ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Rolf Ström

Sidor: [1]
1
Vicken, von / Vicken, von
« skrivet: 2014-03-20, 01:07 »
Hej Gull-Marie!
Jag har studerat födelsenotisen lite nogrannare och ser nu att det står oäkta piltebarnet om gossen som sedan gavs namnet Clemens. Namnet på det oäkta piltebarnet verifieras ju också i den länk du bifogade. Det vore intressant att följa vart pojken tog vägen.
Det är ok att sms:a till det tlf.nr. Som slutar på 251.
Hälsningar
Rolf

2
Vicken, von / Vicken, von
« skrivet: 2014-03-16, 23:36 »
Håller med att anteckningen Pommern säkerligen avser den plats där personen befann sig vid tiden för husförhöret, så det får vi utgå ifrån tills annat bevisats.
Håller också med om att sönerna till Johan Otto von Vicken sannolikt är födda i Landskrona eftersom han tjänstgjorde som kapten vid artilleriet i Landskrona tiden 1694-1710. Jag har sökt i födelseböckerna där men de finns inte antecknade så det får stanna vid att Landskrona är den mest sannolika födelseorten tills annat bevisats.

3
Vicken, von / Vicken, von
« skrivet: 2014-03-16, 17:12 »
Hej Gull-Marie och Martin!
Tog lite tid då annat kom emellan. Här är mina svar på dina frågor och lite kommentarer:
 
Svar till dig Martin:  
Nej jag härstammar inte från Johan Edvard von Vicken, utan från hans farfar Johan Otta von Vicken och dennes son Henrik Herman von Vicken, som aldrig introducerades i riddarhuset och sannolikt därför missats av Elgenstierna, se nedan.
 
Svar till dig Gull-Marie:
Förutom Elgenstierna som Martin hänvisar till kan jag lägga till källan avseende Henrik Herman von Vicken enl följande: Svenska adelns ättartavlor, avd 7, sid 118. Uppgifterna skiljer obetydligt från Elgenstierna. Det är något mer osäker på det exakta årtalet för hustrun Anna Marias Stakes födelse och anger endast 1690-talet. Likaså anges den 25/5 i stället för 27/5 som datum för Henrik Herman von Vickens födelsedag.  
 
”Anna Maria (Stake) född på 1690-talet. Gift 17/6 1719 med Löjtnanten vid Kalmar regemente, Henric Herman von Vicken, född 25/5 1697 i Landskrona, död 21/9 1735 och farbroder till Herrarna von Vicken, Naturaliserade von Vicken, nr 830.” Du hittar källan på följande länk: http://www.runeberg.org/anrep/4/0123.html
 
Jag har sedan en kopia från en källa där jag missat att notera källan. Jag tror emellertid och är förhållandevis säker på att denna källa är Kalmar Regementes historia, sidorna 756-757. Här anges Henrik Herman von Vicken vara förd 27/5 1697 i Småland, ”son till följande lärkonstapel vid artilleriet (dvs Johan Otta von Vicken) 1710, lärfyrverkare, samma år; sergeant 1712; fänrik vid Sachsiska inf.reg.1716 3/2; löjtnant vid Kalmar regemente 1717 1/8; död 1735-9-21” Här anges även att han deltagit i strid vid Fredrikshall. Vidare gift 17/6 1719 med Anna Maria Stake, den 1780-7-17, dotter till löjtnant Mauritz Stake och frih. Catharina Elisabeth Stromberg. Noterat: De hade 7 söner och 4 döttrar.  
 
Ytterligare uppgifter om Anna Maria Stake erhålls i följande källa:
AI:2 Byarum, 1764-1770, pag 75, Bild 84/sid 153  
Mölna, Annaholm
Fru Lieutnantinnan Anna M Stake, född 1705
Son Herr? Peter von Vicken, född 1733
Sonason Herr? Alexander von Vicken, 1757
Sondotter Greta von Vicken (överstruket)
Dotterdotter Sophia, 1739
Dotter Anna Brita, frök? 1730
 
Ledtråd till Alexander von Vickens födelseplats: 1720 i Pommern (se tolkning av källa nedan), det år där gränserna för Svenska Pommern fastslagits i Stockholmsfreden samma år. Fadern Henrik Herman von Vicken tjänstgjorde vid denna tid (1720) som löjtnant vid Kalmar Regemente, men var sannolikt kommenderad till Pommern. Har jag tolkat källan fel nedan så kan Kalmar vara den plats Alexander föddes.
 
AI:1, Nässjö, HL, 1748-1770, sid 221 (gen 1121.1.85300)
Risabo
Sergeant von Vicken, född 1720, i Pommern (som jag tolkar det, angiven födelseort, men det kan vara den plats där Sergeant Alexander Otto von Vicken befann sig vid tiden för husförhöret)
Chr. Magd. Flodin, född 1728
Dotter Maja Lovisa,  1741, i Stockholm
Dotter A M.Greta, 1751
Sop. Dorothea, 1753, Gladhammar
Stina Fredrica, 1755
Alex Wilhelm, 1758
 
Att Alexander Otto von Vickens hustru, Christina Magdalena Flodin, födde ett oäkta barn 1760 (Nässjö C:2) var en ny uppgift för mig. Det Pommerska kriget inträffade ju 1757-1762 så troligen var Allexander Otto kommenderad dit. Detta förklarar kanske svårigheten att hitta både henne och dottern Sophia Dorothea fram till dottern gifte sig med Anders Westerberg, som är min ana. Vet ni något om de båda vart de tog vägen efter 1764? Födelsenotisen har jag lite svårt att läsa, men det verkar som barnet var en gosse och fick namnet Clemens efter sin morfar.  
 
Jag har inte tillgång till CD:n Elgenstierna (men kommer nog skaffa den framöver). Då jag forskade på von Vicken för ca 6-7 år sedan skaffade jag mig papperskopior på Elgenstierna där von Vicken presenterades. Jag kan skanna dessa och mejla dem till dig.
 
Hänvisningar till Byarums hembygdsförenings årsskrifter har jag själv inte läst, så jag vet inte om källan presenteras. Men för min del vill jag alltid försöka hitta förstahands källan dvs helst födelsebok eller i andra hand husförhörslängden. Uppgifter i Elgenstierna är oftast korrekta och de flesta känner till denna källa och kan värdera den som källa.
 
Att Henrik Herman von Vicken med familj inte finns angiven i Elgenstiernas redogörelse för ätten von Vicken beror sannolikt på att Henrik Herman aldrig Naturaliserades och ej heller representerade ätten i riddarhuset. Därmed finns han troligen inte med i källorna från riddarhuset, varför Elgenstierna säkert missade denna tredje son till Johan Otta von Vicken.
Jag har gjort en sammanställning över hur jag uppfattat att ätten Introducerats, sedan under en tid felaktigt representerats och därefter Introducerats på nytt och då adopterats på det ursprungliga numret 830, von Vicken.                            
 
Elgenstierna, sid 766 - 772,  
Adliga ätten von Vicken, nr 830
 
Ätten von Vicken, som härstammar från Breslau i Schlesien, tillhör de utländska adelssläkter där en gren naturaliserats på svenska riddarhuset, där sedan denna gren utslocknat. Därefter har pga dåliga rutiner, medlemmar som inte tillhört den introducerade ättegrenen fått representera ätten i riddarhuset. Henrik von Vicken blev introducerad på nummer 830 år 1675. Henrik var sonsons son till rådsförvant Niklas von Vicken, som 1580 blivit adlad av den polske kungen Stefan Bathory. Sönerna dog tidigt och ättegrenen slöts på svärdssidan då Henrik von Vicken dog den 11 april 1690 (detta konstaterades senare enligt protokoll från ”ridderskapet och adelens pleno d. 1 och 5 februari 1770). Henriks brorson fortsatte representera ätten vid riddarhuset (trots att hans far Wolfgang Otto von Vicken inte blivit introducerad i riddarhuset). Då Wolfgang Otto dog 1681, tog hans äldste son Johan Otto von Vicken vid Gärahov i Byarums socken över representationen av ätten i riddarhuset (enligt min slutledning, men jag inte kontrollerat i källorna på riddarhuset). Sannolikt övergick detta representantskap i riddarhuset pga åldersskäl till äldste sonen, Carl Reinhold von Vicken (min slutledning då dennes söner senare introducerades). När sedan Carl Reinhold dött 1741 (före den åldrige fadern Johan Otto som dog först 1750), övergick med all sannolikhet respresentationen till brodern, Hans Isak von Vicken    (vars söner också introducerades och
adopterades till nr 830, von Vicken. När det sedan uppdagades att den ursprungliga ätten von Vicken introducerat på nr 830 var utslocknad, valde man att introducera Carl Reinhold von Vickens båda söner, Hans Henrik von Vicken och Gustaf Adolf von Vicken, adopterade på nr 830, Von Vicken, samt introducera Hans Isak von Vickens söner, Johan Edvard von Vicken, Isak Otto von Vicken, Henrik Adolf von Vicken och Reinhold Gustaf von Vicken.  
 
Mvh
Rolf Ström

4
Vicken, von / Vicken, von
« skrivet: 2014-03-07, 15:08 »
Hej Gull-Marie och Martin!
Intressant att få ta del av era forskningsresultat och frågeställningar. Jag har inte hunnit i detalj kolla igenom detta och jämföra med det jag har, men det kommer.
Det var ett tag sedan jag forskade på A.O. von Vicken och det var tiden innan t.ex. Arkiv Digital fanns tillgänglig för mig.  
När det gäller min uppgift att A.O. von Vicken erhöll avsked från regementet den 17 maj 1764 så är källan Generalmönsterrulla Jönköpings Regemente 376 (1761-1764) Bild 484 /sid 593 (Arkiv Digital). I samma GRM finns uppgifter om A O Vicken på bild 6, 42, och 432.
Det har varit ett ganska besvärligt pusser att få ihop dessa data om A.O. Vicken och jag har väl inte haft tiden och fokus på att hitta mer om honom och hans far Henrik Herman von Vicken.
Återkommer när jag läst era inlägg mer i detalj och funderat på det och jämfört med det jag har.  
Mvh / Rolf

5
Bulich / Bulik / Bulich / Bulik
« skrivet: 2013-11-17, 20:02 »
Hej Margareta!
Det var ett tag sedan jag deltog mer aktivt i anbytarforum och lade in min hemsida. Troligen är det så att du kommer in på en äldre hemsida jag har i passagen, men inte underhåller längre ( tidsbrist).
Mitt förslag är att du i stället för länken skriver in min hemsida direkt i stället. Hemsideadressen är www.genealogy.nu och där går du in i min släktforskning därefter min fars släkt sedan  min farfars anfäder.
Jag besökt Stockholm för 4 veckor sedan och tänkte då besöka Tyska kyrkan, som dock var stängd. Jag skulle vilja ta upp forskningen på just Bulich. Vi kan väl ha en dialog är på anbytarforum?

6
Vicken, von / Äldre inlägg (arkiv) till 07 mars, 2014
« skrivet: 2009-09-03, 00:19 »
Hej Daniel!
Jag har nu checkat födelsenotiser, husförörslängder mm för Ö Harg och ser att man på åtminstone två ställen har noterat Fredrikas andra namn, Catharina, med namnet Carin. Dels nämns hon som Carin Westerberg i födelsenotisen Ö.Harg C:4 sid 184, dels har man noterat henne som Fredrica Carin i husförhörslängden AI:2 gen 435.2.15400), sid 293, Rogstad. Detta är egentligen inte särskilt konstigt då namnet Carin är en svensk kortform av namnet Catharina. Men det blir ju ett och annat frågetecken när man i en och samma församling är så pass inkonsekvent som man varit i Ö.Harg där man i varierande gran använd namnen Catharina och Carin och då även i minst ett fall utelämnat det första namnet Fredrika. Men som sagt, det jag kommit fram till är att det är en och samma person i Flodingstad som det är frågan om - Fredrika Catharina (Carin) Westerberg.
 
I mitt inlägg ovan har jag hittat ytterligare ett fel som jag skrivit (en kopia från en gammal slarvig anteckning). Där står att Sophia Dorothea von Vickens död bör inträffat mellan 1795 och 1798, vilket är fel. Det enda kända datumet är att hon var död innan Anders gifte om sig september 1788.
 
Jag fortsätter nu mitt sökande efter dödsnotisen och dödsdatum för Sophia Dorothea von Vicken samt hennes fars, sergeant Alexander Otto von Vicken, födelseort och födelsenotis.
 
När det gäller fler uppgifter om Anders Westerberg m.fl. så vill jag uppmärksamma dig på det som är noterat i Linköpings Stifts Herdaminne av Joh. Is. Håhl för Hvarf och Styra samt Linköpings Stifts Herdeminne af Johan Alfred Westerlund, Johan Axel Setterdahl, Erik Mehrlig, Hvarf och Styra pastorat, sid 378-379. Här nämns även att det finns en handskriven biografi i Stiftsbiblioteket över Anders Westerberg. Det är numer Linköpings kommun, stadsbibliotek som administrerar detta. Jag har en kopia av avskriften (en och en halv A3 sida) och kan scanna den om du önskar. Bl.a. noteras de församlingar där Anders Westerberg tjänstgjort som präst.
/ Rolf

7
Vicken, von / Äldre inlägg (arkiv) till 07 mars, 2014
« skrivet: 2009-08-31, 01:27 »
Hej Daniel
Jag förstår att du blivit förbryllad över min uppgift att jag vid ett tidigare inlägg skrivit Sophia Magdalena von Vicken i stället för det rätta Sophia Dorothea von Vicken. Jag har kollat ordentligt och min skrivning var felaktig. Således ska det vara Sophia Dorothea von Vicken och inget annat.
 
När det gäller uppgiften att den på något ställe i födelseboken skulle stå Carin Westerberg i stället för Fredrika Catharina är inget som jag noterat vad jag vet. Kan du förklara detta lite närmare?
 
Min ana är Fredrika Catharina Westerberg. Hon fick en dotter Fredrika Catharina Olofsdotter, som i sin tur fick dottern Catharina Sofia Jonsdotter, som fick dottern Lena Sofia Andersdotter Svärd vilken var min farmors mor och bodde på Herrbeta Södergård i Törnevalla socken.

8
Vicken, von / Äldre inlägg (arkiv) till 07 mars, 2014
« skrivet: 2009-08-27, 21:55 »
Hej Daniel!
Jag har Fredrika Catharina Westerberg i min släkttavla och har lagt ned en hel del arbete på att forska fram mina rötter i von Vicken. Har nedan följer det jag har noterat, men det var nu ett tag sedan jag uppdaterade detta men jag tror att allt jag har är med. Var dock försiktig med uppgifterna nedan då jag inte dubbelkollat detta. Jag har källorna i mina grundnoteringar men fick inte fram dessa till denna presentation.
 
Proband Fredrika Catharina Westerberg
Fredrika Catharina Westerberg. Hustru. Född 1777-01-05 Östra Ed (H). Död 1822-02-17 Östra Harg socken (E). Far: I:1 Anders Johan Westerberg. Mor: I:2 Sophia Dorothea von Vicken.
 
Familj med Olof Hansson (Född 1767-08-17 Östra Harg socken (E).)  Vigsel 1796-12-30 Östra Harg socken (E).
   Barn:
   Hans Magnus Olofsson. Född 1799-12-18 Östra Harg socken (E).  
   Anders Johan Olofsson. Född 1803-09-28 Östra Harg socken (E).  
   Margareta Olofsdotter. Född 1806-07-20 Östra Harg socken (E).  
   Fredrika Catharina Olofsdotter. Född 1809-04-05 Östra Harg (E),  Flodingstad. Död 1832-01-03 Östra Skrukeby (E), Berga, Sqvällinge.  
   Kristina Sophia Olofsdotter. Född 1814 Östra Harg socken (E). Död 1820 Östra Harg socken (E).  
   Dorotea Olofsdotter. Född 1818 Östra Harg socken (E). Död 1820 Östra Harg socken (E).  
 
Generation I
 
I:1  f Anders Johan Westerberg. Präst. Född 1742-05-09 Törnsfall (H). Bosatt 1781 Godegård 1). Död 1796-03-06 Varv och Styra (E). Far: II:1 Nils Andersson Westerberg. Mor: II:2 Margareta Persdotter.
 
Familj med Sophia Dorothea von Vicken (Född 1753 2). Död mellan 1795 och 1798.) Vigsel 1769-11-05 Gladhammar (H) 3).
   Barn:
   Gustava Lisa Westerberg. Född 1773-01-14. Död 1776-05-04.  
   Dorothea Westerberg. Född 1775-01-24 Östra Ed (H). Död 1776-02-21.  
   Fredrika Catharina Westerberg. Född 1777-01-05 Östra Ed (H). Död 1822-02-17 Östra Harg socken (E).  
 
Familj med Justina Sophia Pelander (Född 1759-03-12. Död 1849-03-01.)  Vigsel 1788-09-23.
   Barn:
   Greta Helena Westerberg. Född 1789-09-24.  
   Nils Magnus Westerberg. Född 1791-05-07.  
   Justina Sophia Westerberg. Född 1793-01-11.  
   Anna Lotta Westerberg. Född 1793-01-11.  
   Anders Johan Westerberg. Född 1796-04-12.  
 
I:2  m Sophia Dorothea von Vicken. Hustru. Född 1753 2). Död mellan 1795 och 1798. Far: II:3 Alexander Otto von Vicken. Mor: II:4 Christina Magdalena Flodin.
 
Generation II
 
II:1  ffNils Andersson Westerberg. Handlande.
 
Familj med Margareta Persdotter
   Barn:
   I:1 Anders Johan Westerberg. Född 1742-05-09 Törnsfall (H). Död 1796-03-06 Varv och Styra (E).  
 
II:2  fm Margareta Persdotter.
 
II:3  mf Alexander Otto von Vicken. Sergeant. Född 1720 2). Far: III:5 Löjtnant Henrik Herman von Vicken. Mor: III:6 Hustru Anna Maria Stake.
 
Familj med Christina Magdalena Flodin (Född 1728-01-20 Lommaryd 4).)
   Barn:
   Hindrik Samuel von Vicken. Född 1745-11-25 Lommaryd 4). Död 1746-03-02 Lommaryd 5).  
   Maria Lovisa von Vicken. Född 1748 2).  
   Anna Margareta von Vicken. Född 1751 2).  
   I:2 Sophia Dorothea von Vicken. Född 1753 2). Död mellan 1795 och 1798.  
   Stina Fredrica von Vicken. Född 1755 2).  
   Alexander Wilhelm von Vicken. Född 1758-07-07 Nässjö 4).  
 
II:4  mm Christina Magdalena Flodin. Hustru. Född 1728-01-20 Lommaryd 4). Döpt 1728-01-28 Lommaryd 6). Far: III:7 Magister, Kyrkoherde Samuel Clements Flodin. Mor: III:8 Hustru Maria Agneta Quensel.
 
Generation III
 
III:5  mff Löjtnant Henrik Herman von Vicken. Född 1697-05-23 7). Död 1735-09-21 8). Begravd 1735-10-10 8). Far: IV:9 Generalmajor Johan Otto von Vicken. Mor: IV:10 Anna Margareta von G?ntersberch.
 
Familj med Hustru Anna Maria Stake (Född 1698 8). Död 1780-07-17 Mölna, Annaholm 8).)  Vigsel 8).
   Barn:
   II:3 Alexander Otto von Vicken. Född 1720 2).  
 
