ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - kattmamman

Sidor: [1]
1
Hej,


Tack ;D


Mvh
Marianne Kristoffersen

2
Hemskt och fruktansvärt, att det kunde vara på det viset så nära Sverige. En nyhet att de blev sända till konc.läger. Underligt att han inte kom iväg till Sverige tidigare tycker jag spontant. Jag har läst nyligen att många flydde till Varberg. Men han måste ju ha fått lön av danska staten och fick kämpa.


Varje sommarlov när vi hade kommit iland i Fredrikshamn fick vi veta att inne i det höga berget fanns det rum som användes under kriget. Alltså det höga berget i Fredrikshamn som man ser på höger sida när man kör söderut.


Han kom till Sverige första gången 23.11 1945 enligt ansökan på uppehållstillståndet. Han sökte alltid arbetstillstånd och fick det. Han fick vara här 6 månader åt gången. Han åkte fram och tillbaka under ca 2 år. Han fick söka tillstånd t o m 1954. Han förblev dansk medborgare hela livet.
Nu ska jag försöka att skriva en bok om Frits och med upplysningarna jag har fått så har jag en bra grund.

Tack för alla upplysningar  :) 
Mvh
Marianne Kristoffersen

3
Ja, jag tänkte detsamma, efter vad jag har hört att det var nära att han blev tillfångatagen men undkom. Att leva så under flera år verkar fruktansvärt. Och om det gick att se någonstans om Teknisk skole så skulle bilden vara komplett. Han gick inte bara i skolan för att bli bagare, han var lärling samtidigt. Det fick jag höra av dansk konditor som bor i Göteborg. Bra att lära sig till bagare, det fanns alltid något att äta.
Du skriver: Det Danske Politi blev taget og sendt i koncentrationslejre af Tyskere d. 19. September  1944 [Operation Möwe]. 
Jag läste tidigare att inga poliser blev sända till koncentrationsläger!  Mvh Marianne Kristoffersen

4
Hej,


jag måste fråga: VARFÖR ÄNDRAS TEXTEN I DET HÄR ORDBEHANDLINGSPROGRAMMET?? 
Det är irriterande att orden ändras till något annat än det jag skriver.


Jag har skickat frågat internt här men ej fått svar.


mvh
Marianne Kristoffersen

5
GLÄDJANDE NYHETER  ;D
JAG HAR FÅTT VETA VAR FRITS VAR MOTSTÅNDSMAN!
Stort tack till Niels Just Rasmussen här på anbytarforum som har forskat i frågan  :)  Eftersom Niels har berättat vad jag måste göra i danska arkiv, ansöka mm så kom information fram.


Efter mejl till Frihedsmuséet om han Frits dog 2009 fick jag detta svar:

Kære Marianne Kristoffersen.

På baggrund af din meddelelse om, at Frits Kristoffersen er afgået ved døden, har jeg gjort registreringen af ham i vores database over modstandsfolk offentlig: http://modstand.natmus.dk/Person.aspx?6110

Med venlig hilsen / Best regards

Henrik Lundbak
Museumsinspektør / Curator

Besøg Nationalmuseets hjemmeside

6
Hej,
Niels har gjort sökningar på motstand. Ochdet finns träffar. Jag har tagit kontakt med modstand.natmus.dk och Riksarkivet i Danmark, frågan gäller om de har fått veta att han dog 2009. Så jag väntar på svar. Verkligen jättebra att få så mycket hjälp😊
När det gäller CB politimän, (i Danmark), liknande vårt hemvärn, de förteckningarna är ej digitala. De måste beställas, de ska skannas eller fotograferas och jag har gjort beställningen nu. Tack vare fotografiet på Frits i uniformen så löste Niels det👍 Fantastiskt 😊
Jag ska även kolla på FB om där finns tips, har inte hunnit😊 Tack för det tipset👍 Jag kommer att visa resultatet här, det kan ju vara någon annan som söker ett svar😊 Tack för hjälpen,
Med vänlig hälsning,
Marianne Kristoffersen

7
Tack för all hjälp med Frits Kristoffersens förhållanden i Danmark 1940 - 45.
Mvh
Marianne Kristoffersen

8
Hej, han bodde i Try till sin död. Han var ute och cyklade och dog direkt. Han hade aldrig varit sjuk😇
Jag är inte säker på om bestemor Kristine dog 1979 och Kristian året efter, men jag tror att det var så.
Han sålde butiken tidigare och de flyttade till ett annat hus i Try.
Med vänlig hälsning,
Marianne Kristoffersen

9
Hej,
hjärtligt tack för tipset👏😊
Med vänlig hälsning,
Marianne Kristoffersen

10
Hej,
ja jag finns på Facebook.
Mvh
Marianne Kristoffersen

11
Min far Frits hade många inramade fotografier av den danska släkten. Alla namn står på baksiden av fotografiet.
Det här är 4 generationer: Bestemor Kristine med Laurits, framför henne sitter Maren och hennes mor Maren  :)


Mvh
Marianne Kristoffersen

12
Jag ser att det var 13 års skillnad på min bedstemors föräldrar  :)   (det var felskrivet i vigselboken)

Viet: 15 juli 1887 i Hallund församling . Ungkarlsbyggare Søren Peter Nielsen i Aagaard, Ørum Sogn. Född: 25 april 1854. 37 år. flickaMaren Sørensen av Kirkegaard i Hallund. Född i Hallund 15 september 1867. 19 år. Källa (s. 37, nr 2): https://www.sa.dk/ao-soegesider/en/billedviser?epid=17123348#163285,27428120

13
Hej,
tack för all information!
Det var många syskon till Kristine Nielsine Nielsen Aagaard.
Jag kände bara till Johanne, henne har jag träffat i hennes hem i Landbolyst vid Tryvej. Hon var gift med Höholt, honom har jag inte träffat.


Det är sååå många personer.


Mvh
Marianne Kristoffersen
14
Hej,
jag har nu fotografiet av Frits i min hand (bilden tidigare var digital), och på baksidan står fotografens namn: EINAR VRÖNRUD. Det kan finnas uppgift om han hade studio i Ålborg?? Det finns en adress som börjar på V under Einar Vrönrud Fotograf men det går ej att tyda.
Mvh
Marianne Kristoffersen


15
Godmorgon,
ja tack,
du får gärna forska på Kristian Kristoffersen och hans kone Kristine Nielsine Nielsen Aagaard. Kristines far var byggmästare men han byggde inte gården Örum har jag fått veta. Gården Örum blev delat upp i mindre bitar. Och 1905 fick Sören Peter Nielsen namnet Aagaard tillagt.  Sören Peter Nielsen var gift med Maren. Sören Peter hade en bror vet jag. Sören Peter köpte ett hus 1906 Ny Ravnstrup, 1907 Täkkegaard och senare Broen i Örum.   Sören Peter lånade ut pengar till Kristian som öppnade en lanthandel i Try. Jag vet inte om han var först eller om den redan var etablerad.
Jag minns när brevbäraren kom in i butiken och fick en öl  :) , sedan cyklade han viderare.
I Try fanns Try höjskole för en sjuksköterskeutbildning (det finns fortfarande en skola i Try), och alla handlade av Kristian. Det första jag gjorde på varje ferie när jag kom var att städa hyllorna med läppstift och naggellack. Frits syster Margit var gift med en kirurg, Kristian Andersen. De arbetade på Grönland under en tid. De adopterade en pige, Else, och i släkten misstänker vi att Kristian är fadern men det heter att Elses far var sjöman. Det får du gärna titta på. Frits bror Juhl får du också gärna titta på. Han flyttade till Köpenhamn, MEN var han också i CB Politi eller vad gjorde han 1940 - 1945? Jag ser att han bodde med sina föräldrar i folkräkningen. Beträffande SKILTEN: jag har aldrig sett den med Frits, han fick nog lämna tillbaka den sammen med uniformen. På Try höjskole fanns en grundare eller den första chefen, han hette Fogdt och min far eller bedstemor Kristine sa att det var en släkting??
Den äldste sonen Lauritz Kristoffersen reste aldrig iväg, han bidade familj med Gudrun i Dorf och jag bodde med dem i tre månader 1949. Det är deras dotter Karen som är kusinen som skal med till Ålborg och undersöka böckerna  :)
Tack på förhand
Marianne Kristoffersen

16
Jag hoppas på det bästa, jag tror att detta är lösningen/svaren på mina frågor😊 Jag får snacke med min kusin så kanske hon vill komma med....?
Jag ringer till Riksarkivet imorgon.
Med vänlig hälsning,
Marianne Kristoffersen

