ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mikael Elofsson

Sidor: [1]
1
Knästorp / SV: Knästorp, Malmöhus, födda 1874
« skrivet: 2024-02-18, 19:50 »
Christian Elias

Hoppsan! Min läsförståelse är tydligen inte den bästa!

Tack!

2
Knästorp / SV: Knästorp, Malmöhus, födda 1874
« skrivet: 2024-02-18, 19:25 »
Tackar!

Barnets namn, visst står det Christian Stig?

3
Knästorp / Knästorp, Malmöhus, födda 1874
« skrivet: 2024-02-18, 18:59 »
Översta raden, föräldrarnas namn

Hjalmar Sigvard Alexander ??????
och H??? Emma ????? Charlotta Blichfelt.


Någon som kan fylla i frågetecknen?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/00119813_00016#?c=&m=&s=&cv=15&xywh=1154%2C-1432%2C4494%2C2862

Oj! Mina frågetecken förvandlades till smileys!




4
Allmänt om DNA i släktforskningen / SV: En teori
« skrivet: 2024-02-17, 08:15 »
Hej!

Jag har tyvärr inget svar på din fråga, men däremot en farfar som gjorde två kvinnor gravida med några månaders mellanrum!

När jag upptäckte detta häromåret så ledde det till att jag fick ett gäng halvkusiner som jag inte visste existerade.

5
Lagom till jul fick jag ett mail med erbjudande om ett helår för lite drygt 700 kronor

Var det för ett ”Komplett-abonnemang”?

6
Deras priser för förnyelse får man verkligen se upp med! Som jag skrev tidigare skulle Komplett-abonnemanget kosta ca 4000 kr/år. När jag ville avsluta så erbjöds jag 15% rabatt vilket jag inte tackade ja till.

Nu har jag varit utan abonnemang i ca två veckor. När jag kollade igen på webbsidan skulle ett nytt Komplett-abonnemang kosta 3649 kr/år. När jag istället använder deras app erbjuds jag samma abonnemang för 2295 kr/år!

När jag då väljer ”Vagn” (?) i appens meny så erbjuds jag en 14 dagars gratis provperiod och därefter ett års Komplett-abonnemang för 1549 kr/år!!!

Känns inte helt stabilt med så olika priser beroende på var man kollar, men jag valde ändå att teckna abonnemanget för 1549 kr/år.

7
Har jag glömt att tacka dig Niels för detta gedigna svar på min fråga? Nu skäms jag  :-[

Det var många intressanta fakta och teorier du kom med.

Mange tak ännu en gång!

8
Jag har ett Komplett-abonnemang hos MyHeritage sedan några år tillbaka. När det skulle förnyas förra hösten så tyckte jag att det var i dyraste laget (omkring 3800 kr/år om jag minns rätt) så jag avslutade det och valde att kryssa i ”för dyrt” som skäl.

Då fick jag direkt ett automatiskt erbjudande om 50% rabatt! Jag tackade ja till detta. Nu vid årets förnyelse (ca 4000 kr/år) så testade jag samma sak, men nu blev erbjudandet bara 15% rabatt. Något jag inte kommer att tacka ja till.

Är det någon här som har erfarenhet av om det kommer bättre erbjudanden efter ett tag? Jag tycker inte att Komplett-abonnemanget är värt 4000 kr/år.

9
Ja, rubriken säger väl det mesta.

Min farfar och hans hustru (hustrun var ej min farmor) adopterade två barn på 1940-talet. Var finns dokumentation om detta? Landsarkiv? Domstol?

Farfar och hans hustru var bosatta i Eskilstuna i Södermanland vid tiden för adoptionerna.

10
Genetisk genealogi (DNA) / SV: Söker farfars far via DNA
« skrivet: 2023-08-26, 12:15 »
Lite ny uppdatering i mitt sökande efter min farfars far. Tog kontakt med en ättling i rakt fadersled till min potentiella anfader som generöst lät sig testa sitt Y-dna med 37 markörer. För några dagar sen kom resultatet och det var en matchning.  :)  Kommer utöka testet inom kort men allt tyder på att jag har hittat rätt.

Hej Johan!
Jag har också gjort ett Y-37 test hos FTDNA men det verkar bara vara avlägsna matchningar. Hur ser siffrorna egentligen ut när det är en så nära match som det är i ditt fall?

