ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Ulrika Svensson

Sidor: [1]
1
Gärdhem / SV: Christina/Stina Hansdotter/Lundberg
« skrivet: 2024-03-27, 20:14 »
Hej! Nu är det min tur att träda in i tråden och tacka för alla upplysningar.
Christina Lundbergs andra gifte är med Gästgivaren Anders Andersson Winbo. Hon blir änka för andra gången och då finns bouppteckning efter honom i Väne häradsrätt FII:4 1775 sid 535. Han var då gästgivare i Bördsled, Väne-Åsaka.
Att det är rätt Christina Lundberg förstår man då det står nämnt att hon varit gift med gästgivare Kopp och hade andel i Gärdhems Artorp.
Ulrika Svensson

2
Seglora / SV: Johan Gottfrid Johansson
« skrivet: 2024-02-16, 10:29 »
I Sveriges dödbok får jag fram följande:



Johansson, Johan Gottfrid


Svalan, Rydal


Död 26/10 1961.


Kyrkobokförd i Seglora, Viskafors kn (Älvsborgs län, Västergötland).


Född 18/6 1881 i Kinna (Älvsborgs län, Västergötland).


Gift man (17/12 1915).



Johansson f. Skoglund, Alfhild Maria


Svalan, Rydal


Död 30/4 1962.


Kyrkobokförd i Seglora, Viskafors kn (Älvsborgs län, Västergötland).


Född 21/7 1890 i Sexdrega (Älvsborgs län, Västergötland).


Änka (26/10 1961).

3
Bollebygd / SV: Vad betyder ändelsen skjum
« skrivet: 2023-12-05, 18:15 »
och i lokalt uttal hörs inte heller bokstaven k i något av namnen, skj blir ett sche-ljud i bakre delen av munnen. Fläschum och Stenaschum.


4
Horn / SV: Hjälp med att tyda
« skrivet: 2023-12-04, 19:39 »
Jag får det till att modern heter Jeadia Larsdotter (se också posten längst ner på sidan där modern har ett liknande namn), orten får jag till Tufwetorpet i Säters socken. Kan du hitta en vigselnotis kan det bringa klarhet i moderns namn.
Hälsningar
Ulrika

5
Tjeckien / SV: Blob
« skrivet: 2023-02-05, 17:24 »
Hej!
Tyvärr hjälper inte det utan man måste försöka hitta vilken region de kom ifrån och helst vilken ort. Kom ihåg att Tjeckoslovakien inte fanns före andra världskriget utan det var Österrike-Ungern. Om det är dina släktingar så kanske det finns någon slags dokument. Min mamma hade flera utdrag ur kyrkböckerna och så visste jag vilken by min morfar och mormor kom ifrån.
Det finns flera olika arkiv att söka i, här finns en bra sammanställning:
Czechia Online Genealogy Records • FamilySearch
Problemet är att hitta vilket arkiv som gäller.
Hälsningar
Ulrika

6
Hej!
Jag gjorde som du, skickade test till FTDNA och förde över till MyHeritafe. Tog sedan ett särskilt test på Ancestry.
Har fått en väldigt nära träff på alla tre på mina tjeckiska anor. Men de flesta träffar med tyskar och tjecker i min släkt är som sagt på MyHeritage.
Hälsningar
Ulrika

7
Hej!
Nej, jag har inte bättre matchningar på Ancestry men om man beställer DNA-testet där så kan man föra över resultatet till de andra företagen. Tvärtom går inte. Jag har fått flest tjeckiska matcher på MyHeritage. Det är såklart också amerikaner med rötter i Tjeckien.
Hälsningar
Ulrika
 

