ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Yvonne Carlsson

Sidor: [1]
1
Målningar / Målning Magnus Gabriel de la Gardie
« skrivet: 2008-01-23, 14:50 »
Ytterligare symbolik i tavlan, Maria Eufrosyne är lite bortvänd från Magnus Gabriel och sneglar mot honom, medan han är vänd så att han tittar rakt mot betraktaren av tavlan. Det symboliserar att hon som kvinna är underdånig sin make.
 
Mvh Yvonne

2
Södermanlands regemente / 01) Allmänt
« skrivet: 2007-08-29, 15:34 »
Hans Högmans hemsida är absolut ett bra ställe att besöka, när man forskar om soldater. Klicka dig bara vidare på länken Militaria i vänsterspalten, så finns hur mycket som helst.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

3
A-M / Hugboda eller Skaraborg
« skrivet: 2007-05-31, 16:38 »
Hej Wenche,
 
Det finns ett Högboda i Boda socken, Kils kommun, i Värmland.
 
Skaraborg var tidigare ett Svenskt län och en del av landskapet Västergötland.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

4
Födelse-, Vigsel- och Dödböckerna efter 1860 är som regel inte filmade av mormonerna, utan av Riksarkivet/SVAR själva och ingår därför inte i Genlines utbud.
 
Däremot ingår SCB-materialet med utdrag ur födelse-, vigsel- och dödböckerna i mormonfilmerna.
 
Ann-Louise har alltså rätt när hon säger att Genline har skannat in större delen av mormonfilmerna, men däremot har Genline inte tillgång till hela kyrkoboksmaterialet.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

5
Hej Fredrik,
 
Jag misstänker starkt att siffrorna rör tre herrar, för om jag inte ser alldeles fel, så står det Insk. nr i fräjdkolumnen. Inskrivningsnummer bestod av ett löpnummer, kompani- eller rullföringsområde och slutligen årtal. Om vi t ex tar individen längst ner, så har han individnummer 214, han är inskriven vid kompaniområde 60, året (18)98.
 
Vill du läsa mera om inskrivningsnummer, kan du gå in på Hans Högmans hemsida, klicka dig vidare till Militaria och en bit ner under Militaria så har du en länk vidare till rubriken: Militära inskrivningsområden för värnpliktiga i hären och flottan.

6
14 - Juridiska spörsmål / Brottsling i släkten
« skrivet: 2007-02-27, 16:48 »
Aha!
 
Där ser man...
 
Vad gäller själva domen, så är det i den lokala häradsrättens arkiv du ska söka, så där låter Vadstena Landsarkiv som ett bra ställe att börja söka på, vad gäller din farfars farbror.
 
När det gäller själva fängelsevistelsen, så förde fängelset på Långholmen egna kyrkböcker. De finns på Stockholms Stadsarkiv, men de är PuL-märkta, så även om de är skannade, kan du inte läsa dem på nätet, utan måste kontakta Stockholms Stadsarkiv.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

7
14 - Juridiska spörsmål / Brottsling i släkten
« skrivet: 2007-02-27, 10:17 »
Om du har SVAR-abonnemang, så har fångvårdsstyrelsens arkiv över frigivna straffarbetsfångar för perioden 1877-1925 skannats in och registrerats i en databas. Där finns även fotografier på de frigivna fångarna. Det är inte alls omöjligt att din farfars farbror finns med där.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

8
Monica,
 
När det gäller namnbytet kan det också vara värt att kolla upp eventuella syskon. Jag har vid flera tillfällen, just runt förra sekelskiftet, stött på familjer där flera i en syskonskara har tagit sig ett familjenamn, alltså även ogifta systrar.
 
Så var det också så att för 100 år sedan behövde man inte ansöka om att byta namn. Det räckte oftast att gå till prästen och tala om att man numera hade tagit sig ett släktnamn och be honom skriva in det i kyrkböckerna.
 
Mvh
Yvonne

9
Vilske-Kleva / Äldre inlägg (arkiv) till 13 juli, 2009
« skrivet: 2007-01-03, 12:20 »
Din generella fråga:
Eftersom din Hilda Wilhelmina var född såpass tidigt som 1866 och dessutom i en socken på landet, så är det allra troligast att hon kallades Andersdotter.
 
Undantag kan förstås förekomma, men det var då vanligare i städerna.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

10
Skellefteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-11-26
« skrivet: 2006-11-23, 12:34 »
Hej Anne-Lee,
 
Så mycket gratis över Västebotten finns nog inte, men jag tänkte passa på att ge lite tips.  
 
Eftersom Skellefteå sockens kyrkoarkiv delvis har brunnit (1901), är det ibland mycket svårläst. Därför är böckerna Bönder och gårdar i Skellefteå socken 1539-1650 och Skellefteå socken 1650-1790 bönder, hantverkare och soldater av intresse för oss Skellefteå-forskare, speciellt när vi kommer lite längre tillbaka i tiden. Böckerna går att beställa via Skellefteå museums hemsida, via länken Lokis i dropmenyn. Jag vet att du bor i USA, så du kanske bör mailväxla med dem först, angående pris, leverans och så vidare, om du är intresserad av böckerna.
 
Allt har inte heller brunnit upp, utan det verkar som om merparten av kyrkböckerna efter 1800 fortfarande finns kvar. Innan 1800 är det först och främst födelseböcker och husförhörslängder som klarat sig från branden, nåja, med brand- och vattenskador. Genline har skannat mormon-filmerna och SVAR håller på för fullt, men då är det förstås mot abonnemang.
 
Lycka till med Skellefteå-forskningen!
 
Mvh
Yvonne Carlsson

11
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Maria, inflyttade 1859
« skrivet: 2006-11-21, 12:14 »
Hej Arnold,
 
Jag tyder det till: Östuna för Erik och Harg för Maria.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

12
Kinneved / Äldre inlägg (arkiv) till 11 december, 2009
« skrivet: 2006-11-20, 10:19 »
Hej Mattias,
 
Glöm inte att mannen i fråga lika gärna kan stå som Måns i kyrkböckerna. Se även  Släktforskarförbundets namnlista.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

13
Göteborgs och Bohus län O / Fässberg: Saknade längder
« skrivet: 2006-11-14, 14:26 »
Hej Anne-Mai,
 
Genline skannar de s.k. Mormon-filmerna och för födelse-, vigsel- och dödböcker sträcker sig de filmerna som regel fram till 1860, (undantag kan finnas för vissa delar av Sverige).
 
Om du tittar på Svarnr/Filmnr för de olika födelseböckerna, så kan du själv se att år:
1823-1860, har filmnr 54018
1861-1868, har filmnr SN0600
På så sätt kan du skilja Mormon-filmerna och SVAR-filmerna åt.
 
Du kan dock titta i SCB-utdragen för åren efter 1860 och det är de längder som hos Genline börjar med: _scb Göteborg O Boh (Först i listan, innan församlingarna).
 
Tyvärr är det betydligt svårare att leta där, eftersom du först måste leta reda på din församling och de inte alltid är uppdelade på födda, vigda och döda.
 
Genline har några register utlagda på sin hemsida, som du kan ladda hem. Däremot verkar inte Göteborgs- och Bohus län finnas där (ännu).
 
Mvh
Yvonne Carlsson

14
Hej Ove,
 
Det finns inget generellt svar på den frågan, eftersom de flesta präster hade sina egna betygsskalor. Vad du kan göra är att titta först i husförhörslängden om det eventuellt finns en förklaring på vad bokstäverna, eller symbolerna, stod för.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

15
Mariestad / Äldre inlägg (arkiv) till 05 april, 2007
« skrivet: 2006-11-02, 16:01 »
Hi Daraleen,
 
During 1623-1873, Mariestad was the head-parish over Ullervad and Ek, so I suggest that you look in those parishes too.
 
Yours,
Yvonne Carlsson

16
Hej Göte,
 
Om du har ett abonnemang hos det privata företaget Genline, är det Genline Family Finder, GFF, som gäller som läsare av de kyrkböcker som Genline har skannat in. Du kan alltså inte installera någon annan programvara än den Genline tillhandahåller, för att läsa bilderna hos dem.
 
SVAR är en byrå inom Riksarkivet, RA, som för närvarande också håller på att skanna in kyrkböckerna. De använder sig av DjVu, som är en plugin till Internet Explorer eller Netscape.
 
Oavsett om du väljer att ha abonnemang hos Genline eller SVAR, kan du alltså inte själv välja någon annan programvara/plugin än den de använder sig av, för att läsa bilderna hos dem.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

17
Kungliga släkter / Son till Oskar II?
« skrivet: 2006-09-15, 11:08 »
Inga-Britt,
 
Jag har hittat Carl Fredrik som född i Barnhusförsamlingen, där han står med i dopboken år 1852:
 

 
Bilden är något otydlig, men din Carl Fredrik är det nedersta barnet.  
Jag tror att du kan läsa ut att han är född den 21:a och döpt 24:e maj.  
Nästa kolumn, löpande räkn. nr: 3939, misstänker jag är det nummer du ska använda när du söker barnet i Allmänna barnhusets Rullor över späda barn.  
Noteringen under hans namn får jag till: Modren uppgifves wara ogifta Anna Maria Andersdotter från Wedeby i Ösmo socken.
 
I Allmänna barnhusets arkiv, som finns på Stockholms stadsarkiv, finns bl a:
Rullor över späda barn
Rullor över äldre barn
Rullor över utlämnade barn
Rullor över understödsbarn
 
Mitt förslag är att du, om du har möjlighet, försöker besöka Stockholms stadsarkiv, för att titta i rullorna och på så sätt kanske du kan få fram flera uppgifter om barnet.
 
Med vänliga hälsningar
Yvonne Carlsson

18
02 - Namnnormering / Normering av namn
« skrivet: 2006-09-13, 10:40 »
Hej Peppe,
 
Här på Rötter finns en  namnlista, där du kan se hur du kan normera namnen.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

19
Hej,
 
Här kommer lite information om vad som hände med Anna Christina Olofsdotters lilla dotter Anna Sophia, flickan hon födde efter att hon ankommit till Centralfängelset:
 
I Allmänna barnhuset Stockholm; D 2 BA:9, ”Rullor över späda barn 1822-29”, finns den lilla flickan med som barn nr 299. Hon ankom till barnhuset den 10 september 1827, födelsedatumet den 7 september 1827 anges också, samt död den 31 oktober 1827 i tvinsot.
 
Så finns där också ytterligare ett par intressanta noteringar, som pekar på att detta är rätt flickebarn:
Remitt.
Modren arrest. Hustrun Anna Stina Olsdotter.
Att wårdas under den tid modren är häktad.
 
I DB för Adolf Fredriks församling, FI:6 (GID: 2728.67.6200), finns barnet med på sidan 385. Hon noteras där som äkta barn, i föräldrakolumnen står: ”modren hustru Anna Stina Olsdotter, fadrens namn ej upgifvet”, död i tvinsot, 2/12 år gammal, Barnhusbarn, dödsdatum 31 (oktober 1827) och slutligen begravningsdatum 6/11 (1827).
 
Allt sammantaget pekar på att detta är rätt flickebarn. Det är också ganska logiskt att den lilla nyfödda togs in på Allmänna barnhuset, då fängelset säkert inte ansågs vara en lämplig plats att hysa ett litet spädbarn, ens på den tiden. Å andra sidan kan inte Allmänna barnhuset sägas ha varit så värst mycket bättre, eftersom flickan dog där av tvinsot redan efter knappa två månader.
 
Jag har också tittat lite på vad som hände med Anna Stina Olofsdotter make, Johannes Larsson. Han gifter om sig med en Anna Cajsa Östensdotter, men inte förrän drygt 6 år efter Anna Stinas död: 25/12 1833 enl. VB Arvidsjaur C:2. Han får flera barn med henne, men jag tänker bara nämna ett av dem. En flicka som föds den 23 januari 1842 enl. FB Arvidsjaur C:2; och som får namnet Anna Sophia.
 
Med vänliga hälsningar
Yvonne Carlsson

20
Täby / Täby GID 2395.11.19700 Vill någon fylla i luckorna?!?
« skrivet: 2006-08-07, 14:26 »
22/8 Lystes första gången för drängen Olof Jönsson Rusthållare uti Södra Folkavi(j) af Krä(c)klinge sock(e)n och pigan Cherstin Larsdotter i Täby by som vigdes den 13/9.
 
Ordet som står innan de 30 loden kan jag inte säkert tyda, men resten av meningen har i varje fall med morgongåvans storlek att göra:
...30 lod silfver och 1 ... koppar.
 
Ordet innan koppar kan ev. vara en förkortning för lisspund. Om du tittar på 3:e och 4:e vigslarna på vänstra sidan på samma uppslag, är morgongåvorna där på 30 lod silver och 1 lisspund koppar.
 
Med vänliga hälsningar
Yvonne Carlsson

21
Frischenfeldt / Friskenfeldt / Frischenfeldt / Friskenfeldt
« skrivet: 2006-08-07, 12:24 »
I Täby AI:1, p 38, vänster sida i boken, GID: 2395.17.38300 finns en familj Frischenfeldt med. En son Petter finns där också, som är född 1750. Han finns med i FB Täby C:1, GID: 2395.11.16400, som 9:e barnet på högra sidan i boken, där han står som ”Pehr”.
 
Det är mycket troligt att det är samma person som du letar efter, även om du bör försöka följa honom framåt i Täby, Örebro län också, så att du kan se ev. flyttningar. Det var nämligen inte alls ovanligt att födelsedatum och -år förvanskades då personer flyttade mellan socknarna och det kunde även ske vid omflyttningar inom socknen.
 
Med vänliga hälsningar
Yvonne Carlsson
 
Ps. Det vore trevligt att få veta vad du heter mer än Isabelle, så ange gärna ditt efternamn också. Enligt Anbytarforums ordningsregler ska du nämligen göra det.

22
Sandhem / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-08
« skrivet: 2006-08-01, 20:52 »
Hej Fredrik,
 
Mitt förslag är att du också tittar i Sandhems annex-församlingar: Utvängstorp, Nykyrka och Härja.
 
Med vänliga hälsningar
Yvonne

23
Töllsjö / Töllsjö, Husförhör, 1862-1886
« skrivet: 2006-04-06, 15:09 »
Hej Staffan,
 
Gid: 1958.9.20500: 2dra resan stöld
Gid: 1958.9.25000: Straffad för 2a resan stöld
Gid: 1958.11.49200, överst: Straffad f 2 resan stöld
Gid: 1958.11.49200, nederst: Förhörd särskildt 1880 och (mitt förslag) Får ej gå t. Nattv. f. ...
 
Sista ordet kan jag inte tyda, men kanske någon annan kan?
 
Mvh
Yvonne Carlsson

24
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-06-11
« skrivet: 2006-04-05, 17:57 »
Hej Gun,
 
Jag tror mig ha hittat din Anders och Maria Nilsdotter i Tiarp, Agnetorp (R), men sänder med HFL för Agnetorp, AI:6, p 4, för säkerhets skull:
 

 
Eger i anmärkningskolumnen betyder helt enkelt att Anders Persson äger 1/6 mantal Tiarp, så jag är rädd att du har missuppfattat det hela lite granna.
 
Noteringen i Utflyttad-kolumnen innebär att Anders avled (+-tecknet, ska väl eg. föreställa ett kors) den 20/10 1838, så du bör försöka leta reda på honom i Agnetorps dödbok.
 
Att de skrev så i HFL när någon avled var inte alls ovanligt. Ibland strök de bara över namnet och skrev sedan dödsdatum (ibland endast år) i utflyttad- eller anmärknings-kolumnerna med ett kors någonstans i anslutning till personen. Jag har tom stött på de som har flyttat till Evigheten och Paradiset, vilket i själva verket betydde att de avlidit, inte att de flyttat till något torp med de namnen.
 
Söker du på Ångarp i Socken-Sök, så får du upp Agnetorp och kommentaren f d Ångarp. För Ångarp ska du alltså även fortsättningsvis titta på kyrkböckerna för Agnetorp.
 
Med vänliga hälsningar
Yvonne Carlsson

25
Högby / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-06
« skrivet: 2006-04-05, 12:52 »
Hej Lars,
 
Det finns ett Knäppinge i Alböke socken, Borgholms kommun på Öland enligt CD:n Svenska Ortnamn 1999, så mitt förslag är att du tittar efter om du kan hitta henne i Knäppinge.
 
Hon behöver visserligen inte vara född där, men det är ändå värt att kontrollera.
 
Med vänliga hälsningar
Yvonne Carlsson

26
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-06-11
« skrivet: 2006-04-04, 09:13 »
Gun, det vore lite enklare att hjälpa dig om du talar om vilken socken, husförhörslängd och sidan, där Eger står, så tala gärna om källan till uppgiften, så är möjligheterna att få hjälp lite större.
 
Med vänliga hälsningar
Yvonne Carlsson

27
Arvid Olofsson (Wildeman) / Arvid Olofsson (Wildeman)
« skrivet: 2006-03-29, 13:57 »
Hej Helge,
 
Arvid Olofsson (Wildeman) omnämns några gånger under de arkiverade inläggen i diskussionen: Övriga ämnen: Kunglig genealogi: Karl VIII - oäkta dotter?.
 
Kan vara värt att titta också i den diskussionen.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

28
Floby / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-07
« skrivet: 2006-03-28, 19:17 »
Hej Sylvia,
 
Johan Alfred Johansson var bror till min ana Sofia Wilhelmina, så lite uppgifter om honom och hans familj ska jag väl kunna bidra med.
 
