ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Micael Granström

Sidor: [1]
1
Hej
Bara som ett förtydligande så ligger Jokkmokk i Lapplands landskap. Det ligger också i det som numera är Norrbottens län, tidigare Västerbotten. Det finns en diskussion om Jokkmokk under Lappland. Det är kanske lättare att få svar på frågorna där (även om Chris hade svaren den här gången).
 
MVH
Micael

2
Byggnader och miljöer / Döbelnsplan i Umeå, 40-tal ?
« skrivet: 2008-11-20, 07:46 »
I eniros karta skriver man Döbelnsplan som ett ord, visserligen avstavat eftersom det är på två rader på kartan.
Sök på Prästgatan Umeå

3
Enda problemet med det här förfarandet med tillträde till Anbytarforum (mot ersättning) och förbundsforum (mot medlemsskap) är att om man har synpunkter på Anbytarforum (som betalande medlem), så kan man inte skriva dom nånstans om man inte samtidigt är med i en förening som tillhör förbundet.
(Ursäkta de många parenteserna)

4
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2008
« skrivet: 2008-04-28, 16:26 »
Nu har jag betalt användaravgiften. Trots det valde jag tveksam i Anders enkät. Jag tror att den stjälper mer än hjälper (avgiften alltså). Antalet inlägg sjunker fortfarande, trots att åtminstone nån till (jag) betalt avgiften. Nu är det iofs ett vanligt fenomen på våren när det blir utesittarväder, men det känns ändå oroande. Mina socknar har jag knappt sett till i anbytarforum på sistone.

5
Bygdeå / Äldre inlägg (arkiv) till 29 september, 2008
« skrivet: 2008-04-24, 09:16 »
Jag vet inte heller nåt om Seth Andersson, men har snubblat över följande länk, där han finns på bild. http://www.vbm.se/oar/robertsfors/lars.html

6
Märk väl att det verkar som att det räcker att man är medlem i en förening, den behöver inte vara ansluten till Förbundet. Åtminstone är det så i mitt fall.

7
Svar till Mats Ahlgrens inlägg torsdag 20/3 13:45
Jag skrev ett inlägg som jag postade, men sedan ångrade jag mig och tog bort det hela. Det kändes inte som jag tillförde nåt nytt i debatten. Därav denna notering.
 
MVH
Micael

8
Hej går det här? Jag har inte fått nån avisering om att betala, varken per e-post eller vanlig post

9
Kommer alla registrerade användare att få en avisering för att betala till Rötters vänner. Jag har inte sett nån än. Jag var Röttervän tidigare, men det rann ut i sanden sen jag missat betalningen och sedan tappade mitt användarkonto (Observera att jag skyller detta helt på mig själv, för jag hade min användare kvar mer än ett år efter missad betalning). Nu tänkte jag att nu kanske man kan få gottgöra det hela litegrann, fast jag är också emot en obligatorisk avgift av en del av de ovan nämnda skälen.

10
Hej
Jag gjorde ett sök på Storsved i Folkräkning 1890 i Norrbotten och Västerbotten, men fick ingen träff. En Googling på Storsved ger bl.a. en träff på förste? Storsved i Amerika. Han kom från Trondheim. Sen finns (fanns) det en stadsdel i Nykarleby i Österbotten i Finland som heter Storsved. Det är ju inga direkta svar på din fråga men kanske ett tips på andra ställen att söka.
 
MVH
Micael

11
27 Rosor och hälsningar / En anbytarvän är borta
« skrivet: 2007-05-23, 08:51 »
Jag kommer också att sakna Rune. Han hade förmågan att formulera sina tankar och funderingar på ett väldigt levande sätt. Anbytarforum, Västerbotten och Proveniens har förlorat en stor profil.
 
Frid över dig Rune, vi ses på andra sidan.
 
Micael Granström

12
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-09
« skrivet: 2007-04-03, 15:41 »
Inlägg med Runes namn kanske skickar en rödflagg till anbytarvärden och därigenom kan de raderas med ljustes hastighet, för det är ju ganska uppenbart att det inte kan bero på att anbytarvärden lusläser varenda tråd i hela Anbytarforum. Eller också är det kanske ip-nummer eller nåt annat som skvallrar.
 
Det känns som om straffet saknar proportioner, när helt harmlösa inlägg raderas. Vad är vinsten med det, mer än att diskussionen på det viset har chansen att spåra ur så att man kan stänga hela den tråden.

13
Bureätten / The Bure Family
« skrivet: 2007-03-20, 13:20 »
Hi Victor
I don't think much new has been said in the discussions. I think that a good source for what is real and what is fantasy is Leif Boströms homepage, where he discusses Bure.
http://familjenbostrom.se/genealogi/bure/
 
Best Regards
Micael Granström

14
Jag tänkte bara skriva och försvara Filip och Fredrik. Visserligen blir kanske resultatet lite förnedrings-tv ibland, men jag tycker att de på ett ganska kärleksfullt sätt visar upp att det är helt OK att dansa efter sin egen pipa. Vi minns väl de flesta av oss de bya-original som fanns i varje by med självaktning förut. Idag finns det inte plats för sådana längre, man måste passa in i mallen för normal. Jag tycker programmen är lite en hyllning till de original som ändå finns kvar idag.
 
Sen att vi skrattar åt vissa det får vi väl ta på vårt eget samvete, det kan vi inte lasta Fredrik och Filip för.

15
Andra Rubriker / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-26
« skrivet: 2006-12-21, 10:35 »
Jag kan ju bara ge min egen syn på vilka jag tycker Anbytarforum är till för. Alltså ett försök till svar på nummer 7 i Kajs uppställning ovan.
 
Jag hoppas att Anbytarforum ska vara till för alla med minsta intresse i släktforskning och därmed relaterade frågor. D.v.s. allt ifrån nybakade, självlärda släktutredare (eller vad man vill kalla dom) med brister i allt ifrån källkritik tillgamla skrivstilar, till rena genealogiproffs som t.o.m. har arbeten som direkt eller indirekt har koppling till släktforskning.
 
Dessutom hoppas jag på att det ska vara hyfsat högt i tak så att man kan få ställa sina dumma frågor utan att bli tillrättavisad av fyrtitre stycken. Det finns inga dumma frågor, bara dumma svar.  
 
Jag önskar också att alla läste inläggen flera gånger innan man går i svaromål för att man blivit förnärmad eller kränkt. Ett stort problem med det skrivna ordet är att det är betydligt vassare än det talade, då det sällan lindas in på samma sätt och det är väldigt svårt att se tonfallet i det som sägs.

16
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-18
« skrivet: 2006-12-18, 12:48 »
Tack för de snabba svaren. Jag kan ju inte kolla vilken e-mailadress jag hade angett eftersom kontot är borttaget, men det är möjligt att det var en gammmal adress, alternativt att jag missat det ändå.  
Men återigen, vad blir kostnaden för ett förfarande att skicka ut inbetalningskort till alla som har användarkonto? Nu i dagens samhälle kanske det i och för sig kan räcka med ett e-mail och där skriva kostnad och pg-nummer, men fortfarande måste någon hålla koll på det och då blir det ju en kostnad i alla fall.
 
Förstår jag det rätt att jag måste lägga upp ett nytt användarkonto om jag vill ha det?

17
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-18
« skrivet: 2006-12-18, 11:13 »
Jag hör till dem som kanske inte deltagit så flitigt i anbytarforum. Men jag vill påpeka att det kändes som en fantastisk resurs när jag för några år sen hittade hit. Jag har åtminstone tidigare betalat in 100 kr till Rötters vänner. Jag är inte säker på att jag gjort det det senaste året. Jag märkte nu att jag knappast betalat till rötters vänner på slutet, mitt användarkonto är borta. Man skickar tydligen inte ut påminnelser idag i alla fall och det är ju bra att man inte slösar med pengarna på det viset i alla fall.
 
