ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Bo Eric Jönsson

Sidor: [1]
1
A-M / SV: Heister (Hester? Häster?), Nils f 1789
« skrivet: 2024-10-30, 18:42 »
Min undran över notering i husförhörslängd där Nils Hesters 2:dra och 3:dje hustru båda står med. Den som skrev har missat att Olu Jönsdotter dog 1821-02-01 då hon födde ett dödfött barn.
Jag har också upptäckt att det finns 2 inscannade böcker för födelse och dop för åren
1810-1859 i Välinge. Dessvärre är innehållet helt olika. Den bok som täcker 1810-1885 har inte fullständiga uppgifter. Endast barnet, dess namn och föräldrarnas namn. I boken för 1810-1859 finns fullständiga uppgifter där även övriga närvarande vid dopet finns med.

I ”rätt” bok fann jag följande om Nils H’s släkt. 1826 när Malte Nilsson döptes var hustrun till
(Jeppa) Löfgren i Wideröra närvarande. Vid kontroll för Löfgren i Wideröra, Ottarp socken, finns ingen (Jeppa). Däremot Trädgårdsmästare Eric Löfgren född i Sönnarslöv med samma födelsedata som Nils Hesters bror.
1827, när Kersti Nilsdotter döptes var Trädgårdsmästare Eric Löfgren Wideröra närvarande likaså Skomakare Jöns Löfgren från Landskrona. Vilken troligen är Nils H’s yngsta bror född 1805.
1837 när Christina Hester döptes var Trädgårdsmästate Eric Löfgren närvarande.

Att det finns två till innehållet helt olika kyrkoböcker för samma händelse, födelse och dop, som täcker samma tidsperiod tycker jag är konstigt. Även att det inte är kommenterat av riksarkivet eller när arkivförteckningen gjordes.

En kommentar till att Trolle-Ljungby poppar upp hela tiden. Det fanns inget Trolle-Ljungby vid aktuell tidsperiod. Slottet fick sitt namn 1830 och församlingen instiftades 1883. Västra Ljungby finns och ligger nordväst om Trolle-Ljungby. Församlingen upphörde och blev en del av den nya församlingen Trolle-Ljungby 1883.


2
A-M / SV: Heister (Hester? Häster?), Nils f 1789
« skrivet: 2024-10-28, 14:56 »
Avgjort! Vid dopet av Nils Hesters dotter Christina, 7 juni 1836, var Eric Löfgren närvarande. Han uppgavs hemmahörande i Bunketofta. Vilket ligger Helsingborgs kommun. Sökte i arkiven och fann Eric Löfgren i Bunketofta, Frillestads församling och även efter flytt i Bårslövs församling. Se bifogade skärmbilder. Hans födelsedata och födelseplats är identiskt med Nils Hesters bror Eric. Vilket avgör identiteten på Nils Hester/Nils Löfgren.
Men måste konstatera att min släkt från min farmors sida måste vara stor. Nils Hester var produktiv. Han fick minst 14 barn med tre hustrur. 3 söner alla födda med namnet Nilsson, 11 döttrar varav 6 fick namnet Nilsdotter och 5 namnet Hester enligt kyrkoböckerna.
Tackar för hjälpen att hamna på rätt spår att hitta Nils Hesters ursprung.

3
A-M / SV: Heister (Hester? Häster?), Nils f 1789
« skrivet: 2024-10-27, 21:17 »
Har tittat i vad jag har av barndop, vigslar och döda, (barn till NH). Det finns inga Löfgren eller någon med koppling utanför det lokala kring Välinge. Alla närvarande fram till 1825 är lokalt boende i Välinge med närliggande byar.
Men efter ditt mail om att Nils och brodern Carl  inte var på bouppteckningen efter Olaus Löfgren. Jag tror helt enkelt att Nils Hester inte är den Nils Löfgren som är son till Olaus L.
Att den Nils Löfgren som är inflyttad till Välinge 1812 är samma som Nils Hester är jag nära 100 % övertygad om. Att denne Nils L är Olaus son tror jag inte. Dels är Olaus son antecknad som död i husförhörslängden, före 1801, från Östra Sönnarslöv. Han blev då inte mer än 10-11 år.
Dels finns många alternativ på födelseort för Nils Hester. I husförhörslängder från Välinge finns ytterligare en födelseort, Västra Ljungby. Se bifogad bild från arkiv.
Där finns vad som för mig är underligt. I Nils Hester hushålla ingår både hustru 2, Olu Jönsdotter och hustru 3, Anna Johansdotter. Mer konstigt är dottern Elina, Olu som mamma, född 8/11 1822. Bara 1,5 månad efter hennes födelse gifter sig Nils H med Anna Johansdotter. Var blev hustru 2 av? Har sökt i Välinge kyrkböcker men att läsa skriften kräver mer än jag kan idag.
Du skrev att även sonen Carl saknades på bouppteckningen. Vet du eller någon var han blev av? I husförhörslängd, 1805 Östra Ljungby, är han överstruken utan kommentar och borta ur rullorna därefter.
Jag har i omgångar med ett par års mellanrum kört fast på Nils Hester/Nils Löfgren kring 1811. Ibland undrar jag om Nils H avsiktligt vill dölja sitt ursprung. Han har underlag för 4-5 olika födelseplatser. Varför? Han borde väl veta var han är född och kunna uppge samma plats alltid. Han behåller sitt knektnamn hela livet. Jag vet inte att det någonstans finns en koppling till östra Skåne i Nils Hester liv efter att han kom till Tånga.




