ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Karl Gustav Qvarfordt

Sidor: [1]
1
Tack snälla Maud för uppgifterna som bekräftade att Stig Åke och jag är nära släkt.  Mer info till dig i din e-post.
 
MVH
 
Karl Gustav Qvarfordt

2
Widholm, Ingeborg Linnea Elisabeth,} född omkring 1897 (ev +10 år) bosatt på Kungsholmen 1934-1935 (eller längre). Kan någon hjälpa mig med kompletterande uppgifter om denna släkting? Hon födde en son Stig Arne Widholm 1935-03-26 men var ogift vid tidpunkten. Var och när föddes och dog hon. Finns uppgifter om fadern samt var och när han föddes och dog?  Sonen Stig Arne emigrerade till Australien på 1960-talet. Tacksam för all hjälp att komma vidare.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

3
Mönsterås / Äldre inlägg (arkiv) till 16 december, 2012
« skrivet: 2012-11-05, 08:58 »
Är det någon som känner igen bilden på denna kvinna?   Bilden är från 1940-1941 och tagen i Mönsterås.  Äldre släktingar (mor och far) bodde i Mörbylånga på Öland.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hör av er till mig om ni har någon info. Kolla även bilden ovan som visar kvinnans make.}

4
Mönsterås / Äldre inlägg (arkiv) till 16 december, 2012
« skrivet: 2012-07-14, 00:05 »
Under andra världskriget var jag sommarbarn hos en familj i Mönsterås som hade sina föräldrar på Öland. Den dotter som dessa sommarföräldrar fick senare träffade jag när hon arbetade på som tandsköterska på Folktandvården och på mottagningen vid Danvikstull. Vore intressant att få veta mer om familjen. Jag har bilder av sommarmamma och sommarpappa  de finns på mina webbilder. Så om någon i Mönsterås känner igen bilderna så hör av er! Ni måste först söka på mitt namn och sedan web bilder. Sök på äldre familjebilder!

5
Sankt Lars / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-09-06
« skrivet: 2010-09-30, 12:14 »
Qvarfot/Qvarfordt - Göransson Vad hände med  Karl Oskar född i Sankt Lars 1858-06-02 (en uppgift säger 1858-06-12) son till Georg Reinhold Qvarfot född 1825 i Köping och hans hustru Lovisa Ekbäck född !823-05-25 i Vårdnäs och död, 1858-09-24 i Sankt Lars, bara tre månader efter sonens födelse? Uppgifter tyder på att han adopterades/blev fosterbarn och fick namnet Göransson. Han kan då ha flyttat till Skärkind, Östergötland. Har trots en hel del efterforskning inte kunnat få uppgifterna bekräftade. Någon som vet och kan hjälpa så är jag tacksam.

6
Släkten Qvarfordt Vår hemsida har åter öppnats efter byte av webhotell och uppdateringar. Ca 200 poster har ändrats eller tillkommit. Totalt finns nu ca 850 poster samt artiklar om vår släktforskning. Vi är medvetna om att det finns en del dubbletter som vi ska försöka åtgärda. Men vi är tacksamma att få reda på om någon hittar felaktiga uppgifter. Det vill vi åtgärda så snabbt det går. Gå in på www.qvarfordt.info för att se den nya utformningen.
 
För den som har Qvarfordt i släkten finns en nystartad släktförening på FaceBook. Den heter just  Qvarfordt-finns i släkten. Kolla!

7
Om rätten att använda material som publicerats på nätet
Naturligtvis får du använda material på vår vår hemsida för din egen släktforskning. Det framgår av den svenska texten till höger om den engelska text du citerat utan att ta med följande mening i det stycket. All släktforskning är beroende av samarbete mellan släktforskare och viljan att dela med sig av sin egen släktforskning. Att kopiera en hel hemsida är däremot intrång i upphovsrätten om denna inte genom överenskommelse släppts fri. Tyvärr förekommer det att mindre nogräknade personer kopierar hela register och sedan saluför dessa som egna på nätet. Genom att lägga in dolda markörer har jag kunnat konstatera att uppgifter om nu levande personer utan tillstånd kopierats in i andra register. Även på svenska hemsidor.
 
När det gäller nu levande personer som finns med i ett släktregister gäller svensk lagstiftning. I det här fallet PUL = PersonUppgiftsLagen som kräver att det för all sådan information krävs tillstånd av varje enskild person för varje överföring till ett nytt register.
 
Vincent kunde lätt ha kontaktat mig genom att använda någon av de länkar som finns på www.qvarfordt.info men den information som Thomas Ek gav är korrekt. Om du forskar på släkten Qvarfordt hittar du mycket om släkten på hans hemsida

8
Qvarfordt. Äntligen! Nu kan vi lägga in en uppdatering som omfattar ungefär 200 nya poster och uppdateringar av biografier. Det dröjer några dagar innan min son fixar utlägget och att det fungerar. Tills det fungerar som vi tänkt så kan ni ju alltid titta på den engelska vervionen. Hänvisning finns på www.qvarfordt.info där man kan klicka vidare.
Vad jag gjort är att ta med  flera paralella släktgrenar. Redan nu har jag sett att sökningar på Grubb,Holmberg och andra kan vara intressanta.
Det viktiga är att registret innehåller upppdateringar och i många fall både biografier och data för släktforskning. www.qvarfordt.info . Det finns fortfarande dubbletter och en del felskrivningar, men är ett av det största släktregistgerna över släkten Qvarfordt.

9
Qvarfordt är en gammal släkt. Vi har släkt i Norge. Vi har hittat anknytningar som ´är bekräftade. I Norge finns iformation.Kontakta DIS-Norge för ytterligare information.
Sök i Norge på DIS-Norge på efterlysningar Baerum.
 
Fortsätt att forska på detta .
 
Karl Gustav Qvarfordt

10
Släkten Qvarfordt, ny information från Norge.
Vid kontakter med Deichmanske bibliotek i Oslo har jag bl a. fått följande information från specialbibliotekar Kirsten Anraa ( kirstena@deichman.no ):
 
I arbetslistor från jernhytter i Vestre Baerum (vid Baerums verk) som upprättats mellan 9 december 1610 och 5 januari 1611 fanns nedanstående rennere (smältare vid härden) hammersmede og plukkere sysselsatta. Morten Querfordt(NYTT NAMN I SLÄKTFORSKNINGEN) som forrennere, Anders Querfordt som hochrennere, Michel Querfordt som nachrennere.
 
Vid samma jernhytter fanns samtidigt Jeppe Johansen och Kasper Kobmand som hammarsmeder, Peder Oxe som forrennere, Daniel Stockhuusen som hochrennere, Anders Sivert som nachrennere samt Mikkel Roffner och unge Per Oxe som plukkere och kuldragere. Namnen antyder att de flesta kan vara av tyskt ursprung. Detta är citat ur boken Baerum - En bygds historie Utg. ved en komité. Sandviken (i detta fall ort utanför Oslo i Aker-Baerum området) 1920-1924. Boken finns i två ex. på Deichmanske bibliotek och kan troligen fjärrlånas. Bibl.nr 948.22 Baerum/2
 
Boken Baerum verks historie med bibl.nr 669.109 Baer av författaren Yngvar Hauge utg. 1953 på Aschehoug (förlag) kan innehålla kompletterande information. Boken finns i tre ex.
 
Kirsten Andraa hänvisar även till norska Arkivverkets översikt över invandring till Norge på 1600-talet. http://www.arkivverket.no/arkivverket/aktuelt.html
samt Baerums biblioteks länkar till lokalhistorie och slektsforskning http://www.barum.folkebibl.no/utiverden/lokal.html
 
Ytterligare information kommer att publiceras på vår släkts hemsida när vi sammanställt informationen och försökt kolla källorna. www.qvarfordt.info
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

11
Yrken R / Rennere / Forrennere / Hochrennere / Nachrennere
« skrivet: 2009-05-02, 10:09 »
Hur ska dessa yrkesbeteckningar tolkas. De har naturligtvis tyskt ursprung men återfinns vid ett av Norges ledande bruk (Baerums verk) under 1600-talet.
Tacksam för tips om tolkning av vad slags arbete de utförde vid bruket.
 
Karl Gustav Qvarfordt

12
Släkten Qvarfordt, ny uppdatering är på gång men ej slutförd. I vårt register (ca 700 poster) har vi försökt att reducera antalet dubbletter. Tyvärr finns det många kvar. En del, men mycket få, kan bero på hur Disgen 8 behandlar omgifte, förlovningar och att man flyttat ihop igen. Då blir det dubbletter.
 
Jag skulle vara tacksam att få råd från mer erfarna släktforskare hur jag kan ta bort dubbletter utan att skada basinformationen i registret. Jag vill även att alla nya poster, ca 200, ska kunna fungera i den nya miljön. Dessa finns klara för överföring från min dator. Sammantaget är det faktiskt en komplett linje av vårsläktlinje tillbaka till sekelskiftet 1500/1600. Dessutom finns på vår hemsida www.qvarfordt.info en del diskussionsunderlag för ytterligare funderingar om släkten Qvarfordt.
 
Hör av er om ni har tips eller råd!
 
>Karl Gustav Qvarfordt

13
Om släkten Qvarfordt
Jag är ledsen att det tar längre tid än jag trott att uppdatera vårt register. Vi har nu ungefär 200 nya poster i vårt register som ännu inte är kollat och dubbelkollat och därför inte lagts ut. Min son Björn säger att jag måste ta bort en del dubletter som finns innan vi kan lägga ut uppdateringen. Felaktigheter i ett stort register kommer alltid att finnas och andra släktforskare kommer säkert att finna dessa enligt mitt sätt att se det hela. Alltså är det bättre att testa innehållet mot andra släktforskare.  
 
Vi välkommnar därför en granskning av vårt register. Vi har just nu en komplett linje av vår släktlinje tillbaka till  sekelskiftet 1500/1600. Där går en del av uppgifterna isär. Kommer släkten Qvarfordt från Vallonien eller från staden Querfurt i Sachsen-Anhalt. Vår slutsats är att släkten kommer från Sachsen-Anhalt. Varför vi dragit denna slutsats finns beskrivet på vår hemsida www.qvarfordt.info

14
Släkten Qvarfordt. Ordningen är återställd på vår hemsida och kopplingen till felaktig websida har tagits bort. De som vill ta del av våra släktforskningsuppgifter kan åter gå in på http://www.qvarfordt.info  
Vi ber om ursäkt för problemen, men vi vet ännu inte vad som var orsaken.
 
Hälsingar
 
Karl Gustav och Björn Qvarfordt

15
Släkten Qvarfordt. Tack för påpekandet. Har ingen aning om vad som hänt. Varken jag eller sonen Björn som är de enda som kan redigera hemsidan (om inte elaka krafter varit i omlopp) har gjort denna ändring. Vi har omedelbart satt igång en koll. Enligt Björn finns de två möjligheter för släktforskare att komma in på hemsidorna ändå.
 
1)Skriv in Qvarfordt på Google. Klicka på släkten Qvarfordt 1585-2008 (Google blogspot), klicka sedan på personregister index eller
 
2) Skriv in i adressfönstret http://kgqvarfordt.blogspot.com  
 
Vi håller just nu på att färdigställa ytterligare en uppdatering av registret som väntas bli klar inom någon eller några veckor. Hoppas ni som vill ta del av våra uppgifter inte ger upp.
 
Hälsningar
 
Karl Gustav Qvarfordt

16
Det är det här Anbytarforum handlar om. Att släktforskare delar med sig.Utan Anbytarforum hade jag inte haft en möjlighet att få ihop min släktlinje
Jag har fortfarande några  funderingar.
 