III:6  mfm Hustru Anna Maria Stake. Född 1698 8). Död 1780-07-17 Mölna, Annaholm 8).
 
III:7  mmf Magister, Kyrkoherde Samuel Clements Flodin. Född 1684-06-21 9). Död 1738-08-29 Stockholm (AB) 9). Far: IV:13 Magister Clements Flodin. Mor: IV:14 Hustru Anna Cassiander.
 
Familj med Hustru Maria Agneta Quensel (Född 1685 10). Död 1760 11).)  Vigsel 1713.
   Barn:
   Magister, Kyrkoherde Lars Wilhelm Flodin. Född 1716-09-23 Stockholm (AB) 12). Död 1786-05-31 12).  
   Kryddkrämare Magnus Benedictus Flodin. Född 1723-01-31 Bäckseda (G) 4).  
   Borgmästare Samuel Conrad Flodin. Född 1726-09-25 Lommaryd (F) 13). Död 1800-06-09 Stockholm (AB) 13).  
   II:4 Christina Magdalena Flodin. Född 1728-01-20 Lommaryd 4).  
   Kammarskrivare Carl Fredrik Flodin.  
   Kryddkrämare Gustaf Otto Flodin.  
   Sergeant Clements Flodin.  
 
III:8  mmm Hustru Maria Agneta Quensel. Född 1685 10). Död 1760 11). Far: IV:15 Hovrättsråd Wilhelm Johan Quensel. Mor: IV:16 Hustru Maria Bröms.
 
Generation IV
 
IV:9  mfff Generalmajor Johan Otto von Vicken. Född 1657-07-14 Reval, Livland 14). Död 1750-12-10 Dörby (H) 14). Far: V:17 Överste Wolfgang Otto von Vicken. Mor: V:18 Hustru Agneta von Straelborn.
 
Familj med Anna Margareta von G?ntersberch (Född 1663-09-16 14). Död 1743-12-18 14).)  Vigsel 1685-11-14 Jönköping 14).
   Barn:
   Kapten Carl Reinhold von Vicken. Född 1694-11-11 Landskrona 14). Död 1742-08-15 Finland 14).  
   Överste Hans Isak von Vicken. Född 1696-01-30 Landskrona 14). Död 1753-11-14 Gärahov, Byarum (F) 14).  
   III:5 Löjtnant Henrik Herman von Vicken. Född 1697-05-23 7). Död 1735-09-21 8).  
 
IV:10  mffm Anna Margareta von G?ntersberch. Född 1663-09-16 14). Död 1743-12-18 14). Far: V:19 Generalmajor Christoffer von G?ntersberch. Mor: V:20 Hustru Brita Sofia Strömberg.
 
IV:13  mmff Magister Clements Flodin. Kyrkoherde. Född 1651-02-02 Bäckseda (G) 15). Död 1721-01-26 Bäckseda (G) 16). Far: V:25 Inspektor Måns Clementsson. Mor: V:26 Hustru Kerstin Larsdotter.
 
Familj med Hustru Anna Cassiander (Född 1654 Bolmsö (G) 16). Död 1695-05-15 Bäckseda (G) 16).)  Vigsel 1678-06-16 16).
   Barn:
   Christina Flodin. Född 1679 16). Död.  
   III:7 Magister, Kyrkoherde Samuel Clements Flodin. Född 1684-06-21 9). Död 1738-08-29 Stockholm (AB) 9).  
   Kaptenlöjtnant Jonas Flodin. Född 1688 Bäckseda (G) 16). Död 1769 Ronneby (K) 16).  
   Korpral Johannes Flodin. Född 1689 Bäckseda (G) 16). Död 1710-12-28 Bäckseda (G) 16).  
   Annika Flodin. Född 1692 Bäckseda (G) 16). Död 1692 Bäckseda (G) 16).  
   Benedictus Flodin. Född 1693-07-15 Bäckseda (G) 16). Död 1693-10-09 Bäckseda (G) 16).  
   Johan Flodin. Död 1687 Bäckseda (G) 16).  
 
Familj med Hustru Christina Johansdotter Brand (Född 1648 16). Död 1730-04-22 16).)  Vigsel 1696-09-20 Eksjö (F) 16).
 
IV:14  mmfm Hustru Anna Cassiander. Född 1654 Bolmsö (G) 16). Död 1695-05-15 Bäckseda (G) 16). Far: V:27 Kyrkoherde Benedictus Broderi. Mor: V:28 Hustru Kirstin Andersdotter Bolm.
 
IV:15  mmmf Hovrättsråd Wilhelm Johan Quensel.
 
Familj med Hustru Maria Bröms  Vigsel 17).
   Barn:
   Professor Conrad Quensel. Född 1676-04-16 Stockholm (AB) 11). Död 1732-01-13 Lund (M) 11).  
   III:8 Hustru Maria Agneta Quensel. Född 1685 10). Död 1760 11).  
 
IV:16  mmmm Hustru Maria Bröms.
 
Generation V
 
V:17  mffff Överste Wolfgang Otto von Vicken. Född 1620 14). Död 1681 Stettin 14). Far: VI:33 Överste och kommendant Johan von Vicken. Mor: VI:34 Hustru Sibilla von Borckhausen.
 
Familj med Hustru Agneta von Straelborn (Död 1674 14).)  Vigsel 14).
   Barn:
   IV:9 Generalmajor Johan Otto von Vicken. Född 1657-07-14 Reval, Livland 14). Död 1750-12-10 Dörby (H) 14).  
 
V:18  mfffm Hustru Agneta von Straelborn. Död 1674 14).
 
V:19  mffmf Generalmajor Christoffer von G?ntersberch.
 
Familj med Hustru Brita Sofia Strömberg  Vigsel 14).
   Barn:
   IV:10 Anna Margareta von G?ntersberch. Född 1663-09-16 14). Död 1743-12-18 14).  
 
V:20  mffmm Hustru Brita Sofia Strömberg. Mor: VI:40 Hustru Carin Törnsköld.
 
V:25  mmfff Inspektor Måns Clementsson. Bosatt Bäckseda (G), Byestad 18).
 
Familj med Hustru Kerstin Larsdotter
   Barn:
   IV:13 Magister Clements Flodin. Född 1651-02-02 Bäckseda (G) 15). Död 1721-01-26 Bäckseda (G) 16).  
 
V:26  mmffm Hustru Kerstin Larsdotter. Bosatt Bäckseda (G), Byestad.
 
V:27  mmfmf Kyrkoherde Benedictus Broderi. Född 1628 Hjälmaryd, Torskinge (g) 19). Död 1692-08-02 Bolmsö (G) 19).
 
Familj med Hustru Kirstin Andersdotter Bolm (Född 1630 Bolmsö (G) 19).)  Vigsel 19).
   Barn:
   IV:14 Hustru Anna Cassiander. Född 1654 Bolmsö (G) 16). Död 1695-05-15 Bäckseda (G) 16).  
   Johan Cassiander.  
   Brita Cassiander.  
 
V:28  mmfmm Hustru Kirstin Andersdotter Bolm. Född 1630 Bolmsö (G) 19).
 
Generation VI
 
VI:33  mfffff Överste och kommendant Johan von Vicken. Far: VII:65 Niklas von Vicken. Mor: VII:66 Hustru Catharina von Hahne.
 
Familj med Hustru Sibilla von Borckhausen  Vigsel 14).
   Barn:
   V:17 Överste Wolfgang Otto von Vicken. Född 1620 14). Död 1681 Stettin 14).  
   Landshövding Henrick von Vicken. Född 1624 Preussen 14). Död 1690-04-11 Borås (R) 14).  
 
VI:34  mffffm Hustru Sibilla von Borckhausen. Far: VII:67 General Christoffer von Borckhausen.
 
VI:40  mffmmm Hustru Carin Törnsköld.
 
Familj med ?
   Barn:
   V:20 Hustru Brita Sofia Strömberg.  
 
Generation VII
 
VII:65  mffffff Niklas von Vicken. Död före 1654 14). Far: VIII:129 Rådsförvant Niklas von Vicken. Mor: VIII:130 Hustru Anna von Geismar.
 
Familj med Hustru Catharina von Hahne  Vigsel 14).
   Barn:
   VI:33 Överste och kommendant Johan von Vicken.  
 
VII:66  mfffffm Hustru Catharina von Hahne.
 
VII:67  mffffmf General Christoffer von Borckhausen.
 
Familj med ?
   Barn:
   VI:34 Hustru Sibilla von Borckhausen.  
 
Generation VIII
 
VIII:129  mfffffff Rådsförvant Niklas von Vicken.
 
Familj med Hustru Anna von Geismar
   Barn:
   VII:65 Niklas von Vicken. Död före 1654 14).  
 
VIII:130  mffffffm Hustru Anna von Geismar.

9
Gistad / Äldre inlägg (arkiv) till 19 maj, 2009
« skrivet: 2009-03-03, 15:09 »
Hej igen!
Jag har nu kollat husförhörslängderna för Gistad och så vitt jag kan tyda så är Lars soldatnamn Mark och inte Mörk. Lite kul är att det var min farmors morfars far som tog över roten Markeby efter Lars Mark och han hette Nils Svärd.

10
Gistad / Äldre inlägg (arkiv) till 19 maj, 2009
« skrivet: 2009-03-03, 01:38 »
Hej Barbro! Jag har inte läst dödboken beträffande Lars, men eftersom jag forskar på de grenadjärer som blev krigsfångar 11 november 1806 under pommernkriget 1805-1807 så har jag följande data från de mönsterrullorna om Lars Mörk eller Mark (jag kan ha sett fel men har noterat namnet Mark).
 
Lars Mörk/Mark var soldat för rote 64, Markeby i Gistad socken, Livkompaniet nr 1, Rotehållsdivisionen, Livgrenadjärregementet (senare kallat Första Livgrenadjärregementet). Enligt generalmönsterrullan 1806 så var Lars Mark/Mörk kommenderad till Pommern. Det noterades även att han var gift och 36 år gammal samt hade tjänstgjort i 15 år. Lars noteras sedan som fången i Frankrike och blev avförd från rullorna den 5 april 1808 (något som drabbade samtliga tillfångatagna livgrenadjärer). Lars kom hem till Sverige 1810 och är noterad i mönsterrullan från 3 september 1810, 41 år gammal och med 19 tjänsteår. Han får då avsked vid denna mönstring ett avsked som han delade med ganska många hemkomna krigsfångar från Frankrike. Så Lars var alltså en av de många fångar som blev tillfångatagna den 6 november i Lybeck och som fick marschera den långa vägen ned till Frankrike och bl.a. fick gräva kanaler där de östgötska soldaterna framförallt fick deltaga i ett stort tunnelarbete.
Jag bifogar en bild från denna tunnel.
 
Hälsningar
Rolf

11
Gistad / Äldre inlägg (arkiv) till 19 maj, 2009
« skrivet: 2007-12-31, 15:35 »
Hej Åke!
Har tittat i Genline och fått följande om Erik (uppgifter du kanske redan har):
 
Enligt Husförhörslängden AI:17, Skeda (1842-1849) sid 604, gen: 367,20,87100 är noterat att
Skedagården äv Kaptensbostället vid Kinds Kompani (Första Livgrenadjärregementet)
Far är Kapten och Friherre Erik Leionhielm, född i Krigsberg (nuv. Kristberg) 23/7 1798, gift 1839 med friherrinnan Maria von Platen, född i Malmö 27/10 1815
Son Eric, född i Skeda 1/1 1815
 
Eriks far var min anfaders, Gustaf Ström, kompanichef. Följande finns att läsa om honom i Kungl. Första livgrenadjärregementets historia, Arvid Kugelberg på sid 202:
 
Leijonhielm, Erik Kristoffer, friherre. Född 23/7 1798 på Karlsby i Kristbergs socken. Död 14/11 1793 i Stockholm. Son till Gottlieb David Karl Leijonhielm (sid 160) och broder till Nils Erik Malkom Leijonhielm (sid 198) - Gift 1839 med Maria Ulrika Vilhelmina von Platen, född 1815, död 1871.
Fanj. 1814, fänrik utan lön 2/2 1815, penningelön 1816, löjtn. Med serg, lön 1826. 2. kapten 1835, 1. kapten 1836, kammarherre 1839, major i armén 1854, avsked 1869. Han var chef för Kinds kompani i 30 år, 1839-69. RSO. /dvs Riddare av Kungl. Svärdsordern, min anm.)
 
Samma källa på sid 160:
Leijonhielm, Gottlieb David Karl, friherre. Född 24/2 1766 på Stuverum i Lofta socken (Kalmar) - Död 24/7 1833 i Linköping - Son till överstelöjtnant vid Östgöta Kavalleri-regemente, översten i armén friherre Gerhard Malkom Leijonhielm och Kristina Elisabet von sedom. - Gift 1:a 1791 på Ekhult i Björsäters socken med Altéa Johanna Rosenstierna, född 1769, död 1848, från vilken han blev skild 1799, 2:a 1802 på Booo i V Hargs socken med sin kusin Brita Magdalena Flock i hennes 2:a gifte, född 1760, död 1836.
Sek. korpral vid Östgöta kav.reg. 1774, fänrik vid Älvsborgs reg., stabsfänrik vid Östgöta inf.reg. 2/4 1783 (genom byte med J.F. Krebs, sid 155), stabslöjtn. 1787, stabsadj. Hos general Pollet 1789, kapten 1790, major i regementet 1795, sek.major 1799, avsked från regementet samma år, överadjutant hos Gustaf IV Adolf samma år, generaladjutant av flygeln 1805, överstes avsked 1807. RSO, Svensksunds-medaljen. Ägde Boo samt gård i Linköping.
 
Hälsningar
Rolf

12
Vimmerby / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-augusti-11
« skrivet: 2007-10-16, 19:14 »
Jag söker uppgifter om Johan Erik Eriksson, född 2 frebruari 1831, Rosenfors vid Älåkra by, Vimmerby lfs.

13
Kriget i Pommern var mellan 1805-1807. Avser du de soldater och officerare som blev tagna tillfånga i Lybeck 1806 och var fångar till slutet av 1809, så har jag hel en del kunskap. Jag har skrivit en historia kring de Östgötska soldater som blev tillgångatagna och här är min webb-adress.
[color=0000ff]http://hem.passagen.se/mrwalker/sven.htm[/color]
Tyvärr har det hittills inte blivit mycket skrivet om just officerare, men jag har en del material om dessa, som jag ännu inte hunnit bearbeta. Dessa fångars och dess familjers öde har jag som ett litet långtidsprojekt och är alltid intresserad om någon har material kring detta.
Hälsningar Rolf

14
Lönsås / Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2008
« skrivet: 2007-04-09, 23:45 »
Hej Leif!
Nils är född i Skeppsås. I husförhörslängden står noterat att Nils Andersson dog 1819. I längden för döda och begravna,(gen. 335.10.63500) är följande noterat:
1819 23 april: Nils Andersson från Kärstad, Skatteman uti Kärstad, född år 1751 d. 15 Maj uti Skeppsås socken. Fadren skattemannen Anders Danielsson och modren Christina Persdotter. Gift först? med skattemannadottern Anna Lisa Nilsdotter från (Haslaby?) Wallestad församling. Gift andra gången 1786 med skattemannadottern Anna Andersdotter uti Kärstad och blef fader för 6 barn, 5 söner och en dotter av vilka 4 söner och en dotter honom överleva- Är 1804 tredje gången gift med skattemannadotterna Christina Hendricsdotter från Råckslunda? och Ekebyborna socken, som födde honom 6 barn, 2 söner och 3 döttrar vilka överleva fadren....osv.
Eftersom det är lite hastigt genomläst bör du skälv kolla upp källan i dödboken.
MVH
Rolf

15
Hellman / Äldre inlägg (arkiv) till 13 april, 2007
« skrivet: 2007-03-27, 23:19 »
Hej Paula!
Det absolut vanligaste upphovet till namnet Hellman är att detta erhölls som ett soldatnamn, vilket gäller för flera regementen. En annan uppkomst till namnet är anknytning till en by, ort eller socken, t.ex. Hellestad där sönerna till skogvaktaren Jöns Jönsson (son till bonden Jöns Jonsson) tog namnet Hellman då de blev smeder. Någon generell knytning av namnet Hellman till någon speciell etnisk grupp finns mig veterligen inte utan här måste du forska vidare på den enskilda familjens ursprung.
mvh
Rolf

16
Lönsås / Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2008
« skrivet: 2007-02-13, 23:04 »
Hej Barbro!
Jag kan lägga till ytterligare några uppgifter om Johan Gustaf Berg. Han var nämligen en av de östgötska soldater som blev krigsfångar vid L?beck 11 november 1806 som jag forskar på. Johan Gustaf blev sedemera officer i Livgrenadjärregementet, Rusthållsdivisionen. I boken Andra Livgrenadjärregementet 1552-1927, av Stenhammar och Stenbock står följande att läsa om honom:
 
Berg, Johan Gustaf. Född 21/12 1772 i Lönsås socken. Död 1830 6/5 på Örstorp, Lönsås. Fader okänd; moder: Qvinnfolket Anna maja i bostället Bonnorp. Gift 1:o 1792 med Maria Catharina Larsdotter, född 1774 29/4 i Kärna socken, död sannolikt 1813-1820; 2:o 1820 på Hamra, Lönsås, med Beata Sophia Danson, född 1790 14/7 i Lönsås, död efter 1833, dotter av inspektoren, förutvarande pukslagaren vid Östgöta kav.-reg. Dan Wåghals och Maria Elisabeth Hegerström.
Ryttare vidd Östgöta kav.-reg. 1789, fältväbel vid Livgren.-reg. rutshållsdiv., fanjunkare 1812 1/9, fänrik i div. samma år 20/9, avsked 1820 15/2.  
Deltog i 1790 års sjöexpedition (slaget vid Svenkssund samt striderna vid Kymene batterier, Pitkepas och Korkiansaari), fälttåget i Tyskland 1805-1806 (fången vid L?beck sistnämnda år) samt fälttågen i Tyskland 1813 och Norge 1814.
 
Till detta kan tilläggas att Johan Gustaf blev utnämnd till fältväbel 8 maj 1811 enligt mönsterrulla. I övrigt har ju Willum Jensen dessutom visat att faderskapet blev fastställt i häradsrätten vilket tydligen inte var känt när ovan refererade bok skrevs.
Hälsningar
Rolf

17
Vicken, von / Äldre inlägg (arkiv) till 07 mars, 2014
« skrivet: 2007-01-07, 17:26 »
Blev lite fel ovan: Sonen till Alexander Otto von Vicken, Alexander Wilhelm, föddes år 1758 i Risabo, Nässjö. Däremot är årtalet 1757 felnoterat i Byarums husförhörslängd, Mölna Annaholm, om detta som jag antar avser Alexander Wilhelm.
mvh Rolf

18
Vicken, von / Äldre inlägg (arkiv) till 07 mars, 2014
« skrivet: 2007-01-07, 16:10 »
Hej!
Nicklas och Ingemar, tack för era för mig värdefulla inlägg,. Med dessa som underlag har jag lyckats lösa mitt problem att hitta mina anor i familjen von Vicken, där Alexander Otto von Vicken är min ana i 8 generationen och där Elgenstierna saknat uppgifter. Här följer mina uppgifter om denne Alexander Otto von Vicken.
 