Fast det känns att man kanske måste fundera över om det ska bli så att avgiften blir obligatorisk. Vad kostar administrationen av ett sånt system. Någon måste ju hålla reda på om folk betalat eller inte. Någon måste skicka ut påminnelser till de som inte betalat, se till att stänga av de som inte betalat osv. Jag undrar hur stor förtjänsten blir i slutändan?
 
Bara mina tankar för 50 öre

18
Bureätten / Bjurman och Burén från Burträsk
« skrivet: 2004-03-26, 08:04 »
Vi kanske ska be anbytarvärden att flytta inlägget till Västerbotten i stället. Jag tror det är större chans att få svar på frågan där. MVH Micael

19
46 Ordet är fritt om släktforskning / Internet-mollusker
« skrivet: 2004-03-15, 09:23 »
Det är skönt att veta att man inte är medlem i Säktforskarförbundet (det gör väl mig till en mollusk, men det kan jag ta, jag är nog i gott sällskap). Att anordna en konferens där man har ett ämne som verkar vara till för att få ondgöra sig över sina medmänniskor är ingenting som jag vill vara med och stödja. Jag undrar vem eller vilka som har så ingående kunskaper om personer att de vet att de aldrig köpt en CD-skiva eller varit och forskat på ett bibliotek. Fast man får väl hoppas att det är för att väcka debatt som man har med en sån programpunkt.
Så länge man inte vill att marknaden ska styra allt(dvs allt ska kosta pengar) så får man nog räkna med en del fripassagerare. Känner man sig utnyttjad av någon är det ju bara att låta bli att svara, hur enkelt som helst tycker jag.

20
Anständiga ortnamn / Anständiga ortnamn
« skrivet: 2004-03-12, 10:45 »
Heidi Andersson, världsmästare i armbrytning kommer från Ensamheten strax utanför Storuman. Fast det är klart att namnet kan ju vara tveeggat (he he). En del kanske vill ha ensamhet medan andra helst vill ha sällskap.
 
MVH

21
Oanständiga ortnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-10
« skrivet: 2004-03-12, 10:36 »
Jag tror i för sig att de flesta ortsnamnen nämnda här knappast har den oanständiga betydelsen från början utan de har för oss fått en alternativ betydelse för att språket förändras. En annan enkel förklaring till Kåtaselet är väl att det bodde samer där.
 
MVH
Micce

22
Lars
Det finns ett Åbyn som ligger vid kusten på gränsen till Norrbotten, som jag antar hörde till Skellefteå lf även sedan Burträsk blev egen församling.

23
Släktforskningshumor / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-02-18
« skrivet: 2004-02-18, 10:55 »
En entomolog ifrån Kumla
Han också med släktforskning fumla
Och det gick väl rätt bra
Tills han plötsligt en da'
Hävda bestämt Far min han måste va Humla

24
Släktforskningshumor / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-02-18
« skrivet: 2004-02-18, 10:43 »
En tät genealog ifrån Höör
Tyckte han borde gratuleras, för
Hans fru och hans far
Var numera ett par
Så han får ärva sig själv när han dör

25
Jörn / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-11-16
« skrivet: 2004-01-23, 09:16 »
Hej Ulla
Postnumret till Jörn är 930 55
 
Micael

26
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-22
« skrivet: 2004-01-13, 13:01 »
Det finns en by som heter Vilan 15 km från Lycksele, jag antar att det är den som menas, jag vet inte om den har haft nåt annat namn också.
 
MVH

27
Jörn / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-22
« skrivet: 2003-12-31, 11:18 »
Hej igen Ulla
Jag glömde, det fanns inga Fält eller nåt liknande i Jörn.

28
Jörn / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-22
« skrivet: 2003-12-31, 11:14 »
Hej Ulla
Jag svarade direkt till dig på din epostadress eftersom jag ville undvika att publicera namn och adresser till folk direkt på internet.
 
MVH
Micael

29
Jörn / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-22
« skrivet: 2003-12-12, 09:30 »
Hej Ulla
Det finns nog ingen forskargrupp i Jörn. Däremot ligger demografiska databasen där. Jag letade i telefonkatalogen efter Sjögren men det finns ingen med det efternamnet i Jörn, men det finns tolv stycken med efternamnet Lundgren. Jörn är  ett ganska litet samhälle idag så om dina släktingar finns kvar där borde de gå att hitta.  
 
MVH

30
Precis som man kan vara glad åt att det ställs frågor annars funnes det inget anbytarforum.
 
MVH

31
Det är inget fel i att begära att få så fullständiga uppgifter som möjligt, vad jag menade var att för de som inte hållit på så länge kan det vara svårt, dels med uppgifterna, det är väl därför man frågar antar jag, dels att svara på ett för alla klart och tydligt sätt.  
Sen kan det ju vara som i mitdet varit nån gång för mig att man svarat på en gammal fråga och fått till svar att de redan hunnit få tag i uppgiften i fråga.  
 
För att återgå till min slutsats i förra inlägget, eftersom det var synpunkter på hur detaljerade frågor bör vara som var början på den här debatten. Det finns plats för alla typer av frågor åtminstone i mitt Anbytarforum.  
 
Jörgen, det kanske var hårda ord i inledningen i mitt förra debattinlägg, men det var bara det också, en inledning.....
 
MVH
Micael

32
Jag vet inte hur en del läser frågorna som dyker upp på anbytarforum. Jag har aldrig känt mig tvingad av någon att springa bort till biblioteket och göra en släktutredning bara för att de ställer en fråga om något som man kanske har möjlighet att hitta svaret på. Jag förstår inte heller problemet med att behöva be om uppgifter om de är ofullständiga. Man har alltid alternativet att avstå från att svara. Namnet Anbytarforum antyder ju vad det är frågan om här, ett utbyte av anor, d.v.s. om jag har uppgifter om något eller någon så har jag möjlighet att dela med mig av dem här och sedan hoppas att nån annan har svar på frågor jag ställer.  
Vi säger till våra barn att det finns inga dumma frågor (bara dumma svar). Den som inte frågar får heller inte veta nåt. Slutsatsen jag vill komma till är att ni som tycker att frågorna är ofullständiga eller dumma, låt bli att svara då. Men låt de som vill svara eller kanske fråga om fler uppgifter få göra det.
 
MVH

33
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-06
« skrivet: 2003-12-02, 08:57 »
Hej
Villmanstrand ligger i Finland, jag tror att den heter Lappeenranta på finska. Den ligger i södra Finland i stort sett på gränsen till Ryssland. Jag har också förfäder som dött i Villmanstrand, det var ett slag där mot ryssarna. Läs mer om det på Maria Lundmarks hemsida http://home.swipnet.se/mlundmark/
 
MVH
Micael

34
Svar på min egen fråga
Carl Olof Alexanderssons föräldrar var Alexander Olofsson f. 1762-06-17 och Catharina Nicodemidotter f. 1773-09-03.
 
Micael

35
Hej
Tänkte bara lägga till ett svar på min egen fråga då jag har fått tag i uppgifterna. Eva Magdalena Gustafsdotter f 1823-03-21. Föräldrar: Gustaf Andersson (f. 1799) och Margareta Barbara Johansdr. (f. 1800). Bosatta i Hedträsk.
 
MVH
Micael

36
Incest / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-11-05
« skrivet: 2003-11-05, 12:34 »
Jag tror faktiskt att incesttabun kan ha att göra med en inneboende vilja att öka den genetiska mångfalden. Bland fåglarna så finns det arter som letar efter partners som har en annan dialekt än de själva har. Detta troligtvis för att minska risken för inavel.
 
MVH
Micael

37
Oanständiga ortnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-10
« skrivet: 2003-10-30, 08:26 »
Jag tror inte att Kåtaselet i Västerbotten är nämnt tidigare, fast där har väl namnet en mer anständig förklaring antar jag.
 
