ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Yngve Göransson

Sidor: [1]
1
Flinkenberg / SV: Flinkenberg
« skrivet: 2022-11-29, 18:03 »
Genom offentlig auktion som hålles på stället, torsdagen den 5 nästinstundande Augusti och börjas kl. 10 förmiddagen, låter herr Kronohejderidaren Pet. Flinkenberg, genom undertecknad till den mestbjudande försälja sine områdande, här i Blekinge Län, Medelstads härad samt Förkärla by och socken, belägne Fastigheter, bestående af tre åttondels Mantal utsocknes frälse, under no 10 och 1/4 Mantal kronoskatte under no 8. Dessa egendommar som hafwa en ganska vacker belägenhet icke långt från socknekyrkan och allmänna Landswägen, ligga twå mil från närmsta stad Carlskrona och en mil från Ronneby köping, äro i anseende till ägorna sammandragne genom enskiftet och försedde med god hägn och stängsel, och hwarpå jemwäl finnes ypperligt tillfälle till odling samt tillräcklig skog till husbehof och Byggnadsvirke, hwarförutan de å berörde egendommar uppförde in och uthus byggnader alla äro i godt stånd; äfvensom åker och äng äro väl wårdade och gifwa ganska bördig afkastning, när misswäxtår inträffa; kunnandes närmre underrättelse om egendommarnes widare beskaffenhet, under tiden erhållas av ägaren till de samma, Herr Kronohejderidaren P. Flinkenberg, hwars adress är på Ronneby och Förkärla; likasom dels att i händelse Fastigheterne blifwa bortauktionerade, en stor del lösöre egendom, bestående av hästar, oxar, kor, swin och fårkreatur, jämte åker och körredskap med mera kommer vid ofwannämde tillfälle att försäljas, dels och att betalningsterminerne, så för fasta som lösa egendomen utfästes och kungöres på stället i Förkärla före auktionens början.

Ronneby den 6 juli 1824,
L. Åbrandt.
Anmodad Auktionsman

3
Flinkenberg / SV: Flinkenberg
« skrivet: 2022-11-27, 15:59 »
Hej igen


Tack för din förklarning till Ewa Wagner..så år de naturligtvis!


Jag reagerade på dödsnotisen 1798 på grund av namnet Anna Beata.
Det hette ju Johan Smitts första fru
Johanna Catharina Behns mor Anna Beata Hultgren.
Gift med Gästgivaren Hans Petter Behn i Nättraby. '
Nej jag har inte heller hittat någon Vigselnotering för Johan Smitt och Ewa Wagner. Har kollat igenom Ysane där hon var född och Ronneby men inte hittat något borde ju vara omkring 1793 när deras äldste son Wagener Smitt föddes.  ps. Wagener Smitts son Johan Wilhelm Smitt räknades som Sveriges rikaste man vid sekelskiftet 1900. Generalkonsul för Argentina bl.a, Kallades för Kungsholmskungen. Spännande historia om hans levnad finns på Google.

4
Flinkenberg / SV: Flinkenberg
« skrivet: 2022-11-27, 13:39 »
Hej Marcus, Tack för ditt utförliga svar,


Tyvärr har jag inget i mitt träd som skulle kunna räta ut dina frågetecken.
På Catharina Magdalena Liebling har jag en uppgift att hon dog ca 1782, men jag har inget dokument som styrker detta. Hennes farfar var Johan Wagener som var en känd affärsman boende i Elleholm.


När det gäller pojkarna Göran och Sven Flinkenberg har jag också noterat detta. Dom finns inte i dödsboken i Nättraby och i Flyttattesten till Förkärla daterad 20 sep 1811 är dom inte omnämda.
Deras syster omnämns dock i flyttattesten, Demosiell Ingrid Catharina född 1790 hon hade visst flyttat dit redan i Maj 1811 men ingick nu i flytten med betyg om nödig kristendomskunskap. Brodern Lars Peter Flinkenberg född 1795 ingår också i flyttningsattesten, men har nu flyttat till Lund och blifvit Student. Så förmodligen har de båda yngre bröderna gått bort i Nättraby tidigare. Men som sagt dödsnotering saknas på båda i Nättraby.


Men vem är det som begravs i Nättraby den 11 Nov 1798? Anna Beata Flinkengrens dotter?


Jöns Ola som du har som förstfödd av barnen, hans födelsenotis är intressant! Dopvittnen Wikenberg och hans fru Mamsell Ewa Wagner! Var hon gift innan hon gifte sig med Johan Smitt?