17
Hej,
[/size]jag har fått detta till mig i en annan fråga jag hade om Frits i Danmarks mapp. Det kan vara så att jag måste åka till Ålborg för att få veta i böcker att han ingick i detta och där kanske det står var han bodde. Intressant också att få veta hur länge han medverkade i den gruppen. Det måste jag beställa på Riksarkivet i Danmark för att få se.
[/size]Mvh Marianne
[/size]
[/size]
[/size]"[/size]Civilbeskyttelsen - også kaldet CB – er betegnelsen for det værn, som i årene inden krigsudbruddet blev oprettet med henblik på at beskytte civilbefolkningen i tilfælde af luftbombardementer.Det var Statens Civile Luftværn, der siden 1. januar 1939 stod for administrationen af civilbeskyttelsesindsatsen. Beskyttelsessystemet hvilede i høj grad på frivillige organisationer, men en lov af 1935 gjorde det også muligt at udskrive værnepligtige til tjeneste i civilbeskyttelsen. Det drejede sig om værnepligtige, som havde trukket frinummer eller var blevet kasseret på session.De første værnepligtige, som blev udskrevet til CB, blev indkaldt 30. august 1939. I besættelsens sidste år nåede antallet af indkaldte til CB-tjeneste op på 5.000 personer med et hvilende mandskab på ca. 50.000, som var til rådighed ved eventuelle katastrofer.CB’erne var iklædt en lyseblå uniform og blev kaldt føl, fordi de som regel patruljerede sammen med en politibetjent. På sådanne patruljer gjaldt det bl.a. om at sørge for, at folk overholdt reglerne for mørklægning af huse og lejligheder. CB’erne skulle dog også være klar i tilfælde af, at det blev nødvendigt at evakuere folk i byerne. CB-mandskabets uddannelse bestod for det første i et 14-dagskursus, der udgjorde en basisuddannelse, og som var fælles for alle CB'ere. Herudover fik de en kort specialuddannelse, der rettede sig mod den gren, som de skulle gøre tjeneste inden for – f. eks. brandtjenesten, sygehustjenesten e.l. I 1944 måtte der ændres på CB-uddannelsen, da man fra tysk side mente, at der i uddannelsen indgik øvelser af militær natur bl.a. i form af længere march-ture. Efter politiaktionen 19. september 1944 ophørte al indkaldelse af CB'mandskab til grunduddannelsen.[/size]"[/size]Kilde: http://www.besaettelse-befrielse.dk/leksikon_c.htmlSå som jeg læser det var de IKKE politi, IKKE brandvæsen og IKKE militær.CB'erne var administreret af Statens Civile Luftværn. Man kunne tager frivillige, eller folk som var kasseret af millitæret, eller havde trukket frinummer på sessionen.Derfor skulle de altid have en politibetjent med sig, når de patruljerede - politibetjenten havde autoritativ magt; det havde CB ikke -> man kan sige de var et støtte-korps til både politi, brandvæsen (og millitær, hvis Danmark var blevet bombet af tyskerne).

18
Jag måste alltså åka dit själv för att söka i böckerna?
[/size]Det måste ju vara här han finns registrerad om det stämmer med vad du skrev tidigare.
[/size]Där går det kanske att se var han bor? Och hur länge han var tvungen att vara med?
[/size]Jag får åka dit, jag var i Brönderslev i förra veckan och det är allti[/size]d dejligt att komma till Danmark[/i] :)

[/font]
[/size]Edit: Hedder blot [/size]Statens Civile Luftværn, Ålborg[/size]![/size]Arkiverne skulle indeholder stambøger på CB-mandskab! [kan være han findes heri?]Ikke online, men kan bestilles på rigsarkivet (man skal fysisk møde op).Kilde: https://www.sa.dk/daisy/fysiske_enheder_liste?a=&b=&c=statens+civile+luftv%C3%A6rn&d=1&e=2019&f=&g=&h=&ngid=11713147&ngnid=11713266&heid=11477968&henid=11477968&epid=11477968&faid=11&meid=&m2rid=&side=1&sort=&dir=&gsc=&int=&ep=&es=&ed=

19
Ålborg kanske kommer att digitaliseras senare eller så ingick han i det närmaste stället från Ålborg?
Går det att se digitalt?Mvh
Marianne

20
Hej,
tack alla för att du försökte hjälpa mig hitta något  :)
jag gjorde min stora släktforskning 2016 och kom inte så långt då och det är samma resultat nu.
Sedan fick jag papper från utlänningskommissionen om alla gånger han ansökte om uppehålls- och arbetstillstånd i Göteborg. Och under dessa år behövde han inte registrera sig i Göteborg hos Göteborgs mantelskärningskontor. Han var tvungen att göra det bara 1948.12 och jag föddes 1948.10, och det var på grund av min mors äktenskap och yrke. Så här var det på 40-talet i Göteborg.


Jag har ett släktträd i MyHeritage och jag har kommit långt med både Frits mor och far.
Jag har också varit i mormors hus i Örum och det var en fantastisk upplevelse.
Gården var ockuperad av tyskarna berättade den nuvarande ägaren.


Det jag har hört om militären är att de blev poliser efter att de hade gjort militärtjänst. Jag har en bild av Frits där uniformen säger polisen.
Förmodligen, om jag försöker ta reda på mer om hur det var i norra Jylland, norr om Ålborg mellan 1940-45, kanske jag frågar äldre i Aalborg och Fredrikshamn, till exempel, vad de kommer ihåg. Min kusin kan bara berätta vad hennes far, Frits äldre bror, berättade för mig.


Så tack igen för all din hjälp.
Jag kommer att skriva böcker till barnbarnen om deras danskar och jag har fått stor hjälp här på forumet  :)


Mvh
Marianne Kristoffersen


PS Tyvärr kan jag inte justera bilden DS
 

21
På det sättet du sökte om Lauritz Marius Lausen och fick fram långt tillbaka i tiden, går det att söka på samma sätt med Frits Kristoffersen?

22
Hej,
min far dog 2009.
De länkar du visar har jag också fått fram 2016.
----------------


Han gick på Teknisk skole för att bli bager. Kan det finnas inskrivet på skolen var han bodde?
Det skulle vara i Ålborg eller Nörresundby.
Han bodde hos en fru Jensen i Nörresyndby under några år. Men jag tycker att han skulle vara registrerat i folkräkningen 1940 hos henne.
Men om han var militär eller lärling i skole så skulle han väl ha varit registrerad någonstans?
Han måste väl ha blivit registrerad att han lämnade Danmark och reste till Sverige 1945.12.23??
Och varje gång han lämnade Danmark under 2 år?
Finns det utflyttningsdokumentation i Danmark?


Mvh
Marianne Kristoffersen

23
Hej,
det får du gärna göra.


Tack på förhand
Marianne Kristoffersen

24
Hej,
det är så här:
idag var jag på Landsarkivet på Polstjärnegatan för att se i "böckerna" vilka han bodde hos.
Han har kommit till Sverige första gången i december 1945.
Han har åkt fram och tillbaka under några år och sökt uppehållstillstånd och arbetstillstånd och han har fått det.
Han har arbetat på olika bagerier i Göteborg.
Han har inte varit registrerad i Göteborgs mantalskontor förrän i december 1948. Jag är född i oktober 1948.


Jag har adresser där han har bott i Göteborg mellan 1946 - 1948.
Han kom in till Sverige både i Helsingborg och Göteborg/Torslanda.


Så ser det ut i Sverige.


Allt det där i Sverige vet jag, men som skrivet tidigare så är det de danska årtalen jag är ute efter.


Mvh
Marianne Kristoffersen

25
Hej,
Jag tänkte att jag ska klara av det eller att någon här i forumet skulle göra ett försök.
Jag har fått bra hjälp med en annan dansk.


Jag ska fundera på hur jag ska lösa detta mysterium😊
Med vänlig hälsning,
Marianne Kristoffersen

26
Hej,


det som kusinen i Danmark berättar, det vet jag.
Han bodde i Ålborg eller Nörre Sundby men jag vill alltså veta hur jag ska söka.
Han bodde hos en fru Jensen........ Men vilken fru Jensen? Han var med i motståndsrörelsen..., levde hemligt kanske?
Ska jag söka på hans namn? Kanske inte?
Ska jag söka igenom hela Ålborg under fem år?
Och hur söker jag i militärrullor i Danmark?


Men det svåra är HUR jag ska leta i de danska arkiven??


I Riksarkivet finns ju många olika delar att söka i.


Så därför försökte jag att få några tips här :)


Mvh
Marianne Kristoffersen
27
Hej,
tack.


