika håll, så står det endast hustru m not om att maken är statkarl i den församling som de båda befann sig i när de valde att gå åt olika håll. Det kommer att stå samma församling på maken hennes liv igenom (även fast hans resa beskriver ett fortsatt flackande från församling till församling), varför gör det, det och hur försörjde hustrun sig (det låter för mig orimligt att en statkarl på fastlandet skulle kunna sända över något av större värde till hustrun på Gotland...)?
 
2) Vad föranledde att man bara var skriven på församlingen?  
 
3) När hon slutar sina dagar i apr 1934 i Visby så står en notering att man skickat avis till makens hemförsamling, som är den faktiska församling han befinner sig i, på fastlandet. Så helt plötsligt så vet man vart han befinner sig, från att ha skrivit den församling som han bodde i 1906. Hur kommer det sig?
 
4) Kan man anta att han fick stå för några begravningskostander och framkommer det i så fall i en bouppteckning?  
 
Det verkar bara som att detta par gått åt var sitt håll. Genom hela hans liv (i församlingsböckerna) så följer alltid en anteckning om att han har en fru som han gifte sig med i Visby 1891. Vare sig mer eller mindre. 1925 får han ett barn m en ung flicka f 1897, men inte heller här verkar det ha blivit något mer än ett par rader i församingsbok o bok över födda. Inget om underhåll eller dyl...  
Nu är vi förvisso inne på 1900-talet o Sverige har kanske blivit en smula mer liberalt än vad det var på 1800-talet osv, men vad jag förstår så brukade det medföra ngn form av underhåll till det födda utomäktenskapliga barnet f 1925...!? Det känns som om dessa liv inte berättar hela historien i kyrkböckerna...  
 
Någon som kan tänkas ha lite svar eller reflektioner o tips?
 
Tack på förhand
/Ingeborg

37
Hej,
 
Letar och letar efter herr o fru Rosenqvist...  
Hon hette som flicka Andrietta Fredrika Andersson och var f 1850 i Göteborg, han, C John Rosenqvist/Rosenquest var snickare i Boston, Massachusetts.  
Hon emigrerade till Boston d 10 okt 1870 och dyker sedan upp i mammans bouppteckning där det står att läsa att hon är gift m ovanstående snickare och de är bosatta i Boston.
Hittar sedan endast hennes dödsruna på familysearch där det står att hon heter Andriaetta F Rosenquest o är bosatt i Somerville, Massachusetts. Där står också att maken heter John.
Hennes föräldrars namn står också med och stämmer, pappan Peter och mamman Eva Concordia (fast hon har i detta dokument fått heta Ava Coucordia).
 
Jag är naturligtvis väldigt intresserad av huruvida detta par fick några barn o hur livet såg ut i övrigt. Så jag skulle bli så glad om det gick att hitta något mer på exempelvis ancestry. Antar att jag gör något fel med deras sökmotor då jag går bet...  
 
Tips och hjälp någon?  
 
Tack på förhand
Ingeborg

38
Hej,
 
Är på jakt efter Zorida Constancia Andersson f 1855 i Göteborg. Hon lär enligt uppgift ha emigrerat till Boston, Amerika d 19/9 1871. Hon dyker sen upp i en bouppteckning på hennes mors dödsbo. I bouppteckningen (som är daterad 21 juni 1887) framgår att hon är ogift. Har inte hittat att hon skulle återvänt till Sverige, utan antar att hon stannade over there.  
Har skakat och vänt uppochner på ancestry men jag vet inte om jag hanterar sökmotorn rätt...  
 
Så, är det någon som har tips o god kunskap om hur jag kan finna henne?  
 
Tack på förhand  
Ingeborg

39
Hej Hans!
 
Ser att det är drygt tio år sedan du ställde frågan... och svar fattas fortfarande, i alla fall här! Jag söker efter samme Martin Berg, jag kan inte spåra honom tillbaka till Norge och undrar nu, om du eller någon annan här, har hittat svaret under dessa tio år?  
 
Med vänliga hälsningar
/Ingeborg Arvastsson

40
Thank you!  It was perfect help! Tack, tack, tack!
 
God kväll

41
Hej,
 
Jag är på jakt efter en J Er Ekström som den 28 juni 1816 fick en flicka, Amalia Charlotta, tillsammans med hustrun Anna Greta. Hon var född i Karlskrona Amiralitetsförsamling och fadern var, om jag läser rätt o riktigt, lärstyrman. Jag har svårigheter att finna dem i husförhörslängder då jag inte riktigt begriper hur man har sorterat familjerna i husförhörslängderna. Är det någon som har något bra tips på hur man skall orientera sig i böckerna?  
(Jag använder f ö svar.ra.se's arkiv o saknar tillgång till så väl Arkiv digital o Genline)
 
Tacksam för tips o hjälp!

42
Yrken H / Hotellpersonal
« skrivet: 2011-04-12, 13:18 »
Hej,
 
Jag undrar om det är möjligt att komma åt ngn form av personalregister över vilka som arbetade på Hotell Kung Karl, Stockholm, ca 1929-1930?
 
