ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Henrik Lindahl

Sidor: [1]
1
Holst / Holst
« skrivet: 2014-07-06, 12:33 »
Jag har bland mina anor en kvartermästare, senare löjtnant Anders Holst/Holtz. Han är bosatt i Stora Mellby under första halvan av 1700-talet.  
 
Han är den 27 maj 1707 gift med Christina Grotte (Mellby C:1 p.263), i dennes äktenskap nr 2. Hon var i första äktenskapet gift med en Gustav Papegoja.  
 
Paret får ett antal barn i Stora Mellby av vilka jag hittar åtminstone tre i födelseboken: Christina (f. 1723), Friedrich (f. 1724) och Peter (f. 1728) (den sistnämnde min ana).
 
Anders Holst var kvartersmästare/löjtnant i Västgöta Tremännings Kavalleriregemente.
 
Är det någon som känner igen dessa uppgifter och har ytterligare information kring Anders Holst/Holtz, i all synnerhet kring hans bakgrund och föräldrar.

2
Grotte / Grotte
« skrivet: 2014-07-06, 11:00 »
Jag har bland mina anor Christina Grotte (på ett ställe skrivs hon Anna Christina) i Stora Mellby, gift i andra äktenskapet den 28/5 1707 (Mellby C:1 p.263) med löjtnanten Anders Holst/Holtz vid Västgöta tremännings kavalleriregemente (min anfader) och i första äktenskapet med Gustav Papegoja.  
 
I andra äktenskapet har hon bl.a. barnen Christina (f. 1723), Friedrich (f. 1724), Peter (f. 1728) (alla i Mellby C:1). Gissningsvis finns fler barn tidigare.  
 
Christina Grotte dör i Stora Mellby 1740, begravd den 26 oktober (Mellby C:1, p. 279). Enligt dödboken bör hon varit född 1688.
 
Bland faddrarna till Christina Grottes barn återfinns (1723) korpralen Lars Grotte och dennes broder Erik Grotte, vilka väl skulle kunna vara syskon eller kusiner till Kristina.  
 
Min fråga är främst om någon (kanske efter tidigare diskussion) har uppgifter kring föräldrarna till denna (Anna) Kristina Grotte. Jag har sett nätuppifterna där de nämns som Erik Andersson Grotte från Västra Tunhem och hans hustru Katarina Cloot. Det finns dock inget källmaterial angivet där.  
 
Tacksam för hjälp.

3
Levin / Levin
« skrivet: 2013-01-06, 18:50 »
Hej,
 
Det var ingen lätt sak med skriften.  
 
Jag var hela tiden inne på att namnet inleddes med B. Efter att jämfört med hur vår präst skriver Södra Ström (i Silbodal) på s. 417. Så är jag böjd att hålla med om att det väl kan vara St i början. St..dalen.

4
Levin / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2013
« skrivet: 2013-01-06, 12:05 »
Hej,
 
Tittade vidare i domböckerna för året innan Anders Jonsson dyker upp i Lian.
 
Bland uppbuden 1698 finns hans köp av Lian, sidorna 414, 426 och 444 i domboken AIa:1b för Nordmark.
Volymen är vattenskadad (tycks det) och vissa av uppbuden är svårlästa.  
 
Sid 414 är tydligast. Där står ungefärligen under uppbuden: 1/4 i hela hemmanet Lyan uti Sillbodals socken för Anders Jonsson i Brundalen (???)för 47/.  
 
Uppbudet i fråga tycks stå under rubriken Töcksmark, men jag är lite osäker på rubriksättningen.  
 
Om någon är bättre på att tyda vad det står så kanske hela texten kan klarna, särskilt då Anders Jonssons boställe, Brundalen (på sidan 444 ser det mer ut som Brenäs) eller vad det nu står.  
 
Ytterligare en pusselbit kanske.

5
Levin / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2013
« skrivet: 2013-01-05, 14:19 »
Hej Ing-Marie och Paul,
 
Ni som tittar på mantalslängderna för Lian. Under vilka år står Anders Jonssons namn i längderna. När syns han först?
 
Tack för intressanta inägg.

6
Levin / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2013
« skrivet: 2013-01-04, 11:45 »
Tack för svaren Ing-Marie och Paul,
 
Det tycks ju verka som om flera saker faller på rätt plats genom namnet Anders Jonson.
 
Om man utgår från att dessa uppgifter är riktiga och således syskonkonskaran Anders,Erik, Nils, Sven Levin är barn till denne Anders Jonsson och hans hustru Maria Andersdotter så ställer det, som ni säger, saker i ett nytt ljus. Men, som Paul är inne på, inte mindre intressant.  
 