Är det verklgen Anders född omkring 1600 som är vår  (i släkten )den första Qvarfordt?
 
År 1610 finns två bröder som arbetar som smältare vid Baerums Verk.
 
Då fanns två bröder Anders och Michael.
 
Dessa bröder var enligt boken smältare enligt dokument från 1610. Detta finns dokumenterat i en bok av Haugen publicerad 1952. Boken finns i tre exemplar under namnt Baernums verk och historie Det är på Drachmanska/ Oslo Stadsbibliot
 
 
Vem är dessa från Qvarfordt? (von Querfurt)  
 
Är du släkt? Hör av dig.All information är välkommen. Vi har en familjesida som ännu ine är klar, men går att besöka www qpost.info.se

17
Tackar så mycket. Jag har fått kompletterande släktinformation som jag inte visste om.
 
Karl Gustav Qvarfodt

18
Hej,
nu börjar vi få ordning på vår hemsida om släkten Qvarfordt. Antalet poster har mer än tredubblats. F.n. har vi kartlagt delar av 14 släktlinjer fram till början av 1900-talet. Lay-outen är ännu inte fixad, men det finns mycket matnyttigt att hitta för de som forskar på familjen Qvarfordt. Lägg gärna in en link till www.qvarfordt.info om ni vill följa vårt arbete!
 
Självklart är allt inte kontrollerat i detalj, men de flesta posterna innehåller källor, födelsedatum, dödsdatum, äktenskap och barn. Alltså uppgifter som kan ge tips för andra släktforskare.
 
Som vanligt gäller PUL (Personuppgiftslagen). Uppgifterna får inte kopieras för kommersiella ändamål! Seriösa släktforskare får använda alla uppgifter men inte kopiera dessa till nya register om personen fortfarande är i livet. Det kräver tillstånd i varje enskilt fall och för varje tillfälle.
 
Hälsningar
 
Karl Gustav Qvarfordt

19
Linköping / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2008
« skrivet: 2008-06-03, 04:19 »
Med hjälp av Mårten Swärds uppgifter har jag inte bara dödsdatum på farfars far utan genom denna puzzle-bit även fått reda på farfar , farmors och fars systers dödsdatum samt dödsorsaker vilket är information jag letat efter i fyra år.Detta visar att Anbytarforum fungerar och är till hjälp.
Alltså tack alla ni som bidragit.
 
Karl Gustav Qvarfordt

20
Trosa stadsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-05-11
« skrivet: 2008-05-17, 17:25 »
Tack alla ni som bidragit med puzzlebitar.
Detta har nu bekräftats: Karl Johan Qvarfordt född 1866-05-19 i Starrkärr, Västergötlands län dog i Trosa stadsförsamling 1939-01-21.Dödsorsak var ålderdomssvaghet.
 
Hans hustru Sofia Charlotta Qvarfordt född 1863-06-29 dog 1928-12-27 i hjärnblödning.
 
Dottern Ingeborg Sofia Elisabet född 1899-04-04 dog i Trosa stadsförsamling 1928-06-30 i lungsot.
 
Karl Gustav Qvarfordt

21
Trosa stadsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-05-11
« skrivet: 2008-05-03, 12:44 »
Tack snälla Chris och Ingegerd. Födelsedatum hjälper mig lite vidare. Har inte själv hittat något i de skivor jag har och har inte haft möjlighet att leta i orginalarkiven. Ska nu försöka ta mig till Uppsala men jag är ju helt novis på detta område.
 
Nu återstår dödsdatum för Ingeborg Sofia Qvarfot och hennes och min farfar Karl Johan Qvarfot född i Starrkärr, Västergötland, 1866-05-19.
 
Därefter, om det lyckas har jag alla Qvarfordt på min släktlinje sedan början av 1600-talet noterade i släktboken.  
 
Konstigt att det varit svårare att få med släkten på andra hälften av 1800-talet och fram till 1950.
 
 
Tacksam för hjälpen
 
Karl Gustav

22
Trosa stadsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-05-11
« skrivet: 2008-05-03, 03:57 »
Tack än en gång ni som ställt upp när jag själv inte har haft möjlighet att resa till Uppsala och kolla i orginalhandlingarna. I de skivor jag har (döda 1947-2006) och (Sveriges befolkning 1980) finns inte det jag söker.
Dödsdatum för min farfar Qvarfot, Karl Johan född 1866-05-19 i Starrkärr, Västergötlands län samt min fars syster Ingeborg Sofia Elisabet född i Trosa stadsförsamling 1899, datum okänt, samt dödsdatum för henne.
 
Dessa två uppgifter är viktiga för mig därför de sluter en släktkedja som går tillbaka till 1580-talet
 
Jag fick just nu reda på att den kringfarande pappan (av Mårten Swärd) Georg Reinhold Qvarfot dog 1902-04-10 i Blomsterbacken, Regna församling, Kaga sn., Östergötlands län
 
 
Karl Gustav

23
Linköping / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2008
« skrivet: 2008-04-27, 11:35 »
Hej Mårten,
dina uppgifter har förts in i släktboken och kommer senare att läggas ut på hemsidan. Tack Mårten och ni andra för all hjälp.
 
Karl Gustav

24
Linköping / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2008
« skrivet: 2008-04-26, 22:39 »
Tack ni som hjälpt mig. Jag har faktiskt hållt på i fyra år utan resultat.  Jag är glad att kunna komplettera min släkthistoria med er hjälp.Dödsdatum på Georg Reihold har varit betydelsefullt.Kompletteringen med sjukdom och plats är  i släkthistorien ovärderlig.
 
Tack än en gång!
 
Karl Gustav

25
Linköping / Äldre inlägg (arkiv) till 26 april, 2008
« skrivet: 2008-04-26, 21:35 »
Tack Mårten,
det hjälper mig vidare. Ska kolla dina uppgifter. Den nya uppgiften för mig var att Georg Reinhold dog 1902-02-10. Härligt om det är sant. Äntligen har jag fått Georg Reinholds  dödsdatum. Han var en spjuver och lägrade många kvinnor. Men när de blev med barn äktade han tydligen dem.
 
Någon som kan kolla dödsdatum?
 
Tack för all hjälp
 
Karl Gustav

26
Linköping / Äldre inlägg (arkiv) till 26 april, 2008
« skrivet: 2008-04-26, 20:25 »
Här tog min släktfoskning slut.
 
Reinhold Oskar Fredrikk född i Kaga 1886-07-18 dog i Linköping 1966-12-22 (AR/DOR 1966). Har någon information om familj och barn?
 
Karl Gustav

27
Trosa stadsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-05-11
« skrivet: 2008-04-26, 20:09 »
Tack snälla ni som ställer upp! Jag har misslyckats i min släktforskning när det gäller slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Det har gått mycket lättare att ta fram uppgifter från 1600-talet och 1700-talet än slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Jag har inte haft möjlighet att åka till Uppsala för att titta i orginalkällor. Jag vet att min fars syster föddes 1899 i Trosa stadsfcörsamling, men inte mer. Hon finns ju i SVBef 1900.
 
Tack alla ni som engagerat er.
 
Karl Gustav

28
Skärkind / Äldre inlägg (arkiv) till 06 oktober, 2008
« skrivet: 2008-04-18, 00:36 »
Nu har jag fler uppgifter: med hjälp av Anita (ovanstående) har jag fått en bouppteckning som visar att Karl Oskar Göransson var gift med först Augusta Matilda, född Andersson som avled 1907-08-05 .
 
Karl Oskar Göransson gifte sig senare med Anna Lovisa Carlsson . Hon ligger även begravd på Skärkinds kyrkogård med Karl Oskar. Han dog 1933-10-07 och hon 1945-02-09 och är begravda i samma grav i Skärkind, Östergötlands län.
 
I bouppteckningen finns inga barn angivna. Det finns heller inga barn angivna från första hustrun. Det innebär inte att det finns barn. Hustrun ärver först.
 
mvh
 
Karl Gustav Qvarfordt
 
 
 
Har någon information om Anna Lovisa Carlsson och Augusta Matilda Andersson och eventuella barn är jag tacksam.

29
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2008
« skrivet: 2008-04-15, 09:02 »
Hej Thomas,
jag tycker fortfarande att du har gjort ett jättearbete och lyckats få ihop ett material som många släktforskare kan använda som referens. Vad jag menar är att källhänvisningar gör det enklare för de som vill forska vidare på ditt material.  
 
mvh
 
Karl Gustav

30
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2008
« skrivet: 2008-04-14, 03:32 »
Hej Thomas,
 
du har gjort en en enorm insats för att sampla släkten Qvarfordt. All information är inte korrekt så även om du lyckats få ihop det största registret så saknar det mesta källhänvisningar. Du bör tänka på detta innan du lägger ut det.
 
Karl Gustav

31
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2008
« skrivet: 2008-04-14, 03:30 »
Hej Thomas,
 
du har gjort en en enorm insats för att sampla släkten Qvarfordt. All information är inte korrekt så även om du lyckats få ihop det största registret så saknar det mesta källhänvisningar. Du bör tänka på detta innan du lägger ut det.
 
Karl Gustav

32
Skärkind / Äldre inlägg (arkiv) till 06 oktober, 2008
« skrivet: 2008-04-12, 00:14 »
Hej Anita,  
tack för tipset. Jag har faktiskt inte tidigare utnyttjat den utmärkta servicen på Landsarkiven. Idag var första gången så jag hoppas det ger svar på mina frågor.
 
Mvh  Karl Gustav

33
Skärkind / Äldre inlägg (arkiv) till 06 oktober, 2008
« skrivet: 2008-04-09, 18:46 »
Göransson,Karl Oskar född i Sankt Lars förs. 1858-06-12 och död 1933-10-07 i Skärkind är med stor sannolikhet släkting till mig.
 
Har någon kompletterande uppgifter utöver Sven_Ove Brattströms (ovan) så är jag tacksam.
 
Vem var han? Hur levde han? Fick han barn? Han gifte sig 1908. Finns det idag någon som kan komplettera med direktinformation? Enligt vad jag kommit fram till så har han en släkt tillbaka till början av 1600-talet. Jag har komplett släktlista på fädernet av vår släktlinje. Den finns på www.qvarfordt.info .
 
Alla information är välkommen. Antingen på dessa sidor eller via e-post. Genom att klicka på mitt namn så får ni fram e-postadressen.
 
Mvh
 
Karl Gustav Qvarfordt

34
Linköping / Äldre inlägg (arkiv) till 26 april, 2008
« skrivet: 2008-04-07, 10:45 »
Korregering/komplettering: Georg Reinhold Qvarfordts första äktenskap var med Lovisa Ekbäck 1850-12-31. Hon dog 1858-09-24.
 
 Hans andra äktenskap med Beata Beda Olsson 1866-12-27 i Starrkärr, Västergötland men paret flyttade till Sankt Lars förs. i Linköping där hustrun dog i maj 1874.
 
 Georg Reinholds tredje äktenskap var med Sofia Matilda Gustafsdotter född 1843-03-14 i Godegård. Dödsdatum okänt.
 
Barn i första äktenskapet Anna Sofia Ekbäck/Qvarfot född 1849-04-27 i Sankt Lars, dödsdatum okänt och Karl Oskar Qvarfot (adopterad Göransson). Död 1933-10-07 i Skärkind, Östergötland.
 
Barn i andra äktenskapet Karl Johan Qvarfot född i Starrkärr, Västergötland 1866-05-19. Dödsdatum okänt.
 