Micce

38
Hej Börje
Tack så mycket för svaret. Fantastiskt att man kan få svar 2,5 år efter man ställt frågan. Jag har hittat en del uppgifter som inte gör Anders Lutter lika het för mig längre, men ändå, det är ett fantastiskt forum det här
 
MVH
Micael

39
Hej Birgitta
Det verkar osannolikt att Johan Abramssons mor skulle varit född 1775 endast 7 år före sin son så där har nog ett fel smugit sig in. Sen bara en liten notering, Porsnäs är grannby till Kopparnäs och inte ett gårdsnamn i Lillpite.
 
MVH
Micael

40
Jörn / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-22
« skrivet: 2003-10-22, 08:15 »
Hej Dan
Jag har inte svaret på din fråga men jag kan komma med en liten gissning. Jag såg att Johan Carlsson bodde i Lappträsk som ligger ganska nära gränsen till Västerbotten. Jag har en ana som heter Carl Olof Alexandersson (f 1792) från Ullbergsträsk som ligger ganska nära gränsen till Norrbotten. Därför tänkte jag att kanske din Carlsson är son till Carl Alexandersson i Ullbergsträsk. Det är som sagt bara en gissning, men åtminstone geografiskt finns det ju lösa kopplingar. Jag vet inte exakt hur långt det är mellan orterna men mer än ett par tre mil är det inte.
 
MVH
Micael

41
Övrig teknik / Datorns betydelse för släktforskare
« skrivet: 2003-09-26, 22:54 »
Hej
Jag kan börja med att säga att utan dator hade jag inte börjat släktforska. Det var faktiskt Rötter som gjorde att jag började. Fast jag kanske skulle säga fortsatte. Jag började med att mata in släktutredningar som dels min far gjort och dels en mer avlägsen släkting. Jag letade sen efter uppgifter på internet, speciellt sen jag hittade 1890 års census för Västerbotten. Jag hittade också uppgifter genom att använda mig av sökmotorer och leta på ovanliga namn eller på orter eller kombinationer. Idag har ju dessutom många släktforskarföreningar lagt ut länkar till medlemmars släktutredningar plus att det finns hemsidor som länkar till alla tänkbara genealogiresurser på nätet. Först därefter tog jag mig till biblioteket och började kika på mikrokort. När man sen forskar i Skellefteå så kan man bli gråhårig i tidig ålder av mikrokort som är i princip omöjliga att läsa så då skaffade jag ett abbonemang på Indiko. Så man kan nog säga att jag hör till kategorin nätforskare även om jag försöker läsa mikrokort när jag hinner. Fördelen med datorn är också att den finns hemma och att det är där jag har min familj (och vad kan väl vara viktigare än familjen, speciellt för släktforskare). Så jag kan lugnt säga att utan dator hade jag haft pappas gamla handskrivna papper  och fotostatkopior av Hedströmsutredningen liggande i en låda. Nu finns allt lagrat på datorns hårddisk plus att jag har haft chansen att dela med mig till mina syskon av det jag har hittat. Om sen andra tycker att jag inte är en riktig släktforskare för att jag använder mig av nätet får stå för dom. Jag vet att en del av de uppgifter jag har snott på nätet kommer från såna som de flesta skulle anse vara riktiga släktforskare. Givetvis försöker jag också att få bekräftelse på de uppgifter jag hittar. Det jag höll på att glömma bort i hastigheten är ju Anbytarforum som är en otrolig källa till kunskap men även till nya steg i forskningen.
 
MVH
Micael

42
För att återgå till ursprungsämnet, nästan i alla fall så känner jag mig nog som släkt till de flesta jag hittat bland mina förfäder. Jag tycker i alla fall att det är en trevligare resa numer mellan Sävar och Piteå, när jag passerar byar där mina förfäder har vandrat. Det känns nästan som hemma när jag passerar Bureå. Det är som om jag känner alla i Kågedalen osv. Fast det kanske beror på det som jag skrev om i ett tidigare inlägg om min blåögdhet .
 
Släkten är bäst
Micael

43
Hej Eivor
Givetvis blir det inte alltid som i mitt exempel ovan utan det handlar ju om den statistiska sannolikheten att något ska inträffa. Återigen, man kan inte bara titta på ett exempel och tro att man får fram sanningen utan man måste se på många exempel och därifrån dra sina slutsatser.
 
Jag vet inte hur det är med grönögda men om man antar att det är ett recessivt anlag så kan ju utfallet bero på att din pappa också har ett grönt anlag. Då blir statistiskt sett 50 % av barnen grönögda. Lägger man sen ihop din familj med fler där det finns samma anlagsuppsättning så närmar man sig nog den statistiska sannolikheten på 50 %.  
 
 
MVH
Micael

44
Hej
Vi har väl hamnat en bit från ämnet i den här diskussionen men den är onekligen intressant. Det är helt klart så att det finns hur många fall som helst där det har gått bra med kusingiften och säkert en hel del fall där det inte gått bra, så att ta upp enskilda fall är ju inget avgörande bevis för vare sig den ena eller andra sidan. Men faktum kvarstår att om det finns ett anlag hos en människa är det ganska troligt att syskon till den människan även är bärare av samma anlag.  
 
Man kan ta ögonfärg som exempel. För att bli blåögd (då menar jag bokstavligen och inte bildligt  ) krävs det att man har två anlag för blå ögonfärg ett s. k. recessivt anlag. För att få bruna ögon räcker det med  ett anlag, ett s.k. dominant anlag. Föräldrar som har ett anlag för blå ögon och ett för bruna ögon får i tre fall av fyra barn med bruna ögon samtidigt som tre av fyra ändå är bärare av ett blått anlag. Två av dessa har alltså blå-brun som anlagskombination. Om vi nu antar att dessa får barn med personer som har brun-brun i sina anlag innebär det ändå att av de barnen är 1 av fyra är anlagsbärare för blå ögon och om de två anlagsbärarna i sin tur skaffar gemensamma barn så kommer de att få 25 % blåögda barn. Jag menar inte att blåögdhet är en sjukdom (Jag är själv blåögd, kanske på mer än ett sätt), men det var bara ett försök att förklara återigen.  
 
Så för att avrunda så går kusingiften säkert jättebra i de flesta fall, men det finns en ökad risk för recessiva sjukdomar. Den risken måste ju dels jämföras med hur stor risk det är att i alla fall lyckas para sig med en bärare av samma anlag som man själv har och även ställas mot andra saker som kan ha betydelse.
 
MVH
Micael

45
Hej
Det var tydligen ett misstag att ta upp hundavel. Det var bara ett försök att belysa det från ett annat håll. Framför allt vad som kan hända i begränsade populationer. Det är ju knappast vad som händer på speciellt många ställen idag.  
Sen, om man läser den danska studien som det finns en länk till (av Gunnar Carlin) så är en av deras slutsatser att man bör upplysa (inte uppmana) om en viss ökad risk för vissa typer av sjukdomar (autosomala recessiva sjukdomar) vid kusingiften. Man har trots allt 1/8 gemensamt DNA med sin kusin.
 
Däremot tror jag inte att jag skrev att man skulle avråda kusiner från att gifta sig eller från att skaffa barn, då får man nog läsa mellan raderna. (Vilket iofs är ett hyfsat vanligt fenomen i de flesta diskussioner).
 
Jag tycker att kontentan av mitt hundavelsresonemang snarare blir att det är bättre om slumpen, eller ödet eller vad det nu är, får styra än att ett rasprogram ska göra det. Man har nog många gånger i hundavel stirrat sig blind på vissa egenskaper men glömt andra.
 
Jag är faktiskt också resultatet av kusingifte, även om det är några led bakåt och jag är också gift med en släkting, det också på inte direkt nära håll.
Den danska studien tycker jag var intressant, så den kan jag rekommendera.
 