8
Hej!
Jag har forskat en hel del om Tjeckien så jag kan svara på en del av dina frågor.
Vad gäller DNA test så är det bäst att lägga ut resultat på så många sidor som möjligt. Det går föra över resultat från Ancestry till de andra men inte tvärtom. Mina bästa träffar är på personer som flyttat till andra länder eftersom min släkt kom från tysktalande minoritet.
Jag har läst i födelseboken och det är mycket som jag inte kan tyda men Modern Henrietta är född 15/7 1885 i Dittersdorf zuh. (tillhörigt) Kunzendorf i Mähren. Jag hittar Dittersdorf / Dětřichov som ligger norr om Brno. Men där är hon inte född. Det brukar vara knepigt att hitta den tjeckiska motsvarigheten till de tyska namnen.
Henrietta är dotter (ehelicher betyder att hon är född inom äktenskapet) till Karl Braun och hans hustru Julia (hon verkar också stå som fadder i kolumnen till höger). Den understa raden som är avklippt är troligen Julias fars namn som alltid finns med. De verkar att vara bosatta på samma adress.
Din farmor verkar ha gift sig 1 okt 1936 i Alservorstadt, stämmer det?
Som svar på en av dina frågor så är det svårt att systematiskt hitta och följa familjer såvitt de inte bor kvar i samma by. Vi har väldigt bra sökverktyg i Sverige som helt saknas.
Det var längesedan som du skrev ditt inlägg så du kanske har fått svar på annat sätt :)
Hälsningar
Ulrika

9
Tjeckien / SV: Blob
« skrivet: 2023-02-01, 13:44 »
Hej!
Jag har forskat ganska mycket i (nuvarande) Tjeckien. Jag skulle säga att det är helt omöjligt utan någon sorts annan ledtråd. Det finns inte idag någon sorts rikstäckande förteckning. Om någon annan person har lagt in hans data på ställen som Ancestry eller My Heritage kan man ju hitta något. Annars är det mödosamt sökande som krävs men man måste veta varifrån i landet han kom. Sedan är det inte säkert att födelseböcker finns digitaliserade för just det årtal han är född.
Om du kan hitta någon sorts anteckning om region och ort så kan jag hjälpa dig med arkivsökning.
Hälsningar
Ulrika

10

Tack för tips! Säkert kan Stig-Åke Bonde som startade den här tråden också ha nytta av detta.


Jag läser i domböckerna och har insett att ett övertagande inte alls behöver finnas det året övertagandet sker vilket innebär ett enormt bläddrande och läsande. Min tanke är att hitta om det finns ett släktskap mellan vissa personer på en gård som inte framgått av andra källor.


Mvh
Ulrika

11

Jo, jag har läst detta, men gäller det inte bara om man köper gården? Om man tog över brukningsrätten till en krono- eller frälsegård så var det väl inte alltid det fanns domstolsprotokoll. Eller?


Hälsningar
Ulrika



12

Hej! Läs mantalslängderna. Finns hos Riksarkivet samt Arkiv Digital. Då har du något att utgå från. Sen kan du fylla på med andra uppgifter.


Jag håller på med en liknande utredning men går bet på att hitta själva övertagandet. Finns det att hitta i domböckerna? Har läst men hittar inget sån't. Borde det inte finnas något om vem som har brukningsrätt på ett Kronohemman? Det verkar ju i någon mån ärvas. Tiden jag söker är andra halvan av 1700-talet.


Hälsningar
Ulrika

13
Ullared / SV: Ullared
« skrivet: 2018-11-02, 20:31 »

Lite kul det här för jag har också kontakt med Kathy. Hon och jag är också fyrmänningar fast på andra hållet, via hustrun till Lars Svensson. Kristina var dotter till Bengt Svensson i Hakared vars bror Niklas var min farfarsfar. Jag fick översätta halva boken till Kathy när jag insåg hur mycket information det fanns om Lars Svensson och hans släkt.
Hälsningar
Ulrika

14
Ullared / SV: Ullared
« skrivet: 2018-11-02, 19:28 »
Jag rekommenderar läsning av Ullared-folk och bebyggelse, som är utgiven 2017 av hembygdsföreningen. Jag har hittat massor av information av den typ du efterfrågar. En veritabel guldgruva. Den finns att köpa på bokus.com

15

Hej!
Det finns en länk i ett annat inlägg under Böhmen, tittade just på det eftersom jag söker församlingar runt Prag.
[font=&amp][/font]