Levin-familjen i Lian finns onekligen anledning att försöka utreda vidare. Det ter finns flera indikationer på att det inte är en helt vanlig allmogefamilj. Det som drar intresset till sig är bland annat yrkesvalen. Vi har i samma syskonskara två gränsridare eller tullnärer (tullskrivare står det på dett ställe om Nils) och en sergeant (fd låt vara). Om man sedan tittar på deras barn finns det en spridning av halvt tjänstemannamässiga eller kyrkliga professioner. Ett antal av döttrarna till bröderna gifter sig också med någon form av statstjänstemän. Denna anstrykning av skrivande arbeten tyder på någon form av utbildad tradition i släken, om än, i dessa generationer, på lägre nivå. Om man sedan ser på födelsenotiserna för åtminstone Nils barn så är faddrarna inte tagna ur den rena allmogen utan bland kyrklig förvaltning och på kvinnosidan bärs barnen oftast fram av madame något. Anders Jonsson slutligen står i Nils Levins dödsnotis som danneman. Inget udda normalt och skulle endast kunna syfta på en redlig bonde. Men om man tittar på hur prästen i Eda under de kringliggande tio åren skrivit i dödnotiserna så har han använt detta epitet bara ett par udda gånger. De flesta bönder skriver han ingenting på. Av någon anledning gör han en medveten distinktion av Anders Jonsson.  
 
Sammantaget så leder det tanken till att tro att Levinarna från Lian har en annan bakgrund än den rent allmogeliga. Hade man sett uppgifterna för första gången skulle det spontant varit logiskt att tro att det fanns tex någon prästtradition bakåt. Om det är så och om detta kunde vara Molithaeus är en ren spekulation men en intressant sådan.  
 
Det intressanta nu är snarast att se om det går att komma bakåt. En nyckel skulle väl kunna vara förhållandet till gården Lian. Hur har den kommit i Levinarnas besittning och när. Är det arv, köp?
Det hade varit mycket intressant att hitta information kring detta (kanske i domböckernas uppbud). Har någon spårat något i denna del? Som sagt även, vem är Maria Andersdotter?
 
Vänliga hälsningar,
 
Henrik Lindahl

7
Eda / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-09-24
« skrivet: 2012-12-30, 13:36 »
Hej,
 
Jag har lagt in ett inlägg/fråga på diskussionsforumet om släkten Levin. Frågan avser tullnären Nils Levin i Eda, född 1700. Kika gärna där om namnet känns igen.  
 
Henrik Lindahl

8
Levin / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2013
« skrivet: 2012-12-30, 13:29 »
Hej,
 
Här kommer ytterligare ett inlägg/fråga avseende släkten Levin i Värmland, Eda.  
 
Jag har, som många andra, tittat runt bland all den nätinfo som finna avseende Levinarna i Silbodal, vilka skulle ha sin eventuella härkomst från Matias Molteus.  
 
På denna linje finns, i de flesta uppteckningar jag sett, en Nils Levin i Eda. Gränsridare eller tullär, född 1700 och gift med Maret Håkansdotter från Nolby i Eda.  
 
Denne är bland mina anfäder och jag finner mycket riktigt honom och hans son Anders Levin, klockare i Eda, i kyrkböckerna.  
 
Åter i källor presenterade på nätet står Nils Levin som son till Anders Levin i Lian, Solbodal. Han också skulle också vara en av de bröder Levin som nämns i domboken för Nordmarks häradsrätt 1728 i samband med fastighetsöverlåtelse av delar i Lian.
 
När man tittar på anteckningen om Nils Levin i dödsboken för Eda 1760. Står han dock som son till dannemannen Anders Jonsson och Maria Andersdotter. Moderns namn verkar stämma med övriga källor. Faderns namn borde rimligen dock varit Anders Andersson eller Anders Levin. Har någon tittat på samma uppgifter eller har någon ytterligare information/förklaring till hur det ligger till kring detta? Kan det vara en enkel felskrivning eller vem är annars Anders Jonsson?
 
Det kan nämnas i sammanhanget att Nils Levins barn, likasom hans son Anders barn, alla har namn som återkommer inom Levin-släkten.  
 
Tacksam för ytterligare information.
 
Henrik Lindahl

9
Stenkyrka / Äldre inlägg (arkiv) till 12 augusti, 2007
« skrivet: 2007-05-26, 17:01 »
Hej,
 
När jag tittade på runt på några privata hemsidor på internet hittade jag en koppling bakåt i tiden från en för mig tidigare känd ana, Sigrid Jakobsdotter från Aröd, gift med Arne Olsson i Häggvall.
 
Enligt tidigare uppgifter skulle hennes föräldrar vara Jakob Nilsson i Åseby och en Reersdotter med okänt förnamn.
 
De uppgifter jag av en händelse nu stötte på sätter denna Reersdotter som dotter till en Reer Torstensson (d. efter 1663) i Aröd. Denne i sin tur son till en Torsten Reersson, son till Reer, son till Torbjörn Esgersson, son till Esger Torbjörnsson och Ingrid Siggesdotter till Forstena, dessa senare vigda 1418.
 
Finns det någon som känner igen denna koppling och vad det finns för eventuellt källstöd för den.
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

10
Fullestad / Fullestad
« skrivet: 2006-05-21, 12:35 »
Hej,
 
Jag har bland mina anor en Katarina Karlsdotter, enligt hsfh född 8 januari 1825 i Fullestad. Senare gift i Långared. Är det någon som känner igen denna person och känner till något om hennes föräldrar, etc.
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

11
Holst / Äldre inlägg (arkiv) till 10 maj, 2012
« skrivet: 2006-04-24, 11:07 »
Hej,
 
Jag vill gärna återuppta en fråga som jag hade uppe för några år sedan och omformulera den något.
 