Han gifte sig 1897-04-02 med Tilda Sofia, f. 1874-10-19 i Norra Vånga (R). (Se 1)
 
Deras barn:
Ester Alida Medin, f. 1898-03-16 i Larv (R) (Se 1, 2), d. 1984-02-14 i Höga, Trävattna (R) (se 2)
Anna Hedvig Johansson, gift Klasson, f. 1901-07-27 i Larv (R) (se 1, 2), d. 1989-12-25 i Herrljunga (P) (se 2)
Hans August Gideon Medin, f. 1905-10-21 i Larv (R) (se 1, 2), d. 1985-04-01 i Skara (R) (se 2)
Johan Gerhard Natanael Medin, f. 1915-07-31 i Gåsebacken, Trävattna (R) (se 1, 2), d. 1979-06-30 i Katebro, Trävattna (R) (se 2)  
 
Enligt (1) flyttade familjen in från Larv till Trävattna den 6/11 1914, där de sedan arrenderade ? mtl Frälse Gåsebacken.
 
Tilda Sofia Johansson dog 1951-05-17 i Höga, Trävattna (R) (se 2)
 
Johan Alfred Johansson dog 1960-04-29 i Höga, Trävattna (R) (se 2, 3) och begravdes 1960-05-08 (se 3), som Johan Medin, enligt dödsannonsen.
 
1) Avskrift från Trävattna sockens Husförhörslängd åren 1900-1915 av Sture Creutz
2) CD: Sveriges dödbok
3) Dödsannons (tack till farmor, som sparat släktingarnas dödsannonser)
 
Mvh
Yvonne Carlsson

29
Nej Ulf, det var inte alls svårt att plocka fram vigselnotisen, tvärtom. Det var mycket enkelt!  
Som jag skrev tidigare, tog det ca 30 minuter.

 
Jag utgick från 18 socknar, sorterade bort två stycken som arkivarien gått igenom: Västerås domkyrkoförsamling och Tillberga och som du själv kan se, ”besparades” jag alltså inte en massa jobb på grund av detta, då jag fortfarande hade 16 socknar kvar att gå igenom.
 
Barva, Bjursås och Leksand brydde jag mig inte om alls, då de inte låg i Västerås kommun. Ytterligare en: Lilla Rytterne, kunde jag sortera bort då vigselboken inte täckte åren 1819-20. Resterande 15 gick jag igenom i bokstavsordning och då jag kom till 10:e församlingen, Sevalla, hittade jag vigseln.
 
Lysnings- och vigseldatum är absolut inte ditskrivna i efterhand. Det går klart och tydligt att se i vigselboken, då det är normalt avstånd mellan vigslarna och inte något ”inklämt” emellan. För att du själv ska kunna se detta, sänder jag med bild från boken. Christinas och Val(l)ins vigsel är den 6:e och sista för år 1819 och inskriven precis ovan år 1820:
 

 
Med all respekt för den professionella arkivarien vid Landsarkivet i Uppsalas arkivkunskaper, de betvivlar jag inte ett ögonblick på. Men om personen i fråga påstod att det var extremt svårt att få fram vigseldatum, så får det i varje fall mig att ifrågasätta den personens kunskaper i släktforskning. Arkivkunskaper och släktforskningskunskaper är nämligen inte riktigt samma sak. Dock har jag en liten, ful misstanke om att personen helt enkelt har tröttnat på dina konspirationsteorier och har funnit ett sätt att avfärda dig, även om jag hoppas att jag har fel på den punkten.
 
För att övergå till vigseldatum och vigselortsangivelser i husförhörslängderna, så är då i varje fall jag van vid att det snarare är regel än undantag att orten saknas. Vigseldatum finns oftare med, men det är långtifrån alltid det har skrivits in och vid flyttningar till annan ort följer ofta bara årtalet med. Detta gäller alltså för alla, inte bara personer högre upp på den sociala stegen och det har inte något med att göra att prästen skulle ha ”glömt bort” att anteckna det. Det var helt enkelt så att prästen hade ett begränsat utrymme att anteckna uppgifterna på och det viktiga var inte exakt vilket datum och på vilken ort makarna gift sig, utan att det verkligen var gifta.
 
Jag vill också sälla mig till kören som uppmanar dig att gå släktforskningskurser. De flesta studieförbund som ABF, Medborgarskolan m fl brukar hålla sådana. Du kan också höra med din närmaste släktforskarförening om de har planer på att hålla en kurs. Här kan du hitta adresserna till förbundets medlemsföreningar.
 
Boken ”Släktforska Steg för Steg” av Per Clemensson och Kjell Andersson kan du hitta i Bokhandeln.
 
Det är inte heller svårt att få tillgång till kyrkböckerna, då du kan teckna abonnemang hos SVAR, som håller på att lägga upp kyrkböckerna för fullt och Genline, som redan har skannat stora delar av det kyrkoboksmaterial som finns på Mormonfilmerna. Självklart kan du också låna mikrokorten från SVAR via biblioteket. Det går alltså inte att skylla på att man inte bor på en arkivort.
 
Med vänliga hälsningar
Yvonne Carlsson

30
Jag har fått ett antal frågor om hur jag bar mig åt för att får fram vigselorten Sevalla och tänkte att jag skulle lämna en snabb redogörelse för det:
 
Till att börja med kontrollerade jag via Socken-Sök vilka församlingar som hör till Västerås (kommun). Därefter sorterade jag bort de socknar där vigselböckerna enligt tidigare inlägg redan gåtts igenom. Sedan gick jag helt enkelt igenom VB, socken för socken, men endast åren 1819-20, då D. M. Wallin och C. G. Bellander borde ha vigts samman något av dessa år. Eftersom de flesta av socknarna var mycket små, högst en eller två sidor i VB, gick det snabbare att gå igenom dem än vad man kanske först kan tro och mellan tummen och pekfingret (och lite OS-tittande), så tror jag inte jag ägnade mer än högst en halvtimma åt att hitta notisen.
 
Kort sagt: Genuin forskning direkt i originalkällorna var allt som krävdes!
 
I övrigt tror jag inte att något egentligen bör tilläggas till de kommentarer (ingen nämnd, ingen glömd) som flutit in efter mitt inlägg och som sammanfattar det hela riktigt bra.
 
Och så vill jag avslutningsvis tacka för allt beröm, det både värmde och fick mig att rodna.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

31
Christina Bellanders och D. M. Wallins vigselnotis.
 
Med lite forskningsarbete i originalkällorna, tror jag mig ha hittat vigselnotisen mellan Musikdirektören D. M. Wallin och Christina Bellander i vigselboken Sevalla E:1, 6:e notisen för år 1819, Gid: 2383.9.60500. Sevalla ligger för övrigt ca 15 km nordöst om Västerås.
 
Lysningarna är gjorda den 3:e, 10:e och 17:e oktober och vigseln den 24:e (ngt otydligt) oktober 1819. Cristina står noterad under namnet Christ. Gustava Hammarström = 1:e makens efternamn. 1:a lysningen 3:e oktober stämmer också tidsmässigt mycket bra överens med sonen Rudolf Wallins födelse den 29:e juni 1820.
 
Har jag inte tokat notisen alldeles galet, får jag det till:
”Musikdirekteuren Hr D. M. Wallin i Westerås och Enkefru Christ. Gustava Hammarström i Prestgården”
Notisen bifogas:
 

 
Så, Ulf Sawert, vigselnotisen finns noterad i kyrkböckerna, den har aldrig ”dolts”. Däremot fanns den inte i de kyrkböcker som Landsarkivet i Uppsala gått igenom, enligt din lista ovan. Så tyvärr, om du ska ge Rudolf Wallin en annan far än Daniel Magnus Wallin, så får du nog lov att komma med något med mera substans, än en av dig inbillad porträttlikhet.
 
Med vänliga hälsningar
Yvonne Carlsson

32
Yxnerum / Yxnerum
« skrivet: 2006-02-16, 10:47 »
Bild nr 2, 1:a raden:
2dra ggn gift, öfverårig
 
Mvh
Yvonne Carlsson

33
Allmänt / Skellefteås familjeregister
« skrivet: 2006-01-19, 14:09 »
Hej Ann-Mari,
 
Något speciellt familjeregister för Skellefteå lfs vet jag inte om det finns, men däremot finns det två stycken böcker om Skellefteå:
Bönder och gårdar i Skellefteå socken 1539-1650 och Skellefteå socken 1650-1790 bönder, hantverkare och soldater.
 
Du kan läsa mera om böckerna på  Skellefteå museums hemsida. Välj sedan Lokis i boxen uppe i högerhörnet, så kan du läsa lite mera om böckerna.
 
Skellefteås kyrkböcker är brandskadade efter en brand 1901. Det mesta av arkivet verkar finnas kvar, men är delvis svårläst, speciellt i de fall då husförhörslängder, födelse-, vigsel, och dödböcker är brandskadade i överkant.
 
Med vänliga hälsningar
Yvonne Carlsson

34
Laske-Vedum / Laske-Vedum Husförhör Gid:1544.3.20300
« skrivet: 2006-01-16, 11:02 »
Hej Rigmor,
 
Ortsnamnet har antagligen bara blivit lite slarvigt skrivet, så jag är rätt säker på att det ska stå Larf, eller Larv, enligt nutida stavning.
 
Tänk bara på att Larv har annexsocknarna Längjum, Tråvad och Södra Lundby också.
 
Mvh
Yvonne

35
Förnamn - J / Jean
« skrivet: 2005-11-21, 16:35 »
Mats,
 
Jag har en ana, en vanlig svensk bondpojk, som endast vid ett enda tillfälle står som Johan, nämligen i födelseboken. Därefter står han omväxlande som Jaen, Jean och Joen, för att sluta som Jan. Barnen får patronymikon Jansson/Jansdotter.  
 
Det var alltså inte ovanligt att namnet Johan skrevs på diverse olika sätt, inte ens för alldeles vanliga svenska bönder, och skrivningen Jean kan väl säkert förmodas vara påverkan efter Jean Baptiste Bernadotte, sedemera Karl XIV Johan av Sverige. Speciellt om du finner namnet Jeansson under 1800-talets början.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

36
Hej Maud,
 
Om du tittar i födelseböckerna för respektive annexförsamlings huvudförsamling:
För Flakeberg är det Särestad (till 1860)
För Sparlösa är det Levene (till 1860)
och för Norra Lundby är det Varnhem (till 1871),
så tror jag nog att du har bättre chanser att finna födelseuppgifterna.
 
Att vissa församlingar slutar 1860 hos Genline, beror på att de har skannat av de filmer som Mormonerna filmade och de slutade ofta det året, även om undantag finns. Efter 1860 får du gå på SCB-utdragen, som du hittar under respektive län, där de står som  sc länsnamn.
 
På NAD kan du få fram vilken huvudförsamling en viss församling hör till.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

37
01) Allmänt om efternamn / Påträffade / kända namnar
« skrivet: 2005-06-18, 15:18 »
Kul fundering, Anders!  
 
För egen del lär jag nog inte hitta någon namne, ens om jag gör om mitt efternamn till ett patronymikon. Vare sig jag skulle använda mig av Carlsdotter eller mitt riktiga patronymikon Leifsdotter (eller eg. Leif-Olofsdotter..., fast sådana patronymikon fanns ju aldrig). Jag har inte ens stött på någon Yvonne i kyrkböckerna innan 1900-talet, och det är väl en första förutsättning för att kunna få ihop till en namne.
 
Hälsningar
Yvonne Carlsson

38
Äldre uttryck / Lova någon havre
« skrivet: 2005-06-14, 22:31 »
Hej Anders,
 
Jag har aldrig hört uttrycket förut, men ett förslag: Han hade ju pistolerna med sig, kan han ha menat kulorna till dem? Att det helt enkelt var ett förtäckt mordhot? Det skulle ju kunna förklara varför skräddaren blev åtalad för dråp och inte mord.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

39
Demografisk Databas Södra Sverige (DDSS) / DDSS
« skrivet: 2005-06-14, 21:44 »
Hej Johnny,
 
Jag tror inte att du kan få fram exakt vilken person som har lagt in en speciell post i databasen, men du kan alltid ta kontakt med  DDSS direkt och fråga dem.
 
Jag vill gärna påpeka att DDSS är en andrahandskälla och att felaktigheter kan förekomma, de personer som läst av ur originalkällan kan ju t ex ha läst fel m m. Därför kan felaktigheter säkert förekomma och det kan förklara varför du inte får ihop uppgifterna med din släktforskning.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

40
Glumslöv / Glumslöv CI:2 (1796-1861)
« skrivet: 2005-06-14, 05:20 »
Hej Ulf,
 
Här kommer ett litet försök till att tyda notisen,
 
Oktober d 1 druknade mellan Landscrona och Ålaboderna stirman Anders Jönsson 32 åhr gammal och Jöns Nilsson 29 åhr gammal, samt dess hustru Sissa Pehrsdotter 29 åhr, alla från Alaboderna. D: 13 ...fants Jöns Nilsson vid ... ... som blef begrafven d 16 ejusdem. ... 31 ...fans Anders Jönsson vid Landscrona Slott? och hustru Sissa Pehrsdotter vid Råå. Blefvo begrafna d. 4 november.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

41
Styrsö / Styrsö, Inflyttning 1755-1838
« skrivet: 2005-06-03, 07:57 »
Hej Raija,
 
Här följer ett litet försök till tydning:
Styrmannen? Nils Pålsson Borgström
som 2ne år uppehållit sig här i sta
den, lämnas til bevis, at han brukat
salighetens medel, fördt et anständigt
lefwerne och är fri härstädes för ?
terlig? trolofning: Ystad d. 2 oct: 1769
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

42
03) Osorterat / Läshjälp i Sventorp
« skrivet: 2005-06-02, 18:31 »
Hej Stig,
 
Jag tror att han flyttade till Varola. Både Varola och Sventorp låg i Kåkinds HD i Skövde kommun, enligt socken-sök här på Rötter, så det är ett ganska hett tips.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

43
Längjum / Längjum
« skrivet: 2005-05-28, 09:03 »
Hej igen, Christina,
 
Jag tror mig ha hittat familjen i Längjum nu:
 

 
Familjen är bosatt i Pehr Pehrsgården ell. Kagg, Östbäcks rote, Längjum (R) (Broqvarn) enligt HFL Längjum AI:8, sidan 31 (GID: 764.10.65000).
 
Som du själv kan se, så står han som Frans Willhard, men födelsedatum och ort stämmer däremot.
 
Föräldrarna, Magnus Månsson och Anna Greta Carlsdotter, är födda i Tråvad (R) och de båda kommer inflyttandes från Slättås, Kaggården, som ligger i Larv (R).
 
Jag vill gärna tillägga att Längjum, Tråvad och Södra Lundby socknar är annexförsamlingar till Larv, så därför ingår FB, VB och DB för dessa socknar i Larv, medan HFL finns separat för respektive socken.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

44
00 - Begravning / Tid mellan död och begravning
« skrivet: 2005-05-27, 14:38 »
Efter vad jag har förstått, så tar det tydligen betydligt längre tid i storstäderna än ute på landsbygden eller i mindre städer.
 
Det vanliga i mina barndomstrakter är att den avlidne begravs inom 1-2 veckor. T o m en grannfru som avled för några år sedan och där de anhöriga begärde att hon skulle obduceras, blev ändå begravd ca 2 veckor efter hon avled.
 
Några exempel:
Min farfar, avliden 1986, begravdes efter 12 dagar i Larv (R) och hans syster, avliden 1990, efter 11 dagar i Sandhem (R). Alltså inga storstadsbegravningar.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

45
Längnum / Längnum
« skrivet: 2005-05-26, 23:43 »
Hej Christina,
 
Längnum och Längjum är två helt olika socknar, även om båda ligger i f.d. Skaraborgs län. Längnum hör enligt  Nationella Arkivdatabasen till Tengene pastorat, medan Längjum kan återfinnas under Larvs pastorat.
 
Jag såg att Längjum saknades i sockenlistan för Västergötland, så om du klickar på Längjum, så kan du ställa om din fråga under rätt socken, så får du svaret på rätt ställe.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

46
Längjum / Längjum
« skrivet: 2005-05-26, 23:40 »
Nyskapad diskussion då socknen saknades i sockenlistan.
 
/Yvonne Carlsson

47
Hej Sara,
 
Mina förslag:
Födelseort: Helgesta
(Soldat)namn: Fräck
Se även efterföljande HFL, GID: 80.24.47400
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

48
Ånimskog / Ånimskog, Döda 1817 GID 1965.19.86200
« skrivet: 2005-05-22, 01:17 »
Hej Ulla,
 
Jag tyder det till lifsjuka.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

49
Hej Sam,
 
Det ser i varje fall ut som om han kommer ifrån Barker(yd) 1795. I Barkeryds utflyttningslängd för 1795, AI:10, GID: 211.11.84100, finns det med en Nils, utan angivet efternamn eller angiven flyttort, men han kommer från Kramsäng, Barkeryd.
 
Jag har också gjort en snabbkoll på Kramsäng, Barkeryd i HFL, AI:10, GID: 211.11.76100 och längst ner på vänster sida finns en Nils, utan angivet efternamn, men med födelseåret 1777 och född i Bälaryd, som kan vara väl värd att kolla upp.
 
Nu är jag osäker på om födelseorten Bälary(d) i figuren ovan hänvisar till Nils eller hans hustru Lena (troligtvis den senare), men det är väl inte helt otroligt att han är därifrån också.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

50
Archive - General questions / Genline translation help
« skrivet: 2005-05-18, 04:26 »
Hi Al,
 
The titel for Carl Oskar Fredrik is fosterson.
 
Regards,
Yvonne Carlsson

51
Archive - Swedish language / Fernando in Swedish
« skrivet: 2005-05-17, 03:05 »
Hi Scott,
 
The swedish word andra has nothing to do with the greek word andra. The proper translation for the line Ska vi skåla för dom andra? is Shall we toast for the others?.
 