Barn i tredje äktenskapet Reinhold Oskar Fredrik Qvarfordt född i Kaga, Östergötland  
1886-07-18 och död i Sankt Lars förs. i Linköping 1966-12-22.(Dödsboken, AR/DOR 1966)
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav

35
Linköping / Äldre inlägg (arkiv) till 26 april, 2008
« skrivet: 2008-04-03, 12:47 »
Qvarford, Reinhold Oskar Fredrik född i Kaga, Östergötlands län 1886-07-18 och dog i Sankt Lars förs. i Linköping 1966-12-22(AR/DOR 1966, dödsboken). Han är yngste sonen till min farfars far Georg Reinhold Qvarfot i det tredje äktenskapet. Georg Reinhold var född i Köping 1825-07-16 och son till glassliparen Carl Qvarfot (1:12739).
 
Jag har under flera år försökt komplettera släkthistorien med vad som hände Georg Reinhold och hans barn men inte varit speciellt framgångsrik. Med några nya CD-skivor från Sveriges Släktforskarförbund har jag nu kunnat lägga till några nya puzzlebitar. Min förhoppning är att någon på anbytarforum har några tips och/eller kompletteringar.
 
Reinhold Oskar Fredrik som dog 1966 gifte 1908 sig med Elin Augusta Johansson född 1886-11-05 (okänt var). Hon dog 1961-10-14 i Sankt Lars förs. i Linköping. Fick de några barn? Vad hade Reinhold för yrke? Finns det någon som har släkthistorier eller fotografier som kan kopieras?
 
Barnen i Georg Reinholds andra äktenskap var födda i Sankt Lars förs. Modern Lovisa Ekbäck född 1823-05-25 i Vårdnäs dog 1858-09-24 i Sankt Lars förs. bara tre månader efter att sonen Karl Oskar föddes 1858-06-12. En annan uppgift säger att födelsedatumet var 1858-06-02 men det kan vara en felskrivning. (Husförhörslängd AI:24, sid 34). Han blev troligen adopterad till en familj Göransson och dog 1933-10-07 i Skärkind, Östergötlands län där han även är begravd.
 
 Dottern Anna Sofia föddes 1849-04-27 utom äktenskapet men fick nmnet Qvarfordt/Qvarfot? när föräldrarna gifte sig året efter. Jag saknar uppgift om när hon dog men hon finns noterad i Kaga och det är möjligt att hon kan ha bott hos sin far.
 
 Sonen Karl Johan bor hos fadern 1890 som då tydligen separerat från sin tredje hustru. Georg Reinhold tar ut flyttbetyg till järnarbete i Södermanland 1861-02-05 (husförhörslängd AI:? sid 173, AI:23 sid 77). Sonen Karl Johan flyttar till Trosa stadsförsamling, Daga kontrakt 137 i Södermanland och blir målare. Han gifter sig med Sofia Charla Engström född 1863-06-22 i Björnlunda, Södermanlands län. Paret får två barn, min far Johan Fredrik Emanuel född 1896-07-19 och Ingeborg Sofia Elisabet född 1899. Vad som hänt henne saknar jag helt uppgifter om.
 
Med de register jag haft tillgång till har jag inte kunnat hitta dödsdatum för Georg Reinhold född 1825, Anna Sofia Qvarfot född 1849, Karl Johan (min farfar) eller hans hustru Sofia Carlotta Engström född 1863.
 
Det var många, men angelägna frågor för att knyta ihop historien. Tips om släkthistoria och om det finns möjlighet att få tag på släktfotografier kan lämnas på min e-postadress.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav

36
Grödinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-11-04
« skrivet: 2008-02-22, 01:34 »
Nu blir jag lätt förvirrad! Jag har fått uppgift om födelsedatum 1899-04-04 och att hon levde 1970 i Grödinge. Kan det finnas två? Dotter till Karl Johan Andersson? Karl Johan Qvarfordt var född 1866-09-19 och son till Georg Reinhold Qvarfordt född 1825-07-16 i Köping. Familjen Karl Johan Qvarfordt  bodde då, 1895, i nr 137 Daga Trosa Stadsförsamling? Prästen som vigde paret var kyrkoherden O Ericsson.Detta var 1895-09-24. Där finns i orginal noterat.Vad som sedan hände sonen och dottern vet jag inte. Sonen  Johan Fredrik Emanuel är född 1896-07-19 i Trosa stadsförsamling med mor Sofia Charlotta Engström född 1863-06-29 i Björnlunda . Övriga uppgifter saknas.  Alltså är Ingeborg Sofia  Elisabet i Grödinge troligen densamme som min fars syster?
 
Karl Gustav Qvarfordt

37
Grödinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-11-04
« skrivet: 2008-02-21, 15:55 »
Qvarfordt, Ingeborg Sofia Elisabedt född i Trosa stadsförsamling 1899-04-04 är syster till min far. Han berättade aldrig något om henne. Hon levde 1970 i Grödinge församling på Malmgårdsvägen 23 C. Kyrkogårdsförvaltningen hittar inte henne på datorn varför det är troligt att hon var gift och bytt namn. Hon bör ändå kanske vara begravd i Grödinge. 1970 var hon 71 år och flyttade nog inte vidare. 1980 finns hon inte antecknad på orten. Finns det någon som vet mer och om hon fick barn? De är i så fall i direkt nedstigande led ättlingar till släkten Qvarfordts anfader i Sverige.
 
Karl Gustav Qvarfordt
 
(Meddelandet ändrat av Karl Gustav Qvarfordt den 21 februari, 2008)

38
Skärkind / Äldre inlägg (arkiv) till 06 oktober, 2008
« skrivet: 2008-02-20, 18:37 »
Funderingar: Om nu Augusta Matilda Andersson var första hustrun. Kan det då inte finnas en möjlighet att Anna Lovisa född 1862-04-19 (Göransson) var halvsyster/adoptivsyster till Carl Oscar Göransson? Enligt anteckningarna hos Kyrkogårdsförvaltningen stod hon inte som änkefru (vilket då var vanligt). Hon kan alltså ha varit en syster som ansvarade för graven.
 
Vad tror ni på Anbytarforum?
 
Karl Gustav Qvfordt

39
Skärkind / Äldre inlägg (arkiv) till 06 oktober, 2008
« skrivet: 2008-02-19, 17:45 »
Tack igen, nu går det framåt, så jag är snart klar på den här släktlinjen med de försvunna barnen till min farfars far.
Mvh
Karl Gustav

40
Skärkind / Äldre inlägg (arkiv) till 06 oktober, 2008
« skrivet: 2008-02-19, 12:16 »
Komplettering till ovanstående: Carl Oscar Göransson dog 1933 och ligger begravd i Skärkind. Han var gift med Anna Lovisa född 1862-04-19 enligt Kyrkogårdsförvaltningen i Norrköping.

41
Kaga / Äldre inlägg (arkiv) till 26 mars, 2008
« skrivet: 2008-02-19, 11:12 »
Anna Sofia Qvarfot/Ekbäck (född 1849-04-27 i Sankt Lars förs. Linköping) som dotter till Lovisa Ekbäck (f.1823-05-25)och Georg Reinhold Qvarfot (f.1825-07-16 i Köping)flyttade 1893 till Krok-Bränninge Mellangård i Kaga (Kaga AI:9 fol 88)samt året efter till Linköping (AI:71 fol 1045). Enligt folkräkningen 1900 finns hon åter i Kaga med noteringen Anna Sofia Qvarfot ogift och f. piga. Å Socknen skrifne.
 
Efter denna notering saknar jag uppgifter. Hennes far finns noterad i folkräkningen 1890 i Gillinge backstuga, Kaga. Men i SVAR 1900 Kaga sid 14 rad 46 finns noteringen mannen rymt se de obefintliga. Fadern ska ha varit 75 år då!
 
Har någon komletterande information om när Anna Sofia och fadern Georg Reinhold dog och om dottern flyttade hem till fadern? Vet någon var de är begravda?
 
Tar tacksamt emot alla tips.
 
Karl Gustav Qvarfordt

42
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 20 mars, 2008
« skrivet: 2008-02-18, 16:55 »
Tack för kompletteringen Annalena!
 
Karl Gustav Qvarfordt
 
 
Inlägget flyttades 20 maj 2009 från Okänd socken i Södermanland.
Camilla Eriksson, moderator Södermanland

43
Viby / Äldre inlägg (arkiv) till 12 april, 2009
« skrivet: 2008-02-17, 04:23 »
Anna Sofia Qvarfot/Qvarfordt är min farfars fars dotter född i Sankt Lars församling 1849-04-27. Hon är dotter till Lovisa Ekbäck och Georg Reinhold Qvarfordt som gifte sig 1850-12-31 då hon blev legitim i familjen.Hon har behållit namnet och finns 1890 i Wiby källgård, Wiby,Östergfötlands län. Enligt anteckningarna ska Anna Sofia ha varit piga på Wiby.   Brodern Carl Oscar född 1858-06-02 kan ha blivit bortadopterad. Han återfinns troligen som Karl Oskar Göransson i Mosstorp, Skärkind, Östergötlkands län. (SvBef post 920081.)
 
Vad hände med Anna Sofia? Gifte hon sig och fick barn? När dog hon? Hon är i rakt nedstigande led släkt med familjens anfader vilket bör intressera alla släktforskare på familjen Qvarfordt.
 
Kan någon komplettera med information?
 
Mvh   Karl Gustav Qvarfordt

44
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 20 mars, 2008
« skrivet: 2008-02-17, 02:44 »
Anna Sofia Qvarfot/Qvarfordt född i Sankt Lars församling 1849-04-27 kan ha flyttat med sin far Georg Reinhold Qvarfot/Qvarfordt från Sankt Lars församling i Östergötland till Södermanland omkring 1861. Det finns en notering 1861-02-05 att fadern Georg Reinhold tog ut ett flyttningsbetyg tillsammans med dottern för att bli järnarbetare i Södermanland. Vart?
 
Det finns uppgifter i SvBef 1890 att Anna Sofia är piga i Wiby källgård, Wiby, Östergötlands län. Hon har då kvar sin fars namn även om hon föddes utanför äktenskapet och föräldrarna gifte sig 1850-12-31.
 
Vad hände henne? Gifte hon sig och fick barn? När dog hon? Hon är i en rak linje släkt med de äldsta i familjen Qvarfordt. Alla som forskar i släkten Qvarfordt borde vara intresserade.
 
Vem kan komplettera mina uppgifter?
 
 
Mvh   Karl Gustav Qvarfordt
 
 
Inlägget flyttades 20 maj 2009 från Okänd socken i Södermanland.
Camilla Eriksson, moderator Södermanland

45
Skärkind / Äldre inlägg (arkiv) till 06 oktober, 2008
« skrivet: 2008-02-16, 15:22 »
Karl Oskar Göransson, Mosstorpet, Skärkind är stor säkerhet halvbror till min farfar Karl Johan Qvarfordt, ibland stavat Qvarfot.  Karl Oskar föddes i Sankt Lars församling, Linköping 1858-06-02, son till Lovisa Ekbäck-Qvarfordt och Georg Reinhold Qvarfordt. Modern dog ca tre månader senare och min farfars far blev änkling med två barn vid 33 års ålder. Vissa uppgifter tyder på att sonen Karl Oskar blev bortadopterad.
 
I SvBef 1890 (post 920081) finns Karl Oskar Göransson upptagen som född samma dag som Lovisas och Georg Reinholds son i Sankt Lars församling. Enligt Sven-Ove Brattström föddes ingen annan Karl Oskar det året i församlingen.
 
