ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Christina Tuvesson Lindaryd

Sidor: [1]
1
Sture / SV: Sture
« skrivet: 2024-02-08, 22:51 »
Vilket fynd! Jag glömmer alltid bort vigselregistret i AD, får skärpa mig där.


Jag hittar honom och hans första fru, Lisa Larsdotter, i Olsäter. De har sonen Carl Frederic, född 1781. Sedan kommer Stina Greta och hon uppges vara född 1755, inte 1743. Känns logiskt, 47 år är högt för att föda sitt första (?) barn.

2
Sture / SV: Sture
« skrivet: 2024-02-08, 18:27 »
Men å så bra, jag har letat efter änkan men inte hittat henne!


Jag blev så tveksam när Andreas Sture vid sin död uppges ha varit brännmästare och numera krögare. Det var ju bara fyra år sedan sonen föddes och han titulerades Herr... Kanske var det helt enkelt så att han var brännmästare i Ronneby och blev krögare efter flytten till Åhus?

3
Sture / SV: Sture
« skrivet: 2024-02-08, 15:38 »
Ja, det är konstigt. Det står ju tydligt vem som är far, så det verkar som om Paulsson skulle vara ett för-/mellannamn.


Jag har också - efter att ha läst den här tråden - kommit fram till att hans far bör vara mannen från Kverrestad. Det står i och för sig i dödboken när "vår" Andreas dör i Åhus att han är 73 år gammal, men det måste nästan vara ett skrivfel: 53 låter rimligare.

4
Sture / SV: Sture
« skrivet: 2024-02-08, 11:27 »
Men så bra, stort tack för hjälpen. Det kan med andra ord vara precis som det stod i Geni (vilket det ju inte alltid är...)

5
Sture / SV: Sture
« skrivet: 2024-02-07, 18:27 »
Själv försöker jag få ordning på släkten Sture betydligt högre upp i landet.


Tullvaktmästaren och gränsridaren Adolf Johan Sture var född den 24 mars 1822 i Åre. Som fader uppges "Vaktmästaren Sture o h Hu Ellna E Björkbom".


Det står inte var de bor vare sig i födelseboken eller då de gifter sig i Åre 1821. och det enda jag hittar är en notering i Geni där Adolf Johans far uppges vara Pär Paulsson Sture, född 1790 i Ronneby och son till Herr Andreas Sture och hustru Kristina Margareta Heffner. Det känns väl rätt osannolikt att någon från Blekinge skulle bli utnämnd till tullvaktmästare i Jämtland?


Är det möjligtvis någon som har träffat på dessa Sturar?




6
Stagnell / Stagnell i Roslagen
« skrivet: 2023-10-07, 16:19 »
Jag vet att det fanns folk med namnet Stagnell i Jämtland och i Södermanland, men själv har jag en Gustaf Stagnell, född 1854 i Harg i Uppland (Roslagskusten). Fader okänd.

Gustaf tog sig namnet under sin lärlingstid (skomakare) i mitten av 1870-talet. Innan dess använde han sin mors namn Strömberg. Det var ju vanligt att hantverkare tog sig ett "riktigt" efternamn, men han hade redan ett sådant. Dessutom hittar jag ingen Stagnell i trakten som kan vara möjlig fader: modern tycks ha varit bofast i Harg-trakten hela sitt liv.

Någon som har några tankar kring detta?

7
Dalby / SV: Martin Halvarsson Nederberg
« skrivet: 2023-03-13, 15:35 »
Å, stort tack för hjälpen!

8
Dalby / Martin Halvarsson Nederberg
« skrivet: 2023-03-13, 13:10 »
Martin Halvarsson/Halvardsson + div andra stavningsvarianter gifter sig 1876 med Lena Jönsdotter från Dalby och bosätter sig där. Han uppges vara född den 28 maj 1840, men trots letande på Digitalarkivet.no hittar jag ingenting om honom. Är det någon här som känner till hans föräldrar?

9
Västra Broby / SV: Bengt Nilsson Valter
« skrivet: 2023-01-29, 09:43 »
Stort tack för hjälpen!

10
Västra Broby / Bengt Nilsson Valter
« skrivet: 2023-01-28, 16:36 »
Bengt Nilsson Valter var född 1832 i Bjuv. Han antogs som soldat för Västra Broby 1853 och fick avsked 1867. Samma år antecknas i husförhörslängden att han av Norra Åsbo Häradsrätt har dömts att förlora medborgerligt förtroende i fem år. Kanske hade det samband med avskedet, kanske inte. Är det någon som vet vad Bengt hade gjort?

11
Förnamn - V W / Woodrow
« skrivet: 2021-02-11, 16:11 »
Jag forskar på en släkt där ett antal manliga medlemmar har Woodrow som andranamn. Enligt släkttraditionen är ursprunget en resa till USA med pansarkryssaren Fylgia ca 1910-1912, då talespersonen lär ha träffat den blivande presidenten Woodrow Wilson. Han ger sin son namnet 1912. En plausibel förklaring, absolut, men: jag har nu upptäckt att en gosse i släkten redan 1902 får namnet (stavat Woodrof i födelseboken).


Denne gosses far var inte sjöman och Wilson var universitetslärare i New Jersey på den tiden, så därmed faller nog hela historien. Några släktingar hade emigrerat, men inga av dem bodde i New Jersey. Är det någon här som vågar sig på en kvalificerad gissning varifrån namnet egentligen kan komma? (Familjen det gäller bodde i Skåne)

12
Hjo / SV: Hjo landsförsamling
« skrivet: 2019-07-22, 22:00 »
Jag har följt henne så gott det går, de finns antecknade 1874 i Hjo landsförsamling Hjo stadsförsamling E:1 sid 66 med uppgift om att de har gift sig i Ljung, E. En koll i vigselboken för Ljung visar att det har LYST i Hjo, men att vigseln skett i Ljung. Jag måste ha tittat i SCB tidigare, för den noteringen kan misstolkas, men frågan kvarstår: vilken kyrka gick folket i Sjöbonäs med omnejd i?


Jag har försökt hitta någon kontakt i Hjo Hembygdsförening, men de har ingen hemsida och jag hittar ingenting. Däremot tycks Grevbäck ha en aktiv dylik. Det är ingen i detta forum som är med i hembygdsföreningen i Hjo?





13
Hjo / Hjo landsförsamling
« skrivet: 2019-07-22, 20:38 »
Min mormors mor Emma föddes i Nybygget under Sjöbonäs i Hjo landsförsamling. Familjen flyttade sedan till soldattorpet under Sjöbonäs. Jag har några funderingar angående detta:


1. När mormors föräldrar gifte sig 1874 står det i kyrkboken för Ljung, Östergötland (där de bosatte sig) att de hade vigts i Hjo landsförsamling. Konstigt nog finns de inte med i vigselboken där. I vilken kyrka ska man anta att de vigdes? Såvitt jag kan se har ju inte landsförsamlingen någon egen kyrka och det är närmare till Grevbäck än till Hjo stad. Å andra sidan står det under Arkivinformation på AD att landsförsamlingen var annexförsamling till Hjo stadsförsamling och Hjo landsförsamling från maj 1873.


2. Finns det någon som känner till Sjöbonäs? Jag får intrycket att det är ett stort gods med vidsträckta marker, men den nuvarande mangårdsbyggnaden verkar tämligen modern. Har det funnits en herrgård där tidigare?


3. Finns det någon torpinventering gjord för området? Jag skulle gärna vilja veta var Nybygget resp soldattorpet låg. Finns till och med något av dem kvar?

14
Vallentuna / Ryttartorp i Vallentuna
« skrivet: 2019-05-31, 15:05 »
Är det någon som känner till torpen som fanns på Mörby ägor? Huset som idag har adress Mörbylundsvägen 8 är i grunden ett gammalt torp och jag undrar om det kan vara ryttartorpet nr 32 som nämns redan på 1700-talet?

15
Callerström / Guldsmeden Kallerström
« skrivet: 2019-03-29, 17:29 »
Lars Magnus Kallerström, född 1747, hade verkstad i Kalmar 1773-1814. (Han bodde i Västra kv, No 218) Han lär ha gjort flera vackra nattvardskalkar i småländska kyrkor, till exempel Fliseryd, Segerstad, Vickleby och Gårdby.

I sitt andra äktenskap, med Maria Christina Isberg, fick han dottern Gustava. Hon gifte sig med C W Kallenberg och de blev sedermera svärföräldrar till den välkände Kalmarprofilen Gustaf Volmar Sylvander.

G V Sylvanders dotter gifte senare in sig i släkten Callerström från Påskallavik och jag undrar nu: känner någon till om det finns någon koppling mellan guldsmeden Kallerström och släkten Callerström? Om den senare vet jag att den lär ha tagit sitt namn från Kallersebo i Målilla, men om guldsmeden vet jag ingenting vad gäller födelseort; överallt står det bara 1747, vilket säkert är en beräkning utifrån hans dödsdatum 1814 (han uppges vara 67 år).


16
Amnehärad / Skräddaren från okänd ort
« skrivet: 2019-03-26, 11:28 »
Den 21 mars 1894 dör Johan Petter Svensson i Amnehärad och förtecknas i dödboken där. Han uppges vara "skräddare, 74, från okänd ort".


Någon koppling har han onekligen till Amnehärad, för även 1872 gör han avtryck i kyrkböckerna där. Den 28 feb detta år föder Johanna Westerberg i Dumpen en son, Johan August. Ingen fader anges, men det ligger en lapp i detta uppslag där "skräddargesällen Johan Peter Svensson" tar på sig faderskapet.


Jag har letat överallt (tycker jag) utan att hitta Johan Peter/Petter Svensson - det finns ju en del med det namnet... Om han var 74 år 1894, tyder det på att han var född ca 1822. Dock verkar det väl lite gammalt att vara gesäll vid 50 års ålder 1872?


En liten extra fundering: Jag tycker att hans namnteckning och vittnet Sven Svenssons är väldigt lika på lappen. Kan det vara Sven som har skrivit texten och namnteckningen eftersom J P inte kunde skriva? Eftersom J P inte var närvarande? Jag har också tänkt att det kan finnas en koppling till Sven Svensson, eftersom det hela är skrivet i Thorstorp där Sven bodde, men jag har inte hittat någon sådan.

17
Enskilda fartyg / SV: Pluto / Pluton, ångfartyg
« skrivet: 2018-08-25, 17:59 »
Hej! Det är länge sedan du skrev detta, men jag såg det idag när jag googlade på exakt samma sak. Du är alltså släkt med C J F L? Har du fått veta mer om vad som hände? Själv forskar jag egentligen på hans syster - du får gärna skicka ett PM om du vill fortsätta diskussionen utanför detta forum.

18
Jag försöker också få ordning på de här fotona - själv är jag mest intresserad av Julius och hans fru. Jag skulle gärna vilja se fotot från Huldas album, men det syns ju inte ovan. Kan du inte försöka lägga in det så det syns?

Jag hittar lite kommentarer på porträttfynd, bland annat nedanstående foto. Det ska vara Hulda till vänster och Alma till höger. Hulda är ju väldigt lik kvinnan på bilden med dansläraren... Ja, det är snårigt det här.

19
Övriga släkter - D / SV: Drost kanske Trost
« skrivet: 2018-02-11, 21:13 »
Ja, det är denna uppgift som tidigare har gjort att vi har trott att hon var dotter till Jost. När vi sedan fann kyrkoherdens noggranna släktforskning, fanns det en helt annan Drost omnämnd och då blev vi lite konfunderade. Har du hört talas om denne Mårten Drost/Drotz?

20
Övriga släkter - D / SV: Drost kanske Trost
« skrivet: 2018-02-07, 17:28 »
     Jag hjälper en god vän att forska i släkten Zetterberg, som har förgreningar till släkten Drost. Det är sannerligen inte lätt. Vi har tidigare utgått från att Jost (eller möjligtvis Conrad) var far till Maria Sofia. Nu hittade vi dock några papper som kyrkoherde Gunnar Zetterberg i Snavlunda hade lämnat efter sig, ett släktträd där följande personer ingår:
Holländaren Mårten Drost, som anlade Björkborns bruk 1639. Han var sedan 1629 fogde i Karlskoga. (Har sett att han även kallas Drotz på internet)
Hans son, jordmätaren Johan Mårtensson Drost
Hans dotter Maria Sofia Drost, som gifte sig med lantmätaren Anders Mörn I, född 1664. Maria Sofia är ff ff fm fm till den person jag hjälper med forskningen.
Det fanns en Drost som deltog som anförare för Björneborgarnas musikkår i finska kriget och adlades von Brendkamp. Han skulle eventuellt vara en bror till Maria Sofia, spekulerar kyrkoherden.
Är det någon här som känner till den här Drost och hans familj? Det vore intressant att veta mera om varifrån i Holland han kom - och om det faktiskt var han som var far till Maria.
PS. Någon form av koppling bör ju finnas, för Brestad gård i Östergötland, som Jost Drost lär ha fått av fogden på Stegeborg, ägs senare av lantmätaren Anders Mörn II, son till Maria Sofia och Anders Mörn I, och sedan av dennes svärson lantmätaren Johan Lorenz Zetterberg. Och därmed är vi tillbaka i släkten Zetterberg där vi började :)
 
 

21
Kristianstad / SV: Vart flyttar Bokhållare C(?) Sylvander?
« skrivet: 2017-07-05, 21:15 »
Då frågar man sig var denne Aspelin bor... Jag tycker det är så frustrerande i vissa städer, då det inte anges tydligt vart personer flyttar. I landsortsförsamlingar är det mycket enklare...

22
Kristianstad / Vart flyttar Bokhållare C(?) Sylvander?
« skrivet: 2017-07-05, 20:50 »
Prästen i Kristianstad hade verkligen en förskräckligt svårläst handstil! Kan någon, som är van vid denna, hjälpa mig att tyda vart bokhållare C(?) - han hette Carl Otto - Sylvander flyttar? Det är nr 262 på denna sida: v100036.b47.s89

23
Kristberg / SV: Varifrån kommer Christina?
« skrivet: 2017-06-21, 16:08 »
Tänk så lätt det är när man har lokalkännedom. Tack snälla!

24
Kristberg / Varifrån kommer Christina?
« skrivet: 2017-06-21, 13:14 »
I Hälla (AI:16 sid 70, v24764.b77.s70) som nr 12 uppifrån på vänstersidan står pigan Stina Gustafsdotter från Hassle i Västergötland. Hon är inflyttad 1834 från Elganäs. Det finns många Elganäs, framförallt i Småland, men jag har inte hittat något i Östergötland. Dessutom är det skrivet som om det avsåg en socken och någon sådan finns såvitt jag kan se inte. Är det någon som har en idé kring detta?

25
Färed / Vart flyttar Christina?
« skrivet: 2017-06-21, 13:06 »
Prästen i Färed har en förfärlig handstil! På sid v15289.b14.s19 längst upp till vänster ser man Gustaf Jonsson med familj, som är inhyst på Tångeberg. De flyttas senare till sid 52, vilket är fattighuset. Den enda som inte flyttar med är dottern Christina, som 1832 flyttar till...ja, vart? Först tyckte jag att det bara var klotter, men såg sedan att det faktiskt står 1832. Platsen kan jag dock inte alls uttyda - någon som har en idé? 1834 dyker hon upp i östgötska Kristberg, men jag vill väldigt gärna veta vad hon gjorde däremellan.

26
Motala / Svårhittat!
« skrivet: 2017-06-16, 14:48 »
I Motala AIIa:7, sid 214 (v177523.b2250.s214), finns på rad 27 Carl Arvid Brun. Jag har följt honom både före och efter denna längd, men undrar över två saker:
[/size]1. Det hänvisas till sid 8 i frejdlistan - var kan jag hitta den?

[/size]2. Det finns ett inskrivningsnummer för det militära. Gamla soldatrullor har jag tittat i, men finns det även nyare så att man kan se var han var inskriven och när?

27
Hjärnarp / Prästens slarv?
« skrivet: 2017-05-30, 10:10 »
Elsa föddes den 30 dec 1916 i Hjärnarp, föräldrarna är angivna liksom faddrarna. Inget konstigt där.


I församlingsboken 1910-1919 finns i Södrebalg 1 Elsas föräldrar samt syskon födda 1915 och 1918. Däremot ingen Elsa.


När familjen flyttar till Lerbäckshult 1919 finns föräldrarna förtecknade tillsammans med tre barn, som är födda 1915, 1918 och 1920. Ingen Elsa.


Först i nästa bok, den som omfattar 1919-1941, finns Elsa med tillsammans med syskonen. Det finns ingen uppgift om att hon skulle ha flyttat in till Lerbäckshult. Jag har också kollat mor- och farföräldrar så att hon inte av någon anledning är skriven där.


Jag antar förstås att det är prästen som har slarvat, samtidigt som jag är förvånad att man kan "glömma bort" ett barn - när man antecknar barn som är födda både före och efter. Det verkar dessutom som om Elsa och det yngsta barnet, fött 1922, är ditskrivna efteråt (v250283.b210.s265)


Har ni varit med om något liknande?

28
Högby / SV: Jacob Callbom
« skrivet: 2017-05-24, 15:07 »
Stort tack! Du har kanske också lyckats tyda vad han dör av? Att han blöder förstår jag (det står ju först "månatligt tillfälle"!), men jag kan inte tyda ordet. Det ser ut som "brådeld" men något sådant ord har jag aldrig hört.

29
Högby / Jacob Callbom
« skrivet: 2017-05-23, 11:00 »
Jacob Callbom bodde på Munkegård och var länsman. Med tiden blev/skrevs namnet Callbom > Carlbom, som sedermera blev Carlbaum, en stor släkt. Det [/size]spekuleras i att släkten ursprungligen kom från Tyskland, men min teori är att detta har med den tyska klangen i Carlbaum att göra. Är det någon här som vet mer om Jacob Callbom och hans släkt?

30
03) Osorterat / SV: Läshjälp Högby
« skrivet: 2017-05-23, 10:30 »
Ja, länsman var ju något annat än bonde! Ville gärna fortsätta diskussionen, men flyttar över den till Öland.

31
03) Osorterat / SV: Läshjälp Högby
« skrivet: 2017-05-22, 17:05 »
Ja, visst står det Munkagård! Vad gäller titlar verkar de vanligaste vara Land... och Båt, så vi får väl anta att Land står för bonde och Båt för båtsman?

32
Svea artilleriregemente (1687-1927) / SV: Svårläst
« skrivet: 2017-05-22, 15:18 »
Javisst, nu ser jag det tydligt. Tack för hjälpen!

33
03) Osorterat / Läshjälp Högby
« skrivet: 2017-05-22, 15:09 »
Jag skulle gärna vilja ha lite läshjälp - hoppas någon kan förbarma sig över mig :)


[size=78%]v39030.b57.s105 (Högby C:1, bild 57): Den 2 sep föds Jacob Paul, men vad står det för titel på fadern Jacob Callbohm? Och vad heter gården?[/size]

34
Svea artilleriregemente (1687-1927) / Svårläst
« skrivet: 2017-05-22, 15:04 »
Jag skulle gärna vilja ha lite läshjälp - hoppas någon kan förbarma sig över mig  :)


v90409.b35 (E:1 bild 35):Den 2 juni gifter sig Paul Carlbom med Brita Lena Stark, men vad står det för titel efter Paul (det ser ut som Majorens på slutet). Vad står det efter Stark?




35
Svea livgarde / SV: Födelsebok 1799
« skrivet: 2017-05-10, 12:52 »
Javisst! Målare tyckte jag nog att det stod, men fastnade på nästa ord. Tack för hjälpen!

36
Svea livgarde / Födelsebok 1799
« skrivet: 2017-05-10, 12:15 »
Kan någon hjälpa mig att tyda vilket yrke Jonas Pauls far Jonas Carlbom hade? v90404.b91.s86

37
Uppsala (domkyrkoförsamling) / SV: Rotarna i Uppsala
« skrivet: 2017-05-09, 16:06 »
Va bra - tack för hjälpen! Sökandet går vidare...

38
Uppsala (domkyrkoförsamling) / Rotarna i Uppsala
« skrivet: 2017-05-09, 15:40 »
Jag söker efter en familj som bor i Qv Grimhild kring 1860. Jag är ovan att söka i Uppsala, och jag hittar inte Grimhild i registret på någon av rotarna. Såvitt jag kan se finns heller inga personregister för dessa år. När barnen föds noteras inte var i församlingen de bor. Hur ska jag hitta min familj???

39
Emigrationen till USA / SV: Båtregister / passagerarlistor
« skrivet: 2017-03-26, 14:13 »
En person lämnar New York den 6 juli 1913 (enligt brev till svenska släkten). I hans efterlämnade saker finns en meny från SS Olympic den 11 juli 1913, vilket väl är bevis på att han åkte med detta. Fartyget ifråga ankom till Southhampton den 12 juli. Vidare finns ett vykort från Helsingborg, där han skriver att han var tillbaka i Helsingborg den 14 juli.


Jag får inte riktigt ihop detta. Om han ankom till Southhampton den 12 juli, kunde han väl knappast ta sig till Helsingborg på två dagar? Varifrån gick båtarna till Köpenhamn, någon som vet? Jag utgick från att de, liksom Göteborgsbåtarna, gick från Hull, men det kanske fanns direktlinjer Southhampton-Köpenhamn?

40
Allmänt / SV: Svenskar som emigrerade via Danmark
« skrivet: 2017-03-25, 13:33 »
Ny fråga på samma tema:


De sydsvenskar som emigrerade via Köpenhamn åkte ju ofta direkt Kph-Oslo-USA. Ibland åkte de dock indirekt med båtbyte i England - vilken engelsk hamn var vanligast i dessa fall? Från Göteborg gick ju de flesta (alla?) båtar till Hull, var det samma med Köpenhamn?

41
Forsa / SV: Forsa
« skrivet: 2017-03-21, 15:59 »
Ja, det var säkert dem du träffade. De var helt lyriska efter sitt besök i Forsa, hur fantastiskt bra de hade blivit mottagna. Tack för det!

42
Sankt Lars / Landshövdingejorden
« skrivet: 2017-03-17, 23:15 »
Är det någon här som vet var Landshövdingejorden låg? Den upptar ganska många sidor i församlingsboken, men jag hittar ingen koppling till kvarter eller gatuadress.

43
Sjö- / SV: Sjömanshuset i Söderköping
« skrivet: 2017-02-24, 11:35 »
Tack! Jag kollade konfirmationsböckerna i Vadstena och konstaterade att de slutar 1886 (suck). Den här hade jag dock inte sett.

44
Sjö- / Sjömanshuset i Söderköping
« skrivet: 2017-02-24, 10:05 »
Jag söker efter en man som var inskriven i Sjömanshuset i Söderköping. Han finns i registret över sjöfolk DId:1, har nr 472. Dock hittar jag ingen förteckning där jag kan följa upp nr 472. Sjömansrullorna är ett enda sammelsurium av lösa lappar känns det som.

Enligt husförhörslängden (AID v27557.b177.s843), rad 8, är han inskriven vid Söderköpings sjömanshus, och vid första anblicken tycks det vara 1881. Så kan det dock inte vara, för han var född 1873. Enligt släkten gick han till sjöss omedelbart efter konfirmationen, dvs vid 14,5 års ålder, vilket bör vara sommaren 1887. Han skrevs ut 1895 enligt husförhörslängden, men då var han sedan länge i USA.

Är det någon som kan hjälpa mig att hitta Bernhard, när han skrevs in och - om möjligt - vilket fartyg han arbetade på?

45
Nya Zeeland - Efterlysningar / William Ronald Mathason
« skrivet: 2016-09-12, 19:06 »
Är det möjligtvis någon som har tillgång till boken med svenskarna i Nya Zeeland och kan kolla om denne man finns med där? Han kallade sig William Mathason i NZ och han lär ha varit född i Sverige den 10 aug 1830, förmodligen någonstans längs norrlandskusten. Kom till NZ 1857, förmodligen som sjöman.

46
Övrigt - Other subjects / Hur skickade emigranterna pengar?
« skrivet: 2016-09-01, 09:58 »
Vi vet ju alla att emigranterna som hade etablerat sig over there skickade hem pengar till familjen. Vi har brev från 1910-talet, där det står att "nu finns XX kronor på vårt bankkonto", så det kunde alltså på något sätt överföras pengar från USA till Sverige. Hur gick det till i denna tid utan Internet och Swish?