Så långt har jag tittat tidigare, (för tre år sedan), och i folkräkningen är det lätt att se att han bor med föräldrarna tills han flyttar till Ålborg för att bli lärling till konditor men samtidigt bryter kriget ut.
Och där börjar det svåra att hitta honom.
Med vänlig hälsning,
Marianne Kristoffersen

28
Hej,min far kom till Sverige 1945 -1946, han åker fram och tillbaka i några år.Han gifter sig med min mor Margareta 1948.06.23. i Annedals församling i Göteborg.
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0041670_00254#?c=&m=&s=&cv=253&xywh=626%2C2320%2C3089%2C2062
DET JAG FRÅGAR NU ÄR: Var bodde Frits från 1940 till 1946 i Danmark? Han gick i Teknisk skole i Aalborg för att bli bagare/konditor. Men var gjorde han militärtjänstgöringen? Vad hände under kriget?Han är född i Try 1921.05.22 Dronninglunds kommun, av Kristian Kristoffersen och Kristine Nielsene Nielsen Aagaard. Kristine var född 1895 i Örum, Namnet Aagaard blev tillagt 1905.
Kristian var född 1898 i Hallund.

Tack på förhand
Marianne Kristoffersen

29
Hej, tack för svaret.

Jag [/size][size=78%]flyttar frågan till Danmark, Dronninglund amt.[/size]


jag har fått alla dokument från Statens utlänningskommission.
Han har sökt uppehålls-och arbetstillstånd.
Den dokumentationen har jag.
Jag vill gärna veta vad han gjorde 1940-1946 i Danmark.


Med vänlig hälsning,
Marianne Kristoffersen

30
Hej,
min far kom till Sverige 1945 -1946, han åker fram och tillbaka i några år.
Han gifter sig med min mor Margareta 1948.06.23.

DET JAG FRÅGAR NU ÄR:
Var bodde Frits från 1940 till 1946 i Danmark?
Han gick i Teknisk skole i Aalborg för att bli bagare/konditor. Men var gjorde han militärtjänstgöringen? Vad hände under kriget?
Han är född i Try 1921.05.22 Dronninglunds kommun, av Kristian Kristoffersen och Kristine Nielsene Nielsen Aagaard. Kristine var född 1895, Kristian var född 1898. Namnet Aagaard blev tillagt 1905.

Jag har fått papper av min kusin i Danmark (för 3 år sedan), att han är konfirmerad i Danmark.
Jag var på Landsarkivet för tre år sedan och han bodde i Göteborg innan 1948, både 1946 och 1947. P g a sekretessen fick jag inte se var han bodde, jag måste alltså åka till Landsarkivet för att få veta det. Det verkar inte vara digitaliserat.

Han gifter sig i Annedals församling 19480623 där hans blivande hustru bor, min mor. På honom är det inte uppgivet någon bostadsadress. Kanske kom han direkt från Jylland.
Riksarkivets Id A==41670_00254

Tack på förhand
Marianne Kristoffersen

31
Tack!!!!!!
så glad jag blir nu när jag har fått reda på alla i Danmark.
Min svärmor Ethel Lausen/Enander berättade om att de hette Jensen, och att de hade fått namnet Lausen.
Allt stämmer.


Jag hörde dock aldrig något om barn som blev fosterhemsplacerade.


Hon sa dock att de hade fått namnet på grund av ett krig mellan Danmark och Tyskland i samband med att någon hade fått en medalj. Men den delen i södra Danmark tillhörde Tyskland under en period läste jag.
Det finns en medalj på muséet i Odense men det ska vara en postiljonmedalj.


Jätteroligt.


Tack till alla.
Mvh
Marianne Kristoffersen

32
Hej,
Tack för hjälpen.
Jag har hört om fler barn men det verkar inte så.
Med vänlig hälsning,
Marianne Kristoffersen

33
Hej,


ja det verkar stämma.


Går det att se om han har flera barn i Danmark, alltså felr barn än de två som är kända här i Sverige?


Det vore jättefint att få veta.


JAG HAR MIN EGNA DANSKA SLÄKT KLAR, NU SKALL JAG SKRIVA FÖR BARNBARNEN OM DERAS DANSKA SLÄKTER.


Tack på förhand
Marianne Kristoffersen
34
Hej,
nu söker jag på dansken Lauritz Marius Lausen 1859-06-30, född i Assens på Fyn.
Vet ej tyvärr vilket amt Assens tillhör, men Assens ligger i Assens kommune.


Johanna Lovisa är då skriven i Göteborgs Karl Johan (O) AI:34 (1883-1889) Bild 20 / sid 13 (AID: v35141.b20.s13, NAD: SE/GLA/13186) tillsammans med modern Catharina Andersdotter född 1828-04-21 och änka efter Olof Eriksson samt tre syskon. Johanna Lovisa är född i Göteborgs Karl Johan (O) C:3 (1857-1860) Bild 27 / sid 46 (AID: v27617.b27.s46, NAD: SE/GLA/13186), Olof Eriksson är Arbetskarl. Även där står om giftermålet och för Lauritz Marius står en födelseplats som jag tolkar som ”Assene å Fyhn”, men det kan vara feltolkat.

Familjen Lauritz Marius + Johanna Lovisa bor i fastigheten 235 C, Göteborgs Karl Johan (O) AI:35 (1883-1889) Bild 276 / sid 593 (AID: v35142.b276.s593, NAD: SE/GLA/13186). Förutom Axel Ludvig föds Anders Maurits 1884-05-10. 1886 flyttar hela familjen till Danmark enligt Göteborgs Karl Johan (O) BI:5 (1881-1888) Bild 274 (AID: v34186.b274, NAD: SE/GLA/13186).

Tack på förhand,
Marianne Kristoffersen


 

35
Hej,


jag skriver om Torvald i en ny mapp.


Jag har hittat familjen i Vist, Hester. De flyttar dit och 3 döttrar är med.
Sigvard Pedersen, min f d svärfar har flyttat tidigare till Trollhättan.[/size][size=78%] [/size]


Mvh
Marianne

36
Trollhättan / SV: Torvald Pedersen
« skrivet: 2019-08-09, 19:13 »
Hej,


jag har "hittat" honom, Torvald,  frun och tre av döttrarna, i Hester.


Och så ser jag att frun plötsligt är dansk dansk. Varför?
(När jag föddes 1948 blev jag dansk eftersom min far var dansk, jag föddes i Sverige. Senare i 18årsåldern ansökte jag om svenskt medborgarskap).
[/size]
[/size]Men nu undrar jag vad det står i anm. på Torvalds rad. Det står även 38.
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/00081130_00038#?c=&m=&s=&cv=37&xywh=812%2C205%2C6477%2C3647


Tack på förhand
Marianne

37
Trollhättan / SV: Torvald Pedersen
« skrivet: 2019-08-09, 11:00 »
Hej,
vad betyder HNN?


Med vänlig hälsning,
Marianne

38
Trollhättan / Torvald Pedersen
« skrivet: 2019-08-09, 10:32 »
Jag kan ej tyda vad som händer med Torvald Pedersen
tacksam för hjälp.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/00073922_00182
Tack på förhand
Marianne

40
Hej,
tack.


Jag letade i Borås.......


Mvh
Marianne Kristoffersen

41
Hej,


söker nu Hildur Eugenia Linds födelseplats och föräldrar. Har letat i Borås, hittar henne inte. Hon är född 1895-11-30.
Det står i födelseboken, Linneas, att Linnea Källviks mor kom från Borås och att past. fick veta att hon hade fått Linnea.
Linnea Källvik är född 1915-04-22.
Söker även Linneas uppväxtförhållanden, eftersom hon heter Källvik när hon gifter sig.


Tacksam för hjälp,
mvh
Marianne Kristoffersen

42

[/size]

Här har jag hittat Sigvard och i anmärkningarna står något jag ej kan tyda.  Hans nummer i längden är 656 inflyttning 19.11.1937
[/color]
[/size]Han flyttar in
[/color]

[/size][/color]
[/size]Trollhättans kyrkoarkiv t o m 1988, Inflyttningslängder, SE/GLA/13573/B/B I/6 (1936-1944)  [/color]
[/size] [/color][/size]https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/00071779_00030[/color]
[/size][/color]

43
Hej,


oj, jag ser det.
Tack för hjälpen :)

Nu kan jag inte tyda det som står:
Måste Thorvald hem? 
Nu vet jag inte om hans föräldrar lever, ej heller om han har syskon? Han är fortfarande dansk undersåte. Jag vet att han blev sjuk, är det en sådan händelse


Jag ser att en av sönerna, sjömannen har varit på häktet i Halmstad.