MVH
Micael

46
Hej
Om man tittar på det från ett djuravelsperspektiv så kan man ta min hund som exempel. Han har måttlig till grav höftledsdysplasi (HD) och lider dessutom av Addisons sjukdom. Båda dessa sjukdomar är åtminstone delvis genetiskt betingade. Sverige är ett litet land och för en renrasig hunavel finns det inte så jättemånga hundar att tillgå för att försöka blanda upp med. Ingen av min hunds föräldrar lider av vare sig höftledsdysplasi eller Addisons sjukdom, men det finns antagligen i deras avelslinjer. Det är inte tillåtet i Sverige att föra medvetet avelsarbete på hundar som har HD, de måste vara friröntgade. Addisons sjukdom är en annan historia, där vill uppfödarna inte kännas vid problematiken plus att det är en svår sjukdom att diagnosticera.
Det jag vill ha sagt med det här är att kusiner som får barn tillsammans löper en ökad risk att deras barn drabbas av en genetiskt överförbar sjukdom. Med detta sagt är det ju fortfarande så att det är upp till var och en att bestämma hur man vill göra, men man bör vara medveten om problemet.
 
Till Carin
I försöksdjursavel så räknar man på inavelskoefficienter för att beräkna såna problem Ökningen av den koefficienten = 1/2N där N = antalet avelsdjur i kolonin. Dvs ju färre avelsdjur desto större ökning av koefficienten. Utgår man från 10 avelspar så har man efter ca 15 generationer avkomma som är lika mycket släkt som kusiner dvs ca 25 % genetiskt släktskap. Utgår man från färre går det givetvis fortare. Jag vet inte om det var ett bra svar på din fråga men åtminstone ett försök.
 
MVH
Micael

47
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-07
« skrivet: 2003-09-17, 20:47 »
Hej Roland
Isak och Karin gifte sig 1762-12-28 i Muskus antar jag eftersom det står som ort för både honom och henne.  
Brittas anor:
Den enda Isak med en far som heter Johan (Isaksson) i Muskus föddes 1735-07-28, mor heter Sara.
Johan Isaksson  kan vara son till Isak Johansson Muskus i så fall är han född 1699-12-20 och hans mor heter också Sara.
 
Det var svårt att hitta nån far till Anders far eftersom han inte har ett sonnamn.
 
MVH
Micael

48
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-07
« skrivet: 2003-09-10, 19:20 »
Hej Roland
Tack för ditt snabba svar om Adam Torneus. Jag tänkte få ge igen lite också. Enligt Piteanor 2002 så finns det en Anders född det datum du anger. Det står Anders oä vilket jag antar betyder oäkta. Som far står angiven Anders Carlsson Eldskott och som mor Anna Zackrisdotter. Födelseort är Svensbyn.
 
I vigselboken står det att han gifte sig med Brita Isacsdotter Åström. Den enda Brita jag hittar med en far som heter Isak född omkring 1763 är dottern till Isak Johansson och Karin Andersdotter född 1766-09-08 i Muskus. Fast när man tittar i dödboken så stämmer det väldigt bra in på Änkan efter Anders Holming som hette  Brita Åström som dog 1846-05-23 i en ålder av 79 år 8 månader och 15 dagar.  
 
mvh
Micce

49
Archive - General questions / A distant ancestor's deathplace
« skrivet: 2003-09-09, 15:49 »
Hi Nancy
I don?t have any good answers to your questions ut at leastone guess. Finland belonged to Sweden up until the the beginning of the 19th century so I guess that is a reason to marry someone from Finland in those days. What he was doing in Gotland when he died is a tougher question. It depends on what he was doing for a living. He was a little bit too old to be a soldier, so there must be another reason.

50
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-07
« skrivet: 2003-08-09, 21:45 »
Hej
Är det någon som vet något om Adam Torneus f ca 1762? Varifrån kom han , vad hette hans föräldrar?
 
MvH
Micael Granström

51
Jörn / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-22
« skrivet: 2003-07-03, 20:52 »
Hej igen Bengt
Jag har kollat nu och Sara Helenas far är Alexander Olofsson som jag nämnde i mitt förra inlägg. Vill du ha mer uppgifter så hör av dig.
MVH
Micael

52
Hej
Jag läste ett tidgare inlägg i den här diskussionen (19 jan 2000 av Leif Boström) om en kvinna som födde 18 barn. Enligt uppgift så ska Margareta Jonsdotter i Lappträsk (min mmfmfm) ha fött 19 barn. Jag vet dock inte om det var några tvillingar i den raden. Jag ska också säga att jag har själv inte källkollat alla 19 barnen men jag vet att hon fick många. Jag antar att det finns kvinnor som kommer upp i ännu fler födslar.
 
Som kuriosa kan jag nämna att barnens far for till biskopsvisitationen i Skellefteå 1819 för att få hjälp mot nyläseriet eftersom han var orolig för sina 11 kvarvarande barns salighet.

53
Hej
Jag tror att en del av problemen med negativa inlägg är att det skrivna ordet är ett litet trubbigt instrument i en diskussion. Det är ibland svårt att uttrycka sig korrekt utan att bli lite vass. En del kanske inte tycker om att skriva så långa inlägg och kan därigenom uppfattas som vassa utan att mena det. Därför om alla läser inlägg med inställningen att det inte är så illa ment som det är skrivet, så tror jag att man kan få ner antalet onödiga replikskiften. Därigenom blir klimatet på Anbytarforum också lite positivare.
 
MVH  Micce

54
Skellefteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-08-28
« skrivet: 2003-05-27, 12:42 »
Hej Elisabeth
Vid sökning på Erika (f 1845) i Folkräkningen 1890 får man inte upp nån träff på nån som heter Åström i efternamn. Har du nåt mer att gå på kan du ju testa själv, t.ex. hennes makes namn. Adressen är http://www.foark.umu.se/folk/ac/Sok.asp
 
MVH
Micce

55
Jörn / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-22
« skrivet: 2003-05-26, 08:43 »
Hej Bengt
Jag har en anfader från Ullbergsträsk som heter Alexander Olofsson (17620716). Han hade barn födda från slutet av 1700 (1792) till in på 1800. Den sista som jag har skrivit upp är Gustaf Alexandersson (f 1804). Det är ju rätt stora chanser att denne Alexander är far till din Sara Helena. Hans fru hette Katarina Nikodemidotter (17730903).
MVH
Micael

56
Tack så mycket Essan.
 
Micce

57
Hej Essan.
Ursäkta min brist på kunskap, men du skriver om H-serierna i ett inlägg från 26 mars. Vad är det för något?
Jag släktforskar för att det är kul och jag tycker att Anbytarforum gör det många gånger roligare. Det gör att man inte alltid känner sig som en navelskådare i sitt sökande efter sina rötter. Det är alltid roligare med interaktion än inte aktion.
 
Micce

58
Anständiga ortnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-08
« skrivet: 2003-01-11, 13:07 »
Hej
Mellan Vindeln och Botsmark i Västerbotten finns en plats som heter Tillflykten. Det låter som ett underbart ställe tycker jag.

59
Hej Siv
Det står i Folkräkningen att han är född i Skellefteå, så det är nog samma som du hittat.
 
MVH
Micce

60
Hej Siv
Enligt Folkräkningen 1890 så är det Per Erik f 1828 som är hennes make. Se på http://www.foark.umu.se/folk/bd/person.asp?lannr=25&forsnr=3&pnr=3234
 
MVH
Micce

61
Antavlor och utskrifter / Mall för släktträd sökes
« skrivet: 2002-11-07, 20:25 »
Hej Berith
Genom att skriva ut släktdiagrammet i MinSläkt, dvs inte använda sig av någon rapport, får man ett träd som man kan skriva ut. Det kan man förstora eller förminska genom att använda sig av förstoringsglasen i verktygsfältet. Man kan då förhandsgranska dokumentet och se att storleken blir bra för ett A4. Man kan också få utskrift på flera ark och sedan klippa ihop dem till ett dokument. Man får hjälplinjer i kanten för var man ska klippa.