47
Forsa / SV: Forsa
« skrivet: 2016-08-23, 11:44 »
Är det någon här som känner till gårdarna i Töfsäter (Tövsäter heter det väl idag)? Jag har en familj som bor på Töfsäter nr 3 och undrar nu om den gården möjligtvis finns kvar än idag. Har googlat mig fram till att den äldsta gården i Töfsäter numera inhyser ett auktionsföretag - är det så logiskt att den äldsta gården är nr 1? Jag har amerikanska bekanta på ingång som gärna vill återse fädernegården om möjligt.

48
Flisby / SV: Sveriges bebyggelse, Jönköpings län
« skrivet: 2016-07-28, 11:01 »
Bra, då tyder vi det likadant!

49
Flisby / SV: Sveriges bebyggelse, Jönköpings län
« skrivet: 2016-07-27, 12:08 »
Jag beställde cd:n och har nu tittat på bilderna. Jag har en liten undran när det gäller Rickelstorp 2:1. Det står att den kom i släkten 1868, men samtidigt står det "Trä, 1911". Ska jag tyda det som att gården kom i släkten 1868 och att det gamla huset 1911 ersattes med ett nytt?

50
Flisby / SV: Sveriges bebyggelse, Jönköpings län
« skrivet: 2016-07-14, 12:29 »
Ja, det är onekligen inte så lätt att veta. Jag vidarebefordrar frågan till honom och kollar också om han vill ha cd:n (låter som en bra lösning). Tack för hjälpen.

51
Allmänt / SV: Kopia ur årsbok
« skrivet: 2016-07-13, 11:15 »
Hej Elisabeth! Jag hade faktiskt inte en tanke på att boken kunde finnas på Landsarkivet, men det är ju inte alls omöjligt. Tack för tipset!

52
Allmänt / Kopia ur årsbok
« skrivet: 2016-07-12, 23:31 »
Min amerikanske vän Jeff är duktig släktforskare. Han skulle nu behöva en kopia ur en av Gudmundsgillets årsböcker. Är det möjligtvis någon på detta forum som äger årsbok nr 168 och kan scanna artikeln Människoöden på Jönköpings hospital, Några personhistoriska anteckningar?

53
Flisby / Sveriges bebyggelse, Jönköpings län
« skrivet: 2016-07-12, 23:21 »
En amerikansk vän, Jeff, som är duktig släktforskare, vill väldigt gärna få tag på kopior ur boken Sveriges bebyggelse. Så här skriver han: [/size]The book I would like to get some pages from is called “Sveriges Bebyggelse, Jönköpings län” (1956).  It includes some information on some farms in Flisby Parish that my ancestors lived.  I contacted Flisby Parish about getting pictures and information on these places. They responded that their organization can’t get this to me, but recommended checking out this book from LIBRIS. [/size]If possible, I’d like to get a picture of the location of Hjortholmen, the cottage where my ancestor Arvid Ebbesson died in 1758.  It appears that it was a cottag[/size]e that belonged to the farm Gullarp. I’d also like to get a picture of the farms Rickelstorp, Norra Sönderängen, and Lilla Tofta. [/size]Finns det någon som har möjlighet att hjälpa Jeff genom att scanna dessa bilder?

54
Örtomta / Hönsagumman på Ekenäs
« skrivet: 2016-05-27, 17:43 »
Alla som har besökt Ekenäs har förmodligen hört skrönan om Hönsagumman. Hon lär ha räddat Ekenäs undan ryssen 1719 och därför blivit avporträtterad på slottet. När hon dog på 1720-talet ska hon ha varit 103 år gammal.


Skrönor är ju till för att analyseras. Jag har läst i dödboken för Örtomta under rubriken "Märkwärdiga ting i församlingen" och där står ingenting alls 1719; detta borde ju annars ha varit ett naturligt forum för en sådan anteckning. Jag har vidare gått igenom dödboken från ca 1719 och ett tjugotal år framåt, men hittar ingen som blev 103 år (däremot förvånansvärt många som blev över 90).


Är det någon här som, liksom jag, blivit nyfiken och kanske till och med hittat denna märkvärdiga gumma någonstans i kyrkböckerna?

55
Brevik / SV: Lars och Stina i Enebogen
« skrivet: 2016-04-27, 11:50 »
Ja, visst står det det - vilket öde! Tack!

56
Brevik / SV: Lars och Stina i Enebogen
« skrivet: 2016-04-22, 09:16 »
Tack så väldigt mycket för hjälpen! Jag ser att han + en Anders Svensson, båda från Enebogen dör samma dag (Brevik C:2 sid 425). Men vad i hela friden dör de av? Eller är det någon annan anteckning prästen har gjort? Att det står Wadstena ser jag förstås, men vad står det mer??


57
Brevik / Lars och Stina i Enebogen
« skrivet: 2016-04-21, 19:28 »
Den 30 sep 1771 föds Greta, dotter till Lars och Stina i Enebogen. När husförhörslängderna börjar 1791 har Lars och Stina flyttat därifrån. Jag har inget patronymikon eller efternamn på dem, så jag kan inte söka på DISBYT eller något annat forum där jag kan få hjälp att komma över detta hinder. Är det möjligtvis någon av er som har träffat på Lars och Stina i Enebogen i er forskning?

58
Istorp / SV: Anders Andersson från Ekarebo
« skrivet: 2016-04-06, 19:31 »
Hade senare problem även med andra från Istorp, till exempel Per Eriksson, som uppges vara född 27 feb 1801, och hans hustru Inga Kajsa Petersdotter, född 23 juli 1807. Ingen av dem finns i födelseboken för Istorp och det anges ingen annan födelsesocken i husförhörslängden. Är det något jag har förbisett när det gäller Istorp???

59
Istorp / Anders Andersson från Ekarebo
« skrivet: 2016-04-06, 17:55 »
Anders Andersson, som i AI:18 bor på Ekarebo Lillegården (sid 31) uppges vara född den 16 jan 1844. Dock finns det ingen sådan Anders i födelseboken för Istorp. Det finns  en Abraham detta datum, men han tycks heta Abraham genom åren. Är det någon som har träffat på Anders och kan hjälpa mig förbi detta hinder?

60
Jag sökte på Ancestry - Namnindexerade födelseuppgifter. Då får man två träffar - en där födelseorten Karlskrona straffängelse anges, en där det står Karlskrona Stadsförsamling. När man går in på den förra, står det faktiskt Karlskrona Stadsförsamling längst upp (såg inte detta förut), men utgår från att den som registrerat har fått det här med straffängelse någonstans ifrån? Träffen med Karlskrona Stadsförsamling har en länk som leder till Födelse- och dopboken för denna församling och det är inte samma registrering som den första.

61
Då Karl Olof Ferdinand föds den 25 juli 1884, står han listad både i Karlskrona stadsförsamling och i Karlskrona straffängelse. Hans mor, Johanna Johansdotter, återfinns på sid 2506 i appendix. Där finns hon listad som piga, tillsammans med sin son. Ska jag tyda det som att hon arbetade som piga på fängelset eller var hon fånge?

62
Mora / Mora
« skrivet: 2016-02-10, 22:21 »
Jaha, va bra, det var ju enkelt  Det är alltid enkelt när man vet... Stort tack för hjälpen!

63
Uddevalla / Uddevalla
« skrivet: 2016-02-10, 22:17 »
Den familj som jag just nu forskar på bodde i Stenbacken i Uddevalla. När jag googlar hittar jag just ingenting av intresse, så min fråga är: finns det någon här som känner till området och kan berätta lite om hur det var förr (senare delen av 1800-talet). Arbetarstadsdel? Fattig? En av fabriksarbetarna i familjen tycks ha ägt sitt hus, var det vanligt?

64
Mora / Mora
« skrivet: 2016-02-10, 20:15 »
Den familj jag forskar på bodde i många år i området Stranden i Mora kring förra sekelskiftet. Jag hittar ingenting bra om det när jag googlar, är det någon som känner till området och kan berätta var det låg, vilka som bodde där (yrkeskategorier t ex) etc?
 
(Meddelandet ändrat av vadstena 2016-02-10 20:16)

65
Stora Tuna / AI:19a sid 433
« skrivet: 2016-02-04, 16:40 »
Oj, det var ord och inga visor! Stort tack för hjälpen!

66
Stora Tuna / AI:19a sid 433
« skrivet: 2016-02-04, 12:05 »
Kan någon hjälpa mig med att tyda noteringen på Buller Kerstin Andersdotter. Jag kan förstås läsa det som står om spinnhuset, men vad står det efter stöld 2:a resan?

67
Hov / Hov
« skrivet: 2016-01-22, 17:56 »
Man behöver egentligen inte ha geografin klar för sig eller..? Naturligtvis är det roligare då, men registren täcker ju alla socknar. Om du vill kan du gå in på Eniro eller Hitta och söka efter respektive kyrka. Då ser du att Strå kyrka (och därmed församling) ligger mitt emellan Hov och Vadstena.

68
Hov / Hov
« skrivet: 2016-01-21, 15:49 »
Johan Fredrik uppges vara född 28/2 i Vadstena. Jag hittar en Johan Fredrik Nilsson, född 29/1 i Vadstena - kanske är det han? Man var inte så himla noga med datum förr. Du kan ju följa den sistnämnde framåt i tiden och se om det är han. Alternativt den förre bakåt i tiden, förstås.
 
De hade flyttat in från Strå, som är en grannförsamling till Hov. Där hade de bott på den fina, stora gården Kalvestad. Du hittar utflyttningen i Strå BI:2, sid 41.

69
Högby / Högby
« skrivet: 2016-01-17, 14:47 »
I min jakt på Jonas Jonsson Ölander, född 4 mars 1801 på Öland, bosatt i Klinte på Gotland, tror jag mig ha hittat honom i Högby. Jon fyller just detta datum och är son till båtsmannen Jon Engelsman och hans hustru Marje. De finns på sid 99 i Högby AI:1, bor i Alfvesjö. Är det någon som har träffat på dem i sin släktforskning och vet mer om familjen?

70
Eskelhem / Eskelhem
« skrivet: 2016-01-16, 17:36 »
När man söker efter folk i Frändarve i Eskelhem AI:4 ser man att många som bor där anges som födda i - eller på! - Småland, ingen vidare specifikation. Det verkar vara anmärkningsvärt många smålänningar i Frändarve och jag undrar därför om de hörde ihop. Framförallt är det Israel Andersson, född 3 juni 1765 i Småland som jag är intresserad av.

71
Värnplikt / Vapenfri tjänst
« skrivet: 2016-01-11, 14:59 »
En ung man i Kristinehamn gjorde sin värnplikt som militärarbetare. Han arbetade på mekanisk verkstad i det civila, så det var säkert lämpligt. Han fullgjorde dock inte värnplikten, utan skrev till kungs och anhöll om att få lämna landet eftersom det skulle ge honom en bättre utkomst. Han skickade med frejdbetyg och penningmedelsuppgift.  
 
Därefter finns två dokument: Ett från Kungl Lantförsvarsdepartementet, daterat 17 sep 1909, med ordalydelsen: ...har Kungl Majt funnit godt medgifva, att den omständighet att sökandens tjänstetid i beväringen ännu ej tilländagått icke må utgöra hinder för honom att från riket avflytta. Och ett från Kristinehamns rullföringsområdes expedition, som intygar att han år 1907 såsom militärarbetare har fullgjort anbefalld tjänstgöring vid infanteriet samt erlagt böter för mönstringsförsummelse 1908. Dokumentet daterat 2 sep 1909.
 
Hade han fullgjort militärtjänsten eller inte? Hur ska man tyda detta? Var det vanligt att man fick tillstånd att emigrera trots att man inte hade fullgjort den (om han nu inte hade det)? Jag har aldrig träffat på det förr.

72
Hedvig Eleonora / Hedvig Eleonora
« skrivet: 2015-12-28, 21:54 »
I Rotemansarkivets häfte 11069, sid 3, rad 20, noteras under Kriminalanteckning: förl 1 år fr 1917-06-14
Vad menas med det? Min första tanke var att han var förlustig medborgerligt förtroende, men det brukar väl skrivas ut i högre grad? Mannen ifråga var hovrättsnotarie och han flyttade från Stockholm till Malmö i april, dvs två månader före det angivna datumet.

73
Bokstäver och siffror / Det tysta H:et
« skrivet: 2015-12-12, 09:37 »
Tack för det - känner mig stärkt i min uppfattning att h:et inte har ett dugg med vårt förbund med Gud att göra. Ska lite försiktigt meddela henne det (och samtidigt höra om hon har källor för sitt påstående - i så fall återkommer jag om detta).

74
Bokstäver och siffror / Det tysta H:et
« skrivet: 2015-12-11, 10:16 »
Har just nu en diskussion med en amerikansk vän i Minnesota angående det tysta h, som ibland finns med i namn, ibland inte. Hennes släkt hette Thunborg när de emigrerade, vilket med åren har blivit Tunberg. Att borg har blivit berg bekymrar henne inte nämnvärt, men däremot att h:et har försvunnit. Enligt henne är detta tysta H en symbol för den kristna människans förbund med Gud.
 
Jag har alltid tagit det som att prästen ibland ville konstra till det och klämde in ett h, något som personen ifråga knappast brydde sig om. Är det någon på detta kloka forum som vet mera om H:ets eventuella betydelse?

75
Lungsund / Lungsund
« skrivet: 2015-12-03, 14:55 »
Sven Esbjörn föds den 10 maj 1886 i Lungsund. Hans far uppges vara kringvandraren Johansson. Själv misstänker jag dock snarare en bonde med förnamnet Johan...
 
Min undran är nu: Var det kring förra sekelskiftet vanligt att man i Lungsundstrakten använde patronymikon? Han flyttade nämligen hemifrån år 1900 och skrivs då med efternamnet Johansson. Vet ju att detta varierade i olika landsdelar och har ingen riktig koll på Värmland.

76
Klockrike / Klockrike
« skrivet: 2015-10-26, 14:10 »
Om man åker rakt norrut från Täcktö kommer man till en liten gård (eller torp) som ligger rakt väster om Smedshemmet, precis där vägen kröker (på den tiden kunde man fortsätta rakt fram, det kan man inte idag). Är det möjligtvis någon som vet vad den gården hette på den tiden gårdarna hade namn och inte bara tråkiga vägnummer?

77
Linköping / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2015
« skrivet: 2015-10-24, 15:26 »
Alfred Leonard Johansson bor på Karlberg 20 i Linköping när han dör den 30 november 1921. Har förgäves försökt hitta uppgifter om var detta låg - är det möjligtvis någon på detta forum som vet?

78
Fivelstad / Fivelstad
« skrivet: 2015-09-28, 11:19 »
Peter Jonsson föddes 1748 som son till Jon Persson och Eva Nilsdotter. Fadern var bonde i Börstad. Det finns som bekant inga gamla kyrkböcker i Fivelstad (förutom några fragment). År 1812 är det Peter Jonssons son, Anders Persson född 1772, som äger Börstad Västergård. Jag försöker spåra hur långt tillbaka denna släkt ägde gården - är det möjligtvis någon som har forskat på detta?

79
Södra Mellby / Södra Mellby
« skrivet: 2015-09-14, 12:59 »
Oj, vilket fynd du gjorde! Tänkte faktiskt inte på att kolla gravstensinventeringen! Dock undrar man varför Nelly inte är begravd med sina föräldrar? Sjökapten P B Hansson var gift med Nellies syster.

80
Södra Mellby / Södra Mellby
« skrivet: 2015-09-14, 12:35 »
Jag hittar inte föräldrarna heller på graven.se, dessvärre, trots att de också bodde i S Mellby (Nelly bodde kvar i deras hus hela livet). Fadern Jöns Larsson dog 1 jan 1912 och modern Kiersti dog 1939.

81
Södra Mellby / Södra Mellby
« skrivet: 2015-09-14, 12:01 »
Ja, det är rätt - det är därifrån jag har hennes dödsdatum. Dock säger ju detta tyvärr ingenting om var hon är begravd

82
Södra Mellby / Södra Mellby
« skrivet: 2015-09-14, 11:26 »
Konstigt. Jag har sökt på gravar.se där Mellby finns med och hittar henne inte där heller. Tack för hjälpen i alla fall!

83
Södra Mellby / Södra Mellby
« skrivet: 2015-09-14, 10:34 »
Emma/Emina Nelly Kristina Larsson dog den 7 oktober 1968 i Södra Mellby. Är det möjligtvis någon som har tillgång till Begravda i Sverige och kan berätta var hennes grav finns???

84
Kyrkheddinge / Kyrkheddinge
« skrivet: 2015-08-10, 14:22 »
Nils Nilsson och hans familj lämnade Vallby 1863 för att emigrera till USA. Eftersom de var mormoner bosatte de sig i Utah (detta enligt amerikanska släkten). Nils och hans hustru Karna får barn fram till 1860 och de döps som vanligt i svenska kyrkan, så möjligtvis blev de mormoner under åren före emigrationen.  
 
På sid 137 i Kyrkheddinge AI:9 finns familjen Nilsson. Där finns också två drängar - Nils Johansson som emigrerade 1862 och Anders Hansson som listas som mormon och som uppges vara förrymd. Denne Anders är bror till Nils hustru Karna och det är väl ingen vågad gissning att även han drog till Amerika?
 
På följande sida, 138, finns inhysesmannen Jöns Jönsson med hustru. Båda listas som mormoner, båda emigrerar 1861.
 
Min undran är nu: var det vanligt i dessa trakter att vara mormon?

85
03 - Hur hittar jag... / Lagfart
« skrivet: 2015-08-08, 23:43 »
Finns det någon chans att få reda på köpesumman för en gård som såldes 1863? Framgår det av lagfarten och var finns den i så fall? Gården ligger i Malmöhus län.

86
Allmänt / Släkt från Narestö?
« skrivet: 2015-08-03, 20:41 »
På en loppmarknad i Wisconsin hittade en amerikansk vän till mig tre fotografier. Hon köpte dem för att använda ramarna, men när hon såg texten på baksidan bestämde hon sig för att försöka återlämna bilderna till släkten.  
 
Dels är det Kirsten (som tycks ha en syster vid namn Karen). Kirsten var gift med Halvor Thorbjörnsen och de var bosatta i Narestö.
 
Inger Knutsen (f ca 1845-d 1910). Följande text står på baksidan: Olinda Christoffersen's mother and Karen & Kirsten's great-great-grandmother
 
Är det någon som känner igen dessa personer?

87
Korsberga / Korsberga
« skrivet: 2015-07-17, 16:34 »
Catharina Persdotter dör den 20 januari 1789 i Glugghuset i Korsberga. Av dödboken framgår att hon är 63 år vid sin död och att hennes föräldrar heter Per Jonsson och Karin Jönsdotter. Är det möjligtvis någon som har utforskat hennes anor?

88
Östra Ryd / Östra Ryd
« skrivet: 2015-07-17, 16:28 »
Stort tack Åke! Tack vare dina uppgifter har jag lyckats spåra Bror till 1935 - då slutar de tillgängliga filmade böckerna. Men pratar jag snällt med personalen på Landsarkivet här i Vadstena kommer jag säkert några år till

89
Östra Ryd / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-16, 20:19 »
Den 4 mars 1913 föds Bror Emanuel Ingemar i Östra Ryd. Hans mor Beda Wilhelmina Örman är piga i Ulvebo, hans far är okänd. Året därpå, den 20 nov 1914, flyttar Beda och Bror från Östra Ryd till Ringarum. Dvs: På bild 87 i utflyttningslängden BI:6 finns de båda två, Beda noteras som 2 personer. På sid 197 i inflyttningslängden för Ringarum finns dock bara Beda själv, rubricerad som hemmadotter... (antar att h.dott. står för detta). Hon flyttar in till Manhem (sid 256 i AIIa:5), gifter sig och får ett barn nästkommande år. Ingenstans här eller i kommande husförhörslängder finns Bror med.  
 
Det finns ju inga indexerade folkräkningar efter 1910, så jag hittar honom helt enkelt inte förrän i SB 80 och i dödboken (i båda bor han i Norrköping, han dör 1991). Kan någon komma på ett sätt att hitta honom, så att jag kan följa honom genom åren?

90
Poignant / Poignant
« skrivet: 2015-06-04, 22:42 »
Den 22 nov 1828 gifter sig dygdädla jungfru Anna Margaretha Pojnant med konungens trotjenare Robert Burtz. Vigseln sker i Katarina församling. Bruden uppges vara född den 12 maj 1806.  
 
Den 12 maj 1806 föds i Edebo församling en tös vid namn Anna Margreta. Hon är dotter till pigan Margareta Ericsdotter i Sätra och ingen fader anges. Tyvärr tappar jag bort henne mellan två husförhörslängder i Edebo, så jag har inte kunnat följa henne framåt.
 
Är det någon som känner till någon Poignant som skulle kunna vara far till Anna Margreta, dvs som vistades i Norrtäljetrakten kring 1805?

91
Bolmsö / Bolmsö
« skrivet: 2015-06-04, 19:27 »
Maud - jag är överväldigad! Tack också för kompletteringen om Burtz. Det är intressant att se (i mantalsuppgiften) att enkefru Burtz fick fler döttrar, som fick bo hemma hos henne i Stockholm, medan stackars Johanna skickades iväg. Tror Johanna fick ett rätt fattigt liv, men samtliga fyra barn emigrerade och även Johanna tog klivet över Atlanten. Hoppas de fick det bra där

92
Bolmsö / Bolmsö
« skrivet: 2015-06-04, 16:28 »
Jag använder Rotemansarkivet en hel del, men har faktiskt aldrig tänkt på mantalslängderna. Stort tack för hjälpen!  
 
Däremot hittar jag inte någon mantalsuppgift för Tollsten - de åren han finns i mantalsregistren finns det inga mantalsuppgifter. Vet du hur man kan komma vidare där?  
 
(Meddelandet ändrat av vadstena 2015-06-04 17:02)

93
Bolmsö / Bolmsö
« skrivet: 2015-06-04, 12:17 »
Johanna Matilda är fosterdotter på Hiertstorp/Gertstorp 1843-1859 (sina första år tillbringade hon i Uppland). I AI:13 (1858-1860) finns på sid 126 en notering om föräldrarna. För första gången har hon dessutom fått efternamnet Tollsten. Jag kan tyda att fadern lär ha hetat Joh Fr Tollsten, men har svårt med moderns namn. Majorskan Margareta är ju tydligt, men vad heter hon i efternamn? Hiertz? Fick tanken att det fanns en anknytning till Hiertstorp... Tacksam för all hjälp - det är ju ovanligt att man får reda på föräldrarna när det gäller barnhusbarn från Stockholm, men här verkar det ju finnas en chans!

94
Förnamn - M / Mollie
« skrivet: 2015-05-11, 13:10 »
Mollie Nilson gifte sig 1883 i Chicago. Jag vet inte när hon emigrerade, men hon dog 1889 och uppgavs då vara född i Skåne 1862. I de amerikanska register jag hittar henne - vigsel, när barnen föds, dödboken - kallas hon konsekvent Mollie. Dock hittar jag ingen lämplig person i emigrantregistren, som heter Molly eller Mollie. Jag funderar nu på vilka riktiga namn som så konsekvent skulle ge smeknamnet Mollie i USA? Någon som har några tankar?

95
Barkåkra / Äldre inlägg (arkiv) till 16 maj, 2015
« skrivet: 2015-05-06, 11:48 »
Jag hjälper en god vän att utforska hennes släkt, som bodde på Lugnet i Barkåkra. Efter att ha googlat runt lite, har jag förstått att Lugnet var en av de farmer som skiftades från Ängeltofta gård. Min fråga är nu: Finns Lugnet kvar?

96
Jag tar upp min tråd från i höstas. Jag har nämligen nyligen träffat på en annan emigrant från Skåne, som vid emigrationen bytte från sitt patronymikon Johannesson till Erickson. Den enda Erik som finns på nära håll är hans morfar, modern kallade sig med andra ord för Eriksdotter. Jag insåg då att det är samma sak för Jan Peter här ovan: Hans morfar hette Nils och hans mor kallade sig Nilsdotter.  
 
Eftersom båda var skåningar kan man ju fråga sig om det var vanligt i Skåne att man tog sin morfars namn när man lämnade hemmet? Det kan ju ha varit så att man inte kom överens med sin far... Är det någon mer som har träffat på detta märkliga namnfenomen eller är det en ren slump att båda var skåningar?