Hälsn
Ingeborg

43
Göta livgarde / 01) Allmänt
« skrivet: 2011-04-05, 20:45 »
God kväll!
 
Jag är på jakt efter en person vid namn Olov Ekstrand som enl uppgift skall ha tillhört Göta Livgarde 1930. Vet någon hur jag kan få detta verifierat samt om det är möjligt att på detta vis få veta denne persons födelsedata?
 
MVH
Ingeborg  
 
Inlägget har flyttats hit från den numera raderade rubriken Övriga ämnen » 35 Militaria och krig » Militärtjänst. /Moderator Militaria

44
Titlar och befattningar / Lärstyrman
« skrivet: 2011-02-12, 18:56 »
Tack för bra hjälp på vägen  
 
/Ingeborg

45
Titlar och befattningar / Lärstyrman
« skrivet: 2011-02-08, 12:24 »
Jag undrar vad en Lärstyrman är, eller kanske snarare vad denne hade till uppgift samt vilken grad det var (då jag tror att det är en grad inom flottan)?
 
Tack på förhand  
Ingeborg

46
Agnetorp / Äldre inlägg (arkiv) till 03 oktober, 2011
« skrivet: 2010-11-10, 21:58 »
Hej Christina!
 
MÅNGEN TACK, nu kan jag sova gott, det där har sysselsatt mig en god stund! TACK!  
 
Mvh
Ingeborg

47
Agnetorp / Äldre inlägg (arkiv) till 03 oktober, 2011
« skrivet: 2010-11-10, 21:15 »
Hej!
 
Jag är på jakt efter uppgifter om Sara Lena Flodin, som enligt uppgift ur Daretorp AI:1 Husförhör, 1790-1812, GID 597.2.9700 skall vara född 9/11 1779 i Ångarp (vilket jag har uppfattat vara ett annat namn för just Agnetorp). Hittar ingen bok över födda i Genline för detta år o husförhörslängden som innefattar 1779 har en, för mig, mycket svårtydd text...
 
Någon som kan vara mig behjälplig med tips, eller t.o.m. direkta lösningar?  
 
Tack på förhand
Ingeborg

48
04 - Byggnader och arkitektur / Skolor
« skrivet: 2010-10-22, 06:28 »
Det ska jag göra! Tack så mycket Ingegerd!  
 
Mvh
Ingeborg

49
04 - Byggnader och arkitektur / Skolor
« skrivet: 2010-10-21, 20:20 »
Hej!
 
Är på jakt efter mer information om Gammelsta folkskola i Kila, Södermanland. Är det någon som känner till om det finns fotoarkiv att tillgå, eller är det t.o.m. så att ngn har fotografier själv, eller för den delen någon form av uppgifter rörande denna skola?  
En anfader (till min man) har arbetat på denna skola under senare delen av 1800-talet o början av 1900-talet. Han hette Karl Gottfrid Nyrén (f 1861 i Bottnaryd, Jönköpings län). Jag tänker mig att det rimligen måste finnas uppgifter om så väl skolan som de som arbetade där...
 
Hittade själv (efter att ha Googlat) en artikel ur Svensk Läraretidning (1899) där det verkar som om Karl Gottfrid Nyrén tilldelats 10kr i belöning för trädgårdsodling. :-)
 
Tack på förhand
Ingeborg

50
Det skall jag göra!  
 
Mången tack

51
Jag läste i något som hette Göteborg, Sverige, passagerarlistor, 1869 - 1951 på Ancestry och där stod att båten Scandinavia (ska vara c såklart inte k, fort o fel av mig) lämnade Göteborg på dessa datum. Andra båtar var Rollo, Albion, Cato o Orlando. Jag ser nu att den i september gick till Hull, England och i oktober till Granton.  Mycket att läsa o lära...

52
Ja se det ante mig  Tack för bekräftelsen!
 
Kan man ändock anta att de åkte med Skandinavia då den lämnade Göteborg såväl den 19/9 som den 10/10? (Skandinavia är ju omnämnd på dessa datum på Ancestry)
 
Tackar för tipset om bouppteckningen! Jag har i alla fall uppgifter om deras mors bortgång, så vid tillfälle o tillgång skall jag se om jag kan finna rätt på henne i något bouppteckningsregister. Pappan är däremot, i alla fall för närvarande, försvunnen, ev till Oslo...

53
Hej!
 
Läser mig till att de två systrarna Andrietta Fredrika Andersson (f 1850) och Zorida Constancia Andersson (f 1855) lämnar Sverige för Boston, Nordamerika, den 10/10 1871 respektive 19/9 1871, så berättar husförhörslängd (Gbg:s garnison husförhörslängd 1871-1878) GID 892.7.21200 samt Emigranten 2001 - Emibas (Göteborgare som emigrerat). Men när jag söker dem på ancestry.se så går de inte att uppbringa...?! Är inte ancestry.se fullständigt, är det möjligt att de saknar Emibas uppgifter, eller är det jag som söker på fel sätt?
 
Jag saknar f ö kännedom om hur forts av deras liv blev efter att de lämnat Sverige (båda var ogifta vid avresa).
 
Tacksam för hjälp!

Sidor: [1]