Jag kanske kan tyda allt om jag får mer tid, se vad som händer med alla syskonen?


Eventuellt får jag starta mitt medlemsskap i MyHeritage igen. Där har jag mitt föräldraträd. Och Sigvard Pedersens föräldrar och syskon bör kanske utforskas??


Mvh
Marianne

44
Hej,
jag blev överraskad att hon plötsligt stod med.


Jag läser bara där ni på forumet har tipsat mig.
Och ni är snabba, det är värdefullt för mig.


Sigvard är mina yngsta barns farfar.
All information om honom ska in i en bok.


Tack för hjälpen,
Med vänlig hälsning,
Marianne

45
Nu undrar jag:


det stod att alla syskonen kallar sig Pettersson och det var plötsligt en "dotter" vid namn Pettersson som fanns med i listan på alla barnen. Hon var född 1910. Det måste ha varit en piga som plötsligt fanns hos dem, piga eller barnflicka. Det yngsta barnet, som jag har sett i senast listan från 1928 är född i maj 1928.


Så nu tog det stopp på Riksarkivet fick jag veta.


Antingen får jag börja med ArkivDigital igen, (jag hade inte tänkt att göra det den här hösten), eller kolla up det eftersom jag måste till Landsarkivet i Göteborg och kolla upp var min far bodde när han hade kommit till Sverige.


Mvh
Marianne

46
Hej,


ok. Tack för hjälpen.


Jag erkänner, jag har inte läst forumreglerna.


När jag sökte hjälp här tidigare år, (för två eller tre år sedan), så tror jag att jag "fick" lägga in bilder.


Mvh
Marianne

47
Hej,


Det kanske måste vara en pdf?


Marianne

48
Hej,


jag är på 1928 nu och ser att alla barnen kallar sig Pettersson enligt ett intyg.


Jag visar en bild med årtalet 1928, jag undrar vad det står efter Rommele? Ett barn till har kommit till världen 1928.05.18.


 

49
Hej,


ja jag letade igenom alla och såg att det blev Rommele.


Det blev sammanlagt 6 barn.


Jag har hört att Thorvald blev lite sjuk och någonstans kanske jag stöter på den ant.


Jag hoppas att jag kan se var alla syskonen tog vägen.
Det brukar ju stå när och vart de flyttar.


Tack för hjälpen.


Mvh
Marianne

50
Ok.......


alla de här flytterna :)


Ja Sigvard har 5 syskon vid tiden i Hjärtum och sedan Rommele.


Jag har aldrig hört talas om alla syskonen, spännande för mina barn att få veta det här.


Sigvard bodde i Trollhättan till sin död, undrar var de andra syskonen har bott?


Nu måste jag ut med hunden,
återupptar letandet om en stund.


Tack igen,


mvh
Marianne

51
Hej,


jag har fått fram fadern och hela familjen med Sigvard.


De fanns inte i Upphärad har jag precis konstaterat, man blir trött av letandet, jag gillar det inte......


Tack snälla för upplysningen.


Mvh
Marianne K

52
Hej,


tack för svaret.


Jag har nu hittat när de flyttade till Upphärad. 1917, jag letar där nu.


Mvh
Marianne Kristoffersen


 

53
Hej,


som vanligt måste man leta igenom allt.
Han fanns inte under Visseltofta i kyrkboken, men är född där. Fanns under Verum.
Jag hittade hans far i inflyttningslängden efter letande, osv.


Så nu vet jag när de flyttade norrut. :)  Och vart de flyttade.


Mvh
Marianne Kristoffersen

54
Nu har jag letat igenom Visseltofta födda 1914, och där finns inte Sigvard Pedersen med, tyvärr.


Jag har gått kurs i släktforskning.


Hur har du fått fram hans födelsedata?


Mvh
Marianne Kristoffersen

55
Hej igen,
nu har jag sökt i Riksarkivet.
Och jag får ingen träff på Sigvard Pedersen......


Sååå krångligt ska det väl inte vara?


Det måste ju finnas digitalt, mer än 70 år sedan han föddes.
Och det ska väl gå att se?


TIPS tack.


Måste man beställa tid i forskarsalen?? :-\


Tack på förhand,
mvh
Marianne Kristoffersen


56
Hej,
tack för svaret.


Med vänlig hälsning,
Marianne Kristoffersen

57
Hej,
tack så hjärtligt för svaret.


Kan du se Sigvard Pedersens föräldrar. Hans far var dansk.


Tack på förhand,
Med vänlig hälsning,
Marianne Krostoffersen

58
Holland / SV: Adolf Demmers, född i Holland 1910
« skrivet: 2019-08-07, 13:34 »
Hej,


hjärtligt tack för hjälpen.


Mvh
Marianne Kristoffersen

59
Efterlysningar / SV: Ragnhild Erlin född i Norge, 1906
« skrivet: 2019-08-07, 12:57 »
Hej,


hjärtligt tack för den upplysningen.


Då har min svärson fått fel uppgifter av sin far. :)


Tack för hjälpen,


Mvh
Marianne Kristoffersen

60
Efterlysningar / Ragnhild Erlin född i Norge, 1906
« skrivet: 2019-08-07, 11:42 »
Hej,
söker uppgifter om Ragnhild Erlin född i Norge, 1906.
Hon var gift med Adolf Demmers.


Tack på förhand,
Marianne Kristoffersen

61
Holland / Adolf Demmers, född i Holland 1910
« skrivet: 2019-08-07, 11:41 »
Hej,
söker nu uppgifter om Adolf Demmers, född 1910 i Holland.
Frun var född i Norge, 1906 och hon hette Erlin.


Tack på förhand,
Marianne Kristoffersen
62
Hej,
nu söker jag allt om Sigvard och Linnea :)


Jag söker både Sigvard Pedersen, (som bodde i Trollhättan 1988 och som jag träffade då), och Linnea som han var gift med. (Frun levde ej då, har aldrig träffat henne).
Sigvards far var dansk, vet ej när han kom till Sverige.


Tack på förhand,
Marianne Kristoffersen


63
Hej,
tack för svaret.


Mvh
Marianne Kristoffersen

64
Hej,
han föddes i Try i Danmark 1921.05.22.
JAG FRÅGAR: Var bodde han först, och var bodde han fram till han han flyttade till Nordhemsgatan i Göteborg?
Han är avliden 2009.


Tack på förhand
Marianne

65
Nya Varvet / SV: Familjen *Axel lausen
« skrivet: 2019-08-01, 08:14 »
Hej,
det är rätt person!


Nu undrar jag vidare:
kan du se Axel Lausens föräldrar? Du skrev endast moderns namn. Hans far??
Axel Lausen ska ha förfäder från Fyn, Danmark.
Ethel (barnens farmor), brukade berätta att det finns en medalj på ett museum i Odense, att medaljen ska någon ha fått eftersom personen ifråga
"stal" härpappren under ett krig mellan Danmark och Tyskland. Namnet Lausen ska de ha fått, och att de hette Jensen tidigare[size=78%].[/size]
Jag vet ej om detta är sanningen?? (Men det kanske kan uppdagas nu, om det är sanningen)?


Du får gärna titta på Anna Viktorias föräldrar också. Anna Viktoria hade en syster som hette Maja, (som jag har träffat 1979/80).
Hon var gift med en kopparslagare som hade verkstad i Haga, Göteborg. Maja och kopparslagaren hade inga barn. De skänkte sin förmögenhet till en kyrka/församling i Göteborg.


Personen Bertil Apel, går det att se något om hans födelseplats och föräldrar? Ethel Lausen fick ett barn tillsammans med honom. Hon fick ej bo hemma utan bodde hos släktingar vid Stensjön. De släktingarna hade båtuthyrningen vid Stensjön. Jag tror att Stensjön tillhör Mölndal.


Jättestort tack på förhand för all hjälp.
Mvh
Marianne Kristoffersen

66
Nya Varvet / Familjen *Axel lausen
« skrivet: 2019-07-31, 22:36 »
Hej,
jag skulle bli så tacksam om jag kan få födelsedata på Axel Lausen, hans fru och deras barn. De bodde nedanför området Ekebäck. Ett av barnen, Ethel är mina barns farmor. Deras far heter Bert Lausen och hans far hette Bertil Apel. Bert Lausen är född 31.7, året har jag ej. Det kan vara 1945.
Nu söker jag alltså på flera personer: Axel Lausen, hans fru, deras barn, bl a Ethel. Bertil Apel.


