ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mattias Denkert

Sidor: [1]
1
Hällesjö / Hällesjö
« skrivet: 2015-12-03, 11:50 »
Hej!  
 
Jag är mycket intresserad av Karl Göran Erikssons inlägg här från den 29 januari 2014 - angående Stina Göransdotter. Jag skulle gärna vilja forska vidare i detta, då hon är en ana till min flickvän. Jag skulle gärna vilja veta mer om Stinas klammeri med rättvisan, men har ingen erfarenhet av forskning kring häktningar o. dyl. Är därför tacksam för tips kring var jag ska söka.
 
Tack på förhand!
//Mattias

2
Skäfthammar / Skäfthammar
« skrivet: 2015-01-06, 16:47 »
Hej Helena. Tack så mycket för din hjälp. Jag har inte heller hittat honom, men antar att han är son till denne Gregorius - och att han därmed har bott i Skäfthammar som liten. Gäller bara att bekräfta det genom att finna var han verkligen är född.  
 
Med vänlig hälsning
//Mattias

3
Skäfthammar / Skäfthammar
« skrivet: 2014-11-14, 07:00 »
Hej Ulf. Tack så mycket! Jag har dock läst den tråden (och fått ut väldigt mycket av den), men nu sitter jag fast igen. Ibland stöter man ju på namn om man forskar på en trakt där de är ofta förekommande, även om man inte forskar i den specifika släkten, så det var därför jag tänkte att någon här kanske sett just namnet Persian. Min anfader Petter (som även nämns i tråden du länkat till) anges ju vara född där, så rimligtvis har han åtminstone vistats där under någon period av sitt liv.  
 
Med vänlig hälsning
//Mattias

4
Skäfthammar / Skäfthammar
« skrivet: 2014-11-13, 15:52 »
Hej!
Jag har en fråga angående en Petter Persian. Enligt husförhörslängden Rådmansö AI:2, sida 124, är han född i Skäfthammar år 1697. I födelseboken för Skäfthammar nämnt år kan jag dock inte hitta honom (och inte heller närliggande år). Jag har dock läst här på Anbytarforum att en Gregorius Persian bodde i Skäfthammar i början av 1700-talet - och det ovanliga namnet tyder förstås på att de är släkt.  
 
Min fråga är: finns det någon som forskat mycket i trakterna i och kring Skäfthammar som stött på namnet Persian. Jag är intresserad av all information, då detta är mina anfäder som jag haft svårt att hitta särskilt mycket kring själv.  
 
Tack på förhand!
//Mattias

5
Brasilien / Äldre inlägg (arkiv) till 18 februari, 2015
« skrivet: 2014-10-24, 21:11 »
Hej!
 
Jag ställde en fråga här på forumet för något år sedan, men då var det inte så hög aktivitet här. Jag testar igen nu när det verkar vara lite mer fart.  
 
Frågan gäller min farfars farfars bror Gustaf Denckert och hans hustru Emma Denckert (född Norman) som emigrerade från Sundsvall den 18 juni 1891. Den 26 juni gick fartyget från Hamburg till Rio.  
 
Nu undrar jag vad som hände sedan och om någon antingen kan besvara något mer eller hjälpa mig med hur jag kan ta reda på det. Gustaf ska ha tagit sig till en stad som heter Ijui i södra Brasilien, men där står han noterad som ensamstående (så var tog Emma vägen). Båda återkommer enligt husförhörslängderna till Sundsvall år 1893.  
 
All information om vad som hände dem i Brasilien tas tacksamt emot!  
 
//Mattias

6
Hovförsamlingen / Hovförsamlingen
« skrivet: 2014-07-19, 10:30 »
Hej!
 
Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa mitt huvudbry, men hoppas på hjälp från någon klok människa.
 
Jag har en ana som gäckat mig en längre tid; hennes namn är Greta Stina Denckert, född i Överenhörna 1772 och inflyttad till Stockholm på 1780-talet.
 
De konkreta spår jag har efter henne är i Maria Magdalena CIb:3, sida 157, då hon föder en oäkta son. In alles har jag funnit fyra oäkta söner mellan 1794 och 1812, men då husförhörslängder saknas för aktuell period kommer jag inte vidare.
 