97
Örebro (Nikolai) / Äldre inlägg (arkiv) till 08 maj, 2015
« skrivet: 2015-03-28, 13:20 »
Marianne - tack så väldigt mycket!!! Det var med andra ord på håret att hon skulle vara med i både folkräkningen (31/12) och Dödboken (1901)...

98
Örebro (Nikolai) / Äldre inlägg (arkiv) till 08 maj, 2015
« skrivet: 2015-03-27, 14:01 »
Eva Charlotta Larsdotter, född 7 mars 1828 i Eker, bodde i slutet av 1800-talet tillsammans med sin son och hans familj. I Örebro Nicolai AI:32b finns de på Rudbecksgatan 24 (sid 549), inflyttade 1897. Den boken slutar 1900. I kommande bok, AIIa:5 finns Lars med familj på sid 2106, men ingen Eva Charlotta. Hon finns inte heller med i folkräkningen 1900.
 
Jag inser att prästen förmodligen glömde stryka henne i AI:32b och att hon dog något av de sista åren på 1890-talet. Enda sättet tycks alltså vara att gå igenom dödboken sida för sida, men i en stad som Örebro är ju detta en ganska tidsödande syssla. Jag tar därför chansen att - innan jag börjar leta - fråga om det är någon i detta forum som kanske har Eva Charlotta i sitt släktträd och därför vet när hon dog?

99
Snöberg / Snöberg
« skrivet: 2015-03-27, 12:11 »
Tack! Det kan inte vara så att det var systersonen som tänkte ta namnet Snöberg och prästen skrev in det på fel Anders Andersson??? Det verkar ju som sagt ditskrivet i efterskott och jag kan inte se att Lovisa använde namnet senare. Jag har inte följt henne från ungdomen, utan ägnat mig mest åt hennes barn och framför allt August som for till Amerika. Han tog sig ju namnet Törnqvist i samband med att han arbetade i Stockholmtrakten; om Snöberg varit riktigt förankrat i familjen kanske det hade varit naturligt att ta det istället om han ville ha ett riktigt efternamn?

100
Snöberg / Snöberg
« skrivet: 2015-03-26, 18:15 »
Anders Andersson, född 22 sep 1776 i Tysslinge, T, tycks på 1820-talet lägga dit namnet Snöberg (se sid 131 i Kil AI:13, namnet verkar inskrivet i efterhand). Hans far hette bara Ersson, själv var han vanlig torpare - varför tog han sig namnet Snöberg och varifrån fick han det, undrar man ju. Någon som har en idé?

101
Längbro / Längbro, AI:21b
« skrivet: 2015-03-24, 22:37 »
Snälla, kan någon hjälpa mig att tyda vart Carolina flyttar? Hon är  född 1/9 1844 och finns i mitten av sid 114 AI:21b.

102
Hov / Hov
« skrivet: 2015-03-13, 10:29 »
Hej Niklas! AD har böcker för Hov fram till 1934. Dock flyttar familjen den 24 nov 1924 till Bjälbo och där tar böckerna - åtminstone i AD - slut 1923.

103
Saletti / Saletti
« skrivet: 2015-03-03, 17:39 »
Jo, det verkar som om senare generationer stavade med Z - kanske enligt principen att har man ett konstigt namn så... Det finns åtminstone en annan släkt med samma namn i Sverige (längre norrut), men om Dagmars farfar kom från Östergötland antar jag att han hörde till den här släkten. Det här med namn är verkligen intressant!

104
Saletti / Saletti
« skrivet: 2015-03-03, 08:21 »
Javisst, när jag googlade hela namnet fick jag upp en hel del om det (som inte kom upp när jag bara googlade Saletti). Då köper jag utan tvivel ditt resonemang, det låter högst troligt att det var han som var inspirationskällan. När det gällde min Saletti simmade han säkert också över kanalen, men höll sig väl till Göta d:o

105
Saletti / Saletti
« skrivet: 2015-03-02, 09:45 »
Och denne fransman hette Saletti? Eller Zaletti som en del stavar det? Intressant teori i så fall.

106
Saletti / Saletti
« skrivet: 2015-03-01, 19:49 »
Det fanns en soldat i Flistad, Östergötland vid namn Nils Saletti. Han föddes 1792 som son till livgrenadjären Johan Sjöberg. Saletti själv antogs som soldat 1815 för Norra Lund och tog då namnet Saletti. Är det någon som vet varför i hela friden man använde ett så italienskklingande namn för en svensk soldat?

107
Fång / Fång
« skrivet: 2015-01-09, 15:36 »
Oj, det är inte ofta någon fångar upp en konversation 15 år efteråt   Jag hjälpte en arbetskamrat på den tiden att forska lite i hennes släkt (Fång). Hon bor här i Vadstena, men vi har ingen kontakt längre och jag tror inte hon är datoriserad. Men vill du veta något om Vadstenasläkten, får du förstås gärna höra av dig.

108
Grangärde / Äldre inlägg (arkiv) till 17 januari, 2015
« skrivet: 2014-12-27, 17:27 »
Jag har lite problem med familjen Quarfot (jo, de stavar så genom alla flyttningar och socknar), som 1875 flyttar in till Grangärde (AI:19c, sid 232). Det är mor och far och sex barn (dottern Johanna flyttar vidare samma år, så henne kan vi glömma för tillfället). Enligt noteringar längst till höger flyttar alla till USA under åren 1878-1879, en del med och en del utan betyg. Så här har jag kunnat konstatera att de reser:
 
Fadern Johan Fredrik (utan betyg) reser först, tillsammans med Johan Petter (betyg). Avfärd från Göteborg 17 maj 1878
Döttrarna Ida och Anna (båda har betyg och har dessutom visat upp tillåtelse från föräldrarna för prästen) kommer sedan, avresa från Göteborg 2 okt 1878
Sedan reser sonen Karl Alfred (utan betyg), avresa från Göteborg 9 mars 1879
Sist följer mor Christina och yngste sonen Oscar (båda utan betyg), avresa från Göteborg 31 okt 1879
 
Enligt släkthistorien ska det ha varit en tragisk händelse som gjorde att Karl Alfred brådstörtat fick resa till USA. Dock kan jag inte se att han var särskilt brådstörtad... Eftersom han, liksom mor och Oscar, reste utan betyg kan man ju inte se när de lämnade Grangärde. Oscar var född 1863 och jag tänkte att de kanske inväntade hans konfirmation och sedan gav sig iväg. Dock hittar jag inga kommunionlängder för Grangärde - finns de dolda någon annanstans? Eller lämnade de socknen samtidigt med döttrarnas avfärd och tillbringade ett halvt resp ett helt år på annan ort?
 
Om någon har några tankar kring detta eller kommer på ett sätt att komma vidare (t ex via kommunionlängden), blir jag väldigt tacksam.

109
Vilken himla tur att jag frågade, Eva - det hade jag naturligtvis aldrig kunnat räkna ut själv! Stort tack!

110
Snälla, kan någon med lokalkännedom hjälpa mig med följande? Snickaren Per Nilsson Lundin flyttar in till Malmö S:t Pauli den 5 april 1904. Jag tycker det står så tydligt att han flyttar till Möllevången VII, sid 100, men jag hittar inte Möllevången 7 i någon av alla församlingsböckerna! Nr 1, 2 och 3 finns så fint - var i hela friden hittar jag 7?



111
Laholms landsförsamling / Laholms landsförsamling
« skrivet: 2014-10-14, 15:22 »
Stort tack till er båda för all hjälp!

112
Laholms landsförsamling / Laholms landsförsamling
« skrivet: 2014-10-14, 14:24 »
Ja, visst gör den det! Jag letade hela tiden i Laholms lf, eftersom det är denna socken som anges i husförhörslängderna. Jag har lite svårt att se vad det står på andra raden i födelsenotisen - ser du?

113
Laholms landsförsamling / Laholms landsförsamling
« skrivet: 2014-10-13, 23:30 »
Hej John och stort tack för hjälpen! Det finns ju ett antal alternativa födelsedatum, men såvitt jag kan se finns han inte på något av detta i Laholms födelsebok. Men det spelar väl mindre roll, jag fick ju så mycket annan värdefull information.  
 
Artillerihantlangare, sedan krämmare (även om handelsborgare låter mer seriöst)...för mig känns det mycket som resande eller vad säger du?

114
Laholms landsförsamling / Laholms landsförsamling
« skrivet: 2014-10-13, 15:50 »
Är det möjligtvis någon som har cd:n med halländska båtsmän? Jag har träffat på en enda båtsman i den släkt jag utforskar och det känns lite onödigt att köpa cd:n bara för denna enda person.
 
Personen ifråga är Peter Mattsson Mellberg, som står som båtsman från sent 1810-tal och på 1820-talet uppges vara i tjenst.
 
Enligt husförhörslängderna är Peter/Petter född 31/12 1795. Någon födelsesocken anges ej (han bor från 1820-talet i Täppestugan i Laholms lf), vilket ju brukar betyda att han var född i den socknen där han bor. Jag hittar honom dock inte i husförhörslängden. Hans föräldrar, Matias Herrman och Britta Olofsdotter, står som krämmare och med tanke på att det ständigt noteras att de är borta i 4 år eller absentes et ambulantes, misstänker jag att de var någon form av resande. Kanske befann de sig på annan ort när Peter föddes, så det är anledningen till att han inte finns i födelseboken?
 
Jag är mycket intresserad av att veta när Peter skrevs in som båtsman och vilket kompani han tillhörde samt ev annan intressant information som kan finnas i registret. Är det därtill någon som vet mera om släkten Herrman, blir jag förstås jätteglad.

115
Jan Peter, född 1849, emigrerar ca 1870 från Munka-Ljungby utanför Ängelholm. Hans far heter Jöns Andersson, men då han några år senare meddelar familjen sin adress i USA är det Mr J P Nelson. Denne Jan/Janne tycks ha brutit med familjen när han gav sig iväg, så att han skulle byta namn känns inte omöjligt, man frågar sig dock varför han tog ett helt annat patronymikon?
 
Ännu märkligare är det med hans bror Nils Petter, född 1862, som emigrerar 1882. Det är en studerad yngling, som kan engelska vid avresan och som så småningom skaffar sig en position i USA. Han bor sina första år hos brodern i Minnesota. N P kallar sig före emigrationen Nils Petter Jönsson - i första Census-räkningen där han förekommer (1885) står han som Nils Peter Nelson. Om Janne hade strulat till det och av någon anledning fått byta namn av den anledningen, förstår jag inte varför hans ordentlige broder skulle behöva göra samma sak?
 
Det finns ytterligare tre barn i familjen. Dessa stannar i Sverige och kallar sig Jönsson/Jönsdotter.

116
Klockrike / Klockrike
« skrivet: 2014-07-18, 17:59 »
Av en slump - när jag letade efter något helt annat - hittade jag två pojkar som föddes i Klockrike 1895. Den ena hette Signar Alef Alpi, den andra Alik Ninon. Föräldrarna hade som synes vanliga, helt normala namn. Jag har aldrig träffat på något av dessa fem förnamn förr, så jag är bara lite nyfiken på om det var vanligt i Klockrike att ge barnen ovanliga namn? En snabb bläddring i födelseboken ger inga sådana indikationer. Har någon hört namnen, vet vad de kan ha för ursprung? (Jag har även en släkting med förnamnet Marino, född 1901 i grannsocknen Flistad, inte så vanligt det heller).

117
Jag har gjort ett Family Finder-test via FamilyTreeDNA, mest för att få en uppfattning om vad ett sådant test ger. Kartan visar att jag har en klar koncentration i Skandinavien (endast Sverige, såvitt jag vet, men misstänker att man klumpar ihop SE-NO-DK). Finland finns också och jag har absolut en finsk gren på pappas sida, som också har förgreningar till Baltikum, Pommern etc. Inga konstigheter så långt.  
 
Men: Sedan har jag 1 % Mellanöstern, markerat på Turkiet, Georgien och Azerbadjan. Jag trodde först att detta bara hade att göra med att norra Europa lär ha invaderats av jordbrukare från Mellanöstern under yngre stenåldern. Inser sedan att 1 % bör motsvara ca sex generationer bakåt och då hamnar vi ju i modern tid i sammanhanget  
 
Naturligtvis inser jag att man får ta sådana här resultat med en nypa salt, men det är klart att man undrar...speciellt som de flesta av de förmodade släktingar jag har fått listade från FamilyTreeDNA INTE har denna procent i Mellanöstern. Är det någon som kan ge mig lite tips om hur jag tyder detta?
 

118
Jag har amerikanska vänner, som har sina rötter i Brunskog, Boda etc. De tror sig veta att det finns någon koppling mellan deras släkt och William H Rehnquists, vet bara inte hur. Med tanke på att de båda släkterna bodde i samma område vore det konstigt om det inte fanns någon koppling, men jag har trots idogt letande inte hittat någon. Det hela försvåras av att det inte finns några böcker i Boda före 1759.  
 
Rehnquist-släkten är ju föredömligt kartlagd ovan. Amerikanernas förfader är Olof Olsson, född 1763, i Östra Takene. Jag har följt honom bakåt och ser att hans mor, Kerstin Jonsdotter, var född 1728 i Renstad. När hon döps är Andreas Renström en av faddrarna och släkten Renström förekommer ju i Rehnquists anor. På den linjen skulle alltså en möjlig koppling kunna finnas. Det finns också en linje i Rehnquists antavla ovan som är bosatt i Takene, Brunskog - precis som de flesta av Olof Olssons släktingar.  
 
Här är en liten snabb antavla på Olofs sida. Finns det någon som spontant kan se en koppling? Jag vill inte att någon ska lägga ner en massa tid på detta, men jag vet att man ibland snabbt kan se ett samband som någon annan har missat.
 
1 Olof Olsson, 1763-1809. Bosatt i Östra Takene, Brunskog
Gift med Brita Jonsdotter, född 1769 i Takene, Brunskog
 
2 f
Olof Andersson, 1733-1801. Bonde på Takene 10
 
3 m
Kerstin Jonsdotter, 1728-1801. Född i Renstad, död i Östra Takene.  
 
4 ff  
Anders Nilsson, 1711-1789. Bonde på Östra Takene 9
 
5 fm
Marit Olofsdotter, 1711-1778.  
 
6 mf
Jon Nilsson i Renstad.  Möjligtvis är det den Jon Nilsson, född 1700, som förekommer i AI:1 som börjar 1859.
 
7 mm
Kristina

119
Sjögestad / Sjögestad
« skrivet: 2014-07-01, 17:48 »
Va bra, tack! Jag googlade på det, men fick inte upp det här - bara hemlig skrift som skrivs t ex med citronsaft...

120
Sjögestad / Sjögestad
« skrivet: 2014-07-01, 16:58 »
I AI:5, sid 368, står det längst ut till höger för Carolina Persdotter: Carol. Sist i Hackstad Rusth. Hemlig Skrift å 32..1 till kyrkan 16/9 1843. Vad menas med hemlig skrift? Enligt födelseboken var fadern okänd till sonen, som föddes 3/8 1843. Kan det ha med detta att göra?

121
Jag följer en man, Elof Johannes Johansson från Myckleby, som bor i Malmö Caroli. Han flyttar till Stralsund 20, sid 266, den 24/11 1930. Men: i vilken volym hittar jag Stralsund??? Jag hittar inte det någonstans i volymerna som omfattar tiden kring 1930. AII:196 innehåller kvarter 11b Stralsund, men den startar 1932 och såvitt jag kan se finns han inte kvar då. Hoppas att någon kan ge mig lite hjälp på traven.

122
Anjou / Anjou
« skrivet: 2014-02-28, 11:50 »
Frans Nicolasson Anjou hade enligt uppgift (bland annat i ett inlägg från 2008 ovan) sonen Hans Fransson Anjou, född 16.., död 1746-03-16. Han var gift med Anna Matsdotter och de hade bland annat sönerna Frans Hansson Anjou och Mats Hansson Anjou, födda 1732 resp 1734 i Berkinge, Valö.
 
Enligt andra uppgifter finns sönerna Frans Hansson Wahlström och Mats Hansson Wahlström, födda 1732 resp 1734 i Berkinge, Valö. Deras far var Hans Fransson, modern Anna Matsdotter Wahlström. Denne Hans Fransson dog 1746-03-16 i Berkinge och i dödboken uppges att han var 39 år vid sin död, vilket ger födelseår ca 1707. Jag hittar inget tillnamn på Hans Fransson, men hans söner kallar sig hela tiden Wahlström.  
 
Jag har svårt att tänka mig något annat än att personerna ovan är samma personer - är det någon som kan reda ut kopplingen mellan Anjou och Wahlström? Tog Hans söner helt enkelt moderns namn av någon anledning?

123
Valö / Valö
« skrivet: 2014-02-27, 17:23 »
Frans Hansson Wahlström från Berkinge, Valö finns med i många släktträd på nätet, liksom hans far Hans Fransson, gift med Anna Matsdotter Wahlström. Det finns även en Frans Hansson Anjou med en far Hans Fransson, mor Anna Matsdotter. I båda fallen är Frans född 1732 i Valö, så det är högst sannolikt samma person.
 
Jag har inte lagt ner mycket egen forskning på dessa, eftersom jag har koncentrerat mig på senare generationer av släkten Wahlström, men blir ändå lite nyfiken. Därför undrar jag:
 
Är det samma personer vi pratar om?  Använde Frans och hans syskon båda namnen Anjou och Wahlström eller har forskarna på någon gren kommit på avvägar?

124
Frustuna / Frustuna, EI:2
« skrivet: 2014-02-24, 17:17 »
Jag har egentligen känslan att Gustava inte kom från Frustuna, utan att familjen bara bodde där en period, men man vet ju aldrig. Jag gör ett försök med Anders och Lars och ser om det ger något resultat. Tack för tipset!

125
Frustuna / Frustuna, EI:2
« skrivet: 2014-02-24, 13:16 »
Javisst gör det det - tänk så lätt det är att läsa när man vet! Tack Stefan!  
 
Men då kom nästa problem: det är en lucka i husförhörslängderna 1795 till 1801. 1795 bodde de ännu inte där, 1801 har de flyttat... Jag vet att de flyttade från socknen 1802 (finns inga flyttlängder i Frustuna, men däremot i Bjuråker dit de flyttade). Inte heller får de några barn 1800-1802 i Frustuna. Anledningen till att jag gärna vill ha tag på dem är att jag försöker spåra Gustava. Det uppges i kommande längder i andra socknar att hon var född i Helsingfors, Finland, men jag undrar jag... Någon som har tips på hur jag kommer vidare?

126
Frustuna / Frustuna, EI:2
« skrivet: 2014-02-24, 12:32 »
Snälla, kan någon hjälpa mig att tyda varifrån Fredrica Gustava Vesterholm kom??? Så här står det i Frustuna EI:2, sid 9:



127
Krokek / Äldre inlägg (arkiv) till 04 augusti, 2015
« skrivet: 2014-01-10, 12:03 »
Under en period på 1930-1950-talet ägde svensk-amerikanen Eric Erickson en gård i Krokek, som han förmodligen använde som fritidsbostad. Eric var framgångsrik affärsman och umgicks flitigt med prins Carl Jr, som höll till på närbelägna Fridhem. Eric dog utomlands 1983, så det går inte att hitta hans adress via Dödboken. Finns det möjligtvis någon med lokalkännedom som vet var Eric Erickson bodde?

128
Jag har också forskat på den gäckande Fritz Wilhelm och kommit fram till samma sak som ni. Eftersom han i folkräkningen 1880 är urmakarlärling i Ystad, känns det ganska säkert att det är vår vän urmakaren i NY.
 
Louise: är du släkt med Fritz W på något sätt, kanske till och med med hans son Eric? I så fall vill jag gärna komma i kontakt med dig lite mer privat. Du får gärna mejla mig på christina@lindaryd.se

129
Norra Unnaryd / Norra Unnaryd
« skrivet: 2013-11-22, 17:58 »
Ja, visst står det det - nu när jag vet det. Tack så hemskt mycket!

130
Norra Unnaryd / Norra Unnaryd
« skrivet: 2013-11-22, 10:19 »
Kan någon hjälpa mig och tyda var Ingeborg föddes den 14 juli 1786?  Jag kan inte alls tyda platsen.

131
Hjärnarp / Äldre inlägg (arkiv) till 18 oktober, 2014
« skrivet: 2013-11-20, 16:10 »
Flera av soldaterna för Margretetorp hette Kaun i efternamn, t ex Jöns Peter Hansson Kaun som flyttade dit 1849. De flesta soldatnamn kan ju härledas, men kan någon förklara namnet Kaun???

132
Fryele / Äldre inlägg (arkiv) till 04 januari, 2015
« skrivet: 2013-11-13, 13:56 »
Magnus Svan, soldat för Styrshult i Stengårdshult, dör 9 juni 1833 på Skillingaryd och begravs i Fryele enligt dödboken Stengårdshult B:1, sid 239. Varför Fryele? Var det vanligt att soldater som dog på Skillingaryd begravdes där eller varför blev det inte i Stengårdshult där han hade sin familj?

133
Bildgåtan - Övrigt / Gamla hus i Vadstena
« skrivet: 2013-11-10, 14:40 »
Du har förmodligen redan fått svar på detta, men om...
Om jag inte är helt fel ute, så är fotot taget från folkskolans aula. De markerade husen är rivna och ersatta med nya hus - Stockmakaregatan 10 och 12. Huset med gaveln markerad är nr 14.

134
Vreta kloster / Äldre inlägg (arkiv) till 13 november, 2013
« skrivet: 2013-10-22, 14:50 »
Är det någon som vet var förpantningstorpet Knivingshagen var beläget? Jag vet ju var Knivinge ligger och det står på Sofi att Knivingshagen var avsöndrat därifrån och beläget strax söder om Fridhem. Jag vet dock inte var Fridhem heller låg... I husförhörslängden listas Knivingshagen bara ett par sidor från torpet Kristineberg u Knivinge och det vet jag precis var det ligger (omedelbart norr om Filadelfia på sockenmarken i Ljungsbro).

135
Tack för tipset!

136
Elsa Kerstin Boström, född den 24 maj 1906 i Åmåls landsförsamling finns på sid 1585 till 1926, därefter på sid 1661 (enligt notering i AIIa:17). Enligt familjetraditionen var hon missionär i Afrika, men fram till 1933 står hon som sjuksköterskebiträde. Efter 1933 finns inte tillgängligt på nätet, så där har jag inte kunnat titta. Är det någon som känner till henne och kan bekräfta alternativt dementera hennes missionärsgärning?

137
Laxarby / Äldre inlägg (arkiv) till 03 december, 2013
« skrivet: 2013-09-22, 00:23 »
Nej, inget sånt - han bodde på en gård och står som ägare. i AI:23 (sid 208) heter han Nilsson, i AI:24 (sid 258) heter han Nilsson Friman. Ingen flyttning, ingen förändring - förutom att han dör 1870. I dödboken står han som Egare och han dör av magcancer.

138
Laxarby / Äldre inlägg (arkiv) till 03 december, 2013
« skrivet: 2013-09-21, 21:57 »
Nils Larsson från Flatebyn i Laxarby tar på 1860-talet namnet Friman. Namnet används sedan genom släktleden, även av dem som emigrerar (Freeman). Jag undrar nu varför han tog just detta namn? Såvitt jag kan se har det ingen anknytning till orten eller till något husnamn. En högst privat fundering är om det kan ha något att göra med den notering som finns i böckerna, t ex AI:21 sid 222: Varit på fästning 45 och del av 46. Hängde detta med så länge att han först på 1860-talet kände sig som en fri man?

139
Burseryd / Burseryd
« skrivet: 2013-07-29, 18:08 »
Spännande - tack!

140
Burseryd / Burseryd
« skrivet: 2013-07-29, 16:39 »
Jag har varit inne på de historiska kartorna, men har svårt att hitta Eneveken (ser inte Prästgårdens ägor heller). Det KAN bero på att jag använder Mac och att bilderna inte blir lika tydliga då. Vad gäller moderna kartor, Google Maps eller Eniro, så är det tveksamt vilket Eneveken som är vilket. Jag tittade på Eniro och där finns ett Eneveken söder om själva samhället. Enligt kyrkböckerna finns det två torp med namnet Eneveken; ett som hör till prästgården och ett som hör till Kullsbo. Om prästgården ligger där Eniro säger att den ligger (gula markeringen), så kan det Eneveken som är på kartan tillhöra vilken som helst av dessa gårdar. Kan du Gert, som tydligen ser Eneveken bättre än jag på Historiska kartor, berätta om det Eneveken som är markerat på kartan nedan är vårt Eneveken???