Hälsningar
Ulrika

16
Källsjö / SV: Kerstin Eliasdotter från Hulta
« skrivet: 2017-11-26, 14:16 »

Jag får väl svara mej själv:
Har hittat ett mål i Faurås tingsrätt (Dombok Faurås 1760-1761 AIa:35 bild 180), fast jag fick be att få volymen avfotograferad först, där Elias Olofsson i Hulta Källsjö instämt sin dotter Kerstin Eliasdotter och den ogifte torparen Sven Nilsson på Backen under Fagereds prästgård. De bägge tilltalade vidgår gärningen (lägersmålet) men torparen nekar alldeles, att ha ingivit kvinnfolket någon försäkran, att han ville ta henne till äktenskap. Han blir såvitt jag kan förstå tilldömd faderskapet. Enligt domboken är ett piltabarn redan fött och då tinget är den 23 februari 1760 så får man anta att sonen Nils föddes i slutet av 1759 eller i början av 1760.


Jag hoppas att dessa uppgifter kan spridas då jag sett både det ena och det andra i fråga om Nils i olika ättetavlor.


Sven Nilsson på Backen i Fagered gifter sig senare med en Maria Larsdotter (sonen Nils' hustru har samma namn) och får en son Nils som alltså är halvbror med den förste Nils.




17
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-02-24, 18:02 »

Jag tycker att det känns rimligare med den åldern också, att han var kanske 24 år då han gifte sig med Bengta. Men det betyder också att han måste gått som dräng på fler ställen innan. Fast de skriver väl i bästa fall "dr Lars" och då vet man ändå inte.
Hälsningar
Ulrika

18
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-02-23, 21:22 »
Bifogar urklipp

19
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-02-23, 20:06 »

Jag har inte tittat i husförhörslängden innan, men jag tycker allt att det står 79 år.
Hälsningar
Ulrika

20
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-02-23, 18:53 »

Men då skulle han bara varit 16 år vid första giftet. Gifte de sig så tidigt?
För övrigt är jag med på ditt resonemang. Åldersangivelserna är ibland väldigt tveksamma.


Hälsningar
Ulrika

21
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-02-22, 20:58 »

Jisses! Det här blir mer och mer intressant. Hur är vi släkt egentligen?
De frågor du nämner har jag också suttit och bollat med de sista veckorna. Lars som dyker upp som dräng och gifter sig med änkan, det står i mantalslängden men ingen vigselnotis. Ingen födelsenotis för dottern Catrina. Lars flyttar till Tolvsbacka och gifter sig med ännu en änka, ingen vigselnotis där heller.


Lars och Bengtas dotter Inger (eller Ingegerd) gifter sig med Erik Olofsson från Nösslinge, deras son Olof gifter sig med Inger Larsdotter (den yngre) och får dottern Anna som gifter sig med Sven Nilsson i Hakared (son till den Nils som du hjälpt mej att leta efter).
Det var bra att jag fick reda på detta, då behöver ju inte jag också leta.


Hälsningar
Ulrika

22
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-02-22, 17:38 »

Bengta och Lars Månsson är även närvarande när Lars Trulssons och Inger Svensdotters barn föds respektive döps 1745 och 1749.


Det är oerhört svårt att hitta någon tråd i detta som kan föra fram till Lars Trulsson och Ingegerd Nilsdotters ursprung. Man måste nästan ramla över det när man söker annat.


Hälsningar
Ulrika

23
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-02-12, 21:03 »

Hej!
Nu har jag vistats i Grishult, Ullared några veckor och som sidoeffekt (tror jag) löst ett par dopvittnen.
Bängta i Grishult som är vittne vid Truls Nilssons dop 1739, är Bengta Svensdotter bodde ett par år på Toften i Källsjö med sin andre man Lars Månsson och där fick dottern Inger eller Ingierd 1735. Då var bl a Lars i Nedragärde dopvittne.