11
En el caso particular de Cuenca hay referencias de algunos fotógrafos que la visitaron.Se destaca el quiteño Javier A. Borja, el colombiano Procopio Hurtado, los guayaquileños Juan Francisco Gonzales y Julio Menéndez, el españo Enrique Lasarte y el danés Enrique Zeuthen (quien decidió radicarse en Cuenca). De estos fotógrafos se ha encontrado unacantidad importante de tarjetas de visita — carte de visité - en el caso de Borja, impresacon el nombre de Cuenca.
Source (original side 141): https://www.academia.edu/es/44956580/Artivismo_y_Activismo_en_Cuenca_Ciudad_Perturbada
NB: Enrique må være Henrik på dansk; men altså endnu en dansk Zeuthen fotograf?! (eller en fejl fra forfatteren, da den forudgående person også hed Enrique??)

Översättning:

” I det speciella fallet Cuenca finns det referenser till några fotografer som besökte den. Höjdpunkter inkluderar Javier A. Borja från Quito, Procopio Hurtado från Colombia, Juan Francisco Gonzales och Julio Menéndez från Guayaquil, Enrique Lasarte från Spanien och Enrique Zeuthen från Danmark ( som bestämde sig för att bosätta sig i Cuenca). Ett betydande antal visitkort från dessa fotografer har hittats — carte de visité — i Borjas fall, tryckta med namnet Cuenca.”

Oj! Helt plötsligt dyker det upp en Enrique/Henrik Zeuthen! Det här blir ju bara bättre och bättre!

12


Fotografer i og fra Danmark til og med år 1920 K-Å:
Zeuthen, Theodor
(27.5.1875- )
Slagelse
Købmand og fotograf.
G. ca. 1906 m. Jørgine Amanda, f. 13.5.1878 i Vesterø, Læsø.
Han kom 1895 fra Lemvig til Læsø.
Vendsyssel Tidende 15.8.1976.
Kilde (originalside 865): https://slaegtsbibliotek.dk/910591.pdf
NB: Theodor er eneste Zeuthen på listen.
&
Dansk foto-historie om Theodor Zeuthen med nogle af hans billeder fra Læsø!
Kilde: https://www.fotohistorie.com/foto-laeligsoslash.html

Jo, Theodor var bror till Antonius och Frederik. Han var fotograf, köpman och redaktör för lokaltidningen på Læsø.

13
Detta har jag hittat tidigare. Tydligen så sysslade både ”Antonio” och hans bror Fredrik med fotografering (Zeuthen Hermanos = Bröderna Zeuthen). Jag tror inte att fotografiet på kvinnan hör ihop med baksidan av ramen.

14
Ja, Zeuteno är nog ett blindspår.

Tråkigt med de förstörda arkiven!  :(

Antonio vistades i alla fall i Ecuador 1903. Om jag förstår den spanska texten rätt så deltog han vid en begravning i Guayaquil. (Tillägg: Nu såg jag att Niels redan har länkat till den artikeln).

På ”Ibero - Amerikanische institut” i Berlin finns ett brev från A Zeuthen till den tyske arkeologen Dr Max Uhle bevarat. Brevet är skrivet 1922. Dessvärre verkar det inte som om man kan beställa en kopia. Dokumentet måste läsas i deras läsesal. https://lhiai.gbv.de/DB=1/LNG=DU/SID=0ebf369b-0/CMD?ACT=SRCHA&IKT=1016&SRT=YOP&TRM=Brief+von+A.+Zeuthen+

15
Detta tycker jag är lite spännande. En kvinna vid namn  Zeuteno fick en son i Ecuador 1992. Nu vet jag förstås inte om namnet Zeuteno har något med Zeuthen att göra.

16
Angående datum för Antonius död.

Jag tror att 1936 kan vara rätt. Min farfar (Antonius son Aage) ansökte om svenskt medborgarskap 1938. Han uppgav då att hans far var död och att han hade arbetat som handelsresande! Jag vet inte om Antonius och Aage hade kontakt med varandra överhuvudtaget, men det kan ju ha varit så att Aage blev informerad om Antonius dödsfall. Aage flyttade till Sverige 1919.

17
Återigen tack Niels!

Jag tror att han reste till Ecuador 1901 eller 1902. Jag har hittat ett dokument som visade att han var bosatt i Delmenhorst i Tyskland i december 1901. Min teori är att han vistades där i väntan på ett fartyg som skulle ta honom till Sydamerika. Hans bror Frederik Dahl Zeuthen reste till Ecuador 1905.

Jag har haft kontakt med en kvinna i USA som är barnbarn till Frederik (Dotter till Elvira Elsie Baquerizo). Tyvärr skickade hon bara ett kortfattat mail till mig och sedan har hon inte besvarat mina mail  :(

Det är svårt, men samtidigt spännande att försöka hitta information om Antonius.