141
Burseryd / Äldre inlägg (arkiv) till 29 juli, 2013
« skrivet: 2013-07-29, 11:59 »
Tack snälla Bertil och Gert för all hjälp! Det är väl inte så att huset finns kvar?

142
Markaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 15 november, 2013
« skrivet: 2013-07-25, 21:47 »
Förlåt, det är klart att han var född 1875, inte 1876, rent skrivfel. Ja, jag har följt honom och han bor kvar hos familjen ända tills han hamnar på löslistan 1900 och då hade han ju redan emigrerat. Jag misstänker att han kan ha jobbat på en gård någonstans (inte i Markaryd) som hette Öregården och sagt att det var hans farm school...

143
Helsingborg / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2014
« skrivet: 2013-07-25, 21:40 »
Öregårdens lantbruksskola ska ha legat i södra Sverige och varit verksam strax före 1900. Jag hittar ett Öregården i Örby strax söder om Helsingborg. Där är det tydligen någon hästverksamhet idag, jag får en massa ospecifika träffar på Stall Öregården. Är det någon som känner till om Öregården tidigare var skola?

144
Markaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 15 november, 2013
« skrivet: 2013-07-25, 13:41 »
Det står inget noterat i husförhörslängden om utbildning, han bor hemma tills han emigrerar 1897 (och det tycks han göra oanmäld, eftersom han flyttas till löslistan år 1900). Anton Axel Svensson/Fredriksson var född 9 juni 1876 i Markaryd  och han blev senare bonde i Iowa. Det är hans amerikanska släktingar som hävdar att han har gått på Öregårds lantbruksskola...

145
Burseryd / Äldre inlägg (arkiv) till 29 juli, 2013
« skrivet: 2013-07-25, 00:13 »
Ett torp under Burseryds prästgård hette/heter Eneveken. Är det någon med dialektkännedom som kan berätta hur det ska tolkas. Ska veken vara viken? Finns huset kvar?

146
Markaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 15 november, 2013
« skrivet: 2013-07-24, 22:40 »
Anton Svensson, född 1876 i  Markaryd lär enligt släkten ha gått på Öregårds lantbruksskola i slutet av 1800-talet. Jag har förgäves försökt hitta den på nätet - är det någon som känner till om den skolan verkligen fanns eller om det är en av alla dessa släkthistorier som bara har uppkommit?

147
Danderyd / Äldre inlägg (arkiv) till 24 maj, 2014
« skrivet: 2013-07-05, 21:05 »
Är det någon som känner till var torpet Gamla Djursholm (inte att förväxla med halvön med samma namn) låg?

148
Annerstad / Annerstad
« skrivet: 2013-04-18, 15:09 »
Christina föddes den 15 nov 1850 i Stensberg, Ambjörnstorp, Annerstad. Jag försöker förgäves  hitta Ambjörnstorp på kartan. Kan någon berätta var byn(?) ligger/låg? Man vågar väl inte hoppas att Stensberg finns kvar?

149
Glemminge / Äldre inlägg (arkiv) till 23 mars, 2014
« skrivet: 2013-04-03, 10:19 »
Ja visst, nu ser jag också det - tack! Men håller med, det är inte mycket till ordning och att hitta familjen i hfl tycks omöjligt. Finns det möjligtvis någon som vet mera om fadern, Sven Pehrsson, och modern, Anna? I bästa fall flyttar de till/från någon grannförsamling där prästen har varit mera noggrann med anteckningarna...

150
Glemminge / Äldre inlägg (arkiv) till 23 mars, 2014
« skrivet: 2013-04-02, 21:44 »
Elna Svensdotter uppges i samtliga husförhörslängder i Valleberga, från 1826 och framåt, samt i Löderup från 1846 vara född den (1)3 okt 1801 i Glemminge. Hon gifter sig i Valleberga 1827 och är då inflyttad från Glemminge Tågarp 1826 (Ingelstorp AI:4, bild 100, sid 93)
 
Jag hittar henne inte i födelseboken för Glemminge och jag hittar henne inte heller i Glemminge Tågarp; för åren 1824-1827 är det inte särskilt noggranna anteckningar i husförhörslängden.
 
Är det någon som har Elna i sin forskning och kan ge mig en ledtråd så att jag kan hitta hennes familj och hennes barndomshem?

151
Liljedahl / Liliedahl / Liljedahl / Liliedahl
« skrivet: 2013-03-29, 14:55 »
Av en slump hittade jag denna dödsnotis i Ingatorp C:8 (1844-1861). Kanske kan den vara till nytta för någon som letar efter personen ifråga?
 
Döda 1850, aug
En främling. 3 /aug/. Gust. Theod. Liljedal, wandrande Garfvaregesäll. Född i Lillkyrka trol i Strengnäs Stift 1818 9/11, Gesäll i Örebro 1841. Drunknade vid badning i Kyrksjön. Fick christlig begrafning. Troligen ogift.

152
Vreta kloster / Äldre inlägg (arkiv) till 13 november, 2013
« skrivet: 2013-03-28, 22:17 »
Lars Persson i Kottorp, född 1702 wid Martii månads begynnelse i Biäsätterstorpet af skomakaren Per Larsson och hu. Ingeborg Nilsdotter. Tiente 1 år på Stiernarp för hofdreng, gifte sig 1 Nov. 1729 med pigan Carin Tolf, lefde med henne i 13 år 32 wekor och 5 dagar. Fådt 3 Sönder, 1 är död, och 3 döttrar, 1 är död, bodde först hema hos sin fader i Kottorp, sedan i Biäsetter i 5 år, åter i Kottorp till sin död, lefde christeligen, blef siuk d. 31 Maji af frysning samt werk i bröstet och hufwudet, blef död d. 17 Junii 1743 om aftonen, 41 år och 15 wekor gammal.
 
Detta inlägg har flyttats från Socknar, Stjärnorp.
Magnus Hjärtström, moderator

153
Vreta kloster / Äldre inlägg (arkiv) till 13 november, 2013
« skrivet: 2013-03-28, 22:10 »
Catharina Nilsdotter från Biäsetter. Hon föddes wid Haddebo i Swinewad Sochn och Nerike år 1696 (1699) d. 4 januari af fadren MästerSmeden Nils Tolf och modren hustru Annica Andersdotter. På sit 12:te år begaf hon sig i tjänst först i Fogehult i samma Sochn 5 år, sedan flyttade hon hit neder till östergiötland på några ställen och sedan åter till födelseorten. Sist tjänade hon på Stiärnarp här i församlingen, derest hon ingeck i ägtenskap med drängen Lars Persson från Kottorp, med hwilken hon hade 6 barn, 3 Sönder och 3 döttrar, af hwilka 1 son och 1 dotter tillika med fadern långt för detta aflidit.
Efter et års Enkotid trädde hon andra gången i ägta förbund med sin nu i Sorgen efterlemnade man, då warande drängen Anders Olsson från Sörby, med hwilken hon inga barn haft.
Merendels i yngre åren haft god hälsa, men wid den tilltagande åldern warit plågad af Lungsot, som nu troligen ändade dess lif d. 23 maij, sedan hon lefwat 72 år 5 månader. Hon begrofs d. 29 maj. Hon war en stilla, gudfruktig hustru, som wäl sit hus förestod.
 
Detta inlägg har flyttats från Socknar, Stjärnorp.
Magnus Hjärtström, moderator

154
Jag är lite konfunderad över Åmåls landsförsamling, eftersom jag inte kan hitta någon församlingskyrka där. Kan någon tala om var den ligger/låg?

155
Enligt Åmål land AII:3 (1906-1914), sid 121-124, tycks det finnas sex hus i Rösevål. Jag forskar just nu på två av byns familjer, nämligen Boström och Friman, som blev ihopgifta 1910. Enligt släkten ska ett(?) av husen ha flyttats till någon park eller något hembygdsmuseum i närheten, förmodligen i Åmål. Känner någon på detta forum till det och i så fall vilket av husen det var? Finns byn kvar (det ser ut så på kartan, men jag får inga intressanta träffar på nätet).

156
Annerstad / Annerstad
« skrivet: 2013-02-22, 16:11 »
Tre bröder Karlsson emigrerar på 1880-1890-talen till USA. De lämnar sitt hem, Romborna Germundsgård (Annerstad AI:17 s 125) - Gustav tar en sväng till Malmö först. Johan Alfred använder sig i USA av namnet Rosine, Gustav och Aron använder Roseen. Jag kan inte hitta någon anledning till varför de valde detta namn - det brukar ju normalt ha någon koppling till platsen de lämnade eller till något annat som låg dem varmt om hjärtat. Jag hittar heller inte namnet Rosén eller liknande bland deras förfäder eller släktingar. Kan någon med lokalkännedom bringa klarhet i mysteriet?

157
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-05-25
« skrivet: 2013-02-21, 19:35 »
Är det någon som vet var i Åmål fastigheten Rosen 8 var belägen? Målare Klang, som ägde fastigheten, emigrerade och hans amerikanska ättlingar är mycket intresserade av om huset finns kvar och var det i så fall ligger.

158
Uddevalla / Äldre inlägg (arkiv) till 03 april, 2013
« skrivet: 2013-02-17, 18:05 »
Tack snälla Britt-Marie! Då har jag ytterligare en fråga, som jag hoppas att någon kan hjälpa mig att besvara.  
 
Det här är en släkt där många är sjömän och så var det väl i de flesta släkter i den här trakten. Det anges då och då att sjömännen var vittberesta och jag undrar därför: finns det någon som känner till något om sjöfarten i det här området under första halvan av 1800-talet? Var det några speciella rutter de gick på, vad var det för typ av fartyg? Det är alltid intressant att få lite kött på benen och inte bara namn och årtal.

159
Uddevalla / Äldre inlägg (arkiv) till 03 april, 2013
« skrivet: 2013-02-17, 15:27 »
I Uddevalla A:2, sid 289, finns familjen Kindberg i Vadbacken. Att han och barnen är födda i Uddevalla är solklart, men var är hustru Maria Bodin född? Jag trodde först det kunde vara Sanne, men där finns hon inte (och det stämmer inte heller med handskriften i senare böcker). Är det någon med lokalkännedom som kan hjälpa mig att tyda Marias födelseort?

160
Lerbäck / Äldre inlägg (arkiv) till 28 maj, 2013
« skrivet: 2013-02-10, 16:22 »
Äldste sonen var uppenbarligen ofärdig och kasserades (cass) därför av beväringen 1870. Beväringen var en del av militären bestående av yngre värnpliktiga som kunde kallas in i en beredskapssituation. August Wilhelm var 21 år 1870. Lillebror Carl Oscar däremot fullgjorde sin beväring, första gången 1874, andra gången 1875.

161
Lidbeck / Liedbeck / Lidbeck / Liedbeck
« skrivet: 2013-01-22, 11:41 »
Fredrik Liedbeck var sjökapten, född 1857 i Floda, D. Han och hans hustru är skrivna i Göteborg, senast i Oscar Fredrik, sid 2106, där de skrivs den 16 nov 1888. Dock verkar de ha bott i Liverpool; sonen Einar, född 24 juni 1888, uppges vara född i Liverpool och enligt dödboken Oscar Fredrik dör han i Liverpool och begravs där den 20 sep 1888.
 
Enligt släkttraditionen dog Fredrik Liedbeck i en fartygskatastrof. Han noteras på sid 2106 enl ovan som död i november 1888, men flyttas samtidigt över till obefintlighetsregistret. Där finns han (sid 3624) till 1890 då han uppges flytta till Kalmar, men i inflyttningsboken för Kalmar finns endast hustrun som anges som änkefru. Hon står sedan alltid som sjökaptensänka. Jag tror därför att uppgiften om att han dog i november 1888 kan stämma, men han finns inte i dödboken för Oscar Fredrik.
 
Är det någon som har några tips på hur jag kan få fram mer information om vad som verkligen hände Fredrik Liedbeck?

162
Callmé / Callmé
« skrivet: 2012-10-16, 11:48 »
Några av barnen till Carl Magnus Nilsson från Lundby och Anna Christina Johansdotter från Hemsjö kallar sig i vuxen ålder Callmé. Det gäller t ex Herman Alfred Callmé, född 1860, botanist och författare; Johan Emil född 1865 och emigrerad och Martin Edvard, född 1871 och stationsföreståndare på diverse platser över landet. Det är botanisten och stationsföreståndaren man får upp om man googlar på Callmé. Jag undrar nu om någon har träffat på detta namn tidigare? De flesta av barnen i familjen föddes och växte upp i Örebrotrakten, medan båda föräldrarna kom från Västergötland där deras föräldrar var bönder.

163
Å, tack snälla Britt-Marie!

164
Hej! Att hitta personer i Göteborg är minsann inte det lättaste om man inte är van. Jag letar efter Ida Maria Jacobsdotter Eriksson, född 18 november 1858 i Hemsjö, P. Hon flyttar med sin familj till Göteborg 1870 och jag hittar familjen i folkräkningen 1880. De bor då i Rote 13, hus nr 21, Westra Brandtdala. I Göteborgs Haga AI:4, sid 1596, finns hennes far (Jakob Eriksson) och mor med uppgift om att de flyttade in från Gustavi 1/5 1883. Detta, har jag lärt mig, är det datum då många flyttades över från Gustavi till Haga, så de kan ha bott på Annedal 147 redan tidigare.
 
Jag hittar inte deras bostad 1880 (Rote 13, hus 21), dvs jag hittar inte motsvarande husförhörslängder (har tillgång till både AD, Genline och Svar). Därmed hittar jag inte heller längderna för Annedal 147 före 1/5 1883.
 
Mitt problem är: vart tog Ida Maria vägen? Hennes syskon emigrerade, liksom hennes far då han blev änkling 1890. Dock hittar jag henne inte i några emigrationsregister. Hon finns inte med i folkräkningarna 1890 och 1900 och inte heller i Sveriges Dödbok. Jag misstänker därför att hon dog på 1880-talet, men hittar henne som sagt inte efter 1880. Jag vore väldigt tacksam för tips om denna kvinna.

165
Kisa / Äldre inlägg (arkiv) till 29 december, 2012
« skrivet: 2012-10-01, 22:59 »
Ja, det är klart att det är så det gick till, tack! Karl Johan Vilhelm flyttade en hel del fram och tillbaka, verkar det som. Han emigrerar 1894, återkom 1902 (även om det inte lämnar något spår i husförhörslängderna), 1906 återkommer han officiellt från Amerika - och sedan är han där igen 1909-1911... Men sedan stadgade han sig tydligen och stannade på Klevsfall resten av livet.

166
Kisa / Äldre inlägg (arkiv) till 29 december, 2012
« skrivet: 2012-10-01, 17:32 »
När Lars Salomon Larsson och hans syster Jenny Charlotta emigrerar från Klevsfall 1902 står de som Lars Hall och Jenny Hall i både Emigranten och Göteborgs passagerarlistor. Det är utan tvivel syskonen Larsson, men är det någon som vet varför de använde namnet Hall? I USA kallade sig Lars Sam Larson, så han verkar ha släppt Hall ganska snart.

167
Billeberga / Äldre inlägg (arkiv) till 14 september, 2012
« skrivet: 2012-09-14, 13:40 »
Bonne/Bonde Håkansson och hans hustru Karna Andersdotter i Hellstorp får många barn. Den 29 april 1817 föds dottern Anna. Den 24 juni 1819 föds...dottern Anna. Det vore ju inte så konstigt om det inte var för att familjen i Billeberga AI:2, sid 162, även innehöll en son Bengt, som uppges vara född 24 juni 1819... Detta födelsedatum följer honom även senare i livet.
 
Det verkar ju lite märkligt att en nyfödd son i födelseboken skulle förvandlas till en dotter, men konstigare saker än så har förmodligen hänt. Har någon träffat på denna familj och kanske till och med klurat ut hur det förhöll sig?

168
Hjärnarp / Äldre inlägg (arkiv) till 18 oktober, 2014
« skrivet: 2012-08-29, 17:59 »
Tack snälla Markus och Inge. Jag har kontaktat Lund och fick ett snabbt och väldigt trevligt svar. Nu håller jag bara tummarna för att de kan hitta artikeln.

169
Hjärnarp / Äldre inlägg (arkiv) till 28 augusti, 2012
« skrivet: 2012-08-28, 14:55 »
Marie E Esty från New York besökte Ängelholm i juli 1965 i samband med sin 80-årsdag. Det gjordes då ett reportage i Engelholmstidningen (som väl då förmodligen redan ingick i Nordvästra Skånes tidningar). Marie var född i Hjärnarp och hette då Maria Bolin.
 
Jag har försökt få tag på tidningen på KB i Stockholm, men där finns den endast från 1979. Det finns möjligtvis inte någon i detta eminenta forum som har tillgång till äldre tidningar???
 
80-årsdagen firades den 27 juli 1965, vilket var en tisdag. Jag utgår därför från att artikeln var införd måndag, tisdag eller onsdag 25-27 juli.  Maries barnbarn i USA är mycket intresserade av att se artikeln, så om någon har något tips hur jag kan få tag på den är jag mycket tacksam.

170
Okänd socken i Skåne / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-11-29
« skrivet: 2012-07-31, 14:49 »
Elisabeth: Jodå, jag har hittat brodern i USA, men vet inte varifrån han kom i Sverige. N P uppges i Census 1900 vara född i juni 1862. Enligt uppgifter i Minnesota Census 1885 var han 22 år och hade varit i USA i 3 år, vilket bör ge emigrationsår ca 1881. Jag har letat efter lämpliga emigranter i både Emiweb och Emigranten och följt några som jag tyckte verkade troliga, men ännu inte hittat den rätte. Nils hade nämligen dels broder Joseph (vågar gissa att han hette Jöns i Sverige), dels broder Sven som det står om i min ursprungliga fråga, så det gäller ju att hitta en familj med barn med samtliga dessa namn.
 
Lasse: Landtmannen som skrev hyllningsdikten i tidningen bör ha varit mer än 13 år 1897...men skott i mörkret är alltid bra ändå. Dessutom är - som du ser ovan - emigration 1893 för sent; min Nils Petter reste ca 1861.
 
Allmänt: Tidningen Norra Skåne hade utgivningsort Hässleholm från 1899 om jag är rätt informerad. Dessförinnan gavs den ut i Engelholm och täckte i stort sett Engelholm - Sverige - Världen. Det känns därför som om vi kan begränsa oss till nordvästra Skåne.
 
Sven som skrev dikten använde presudonymen Protus. Han var verbal och hade en bra handstil på kortet och det känns därför som om han var en studerad karl. Även Nils Petter bör ha studerat; han arbetade som accountant i USA men skrivs som Leutnant i adressen på kortet (ingen detaljerad adress, tror kortet bifogades tidningen och ev mera i en större försändelse).

171
Okänd socken i Skåne / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-11-29
« skrivet: 2012-07-31, 10:25 »
Jag har i min ägo ett Brefkort, som togs fram till Oscar II:s jubileum 1897. Det skickades från Sven Nilsson i Kristinero till hans bror N P Nilsson i Minneapolis. Där nämns att Sven har skrivit en hyllningsdikt till konungen, vilken publicerats i tidningen Norra Skåne den 20 sep 1897. Jag har läst dikten på KB och den är (tyvärr) undertecknad med signatur - Protus - och det står att författaren är landtman.
 
Jag vill gärna hitta denne Sven Nilsson och hans familj, men de enda Kristinero jag finner på nätet är stadsdelar i Malmö och Tygelsjö. I det här fallet utgår jag från att det är ett torp eller småjordbruk. Jag har också letat i folkräkningen 1900, men ingen där har adress Kristinero - och Sven Nilsson finns det hur många som helst. Med tanke på att dikten publicerades i Norra Skåne antar jag att Sven bodde i Kristianstad län.
 
Är det någon som utifrån ovanstående ledtrådar kan ge mig tips så att jag hittar Sven och hans familj?

172
Stjärnorp / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2013
« skrivet: 2012-07-25, 00:12 »
Jag har tidigare hört en skröna om nämndemannen Anders Johansson i Lida. Den finns även publicerad i nättidningen Glimten. Så här berättas det:
 
Nämndeman Anders Petter i Lida och hans piga var på väg till marknaden då pigan hittade en plånbok som hon överlämnade till sin husbonde. Han fick behålla plånboken då ingen anmälde sig sakna den. För pengarna som låg i den köpte han gårdarna Lida och Sunnorp. Pigan fick sin Amerikaresa betald av honom som ersättning (eller kanske för att hindra henne att skvallra/komma med anspråk senare?). Man tror att det var greve Gyldenstolpe som tappat plånboken men skämdes för att tala om detta.
 
I Arvids bok om Stjärnorp berättas följande:
Under 1800-talets förra del hörde flera gårdar i Stjärnorp till Ljung. Men vid greve Carl August Gyldenstolpes konkurs vid Ljung 1867 köptes Sunnorp av brukaren, nämndemannen Anders Petter Johansson, f 1821. Han kom som brukare 1846 och köpte sedan gården tillsammans med Lida.  
 
Tidsmässigt får jag inte riktigt ihop detta. Anders står som ägare först i AI:11, som börjar 1874; dessförinnan är han brukare. Den enda piga på Sunnorp som reser till Amerika gör det juni 1873. Detta tyder ju på att plånboken skulle ha hittats 1872 eller 1873. Då var Gyldenstolpe sedan länge borta från Ljung, så man kan fråga sig om plånboken verkligen kunde ha legat i många år i skogen (jag vill minnas att min version av skrönan sa att plånboken hittades i skogen mellan Ljung och Stjärnorp). Eller fick de vänta i fem år innan de fick besked om att behålla pengarna???
 
Är det möjligtvis någon av er som känner till historien?

173
Oskarshamn / Äldre inlägg (arkiv) till 25 januari, 2013
« skrivet: 2012-07-09, 21:32 »
Förlåt, det var jag som skrev fel. Inte heller Fredriksbergsgatan finns på kartan - har kollat både Eniro, hitta.se och Google maps. Vet du var den låg/ligger?

174
Oskarshamn / Äldre inlägg (arkiv) till 25 januari, 2013
« skrivet: 2012-07-09, 20:46 »
Har nu försökt hitta Fredriksbergsvägen på kartan, men lyckas inte. Antar att den låg i närheten av Fredriksberg, men vet du något närmare? Eller är alla hus rivna och vägarna så omdragna att man inte kan få någon bild av hur det såg ut?

175
Oskarshamn / Äldre inlägg (arkiv) till 25 januari, 2013
« skrivet: 2012-07-09, 20:39 »
Stort tack Sam!

176
Döderhult / Äldre inlägg (arkiv) till 26 september, 2012
« skrivet: 2012-07-09, 13:29 »
I Döderhult AI:12 (1852-1860), sid 551, bor skräddaren Carl Peter Nilsson med familj i ett hus/torp som heter Friden. Det är förmodligen därför han tar sig namnet Friberg. Min fråga är nu: känner någon  till om huset Friden fortfarande finns kvar?

177
Oskarshamn / Äldre inlägg (arkiv) till 09 juli, 2012
« skrivet: 2012-07-09, 12:20 »
I registren för Oskarshamn anges ju adresser som nummer. Finns det något register där man kan förvandla dessa kvartersnummer till dagens adresser? Jag söker speciellt nr 350 h.

178
Värna / Äldre inlägg (arkiv) till 26 februari, 2013
« skrivet: 2012-06-18, 14:54 »
När Magnus föds den 17 nov 1822 i Värna står han som Jacobsson. Hans far är Jacob Ramundsson Öhrström, modern Anna Brita Kindstrand. I husförhörslängden för Värna finns Magnus med familj i Bersbo. Det noteras där Ändrat namnet Örström 42. Efter detta kallar han sig för Carlsson.
 
Jag har träffat på ytterligare en person i Värna som tycks byta namn till Carlsson, denna gång från Petersson. Jag undrar därför: Var dessa namnbyten en liten egenhet man hade i Bersbo   eller finns det någon annan förklaring?

179
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juli, 2012
« skrivet: 2012-06-08, 17:58 »
Bra, då testar vi det!

180
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juli, 2012
« skrivet: 2012-06-07, 20:55 »
Å så intressant! Det är inte så att du har en scanner och skulle kunna scanna in artikeln till mig? Eller kopiera den och posta? Självklart betalar jag vad det kostar.