Alexander Otto von Vicken, född 1720 (AI:1 Nässjö och Grm Jönk. Inf. Reg.)
Fadern var Lieutnant Henrik Herman von Vicken (son till Johan Otto von Vicken, enl Einar Perssons uppgift ovan)
Modern var Liutnantinnan Anna Maria Stake (enl ovan samt AI.2 Byarum, där Alexander Ottos son Alexander Wilhelm (f. 1757) anges som sonson)
A.O. von Vicken var från 1735 volontär i Överste Lieutnants kompani, Jönköpings Infanteriregemente (Grm 1739), Rustmästare från 1737, kompanistaben, Vista härads kompani (GRM 1739), Furir 30 maj 1741 (Grm 1742), befordrad den 13 januari 1743 till sergeant (secundär indelning?) (Grm 1744), sergeant med sergeants indelning vid Majors kompani från den 16 december 1752 (Grm 1759). Därefter transporterad till Västra härads kompani den 16 december 1752. A.O. von Vicken erhöll avsked från regementet den 17 maj 1764 (Grm 1761 med kompl. uppgifter).
Gift med:
Christina Magdalena Flodin på N Ralingsås den 30 juli 1745. Dotter till Samuel Clement Flodin, kyrkoherde i Bäcksheda och Maria Agneta Qvensel, hovrättsdotter från Åbo (C:2 Lommaryd och Linköpings Stifts Herdaminne av Joh Is Håhl).
Barn:
1. Hindrick Samuel, född 25 nov. 1745, döpt 26 nov. 1745. Dopvittne var bl.a. Överste Hans Isak von Vicken (1696-1753 och farbror till Alexander Otto) och Magister Lars Wilhelm Flodin (bror till modern Christina Magdalena Flodin och kyrkoherde i Lommaryd), död 2 mars 1746 (C:3 Lommaryd och F:1 Lommaryd).
2. Dotter Maria Lovisa, född 1748, flyttat till Stockholm omkring 1768 (AI:1 Nässjö)
3. Anna Margareta, född 1751
4. Sophia Magdalena, född 1753 (min ana), död före 1788, gift med komminister (Varv o Styra) Anders Westerberg i Gladhammar 5 noveber 1769 (Födelselängd Lommaryd,  
Linköpings stifts Herdaminne och vigesllängd Gladhammar).
5. Stina Fredrica, född 1755 (AI:1 Nässjö)
6. Alexander Wilhelm, född 1757 i Risabo, Nässjö (C:2 Nässjö), (dopvittne bl.a. Catharina von Vicken, sannolikt överstelöjtnant Hans Isak von Vickens dotter, född 1738)), flyttat till Arnaholm, Mölna i Byarums socken och angiven där som sonson till löjtnantinnan Anna Maria Stake (f 1705), källa (AI:1 Nässjö och AI:2 Byarum).
 
Mvh Rolf Ström

19
Rakit / Rachitis / Engelska sjukan
« skrivet: 2006-11-01, 23:26 »
Tack AnnBritt och Ingrid!  
Jag misstänkte faktiskt att det kunde avse engelska sjukan och blev något förvånad när jag inte hittade den i denna diskussion. Men med era synpunkter stärks min uppfattning att det är engelska sjukan och ingen annan okänd eng sjuka.
/Rolf

20
Rakit / Rachitis / Engelska sjukan
« skrivet: 2006-10-31, 20:25 »

Vet någon vad dödorsaken Engsjuk avser för sjukdom? Om jag nu har tolkat texten rätt, se bild ovan. Det är ett 6-årigt barn som avlidit, Torpa socken i Östergötland.
mvh  
Rolf

21
Gillberga / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-06
« skrivet: 2006-07-06, 01:03 »
Olof Bengtsson i Norra Högsäter
Jag försöker finna Olof Bengtssons föräldrar och har hittills funnit följande:
Olof Bengtsson är född 1740 enligt husförhörslängden AI:3 Gillberga, sidan 20
I födelselängden i Gillberga, C:2 sidan 199 finner jag Olof född 1740-09-10, son till föräldrarna Bengt Olofsson och Karin Andersson i Norra Högsäter. I husförhörslängden AI:1 sid 182, Norra Högsäter finner jag familjen Bengt Olofsson, h. Kari Andersdotter och son Olof Bengtsson, alla dessa överstrukna. I husförhörslängden AI:2 sid 29 i Norra Högsäter noteras Bengt Olofsson, född 1712, hustru Kari Andersdotter, född 1716, son Per född 1742, son Anders, född 1754 och dotter Karin, född 1749. När jag sedan följer upp dessa barn stöter jag på problem:
I födelselängden C:2 sid 209 anges Anders (i ställer för Per som anges i AI:2) vara född 1742-10-20 med föräldrar Bengt Olofsson och hustru Kari Andersdotter i Norra Högsäter.  
I födelselängden C:2 sid 261 anges Kari vara född 1749-10-20 med föräldrar Bengt Olofsson och hustru Karin Andersdotter i Norra Högsäter (stämmer med AI:2)
I födelselängden C:3 sid 293 anges Anders vara född 1754-03-25 med föräldrar Bengt Olofsson och hustru Kari Olsdotter (i AI:2 anges Bengt Olofssons hustru heta Kari Andersdotter).  
Bengt Olofsson skulle ju kunna gift om sig, men jag finner ingenting i vigsellängden som skulle styrka detta. Däremot hittar jag i dödslängden C:3 sid 165 att Bengt Olofsson i Norra Högsätter dött 1767-03-26 i bröstfeber i en ålder av 55 år (dvs född 1712) och C:3 sid 171 att änkan Karin Andersdotter i Norra Högsäter dött 1769-03-19 av ”håll och stygn” i en ålder av 60 år (dvs född 1709).  
Tacksam om någon intresserad eller som forskat på denna familj kan lämna en id? hur jag går vidare för att säkerställa att jag hittat rätt föräldrar och familj för Olof Bengtsson?

22
Gistad / Äldre inlägg (arkiv) till 11 januari, 2006
« skrivet: 2006-01-11, 19:58 »
Hej Henrik!
Jag har uppgifter om Per Pihl, soldat för rote nr 65 Uggletorp, Livkompaniet, Första Livgrenadjärregementet. Vid generalmönstringen vid Malmen den 18 juni 1806 noteras Per i rullan att vara 39 år gammal med 14 tjänstår och kommenderad (till Pommern). Per blev krigsfånge den 6 nov 1806 vid L?beck (och fick följa med övriga ca 1000 krigsfångar ned till Frankrike). Per avfördes från rullan den 5 april 1808 (i praktiken avskedades och ersattes). Per tillhörde de soldater som kom hem från fångenskapen och vid mönstring den 3 september 1810 noteras han vara 43 år gammal och med 18 tjänseår och får avsked.  
Från husförhörslängden AI:5 (1801-1807) sid 227 har jag följande noterat:
Livgrenadjär Per Pihl, 1767, hustru Kerstin Jönsdotter, 1763, Barnen Peter 1796, Brita Cajsa 1798,  Jonas 1803 alla födda i Gistad.  
Har du inte läst om Pommernkriget och fångenskapen i frankrike så kan jag nämna att jag har jag skrivit en bok om detta och om min anfader Sven Plack Wallpol.

23
Bulich / Bulik / Bulich / Bulik
« skrivet: 2005-07-30, 12:38 »
Hej Helena!
Ser ditt inlägg först efter 1,5 år tyvärr.  
 
Mårten Bulich är min anfader och anfader till soldaten Sven Planck Wallpol som jag för övrigt skrivit en bok om. Jag har försökt forska fram så mycket jag kunnat finna om släkten Bulich, men det finns säkert mer dokumentation att hitta. Mina källor avs följande uppgifter är främst Svenska Ättartal för år 1896 XI, sid 115 -, Svenska Ättartal nr 7, 1891 samt församlingsbok Tyska Sankta Gertrud Stockholm.  
 
De barn som du har noterat som barn till Mårten Bulich är enligt mina noteringar fel, utan dessa barn är barn till Mårtens dotter Anna Sophia och hennes man Anders Kallman, se nedan.
 
Här följer lite anteckningar jag har om familjen Mårten Bulich:
 
Mårten Bulich var handelsman i Stockholm. Sannolikt (det finns en koppling både till för och ovanligt efternamn och social ställning) var han son till murarmäster Martten Bulich i församlingen Tyska Sankta Gertrud, Stockholm. Enligt församlingsboken dog en dotter till Martten Bulich den 14 januari 1640 och den 18 februari dog Martten själv. Handelsman Mårten Bulich köpte 1676 ett hus i 4:e kvarteret i Stockholm, Staden inom murarna (Gamla stan). Huset benämndes Östra 24 i mantalslängden 1729 och Bootes 11 i längden 1810. Mågen Peter Fahlberg köpte huset N:24 Östra. Fahlberg står tydligen som representant för sterbhuset. Enligt mantalslängden 1740 ägdes fastigheten fortfarande av Mårtens arvingar.  
Mårten Bulich var gift åtminstone 2 gånger. I första giftet hade han dottern Anna Sophia. I 2:a giftet med Maria R?cker, död 1701, hade han barnen Maria, Elisabeth, Reinhold, Mårten (min anfader), Jakob och Margareta.
1. Dottern Anna Sophia gifte sig 1678 med Anders Kallman, handelsman i Stockholm, Hon blev änka 1737. Anna Sophia fick tre döttrar: Catharina, född 1679 och död ogift. Den andra dottern var Maria, född 1681. Hon var gift andra gången med löjtnant Johan Gottfried Mercker. Den tredje dottern hette Anna Sophia, född 1686 och gift med kapten Johan Pau Squippel.
2. Dottern Maria gifte sig 1688 med kommendören vid flottan, Mårten Olofsson. Denne var änkling efter Barbro Hansdotter och Margareta Henricsdotter. 1713 gifte Maria om sig med amiralitetskapten Zacharias Åberg, född 1674 och död 1715. Zacharias var änkling efter Christina Catherine Strand.
3. Dottern Elisabeth gifte sig med handelsmannen Peter Fahlberg 1696. Peter var även assistent i Stockholm. Hon fick tre barn. Sonen Petter föddes 1698 och for 1719 till Dantzig. Dottern Maria Elisabeth föddes 1703 och gifte sig 1722 med kapten Johan Urban Pensch. Dottern Catharina föddes 1708 som den 31 januari 1725 gifte sig med plåtslagaren och åldermannen i Stockholm Olof Månsson Berg. Olof gifte om sig med Anna Dorothea Wretman, född Söderman. Olof dog 1763. Peter Fahlberg gifte 1715 om sig med Hedvig Berg och 1717 med Catharina Noreen, som i sin tur blev omgift med Herman Kolthoff.
4. Sonen Reinhold var skeppare 1693, borgare i Stockholm 1702 samt kronans befallningsman i Södertörn 1738.
Sonen Eric var fänrik 1702. Han dog före 1738 och efterlämnade sex barn, varav sonen Carl Gustaf som 1724 var kammarskrivare, handelsman i Hapsal 1728 och uppgavs 1738 vistas i Livland. Han gifte sig 1724 med Anna Christina Pigot i Stockholm.
5. Sonen Mårten, född 1673 och död före 1738. Mårten Bulich var auktionskassör i Stockholm, sedan häradshövding i Ingelstad, Järrestad, Herrestad och Ljunits härader i Skåne. Mårten gifte om sig före 26/12 1724 (enligt bouppteckning efter Elsa Möllenstedt, Ingelstad 1733 27/6) med änkan Elsa Olofsdotter, som i sin tur varit gift med kyrkoherden i Norra Mellby, häradsprosten David Möllenstedt. Enligt samma källa dog Mårten i Glemminge den 7 juni 1732.  
Mårten gifte sig 1708 med Birgitta (Britta) Törne, född 1685 och död före 1724. Birgittas föräldrar var Michael Hansson Törne, justitieborgmästare i Stockholm och dennes hustru Brita Anders?n.  Michael Hansson Törne är bror till den mer namnkunnige Olof Hansson Törnflycht, far till Christina Piper Törnflycht. Mer om denna borgmästarsläkt i Stockholm finns att läsa i  Samfundet Sankt Eriks Årsbok 1906, Ätten Törne, av Carl Forsstrand. Mårten och Birgitta fick barnen: Birgitta Christina Bulich - Planck (1708 - 1782), Carl Bulich (1711 - 1768), Charlotta Hedvig Bulich-Ledebur (1715 - 1781), Maria Charlotta Bulich (- 1738) och Margareta Bulich.  
 
5.1. Sonen Carl var bergsfogde vid Sala Silververk, byte protonotarie i bergskollegium 1766 och avskedad med assessors namn den 10 februari 1768. Carl dog ogift den 13 augusti 1768 på bergsmästarebostället Knutsberg vid Nora.
 
5.2. Dottern Charlotta Hedvig gifte sig efter 1748 med Wilhelm Julius Ledebour, son till tullskrivaren Hans Ledebour och Elisabeth Sweder, född i Greifwald den 1 november 1701. Wilhelm Julius var först student i Greifwald, sedan prästvigd till Uppåkra den 7 september 1727, därefter 2:e stadskomminister i Malmö 1729 och slutligen kyrkoherde i Södra Villie 1739. Han var först gift 1730 i Lund med Maria Munthe som dog 1733. Därefter gifte han om sig i Hyby 1734 med Anna Christina Wrangl, född 1714 och död 1748. Därefter gifte sig Wilhelm Julius en tredje gång och då med Charlotta Hedvig. Hans son Johan Cornelius, född 1741, fick burskap som handläde i Lund 1772. Han erhöll 1781 genom testamente av sin styvmor, Charlotta Hedvig, egendomen Böttraryd, 1/2 mantal frälse i Ydre härad, Östergötland, År 1820 skänkte han till universitetet i Lund, 2000 riksdaler banco till en stipendiefond för studenter födda i Malmö eller Lund.
 
5.3. Sonen Jakob var 1702 sjöman och sedan borgare i Gamla Carleby. Han fick barnen Catharina och Johan, född 1711. Dottern Catharina gifte sig 1729 med handelsman Samuel Lithocius i Ny Carleby. Sonen Johan var bokhållare 1738 i Kengis bruk och 1752 i Stockholm. Därefter var han 1758 handelsman i Nora och 1761 i Lovisa. Johan gifte sig 1748 med Anna Dorothea Sahlgren. Hon var änka efter handelsman Gottfrid Brandel i Stockholm. Johan och Anna Dorothea fick tre barn. Dottern Margareta Elisabeth föddes 1750 och dog ogift 1814 i Strängnäs. Sonen Jacob Philip föddes 1752. Han var student i Uppsala 1765, for till Finland 1771 och dog före 1814. Sonen Carl Johan föddes och dog 1758.
 
5.4. Dottern Margareta var gift med amiralitetskomisarie Olof Wrång och levde som änka 1738 i Karlskrona.
 
Mer om min släkt kan läsas på min hemsida:  min hemsida. Jag tar tacksamt emot upplysningar om familjen Bulich, uppslag om dokument där jag kan forska vidare etc.
 
Hälsningar
Rolf Ström

24
Gistad / Äldre inlägg (arkiv) till 11 januari, 2006
« skrivet: 2005-05-12, 21:11 »
Hej Tina!
Jag har en del uppgifter om Nicklas Svärd eftersom han var bror till min farmors morfar, Anders Peter Svärd. Vi är således släkt på håll. Här får de de uppgifter jag har om Nicklas anfäder:
 
 
Nicklas Svärd. Född 1830-04-14 Gistad (E), Markeby, Soldattorpet. Far: I:1 Nils Nilsson Svärd. Mor: I:2 Anna Caisa Svensdotter.
 
Generation I
 
I:1  f
Nils Nilsson Svärd. Soldat. Född 1790-07-06 Gistad (E), Markeby, Lundstorp. Döpt 1790-07-07 Gistad (E), Markeby, Lundstorp. Gift med Maja Larsdotter 1812-10-10 Gistad (E), Markeby, Soldattorpet. Gift med Anna Caisa Svensdotter 1827-02-16 Gistad (E), Markeby, Soldattorpet. Död 1858-04-21 Gistad (E), Markeby Mellangård. Far: II:1 Nils Jacobsson. Mor: II:2 Maja Andersdotter.
 
Barn med Maja Larsdotter:
Stina Svärd. Född 1815-06-12 Gistad (E), Markeby, Soldattorpet.
Anna Maja Svärd. Född 1819-04-29 Gistad (E), Markeby, Soldattorpet.
 
Barn med Anna Caisa Svensdotter:
Jonas Fredrik Svärd. Född 1823-09-25 Gistad (E), Markeby, Soldattorpet.
Anders Peter Svärd. Född 1827-09-30 Gistad (E), Markeby, Soldattorpet.
Nicklas Svärd. Född 1830-04-14 Gistad (E), Markeby, Soldattorpet.
Maja Lena Svärd. Född 1833-08-13 Gistad (E).
Gustaf Svärd. Född 1836-08-25 Gistad (E), Markeby, Soldattorpet.
 
I:2  m
Anna Caisa Svensdotter. Hustru. Född 1799-02-21 Gistad (E). Gift med Nils Nilsson Svärd 1827-02-16 Gistad (E), Markeby, Soldattorpet. Död 1836-08-26 Gistad (E). Far: II:3 Sven Nilsson. Mor: II:4 Maja Svensdotter?.
 
Generation II
 
II:1  ff
Nils Jacobsson. Torpare.
Barn med Maja Andersdotter:
I:1 Nils Nilsson Svärd. Född 1790-07-06 Gistad (E), Markeby, Lundstorp. Död 1858-04-21 Gistad (E), Markeby Mellangård.
 
II:2  fm
Maja Andersdotter.
 
II:3  mf
Sven Nilsson. Torpare.
Barn med Maja Svensdotter?:
I:2 Anna Caisa Svensdotter. Född 1799-02-21 Gistad (E). Död 1836-08-26 Gistad (E).
 
II:4  mm
Maja Svensdotter?. Hustru.
 
Jag har följande noterat om min farmors morfar Anders Peter Svärd:
Anders Peter och Catharina Sophia gifte sig 7 februari 1854. Catharina Sophia var änka från Särstad, där Anders Peter var dräng. Familjen bodde som nygifta i Gistad i en stuga på Markeby Mellangård. Därefter flyttade de till Skärkind socken 1860. Anders Peter står upptagen som St.dräng på gården Lunnebjörk. När Catharina Sophia dog 1862 placerades barnen ut som fosterbarn till tre olika familjer i socknen. Det äldsta barnet, Anna Lovisa, 8 år, fick stanna kvar på gården hos St.dräng Carl Adolf Eriksson och fru Edla Sofia Skum? Carl Anders, 6 år, fick flytta till gården Lunden, Präste ägor? Lena Sophia, 1,5 år, blev fosterbarn hos paret Jonas Jansson, född 23 december 1818, Skärkind och hustru Sara Lena Månsdotter, född 27 april 1799, Ö Ryd. Jonas Jansson står i husförhörslängden antecknad som ägare till gården Rokamåse? 1885 flyttade Lena Sophia från S:t Anna socken till en gård i Herrbeta by i Törnevalla socken, där hon tjänade som piga.
 
Känner du igen någon av dessa fosterföräldrar?
Hälsningar
Rolf Ström

25
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Hassar's cap m/1895
« skrivet: 2005-03-15, 19:17 »
Hej!
Är det någon som kan tolka bilden på denna mössa?
Jag har kontakt med Thomas Albrecht och kan vidarebefordra information till honom, så det går bra att svara på svenska.