Tack på förhand.
Marianne Kristoffersen

67
Hej,
SÅG ATT EN BILD HAR KOMMIT MED 2 GÅNGER, ÄVEN UPP OCH NER (TOKIGT) OCH DE ANDRA BLEV INTE HELLER RÄTT!
I MIN DATOR ÄR DE RÄTTVÄNDA.....  OBS DET ÄR INTE HELA TEXTER, ENDAST DEL AV.

söker fotografi på Märta Jansdotter född 1840.01.23 i Bodane i Lerdal, hon avled 1872.02.21. Söker också fotografi på Bodane där hon föddes.
Hon gifte sig 1861.01.12 med Johan Peter Magnusson.
Bifogar ett foto på J P Magnusson.
J P MAGNUSSON ÄR ALLTSÅ EFTERLEVANDE TILL ERIK MÅNSSON OCH DET ÄR ÄVEN JAG. J P MAGNUSSON VAR FARFAR TILL MIN MORFAR GEORG JOHANSSON.
J P MAGNUSSONS SON (MIN MORFARS FAR) VAR "STAVEN", GUSTAV JOHANSSON, FÖDD 1866 PÅ BJÄLKEBRÄCKA. SE ARTIKEL OM HONOM SOM ÄR BIFOGAD.


SÖKER OCKSÅ DAGA PAULSSON eller någon efterlevande som eventuellt kan ha foto på Märta Jansdotter och hennes syskon.
Bifogar bilder där hon har skrivit om riksdagsmannen Erik Månsson som ställde till bråk i riksdagen, blev portförbjuden och kunde senare återvända för en period.
Även Rosa Carlén har Daga skrivit om.


TACKSAM för allt som finns att få :-)


Mvh
Marianne Kristoffersen

68
Hej,
jag sökte efter Märta Jansdotters syskon tidigare idag.


Jag har hittat ett syskon och hon gifte sig med Andreas Olofsson på Stora Lersäter och Andreas var far till min morfars svärmor. Hon fanns redan i min släkt. Hon hette Kerstin Jansdotter. Hon var född 1814 och Märta var född 1840. det är alltså 26 år mellan systrarna och de är gifta i två olika generationer.
Kerstin fanns inte med på bilden jag bifogade som jag har fått här på anbytarforum men hon fanns på en annan sida i kyrkboken.


Fantastisk upptäckt.


mvh
marianne kristoffersen

69
Hej Åke,
tack snälla.
Min mor, nu 95 år, är född på Stora Lersäter och det var där som min forskning började 2016.
Jag ser ju att Stora Lersäter, Björkebräcke och Bodane ligger med några kilometers mellanrum.
Jag har länge tänkt att ta reda på mer om de här släkterna och det var en rolig upptäckt att både Andreas Olofsson och Johan Peter Magnusson gifte sig med två som var systrar.
Märtas mor var 48 år när hon föddes och Andreas fru Kerstin föddes när modern var endast 22 år.
En son till Andreas Olofsson och Kerstin Jansdotter är Paul Andreasson i Lerdal.


Ja jag måste självklart skriva ner alla giftemål och barn för att se hur de här familjerna gifte sig med varandra.


Än en gång, tack för hjälpen.


mvh
marianne kristoffersen
70
Hej Åke,
jag läser i Lerdals hembygdsbok att en Jan Paulsson- samme Jan Paulsson som är far till Märta även skulle vara far även till Andreas Olofssons fru Kerstin Jansdotter, född 1814. Hon finns ej med på bilden jag fick av dig.
Kerstin ska vara född 1814 och Märta 1840.
Kerstin finns ej med alls i kyrkoboken, kan det vara att prästen har missat att skriva in henne eller så kan det finnas en sida i boken som är tidigare än den jag visade till?????
Andreas Olofsson, född 1812, Stora Lersäter är min morfars svärmors far. Svärmor hette Maja Kajsa Andreasdotter och dottern Hulda var min morfars mor.


71
Hej,
jag fick i juli månad en artikel som beskrev min morfars far som var mycket driftig. :)


Jag visar den gärna här i forumet.


mvh
marianne kristoffersen

72
Föräldrarna Jan Paulsson och Anna Britta Andersdotter Märta var född 23.1 1840 och döpt 26.1, och här är hennes bild: V10622.b17.s27.
Alla syskonen finns på bilden jag bifogar.
Har någon gjort efterforskningar på syskonen till Märta så vore det roligt
att få veta vad som hände med dem.


Vem vet, det kanske finns fler kusiner som gifte sig med varandra än de jag känner till ::)


Tack på förhand
marianne kristoffersen

73
Hej Åke,
hjärtligt tack för det snabba svaret.


Jag kommer att lägga ut en ny sökning på hennes syskon,
det vore roligt att få hitta någon bild på Märta.
Jag har en bild på hennes man.

[/size][size=78%]mvh[/size]
marianne kristoffersen

74
Lerdal / Söker Märta Jansdotters födelseplats i Lerdal 1840.
« skrivet: 2017-08-19, 17:44 »
Hennes föräldrar:
Jan Paulsson och Anna Britta Andersdotter.
Hon är född 23.1 1840 och döpt 26.1, och här är hennes bild: V10622.b17.s27.
Hon dog 21.2 1872.
Jag glömde att kopiera och spara den bilden på Arkiv Digital och abbonerar inte just nu.


Blir så glad och tacksam för att få veta var hon är född,
och
gärna namnen på hennes syskon.


Hennes man som hon gifte sig med 12.1 1861 är min morfars farfar Johan Peter Magnusson. Han är född på Björkebräcka i Sanne socken 15.2 1840.
Han dog 7.1 1880.


tack på förhand,
marianne kristoffersen75
Hej,
jag har den artikeln och jag har även boken som är skriven om Banankungen.


mvh
Marianne Kristoffersen


76
Hej Inger,
först: nej Ove är inte direkt släkt, han är släkt i släkta från Ärtemark, Greasläkten som visar många människor från 1700talet och framåt som flyttade söderut till Lerdal och Sanne. Vilket stort arbete han har utfört i sin släktforskning.
Jag har en lista på den släktgrenen som du också ska få.
Kan du mejla din mejladress så fortsätter vi på mejlen.


Vi hörs,
mvh
Marianne
77
Hej Inger,
jag berättar gärna allt jag vet. (Jag gick en släktforskningskurs i mars detta året. Kyrkböckerna i Sanne socken är "inte så rena och fint skrivna, kladdiga på vissa sidor. Jag har även gått en kurs i handskriftstydning men hinner inte fördjupa mig den handstilen och alfabetet just nu). Jag har en lista med alla syskonen, vem de gifte sig med och barn som blev födda. Jag såg att Hilma Justina flyttade till Skållerud. Det är Ove Sannerholm som har mejlat den till mig. Hans farfar (tror jag) var mjölnare i Sanne. Du kanske också har den listan? Om inte så kan jag mejla den. I hembygdsboken Lerdal finns det fotografier, bl a ett från 1969 då det var släktträff och där finns några av min mors syskon med och deras respektive. Jag har kopierat de sidorna som är från Torgersbyn med Sven och Anna-Cajsas barn och barnbarn. Jag skickade ett brev till Berit Torell i Lerdals hemb.förening om när det var hemb.träff i somras att jag sökte fotografier och uppgifter men det var ingen som nappade och återkom med fotografier. Jag har faktiskt forskat färdigt med det jag ville uppnå och det var att knyta ihop min mors föräldrar med Håbolsläkten. Min mor är 94 år och hon minns mycket från sin barndom. Jag har inte hört om hon träffade sin mormor Brittas syskon, (Britta var äldst och Hilma Justina två år yngre än henne), jag ska fråga henne om det. Jag återkommer till dig. Jag ska starta en kurs imorgon och måste förbereda lite och kl 20 kommer ju Allt för Sverige som jag tittar på. Roligt att du hörde av dig, mvh Marianne

78
Hej Inger,
nu blev jag nyfiken eftersom du har skrivit om mitt inlägg. Nu var det ett tag sedan och Elsa Zandén och hennes föräldrar vet jag allt om nu. (Jo det är ju så att Banankungen Folke Andersson kom dels från Stora Lersäters syskonskara födda runt 1850 av föräldrarna Johan Peter Magnusson, bror med Anna-Cajsa och Märta Jansdotter från Lerdal.). Anna-Cajsa som du är släkt med genom Hilma Justina ÄR JU MIN MORMORS MOR Brittas syster, och Britta har jag träffat i Uddevalla där hon bodde med sina döttrar Ester och Elsa. De här två släkterna från Sanne Stora Lersäter och Lerdal Torgersbyn går in i varandra. Anna-Cajsa och hennes bror Magnus är födda i Sanne, Björkebräcka och deras föräldrar kommer från Håbolsläkten, det kanske du vet. Jag har lagt in alla personer på MyHeritage för att kunna hålla reda på dem. Min far är dansk och även de personerna finns inlagda där. Inger, du får gärna skriva ett meddelande om du vill så kan vi fortsätta med släktprat. Jag bifogar en bild på Anna-Cajsa och hennes man Sven Johannesson och även en lista på alla syskonen och en bild på Brittas familj i Sanne. mvh Marianne
                                               

79
Hej Maud,


jag finns på MyHeritage och eftersom deras farmor Maja Kajsa ingår i min släkt så vore det bra att få in adoptivsonen där. Båda bröderna Sandell (Hansson) har jag där och om ngn har forskat så kommer jag att få Smart Matches.