62
Datorprogram (för släktforskning) / MinSläkt 2.4b
« skrivet: 2002-10-22, 08:31 »
Hej igen Berith
Det finns ett något enklare sätt, men då får man redigera själv i efterhand.  
Under Rapporter väljer du Platser och ändrar egenskaper för rapporten på samma flik som i förra exemplet, dvs Urval. Här väljer du då att markera Enskilda platser och på det viset får du med alla händelser som skett på den platsen. Alltså även döda, vigslar mm., men det går ju att redigera i efterhand.
 
MVH
 
Micce

63
Datorprogram (för släktforskning) / MinSläkt 2.4b
« skrivet: 2002-10-22, 08:21 »
Hej Berith
Gör en sökning med den plats eller ort du är intresserad av som sökord. Sedan markerar du födelse i rutan Sök bland händelserna: och även en markering för platser i samma ruta. Sedan väljer du att skriva en katalog som finns bland rapporterna. Man måste ändra egenskaperna (klicka på blyertspennan i ramen) för katalogen under fliken Urval och där bocka för Senaste sökresultat. Då bör du få en utskrift med de personer som är födda på den ort du valt.
Jag ber om ursäkt för att svaret blev lite långt men jag hoppas att det går att följa instruktionerna ändå. Det bästa vore väl om man hade haft bilder av de aktuella dialogrutorna men jag har ingen programvara som klarar att göra sådana. Observera att detta gäller MinSläkt 2.4, jag förutsätter att det inte skett några stora förändringar till 2.4b

64
46 Ordet är fritt om släktforskning / Skifter
« skrivet: 2002-10-15, 14:40 »
Tack så mycket Elisabeth
 
MVH
Micael

65
46 Ordet är fritt om släktforskning / Skifter
« skrivet: 2002-10-15, 12:54 »
Hej
Tåme ligger i Byske socken. Åleyn skulle väl kunna vara Åbyn vilket också ligger i Byske socken. Faklmark kanske rör sig om Falmark och då är det Skellefteå socken. Anders Jonsson bör vara bror till en av mina anor, Johan Jonsson (1724-1774), men jag vet inte säkert då jag inte har boken som Rune pratade om. Det kunde ju vara kul att hitta förgreningar till Norge så jag är intresserad om det finns fler uppgifter.
 
MVH
Micael

66
Jörn / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-15
« skrivet: 2002-09-20, 20:51 »
Hej Bo
Om du gör ett sök på folkräkningen 1890 www.foark.umu.se/folk kan du hitta en Hulda Karolina född 1885 i Jörns församling. Pappan hette Petter AUGUST Jonsson Boman (f.1853), så det verkar ju hyfsat troligt att det är hon.
 
MVH Micce

67
Hej
När det gäller att följa generna bakåt i generationer kommer vi till den andra delen av problemet. Dvs att de flesta gener är starkt konserverade inte bara inom arterna utan även mellan olika arter. Detta för att mutationer och överkorsningar i generna kan få katastrofala följder. Det kan leda till gener som inte fungerar eller helt nya gener med nya funktioner. Därför så är generna inget bra sätt att försöka spåra släktskap mellan personer. Man tittar på andra områden på kromosomerna, titta på länken som Gabriel gav i början av den här diskussionen.  
Det här med DNA-genealogi är kanske ett bra komplement för de som har resurser, men för oss vanliga så är det nog inget alternativ. Åtminstone inte än, men vem vet... Den lille genetikern kanske kommer ut i leksaksaffärerna innan vi vet ordet av.

68
Archive - Swedish names / Swedish Names
« skrivet: 2002-09-11, 07:57 »
Hi
It was rather common, at least up to the 19th century to take the name after your father. This would mean that in your case your Grandfathers surname could have been Classon. But this is pure speculation from me.  
The place for a possible source is the National Archives in Sweden. Web page: http://www.ra.se. They have a page in english too.
 
MVH
Micael Granström

69
Hej
Till Maud med flera. Det är helt säkert som Sykes säger, men det man främst utnyttjar vid DNA-testning för släktskap (tex faderskap) är så kallade minisatelliter på DNA. Dessa områden är så kallade hypervariabla regioner som består av repeterade sekvenser av baserna (tex AATTGGAATTGGAATTGG). Däremot så skiljer sig antalet upprepningar mellan olika individer. Däremot så ärver man repetitionerna från sina föräldrar. Dessa områden finns både på Y-kromosomen och i mitokondrie-DNA. Jag antar dock att för att komma längre bakåt i tiden behöver man utnyttja någon fler av de fyra olika kromosomförändringarna som Gabriel nämner. Jag har läst (tror det var Forskning och framsteg) om en man i England till vilken man hittat 9000 år gamla kvarlevor av en släkting i en grotta i närheten av där han bodde. Givetvis kunde man inte helt säkerställa att det var så men det var mycket troligt. Man tror sig också ha hittat de försvunna kvarlevorna av furstefamiljen Romanov i en grav nära Jekaterinenburg. Vid båda dessa tillfällen har man använt sig av de här metoderna som nämns på länken som Gabriel skickade. Man kan knappast med 100 % säkerhet fastställa släktskap, åtminstone inte om det gäller längre tidsrymder. Det man kan göra är att fasställa om man inte är släkt och någon slags bedömning på hur sannolikt det är att man är släkt.
Till Christina
Jag vet inte om SKL (Sveriges Kriminaltekniska laboratorium) gör DNA-tester själva, men de kanske vet var man ska vända sig.

70
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-04-22
« skrivet: 2002-08-29, 13:37 »
Hej Carina
Kyrkobordet var(är) beläget vid Umeå Landsförsamlings kyrka som liggen på Backen i Umeå. Ca 6 km västerut från Umeå centrum.
 
MvH
Micael

71
Hej
Det finns en bok som heter Vithatten - Berget på myren som Göran Marklund har skrivit där det står lite om nybyggarna på Vithatten. Jag vet inte om det står nåt om Lisa Kajsas föräldrar men det kan ju vara en möjlighet. Om man söker på Lindholm i folkräkningen 1890 så får man väldigt många träffar i Kusmark. Det kan ju vara en annan ände att nysta i.
 
MVH
Micce

72
Hej Caroline
Jag har ingen aning om nåt Kusön i Västerbotten, men däremot finns det ett Kusön i Norrbotten. Det är väl däremot så att egentligen så är (var) Norrbotten en del av Västerbotten tidigare. Enligt folkräkningen 1890 så hör exempelvis Öfverluleå församling till Westerbottens tredje kontrakt. jag vet inte om det hjälper men det är ju en annan ände att nysta i.
 
MVH
Micce

73
Hej Patrik
Jag slår inte ditt rekord i alla fall. Men jag har ett kort från 1889-1890 ungefär av en familj med deras förstfödde (Min farmors far och mor med sonen Emil). Det som är intressant med den bilden är att det är en plåt. Så nu förstår jag varför man kallar det att plåta någon. Var det en vanlig form för fotografier från den tiden?
 
MVH
Micce

74
Hej Kenneth
Ja det lär ju vara ett svårslaget rekord, fast med dagens läkarvård så vet man ju aldrig. Man har vad jag vet klarat barn som fötts i 25:te veckan, kanske ännu tidigare idag. Fast jag rekommenderar ingen att försöka slå rekordet. Jag antar att de föräldrarna fick samma budskap som mina bekanta. Att det inte är lika lätt att bli gravid tidigt efter en förlossning.
 
MvH
Micce

75
Hej
Hur är det med motsatsen till långa tidsperioder mellan syskon, kusiner mm. Jag har bekanta som har två barn födda samma år utan att vara tvillingar (samma mor och far). Om jag kommer ihåg rätt är det ganska prick 11 månader mellan dem (kan inte deras födelsedagar utantill). Men det kan ju vara kort tidrymd mellan utan att det för den skull är samma årtal.
 
