ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Johan Boström

Sidor: [1]
1
Sköllersta / SV: Sköllersta ryttare 1690 talet
« skrivet: 2021-02-09, 22:42 »
Hej, fortfarande imponerad över dina svar. Jag utgår från Örebro Nicolai 1693 den 6 oktober, där anteckning om Lars Andersson Skruks barn döps till Anders. Bild 10 sida 42. Jag utgår från att hans namn är Skruk, även om andra tolkningar framförts. I S. Skrukes mantalslängd för året finns Lars Skruk, som inte bor på gården men väl hans hustru. Hustruns namn framgår alltså inte i vare sig av mantalslängden eller i dopboken. Ifall detta resonemang stämmer är han en Andersson.  F.ö. samma märkliga sätt att anteckna dop, med utelämnande av modern, finns på andra ställen i Sköllersta. Månne det är specifikt för ryttare? 

2
Sköllersta / SV: Sköllersta ryttare 1690 talet
« skrivet: 2021-02-07, 22:20 »
Wow, tack så jättemycket. Du har rätt, jag gav fel årtal. Det skall vara 1687 och han finns i Asker, Mellösa. Jag har också hittat honom i Mantalslängderna 1691 för Skruke, därav misstaget. I Jordeboken finns anteckningen om Styltenhielm. Jag förmodar att du har lokalkännedom, eftersom du känner till rotens namn. I Mantalslängderna finns han som ryttare för Skruke 1693 bild 22/sida 1244 , men jag är osäker på vad det är för bokstav före namnet. Är det Ö för Övre Skruke eller S för södra? Den person som finns belagd i Mantalslängderna är Lars Andersson Skruke, som är antecknad i Örebro Nicolai som far till min förfader Anders Witting, som red för Vittvång i Ånsta fr.o.m  1717 framåt. Han är far till vår urfader Petter Boström, född på Boängen gård i Gällersta, där familjen bodde. Jag är intresserad av Anders Wallman, eftersom han finns i Mantalslängderna 1691 i S. Skruke jämte Lars och Olof Andersson. Jag tror således att Wallman är far till Lars och Olof, alltså en kandidat till den äldsta Boströmaren hittills.
Namnet Wallman som säkert är ett ryttarnamn tyder på att han först har ridit kanske för Vallby, Stora Mellösa? Nu tänker jag försöka utreda varifrån herrarna är hemma.

3
Sköllersta / SV: Sköllersta ryttare 1690 talet
« skrivet: 2021-02-05, 12:44 »
Tack Bertil, jag kollade upp detta men hittade inte vad jag sökte där. Den jag söker är ryttaren Anders Wallman för Skruke, som senare 1691 finns i Styltenhielms kompani rote #63. Före detta år hittar jag honom inte, fast han torde ha 2 vuxna söner.

4
Sköllersta / SV: Sköllersta ryttare 1690 talet
« skrivet: 2021-02-01, 16:17 »
Tack så mycket. Jag skall börja med den här utgångspunkten.


Hälsn.


Johan





5
Sköllersta / Sköllersta ryttare 1690 talet
« skrivet: 2021-01-31, 00:09 »
Hej,


Känner någon till vilket regemente de indelta ryttarna fån Sköllersta 1690- tillhörde?
[/size]
[/size]H: Johan




6
Örebro / SV: Läshjälp Örebro Nicolai
« skrivet: 2020-03-25, 21:24 »
Hej Maud, detta var både överraskande och förbryllande. Det visar på något tyskt påbrå eller? Är den sista bokstaven endast ett enkelt z eller ett dubbel s enligt tysk modell? Och varför finns inte hustrun angiven? Är hon kanske död i barnsäng eller finns det något som tyder på att barnet är utomäktenskapligt ? Tack hur som helst för snabbt svar.


H: Johan





 

7
Örebro / Läshjälp Örebro Nicolai
« skrivet: 2020-03-25, 20:06 »
Hej, jag har svårigheter med att tyda en anteckning i Örebo Nikolai Födelse- och dopbok C2 1693-1741 bild 10/sid 42 nere. Texten gäller Lars Anderssons barn Anders, som föddes den 8 oktober. Efter namnet Lars Andersson finns ett ord och en krumelur som jag inte förstår. Det verkar som om barnets mor inte omnämns. Vad står det? 


Hälsningar


Johan Boström
Helsingfors, Finland


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0001153_00010

8
Jag undrar vad det betyder att prästen i dopboken för år 1694 inte antecknat barnets mor men nog fadern och faddrarna. Vad indikerar detta? Har modern dött i barnsäng eller är föräldrarna ogifta? Vet någon om bruket så tidigt som 1600-talet? H: Johan

9
Skattelängder / Frälse (frelse)
« skrivet: 2014-01-09, 23:42 »
Hej:
 
I mantalslängderna för Sköllersta socken i Närke under åren 1642-1645 är de mantalsförda uppdelade först i en allmän del och efter detta en särskild grupp under rubriken Frelse. De bönder som uppräknas här har samma data som skattebönderna i början av förteckningen. Känner någon till vad för slags status dessa frelsebönder har i socknen? Om de brukar jorden åt en adelsman skall de väl skatta åt honom. Är de kanhända skattefria själva eller åtnjuter de någon form av avvikande skattestatus? I jordeboken för 1642 är de två jag känner till antecknade som innehavare av ½-skattehemman. De borde således vara bland vanliga skattebönder i början av förteckningen.  
 
Kan det vara så att de fullgör rusttjänst och därför kallas 'frelse' på den grunden?
 
Tacksam för synpunkter, hälsningar,
 
Johan Boström

10
Sköllersta / Sköllersta
« skrivet: 2013-07-02, 13:05 »
Hej Ingegerd Carlsson,
 
jag simmar i samma vatten, dvs. forskar i Sköllerstas 1600-tal. Du undrar vem Lars Esbjörnsson är. Jag har sannolikt hittat honom (eller hans namne) i Sköllersta mantalslängd på gården Nedre Skruke. Han dyker upp 1672 och finns där ännu 1683. Anders Larsson kommer samtidigt till gården. På gården finns även Olof Larsson (Uhr), Jöns Larsson, Olof Larsson i Mellangård, Pehr Larsson samt en Mäster Anders, som är skräddare. Senare bekräftas att där också bor en Anders Larsson, som kan men behöver inte vara skräddaren. Lars Esbjörnsson är löjtnant och hans namn stavas också Ässbiornsson.  
 
Jag forskar i Lars Andersson Skruke, som tydligen bor i Örebro ca. 1690-. Jag har anledning att tro att vi härstammar fån honom. Han kan vara son till denne Anders Larsson på gården Nedre Skruke i Sköllersta.  
 
Skruke är ett rusthåll och finns i generalmönsterrullorna under rote nr 60 i Östra Närkes kompani i Livregementet till häst.
 
Känner du till något om denna koppling?
 
mvh, Johan Boström, Helsingfors, Finland

Sidor: [1]