181
Porträttfynd (enskilda bilder) / Svensk jazzdiggare i New York
« skrivet: 2012-06-07, 20:47 »
Jag har faktiskt konsulterat OrkesterJournalen, som i sin tur har satt två experter på svensk jazzhistoria på detta. Ingen har hört talas om Johnny, så han var nog helt enkelt hobbymusiker, om än en duktig sådan.

182
Porträttfynd (enskilda bilder) / Svensk jazzdiggare i New York
« skrivet: 2012-06-07, 15:44 »
Det känns som om det vore lite för lite underlag... När man inte ens säkert vet vad människan heter är det nog svårt - och lite integritetskränkande också. Men visst är det en spännande historia!

183
Porträttfynd (enskilda bilder) / Svensk jazzdiggare i New York
« skrivet: 2012-06-07, 15:38 »
Nej, det här är en lång historia. En bekants bekant i USA berättade att hennes mor träffade svensken Johnny Johnston 1948 i New York. Hon var 22, han var ca 27. De hade sedan sällskap i drygt ett år. Johnny spelade saxofon och de vistades mycket på jazzklubbarna i stan. I slutet av 1949 åkte han hem till Sverige, oklart varför. I mitten av 1950 föddes Pat...
 
Johnny kom tillbaka till USA en gång till, det var 1952 eller 1953. Han hade då ingen aning om att han hade en dotter! Dock berättade han då att han hade fru och barn hemma i Sverige och att han måste åka tillbaka. Sedan dess har ingen hört av honom, det enda Pat har är en bild av sin far...
 
Hon har med åren tänkt mer och mer på det faktum att hon faktiskt har halvsyskon i Sverige och ville därför att jag skulle göra ett försök att identifiera fadern. Något som jag hittills, trots idogt letande i alla tänkbara arkiv, inte har lyckats med och förmodligen inte heller kommer att lyckas med. Personen ifråga kan ju ha hetat Johan Johansson eller John Johnsson eller vad som helst och sedan försökt amerikanisera sitt namn när han var over there.

184
Porträttfynd (enskilda bilder) / Svensk jazzdiggare i New York
« skrivet: 2012-06-07, 13:49 »
Jag har också tittat på denne man, men mannen på bilden lär absolut ha varit svensk och dessutom född ca 1920. I och för sig kan han ha ljugit om sin ålder, men nog borde amerikanerna ha märkt om han pratade engelska på en engelsmans vis eller som en svensk? Tack ändå.

185
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juni, 2012
« skrivet: 2012-06-05, 11:05 »
Fick just veta att stugan ifråga ligger i Västra Torsås, så jakten fortsätter där.

186
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juli, 2012
« skrivet: 2012-06-05, 11:03 »
Hej! Den här bilden från 1929 föreställer Magnus och Ida Jonsson utanför sin stuga Fridhem i Öveshult. Både Magnus och Ida hade bott i USA och den amerikanska släkten vill gärna veta om huset finns kvar. Är det någon med lokalkännedom som vet?



187
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juni, 2012
« skrivet: 2012-06-04, 20:46 »
Å, finns det en sådan bok? Det finns inga bilder så du kan avgöra om det är samma hus? Tydligen kallades huset omväxlande Sjödalen, Sjöbo och Sjöbacken. Klas Holmberg var en av bröderna som bodde där, han dog 1954 och hans bröder bodde kvar; Bror Gunnar till 1966, Bernt Viktor till 1971.

188
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juni, 2012
« skrivet: 2012-06-04, 18:19 »
Hej! Ett antal personer ur familjen Holmberg från Västra Torsås bodde under många år - från ca 1917 till in på 1970-talet - på Sjödalen, Bredanäs i Virestad. Jag har ett foto med två personer och min fråga är nu: kan någon med lokalkännedom möjligtvis säga om stugan ifråga är Sjödalen?

189
Bräkne-Hoby / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-06-25
« skrivet: 2012-05-04, 09:30 »
Stort tack för hjälpen Annika!

190
Bräkne-Hoby / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-06-25
« skrivet: 2012-05-03, 18:00 »
Ja, där ser man, man ska läsa hela tråden. Det är inte någon på detta forum som äger cd:n och kan kolla vad det står på Anm 364?  Jag är bara ytterst tillfälligt på digital utflykt till Blekinge, håller mig annars i Östergötland och hjälper gärna till där som gentjänst.

191
Bräkne-Hoby / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-06-25
« skrivet: 2012-05-03, 12:50 »
I AI:23 sid 24 (bild 31) står på Ola Pehrsson Anm 364. Jag ser ovan att Vanja skriver om den s k Anmärkningsboken, men frågan är: var får man tag på den? Det vore ju spännande att se vad Ola hade gjort...

192
Hov / Äldre inlägg (arkiv) till 29 december, 2012
« skrivet: 2012-05-02, 11:49 »
Åke, du är fantastisk! Tack så hemskt mycket för detta.

193
Hov / Äldre inlägg (arkiv) till 29 december, 2012
« skrivet: 2012-05-01, 22:44 »
Äsch, nu krånglade det till sig igen. Jag hittar henne inte i AI:10, hon finns inte på nr 146 som hon gör i AI:12 och inte finns det någon notering om inflyttning i den senare. Hittar henne inte i födelseboken för Grevbäck heller, har gått igenom ett antal år eftersom hon uppges vara 20 år 1831 i födelseboken Hov, samtidigt som hon uppges vara född 1807 i husförhörslängderna i Vadstena. Är detta någon du har i dina rullor, så du även har dessa uppgifter? Jag vill så gärna hitta hennes föräldrar också.
 
Man blir ju lätt chockad när man ser hur många som dog i koleraepidemin 1834. Hittade Föreningen Gamla Vadstenas småskrift När koleran kom till Vadstena i bokhyllan - utmärkt kvällslitteratur i detta sammanhang

194
Hov / Äldre inlägg (arkiv) till 29 december, 2012
« skrivet: 2012-05-01, 21:01 »
Åke, vad säger man? Jättestort tack!! 8/3 är OK, för han står som född då genom åren ända till sin död 1890; det är bara födelseboken i Hov som säger någonting annat.

195
Hov / Äldre inlägg (arkiv) till 29 december, 2012
« skrivet: 2012-05-01, 19:13 »
Den 9 mars 1831 föds Carl August, oägta, son af pig från Wadstena Anna Stina Jonsdr 20. Test: Statdr vid Hofgården Magnus Jonsson med H Anna Stina Pettersdr. Stalldr Pettersson med H Stina Pärsdotter, äfven från Hofgården
 
Jag har nu gått igenom alla sidorna där Hovgården eller dess ägor förekommer i husförhörslängderna, både den som slutar 1830 och den som börjar 1831. Ingenstans hittar jag Anna Stina Jonsdotter. Förmodligen bodde hon verkligen i Vadstena och var bara i Hov för att föda barnet, förmodligen hos en släkting. Det är då ingen vågad gissning att denne släkting (bror?) är Magnus Jonsson.  
 
Därför gick jag igenom längderna igen, men utan att hitta vare sig honom, hans hustru, stalldrängen Pettersson eller hans hustru. Jag tycker det är jättekonstigt, eftersom det så uttryckligen står att både Magnus Jonsson och stalldrängen Pettersson bodde vid Hovgården.
 
Jag tappar alltså bort Anna Stina och hennes son här. Jag har följt sonen bakåt och hittar honom 1835, då han flyttar från Vadstena till Nässja och blir fosterbarn. Han finns i inflyttningslängden för Nässja, men inte i utflyttningslängden för Vadstena. Suck!
 
Kan någon med lokalkännedom ge mig ett tips på hur jag kan gå vidare? Finns det andra gårdar som de kan bo på, fast det ändå anges i födelseboken att de bor på Hovgården? Jag vill så väldigt gärna hitta Anna Stina och hennes son i Vadstena också!

196
Motala / Äldre inlägg (arkiv) till 03 oktober, 2012
« skrivet: 2012-04-18, 14:40 »
Tack snälla Ann-Mari. Det här är ju pinsamt; jag ögnade faktiskt födelseboken 1857 för Motala, men tycks inte ha varit uppmärksam på detta. Det ska bli jättespännande att se vad i historien som stämmer!

197
Motala / Äldre inlägg (arkiv) till 03 oktober, 2012
« skrivet: 2012-04-18, 14:01 »
Via en bekant i Australien har jag hört en ganska otrolig historia. På vinst och förlust lägger jag ut den här och hoppas att någon har hört talas om denna händelse och kan ge tips om vilka personer det gällde.
 
Charles Hebbut Monson (förmodligen Carl/Karl Herbert Månsson) föddes i Motala (snarare i Motalatrakten) ca 1857. Han blev sjöman och i England träffade han sin blivande fru. De flyttade till Brisbane, Australien, där de gifte sig 1882.  
 
Carls far hette Charles Auguste Lennon Monson (Carl/Karl Månsson, vad Lennon är en förvanskning av har jag inte kommit på, Lindén kanske?) och modern hette Louise Albertine Olson (troligen Lovisa Albertina Olsdotter). Fadern var sjökapten. Både han och hustrun dog då det fartyg de befann sig på förliste. Sonen måste ha varit hemma, för han överlevde. Ingen tycks veta var detta fartyg förliste, men om man var sjökapten och bodde i Motala så känns väl Vättern ganska troligt  Å andra sidan kan de ju också ha varit på långresa någon annanstans. Händelsen måste ha utspelats efter Carls födelse ca 1857, men före 1880 (åtminstone hittar jag dem inte i folkräkningen).
 
Jag är naturligtvis medveten om att detta är som att leta efter en nål i en höstack, men samtidigt är jag en stark anhängare av serendipity, så vem vet...

198
Järrestad / Järrestad
« skrivet: 2012-04-13, 17:28 »
I Järrestad AI:7 (1847-1861) finns det på sid 114 någonting som kallas Fattigplatsen. Där bor f d husaren Olof Hansson Dobritz med familj och även hans son muraren Nils Olsson Rosengren med sin familj. De uppges vara utfattiga och svaga. Är det någon som känner till något om fattigplatsen, vad det var för ett ställe?  Jag är också nyfiken på varför Nils tog namnet Rosengren?

199
Västra Vemmerlöv / Västra Vemmerlöv
« skrivet: 2012-02-20, 22:35 »
Mellan Västra Vemmenhög och Östra Vemmenhög flyter en å. Något namn har den inte på någon av de kartor jag konsulterat. Kan någon med lokalkännedom berätta för mig vad ån heter?

200
Förnamn - V W / Valentin
« skrivet: 2012-02-14, 10:51 »
Med anledning av dagen - Alla hjärtans dag och namnsdag Valentin - började jag fundera på de personer i min släkt som bär detta namn. Det är ett antal och alla har sina rötter i Ljung och Flistad. Den äldste jag har hittat är Karl Valentin, född på Södra Lund den 22 feb 1887. Eftersom de flesta andra i släkten heter Anders och Petter och liknande vanliga namn kan jag inte låta bli att undra: varifrån fick de namnet Valentin? Har någon av er också förfäder med detta namn och/eller kan förklara hur en fattig torparpojke kunde få ett så stiligt namn?
 
Detta inlägg flyttades den 9 april 2012 från Landskap, Östergötland, Socknar, Flistad.
Magnus Hjärtström, moderator för Östergötland

201
Blentarp / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-11-10
« skrivet: 2012-02-03, 11:21 »
Jodå, man ser Hylla sydost om Blentarp på Eniros kartor. Ett flygfoto visar att det finns några enstaka hus där, men kanske är det bara fritidshus numera?

202
Blentarp / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-11-10
« skrivet: 2012-02-03, 10:37 »
Skomakaren Nils Mårtensson Wernström föddes 1823 i Hylla by nr 6. Är det någon som känner till om Hylla by fortfarande existerar? Den finns på kartan, men jag får inga träffar på internet och det tycks inte vara någon som har Hylla som adress. Mina amerikanska vänner planerar en resa till det gamla landet och de platser deras förfäder bodde på, men frågan är om det finns någonting att se i Hylla?

203
Villie / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-04-13
« skrivet: 2012-02-02, 19:02 »
Nils Wernström var skomakare och bosatt på Tufveslund i Södra Villie på 1850-talet. Är det någon som känner till om huset finns kvar eller åtminstone var det låg?

204
Hassle-Bösarp / Hassle-Bösarp
« skrivet: 2012-02-02, 16:24 »
Den 19 januari 1792 föds Christian som son till ryttaren Pehr Wernström. Jag är intresserad av att veta varifrån namnet Wernström kommer. I Östergötland har vi en släkt Wernström som härstammar från orten Värna, men finns det någon plats i Hassle-Bösarp med omnejd som han kan antas ha tagit sitt soldatnamn från? Tyvärr går ju inte husförhörslängderna så här långt tillbaka.

205
Jag är ganska säker på att de inte var släkt. Mari Ade kom från Östersund och hennes far hette Andersson, medan Sverker Ahde kom från Hova i Västergötland och hade en far vid namn A.D. Svensson. Maris far Jonas Ingvar Andersson var född 1902, dvs samma år som Sverker, så de kan inte heller ha varit syskon. Mari hette Ade redan när hon var med i Knäpp Upp, medan hon och Jules Sylvain träffades först 1960 (om man nu beaktar möjligheten att det var han som fick henne att byt namn efter att ha jobbat ihop med Sverker redan på 1920- och 1930-talen).

206
Silbodal / Äldre inlägg (arkiv) till 23 februari, 2014
« skrivet: 2012-01-18, 22:01 »
Jag har hittat Erik Nilsson, handlare i Årjäng, på sid 356 rad 17. Enligt AI:20 flyttar han dock dit först 1874, har inte hittat honom i AI:19. Kan du förresten tyda var han är född???
 
Cecilia vistas hos skräddare Andersson före 1869, för när resten av familjen emigrerar flyttas hon längst ner på sidan med sin son.
 
Jag hittar henne inte på sid 382 i AI:23 och det verkar konstigt att hon skulle finnas kvar så långt efteråt. Prästen har ju själv skrivit in i AI:20, sid 400, att hon reste till USA 1872. Som sagt: inte världens mest noggranna präst tydligen...
 
Anledningen till att jag gärna vill veta var hon vistades 1870-1872 är att familjen i USA bestämt hävdar att hon var änka när hon emigrerade. Teoretiskt sett kan hon naturligtvis ha gift sig under perioden, men jag tvivlar. Hon står som piga i Emiweb, men det registret baseras ju på husförhörslängder o d, som i detta fall inte är helt pålitliga. I Emihamn har hon ingen titel och jag tycker kanske att hon borde ha stått som änka om hon nu var det.

207
Silbodal / Äldre inlägg (arkiv) till 23 februari, 2014
« skrivet: 2012-01-18, 11:44 »
Jag får ingen riktig reda på en familj i Årjäng och jag får känslan av att prästen var ganska slarvig. Det är Nils Andersson med familj, som i AI:19 bor på sid 349. Det noteras att fadern och några av sönerna flyttar till Amerika 1869 och i utflyttningslängden hittar man honom som nr 1. Där skrivs först att han reser med alla sina barn, men efteråt är dottern Cecilia struken. Det står också i husförhörslängden att hon stannar kvar på hemorten. (1870 införs dock sonen Leonard/Lennart som nr 65 i utflyttningslängden trots att han flyttade redan 1869...)
 
I AI:20 finns Cecilia med son på sid 373. Hon står som utf(lyttad?) och utsockn(es). Där finns en lite märklig notering som jag inte riktigt förstår; vad står u.g. + datum 6/11 1870 för?
 

 
 
Hon reser till Amerika 1872 (29 november 1872 enligt Emihamn) och är då gravid. I Silbodal noteras hon inte i utflyttningslängden utan förs över till sid 400, förteckningen över utsocknes. Jag skulle så gärna vilja veta vad hon gjorde mellan 1870 och 1872. Har någon träffat på Cecilia och vet något mer?

208
Bäcke / Bäcke
« skrivet: 2011-11-28, 21:57 »
Tack snälla Åke för tipset!

209
Bäcke / Bäcke
« skrivet: 2011-11-28, 12:31 »
När Brita Jansdotter föds den 27 november 1799 uppges hennes mor heta Kjerstin. Går man sedan till husförhörslängden (AI:2 1798-1811) så heter Johan/Jan Anderssons hustru Maria Svensdotter. Även i AI:3 heter hon så. Är det någon som har träffat på någon förklaring till detta eller kan jag utgå från att Kjerstin är ett rent skrivfel?

210
Vedby / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-11-01
« skrivet: 2011-11-01, 11:26 »
Till Stig och Hjördis här ovan:
 
Jag har också brottats med Bengt Qvist. Hittade honom idag i Åstorp, Björnekulla (AI:2 sid 5), som dräng på den gård där hans blivande hustru Anna växte upp! Han står där som Bengt BENGTSSON, född 7 mars 1794 i Vedby. Någon som har en lämplig Bengt som kan vara fadern???

211
Härryda / Äldre inlägg (arkiv) till 28 september, 2011
« skrivet: 2011-09-17, 17:21 »
Å tack, så bra!

212
Härryda / Äldre inlägg (arkiv) till 28 september, 2011
« skrivet: 2011-09-17, 16:54 »
På flera ställen i Härryda AI:10 förekommer följande notering:


 
Jag ser naturligtvis att det står Föräldrarne, se betyget! men vad är det för ord som nästan ser ut som Gibraltar???
 
Här förekommer ordet på en annan sida:


 
 
Kan någon berätta för mig vad det egentligen står och vad det i så fall innebär?

213
Ål / Äldre inlägg (arkiv) till 12 juni, 2012
« skrivet: 2011-08-29, 19:31 »
Långbergs Anders Andersson föds den 9 oktober 1791 i Långberg i Ål. Även hans ättlingar bär sedan prefixet Långbergs genom åren. Är det någon med lokalkunskap som kan berätta något om Långberg? Var det en by, en gård eller ett torp? Finns platsen där Anders föddes kvar?

214
Ysby / Ysby
« skrivet: 2011-08-23, 15:18 »
Ja, jag har också sett denne Lars och blir mer och mer övertygad om att det är han (trots att det är fel föräldrar). Allt annat stämmer så bra. Vi lär väl aldrig få veta varför det står som det gör i death certificate från New York, för någon Joh(a)n eller Clara Ulin med koppling till Ysby hittar jag absolut inte. Tack för hjälpen i alla fall - du stärker mig i förvissningen om att detta är min Lars

215
Ysby / Ysby
« skrivet: 2011-08-23, 12:49 »
Tack Niklas, det var bra försök. Jag tror dock att paret ifråga finns i Halland eller något av de näraliggande områdena.

216
Ysby / Ysby
« skrivet: 2011-08-22, 14:31 »
Har någon träffat på en Johan Ulin, gift med Clara? De hade en son född 1860, okänt var. I släktarkivet finns en bild på en gravsten tillhörande Nils Ulin med familj i Ysby, Halland. Något släktskap får man väl utgå från att det fanns mellan familjerna; Ulin är ju inte SÅ vanligt.
 
Jag inser att detta är som att leta efter en nål i en höstack. Jag har inga födelseår eller -platser på Johan och Clara och ingen födelseort på sonen. Vet inte heller vad sonen hette, hans namn blev Louis i Amerika och kan alltså ha varit t ex Lars, Ludvig eller Lorentz t ex. Men: i hans dödscertifikat från New York uppges tydligt hans föräldrar vara John Ulin and Clara, Ysby.

217
Lerbäck / Äldre inlägg (arkiv) till 28 maj, 2013
« skrivet: 2011-08-17, 12:37 »
Johan Albert  föddes 2 juni 1833 i Klockarhyttan. Lerbäck. Han tar senare namnet Sundin. Hans far var Jan Fredrik Olsson.
 
Det finns också andra i Lerbäck med namnet Sundin, där jag inte har hittat något samband. De stammar från Anders Gustaf Jönsson.
 
Är det någon som vet varifrån Sundin-namnet kom, någon plats i Lerbäck t ex?

218
Fridlevstad / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-11-04
« skrivet: 2011-08-12, 21:37 »
Ja, honom har jag sett, men att Oluf Månsson skulle bli Ola Carlsson känns inte så troligt...

219
Fridlevstad / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-11-04
« skrivet: 2011-08-09, 19:51 »
På 1860-talet bor Ola Carlsson med familj i Femmeryd, Jämjö. Han uppges vara född 5 juni 1825 i Fridlevstad och dör i Jämjö 1867. Jag hittar honom inte i födelseboken i Fridlevstad och där finns dessutom i stort sett ingen som heter Ola, vilket får mig att tro att han föddes i någon annan församling. När han dör den 8 mars 1867 uppges han vara 41 år 9 mån 2 dagar, vilket ju stämmer ganska bra med uppgivet födelsedatum.
 
Jag har följt honom genom åren; 1866 inflyttad till Jämjö från Kristianopel och 1860 från Lösen till K. 1852 bor han i Hejetorp nr 40 i Rödeby (AI:13 s 402) och även där uppges han vara född i Fridlevstad. Han är inflyttad från Nättraby 1848, men finns inte i utflyttningslängden där.
 
Är det någon som känner till Ola Carlsson, som gifte sig med Elin Svensdotter från Rödeby, så är jag oerhört tacksam för alla tips!

220
Björketorp / Äldre inlägg (arkiv) till 07 oktober, 2011
« skrivet: 2011-07-29, 18:06 »
Tack för hjälpen!

221
Björketorp / Äldre inlägg (arkiv) till 07 oktober, 2011
« skrivet: 2011-07-20, 12:53 »
Så tog det stopp igen. Fadern Lars Svensson, avskedad soldat, då under namnet Björk, uppges vara född den 3 mars 1802, ingen uppgift om var. Hustrun hittar jag i födelseboken Hyssna, men Lars hittar jag ingenstans. I DISBYT finns han noterad som född 1802 i Bollebygd, men jag hittar honom inte likafullt. Finns även han på den eminenta cd:n månne..?

222
Björketorp / Äldre inlägg (arkiv) till 07 oktober, 2011
« skrivet: 2011-07-20, 11:40 »
Tack snälla du för hjälpen - det hade jag ju ingen tanke på att det kunde vara Bollebygd.

223
Björketorp / Äldre inlägg (arkiv) till 07 oktober, 2011
« skrivet: 2011-07-20, 09:00 »
Jag har en familj i Kärret, som ställer till problem för mig.  
 
Anna Brita Larsdotter uppges i alla husförhörslängder vara född den 16 feb 1828 i Björketorp. Dock hittar jag henne inte i födelseboken där. Hon gifter sig den 15 maj 1858 enligt husförhörslängden - men finns inte i vigselboken. I folkräkningen 1890 uppges hon vara född i Björketorps Annex - men av förklaringen på AD verkar det som om Björketorp i sig var ett annex. Är det något med Björketorp som jag inte förstår???

224
Tack snälla Camilla! Man är dålig på att ta upp gamla surdegar som denna när det kommer nya källor, får bättra mig

225
Ekshärad / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-05-25
« skrivet: 2011-05-18, 17:18 »
I Wåhle finns ett torp som heter Wåhlberg/Wåhlberget. Men i en husförhörslängd hittar jag något som ser ut som Grundkärre bredvid - se bild. Vet någon om detta var ett annat namn för Wåhlberget?

226
Sandvik / Sandvik
« skrivet: 2011-05-02, 12:38 »
Rättelse av inlägget ovan:
Augustina ska det vara. Svensdotter hette hon vid emigrationen.

227
Sandvik / Sandvik
« skrivet: 2011-04-28, 22:12 »
Augusta, född 6 nov 1838 och dotter till Sven Petter Andreasson i Björnakull, emigrerade i maj 1861. Hon gifte sig med Andrew Johnson och de bodde sedan i Red Bluff i Californien, där Andrew blev en betydande man.
 
Enligt olika källor skulle Andrew Johnson/Anders Johansson ha varit född i Sandvik den 26 okt 1827, men jag hittar honom inte i födelseboken. Är det någon som känner till familjen och kan tipsa mig om var jag kan hitta Anders?

228
Torpa / Äldre inlägg (arkiv) till 20 september, 2012
« skrivet: 2011-04-18, 13:05 »
Är det någon som känner till ifall torpet Sjötorp, som tillhörde Rya, finns kvar alternativt var det låg?