The most commonly used swedish word for woman is kvinna and for man it is as simple as man
 
/Yvonne Carlsson

52
Long / Long
« skrivet: 2005-05-11, 08:54 »
Hej Josef,
 
Vad gäller husförhörslängderna för Long, så omfattar den äldsta bevarade, AI:1, åren 1770-1777 enligt uppgift i  Nationella Arkivdatabasen, därefter inleds AI:2 med år 1810.
 
Födelseböckerna ska enligt samma databas finnas separata för Long för åren 1704-1715 (C:1) och 1715-1740 (C:2), därefter ingår de mellan åren 1740-1860 i Levene C:3, C:4 och C:5.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

53
Skaraborgs län R / Sandhem
« skrivet: 2005-05-10, 10:18 »
Här saknas en del kyrkböcker, bl a:
 
Födelse-, vigsel- och dödböcker
Sandhem C:1, 1674-1698
Sandhem C:2, 1690-1710
 
Husförhörslängder
Sandhem AI:7, 1834-1841
Sandhem AI:8, 1841-1851
Sandhem AI:9, 1852-1862
 
Samtliga ser ut att vara mormonfilmer, efter vad jag kan se på numreringen.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

54
Örgryte / Örgryte Gid 741.38.90400
« skrivet: 2005-05-05, 00:56 »
Hej Rigmor,
 
Efter att ha tittat i både husförhörs- och inflyttningslängden, (GID: 741.40.4300, nr 86), så tycker jag att det ser ut som om det står Tunhem.
 
Nu finns det ett Östra Tunhem i f.d. Skaraborgs län och ett Västra Tunhem i Älvsborgs län. Jag har gjort en snabbkoll i Västra Tunhems utflyttningslängder, (GID: 653.2.8200), och jag tror att jag har hittat honom på 7:e raden under år 1856.
 
Lycka till med fortsatta forskningen
Yvonne Carlsson

55
Ryda / Ryda, född 1829
« skrivet: 2005-04-27, 14:07 »
Christer,
 
Det finns ett Kojorna i Naum, som jag tror att det kan vara, då Naum hör till Ryda.
 
Har du tillgång till Genline är det GID: 996.3.92900, högra sidan, eller Naum AI:3, sidan 17.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

56
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Mönsterås - dödbok 1842-10-25
« skrivet: 2005-04-24, 09:52 »
Hej Kjell,
 
Undrar om det inte ska vara sinnessvag= het? Även om h-et i så fall ser en aning konstigt ut.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

57
Bjällerup / Bjällerup AI:2 (1805-1813)
« skrivet: 2005-04-24, 09:33 »
Hej Ulf,
 
Jag tycker också att det står Kyrkeby och undrar om det inte helt enkelt kan vara så att hon är född i Bjällerups kyrkby?
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

58
Floby / Floby Inflyttad Gig:2105.29.111000
« skrivet: 2005-04-21, 16:16 »
Hej Rigmor,
 
Bastabo i Trävattna, GID: 1589.4.27700.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

59
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-19
« skrivet: 2005-04-19, 02:52 »
Gabriel, det var just att lägga upp forskningen på Internet som Charlotte inte ville göra...
 
Charlotte, ett litet tillägg till mitt tidigare svar:
Om det nu är så att du har råkat göra hela din Disgen-databas till HTML, så är det så att när du öppnar ett av HTML-dokumenten, så går det faktiskt att bläddra uppåt och nedåt i trädet. Det kan vara det som har förvillat dig, eftersom webläsaren då öppnas automatisk, och det skenbart kan se ut som om databasen ligger på Internet.
 
Det gör den alltså inte, utan den ligger fortfarande på din hårddisk. Om du i webläsarens adressfönster tittar på adressen, så står det säkert något i stil med C:`Dg8Data`HTML`....
 
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

60
26 Resor / Transporter / Flyttningar
« skrivet: 2005-04-19, 02:33 »
Hej Walter,
 
Jag forskar på min farssida i första hand i f.d. Skaraborgs län och på min morssida i Norr- och Västerbotten.  
 
Skillnaderna:
I norra Sverige var första stället där de tjänade dräng eller piga nästan undantagslöst hos en moster/morbror/faster/farbror, alt. hos mor- eller farföräldrarna.
I Skaraborg var det inte ovanligt att de inte var släkt, i varje fall inte på riktigt nära håll, med dem ungdomarna tjänade hos första gången. Däremot låg första gården oftast i samma by eller grannbyn.
 
Min teori är att första tjänstestället helt enkelt var en lärotid och i Skaraborg, där det var tätt mellan byar och gårdar, hade de inte så långt hem till mor och far, vilket säkert var lugnande för både barn och föräldrar.
 
I norra Sverige kunde mycket väl föräldrarna vara nybyggare i någon av byarna runt Arvidsjaur, medan de barnet tjänade hos första gången kanske var bosatta utanför Piteå eller Skellefteå, därför kändes det säkert tryggare att skicka barnen till någon nära anhörig.
 
Så småningom växte upptagningsområdet och vid andra eller tredje tjänstestället var det inte hos någon anhörig, eller i Skaraborgarnas fall, lite längre från hemmet.
 
Precis som Per Thorsell här ovan, så tror inte jag heller att det alltid var av ekonomiska orsaker. Rune Edströms kommentar om att de skulle lära sig veta hut, kanske sammanfattar det hela ganska bra. Det var helt enkelt ett sätt för barnen att bli lite självständiga och att få ta lite eget ansvar.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

61
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-19
« skrivet: 2005-04-17, 22:15 »
Hej Charlotte,
 
Jag förstår inte riktigt vad du menar med att du dig själv ovetandes har lyckats lägga ut släkten på Internet? Och det med hjälp av Disgen 8?
 
Det finns nämligen inte någon knapp i Disgen 8 som gör att allt läggs upp direkt på nätet.
 
Vad jag däremot misstänker är att du har exporterat hela din databas till HTML, kan det stämma? I så fall hamnar filerna troligtvis under C:`Dg8Data`Html, alltså på din egen dator.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

62
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-17
« skrivet: 2005-04-14, 12:57 »
Nu har jag snart varit lycklig ägare till ett exemplar av den nya Sveriges Dödbok i knappt en vecka och jag vill härmed dela ut massor av rosor, eller annan blomma efter eget tycke och smak, till samtliga inblandade i projektet att färdigställa skivan. Ingen nämnd, ingen glömd.
 
Tack! allesammans.
Yvonne Carlsson

63
Hej Ulla,
 
Mitt förslag: Bläckslagaren.
 
Här kan du läsa om vad det är, men du får tyvärr bläddra ner en bit, för diskussionsdeltagarna har även diskuterat diverse anor.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

64
Hej Linus,
 
Prova med samma HFL, sidan 295, No 39 Bohok, GID: 828.6.87800, där kommer han inflyttande från. Vart han flyttar till har jag inte lyckats lista ut.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

65
Valstad / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-14
« skrivet: 2005-04-05, 17:34 »
Gry,
 
Jag har hittat en Johan Viktor, född 1857-02-25 och döpt 02-26 i Vättaks församling (tidigare stavning Wättack), som var en annex-församling till Valstad (nutida stavning av Hvalstad) i f.d. Skaraborgs län.
 
Denne Johan Viktor var son till: Bond. i Lillegården Fredrik Larsson och hustrun Johanna Johansdotter.
 
Johannes Nilsson och hans hustru från Stommen i Vättak var faddrar.
 
Alla uppgifter från FB Valstad C:4, sid 83, och den sträcker sig över åren 1849-1860.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

66
Arkiverat / Sveriges befolkning 1910?
« skrivet: 2005-03-23, 10:17 »
Nej, det gör det inte. Arkion, http://www.arkion.se, håller för fullt på att registrera uppgifterna ur 1900 års folkräkning och på deras hemsida kan du se hur långt de har kommit. 1910 års befolkning har de inte ens börjat på.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

67
Feltolkade ord / Framt Sällskapet
« skrivet: 2005-03-11, 09:28 »
Hej Sten,
 
Jag undrar om det inte är en liten felläsning och i själva verket ska stå: Frunt. Sällskapet, alltså Fruntimmersbibelssällskapet. Det finns en diskussion här, där sällskapet i fråga har diskuterats tidigare.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

68
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-01
« skrivet: 2005-03-08, 23:01 »
Det finns också ett Ljung ca 1 mil söder om Herrljunga i f.d. Älvsborgs län, i Grude församling. Det kan också vara värt att kolla upp, då gränsen mellan Älvsborgs- och Skaraborgs län gick några kilometer norr om Herrljunga.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

69
Rigmor,
 
Lars Olofs förslag låter inte alls illa, det heller. Om du inte hittar honom i Hospitalsförsamlingen, bör du absolut titta i Garnisonsförsamlingen också. Lycka till med ditt letande.
 
Mvh
Yvonne

70
Hej Rigmor,
 
Mitt förslag: Gb. Kronh.f., alltså Göteborgs (Krono)hospitalsförsamling.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

71
Porträttfynd (enskilda bilder) / #37635
« skrivet: 2005-02-28, 13:27 »
Hej Ann-Mari,
 
Nu är inte jag någon juridisk expert, men det skulle förvåna mig mycket om någon fick det till att du skulle gjort något olagligt i det här fallet.
 
Först och främst är de uppgifter från Sten Håkanssons släktforskning, som du har citerat, inte så värst omfattande. Troligen bara en mycket liten del av hans material. Du kanske tom har skrivit om uppgifterna? I så fall är det inte ens ett direkt citat. Uppgifterna är dessutom ganska allmänna och torde inte vara alltför svåra för en något så när driven släktforskare att få fram själv. Slutligen har du, på ett föredömligt sätt, angett vem som står för de ursprungliga uppgifterna.
 
Så jag tycker nog att detta citatet från Håkans inlägg stämmer på det du lagt in under Porträttfynd:
Det är tillåtet att citera relevanta uppgifter i rimlig omfattning, förutsatt att källan anges på vederbörligt sätt.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

72
Hej Charlotte,  Det kan ju vara så enkelt, att när prästen skulle börja föra husförhörslängder, så tittade han i födelseboken, tog första bästa Per Åkesson, son till Åke Persson och Bengta Nilsdotter i Welleröd och förde in honom i HFL, utan att notera att Per Åkesson nr 1 dog strax efter födelsen och att det fanns en Per Åkesson nr 2, med samma föräldrar och född året efter.  I och med att prästen hade fört in fel uppgifter i HFL, så följde dessa med Per Åkesson nr 2 när han flyttade och ända fram tills han dog.  Med vänlig hälsning Yvonne Carlsson

73
Fristad / Fristad C:3 FB 1750-1786 GID: 1163.6.59200
« skrivet: 2005-02-20, 00:59 »
Hej Bert,
 
Kiersgierdet är vad jag också får det till. Det finns ett Kärrsgärdet i Fristad AI:1, sid 29, GID: 1163.1.109100.
 
Så vill jag passa på att tipsa dig om hur du bör skriva dina rubriker. Det är nämligen inte alla som har tillgång till Genline, och för att dessa också ska få en chans att hjälpa till, så bör du lägga upp rubrikerna enligt principen: Socken, typ av bok, årtal, samt GID-nummer (när du känner till detta, vilket du uppenbarligen gör). Se tips på hur rubrikerna under Läshjälp ska läggas upp här.
 
Det kan ju faktiskt hända att en och annan hjälpande hand här på Anbytarforum, med bättre lokalkännedom än t ex jag själv, kan hjälpa dig och inte har tillgång till Genline, och det har de inte någon som helst möjlighet att göra, om du bara anger ett Genline-nr.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

74
Gammalstorp / Gammalstorp Vigda 1880-1887 GID 1754.90.7500
« skrivet: 2005-02-16, 15:24 »
Hej Ros-Mari,
 
Ett försök att tyda:
Nedanskrifne dag infann sig Arb.
Bengt Nilsson, 4 Kylinge hos underteck-
nad, v. Pastor, och begärde lysning till
äktenskap för sig och sin fästeqvinna
Berta Johnsdotter, 4 Kylinge och aflem
nade han dervid hennes skriftliga förkla
ring att hon ville träda i äktenskap med
nämnda Bengt Nilsson; något hinder emot, slägt
skap, (svägring?), mm. förklarade Bengt
Nilsson icke förefinnas för det
tilltänkta hjonelaget.
Gammalstorp den 10/11 1882
 
Riktigheten härav erkänner:
 
Bengt Nilssons egenhändiga
underskrift intygas af
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

75
Öja / Öja CI:1 (1689-1748)
« skrivet: 2005-02-10, 13:42 »
Just så, Bengt-Göran, du har naturligtvis rätt i att Anna bar barnet... :*), men vad står det mellan B. bar(s) och hust. Anna Bengtsdotter?
 
Mvh
Yvonne Carlsson

76
Bollnäs / Anna Nilsdotter i Sörbor född 1826-11-27
« skrivet: 2005-02-10, 10:58 »
Hej Björn,
 
Ett litet försök:
 
Anna, född 27 och döpt 28 november.
Föräldrar: B. Nils Nilsson i Sörbo och Hru Margta Ersdotter.
Vittnen: B., Jon Larsson och Hru i Norrbo. Sold. Sälg och Hru i Sörbo. B.s. Olof Olsson i Växbo, Bondd. Ingrid Larsdr i Norrbo.
 
Soldatens namn är jag aningen osäker på.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

77
Öja / Öja CI:1 (1689-1748)
« skrivet: 2005-02-10, 10:43 »
Hej Werner,
 
Jag tror snarare att Oluf Erikssons son heter Jöns. Hustru Anna Bengtsdotter. Faddrar Mårten (Nilsson?) och (Anders?) Nilsson. Pigan Elsa Jönsdotter, alla i ?
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

78
Rackeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-09
« skrivet: 2005-02-07, 15:27 »
Hej Inger,
 
I inflyttningskolumnen står det att hon är inflyttad till Odensvik år 1830 från Sberg, som borde vara Sunnersberg.  
 
Jag har hittat en Elin Larsdotter i utflyttningslängden Sunnersberg B:1, sid 909, Nr 17, pigan Elin Larsdotter från Holma till Otterstad. Tyvärr har jag inte hittat någon Elin Larsdotter under Holma, Sunnersberg.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

79
46 Ordet är fritt om släktforskning / Hjälp Mig!
« skrivet: 2005-02-07, 13:24 »
Lisa,  Ett tillägg till Anders Bergs inlägg: DigiArkiv har fotograferat av en del av både Västra Sönnarslövs och Risebergas kyrkböcker. Om du går in på deras hemsida, ska du först välja Kyrkoböcker i vänsterspalten och därefter Kristianstad (län).  Med vänlig hälsning Yvonne Carlsson

80
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-19
« skrivet: 2005-02-07, 10:57 »
Hej Rigmor, och ni andra,
 
Jag reagerade lite över svaren här ovan, eftersom det pratas om en gård Tån....  
 
Det är mycket möjligt att ni redan vet om det, men jag vill ändå påpeka, att från början var inte Byns Tå en gård, utan den del av byn där de egendomslösa fick slå upp sina små torp och backstugor och det var den sämsta marken i byn. Uttrycket användes i f.d. Skaraborgs- och Älvsborgs län, medan man på andra håll i landet ofta använde sig av uttrycket på socknens slut m m.  
 
Det finns redan några diskussioner om uttrycket Tå här under Språk ord och namn: Ortnamn: Tåå och Språk ord och namn: Ortnamn: Orts & gårdsnamn.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

81
Åsbo / Gid 428.26.1700, födelse, sid. 345
« skrivet: 2005-02-07, 10:07 »
Hej Lena,
 
Ett försök:
d. 27 Jonas, Sockenskräddarens Petter Almgrens och h. Brita Larsdotters son på Halla döptes d. 30. Test. Madame Weg... i Näsby, h. Annika i Bämelsbo, Pig. Ingeborg i Näsby .. ... i Kårarp. Måns i Kårarp. Knut i Bergstorp. Dr. Sören? i Kårarp. Skräddare dr. Elias.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

82
Delsbo / Delso Hfl - Barnets rätta far?
« skrivet: 2005-02-04, 20:25 »
Hej igen, Patrik,
 
Pretting(en) var vad jag också trodde att det stod, men jag var väldigt osäker på de sista bokstäverna... Prettingberg är det enda i Delsbo som jag kunde hitta och som kunde passa in, därav att jag misstänker att det är rätta platsen, vilket du ju själv också är inne på.
 
Kanske hade den som skrev in det lite bråttom, eller så kanske Prettingberg helt enkelt gick under namnet Prettingen i folkmun, det kan ju alltid vara värt att kolla upp.
 
Varför jag föreslog just denne Per Eriksson, beror på att de flesta andra i Prettingberg med det namnet antingen var gifta (vilket iofs inte är något hinder, för en del i alla fall), eller att de är för unga för att vara lämpliga som barnafäder. Vad gäller hur trovärdig som far han sedan är, så kan man ju aldrig vara helt säker förrän man har kontrollerat om det finns något mål i en dombok.
 
Något som talar emot, är att det inte finns någon som helst notering på honom, att han skulle ha barn utom äktenskapet, medan däremot fadern nogsamt, om än otydligt, har angetts på den presumtiva dottern Margta.
 