Har någon kompletterande information om vad som hände honom, vem han var gift med och eventuella barn samt när han dog? Han hade även en syster, Anna Sofia Qvarfordt född 1849-04-27 som senare återfinns i Wiby källgård, Wiby, Östergötlands län i folkräkningen 1890.
 
mvh  Karl Gustav Qvarfordt

46
Sankt Lars / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-11-27
« skrivet: 2008-02-16, 01:48 »
Tack Sven-Ove och Kristina. Jag har faktiskt hållt på i nära fyra år för att få ordning på farfars far Georg Reinholds liv och leverne, tre äktenskap samt egna barn och barn till hustru nummer 3. Nu är jag ett bra steg vidare tack vare er. Jag fick nu även reda på vad Sofia Matildas första man heter.
 
Sonen Karl Johan född 1866 återfinns i Trosa omkring 1895 där han gifter sig med Sofia Charlotta Engström född 1863-06-22 i Björnlunda, Södermanlands län. Det är kanske möjligt att sonen från 2:a äktenskapet och dottern Anna Sofia född 1849-04-27, före 1:a äktenskapet, flyttade tillsammans med fadern från Gillinge i Kaga socken, Östergötlands län tillsammans med fadern. Men jag har ännu inga belägg för detta.
 
 Nu kan jag kanske fortsätta och gräva vidare. Sven-Ove har säkert rätt i att Karl Oskar Göransson född 1858-06-12 i Sankt Lars förs. (post 920081, SvBef 1890) är son till Georg Reinhold Qvarfordt och Lovisa Ekbäck även om jag noterat 1858-06-02 som födelsedatum.  
 
Karl Gustav Qvarfordt
 
Detta inlägg flyttades den 20 september 2009 från Socknar, Norrköping.
Magnus Hjärtström, moderator

47
Sankt Lars / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-11-27
« skrivet: 2008-02-15, 12:34 »
Tack för hjälpen Kristina. Ja, då var det ju tvärt emot vad jag fått reda på tidigare i folkräkningen. Där fanns en notering om att Georg Reinhold bodde i Gillinge backstuga1890. Men fortfarande är jag förvånad över att jag inte kunnat finna något mer än födelseuppgifter om barnen från första giftet med Lovisa Ekbäck som dog 1850. Kanske blev de bortadopterade eller omhändertagna då fadern som gårdfarihandlare ofta var ute på resa. Sonen Karl Johan från första äktenskapet finns 1890 noterad som gårdfarihandlare men flyttar i mitten av 1890-talet till Trosa i Södermanland där han blir målare. (Trosa stadsförsamling, Daga kontrakt 137)
Har fn. inte tillgång till SPAR, så än en gång tack för hjälpen.
 
Karl Gustav Qvarfordt
 
Detta inlägg flyttades den 20 september 2009 från Socknar, Norrköping.
Magnus Hjärtström, moderator

48
Sankt Lars / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-11-27
« skrivet: 2008-02-15, 05:31 »
Tack för rättelsen Åke, det är andra gången jag lyckas blanda ihop församlingarna i Norrköping och Linköping. Mitt inlägg gäller naturligtvis Sankt Lars i Linköping.
 
Så här är det: Den senaste noteringen jag lyckats finna om min farfars far Georg Reinhold Qvarfordt född  
1825-07-16 i Köpings stadsförsamling är från folkräkningen 1890. Han återfinns då i Gillinge backstuga i Kaga socken i Östergötland. Hans fru Sofia Matilda Gustafsdotter född i Godegård, Östergötlands län  
1843-03-14 hade tydligen då lämnat honom tillsammans med barnen. Min farfar Karl Johan fanns kvar och hjälpte fadern som gårdfarihandlare. Jag vet därför inte när Georg Reinhold och Karl Johan dör och vad som hände med barnen i tidigare äktenskap. Tex. Anna Sofia Ekbäck född i Sankt Lars 1849-04-27(utom äktenskapet) föräldrarna Lovisa Ekbäck och Georg Reinhold gifte sig 1850-12-31 i Sankt Lars, Linköping. Sonen Carl Oscar (Ekbäck)/Qvarfordt föddes i samma församling 1858-06-02 och modern Lovisa Ekbäck/Qvarfordt avled tre månader efter sonens födelse 1858-09-24 i Sankt Lars.
 
Vad som sedan hänt barnen har jag inte kunnat spåra. Mer info om Georg Reinhold och Karl Johan finns i kortfattad biografi på min hemsida. Senaste uppdateringarna är ännu inte inlagda.( www.qvarfordt.info )
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt
 
Detta inlägg flyttades den 20 september 2009 från Socknar, Norrköping.
Magnus Hjärtström, moderator

49
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 20 mars, 2008
« skrivet: 2008-02-12, 03:00 »
Hej alla som forskar på släkten Qvarfordt. Med stor hjälp av andra släktforskare har jag nu lyckats samla och utveckla en familjehistoria från slutet av 1500-talet till våra dagar. Materialet är inte fullständigt. Det innehåller ungefär 600 poster. Det kan naturligtvis finnas fel i materialet. Men jag hoppas att de som kan bättre än jag hjälper till att förbättra registret. Det ligger i alla våras intressen som forskar på släkten Qvarfordt att informationen är riktig.
 
Den nya hemsidan kommer att kompletteras med den nya informationen under februari 2008. Hemsidans adress är www.qvarfordt.info
 
Karl Gustav Qvarfordt

50
Sankt Lars / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-11-27
« skrivet: 2008-02-12, 02:15 »
Qvarfordt/ Ekbeck. Vem vet vad som hände? Min farfars far Georg Reinhold Qvarfordt gifte sig  med Lovisa Ekbeck 1850. De hade året innan fått en dotter. 1858 fick paret en son. Lovisa dog bara någon månad senare. Vad hände med barnen? De är ju direktsläkt med Anders Qvarfordt i Finspong 1627 och del i Qvarfordts släkthistoria.
 
Karl Gustav Qvarfordt
 
Detta inlägg flyttades den 20 september 2009 från Socknar, Norrköping.
Magnus Hjärtström, moderator

51
Yrken S / Smältare
« skrivet: 2008-01-22, 00:29 »
Hej,
släkten Qvarfordt har två anfäder som arbetat som smältare vid invigningen av Baerums verk i Norge år 1610. Denna uppgift finns i en bok av Yngvar Hauge (Baerums verk og historie, utgiven i Oslo 1953). Boken finns att tillgå på Oslo Stadsbibliotek/Drachmanska biblioteket i tre exemplar enligt Google.
 
Enligt uppgifter i Smedforskaren, juni 2000, ska släktens anfader vara född omkring år 1600 (1:4395) och senare finnas omnämnd i Finspong år 1627.
 
Nu till min fråga:  Hur lång var utbildningstiden för att bli smältare? Eller när bör bröderna Anders och Michael/Mikkel Qvarfordt vara födda för att bli anställda som smältare vid ett nyöppnat bruk 1610? Brodern Michael/Mikkel ska enligt vissa uppgifter vara 12 år yngre än Anders.
 
Karl Gustav Qvarfordt

52
Sankt Lars / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-11-27
« skrivet: 2008-01-14, 01:30 »
Tack Kristina,
misstaget att leta på fel ställe försvårar ju möjligheterna att hitta svaren. Jag hade ingen aning om att min farfars far Georg Reinhold var gift med Lovisa Ekebäck. Ingenting av detta har kommit fram tidigare. Han har i släkten ett visst rykte om sig som kvinnokarl men det visar sig nu att han kanske var en ärans man som tog sitt ansvar. Inte bara genom giftermålet med Lovisa Ekebäck utan även senare när han gifte sig med en änka med två döttrar och blev far i familjen enl SvBef 1890.
 
Ska föra in de nya uppgifterna i släktregistret. Om Lovisa Ekbäck dog 1858-09-24 så blev den då 33 årige Georg Reinhold ensam med minst två barn. Finns det uppgifter om de andra barnen så är jag tacksam för informationen. Vad hände med dem? De finns inte med i SvBef 1890.
 
Ja det här skapar ju nya frågor, men det är en bra början.
 
Tacksamma hälsningar
 
Karl Gustav Qvarfordt

53
Sankt Lars / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-11-27
« skrivet: 2008-01-13, 21:29 »
Ekbäck,Lovisa med barnen Anna Sofia född 1849-04-27 och Carl Oscar född 1858-06-02 i S:t Lars församling, Norrköping. Min farfars far Georg Reinhold Qvarfordt född 1825-07-16 i Köpings stadsförsamling hade ett längre förhållande med Lovisa Ekbäck (saknar födelseort och tid). Paret fick två barn båda födda utom äktenskap i S:t Lars församling i Norrköping innan han gifte sig i Starrbäck, Västergötland 1866-12-27 med min farfars mor.
 
Jag har inte tidigare forskat på denna gren av släkten och saknar uppgifter om barnen och ev. kommande generationer. Har någon som forskar på S:t Lars eller namnet Ekbäck någon information som kan göra det lättare att komma igång? All hjälp emottages tacksamt.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

54
Björnlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-01-13
« skrivet: 2008-01-13, 12:29 »
Hej Kina,
tack för hjälpen med ytterligare en puzzle-bit i mysteriet vad som hände med fars syster. Sofia Charlotta Engströms födelsetid är lite svårläst på datumet. Står det 21/6, 24/6 eller möjligen 29/6?
 
Karl Gustav

55
Björnlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-01-13
« skrivet: 2008-01-11, 15:24 »
Engström, Sofia Charlotta född 1863-06-22 i Björnlunda gifte sig med Karl Johan Qvarfordt född 1866-05-19 i Starrkärr, Västergötlands län. Paret fick minst två barn Johan Fredrik Qvarfordt född 1896-07-19 i Trosa stadsförsamling och Ingeborg Sofia Elisabet född 1899 i Trosa stadsförsamling. Jag har nu några kompletterande uppgifter. Sofia Charlottas föräldrar var Jan Jonas Fredrik Engström född 1824-12-04 gift med  Helena Lovisa Berg född 1829-02-05 i Lästringe, Södermanlands län. Jag har försökt i flera år att ta reda på vad som hände min fars syster Ingeborg Sofia Elisabet född 1899.
 
Kan någon komplettera mina uppgifter?
 
Karl Gustav Qvarfordt

56
Trosa stadsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-24
« skrivet: 2008-01-11, 00:12 »
Hjälp, hur jag än kollat i register så har jag inte klarat av att få uppgifter om vad som hände min fars syster. Alltså Ingeborg Sofia Elisabet Qvarfordt född 1899 i Trosa Stradsförsamling. När föddes hon och när dog hon? Uppgifter om mor Sofia Charlotta Engström mottages med tacksamhet. Där har jag kompletteringar. Hon är född 1863-02-22 i Björnlunda och gift med Karl Johan Qvarfordt född 1866- 05-19.
Fråga igen alltså, men med nya fakta.
 
Karl Gustav Qvarfordt

57
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Torsk / Tråsk / Trösk
« skrivet: 2008-01-08, 01:19 »
Hej, bland mina anor har jag hittat två fall där dödsorsaken anges vara torsken. Vad betyder det?

58
By / Äldre inlägg (arkiv) till 04 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-03, 19:30 »
Hej, jag är lätt förvirrad och osäker på om de uppgifter jag har är korrekta. Släkten på min mors sida kommer från Watebo och Wadsbro i By socken i Dalarna. Att få ordning på allt i släkregistret är inte så lätt om alla heter Anders, Gustaf eller Anna i kombination med Andersson, Andersdotter, Gustafsson men inte Gustafdotter.
 