Igår fann jag så, av en slump, en dödboksanteckning på en Margareta Christina Denchardt i Hovförsamlingen 1824 (Hovförsamlingen F:1, bild 160). Åldern stämmer så när som på två år (och det har stått fel tidigare), men jag lyckas inte bekräfta att det rör sig om rätt person. Hon finns nämligen inte med i husförhörslängderna.
 
Har någon några idéer om var man skulle kunna fortsätta leta för att få veta mer om denna Margareta Christina Denchardts ursprung och kunna bekräfta/dementera att det rör sig om min ana? Tacksam för alla teorier/idéer!

7
Ekerö / Ekerö
« skrivet: 2014-06-16, 12:33 »
Hej.  
 
Jag undrar om någon vet om huruvida det går att finna mantalslängder för Ekerö för år 1789/1790.
 
Jag har en ana som jag misstänker har avlidit på Ekerö den 28 november 1790 (Ekerö FI:1, bild 118). Yrket och ursprunget stämmer och åldern stämmer hyggligt om än inte på året. Men där min ana hette Johan Peter Dencker kallas den här personen Johan Lencke. Jag är nu ute efter någon annan källa, men det finns inga husförhörslängder för Ekerö för aktuella år.  
 
Tack på förhand!

8
Veckholm / Veckholm
« skrivet: 2014-06-16, 11:00 »
Hej!
 
Min ana Maria Elisabeth Lillqvist ska enligt alla tillgängliga husförhörslängder vara född i Veckholm, men problemet är att jag inte finner henne där.  
 
Maria Elisabeth gifter sig med Johan Petter Denker i Överenhörna år 1772. I Överenhörna noteras hon som född i Veckholm 1752, så även i Låssa, dit familjen flyttar ett par år senare.  
 
När de sedan bor i just Veckholm mellan cirka 1776-1780 står hon också noterad som född där. Intressant är att hon just här, i både husförhörslängder och födelseböcker (t.ex. Veckholm C:2, bild 166 och Veckholm AI:2 sida 122) benämns Maria Elisabeth Andersdotter: här sägs hon också vara född ett år senare, 1753. Problemet är att jag inte finner henne i födelseböcker för varken 1752, 1753 eller närliggande år.  
 
Finns det någon som känner till några Veckholmsbor med efternamnet Lillqvist (t.ex. Anders Lillqvist) eller som på annat sätt vet någonting om Maria Elisabeths ursprung? Jag är tacksam för all hjälp.  
 
Ha det bra!
 
Med vänlig hälsning
//Mattias Denkert

9
Tack Ulla! Det här hjälper mig förhoppningsvis en hel del. Jag hade tappat bort Greta
i Maria Magdalena, men nu vet jag åtminstone var hon tar vägen därefter.
 
Alexander Ferdinand har jag koll på. Han är också son till Greta Stina, född 1812 - men honom har jag lyckats spåra upp tidigare - även om jag har ett glapp på några år mellan 1812-1826.
 
Än en gång - tack!

10
Maria Magdalena / Äldre inlägg (arkiv) till 07 juni, 2014
« skrivet: 2014-06-05, 22:35 »
Hej. Ett långskott, men då det finns så många duktiga personer här så chansar jag och ser om någon har koll.  
 
Jag söker egentligen efter två personer: den ena är Greta Stina Denckert (Denkert), född i Överenhörna den 20 oktober 1772 (Överenhörna CI:2, bild 74). Mitt sista spår av henne är i Maria Magdalena den 21 augusti 1812, då hon föder sin yngsta son Alexander Ferdinand (Maria Magdalena CIb:3, sida 157). Hon finns inte i registren för någon utflyttningslängd eller vigselbok och jag har gått igenom dödboken fram till 1832 utan resultat. 1832 dör nämligen hennes bror och i hans bouppteckning nämns hon inte som arvinge, däremot hans andra då levande syskon.  
 