Jag tycker inte att du ska skriva in honom som far i dina antavlor, på så här lösa boliner, däremot bör du absolut ha honom i åtanke vid eventuell framtida domboksforskning.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

83
Delsbo / Delso Hfl - Barnets rätta far?
« skrivet: 2005-02-04, 15:16 »
Hej Patrik,
 
Helt säker är jag inte, men jag tyder det till Per Erik i Pretting.... Det finns ett Prettingberg i Delsbo och jag har hittat en möjlig Per Eriksson, som du kanske borde undersöka närmre, i Delsbo AI:15A, sidan 178, GID: 82.46.64700. Där finns en notis som jag tyder till Rymt till (Amerika?) 1868.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

84
Kristina,
 
Ett litet förslag på vad det kryptiska  Hand:sidk:a ev. kan stå för: Handelsidkerska, kanske?
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

85
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-19
« skrivet: 2005-01-31, 16:21 »
Hej Hans,
 
Det finns en Pehr, född och döpt den 17/2 1831 i Väring. Far Bengt Ericsson och mor Kjerstin Jonsdotter, bondfolk i Backgården, Bankälla, Väring.
 
1847 flyttar han från Backgården, Väring till Stockholm enligt Väring AI:8, sidan 195, och år 1849 noteras han inflyttad ut supra, och återfinns några rader upp, fortfarande på sidan 195. Slutligen noteras han som utflyttad till Stockholm år 1850. GID:712.17.25400, om du har genline. Tyvärr är ingen socken i Stockholm nämnd någonstans.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

86
Örgryte / Örgryte
« skrivet: 2005-01-31, 15:06 »
Hej Carina,
 
Här är några förslag på vad det kan stå:
 
1) Styfson Gustav Eriksson, 46 19/12, f(rån?) Örgr., och till höger står det med styffadern till Gborg 14/3 61. (Jag är dock aningen osäker på just datumet).
 
2) Arb. Olof Gustaf Larssons hustru Anna Christina,43. Det var alltså hustrun som dog. Jag tycker också att det står något i stil med: wistades här? på Läns Lasarett?. Jag är osäker på dödsorsaken, men tycker att det ser ut att stå något i stil med Chemiskt Hjert...
 
3) Carl Aug. Ericsson, tycker det ser ut som om det överstrukna är styfson och han kommer från Örgryte. p. 5/60 betyder att han flyttas från sidan 5 år 1860 (gid:741.38.78700, direkt under Gustaf Eriksson från din första fråga)
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

87
03) Osorterat / Kirstin Jacobsdotter f. 16. aug 1764
« skrivet: 2005-01-27, 11:32 »
Hej Roar,
 
Jag tycker att det ser ut att stå Säm, och enligt byaregistret i Brastad AI:1 (1804-1809) finns både Norr, Västra och Östra Säm i Brastad. Kan vara väl värt att kolla upp, då det bl a finns en Anders Jacobsson, f. 1755, bosatt i Westre Säm. Har du Genline är det GID: 873.7.56200, annar är det sidan 11 i HFL.
 
Vad gäller moderns namn, så tror jag att det står Kari(n) och på dottern Kiersti(n). Det är nog bara svängarna i K:et som förvillar lite granna.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

88
03) Osorterat / Genline
« skrivet: 2005-01-25, 11:06 »
Hej Peter,
 
Ett litet försök på Maria Pettersdotter, GID 485.19.38400:
Sjuklig och mindre arbetsför. Dessutom fattig.
 
Jag är något osäker på att det står mindre dock, pricken över i:et har i så fall hamnat lite snett.
 
Stina Nilsdotter, GID: 485.21.25800:
Njuter fattighjelp för sina? olyckl barn
August och Nils hafva fel på ögonen, Se anteckningen p. 523
 
och Jonas Svensson, GID: 485.36.24700: Jag tycker att det ser ut som Båtk. på Jonas Svensson.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

89
00 - Övrigt / Dagens släktforskning
« skrivet: 2005-01-18, 16:31 »
Ann-Mari,  
 
Jag tror att de flesta som har lagt ut sin forskning på diverse websidor, verkligen har anornas faddrar, flyttningar osv, i sina egna anteckningar, vare sig det är i diverse släktforskningsprogram eller papperledes. Däremot tar långt ifrån alla med allt om anorna, när de lägger ut forskningen på webben. Jag har inte själv tagit med vare sig faddrar eller flyttningar, när jag lagt upp mina hemsidor.
 
Så får jag väl erkänna att jag är betydlingt mera noggrann med att anteckna faddrarna till dem som verkligen är mina anor och deras syskon, än till deras fyr- och femmänningar, speciellt om de uppgifterna är svårlästa.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

90
00 - Övrigt / Dagens släktforskning
« skrivet: 2005-01-17, 16:11 »
Men Ann-Mari,  
 
Du behöver inte åka iväg till arkiv för att kontrollera de uppgifter du fått från andra. Numera kan du ha abonnemang på Genline över nätet (rekommenderas kanske inte direkt om du inte har bredband), där du kan titta på de avfilmade kyrkböckerna och du kan också beställa mikrokort från SVAR på dem, som du därefter kan titta på hos ditt bibliotek. (Även många mindre bibliotek har ficheläsare).
 
Vad du däremot bör tänka på är att inte okritiskt lita på uppgifter som du hittat på nätet. Människor kan läsa fel, de kan mata in fel uppgifter och de kan dessutom totalt ha missuppfattat sammanhanget.
 
Däremot tycker jag absolut att du ska ta hjälp av diverse Databaser och Hemsidor, för att på så sätt få ledtrådar om var du ska börja leta efter uppgifterna. Var dock noga med att notera var du hittat uppgiften, för att vid lämpligt tillfälle kontrollera den och föra in den i din forskning.
 
Lycka till med forskningen
Yvonne Carlsson

91
Tack, Martin, jag tror att din lösning mycket väl kan vara riktig, speciellt med tanke på just att paret antagligen var tvungna att få tillstånd att gifta sig utanför sitt stånd.
 
Jag har fått ett litet förslag på:
postem  
antem d. 28 och 31 januari  
1786.
från en kompis som läst lite latin också. Han menar att eftersom postem = efter och antem = före, så skulle det helt enkelt kunna vara ett annat sätt att skriva mellan den 28 och 31 januari, fast helt säkert är det förstås inte, speciellt inte som jag inte är helt säkert att det verkligen står postem antem. Så är då frågan vad det kan stå precis före det ev. postem antem...
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

92
Kristianopel / Kristianopel hfl. GID.1763.3.61900
« skrivet: 2005-01-13, 16:28 »
Hej Pia,
 
De två sist uppräknade barnen är d. Ingrid Maria, f 1823, henne har du även med en bit upp, och s. Fredrik, f 1835-09-12 (GID: 1763.19.37600).
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

93
Rättelse, det ska naturligtvis vara sidan 421, INTE 426, som jag felaktigt skrivit i rubriken.
 
/Yvonne

94
Jag behöver lite läshjälp igen. Det gäller Löjtnant Nils Klockenfelt, som gifter sig med Märta Maria Fägerskiöld.
 
1:a lysningen och vigseldagen brukar stå längst till vänster i resp. notis, så det borde betyda att 1:a lysningen var 1786-02-05 och vigseln 1786-02-24, därmed borde inte något av datumen till höger ha med själva lysningen och vigseln att göra.
 
Här kommer bilden:


 
 
Jag har fått lite hjälp av Niklas Lindberg att försöka tyda vad som står, men ingen av oss är så värst säker på annat än de datum som står med. Här är i varje fall ett litet försök, det vi är någotsånär säkra på står med Fetstil:
 
Lystes


tillstånd … 16:e nov  
1785
.
… … postem  
antem d. 28 och 31 januari
1786
.
 
En misstanke är att datumet 1785 d. 9 Jan hör till det som står i kolumnen innan, ev. vid/vide antem?, i varje fall ser det ut att höra dit:


 
 
Vi har diskuterat lite fram och tillbaka och en idé som kom upp är att noteringarna i högerspalten kan ha att göra med att Märta Maria Fägerskiöld var adlig (baronessa), medan Nils Klockenfelt inte var adlig alls och att de därför var tvungna att få något slags tillstånd att gifta sig med varandra?
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

95
Hej Marianne,
 
Jag tror att det står ungefär så här:
... ej tjent hos
Alin utan varit
för ... sjelf.
Nu flyttat till
Sjötofta socken i
Kind.
 
Det ser ut som om texten avser Pigan Anna, 5:e raden.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

96
Hej Svante,
 
Om du inte har något Användarkonto på Rötter, så skriver du ditt för- och efternamn i fältet Användarnamn. Länken  Att komma igång i vänsterspalten ger dig mera information om hur du bär dig åt om du vill skaffa ett Användarkonto.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

97
03) Osorterat / Amanda Olofsdotter f. 9. sept 1863
« skrivet: 2005-01-09, 12:23 »
Hej Roar,
 
Jag tror att första delen är en förkortning led. som står för en förkortning för ledig till äktenskap, den andra delen går jag däremot bet på.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

98
Gestad / Gestad Hfl 1856-60 pag 257 GID 730.1.9600
« skrivet: 2005-01-09, 02:28 »
Hej Ulla,
 
Hustrun verkar vara född i Gestad i alla fall (Ges enl. HFL). Jag sökte på Socken-sök här på Rötter och fick fram att Gestad hör till Sundals härad. Därefter sökte jag på Sundal för att få fram de församlingar som ligger i häradet och det enda på E... som jag fick fram är Erikstad.
 
Enligt CD:n Svenska ortnamn 1999 så ligger Gestad ca 6,4 km SO om Brålanda och Erikstad kyrka 6,3 km NO om Brålanda (Erikstad, samlad bebyggelse ligger ca 7,7 km SV om Mellerud). Så någonstans på Dalboslätten borde båda socknarna ligga och dessutom inte så värst långt ifrån varandra.
 
Mitt förslag är därför att du provar med att kolla i Erikstad.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

99
Klockenfelt / Klockenfelt
« skrivet: 2005-01-08, 22:52 »
Hej Niclas,
 
Och tack för uppgiften, jag har redan börjat kolla upp den...
 
Den här Nils Klockenfelt är visserligen inte någon ana till mig, men kan mycket väl vara en bror till min ana. Dessutom så stämmer Öja geografiskt ganska väl in med var mina Klockenfeltare finns.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

100
04) Arkiv (diskussioner t o m 2007) / ÖstraVingåker
« skrivet: 2005-01-04, 13:22 »
Hej Lian,
 
Numret som står på Carl Oskar Olssons rad är helt enkelt ett Värnpliktsnummer. Han hade inskrivningsnummer 75 inom inskrivningsområde 109 år 1886.
 
Se även Rune Edströms beskrivning här.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

101
Skarstad / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-07
« skrivet: 2005-01-03, 21:55 »
Hej John,
 
Tyvärr har jag inte de kartorna som gjordes upp i samband med respektive skifte, men du kan prova att söka dem på  Lantmäteriets hemsida.
 
Om du går in och tittar under Historiska kartor och sedan går via Lantmäterikartor, Skaraborgs län, kan man hitta skifteskartor över en del socknar inscannade, men tyvärr inte alla ännu.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

102
Habo / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-06
« skrivet: 2005-01-03, 12:23 »
Hej Jan,
 
Ett litet tillägg till det Rigmor fått fram, jag tycker att det ev. kan stå Nybro Qvarn... Om du tittar i HFL AI:3, sidan 178, GID: 635.70.68300, så tror jag nog att du hittar Anders Johans far Johannes där, noterad som dräng.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

103
Klockenfelt / Klockenfelt
« skrivet: 2005-01-03, 11:21 »
Hej Eva,
 
Kul att se att du fortfarande håller koll härunder Klockenfelt, jag var lite osäker på om jag skulle få någon träff, då det var några år sedan någon skrev härunder.
 
Jag misstänker starkt att din Per och min Petter i själva verket är samma person, men som du själv säger, så gäller det att hitta bevis för den saken.
 
Så mycket har jag i alla fall fått klart för mig, att det gäller att börja gå igenom häradsrätternas protokoll ordentligt, både på Petter och hans son Lars (och även på din Per), för efter vad Kurt E. skriver, så var tydligen även sonen Lars flitigt förekommande i diverse mål.
 
Jag återkommer om jag hittar något mera intressant.
 
Med vänliga hälsningar
Yvonne Carlsson

104
Eftersom Jan (och även Christer) har samlat ihop ett gäng saknade volymer, så kan ju jag passa på att lägga till en också:
 
Vara (R)
AI:9 1883-1898
 
Helt säker på att den är från Mormon-filmerna är jag dock inte, då den har ett helt annat SVAR-nr: G02377, jämfört med övriga ifrån Vara som enbart har siffror som SVAR-nr. Kan ju vara filmat långt senare av SVAR själva.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

105
15 Historia / Historiska museet
« skrivet: 2004-12-21, 12:14 »
Tänkte bara tala om att Kristian Berg har försvarat sig på Aftonbladet idag 21/12, se: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,578208,00.html (fick inte länken att funka), om någon har missat det.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

106
Familysearch / Familysearch
« skrivet: 2004-12-20, 16:03 »
Hej Kjell,
 
Maintenance = underhåll,
De servar helt enkelt sitt datasystem.
På svenska skulle det bli ungefär: Sökningen ligger nere på grund av systemunderhåll, eller liknande.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

107
Skepplanda / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-02-26
« skrivet: 2004-12-17, 14:03 »
Hej Walter,
 
Din fundering är inte alls dum, för även om vår vän Birger var kyrkoherde, så var det inte alls säkert att det var han själv som skrev in notiserna i kyrkböckerna, inte ens de som gällde hans egen familj. Dessutom, början av 1700-talet, då var stavningen av orden inte på långa vägar så standardiserad som den är idag.
 
Kan ju tillägga att jag själv har sett både i kyrkböcker och bouppteckningar att ord, som tydligt har varit skrivna av samma hand, ändå har stavats olika vid olika tillfällen och ibland till och med vid samma tillfälle.
 
Möjligen kan du försöka titta i ev. kyrkoräkenskaper från den tiden, de har troligen Birger själv, samman med kyrkvärdarna, signerat.
 
Slutligen, på de tre nya bilderna, så tycker jag ändå mera att det står Giegskoodh.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

108
Klockenfelt / Klockenfelt
« skrivet: 2004-12-16, 20:32 »
Hej,  
 
Jag har nyligen upptäckt att jag härstammar från denna släkt och tänkte därför försöka blåsa liv i diskussionen igen.  
 
Lars Klockenfelt föddes 1728-10-16 i Gottåsa, Skatelöv (G) enligt Skatelöv C:2 och föräldrarna är gästgivaren Petter Klockenfelt och Brita Klint, så regementshistoriken som Kurt Edmansson hänvisar till verkar ha rätt uppgifter. Han dog 1806-03-21 i Degersnäs Norregården, Virestad (G) enligt Virestad F:1 och noterades som Herr Capitain och Riddaren..., men det står ingenting om välboren i dödsnotisen däremot.
 
Min härstamning från Lars Klockenfelt går genom sonen Nils Klockenfelt, född i Hunna, Skatelöv (G) enligt Skatelöv C:3. Nils dyker så småningom upp i Timmele (P), där han 1786 gifter sig med baronessan Märta Maria Fägersköld. Hon dör dock efter bara drygt ett år.  
 
I Norra Åsarp (R) AI:1, sid 13, dyker han upp igen, tillsammans med pigan, senare hushållerskan, Cajsa Vallgren, som han får 7 barn med (som jag hittat hittills). Majoren flyttar med hushållerska och barn till Hällestad omkring år 1801, har tyvärr inte hittat dem i några flyttningslängder.
 
Han står inte noterad som far till de fem äldsta barnen i FB, men det gör han däremot till de två yngsta och av dem härstammar jag från den näst yngsta, Stina Nilsdotter. Alla överlevande barn får för övrigt patronymikonet Nilsson/Nilsdotter som vuxna. Samtliga barn noteras däremot som son/dotter i husförhörslängderna, alltså inte enbart som hushållerskans barn eller som oäkta.
 
Nils Klockenfelt dör 1837 i Wälan, Hällestad (R) enligt Hällestad AI:3, p 40 och han var då Major. Tyvärr har jag inte återfunnit honom i DB för Floby, som även innefattar bl a Hällestad.
 
Är det någon som forskar i släkten, så är jag intresserad av fortsatt kontakt.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

109
Skepplanda / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-16
« skrivet: 2004-12-16, 19:41 »
Walter,
 
Jag tycker att namnet på i varje fall den första och möjligen tredje bilderna ser ut som Giegskood(h), precis som Bengt har angett. Kanske även på den andra, även om den är mera otydlig.
 
Vad det namnet skulle kunna ha sin upprinnelse i, det har jag däremot ingen aning om.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

110
Skepplanda / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-16
« skrivet: 2004-12-16, 11:23 »
Hej Walter,
 
Satt och funderade på om det inte kunde vara en stavningsvariant av Göksko, och så började jag fundera på vad göksko kunde vara för något...
 
Enligt  SAOB är göksko tydligen en namnvariant på den orkid?e som jag känner till som guckusko, så det är ju inte helt orimligt att det är därifrån han har lånat sitt namn.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

111
46 Ordet är fritt om släktforskning / Lucia i Malung
« skrivet: 2004-12-14, 20:31 »
Den sed Jan refererar till och som bestod i att utklädda ungdomar gick tiggarrunda mellan gårdarna, den seden finns fortfarande kvar i f.d. Skaraborgs län.
 
När jag var barn lussade vi, eller gick lussegubbe, som vi och sa. Och det innebar att vi helt enkelt gick runt utklädda och tiggde godis av grannarna. Lite senare på kvällen kunde det även hända att lite äldre ungdomar kom på besök, och då var det inte direkt godis de förväntade sig att bli bjudna på...
 
Sista året jag lussade var när jag gick på Gymnasiet, då vi lussade för våra lärare. De var fullt införstådda och hade glöggrytan redo på spisen, mandeln och russinen stod framme och så bjöds vi på lussebullar och pepparkakor.
 