229
Roman / Äldre inlägg (arkiv) till 29 januari, 2014
« skrivet: 2011-04-11, 15:43 »
Jag har Johanna Persdotter Roman, född 29 juli 1830 i Färnebo, gift med Jacob Boström, smed i Älvestorp. Hennes far  (född 1792 i Färnebo) kallar sig ibland Petter Larsson, ibland Petter Larsson Roman. I generationerna före har jag inte hittat namnet Roman: Petters far var Lars Nilsson, född 1741 i Färnebo, modern Lena Segolsdotter, född 1742 i Färnebo. Jag har svårt att få ihop dessa med släkten Roman i Värmland, samtidigt som jag vet att den fanns i Filipstad. Är det någon som kan bringa klarhet i detta?

230
Flistad / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2011
« skrivet: 2011-04-05, 23:01 »
Åke!
 
Tack för fantastisk hjälp! Jag fortsätter att nysta utifrån denna information.
 
Christina

231
Flistad / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2011
« skrivet: 2011-04-03, 15:30 »
Klockaren Salomon Salomonsson uppges vara född 1702 i Flistad. Jag hittar endast en Salomon i födelseboken och hans far uppges vara en ryttare vid namn Salomon (har svårt att läsa vad det står efteråt):  

 
Är det någon som vet mer om vilka hans föräldrar var och var de bodde?

232
Rudskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 18 oktober, 2012
« skrivet: 2011-03-09, 10:43 »
I den husförhörslängd som sträcker sig till 1761 finns Sinnerud (enligt registret), som ser ut så här i del 1

 resp del 2

 
 
I kommande husförhörslängder finns platsen inte med alls. Byter den namn eller vad händer?

233
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-03-04
« skrivet: 2011-03-04, 15:08 »
Jonas Jonsson flyttar från Nysund till Västra Sund i Visnum 1796. När han lämnar Nysund bor han med sin mor och styvfar, när han noteras i Visnum finns också hustru Anna Lisa Larsdotter, född 1765, och sonen Petter, född 1798. Jag har följt familjen genom åren, men det är dåligt med information i husförhörslängderna. Sålunda vet jag inte var hon Anna Lisa var född, inte heller varifrån hon flyttade in (såvitt jag kan se var hon inte född i Visnum 1765). Dessutom kallas hon ibland Larsdotter, ibland Pärsdotter (suck).
 
Är det någon som har känner till Anna Lisa och kan hjälpa mig lite på traven?

234
Söderåkra / Äldre inlägg (arkiv) till 13 april, 2011
« skrivet: 2011-02-28, 18:31 »
Tack snälla Morgan! Nu ser jag att det är dubbel födelseuppgift i början av oktober 1786; såg inte alls noteringen om Petter.
 
Christina

235
Söderåkra / Äldre inlägg (arkiv) till 13 april, 2011
« skrivet: 2011-02-28, 17:43 »
Båtsmannen Petter Stille i Söderåkra gifter sig 1812 med Gertrud Carlsdotter från Kroka. De bosätter sig i Söderåkra och där bor även Petters mor, änkan Lena. I AI:1 uppges Lena vara 40 år, Petter 8 (avser 1790). I AI:2 uppges Lena vara 51 år, Petter 11 år (avser 1801). Petter kan alltså vara född från ca 1782 till 1790. Finns det någon som känner till familjen, och framför allt vet något om Petters far?
 
Hälsningar
Christina i Vadstena

236
Tving / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-05-01
« skrivet: 2011-01-25, 22:16 »
Pinsamt, missade detta. Tack Stig!

237
Tving / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-01-25
« skrivet: 2011-01-25, 12:37 »
Peter Johan Håkansson föds 14 oktober 1815 i Moshult, Algutsboda, H. Han flyttar senare till Tving där han dör i slutet av 1890-talet. Hustrun uppges som gårdmansänka när hon emigrerar i maj 1899 från Boasjö 28 (sid 305 i aktuell husförhörslängd). Jag hittar familjen i husförhörslängden 1884-1894, men därefter finns inga böcker på vare sig Genline eller Svar. Kan någon hjälpa mig med ett dödsdatum för Peter?

238
Mora / Äldre inlägg (arkiv) till 06 december, 2010
« skrivet: 2010-12-02, 10:08 »
Sticko Hans Hansson med familj emigrerar från Risa No 20 1889. Enligt den amerikanska släkten använde de namnet Rissel (antar att det var Risell) i USA. Känner någon till om det var fler från Risa som tog sig detta namn?

239
Norra Finnskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 16 januari, 2011
« skrivet: 2010-11-23, 10:30 »
Tack snälla du. Jag har aldrig rört mig i dessa trakter förr, så jag hade inte en tanke på att titta i Södra Finnskogas dopbok. Nu ska jag göra det  
 
Christina

240
Norra Finnskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 16 januari, 2011
« skrivet: 2010-11-22, 18:01 »
Olof Persson, född 14 sep 1854 i Norra Finnskoga, flyttar i augusti 1880 in till Älvdalen och gifter sig där i december samma år med Kerstin Larsdotter. Jag vill nu gärna hitta Olofs familj i Värmland, men har vissa problem.
 
1. Jag hittar honom inte i flyttlängden.
2. Det är en lucka i födelseböckerna just kring 1854.
3. Jag har gått igenom husförhörslängden för 1854, sida för sida, men hittar ingen som passar helt. Jag hittar en Olof, född 25 sep 1854, oäkta son till Sigrid Eskilsdotter, och jag hittar en annan Olof med en far vid namn Per, men denne är född 7 juli 1854.
 
Är det någon som har en aning om varifrån han kom eller vilka hans föräldrar var?

241
Keiser / Keijser / Keyser / Keiser / Keijser / Keyser
« skrivet: 2010-11-10, 15:34 »
Jag söker en Lena Kiser, som levde 1821-1846, förmodligen i Småland. Jag tror att Kiser är en förvanskning av Keijser/Keyser. Är det någon som känner till henne?

242
Finns det någon som känner till var tomt 111 utom staden låg/ligger?

243
Skara / Äldre inlägg (arkiv) till 28 juni, 2011
« skrivet: 2010-10-19, 12:24 »
Anders Alfrid Svensson föddes 23 juli 1863 i Skara. Han utvandrade 5 april 1881 från W Nattorp. Är det någon som känner till hans vidare öden och äventyr over there? Jag söker nämligen en man som bodde i Minnesota 1895 och dog tämligen snart därefter. Han var gift med Agda, som sannolikt kom från Västergötland, och de enda uppgifter jag har om honom är hans namn, A A Swanson, hans ålder 35 (nåja, inte alltid helt korrekt i folkräkningarna) och att han hade varit 14 år i USA. Anders Alfrid stämmer ganska bra, men jag har inte lyckats koppla ihop de två och därför hoppas jag att någon i Skara känner till personen ifråga.

244
Knislinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-03-01
« skrivet: 2010-10-02, 11:47 »
Nej, det står arb. Men jag har bara träffat på arbeterskor i de stora städerna, inte på landsbygden som detta väl är.

245
Knislinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-03-01
« skrivet: 2010-10-01, 18:04 »
Om släkten Wachtmeister ägde slottet så hade de säkert besök av kungligheter då och då. Har också hittat ett slott Sinclairsholm i närheten, är det också en möjlig lösning?
 
Jag har faktiskt aldrig träffat på beteckningen Arbetare på en kvinna förr, de brukar vara pigor och mejerskor och liknande. Vad kan man tänka sig att hon gjorde?

246
Knislinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-03-01
« skrivet: 2010-10-01, 11:07 »
Nils föds i Knislinge den 23 sep 1864. Hans mor är Hanna Persdotter, fader inte angiven. Här har vi en av dessa familjeskrönor där man alltid har vetat att en kunglighet var far till barnet (suck!). Men om vi för ett ögonblick bestämmer oss för att tro på denna skröna så vill jag gärna ha synpunkter på följande från någon som känner till Knislingebygden:
 
Hanna bodde på Knislinge No 9 från början av december 1863. Hon var 23 år och uppges vara arbetare. Finns det någon rimlig chans att hon kan ha bott där, men arbetat på något slott i närheten och där träffat en kunglighet? Med tanke på tiden, 1863, tänker jag kanske först och främst på den ökände kvinnokarlen Karl XV, som ju också var hertig av Skåne...

247
Hjärsås / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-10-29
« skrivet: 2010-09-30, 18:17 »
Nils föds i Hjärsås den 23 sep 1864. Hans mor Hanna Persdotter bor under denna tid i Knislinge, men överallt står Hjärsås som födelseort för Nils.  När Hanna gifter sig 1869 anges Nils som hennes son utom äktenskapet och jag hoppas nu att någon känner till någonting om hans fader; födelseboken för 1864 finns ju inte.

248
Lerum / Äldre inlägg (arkiv) till 05 september, 2010
« skrivet: 2010-09-02, 09:48 »
Sara Maria Malmgren gifter sig 1827 med Johannes Svensson och flyttar till honom i Lerum. 1830 bor de på Gullingsbo Södra. Hon uppges vara född 17 juni 1798.
 
På nätet hittar jag en renskrift från Alingsås Släktforskarförening, där hon uppges vara född 1798?? Alingsås.
 
Är det någon som vet när och var hon i själva verket var född?

249
Porträttfynd (enskilda bilder) / Svensk jazzdiggare i New York
« skrivet: 2010-08-24, 10:41 »

Den här mannen bodde i New York i slutet av 1940-talet. Han spelade saxofon, förmodligen endast till husbehov, och frekventerade stadens jazzklubbar. Han kallade sig för Johnny Johnston i USA, men vad han hette här hemma vet jag inte. Han återvände till Sverige ca 1950 och jag undrar nu: vet någon vem han är/var?

250
Hedvig Eleonora / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-09-03
« skrivet: 2010-08-20, 09:56 »
Ja, jag var inne på Stockholmskällan, men tyvärr verkar den sidan inte gjord för Mac. Får upp en minikarta, men kan inte zooma. Får plöja igenom Djurgårdslängden istället, den är inte så tjock.

251
Hedvig Eleonora / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-09-03
« skrivet: 2010-08-19, 21:14 »
Tack ! Jag misstänkte att det låg på Djurgården, men det finns inte med i husförhörslängden för Kungliga Djurgården. Heter kvarteret något annat också?

252
Hagby / Hagby
« skrivet: 2010-08-19, 13:33 »
Å tack! Jag hade ingen aning om vad han gjorde fram till 1857, då bodde han i Katarina, Stockholm. 1863 bodde han i Hedvig Eleonora. 1885 for han till Amerika och 1890, i folkräkningen, är han hemma igen. Ja, den mannen rörde på sig  Du vet inte möjligtvis någonting om hans hustru Johanna???

253
Hedvig Eleonora / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-09-03
« skrivet: 2010-08-19, 10:31 »
I födelseboken för Hedvig Eleonora 1863 hittar jag denna adress, som jag tyder som No 12 Trädgården. Jag tror att det kan ha legat på Djurgården, men jag hittar det inte i husförhörslängden för vare sig Hedvig Eleonora eller Kungliga Djurgården. Ska jag leta på något annat kvartersnamn, är det någon som vet?  

254
Berggren / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juli, 2014
« skrivet: 2010-08-19, 10:27 »
Ovanstående inlägg hamnade tyvärr fel (har bett Anbytarvärden flytta det), men samtidigt så berör det ju onekligen släkten Berggren. Fadern i sammanhanget var timmermannen Anders Berggren i Stockholm, född 1816 i Hagby, C. Jag har ett hopp från 1863 till 1878, då jag inte hittar honom. Under denna tid dör bland annat hustrun. Är det någon som har forskat på Anders så tar jag gärna emot information.

255
Berggren / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juli, 2014
« skrivet: 2010-08-18, 20:17 »
I födelseboken för Hedvig Eleonora 1863 hittar jag denna adress, som jag tyder som No 12 Trädgården. Jag tror att det kan ha legat på Djurgården, men jag hittar det inte i husförhörslängden för vare sig Hedvig Eleonora eller Kungliga Djurgården. Ska jag leta på något annat kvartersnamn, är det någon som vet?
 
Denna fråga finns också under  och bör besvaras där. Jag låter dock inlägget vara kvar här eftersom det kommer en uppföljande fråga om Anders Berggren i nästa inlägg. / mvh Anders Berg, Moderator Släkter

256
Hagby / Hagby
« skrivet: 2010-08-18, 17:50 »
Anders Berggren flyttar 1833 från Haggården i Hagby till Vänge. Dock saknar såvitt jag kan se Vänge inflyttningslängder för detta år. Är det någon som känner till vart han flyttade eller som i övrigt kan hjälpa mig att spåra honom framåt i tiden?

257
Människor / Axel Nilsson
« skrivet: 2010-08-13, 11:29 »


 
Detta foto föreställer Axel Nilsson i St Louis, Missouri. Han bodde tidigare i Chicago. Hans hustru Hermanna kom från Gotland, men varifrån Axel kom vet jag inte.  
 
Han lär ha utvandrat 1881, men finns inte i emigrationsregistren, vilket får mig att tro att han kom från Skåne och emigrerade via Danmark.
 
Är det möjligtvis någon som känner igen honom?

258
Östervallskog / ÖSTERVALLSKOG
« skrivet: 2010-07-14, 14:04 »
JA, det är klart att det gör - tack snälla. Inte helt lätt att tyda dylika kråkfötter när man inte är bekant med området.

259
Östervallskog / ÖSTERVALLSKOG
« skrivet: 2010-07-14, 13:25 »
I husförhörslängden 1856-1860 för Östervallskog bor Anders Ersson i Björkenäs. Som inflyttningsort anges...ja, vadå? Är det någon som kan hjälpa mig att tyda detta?

260
Älmeboda / Äldre inlägg (arkiv) till 19 juli, 2010
« skrivet: 2010-07-09, 11:58 »
Anton Ferdinand Johansson, född den 4 juni 1877 i Älmeboda (Östergöl), lär ha emigrerat till Amerika utan hustru och barn. Han gifte sig 1897 och paret fick barn 1897, 1899, 1901, 1904 och 1907. Därefter inga fler, trots att församlingsboken sträcker sig till 1915. Jag förmodar därför att han lämnade Älmeboda någon gång 1907 eller strax därefter. Inget är noterat i församlingsboken och därmed finns han inte heller i Emibas/Emiweb. Inte heller hittar jag honom i Emigranten. Är det någon som känner till Anton Ferdinand och vad som hände? Han lär aldrig ha återvänt till familijen!

261
Anders Leander Andersson följs genom åren av en notering att han varit straffad för första resans stöld och att straffet var 14 dagar på vatten och bröd. Detta tycks ha ägt rum 1842, då Anders verkar ha hysts i Åskilnan utan att vara skrifven där. Är det någon som känner till vad som hände?

262
000 Osorterat / Pro Patria
« skrivet: 2010-05-12, 22:23 »
Jodå, jag har också ett barn som föds där (1925) och som har två kända föräldrar. De hade det inte särskilt gott ställt, men kunde säkert inte heller räknas som fattiga. Jag blev också förvånad när jag hittade det, trodde också att det främst var unga, ensamma mödrar som födde på Pro Patria.

263
Anders Eriksson, född i Sverige i oktober 1837 (enligt uppgift i amerikanska folkräkningen 1900) blir så småningom ranchägare i Californien. Med sig har han två söner, Paul född 1873 och Harry född 1871 - båda enligt uppgift i Nya Zeeland. De bosätter sig i USA ca 1889. I amerikanska folkräkningen uppges Pauls och Harrys föräldrar båda vara svenska. Min teori är därför följande:
 
Anders och hans hustru utvandrade till Nya Zeeland någon gång före 1871. Där dog hustrun och Anders flyttade så småningom till USA. Jag vet inte varifrån i Sverige Anders kom och jag vet inte vad hans hustru hette, men jag håller nu tummarna för att någon på Anbytarforum har träffat på dessa emigranter?! Tacksam för varje liten ledtråd.

264
Silte / Äldre inlägg (arkiv) till 18 februari, 2011
« skrivet: 2010-05-11, 10:19 »
Tack för tipset!
 
Christina

265
Silte / Äldre inlägg (arkiv) till 18 februari, 2011
« skrivet: 2010-05-10, 20:43 »
Jag har hjälpt en amerikansk vän att forska på hennes släkt. Det visar sig att två av hennes förfäder kom från Silte; en från Bjärges, en från Smissarve. Hon är mycket intresserad av gårdarna, som tycks ha gått i släkten i generationer, så jag undrar nu: finns det någon historia skriven kring dessa gårdar eller finns det någon person som har koll på denna och som jag skulle kunna kontakta?

266
Byggnader och miljöer / Hus i Ovanåker?
« skrivet: 2010-05-10, 09:04 »
Detta foto fanns bland efterlämningarna av en dam som emigrerade från Ovanåker till Amerika. Hon och hennes man bodde i Östanå, men det kan ju också vara hennes föräldrahem. Finns det någon som kan berätta var huset fanns och om det finns kvar?

267
Film / Teater / Borg, Brita (1926-2010)
« skrivet: 2010-05-05, 14:52 »
Självklart ska Brita Borg finnas med här! Hon uppges ha varit född 10 juni 1926 på Söder i Stockholm. Är det någon som känner till var; församling eller helst förstås gatuadress?

268
Skräddaren Lars Sundberg och hans hustru Brita Christina Dalberg får den 19 feb 1785 en dotter, Ulrica Sophia. Men var bor familjen? Hoppas att någon som känner till S:t Olai bättre kan hjälpa mig; jag känner mig alltid så handikappad när inte födelseboken innehåller någon adressangivelse.

269
Dimbo / Äldre inlägg (arkiv) till 05 juli, 2010
« skrivet: 2010-04-22, 18:19 »
Tack. Jag var inne på Turagården och läste igenom personerna där men tydligen inte tillräckligt noga. Jag får göra det än en gång.

270
Dimbo / Äldre inlägg (arkiv) till 05 juli, 2010
« skrivet: 2010-04-22, 17:25 »
Kan någon hjälpa mig att tyda namnet på gården där Magnus föddes?  

Jag har gått igenom hela husförhörslängden för Dimbo utan att hitta någonting som stämmer. Resten av texten är ju väldigt lätt att läsa, men på gårdsnamnet går jag bet.

271
Axner / Axner
« skrivet: 2010-04-20, 20:30 »
Robert Axner med fru Johanna och sonen Johan emigrerar till USA 1895. Osäkert när de gifter sig; Johanna uppges vara ogift när hon lämnar Stockholm två veckor före avfärden. Sonen, född 1893, är deras gemensamma, men Robert tycks ha vistats i många år i USA; hans etnicitet uppges vara American i passagerarlistorna.  
 
Namnet Axner hittar jag på Johannas mor Johanna Gustava Axner, gift Rundberg, född i Söderhamn och tillhörande ovanstående släkt. Det tycks alltså som om Robert har tagit svärmoderns efternamn - alternativt är även han av släkten Axner.
 
Jag hittar inte Robert i Emiweb och utgår från att han inte hette Axner i efternamn när han emigrerade första gången, vilket enligt någon amerikansk Census var 1886, enligt en annan 1888. I Emigranten finns han endast tillsammans med familjen 1895. Hans födelsedata är enligt Census 1900 november 1866, vilket KAN stämma (motsvarande uppgifter för Johanna är faktiskt korrekta), men naturligtvis inte alls behöver vara rätt.
 
Har någon hört talas om denne främmande fågel i släkten Axner? Då är jag väldigt tacksam för alla tips som kan hjälpa mig att finna Roberts släkt i Sverige.

272
Kila / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-04-14
« skrivet: 2010-03-30, 08:59 »
Tack snälla du.  
 
Det finns en Dordi Lagrell Mosesdotter, född 1710 i Kila, som är dotter till Mose Lagrell Fransson. Såvitt jag vet är Dorotea och Dordi samma namn, så frågan är: kan detta vara ovanstående Dorotea (födelseår stämmer ju med dödsår och ålder)? Dock har denna Dordi inga syskon vid namn Maria och Frans och i så fall faller ju din teori som jag tycker är klart tilltalande.

273
Kila / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-04-14
« skrivet: 2010-03-29, 19:50 »
Gjutaren Moses Laurell föds 1788 i Svärta. Hans far, gjutaren Moses Laurell, uppges i husförhörslängden vara född 1755 i Kila, har på andra ställen sett födelseår 1749 på honom. Enligt familjetraditionen var Moses förfäder invandrade yrkesmän från Frankrike. Min undran är därför: är det någon som känner till om det finns någon förbindelse mellan Moses Laurell och den vallonsläkt Lagrell som höll till vid Stavsjö Bruk i Kila?

274
Brunskog / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-06-13
« skrivet: 2010-03-13, 12:52 »
Jag postade INTE mitt inlägg tre gånger med någon eller några timmar emellan, jag lovar :-) Misstänkte att det var så krångligt, det är alltså bara att kavla upp ärmarna och leta. Tack för hjälpen.

275
Brunskog / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-06-13
« skrivet: 2010-03-12, 12:30 »
Har en person i Brunskog som uppges vara född i Dal och inflyttad från Dal. Eftersom jag helt saknar lokalkännedom hoppas jag att någon kan svara på frågan: Menar då prästen HELA Dalsland eller är det någon speciell socken som kan vara mer befogad att börja söka i? Eller finns det till och med någon plats i Brunskog som betecknades Dal?

276
Brunskog / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-06-13
« skrivet: 2010-03-12, 10:53 »
Har en person i Brunskog som uppges vara född i Dal och inflyttad från Dal. Eftersom jag helt saknar lokalkännedom hoppas jag att någon kan svara på frågan: Menar då prästen HELA Dalsland eller är det någon speciell socken som kan vara mer befogad att börja söka i? Eller finns det till och med någon plats i Brunskog som betecknades Dal?

277
Brunskog / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-06-13
« skrivet: 2010-03-12, 09:38 »
Har en person i Brunskog som uppges vara född i Dal och inflyttad från Dal. Eftersom jag helt saknar lokalkännedom hoppas jag att någon kan svara på frågan: Menar då prästen HELA Dalsland eller är det någon speciell socken som kan vara mer befogad att börja söka i? Eller finns det till och med någon plats i Brunskog som betecknades Dal?

278
Skövde / Äldre inlägg (arkiv) till 12 mars, 2010
« skrivet: 2010-03-07, 15:04 »
Snyggt :-)
Macaduff låter inte otroligt. Men som sagt: hur i hela friden ska vi koppla ihop det med Skövde??? Men jag antar att det fanns en del skotska affärsmän som kom till Göteborg då och då. OM Ellen bodde där en tid SKULLE det ju faktiskt finnas en liten, liten, men dock möjlighet... Jag ska börja rota i släkten Macaduff!

279
Skövde / Äldre inlägg (arkiv) till 12 mars, 2010
« skrivet: 2010-03-06, 14:25 »
Enligt gammal släkttradition ska Ellen, oäkta dotter född 1883, ha haft en far vid namn Rodger Macaluff. Dessutom ska denne man ha varit av mycket fin familj.  
 
Jag tar alltid dylika historier med en nypa salt, men denna historia tycks vara fast förankrad på många håll i släkten och jag börjar nu undra om det finns ett korn av sanning i den.  
 
Namnet - om det är riktigt skrivet - skulle kanske kunna vara skotskt? Dottern hade rött hår till skillnad från övriga släktingar. Vet inte om det betyder något, men modern tycks ha lämnat Skövde högst temporärt för att föda barnet i Göteborgs Garnisonsförsamling (eller också var hon bosatt en tid i Göteborg men fortsatte att vara skriven  hos sina föräldrar i Skövde).
 
Min fråga är nu: har någon av er i er forskning träffat på någon person med namnet Rodger Macaluff eller liknande?
 
PS. Modern hade fyra oäkta barn som använde olika efternamn i vuxen ålder. Ellen kallade sig Dahlström, så för mig känns det naturligare att anta att fadern hette Dahlström. Fanns någon Dahlström av fin familj i Skövde på 1880-talet månne?

280
Lerum / Äldre inlägg (arkiv) till 05 september, 2010
« skrivet: 2010-02-22, 21:42 »
Å tack, då var det bara på Arkiv Digital det var en lucka och inte fanns några utflyttningslängder för dessa år. Vilken exemplariskt ordentlig utflyttningsattest! Står det Landvetters församling Annex? Beror det på det att jag inte hittade honom i födelseboken för Landvetter månne?
 
Har tyvärr inte Genline, eftersom det inte funkar på Mac. Kollade Arkiv Digital på Landsarkivet idag, får ta en närmare titt på Landvetter där när jag hinner till Arkivet nästa gång...