Så här är det:  Det är obestridligt att min morfar heter Gustaf* Gustafsson och var gift med Josefina Albertina* Holmberg. Gustaf ska vara född i Watebo, By socken, Dalarnas län 1878-11-20 och Albertina i Gagnef 1886-03-03. Gustaf dog 1948-02-25 i Kvarnsveden, gravplats okänd, och Albertina dog på ålderdomshemmet i Kvarnsveden, gravplats okänd.
 
Morfars far ska ha varit Anders* Gustaf Andersson född 1845-12-28 i Wadsbro, By socken, Dalarnas län och gift med Anna* Elisabet Andersdotter född 1847-01-18 i Watebo, By socken, Dalarnas län.
 
Morfars fars föräldrar ska ha varit drängen Per* Gustaf Andersson född ? och modern ska ha varit pigan Stina* Andersdotter född 1820-06-28 i Garpenberg.
 
Frågorna är nu, är detta riktigt? Finns ytterligare information om drängen Per, pigan Stina eller Anna Andersdotter? Föräldrar?
 
Ytterligare en sak som får mig att fundera är att Anders Anderssons barn med Anna Andersdotter heter: Anna* Maria Andersdotter född 1869-12-28 i  Watebo, By socken, Axel* Andersson född 1873-06-09 i By socken, Anders* Andersson född 1876-11-20 i By socken, men att yngste sonen (min morfar) heter Gustaf* Gustafsson född 1878-11-20 i Watebo, By socken. Varför?
 
Tacksam för all hjälp att reda ut begreppen samt eventuellt någon plusinformation som Anbytarforums specialister käner till.
 
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

59
Stora Tuna / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2008
« skrivet: 2008-01-02, 07:35 »
Hej, en datamiss har gjort att jag tappat en del information när jag förde över släktregistret till VISTA verionen av Disgen (8:1e). Det är mina mostrar och deras barn som försvunnit ut i cyberrymden.
Min morfar Gustaf Gustafsson och mormor Josefina Albertina* (född Holmberg) bodde i Kvarnsveden, Stora Tuna när de dog. Morfar Gustaf var född 1878-11-20 i Watebo, By socken, Dalarna och dog 1948-02-25 i Kvarnsveden.  Mormor Albertina var född 1886-03-03 i Gagnef, Dalarna och dog i Kvarnsveden 1960-02-21.
Paret fick sex barn, fem döttrar och en son som dog i krupp i unga år (här saknar jag alla uppgifter).
Äldsta dottern Aina ska ha blivit född 1907-05-18 i Gagnef,död ?, hon var gift med Hugo Dahlin född? i Orsa.
Paret fick barnen Gun född ?, gift Pettersson och Börge född ? gift ?
Om min mor Eivor Maria född 1908-10-25 har jag alla uppgifter
Min moster Klara Alice var född 1910 och gifte sig 1935 med Rune Sundberg i Torsåker, Gävleborgs län. Klara dog 1994 och Rune 1993 båda i Torsåker.
Min moster Gunvor gifte sig med högbåtsmannen Josef Pettersson och fick tre barn, flyttade till Karlskrona och sedan till Haninge utanför Stockholm. Här har jag tappat alla uppgifter om Gunvor, Josef och barnen.
Min moster Henny föddes 1918 och dog 2004 i Stockholm. Hon var gift N.N. Karlsson och fick tre barn. Här saknas uppgifter om giftermål, datum för födelse och död samt vad barnen heter.
 
Kan någon hjälpa mig att rekonstruera släkregistret med svar på ovanstående så är jag tacksam.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt
P.S. det går även att kontakta mig med epost.

60
Ore / Äldre inlägg (arkiv) till 05 april, 2008
« skrivet: 2007-12-26, 02:34 »
Tack för hjälpen, ska försöka sammanfatta uppgifterna i släkthistorien. Vad betyder djäken? Finns fler uppgifter om djäken 1815-1886. Jag söker naturligtvis anor till Anna TERESIA Johansson, gift Qvarfordt.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav  Qvarfordt

61
Ore / Äldre inlägg (arkiv) till 05 april, 2008
« skrivet: 2007-12-25, 14:48 »
Hej, söker uppgifter om föräldrar/anor till Anna TERESIA Johansson född 1897-12-22 i Dalbyn, Ore och död 1962-08-13 i Vantör, Stockholm. Hon gifte sig 1926 med JOHAN Fredrik Qvarfordt (var är okänt).
 
Har någon uppgifter om vilka hennes föräldrar och farföräldrar var?
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

62
Torsåker / Äldre inlägg (arkiv) till 05 januari, 2008
« skrivet: 2007-12-25, 08:23 »
Annalena,
tack för ditt snabba svar och en god fortsättning på helgfirandet. Jag konstaterar att jag bör skaffa några fler CD-skivor som hjälp i min släktforskning. Ingen kusin eller kusinbarn jag varit i kontakt med har ägnat sig åt släktforskning och alla systrarna i Klaras familj är döda. Klara och Rune fick inga barn.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

63
Torsåker / Äldre inlägg (arkiv) till 05 januari, 2008
« skrivet: 2007-12-24, 00:40 »
Hej,
genom en datamiss, när jag skulle flytta släktregistret till VISTA-versionen DIS 8:1e, raderades uppgifterna om min moster och hennes man. De heter Klara och Rune Sundberg och levde i nära 50 år i Torsåker. Moster, född Gustafsson, var född i Kvarnsveden i Dalarna omkr. 1910. Rune var född i Torsåker och var skolvaktmästare samt brandchef i Frivilliga Brandkåren. Båda dog i början av 1980-talet. De gifte sig i Torsåker omkr. 1935. Rune var med och byggde upp samlingarna till skolmuseet i Torsåker.
 
Den information som försvunnit är födelse och dödstidpunkt, när de gifte sig och var de ligger begravda samt uppgifter om Runes mor som också bodde i Torsåker. Även andra uppgifter är naturligtvis välkomna. Kan någon som forskar på Torsåker hjälpa till?
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

64
Tack för hjälpen och snabbt svar Camilla. Nu vet jag i alla fall att jag ska leta efter 1920.
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

65
Hej,
jag söker kompletterande info om min farfar,målaren Karl Johan Qvarfordt/stavas Qvarfot i vissa källor, född 19/5 1866 i Starrkärr, Elfsborgs län och tillsammans med hustrun, Sofia Charlotta Engström, född 1863 i Björnlunda, Södermanlands län.
 
De flyttade till Trosa stadsförsamling i början av 1890-talet och fick två barn, Johan Fredrik Emanuel född 19/7 1896 och en dotter 1899. Familjen finns omnämnd i Sveriges befolkning 1900. Jag saknar uppgifter om bouppteckningar och dödsdag för Karl Johan, Sofia Charlotta och dottern född 1899. Har någon tips så att jag kan gräva vidare i släkthistorien? Min far berättade mycket lite om sin uppväxt så denna del av historien börjar omkring mitten av 1920-talet. Johan Fredrik dog 29/10 1966 i Sofia förs. i Stockholm och den bouppteckningen har jag.
 
Tacksam för alla tips.
 
 
Karl Gustav Qvarfordt

66
Torsåker / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-07-01
« skrivet: 2007-06-22, 12:28 »
Klara och Rune Sundberg i Torsåker är min moster och hennes man. Tyvärr har en del basuppgifter kommit bort. Kanske finns det någon annan som forskar på Torsåker som kan fylla ut en del luckor? Paret fick inga barn och dog i Torsåker.
 
Klara Gustafsson född 1906 eller möjligen 1909 var en av fem systrar i Stora Tuna, Kopparbergs län (Dalarna). De var döttrar till Gustaf Gustafsson född 1878-11-20 och Josefina Albertina* född Holmberg 1886-03-03 i Gagnef.
 
? När föddes och dog Klara? När gifte hon sig?
När bosatte hon sig i Torsåker?
 
Rune Sundberg var skolvaktmästare och med i frivilliga brandkåren i Torsåker. Paret bodde först i en tjänstebostad mitt emot Torsåkers kyrka (som då bara hade en timvisare på kyrkuret).
 
Senare flyttade de till ett nybyggt radhusområde.
Rune samlade under många år saker med anknytning till den gamla folkskolan i en mindre landsortskommun. Idag finns ett litet kommunalt skolmuséum mitt emot kyrkan som innehåller föremål ur Runes samlingar. Muséet har fått bidrag från EU för upprustning och renovering.
 
? När och var föddes och dog Rune? Vad hette hans föräldrar? Kom även de från Torsåker?
 
Dessutom är det naturligtvis alltid av intresse för släkthistorien om det finns några berättelser om frivilliga brandkårens verksamhet och hur muséet kom till.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

67
Äldre inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-07-03
« skrivet: 2007-06-21, 08:34 »
topurl-http://www.qvarfordt.info
Nyöppnad hemsida för vår linje av smedsläkten Qvarfordt. Sidorna är ganska kompletta på svärdslinjen tillbaka till Anders Qvarfordt vid sekelskiftet 1500/1600 men innehåller även en påbörjad uppdatering av spinnsidan där vi i några fall kommit tillbaka till slutet av 1700-talet.
 
Vi har även startat inläggning av paralella släktlinjer till familjen. Personer som intervjuats har godkänt att materialet läggs ut. I alla andra samanhang gäller PUL (PersonUppgiftsLagen). Uppgifter om hur material får användas finns under rubriken Juridiskt.
 
Vi är tacksamma för kommentarer och kompletteringar samt  tips om felaktigheter i materialet.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

68
Tack Hanne, Rigmor och Britt-Marie för snabba svar. Jag hade nog haft svårt att komma vidare utan er hjälp.
 
Jag fastnade på att mormor och mormors syskon bar namnet Holmberg och visste inte att deras far finns antecknad som både Johansson och Johansson-Holmberg. Nu börjar bilden klarna.  
 
Ester född 1893 ska ha fått en son som enligt mina preliminära uppgifter kan heta Harry. Hans Teodor hade jag ingen aning om. Undrar vad han gjort som benämns oordentligt leverne på 1870 till 1880-talet?
 
Än en gång, tack för hjälpen.
 
Karl Gustav Qvarfordt

69
August* Johansson Holmberg är om alla uppgifter stämmer min mormors far. Han ska vara född i Södra Ving i Elvsborgs län 1837. Hans yrke var stenarbetare och han fick tydligen resa till olika orter för att få arbete.
 
Han gifte sig med Anna Kristina Nilsdotter som var född 1846 i Nordmark i Vermlands län. Paret fick fem barn som föddes på olika platser. Det första barnet Albert* Leonard föddes i Filipstad 1877 och min mormor i Gangnef i Dalarna 1886-03-03.
 
Jag har haft problem att komma vidare bakåt i tiden så jag är tacksam att få ytterligare upplysningar om när August och Anna Kristina föddes och dog samt när de gifte sig. Om någon vet vilka deras föräldrar var är det ett bonus för min släkthistoria.  
 
Saknar även dödsdatum för barnen förutom Josefina Albertina (min mormor).
 
Med vänlig hälsning
 
 
Karl Gustav Qvarfordt

70
Kristine / Äldre inlägg (arkiv) till 04 januari, 2008
« skrivet: 2007-05-30, 12:06 »
Hej Britt-Marie,
tack för ditt utförliga svar. Det ska bli spännande att se om jag kan gå vidare med Beata Albertina och hennes mor Anna Stina och om hon är densamma som den Anna Christina Larsson född 1820 i Kristine församling. Hon skulle då bara ha varit ca 17 år och inte 22 år som det angivits på annan plats.
 