Är det något som känner till något alls om den trumpetare Johannes Holst vid Bohusläns Dragonregemente som 1786 gifte sig med en Anna Katarina Wessel i Västerlanda och sedemera flyttade till Lyse och förmodligen även är samma person som 1786, strax före sitt äktenskap med ovannämnda Wessel, blev far till ett barn Johannes i Orrevik, Herrestad.
 
Minsta information vore av intresse.

12
Örby / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-06-24
« skrivet: 2006-04-23, 13:44 »
Hej,
 
Jag har bland mina anor en Per Andersson i Björsgården, Örby, född troligen 1/1 1753. Gift med en Anna Olofsdotter, född 1/4 1796. Jag har inte födelseort men Per innehar och bor på Björsgården varför jag förmodar att någon av parterna stammar därifrån. I husförhör på 1820-talet står Per som f.d. nämndeman.
 
Är det någon som känner till dessa personer och känner till något om deras bakgrund? Har någon forskat i släkterna på Björsgården?

13
Skephult / Äldre inlägg (arkiv) till 09 januari, 2011
« skrivet: 2006-04-22, 17:17 »
Hej,
 
Jag har bland mina anor en Maria Hansdotter, född 16/12 1718 i Dängevik, Skepphult. Fadern står i födelseboken endast som Hans, modern heter Britta Persdotter. Finns det någon som vet mer om dessa personer?
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

14
Herrestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-05-02
« skrivet: 2006-04-22, 13:19 »
Hej,
 
Jag har bland mina anor en Erik Olofsson (född c. 1751) och dennes hustru Margareta Ingorsdotter/Ingemarsdotter (född c. 1752). Erik Olofsson innehade Herrestad Sörgård under senare delen av 1700-talet (från 1778 säger bouppteckningen). Paret gifte sig i Herrestad 1773 och då står Erik som kommande från Herrestad och Margareta från Rörvik.  
 
Är det någon som känner igen dessa uppgifter och vet något om de bägge makarnas ursprung. Vad gäller Erik har jag en misstanke om att han kan vara den Erik Olofsson som föds i Källdal, Herrestad 1751, kan detta stämma?
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

15
Lidbom / Liedbom / Lidbom / Liedbom
« skrivet: 2006-04-19, 12:49 »
Hej,
 
Jag har en person Nilken/Nilsche Lidbom i Herrestad, Bohuslän. Förmodligen född i mitten av 1700-talet, gift med en Henrik Hansson 1777, får en son Johannes med trumpetaren Johannes Holst 1786, gifter om sig med dragonen Bengt Åsberg i Högås 1793. Hon kan vara kopplad till bokbindaregesällen Olaus Lidbom från Skövde som levde i Herrestad vid samma tid.
 
Är det någon som känner till något om Nilken Lidbom eller i övrigt om släkten Lidbom i Herrestad/Skredsvik eller möjligtvis Skövde?

16
Vänersnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 09 december, 2011
« skrivet: 2006-01-04, 16:42 »
Hej igen,
 
Med hänsyn till uppgifterna i Thages svar på min fråga lägger jag in en följdfråga under Sunnersberg.
 
Mvh
 
Henrik Lindahl

17
Sunnersberg / Äldre inlägg (arkiv) till 15 november, 2006
« skrivet: 2006-01-04, 16:38 »
Hej,
 
Jag har bland mina anor en viss Mårten Säfring (eventuellt Mårten Svensson Säfring men detta är osäkert), f. c. 1692, d. 1776 i Solberga, Bohuslän. Han tjänstgjorde som korpral i Bohusläns Regemente och gifte sedan in sig i en nämndemanna/riksdagsmannasläkt från Jörland/Solberga. Ursprungligen var han dock linvävare och från Västergötland, jag vet tyvärr inte varifrån.
 
Det verkar finnas en släkt Säfring i Sunnersberg och däromkring som sysslat med linväveri, åtminstone på 1700-talet. Möjligtvis kan Mårten Säfring ha en koppling till denna släkt (det skall sägas att jag har anledning att anta att namnet Säfring i hans fall inte är ett soldatnamn). Är det någon som forskat på denna släkt Säfring och stött på någon Mårten Säfring i sammanhanget.
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

18
Vänersnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 09 december, 2011
« skrivet: 2006-01-04, 13:14 »
Hej Thage,
 
Tackar så mycket. En fråga. Mårten Säfring i din lista står som [Barn i gifte 52901]. Har du då registrerade även båda föräldrarna?
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

19
Vänersnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 09 december, 2011
« skrivet: 2006-01-03, 15:12 »
Hej Eivor,
 
Tack för hjälpen. Jag tror jag har ganska god koll på Solbergabiten. Ytterby skall jag däremot titta litet närmare på.
 
Har du (eller någon annan) tips på om Vänersnässpåret kan stämma. Jag ser sedan jag skrev i morse att det finns ett antal Säfringar i Otterstad som väl ligger i närheten.
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

20
Vänersnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 09 december, 2011
« skrivet: 2006-01-03, 09:52 »
Hej,
 
Vill anknyta till en fråga ställd 25/1 2003 av Christina Högmark Bergman på denna sida där hon nämner släkterna Carlgren och Säfring.
 