18
Mange, mange tak Niels!

Jag har dessvärre inte kunnat ägna mig åt släktforskning under en tid. Tack vare dig har jag nu väldigt mycket intressanta fakta att fördjupa mig i. Din hjälp är helt ovärderlig för mig.

Med venlig hilsen
Mikael

19
Jag har nyligen upptäckt att ”Bovrup kartoteket” finns tillgängligt för alla.

”Bovrup-kartoteket er en afskrift af medlemskartoteket for Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti (DNSAP), der blev udgivet i bogform i tiden efter befrielsen.”

Jag sökte på namn från min danska släkt och upptäckte att en Poul Zeuthen gick med i partiet den 9 april 1940, alltså samma dag som den tyska invasionen. Poul var 25 år gammal, bodde i Lyngby (København) och arbetade som postbud. Jag vet inte om han var släkt med mig, i så fall var det på långt håll.

Jag funderar på om det kan ha funnits någon särskild orsak att gå med i nazistpartiet vid just den tidpunkten? Alla har ju rätt till sin politiska åsikt, men att gå med i nazistpartiet samma dag som ens fosterland invaderas av ett nazistiskt land verkar mycket märkligt i mina ögon.

Det är antagligen en lite konstig fråga som det antagligen inte finns något bra svar på. Jag kände bara att det vore kul med eventuella teorier omkring detta.

20
Språk / SV: Vad står det på denna ”ligsten”?
« skrivet: 2023-03-31, 20:39 »
Ja, det kan säkert vara en ravn! Jag glömmer bort att det är det danska ordet för ”Korp”.


21
Språk / SV: Vad står det på denna ”ligsten”?
« skrivet: 2023-03-30, 20:53 »
Ett stort tack Niels för den utförliga förklaringen! Det är otroligt intressant att tolka innebörden av denna text.

Om jag förstår det rätt så är jag ”ägare” till ligstenen!  :)
Det står ju att den tillhör de döda och deras arvingar! Men jag ska nog inte räkna med att jag har rätt att begravas under stenen!

Vad är det för en lustig figur längst ned i mitten? Den ser ut att ha fågelvingar!

22
Språk / SV: Vad står det på denna ”ligsten”?
« skrivet: 2023-03-26, 21:40 »
Oj! Jag har helt missat att jag fått svar på min fråga! Jag ber 100 gånger om ursäkt!  :-[ :-[

Den här meningen förstår jag inte riktigt betydelsen av : ”Moderne dansk: "men glem ikke, at De selv er (lavet af) ler".

Läsaren av likstenen ska alltså inte glömma att han själv är gjord av lera! Vad tusan kan det tänkas betyda? Att vi alla ska dö och bli till jord/mull kanske?

Ordet ”Wraa” har kanske samma betydelse som svenskans ”Vrå”? Det vill säga ”Ett litet utrymme, ett hörn i ett rum”.

Många tack og mange tak för er hjälp!

23
Språk / Vad står det på denna ”ligsten”?
« skrivet: 2023-02-18, 21:27 »
Denna ”ligsten” finns i Allerslev Kirke. Det är min anfader Hans Christiansen Rafn som vilar där. Han föddes 1657 i Allerslev och dog redan 1685.

Är det någon som kan läsa hela texten? Jag kan läsa delar, men inte hela.

24
Ecuador / Någon som vet något om släktforskning i Ecuador?
« skrivet: 2023-01-24, 18:35 »
Hej!

Om det finns någon som har någon slags kunskap om släktforskning i Ecuador så får du gärna höra av dig till mig.

Min farfars far, Peter Conrad Antonius Zeuthen, utvandrade dit (troligen 1901). Han föddes i Slagelse i Danmark 24 augusti 1876. Enligt obekräftade uppgifter ska han ha avlidit där den 1 april 1936.

Han var utbildad pharmaceut och arbetade troligen på det danskägda ”Tyska apoteket” i Guayaquil, åtminstone i början av vistelsen i Ecuador.

Hans bror, Frederik Dahl Zeuthen, kom till Ecuador 1905, och lär ha arbetat som fotograf.

Det jag är mest nyfiken på är om Antonius (jag tror att det var tilltalsnamnet) blev far till några barn i Ecuador.

Det verkar som om han kallade sig för Antonio i Ecuador.

P.S
Min farfar blev resultatet av en troligen tillfällig förbindelse i Danmark 1898.


25
Danmark / SV: Lægdsruller? Hjälp!
« skrivet: 2023-01-21, 20:39 »
Återigen ett riktigt och uppriktigt tack till dig Niels!