5
Flinkenberg / SV: Flinkenberg
« skrivet: 2022-11-22, 22:12 »
Ja jag såg den dödsnotisen om Lars Peter i Blekingska Nationen i Lund. Fick samma känsla som dig.
Att händelserna hängde ihop med hans död.
Hittar du något intressant på Landsarkivet vore det kul om du skriver nåt om det här!


Jag halkade in på Flinckenbergs via Wagner eller (Wagener ibland).
Laurina Wagner var gift med Heideridaren/Gästgivaren i Skillinge Nättraby Peter Flinckenberg.
Laurinas syster Ewa Wagner var gift med Kyrkoinspektören i Ronneby Johan Smitt född i Lösen. Därifrån har jag mina anor!


6
Flinkenberg / SV: Flinkenberg
« skrivet: 2022-11-17, 21:33 »
Hej Marcus


Vem var Carl Fredric Flinkenberg moder?
Maria Asp? Dog hon isåfall 1785?
Med tanke på modersarvet?


Hittade lite annat i Post och Inrikes om Lars Peter Flinkenberg.
Han fick två förmyndare tilldelat sig ifrån Ronneby den 14 Mar 1818. Pågrund av misshushållning
Titulerades Kronoskogsmästare.


5 Aug 1818 annonserade han i Carlscrona Wecoblad efter en massa böcker som har försvunnet men som bär hans namnteckning. Utlovar hittelön. Bor i Förkärla.7
Flinkenberg / SV: Flinkenberg
« skrivet: 2022-11-17, 00:52 »
Hittade en rörande Kungörelse i Inrikes Tidningar daterad 10 Mar 1785
Reinhold Flinckenberg i Ystad efterlyser sin son Johan Erik Flinckenberg.


Okunning vart min kära son Färgare Gesällen Johan Eric Flinckenberg sedan han för några månader arbetat i Lidköping, nu för tiden vistas, gör att jag för ömhet om honom såsom mitt barn, och övertygad att han av kärlek till mig, derom lämnat mig underrättelse, om icke till äventyrs sjukdom derifrån honom hindrat, och övertygad av det senare ser jag mig föranlåten anhålla, att den eller de, med försäkran om tacksam återtjänst, som om dess vistande och ofelbara sjukliga belägenhet har kunskap genom brev därom lämna mig gunstig underrättelse, på det jag måtte komma i den för mig önskeliga belägenhet att kunna lämna honom det understöd, som min kära sons omständigheter kan fodra.


Ystad den 12 Februari 1785
Reinhold Flinckenberg

8
Vad kul. Bra research där Tollesson! Jag har följt dina spår efter Anders Peter Gustafsson Örn och det verkar som du har rätt. Han har alltid varit ogift i mitt träd.


Lite märkligt att han tappar Anders i förnamnet på vägen (från Anders Peter till bara Peter) Men så kan det ju vara.


Hade också gärna sett att någon av hans syskon eller släkt var närvarande vid barnens dop. Men det kan jag inte se.


Gustaf Berg Tvingström är min FMMMF. Jag skall kolla lite mer sen lägger jag in detta i mitt träd på Ancestry.


Hälsningar Yngve

9
Nättraby / SV: Gästgivarsonen Anders Hultgren
« skrivet: 2022-10-11, 20:35 »
Får rätta mig själv på ovanstående mitt inlägg om att Gästgiveriet inte fanns efter 1800.
Anders Bergström och Brita Christina Behn sålde Hemmanet Nättraby 37 (Gästgiveriet) till

Fredrich Gustaf Bagge år 1800 och flyttade till Torhamn.
Under åren 1801-1807 nämns ingen Gästgivare på numret.
1808 dyker det så upp en Gästgivarearrendator Riddersted från Karlskrona.
Redan året efter 1809 tar Adolf Fredrick Hallengren över Gästgiveriet.
Han är född i Sankt Olof i Skåne 16 Mar 1771. Han driver stället fram till 1830. Då han flyttar till Gredby i Nättraby med familj.

10
Nättraby / SV: Gästgivarsonen Anders Hultgren
« skrivet: 2022-10-10, 19:34 »

Komplettering;

Anna Beatas och Hans Petters dotter Brita Christina Behn gifte sig som sagt med Olof Ljunggren och dom tog över Gästgiveriet 1787 Olof titulerades som Gästgivare och han dog redan 1793 i Nättraby. Brita Christina gifte om sig 1796 med Anders Bergström som flyttade in och också titulerades Gästgivare. Dom drev Gästgiveriet fram till 1800 då dom flyttade till Torhamn. Gästgiveriet på nr 37 finns efter det inte i böckerna i Nättraby.