Finns det någon som har ytterligare information om den nämnda släkten Säfring, bakåt i tiden.
 
Jag har en korpral Mårten (Svensson) Säfring f. c. 1692 som jag misstänker kan ha med den nämnda Säfring-släkten att göra. Han bodde i Solberga, Bohuslän och gifte senare in sig i en riksdags/nämndemannasläkt där. Han var från början västgöte (men jag vet inte var ifrån) och liksom Sven Säfring ovan, från början linvävare. Detta verkar ha följt släkten då även Mårten Säfrings sonson blev linvävarmästare i Jörlanda, Bohuslän.
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

21
Stenkyrka / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-16
« skrivet: 2005-07-30, 16:53 »
Hej,
 
Jag har en viss Lars Olsson, f. 26/10 1735 i Elversröd i Grinneröds församling. Senare utflyttad till Jörlanda.
 
Denne verkar enligt lysningsedel ha gift sig med en Ingeborg Olsdotter från Brevik, gissningsvis någon gång på 1750/60-talet.  
 
Finns det någon som forskat på Brevik, Stenkyrka som utifrån dessa ytterst knapphändiga uppgifter har någon aning om vem denna Ingeborg Olsdotter var och om uppgiften om det nämnda äktenskapet verkar stämma?
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

22
Valla / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-07-02
« skrivet: 2005-06-11, 12:08 »
Hej igen Kenneth,
 
Var häromdagen på landsarkivet här i Göteborg och kikade i Nordströms anteckningar.
 
Vet du möjligtvis var i hans anteckningar referensen till giftermålet Helge Jonsson/Börta Markusdotter finns?
 
Mvh
 
Henrik Lindahl

23
Valla / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-07-02
« skrivet: 2005-05-06, 12:03 »
Tack Kenneth.
 
Vet du om Nordströms uppgifter om Helge Jonsson i övrigt verkar stämma med mina (gift på Askerön, etc)?    
 
Jag kan passa på att nämna att enligt mina uppgifter Helge Jonsson hade ytterligare två döttrar Ingeborg (gift med Per Olofsson i Röra)och Regina (gift med Jon Esbjörnsson i Strandnorum).  
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik

24
Valla / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-07-02
« skrivet: 2005-05-05, 14:57 »
Hej,
 
Jag hoppas någon kan hjälpa mig med följande. Jag söker föräldrarna till en viss Helge Jonsson (alternativt Olsson).
 
Den 8/6 1704 gifter sig denne Helge med en Börta Markusdotter från Stora Askerön, Norum. Han står här som kommen från Tjörn och med efternamn Olsson. Det sistnämnda skulle jag tro är felaktigt.
 
Paret flyttar först till Valla och får där två barn, Anna Helgesdotter, f. 18/5 1705 i Bråland och Olof, f. 25/8 1707 i Kil. I födelseboken för det första barnet står Helge med efternamnet Jonsson. En gissning skulle kunna vara att Bråland är hans hemgård men det är som sagt en gissning.  
 
Makarna verkar därefter ha flyttat till tillbaka till Stora Askerö Västergård där de får ytterligare en son, Jon Helgesson, f. 26/12 1717 i Stora Askerö Västergård. Börta Markusdotter dör därstädes 23/4 1738 65 år gammal. Om makarna vore i ungefär samma ålder torde Helge vara född någon gång på 1660-1670-talen.  
 
Att Helge Olsson på Askerön och Helge Jonsson på Bråland i Valla är samma person bekräftas av ett domboksprotokoll som visar att Jon Helgesson och Anna Helgesdotter verkligen är syskon. Således är Helges efternamn felskrivet på ett ställe, antingen är det Olsson eller Jonsson. Om han är bördig från Valla så kan det väl antas att uppgiften därifrån (Jonsson) är mer riktig.  
 
Den korta frågan blir således om någon känner till denne Helge och hans föräldrar, eller kan dra någon slutsats utifrån det ovan sagda. Kanske någon som forskat kring Bråland?
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

25
Grinneröd / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-26
« skrivet: 2005-04-30, 12:22 »
Hej,
 
Jag har bland mina anor personer från gården Elversröd i Grinneröd enligt följande:
 
Lars Olofsson
föds 7/12 1792 i Elversröd
 
som son till
Olof Larsson (född i Elversröd, enligt dödsbok c. 1764, död på Berg i Jörlanda 1809)
och Ingeborg Christensdotter (från Gåre, Spekeröd)
 
Olof Larsson var son till Lars Olofsson (f. enl. Jörlanda hsfh 26/10 1735)
 
Familjen verkar flyttat till Jörlanda 1795 då Olof Larsson köpte en gård i Berg.
 
Först och främst undrar jag undrar om det finns någon som känner när Olof Larsson föddes och vilka hans båda föräldrar var. Fadern verkar ju vara Lars Olofsson i Elversröd men om modern vet jag inget.
 
Jag är även tacksam om någon vet mer om Lars Olofssons härstamning i Elversröd.
 