Du är helt otrolig!

26
Danmark / SV: Lægdsruller? Hjälp!
« skrivet: 2023-01-21, 16:01 »
Hej igen Niels!

Hur vet man att han tillhörde det Slesvigske fodregiment? Var det det enda regementet som fanns i Helsingör vid den tidpunkten?

27
Oj! Tack så jättemycket Kristina!  :)

Har du någon länk till tidningsartikeln från 1953?

28
Jag misstänker att begravningsplatsen för Kristian och Marne hänger ihop med att Kristians bror Ernst också är begravd och var bosatt där.
https://sv.findagrave.com/memorial/219752787/ernst-zeuthen

29
Hej Tommy!

Enligt findagrave.com ska stenen finnas på Nassau Knolls Cemetery, Port Washington, Nassau county, New York.

Nassau county ligger ju på Long Island så det är tämligen långt ifrån Shawangunk! Ca 20 svenska mil.


30
Hej!

Min farfars farbror, Kristian John Nicolai Zeuthen, föddes i Slagelse Danmark den 2 februari 1874. Han dog den 11 juni 1953 i Shawangunk, Ulster county, New York, USA.

Han var sjöman och jag tror att han blev amerikansk medborgare 1899 (se bifogade dokument).

Han var gift med Marne, född 1886, död 1971. Eventuellt kan hennes namn ha varit Maren.

Det jag skulle vilja veta är ifall de fick några barn men jag har verkligen ingen koll på Amerikanska arkiv.

31
Danmark / SV: Lægdsruller? Hjälp!
« skrivet: 2022-12-22, 21:26 »


NB: Vidste du at han havde været i Helsingør?!



Nej, det visste jag inte. Det får jag försöka forska i. Jag försöker finna orsaken till att han flyttade till Sverige. Han arbetade som frisör (barber) och sådana arbeten måste de ju ha funnits lika många i Danmark som i Sverige!


32
Danmark / SV: Lægdsruller? Hjälp!
« skrivet: 2022-12-22, 21:18 »
Mange, Mange tak Niels!

Jag erkänner att jag hoppades att du skulle svara!  :)

Det finns ju också något som kallas ”Hærens mandskabslister”, men dessa är tydligen inte inskannade om jag förstår det rätt.  :(

Jeg ønsker jer en glædelig jul!

33
Danmark / Lægdsruller? Hjälp!
« skrivet: 2022-12-22, 19:31 »
Hej!

Jag vill gärna veta lite om min farfars värnpliktstjänstgöring i Danmark. Jag läser och läser i Rigsarkivets instruktioner om hur man ska söka upplysningar, men jag kommer ingenstans!

Om det finns någon vänlig själ som är duktig på detta och kan hjälpa mig skulle jag bli riktigt glad.

Min farfar hette Aage Antonius Zeuthen och föddes i Horsens den 11 mars 1899. Han bodde troligen i samma stad när det var dags att göra värnplikten.

Jag vet att han flyttade till Sverige 1919, troligen i Juni månad. I hans ansökan om svenskt medborgarskap från 1938 står det att han återvände till Danmark i mars 1920 för fullgörande av sin värnplikt. I oktober 1920 kom han åter till Sverige.

Frågan är om han hade påbörjat sin värnpliktstjänstgöring redan innan han reste till Sverige 1919? Han var ju 20 år fyllda vid den tidpunkten.

35
Någon som vet vart man kan vända sig för att få fram eventuell dokumentation om eventuellt medborgarskapsärende?

36
Hej!

Jag vet inte om jag har placerat denna fråga rätt! Men jag chansar.

Min far föddes i Danmark i februari 1923 och döptes där på hösten samma år. Strax därefter kom han till fosterföräldrar i Skåne. Det rörde sig troligen om en privat uppgörelse för kommunen hittar inga dokument om denna fosterhemsplacering.

Det jag funderar på är om någon svensk myndighet kan ha varit inblandad i frågan om medborgarskap? I så fall kanske man kan få fram dokument från denna tid. Hans mor var svensk medborgare och hans far var dansk medborgare men boende i Sverige. Troligen skildes föräldrarnas vägar efter min fars födelse.

Det kan ju helt enkelt vara så att han blev svensk medborgare med automatik eftersom hans mor var svenska.

37
Återigen ett stort tack Niels!

Jo, jag samlar på gammalt svenskt porslin så det ligger nog i släkten!

Jag har haft mycket kontakt med Jens Peter och har haft stor nytta av hans fantastiska web-sida.