MvH
Micce

76
Hej
Man kan till diskussionens inledning också lägga följande:
Då det är mycket, MYCKET svårare att nyansera det skrivna ordet än det talade så kan man läsa igenom det man skrivit två gånger för att se att det (helst) inte går att missuppfatta. Dessutom när man läser inläggen (Det här står väl i början av den här diskussionen, men kan inte påtalas nog ofta) försöka läsa dem med en positiv grundinställning istället för att försöka hitta insinuationer mm.
 
Tack för ordet
 
Micce

77
Det här hör väl inte egentligen till ämnet men jag såg en amerikansk sida på internet där man utrett sin släkt tillbaka till Adam och Eva. Jag antar att de var av judiskt ursprung. Hur mycket man är släkt är enligt min uppfattning en ganska personlig sak. Jag har visserligen fått andra ögon på vägen mellan Sävar och Piteå sen jag började utreda mammas anor. Många av namnen på vägskyltarna känns ju mer bekanta än tidigare. Det är tom så att jag känner mig nästan hemma på vissa platser trots att det var hundratals år sedan någon ur min släkt bodde där.  
När det gäller det biologiska perspektivet så tycker jag att släktskap då mera hör samman med hur mycket släkt människan är med aporna osv. Mycket av DNAt i våra gener är relativt väl konserverat så åtminstone där finns det nog större likheter mellan syskon än 50 %. Jag tycker nog som Gabriel att det är enklast att hålla sig till hur mycket gemensamma anor som finns eller hur många generationer bakåt som det finns gemensamma förfäder. Sen blir det ju ändå så att man känner sig mer släkt med den ene eller andre kanske mest beroende på hur mycket man känner/känner till om personen i fråga.

78
Punt-Pims / Punt-Pims
« skrivet: 2002-07-15, 22:50 »
Hej
På sidan 602 under Böle 10, första stycket står det här. Där står också att han var soldat men inte något om någon rote. Han går att spåra ytterligare ett par generationer bakåt i böckerna av Ulf Lundström och är född 1657 så han torde inte vara släkt med din tysk. Böle 10 hörde till roten 30 Skarp och Anders finns inte nämnd där heller.
 
MVH
Micce

79
Punt-Pims / Punt-Pims
« skrivet: 2002-07-14, 21:47 »
Hej
I Ulf Lundströms bok, Skellefteå socken 1650-1790, finns det en person namngiven som Anders Svensson Punt-Pims. Är det någon som vet var den benämningen kommer ifrån? Är det något slags soldatnamn?
 
MVH
 
Micce

80
Allmänt / Snipp, Snapp, Snorum, Hej Basalorum!
« skrivet: 2002-07-12, 18:15 »
Hej
Jag har för mig att det finns(eller åtminstone fanns för några år sen) en vägskylt med Snippvägen på. Jag har en del anor ffa från Snipp, men också en förfader som bodde i Basalorum i mitten av 1800-talet (efter 1850), så byn fanns åtminstone kvar då.
 
MVH
Micce

81
Hej
Jag har hört berättas om familjen Bröst där deras döttrar fick namnen, Mina, Fina och Ängla. Huruvida det är sant vet jag inte.
 
MvH
Micce

82
Anders
Jag håller med dig i sak. Det skulle vara bra om en del historia faktiskt fick finnas kvar. Sen kan man ju också skänka en tanke åt de som i framtiden har tänkt ägna sig åt släktforskning. Vi vet ju själva hur knöligt det kan vara. Att förvirra saker med att ta upp gamla tydliga adelslinjer eller vad det vara må hjälper knappast dem i alla fall. Sen är det väl så att tider och seder förändras och det är nog nånting vi får leva med. Jag tror att de flesta som byter namn gör det mest av praktiska skäl. När man för sjuttiandra gången fått ett brev som ska till nånsom bor i nästa kvarter men har samma namn kan man ju lessna.  
Däremot Anders så måste jag reagera på nånting som inte hör till själva diskussionen. Du skriver att de som inte kan utttala ditt namn rätt är obildade. Jag tycker inte att det är obildat att kalla mig för Mi?k?el när jag i själva verket heter Mi?kael (det är lite svårt att försöka förklara betoning i skriven text). Då skulle man fort komma till slutsatsen att de flesta söder om Sundsvall är obildade och det är de väl inte. Eftersom du har ett ovanligt namn så får du nog leva med att det uttalas fel ibland. Dessutom kan det ju knappast vara här i anbytarforum som andra uttalar namnet felaktigt.
 
MvH

83
Hej
I Folkräkningen 1890 (http://www.foark.umu.se/folk/ac/person.asp?lannr=24&forsnr=17&pnr=1139) finns en Nils Wikblad gift med Lovisa Jonsdotter. Jag gissar att det är honom du är ute efter.
 
MvH

84
Byske / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-17
« skrivet: 2002-04-12, 09:04 »
Hej Bo
Enligt Folkräkningen 1890 (http://www.foark.umu.se/folk/ac/person.asp?lannr=24&forsnr=16&pnr=5318) finns i Frostkåge en Olof Rönnlund f. 1847. Han har barn födda på 1880-talet så det skulle kunna stämma med den person du söker. Frostkåge ligger i Byske församling.
 
MvH
Micce

85
Hej Patrik
Mina kopplingar till Zackris Nilsson är som följer:
 
1. Zakris Nilsson (1675-1757)
2. Nils Zakrisson (1709-1803)
3. Zakarias Nilsson (1733-1817)
4. Nils Zakrisson (1766-1849)
5. Brita Nilsdotter (1795-)
6. Olof Nils Carlsson (1826-)
7. Marta Greta Olofsdotter (1857-1901)
8. Karl Rikard Åman (1891-1970)
9. Linn?a Åman
10. Micael Granström
 
 
3. Jacob Nilsson (1735-1824)
4. Johan Jacobsson (1770-)
5. Margareta Barbara Johansdotter (1800-1828)
6. Eva Magdalena Gustafsdotter (1823-)
7. Per Olof Åman (1859-)
8. Karl Rikard Åman osv.
 
MvH
 
Micce

86
Arvidsjaur / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-04
« skrivet: 2002-03-11, 15:16 »
Hej Birgit
Precis som Monika skriver så står Margareta Persdotter som hustru till Olof Persson. Om du kollar på Ulf Mannbergs hemsida (http://hem.passagen.se/ulfmann/) så finns det uppgifter om hennes anor.  
Jag har för mig att jag läst lite om Olof Persson i boken Vithatten - Berget på myren av Göran Marklund. Det stod om nybyggarna på Vithatten av vilka en var Olof Perssons son (tror jag).
 
MvH
Micce

87
Religion / Lönnebo, Martin (f. 1930), biskop
« skrivet: 2002-02-28, 13:07 »
Hej
Om jag inte kommer ihåg fel om Martin Lönnebo så härstammar han från Zachrisgården i Storkågeträsk. Ifall det är rätt så kan man spåra hans förfäder tillbaka till de första nybyggarna i Norsjö. Eftersom jag bara plockar uppgifter från minnet blir källhänvisningarna därefter. Det finns en del att läsa i boken om Qvafvisträsk och även i boken "Storkågeträsk, Kågedalens pärla". Jag vet också att en av de mer frekventa besökarna på Anbytarforum (åtminstone när det handlar om Västerbotten) Patrik Lundström har mycket om Norsjö på sin hemsida "http://hem3.passagen.se/patlun/slakt.html".
Hoppas att uppgifterna är till hjälp. Jag har också lite uppgifter om Nils Zachrissons anor (Stamfadern på Zachrisgården). Hör av dig om det är något du vill ta del av så kan jag ta fram de uppgifterna. Jag tror förresten att det finns en diskussion här på Anbytarforum om Torgny Lindgren och hans anor och Martin Lönnebos är väl delvis identiska.