Dopvittnena är ganska intressanta. Vem var P. Stenberg och hans hustru A.L. Stenberg och visst är det intressant att Carl Larsson skulle kunna vara en yngre bror till Anna Stina.
 
Det är inte otroligt att Anna Stinas dotter Beata blev bortadopterad till H.eg (hemmansägare?) Erik Olsson i Bräcke. Hon fick ju namnet Olsson.
 
Om det är möjligt att få reda på var Anna Stina arbetade och om pigan Chr. Andersson arbetade på samma plats skulle det kunna vara en ledtråd till den okände fadern som lyckats hålla sig undan från att komma med i kyrkböckerna. Jaja, det är naturligtvis bara spekulationer.
 
Än en gång tack för hjälpen, nu ska jag försöka gå vidare med Georg Reinhold som tydligen lämnades ensam på gamla dar. Vid folkräkningen 1890 var han ju 65 år och hans fru Sofia Matilda kanske flyttade tillbaka till Godegård där hon var född eller Hammar där hon fick sina döttrar.
Tyvärr saknar jag dödsdatum för både Georg Reinhold och sonen Karl Johan som han fick med Beata Olsson senare gift Qvarfordt i Starrkärr.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

71
Anders Gustaf Andersson född 1845-12-28 är min morfars farfar. Han föddes i Wadsbro, By socken och gifte sig med Anna Elisabet född 1847-01-18 i Watebo, By socken.
 
Här tog det stopp på släktforskningen på min mors sida. Kanske finns det någon på Anbytarforum som kan hjälpa mig att gå vidare?
 
Vem är Anders Gustaf, vad jobbade han med, vilka är hans föräldrar, vem är hans fru och hennes föräldrar. Alla puzzelbitar tas emot med tacksamhet.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

72
Kristine / Äldre inlägg (arkiv) till 04 januari, 2008
« skrivet: 2007-05-25, 20:37 »
Anna Stina Larssson född 1815 är om uppgifterna stämmer min farfars mormor.
Jag fick dessa uppgifter igår av en släktforskare på Anbytarforum (Rigmor Andersson) efter att misslyckats under två år att finna kopplingen på spinnsidan.
 
Vem är Anna Stina Larson som får en dotter u.ä.,
född 1815, dottern född i Kristine församling i Göteborg 1837-09-19? Fader okänd enl uppgift. Dottern flyttar senare, okänt när, till Starrkärr i Västergötland och arbetar som hushållerska i Svenstorp.  
 
Hon träffar min ane, Georg Reinhold Qvarfot född 1825-07-16 i Köpings stadsförsamling. Han är gårdfarihandlare och reser runt Vättern. De får sonen Karl Johan (nu stavat Qvarfodt) född 1866-05-19 i Starrkärr (då Elfsborgs län), Västergötland.Paret gifter sig några månader senare i Starrkärr 1866-12-27.
 
Vet någon vem Anna Stina Larsson är, hennes exakta födelsedatum, varför dottern heter Olsson,vilka mammans föräldrar var, varför hon är skriven i Kristine församling mm.?
 
Alla pusselbitar mottages med tacksamhet.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

73
Hej Rigmor
Tack för att du löste upp knuten i släkthistorien som jag på olika sätt försökt nysta upp under de två senaste åren.
 
Jag fick flera bonussvar dessutom. Det var alltså som jag misstänkte. Georg Reinhold ägnade sig inte enbart åt att vara gårdfarihandlare under sina resor runt Vättern. Med dina uppgifter har nya släktlinjer öppnats.
 
Att jag inte lyckats ta reda på när och var Beda Albertina var född gjorde det svårt att gå vidare. Värdefull hjälp, tack Rigmor.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

74
Beda Albertina Olsson är min farfars mor.Min farfar Karl Johan föddes i Starrkärr 1866-05-19 utom äktenskapet. Fadern var Georg Reinhold Qvarfodt,gårdfarihandlare,född i Köping 1825-07-16.
Enligt uppgift arbetade Beda Albertina som hushållerska i Svenstorp. Sonen Karl Johan flyttade senare, okänt när, till fadern Georg Reinhold som då gift sig med Sofia Matilda Gustafsdotter, född 1843 i Godegård,Östergötland.
 
Trots många försök har jag inte lyckat få någon ytterligare info om Beda Albertina. Jag tar tacksamt emot tips om hur jag bör gå vidare för att få reda på t.ex. var och när hon föddes, när hon dog, om hon gifte sig och när sonen Karl Johan flyttade till sin far och tog hans efternamn.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

75
Stora Skedvi / Äldre inlägg (arkiv) till 06 juli, 2007
« skrivet: 2007-05-08, 23:44 »
Tack snälla Karin, nu kommer jag säkert vidare.
Men jag tycker det är konstigt att Albertina tycks ha försvunnit från Kvarnsveden. Familjen hade ju ett ganska stort tvåvåningshus med vind och hyggligt stor tomt centralt i Kvarnsveden.
 
Kanske tillbringade hon sina sista dagar på något ålderdomshem utanför kommunen.
 
När hon dog, jag var alltså 14-15 år då, så fick jag inte reda på när, var och hur. Tråkigt, men sannt. Inte heller var hon blev begravd.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

76
Stora Skedvi / Äldre inlägg (arkiv) till 06 juli, 2007
« skrivet: 2007-05-07, 23:21 »
Hej Karin,
Albertina dog 1953-1954 i Kvarnsveden som då uppgått i Borlänge. Dottern Aina, gift Dahlin, bodde kvar i huset efter hennes död.
 
Kan ha varit kyrkobokförd i någon församling i Borlänge. Alla döttrarna är nu döda och jag har inte haft kontakt med de familjerna på många år, med undantag av Klara i Torsåker.
 
Men tack för din komplettering. Jag ska se hur jag kan gå vidare.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

77
Stora Skedvi / Äldre inlägg (arkiv) till 06 juli, 2007
« skrivet: 2007-05-06, 18:53 »
Tack för hjälpen.  
 
Karl Gustav Qvarfordt

78
Stora Skedvi / Äldre inlägg (arkiv) till 06 juli, 2007
« skrivet: 2007-05-06, 18:53 »
Tack för hjälpen.  
 
Karl Gustav Qvarfordt

79
Stora Skedvi / Äldre inlägg (arkiv) till 06 juli, 2007
« skrivet: 2007-05-06, 12:40 »
Gustafsson, Albertina Christina, född 1885 i Stora Tuna.
 
Hej alla ni som forskar på Dalarna och Stora Tuna i synnerhet. Jag söker info om min mormor Albertina Gustafsson (som gift).
 
-födelsetid
-flicknamn,datum för giftemål
-dödsdag och var hon är begraven
 
Hon gifte sig med Gustaf Gustafsson, född 1878 i Watebo, By socken, död 1948-02-25 i Kvarnsveden.
Arbetare vid Kvarnsvedens Pappersbruk.
 
De fick barnen Aina, Klara, Eivor, Gunnel, Henny och en son som dog i krupp i unga år. Födelsetid och dödsdag okända utom för min mor Eivor.
 
Har någon kompletterande uppgifter så tas det emot med tacksamhet.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

80
Hej Rune,
tack för kompletteringen. Jag hade inte datum för giftemålet. Min far talade inte så mycket om sitt första giftemål, men det är ett viktigt komplement när jag nu sammanställer släkthistorien. Den kommer att finnas på vår hemsida i slutet av maj.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

81
Tack Karin och Monica för snabb hjälp.
Alla uppgifter stämmer. Visste inte att Teresia flyttat till Vantörs församling.  
 
Fick uppgifter av Irmas (min halvsyster) släktingar då jag var på hennes begravning, men har lyckats slarva bort dem.Kan nu komplettera i släktförteckningen. Hjälper gärna till med info
om vår gren av släkten Qvarfordt om någon som forskar är intresserad. Har en obruten kedja tillbaka till sekelskiftet 1500/1600.
 
Fiffigt att ange koordinater till graven. Lätt att hitta med hjälp av GPS.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

82
Söker uppgifter om Anna Teresia Qvarfordt, född Johansson som var gift med min far Johan Fredrik Emanuel Qvarfordt (född 1896-07-18 i Trosa stadsförsamling). De bodde i Solna under 1930-talet. Tillsammans fick de en dotter, min halvsyster,Irma Anita född 1921-10-22 och död 2005-07-27 i Stockholm.
 
Saknar uppgifter om Teresias födelsetid,giftemål och när hon dog.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

83
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 20 mars, 2008
« skrivet: 2007-04-14, 01:07 »
Hej alla som forskar på släkten Qvarfordt.
Jag har nu sammanställt ett material på vår gren av släkten från sekelskiftet 1500/1600-talet och fram till idag. Linjen är obruten på fädernet, men innehåller även en hel del info om bröder och systrar vilket kanske kan fylla några luckor i andra släktlinjer.
 
Matrialet som även innehåller en del notiser och i vissa fall mindre biografier kommer att läggas ut på min hemsida. Den är förhoppningsvis klar i maj 2007.
 
Adressen blir www.qvarfordt.info
 
Hälsningar
 
Karl Gustav Qvarfordt

84
Trosa stadsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-24
« skrivet: 2007-03-28, 17:31 »
Hej, vill först tacka alla som hjälpt mig med svar på frågor om släkten. Med all hjälp har jag fått har jag nu en komplett och obruten lista på förfäderna tillbaka till början av 1600-talet. Den är på svärdsidan, men innehåller även bröder och systrar. Så om jag kan hjälpa någon annan släktforskare ska jag försöka.
 
Jag har nu börjat forska på systrar och bröder, men stöter återigen på problem på 1800-talet.
 
Vet någon vad som hände min far syster Ingeborg Sofia Elisabet Qvarfordt född 1899 i Trosa Stadsförsamling nr 137 Daga kontrakt. Dotter till
Karl Johan Qvarfordt född 1866 i Starrkärr i Elfsborgs län. Gift med Sofia Charlotta Engström född 1863.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

85
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-11
« skrivet: 2006-02-02, 16:17 »
Hej Linda A
 
Det finns en släktgren av familjen som troligen redan i slutet av 1600-talet finns i Asker och arbetade på Brevens bruk.
 
Den första jag hittat är Mikael Andersson Qvarfordt, född omkring 1644 enl. Kurt G. Trädgårdh, och död 1710-12-11 i Asker. Han arbetade som hammarsmmed först i Östergötland och senare på Brevens bruk.Han gifte sig med Elisabeth Persdotter 1675-11-14 i Vånga i Östergötland.
 
Fortsättningen kan du hitta om du går tillbaka till tidigare inlägg om släkten Qvarfordt. Bla
ett långt inlägg av Ove R under 2004/2005.
 
Lycka till!
 
K.G.

86
Starrkärr / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-21
« skrivet: 2005-10-21, 01:15 »
Hej,jag har kört fast och har svårt att komma vidare.
 
Vad hände med Beda Albertina Olsson, född 1837-1838 och som arbetade som hushållerska i Svenstorp?
Hon födde en son Karl Johan,i Starrkärr, 1866-05-19 som senare flyttade till sin far, Georg Reinhold Qvarfordt (Qvarfot) i Hammar. GRQ var född i Köping 1825-07-16.
 
Med stor hjälp från släktforskare med större erfarenhet än vad jag har det varit möjligt att knyta ihop en obruten släktlinje från sekelskiftet 1500/1600 till nutid. Men när det gäller Beda Albertina som är biologisk mor till Karl Johan har jag gått bet.
 