26
Järn- / Järnbärare
« skrivet: 2004-09-02, 22:52 »
Hej Ove m.fl!
Fantastiskt intressanta inlägg om järnroddare och järnbärare. Jag kollade upp i Libris och fann att boken du Ove refererade till är Järnbärarna : en arbetarkårs historia av Ture Nerman, utgiven 1936 och finns bl.a. i biblioteket på Stockholms stadsarkiv. Så här kan vi nog lära oss det mesta om dessa järnbärare.

27
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniform
« skrivet: 2004-02-06, 19:19 »
Hej Sandra!
Jag gjorde en sökning i webben och fann följande webbsida där Alexander Magnus Dahleberg dagboksanteckningar redovisas, dvs i Svenska Familj Journalen i Rudberg projektet samt följande webbsida där det anges att han skrev En karolins lefnadslopp, dragon vid skånska ståndsdragonerna 1704-1708 Krigsmakt av Magnus Lindskog. Hoppas detta kan ge dig något av det du söker.  
Hälsningar  
Rolf Ström

28
Järn- / Järnbärare
« skrivet: 2004-02-02, 23:21 »
Hej Bo!
Tack för ett mycket snabbt svar på frågan om järnbärare. Då återstår frågan om vad järnbäraråldermannen hade för uppgift, kanske företräda sina kollegor?
Hälsningar
Rolf

29
Järn- / Järnbärare
« skrivet: 2004-02-02, 22:49 »
Har funnit titeln järnbärareålderman i min släktforskning. Tiden är från mitten av 1700-talet och platsen är Stockholm. Är det någon som känner till vad en järnbärare var för yrkesman och om detta var ett skråhantverk.

30
Västra Harg / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-27
« skrivet: 2003-11-16, 00:35 »
Hi Ron,
The reson why Ann-Britt Ahlström's record isn't compatible with mine is that it is different time that we have checked. There is no differenses of the persons that we have checked. Ann-Britt refer to the time after Peters death and her notes are right. The question is why Per Gustaf got the name Gustafsson. He was adepted by Peter and his name should be Petersson. My guess is that Per Gustafs biological father's name was Gustaf. Perhaps the widow Sara Christina got help from the biological father, Gustaf, and perhaps he had admited that he was the father after Peter's death. The biological father could also have been forced to admit by the judge and you perhaps should check the judge book. Before Sara Christina married Peter she worked as a maiden in Helgslätt farm. Perhaps somebody in the neighbourhood will be the father and the son of the farm (I think he was a son of an officer), Gustaf Pilgren, I think you should check. But I'm not sure if you will get any answer ever who will be the biological father, but his name was probably Gustaf.
// Rolf

31
Västra Harg / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-27
« skrivet: 2003-11-15, 12:37 »
Hi Ron,
I found Peter and Saras son, Per Gustaf, in the Birth Records.

V Harg parish, Birth Records, 1853
23 January, Babtist 23 January Per Gustaf, parents: Brukaren crofter Peter Andersson and Wife Sara Christina Göransdotter in Uddarp, ABS!  
 
It is noted ABS! or OBS! and I think it will be ABS! that is a shortening of absolution. Perhaps the mother Sara got an absolution because she was pregnant before her marrige.

V Harg parish, Mariage Records, 1852  
29 December, bridgeroom Peter Andersson, farmerhand, Bo village/farm
Bride Sara Christina Göransdotter, daughter of the crofter Göran Jacobsson, Asby parish
 
Sara and Peter was marriage just a month before Sara delivered her son. The answer of this mistery you got if you check the Death Records of Peter  
 
V Harg parish, Death Records, 1853
18 April, buried 24 April, Crofter/tenant in Uddarp, born 15 May 1820 in Ekeby, married 1852 with surviving Sara Christina Göransdotter. Leave an adopted son, cause of death was breastfever, 33 years of age.
 
I think these records show clearly that Per Gustaf was adopted by Peter. It is not often you will see it distinctly like this, but in this case the priest noted an important information for us, both in the Birth Records och the Death Records.
 
Note also that Asby parish is not in Västra Harg. Asby is about 20 kilometres south of V Harg. I have written a little about this parish in my my homepage  
// Rolf

32
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-26
« skrivet: 2003-07-26, 15:16 »
Hej Ann!
Missade att du bor utomlands. Jag har planerat att besöka krigsarkivet om ca 14 dagar och ska se vad jag kan hitta, utan att lova något. I de rullor som upptar mönstringar avseende rekryter till de ordirie rotarna har jag dock inte hittat Jöns Jönsson eller någon som skull kunna stämma in på honom. Eftersom jag är lite nyfiken på rekryteringen av lantvärnet ska jag se om det finns någon dokumentation kring detta. Men framförallt är det i rekryteringsrullorna avseende vargeringen jag tror att han skulle kunna finnas antecknad.
Hälsningar
Rolf

33
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-26
« skrivet: 2003-07-26, 02:31 »
Hej Ann!
Jag ska försöka ge dig lite information om lantvärnet och vargeringen avseende Livgrenadjärregementet 1808-1809. Eftersom nästan halva regementet blivit vakant pga bl.a. fångenskap i Frankrike (1806-1809), se även ovan tidigare diskussioner, beslöts i februari 1808 att dessa vakanta rotar, drygt 430 för rotehållsdivisionen, måste fyllas pga det akuta läget för Sverige. I mars 1808 beslöts även att 2 rotar skulle slås ihop och sätta upp en soldat utöver den ordinarie, ett förfarande som benämndes vargering. Både rekryteringen att fylla vakanserna och rekryteringen av vargeringsmanskap skedde under april 1808. Jag har sett rekryteringsrullor från vargeringen men hittills har jag själv inte forskat närmare i dem. Jag är därför osäker på hur fullständiga dessa är men för de allra flesta kompanier skulle jag tro att det finns vargeringsrullor vilka även är på mikrofisch. Det sattes upp en bataljon för vardera rotehållsdivisionen och rusthållsdivisionen. Bataljonen delades upp i 4 kompanier med ca 100 man i varje kompani (det var ursprungligen tänkt 145 man i varje kompani).  
I mars 1808 beslöt kungen om att ett lantvärn skulle organiseras. Lantvärnet var en föregångare till beväringen som i sin tur var en föregångare till den allmäna värnplikten. Nu var det inte indelningsverkets resurser som untyttjades (detta var ju nedtyngt med vakansrekrytering och vargering), utan det bestämdes att varje frisk ung man 18 till 25 år skulle antecknas och bereda sig för kallelse. Det utfärdades vissa undantag. Manskap för 3 bataljoner med 600 man vardera togs ut. Lantvärnsbataljonerna var under några dagar förlagda till Åland. Däremot var rotehållsvargeringsbataljonen på finsk mark och hade anslutit sig där till Norra finska arm?n för att försvara Finland mot Ryssland.
Det blev förstås nya vakanser under kriget 1808 och vakanta vargeringar återbesattes av män från lantvärnet. Kanske det var så att Jöns Jonsson först tillhört lantvärnet, eftersom det finns noterat Lantwärn i husförhörslängden, och att Jöns sedan rekryterats till en vakant vargeringstjänst då det i en senare husförhörslängd noteras vargering. Eftersom mycket talar för att Jöns Jonsson kan ha varit vargeringssoldat behöver det dock inte vara just den rote där han levde dvs Hagby, som han rekryterades för, utan du bör nog kolla upp samtliga rotar för Rogslösa om du nu hittar vargeringslängden.  
Hälsningar
Rolf

34
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-26
« skrivet: 2003-07-20, 21:08 »
Hej Christian!
Om du nu har kontakter och nära till området där soldaterna vistades är byn Bellecourt en intressant ort som du skulle kunna titta närmare på. Enligt Sven Pihl var soldaterna sysselsatta med Canal Napoleon som delvis gick under byn Bellecourt. Pihl skrev till och med kyrkan stod över kanalen. Här fick man använda lyktor då man arbetade med denna del. Vad jag kan se på enkla bilkartor är att Bellecourt ligger några kilometer rakt norrut från staden S:t Quentin. En intressant plats således och om det finns lokalhistoriker så är det ju väldigt intressant.
Hälsningar
Rolf

35
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-26
« skrivet: 2003-07-20, 20:59 »
Staffan,
Du skriver att din farfars far Anders Hesselby var född i Lillhärad och var den siste soldaten för Hesselby ägor. Är detta Hesselby inom Lillhärad för jag hittar inte någon gård eller rote med inom denna socken. Däremot finns det ett Hesselby (Hässelby) i Munktorp socken och ett annat Hesselby (Hässelby) i Rytterne socken, ca 5 km från varandra. I Rytterna socken finns rote nr 114 Västmanlands Regemente med namnet Hässelby, medan inget av rotarna i Munktorp heter Hässelby (enligt Grill:s bok). Däremot finns rotarna 31 och 61 med namnet Hessle, troligen under den större gården Hessle. Hur som helst så finns det många möjliga orsaker till att soldaterna fått namnet Hesselbäck. Som regel var att soldaterna fick sitt soldatnamn av kaptenen i respektive kompani och namngivningen styrdes av antingen dennes godtycke, fantasi eller av lokal tradition eller tradition inom kompaniet eller regementet. Det fanns således ingen regel att knektarna inte kunde få samma efternamn utan jag har tvärtom sett att detta har varit en ganska vanlig företelse. Däremot fick det inte finnas tjänstgörande knektar inom kompaniet med samma namn, vitsen med soldatnamnen i ställer för patrinymikon var ju att kunna särskilja soldaterna åt vid ordergivning. Ett exempel på ärvda soldatnamn är min egen anfader som hette Peter Wässer. Han blev krigsfånge och efter ett år blev han avförd ur rullan och efterträddes av en ny rekryt som också hette Peter och ärvde soldatnamnet Wässer. När sedan min anfader efter 3 år återkom i tjänst upptogs även hans tidigare soldatnamn, vilket kunde göras då hans företrädare fått avsked och hans tidigare rote blivit vakant. Detta med soldatnamnen kan alltså ställa till det i får släktforskning, så det gäller att se upp med födelseår, tjänsteår etc.  
Namngivningen av soldater kunde vara godtycke från en nyckfull kaptenens sida med sinne för humor som t.ex. den kapten som gav en soldat namnet Lamour, kanske för att det var en kärlekskrank knekt han namngav, vem vet. Visst kunde rotenamnet och gården vara underlag för namnet men detta var ingen regel. Jag har sett att vissa kompanier och där korpralskap haft som tradition att namnge soldaten med ett fågel eller djurnamn t.ex. Stare, Björn, Mes, Tätting etc. Vanligt är ju även att namnet hämtades från naturen, växtriket och landskapets geografi, t.ex. Lind, Gren, Berg, Sjö, Ström etc och med olika sammansättningar och kombinationer.  
Som ett svar på din fråga efter denna långa utläggning (men namnforskningen i sig är ett roligt ämnesområde) skulle jag vilja säga att det mycket väl kan vara så att Anders Hesselbäck, född 1819, mycket väl kan ha tjänstgjort på samma rote som din farfars far med samma namn. Men...med tanke på alla gårdar och rotar med namnet Hesselby och Hessle kan det även vara möjligt att Anders Hesselbäck (f 1819)tjänstgjorde för någon annan rote och för att du ska vara säker hur det förhåller sig måste du såldes kolla upp mönsterrullorna för Västmanlands Regemente och kanske även Livregementets Grenadjärkår, då Lillhärad socken hörde till dess rekryteringsområde, dock utan rusthåll med namnet Hesselby.
Hälsningar  
Rolf

36
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-26
« skrivet: 2003-07-20, 00:13 »
Hej igen Christian!
Jag gjorde faktiskt ett besök på krigsarkivet trots eller kanske rättare sagt, pga värmen. Jag fann följande noteringar i mönsterrulla från 1811 Andra Livgrenadjärregementet och som bekräftar mina gjorda antaganden.
När det gäller rusthåll nr 98 Skåningstorp, Hov socken, Skänninge kompani står följande noterat:
Karlen afskedad vid cassationsmönstringen den 8 feb 1810, ersatt d 23 maj 1810 med fd fångna Grenadjären Olof Werther (Wester) vilket även kan vara Olof Wetter då namnet var svårläst. Soldatens ålder var 31 år och tjänsteår 7, vilket stämmer med Olof Elvström.
För rusthåll nr 124 Elgsjö i Bjälbo socken, Skänninge kompani, är följande noterat:
Karlen afskedad vid cassationsmönstingen den 6? Feb 1810, ersatt d 23 maj med f:d fångna Grenadjären Magnus Frimodig, ålder: 32 år och tjänsteår: 10 år. Här råder det ju inga som helst tvivel om varifrån denne soldat kom.
Både Olof och Magnus var således fångar i Frankrike däremot har jag inte kunnat verifiera att Magnus Frimodig skulle ha flytt från fångenskapen, vilket dock torde vara korrekt då detta är noterat i hans avskedspass såsom att han ransonerat sig. Troligen kom han hem ungefär samtidigt som de fångar som frigivits i november 1809. Kanske han till och med anslöt sig till den hemvändande truppen i Stralsund.  
Hälsningar
Rolf

37
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-26
« skrivet: 2003-07-14, 20:59 »
Hej Kristina och Christian!
Grenadjären 71 Pil från Tingstad är Sven Pil från Restad rote nr 71, Andra Livgrenadjärregementet och som har skrivit dagboken jag refererar till ovan. Varken artikeln från Östgöta Correspondenten eller artikeln från Björn Helmfrids artikel i Föreningen Gamla Norrköpings häfte är något jag läst. Tack för tipset Kristina.
Christian, det kan mycket väl bli under tidig höst som jag besöker krigsarkivet för att forska vidare, allt beroende på väder och svamptillgång i skogarna. Exempel på vad jag är intresserad av att få fram är t.ex. artiklar ur Östgöta Correspondenten som kanske finns i tidningens egna arkiv eller på Kungliga Biblioteket. Jag kontaktar dig via mail för att diskutera detta närmare.
Hälsningar
Rolf

38
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-26
« skrivet: 2003-07-13, 12:27 »
Hej Christian!
Angående min forskning så är den inte klar utan jag räknar med ytterligare 1-2 år innan jag tror jag är nöjd. Den långa tiden beror på att jag inte kan lägga all min fritid på denna forskning. På något sätt kommer jag publicera mitt forskiningsresultat.
Den studie i rullorna från Andra Livgrenadjärregementet efter Olof Elvström och Magnus Frimodig som jag kommer att göra framöver avser förstås den tid under hösten som jag ägnar mig åt forskningen, så det kommer kanske dröja en tid.  
Jag tror eller snarare sagt är förvissad om att det finns ganska många källor som är kvar att söka i. De källor jag känner till som avser soldaters dagböcker skrevs av följande soldater: Lars Rudberg, Sven Planck Wallpol, Carl Farman, Sven Pil och Nils Råss (corpral). Dessutom finns Fänriken (sedemera Majoren)Jonas Brogrens levnadsberättelse.  
Släktforskarnas Årsbok 2003 gavs ut i veckan och här visar det sig att Gösta Nordéns skivit följande artikel: Livgrenadjären i krig, fångenskap och fred. Således en artikel som tar upp Livgrenadjärernas fångenskap i Frankrike 1806-1809, ett roligt sammanträffande med denna diskussion.  
Din bok Historisk tafla af f.d. konung Gustaf IV Adolfs sednaste regeringsår har jag inte sett tidigare i något sammanhang. Jag vet att Napoleon försökte nå en uppgörelse med Gustav IV Adolf men inte så konkret som det angivna fredsanbudet.  
Visst vore det en bra id? att lägga en ny rubrik avseende inlägg om Livgrenadjärer i fransk fångenskap om det finns intresse för det.
 
Hälsningar
Rolf

39
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-26
« skrivet: 2003-07-10, 21:56 »
Hej Christian!
Intressanta uppgifter du lämnar om soldaterna Frimodig och Elvström. När det gäller Magnus Frimodig är han 1808 noterad som krigsfånge i Frankrike. Enligt dina noteringar avseende hans avskedspass har han ransonerat sig, dvs han lyckades fly från fångenskapen. Allt tyder på att Magnus marscherade den långa vägen ned till Frankrike, men lyckades sedan därifrån fly och ta sig tillbaka till Sverige (kanske via Stralsund eller genom att lifta hem med båt från Lybeck, som några andra soldater lyckades med). Eftersom Magnus Frimodig levde i Älgsjö i Bjälbo socken och fick avsked först 1827 utgår jag ifrån att Magnus på nytt blev upptagen som soldat och aproberad för rusthåll 124 eller 125 Älgsjö under Skenninge kompani, Rusthållsdivisionen och 1816 Andra Livgrenadjärregementet. Jag kommer förstås kolla rullorna för att verifiera detta framöver.
 
När det gäller Olof Elvström har du noteringar att han 1810 flyttade från Strå socken där Elvestad rote låg, till Skåningstorp i Hov socken. Olof kallas ryttare 1811 och får avsked först omkring 1820. Med denna information anser jag det högst sannolikt att Olof fanns bland de soldater som kom hem från fångenskapen i maj 1810 och rekryterades som soldat för rusthåll 98 Skåningstorp i Skenninge kompani, Rusthållsdivisionen och 1816 Andra Livgrenadjärregementet. Jag ska även studera detta vidare i rullorna.
 
När det gäller vilka soldater som befann sig på de olika orterna i Frankrike har jag inte funnit några register. Källorna är korrespondens från officerarna och dagböcker skrivna av ett antal soldater. Marschen påbörjades från Lybeck ca 13-16 november 1806. Man grupperades sannolikt i olika kolonner. Via Potsdam (i närheten av Berlin) marscherade man mot Metz i Frankrike som man nådde omkring 29-31 december 1806. Omkring den 6 januari nådde fångarna fram (bortsett från de som insjuknat under vägen) till Donchery och här skildes soldaterna och officerarna åt. Officerarna förlades i Longwy medan soldaterna fick kvarter i Donchery (i närheten av Sedan). I oktober 1808 flyttades soldaterna till Rocroi och blev förlagda i kaserner. Soldaterna  förflyttades i början av 1809 till några orter kring staden S:t Qeuntin, bl.a. Bellecourt, för kanalarbeten i canale Napol?on. Mycket tyder på att soldaterna grupperades och fick arbeta på olika orter. De soldater som ansågs för sjuka och klena fick troligen stanna kvar i Rocroi. Krigsfångarna blev sedan fria i slutet av november 1809. De grupperades i tre kolonner för marschen hem till Sverige, via Wismar, Stralsund och Ystad.
 