281
Lerum / Äldre inlägg (arkiv) till 05 september, 2010
« skrivet: 2010-02-22, 17:08 »
Johannes Andersson på torpet Lindås Backe uppges i husförhörslängden 1845-54 vara född den 30/3 1823. Det anges ingen socken och jag hittar honom inte i födelseboken för Lerum. Han är inflyttad 1850 från Landvetter, men där finns ingen utflyttningslängd och därmed kan jag inte se varifrån han flyttade. Han är inte heller född 30/3 1823 i Landvetter.
 
Har någon träffat på Johannes, som dör vid 34 års ålder av våda? Han var gift med Brita Maria Svensdotter från Lindås backe och de hade fyra barn.

282
Amnehärad / Äldre inlägg (arkiv) till 11 januari, 2011
« skrivet: 2009-12-18, 13:12 »
Min släkting Olof Isaksson, född 1798, ägde Mellangården nr 2 i Torsvid. Vet någon vem/vilka som ägde gården före honom? Är också intresserad av att veta hur gården skiftades efter hans död 1853.

283
Östra Ryd / Äldre inlägg (arkiv) till 18 april, 2010
« skrivet: 2009-12-02, 09:15 »
År 1812 får Eva Lisa Olofsdotter Almberg ett oäkta barn i Östra Ryd. Barnet får namnet Jonas Jonsson, vilket ger en gissning att fadern heter Jonas eller Johan e d. Är det någon som har forskat på den här släkten och till och med hittat en trolig fader?

284
Ida Sofia Johansdotter leaves Ölmstad in 1885 for North America. She marries in Indiana in 1892 and has two children: Grace Peterson, born 1892, and Mildred Peterson, born 1897. Her husband dies in the early 1900's and she marries August W Johnson in Chicago about 1913. In Census 1930 she is widowed again and  lives in Chicago with her and August's son Herbert William Johnson, born 1913.
 
I would like to connect with descendents of Grace, Mildred and Herbert, but cannot find them on Ancestry as there are too many persons with their names. Does anybody know about this family and can help me connect with someone??? As these would be living persons, please feel free to give them my email address christina/at/lindaryd.se

285
Åsle / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2010
« skrivet: 2009-10-06, 20:41 »
Informationen från Census 1900 är den enda jag har. Det är där jag har fått veta att de är gifta (har varit gifta 3 år) och att de bor i Otter Tail tillsammans med Agdas son från föregående äktenskap. I föregående Census (1895) är Agda gift med A A Svensson, i nästföljande, 1905, hittar jag varken henne eller Teodor. 1910 dyker Teodor upp igen, denna gång som singel (INTE änkling alltså, vilket tyder på att äktenskapet var kort).

286
Åsle / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2010
« skrivet: 2009-10-06, 11:18 »
Så bra att jag fick vigseldatum på Ted och Helga. Jag tror han var gift ett mycket kort tag med Agda; de gifte sig 1897 och 1910 står han som singel. Förmodligen fick de heller inga gemensamma barn. Det är egentligen inte Ted jag är intresserad av, utan jag vill så gärna spåra Agda. Jag har nämligen kontakt med hennes barnbarnsbarn, ättlingarna till Teds styvson.

287
Åsle / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2010
« skrivet: 2009-10-05, 11:51 »
Teodor Bolinder från Åsled emigrerar 1891 till Amerika. 1897 gifter han sig med Agda, änka efter A A Swanson. De bor i Otter Tail, Minnesota. Är det någon som känner till Teodor och framför allt Agda? Jag försöker spåra henne i Sverige, men känner inte till hennes flicknamn. Jag har haft vissa tankar på att Agda kan vara lika med Agda Bogren, som 1883 emigrerar från Åsled, men har inget belägg för detta. Tacksam för varje liten ledtråd!

288
Bogren / Bogren
« skrivet: 2009-10-04, 19:08 »
Agda Charlotta Bogren lämnar 1883 Åsled i Västergötland för att flytta till Rockford i Nordamerika. Är det någon som känner till hennes vidare öden over there, t ex om hon gifter sig med en Bolinder, också han från Åsled? Jag söker nämligen en Agda som på 1890-talet bor i Minnesota, men jag vet inte hennes flicknamn. Eftersom Agda Bogren stämmer rätt väl vad gäller emigrationsår och ålder så håller jag tummarna för att det är henne jag söker!

289
Wells / Wells
« skrivet: 2009-09-26, 14:59 »
Har kontakt med en gren av släkten Wells i USA. Enligt en familjeskröna ska två bröder ha mördat en adelsman här hemma i Sverige och därpå emigrerat för att undgå reprimand. Detta bör ha varit på 1870-talet. För att ytterligare krångla till det bytte bröderna och den ene broderns hustru namn till Wells i USA, så vi har ingen aning om vad de hette före emigrationen. Är det någon som har kommit i kontakt med släkten Wells ELLER som har hört en historia om en mördad adelsman??? Jag vet att det är en vild chansning, men ibland går ju sådana hem!

290
In Census 1895 for Minnesota there is a person, A A Swanson, married to Agda. He is 35 years of age and lives with wife and son in St Paul Ward, Ramsey. He has been in America for 14 years, i.e. immigration 1880-1881.
 
In 1897,  Agda marries another man, so I guess that A A died in 1895 or 1896. Minnesota Death Index is not available for this time.  
 
Does anybody know anything about A A; what A A stands for, family in Sweden etc.

291
Björlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 25 februari, 2010
« skrivet: 2009-09-08, 23:14 »
Josef Nilsson är född 24 feb 1851 i Björlanda. Hans föräldrar är Nils Petersson och Karin Larsdotter. Josef emigrerar förmodligen sedermera till Amerika. Känner någon till familjen, t ex syskon, ev andra familjemedlemmar som emigrerar etc?

292
Bolinder / Bolinder
« skrivet: 2009-09-08, 22:24 »
Theodor Bolinder från Åsled i Västergötland emigrerar 1891 till Amerika. Han gifter sig 1897 med Agda Swanson, född i december 1864 och förmodligen änka efter A A Swanson. Äktenskapet blir kort, förmodligen dör Agda, så när Theodor gifter om sig anges detta nya äktenskap som hans första!
 
Har någon träffat på Agda (flicknamn okänt)? Hon uppges i Census 1895 ha emigrerat från Sverige 1881.

293
Jakob (och Johannes) / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-09-29
« skrivet: 2009-09-04, 12:18 »
Edvard Olsén lämnar den 27 oktober 1882 Göteborg för att resa till Amerika. Han är 48 år och uppges ha med sig dottern Agda, 18, ev också andra medåkande. Det uppges att deras hemförsamling är Stockholm.
 
Jag har tittat i Rotemansarkivet, men han bor inte i de församlingar som är digitaliserade.
 
Är det någon som känner till Edvard Olsén?

294
Malmö / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-12-20
« skrivet: 2009-08-29, 12:02 »
Det står Joseph både i vigselbeviset och i Census 1880. I Census 1885 står det Joe. Därmed tror jag vi kan vara rätt så säkra. Som du säger är det inget väldigt vanligt namn, men jag tror att det kan vara vanligare i vissa delar av landet. Jag har lagt ut en sådan efterlysning under Namn men utan resultat.
 
Jag har tyvärr ingen som helst aning om varifrån han kom, så det känns lite som att famla i mörker.

295
Malmö / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-12-20
« skrivet: 2009-08-28, 12:22 »
Det var tråkigt, men jakten går vidare. Det är ju det som är släktforskningens charm, att man hela tiden går på nitar - och så plötsligt hittar man personen man letat efter så länge! Håll tummarna!

296
Malmö / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-12-20
« skrivet: 2009-08-26, 23:02 »
Lasse! Detta vet jag:
 
Joseph P Nelson bor i Cannon Falls, Minnesota i folkräkningarna 1880 och 1885. Jag har också vigselbeviset när han gifter sig i Vasa, Minnesota 1879. Det uppges att Joseph/Joe är född i Sverige. Födelseåren varierar lite, 1849-1851.  
 
1885 bor Nils Peter Nelson med familjen. Eftersom vi vet att Joseph hade en bror som hette Peter så utgår vi från att det är han.
 
1890 års Census fattas för Goodhue County, så nästa tillgängliga folkräkning är 1895. Då bor hans fru och son samt Peter kvar, medan Joseph är försvunnen. Enligt släkttraditionen gav han sig iväg för att gräva guld.
 
I Census 1885 uppges Peter vara 22 år och ha varit i Amerika 3 år. I Census 1895 uppges han vara 32 år och ha varit i Amerika 13 år. Därmed kan man ganska exakt fastställa hans födelseår till 1861-1862 och emigrationen till 1882-1883. Men man ska aldrig lita för mycket på årtalen i Census, så lite marginal får man ha. Peter lär ha blivit kvar i Minnesota och gifte sig aldrig. Han var auditor, vilket väl var någon sorts kamrer eller revisor. Jag utgår därför från att det inte var någon vanlig lantarbetare och det var därför jag hoppades på ovanstående Peter som ju står som kontorsbiträde.
 
Eftersom jag inte har lyckats hitta någon självklar Joseph som flyttar ut ur Sverige/in i USA inser jag att min chans att hitta honom är via Peter. Men det finns många som heter (Nils) Peter. Mitt mål är alltså att någonstans i Sverige hitta en familj där en Josef emigrerar före 1879 och en Peter ca 1882.
 
Att Peter enligt hfl flyttar till Linköping i början av 80-talet utesluter ju inte att han emigrerade. Finns det någon chans att det fanns ytterligare en son med lämpligt namn, född ca 1850, som var faderns (antar att de inte var gifta 1851 eftersom Jöns var oäkta)? Men å andra sidan borde han ju ha bott med familjen 1862.
 
Jag har kartlagt Josephs hustru och hennes släkt här i Sverige mycket noggrant (de emigrerade från Gränna 1869). Därför skulle jag så väldigt gärna även vilja hitta Josef här hemma. Tacksam för alla uppslag som kan föra mig vidare.

297
Malmö / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-08-26
« skrivet: 2009-08-26, 14:51 »
Det var väl himla tråkigt! Jag köpte annars varianten att Jöns kunde bli Joseph, eftersom han även förekommer som Jo i Amerika. Men tack ändå för ditt engagemang - jättesnällt.

298
Fliseryd / Äldre inlägg (arkiv) till 16 februari, 2010
« skrivet: 2009-08-26, 14:48 »
Det finns en bok som heter Under hängbjörkens skugga och som handlar om livet på Gökhult. Jag tror att författaren heter Gösta Persson. Är det någon som läser detta som har boken och kan tänka sig att sälja den, eller som på annat sätt vet hur jag ska få tag på den? Jag har sökt på internet bland alla antikvariat, men utan resultat.

299
Malmö / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-08-26
« skrivet: 2009-08-24, 21:39 »
Enligt Emigranten emigrerar Nils Peter Nilsson, född ca 1862, från Malmö till USA den 11 aug 1881. Enligt samma databas emigrerar J P Nilsson, född ca 1850, från Skåne Län till USA den 11 april 1871. Min fråga är nu: känner någon till dessa båda och kan upplysa mig om huruvida de är bröder??? Jag söker nämligen med ljus och lykta efter bröderna Joseph P Nelson och Nils Peter Nelson, som senare återfinns i USA men som jag har stora svårigheter att spåra här i Sverige.

300
Geijerstam / Geijerstam
« skrivet: 2009-08-24, 15:00 »
Jag sökte faktiskt på nätet men hittade ingenting. Stort tack båda två - nu blir min amerikanska släkting glad.

301
Geijerstam / Geijerstam
« skrivet: 2009-08-24, 13:30 »
År 1966 inbjöds ett stort antal amerikaner till en sorts hemvändarträff i Jönköping. Där delades ut ett Certificate of Recognition, undertecknat av the governor, vilket jag antar är borgmästaren. Min amerikanska släkting tyder underskriften till ungefär henafheiferstam. Det enda namn jag kommer på som ligger i närheten är af Geijerstam. Känner någon till ifall det fanns en borgmästare i Jönköping 1966 med detta namn?

302
Eksjö / Äldre inlägg (arkiv) till 17 november, 2009
« skrivet: 2009-08-11, 16:34 »
I Helsingörs Avis den 10 juli 1911 läser jag om en tragisk badolycka i Hornbaek, där den svenske skådespelaren Axel Hansson omkom. Han hade strax innan hjälpt till att rädda livet på en hotelldirektör från Eksjö, Per Hansson, som höll på att drunkna. Är det någon som känner till denne hotelldirektör Hansson? Jag funderar nämligen på om de två kunde vara släkt? Axel Hanssons föräldrar hette Julius Scheike Hansson och Jakobina Lund. Modern var danska, så kanske var inte bara Axel utan även Per i Danmark för att hälsa på sina danska släktingar?

303
Roxendorff / Roxendorff
« skrivet: 2009-05-20, 17:58 »
I min forskning har jag träffat på Adolph Roxendorff, född 1743 i Älvestad, Östergötland, men senare bosatt på Öland. Det finns förvånansvärt få uppgifter om Adolph på nätet - är det någon som känner till honom?

304
En släkting till mig avled på Ulleråkers sjukhus 1940 och jag är mycket intresserad av att hitta hans grav. Frågan är var den finns?
 
Han är inte begravd på vare sig Ulleråkers begravningsplats eller i Uppsala domkyrkoförsamling. I dödboken i hans hemförsamling, Linköping, hittar jag följande notering: Begravd 29 aug 1940, attest från Heliga Trefaldighet, Uppsala. Jordf. t. anatomiska inst. i Uppsala
 
Hur tolkar man detta? Har någon träffat på en liknande notering?

305
Kråksmåla / Äldre inlägg (arkiv) till 15 november, 2009
« skrivet: 2008-12-03, 16:48 »
Jag forskar på två olika släkter, båda i Kråksmåla. Enligt släkttraditionen ska de båda ha varit släkt med varandra, men jag har nu kommit bakåt till mitten/slutet av 1700-talet och ännu inte funnit några sådana släktband. Däremot vet jag av erfarenhet att släktlinjerna brukar gå ihop när man kommer ännu längre tillbaka, speciellt när det - som här - rör sig om granngårdar som har brukats av samma släkt i generationer.
 
Är det någon som känner till huruvida det långt tillbaka har förekommit giftermål mellan Kimramåla och  Ögården/Ödegården (Hinshult nr 5)?

306
Kråksmåla / Äldre inlägg (arkiv) till 15 november, 2009
« skrivet: 2008-12-01, 17:17 »
1838 dör Börje Nilsson från Ödegården = Nr 5 Hinshult i Kråksmåla. I dödboken anges att han är död genom våldsverkares åtgärd och i husförhörslängden står Hjelslagen den 27 februari. Är det någon som har forskat vidare på detta och vet vad som egentligen hände stackars Börje?

307
Förnamn - J / Josef
« skrivet: 2008-11-26, 16:10 »
Jag hjälper amerikanska vänner att forska på deras släkt. Rötterna hamnar  till övervägande del i Grännatrakten samt på Visingsö. Dock har vi en gren där jag går bet!
 
En av flickorna från Visingsö gifter sig med en Joseph Nilson i Vasa, Minnesota. De bosätter sig sedan i Cannon Falls. Det enda vi vet om Joseph är att han ska vara född i Sverige. Uppgifterna om födelsedatum varierar, men bör ligga mellan 1848 och 1851. Tyvärr finns han inte med i Census 1900 där mer exakta födelsedata finns.  
 
Jag har letat i alla upptänkliga källor, både i USA och Sverige, men utan resultat. När jag på vinst och förlust kollar födelseböckerna i Gränna med omnejd ser jag att namnet Josef nästan inte förekom i dessa trakter under denna tid. Eftersom namn till stor del är lokala undrar jag nu: känner någon till några socknar (var som helst i Sverige) där Josef var ett vanligt dopnamn vid mitten av 1800-talet?

308
Stålbröst / Stålbröst
« skrivet: 2008-11-03, 15:21 »
I Råneå i Norrbotten fanns under åren 1825-1880 en fältjägare vid namn Erik M Stålbröst. Han hade sex barn: Oskar, Johan, Anna, Vilhelmina, Kristina och Axel Fritiof. De behöver inte nödvändigtvis ha kallat sig Stålbröst, eftersom släkten har bytt namn en hel del och tidigare bl a hetat Fahlgren. Vilhelmina kallade  sig Fahlesson som vuxen och Axel Fritiof står i folkräkningen 1900 som Fritiof Eriksson, skomakare i Luleå.  
 
Vilhelmina är min anmoder och jag är mycket intresserad av att hitta nu levande ättlingar till de andra barnen.

309
Caers / Caers
« skrivet: 2008-09-30, 17:06 »
Tar upp Guns inlägg från 2004 ovan. Gustaf Olof Caërs, f 1843 och död 1890 var ryttmästare i Helsingborg. Han var gift med Hedvig Maria Charlotta Johansson (1859-1942) och hade barnen Anna Maria, f 1883,  gift med postkontrollören Bernhard Andersson, samt Ellen, gift med Axel Roth.  
 
Han var son till Olof Caërs (1808-1884) och dennes hustru Elina Sylvander (1812-1856). Olof är alltså den handlande och possessionat i Gränna som jag själv efterlyser här ovan.
 
Jag har trott att Olof var son till Hans Gustaf Caërs, men enligt Henrik ovan hade Hans Gustaf endast barnen Johan Henrik och Gustaf. Kanske är Olof en kusin till dessa?

310
Säf / Säf
« skrivet: 2008-09-18, 00:48 »
Karl Peter Säf, född i Gränna i juni 1815, emigrerade 1851 till Amerika. Jag försöker nu hjälpa hans amerikanska släkt att få kontakt med sin släkt här i Sverige. Är det någon som har forskat på släkten Säf från Gränna och kanske har koll på nu levande släktingar? Hustrun hette Christina och var född i december 1813.

311
Linköping / Äldre inlägg (arkiv) till 19 januari, 2009
« skrivet: 2008-09-08, 09:49 »
Några släktingar till mig bodde på Tinnerbäckslyckan 9b på 1910-talet. För ett par år sedan hade jag kontakt med en person, som forskade på de människor som levde i den numera försvunna stadsdelen Tinnerbäcken i Linköping (idag norra Hejdegården), men tyvärr har mina mail från honom försvunnit. Kanske kan vi återfå kontakten så här? Eller finns det någon annan som har forskat på detta?  
 
Anledningen till att jag tar upp tråden igen är att min son har engagerat sig i mina - och sina - släktingars öde och nu ägnar sitt stora projektarbete i gymnasiet åt dem. Därför skulle han så gärna vilja veta mera om livet i Tinnerbäcken i början av förra seklet.

312
Caers / Caers
« skrivet: 2008-07-24, 22:00 »
I min forskning på släkten Sylvander har jag träffat på handlanden och possessionaten i Gränna Olof Caërs, gift med Elina Sylvander. Det märkliga är att varken han själv eller hans familj förekommer i folkräkningarna i slutet av 1800-talet! Hur kan det komma sig? Den ende man hittar är sonen Olof.  
 
Jag vet att Olof Sr bodde i Gränna vid sin död 1884 (han och hans hemmaboende barn är nogsamt antecknade i husförhörslängden för Gränna Stadsförsamling), men var höll han hus resten av tiden? Och varför finns han inte i folkräkningarna? Är det någon som känner till honom?

313
Callerström / Callerström
« skrivet: 2008-07-23, 22:55 »
Jag hjälper en god vän att forska på släkten Callerström. Hennes fmfm var Elisabeth Susanna Callerström (1824-1915), dotter till brukspatron Nils Callerström i Påskallavik och gift med häradshövdingen O J Hageus. Jag har sett ett foto på Betty (som hon kallades) och det är en imponerande kvinna som vi båda gärna vill veta mera om.  
 
Jag har kartlagt hennes liv så gott det går med hjälp av sedvanliga källor, men skulle vilja ha mera kött på benen. Är det någon som till äventyrs känner till Betty och kanske till och med kan förmedla några släktskrönor?

314
Vimmerby / Äldre inlägg (arkiv) till 24 juni, 2008
« skrivet: 2008-05-02, 09:26 »
Tack alla som engagerat er i min fråga. Dock undrar jag över några saker. Kristina skriver om träff på Eniro, jag får ingen träff alls på Djurstorp i Vimmerby där. Dessutom har jag fått intrycket att Djurstorp var en ganska stor och betydande gård. Personerna jag forskar på och som bodde där på 1700-talet var kronolänmän och det har även varit en del adel som har bott där enligt mina sökningar på Google. Kan det verkligen vara en så liten obetydlig gård att den är så svår att hitta på kartorna idag? Jag hade föreställt mig en större herrgård.

315
Vimmerby / Äldre inlägg (arkiv) till 24 juni, 2008
« skrivet: 2008-04-30, 11:43 »
Jag har träffat på förfäder som bodde på Djurstorp, men hittar inte gården på dagens karta. Är det samma som Tjurstorp möjligen???

316
Sankt Lars / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-11-27
« skrivet: 2008-04-10, 13:49 »
En väninna till mig har ett porträtt hemma. Detta hängde tidigare på Kallerstad gård, där hennes farföräldrar bodde. Porträttet föreställer Magdalena Wallvik (1672-1755), som var gift med Torsten Rudén. Maken var bl a biskop i Linköping. Finns det någon som känner till släkten och kan förklara hur porträttet hamnade på Kallerstad? Såvitt jag kan se bodde inte Magdalena själv där.

317
Musik / Sylvain, Jules (1900-1968)
« skrivet: 2008-01-18, 15:39 »
Hej Birgitta!
 
Jag har forskat en del om denne fantastiske man och hans äventyrliga liv. Här är hans anor:
 
1 Axel Stig* Hansson. Född den 11 jun 1900 i Hedvig Eleonora, Stockholm. Död i Castiglione della Pescaia, Italien den 29 okt 1968. Yrke: Schlagerkompositör.
 
Stig var aldrig gift. Han hade adoptivsonen Hans Monath från Österrike, född ca 1920.
 
 
2 Axel* Mauritz Samson Hansson. Född den 7 jul 1869 i Horten, Norge. Död i en drunkningsolycka i Hornbaek i Danmark 1911. Yrke: Skådespelare, premiäraktör vid Dramaten.
 
3 Sigrid Valborg* Holmlund. Född den 28 jan 1874 i Stockholm. Död i Stockholm 1942. Yrke: Skådespelare.
 
 
4 Julius Scheike (Hansson). Född den 30 jul 1847 i Stockholm. Yrke: Teaterdirektör, danslärare, varietédirigent.
 
5 Jakobina Fredrika Albertina Lund. Född 1843 i Aalborg, Danmark. Yrke: Dansös.
 
 
6 Nils Oskar Holmlund. Född 1823 i Stockholm. Yrke: Minuthandlare.
 
7 Karolina Sahlström. Född den 20 dec 1845 i Hölö, B.
 
 
10 Jacob Lund. Yrke: Dansör.

318
Undantags- / Fördelstagare
« skrivet: 2008-01-15, 11:58 »
Hittade en notering i husförhörslängden för 1890: Förutägare av Ekeby och har där undantag. Det verkar dock inte vara några släktingar som har köpt, utan helt obekanta personer (åtminstone för mig). Förmodligen trivdes han så bra på gården att han ville bo kvar till sin död. Han var 73 år gammal 1890 och hade en mycket framgångsrik karriär bakom sig, så pengar bör inte ha fattats. Han dog 1895.

319
Undantags- / Fördelstagare
« skrivet: 2008-01-10, 13:07 »
Jag har hittat en man, som såvitt jag förstår var mycket framgångsrik. Han var häradshövding och bodde på en stor gård utanför Stockholm, där han var skriven. Han hade även en lägenhet i centrala Stockholm. 1890 anges han dock som fördelstagare af gården. Eftersom han aldrig var gift och såvitt jag vet inte heller hade några barn, så stämmer ju titeln inte alls med vad som skrivits ovan. Finns någon annan tolkning?

320
Släkter A - Ø / Lund
« skrivet: 2007-12-04, 09:01 »
Stort tack för hjälpen!
 
Carin: Jag har faktiskt försökt med arkivalieronline.dk, men precis som du så tyckte jag att texten var otydlig och svårläst. Men nu när jag vet lite mer ska jag försöka igen.