Jag kollade upp Anna igen som var vittne vid Lars Trulssons dop 1715 och jag tror att det är Bengtas mor Anna Börjesdotter. Hon var född i Svartrå omkring 1672 och gift med Sven Nilsson i Grishult.
Gick tillbaks till dopnotisen 1715 och bläddrade tillbaks till sidan före och ser där att prästen skrev G på två olika sätt (se Gnipe och Gullskinnsgärde). Gick till Ullareds bok och jämförde med en dopnotis för Annas dotter Dorotea född 1715. Det är ju samma präst som skrivit.
Det intressanta är nu: är det ändå i Svartrå som sambandet finns?
Hälsningar
Ulrika


24
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-01-30, 19:08 »

Hmm! Han kan väl inte vara född 1722 heller.
Synd att det gav så lite, men tack för att du gjorde dej besvär. Vi får höras om vi gör några nya fynd, synd att man inte skrev mer frekvent i mantalslängderna var folk kom flyttandes ifrån.
Hälsningar
Ulrika




25
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-01-27, 18:07 »

Tack för tolkningshjälpen! Det där Jborg har jag sett på fler ställen därför var jag osäker på vad det var frågan om. Kolla i samma längd vid Hulta på kommentaren ovanför Kerstins "til Ljungby pg".
För övrigt tycker jag att Nils Svensson borde vara införd som döpt någonstans, det var ju så viktigt med dopet. Fortsätter att söka!
Hälsningar
Ulrika

26
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-01-26, 21:22 »

Hej!
Det här sista var intressant! Fast jag kan inte begripa vad det står efter Sven. I raden under syns det hur tydligt som helst att pigan Karin flyttar till Gödestad. Ibland går det bra att läsa men plötsligt så blir det alldeles tokigt
Jag har också tänkt att det kunde finnas ett faderskapsmål men jag tror inte att dessa finns digitalt utan att man måste åka dit registren finns. I Arkiv Digital finns domböcker för Faurås fram till 1759 sedan från 1827.
När Kerstin får sitt andra barn, med Truls Nilsson är hon inte heller gift, men då står hans namn i födelsenotisen. Kanske var de trolovade eftersom barnet inte står som oäkta?
När Nils Svensson först finns i Hakared (1798-1800) är han 38 år, sedan blir hans födelseår 1760. Senare ändras det till 1754 men det gör hans hustrus också, dessutom blandar prästen om massa andra födelseuppgifter. När han dör 1831 står det att han är 73 år. Därför tror jag mest på 1760 eller plus minus ett år.
Sökte Nils födelse i socknarna längs vägen till Ljungby, men det var kanske fel tänkt.
Jag var också i Nösslinge, Skällinge och Rolfstorp och letade Nils Trulsson, men hittade inget där. Man blir trött i huvudet av att läsa den gamla handstilen!
Hälsningar
Ulrika

27
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-01-25, 21:50 »

Klipp från mantalslängd för Ljungby 1761

28
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-01-25, 21:41 »

Hej!
Tack för alla uppgifter. Jag har undrat över precis de sakerna som du berättar om, för jag är rätt ny på mantalslängderna.
Jo, jag har sett det där om Ljungby, så jag var säker på att hon fött Nils där, men icke! Nu har jag läst mantalslängden också och mycket riktigt hittat henne i Ljungby prästgård. I längden för 1761 står hon i pigkolumnen som amman Kirstin från Fagereds pastorat (och något i kolumnen som jag inte begriper). Ska försöka att bifoga som en fil i ett separat inlägg. I längden för 1762 står det att amman Kirstin flyttar till fadern i Hult, Fagereds socken i Norra Halland.
Nils fick Svensson som efternamn. Sonen hette sedan Sven Nilsson men efter det heter vi Svensson, även jag. Rätt kul att det är så, fast med ett vanligt efternamn.
Kvällen har jag ägnat åt Grishult, men inte hittat något speciellt.
Hälsningar
Ulrika

29
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-01-25, 18:34 »

Hej!
Det vore jättebra om du kunde kolla i registret, jag har lite långt till Halmstad så det är inte så ofta jag är där.
Jag har sökt både Nils och Truls i Hallands Befolkning men den är ju ännu inte komplett. Har också sökt i skivan Födda i Mark. Jag håller med om att Truls inte är särskilt vanligt i dessa trakter, men jag har hittat några till när jag sökt.
Jag är lite förbryllad att de hade folk från Släryd som dopvittnen till Sven född 1720. Likaså att det till Nils Trulssons första barn fanns ett dopvittne (Bengta) från Grishult i Ullared. Det finns en Bengta född i Grishult 1710, hon skulle då vara jämngammal med Nils. Bengta är dotter till Bengt Olofsson och Ingrid Bengtsdotter.