Alla uppgifter av intresse.
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

26
Karlskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-24
« skrivet: 2005-04-03, 17:46 »
Hej,
 
Jag har bland mina anor en Herman Jonsson i Knutsbol, Karlskoga som den 18/7 1790 gifter sig med bergsmansdottern Brita Jonsdotter i Bottesbol, Karlskoga. De flyttade senare till Nysund.
 
Finns det någon som känner till dessa två personer och deras ursprung?
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

27
Forshälla / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-22
« skrivet: 2005-04-03, 17:13 »
Hej,
 
Jag har bland mina anor en Johanna Olsdotter, född den 29/12 1782 på Röd i Forshälla. Hon är enligt födelseboken dotter till Olof Björnsson och Elin Olsdotter i Röd. Olof Björnsson var tidigare gift med en Brita Jonsdotter och hade då fastighet i Uddevalla.
 
Är det någon som vet något mer (födelsedatum/ort, föräldrar) om dessa Olof Björnsson och Elin Olsdotter i Röd?
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

28
Köla / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-15
« skrivet: 2005-04-03, 12:15 »
Hej,
 
Tack för uppgifterna Tormod.
 
Skulle jag kunna besvära dig med ett par frågor till?
 
Vet du födelseorterna och härkomst för Olof Persson och Marit Torstensen. Vore också tacksam för de sex syskonen.
 
Tack också för upplysningen om stugan.
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

29
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-29
« skrivet: 2005-03-28, 14:27 »
Hej,
 
Tack Eivor och Kenneth.  
 
Eivor, jag är ganska säker på att dina uppgifter är de rätta att applicera på min Ingrid Larsdotter.
 
När jag ändå är inne på ämnet kanske jag får besvära dig litet vidare. Vad jag förstår så är således Lars Hansson - Hans Andersson - Anders Hansson Hundsbo-grenen. Vet du något om ursprunget på kvinnosidorna du nämner, Johanna Olausdotter och Liva Gunnesdotter.  
 
Vidare, varför fick Lars Hansson ärva Anders Heljesson i Saxeröd, vilket, om något, släktskap finns dem emellan. Slutligen hur kom hans anspråk på Strandnorum.  
 
Jag kan väl nämna att Börje Guttormsson/Ingrid Larsdotter är min ff fm fm f respektive m.
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

30
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-29
« skrivet: 2005-03-26, 15:42 »
Hej
 
Jag har bland mina anor en Ingrid Larsdotter, f. 19(?)/7 1756 eventuellt i Hunsbo, d. 28/11 1828, Angille. Gift med Börje Guttormsson i Bråland.  
 
Jag har namn på föräldrarna, Lars Jonsson och Johanna Olofsdotter. Finns det någon som känner till något ytterligare?
 
Med vänlig hälsning
 
Henrik Lindahl

31
Köla / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-15
« skrivet: 2005-03-25, 22:59 »
Helt riktigt det skall givetvis vara 1738 inte 1783.
 
Henrik

32
Eda / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-28
« skrivet: 2005-03-25, 15:12 »
Hej,
 
Jag har bland mina anor en Maria Håkansdotter, född 6/12 1798 i Hammar, Eda som dotter till Håkan Andersson och Karin Olsdotter. Kan någon hjälpa mig att komma vidare?
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik

33
Köla / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-15
« skrivet: 2005-03-25, 15:09 »
Hej,
 
Jag har bland mina anor följande personer kring vilka jag hoppas någon kan hjälpa mig:
 
Halfvard Olsson
född omkring 1770, Torgilsrud, Köla
föräldrarna är
Olof Mattsson, född 1783, Boda (?)
Brita Eriksdotter, född 1735, Ny
Jag har inte lyckats komma vidare på någon av föräldrarna.
 
Hans Olsson
född 16/9 1741, Strandtorp, Köla
gift med  
Karin Elofsdotter
född 1749 i Ny
Deras föräldrar?
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

34
Ödeborg / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-18
« skrivet: 2005-03-24, 12:49 »
Hej
 
Tack Rune.
 
Vet du eller någon annan möjligtvis något mer bakåt om Ahl Trulsson eller Kerstin Håkansdotters anor?
 
Henrik

35
Ödeborg / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-18
« skrivet: 2005-03-23, 16:03 »
Hej,
 
Är det någon som känner till föräldrarna och anor till en viss Olof Ahlsson, född (troligen) i Ödeborg någon gång kring 1740 och gift med en Ingeborg Andersdotter, född c. 1749 i Torp.
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

36
Klövedal / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-26
« skrivet: 2005-02-26, 18:11 »
Hej,
 
En fråga avseende personen Bamse i Halsbäck. I Folke Almegius bok om Jöns Gullbrandsson i Vräland finns ett släktträd (s.53) som visar Bamse i Halsbäck bunden med ett frågetecken till Bamse Simonsson i Näs, Långelanda och den sk. Kårödssläkten. Han skriver också antagandet sannolikt var han [Bamse] sonson eller dotterson till Bamse Simonsson i Näs. Uppgifter kring detta skall tydligen vara härledda från JA Nordström.
Nu är det ju några år sedan denna bok trycktes. Finns det någon som känner till om det idag finns anledning att revidera de antaganden Almegius gör eller vilken substans de har från början. Finns det anledning att tro det sannolikt att Bamse i Halsbäck härstammar från Kårödssläkten?
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

37
Norum / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-25
« skrivet: 2005-02-06, 17:39 »
Hej,
 
Tack Kenneth och Eivor för er hjälp.
Här en komplettering till min fråga från den 15/1.  
Ingeborg Esbjörnsdotter tycks vara syster till en Jon Esbjörnsson i Strandnorum. Denne Jon var gift med Regina Helgesdotter som var syster till Ingeborgs make Jon Helgesson från Stora Askerön. En Åsa Esbjörnsdotter dyker också upp på ett par ställen som vittne vid dopen av Ingeborgs barn och kan också vara en syster. Känner någon till dessa personer.  
 