]Yngve

11
Nättraby / SV: Gästgivarsonen Anders Hultgren
« skrivet: 2022-10-10, 17:56 »
Mattias Behn var far till Hans Peter, så uppgiften att han var en av de sista Gästgivarna i Nättraby stämmer inte.


Mattias var född 1698 och dog den 7 sep 1765 i Nättraby. Hans hustru hette Johanna Bruun född 1701 dog den 10 okt 1779 i Nättraby, Deras son Hans Petter Behn föddes den 8 Jan 1733 i Listerby (där fadern drev ett Gästgiveri innan han tog över rörelsen i Nättraby).
Hans Petter tog över rörelsen 1765 vid faderns död. (kanske tidigare?)
Hans Petter gifte sig med Anna Beata Hultgren ca 1765 (förmodligen i Lenhovda då? ).
Efter Hans Petters död 19 Maj 1770 gifte Anna Beata om sig med Carl Edvard Barfot från Johannishus, Han titulerades Tracteur i vigseldoumentet, Han dog i Nättraby 21 Maj 1780.
Anna Beatas och Hans Petters dotter Brita Christina Behn född 13 Jan 1770  gifte sig med Olof Ljunggren som även han titulerades Gästgivare och Inspektor i Nättraby. (Så det är väl han du har i ditt dokument?)
Anna Beatas bror Anders Hultgren flyttade in hos systern 1785 och Benämnes hennes broder Anders Hultgren,

12
Nättraby / SV: Gästgivarsonen Anders Hultgren
« skrivet: 2022-10-10, 12:09 »
Stötte just på honom när jag forskade om hans syster Anna Beata Hultgren gift med Gästgivaren Hans Petter Behn på nr 37 i Nättraby. Det står att läsa i Mantalslängderna....Hennes broder Anders Hultgren (Ibland Andreas).
Hans Peter Behn dog 1770. Anna Beatha gifte om sig 1775 med Tracteuren/ Gästgivaren Carl Edvard Barfoth han dog redan 1780.
Anders bodde kvar hos systern 1787 som nu tituleras Gästgiverskan Barfoth. och brodern Anders
  

13
Woow-- häftigt dokument! och det verkar till att vara "vår" Christian Smitt.
Jaså han var född i Skåne han! Du e otrolig på att hitta grejor!


Lite kul...igår var jag på ett studiebesök på ett gammalt tunnbinderi på Knobesholm som drivs av Asige hembygdsförening i Halland! och fick se hur det gick till en gång i tiden.

14
Hej.


Kul att du hade en make till Maria Smitt, det har jag missat.
Såg att dom hade en son. Nils Christian Blomqvist f. 24 Sep 1812 i Karlskrona.
som sedermera bor i Åtvid i Östergötland och får fyra barn där och blir Kyrkoherde
1865 i Grebo socken i Östergötland


Mild och anspråkslös i sitt uppträdande samt vänsäll till sitt väsen, förvärfvade han församlingsboarnes tillgifvenhet.
 

15
Hej Leif


Elisabeth är född 23 Dec 1771 (inte 72, Hennes begravningsdag 22 Maj 1772, dom andre har jag inte heller hittat


Olsbom skall vara Olsbon. Jo, dom hade en dotter som hette Anna Charlotta Schmidt, Kallades Mamsell i hela sitt liv arbetade som hushållerska på Gotland och Öland, dog på Böda, Öland ogift 29 mar 1902.
16
Tack Leif,


Det verkar som du har rätt...har rättat i mitt träd nu!
Men det blev ju lite släkt ändå via hustrun Märta Christina Strömberg,


Yngve

17
Har inte så mycket mer information,
Knut var korpral i Kungl. Flottan när han gifte sig 1915. (22 år gammal)
Blev sedermera Högbåtsman vid flottan till sin pension,
Han gick bort den 1 Feb 1979 i Karlskrona.
Fotot kommer från fars album (farbror Knut, Karlskrona)


mvh / Yngve
18
Hej


Ja det stämmer, Sven Jönsson i Giseryd är min FFFFFFF !


Kul med ditt projekt. Hör gärna av dig om du kör fast, jag har det mesta (tror jag)
i det ledet!


Yngve

19
Här har du en bild på hennes far Knut Göransson, Karlskrona
20
Hej Patrik


Hanna Sofia Göransson är min Farfars farbrors dotter.
Det stämmer som du antar hon fick inte fler barn än Elin Astrid som gifte sig med Thor Hjalmar Tibell i Lundby, Göteborg 1938Yngve Göransson

21
Laholm / SV: Varifrån i Laholm?
« skrivet: 2021-10-31, 19:36 »
Wooow..starkt jobbat! Och ja, det ser ut som en stark kandidat!
Och nu tycker jag att det står Ranarp i vigselboken!