38
Mange tak Niels!

Ja, det drejer sig med säkerhet om en generell rättelse av kyrkoböckerna.

Det var också intressant att läsa att Svendebjerggaard var ett mödrahem. Det kände jag inte till.

Min farmor och far bodde där fram till hösten 1923 då hon tog med sig honom till Skåne och han fick bo några år hos en fosterfamilj.

39
Min far, Per Gunnar Ingvar Elofsson, föddes på Rigshospitalet i København den 3 februari 1923. Som mor står Ida Charlotta Elofsson från Sverige. Det är inget konstigt med det, uppgiften är helt korrekt.

Det är möjligt att hon ville föda sitt barn i hemlighet i Danmark. Fadern var dansk, men de var inte gifta.

Det märkliga är att uppgiften om moderns namn förefaller ha skrivits in i kyrkoboken den 30 maj 1984! Mer än 60 år efter min fars födelse!

Vad kan vara orsaken till denna komplettering så långt efter min fars födelse? Min farmor dog redan 1932 så hon kan inte ha begärt att detta skulle skrivas in.

Under ”Andmærkninger” står det ”Moder indf. 30/5 1984, mældt fra xxxxxx 29/5 -84. Kan någon se varifrån det är ”mældt”?

Min farfar dog 1966 så han kan inte ha begärt denna komplettering.

http://ao.salldata.dk/vis1.php?bsid=154684&side=100

Tillägg: Nu ser jag att det står 1984 på fler rader i kyrkoboken! Det verkar som om föräldrarnas namn har hämtats från anteckningar från dopet!

40
Är det någon som kan hjälpa mig att läsa ett namn i svar #17?

Det gäller barn nr 2 i Peter Timms andra äktenskap.
Maria xxxxxx Timm? Det ser ut som ”Elsabe” i mina ögon!

41
Återigen ett stort tack Anneli!

Elva barn totalt! Helt otroligt!

42
Aha! Tänk vad man får lära sig! Stort tack för att du svarade!

Glad midsommar alla släktforskare!

43
Tack Anneli!

Lite märkligt bara att namnet anges som ”Jürgen Friderich” och inte ”Georg Friderich”.

44
Niels!

Jag är stum av beundran!

Än en gång; tack för att du hjälpt mig med alla dessa upplysningar!

Dessvärre har jag inte ärvt något av pengarna från auktionerna! ☹️😀

Georg blev far till tre barn: Frederik Ulrik Timm, Wigantine Eleonore Timm och Julius Wigant Timm (Min farfars farfars far). Julius arbetade på 1840-talet som distriktsläkare på Læsø och ”råkade” göra sin tjänstepiga Anne Johnsdatter Zeuthen med barn! Det blev en son som fick namnet Edvard Zeuthen och han var min farfars farfar. Samma sommar födde också hans hustru en son. Han fick namnet John Eduard!!! 🤔

45
Mange, mange tak Niels! Det var riktigt intressant information!

Nu ska jag teckna ett abonnemang på archion.de och se om jag finner Georgs födelse.

Det måste ha gått bra för honom som klensmed i Köpenhamn. Vid sin död efterlämnade han en stor mynt- och medaljsamling som såldes på auktion: https://books.google.se/books/about/Fortegnelse_over_Georg_Friedrich_Timm_ad.html?id=wr7NPgAACAAJ&redir_esc=y

Dessvärre förstår jag mig inte på Google books. Jag förstår inte om denna ”bok” går att läsa online eller inte.

46
De gamla danska kyrkoböckerna blev säkert kvar i Egernførde när Preussen erövrade Slesvig i kriget 1864.

Ja, det verkar så! Jag ställde frågan idag på forum.slægt.dk och fick svaret att de finns arkiverade i Kiel och kan nås online på archion.de

Jag får teckna ett månadsabonnemang där och se vad jag hittar!

47
OK! Tack för svaret!

Jag har frågat ungefär samma sak på ett danskt släktforskningsforum tidigare och där fick jag svaret att det var tyska/preussiska kyrkoböcker som var aktuella. Jag letar vidare!

48
Hallå!

Min farfars farfars farfar, Georg Friedrich Timm, föddes i Eckernförde 1746. Jag vet inte hur exakt årtalet är. Han flyttade senare till Köpenhamn där han var verksam som hovklensmed.

Finns det någon vänlig själ med tillgång till tyska kyrkoböcker som skulle kunna  hitta uppgifter om hans föräldrar och eventuella syskon?

Hans vistelse i Danmark och hans barn har jag rätt bra koll på. Det som jag saknar är hans anor.

Sidor: [1]