Jag kan också passa på att anknyta till en tidigare fråga jag ställt angående nämnde Jon Helgesson, Ingeborgs make. Han hade enligt dombok tre systrar:
Anna Helgesdotter
gift 15/6 1729 med Pär Olsson på St Askerön
Ingeborg Helgesdotter
gift 20/10 1734 med Anders Svensson i Stenung
Regina Helgesdotter
gift 22/10 1738 med Jon Esbjörnsson i Strandnorum
Är det någon som är bekant med dessa.
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

38
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-29
« skrivet: 2005-02-05, 14:48 »
Hej,
 
Jag har bland mina anor nämndemannen Järp Helgesson från Toröd, Jörlanda, d. 6/3 1743. Denne var gift med en Karin Jonsdotter, d. december 1752 i Toröd. Hon skall ha varit född i Kyrkeby, Jörlanda c.1686 men mer vet jag inte om hennes ursprung. Är det någon som vet mer?
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

39
Norum / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-25
« skrivet: 2005-01-30, 17:29 »
Hej,
 
Jag har följande uppgifter, som jag undrar om någon annan kan bekräfta:
 
Anders Engelbrektsson
f. 20/7 1696, Stenung Uppegård
d. 2/4 1746, Berg, Ucklum  
son till
Engelbrekt Germundsson i Stenung
son till
Germund Jonsson i Stenung
 
Att det föds en person, Anders Engelbrektsson i Stenung vid det ovan angivna datumet bekräftas av födelsebok. Likaledes att det dör en person av samma namn (och nästan rätt ålder) i Ucklum av detta namn. Enligt andrahandsuppgift skall dessa uppgifter såldes röra en och samma person, men jag har inte kunnat bekräfta detta. Något som tyder på att det skulle stämma är att åtminstone något av Anders Engelbrektssons barn (jag glömmer vilket) har dopvittne Engelbrekt i Stenung. Finns det någon som känner igen detta samband och vet om det finns bekräftat?
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

40
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-30
« skrivet: 2005-01-15, 16:56 »
Söker uppgifter om föräldrarna till en Jöns Olsson från Groland, Spekeröd, som skall vara född 1743 eller däromkring, tyvärr inget datum. Senare gift med Börta Engelbrektsdotter (f.15/11 1741) från Berg i Ucklum.

41
Norum / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-25
« skrivet: 2005-01-15, 16:51 »
Söker uppgifter avseende föräldrarna till Anna Esbjörnsdotter som skall vara född 22/12 1716 och gift (7/11 1736) med Marcus Jonsson i Högenorum (f.2/11 1718). Ort för hennes födelse och vigsel är oklara.  
 
Möjligtvis kunde Anna Esbjörnsdotter ha en koppling (syskon?) till den Ingeborg Esbjörnsdotter som jag frågat om ovan (detta är dock spekulation).

42
Jag skulle gärna vilja återknyta till några av personerna i Christian Juliussons ursprungliga fråga som jag väl tror inte faller in under Bamse/Björn diskussionen.
 
Jag skall försöka fatta frågorna kort.
 
För det första. Stämmer den koppling som görs i den ursprungliga frågan. Nämligen att Reer Björnsson hade en dotter gift med en Björn Jerpsson och att deras son var Jerp Björnsson i Nösnäs. Vet man något mer om Björn Jerpsson än bara namnet?  
 
För det andra. Vad jag förstår skall Reer Björnssons hustru ha koppling till Kyrkefjäll. Enligt vad jag sett genom släktleden fadern Tore Toresson, farfadern Tore Björnsson och dennes far Björn i Kyrkefjäll. Stämmer detta?
 
För det tredje. Är något känt om Reer Björnssons egen härstammning eller i övrigt om hans person.  
 
För alla delfrågorna undrar jag också var finns förstahandskällorna för de uppgifter som finns.  
 
Jag vore tacksam för hjälp.  
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

43
Björn / Bamse / Björn / Bamse
« skrivet: 2003-11-01, 14:41 »
Tack för tipset, jag skall leta upp Almegius bok.  
Anledningen till att jag tog upp det på denna sida var väl först och främst att personer ur den släkt jag talar om togs upp i Ingemar Gollungbergs inlägg av den 15 september. Hans antavla nr. 2 inkorporerar ju både Järp Björnsson i Nösnäs och hans hustru NN (Elin?) Bamsedotter och vad jag förstår skulle vara Järps föräldrar Björn Järpsson och NN Reersdotter.