Den andra personen är hennes son Gustaf Wilhelm Denckert, född i Maria Magdalena den 12 juli 1809 (Maria Magdalena CIb:3, sida 89). Därefter lyckas jag aldrig hitta honom igen, men han står som dopvittne på ett dop hos sin kusin i Härnösand 1838, varför jag antar att han lever då (det kan dock vara en namnförväxling med brodern, då han i dopboken kallas för Gustaf Wilhelm Ferdinand, men hursomhelst hittar jag inte heller honom i dödboken).  
 
Är det någon som har någon susning om var någon av de här två kan ha tagit vägen? Kan de ha flyttat utan att det skrivits in? Båda de andra sönerna, Johan Daniel Denckert och nämnde Alexander Ferdinand dyker så småningom upp igen i Visby respektive Klara, men det har inte gått att spåra dem bakåt. Jag är tacksam för alla tips och all hjälp jag kan få.  
 
Tack på förhand!
 
Med vänlig hälsning
//Mattias Denkert

11
Sundsvall / Äldre inlägg (arkiv) till 01 januari, 2015
« skrivet: 2014-05-05, 11:48 »
Har fått napp nu! Det blev en del pusslande i Lantmäteriets gamla kartor. Tydligen låg gården nummer 180 ganska precis där trappen till Hedbergska skolans huvudentré ligger idag. Spännande! Undrar om det kan finnas några fotografier från tiden innan skolan byggdes (1886).

12
Sundsvall / Äldre inlägg (arkiv) till 01 januari, 2015
« skrivet: 2014-05-01, 17:00 »
Tack för tipset Georg. Har kikat där en del och de har en del kartor från den aktuella tiden - men tyvärr ingen där kvarteren (vad jag kan se) är utmärkta.

13
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Persian
« skrivet: 2014-04-29, 17:53 »
Provar att väcka den här tråden till liv igen.
 
Även jag är ättling till denne Per Gregor Persian som Håkan nämner överst i tråden. Med största sannolikhet är han son till nämnde trädgårdsmästare Johan Petter Persian och dennes första hustru Brita Pehrsdotter Åberg (paret finns i vigselboken Jakob och Johannes EII:2, sida 273). År 1775 finns paret i Galtström, där de får en dödfödd dotter (Galtström C:I sida 296).  
 
Johan Petter m. hustru finns sedan i åtskilliga mantalslängder från 1700-talets slut, men först år 1796 dyker det upp en son (Västernorrlands läns landskontor EIII:34, sida 1169). Eftersom mindre (icke-skattskyldiga) barn inte registrerades i längderna är det en trolig gissning att det är Per Gregor Persian det rör sig om - men 100% säker kan man förstås inte vara.  
 
Däremot tycks namnet Gregor (alternativt Gregorius) vara ett vanligt namn i släkten Persian, då jag stött på många personer som hetat det, så att klockaren i Alunda skulle vara Johan Petters far är inte alls självklart. Jag jobbar på att finna honom innan han dyker upp i Jakob och Johannes församling, men hittills har jag inte hittat något av värde.

14
Sundsvall / Äldre inlägg (arkiv) till 01 januari, 2015
« skrivet: 2014-04-28, 19:10 »
Hej!  
 
Jag funderar över om någon har koll på gamla Sundsvall och var kvarteren var belägna.  
 
Jag har en släkting som år 1818 bodde i fjärde kvarteret på gården nummer 180, men har ingen aning om var detta är. Förhoppningsvis finns folk här som har bättre koll på detta än jag.  
 
Tack på förhand!
 
//Mattias

15
Denker / Dencker / Denker / Dencker
« skrivet: 2014-04-15, 16:23 »
Hej!
 
Min anfader Johan Hindrick Denker var född i Tyskland cirka 1700 och kom till Överenhörna utanför Södertälje i mitten av 1700-talet. Han får en son där 1743 enligt Överenhörna C:1, sida 59, men finns där även några år tidigare enligt mantalslängder.  
 
När han kommer till Överenhörna är han dock redan gift med Margareta Söderberg (Hansdotter), född på för mig okänd ort år 1705. Därför antar jag att Överenhörna inte var hans första vistelseort i Sverige.  
 
Johan Hindrick arbetade som tegelslagare, vilket jag också gissar är anledningen till att han flyttade till Sverige, men det är en ren gissning. Han förekommer bland annat i Överenhörna AI:1, sida 52 - det är också där födelseåret 1700 samt födelseland Tyskland nämns.
 