Kan du förmedla namn och data på adoptivsonen?


Tack på förhand


Marianne

80
Hej Maud,


tack å tack så mycket för hjälpen med Sandells och deras eventuella familjer.


Mvh
Marianne

81
Hej,


här är en kopia av Ray A Sandells uppgifter.


mvh
Marianne

82
Hej,


det blev ngt fel i mitt svar jag skrev för några minuter sedan.


Kanske för att jag infogade en länk, kopia av födelse av de två barnen.


Hur gör jag för att söka vidare på barnen?


Tacksam för svar.


Mvh
Marianne

83
Hej Maud,
tack snälla för den snabba hjälpen.


MVH
Marianne

84
Hej,
2 bröder födda i Elseröd i Sanne socken, 1889 och 1893. Föräldrar Maja Kajsa Andreasdotter (Hansson) född 1848.10.08 i Färgelanda på Råtorpet och Andreas Hansson, född 1841.08.13 i Sanne, Pjäxeröd.


Viktor Hansson föddes 1889.05.06 -dog 1938 och Hans Artur föddes 1893.06.19 - dog 1944.


De emigrerade till USA och det vore fint att få veta om de bildade familj och om det finns släkt i USA:


Tack på förhand.


Mvh
Marianne

85
Hej,
jag bad att få tala med chefen för det aktuella arkivet......, det är alltid bra att tala med en chef i olika sammanhang och så även denna gång :) , jag har alltså gjort det många gånger i olika sammanhang.


Två dagar senare kom dokumentet via mejlen, (det som ej gick att utföra i beställningen fick jag veta) det som handlade om min far.
Självklart går det ej att skicka via mejlen om det är för tungt. De har sina regler på de statliga arkiven.


Så nu är jag i slutet av min släktforskning som har pågått sedan mars :) :)
Jag har på MyHeritage bekantat mig med många släktingar i Danmark, fantastiskt.
Här på Anbytarforum har jag fått snabb hjälp så nu är jag nöjd :) :) :) :)
Mvh
Marianne Kristoffersen
86
02 Arkivväsende / Beställning på Riksarkivet - VÄNTETID
« skrivet: 2016-08-26, 11:24 »
Hej,
har beställt handlingar hos Riksarkivet och är i fjärde veckan av väntetiden >:( :'(


ÄR DETTA RIMLIGT?
det tycker inte jag.
Jag ringde idag och ville tala med en chef och det fick jag.
De flyttade p g a renovering (fastighetsunderhåll) och scannern var nedpackad....
Men det låter ju 1900-tal, ska man ha en service och man kan beställa så får man organisera sig.
Då får man hyra in så att verksamheten kan fortsätta även när man flyttar ::)
Jag har arbetat med digitalitet och scanning (på ett kommunalt bolag) så jag vet, jag har även varit och beställt handlingar och ritningar på Regionarkivet i Göteborg och där är det organiserat på ett säkrare och bättre sätt.
Usch, så tråkigt att vänta och inte veta när jag får handlingarna.


Så här får det inte vara tycker jag.


Vad säger ni som skriver på BLOGGEN om detta?


Jag är säker på att inför en TVinspelning t ex så kommer den scanningen först i kön.


VAD KAN Sveriges släktforskarförbund göra åt detta?


Pågår det någon slags påverkan för att få bättre service?


Mvh
Marianne Kristoffersen


87
Ecuador / SV: Ecuador, fotboll, bananer och en "banankung"
« skrivet: 2016-08-15, 22:21 »
Hej,


jag håller med dig - det är mycket läsvärt :o :)


Mvh
Marianne K

88
Ecuador / SV: Ecuador, fotboll, bananer och en "banankung"
« skrivet: 2016-08-15, 19:42 »
Hej Brattis,
jag har nyligen köpt en bok om honom, (utlånad just nu). En mycket driftig man var han.Han hade bl a 15 olika firmor i Gbg. Han arbetade några år hos en släkting till honom, Frans Sandéns fruktimport i Gbg, , det var innan han flyttade till USA och Ecuador.Frans Sandén är född i Sanne socken i Bohuslän.
Här är ytterligare en beskrivning av honom och hans tid i Ecuador.


mvh
Marianne K


http://ulfthorgren.se/?page_id=108

89
Ecuador / Ecuador, fotboll, bananer och en "banankung"
« skrivet: 2016-08-15, 18:05 »
Hej,
jag vill förmedla information om en man vid namn Folke Andersson. Hans anor kommer från samma syskonskara som min: på Stora Lersäter i Sanne socken föddes 10 syskon, min ana heter Maja Kajsa Andreasdotter och hans heter Anna Christina "Stina" Andreasdotter.
Min mor är född på Stora Lersäter 1922 och det var även Folkes mormor 1840.
På wikipedia går att läsa om honom, klicka på länken längst ner.

Mvh
Marianne Kristoffersen
https://sv.wikipedia.org/wiki/Folke_Anderson

90
Godmorgon,


har André Heinz svensk bakgrund från Bohuslän - Dalsland?


Har läst om detta någonstans i min sökning tidigare i våras 2016.


Mvh
Marianne K91
Allmänt / SV: Glasell i Blekinge??
« skrivet: 2016-08-07, 14:57 »
Hej,


tack snälla för svaret.


Mvh
Marianne

92
Allmänt / Glasell i Blekinge??
« skrivet: 2016-08-07, 08:01 »
Hej,
fråga:
Frans Glasell från Blekinge finns i Träslöv, är stenhuggare och gifter sig 1903.10.03.
Han är född 1874 och varför flyttar han till Träslöv och gifter sig??

Fanns det fler arbetstillfällen i Halland än i Blekinge?

Stenhuggeri i Blekinge?
Stenhuggeri i Halland?


Tack på förhand,
mvh
Marianne K
93
Hej,
på Krigsarkivet kan jag göra en beställning av flyktinglistor. Det kostar ju en summa men eftersom det ej är digitaliserat så är det manuellt arbete.
Det finns också särskilda listor på icke mantalsskrivna som jag också ska undersöka.


Även i danska Riksarkivet kostar det att få reda på t ex militärtjänstgöring mm. Det kan bli riktigt dyrt om jag vill få reda på allt.


Helst vill jag få reda på allt utan att betala men i detta fallet går det inte. >:(


tack för hjälpen,
mvh
Marianne Kristoffersen :)


94
Hej Lasse,
allt stämmer med det du skriver förutom adressen. Betr. adressen så bodde han ej där. Betr. årtalet han dog så kan det stämma, det är jag som ej kontrollerade det innan jag skrev här på forumet.
Jag har varit i kontakt med Skatteverket igår och även tittat på mantalslängderna igår på Landsarkivet.
Det är tiden från 1941/1945 till 1947 som jag försöker att klarlägga. Om han har arbetat och betalat skatt i Sverige innan 1947?
2017.01.01 blir uppgifterna för 1947 offentliga enl Landsarkivet.