44
Norum / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-26
« skrivet: 2003-10-31, 16:54 »
Är det någon som känner till något om följande personer.
 
Jon Helgesson
född 26 december 1717 på Stora Askerön.
Bosatt på Askerö Västergård.
 
Hans hustru,
Ingeborg Esbjörnsdotter
född omkring 1718, död 19 maj 1782, Stora Askerön.
 
Vilka var föräldrarna? Jag har inte lyckats fastställa det för vare sig man eller hustru. Varifrån kommer Ingeborg Esbjörnsdotter?

45
Björn / Bamse / Björn / Bamse
« skrivet: 2003-10-31, 16:34 »
Vet inte om detta är helt rätt forum för denna fråga, men om inte så är det väl inte alltför långt ifrån.
 
Finns det någon som vet något om Bamse i Halsbäck. Den information jag stött på om honom har jag endast fått från ett par privata internethemsidor. Det är inte mycket mer än namnet.  
 
Min länk till honom skulle vara genom en dotter, ibland kallad Elin ibland med okänt namn, som skulle vara gift med Järp Björnsson i Nösnäs.  
 
Om någon kunde ge lite närmre (och belagda) upplysningar om dessa personer och deras inbördes förhållande vore jag mycket tacksam.

46
Solberga / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-08
« skrivet: 2002-04-06, 16:15 »
Hej!
 
Jag har bland mina anor en Mårten Säfring (eller Sefwerin) från Lunna i Solberga.
 
Enligt uppgift i dödsboken bör han varit född omkring 1690. Han var korpral vid Södra Kompaniet, Bohusläns Regemente fram till 29/10 1722 (före regementessammanslagningen 1720 förmodar jag att han tillhörde Änkedrottningen Livregemente) och bosatt på korpralsbostället Öfra Knaverstad i Solberga. Senare övertog han ett 1/2 mantal Lunna i Solberga där han bodde fram till sin död 25/12 1775.
Han var gift med Britta Eriksdotter (d. 25/5 1748) och hade 3 barn; Petter Mårtensson, Brita Mårtensdotter (min anmoder, gift med nämndemannen och riksdagsmannen Helge Järpsson i Övra Törreby, Jörlanda, d. 8/2 1806) och ytterligare en dotter.
 
Finns det någon som har ytterligare information om Mårten Säfring. Var och när föddes han? Vilka var hans föräldrar? Är Säfring/Sefwerin ett soldatnamn eller familjenamn till sitt ursprung?    
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

47
Dragsmark / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-04-26
« skrivet: 2002-02-17, 14:21 »
Hej Peter!
 
Tack för dina upplysningar om familjen Hwit. Föräldrarnas ursprung är som sagt dunkelt. Fråga: Vad är det som får dig att tro att modern Britta Andersdotter inte är född i Backa?
 
Vänliga hälsningar och tack,
 
Henrik Lindahl

48
Dragsmark / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-04-26
« skrivet: 2002-02-07, 12:19 »
Hej!
 
Finns det någon som har ytterligare information om en Olaus Olsson Hwit från Dragsmark och dennes familj.
 
Hwit är född 2/3 1803 Skogen under Kottorp i Dragsmark som son till båtsmannen Olof Hwit och Brita Andersdotter. Den enda ytterligare uppgiften jag har om föräldrarna är att de är vigda i Dragsmark 15/10 1797.
 
Olaus Olsson Hwit står inför tinget 1828 och döms nästa år i hovrätten till en månad och åtta dagars fängelse för fårstöld och uppstudsighet. Han arbetar sedan under något år hos fångvaktmästaren i Göteborgs Kronolänshäkte. Han avflyttar enligt flyttningslängden i Göteborgs Garnisonsförsamling 17/11 1831 till Landvetter. Här upphör alla spår efter honom tills han plötsligt dyker upp födelseboken för Herrestad som oäkta far till en flicka Britta (min mf fm), f. 14/3 1843. Därefter försvinner han igen.
 
Finns det någon som vet något om, för det första, föräldrarna och deras ursprung (födelsedatum, föräldrar, etc.).
För det andra, kan fylla i någon lucka vad gäller Olaus Hwit, exv. var han håller hus under åren 1831-1843.
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

49
Forshälla / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-12-28
« skrivet: 2002-02-01, 15:28 »
Hej!
 
Finns det någon som kan hjälpa mig att hitta föräldrarna till soldaten Rasmus Ericsson Solgren.  
Han var soldat under Solberg, Forshälla 1800-1808 och senare bosatt på torpet Pinekasen under Köperöd, Forshälla. Död 15/6 1860.  
 
Han föddes enligt senare husförhör 10/8 1782 i Forshälla. Jag kan dock inte hitta honom i födelseboken på givna datum. (En Rasmus Ericsson föds i Forshälla 7/7 1783 som son till dragonen Eric Dristig - eventuell kandidat)
 
Tacksam för tips.
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

50
Holst / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-28
« skrivet: 2002-01-29, 15:53 »
Fråga om trumpetaren Johannes Holst (d. 1798) vid Bohusläns Regemente - se under:  
Bohuslän - Efterlysningar - Holst, Den Mystiske Trumpetaren.
 