Detta var så sent som 1986 och jag tror mig ganska säkert veta att barnen fortfarande går omkring och lussar.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

112
Övrigt om förnamn / Nytaget förnamn?
« skrivet: 2004-12-10, 18:38 »
Hoppsan! Elisabet hann visst före mig med SCB-utdraget. (Duktigt, Elisabet, jag var alldeles för lat för att orka leta igenom dem!)
 
Fast problemet är att jag tycker det ser ut som om det står Minea på bilden...  Jag tycker nog ändå att du ska kontakta landsarkivet och fråga dem vad som står i originalfödelseboken, vem vet, du kanske får ytterligare något förslag på namn! att lägga till de 4 du redan har.
 
Lycka till med den fortsatta forskningen.
Mvh Yvonne Carlsson

113
Övrigt om förnamn / Nytaget förnamn?
« skrivet: 2004-12-10, 18:26 »
Hej Dan,
 
Både Pastorsexpeditionen och Arkion kan mycket väl ha läst fel, Menia (om hon nu heter det) är ju inte direkt något namn som var och varannan har begåvats med.
 
Felen kan dessutom ha uppstått i flera steg, då första steget var när uppgifterna ursprunglingen skrevs över från husförhörslängderna till SCB-utdragen per 31/12 1890, därefter har Arkion fört över uppgifterna från SCB-utdragen till datormedia och eftersom det är människor som gjort detta för hand, så är det inte alls omöjligt att det kan bli fel.
 
Jag tycker absolut att du ska maila Lunds landsarkiv och kanske du också skulle be dem om att de skriver ut en fotostatkopia till dig, fast var då beredd på att du får betala en viss avgift.  
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

114
Övrigt om förnamn / Nytaget förnamn?
« skrivet: 2004-12-10, 10:40 »
Hej Dan,
 
Tyvärr finns inte FB för Asmundtorp på Genline, så i originalkällan har jag inte kunnat kolla hennes födelsenotis. Jag har däremot kontrollerat om det finns någon Emenia/Menia/Maria född i Asmundtorp år 1879 i Sveriges Befolkning 1890. Det finns bara en Maria, barn till Åke Magnusson och Bothilda Nilsdotter och bosatt på Billeberga nr 11.
 
Personligen tycker jag väl inte att det står vare sig Maria eller Emenia i HFL, snarare Menia, fast det kan ju vara en smeknamnsform, men jag lägger in bilden här, så får du avgöra själv:
 

 
Bilden är från HFL Billeberga AI:7, sidan 102 (år 1876-1885), GID: 1180.24.39700.
 
Jag har också hittat henne i HFL AI:8, sidan 128 (år 1886-1896), GID:1180.1.4600.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

115
Ryda / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-07
« skrivet: 2004-12-09, 23:56 »
Hej Tryggve,
 
Karl Axel Karlsson är född 1871-03-23 och döpt 03-24 enligt Ryda FB C:3 (1859-1871). Hans föräldrar är Hemmansägare Carl Johansson och Maja Greta Andersdotter, makarna hade varit gifta i 10 år, och han föddes i Rylanda.  
 
Du hittar familjen på sidan 94 i HFL AI:7 (1873-1884) och har du tillgång till Genline är det GID:701.14.44600. (I födelseboken är det GID:701.10.9500)
 
Har inte kontrollerat bakåt på föräldrarna, men enligt HFL AI:7 ska fadern Carl vara född 1834-08-15 i Ryda och modern Maja Greta vara född 1840-(11)-25 i Long.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

116
Bitterna / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-06
« skrivet: 2004-12-03, 13:14 »
Hej Rigmor,
 
Tillägg till vad Lotta fått fram:
Jag har hittat när Johannes dör i Eling C:2, sidan 6 i andra delen, GID: 1505.21.70000
 
Han står som Corporal Johan Åslund i Björkås, död i Eling 1815-08-22 och begravd 08-27, 29 år gammal och död i förstoppning.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

117
Bitterna / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-03
« skrivet: 2004-12-02, 11:28 »
Hej Rigmor,
 
Lotta hann visst före mig, jag har fått fram samma uppgifter som henne.
 
Vad gäller in- och utflyttningslängderna, så har jag funnit en Johanna Johansdotter inflyttad från Bitterna till Bragnum år 1836, (högra sidan), GID: 1547.8.76100, som jag sedan har hittat i HFL Lekåsa AI:2, med GID: 1547.2.31400, nederdelen av högersidan.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

118
Bitterna / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-03
« skrivet: 2004-12-01, 16:11 »
Hej Rigmor,
 
Jag kan inte heller hitta någon Johanna som är född det datumet i Bitterna, och för säkerhets skull har jag också kollat i (Laske-)Vedum och Eling, eftersom de socknarna var annexförsamlingar i Bitterna pastorat, men inte heller där finns någon Johanna som är född det året och datumet. Ett problem är också att Johanna verkar vara ett ganska vanligt namn under den här tiden i pastoratet, så det går inte bara att tro att någon av de andra Johannorna är just din, så därför behöver du nog uppge var du har fått uppgiften ifrån och sedan får man helt enkelt följa henne bakåt i längderna.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

119
Skarstad / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-07
« skrivet: 2004-11-30, 14:00 »
Ja, Walter,
 
Du gör helt rätt i att se trakten med 1700- och 1800-talsögon, för under de århundradena genomfördes Storskiftet och Laga Skiftet, vilket medförde att byarna inte längre finns kvar i samma utsträckning som förr. Numera ligger de flesta gårdarna utspridda över hela Västgötaslätten, och bara några få ligger där den gamla bygatan gick fram. Och som du säger, många av torpen finns inte längre kvar, eller också endast som övervuxna stenhögar, däremot tror jag att de flesta herrgårdarna står kvar på sina ursprungliga platser.
 
Nu hann Marita före mig med den lokala släktforskarföreningen, VGN. De har inte någon egen hemsida, men du hittar information om  VGN här, under Västgötarötter, samt länk till styrelsen och deras mailadresser.
 
Min mail- och hemsidesadress får du fram om du klickar på mitt namn här ovan.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

120
Lundby - (före 1907) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-08
« skrivet: 2004-11-29, 21:12 »
Hej Georg,
 
Här har du lite att börja med. Första bilden är ur Lundby Födelsebok C:6 1837-1861, sidan 176 och där står föräldrarna Johannes Johannisson och Greta Johannisdotter från Sörhallen med:
 

 
och andra bilden är på hela familjen i Sörhallen, Lundby, Husförhörslängd AI:8, sidan 27 1861-1867:
 

 
Slutligen en bild från Husförhörslängden AI:7, sidan 24 1858-1861
 

 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

121
Skarstad / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-07
« skrivet: 2004-11-29, 19:50 »
Hej Walter,
 
Jag blev jätteglad när jag upptäckte att du forskar i Skarstad, där jag själv har några anor och ävenså min svägerska... För att bli lika besviken då jag upptäckte att personerna din fru stammar från inte finns med bland mina/svägerskans anor.  (inte ännu!)
 
Först och främst: Glöm för allt i världen inte att kontrollera böckerna för Hällum, Vara och Önum också, då dessa hörde till det tidigare Skarstad pastorat (fram till -1920, därefter Vara). Fast efter vad jag kan förstå, så har du koll på annexförsamlingarna.
 
Så vet jag inte om du har lyckats leta reda på Skarstad på någon karta? Om inte, så finns det en på  Vara kommuns hemsida, den finner du  här. Nu är inte Skarstad utmärkt, tyvärr, men om du följer E20 till den korsas av väg 47, så är det den svarta pricken strax norr om korsningen, som utmärker Skarstad kyrka och Skarstad socken ligger på båda sidor om E20. Önum är den svarta pricken strax söder om korsningen, bredvid Emtunga.
 
Socknarna ligger tätt i Vara kommun och här har du en  lista på församlingarna i kommunen, också från kommunens hemsida, även om tyvärr inte alla socknar finns utsatta med namn.
 
Med vänlig hälsning
och hopp om att an-trådarna ska korsas så småningom!
Yvonne Carlsson

122
Hej Walter,
 
Till Anders tillägg skulle jag vilja tillägga:
eingeben = mata in, snarare än ge in
Om Speicher = minne borde Arbeitsspeicher = arbetsminne
e-mail skrivs oftast som e-mail, men det rätta ordet ska tydligen vara e-post, enligt  Svenska Språknämnden. Båda varianterna används dock. Jag vill bara tillägga att eBrev är en produkt som Svenska Posten har, för undvikande av missförstånd.
Provider = Leverantör (ISP - Internet Service Provider = Internetleverantör)
download = ladda ner
 
Mvh
Yvonne Carlsson

123
Bara för att stöka till det lite, så kommer här ytterligare ett förslag:
 
Under Anbytarforum: Läshjälp finns Landskap som underrubrik och under Landskapen hamnar sedan Socknarna lite hipp som happ, då tyvärr inte alla läser in sig på hur man bör lägga upp rubrikerna. Mitt förslag är att man även här lägger upp alla Socknar under respektive Landskap, på samma sätt som man har gjort direkt under Landskapen.
 
För att ge några exempel, idag har:
Anbytarforum: Läshjälp: Blekinge     237 inlägg
Anbytarforum: Läshjälp: Bohuslän     420 inlägg
Anbytarforum: Läshjälp: Skåne     1 879 inlägg
 
Som ni kanske noterar, så fetstilade jag Skånes siffror, detta på grund av den stora mängden inlägg där. Nu är i och för sig Skåne ett välbefolkat landskap, men det är ändå ett mått på hur denna rubrik kommer att se ut framöver, även i de andra landskapen.
 
Som sagt, så är det bara ett förslag, men jag tror att det är viktigt att redan nu börja fundera på hur det ska se ut även under denna rubrik, innan arbetet blir alltför stort med att omorganisera den.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

124
Natt och Dag / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juni, 2009
« skrivet: 2004-11-23, 13:40 »
Hej Sven,
 
Här har du mera information om  Elgstiernas ättartavlor, och som du själv kan se, så är det ett omfattande uppslagsverk, som kanske inte alla har råd att köpa sig. Däremot brukar alla större bibliotek ha verket, så hör med närmsta bibliotek, så kan de säkert tala om för dig var närmaste Elgstierna finns.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

125
Archive - Swedish names / Family Lindbergh
« skrivet: 2004-11-22, 22:40 »
You can also look att the statistics (by december 31, 2003) over the 100 most common  surnames in Sweden. The name Lindberg is currently the 21:st most common name and it is also the most common non-patronymic surname.
 
/Yvonne Carlsson

126
Long / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-19
« skrivet: 2004-11-18, 10:50 »
Hej Irene,
 
Jag tror att din efterlysning gör sig betydligt bättre under Anbytarforum: Släkter: Introducerad Adel: Hierta, än här under socknen Long.  
 
Annars kan du också titta i Gustaf Elgenstiernas Den introducerade svenska adelns ättartavlor som finns på alla större bibliotek.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

127
Archive - Swedish language / Help with translation please
« skrivet: 2004-11-15, 09:42 »
Mary,
 
Gotland is the largest Swedish island and it is also a province of Sweden. Östergötland and Västergötland is also provinces of Sweden and they are situated on the Swedish mainland. So the question is if your relatives come from Östergötland or the east part of Gotland?
 
/Yvonne

128
Släktband (SR, 2004-) / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-24
« skrivet: 2004-11-08, 11:09 »
Fast man kan lyssna på programmet på icke sändningstid genom att ladda hem det också. Om man går in på  Släktbands hemsida och klickar på Ladda hem, så kan man lyssna på det närhelst man själv vill.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

129
Försvagning / Bräcklig
« skrivet: 2004-11-04, 18:55 »
Hej Lotta,
 
Om det står bräcklig om en person som inte är äldre än 40-45 år, så tyder i varje fall jag det till att personen är allmänt sjuklig. En vanlig sjukdom tidigare var ju TBC, som ofta drabbade hela familjer, men det kunde också vara andra sjukdomar.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

130
Bällefors / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-08
« skrivet: 2004-11-03, 13:35 »
Hej Jill,
 
Storeg. Ekeskog är mitt förslag. Se HFL AI:5 1821-1842, sidan 105, GID: 1022.5.49900. Och jag tror snarare att fadern heter Pet(t)er Sköld.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

131
Long / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-19
« skrivet: 2004-11-03, 12:48 »
Hej John,
 
Här har du familjen i HFL för Skarstad, AI:7, 1866-1879, sid 188, Dunstorp Westergården:
 

 
I Husförhörslängden står det också att brodern heter Otto.  
 
Jag misstänker starkt att du har fått uppgiften om att han heter Olle från  Föreningen Släktdata? Vad du bör tänka på är att deras register, även om de är bra hjälpmedel, kan vara felaktiga. De är ju trots allt en avskrivning av originalen och jag misstänker också att det i vissa fall kan röra sig om avskrivningar av SCB-utdragen, alltså inte från originalfödelseböckerna. SCB-utdragen är i sin tur avskrivningar från födelseböckerna, så där har du ytterligare en felkälla som kan uppstå.
 
I vilket fall: på utdraget ovan har du även med din ana Karl Anton och en notering till höger om att familjen fram till och med honom är inflyttade till Skarstad från Levene år 1871 (Long hörde till Levene pastorat och det är huvudförsamlingen som oftast anges).
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

132
Archive - General questions / Foster child or orphan
« skrivet: 2004-11-03, 09:20 »
Hi Nancy,
 
Could the first word be hustruns? The word oäkta means that she was born out of wedlock, so the full sentence could read hustruns oäkta dotter, maybe?
 
/Yvonne Carlsson

133
Patronymikon / Olsson - Hur heter hans far?
« skrivet: 2004-11-01, 21:33 »
Walter,
 
Vad gäller Ola/Ole: Skepplanda ligger ju ganska nära Bohuslän, så påverkan därifrån är inte alls orimligt. Dessutom, det förekommer säkert i andra delar av Västergötland också, det är nog bara så att jag inte har kommit att stöta på namnet i mina socknar, som ligger lite mera i centrala och östra delarna av Västergötland.
 
En stavningsvariant som jag däremot har stött på många gånger i Västgötasocknarna, men som inte finns med i namnlistan är Oluf.
 
...och Anders, naturligtvis har du rätt i ditt påpekande om att Bohuslän i själva verket var norskt och att Norge sedan hörde till Danmark.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

134
Patronymikon / Olsson - Hur heter hans far?
« skrivet: 2004-11-01, 14:48 »
Hej Walter,
 
Jag instämmer med Ingrid att du bör använda Olof som standard, så länge som du inte har hittat fadern i någon födelsebok, husförhörslängd osv.
 
Enligt  Släktforskarförbundets namnlista - bokstaven O är:
 
* Ola en skånsk och västsvensk form av Olof. Jag har själv bara stött på den formen av Olof i Skåne, inte i Västergötland ännu.
 
* Ole en dansk-norsk form för Olof; vanligast i Bohuslän. Har jag heller aldrig stött på i Västergötland, men att den är vanligas i Bohuslän är ju inte så konstigt, då det tidigare hört till Danmark.  
 
* Olaus en latinsk form av Olof, som jag däremot ofta har stött på i Västergötland.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

135
03) Osorterat / Heter hon verkligen Anna?
« skrivet: 2004-10-27, 15:15 »
Hej Walter, nu lägger jag mig i igen,
 
Jag tror att hon heter Annica, precis som du själv har föreslagit. Det som förvillar är första bokstaven, som är ett, i mitt tycke, väldigt konstigt A.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

136
Hej Elisabet,
 
Här kommer i alla fall lite försök till läshjälp.
 
1. Jag får också ut det till att hon flyttar till America.
 
2. Brodern Gustaf Karlsson är inte orgelnist... Det är helt enkelt så att orgelnist Svensson (se AI:8, sid 14) äger X/8 (otydlig första siffra). Han äger även 9?/16 av den mark som Johan Petter Andersson, sid 27 brukar.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

137
Äldre ord A - K / Fästekvinna / Hustru / Kvinna / Änka m.m.
« skrivet: 2004-10-25, 15:20 »
Hej Walter, (igen!  - det är alltid lika kul att kunna hjälpa dig.),
 
I Svenska Akademiens Ordbok: SAOB kan du slå upp kvinna och då får man fram följande:
 
ETYMOLOGI: [fsv. qvinna; jfr d. kvinde, fd. qwinn?, nor. kvinne, senisl. kvenna, kvinna; nybildning till fsv. qvinna (isl. kvenna), gen. pl. av KONA sbst.1, o. förleden kvin(na)- i ssgr o. juxtapositioner, ävensom det koll. qvinde, kvinnor; besläktat med isl. kvn, kvinna, eng. queen, drottning.
 
Så det verkar ju onekligen som om ordet queen är besläktat med ordet kvinna.
 
...och här är direktlänken till  kvinna.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

138
Fors / Fors Älvsborg, hfl GID 728.9.28300
« skrivet: 2004-10-25, 14:57 »
Carl-Görans förslag låter helt OK för mig, undergått låter betydligt rimligare än undgått, så gå du hellre på det, Anne. Datumet ska jag låta vara osagt, att första siffran är en 2:a kan vi nog vara överens om däremot, men den andra är väl otydlig, för att jag ska våga mig på en defenitiv gissning, det är mycket möjligt att C-G har rätt där också.
 
Vad gäller att han inte finns med i nästa längd, så kan ju anledningen mycket väl vara att han sitter i fängelse för stölden. Ofta skrev de in i husförhöslängden något i stil med dömd för 1:a resan stöld..., men här finns inget sådant noterat. Någon form av världsligt straff borde han ändå ha fått.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

139
Fors / Fors Älvsborg, hfl GID 728.9.28300
« skrivet: 2004-10-24, 21:14 »
Anna,
 
3:e ordet kan vara undgått, alltså: För stöld undgått...
 