Min farfars farfars far Nils finns det inga uppgifter om innan han dyker upp i mantalslängden i Hulta, Källsjö år 1766 som gossen Nils, tillsammans med gossen Bengt. Länken från honom i Hakared till Hulta var att hans mor bodde hos honom i Hakared. Hans hustrus härkomst är också höljd i dunkel, så jag tänkte att jag skulle få något tips via lite kringforskning om personer som dyker upp runt familjen. Det blir ändå en del intressanta sammanträffanden även om inte av det slag man väntat sej.


Hälsningar
Ulrika


30
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-01-24, 19:27 »

Hej!


Nu har jag en godbit till dej då jag hittat Bouppteckning efter kronofjärdingsman Lars Trulsson och dess hustru Inger Svensdotter uti Nedragärde i Källsjö socken.
Faurås häradsrätt FIIa:17 (1776-1778) Bild 53 / sid 13 (AID: v156412.b53.s13, NAD: SE/LLA/10010)
Som arvtagare nämns sonen Truls, gift och åbo på hemmanet, dottern Inger gift till Rävhall med bonden Nils Olsson, dottern Cicilia, gift med åbon Anders Larsson i Mellomgärde, dottern Christina gift med åbon Bengt Torsson i Näs.
Dessa två sista i Skedeskamma (Karl Gustav) socken.
De barnen har jag inte hunnit kolla vidare, men enl Halland Befolkning är Cecilia döpt 17450313, Christina född 17490105, Truls född 17510728 död 18311020.


Sedan hade jag en tanke som uppstod då jag begrep att det verkligen var Nils som gift sej 1735 med Ingeborg Thomasdotter. Han kallar sej då Nederberg vilket torde betyda att han är soldat. Finns det då inte något sätt att hitta honom i rullorna?


Vad gäller dopvittnet Anna så har jag inte kunnat begripa vad det är för gård hon kommer från. Det slutar ju på hult och då är det bara Barkhult i Källsjö. I Ullared finns flera hult men jag tycker inte att något passar. Nåja, plötsligt kommer man på det.


Min koppling till familjen Truls är att Nils son Truls fick ett barn med Kerstin Eliasdotter i Hult. Den sonen vet jag inte vart han tog vägen men han hade en halvbror, Nils, som blev min farfars farfars far i Hakared, Karl Gustav.
Hälsningar
Ulrika

31
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-01-23, 20:56 »

Hej!
Tack! Detta borde jag kollat, har tidigare hittat kopplingar på det viset.
Har sökt Truls Larsson i Marks härad och tyckte jag hittade en lämplig i Älekulla socken men tyvärr förblev han där.

Hälsningar
Ulrika


32
Källsjö / SV: Truls Larsson
« skrivet: 2017-01-22, 21:30 »

Hej!
Har tyvärr inget svar på din fråga, bara fler frågor. Ditt inlägg hänger ihop lite med mitt då Kerstin Eliasdotter fick en son, Bengt, 1764 med Truls Nilsson. Truls var son till Nils Trulsson som "dyker upp" i mantalslängden för Källsjö i Ängasjö 1735. Då han gifter sig 1739 i Källsjö står han som änkling. Denne Nils kunde/borde vara densamme som du skriver om, sonen Nils född ca 1710.
Min fråga till dej är var du hittat uppgifterna om att Truls Larsson skulle haft med sig två söner, Nils och Lars, till Nedragärde. Jag har själv inte hittat kopplingen mellan Nils Trulsson i Ängasjö och Truls Larsson i Nedragärde.

