ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Inga Bengtson

Sidor: [1]
1
Okänd socken i Skåne / SV: Ortsnamn
« skrivet: 2016-05-17, 13:34 »
Prästgårdar brann och kyrkböcker försvann. Så var det med Högseröd. Äldre tider söks bäst i Mantalslängden. Husförhörslängd från 1833 finns, lättläst och bra. Däremot finns ingen flyttningslängd för perioden.
Lycka till!

2
Högseröd / Högseröd
« skrivet: 2015-07-18, 12:24 »
Medan mina herrar är inne på Högseröds socken skulle det vara intressant att veta om det finns mer att hämta om Maria Lovisa Stoltz född 1798 i Högseröd. Hon blir 1813 fosterdotter i Anderstorps Hus Börringe. Troligen var hennes far Johan Stoltz ladufogde på Hjära gård i Högseröd kring 1795. Mantalslängden ger vissa tecken på det. I så fall har vi hittat ytterligare två döttrar till den berömda Inspectoren Stoltz ohh Madame Maria Palmgren. Catharina född antingen 1792 eller 94 i Bosjökloster, Sophia född 1797 i Bosjökloster, Maria Lovisa född 1798 i Högseröd, Johan Christian född 1800 i Gudmuntorp och Jöns Petter född 1802 i Södra Rörum. Ja det är samma familj som ni hjälpte oss att spåra i maj 2012. Madame Palmgren fixade skilsmässa så hon kunde gifta om sig med skräddaregesällen/husaren Benct Pettersson Rudolph i Scheinge, Verum 1809. Vi fattas fortfarande vissa bitar under en 10-års period 1803- 1813. Då dyker dessutom äldsta dottern Catharina upp i Christianstad. Men var kom hon ifrån???? Uppgifterna är mycket knapphändiga. Kan ni med lokalkännedom hjälpa oss vore vi mycket tacksamma.

3
Nej Carl Szabad min svärmor hade ingen God man. Däremot är den angivna adressen dödsboadressen. Jag har ingen lust att detaljerat ange förhållanden på Anbytarforum eftersom det berör så många nu levande personer. Svärmor avled i sitt hundrade levnadsår och skulle ha tagit mycket illa vid sig om hon visste att det stod om henne att hon står som  på församlingen skrivna I det här fallet betyder det boende på kommunens äldreboende. För henne betydde det något helt annat. Dödsfallet ligger bara ett år tillbaka i tiden.
Nu är det som det är (för att citera en annan hundraåring) och inte så mycket att ödsla energi på. Rent generellt kan man dock säga att om man vänder på Carl Szabads påstående så är det risk för att 20 % av innehållet på Dödskivan är felaktigt och den tanken skrämmer åtminstone mig.
 
Med vänlig hälsning
Inga B

4
Jag antar att de här situationerna uppkommer nu när Skatteverket har tagit över Folkbokföringen, men det märkliga är att det är inte konsekvent. Vilket intresse har släktforskaren av att veta var barnen är bosatta? Det finns ju ofta en hemförsamling så det kan väl inte vara så svårt att ange den sista adressen innan personen flyttar till äldreboende. Om den gamla adressen finns kvar pga att en anhörig bor kvar eller fastigheten ägs av den avlidne uppstår inte de här situationerna. Sedan finns det en del pensionärer bosatta och folkbokförda på t.ex. Boklidens äldreboende i Mörarp där anges boendets postadress. Kan en god mans adress vara den angivna? I så fall till vilken nytta? Hur som helst Dödskivan är en andrahandskälla och skall användas därefter. Fast jag är besviken nu när jag äntligen har fått rättat min mors födelsedatum från den gamla skivan.
 
Med vänlig hälsning
Inga Bengtson

5
Glad i hågen installerade jag den nya skivan som kom med posten idag. Men den glädjen blev kortvarig. Jag var inne och tittade på ett tiotal avlidna anförvanter, men två av dem hade helt felaktiga adresser. Min svärmor t.ex. har aldrig någonsin varit bosatt eller skriven i Kinna. Däremot bor hennes dotter där. En annan släkting bodde på ett äldreboende i Helsingborg men uppges på skivan ha varit bosatt i Malmö. Även detta är alldeles fel. Hur skall jag kunna använda dödskivan i min släktforskning?

6
Okänd socken i Skåne / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-03-03
« skrivet: 2013-03-03, 12:42 »
Gå in på www.ddss.nu som är databas för Skåne och Blekinge. Tyvärr inte heltäckande men mycket användbar. På den aktuella kistan stod 1816 (året att söka på) BDR står väl för ett förnamn hos bruden med begynnelsebokstav B. RD bör ju står för en fader med begynnelsebokstav R och D för dotter.
I Ivetofta församling finns en brud 1816 som heter Beata Rasmusdotter. Bara ett förslag.

7
Jämshög / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-03-29
« skrivet: 2007-01-24, 16:52 »
Tack för det Åsa!
 
Det mesta av det visste jag redan. Hanna Nilsdotter är en  nyhet för oss. Hon har dykt upp genom släktforskningen.
Jag vet inte om min mor och hennes släktingar hade hört talas om henne heller. Det är ju många obehagligheter som har fått locket på - helt förståeligt, men jag och mina syskonbarn vill så gärna veta hur och varför.  
 
Barnamord var som bekant inte så ovanligt. Det räcker att söka på dödsorsaker i databaserna så får man fram både det ena och det andra, men jag har inte lyckats med mitt speciella fall - hittills.
 
Med vänliga hälsningar
Inga Bengtson

8
Jämshög / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-24
« skrivet: 2007-01-23, 23:44 »
Finns det någon på Anbytarforum som vet något om Berta Olsdotter född 1830 i Kullan, Jämshög?
Hon fick tydligen en dotter, Hanna, utom äktenskapet 1853 då skriven i Vilshult. Om jag läser husförhörslängderna rätt dömdes Berta till 5 års fästning för barnamord omkring 1856 och anges senare vara återkommen. På något ställe står att hon vistas på Slottet. Vad var Slottet?
Var det en dotter Bengta som hon mördade? Det finns nämligen en dotter född och död 1856.
Vart tog Hanna vägen? Emigrerade? Resten har jag hygglig kunskap om. Berta var nämligen min mormors mor och är en gåta för oss alla.

Sidor: [1]