Det är alltså vad som hände mellan tiden i Danmark och tills min mor träffade honom 1947 som jag försöker att "kartlägga".
En människa som flyr till Sverige från ett krig i ett land som ligger väldigt nära, alltså Danmark och det är svårt att få fram uppgifter. Enligt Skatteverket kan människor arbeta i Sverige (även nu) utan att vara mantalskrivna i Sverige. Så att få fram skattelängder eller något annat hade varit bra. Här finns alltså ett stort tomrum som ej heller min mor vet något om.......
Jag har fått fram uppgifter tillbaka till 1600talet i min släktforskning på både svensk och dansk släkt så det är lite tråkigt att ej veta vad som hände och att det ej berättades mer ingående från den tiden av min far.
(I den svenska tillbaka till 1300talet men det är ej min forksning. Eftersom präster och riksdagsmän fanns så finns uppgifterna tillgängliga för mig också och de knyter ihop min släkt med dem).
Tips tas gärna emot om någon har något på Anbytarforum.
Tack på förhand,
mvh
Marianne K


95
Hej,
har nu kommit till att leta i mantalslängder eftersom han har arbetat i Sverige som jag vet 1947.06.01 och måste ha betalt skatt 1947. Han har även en dotter född (innan han gifte sig med min mor 1948.06 och bodde med henne tills han dog 2011, var gift med henne. Han var född 1921.05.22 i Hjörring amt, Dronninglund sogn. De sistnämnda uppgifterna har jag. Han var lärling i Ålborg men i den folketellingen ser man icke vilka personer som bodde på respektive gata i Ålborg. Eftersom han var lärling vet jag ej när han mönstrade. Det har jag beställt från danske arkiv men det verkade svårt att få fram eftersom det flyttades just nu stod det som meddelande vid beställningen. Jag vet tyvärr ej mer.
OM han flydde till Sverige och arbetade så borde det finnas uppgifter någonstans tycker jag.
DET VORE TOPPEN ATT FÅ DEN SMARTASTE VÄGLEDNINGEN FÖR ATT FÅ FRAM MER FAKTA om när han kom till Sverige, om det var i Skåne, Halland eller Göteborg.
Tack på förhand,
mvh
Marianne K
 

96
Hej,


tack för tipsen :)
mvh
Marianne

97
Hej,
Du skriver:

Det finns ju flera baser att söka i, forskares egna träd på nätet. O.s.v.
[/size]
[/size]Vilka databaser är det?
[/size]Och var hittar jag forskares egna träd?
[/size]
[/size]Håbolsläktens bok har jag, där ser jag en hel del. Ja, det är en Dalslandssläkt men den leder till mig via Sanne socken.
[/size]
[/size]mvh
[/size]Marianne

98
Hej,
som nybliven släktforskare sedan februari 2016 har jag idag (morgonstund är bra, hjärnan är ej använd) börjat fundera på om det finns någon slags sammanställning eller översikt av t ex Bohusläns släktforskares resultat?

Eller finns det förslag på Sveriges släktf.förbund om att göra något i detta område?


mvh
Marianne

99
Hej,
jag har ingen aning om hur man kan "hitta" en fader som är okänd.
Namnet Lycklund är ovanligt.
[/color]Nedanstående uppgifter är om barnet och längre ner finns moderns uppgifter.
[/color]TACK på förhand :)
[/color]EFTERLYSNING [/size]
[/color]18790104[/size][/color][/size][/color]Andersson f. Lycklund, Josefina[/size][/color][/size][/color]Trättestad Uppegård
 Död 27/4 1936.
 Kyrkobokförd i Kville (Göteborgs och Bohus län, Bohuslän).
 Född 4/1 1879 i Bottna (Göteborgs och Bohus län, Bohuslän).
 Gift kvinna (8/4 1910).
 Motsvarande folkbokföringsförsamling(ar) 1/1 2014:
 Kville, Tanums kn (Västra Götalands län, Bohuslän)
[/size]
[/color]MODERN:[/size]
[/color]Jacobsdotter, Inger Ottilia
 piga

 f. 1842 i Kville (Göteborgs och Bohus län, Bohuslän)
 Ogift kvinna, mor i familjen
 Utan stadigt hemvist enligt Kongl. Maj:ts Nådiga Förordn. 20/7 1861
 Bottna (Göteborgs och Bohus län, Bohuslän)
 Födelseort i källan: Qville
[/size]

100
Hjärtligt tack för det snabba svaret :)
mvh Marianne

101
Hej,
önskar veta var jag kan finna gårdarna runt Kville kyrka och de äldre tomtkartorna.


Tack på förhand,
mvh Marianne :)

102
Hej,
jag söker deras 3 barn.
Jag kan se flera Emnevik:s på Eniro. Men jag vet att en av dem ej finns i livet längre,
men jag vill veta födelseår och dag.
Finns det något annat sätt att hitta dem.
De bodde i Gamlestaden i Göteborg.
Föräldrarna gifte sig 1946.03.30.


Tack på förhand,
mvh Marianne

103
Hej,
jag söker deras 3 barn.
Jag kan se flera Emnevik:s på Eniro. Men jag vet att en av dem ej finns i livet längre,
men jag vill veta födelseår och dag.
Finns det något annat sätt att hitta dem.
De bodde i Gamlestaden i Göteborg.
Föräldrarna gifte sig 1946.03.30.


Tack på förhand,
mvh Marianne

104
Hej,
efterlysning av deras barn :)
födelse av dem.


Tack på förhand,
mvh Marianne

105
Var ligger platsen / SV: Var ligger Norgård i Kville?
« skrivet: 2016-06-06, 11:44 »
Hej,
ojdå, på Hamburgö badade jag alltid på sommarloven.
Jag får titta närmare på det.
Jag bodde vid Kville kyrka hos en morbror och moster och även min mormor bodde där. Det står Kville Mellangård som hennes boplats vid dödstillfället. Kan det finnas Kville Norgård? Endast en tanke som slog mig.
Familjens barn flyttade nämligen till Sanne så de var inga fiskare....,tror jag.


Jag kollar vidare
och hjärtligt tack för svaret,
mvh Marianne

106
Var ligger platsen / Var ligger Norgård i Kville?
« skrivet: 2016-06-05, 21:39 »
Hej,
söker alltså platsen Norgård.
Tack på förhand,
mvh Marianne

107
Hej Lennart,
tack snälla för detta.  :)
mvh Marianne

108
Hej Åke,
och stort tack för informationen. Ja Ester var även lite anonym i sin framtoning, jag träffade henne i Uddevalla och där bodde även Elsa och modern Britta Maria Svensdotter. Detta var på 50talet. Elsa arbetade i köket på Uddevalla lasarett. Hon var en glad och framåt människa.
Jag får låta Esters vistelse i Norge vila lite, just nu arbetar jag med Frans Sandén och hans liv när han kommer att flytta till Göteborg och även Banankungen Folke Andersson. Även de två kommer från Sanne. 
Fantastisk att få hjälp här på anbytarforum.
Tack,
mvh Marianne

109
Hej igen,
de var bröder Frans och Carl.
Carl var äldst och född i Gestad, familjen flyttade till Sanne och där föddes Frans. Intressant att de bytte namn och Sanne hette väl i äldre tider Sande?
Deras far är född i Kville och de födelseböckerna finns ej har jag hört.
Eftersom jag har släkt från Kville hade det var roligt att veta var Johannes Jacobsson, född 1839.10.11 var född.
Vet du var jag kan få reda på det?
Jag bifogar en bild och om jag ska leta i den??
Tack på förhand för svaret,
mvh Marianne

110
Hej,
och hjärtligt tack för svaret.
Nu har jag en bild på Carls födelse och även han heter Jacobsson vid födseln.
Du får gärna hjälpa mig att tyda varifrån föräldrarna kom. Det finns så många orter med liknande namn  :)
Då har både Frans Sandén och Carl Sandén bytt efternamn.

111
Hej Marianne,
tack för svaret :)

112
Carl Sandén och hh Anna Sandén var faddrar på dopet av Elsa Sofia Sandén född 19.6 1896.
Elsas far Frans Albert hette Jakobsson i efternamn när han flyttade från Sanne 1892-93.
Vem är då denne Carl Sandén från Bokenäs??
v189436.b380.s34.
Tack på förhand,
mvh Marianne

113
Hej,
enligt uppgift så var det inte Folke Andersson som startade firman Frans Sandén, det var en annan släkting till mig. Under fotot står att han startade firman.


Banankungen arbetade där och startade sedan Banankompaniet.
Den släkting som jag nu har fått uppgifter på föddes i Sanne socken 1867.05.02. Frans Albert och Jacobsson hette fadern, i Kåtebol bodde föräldrarna då. Modern Hulda är i min släkt som syster till min morfars mormor, också född i Kåtebol, Sanne socken.


Det måste finnas registrering på firman som han startade Frans Albert Sandén???

Var hittar jag registreringen av firman? På Landsarkivet i Göteborg??
Jag var på en kurs på Landsarkivet i våras i handskriftstydning och vi tittade på ett dokument som var ur en dombok, Göteborgs hallrätts arkiv. Kan registreringen finnas i detta arkiv?


mvh Marianne


114
Ursäkta nu skrev jag fel.
Det är Huldas pappa som heter Olaus Andreasson.

115
Hej,
nu har jag klart för mig släktskapet mellan mig och lilla Elsa Sandén:
Elsas morfar Olaus Andreasson är bror till min morfars mormor, Stora Lersäter.
Och en syster till Andreassons gifte  sig i Lerdal och blev mormor till Banankungen Folke Andersson.
Det är så många människor i de här släkterna (det är det säkert på fler ställen) och jag har inte lagt klart det pusslet för att se vilka som gifte sig med varandra.
Det sitter en gammal kvinna på vänster sida om flickan som står upp. Hon heter Maja Kajsa Andreasdotter, född 1848 och hon är syster till Frans Albert Sandén. Frans hette inte Sandén som född utan pappan hette Olaus Andreasson. Någon gång har Frans ändrat efternamn.