Sedan till din fråga om Kalmar regemente. Jag har inte funnit några fångar från detta regemente vare sig i rullor eller noteringar om döda krigsfångar i Frankrike (från denna grupp som tillfångatogs 6 nov 1806). En fältbataljon från Kalmar regemente kommenderades ned till Pommern, följde arm?n till Lauenburg men tågade tillbaka till Stralsund sommaren 1806 (och undgick det snöpliga slut som skedde i Lybeck).
Du kan läsa mer om Kalmar regemente i Hans Högmans hemsida.
Hälsningar
Rolf

40
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-09
« skrivet: 2003-07-09, 23:58 »
Hej Christian!
Magnus Frimodig finns noterad för rote 104 Ramsta i generalmönsterrullan 1806 för Första Livgrenadjärregementet (vid den tiden Rotehållsdivisionen). Vid mönstringen var han 26 år och hade tjänstgjort i 4 år. Han noterades kommenderad till Pommern.  
I vakantförteckningen vid Rotehållsdivisionen för år 1808 noteras följande: Magnus Frimodig fången, avförd den 8 april 1808. Samma datum blev han ersatt av Lars Frimodig.
Olof Elfström finns noterad för rote 119 Elvesta i generalmönsterrullan 1806 för Första Livgrenadjärregementet (vid den tiden Rotehållsdivisionen). Vid mönstringen var han 24 år och hade tjänstgjort i 2 år.
I vakantförteckningen vid Rotehållsdivisionen för år 1808 noteras följande: Olof Elfström fången avförd den 8 april 1808. Samma datum blev han ersatt av Erik Elfström.
Båda finns även noterade som fångna den 6 november i Lybeck 1806 i Namnrulla på de som varit kommenderade till Pommern upprättad 1808, regementsarkivet.
Du kan läsa mer om  Första Livgrenadjärregementet på min hemsida och även min berättelse om min anfader Sven Planck Wallpol som också blev fransk krigsfånge vid samma tillfälle och skrev en dagbok. Jag har skrivit en mer utförlig berättelse om Sven publiserad i boken En halv liter kopparslantar där förövrigt Svens hela dagbok ingår. Boken är utgiven av  Ulrika Museum.
Då jag forskar i händelserna kring Pommernkriget 1805-1807 och då särskilt fångarnas öden, är jag intresserad av vad som hände med Magnus Frimodig och Olof Elfström. Olof bytte ju namn till Wetter vilket tyder på att han fortsatte som soldat. Vad vet du om de bådas öden? Jag har tyvärr endast frågetecken kring de båda soldaterna då jag ännu inte hittat dem varken blan de som dog under fångenskapen eller bland de som mönstrade vid hemkomsten 1810.

41
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-09
« skrivet: 2003-05-29, 22:35 »
Hej Stephan!
Det är alltid rätt att försöka få svar på frågor om anfäderna här i anbytarforum. Jag ska väl försöka med något bidrag. Misterhult socken har 14 rutshåll för Smålands Husarregemente, Staby skvadron. Inget med namnet Puksjömåla dock. Uppgifterna får man fram i boken Grill:s Statistiskt sammandrag av indelningsverket. Jag har även sökt på namnet Rothstein i  Centrala Soldatregistret
 och fann där en Rothstein som tjänstgjorde under Kalmar Regemente, rote nr 124 Medelhult i Kråksmåla socken, Aktnummer: CR-00-0124-1816.  Jag föreslår att du först kollar upp denna Rothstein i Kalmar Regemente eftersom namnet är ovanligt och att denna mycket väl kan vara din ana. Du kan för 50 kr skaffa akten på Rothstein rote Medelhult ovan om du mailar till  Soldatregistret Småland och anger aktnumret ovan. För säkerhet skull bör du själv gå in och konstatera att aktnumret är korrekt, du har länken till registret ovan.
Hälsningar
Rolf

42
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-09
« skrivet: 2003-05-20, 23:42 »
Hej Anna-Karin!
Det finns ett soldatregister där du kan söka på namn. Där fann jag följande på Wigert:
Wigert, Anders 1815  
Wigert, Frans Gunnar 1870-01-03  
Wigert, Karl Gustaf 1874
..och då jag sökte på Wiger fann jag följande:
Wiger, Petter 1788
Wiger, Jacob 1756
Wiger, Anders 1764
Wiger, Sven 1786-09-28  
Wiger, Samuel 1831-12-04
Wiger, Olof  
Wiger, Sven 1708  
Wiger, Axel Edvin 1877-04-19  
 
Du kan gå in själv och söka i  soldatregistret som du även finner bland Rötters länksamling.
Hälsningar
Rolf

43
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Väska i kavalleriet
« skrivet: 2003-05-19, 22:41 »
Hej!
Jag har nu fått besked från Christer Nilsson (siten Militaria enl. ovan) att väskan är en kronprinsens Husarregemente manskaps taska m/ 1825 eller kanske rättare Mörnerska husarregemente manskaps taska.
Hälsningar
Rolf

44
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Väska i kavalleriet
« skrivet: 2003-05-07, 22:32 »
Tack Jörgen!
Jag känner till sidan och har redan sänt ett mail till sidansvarig för denna förnämliga sida för att få ett inlägg här i Anbytarforum, men stort tack ändå.  
mvh Rolf

45
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Väska i kavalleriet
« skrivet: 2003-05-06, 23:52 »
Tack Bengt!
Alla tips kan bli visa sig vara viktiga ledtrådar. Jag har kollat upp detta regemente som var värvat regemente. Det var från 1801 det benämndes Mörnerska husarregementet. Jag har även funnit att benämningen på denna väska bör vara sabelväska.
/ Rolf

46
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Väska i kavalleriet
« skrivet: 2003-05-05, 23:28 »
Hej!
Föremålet som bilden nedan visar sägs ha tillhört utrustningen i Kronprinsens Husarregemente. Är det någon som kan verifiera detta, ange tiden då den användes och benämningen av väskan?
Tack på förhand
Rolf

47
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-09
« skrivet: 2003-05-04, 19:36 »
Hej Emma!
Fälttågen under 1805-1814 är ett område jag forskar i. Jag har själv skrivit en liten berättelse om min anfader Sven Planck Wallpol som är en artikel i boken En halv liter kopparslantar... som utgivits av  Ulrika Museums Vänförening
Du kan även läsa min sammanfattande berättelse på min hemsida:  Sven Planck Wallpol
Jag rekommenderar varmt även hemsidan om Jonas Brogrens  levnadsberättelser
Annan litteratur är t.ex.
Gustav Petr?, Kungl. Första Livgrenadjärregementets historia, Nordstedts Förlag, Stockholm 1958
Herman Lindqvist, Historien om Sverige, När riket sprängdes och Bernadotte blev kung, Nordstedts förlag, 1998
Hälsningar
Rolf Ström

48
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-09
« skrivet: 2003-05-04, 19:12 »
Hej Erik!
I Första Livgrenadjärregementets generalmösnterrulla 1806 förekommer följande soldater med namnet Elg:  
Livkompaniet: rote 74 Äleby David Elg 25 år
Kinds komp: rote 58 Eggeby Petter Elg 36 år
Vreta klosters komp: rote 115 Högby Olof Elg 22 år
Vadstena kompani: rote 107 Elgsjö Anders Elg 50 år
I mönsterrullan från 25 nov 1811:
Vreta klosters komp: rote 115 Högby Carl Carl Elg 35 år
Hälsningar
Rolf

49
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniformsknapp
« skrivet: 2003-05-04, 11:44 »
Här är ytterligare två bilder på knappen./Rolf

50
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniformsknapp
« skrivet: 2003-05-04, 11:42 »
Hej!
Jag har fått bilder på en uniformsknapp av Diane Jacobson, USA. Enligt familjetraditionen skulle knappen härröra från Napoleontiden. Familjen Jacobson är ättlingar till soldaten Jonas Grip Landberg, (1780-1828), som var soldat på rote nr 35 Svenstorp, Kåkinds kompani, Skaraborgs regemente. Jonas Grip sägs ha varit ägare till knappen.
Är det någon som kan tyda ut något av bilderna på knappen och tidsbestämma den? Kan knappen suttit på Skaraborgs regementes uniform?
Tacksam för alla id?er till knappgåtan.
Rolf

51
Hej Ylva!
Boken Lewenhaupts Karl XII:s officerare finns i bl.a. Krigsarkivets bibliotek och denna skulle säkert kunna vara till din hjälp.  
Hälsningar
Rolf

52
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Svensk uniform 1860?
« skrivet: 2003-02-09, 22:37 »
Tack Lena-Maria för ditt tips. Nu stämde ju mycket av uniformen in på den danska från 1864, men det är alltid värt att följa upp alternativa lösningar på uniformsfrågan.
Mvh Rolf

53
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Svensk uniform 1860?
« skrivet: 2003-02-06, 20:54 »
Hej!
Tack för alla inlägg. Jag fick tips från en god vän (Jan-Erik Löfving) om boken Uniforms, weapons, and equipment of the Civil War, by David Miller och har funnit att uniformen inte är amerikansk. Däremot fick jag tipset från samme vän om en intressant uniforms site avseende danska uniformer och vi tror oss kunna konstatera att uniformsbilden ovan är en dansk infanteriuniform från 1864. Märket på mössan och stuket på hela mösan tycks stämma. Likaså är knapraderna V-formade (vilket t.ex. saknas på amerikanska uniformer från den tiden) och uniformsjackan i övrigt stämmer in på vårt foto ovan. Även uniformsbyxorna, stövlarna och sättet att dra byxorna över stövelskaftet stämmer. Vinkeln på ärmen sitter på samma ställe som på den danska uniformen och soldaten på fotot ovan verkar vara sergeant eller korpral (det är svårt att se om det är två eller tre vinklar). Bajonetten ser närmast ut att vara en s.k. knivbajonett. Ni kan själva konstatera det vi tror oss ha sett och gärna kommentera. Här är site-adressen: Dansk uniformsporträtt 1864 samt även följande sida: Uniform 1864.
Hälsningar
Rolf

54
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Svensk uniform 1860?
« skrivet: 2003-02-02, 22:44 »

Hej Arne!
Hoppas denna förstoring hjälper dig att se bättre. Originalet jag har är en liten bild, så kvaliteten är kanske inte den bästa i uppförstorat skick.
Rolf

55
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Svensk uniform 1860?
« skrivet: 2003-02-02, 17:08 »

Hej Siv!
Tack för tipset om Högamns förteckning, vilket är utmärkt. Anledningen till spekulationen att Sven Johansson deltog som frivillig i Dansk-Preussiska kriget var bl.a. bilden ovan som föreställer en grupp soldater från detta krig där uniformen påminner om den vi söker förklaring till samt att Sven inte hade ett soldatnamn. I förteckningen finns som du skriver inte någon Sven Johansson och därmed deltog han sannolikt inte i denna frivilligkår om han nu inte hade ett soldatnamn.

56
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Svensk uniform 1860?
« skrivet: 2003-02-02, 12:11 »

Kompletterar uniformsbilden ovan med huvud och mössa förstorad.
Hälsningar Rolf

57
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Svensk uniform 1860?
« skrivet: 2003-02-02, 12:08 »

Här är ett foto föreställande soldaten Sven Johansson. Sven var soldat någonstans i Sverige före ca 1863. När han emigrerat till USA deltog han i det amerikanska inbördeskriget 1863-1865. Sven har inte återfunnits i emigrant CDn. En hypotes är att han även deltog som frivillig i det Dansk-Preusiska kriget ca 1863.
Nu är frågan om denna uniform är svensk eller amerikansk. Tacksam för synpunkter.

58
Hej igen Johan!
Vill du få mer information om Skånska Husar-Regementet eller som det hette före 1807, Norra Skånska Kavalleriregementet, så rekommenderar jag Hans Högmans sida om Svensk militärhistoria
Hälsningar
Rolf

59
Hej Johan
Nils Peter Sydow var troligen ryttare i Skånska Husar-Regementet. Detta kavaleriregemente var indelat i 1000 nummer, så kallade rusthåll. Jag kan inte finna något rusthåll i S:t Petri församling och inte heller i Bjäresjö församling. Men var han husar och bodde i denna trakt talar allt för att han tillhörde detta regemente.
Vill du se husaruniformer från denna tid kan du besöka min hemsida:  
Uniformer
Jag ska även sända dig ett email med bild på uniformer från Skånska Husar-Regementet.
Hälsningar
Rolf Ström

60
Onsala / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-18
« skrivet: 2003-01-22, 21:03 »
Hej!
Söker efter en Clara Andersson, född 29/5 1875 och som ska ha emigrerat från Göteborg till New York. Hon gifte sig sedemera 1896 i New York. På emigrant CDn finns en Clara Andersson som var 15 år och emigrerade 30/9 1890 till New York. Denna Clara kom från Onsala och är den enda person som stämmer in på den Clara jag söker. Är det någon som har sett henne i Onsala kyrkböcker?
Rolf Ström

61
Hellman / Äldre inlägg (arkiv) till 13 april, 2007
« skrivet: 2003-01-06, 23:16 »
En fullträff Henrik!
Tack för dessa upplysningar. Föjande uppgift har jag om Karl Augusts syskon: Per Erik emigrerade till Canada och Karl Alfred emigrerade till Richfield, MN, USA, förutom att Karl August också emigrerade till Amerika, se ovan. Tack vare Anbytarforum och många hjälpsamma släktforskningsvänner kan jag nu förmedla en kontakt med din avlägsne släkting i Amerika (vilket jag gör via email).
Tack också Karin för dina uppgifter om Carl Hellman. Jag ska kolla upp om han inte kan vara släkting till mig själv och vara ättling till Hellmangrenen från Hällestad i Östergötland.
Hälsningar
Rolf

62
Vaksala / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-03
« skrivet: 2003-01-05, 20:22 »
Hej!  
Jag söker uppgifter om Carl (Karl) August Hellman, född 13/9 1873 i Vaksala socken, Uppsala län. Han emigrerade till USA och det är hans ättling Carl Hellman jag försöker hjälpa. Jag har lagt in min information/fråga under diskussion Släkter/Övriga släkter/Hellman
Tack på förhand!
Rolf

63
Hellman / Äldre inlägg (arkiv) till 13 april, 2007
« skrivet: 2003-01-05, 19:43 »
Hej!
Jag söker uppgifter om Carl (Karl) August Hellman, född 13/9 1873 i Vaksala socken, Uppsala län. Han emigrerade till USA och det är hans ättling Carl Hellman jag försöker hjälpa. Jag har fått fram följande uppgifter om Carl August:
Söderskivan:
Karl August Hellman, född 13/9 1873, Vaksala socken
In: 8/11 1889 från Nyköping Västra, Nyköpings Sankt Nicolai, Södermanland  
Ut: 1889 till Renstjernas gata 17 A; Tjärhofsgatan 22 (kv. Buketten 6)
Snick.lärl,Inneboende och anställd  
Utan familj och ogift
 
Karl (Carl) August Hellman, född 13/9 1873
In: 1889 Fjällgatan 12 A (kv. Mäster Mikael 16)
Snick.lärling  
Inneboende, anställd utan familj, ogift
Ut: 1890 till Teknologroten 18  
 
Carl var inneboende hos:
Målargesällen Carl Johan Levå (Hellman) född 21/3 1859 i Vaksala, och dennes hustru,  
Ingrid Katarina Levå (Levau)Olofsdotter, född 7/4 1855 i Jättendal socken
dotter Elvira Viktoria Ingeborg Levå f. 27/9 1883 i Maria Magdalena
dotter Anna Sirena Levå, f. 27/4 1885 i Katarina  
son Jean Georg Bartolome Levå, f. 30/8 1889 i Katarina  
Emigranskivan:
Carl August Hellman, 22 år, reste från Göteborg den 5/3 1895. Han reste ensam till New York. Han är noterad för församling New York, U.S. vilket tyder på att detta var en andra resa till USA.
Tacksam för alla uppgifter om Carl August och särskilt uppgifter om hans familj i Vaksala.
Hälsningar
Rolf

64
Hej Karin!
Har nu via söderskivan, som jag fått hjälp med, hittat Carl August Hellan. Hans förnamn stavades dock med k Karl August Hellman, född 13/9 1873 i Vaksala församling, Uppland. Han bodde på Fjällgatan 12 A och Renstjernas gata 17 A, dit han kommit från Nyköping. Han var snickarlärling.
1889 bodde han hos Carl Johan Levå (Hellman), målargesäll också född i Vaksala församling. Troligen var Carl August släkt med Carl Johan.
Nu går jag över till diskussion Släkter/Övriga släkter/ Hellman för vidare diskussion och förfrågningar kring denna familj. Men jag är fortfarande intresserad av att finna den första utresan Carl August gjorde till USA vilket för ha varit mellan 1890-1894.
Hälsningar
Rolf

65
Hej Karin!
Har nu fått barnens namn verifierade. De hette Harold - 3, Wilder - 4 och Virginia - 6. Namnen stämmer ju i stort sett så det är rätt familj. Deras far Carl August Hellman bodde i Hampton i Virginia och undervisade indianerna i snickeri.
Hälsningar
Rolf

66
Karin!
Tack för all hjälp. Jag återkommer med verifieringen av namnen, men det verkar vara rätt familj.
Hälsningar
Rolf

67
Tack Börje!
Det verkar som du funnit Carl August Hellman. Du kan inte se vilken församling som han emigrerade ifrån?
Gott Nytt År!
Rolf

68
Söker uppgift om följande tre personer som emigrerade till Amerika.
Carl August Hellman, född 13/9 1873 i Stockholm. Gift 1896 i New York med Clara Anderson, född 29/5 1875 i Göteborg.  
Carl Alfred Hellman, bror till Carl August.
Stort tack på förhand! /Rolf

69
Hi John,
Rösan is a name of a village or/and the farm. The farmers of Rösan were responsible to set up and supply one mariner.  
The old Swedish system organizing and financing the Swedish navy was similar as the system for the army called 'Indelningsverket', a unic Swedish system. The parishes in administrative county districts in the coastal area were divided into units with 1-3 farmers, and a unit or station was called 'rote' or 'båtmansrote' (a mariner 'rote'). The Company, Norra Hallands Båtmans-Kompani, was divided into 289 'rotar' or stations and the 'rote' number 11 was Rösan in Onsala parish. The name of the rote was often also name of the village or the farm that was responsible for this naval unit. I have written more about this military system (the Allotment system) in the following adress: http://hem.passagen.se/mrwalker/military_b.htm
Regards
Rolf

70
Hi John,
Rösan was a båtsmansrote no 11 serving for Norra Hallands 1st Båtsmans-Company, so Anders Mikael Smedman was probably a mariner (båtsman). I agree with Nina that Smedman probably was his soldier name.

71
 
Hej!
Här är bilden på uniformen som John Kleberg enligt ovan vill ha hjälp med att identifiera.
mvh Rolf

72
Söker uppgift om Fredrika Westerberg som föddes 1777-01-15 i Eds kapell. Föräldrar, enligt dödbok 1822 Östra Harg, Östergötland: Anders Westerberg, prästvigd 1766-12-21, född 1742-05-09 Törnsfall och död 1796-03-06, Varv och Styra, Östergötland, gift 1769-11-05 med Sophia Dorothea von Vicken, död före 1788.  
Enligt Linköpings stifts herdaminne fick dock paret Anders Westerberg/Vicken en dotter 1777-01-05, Theodora Catharina som dog före fadern, dvs före 1796. Tacksam för alla uppgifter kring ovanstående familj.

73
Sundsvall / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-10-24
« skrivet: 2001-08-31, 21:50 »
Tack Bodil!
Det var intressanta uppgifter jag fick. Då har jag fått bekräftat att han endast stannade i USA drygt ett år och att han sedan gifte om sig. Resten får jag väl försöka finna ut själv i kyrkböckerna. Tack så väldigt mycket för ett snabbt svar. /Rolf

74
Sundsvall / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-10-24
« skrivet: 2001-08-31, 19:55 »
Söker uppfifter om Nils Adolf Ström.
I folkräkningen 1890 för Västernorrlands län finns finns följande uppgifter om Nils Adolf Ström:  
Hemförsamling: Sundsvall, född, 1831 Skeda församling i Östergötland, änkling, ensam i hushållet, stenhuggare
Sannolikt är Nils Adolf född i Vist församling. Han emigrerade till USA 1887 men återvände hem till Sverige. En dotter till honom, Clara, ska senare ha emigrerat till USA.
I folkräkningen hänvisas till svarvol. 000379, kort ar: 17, sid 169, rad 33.
Det jag söker är om han efter 1890 gift sig och fick en dotter Clara samt hans dödsdatum.
Tacksam för alla uppgifter om Nils Adolf Ström.