Är det någon som vet någonting om Johan Hindrick och/eller hans hustru? Finns det något släktskap med Denckergrenen i södra Sverige? Tacksam för all hjälp.

16
Överenhörna / Överenhörna
« skrivet: 2014-03-26, 19:19 »
Oj! Många måste ha dött relativt unga med tanke på att det som sagt bara är AG och Maria Charlotta som nämns i bouppteckning i början på 1830-talet. Jag får lägga några timmar på att kolla upp deras liv och leverne. Kul!

17
Överenhörna / Överenhörna
« skrivet: 2014-03-26, 17:39 »
Aha! Se där! Alla uppgifter jag sett i böcker står det 1785, men i och med att båda föräldrarna dör när Anders Gustaf fortfarande är liten är det väl lätt att det blandas ihop.  
 
Fantastiskt stort tack för hjälpen. Jag har ägnat åtskilliga timmar åt att försöka spåra Anders Gustaf från alla håll, men fastnade i Överenhörna. Det här är ett stort genombrott.

18
Överenhörna / Överenhörna
« skrivet: 2014-03-26, 16:51 »
Hej Maud!
 
Det här är väldigt intressanta uppgifter för mig.  
 
Jan Hindrich (senare troligen Johan Henrik) är enligt bouppteckningen äldre bror till Anders Gustaf, som ska vara född 1785 - oklart var dock. Han finns med i Överenhörnas husförhörsbok Al:3, på sida 43 - detta år efter den förmodade moderns död - och hamnar så småningom i Härnösand, där han tidigast finns med i vigselboken CI:2, sida 17.
 
Enligt Johan Henrics bouppteckning från 1831 är dock enda syskon Anders Gustaf och Maria Charlotta, varför de andra troligen avlidit tidigare.  
 
Jag tror, tvärtemot dig, att Carl Petter också är en bror till dessa, då Maria hette Lillqvist i efternamn. Så det bör alltså stämma rätt bra. Frågan är bara var Anders Gustaf är född och vad som händer honom mellan att han lämnar Överenhörna till dess att han kommer till Härnösand.
 
Detta var verkligen till stor hjälp för mig. Du ska ha stort tack för detta! Säg till om du behöver fler uppgifter av mig/om jag kan vara behjälplig på något sätt.

19
Överenhörna / Överenhörna
« skrivet: 2014-03-25, 08:47 »
Hej!
 
Jag söker information om en Johan Petter Dencker, född i Överenhörna 24 april 1747. Hans änka, Maria Elisabeth Dencker (Dänker) återkommer så småningom till socknen, troligen efter makens död, och föder en dotter, Maria Charlotta den 15 januari 1891 (bara månaden innan sin död).  
 
Det jag undrar över är var Johan Petter bor efter att han lämnat Överenhörna. Det sista spåret jag har efter honom är i husförhörsboken AI:1, där han återfinns på sidan 23. Enligt mina uppgifter bör han ha fått två söner efter flytten till annan ort, men jag försöker få detta bekräftat. En av dessa, Anders Gustaf, ska nämligen vara min farfars farfars morfars far.  
 
Tacksam för all hjälp!
 
//Mattias

20
Brasilien / Äldre inlägg (arkiv) till 18 februari, 2015
« skrivet: 2013-10-03, 23:03 »
Hej.  
 
Jag söker information om min släkting Gustaf Ludvig Denckert (född 20 juni 1866 i Sundsvall) och hans hustru Emma Denckert (född 20 augusti 1866 i Grundsunda som Emma Norman). De åkte med fartyget Paranagua från Hamburg till Rio den 26 juni 1891. Jag tror mig också veta att Gustaf så småningom kom till Ijui (ser dock inga spår av Emma där).  
 
Finns det något sätt som jag kan ta reda på hur Gustaf kom till Ijui och var Emma kan ha tagit vägen? Paret återvände så småningom till Sverige, då båda finns skrivna i Sundsvall igen i mitten av 1890-talet.
 
Tacksam för hjälp!

Sidor: [1]