MvH

88
Hej
Jag antar att den Necodemus som du anger som far till Catharina Nicodemidotter, är identisk med Nicodemus Nicodemusson f. 1713-11-04 (enl Indiko). Det verkar ju troligare att hans far hette Nicodemus än Olof och då stämmer det med de uppgifter jag har. Nicodemus far hette Nicodemus Johansson f. omkring 1678 i Myckle (källa: Nils Lindkvist http://w1.910.telia.com/~u91018764/). Jag har lite mer uppgifter också, om du hör av dig så kan jag skicka dem.
Egentligen var väl det här inte något svar på din efterlysning, men jag hoppas uppgifterna kan vara till nytta i alla fall.
MvH
Micce

89
Arvidsjaur / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-03-06
« skrivet: 2002-01-30, 12:22 »
Hej Maria
När jag läste Maikens inlägg började jag fundera om inte Beckertsjaur och Baktsjaur är samma ställe. En del ortsnamn tenderar ju att förändras med tiden. Fast jag har ju inga belägg för min tankegång.
 
MvH

90
Arvidsjaur / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-03-06
« skrivet: 2002-01-24, 13:49 »
Hej Mona
Mer om Marta Helena Persdotters anor.  
Hennes far Per Olofsson föddes 1753-10-18 i Vallen, Lövånger och dog 1850-02-10 i Lappträsk och hennes mor Margareta f.1755 i Böle, Skellefteå, död 1809-07-21 (Uppgifter från Ulf Mannberg hem2.passagen.se/ulfmann/). Det finns en liten anekdot om Per Olofsson i boken Väckelsen var väldig av Göran och Hans Marklund.
Vid Biskopsvisitationen 12 juli 1819 begärde Pehr Olofsson att få hjälp mot nyläsarna från Skellefteå. Om de opåtalt får fortfara bliva alla snart smittade och förförda av deras, vad jag tror, falska lära. Han sade sig vara rädd om sina kvarvarande 11 barns salighet.  
Det kan också nämnas att hans hustru födde 19 barn.
 
MvH
Micce

91
Skellefteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-05-07
« skrivet: 2002-01-07, 13:42 »
Hej Roland
Nej tyvärr har jag inga uppgifter om var Brita Jonsdotter kommer ifrån. Jag kan dock rekommendera ett abbonemang på Indiko, jag tror att de har sänkt priset också. Jag tycker att det ofta är stora problem att läsa på mikrokort från Skellefteå, med Indiko kommer man undan det problemet. Dessutom hänvisar de ju till vilket kort som uppgifterna är hämtade så man kan kolla dem i efterhand.
 
MvH

92
Skellefteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-05-07
« skrivet: 2002-01-02, 12:12 »
Hej igen Roland.  
Jag har inga uppgifter på födelseort för Nils Nilsson f. 1737, men han bodde i Röjnoret. Hans maka, Maria Andersdotter är född i Myckle tror jag, åtminstone var det där Anders Larsson bodde.
Mvh

93
Skellefteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-05-07
« skrivet: 2001-12-30, 21:31 »
Hej
Följande uppgifter om föräldrar till Nils Nilsson f. 1763 (enl källan) är hämtade från Indiko.
Nils Nilsson  f.1737  d.1817 ?/2  
Maria Andersdr  f.1732 21/6 d.1808 27/8
Fadern till Maria Andersdotter, Anders Larsson f. 1702   d.1774 är min ana fast modern inte är samma, i Marias fall hette hon  Sara Samuelsdotter f. 1707 23/1 d. 1741. Dessa uppgifter också från Indiko.
 
MvH

94
Skellefteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-05-07
« skrivet: 2001-12-18, 08:34 »
Hej Sven-Erik
Carolina Christina Larsdotter f. 1836-09-17 (Vol 52, sid 154, rad 34)
Far: Lars Andersson f.1807-05-28 i Skråmträsk (vol 48A, sid 65, rad 10)  d. 1874-03-16 (F:2, sid 175, rad 14)
Mor: Brita Caisa Johansdotter f. 1805-10-18 Skråmträsk (Vol 48A, sid 46,rad 25)d. 1843 vid en ålder av 37 år 4m. 4 d.(F:1 sid 65, rad 48).
Dessa uppgifter har jag från Indiko. Hoppas att de är till hjälp.

95
Hej
Ett tips skulle ju kunna vara att klanen skulle kunna ha att göra med ett samiskt ursprung. Jag antar att klan är nån slags översättning från engelskan. Om man söker i folkräkningen 1890 på Henr född omkring 1869 (+- 5 år) får man 19 träffar i Västerbotten. Nu beror det ju på om han emigrerade innan dess, då finns han ju inte med.
 
MvH

96
Allmänt / Läsare i Skellefteåbygden
« skrivet: 2001-09-04, 08:13 »
Hej Lena
Det finns en bok som Göran Marklund (Hans Marklund står för bilderna) har skrivit om väckelsen i Skelleftebygden. Den heter Väckelsen var väldig och där finns mycket att hämta. Om jag inte kommer ihåg fel så står det en hel del om någon Gerhardsson, jag är osäker på förnamnet men jag tror att det var Gerhard. Det är EFS-förlaget som har givit ut den och om du finns i Umeåtrakten så finns den att låna på biblioteken. Jag antar att det samma gäller för Skellefteå-området.  
Annars har boken ISBN/ISSN:  91-7085-013-5  och på EFS-förlaget som sagt. (Uppgifterna hämtade från Umeå kommuns hemsida, sökning i bibliotekets katalog)
MvH
Micael Granström

97
Tack så mycket Leif.  
 
MvH
Micce

98
Hej
Enligt Johannes Bureus var Olof Olsson på Degerbyn 5 gift med Anna Olofsdotter, dotter till Herr Olof i Norrbo. Är det någon som har en uppfattning om den saken? Uppgifterna har jag hämtat från Ulf Lundströms bok Bönder och gårdar i Skeå sn 1539-1650.
MvH
Micce

99
Skellefteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-10-19
« skrivet: 2001-08-16, 09:12 »
Hej
Jag söker uppgifter om Benjamin Abrahamsson f. 1730-07-02 gift med Greta (el. Margareta) Jonsdotter f. 1735. Jag undrar ffa om någon vet något om deras barn.
 
MvH
Micael

100
Graninge / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-02-07
« skrivet: 2001-08-11, 10:01 »
Hej igen Essan
Får jag fråga om du har födelsedata för Elisabeths föräldrar?
 
MvH
Micael

101
Graninge / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-02-07
« skrivet: 2001-08-10, 07:56 »
Hej  
Och Tack Essan. Då har jag ytterligare en fråga. Det Sunne som jag känner till ligger i Värmland, men det här är ett annat ställe antar jag?
 
Vänligen
Micael

102
Graninge / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-02-07
« skrivet: 2001-08-09, 10:00 »
Hej
Jag söker information om anfäder till Lisa Israelsdotter f. 1779-07-24 i Graninge socken. Hon gifte sig 1813 med Pehr Bäcklund i Skellefteå. All information mottages tacksamt.
 
Vänligen
Micael

103
Skellefteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-10-19
« skrivet: 2001-08-07, 15:06 »
Hej Magnus Falkman
Jag har information om Pehr Olofsson och Margareta Israelsdotter. I avskriften av födelseboken från Arvidsjaur så benämns Margareta som Jonsdotter i flera fall, jag är rätt övertygad ändå att det är samma person.  
Ulf Mannberg har ännu mer uppgifter om dessa på sin hemsida http://hem.passagen.se/ulfmann/.  
Jag har en bror till Eva Ulrica i mina anor.  
 