Tusen tack Staffan!

Nu skall det plöjas HFL:er i Laholm

Yngve

22
Laholm / Varifrån i Laholm?
« skrivet: 2021-10-31, 16:16 »
När jag forskar på mina Danska anor kommer jag efter ett par generationer tillbaka till Sverige.
Min MMMFF Johannes Pedersen (Petersson?) gifter sig i Blovstrød i Danmark med Anna Börjesdotter ifrån Grevie i Skåne. Henne har jag hittat. Men enligt vigselnotisen är Johannes född i Laholm i (Skåne?) den 7 Okt 1817.
I senare böcker står det bara född i Sverige på honom.
Jag hittar honom inte, finns det ett Laholm i Skåne också?
Vad står det innan Laholm? En ort i Laholm?

23
Fridlevstad / SV: Otto Fredrik Brunbergs bouppteckning
« skrivet: 2021-10-03, 13:49 »
👍 Ok! Jag skriver ett Mail senare i veckan!

24
Fridlevstad / SV: Otto Fredrik Brunbergs bouppteckning
« skrivet: 2021-09-29, 21:31 »
Har nog blivit någon felläsning under vägen…

Vid vissa årgångar i Husförhörsböckerna tvekar även jag om det står Anna Ulrika eller Anna Maria.
Helt klart står det Anna Ulrika i födelsebok och husförhörslängder fram tills dess hon gifter sig, då står det bara Anna Fredriksdotter.
Efter det blir det bara Anna Maria…men visst är det samma person med födelsedag 10 jul 1843,
i Tving.

När Annas mor Cajsa gifte sig med Nils Abrahamsson i Ruan 1852 lämnades Anna endast 9 år gammal kvar på gården Tving nr 88 hos sin far Otto Fredrik Brunberg. Står uppradad med alla pigorna dock utan titeln Piga. Hon bodde här till hon gifte sig.

25
Fridlevstad / SV: Otto Fredrik Brunbergs bouppteckning
« skrivet: 2021-09-29, 16:07 »
Hej


Cajsas son Gustaf dog i Tving 12 Jun 1846Jag fastnade lite för Otto Fredrik när jag väl hittade att han var far till Cajsa Gustafsdotters barn Anna Maria Fredriksdotter. ( Bild på henne, bifogas)
Blev ju väldigt spännande (Och rörigt) jag tror mig ha hittat alla 6 barn som han hade med 5 olika pigor som omnämns i Bouppteckningen.


Rosalie Fredrika Brunberg f. 15 Okt 1842 (hittar inte hennes födelse notis). Står blandat , Nättraby, Tving, Listerby) Gift i Edestad 8 Feb 1867med Ola Larsson, Listerby. f. 24 jul 1872, Listerby.


Anna Maria Fredriksdotter f. 10 jul 1843 Tving. Gift med Hans Persson


Sven Emanuel Brunberg f. 8 jul 1850 Tving Tog över gården Tving88


Hanna Svensdotter f. 22 Aug 1858, Tving. Gift med Karl Ludvig Nilsson 2:a kl. Sjöman vid Amiralitet i Karlskrona


Anders Svensson f. 17 Nov 1861 Tving. ( bror till Hanna) gift med Albertina Josefina Ekholm


Hedvig Mattisson f. 29 jul 1866 Tving. ( Flyttade till Tyskland 1883)

Anna Maria Fredriksson fick många barn med sin man Hans Persson, några utvandrade
till USA och tog konstigt nog senare i livet efternamnet BRUNBERG! Det gjorde ju aldrig mamman.

En son flyttade till Malmö även han lade till Brunberg till sitt efternamn,
Otto Manfred Hansson Brunberg. F. 5. Maj 1883 i Tving, d. Malmö, 16 Jan 1958.Hälsningar Yngve


Ps. Anna Maria Fredriksdotters namn ändrades under livstiden. Hon föddes som Anna Ulrika Fredriksdotter och fram till Bröllop står det också så, sen blir det av någon anledning Anna Maria Fredriksdotter resten av livet!
.

26
Fridlevstad / SV: Otto Fredrik Brunbergs bouppteckning
« skrivet: 2021-09-28, 13:50 »
Häftigt!  :)
Den har jag letat efter!
Anna i Padderyd är min Farmors Mormors systerbarn.
Har letat efter bevis att hon var Häradshövdingens barn.
Står visserligen: Barnafader uppgives till Häradshövdingen O.F. Brunberg i födelsenotis.


Hennes mor hette Cajsa Gustafsdotter.