Mvh
Yvonne Carlsson

140
Fors / Fors Älvsborg, hfl GID 728.9.28300
« skrivet: 2004-10-24, 15:15 »
Jag undrar om inte en del av texten lyder För stöld ... ... ... kyrkoplikt i ... kyrka d. 23 ... 1842
 
Mvh
Yvonne Carlsson

141
Fors / Fors Älvsborg, hfl GID 728.9.28300
« skrivet: 2004-10-24, 15:12 »
Boris! Det är husförhörslängden AI:8 (1841-1846), sidan 70, som Anne menar.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

142
Människor / Does anyone recognise these photos
« skrivet: 2004-10-24, 12:59 »
Maggie,
 
If you put your questions under Anbytarforum: Källor: CD-skivor: Klaraskivan (efterlysningar), someone will see your question and if they can find the answer on the CD, they will probably help you.
 
Yours,
Yvonne

143
Människor / Does anyone recognise these photos
« skrivet: 2004-10-24, 00:50 »
Hi Maggie,
 
I?m sorry for not answering you earlier, but I think you got better answers from people who are researchers in the Stockholm area than I would have been able to give you.
 
Regarding the CD Klara Rotemansarkivet, you can?t view it online, you have to buy it, and you can do that  here att Rötter, however I don?t know if they kan deliver it to Australia.
 
/Yvonne Carlsson

144
Äldre ord L - Ö / Ligga lik
« skrivet: 2004-10-23, 23:46 »
Hej igen, Walter,
 
Jo, jag håller med dig om att det vore väl makabert om hon födde barnet medan den döde maken låg bredvid henne i sängen. Även om de hade en helt annan syn på döden då, det var ju snarast en del av livet, medan vi idag felaktigt ser på döden som något onaturligt...
 
Vad jag har läst mig till är att t ex i norra Sverige, där man på grund av snö, kyla och tjäle inte alltid kunde begrava sina döda så snabbt, lät de döda ligga i något uthus. Allt för att undvika förruttnelse, då kroppen på detta viset blev naturligt nedfrusen. Tyvärr kan jag inte lämna någon källa, eftersom jag inte kommer ihåg exakt var jag fått uppgiften ifrån.
 
Jag tror däremot att du har rätt i att han låg lik inne i huset åtminstone i någon dag, för att släkt, vänner och bekanta (och nyfikna ) skulle ha en chans att ta farväl av den döde, frågan är bara var. I större bondgårdar hade man på senare tid en storstuga, som bara användes till större högtider, troligtvis användes väl denna även vid dödsfall. Frågan är då hur det gick till i de mindre torpstugorna, som bara bestod av ett enda rum?
 
Och nej, du har inte frågat vad Snurkan betyder... Det är helt enkelt ett smeknamn som min äldre bror gav mig då vi var barn. Jag var väldigt förtjust i min (adoptiv-)mormors inlagda gurka, som vi kallade Sämsholmsgurka. Vi åt den alltid när vi var i hennes sommarstuga i Säm, så det hör barndomen och sommarloven till.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

145
Äldre ord L - Ö / Ligga lik
« skrivet: 2004-10-23, 16:25 »
Hej Walter,
 
Undrar om det inte i själva verket står att han låg lijk... Ibland skrev de ihop i och j, så att det ser ut som om det står ett y.  
 
Då får jag det till att mannen låg lik därhemma, dock tvivlar jag på att han låg i samma säng där modern födde nya barnet. Kanske han låg lik i en kista som var placerad i en bod eller liknande?
 
Mvh
Yvonne Carlsson

146
Arvidsjaur / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-08
« skrivet: 2004-10-22, 23:46 »
Hej Susanne,
 
Jag har ingen aning om ifall biblioteket i Arvidsjaur har Piteanor, men däremot vet jag att du kan få tag på den på  Pitebygdens Forskarförenings hemsida.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

147
Människor / Does anyone recognise these photos
« skrivet: 2004-10-20, 19:21 »
Hi Maggie,
 
I think there is a missunderstanding here...  
 
You say your grandfather was born in Goteborg Stockholm, but they are two different cities. Stockholm is the capital of Sweden and our largest city, situated on the Swedish east coast. Göteborg is our second largest city and is situated on the Swedish west coast. The distance between them is about 500 km.
 
Yours
Yvonne Carlsson

148
Allmänt / Boken; Skellefteå socken 1650-1790
« skrivet: 2004-10-20, 15:41 »
Hej Annica,
 
Du kan få tag på boken hos  Lokalhistoriskt Institut i Skellefteå och enligt hemsidan kostar den för närvarande 350 kronor.
 
Tyvärr har jag inte någon koll på exakt vilka byar som ingår, men du kan alltid maila till  Ulf Lundström och fråga. Det är också via hans mailadress du sedan gör beställningen av boken.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

149
Hej Göran,
 
Jag tror inte bara det är möjligt, utan snarare mycket troligt att det står så. Så mycket enklare det blir att se vad som står, när någon annan har klurat ut det åt en. Tack så mycket för hjälpen!
 
Kludden mellan mars och 1880 är nog helt enkelt bara en ren felskrivning, jag tycker det ser ut som om det är början till 18-någonting och sedan överstruket...
 
Än en gång, Tack!
Yvonne Carlsson

150
Hejsan,  
 
Jag behöver lite hjälp med att tyda en notis i husförhörslängden för Lidköping AI:36, s. 1260, GID: 1036.74.33400. Det gäller Maja Larsdotter Holm, som har skilt sig ifrån sin man Karl Larsson och jag har lyckats tyda en del:
Skild från sin man Karl Larsson genom ...
... i Skara skiljebref? d 10 Mars ... 1880
 
Här kommer bilden:

 
Mvh
Yvonne Carlsson

151
00 - Forskningshjälp sökes / Forskarhjälp sökes
« skrivet: 2004-10-14, 11:29 »
Holger, hur långt tillbaka man kan komma varierar en hel del.  
 
Kyrkböckerna började föras i slutet av 1600-talet här i Sverige och beroende på bl a hur svårlästa, väl förda de är, samt om de brunnit eller förkommit på annat vis m m, så kanske man inte alls kommer tillbaka så långt.  
 
Dessutom kan anorna ha flyttat runt en hel del, speciellt om de var pigor och drängar, och då hänger inte alltid alla uppgifter med och det är inte alls säkert att de uppgifter som väl följde med i flytten blev rätt i inflyttningsortens kyrkböcker.
 
Så, att komma tillbaka till 1400-talet är kanske lite väl optimistiskt, men om man halkar in på adelslängderna och kungahusen, så är det inte alls omöjligt.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

152
Hej Bengt-Arne,
 
Om du tittar i innehållsförteckningen, sidan innan ortsförteckningen, så innehåller husförhörslängden för N. Fågelås även S. Fågelås. Sidorna 1-186 är Norra Fågelås under åren 1789-1812 och sidorna 210-391 är Södra Fågelås under åren 1802-1811. Uddslätten på sidan 240 ligger alltså i Södra Fågelås och förklaringen till att din familj inte finns med där, kan helt enkelt vara att de flyttade runt 1801-1802.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

153
Hej Arnold,
 
Efter att ha tittat på NAD, så kan jag konstatera att Älghult hör till Uppvidinge härad. Därefter kan du söka på Uppvidinge häradsrätt i NAD, så får du upp en serie F, som innehåller Bouppteckningar. Det finns tydligen också ett namnregister. Det som finns med på NAD är bouppteckningar mellan åren 1756-1862.
 
Därefter kan du både låna och köpa hem korten, vilket som nu passar dig. Du behöver alltså inte åka till Vadstena, för att titta på dem.
 
Lycka till
Yvonne Carlsson

154
Ryda / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-12
« skrivet: 2004-10-08, 14:34 »
Hej Helena,
 
Han flyttar från Korsmaden i Naum (eller nja, egentligen är det väl i (Södra) Kedum, men Kedum ligger fortfarande i Naums husförhörslängd, då Anders Ahl flyttar).  
 
Har du Genline är det GID: 996.3.93900. Har du inte Genline är det Husförhörslängden för Naum AI:3 år 1819-1827, sid 37.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

155
Torpa / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-14
« skrivet: 2004-10-05, 16:25 »
Hej Sara,
 
Enligt SAOB, Svenska Akademiens Ordbok, betyder bördebrev följande:
BETYDELSE: dokument som (utan att nödvändigtvis innehålla genealogiska upplysningar) bekräftar ngns bördsrätt till ngt.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

156
Torpa / Torpa födelsebok 1856
« skrivet: 2004-10-05, 14:40 »
Hej Mikaela,
 
Det står att han är Torp. i Skogsryd. Se GID: 1048.7.121500, så får du med resten av familjen också. Husförhörslängden Torpa AI:12, pag 62, för den som inte har tillgång till Genline.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

157
Vilken sjukdom? / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-04
« skrivet: 2004-10-04, 16:20 »
Här finns redan en hel diskussion om just Moderpassion.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

158
Bildgåtan - Övrigt / Tärna 1944 - Vad föreställer tavlan?
« skrivet: 2004-10-01, 22:20 »
Hej Laila,
 
En sak som slog mig när jag såg tavlan är årtalet. 1944 var ju fortfarande andra världskriget i full gång och många svenska män var inkallade runtom i Sverige, kanske förre ägaren var förlagd till Tärna?
 
I alla fall innehåller tavlan ett svärd och två korslagda yxor. Än idag innehåller många av de Svenska förbandsvapnen svärd se Försvarets hemsida. Så det kan alltid vara bra att kontrollera vilka förband som fanns under kriget och hur deras vapensköldar såg ut.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

159
13) Fängelser m. m. / Dokument från Långholmens arkiv
« skrivet: 2004-10-01, 20:43 »
Eva, jag slarvläste visst litegranna... Förvunnen var det, utan s. I vilket fall som helst, så har jag inte hört det uttrycket förut. Jag har inte sysslat något alls med domstolsmaterial, mer än bouppteckningar, men det är bra att veta inför framtiden. Så ett JÄTTETACK även från mig får du här.
 
Jag har lagt in en ny diskussion under Anbytarforum: Övriga ämnen: Juridik: Förvunnen med hänvisning till denna diskussionen och Evas förklaring, hoppas du inte misstycker, Eva. Jag tyckte det kunde vara lämpligt för andra, som eventuellt stöter på ordet.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

160
17 Juridik / Förvunnen
« skrivet: 2004-10-01, 20:41 »
Enligt Eva Leksells förklaring här är ordet förvunnen en juridisk term som betyder förklarad skyldig (enligt Svensk ordbok). Skrivs ibland lagligen förvunnen.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

161
02) Ortnamn N - Ö / Tåå
« skrivet: 2004-09-29, 22:05 »
Hej igen, Walter,
 
Jag visste att jag någonstans här på Rötter hade sett en förklaring på var ordet tå i detta sammanhanget kan komma ifrån, fast jag hittade inte var när jag skickade förra svaret. Det verkar som om det i själva verket har släktskap med ordet tä, som inleder bl a ortsnamnet Täby.
 
Här kommer länken dit: Täby.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

162
Bottnaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-01
« skrivet: 2004-09-29, 21:23 »
Hej Annelie,
 
Vad jag kan läsa ut i Bottnaryd AI:7, pag 155 (GID:250.24.88500) är att Karl Karlsson är född år 1810 i Bjurbäck, som ligger i Mullsjö kommun, numera Jönköpings län men tidigare Skaraborgs län. Jag tycker att det står att mamma Stina kommer från Fivlered (Fiflered enl. hfl) och är född 1818. Enligt socken-sök försvann den församlingen 1997, men den låg i Falköpings kommun, också Skaraborg.
 
Mitt förslag är alltså att du tittar i födelseböckerna för Bjurbäck och Fivlered.

163
13) Fängelser m. m. / Dokument från Långholmens arkiv
« skrivet: 2004-09-29, 20:43 »
Eva,
 
Att ordet försvunnen är en juridisk term hade jag ingen aning om, men det förklarar ju en hel del. Annars fick jag inte alls ihop ordet med den övriga texten.
 
Jag köper dina övriga kommentarer också, även den om bindestrecken... Jag tyckte mig nämligen se dem också, men får väl erkänna att jag var lite lat när jag avgav mitt förslag till tydning.
 
Mia,
 
Vad gäller värdet på Rd - Riksdaler och shilling banco, så kan jag tyvärr inte svara på det, men kanske den här boken vet besked? [color=0000ff]Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist och Ernst Nathorst-Böös[/color].  
 
Hittade referensen dit när jag följde länken till Anbytarforum:Övriga ämnen: Mått mynt och stämplar: Penningvärde. Pröva även länken Anbytarforum:Övriga ämnen: Mått mynt och stämplar: Myntsorter
 
Här har du en länk till längdmåtten: Anbytarforum:Övriga ämnen: Mått mynt och stämplar: Tum
 
Mvh
Yvonne Carlsson

164
13) Fängelser m. m. / Dokument från Långholmens arkiv
« skrivet: 2004-09-29, 15:11 »
Här följer fortsättningen...
 
ning hållas, åliggande Landin att antingen
ensamt eller gemensamt med Jonas Nilsson jäm
te?
denne kommer att dertill åläggas till arren
datorn Johan Ericsson utgifva sextiotre Rd
16 s
banco, å ersättning för hästarnas underhåll
samt målsegarens resor och andra kostnader
för desammas tillrättaskaffande.
Laga besvärshänvisning denna?
År och dag som förskrifvet står
Skeppslags Tingsrättens vägnar.
 
? G Centerwall [color=0000ff](avser ett namn...)[/color]  
1856 den 11 december ankom detta utslag
och kungjordes Lars Landin som dermed
förklarade sig nöjd och blef för bristande
böter den 12 december insatt å 28 dagars fän
gelse wid vatten och bröd som som upphörde den 9
januari 1857.
L. D. Lock ev. Lack?
 Vidimeras
 
 
Det Lars Landin ådömde fästningsstraff börjat
den 9 januari 1857 intygar L. D. Lock(?)
 
Mvh
Yvonne Carlsson

165
13) Fängelser m. m. / Dokument från Långholmens arkiv
« skrivet: 2004-09-29, 13:12 »
Hej Mia,
Ett försök att tyda dokumentet kommer här. Mitt förlag till uttydning står med fetstil.
 
avskrift-  No 112 Landin
Utslag ur protokoll hållet vid
Brottsmålsting med Danderyds skepps
lag i tingsalen å länsfängelset i  
Stockholm den 5 december 1856.  
S.D uti målet emellan kronolänsmannen
Anders gustaf Hall(en)berg, å ena, samt häkta
de drängen Lars Landin å andra sidan, afkunna
des, efter överläggning, följande
Utslag
Genom egen frivillig bekännelse är drän
gen Lars Landin för(???*) att hafva natten mel
lan den 28 och 29 sistlidne september tillsammans
med drängen Jonas Nilsson olofligen tillgri
pet arrendatorn Johan Ericssons tillhörige
tvenne, i bete ute å marken gående hästkre
atur, i wärde upskattade till trehundratrettio
tre Rd, 16 S Banco, Och warder alltså Landin, som
tillförene ej varit för stöld staffad, men nu un-  
der den försvårande omständigheten, att han
som rymt från lagstadd tjänst, vid stöldens för
öfvande ej saknade arbete och bergning är der-
till förfallen, jämlikt 1.6 och ???? i Kung. förord
ningen den 4 maj 1855 om ansvar för stöld, snatteri
och rån, dömd att böta de stulna hästarnas tre
dubbla värdet med Ett tusen /1000/ Rd Banco  
eller vid bristande bötestillgång, i stället
straffas med Tjugoåtta /28/ dagars fängelse
vid vatten och bröd, hvarefter han skall under
Ett /1/ år o Sex /6/ månader till straffarbete
å fästning eller annan allmän strafförrättn.
 
*försvunnen står det inte, men kanske föresvoren?, även om jag inte kan hitta något o någonstans... Någon annan här på forumet kanske har något bättre förslag?
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

166
02) Ortnamn N - Ö / Tåå
« skrivet: 2004-09-28, 10:38 »
Hej Walter,
 
Byns Tå var helt enkelt den del av byn där de egendomslösa fick slå upp sina små torp och backstugor och var den sämsta marken i byn, som inte lämpade sig så väl för jordbruk. Det är mycket vanligt att uttrycket Byns Tå, eller på Tån används i Älvsborgs- och Skaraborgs län. I andra delar av landet talar man ofta om på socknen eller vid socknens slut.
 
Det finns än idag ett bevarat exempel i Åsle, utanför Falköping i Skaraborgs län (Västergötland). Om du letar efter Åsle Tå på Google och andra sökmaskiner, så får du en hel del träffar, bl a Åsle Tås hemsida. Åsle Tå var bebodd ända in på 1900-talet och är idag ett populärt utflyktsmål.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

167
Tillägg till Saris kommentar:  
Det finns faktiskt 2 stycken svarta kors, på båda bilderna! På den första bilden har det ena svarta korset, till höger, gömt sig vid knuten, under stegen. På den andra bilden är det vänster kors som har gömt sig lite, bakom en sten närmre oss betraktare. Det korset står strax till vänster, nedanför fönstret längst till höger.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

168
Tving / Tving GID 1779.22.55400
« skrivet: 2004-09-24, 13:40 »
Hej Staffan,
Jag tycker att det ser ut som Compan, utan i på slutet. Jämför med husförhörslängden 1814-1818: 1779.25.2900 och husförhörslängden 1819-1821: 1779.26.41100, 1779.26.41500 (här syns det allra tydligast).  
 