Hälsningar
Ulrika


33
Källsjö / Kerstin Eliasdotter från Hulta
« skrivet: 2017-01-08, 20:24 »

Kerstin är född 1738 i Hulta, Källsjö och dotter till Elias Olofsson och Cecilia Andersdotter.  1806-1807 dyker hon upp i Hakared, Karl Gustav som änkan/modern till Nils Svensson.
Denne Nils flyttar till Hakared omkring 1784 (då han tillkommer i mantalslängden), han återfinns senare i husförhörslängder med födelseår 1760. Jag försökte hitta sambandet mellan Nils och Kerstin, hittar ingen födelsenotis eller något giftermål mellan Nils och hans hustru Maria Larsdotter född 1761 (hon har senare fått andra födelsedatum som jag kunnat konstatera är fel). Har kollat bouppteckningar och mantalslängder samt Hallands befolkning.
När jag kollar mantalslängder för Källsjö så dyker det upp två pojkar i Hulta 1766, det är Nils och Bengt. Bengt borde vara Kerstins son med Truls Nilsson, Bengt är född 7 juli 1764 i Hulta, fadern Truls dör 24 dec 1764. Nils och Bengt är borta från Hulta 1784. 1786 är även Kerstin borta.
Det skulle vara roligt att hitta framför allt Nils födelsenotis, han var min farfars farfars far.
Hälsningar
Ulrika

34
Fortfarande tacksam för tips! Inga napp i övriga församlingars födelseböcker heller.

35

Hej!
Tack för ditt svar. Jag har tänkt i samma banor som du och kollat födelseboken samt inflyttningsattesterna. Hon kan ha flyttat in ensam eller med sin familj, men det sistnämnda är lätt att missa. Hittade inte heller någon lämplig Melander som kunde vara förälder. Hon hamnar som sagt i Kinnarumma socken och där anges inte födelseort i vigsel eller dödbok. I husförhörslängderna har hon aldrig födelseort angiven, det har inte hennes make heller.
Kanske det är idé att kolla födelseböcker för de andra Göteborgsförsamlingarna? Kom på det nu, så det blir kvällens uppgift.
Hälsningar
Ulrika

36
Domkyrkoförsamlingen (Gustavi) / Johanna Christina Melander
« skrivet: 2016-12-10, 18:40 »

Johanna Christina Melander född 12 oktober 1814 gifter sig 1840 med Johan Lorenz Kopp i Kinnarumma socken, Älvsborgs län. Hon har aldrig någon angiven födelseort, vilket naturligtvis gör mig nyfiken. Därför försökte jag följa henne bakåt. Hon finns i Fässberg som piga hos familjen Lancefield på Åby, dit flyttar hon 1836 från Göteborg.
Jag hittar henne i följande böcker i Göteborgs Domkyrkoförsamling:
Flreg:5 sid 201. Hänvisning till Utflyttning 1836:273, vilket är B:3 sid 273. Då flyttar hon till Fässberg. Hänvisning till Utflyttning 1832:196, vilket är B:3 sid 196 då hon 31 oktober 1832 flyttar till Örgryte, därifrån flyttar hon tillbaka till Göteborg 1835 (Örgryte AI:8 sid 31a)
Hittar henne även i Hfreg:5 sid 405 med hänvisning till AIa:4 sid 254 (personalförteckning), där finns antecknat inflyttning 2/2 1836 och utflyttning 28/10 1836 (då hon flyttar till Fässberg).
Har kollat inflyttningsattesterna för 1836 men där hittar jag ingen, vilket väl beror på att hon måste flyttat in tidigare. Kollade sedan alla attester 1827-1832. Hittar heller inte att hon skulle vara född i församlingen.
Hon bor alltså i Domkyrkoförsamlingen 1832, men hur hittar jag henne före det? Alla tips mottages tacksamt!
Hälsningar Ulrika

37
Torp / Ström, Torp
« skrivet: 2016-10-06, 22:55 »

Min farmor Hedda Adolfina Olsson var född i Ström, Torps socken 1880. Hon berättar att hon och hennes syster Jenny fick gå i skola för guvernanten och postföreståndaren fröken Pilo som var hos patron Andersson på Klefva. De hade bara två barn i skolåldern så då togs andra barn emot. Sedan flyttade fröken Pilo till Stenungsund och Jenny fick följa med som sällskap och hjälp.


1) Jag har hittat Johanna Matilda Pilo född 16/12 1855 i Karlskrona. Hon flyttade till Norum 1891 från Stockholm Magdalena, hon bodde i Norum tills hon 1908 flyttade till Upphärad. Jag kan inte hitta att hon alls bodde på Orust men kanske någon vet mer om fröken Pilo.