27
Augerum / Apropos potatis
« skrivet: 2020-04-11, 16:13 »

Artikel i Karlskrona Weckoblad 1879-09-22

——————————————————————————————————-

Apropos potatis, så hörde jag häromdagen en äldre trovärdig danneman

förtälja huroledes nämnde jordfrukt allra först kom till hans morfaders
föräldrars gård.

Dessa bodde då i Gisaryd i Augerums socken.

Berättarens Morfader Anders Jönsson kom en dag vid 18 års ålder i något
ärende in till Karlskrona och sammanträffade då med en sjöman, hvilken
naturligtvis hade många märkliga ting att för honom berätta.
Han hade ock att visa ett par frukter, som i all hast sågo ut som äpplen,
men ändå befunnos mycket olika sådana.
Det var potatis, och då den unge bondsonen väl hade hört denna växt
omtalas, men aldrig förr sett någon sådan, fick han af sjömannen två
stycken till skänks.

Dessa medfördes hem, sattes där i jorden och gåfvo sedermera en i
förhållande till utsädet ganska rik skörd.
Nu skulle dessa ”jordpärons” egenskaper utrönas, och 7 st eller en för
hvardera af familjens medlemmar, blevfo då kokta och med begärlighet
förtärde.

Ja, unge Anders aptit var till och med så stor, att han ej fann sig belåten
med blott den potatis han fått på sin lott, utan i ett obevakat ögonblick
passade på att nappa till sig en av de äldre brödernas andel, den han
visserligen hann äta upp, men derför af fadern undfägnades med ett
dugtigt kok stryk.

Under påföljande år blev naturligtvis skörden större; men huruvida
Anders Jönsson äfven då kände någon frestelse att taga den större
brorslotten har han för sina ättlingar ej omtalat.

Omkring 1780 skall ofvan beskrivne händelse ha tilldragit sig.

——————————————————————————————————-

Artikel i Karlskrona Weckoblad 1879-09-22


28
Augerum / Aktuellt ämne!
« skrivet: 2020-04-11, 14:16 »
Nu när Digitala Tidningar tillfälligt är öppet för alla passade jag på att söka om det fanns något skrivit om mina gamla anor i från Giseryd i Augerum. Fann denna artikel om Sven Jönsson ifrån Giseryd. Publicerad 1834 i Nyköpings Weckoblad med hänvisning till att texten är hämtad ifrån Karlskrona Weckoblad. Det handlar om när pesten kom till Augerum år 1711.


——————————————————————————————————————————Något om rökning mot smittosamma sjukdomar
Då fäderneslandet, för ett och kvartsekel tillbaka, härjades av pesten, var förödelsen här i Blekinge ganska stor och uti vissa socknar alldeles förfärlig så lär det ännu finnas i behåll en gravsten med inskrift, som omtalar, att sedan sjukdomen var förbi, av den förut talrika församlingens husfäder ej flera hade överblivit än de som då stående tillsammans, kunde rymmas på stenen.


Uti Augerums Socken af Lösens pastorat utdogo människorna nästan helt och hållet. De första offren föllo uti i en gård vid namn Sandbäcksmåla, dit pesten fördes medelst en kapprock som var köpt i Karlskrona af en sjöfararande. Likt en löpeld utbredde sig smittan ifrån gård till gård, och snart voro ej de levande tillräckliga att jorda de döda, vilka uppfyllde alla hus och kojor, och bland vilka man stundom fann ett uthungrat skrikande barn, som under dödsångest förgäves tryckte stelnade händer, obesvarat ropade våra namn.


Uti dessa den allmänna nödens och jämmerns dagar gavs dock en slags (Roach?), om just icke så from som denne. Likväl omtänksam och rådig, som förvandlade sin bostad till en Ark, vilken inga syndaflodens böljor förmådde genomtränga.
Mannens namn lever än i berättelser om gamla tider-
Han hette Sven Jönsson och hans hemmman Gisaryd.


Uti hans hus afled ingen och ehhuru han själv dagligen var sysselsatt med bortbärande av pestdöda, och detta så träget, att han nödgades fastsy dynor på armarna för att uthärda arbetet, och ehuru andra stundom nedföll döda bredvid dem som de förberedde till graven, blev han själv likväl oantastad.
Hvad gjorde då mannen? Han rökade! ----hvarmed frälsade han sitt och de sinas liv. Med rök!
Genast då Sven Jönsson sporde pesten vara i annalkande, samlade han tillhopa horn och klövar efter kreatur. Svin och nöthår, gamla sulor och skinnbitar m.m. som utan att vid påtändning upplåga, endast låg och mältade, givande ifrån sig den mest genomträngande och fräna rök. Med denna rök icke allena uppfyllde han dagligen sin boning, utan hade även nära sin husdörr en nästan jämn eld, och ingen fick träda inom hans stugodörr, utan att förut hava blivit undfägnad med en hederlig portion rök.