Han noteras också som Bbm och vad jag kan förstå så står det för att han var Båtsman, han står ju också som avskedad Bbm på GID: 1779.26.41100. I så fall tillhör han No.3 Tredje Blekinge Indelta Båtsmans-Compani enligt Grill: Statistiskt sammandrag av Svenska Indelningsverket.
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

169
Hej Dan,
 
Diverse frågor du kan ställa kan du hitta på  Hans Ahlborgs hemsida.
 
Om du i vänsterspalten följer länken Starta så här och därefter väljer länken Interviewing Family Members, så får du upp ett gäng frågor.  
 
Visserligen är de på engelska, och en del är inriktade på amerikanare med invandrade förfäder, men jag tror inte att du får några större problem med att sortera ut och översätta de frågor som passar dig.
 
Lycka till
Yvonne Carlsson

170
Det kan det säkert, Britta.  
 
I ortsregistret för Kyrkefalla AI:3 finns både Kattebrunn och Kattebrunnstorp med.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

171
Jag vet inte om du har koll på det, men Pe(t)ter och Pär/Per/Pehr är samma namn, se Släktforskarförbundets namnlista här på Rötter:
*Pet(t)er nysvenska former av Petrus; varianterna Petter och Peter är dialektala skillnader.
*Pähr, Pär se Per
*Per svensk form av Petrus; mycket vanligt i hela Sverige.
 
Så det är inte alls omöjligt att farfar gick under namnet Peter bland släkt och vänner, men kanske står som Per (med varierande stavning) i födelse- och dödböcker och kanske tom i husförhörslängderna.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

172
Hej Anders,
 
Efternamnen på föräldrarna tycker jag stämmer bra med vad du själv fått fram.
 
Några tillägg:
...i dopet d 21 blef kalla(d) Margreta
...Elias i Hönebo (kan inte se i ortsregistret Kyrkefalla AI:6 att något Forinbo finns, däremot finns Hönebo)
...Karin i Grönhult (kan inte se i ortsregistret Kyrkafalla AI:6 att något Grönfält finns, däremot finns Grönhult)
...pig ? Ingrid, ... af Kirstin i ...
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

173
03) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Köping, F:1, sid 370
« skrivet: 2004-09-14, 10:34 »
Hej Birgitta,
 
En variant kan vara att leta i de militära källorna efter båtsman Jöns Planta och se om man den vägen kan få fram ytterligare uppgifter. Om inte annat, så borde det gå att få fram när han antogs, respektive avskedades.
 
Så händer det tyvärr också ibland att de skriver in fel patronymikon på personer, så Anna kan ju faktiskt ha fått ett felaktigt patronymikon, vid något tillfälle...
 
Ett annat tips är att du kollar bouppteckningarna efter både Anna och Jöns.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

174
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Reftele. Jöns & Marta
« skrivet: 2004-09-13, 22:16 »
Hej Elisabet,
 
Morgongåva: 16 RD (Riksdaler), 32 s (Skilling) Banco, om jag inte är helt fel ute vad gäller myntenheter år 1811.
 
Det finns redan tidigare en diskussion om just morgongåva:
http://aforum.genealogi.se/discus/messages/22540/42156.html?1083145189#MT
 
Mvh
Yvonne Carlsson

175
Fröjered / Fröjered, inflytt, 1814, GID 1513.6.5490
« skrivet: 2004-09-13, 10:44 »
Vad gäller ordet Någorlunda, så står det i anmärkningskolumnen och härrör sig snarare till läskunnigheten. Se även Godt och Försvarligt.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

176
Fröjered / Fröjered, inflytt, 1814, GID 1513.6.5490
« skrivet: 2004-09-13, 10:37 »
Hej Anders,
 
Lilla (och Stora) Solberga ligger i Korsberga församling.
 
Detta har jag fått fram via SVAR:
Fröjered är moderförsamling i Fröjered, Korsberga och Fridene pastorat i Skara stift och Skaraborgs län.  
 
Mvh
Yvonne Carlsson

177
03) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Köping, F:1, sid 370
« skrivet: 2004-09-12, 20:46 »
Birgitta,  
 
eftersom du inte hittar henne i födelseboken, kan det ju innebära att hon flyttar till Köping i samband med giftemålet. Det innebär i sin tur att vigseln kan stå i den församling där hon kommer ifrån och alltså inte alls i Köping... Det vanliga var ju att äktenskapen ingicks i kvinnans hemförsamling.
 
Ett förslag är att du kollar i de närmast omgivande socknarna efter både vigsel och födelse.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

178
03) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Köping, F:1, sid 370
« skrivet: 2004-09-12, 18:29 »
Ja, dygdig är vad jag också har funderat på om det inte skulle kunna stå... en hederlig och dygdig Båtsman, så brukade de uttrycka sig, så det låter inte alls otroligt.
 
Andreas/Anders har ju namnsdag den 30/11 (och hade det även 1701, enligt Egon Bosveds kalender), så kan det inte vara så att det är det datumet som avses?
 
Hälsningar
Yvonne

179
Men visst står det Brönjelsson, precis som Kristian säger, här kommer bilden också:
 

 
Efter lite kontroller i diverse andra diskussioner, så verkar namnet komma av Bryngel, som enligt förbundets namnlista är en dialektal form av Brynolf.
 
Mvh
Yvonne

180
03) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Köping, F:1, sid 370
« skrivet: 2004-09-12, 13:26 »
Hej igen, Birgitta,
 
Jomen visst kan det stå sen flera åhr af..., det stämmer ju dessutom mycket bra ihop med sammanhanget!
 
...å så glömde jag s:et på sängliggandes... De orden som står därefter kan jag inte heller tyda, men jag undrar om de inte hänger ihop med födelsedatumet? Kanske Han var född 1702...
 
Jag tror att du kan ha rätt i att det står Båtsman också... Den där lilla snirkeln i början på B:et verkar lite förvillande, men när jag tittar på min fusklapp i hur man tyder den gamla tyska skrivstilen, så är det inte alls omöjligt.
 
Mvh
Yvonne

181
Nja, hon dog nog inte den 2 mars, snarare 2x (jag var nog lite otydlig, punkten efter tvåan står för att det finns en siffra till...) mars..., kanske 26 mars? Fast datumet är jag inte alls säker på, då andra siffran är mycket otydlig. Däremot tycker jag att det står att hon blev sjuk den 24 mars.
 
Vad gäller faderns efternamn, så instämmer jag med att det säkert börjar på B, frågan är bara vad det står sedan. Jag har en fundering om att det kanske kan stå Brömsson, fast det är som sagt bara en fundering...  
 
Mvh
Yvonne Carlsson

182
03) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Köping, F:1, sid 370
« skrivet: 2004-09-12, 11:38 »
Birgitta, här är ett litet försök till att tyda den nedre notisen:
 
Jöns Pehrsson, en hederlig och ...dig uti Ned. Wanborga ... ...  af ålderdomsbräcklighet warit angripen och någon tid warit sängliggande ... ... född 1702 d 23 februarii, gammal 82 åhr 23 dagar
 
Mvh
Yvonne Carlsson

183
Hej Nina, här kommer ett litet försök på en del av orden, det med kursiv stil är mitt förslag:
 
Sara Gislesdotter i Dragsnäs - d. 12 april begrofs Enkan h. Sara Gislesdotter i Dragsnäs, född i Hörjesåhs (Hörisåhs?) Sörgård åhr 1678 af ärlige föräldrar, fadren Gisle ?...? modren Marith Jönsdotter, fadren dödd, då hon var på sitt 4de åhr, ... styffar Pehr Jönsson ... hon gifte sig på sitt 16 åhr med Nils Persson, som ? ... ... ... med honom afla 11 barn, 7 barn äro döda, ... ... ... ... ... . inföll i siukdom d 24 martti, ... ..., och dödde d 2. martti, 69 åhr ... ... gammal warit en gudfruktig?, ... och dygdig ...
 
Mvh
Yvonne Carlsson

184
Släktforska Steg för steg av Per Clemensson och Kjell Andersson är väl värd att rekommendera också. De finns säkert att låna på ditt närmsta bibliotek, annars kan de säkert ta hem dem som fjärrlån.
 
Sari har dessutom rätt, när hon säger att du kommer att lära dig se vad det står.
 
Ett annat tips är att kolla om det finns någon lokal släktforskarförening i dina hemtrakter. De skulle säkert också kunna hjälpa dig att komma igång.
 
Lycka till!
Yvonne

185
Lövestad / Lövstad, vad heter denna Anders ?
« skrivet: 2004-09-09, 19:49 »
Hej Thomas,
 
Ja, det stämmer tydligen, för enligt SVAR finns det nämligen en senare avskrift på en del av födelseboken:
Lövestad C:2, 1709-1859
Duplett. Lucka 1797-1837. Med en annotation för 1860. Tiden 1709-1797 i senare avskrift.
 
...och det var ju naturligtvis från avskriften jag tog bilden... Inte undra på att den var så tydlig! Får väl skylla på att Genline inte har lagt in några volymnummer ännu på större delen av Lövestads volymer.
 
Här kommer i alla fall GID: 1306.30.67000 för den sidan i boken där jag tog fram bilden från.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

186
Ett litet förtydligande...
 
Jag vill bara tillägga att ordet dito i sig inte betyder döpt, det betyder lika som ovan enligt Jorge Lintrups: Latin för släktforskare. Men i sammanhanget härovan innebar det förstås att ordet stod för döpt...
 
Mvh
Yvonne Carlsson

187
Lövestad / Lövstad, vad heter denna Anders ?
« skrivet: 2004-09-08, 10:54 »
Hoppsan, bilden kom visst inte med, försöker igen:

188
Lövestad / Lövstad, vad heter denna Anders ?
« skrivet: 2004-09-08, 10:53 »
Hej Thomas och Magnus,
 
Här kommer en lite bättre bild:
/image{lovestad}
 
Vad jag kan se, så stämmer det med vad Magnus har skrivit här ovan om födelsedatum och föräldrar, även om Anders förnamn ser en aning konstigt skrivet ut.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

189
Hej Linda,
 
Jag antar att du kunde läsa dopdatum: 1878-02-15. Fullständiga namnet är John Arthur och siffran under hans namn betyder att han är 5:e barnet i familjen. Var beredd på att den siffran kan misstämma mot husförhörslängden, då några barn kan ha dött.
 
Föräldrarna är: f. d. Handlanden Johan August Andersson och Charlotta Kristina Maria Holmqvist och de har varit gifta i 11 år.
 
Siffrorna därefter talar om i vilken husförhörslängd och på vilken sida familjen finns. Det går också att få fram via den husförhörslängd som har GID: 1761.83... Där personerna står i bokstavsordning efter efternamnen. Jag har letat reda på husförhörslängden och det är GID: 1761.80.9400
 
Tyvärr är jag ingen expert på Karlskrona, så hur husförhörslängderna är uppbyggda för övrig får du tyvärr lära dig själv, om ingen vänlig själ här på forumet kan hjälpa dig med det bättre än vad jag kan. Så mycket kan jag säga att städerna brukar vara uppdelade i kvarter... När jag gick in i GID: 1761.83...., så hänvisades jag till del 3, pag 379, och det är ju samma sidnummer som står i födelseboken.
 
Därefter står föräldrarnas ålder, 40 för honom, 41 för henne. Och så kommer dopvittnena: Werkmästaren Alfred Peterssons hustru Emelie Julia, Werkmästaren Alfred Granström och hans hustru Karolina samt dotter Ida Granström. 10/2 (-78) är det datum modern kyrktas.  
 
Slutligen: Do (dito = döpt) af Kyrkoh. Wallin
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

190
Äldre ord A - K / Avvittring
« skrivet: 2004-09-06, 19:08 »
Torsten, jag tror snarare att det står afvittring. Det innebar helt enkelt att någon av de som vigdes hade varit gift tidigare och blivit änka/änkling, och att de efterlevande barnens arvedel i detta tidigare äktenskap, hade skilts av från änkan/änklingen. Ofta står det också något om Boupptecknings uppvisande eller liknande.
 
Om du använder Sök i hela Rötter i spalten till vänster, och skriver in afvittring, så får du en hel del träffar.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

191
Fröskog / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-10
« skrivet: 2004-09-03, 23:04 »
...och framlänges, skulle det också stå i första stycket, men det antog jag att du förstod.
 
Jag vet inte om du har tillgång till Genline? Annars är det adress: http://www.genline.se .
 
Jag hjälper dig gärna, när de kyrkböcker som saknas för Fröskog kommer in där, men jag kan inte lova att jag kommer ihåg att hålla koll... Så du får gärna hålla lite uppsikt på Genline själv. Du kan gå in på Församlingar i vänsterspalten och därefter går du in på Älvsborgs län och letar fram Fröskog. Sedan kan du skicka ett mail till mig om att de kommit in där, så lägger jag gärna in ett svar här på anbytarforum. Min mailadress får du fram om du klickar på mitt namn.
 
Hälsningar
Yvonne

192
Fröskog / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-10
« skrivet: 2004-09-03, 22:29 »
Jo, jag tror nog att det är samma Lars Gustaf... Födelseår och -plats stämmer ju, men det går inte att säga helt säkert förrän man har följt honom baklänges också. ...och de husförhörslängderna har inte Genline ännu.
 
...och här kommer bilden ur Fröskogs vigselbok C:6 1851-1860, året är 1854:
 
 
 
Det där som står längst till höger är för honom: Bouppteckn. afvittring, och för henne: Giftomans skrift: bifall
 
Enligt dödboken för 1852 (C:6), så dör första hustrun 25 april 1852 och begravs 2 maj. Men hon står där som Hustru Maria Lisa Svensdotter i Elgåna, dog fyra dagar sedan hon fött barn, af colik
 
Barnet, August, föds 20 april, döps 22 april. Där står hon däremot som Lisa Nilsdotter, så jag misstänker att det blivit fel på efternamnet i dödboken. Dett finns inte något annat barn som föds i Elgåna inom tidsramen, så med tanke på vad som står i dödboken, så stämmer det bra.
 
Mvh
Yvonne

193
Fröskog / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-10
« skrivet: 2004-09-03, 21:03 »
Tro mig, Hanne, det är fullt möjligt att det kan ha blivit så fel! Jag har varit med om att födelseåret har skilt med ett par år. Så det är inte alls omöjligt att det har blivit fel, speciellt om det har skett i samband med en flytt. Och om du jämför 6/8 med 6/2... Om 2:an är otydlig, så nog går det att läsa fel.
 
Jag tror att det bästa är att följa Lars Gustaf i Fröskog framåt, för att se om han eventuellt flyttar till Norge så småningom. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med det, så länge som inte Genline har scannat in kyrkböckerna efter 1860, men det kanske finns någon annan läsare på forumet som har dem. Eller också får du vänta ett tag...
 
Mvh
Yvonne

194
Fröskog / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-10
« skrivet: 2004-09-03, 19:24 »
Hanne, igen,
 
Jag har också plockat fram denne Lars Gustaf med familj ur Fröskogs husförhörslängd AI:12 1856-1860. Det är för närvarande den sista husförhörslängden som finns på Genline och de har inte heller scannat in åren 1828-1855 ännu, så därför kan jag inte ta fram det året Lars Gustaf föddes.
 
Så tills vidare kan i varje fall inte jag hjälpa dig att följa pojken framåt, för att se om det är rätt barn.
 
Inte heller har Genline scannat in flyttningslängderna efter 1860.
 

 
Slutligen hoppas jag att du inte tog illa upp, när jag hänvisade dig tillbaka hit. Det var inte alls illa menat. Jag tyckte bara att det var synd att din fråga hamnade totalt fel under Västergötland...
 
Mvh
Yvonne Carlsson

195
Fröskog / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-10
« skrivet: 2004-09-03, 19:15 »
Hej igen, Hanne,
 
Det är inte helt otroligt att dina ana verkligen är den Lars Gustaf som föddes i februari 1848. Tyvärr kan jag inte kontrollera detta åt dig, då jag själv inte forskar i de trakterna och därför inte har några mikrokort hemma därifrån. Men tills vidare har jag tagit fram en bild från Genline av Fröskogs födelsebok C:5 1820-1850, där februari-barnet finns med.
 

 
Mvh
Yvonne Carlsson

196
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-18
« skrivet: 2004-09-02, 21:57 »
Hej Hanne,
 
Det här får jag fram på SVAR:s hemsida, http://www.svar.ra.se:
Fröskog är sedan 1974 1/1 moderförsamling i Fröskogs och Edsleskogs församlingars pastorat i Karlstads stift och Älvsborgs län. Före 1916 1/5 var Fröskog annexförsamling i Edsleskogs, Fröskogs, Laxarby och Mo pastorat. Därefter var Fröskog t o m 1973 annexförsamling i Edsleskogs, Fröskogs och Mo pastorat. Edsleskog har även kallats Hesselskog.  
 
Jag har också gjort en sökning via socken-sök här på RÖTTER och fått fram att Fröskog ligger i Dalslands landskap och Åmåls kommun.
 
Mitt förslag är alltså att du fortsätter att söka din ana i Fröskog, Dalsland, där du redan har lagt in en efterlysning. Eller att du även kollar i Edsleskog och annexförsamlingarna Laxarby och Mo.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

197
Kvidinge / Kvidinge vigda 1806, GID 1467.27.27300
« skrivet: 2004-09-01, 12:59 »
Hej Neta,
 
Anders hann visst före mig med skräddaren och drängen...
 