Kan någon bidra med någon puzzelbit så att jag kan gå vidare? Tex var och när Beda Albertina föddes eller var och när hon dog.  
 
Mvh
 
Karl Gustav

87
Kaga / Äldre inlägg (arkiv) till 26 mars, 2008
« skrivet: 2005-09-21, 10:23 »
Hej,
kan någon säga var Gillinge backstuga har legat och om det var någon form av undantag?
 
Georg Reinhold var 61 år när sonen Reinhold Oskar Fredrik föds 1886. När dog Georg Reinhold och när flyttade hans son Karl Johan född 19/5 1866 i Starrkärr, Västergötland med Beda Albertina Olsson, f. 1837/1838.
 
 Sonen finns antecknad vid folkräkning 1890 som ogift, men återfinns 1896 i Trosa stadsförsamling som gift. Där får han två barn en son, Johan Fredrik Emanuel,f.1896 d.1966, och en dotter Ingeborg Sofia Elisabet, f.1899 dödsår saknas.
 
Georg Reinhold tycks ha fört ett äventyrligt liv som gårdfarihandlare i området runt Vättern.
 
Mvh
 
Karl Gustav

88
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-11
« skrivet: 2005-08-29, 04:09 »
Hej Ulla,
har försökt leta  efter Elin Q  utan resultat.
Kan hon ha flera namn som du känner till?  
För visst måste hon finnas.
Jag råkade ut för detsamma när jag letade efter anförvanter 1850-1900. Dessa är tydligen svårare att hitta än de på 1700-talet.
 
Många Qvarfordtar sitter säkert på värdefull information. Även små puzzelbitar kan vara av värde.

89
Hej,
Vernon Lindquist från Seattle i USA som jag kommit i kontakt med då våra släkter sammanfaller i början av 1800-talet söker uppgifter om sin farfar
 
LINDQUIST, LUDVIG T. född 7 december 1879
 
samt släkt framåt och bakåt   tiden. Enligt de uppgifter jag fått var Ludvig T. son till Anders Erik Lindkist (1844-1936) och Gustafa Lagerman (1846-1924) som bodde i Borkhult, Yxerum. Anders Erik och Gustafa ska ha fått nio barn.
 
Ludvig T. reste vid flera tillfällen till och från USA men återvände i 50-årsåldern till Sverige där han dog 1935. Är det någon på Anbytarforum som fler uppgifter om denna bereste  farfar till Vernon i Seattle så tror jag han  blr tacksam. Övriga släktingar är också intressanta för hans släktforskning.

90
Hej,
jag har kontakt med en svenskättling i USA som vill veta mer om Anna Maria Qvarfot född 12 jan 1834 i Skedevi och senare gift med Gustaf Adolf Lindqvist född 25 feb i Skedevi.
 
Tyvärr har jag själv bara hittat några anförvanter bakåt i tiden då jag saknar kopplingen till vår familjs släktlinje.
 
Är de någon som kan fylla ut luckorna för Vernon Lindqvist i Seattle?
 
Enligt de uppgifter jag har ska Anna Marias föräldrar varit Hindric Qvarfot född 10 juni 1808 i Hällestad och Catharina Kjellström född
29 maj 1811 i Lerbo. Farföräldrar ska ha varit Carl Petter Qvarfot född 24 november 1767 i Hättorp, Tjälmo gift med Stina Persdotter född  
24 juni 1770 i Tjälmo.
 
Farfars far kan vara Jöns Qvarfot gift med Cajsa Bengtsdotter.
 
Jag har inga uppgifter om Anna Marias och Gustaf Adolfs barn.
 
Vernon är tackam för all hälp.
 
Karl Gustav Qvarfordt

91
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-07-30
« skrivet: 2005-07-29, 02:06 »
Det måste finnas hundratals Qvarfordtar som funderar över sitt ursprung. Många har kanske en lite puzzelbit av historien och vår släkt.
 
Anbytarforum är rätt plats att ställa frågor på.
 
Det var det jag själv gjorde och fick veta massor genom duktiga amatörforskare.
 
Därför måste Du som heter Qvarfordt eller liknande ge oss andra information.
 
Jag är förvånad att ingen inom släkten reagerar på vad jag skrivit om krigsförhållande i Europa.

92
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-07-30
« skrivet: 2005-06-16, 00:49 »
Tack Mats G. Källström, för ett informativt inlägg som gör det enklare för oss Qvarfordtar att söka vidare i staden.
Den utdöda släkten som beskrivs i den tyska texten torde vara von Querfurt, vilken enligt historieböckerna inte har levt vidare efter 1495.
 
Söker man på släkten på Google finner man en mängd personer som anser sig heta von Querfurt, speciellt i USA.
 
Det lär dock ha funnits släktingar kvar i Sachsen-Anhalt på 1800-talet. På vilket sätt de skulle härstamma från ovannämnda släkt överlåter jag till mer kunniga (än jag själv) att bedöma.
 
Kanske ska man även ta med i beräkningen att när släktens anfäder kom till Norge och Sverige från Sachsen-Anhalt så talade de inte språket så bra. Kanske har de sagt Jag är Anders von (från) Querfurt eller Jag är Anders aus Querfurt. I båda fallen kan det av dåtidens präster översats att Anders kom från Querfurt.
 
Läser man vidare i historieböckerna ser man att staden Querfurt occuperades och sedan plundrades 1625. Är det någon som tror på att Anders under denna priod åker tillbaka till Querfurt för att föda tre av sina nio barn när han har en välavlönad tjänst i Finnspång? Kriget i området (Tyskland fanns inte före 1800-talet) pågick mellan 1618 och 1648.
 
Släkten Qvarfordt antas komma från Belgien (Vallonien) enligt många släkthistorier som berättats på dessa sidor. Farmödrar och deras mödrar har berättat om detta. Min far gjorde detsamma och sade att vår släktgren var i rakt nedstigande led valloner med Anders som förfader.
 
Är detta bara amsagor? Låt oss titta på historien!  
 
I slutet av 1500-talet var Nederländerna som då inkluderade Belgien under Spaniens beskydd. Området kallades Spanska Nederländerna. När spanska armadan anföll England 1588 räknade spanska befälhavaren området som hemmahamnar.
 
 
I Frankrike räknade man stora delar av Belgien och Tyskland som sitt intresseområde.
 
Martin Luther spikade upp sina teser på kyrkdörren i Worms och så var kampen igång ett antal år senare mellan protestanter och katoliker.
 
Kampen tog fart när dåvarande stormakten Sverige beslöt att blanda sig i det kontinentala kriget.
Louis de Geer insåg att han kunde göra sig en bra hacka på att anställa yrkesskickliga valloner för att tillverka vapen och gjutjärn.
 
Enligt en uppgift fick Anders Qvarfordt i uppdrag av Louis de Geer att förpläga och inkvartera de Geers  valloner.
 
Jag upprepar, tror någon att Anders under dessa omständigheter åker tilbaka till staden Querfurt som alltså occuperades 1625 för att föda tre barn? För att sedan återvända till Sverige (Finnspång) och få ytterligare sex barn.
 
Låt mig spekulera. Anders och Michael/Mikkel som fick tjänst i Norge vid Baernums bruk när de öppnade 1610 var smältare. För att få denna tjänst bör de ha varit utbildade i Sachsen-Anhalt. De  bör ha varit födda 1580-1590.
I familjen måste vi leta efter utbildade smeder i staden Querfurt!
 
Detta är mina funderingar utan vetenskaplig bekräftelse av riktigheten. Kom med förslag!

93
Stora Tuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-23
« skrivet: 2005-06-07, 13:59 »
Albertina Gustafsson gifte sig med Gustaf Gustafsson Andersson strax efter sekelskiftet år 1900. Gustaf Gustafsson var född i By 1878 och dog i Kvarnsveden 1948-02-25. Han arbetade på Kvarnsvedens pappersbruk och inte på Domnarvet som jag tidigare uppgivit.
 
Med hjälp av Anna-Greta har jag kommit vidare när det gäller Gustaf, men inte hittat uppgifter om Albertina.
 
1) När och var var hon född? När dog hon?
2) När gifte sig Albertina och Gustaf?
3) Vad heter Albertinas mor och far och när föddes de?
 
Mvh
 
Karl Gustav

94
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-07-30
« skrivet: 2005-05-25, 11:53 »
Qvarfot (Qvarfodt, Qvarfordt) från Reijmyre till Köping
 
Med stor hjälp av Anbytarforum och många kunniga forskare på dessa sidor har jag kunnat knyta ihop släktbanden tillbaka till mitten av 1700-talet.
 
Men nu har det blivit svårare. En förfader tycks dyka upp ur intet. Det är Georg Reinhold Qvarfot,född 16/7 1825 i Köpings stadsförsamling.
Som far anges en Carl Qvarfot född 1793. Troligen gift med Brita Cathrina, ev. född 1808.
 
Andra uppgifter tyder på att fadern Carl var född 1797-01-16, Sonstorps bruk, Hällestad,E-län.
Gift med Carin Bäckström född 1794 i Krokek, E-län, Östergötland. Qvarfordt-Bäckström flyttade 1824 från Reijmyre och Skedevi i Östergötland till Köping i Västmanland. Carl var glasslipare.
Han tog (enligt uppgifter jag fått på Anbytarforum) anställning hos änkan till en mästare som utbildat många glasritare och glasslipare.
 
I en kyrkbok finns delvis oläsliga uppgifter om en Brita Cathrina xxx-ström. Kan det vara så att denne Georg Reinhold är en produkt av ett utomäktenskapligt förhållande? Georg Reinhold är inte namn som normalt förekommer i släkten.Dessa uppgifter är från Köping.  
 
Carl Qvarfot och Carin Bäckstöm fick enligt anteckningarna två barn sedan de kom till Köping.
En son Carl? Wilhelm f. 1827-02-12 och en icke namngiven dotter f. 1829. När de flyttade till Köping 1824 hade de med sig två barn Carl Johan f. 1820 och Gustava Charlotta f. 1822. Dessa namn förekommer ofta i släkten tillsammans med Gustaf,Fredrik,Sofia,Ulrika och Fredrika.
 
Så hur kan jag gå vidare? Är Georg Reinhold en utomäktenskaplig(?) som mörkats i kyrkböckerna?
 
Carl Qvarfots föräldrar är Zacharias Qvarfot som är född 1758-10-10, Börgöls bruk, Risinge (E-län)
och Lisa Greta Johannesdotter född 1765-03-25 i Sundsvall. Men senare bosatt i Risinge.
 
Vad har Zacharias för anknytning bakåt i tiden i släkten Qvarfot/Qvarfordt?
 
Vem var Georg Reinholds mor? Varför saknas uppgifter i kyrkböckerna om hans födelse?
 
Blev han inte accepterad i familjen? Han blev sedan gårdfarihandlare som drog ut på långa resor med häst och vagn.
 
Alla uppgifter som kan knyta ihop släktbanden tas tacksamt emot.
 
Mvh
Karl Gustav
(borde stå Carl Gustaf enl. släkttradition)

95
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-07-30
« skrivet: 2005-05-19, 16:33 »
Tack Åke för kompletterande information.
 
Som nybörjare på dessa sidor och som entusiastisk pensionär tar jag tacksamt emot alla tips.
 
V ad som förbryllar mig är sonen Georg Reinhold
Qvarfot född 16/7 1825 i Köpings stadsförs.
 
Vilka var föräldrarna?
 
Om Carl är förälder vem är hans far?
 