2) I farmors album finns en bild på patron Andersson med familj (bifogas), jag skulle gärna veta vilka som är på bilden.


3) Farmors syster Jenny född 2 dec 1877 hade en fästman som hette Lindblad. Jenny dog ung och hann inte gifta sig så därför vet jag inte vem denne fästman var. Finns det någon som vet? Bifogar en bild på honom.

                     


Patron Andersson på Klefva.jpg                               (263.09 kB, 916x1372 - visat 0 gånger.)

Lindblad, Jennys fästman.jpg                               (135.17 kB, 892x1184 - visat 0 gånger.)

38
Karl Johan / Karl Johan
« skrivet: 2016-02-24, 19:27 »
... och Johan Albin åker till N Amerika 7 sept 1885, Karl Johan BI:5 bild 227 nr 375
Allt är löst! Det är jättebra att få så sakkunnig hjälp när man kör fast. Jag var verkligen frustrerad i går kväll. Än en gång, tusen tack!!!!

39
Karl Johan / Karl Johan
« skrivet: 2016-02-24, 18:48 »
Jippii!!!!
Tack för hjälpen, nu kunde jag spåra dem till hfl för Haga AI:10 sid 1803, rad 26-29
Selma Christina åker till Amerika 1888.
Tusen tack Leif för att du satte mej på spåren med det röda krafset.

40
Karl Johan / Karl Johan
« skrivet: 2016-02-24, 18:27 »
Märkligt nog finns Selma Christina med i utflyttningslängden för Karl Johan BI:5 bild 284 rad 498

41
Karl Johan / Karl Johan
« skrivet: 2016-02-24, 18:09 »
Nu, Leif, gick vi om varandra. Jag såg också det där som ser ut som C.f- men jag kan inte förstå det alls. 1880 bor ändå Selma Christina med sin mor. Det är sedan hon försvinner, möjligen kan hon vara död eller ha åkt till Amerika eftersom hon inte dyker upp i 1890 års folkräkning.

42
Karl Johan / Karl Johan
« skrivet: 2016-02-24, 18:04 »
Tack för att ni hjälper mig! Det du skriver Lena, har jag också hittat, men när jag söker vidare så hittar jag ändå inte det jag letar efter: var befann de sig efter 1880 års folkräkning.
 
Leif, du har sett något som jag förbisett, och det var det röda krafset som jag aldrig kunnat härröra till hfl så som du gör. Men... man lär sej hela tiden.
Jo, du har rätt att Anna Britta hette Christensdotter och var änka efter Johan Peter Henriksson, de fyra barnen hette Johansson efter honom. De flyttade till Göteborg vid olika tidpunkter. Dottern Selma Christina har försvunnit mellan 1880 och 1883 tyvärr, henne hade jag hoppats kunna spåra med hjälp av hfl. Johan Albin är sjöman och han verkar också försvinna senare. Carl Hilmer och Lovisa Carolina har jag spårat baklänges från dödboken så de är inte intressanta här.
Vad betyder 3.121 CC som står efter namnen i hfl?

43
Karl Johan / Karl Johan
« skrivet: 2016-02-23, 21:21 »
Inflyttningslängden innehåller tyvärr, i detta fall, ingen hänvisning till hfl. Anna Britta Henriksdotter finns på sid 432 som nr 151 i BI:4, Johan Albin på sid 341 och Selma Kristina på sid 375 som nr 238. Det är de två senare som jag är angelägen om att spåra.De bor hos sin mor 1880 på adress som jag angett ovan. I 1890 års folkräkning som finns på riksarkivet så bor Anna Britta ensam. Jag försökte spåra henne baklänges då jag hittade hennes död 19 april 1909 i Karl Johan 2 2/4 1 men fastnade i Domkyrko dit hon skulle flyttat 20/5 1891 (till 15R23B), det finns ingen hfl. Se Karl Johan AIIa:2 sid 530 rad 2
Jag ville egentligen bara veta hur den adress som angavs vid 1880 års folkräkning skulle tolkas, den verkar så detaljerad men ändå hittar jag inte något.
Tacksam dock för all hjälp.