Än lever uti Lösens by en bonde, som är sonsons son af den väldige rökaren: men icke allena ifrån fader till son hava dessa underrättelser gått i arv och bibehållits i släkten, utan af flera andra hederliga och förståndiga män har bekräftelse erhållits på det här anförda, jämte åtskilliga tillägg om Sven Jönssons efterkommande.


————————————————————-
Texten ovan från en artikel i Nyköpings Veckoblad daterad 1834-11-25 vari dom refererar till att texten är hämtad ifrån Karlskrona Weckoblad.

29
Lite jag samlat på mig om Andreas De Pier Von Stein.[/font]

Den 28 Maj 1749 begrofs Landsdiskalen de Pier 79 år i Augerum[/font]

1722 Står han som ägare till ön Inlängan, se Jordebok Torhamns Socken 1722[/font]

Fredagen den 26 Maj 1705 Copulerades Johan Philip Andreas De Pier von Stein  och Ingrid Persdotter Birkop, bägge ifrån Lyckeby, Lyckeby vigde bok.[/font]

1731-05-31 [/font]

7. Karl Gustav Lessle kärar Johan Kort Kriger angående en galonhatt. Skrivare Daniel Ternström inställer sig på landsfiskal Andreas de Piers vägnar då landsfiskalens måg olyckligen omkommit. Hatten draperad med äkta silvergalon. Dom; 200 C i b[/font]De Pier var tidigare gift med Maria Beens bördig från Amsterdam, Hon dog i Karlskrona 30 Nov 1704.[/font]
Han hade två barn med henne

Beate Christina De Pier f. 1701 i Karlskrona som gifte sig med Lars Persson Flodin/Frodig båtsman och skogsvaktare.

Anna Margareta Hubertina De Pier f. 7 Sep 1702 Karlskrona som gifte sig med 1. bagaren Bengt Lund från Karlshamn, 2. Bengt Randers från Karlshamn[/font]

Yngve[/font]


30
Augerum / Äldre inlägg (arkiv) till 04 oktober, 2015
« skrivet: 2015-03-10, 20:22 »
Ja, verkar så, han finns i Blekinge båtsmansregister, under namnet Jöns Spåre
 
Yngve

31
Schleswig-Holstein / Schleswig-Holstein
« skrivet: 2014-06-15, 17:28 »
Hej Inga-Lill
 
Jag har också letat efter Christoper Rönnow på Fehrman utan framgång och jag tror helt enkelt att det är
en ett fel i adelsvapen.com. Allting tyder på att Christopher är son till Magnus Dublar eller
Mogens Johansson Dubblar som det oftast står i böckerna. Christophers dotter fick namnet
Elisabeth och hennes son fick namnet Casten, namn som återkommer i många led i släkten.
 
Mvh/ Yngve

32
Augerum / Äldre inlägg (arkiv) till 2014-04-12
« skrivet: 2013-11-23, 16:05 »
Hej Augerumsforskare
 
Nu har jag kört fast igen! Denna gång i Mölletorp.
 
Båtsman Måns Jonsson (Jönsson) LITEN/MÖLLGREN född ca 1750-60 i Blekinge
d. 20 Apr 1811 i Mölletorp. FFMFFF
 
hans hustru Karin Svensdotter född ca 1750-60, d. 9 Feb 1815 i Mölletorp.
 
Dom gifte sig i Prästgården i Lösen 22 Nov 1777 båda från Mölletorp.
 
När och var föddes dom ?
 
Det finns en Måns Jonsson född i Granemåla 20 Apr 1755, kan det var han?
 
Han finns i Båtsmansregistret men inga uppgifter att hämta där.
 
Tacksam för all tips !

33
Augerum / Äldre inlägg (arkiv) till 2014-04-12
« skrivet: 2013-11-18, 19:49 »
Till Jörgen Axelsson
 
Ursäkta att jag inte tackat för ditt svar den 21 Maj ovan på min förfrågan.
Kom av mig lite i släktforskningen och noterade inte att du svarat.
 
Tusen tack för dom uppgifterna, även om det inte var vad jag hoppats på!
Mina anor går till Jöns Persson i Gisaryd och man kommer nog inte längre där!
På Hans hustru Kerstin Svensdotter sida kommer man ett steg till...
Har iallfall lurat ut att han var kyrkovärd i Augerum sent 1600-tal(från Kyrkliga Räkenskaper)
 
Men som sagt tusen tack för ditt klargörande av alla Person:arna!
Du har verkligen örnkoll på Augerumsborna!
 