Mvh
Henrik Lindahl

51
Hej!
 
Skulle uppskatta hjälp med följande underliga problem.
 
Min förfader Johannes Johannesson föddes 12/9 1786 i Orrevik, Herrestad. Som far står en trumpetare Johannes Holst och mor en Nilsche Topp alt. Tapp. Födelseboken tar upp barnet som äkta och det finns inga ovanligheter i övrigt med fördelseboksanteckningen.
 
I husförhöret 1788 finns i Orrevik en Nilsche (f. c. 1759) med en son Johannes som enligt ålderanteckning är född rätt år. I Bohusläns regemente finns under rätt period en trumpetare Johan Holst (f. c. 1760), skriven i Lyse.
 
Problemet? 1/ Nilsche i Orrevik har i husförhöret namnet Lidbom. 2/ Hon är 1777-93 gift med en Henric Hansson.
Johan Holst i Lyse gifter sig 16/12 1786 med Anna Katarina Wessel i Västerlanda. Han avlider 1798 i Lyse och ingen son Johannes finns i bouppteckningen.
 
Således om barnet var dessa bådas så borde det stått som oäkta. Vad får mig då att tro att barnet är deras?  
1/ datum och ort för Johannes Johannesson finns bekräftad kontinuerligt i husförhören.
2/ att det skulle finnas mer än en kvinna med det ovanliga namnet Nilsche i Orrevik med en son kallad Johannes och född samma år ter sig högst otroligt.
3/två trumpetare Johan(nes) Holst i samma regemente ter sig också, om än inte lika, osannolikt.
4/en felskrivning av faderns namn verkar inte sannolik, sonen kallar ju sig Johansson eller Johannesson hela livet, inte Henricsson.
5/i husförhör 1853 finns en Ingrid Johanna Bengtsdotter inhyst i Johannes Johannessons hushåll. Hon är dotter till Nilsche i Orrevik i hennes andra äktenskap, med Bengt Åsberg, och således Johannes presumerade halvsyster. Detta tycks vara alltför mycket av en slump.
 
Fråga således. Håller argumenten för att Johannes Johannessons föräldrar är att identifiera med Nilsche Lidbom i Orrevik och trumpetaren Johan Holst i Bohusläns Regemente? Varför står barnet i så fall som äkta? Varför har modern ett annat efternamn i födelseboken? Kan man lurat prästen?
 
Finns det någon som vet något ytterligare om trumpetaren Johan Holst (finns det mer än en, kan han vara fadern, vad är hans ursprung?) eller Nilsche Lidbom eller kan kasta ljus över någon del av en historia av detta slag eller kan ge förslag på källor att söka lösningen så vore jag tacksam.
 
Med vänlig hälsning,
 
Henrik Lindahl

52
Åberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-19
« skrivet: 2001-03-26, 11:24 »
Hej Anders
 
Tack för ditt svar.
Jag forskar på Niklas syster Lena Cajsa (min mm fm mm)f. 24/7 1787 Lidefors. Sedemera gift med 1/ smeden Peter Grell (d. 1819) 2/ Bengt Johansson (f. 22/9 1802 Rudskoga). Min härstamning är från 2a äktenskapet.
 
Vidare vad gäller JP. Har du uppgift om när han inkom till Lidefors och var sonen Johan dä är född.
Jag vore även tacksam för någon information du kan ha om den senares hustru Ellika Gustafsdotter vilken jag inte hittat i födelseboken i Nysund.
 
Hälsningar
Henrik Lindahl

53
Åberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-19
« skrivet: 2001-03-19, 15:40 »
Hej!
 
Känner någon till ursprunget av släkten Åberg vid Lidefors Bruk, Nysunds församling. Mina egna uppgifter är i korthet:
 
Johan Johansson (Jan Jansson) Åberg
f. 12/7 1757, Lidefors, Nysund
gift Catharina Nilsdotter (f. 1753, Rudskoga)
hammarsmedsmästare Lidefors
 
son till
 
Johan Johansson
f. 1731, ort okänd (Nysund ?)
gift Ellicka Gustafsdotter (f. 1738)
hammarsmedsmästare Lidefors
 
son till
 
Johan Persson
f. 1695, okänd ort
gift Anna Nilsdotter (f. 1693)
hammarsmedsmästare Lidefors (hfh 1751)
 
Har någon uppgift om JPs födelseort, föräldrar, etc.
 
Hälsningar
 
Henrik Lindahl

54
Berg / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-27
« skrivet: 2001-03-18, 16:33 »
Hej!
 
Söker information (främst föräldrar, korrekt födelseort) om hammarsmedsmästaren:
 
Jacob Berg
f. 29/9 1712, Nya Kopparberg (enligt tveksam uppgift i husförhör 1757 i V. Vingåker)
d. 20/3 1789, Västra Vingåker
 
arbetade 1749 vid Högsjö Bruk, V. Vingåker
 
gift: Brita Lindqvist
f. 30/11 1714, Linde (tveksamt)
d. 11/10 1783, Västra Vingåker
 
Även uppgift om hustruns föräldrar och korrekta födelseort av intresse.
 
Hälsningar
Henrik Lindahl

Sidor: [1]