44
Karl Johan / Karl Johan
« skrivet: 2016-02-23, 18:35 »
Hej!
Har en familj som flyttar från Myckleby 1872-76 (medlemmarna flyttar vid olika tillfällen). Det är Anna Britta Henriksdotter född 6 sept 1828 med barnen Karl Hilmer, Johan Albin, Lovisa Carolina och Selma Christina. Jag hittar dem i inflyttningsboken och senare i 1880 års folkräkning, har lyckats spåra tre av dem vidare men går bet på två, Johan Albin och Selma Christina.  
Min fråga är: i 1880 års folkräkning som jag hittar på riksarkivet står det att de tillhör Karl Johans församling, huset numro 39 & 40 i Stadens 11te rote vid 1ta Långgatan. Det kan tyckas som en enkel uppgift men jag har inte lyckats hitta det i husförhören. Hjälp mig vidare, någon!

45
Nu har jag fått mer information från annat håll. Anna Larsdotter/Svensson från Ullared gifte sej Andersson men hade även två barn med en Dahlberg. Så bägge dessa amerikanskor är ute efter samma Anna. Vad häftigt!
/Ulrika

46
Hej!
Kollade din länk, men jag tror att fler Anna kan vara inblandade. Den Anna som Julie försöker matcha ihop med Anna från Ullared ska ha gift sej med Bror Algot (vilket blev Albert i USA) Andersson. Man blir lite osäker på om det är flera personer eller samma.  
Ulrika

47
Hej!
Jag har Anna i min släkt, hon är tredjekusin till min far. På ancestry fick jag kontakt med en Julie i USA som trodde att min Anna och hennes anmoder Anna ev kunde vara samma person. Då fick jag förnyad energi att söka Annas öde. Verkar vara många som är inblandade i denna Annas öde, för varje mail från Julie så är det någon ny som söker åt henne. Är du också släkt? Eller bara inblandad ändå?
Ulrika

48
Söker all information om Anna Larsdotter född 2 maj 1888 i Ullared, dotter till Lars Svensson och Johanna Christina Bengtsdotter. Jag har hittat henne som emigrant på SS Germanic från Southampton 21 maj 1904 som anländer till New York 31 maj. Hon är i sällskap med Adam och Augusta Svanberg som är boende på 256 St Marcus Ave, Brooklyn, New York. Augusta var född i grannsocknen Källsjö. Annas syster Ester Viktoria född 1898 emigrerar till Amerika 1914 eller 1916, gifter sig med Axel Pearson och henne hittar jag i alla folkräkningar boende i Evanstone, Illinois men inte i några passagerarlistor. Anna hittar jag inte alls efter ankomsten. Hon kan heta Svensson/Swanson också, Ester kallade sej Svensson.
Tacksam för all hjälp
Ulrika Svensson

49
Söker en person som ska ha kommit från Hässleholm, var söker man när det är före 1910?

50
Tjeckien / Tjeckien
« skrivet: 2014-12-29, 18:26 »
Flera här undrar hur man söker släktingar i nuvarande Tjeckien. Jag har en mor som har sina anor i Mähren, i byar som ligger i Tjeckien idag. När man ville gifta sig under den period när denna region lydde under Tredje riket, var man tvungen att bevisa sin härkomst, och det tackar man ju för som släktforskare idag. Jag ville också gärna ha data från mormors och morfars syskon och annat och det var svårare, jag hade namn och lite data som mamma och hennes syster kom ihåg, men det var ändå mycket som fattades. Av en slump kom jag in på Mährisches Landesarchiv Brno. Där finns avfotograferade kyrkböcker, som är uppställda på samma sätt som de svenska. Man måste veta vilken församling man ska leta i, annars är det svårt. Kyrkböckerna är för det mesta på tyska. I arkivet ska finnas samtliga församlingar i Tjeckiska republiken och Österrike.
Adressen är  http://actapublica.eu/
 
http://actapublica.eu/hledej/?akce=zmenaarch&archiv=brno
då kommer du till sökfunktionen utan att passera GÅ
 
Lycka till!
Ulrika

Sidor: [1]