Hälsningar /Yngve

34
Augerum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-05-08
« skrivet: 2013-04-19, 20:01 »
1 Juni 1695, Augerum
 
Domine.3 Post Trinit. Christnades Per Perssons barn i Bettamåla, benämnt Gunnil.  
Modern Kierstin. Föddes den 1 jun.  
Fadder: Jöns Persson i Gisaryd, Börje Persson i Elmtamåla.  
Kvinnfolksfaddrar Måns ???sons hustru i Elmtaryd.
 
Är dom bröder alla dom här Perssona-sönerna? Någon som forskat?

35
Augerum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-05-08
« skrivet: 2013-03-22, 13:04 »
Tusen tack Erik!

36
Augerum / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-05-08
« skrivet: 2013-02-26, 23:14 »
Hej, Jag fick en fråga från en släkting i USA, som jag vid ett tillfälle delgav en historia ur
boken Byavandring i Flymen. Som handlade om gården Råsen i Ulvasjömåla: ett lite utdrag;
 
Vid laga skiftet 1851 ägdes gården av en som hette Åke Pettersson f 1806. Hans Hustru hette Maria Israelsdotter f. 1818.  
De kom till Ulvasjömåla 1848 och bosatte sig då på RÅSEN. Gården omfattade 1/16 mantal. Åke lät på 1850-talet bygga nytt bostadshus på tomten. Det uppfördes på samma ställe som det gamla. Bygganden står fortfarande kvar.I stora rummet har man haft skola det var innan man skaffade skollokal på Torstens tomt Det berättas att lille Åke hade en mäktig stämma. När han höll husandakt på söndagarna hördes det ända till Gåsamåla när han sjöng.

 
Hon tyckte mycket om historien och undrar nu om det finns någon som har en bild på gården som enligt boken står kvar än idag.
 
Tacksam för all hjälp.
 
(Meddelandet ändrat av Yngve_goransson 2013-02-26 23:17)

37
Jämjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-02-12
« skrivet: 2013-02-12, 23:39 »
Oj då.. här var ju mycket mer att hämta på denna sida
Jag kom direkt in i Björns bouppteckningar först!
Suzanne hade ju redan luskat ut det där med Truls Svensson 1713
ser jag, aldrig får man vara först!
Men tack Suzanne, alltid roligt att få sina rön vidimerade!  
Spännande och beroendeframkallande hobby det här!

38
Jämjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-02-12
« skrivet: 2013-02-12, 17:49 »
En fråga till Björn-Åke, skulle man våga dra en slutsats att
Åkes söner/döttrarna som omnämns i första Bouppteckningen  
är syskon till Anna Åkesdotter i den andra ? Låter ganska troligt!
 
Yngve
 
(Meddelandet ändrat av Yngve_goransson 2013-02-12 22:00)
 
(Meddelandet ändrat av Yngve_goransson 2013-02-12 22:02)

39
Jämjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-02-12
« skrivet: 2013-02-12, 17:21 »
Hej Björn-Åke
 
Vilket märkligt sammanträffande, efter en längre tids
forskning och grävande kom jag fram till i går att min
FFMMFFF är just Håkan Trulsson i Vallby gift med Anna Åkesdotter!
Gick in här idag och fick se att du lagt ut hans bouppteckning!
Bingo! Och jag hade forskat rätt ser jag!
Kan också nämna att jag kom fram till att Håkan Trulsson förmodligen
är den Håkan Trulsson Vallby som finns i Ramdalas Födelsebok 1713 på AD
Ramdala CI:2 (1713-1741) Bild 7 / sid 5, i så fall var ju hans far är
Truls Svensson, om jag läser det rätt! Två frågor..Vad betyder det latinska datumet? och står även hans Hustru omnämns, eller är det hon som bar barnet?
 
Tusen tack Björn-Åke för bouppteckningen !
 
Yngve

40
Allmänt / Drunknad - vad hände ?
« skrivet: 2012-05-07, 23:37 »
Fantastiskt forum det här !
 
Kan man fråga vad som helst ?
 
Yngve

41
Lösen ( + Lyckeby) / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-10-31
« skrivet: 2012-04-17, 22:24 »
Tror ni att det finns något samband här med Mona Håkanssons  
fråga från den 20 mars 2012 - 16:43 ?

42
Lösen ( + Lyckeby) / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-10-31
« skrivet: 2012-04-17, 21:01 »
Du e ju helt otroligt..där har vi ju dom!
 