75
Västra Harg / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-09-13
« skrivet: 2001-08-28, 22:22 »
Tack John!
Vilken jobb du gjort. Nu får jag en hel del översättningsarbete, men det är ju bara roligt. Tack än en gång. /Rolf

76
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-12-30
« skrivet: 2001-08-28, 22:08 »
Soldat Martin Hamm  
Hank Hamm, Canada, söker efter sin anfader, Martin Hamm, född 23 juli 1690 i Sverige samt dennes fru, Anna Bergen, född 22 februari 1693. Martin Hamm var soldat i den svenska arm?n. I samband med att kriget avgjordes i S:t Albrecht (i närheten av Danzig tror jag och året bör vara 1711, min anm.)  flyttade Hank sin familj till Preussen. År 1715 emigrerade Martin med familj till Ohrloff i Preussen. Uppgifterna att Martin Hamm var svensk soldat har Hank Hamm funnit i Preussiskt släktforskningsmaterial/källor. Är det någon som kan bidra med id?er eller råd hur Hank söker vidare. Är det några regementskällor han särskilt bör leta i. Medger att detta är som att leta efter en nål i en höstack, men det kanske finns några trådar där Hank kan gå vidare.

77
Västra Harg / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-09-13
« skrivet: 2001-08-26, 21:53 »
Henrik!
Tack för dessa kompletteringar. Då vet jag att det är i Klackeborg, Järstad socken, där familjen bör återfinnas. Den av syskonen som är den vi främst söker är Christina Johansdotter alt. Johansson och även hon kanske kommer att återfinnas i Järstad.

78
Västra Harg / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-09-13
« skrivet: 2001-08-26, 20:23 »
Tack Bosse!
Vilken fullträff! Jag vidareförmedlar detta glada besked till Donna. Vi fick även besked om Anna Helena Johansdotter under diskussion Sjögesta. Så nu kan vår svensk-amerikanska vän Donna på riktigt börja släktforska och få veta mer om sina rötter i Sverige.
Förmedlar även ett hjärtligt tack från Donna Dobbelaere.

79
Sjögestad / Äldre inlägg (arkiv) till 20.6.2002
« skrivet: 2001-08-26, 15:52 »
Tack John!
Nu har du gjort mig mycket glad, men allra mest Donna Dobbelaere i USA. Äntligen får hon nu sin första fasta konkreta knytning av sin familj till våra kyrkoböcker och kan därmed gå vidare i sin efterforsking av sina svenska rötter.
Det går säkert finna i en husförhörslängd var Anna Helena Johansdotter var född. Eller har du själv någon sådan uppgift?
Tack än en gång!
Rolf

80
Sjögestad / Äldre inlägg (arkiv) till 20.6.2002
« skrivet: 2001-08-25, 12:36 »
Hej!
Jag söker efter, Anna Helena Johansdotter, född 20 dec 1835. Det finns ett foto taget av P J Bergh Fotograf, där det står noterat Faster Anna i Alorps. Kan det vara Alorp i Sjögestad.  
Se fler detaljer om familjen och Anna Helena jag söker efter, under diskussion för Västra Harg socken. Tacksam för alla tips!

81
Malexander / Äldre inlägg (arkiv) till 18.12.2001
« skrivet: 2001-08-21, 20:59 »
Söker efter JOHANNES PERSSON, död: 5-11-1876 Månhult? gift med ANNA CATHARINA PERSDOTTER, död 1883-12-01. 1875 flyttade Johannes och Anna Catharina till sin son Anders Petter och Kristina i Månhult? Kan det vara Malexander där Månhult låg. Se diskussion under Västra Harg för mer detaljer. /Rolf

82
Västra Harg / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-09-13
« skrivet: 2001-08-20, 23:43 »
Hej!
Donna Dobbelaere från USA söker (och har sökt länge) efter sina anfäder i Sverige. Hon har tidigare haft professionell hjälp tidigare men utan resultat. Den person som i första hand söks är Christina Johansdotter. Nu tror jag, efter snabbkoll i emigrantskivan, att Christina kommer från Västra Harg och hette Christina Johansson som vid 24 års ålder emigrerade från Göteborg 1872-05-10 till Galesburg. Här är uppgifter om henne och hennes familj.
 
JOHANNES PERSSON
född:  1808-08-25 Linköping
död:  5-11-1876 Månhult?
Gift med ANNA CATHARINA PERSDOTTER, född 1805-02-07, död 1883-12-01. Hon hade en syster Lisa. Johannes hade en bror, ELOF PERSSON, död 1875-10-02. 1875 flyttade Johannes och Anna Catharina till sin son Anders Petter och Kristina i Månhult?  
 
Barn:
1.  ANNA HELENA JOHANSDOTTER
född:  1835-12-20
död: 1919-12-21, Linköping?
Det finns ett foto på ANNA taget vid P.J. BERGH FOTOGRAF med följande anteckning: “Faster Anna i Alorps”.
 
2.  ANDERS PETTER JOHANSSON
född: 1838-02-18, nära Linköping?
död:  1919-11-15
Det finns ett foto på Anders Petter, Kristina och dottern Elin taget omkring 1885 hos A. STENHOLM, TRANÅS.Troligen hade de även en son, Gustaf, som under en tid var rallare I norrland. Anders Petter flyttade till Månhult? före 1875.
 
3.  JOHN AUGUST JOHANSSON
född: 1840-02-23 Linköping
död: 1923-02-09 Illinois, USA
Han ändrade efternamnet till SWEBORG när han kom till USA. John kände sin fru, CAROLINA ANDERSON (född 1841-01-14) redan i Sverige. När han fick råd hjälpte han Carolina med resan till Amerika. De gifte sig 1871-03-25 i Illinois, USA.
 
4.  CAROLINA/CAROLINE JOHANSDOTTER
född: 1842-09-13 Linköpingstrakten
död:  1928-05-14 Illinois, USA
Hon seglade till USA från Stockholm? 1870-08-17 där hon gifte sig med ANDREW/ANDERS PETERSSON, som hon känt från Sverige. Han var född 1848-12-17 STOCKHOLM?  
 
5.  CHRISTINA JOHANSDOTTER
född: 1845-12-04 Västraby?, Östergötland
död: 1921-08-20 Illinois, USA
Enligt muntliga uppgifter kom hon till USA 1872-06-11 (eller kanske lämnade Sverige då). Hon tog även hon efternamnet SWEBORG. Hon kunde läsa men inte skriva, varför vissa uppgifter om personerna kan vara något felaktigt.  
 
Jag har för mig att det finns en gård i Malexander socken som heter Månhult och det var ju till en gård  Månhult, som Christinas föräldrar flyttade till sin son Anders Petter. Sonen med hustru Kristina och dotter Elin förekommer på ett foto som är taget av en fotograf i Tranås. Allt verkar troligt att Västra Harg, grannsocknen till Malexander, kan vara den socken som denna familj kan finnas. Är det någon som kan hjälpa till att lösa denna gåta år Donna?
/Rolf

83
Per Gustav Hilding Andersson
Finns det någon som har upplysningar om Per Gustav Hilding Andersson. Han bodde i Vångdalen, Uppland och emigrerade till USA 1888. Han skall ha varit officer, troligen i Upplands regemente eller Livregementets dragoner.
/Rolf

84
Rök / Äldre inlägg (arkiv) till 18.6.2001
« skrivet: 2001-06-16, 01:06 »
Hej Barbro!
Tack för dina uppgifter. Du lämnar ytterligare några värdefulla pusselbitar. Det verkar väl sannolikt att denna dotter Anna Christina Rauchman, skulle kunna vara densamma som Anna Stina Rauchman som ensam står för rusthållet nr 64 Göjeryd år 1793 och 1799. Hennes far Eric Rauchman är med all sannnolikhet död vid denna tid och Anna Christina är då 28 år resp 34 år gammal. Första husförhörslängden för Rök är ju från 1781, så är hon boende i socknen bör hon ju återfinnas där. Tyvärr är Riksarkivet i Arninge stängt för inventering, så jag får vänta till jag har semester och kan besöka Vadstena. (Varför ska Riksarkivet behöva stänga just på sommarmånaderna då vi som inte är pensionärer har bättre möjligheter att besöka arkivet!!!)
Hälsningar
Rolf

85
Rök / Äldre inlägg (arkiv) till 18.6.2001
« skrivet: 2001-06-11, 21:38 »
Tack Barbro och Dag!
Jag ska följa upp Rauchman och släkterna von Gagern och Örnflycht. Likaså kommer jag nog med rätta angående de båda Johan (Johannes) och systrarna Rauchman. Det låter ju inte helt osannolikt att de gift sig med dessa kusiner Runberg, det måhända passade in i ägoförhållandena av rusthållen i socknen.

86
Rök / Äldre inlägg (arkiv) till 18.6.2001
« skrivet: 2001-06-10, 17:37 »
Hej Dag!
Tack för upplysningen Dag. Det kan vara lite snårigt ibland att hitta rätt, men jag ska se om jag försäkerhet skull kan verifiera denne Johannes födelse i Vadstena. Planerar ett besök i Vadstena arkiv i sommar. Familjen Rauchman verkar intressant. I generalmönsterrullan från 1793 står Hedvig Catharina Rauchman tillsammans med kyrkoherden Joh. Rundberg? upptagna för 1/4 av rusthållet 63 Ingevaldstorp (kan ha sett fel och det ska vara Runberg). I samma rulla står Anna Chatarina Rauchman tillsammans med Johan Runnberg (även här kan jag sett och skrivit ned fel, dvs osäker på Anna) upptagna för 1/2 av rusthållet 62 Ingevaldstorp. Slutligen, i samma rulla står jungfru Anna Stina Rauchman ensamt upptagen för rusthåll nr 64 Göjeryd vilket hon även gör i 1799 års rulla. Någon som har ytterligare uppgifter kring familjen Rauchman?
Hälsningar Rolf

87
Rök / Äldre inlägg (arkiv) till 18.6.2001
« skrivet: 2001-06-08, 22:19 »
Hej Dag och övriga läsare!
Jag har en rättelse av tidigare inlägg angående Johan Runbergs härkomst. Besökte Riksarkivet idag och fann följande i Linköping sifts herdaminne:
Johan Runberg, f 1731 14/4 i Vadstena. Fadern kyrkoherde I Runberg i Torpa. Stud i Lund 1751, prv 1755 8/5, fil.mag 1768, e.o. bataljonspredikant vid Kronobergs regemente 1761. Kykoherde i Ulrika 1779, död 1793 16/2.
Gift 1764 30/10 med Hedvig Catharina Rauchman, f 1740 23/8, död 31/12 (missade årtalet), dotter till Erik Rauchman, inspektor, och Hedvig Ulrika Lidell. Barn:
Hedvig Magdalena, f 1765 25/8 (gift med 1) 1783 26/6 m Martin Gustaf Planck, sekreterare i Farsbo, Ulrika, 2) m P E Petersson, präst i Varv
Anna Ulrika, f 1767 12/1, död 1794 31/8
Eva Catharina, f 1768 27/9, död 1829 28/11, (gift 1797 25/12 med Anders Urling, fänrik
Greta Sofia, f 1770 2/9, död 1835 27/12 (gift 1803 7/10 med Nils Zacharias Wennerström, mönsterskrivare),
Lovisa Christina, f 1773 10/2 (gift med A Strömmersten, kyrkoherde i Ulrika)
 Gustaf Erik, f 1775 21/6 fil.mag., bergmästare,  
 Susanna Maria, f 1778 10/5 (gift med M Linde, kyrkoherde i Björsäter),
 Isak Olof, f 1780 14/12, död 1808 1/11, slottsläkare på Karlstens Fästning
Ovan visar, om nu herdeminnet är korrekt, att Johan Runberg var son till Isak Runberg och inte till Jacob Runberg som angetts ovan. Tiden 1725-1729 var Isak Runberg komminister i Vadstena, men då Johan, kallad Johannes, föddes 1731 var Isak Runberg kyrkoherde i Torpa. Helt rätt har väl inte detta herdeminne?
Hälsningar /Rolf

88
Rök / Äldre inlägg (arkiv) till 18.6.2001
« skrivet: 2001-06-08, 00:16 »
Hej Dag!
Tack för denna uppgift. Det verkar vara en riktig gästgivare släkt. Jag ska även ta del av diskussioneen Axtelius.

89
Rök / Äldre inlägg (arkiv) till 18.6.2001
« skrivet: 2001-06-05, 23:58 »
Hej!
Jag har nu fått information om att Johan Runbergs (se inlägg ovan) far var Jacob Runberg, gästgivare i Godegård och född ca 1697, död efter 1759. Denne Jacob anges i mantalslängden 1721 i Runnesta, Rök, där brukaren av gården heter Nils Larsson (se tidigare inlägg ovan). Jacob gifte sig i Godegård 1726-09-25 med Anna Maria Hällman, född 1708-07-02 i Hälla, Godegård, dotter till Johan Hällman, gästgivare. Deras barn var:
Anna Greta Runberg. Född cirka 1729.
Maja Lisa Runberg. Född cirka 1731.
Johannes Runberg. Född 1732-09-16 i Runnesta, Rök
Beata Runberg. Född 1738-11-28 i Runnesta, Rök  Död 1822.
Hedvig Runberg. Född 1741-12-06 i Runnesta, Rök  
Johan Runberg. Född 1744-09-11 i Hälla, Godegård
Således var Johan Runberg född i Godegård medan minst tre av syskonen var födda i Runnesta.  
Tacksam om fler uppgifter om Runnesta och familjen Runbergs kopplingar till gården och rusthållet och om släktband finns mellan Jacob Runberg och Nils Larsson.

90
Rök / Äldre inlägg (arkiv) till 18.6.2001
« skrivet: 2001-06-04, 15:16 »
Hej! Söker uppgifter om Hedvig Magdalena Runberg, född 25 aug 1765 i Rök socken, gift med Martin Planck i Ulrika socken. Hennes föräldrar var Johan Runberg, kyrkoherde i Ulrika, och Hedvig Catharina Rauchman. I bouppteckningen efter Martin Planck, död 1805, noteras han som rusthållare i Runnsta. Intresserad av alla slags uppgifter kring ovanstående personer och gården/byn Runnsta.
Tack på förhand.
Rolf

91
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniform
« skrivet: 2001-03-31, 20:40 »
Tack Lars!
Det verkar som porträttet föreställande Axel Laurell nu är utrett. Det är intressant hur ett foto kan göra en lång resa och sedan komma tillbaka i vår tid i elektronisk form för att bli utrett. Very well done!
mvh Rolf

92
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniform
« skrivet: 2001-03-31, 15:58 »

Här är bilden till inlägget ovan.
Hälsningar
Rolf

93
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniform
« skrivet: 2001-03-31, 15:54 »
,  
Hej och tack Olle och Rune!
Här är ett jämförande foto, där det till vänster är det vänstra porträttet högst upp i denna diskussion, men spegelvänt. Det jämförande fotot, bilden till höger, föreställer troligen Carl J Rydin, vice corpral i Smålands Grenadjer Bataljon enligt generalmönsterrulla 1883. Om han senar steg i graderna är okänt. Carl föddes 1849, aproberades 1869. Han antecknades ha en kindskada i rullan 1879. 1901 emigrerade Carl Rydin till Amerika. Stephen C Miller som har alla dessa intressanta foton som han gärna vill ha identifierade har sänt mig det högra fotot. Jag tycker mig se att den porträtterade döljer en kindskada och mycket väl kan vara Carl Rydin. Dessutom tycker jag mig se en yngre Carl i det vänstra fotot. Enligt inlägget ovan anser dock Rune Johansson (som ju är ypperligt duktig uniformsexpert) att det vänstra fotot är ett porträtt av en sergeant som bär en epålett med granat och låga. Vad tycks om likheten mellan de porträtterade och är det omöjligt att det vänstra fotot föreställer en corpral i Smålands Grenadier Bataljon.  
Hälsningar
Rolf

94
Hej!
Jag undrar om någon kan hitta uppgifter om följade personer som emigrerat (gärna hamnen de lämnade Sverige ifrån).
Carl Johan Rydin, emigrerade ca 1900? Född 1849 i Berga socken, Kronobergs län.  
August Wilhelm Carlsson, emigrerade 1892, troligen från Berga socken.  
Gustaf B Lynning el. Lunning, emigrerade 1888,  född 1868 i troligen Ryssby, Kronobergs L.  
Anna Engdahl, född ca 1868, Småland, kanske Jönköping, emigrationsuppgifter saknas helt. Uppgifterna behövs för att identifiera några foton, se diskussion Uniform under Bildgåtan.
Tack på förhand!
Rolf

95
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniform
« skrivet: 2001-03-12, 20:49 »
Hej alla med inlägg i diskussionen!
Bakgrunden till soldatporträtten ovan är att Stephen C Miller, USA, innehar dessa båda foton och bad mig om hjälp över identifieringen. Han är mycket tacksam över all hjälp ni kunnat ge. Här några ytterligare tankar: Stephens anfader, soldaten Carl Johan Rydin, vid Smålands Grenadjär Bataljon, rote 105 Tostarp emigrerade till USA 1890. Carl Johan föddes 1849 och rekryterades 1869. Skulle det vara sannolikt att det är han som fotot föreställer? Båda foton har dock förvarats tillsammans så det bör finnas en koppling dem emellan. Stephen hade ytterligare en anfader, Gustaf B Lynning, född 1868 i Växjö län, kanske Ryssby. Han emigrerade troligen 1888. Skulle han ha hunnit med att rekryteras som soldat och lämna yrket. Om han tjänstgjort i Vaxholm Grenadjärkår skulle en koppling då finnas till Axel Laurell?  
Mvh Rolf

96
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniform
« skrivet: 2001-03-10, 18:19 »
Hej Per!
Jag har idag checkat Krigsarkivets fotosamling och fann mycket riktigt att fotot ovan till höger föreställer Axel Gustaf Laurell. Han föddes i Ölme, Värmland. När han avgick 1899 utnämndes han till kommendant i Stockholm och kvarstod i denna befattning fram till 1909.
Hälsningar Rolf

97
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniform
« skrivet: 2001-03-09, 18:51 »
Tack Lennart och Per för dessa upplysningar. Nu verkar vi ha identifierat ett av dessa foton. Dessutom har jag fått en mängd ny kunskap att använda för framtiden. Det som är sagt mig är att något av dessa foton skulle kunna föreställa Gustaf B. Lyning som tjänstgjort i Livgrenadjär Regementet men sedan emigrerat till U.S.A. Skulle det vara sannolikt att fotot till vänster är denna Lyning, född omkring 1868. I så fall har han väl tagit med sig sin regementschefs foto som minne när han emigrerade till Amerika.
Mvh Rolf

98
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniform
« skrivet: 2001-03-08, 21:38 »

Här är den nedre delen av etiketten ovan.
/Rolf

99
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniform
« skrivet: 2001-03-08, 21:35 »

Strålande Per. Skulle det vara en regimentsofficer borde man ju kunna finna fotot på krigsarkivet. Här är en övre del av en etikett som finns på baksidan av det högra fotot, dvs det foto där soldaten bär medalj. Vad jag kunnat tyda står det 1876 på den högra stämpeln. Fotot är taget i Örebro. Kan det innebära att det rör sig om en officer i Livregementet?
Mvh Rolf

100
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniform
« skrivet: 2001-03-07, 21:52 »
Hej Bo och Janne
Det låter mest sannolikt om medaljen är en svärdsorden eftersom det är sagt att fotot kanske föreställer en korpral i Smålands Grenadiär Bataljon
Mvh Rolf

101
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Soldatmössor
« skrivet: 2001-03-06, 21:19 »
Tack Lars och Per för era fina expertutlåtande. Det är en hel del jag fick lära mig via denna mössa.