Mvh
 
Karl Gustav Qvarfordt

96
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-07-30
« skrivet: 2005-05-13, 01:55 »
Hej, söker uppgifter om släkten Qvarfordt. På min gren finns en anfader Carl Qvarfot (har stavats lite olika i kyrkböckerna) boende i Köping när sonen Georg Reinhold Qvarfot föddes 16/7 1825, Köpings stadsförsamling. Georg Reinhold gifte sig med Sofia Matilda Gustafsdotter född 14/3 1846 i Godegård, Östergötland.
 
Carl Qvarfot ska vara född 1793 och gifte sig med Brita Cathrina xxx- troligen född 1808.
 
Har någon uppgifter om vilka de var, var de bodde och vilka som var Carls och Britas föräldrar? Alla uppgifter och tips för att gå vidare tas tacksamt emot av nybörjare i släktforskning.

97
Stora Tuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-23
« skrivet: 2005-05-04, 22:52 »
Anbytarforum fungerar. Tack Anna-Greta för dina tips. Jag pratade idag med Börje, min kusin.
 
Det betyder foton och att jag kan gå vidare i släktforskningen. Tack igen.
 
Karl Gustav

98
Kompletterande uppgifter:
alltså var Georg Reinhold född 16/7 1825 i Köpings stadsförsamling. Han står antecknad som gårdfarihandlare.
Han stavade då namnet:Qvarfot (prästens stavning)
Den gamla och nya stavningen är Qvarfordt.
 
Föräldrar ska ha varit: Carl Qvarfot född 1793
och Brita Chatrina troligen född 1808 båda från Köpings stadsförsamling. De bör alltså ha bott i Köping fram till 1830 eller längre.
 
Vem var alltså Carl, när föddes han? Föräldrar?
Detsamma för han hustru.
 
Tacksam för alla tips

99
Stora Tuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-23
« skrivet: 2005-05-01, 01:45 »
Tack än en gång Anna-Greta,
som nybörjare i släktforskning är jag tacksam för all hjälp.
 
Det är nu lättare att komma vidare. Ska även kolla med Börje.
 
Karl Gustav (nattuggla, jobbar bäst när det är tyst i huset)

100
Hammar / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-25
« skrivet: 2005-04-28, 06:46 »
Komplettering till ovanstående. Sofia Matilda är dotter till Gustaf Johansson Birger f. 29/11 1805 (T-län) och Maja Lisa Persdotter f. 8/12 1806 (1:a g.). Gustaf Johansson Birger gifte sig 1845 med Stina Maja Jansdotter f. 1/2 1807, Hammar.(2:a g.) Båda gick en våldsam död tillmötes i maj-juni 1873.
Stina Majas dotter (f.1834?) döms för mord å moder och styffar vid Tjällmo Häradsrätt 29/7 1873.

101
Stora Tuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-23
« skrivet: 2005-04-27, 07:06 »
Hej Anna-Greta,
kan nog vara rätt. När jag var 3-4 år bodde jag vid några tillfällen hos mormor (under kriget) och morfar. Var och hälsade på en faster som bodde lite längre bort efter arbetartågets spår. Troligen Lerberget. Var även där vid någon familjehögtid omkr. 1947.
 
Mvh
 
Karl Gustav

102
Godegård / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-26
« skrivet: 2005-04-26, 06:19 »
Britt-Marie,
som nybörjare inom släktforskning, jag har bara hållit på en månad, är jag tacksam för all hjälp. Den hemska historien du fått fram är ju som texten i ett gammalt skillingtryck. Men avspeglar även historien för familjen och gör det lättare att förstå andra händelser.
 
Mvh
 
Karl Gustav

103
Hammar / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-25
« skrivet: 2005-04-26, 05:42 »
Hej,
söker uppgifter om Georg Reinhold Qvarfot (Qvarfordt) f. 19/7 1825 i Köping och hans hustru Sofia Matilda Gustafsdotter f. 14/3 1843 i Godegård, Östergötland.
 
De var under ett antal år bosatta i Hammar. Hon hade två döttrar Anna Dorotea f. 1877 och Fredrika Axelina f. 1879, han en son Karl Johan Qvarfodt (Qvarfot/Qvarfodt/Qvarfordt), stavningen har varierat, f. 19/5 1866.
 
När kom de till Hammar och när flyttade de? Anhöriga? Finns någon uppgift om var/hur de bodde eller om tidigare äktenskap?
 
Tacksam för alla puzzelbitar.
 
Mvh
 
Karl Gustav

104
Kaga / Äldre inlägg (arkiv) till 26 mars, 2008
« skrivet: 2005-04-25, 06:54 »
Bosse,
tack för hjälpen. Carl Reinhold var gårdfarihandlare och har bott på flera orter så det stämmer med bilden.
Ska se om jag kan gå vidare med Carl Qvarfot och hustrun Brita Cathrina xxx-ström i Köping. De bör ha varit födda 1793 och 1808.
 
Mvh
 
Karl Gustav

105
Starrkärr / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-21
« skrivet: 2005-04-23, 22:33 »
Funderar över varför Karl Johan föddes i Starrkärr i Västergötland och de övriga barnen i Kaga i Östergötland och Hammar i Närke. Någon som vet?
 
Mvh
Karl Gustav

106
Stora Tuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-23
« skrivet: 2005-04-23, 20:26 »
Hej Henrik,
morfar dog 1947 eller 1948 i Kvarnsveden. Bodde troligen större delen av livet där eller inom Stora Tuna. Han arbetade på Domnarvet.
Familjen hade ett tvåvåningshus direkt i anslutning till spåret för det gamla arbetartåget som transporterade  anställda till Domnarvets pappersbruk.  
Äldsta dottern Aina, gift Dahlin, bodde kvar i huset efter att mormor Albertina dog i början på 1950-talet. Kommer ihåg att de hade två barn.
Börje och Gun?
 
Morföräldrarna bör alltså varit födda under senare delen av 1870-talet eller början av 1880-talet. Morfar var troligen ca 65-67 år då han dog.
 
Mvh
 
Karl Gustav

107
Starrkärr / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-21
« skrivet: 2005-04-23, 11:33 »
Rigmor,
tack för ditt snabba svar. Det hjälpte mig vidare.
Familjenamnet har stavats lite olika på olika orter.
 
Mvh
 
Karl Gustav

108
Trosa stadsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-24
« skrivet: 2005-04-23, 11:04 »
Lisbeth,
tack för hjälpen. Kom raskt vidare. Namnet har tydligen stavats lite olika i böckerna inom samma familj.
Familjen har flyttat runt i landet och bott i bla. Östergötland, Västergötland, Västmanland och Närke.  
Tack ännu en gång för snabbt svar.
 
Mvh
 
Karl Gustav

109
Stora Tuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-23
« skrivet: 2005-04-23, 04:51 »
Hej,
söker uppgifter om släkt på min mors sida. Födelse- och dödsdatum har tappats bort under åren.
 
1) Gustaf Gustafsson bosatt i Kvarnsveden, Stora Tuna, arbetade på Domnarvets pappersbruk gift med
 
2) Albertina som dog på 1950-talet
 
3) de fick döttrarna Aina (gift Dahlin),bosatt i föräldrarnas hus i Kvarnsveden, Klara (Clara)
(gift Sundberg) flyttade till Torsåker i Gästrikland, Eivor (gift Qvarfordt) flyttade till Stockholm, Gunvor (gift Pettersson) flyttade till Ronneby/Karlskrona och Henny (gift Karlsson) flyttade till Stockholm.
 
Är de någon som vet något om när Gustaf och Albertina levde och dog samt ev. något om deras föräldrar och släkt bakåt i tiden?
 
Mvh
 
Karl Gustav

110
Godegård / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-26
« skrivet: 2005-04-22, 03:03 »
Hej,
söker info om GUSTAFSDOTTER, Sofia Matilda som föddes 1843 i Godegård, Östergötlands län.
 
Hon gifte sig med QVARFOT (Qvarfodt/Qvarfordt), Georg Reinhold född 1825 i Köping, Västmanlands län.
 
De fick flera barn. Karl Johan, Anna Dorotea, Fredrika Axelina och Reinhold Oskar Fredrik.
 
Är alla barnen gemensamma? Georg var 61 år när yngsta barnet föddes.
 
Var bodde de? Vilka är föräldrarna? När föddes föräldrarna? Yrke?
 
Mvh
 
Karl Gustav

111
Hej,
söker kompletterande uppgifter om
Qvarfot (Qvarfodt/Qvarfordt), Georg Reinhold
f. 1825 i Köping, Västmanlands län.
 
Han var gårdfarihandlare och flyttade bla till Kaga i Östergötlands län och gifte sig? med den betydligt yngre Gustafsdotter, Sofia Matilda f.1843 i Godegård, Östergötland. Han fick flera barn.
Post 892201-892205
 
Vilka var Georgs föräldrar och när föddes de?
Hade han syskon? När flyttade han från Köping?
 
Mvh
 
Karl Gustav

112
Kaga / Äldre inlägg (arkiv) till 26 mars, 2008
« skrivet: 2005-04-22, 01:09 »
Hej,
söker uppgifter om släkten Qvarfot (Qvarfodt, Qvarfordt)som bodde i Kaga, Östergötlands län under andra hälften av 1800-talet.
 
1) Qvarfot, Georg Reinhold f. 1825 i Köping, Västmanlands län
gift med
2) Gustafsdotter, Sofia Matilda f. 1843 i Godegård, Östergötlands län
3) Qvarfot(Qvarfodt), Karl Johan f. 1866 i  
Starrkärr, Elfsborgs län, Västergötland
Flyttade senare till Trosa i Södermanland.
 
Bodde 1860-talet till ? Gillinge backstuga, Kaga.
 
Georg var gårdfarihandlare, sonen Karl Johan blev målare och flyttade till Trosa.
 
Vem var Georgs och Sofias föräldrar? När föddes de och när dog de? När flyttade de? Är alla barnen i familjen Georgs? (Han var 61 när det yngsta barnet Reinhold Oskar Fredrik föddes)
Post 892200-892205
 
Tacksam för all hjälp för att komma vidare.
 
Mvh
 
Karl Gustav

113
Starrkärr / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-21
« skrivet: 2005-04-21, 17:45 »
Söker uppgifter om Karl Johan Qvarfodt (Qvarfordt) som föddes 1866 i Starrkärr
Elfsborgs län. Flyttade senare till Trosa.
 
Känner någon till släkten på orten? Karl Johans föräldrar, födelsetider och dödstidpunkter, var de bodde och arbetate med?
 
Hälsningar
KGQ

114
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-07-30
« skrivet: 2005-04-21, 08:46 »
Hej,
är det någon som har info om
1) Karl Johan Qvarfodt (Qvarfordt) f. 1866 i Starrkärrs förs., Elfsborgs län. gift med
2) Sofia Charlotta Engström f. 1863 i Björnlunda förs. Södermanlands län samt dottern
3) Ingeborg Sofia Elisabet f. 1899 i Trosa stadsförs. Södermanlands län?
 
(födelsetid, tidpunkt för dödsfall, församling samt ev. barn för Ingeborg)
 
Karl G. Qvarfordt

115
Trosa stadsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-24
« skrivet: 2004-12-29, 09:57 »
Söker uppgifter om familjen Qvarfordt som levde i Trosa i slutet av 1800-talet.
 
Qvarfordt, Johan Fredrik Emanuel född 1896-07-18
Qvarfordt, Oscar född ?
samt deras familjemedlemmar.
 
Tacksam för hjälp.
 
Karl G. Qvarfordt
 
(Stockholm 2004-12-29)

Sidor: [1]