4
A-M / SV: Heister (Hester? Häster?), Nils f 1789
« skrivet: 2024-10-26, 17:22 »
Med en sammanfattning av senaste informationen är min uppfattning att Nils Hester är samma person som Nils Löfgren.

Enligt de olika flyttintyg mm var han född i (Östra) Sönnarslöv, Everöds pastorat. Östra Sönnarslöv var annexförsamling till Everöd vid denna tid. Datum för födseln anges till 1789 den 22 augusti. Jag har inte lyckats hitta någon anteckning i födsel och doplängder. Skriften kräver kunskap, det är snirkligt och ibland konstigt språk med inblandning av latin och ovanliga ord. Däremot finns i husförhörslängd för Sönnarslöv no 53 antecknat en son Nils till Olaus Löfgren och hans hustru Kjerstina. Dock är namnet Nils överstruket och notering ”Död”.
Nu är jag ut på svag is. Denna notering kan enligt mig vara felaktig. Det grundar jag på att i samma anteckning, senaste uppdatering är gjord med en födelse år 1800, finns en dotter, Else. I längderna för död och begravning finns ingen notering, som jag kan hitta, att sonen Nils skulle avlidit fram till 1801. Däremot finns noterat att dotter, Else, dog 1794 endast några dagar efter födelsen. Inget är noterat om detta i husförhörslängden. I husförhörslängden fram till 1801 är Else antecknad som levande. Har den som antecknat dödförklarat fel barn? Bifogar bilder på husförhörslängd och död begravningslängd Sönnarslöv, Everöds pastorat.

5
A-M / SV: Heister (Hester? Häster?), Nils f 1789
« skrivet: 2024-10-25, 15:21 »
Nils Hester och Anna Johansdotter, hans tredje hustru, var min farmors morfar och mormor. De levde i Välinge församling NV Skåne. Deras dotter Botilla Nilsdotter och hennes man Nils Månsson var min farmors föräldrar. De bodde i Allerum i nuvarande Helsingborgs kommun.
Jag har sökt Nils Hesters ursprung och kört fast 1805. Kanske jag har ny information och även att någon kan fylla i hans födelseplats, föräldrar mm.

Vad jag fått fram är att Hester är ett knektnamn och att Nils hette Löfgren före 1811.
I rullorna för Skånska husarregementet, första majorens skvadron anges att Nils Hester tillträdde som indelt husar i rusthåll 75 i byn Tånga, Välinge församling i oktober 1811.
Någon med namnet Nils Hester född 1789 22 augusti finns inte före denna notering i någon arkivhandling jag hittat.
Däremot finns i inflyttningslängden för Välinge noterat att en husar Nils Löfgren född 1789 är inflyttad 1812 från Sönnarslöv och han är född i Göinge.

Att två husarer skulle flyttat till Välinge samtidigt är osannolikt. Att de ene dessutom aldrig funnits tidigare, Nils Hester, och den andre Nils Löfgren för alltid är borta ur arkiven. De har samma födelsedatum.

Från uppgiften i inflyttningslängden att Nils Löfgren kom från Sönnarslöv sökte jag i arkiven. Sönnarslöv ligger mitt i där alla kavalleriregementen hade sin övningsplats. Ljungbyhed, Bonarps hed och Kvidinge hed.

I Kvidinges inscannade kyrkoarkiv finns ett flyttningsintyg för Nils Löfgren. Det är skrivet av prästen i Wittskövle och daterat 31 mars 1811.
Av intyget framgår, vad jag kan läsa, att Nils Löfgren flyttade till Wittskövle 1805 från Efveröd pastorat där han är född 1789. Det står också tydligt att Nils Löfgren får intyg för avflyttning till Tånga.
Redan när prästen skrev intyget måste det varit bestämt att Nils Löfgren skulle bli husar i Tånga.
Var han redan i kavalleriet under tiden i Wittskövle? Var han då i Pommern där alla Skånska kavalleriregemente var förlagda? Prästen kallar Nils Löfgren för ”betjänt” vilket ofta används för en kalfactor i det militära.
Var han i tjänst på slottet då de födde upp hästar till kavalleriet? Finns han i slottsarkiven?

Tiden före 1805, var han föddes, hans föräldrar vet jag inte men vill gärna veta.
Platsen kan kanske flyttintyget leda till. Men Trolle-Ljungby kan uteslutas. Det fanns inte före 1830 då slott och gods fick sitt namn. Församlingen inrättades först 1883.
Men det finns Ljungby, Västra Ljungby och vid Everöd, Lyngby.

I sökning på riksarkivet hittade jag en Nils Löfgren född 1789, i husförhörslängd Everöd, men han är noterad ”död” före 1800. Pappans namn Olaus Löfgren, murare, och mamman Kjetstina.
Vet någon mer om det jag frågar?

Alla uppgifter har jag skärmdumpar av och kan maila till den som är intresserad.

Sidor: [1]