Jag kan berätta en liten anekdot om Pehr Olofsson. Första delen av 1800-talet så var det en stor religiös väckelse just i Skellefte-bygden och religiösa delades lite grann i två läger: Nyläsarna och de som höll fast vid kyrkan. Vid Biskopsvisitationen 12 juli 1819 begärde Pehr Olofsson att få hjälp mot nyläsarna från Skellefteå. Om de opåtalt får fortfara bliva alla snart smittade och förförda av deras, vad jag tror, falska lära. Han sade sig vara rädd om sina kvarvarande 11 barns salighet.
(Ur Väckelsen var väldig Göran och Hans Marklund).  
 
Jag hoppas att du har fått lite hjälp av dessa uppgifter. Jag undrar varifrån du har dina uppgifter om henne och hennes föräldrar.
Du kan gärna få dela med dig av uppgifter som du har om Eva Ulrica och hennes föräldrar.
 
Vänligen
Micael

104
Hej Margith
Jag hade Sara som mor till Johan Olofsson, men det var den enda hustru jag hittade i Indiko. Nu undrar jag om du har uppgifter om föräldrarna till Olof Johansson och Magdalena Nilsdotter.
 
MvH
 
Micael

105
Jag söker upplysningar om Anna Benjaminsdotter, hustru till Jacob Jacobsson Tjernberg (1767) i Rönnbäcken. Är det någon som vet något om hennes anor.

106
Hej
Enligt Indiko föddes det en Carl Anton i Ostvik 1823-03-14 av pigan Eva Stina Östensdotter. Någon far finns inte namngiven.  
 
MvH
Micael Granström

107
Hej
Jag söker information om ättlingar till Moses Westerbottning. Framför allt om hans son Nils som flyttade till Jörns församling 1842 (tror jag).  
Mvh
Micael Granström

108
Skellefteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-10-19
« skrivet: 2001-06-03, 16:00 »
Hej
Jag söker uppgifter om en Nils Peter Åman född 1824-06. Han gifte sig 1850 med Eva Magdalena Gustavsdotter f. 1823 i Hornsträsk 2. De var bosatta i Jörnsområdet. Tacksam för alla upplysningar.
Micael Granström

109
Skellefteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-10-19
« skrivet: 2001-06-03, 15:52 »
Hej Kjell
Enligt Indiko finns en Anna Magdalena född i Burvik med de föräldranamn du anger. Jag antar att det är samma person. Det som är lite udda i sammanhanget är att Olof och Anna Stina inte är gifta med varandra utan har andra äkta makar, åtminstone enligt Indiko. Hennes far var född i Finnfors (Indiko)1798. Modern har jag inte kollat. Vill du ha mer uppgifter så hör av dig i så fall. Onekligen en intressant historia i alla fall, man skulle gärna vilja veta mer.
MvH
Micael Granström

110
Hej
Undrar om någon har upplysningar om en annan Ullbergsträskbo? Jag söker uppgifter om Carl Olof Alexandersson f. 1792 gift med Brita Nilsdotter f. 1795. De var bosatta i Ullbergsträsk i början av 1800-talet.
MvH
Micce

111
Hej
Tack Eva, men det är av den anledningen som jag tror att Grantjäln är i närheten av Missenträsk. Enligt en bok av Göran Marklund så fanns det i Snorum en änka på 1860-70 talet som hette Eva Åman. Jag undrar om det kan vara personen jag söker efter.

112
Politik / Offentlig verksamhet / Wallström, Margot (f. 1954)
« skrivet: 2001-04-04, 15:55 »
Hej
Ett tillägg till de anor som Bo Lindwall redovisat. De är hämtade från Indiko och jag har inte källkontrollerat dem. Fortsättning på Nils PetterBäcklunds anor (nr 62). Början med hans far. Hans fru var född utom äktenskapet, därför är det svårt att säga något om hennes anor. I födelseboken i Indiko står det en far angiven men endast där och inte i några husförhörslängder.
Här kommer så anorna:

1
Pehr Bäcklund. Född 1775-05-13 Kinnbäck. Död 1862 Prästbordet. Far: 2 Anders Jacobsson. Mor: 3 Maria Pehrsdotter.

Generation I

2 f
Anders Jacobsson. Född 1742-03-23. Död 1809-09-05. Far: 4 Jacob Jacobsson. Mor: 5 Margeta Andersdotter ?.

3 m
Maria Pehrsdotter. Född 1736-02-10 Kågeå. Far: 6 Pehr Nillson. Mor: 7 Marjeta Jonsdotter.

Generation II

4 ff
Jacob Jacobsson. Född 1706 Storkåge. Far: 8 Jacob Jacobsson. Mor: 9 Barbro.

5 fm
Margeta Andersdotter ?. Född 1701. Död 1787. Far: 10 Anders Swänsson. Mor: 11 Raggiel Jacobs.

6 mf
Pehr Nillson. Född 1707. Död 1772.

7 mm
Marjeta Jonsdotter. Född 1706. Död 1779. Far: 14 Jon Johansson. Mor: 15 Brita.

Generation III

8 ff f
Jacob Jacobsson. Bonde. Född 1667. Död 1738.

9 ff m
Barbro. Född 1663. Död 1732.

10 fm f
Anders Swänsson. Född 1657. Död 1738.

11 fm m
Raggiel Jacobs. Född 1662. Död 1737.

14 mm f
Jon Johansson. Född 1658. Död 1741.

15 mm m
Brita. Född 1667. Död 1743.

113
Hej Gunnar
Nu svarar jag på det sätt som rekommenderas i reglerna. För att ytterligare förvirra situationen så har jag hittat följande uppgift på anbytarforum. Ämnet är Margot Wallströms anor. Där har Bo Lindwall gjort ett inlägg med uppgifter hämtade från Thord Bylund Härnösand.
 
144 Lars Johansson, född 1699 i Skråmträsk, Skellefteå sn, död 1748  
i Skråmträsk, Skellefteå sn. Bonde i Skråmträsk, Skellefteå sn.  
 
288 Johan Jonsson, född 1655 i Skråmträsk, Skellefteå sn, död 1736  
i Skråmträsk, Skellefteå sn. Bonde i Skråmträsk, Skellefteå sn.  
 
Gift med  
 
289 Karin Persdotter, född 1661 i Skråmträsk, Skellefteå sn,  
död 1749 i Skråmträsk, Skellefteå sn.  
 
Här verkar det alltså som om Lars mor inte heter Mariet. Som sagt det skapar väl bara mer förvirring.
 
MvH
Micael Granström

114
Jag ska förtydliga min efterlysning.
Eva Magdalena f. 1823, gift Åman. Vid folkräkningen 1890 var hon bosatt i Grantjäln (Missenträsk?). Ett av hennes barn hette Per Olof Åman f. 1859 gift med Marta Greta Olofsdotter f. 1857.

115
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Ulrika Dunderborg
« skrivet: 2001-03-21, 13:15 »
Tack så mycket Kristina, då var man tillbaka i Skellefteå igen!
 
Micael

116
Hej
Jag undrar om någon har uppgifter om Anders Lutters barnbarnsbarn. Jag har en Anna Benjaminsdotter i min släkt som är född 1764 och jag undrar om någon vet om det kan vara Anders Lutters ättling. Hon var gift med Jacob Jacobsson Tjernberg i Rönnbäcken.

117
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Ulrika Dunderborg
« skrivet: 2001-03-16, 19:44 »
Hej Sonja
Tack för ditt svar. Bodde båda föräldrarna i Bensbyn eller var det bara modern?
 
Hälsningar
Micael

118
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Ulrika Dunderborg
« skrivet: 2001-03-15, 16:15 »
Hej
Jag undrar om någon har några uppgifter om Ulrika Dunderborg f.1783 i Luleå.

119
Hej  
Söker förfäder till Eva Magdalena Åman. Hon är född 1823 och bosatt i Grantjäln enligt folkräkningen 1890. Jag tror att Grantjäln ligger i närheten av Missenträsk.

Sidor: [1]