Verkligen förnämligt att få hjälp här på anbytarforum.
Tack,
mvh Marianne

116
Hej Arne,
tack snälla tusenfalt för denna hjälp  :)
Nu har hela bilden klarnat.
Banankungen och Franz Sandén måste vara släkt och även de som jag har i både Sanne och Lersäter.
Det är krångligt eftersom släkterna gifte sig med varandra några gånger har jag upptäckt.
Nu kommer jag att gå till kyrkböckerna i Sanne, födelseboken och göra jämförelser med de som jag redan har klara betr. födelseplatsen och syskon, och husförhörslängderna.
Spännande och än en gång tack.
mvh Marianne

117
Hej Arne,
det måste det absolut vara.
Men, kan du se vad föräldrarna hette till Elsa? Men eftersom Elsa var hos min morfar som är född 1896 och Banankungen är född 1903 så är det något som inte stämmer känner jag.
Min mor kallade ju Banankungen för Franz Zandén men han arbetade på firma Zandéns frukt innan han började på Banankompaniet, alltså Folke Andersson.


Det vore väldigt bra att få veta dels Elsas föräldrar och om någon av hennes föräldrar är födda i Sanne eller Lerdal.


Min mormors mormor och morfar heter Sven Johannesson 1836.10.03 och Anna Kajsa Magnusdotter och Sven är från Torgerdsbyn och Anna Kajsa från Björkebräcke (Bjälkebräcke i kyrkboken) 1843.11.02.
De fick 10 barn och Britta Maria Svensdotter är min mormors mamma, född 1866.09.17.


Min mormors mormor Anna Kajsa var syster till min min morfars farfar Johan Peter Magnusson 1840.  ::)


Det vore alldeles underbart om det gick att få reda på mer.
mvh Marianne

118
Hej,
dottern Elsa Zandén var och hälsade på min morfars familj. Har sökt efter (ej i kyrkoböcker) Franz Zandén men ej hittat något.
Bifogar en fin bild på Elsa där hon sitter bredvid Arvid Johansson på Stora Lersäter, Sanne socken. (Min mor föddes i huset i bakgrunden).
Elsa kan ha varit runt 9-13 år. Hon bodde i Göteborg.
Banankungen Folke Andersson (från Lerdals socken) arbetade i Franz Zandéns firma och antagligen var hela familjen Zandén med och åkte runt och hälsade på släkten, Folke Anderssons släkt. Lerdal och Sanne gränsar ju till varandra, inte många mil mellan släktens gårdar.
Tack på förhand,
mvh Marianne
119
Hej Lena,
tack för artikeln.
Jag fick artikeln av en annan person men ett annat foto.
Detta fotot är ju jättebra, han ser snygg och charmig ut.
I artikeln står att han ej hade några barn. Jag har en stor tavla som är ett foto där mammas äldre bror har skrivit att hans dotter Elsa var på besök:). Och min mor - nu 94 år - pratar också om hans fru och dottern Elsa??
Vad är sanning och inte? Det måste ju stå i kyrkböckerna eller så är det ett syskonbarn som det skrivs om.
I sommar ska jag till byn på deras hembygdsdag i juli där mina och hans släktingar kommer ifrån och då hoppas jag få mer information om honom...., spännande.
Tack än en gång,
mvh Marianne

120
Hej,
ok, tack.
Jag har googlat en del men ej fått fram det jag har sökt. Det finns historik på en hemsida men inget av intresse.
Jag fick ett svar idag på förmiddagen som jag är nöjd med, och dessutom en bild.
Så nu är jag nöjd.
mvh
Marianne

121
Hej,
helt fantastiskt, tack snälla för detta.
Min mor (94 år) har alltid pratat om detta.


Jag ska ta med detta i min bok om släkten.


Tack för hjälpen,
mvh Marianne


122Hej,
jag "hittade" detta när jag googlade på Banan-Companiet och dess historia.


1925 Företaget Frans A Sandén inregistreras i Göteborg.
Innan har jag endast sökt på Frans Sandén och ej "hittat" något, lite märkligt.


VAR kan jag se vem företaget registrerades på?
Jag söker om det är Folke Andersson.


Tacksam för svar,
mvh Marianne123
Hej,
min mors släkt på kvinnosidan kommer från Sven Johannesson 1836-1921och Anna Kajsa Magnusdotter 1843-1909 i Torgerdsbyn. Det står mycket om den familjen och vår släkt i Lerdals hembygdsbok. Min mors mormor är Britta Maria Svensdotter och hon är född 1866.09.17. Hon gifte sig med Anderas Johannesson född 1867.06.12 och var född i Stenarsbön, Sanne. De flyttade till Pjäxeröd (Pärere) och fick fyra barn. Ester Elisabeth född 1899.11.24 gifte sig aldrig utan arbete några år i Norge. Hon bodde sedan i Uddevalla med sin syster Elsa och modern Britta Maria (jag har träffat Britta i Uddevalla på 50-talet.
MIN FRÅGA: hur kan jag få veta var hon arbetade i Norge och hos vem? Jag vet att hon arbetade i en familj som hembiträde som det hette på den tiden.
Tacksam för svar.
Marianne


124
Hej,
ja det måste det ju vara.
Tack för den hjälpen.
VET du möjligen var jag kan få veta mer om Zandéns frukt? Jag har googlat men endast googlat en gång. Jag förstår att jag kan söka i Landsarkivet samlingar på deras affärsverksamhet men tänkte inte lägga ner så mycket tid på det.
Det vore roligt att få veta mer om honom och hur han har arbetat.
Ännu en gång tack för den snabba hjälpen,
mvh Marianne


125
Hej, jag har alltid hört talas om Frans Zandén och att han arbetade på Zandéns frukt. Vår Folke Andersson kallades banankungen, hade en dotter som hette Elsa som hälsade på när min mors far var ca 10 år. Han är född 1896), är son till Betty Persdotter, Lerdal 1866-1942. Betty gifte sig med Sven Andersson 1856-1913.
Bettys föräldrar är Per Gabrielsson 1844-1924 och Anna Christina "Stina" Andreasdotter (föddes på Stora Lersäter i Sanne). (Min mors farmors mor är syster med Anna Christina Andreasdotter.
Vad hände med Folke Andersson, jag har inte hittat ngt om Zandéns frukt när jag har googlat


Kuriosa.... :) [size=78%](Även Hagges släkt är härifrån. En broder Paul Andreasson 1840-1920 blev far till Bolette Paulina Paulsdotter. Hon gifte sig med Ivan Karl Johannesson1883-1966. De bodde i Hålebacka).[/size]

126
Hej,
hjärtligt tack.
Mvh Marianne

127
Hej,
tack än en gång.
Ja man vill ju gärna veta mer och mer och nu vet jag även om mannen.
Många tack hälsar Marianne


PS
jag håller på med en sammanställning av min släkt i Disgen 2016 och matar in många personer. Så all hjälp som går att få sparar minuter av mitt liv  :)  DS

128
Hej,
tack snälla för svaret.
Ja alla uppgifterna hade jag utom Dagmar Teresia som hade flyttat till Göteborg. Och hennes efternamn som gift, alldeles förträffligt.
Dagmar var och hälsade på i Prästbol hos min morbror Ewert på 1990talet och han bad mig att forska efter henne.
Tusen tack.
Mvh Marianne

129
Hej, efterlyser härmed Dagmar som föddes 1918.10.17 enligt v29506.b43.s33 på Ed. Min mormors bror Ture Andreasson är fadern, dog av spanskan 1918 och mamman till Dagmar Teresia dog även hon av spanskan och barnsäng 1918.
Karl Efraim Andersson 1872.11.22 är far till Dagmar Katarina som föddes 1896.01.12.
Dagmar Katarina hade många syskon.
Tack på förhand :)


130
Allmänt / Kyrkböcker, vilken är NB i Sanne Alla:2, 1917-1936
« skrivet: 2016-06-01, 08:30 »
Hej, på sidan v29506.b43.s33 i Sanne Alla:2 står angivet NB29, på 3 av familjemedlemmarna...
MIN FRÅGA: vilken är NB? Det finns ej någon förs.bok efter den här.
Tack på förhand Marianne :o

Sidor: [1]