102
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniform
« skrivet: 2001-03-05, 22:27 »
Ett stort tack. Det var intressant att även se en bild på svärdsorden.  
Någon som kan se vilka regementen uniformerna hör. Det sägs att den till vänster skulle vara Kungliga Livregementet och den till höger en korpral i Smålands Gredadier Bataljon.
Hälsningar
Rolf

103
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniform
« skrivet: 2001-03-05, 20:49 »

Här är medaljen inscannad, men bättre skärpa än så går inte att få. Tyvärr ser man ju inte vad det runda fältet i mitten innehåller.

104
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniform
« skrivet: 2001-03-05, 20:41 »

105
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniform
« skrivet: 2001-03-03, 18:35 »
Återkommer senare med en förhoppningsvis bättre bild på medaljen. /Rolf

106
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Soldatmössor
« skrivet: 2001-03-03, 18:24 »

Tack Olle!
Kan du med denna bild avgöra officersgraden?
/Rolf

107
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Soldatmössor
« skrivet: 2001-03-03, 16:52 »

Någon som kan identifiera dessa två soldatmössor, vilket regemente och vapenslag de representerar?

108
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Uniform
« skrivet: 2001-03-03, 16:15 »

Kan någon identifiera dessa två uniformer. Dessa foton är troligen tagna omkring 1890-1900. Soldaten till höger bär även en medalj, är detta svärdsordern?

109
Genom Loffe Hedqvist / Svenska samlarsällskapet Fo99, fick jag rekommendationen att vända mig till Rune Svensson som samlar civila och militära svenska uniformsdetaljer hemsida: http://hem.passagen.se/res/. Det utförliga svaret vill jag delge alla läsare av Anbytarforums bildgåta. Rune skriver följande:
 
Fotografiet är för otydligt för att med säkerhet fastställa identiteten på uniformen. Dock kan uteslutas att det rör sig om en svensk uniform på följande grunder: 1) dylig uniform finns inte i mitt rikhaltiga material, 2) uniformen är försedd med ett tilläggstecken - shoulder sleeve insignia - av amerikanskt ursprung.
Det enda säkra och helt synliga uniformstecken är ovanända tilläggstecken. Det bars av amerikanska 94th Infantry Division under WWII (andra världskriget). Tecknet under WWII hade distinktare utförande och färgerna - grå/brun/grönt och blått - var omkastade mot fotografiets färger.
Detta borde betyda att tecknet på uniformen tillkommit en tid före WWII. Således mellan WWI och WWII. Amerikanska tecken av denna typ introducerades under WWI. Att kortet skulle vara taget under slutet av 1800-talet och i Sverige är med all säkterhet uteslutet.
Kuriost nog bär ju mannen ifråga uniformsrock med slag och krage med slips vilket med hänsyn till amerikansk uniformering tyder på att fotografiet är taget närmare WWII än WWI. Hade mössmärket varit tydligare hade tidsbestämning kunnat ske.
Det bör kanske tilläggas, att det finns två personer med namnet Axel Ahlgren i det svenska försvaret vid förra sekelskiftet men varken andranamnet eller fördelsetid stämmer in på denna person på fotografiet.
Vänliga hälsningar Rune Svensson.
Jag tackar Rune och alla andra som hjälpt till att identifiera denna uniform och i stort sett löst denna bildgåta.
Rolf Ström

110
Ja, jag börjar själv undra om det överhuvudtaget är Axel Julius Ahlgren. Emellertid är han född 1853 i Hossmo socken söder om Kalmar. Dödsdatum saknas. Således kan han mycket väl levt under 40-talet, men personen på bilden ser väl inte äldre ut än kring 50 års åldern.

111
Tack Olle, Anders och Rolf!
Bra tips. Jag ska försöka få bilden något mer preciserad i tiden och se om det finns en möjlighet att den skulle varit tagen utanför Sverige. Återkommer om detta.

112
Amerikanska ättlingar till Axel Julius Ahlgren har ett gammalt fotografi, troligen från slutet av 1800-talet. Det föreställer Axel Ahlgren i sin uniform taget i Sverige. Det är något blekta färger, men uniformen är troligtvis blå, med mässingsknappar på rock och hatt. Men det som skulle kunna hjälpa till med identifieringen av uniformen är emblemet vid vänstra axeln. Cirkeln ser ut att vara delat i färgerna rött och vitt, alt. svart och vitt. 9:an och 4:an i dessa fält symboliserar troligen ett datum eller årtal. Kan det vara en civil uniform? Är det någon som vet något om denna uniform eller kan tipsa mig var man kan söka mer information?

113
Rumskulla / Äldre inlägg (arkiv) till 23.11.2000
« skrivet: 2000-09-09, 00:03 »
Hej!
Jag har en Petter Nilsson Berg i bland mina anor. Han föddes 1768-09-01 i Vimmerby landsförsamling.
Skulle denna Petter kunna vara densamme som denna brunnsgrävare som dog i Edserum?
Hälsningar
Rolf

114
Järnvägsanställda / Bromsare
« skrivet: 2000-09-03, 22:07 »
Hej Rune!
Det stämmer att det står lite fel i t.ex. mitt inlägg. Vid närmare granskning av mitt material är det under 1920-talet (församlingsboken) som min morfar noterades som bromsare. Så ditt påpekande är nog helt i sin ordning.
/Rolf

115
Svennevad / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-08-27
« skrivet: 2000-08-19, 01:16 »
Hej Bengt!
Jag har inte läst något om vräkningen och inte tagit del av boken De gamla byarna i Tylöskog för att kunna bedöma om vår Jöns Jonsson var berörd. En gissning är dock att hans beslut att flytta två år innan domen gavs från Högsta domstolen påverkades av det ursprungliga vräkningsbeslutet. Det skulle nog mycket till för att kunna stå emot och avvakta denna slutliga dom.
Hälsningar Rolf

116
Ulrika / Äldre inlägg (arkiv) till 10.3.2002
« skrivet: 2000-08-12, 17:15 »
Hej! Jag undrar om någon känner till And. H. Uhrling, troligen bosatt i Ulrika socken under första deceniet av 1800-talet. Hans namn förekommer i en bouppteckning efter Martin Planck som upprättades 1805. Det vore intressant att veta mer om denna Uhrling.

117
Ang.Victor Dahlberg.  
Hoppas få hjälp att hitta Victor Dahlberg, som nu hans dotter i USA söker finna uppgifter om. Den enda data som finns om honom är att han föddes i Sverige 24 oktober 1882 och emigrerade till Amerika vid 18 års ålder (dvs. omkring år 1900). Han dog 1955 i Oregon.
 
Rolf

118
Vimmerby / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-augusti-11
« skrivet: 2000-07-16, 16:56 »
Hej Kar-Axel! Tack för den upplysningen. Alltid lär man sig något nytt. /Rolf

119
Vimmerby / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-augusti-11
« skrivet: 2000-07-16, 01:09 »
Tack så mycket Stefan för alla dessa uppgifter. När jag sände in mitt inlägg damp samtidigt ditt besked ned i brevlådan, vilket förklarar min efterlysning om Erik Flink. Nu fick jag ju en utförlig beskrivning av denna ana och sedan fick jag även Kerstins föräldrar m.fl. vilket jag är mycket tacksam över.
Hälsningar
Rolf

120
Vimmerby / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-augusti-11
« skrivet: 2000-07-16, 01:00 »
Tack för alla upplysningar, Sam och Karl-Axel. Anledningen till min förfrågan om Johan Erik Eriksson var för att se om han var densamme Johan Erik Eriksson som var gift med Johanna Petersdotter, född 1833 i Långemåla. De bodde som gifta i 2 Lamnhult?, Långemåla. Kanske lite långsökt, men båda Johan Erik Eriksson har antagligen samma födelsedatum. Förfrågan kommer ursprungligen från en amerikan.
Enligt mina noteringar var Eric Ericssons mors förnamn Kerstin och inte Stina, men jag kan ha sett fel. Tidigare har jag sökt efter Eric Flinks föräldrar men där har jag fastnad fullständigt.  
PLF-databasen verkar intressant.
Hälsningar Rolf

121
Vimmerby / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-augusti-11
« skrivet: 2000-07-13, 21:54 »
Jag söker uppgifter om Johan Erik Eriksson, född 2 frebruari 1831, Rosenfors vid Älåkra by, Vimmerby lfs.

122
46 Ordet är fritt om släktforskning / Discussions in English
« skrivet: 2000-07-08, 11:34 »
Hej Chris, Att komplettera svenska diskussioner med engelsk text är ett mycket bra förslag som jag stödjer helt och fullt. För att göra detta genomförbart kan man väl ha ambitionen att komplettera diskussionen Landskap med engelska. Rötter Anbytarforum är ju även ett mycket värdefullt forskarforum även för oss som bor i Sverige. Det är ju inte endast efterlysningar som sker i Anbytarforum, utan denna plats i cyperspace har utvecklats till en mötesplats för släktforskare. Kan vi träffas på samma torg oavsett om vi pratar svenska eller engelska blir ju detta ännu bättre. Vi kan väl hjälpas åt med översättningen, om detta skulle underlätta. Översättningen behöver ju inte alltid vara så exakt rätt, det viktigaste är ju ändå att vi kan komminucera med varandra. Felaktigheter kan ju justeras efter hand. Vad säger redaktören? Vi kan väl skapa en diskussion för Project translation exercise där vi gemensamt bygger upp denna översättning - ett nätveksprojekt över alla gränser, där var och en deltar efter sin förmåga och intresse, men gärna hålls samman av redaktionen.
/Rolf

123
46 Ordet är fritt om släktforskning / Discussions in English
« skrivet: 2000-07-08, 00:14 »
Jag tycker att diskussion Discussions in English är styvmoderligt behandlad och rent av dåligt upplagd. Dag och månad samt klockslag anges men inte årtal och då blir ju detta helt meningslöst, vilket jag påtalat för redaktören tidigare. Att sortera inläggen efter bokstavsordning är ju även det meningslöst. För att min kritik ska vara något konstruktiv lämnar jag även ett förslag. När det gäller underdiskussion Emigrants föreslår jag en underindelning på bokstäverna A-Ö avseende efternamnen och med tydlig vädjan till de som lämnar inlägg att försöka följa denna indelning. Det kan finnas andra lösningar, men det mesta blir nog bättre än så som det ser ut idag, vilket är bedrövligt!
Mvh Rolf

124
Svennevad / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-08-27
« skrivet: 2000-06-26, 20:58 »
Tack Carl-Fredrik för dessa upplysningar. Ska försöka få tag i boken du hänvisar till. Vi får väl fortsätta denna diskussion om Avreby när jag läst boken. Då öppnar vi väl en diskussion Avreby under Närke, allmänt.
Avreby ligger mycket riktigt i Bo socken idag. I SVAR läste jag att Bo(o) var en kapellförsamling under Svennevad fram till 1735, sedan under 1735-1881 var de båda socknarna ett gemensamt pastorat (Svennevad och Bo)varefter Bo blev eget efter 1882.

125
Södra Vi / Äldre inlägg (arkiv) till 24.8.2000
« skrivet: 2000-06-26, 20:20 »
Tack så hjärligt för alla dessa uppgifter Bo!  
Jag hade tydligen läst namnet galet vad gäller gården Mossnästorp.  
Hälsningar Rolf

126
Södra Vi / Äldre inlägg (arkiv) till 24.8.2000
« skrivet: 2000-06-25, 22:55 »
Söker Kerstin Stephansdotter, född 1775 i S, Vi och 1804? gift med Samuel Johansson, född 1775 i Pelarne. Födde Stina Cajsa 1806 i Måsnetorp? Någon som har uppgifter om Kerstin Stephansdotter eller de övriga personerna?
Mvh Rolf

127
Svennevad / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-08-27
« skrivet: 2000-06-25, 21:50 »
Hej Bengt!
Jag har erhållit några uppgifter om Jöns Jonsson. Född ca 1689 i Svennevad (T), Död 1758-05-26 i Hjortdammen, Svennevad, gift 1712-09-24 med Anna Svensdotter född i Eds socken. Barn: Anders Jönsson Bohult, född 1721-0725 i Afreby, Jonas Jönsson, född 1725-01-31 i Afreby, Jöns Jönsson, född 1729-10-24 i Afreby.
Jag har fler uppgifter om dessa söner om du vill ha fler detaljer.
Finner du fler uppgifter om Jöns Jonsson och Anna Svensdotter är jag tacksam för upplysningar.
Hälsningar
Rolf Ström

128
97) Göta hovrätts arkiv / Hovrätternas domböcker
« skrivet: 2000-05-30, 23:38 »
Tack så väldigt mycket Annelie, Margareta och Peter!
Anbytarforum sparar mycket tid. Lite märkligt att SVAR ska gömma undan information på detta sätt.
Adressen kommer att nyttjas omgående.
Hälsningar
Rolf

129
97) Göta hovrätts arkiv / Hovrätternas domböcker
« skrivet: 2000-05-14, 23:24 »
Jag söker efter domböcker från Göta Hovrätt. Jag fann mikrofich på dessa i Riksarkivet, men söker nu efter dem i SVAR, eftersom jag skulle vilja beställa papperskopior från några domar. De borde ju logiskt sätt finnas under domstolsarkiv och där under sökordet Göta Hovrätt, men icke! Jag har försökt gå igenom SVAR hemsida men kan inte finna några domböcker från hovrätterna. Är det någon som har några bra upplysningar om var man hittar dessa?

130
Archive - General questions / Carl W. Peterson
« skrivet: 2000-05-13, 19:33 »
That's very good David. The date of his birth and when he emigrated are very useful. I have not the Emigrant CD myself, but hope that those who have it can find anything about your ancestor Carl W Petersson. Otherwise you have to wait until I will visit the National Archives in July. Let us hope you will get an answer very soon in this  excellent place, Anbytarforum.
Regards  
Rolf

131
Gistad / Äldre inlägg (arkiv) till 11 januari, 2006
« skrivet: 2000-03-14, 23:52 »
Hej Siewert!
Enligt mina noteringar från generalmönsterrullan 1806, Första Livgrenadjär Regementet, Livkompaniet, var David Elg soldat för rote nr 74, Äleby, Östgöte, 25 år, 3 år i tjänsten, gift och kommenderad. Han var troligen en av de soldater som blev krigsfångar vid Lybeck den 6 nov 1806 och sedan förd till Frankrike. David förekommer inte i 1815 års generalmönserrulla (enl min notering) och anledningen kan vara att han fick avsked vid hemkomsten 1810 eller att han dog under fångenskapen alt. deserterade. C:a 100 soldater dog under denna fångenskap, främst under den långa marschen ned till Frankrike. Jag forskar i detta ämne och har inte hunnit med alla mönsterrullor än. Du kan läsa mer Livgrenadjär Regementet och om Pommernkriget och krigsfångarna på min sida [color=0000ff]http://hem.passagen.se/mrwalker/sven.htm[/color]
Hälsningar
Rolf

132
Kriget i Pommern var mellan 1805-1807. Avser du de soldater och officerare som blev tagna tillfånga i Lybeck 1806 och var fångar till slutet av 1809, så har jag hel en del kunskap. Jag har skrivit en historia kring de Östgötska soldater som blev tillgångatagna och här är min webb-adress.
[color=0000ff]http://hem.passagen.se/mrwalker/sven.htm[/color]
Tyvärr har det hittills inte blivit mycket skrivet om just officerare, men jag har en del material om dessa, som jag ännu inte hunnit bearbeta. Dessa fångars och dess familjers öde har jag som ett litet långtidsprojekt och är alltid intresserad om någon har material kring detta.
Hälsningar Rolf

133
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-01-27
« skrivet: 2000-01-22, 00:15 »
Hej Göran och alla ni övriga!
Ja, soldatnamnen är ju som nämnts tidigare lite luriga och beror lite på resp. kaptens fantasi och/eller den tradition man hade inom resp. kompani. Jag har en anfader som hette Planck. När han värvades fick han behålla detta ovanliga namn och blev soldat Sven Planck. Han hamnade dock i fångenskap och hans halvbror tog över rollen som rotens soldat. Brodern hette Anders Nilsson, men han fick ärva sin halvbroders namn och fick heta Plank. När Sven Planck återinträdde i tjänst  efter lycklig återkomst till sin socken och till ny rote var ju således Planck upptaget av halvbrodern (dock med något annorlunda stavning. Sven fick då namnet Wallpol. Var detta namn kom ifrån är svårt att säga, men en teori som framförts till mig av Elisabeth Thorsell är att namnet är en försvenskning av den engelske författaren och politikern Horace Walpoles namn, d.v.s. kaptenen kan ha varit beläst och förtjust i denne författare och kanske associerade Svens situation till något med anknytning till vad författaren skrivit.
En annan sak jag lagt märke till är att när extra rekrytering till Första Livgrenadjär Regementet i Östergötland skedde för att täcka ett stort manfall pga fångenskap 1806, är att de nya rekryterna ofta fick ärva de soldaters namn de skulle ersätta. På så sätt insattes soldat Petter Wässer, som ersatte min anfader Peter Wässer. Jag kunde dock hålla isär de båda pga att tjänstgöringstid och ålder angavs i mönstringsrullorna. Men det tog lite tid innan jag förstod att det var två olika soldater med i stort sett identiska namn.  
Ni kan läsa om Svens historia här: http://hem.passagen.se/mrwalker/sven.htm

134
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-01-27
« skrivet: 2000-01-11, 01:48 »
Hej Ann-Sofie!
Hittar inte någon rote med namnet Källegården. Men du har att välja på två regementen om soldaten inte tjänstgjorde i något livregemente. Dessa två regementen är Första och Andra Livgrenadjär Regementet. Rotarna för Fivelsta i Första Livgr. Regementet var nr 58 Sund, nr 59 Rusingstorp, nr 60 Risberga, nr 61 och 62 Tråsta samt nr 63 Fivelsta. Kompaniet var Motala (tidigare Vadstena) Kompani.
Rotarna i Andra Livgr. Regementet var följande: nr 16 Långeryd, nr 17 Stubbetorp, nr 18 Sund och nr 19 Eketorp. Rotarna hörde till Skänninge kompani.
Lycka till!
Rolf

135
Ulrika / Äldre inlägg (arkiv) till 10.3.2002
« skrivet: 1999-12-27, 00:03 »
Hej Eleonor och Bo!
Carl Cax var enligt mina anteckningar från Första Livgrenadjär Regementets mönsterrulla 1810, soldat för rote nr 23 Yxfall, Ydre kompani. Han antecknades som dödsskjuten vid Lybeck 1806. Svenskarna blev den 6 november 1806 attackerade av både Preusarna och Napoleons trupper, ledda av marshalken Jean Babtist Bernadotte. Du kan läsa mer om denna historia i min site där jag berättar om soldaten Sven Planck Wallpol: http://w1.877.telia.com/~u87706282/SVEN1a.htm.
Carl var 37 år då han dog och hade tjänstgjort i 14 år. Eftersom händelserna kring Pommernkriget och vad som hände soldaterna och dess familjer är mitt lilla specialintresse är du välkommen att delge mer uppgifter om vad som hände Carls änka och familj.