Tusen tack Jörgen... nu börjar letandet!  
Vem var Håkans föräldrar? Pust! Varför började jag med det här?
Skämt åsido... det här är ju fantastiskt kul!
 
Återkommer när jag hittat Håkans föräldrar, d.v.s. om inte du eller
Happy kommer först  
 
Yngve

43
Lösen ( + Lyckeby) / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-10-31
« skrivet: 2012-04-15, 18:55 »
Tyvärr inget nytt om  Botil....men angående Bäckagården..
 
Jöran Persson Löséens dotter Anna-Greta och hennes man Åke Jönsson  
övertog Bäckagården no 16 i Stubbetorp 1793 när Jöran gick bort.
I Husf.längd 1808-1811 finns familjen där med 6 barn.. fast med en  
notering att Åke har gått bort den 25 Nov 1811.

44
Lösen ( + Lyckeby) / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-10-31
« skrivet: 2012-04-15, 16:56 »
Hej Happy
 
Jag har inte heller hittat hennes släkt  
men Beckagården är iallfall Nr 16 i Stubbetorp.
Återkommer om jag hittar något !
 
Yngve

45
Augerum / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-09-22
« skrivet: 2012-04-08, 21:18 »
När jag nu lyckats logga in på forumet vill jag också
passa på att tacka Jörgen Axelsson som varit en stor hjälp
i min forskning med sina inlägg här i forumet.
Göran Nilsson KLÄTT i Klättorp Vissefjärda var alltså min FFFMFFF.
Funderar på om inte hans far var båtsman Nils LILLIA som jag hittade i
kyrkliga räkenskaper Vissefjärda. Har du någon uppgift om det ?
 
 
Hälsningar  
Yngve

46
Augerum / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-09-22
« skrivet: 2012-04-08, 20:42 »
Hej Happy
 
Jag tycker också det är kul att se dig tillbaka här på forumet.
Jag har sett och haft nytta av dina tidigare inlägg här. Tack för det !
Jag forskat nu i ett år, och kom precis som du fram till en anfäder som är
Klockaren Abraham Danielsson (min FFFFMF) och hans första fru Cicelia Mårtensdotter i Lösen.
Abraham gifte sig som du vet efter Cicellias död med Anna Stina Löséen.
Spännande släkt med massor av förgreningar runt hela Östra Blekinge, vimlar av  
Präster, Klockare och annat intressant folk runt om i socknarna.  
Jag har grävt ner mig djupt i denna Lösen/Lyckeby historia.
Håkan Christensson var ganska oense med sin Prost Strandell,  
Håkans bror Per var en av ledarna för Loshultskuppen, men det där visste du kanske redan ?
 
Skulle vara roligt att dela lite forskningsresultat med dig.
 
Hälningar
Yngve

47
Hoffberg / Hoffberg
« skrivet: 2012-03-24, 22:33 »
Hej,
 
Jag är nästan säker på att den Magnus du efterlyser är identisk  
med Magnus Pettersson, född 21 Dec 1734 i Karlshamn.
gift med Jungfru Magdalena, Elisabeth Neuman i Karlshamn, 5 Apr 1769
 
Jag har inte hört efternamnet Hoffberg tidigare, han kanske tog sig det vid något tillfälle?
 
Magnus var iallafall son till Tullkammarskrivaren Petter Biörkman och Caisa Frost, vilka straxt efter
Magnus födelse flyttade till Lyckeby och fick flera barn där.
Stannade Magnus kvar i Karlshamn ? Kan man undra...
 
Yngve

48
Lösen ( + Lyckeby) / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-04-12
« skrivet: 2012-03-21, 18:56 »
Hej Jan-Erik
 
Bengt Nilsson f 23 Jan 1781 Öljersjö d 3 Jan 1823 Brunsmo Augerum
Gift med
Botil Gummesdotter 24 Maj 1778 Brunsmo, Augerum d 10 Jul 1864 Brunsmo
 
Bengts Föräldrar
Nils Andersson f 23 Jun 1749 Öljersjö d 2 Mar 1805 Öljersjö
Bonde och kronofjärdingsman i Öljersjö
Maria Katarina Löseén f 30 Apr 1753 d 20 Okt 1829 Öljersjö
Dom Gifte sig 9 Jul 1779 Lösen, han hemmanstillträdande dräng Öljersjö, hon
Jungfru i Kropp Lösen,
 
Nils Föräldrar
Anders Nilsson f ca 1720 Öljersjö
Lucia Larsdotter f ca 1725  
 
Det är vad jag har om Bengt Nilsson,
på Maria Katarina Löseéns sida har jag många generationer tillbaka.
 
Yngve

Sidor: [1]