321
Släkter A - Ø / Lund
« skrivet: 2007-12-03, 17:17 »
Jacob D Lund(h) föddes i Helsingör den 21 maj 1813. Han flyttade 1940 över Sundet till Helsingborg, där han bildade familj. Har någon tillgång till kyrkböckerna för Helsingör och kan hjälpa mig med namnen på Jacobs föräldrar och gärna också var de bodde?

322
Lund / Äldre inlägg (arkiv) till 10 augusti, 2008
« skrivet: 2007-12-03, 13:20 »
Stort tack!
 
Hans namn Jacob och de danska anorna föder en ny fråga.
 
Jacob D Lund var som sagt ff ff till en av mina vänner. Jag har också hjälpt en annan god vän med släktforskningen och funnit att en av hans anor är Jacobina/Jacolina (det står lite olika) Fredrika Albertina Lund, född 1843 i Aalborg, DK. Hennes far, som jag inte vet något om, lär heta Jacob Lund!
 
Nu skulle man ju gärna vilja att mina båda Jacob Lund var samma person, men Jacob D var ju kvartermästare, en sorts militär, medan Jacobinas far lär ha varit dansör, och dessa två yrken tycks mig ganska oförenliga.
 
Är det någon som vet något mer?

323
Lund / Äldre inlägg (arkiv) till 10 augusti, 2008
« skrivet: 2007-12-02, 15:51 »
Jag hjälper en god vän att forska på hans släkt. Hans farfars farfar hette J D Lund och var kvartersmästare i Helsingborg 1845 då sonen Ernst Vieuxtemps Artoit föddes (29 april). Modern hette Matilda Hansson.
 
Tyvärr finns ingen uppgift om var i husförhörslängden familjen finns och ingen närmare adress än Helsingborg uppges. Jag är nyfiken på familjen och på ev franska/vallonska anor (namnen Vieuxtemps och Artoit förbryllar mig). För övrigt tycks namnet Hartvig vara genomgående i släkten.  
 
Känner någon till J D Lund och hans familj?

324
Jag har träffat på Ernst Vieuxtemps Artoit Lund, född i Helsingborg 1845 och son till kvartersmästaren J D Lund. Jag blir lite nyfiken på Ernsts franskklingande andra- och tredjenamn och undrar om någon känner till honom och i så fall vet varför han bär dessa namn. Var någon i släkten fransman? Vallon?

325
Sven Johan Andersson, född 1847 i Ljung, E, lämnade Sverige genom Göteborgs hamn den 24 sep 1869. Han for med ångfartyget Hero, en av Wilsonlinjens ordinarie ångare, till Hull. Som slutdestination angavs Chicago, han skulle alltså gå på en annan båt i Liverpool.
 
Såvitt jag efter flera års forskningsmödor kan konstatera, så kom han aldrig fram till Amerika. Antingen dog han ombord eller - vilket jag finner mer och mer troligt - blev han kvar i England.
 
När jag söker på Ancestry.com får jag flera träffar i England och Skottland på Sven Johan med alternativstavningar, men jag har inte det guldmedlemskap som krävs för att även kolla UK Censuses. Är det någon som har tillgång till detta och skulle kunna hjälpa mig???

326
Stjärnorp / Äldre inlägg (arkiv) till 11 december, 2009
« skrivet: 2007-09-09, 20:48 »
Har någon av er Stjärnorpskännare träffat på en man som blev hängd för häststöld??? En  av mina släktingar lär ha en förfader (på annan linje) som arbetade på Stjärnorps slott, men blev hängd eftersom han misstänktes för häststöld. När detta skulle ha inträffat vet jag inte, men förhoppningsvis har någon av er träffat på händelsen i något sammanhang - jag håller tummarna!
 
Hälsningar Christina

327
Skedevi / Äldre inlägg (arkiv) till 24 juli, 2008
« skrivet: 2007-09-09, 12:33 »
Hej!
 
Jag har lovat en god vän att försöka hitta hans farfar, men de uppgifter har har förbryllar mig. Farfadern lär ha varit italienare, ev från Murano, och arbetat som glasblåsare på Reijmyre glasbruk. Han ska sedan ha tagit sig namnet Eriksson, vilket jag tycker låter konstigt. Hans oäkta dotter föddes 1906, så då bör han ha bott i Rejmyre.
 
Finns det någon som har träffat på denne italienske Eriksson i något sammanhang?!
 
Undrar Christina

328
Sorteras / Födda Vigda Döda Eskilstuna Kommun 1862-1926
« skrivet: 2007-09-04, 19:35 »
Kan någon hitta dödsdatum för Emma Andersson, född 1 sep 1854 i Ljung, E? Jag vet att hon bodde i Eskilstuna 1913.

329
Old topics - From Emigrants (2006-2007) / Nilsson, Nils Peter
« skrivet: 2007-09-04, 12:25 »
Thank you, I will certainly take a closer look on Nils Peter Viktor.
 
Christina

330
Old topics - From Emigrants (2006-2007) / Nilsson, Nils Peter
« skrivet: 2007-08-28, 17:09 »
I found a Nils Peter Nelson in the NY Passenger Lists on Ancestry.com, arriving from Bremen and Southampton on Aug 23, 1884. Birth year 1862. This could very well be the Nils Peter I am looking for.
 
Can anyone help me to find out where in Sweden he came from? As he went via Bremen, he is not in the Emibas.

331
Tack snälla för hjälpen. Tyvärr är det inte min Josef (han gifte sig i Amerika 1879), men nu kan jag åtminstone utesluta Josef i Stocksäter.

332
Jag hittade en 10 år gammal efterlysning som gällde emigranten Josef Nilsson från Stocksäter. Den var insänd av Marianne Henriksson Giusti. Jag har försökt nå henne på den angivna mailadressen, men den är nog tyvärr inaktuell.
 
Är det någon annan som känner till nämnde Josef Nilsson och när han emigrerade? Jag söker nämligen den svenska familjen till Joseph Nelson i Minnesota och jag håller nu tummarna för att det är samma person vi pratar om!

333
Emma Andersson, född 1 sep 1854 i Ljung, E, var 1913 bosatt i Eskilstuna (enligt en systers bouppteckning).  Där finns ingen adress angiven och jag vet inte hur länge hon hade bott där.  
 
Denna Emma hade 1878 emigrerat till Ryssland och tydligen kommit tillbaka. Jag vet inte när, men jag har kollat i folkräkningen 1900 och då finns hon inte vare sig i Eskilstuna eller någon annanstans i Sverige.
 
Är det någon som känner till Emma?

334
Old topics - From Emigrants (2006-2007) / Nilsson, Nils Peter
« skrivet: 2007-08-20, 10:36 »
I have been checking Josef now. He moved to Germany in 1871, back in Mönsterås in 1873, to Stockholm in 1875. He COULD have emigrated from Stockholm and the Söder-cd says he was a sailor. However, in 1884 he moved back to Mönsterås and married.
 
So, unfortunately, this is not the right Josef.

335
Old topics - From Emigrants (2006-2007) / Nilsson, Nils Peter
« skrivet: 2007-08-19, 17:46 »
Thank you so much, I will certainly check this.

336
Old topics - From Emigrants (2006-2007) / Nilsson, Nils Peter
« skrivet: 2007-08-14, 14:13 »
Yes, these are the right persons. Anna is a widow, at least she thinks so (Joseph went to the gold fields and never came back!). Peter stayed in Minnesota, but unfortunately I don't know his wife's name or anything else that could help us find the right Nils Peter. However, I know that Anna called him Peter, not Nils.

337
Old topics - From Emigrants (2006-2007) / Nilsson, Nils Peter
« skrivet: 2007-08-14, 08:40 »
His brother's name is Joseph (or Joe). He is married to Anna Sofia (or Anna S or Annie) and they have a son Frank. The family lives together with Nils Peter (Nils P or Peter) in 1885 and 1895 (1890 Census is not available for Goodhue).  
 
However, in the late 1890's, Joseph and his family moved to Washington State. Peter stayed in Minnesota, but there are a lot of people with the names Nils and Peter Nilson/Nelson and I don't know who is the right one.  
 
By the way, Peter was an auditor, which means he might have had the same job in Sweden(?)

338
Old topics - From Emigrants (2006-2007) / Nilsson, Nils Peter
« skrivet: 2007-08-13, 17:38 »
According to Minnesota Territorial and State Census 1885, Peter Nilson lives in Cannon Falls, Minnesota, together with his brother and family. In Census 1895, he is called Nils P Nilson, still staying with his brother's family, now  in Minneapolis Ward 9. Census 1895 states that he has been in the US for 13 years and is 32 years old.  
 
I suppose this means that his complete name was Nils Peter Nilson (I know his friends used the name Peter) and that he left Sweden about 1882 at the age of 19.
 
Can anybody help me to find him and his family in Sweden???

339
In Census 1910, Anna lives with Frank and a man called Carl K Nelson, boarder (COULD be Frank's relative) in LA City. She stays in California and dies there, in Rosemead, 1954.
 
I know, there is a problem that you cannot find the death index prior to 1900. As the records say that Anna is a widow in 1900, I guess that Joseph died in the periode 1898-1900.

340
Amt: Frederiksborg / Hornbæk
« skrivet: 2007-03-08, 14:58 »
Skådespelaren Axel Hansson från Stockholm dog 1911 vid en drunkningsolycka i Hornbaek. Jag undrar nu om någon har träffat på denna olycka - i dödboken i Hornbaek eller i någon tidning från den tiden. Jag är mycket intresserad av att få veta vad som egentligen hände.

341
Karen,
 
sorry for not answering before.  
 
1. According to the family, Joseph went to the gold fields and never returned. We have a photo of wife Anna from 1898, made in Inglewood, CA. In Census 1900 she lives with her son in Republic, Washington State and the records say she's widowed. I guess that they moved west together and that Joseph continued to the gold fields.
 
2. Anna had 3 children, but only the youngest survived. He's my friend's grandfather.
 
3. The family's name is Nelson nowadays.

342
Thank you everybody. I was interested to hear about the STATE Censuses, but where can I find them? Are they online? I can find some state censuses on Ancestry, but not Minnesota.
 
Christina

343
I am helping a friend in the USA to find his ancestors. His great grandfather was Joseph Nelson, born in 1851 in Sweden. He married in Minnesota in 1879 and his first child was born in September that year. This means he should have arrived in the USA in the periode 1851-1878, with or without his parents.
 
I have been searching the Emigranten cd, but many of the harbours start their records abt 1869, so I cannot find him there. I don't find him in the immigration records on Ancestry either.
 
The only record where I can find him (Joseph P Nilson) is in Census 1880. There he lives with his wife Anna and his son George in Cannon Falls, Minnesota. In Census 1900, 1910 and 1920, Anna lives with her son or alone.
 
I don't know where in Sweden he was born. Does anybody know of a  Josef Nilsson, emigrating in 1851-1878?
 
Christina

344
Råneå / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-03-08
« skrivet: 2007-01-31, 12:47 »
1881 flyttar pigan Wilhelmina Stålbröst in i Luleå från Råneå (Luleå inflyttningslängd, infl nr 189). Det hänvisas till husförhörslängden sid 136, där jag hittar flickan Wilhelmina Fahlesson, född 1865-09-09, inflyttad 1881 från Råneå. Hänvisning till inflyttningslängden, nr 189.
 
Det tycks alltså tveklöst som att Wilhelmina Stålbröst och Wilhelmina Fahlesson är samma person.
 
I senare husförhörslängder och även då hon emigrerar till Amerika 1892 uppges Vilhelmina vara född 1865 i Råneå.
 
Det föds ingen Wilhelmina alls i Råneå den 9/9 1865, men den 22/9 1866 föds Vilhelmina, dotter till Soldaten Er. M. Stålbröst och hans hustru Anna Greta Nilsdotter i Högsö.
 
Har någon forskat på släkten Stålbröst eller kan på något annat sätt förklara varför namnet Stålbröst blir Fahlesson (speciellt som fadern heter Erik!)?

345
Under min forskning om Jules Sylvain har jag stött på Marie Ade och kan berätta följande om henne ifall du Hel?n fortfarande är intresserad.
 
Hon hette egentligen Ing-Marie Ade och var född i Östersund den 29 jan 1934. Hon var med i Knäpp-Upp-revyerna i mitten av femtiotalet samt uppträdde i revyer även på andra scener.  
 
Marie uppträdde en hel del med Jules Sylvain och de utpekades i pressen som årets romans 1960. Han var då 60 och hon 26. Den enkla sanningen var dock, enligt Jules gode vän Sven Olof Sandberg som har skrivit en biografi om Jules, att de var oerhört goda vänner och utmärkta arbetskamrater. Enligt Jules fanns det ingen som kunde framföra hans melodier lika bra som Marie.  
 
Under Jules år på Mallorca 1959-66 bodde Marie på Gran Canaria där hon hade en herrshop. När hon gifte sig med Bernhard Gustaf Harald Borg vet jag inte, men de skilde sig 1970.
 
Marie bodde i Skummeslöv vid Hallandsåsen 1980 (folkräkningen) och i Laholm vid sin död 1997 (Sveriges Dödbok).

346
Äldre inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-08
« skrivet: 2006-09-08, 12:43 »
Hej!
 
Vill bara tipsa om sajten www.gordinegenbok.se.  Där kan man - precis som namnet antyder - göra sin egen bok till högst rimligt pris. Man laddar in bilder och skriver texter och väljer själv hur ambitiös man vill vara; det finns olika tjocklekar på boken och man kan välja mellan hård och mjuk pärm. När man sedan är klar trycker man på knappen och boken kommer ett par veckor senare! Styckpriset är detsamma oavsett hur många böcker man beställer (ca 350-450 kr), så det är ett perfekt sätt att göra en släktbok i ett eller ett fåtal ex!
 
Hälsningar Christina

347
Sven Johan Andersson was born Aug 26, 1847 in Ljung Parish in Ostergotland, Sweden. I have found him on the passenger's list from Gothenburg on September 18, 1869, with destination Chicago.  
 
I tried to find him in the Census records, but probably he changed his name. I would love to find him and, if possible, get in contact with living relatives in the United States.
 
Christina

348
Ljung / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-26
« skrivet: 2006-08-31, 10:21 »
Ett stort antal personer emigrerade från Ljung till Amerika år 1869. Jag vet att en del av dem hamnade i Iowa och South Dakota, och jag vill gärna tro att de från samma socken höll ihop även i Amerika.  
 
En person gäckar mig dock. Det är Sven Johan Andersson, född 26/8 1847, som lämnade Ljung den 18 sep 1869. Han finns med på passagerarlistan från Göteborg den 24 sep med destination Chicago. Därefter tappar jag bort honom! Jag har letat på Census under alla upptänkliga namn (Swen, John, Anderson, Andersson...), men utan resultat.
 
Jag är mycket intresserad av att höra vad som hände med honom i Amerika och kanske till och med hitta nu levande släktingar. Är det någon som i något sammanhang har träffat på Sven Johan???
 
Christina

349
Hej!
 
Jag har tangerat Lennart Hylands släkt i min forskning och har en nyfiken fråga: Vet någon hur hans föräldrar träffades?  
 
Jag har noteringar om att fadern, Otto, 1915 flyttade tillbaka till Tranås från grannsocknen Torpa. Modern Ingrid Maria var sörmländska från Dunkers och kom närmast från Stockholm.  
 
Otto hade ju inte bott i vare sig Sörmland eller Stockholm, utan lär väl som handlande ha varit ganska bofast i Tranås. Hade blivande hustrun varit i Tranås tidigare eller i dess närhet?
 
Undrar Christina

350
Nävelsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 24 september, 2010
« skrivet: 2006-07-10, 12:12 »
Hej!
 
För Claes Fredrik Falk, född 7 juli 1809 i Sandsjö, finns en notering i husförhörslängden för Nävelsjö: Rymd år 1845 och efterlyst i tidningarna. Lystes maj 1846
 
Är det någon som känner till historien om varför Falk lämnade fru och fyra barn och försvann. (Frun gifter om sig några år senare)
 
Christina

351
Anna Henrika Fahlesson är enligt folkräkningen 1890 född 1864 i Råneå. Detta anges även i husförhörslängden på 1880-talet, där hon anges vara född 9/9 1864.
 
Hon gifter sig först med urmakaren Karl Georg Johansson, senare med Paul Magnus Georg Berggren, sergeant. Jag hittar henne inte i födelseboken Råneå och undrar nu om någon har träffat på Anna Henrika och hennes familj och vet var hon egentligen var född.

352
Råneå / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-07
« skrivet: 2006-03-07, 16:27 »
Vill bara rätta mitt eget inlägg. En ny kontroll i födelseboken visar att Gustaf Wilhelm VAR född i december 1889, men döptes i januari 1890. Därför står 1890 ovanför hans notis.
 
Vad gäller Vilhelmina, så arbetar hon på 1880-talet på samma ställe i Luleå som en Anna Henrika Fahlesson, född 9/9 1864 i Råneå (hon gifter sig senare i Luleå). De står under varandra och skulle med lite tur kunna vara systrar. Dock finns ingen som stämmer på någon av dem i Råneås födelsebok.
 
Finns det någon som har träffat på Vilhelmina ELLER Anna Henrika?

353
Enligt folkräkningen 1890 bor Vilhelmina Fahlesson med sina två söner Gustaf Vilhelm, född 1890 (enl födelsebok, även om det anges 1889 i husförhörslängden och folkräkningen), och Gustaf Emil, född 1892. När modern emigrerar 1892 kommer barnen som fosterbarn till arb Johan Jakob Nilsson och hustrun Anna Lisa Olofsson i Luleå. År 1900 bor dock de båda pojkarna på Fattighuset i Luleå.
 
Eftersom tiden härefter inte finns tillgänglig på vare sig microkort eller via Genline, så undrar jag om någon känner till de båda gossarnas vidare öden?!

354
Råneå / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-07
« skrivet: 2006-02-13, 10:48 »
Jag vet, men vid kontroll i födelseboken visar det sig att Gustaf Wilhelm är född 1890.  
 
Jag är självklart även oerhört intresserad av att komma i kontakt med någon som känner till vad som hände sönerna som blev kvar i Sverige: Gustaf Wilhelm, född 29(? svårläsligt) jan 1890 i Luleå och Gustaf Emil, född 24 feb 1892 i Luleå. Jag hittar dem inte i dödboken 1947- och de tycks inte ha emigrerat, åtminstone inte om de behöll namnet Fahlesson.

355
Råneå / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-07
« skrivet: 2006-02-09, 16:08 »
Vilhelmina Fahlesson emigrerade 1893 till USA (årtalet enligt Census). Jag har lyckats följa henne hela tiden i USA, ända till hennes död 1905. Däremot gäckar hon mig här i Sverige!  
 
Hon finns med i folkräkningen 1890, bor i Luleå (piga hos källarmästare Wibell) och uppges som född 1865 i Råneå. I församlingsboken uppges hon ha två oäkta söner, födda 1890 och 1892 och dessa lämnar hon på fattighuset när hon emigrerar!
 
 Jag har hittat ett antal Vilhelmina, födda 1865 i Råneå, dock ingen med efternamnet Fahlesson. Är det någon som känner till Vilhelmina, så att jag kan hjälpa den amerikanska släkten att hitta sina förfäder?

356
Barkåkra / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-03-24
« skrivet: 2005-12-29, 14:00 »
Tillägg till ovanstående:
Det verkar som om Clara kom från Vejby, Barkåkra, och hade en bror(?) vid namn Johannes Pettersson. Finns det någon som känner till familjen???
 
Christina

357
Motala / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-20
« skrivet: 2005-12-08, 14:49 »
Emma Andersdotter flyttar i september 1878 från Motala till Ryssland. Har någon träffat på fler Motalabor som åkte då och kanske till och med vet vart de tog vägen?
 
Christina

358
Östra Broby / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-08
« skrivet: 2005-12-01, 12:46 »
Ester Persson föddes 1891 i Östra Broby som dotter till Olof Persson (1864-1927) och Bengta Nilsdotter (1868-1895). Hon emigrerade till Amerika i december 1915 och uppger i inflyttningsregistret att hon ska besöka sin väninna Clara Petersson i Chicago. Ester finns inte med i Censusräkningen 1920. Är det någon som känner till familjen eller Clara?

359
Barkåkra / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-03-24
« skrivet: 2005-12-01, 12:33 »
En Clara Petersson emigrerar från Barkåkra till Amerika 1913. Är det någon som känner till henne? I så fall är jag mycket intresserad av att få veta om det är samma Clara Petersson som senare, 1916,  är bosatt på 528 N Albany Ave i Chicago? Hon är nämligen väninna till min släkting, vars vägar i USA jag försöker finna.

360
Cederborg / Cederborg
« skrivet: 2005-09-27, 13:04 »
Jag har en Carl Gustaf Cederborg, som lär ha bott i Stockholm kring förra sekelskiftet. Har du någon sådan i din släkt, så kan vi kanske pussla ihop den information vi har?

361
Ester T Persson från Östra Broby i Skåne ankom den 4 december 1915 till NY. Hon var 24 år och gravid, på väg till sin väninna Mrs Clara Petersson på 528 N Albany Ave i Chicago, Illinois enl Ellis Island. (Clara P finns inte i Census 1910).
 
Någon gång 1916 födde Ester en son, Sigfrid/Siegfrid. Han adopterades bort någon gång under perioden 1916-1920. Den 12 april 1919 sändes ett vykort till Miss Ester Persson, 2200 Blaisten Sve, Mrs Donald, Minneapolis, Minnesota, USA. Detta var förmodligen hennes sista arbetsplats.
 
Ester träffade nämligen en ny man, de gifte sig och återvände till Sverige 1920. Hon finns därmed inte med i Census 1920.
   
Är det någon som kan hitta Sigfrid, förmodligen med efternamnet Persson, född 1916 någonstans i Minnesota - eller åtminstone en liten ledtråd? Hans halvbror här i Sverige fyller 80 i november och det vore så roligt att kunna överraska honom med lite information (man vågar väl inte hoppas att Sigfrid, 89, lever och är tillräckligt pigg för att komma och gratulera)?!

362
Ljung / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-22
« skrivet: 2005-09-22, 11:33 »
Till Lena Sjöberg, som efterlyser mjölnare i Råby.
 
Jag har en i mina anor, Lars Bengtsson född ca 1674 i Åsmetorp i Ljung. Han var mjölnare i Råby och blev krossad i kvarnen 34 år gammal 4 september 1708. Vi får hoppas att detta inte är anledningen till att alla mjölnare stannade så kort tid :-)

363
Hej Anna!
 
Det var ju ett tag sedan du skrev ovanstående inlägg och sedan  
dess har du bytt mailadress. Jag är dock väldigt intresserad av  
att komma i kontakt med dig, så om du eller någon annan som  
känner dig läser detta så blir jag väldigt glad för ett mail.

364
Människor / Svenskar i San Fransisco?
« skrivet: 2004-11-30, 16:48 »
85259kvarlämnade fotoalbum hittar vi detta foto, som vi tyvärr inte kan identifiera personerna på. Det vore intressant att veta vilka personerna på bilden är, eftersom det finns ett antal bilder på samma personer och de såvitt vi förstår inte tillhör den närmaste familjekretsen. Vågar man hoppas på turen att någon känner igen dem?

365
Flisby / Äldre inlägg (arkiv) till 26.8.2002
« skrivet: 2002-01-14, 16:07 »
Hej!
 
Isak Ludvig Israelsson uppges i husförhörslängden vara född den 3 februari 1843 i Flisby, men han finns inte i födelseboken. Han gifter sig den 29 maj 1871 med Anna Sofia Svensdotter från Visböle, Vena.Som nygifta bor de i Askeryd.  
 
Är det någon som känner till familjen och kan hjälpa mig?
 
Christina

366
Film / Teater / Carlqvist, Margit (f. 1932)
« skrivet: 2002-01-14, 15:53 »
Är det någon som känner till skådespelerskan Margit Carlqvists föräldrar?  
 
Christina

367
Film / Teater / Borssén, Jarl (1937-2012)
« skrivet: 2001-10-26, 16:13 »
Hej!
 
Är det någon som har utrett skådespelaren Jarl Borsséns anor?
 
Christina

368
Geijer / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-09-13
« skrivet: 2000-05-10, 09:21 »
Vill gärna veta mera om Herman Geijer, som   grundade Herman Geijer & Co AB i Karlstad, eftersom han tycks ha vissa kopplingar till vår släkt. Är det någon som känner till honom och hans liv och leverne?

Sidor: [1]