Jag vill bara lägga till att om du tittar längst ner på sidan före i samma kyrkobok, så står det socken skräddaren där och det kan du jämföra med skräddaren på Gustaf.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

198
Kvidinge / Kvidinge vigda 1806, GID 1467.27.27300
« skrivet: 2004-09-01, 10:31 »
Det skulle kunna stå hederlige och beskiedelige på den raden...
 
Mvh
Yvonne Carlsson

199
Kvidinge / Kvidinge vigda 1806, GID 1467.27.27300
« skrivet: 2004-09-01, 10:26 »
Hej Neta,
 
Står det inte hederlige ovanför Gustafs namn?
 
Mvh
Yvonne Carlsson

200
03) Osorterat / Gid:797.10.40800
« skrivet: 2004-08-30, 18:57 »
Hej igen, Rigmor,
 
Försv. på honom och Hjelpl. på henne. Kolumnen därefter berör nattvardsgången. Så kommer vandelkolumnen och där tror jag att det står välfr. och slutligen äktenskapskolumnen, där de båda förstås står som gifta.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

201
03) Osorterat / Gid:797.10.40800
« skrivet: 2004-08-30, 16:28 »
Aj då, jag hade nog lite för bråttom där...
 
I kolumnen flyttar från: Alingsås, flyttar till: Frölunda.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

202
03) Osorterat / Gid:797.10.40800
« skrivet: 2004-08-30, 15:31 »
Hej Rigmor,
 
Algutstorp, tippar jag på. Det ligger i Kullings härad, Vårgårda kommun i Västergötland (f.d. Älvsborgs län). Väl värt ett försök, i alla fall, då det ligger geografiskt nära Göteborg.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

203
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Gid:165.93.19100
« skrivet: 2004-08-29, 16:42 »
...och för den som undrar var den ursprungliga frågan om GID: 165.33.2500 är, så ligger den här.
 
/Yvonne

204
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Gid:165.33.2500
« skrivet: 2004-08-29, 15:32 »
Hej Rigmor,
 
1.  
Det överstrukna tycker jag ser ut som om det börjar på Afsk. för ... och tillägg till det Björn lyckats få ut tidigare: Utstruken ur Comp för dåligt upförande. Han står ju också som avskedad i namn/yrkeskolumnen längst till vänster.  
 
Den överstrukna notisen till vänster om Fräjd-kolumnen på rad ett, hänvisar till Ida Kristina Svensdotter, som står som hans Hustru på rad 25. Men vad det står i övrigt går jag bet på.
 
2.
Här har jag inte direkt något att tillägga till det som Björn har fått ut, mer än att jag också tycker det ser ut som om det står hemfridsbrott.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

205
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Gid:165.93.19100
« skrivet: 2004-08-29, 15:19 »
Inte så mycket mer än Björn Johnsson redan har hjälpt dig med på annat ställe, men något mera ord lyckas jag nog få ut. Jag lägger in svaret där du ursprungligen ställde frågan.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

206
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Gid:165.93.19100
« skrivet: 2004-08-29, 14:39 »
Hej Rigmor,
 
Jag är lite osäker på sista bokstaven, men enligt sammanhanget så tyder jag det överstrukna till: hennes oä(k), och texten ovanför till deras barn. Det stämmer ju bra med Fräjd-kolumnen också: Erkänt Siri Olga Elisab såsom eget barn
 
Mvh
Yvonne Carlsson

207
03) Osorterat / Hagared GID 698.8.98800 need help please
« skrivet: 2004-08-28, 18:33 »
Hi Donna,
 
I think the D stands for Dalstorp. Dalstorp is moderförsamling = the primary parish? of Dalstorp, Hulared, Nittorp, Ölsremma and Ljungsarp parishes.
 
/Yvonne

208
Edsvära / Äldre inlägg (arkiv) till 12 januari, 2007
« skrivet: 2004-08-26, 18:37 »
Tyvärr, Sylvia,
 
Jag har bara SCB-utdragen över döda mellan 1860-1897 för Larv och husförhörslängderna för Tråvad fram till 1849 på mikrokort. Norra Vånga har jag inte alls.
 
Förresten, hette din farmor Hilda Viktoria? I så fall är detta de uppgifter som finns i Sveriges Befolkning 1890 på henne:
 
Post 3180474
 
Hilda Viktoria
 
f. 1885 i Tråvad (Skaraborgs län, Västergötland)
 
d.
Flicka, barn i familjen
 
Hofs rote. Berget.
Tråvad (Skaraborgs län, Västergötland)
 
v
 
Födelseort i källan: Tråvads annex
----------------------
Detta är på modern:
 
Post 3180473
 
Andreasdotter, Hedda Maria
 
f. 1851 i Tråvad (Skaraborgs län, Västergötland)
 
h.
Gift kvinna, mor i familjen
 
Hofs rote. Berget.
Tråvad (Skaraborgs län, Västergötland)
 
Födelseort i källan: Tråvads annex
-------------------------------
...och detta är på fadern:
 
Post 3180472
 
Andersson, August
Torpare
 
f. 1840 i Öttum (Skaraborgs län, Västergötland)
 
Gift man, far i familjen
 
Hofs rote. Berget.
Tråvad (Skaraborgs län, Västergötland)
 
Födelseort i källan: Öttum
----------------------
...och syskonen:
 
Post 3180476
 
Karl Anton
 
f. 1875 i Tråvad (Skaraborgs län, Västergötland)
 
s.
Ogift man, barn i familjen
 
Hofs rote. Berget.
Tråvad (Skaraborgs län, Västergötland)
 
Födelseort i källan: Tråvads annex
 
Post 3180478
 
Sven
 
f. 1878 i Tråvad (Skaraborgs län, Västergötland)
 
s.
Pojke, barn i familjen
 
Hofs rote. Berget.
Tråvad (Skaraborgs län, Västergötland)
 
v
 
Födelseort i källan: Tråvads annex
 
Post 3180475
 
Albert
 
f. 1881 i Tråvad (Skaraborgs län, Västergötland)
 
s.
Pojke, barn i familjen
 
Hofs rote. Berget.
Tråvad (Skaraborgs län, Västergötland)
 
v
 
Födelseort i källan: Tråvads annex
 
Post 3180477
 
Klas Linus
 
f. 1888 i Tråvad (Skaraborgs län, Västergötland)
 
s.
Pojke, barn i familjen
 
Hofs rote. Berget.
Tråvad (Skaraborgs län, Västergötland)
 
v
 
Födelseort i källan: Tråvads annex
 
Hoppas att det stämmer med de uppgifter du har.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

209
Hej Pierre,
 
Här kommer i varje fall ett litet försök att tyda en del av notisen:
...änk mannens egendom ... d 23 Marti 1758 ... ... ... ägendomen.
 
Det verkar m a o som om det har att göra med bouppteckningen efter första hustrun.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

210
Edsvära / Äldre inlägg (arkiv) till 12 januari, 2007
« skrivet: 2004-08-25, 22:43 »
Hej Sylvia,
 
Jag hittar inte någon August, son till en Anders/Andreas, som skulle vara född just på St. Hof i Tråvad mellan åren 1848-1851.  
 
Du kanske vet att Tråvads födelseböcker ligger under Larv fram t o m 1860? Detsamma gäller S. Lundby och Längjum/Vässby. I varje fall är det FB för Larv C:5, som jag har tittat i.
 
Jag har även tittat i N. Vånga C:6, som innehåller N. Vånga, Edsvära och Kvänum FB för åren 1831-1849, och där hittar jag honom inte heller. N. Vånga C:7, som innehåller FB för åren 1850-1861, har inte scannats in av Genline ännu, så den har jag inte kunnat titta i.  
 
Uppgifterna på familysearch ang. Hedda Maria stämmer däremot alldeles utmärkt, med undantaget att modern förstås hette Andersdotter. Hedda Maria döptes samma dag som hon föddes. Om du har tillgång till Genline är det GID: 761.16.58300
 
Mvh
Yvonne Carlsson

211
Vanki(f)va i f.d. Kristianstad län. Se GID: 1716.42.43600, inflyttning nr 64.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

212
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-26
« skrivet: 2004-08-22, 03:04 »
Hej Stig,
 
Det här är troligtvis din ana Emma:

Även om inte hela vänsterkanten finns med (på grund av brandskada...), så är denna Emma i alla fall född i början av september 1845.
 
Jag har också lyckats lista ut att hon borde finnas med på sid 178 eller 188 i Skellefteå HFL AI:10G, men tyvärr har inte Genline scannat in mer av den HFL än fram till sid 34...
 
Bilden är tagen från Genline GID: 1858.27.67600

213
03) Osorterat / Gid:1028.7.76700
« skrivet: 2004-08-20, 20:30 »
I anmärkningskolumnen står det för dottern Anna Carolina:
Antecknad
bland födda i
Hemsjö kyrkobok
 
Se FB för Hemsjö, GID: 1028.8.83200, där hennes födelse finns noterad.
 
Jag tycker också att det står Se Hemsjö --- kyrkobok på födelseorten efter Anna Carolinas namn.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

214
Tjällmo / Tjällmo, Hfl 1882-86, Klofstena
« skrivet: 2004-08-19, 10:10 »
Han är inflyttad från Markebo, sidan 183, i Tjällmo AI:14A (1882-1886) GID:243.36.27800.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

215
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-26
« skrivet: 2004-08-16, 13:01 »
Stig, visserligen är kyrkböckerna för Skellefteå brända, men de är ändå bitvis riktigt läsbara! Födelseboken för Skellefteå landsförsamling för åren 1831-1847, C:9, finns t ex på Genline redan idag, och även om den är bränd i överkanten, så går det mesta att läsa, med lite god vilja.
 
Jag har gjort en snabbkoll i Husförhörslängden AI:10A,B,C o.s.v. och där ligger Sjöbotten under Falmark, i del 4, och det verkar vara AI:10C... Inte så värst logiskt m.a.o. Dessutom är det en senare husförhörslängd, åren 1853-1862, så din ana kan ju ha flyttat därifrån...  
 
Det vore lite lättare om du gav oss namnet på anan också, så kanske jag eller någon annan kan hjälpa dig att leta.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

216
Kan det stå:  
...som före
tedde Utredningsmannens afvittrings bevis och...?
 
Mvh
Yvonne Carlsson

217
Archive - Swedish language / Translation please
« skrivet: 2004-08-15, 11:36 »
According to the moving certificate, Inger Christina Svensdotter is born in Å(h)s socken (parish) in Veddige pastorat (pastorat = more than one parish) in the province of Halland.
 
She is moving to Sellstorp in Veddige parish.
 
Yours,
Yvonne Carlsson

218
Hej Elin,  
 
Vad gäller tillförlitligheten för Piteanor, så är det ju så att det är en andrahandskälla.  
 
Diverse hängivna forskare har läst och skrivit av källorna, men de är ju inte mer än människor och de kan både ha läst fel, skrivit av fel och blandat ihop personer ur källorna.  
 
Hur stor andel av uppgifterna som är felaktiga eller saknas, kan jag inte svara på, men det viktigaste är ju att du använder sunt förnuft och själv kontrollerar sådant som är uppenbart felaktigt mot originalkällorna.  
 
Att inte alla barnen finns med, kan också bero på att inte alla kyrkböcker är registrerade ännu. Gå gärna in på föreningens hemsida, för att få reda på vad som finns med på senaste versionen: http://hem.passagen.se/piteforskare/  
 
Mvh  
Yvonne Carlsson

219
Kvidinge / Kvidinge AI:12, GID 1467.36.37600
« skrivet: 2004-08-06, 14:54 »
Förlåt, Neta, jag döpte visst om dig till Karna! Det var verkligen inte meningen, men jag var så inne i alla Karnor, så det gick av bara farten...  
 
Mvh
Yvonne

220
Kvidinge / Kvidinge AI:12, GID 1467.36.37600
« skrivet: 2004-08-06, 14:49 »
Hej igen, Karna,
 
Jag får också det sista ordet till alterius och din sökning på ordet gör ju att det verkar mycket troligt, så då torde det stå:
libidinosus via ??? alterius
Frågan är då vad det står för ord före alterius, men det går jag helt bet på.
 
Det du har uttytt på Karna, efter libidiosus, tycker jag också ser helt OK ut, jag fick det också till Danmark när jag försökte tyda krumelurerna.
 
Det där med att Fredrik har ett förhållande med Karna M., samtidigt som hans hustru Karna G. lever samman med honom: Kan förklaringen vara att hon var sjuklig? Hon står ju noterad som fattighjon... Fast normalt sett brukade ju sjuklingar noteras som just detta och inte som fattighjon.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

221
Kvidinge / Kvidinge AI:12, GID 1467.36.37600
« skrivet: 2004-08-06, 13:40 »
Hej Neta,
 
Jag kan tänka mig att det står libidinosus och efter sökning på http://www.saob.se får jag fram följande förklaring:
 
ETYMOLOGI: [jfr t. libidinös, eng. libidinous; av fr. libidineux, av lat. libidinosus, till libido (gen. -dinis), begär, åtrå, rotbesläktat med LJUV]
 
BETYDELSE: som står i samband med l. bottnar i l. har avseende på den sexuella åtrån; sexuellt lysten; förr äv. övergående i bet.: otuktig, liderlig.
 
Om du själv vill slå upp ordet, slå på libidinös...
 
Det verkar m.a.o. som om prästen inte hade så höga tankar om vare sig Fredriks eller Karnas leverne...  
 
Mvh
Yvonne Carlsson

222
Flistad / Flistad, C:1, födelsebok, GID286.9.59400
« skrivet: 2004-07-29, 15:32 »
Efter vad jag kan uttyda så står det:  
 
Skräddare Mäster Jonas Kullrings och dess H. Kjerstin Larsdotters på Kulla ägor Son.
 
Faddrarna är:
Pär Larsson i Kulla, Anders Hägerström, Hustru Lisa Nilsdotter i Kulla, Hustru Ingeborg Larsdotter på Lunds ägor.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

223
Archive - Swedish language / Cause of death translation, please
« skrivet: 2004-07-27, 09:21 »
Hi Nancy,
For Kjerstin I think it looks like: gamb. utsliten = Old and worn-out.
 
Yvonne Carlsson

224
Åryd / Åryd, vigselbok, 1802, GID 1781.19.105400
« skrivet: 2004-07-26, 20:35 »
Jag tycker att det ser ut som om det står derstädes efter Sissa Månsdotter.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

225
Äldre ord L - Ö / Ättehage / Ätteplats
« skrivet: 2004-07-22, 23:07 »
I kyrkoboken för Larvs församling (R), C:1, sidan 12-13 och med början år 1688, finns en liten ritning över kyrkan och kyrkogården, som i varje fall jag har tytt som att åtminstone en del gårdar hade sin egen bestämda begravningsplats på kyrkogården:
 

 
Jag har visserligen inte tagit med hela bilden, men till vänster, strax under vapenhuset, kan ni tydligt se att ett antal gårdar har ritats in.
 
För den som har Genline finns ritningen på GID: 761.9.59900
 
Mvh
Yvonne Carlsson

226
Hällum / Hällum
« skrivet: 2004-07-21, 21:12 »
Anders, Omer är ett soldatnamn.
 
Jag har hittat hela familjen i Hällums husförhörslängd AI:5 under gården Sundstorp, Omlestorp. Har du möjlighet att titta i Genline är det GID: 626.1.42400
 
Sold. vid Skarab. Regm.
Johannes Jonsson Omer, f 1832-04-04 i Önum
Hustru Christina Charlotta Johansdotter, f 1829-09-24 i Önum
Dotter Anna Sofia, f 1856-07-11 i Skarstad
Son Johan Alfred, f 1859-07-19 ibm
Son Gustaf Fredrik, f 1861-08-02 ibm
Dotter Anna Lovisa, v 1864-01-03 i Hällum
 
Jag har inte kontrollerat resp. barns födelse mot födelseboken, men både Skarstad, Hällum och Önum finns i Skarstads födelseböcker.
 
Johannes föräldrar enligt födelseboken Skarstad C:4 GID:767.20.43500
Far: Jon Stor, Soldat vid Djäknegården i Önum, f. 1788-01-15 i Ryda (enligt husförhörslängd Önum AI:8 GID:771.1.91100)
mor: Elin Svensdotter, f. 1802-11-08 i Skarstad (enligt samma hfl)
 
Med vänlig hälsning
Yvonne Carlsson

227
Det kan vara så att det är ett Augments-hemman han brukar. Jag har slagit upp augment i SAOB (Svenska Akademiens Ordbok) och här är deras förklaring:
 
ETYMOLOGI: [jfr. t., eng. o. fr. augment, af lat. augmentum, ökning, tillväxt, stegring, till augere, öka (se ÖKA). Ordet ingår äfv. i de sv. dialekternas ordförråd i bet. I; jfr sk. dial. agement, augmentsränta, afgift som för mindre lägenhet erlägges till dess stamhemman]
 
SAOB:s hemsida: http://www.saob.se
 
Mvh
Yvonne Carlsson

228
Skarhult / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-29
« skrivet: 2004-06-15, 14:49 »
Det finns en August, född 1851-12-19, döpt 12-28, son till Pehr Svensson och Maria Nilsdotter, född vid Skarhult enligt födelseboken för Skarhult 1756-1861.
 
Om jag inte läser helt galet, så tyder jag det till att fadern var Smedlärling.
 
Om du har eller skaffar abonnemang på Genline är det GID: 1347.21.71200
 
Mvh Yvonne Carlsson

229
SVAR (allmänt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-02
« skrivet: 2004-03-23, 20:30 »
Vaccinerad mot smittkoppor.
 
Här finns lite mera att läsa om vaccinering.

230
I think that 1892 was the year he did his military duty and the number 1577 can be the number he was assigned at his military company.
 
You can read more about swedish military at:
Homepage of Hans Högman
/Yvonne

Sidor: [1]