136
Allmänt / Gardessoldat
« skrivet: 1999-12-12, 01:28 »
Hej Roland!
Säker kan man aldrig vara, men det är inte troligt att gardessoldaten var båtsman. Däremot kan soldaten först varit båtsman och därefter övergått till att bli gardessoldat. Helt säker kan man dock inte vara att noteringen i dödboken är helt rätt. Har du kunnat vederlägga att soldaten verkligen bodde i ett soldattorp tillhörande roten? Jag känner inte Högtomta och Jernvalla så väl, men ofta var ju rotarna byar. de kunde mycket väl ha haft både soldattorp och torp där t.ex. en gardessoldat kunde bo. Du har inte nämnt vad personen hette. Ofta fick ju de östgötska soldaterna namn efter rotarna, såsom Högberg och Jernberg. Slutligen bör noteras att Grill kom med sina uppgifter i mitten av 1800-talet. Har du kollat upp att de rotar du nämner fanns med under 1700-talet?

137
Allmänt / Gardessoldat
« skrivet: 1999-12-06, 22:45 »
Hej Rolf och Roland!
Det där med Gardesregementen är kanske inte helt lätt. Helt riktigt fanns Svea Livgarde 1770, men då under ett annat namn. Regementet benämndes Svea Livgarde först 1793. Innan dess hade det bytt namn ett otal gånger som till Gula Brigaden och Konungens Livgarde. Från tid till annan sattes det emellertid upp en del andra gardesregementen. Göta Livgarde fick sitt namn 1792 (Konungens Göta Livgarde), men regementet räknar sina anor till 1741. Vad regementet då hette är okänt för mig.

138
Hej Annelise!
Nej jag tror inte det är samma Blenda Svensson vi talar om. Blenda Svensson som Rose Andersson (se ovan) söker är född den 22 juli 1860 och emigrerade till Amerika, okänt när.
Hälsningar
Rolf

139
Hej Gudrun!
Jag föreslår att du lägger in efterlysningen under diskussion Landskap, Östergötland, socken Västra Harg, så är nog schansen större att de östgötska släktforskarna ser inlägget. It should be better to put this inquiry under the discussion Östergötland and V Harg parish.

140
Hej Carl och Bengt!
Tack för upplysningen om böckerna Under svensk fana och Torvald Höjers trebandsverk. Jag får ta och checka av dessa. Några handfasta bevis att Pierre Petersson skulle vara general eller svensk har jag f.n. inte, utan endast något knapphändig information via mail från Rose. Jag var kanske snabb med ett scenario att Pierre skulle kunna vara svensk samt ev. haft sitt ursprung i Royal Suédois. Men med er information har jag ett bättre utgångsläge att hjälpa Rose med att söka efter uppgifter. Helt klart är att en genomgång av husförhörslängder från Härlunda socken bör bli utgångspunkten för efterforskning både bakåt och framåt i tiden. Tack så väldigt mycket för era upplysningar. /Rolf

141
Royal Suédois?
Rose (andyrose@frontiernet.net) efterlyser sin anfader, som var general förlagd i Polen. Han skall ha tillhört Jean Babtist Bernadotte's personliga livvakt när denne kom till Sverige. (I så fall då han steg i land som Sveriges kronprins)
Generalen hette Pierre Peterson. Pierre's son hette Johannes, född den 4 april 1815 troligen i Frankrike. Johannes gifte sig med Nana Nilsdotter. Johannes blev köpman i Härlunda socken, Knorhult?, Kronobergs län i Småland. Johannes och hans fru dog unga. Barnen: August, Nils, Carl, Bengta, Carl Gustaf, Nils Håkan, Ida, Peter Olof, Emma Lovisa togs om hand av släktingar. Några av barnen emmigrerade till Amerika och tog namnet Walden.
 
Ett scenario skulle kunna vara att Pierre ursprungligen kom ifrån Sverige med förnamnet Per.  
Det sattes ju upp ett svenskt frivilligt regemente i Frankrike, Royal Suédois, vilket han skulle kunna tillhört. Nu min fråga: Är det någon som känner till denne general, Pierre Peterson? Är det någon som vet om det finns rullor eller uppgifter kring regementet Royal Suédois?
Tacksam för alla upplysningar kring ämnet.

142
Tack Carl-Eric för den upplysningen. Nu bör det ju gå att få fram en del om denna familj genom att göra en koll i denna sockens husförhörslängder. Kommer även att göra ett inlägg under Yrken/Officerare och underofficerare.

143
Looking for information on ancestor that was A General under Napoleon in Poland and sent to Sweden as his personal body guard. Name: Pierre Peterson. The son of this person was named Johannes and married Nana Nilsadotter. It is known that they were merchants at Harlunda, Knorhult, Kroneger, Lan Smoland in Sweden. It is beleived that Johannes was born in France on april 4, 1815. His and his wife died young and their children were raised by relatives. When the children immigrated to the US some took the name of Walden. Childrens names: August, Nils, Carl, Bengta, Carl Gustof, Nils Hokan, Ida, peter Olof, Emma Lovisa. The name of those that immigrated were: August, Peter, Carl Gustof, Bengta and Emma Lovisa. there are no records of where the other children are. Other names from Sweden: Blenda Svensson.  
Rose (andyrose@frontiernet.net)  
Genom Rolf Ström  
P.s. Det skulle vara till stor hjälp om någon kan identifiera platsen, där Johannes var köpman och bosatt med sin familj, dvs. Harlunda osv.?

144
Pelarne / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-oktober-27
« skrivet: 1999-10-21, 23:30 »
Jag instämmer med Monica och tackar dig Bo, för Jonas Sunessons antavla. Tack öven för de uppmuntrande orden kring den svåra läsekonsten i gammal skrift.  
/Rolf

145
Järnvägsanställda / Bromsare
« skrivet: 1999-10-18, 22:14 »
Tack Inger!
Det var en intressant uppgift. Man lär så länge man lever.
Mvh Rolf

146
Järnvägsanställda / Bromsare
« skrivet: 1999-10-17, 22:22 »
Min morfar började på 30-talet sin karriär på Statens Järnvägar som bromsare. Han arbetade på järnvägen mellan Hultsfred och Linköping. Är det någon som känner till denna yrkeskategori?

147
Vimmerby / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-november-14
« skrivet: 1999-10-17, 20:33 »
Hej Monica!
Enligt husförhörslängden AI:11 sid 159, Qvilla, bodde Jonas far som inneboende med följande uppgift:
fadr. Sune Persson, Pelarne, född 1761 2/4, änkling 1832.
Jag har inte hunnit kolla upp denna uppgift noggrannare ännu.
Mvh Rolf

148
Vimmerby / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-november-14
« skrivet: 1999-10-17, 18:58 »
Tack så väldigt mycket Bo. Jag återkommer via mail med uppgifter om ättlingar, eftersom Maja Stina Berg var min morfars mormors mor.

149
Vimmerby / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-november-14
« skrivet: 1999-10-17, 12:35 »
Hej Bo!
Maja Stina Berg gifte sig 1826 med bonden Jonas Sunesson och fick dottern Fredrika 1837-10-02. De bodde i Qvilla. Källorna är husförhörslängden AI:11, och födelselängden C:6.

150
Vimmerby / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-november-14
« skrivet: 1999-10-17, 00:46 »
Vet någon något om Maja Stina Berg, född 1 februari 1804 i Vimmerby landsförsamling?
Tacksam för alla uppgifter.

151
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-01-27
« skrivet: 1999-10-16, 12:53 »
Hej Linda!
Om du läser mitt inlägg från den 4 juli ovan får du lite tips om hur du går till väga. När jag kollat upp i Grills Statistiska sammandrag över Svenska Indelningsverket, finner jag att rotarna i Lysvik hörde till Närkes och Värmlands Regemente, kompani nr 7 Älvedal. Detta regemente delades 1814 upp i två regementen och rotarna i Lysvik socken hörde därefter till Värmlands Regemente, kompani nr 1, Livkompaniet. Rote nr 51 heter Ransby och det är väl troligt att det är till denna rote Jan Ranberg hörde. Du söker nu i första hand efter generalmönsterrullorna för Närkes och Värmlands Regemente och letar upp roten nr 51, som finns under kompani nr 7. Rullorna finns hos SVAR under Militaria,  
Kronobergs län - Kronof Skellefteå fögderi (tyvärr kan man alfabetet lite dåligt på Svar).
Lycka till!

152
Ulrika / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-december-22
« skrivet: 1999-10-09, 00:21 »
Hej Sven!
Jag kan inte lämna dig något svar på din fråga, men vill ändå upplysa dig om att Anders Planks halvbror, Sven Planck Wallpol, är min ff mf ff. Du kan läsa min berättelse om honom på följande webb-adress: [color=0000ff]http://hem2.passagen.se/mrwalker/sven.htm[/color]. På denna site ser du det jag fått fram om Svens och Anders mor och fäder (de hade ju skilda fäder). Har du några uppgifter om Anders Planks mor Annika Andersdotter? Hon ska vara född i Torpa socken, men ännu har jag inte funnit henne där. Sedan kan jag nämna att Anders Planks hustru, Anna Kratarina Larsdotter Sollfeldt, var yngsta syster till Ingeborg Larsdotter Sollfeldt. Ingeborg var gift med Sven Planck Wallpol.

153
Archive - General questions / Carl W. Peterson
« skrivet: 1999-10-03, 20:48 »
Hi Christian,
When I read your contribution you seems to be angry. I guess you are not, but please write more carefully. Essentially you are right, it will help if we get as much detailed information as possible.
Warmest regards Rolf

154
Archive - General questions / Genealogy Research in Sweden
« skrivet: 1999-09-03, 21:18 »
Dear Julie,
I have a link-page in my homesite, where you can find a Swedish-English dictionary. Here is my adress: http://members.tripod.com/~rolfst/lank2.htm

155
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-10-02
« skrivet: 1999-09-01, 23:11 »
Hej Per!
Jag antar att du varit på krigsarkivet och kollat, men jag ställer frågan ändå, eftersom det där kan finnas ett och annat.
Dessutom vill jag ge dig min adress till min hemsida där du kan läsa om min berättelse om Sven Wallpol under denna tid. Här finns även en länk till Jonas Bogrens levnad som lämnar en egen skildring från slaget vid Leipzig. Här är min adress: http://hem2.passagen.se/mrwalker/sven.htm

156
Kisa / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-november-29
« skrivet: 1999-08-30, 21:30 »
Söker föräldrar till Hemming Svensson, född 1598, Mjölsefall, Kisa. Ättlingar till Hemming är, Per Hemmingsson, född ca 1630, Mjölsefall, Kerstin Persdotter, född ca 1660, Kottebo, Ingeborg Nilsdotter, 1686, Folkinge, Sara Svensdotter, 1705-03.25, Kvarntorp, Nils Karlsson Hurtig, 1738-12-12, Pilekrog, alla i Kisa.
Hemming Svensson var gift ca 1620 med Kerstin. Enligt Bo Lindvalls inlägg här den 1999-06-15 har Hemming Svensson, född 1598 i Mjölsefall och gift med Karin Ingevaldsdotter, fadern Sven Haraldsson. Är det så att denna Hemming är omgift och samme Hemming som ovan, gift med Kerstin?

157
03) Allmänt om soldatnamn / Register över soldatnamn
« skrivet: 1999-08-26, 23:31 »
Hej Åsa!
Ett annat uppslag kan vara att du söker i generalmönsterrullorna. De finns i Krigsarkivet eller kan rekvireras på mickrofich från Svar eller via biblioteken. Du behöver då veta i vilken socken soldaten bodde under sin tjänstgöring och då helst även rote eller gården/byn. Sedan tar du hjälp av Statistiskt Sammandrag av Svenska Indelningsverket, av C. Grill. Kan lånas på biblioteket eller köpas av släktforskningsföreningn, se Rötter.
Hälsningar
Rolf

158
15 Historia / Byggandet av Göta Kanal
« skrivet: 1999-08-26, 23:21 »
Hej!
Vi är nog ganska många som har en knekt i släkten och som arbetat på Göta kanal, de var ju ca 60000 soldater, som blev kommenderade dit under projektets tid.
Det finns ett stort verk som beskriver kanalens historia och det heter: Göta Kanals Historia, av Samuel E. Bring, 1930. Detta verk finns troligen som referenslitteratur (ej utlåningsbart) på större bibliotek och univeristetsbiblioteken. Men du skulle ju också kunna vända dig till Göta Kanalmuseum i Motala och fråga. Eftersom soldaten var kommenderad kanske du skulle kunna finna uppgifter på Krigsarkivet och där i t.ex. regementspärmarna där journaler över sjukskrivna soldater etc kan finnas.
Hälsningar
Rolf

159
Hi Gary,
Orrefors is located in the municipality of Nybro. Nybro municipality (kommun) has an homesite and you can find their map were you can find Orrefors on this adress:
http://www.nybro.se/kartor/kommunka.htm
Regards
Rolf

160
Grebo / Äldre inlägg (arkiv) till 24.2.2001
« skrivet: 1999-08-16, 22:31 »
Ser att Torsten Ståhl söker barn till Carl Persson födda i Hagen och Tjugomålen. Dessa torp ligger förmodligen i Vist socken efter som det just där finns torp med dessa namn. Carl Persson dog ju dessutom i Vist.
Själv söker jag föräldrarna till Maja Lisa Persdotter, född 3/3 1776 i Golfsätter, Grebo sn.

161
Archive - General questions / Land ownership
« skrivet: 1999-08-01, 18:35 »
There is lot to say about the Swedish farmers and the land ownership, but I would like to complement the good answer by Bo Persson with a short line about an earlier historical point of view, as the Swedish farmers has been an important power in Swedish politics. In the end of the Middle Age in the 16th century, when the king Gustav Vasa became a ruler, the farmers were about a half of the population and owned more than the half of the cultivated land. This was unique in Europe and only Switzerland and Norway had something like that. The nobility owned about 25 % and the clergy about 20 % of the cultivated land. The farmers or the Peasants (perhaps the latter is a better expression when we talk about the farmers as one of the four estates) was represented in the Swedish parliament (Riksdagen). Also that was unique in Europe. Then, as time went on, the lands were divided up because population growth, the farming was rationalised etc., see Bo's comments above!

162
Livgrenadjär / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-06-05
« skrivet: 1999-07-18, 14:24 »
Hej Oscar!
Eftersom du har i stort sett alla rusthåll noterade är det ju lätt. Dessa hörde till Andra Livgrenadjär Regementet, Tjust Kompani (Kompani nr 2). Bredal hade rusthåll nr 55, Solvestad nr 54 och Själkhammar, nr 74. Andra Livgrenadjär Regementet var ett s.k. avsuttet kavaleri. Från 1791 var det sammanslaget med f.d. Östgöta Infanteri och kallades Livgrenadjär-Regementets Rusthålls-division fram till år 1816 då det fick benämningen Andra Livgrenadjär Regementet.
 
Under tiden 1805 till 1814 var ju Sverige i krig mot Frankrikes Napoleon, Pommerska kriget 1805-1807, mot Ryssland 1808-1809, mot Frankrike 1813 och därefter Danmark och Norge. Allt detta innebar att det inte hölls några generalmönstringar efter 1806. Den första generalmönsterrullan är 1817 med nr i SVAR:K04796.
Möjligen gjordes det en rekryteringsmönstring 1810 vilket var fallet för Första Livgrenadjär Regementet.  
 
Om de östgötska knektarna och kriget ovan kan du läsa i min historia om knekten Wallpol under följande adress:  http://hem2.passagen.se/mrwalker/sven.htm
En fin skildring från samma tid är dagboken som Jonas Brogren skrev. Jonas tjänstgjorde ju i Rusthållsdivisionen (Andra Livgr.Reg). Här är den adressen:
http://home4.swipnet.se/~w-45041/Jonasbrogrenslevnad.htm

163
Livgrenadjär / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-06-05
« skrivet: 1999-07-16, 22:01 »
Hej Oscar!
Om du vet i vilken socken och helst även på vilken gård eller by Jonas levde när han var mellan 25-30 års åldern ska jag slå upp troligt regemente och kompani samt rote-nummer i min bok: Statistiskt sammandrag af svenska indelningsverket av Claes Lorentz Grill. Denna bok är nära nog ett måste för soldatforskare och kan lånas på bilblioteket. Har du fler knektar (livgrenadjärer etc) i din släkt kan det vara trevligt med egen bok som du köper genom släktforskingsförbundet. Tyvärr är det dock lite svårt att hitta webb-sidan för dessa köp. Men som sagt, socken och gård är en bra utgångspunkt och återkom gärna ska jag hjälpa dig komma igång.

164
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-10-02
« skrivet: 1999-07-07, 22:02 »
Se där, Ann-Sofie. Med hjälp av socknarna du angav, har jag hittat en möjlig rote där din knekt kan ha tjänstgjort som soldat. I Grill:s statistiska sammandrag ser jag att Andra Livgrenadjär Regementet hade 7 rotar i Ukna socken (sid 164 Grill, del I). Rote nummer 74 heter Stjelkhammar  och August Emil Nestor bodde ju i Hålbäcken under Stjelkhammar. Vidare finner man i Grill, att rote mr 74, Stjelkhammar tillhörde kompani nr 2, Tjust kompani.  
Lycka till i din soldat-forskning!

165
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-10-02
« skrivet: 1999-07-04, 20:59 »
Hej Ann-Sofie!
När man börjar forska efter indelta soldater börjar man lämpligast med att försöka hitta dem i generalmönsterrullorna. För att finna vid vilket regemente, kompani och rote knekten troligen tjänstgjorde vid utgår man ifrån den socken och det knekttorp eller boställe där kneckten bodde vi tiden han tjänstgjorde. När du har dessa uppgifter använder du lämpligast bogen: Statistiskt sammandrag af svenska indelningsverket, av Claes Lorentz Grill. (Se under Böcker, Uppslagsverk på Släktforskningsföreningens hemsida.) Boken kan du köpa genom Släktforskningsföreningen.
När du nämner Grefstrop och Smedstorp blir jag något frågande. Smedstorp är en socken i Skåne. Är det den du menar? Återkom gärna med uppgift om den socken August Emil Nestor bodde i när han var 25-35 år ska jag se om jag kan hjälpa dig var du ska börja söka.
 
                              MILITARIA
 
      . Faksimilutgåva 1988 av Landsarkivet i Göteborg och
      Sveriges Släktforskarförbund (utgavs ursprungligen 1855-58).
      Här får du svaret på frågan: till vilket kompani och regemente hörde
      soldaten som bodde i (exempelvis) Bergby. Oumbärlig för
      soldatforskaren.

166
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-10-02
« skrivet: 1999-06-28, 22:29 »
Hej!
Mycket värdefull kunskap om våra indelta soldater har jag funnit i Lars Ericssons bok Svenska Knektar. I kapitlet Soldaten till vardags, Stort hjälpbehov tar Lars upp situationen för soldatänkorna. Här nämns även s.k. nådeår, som innebar att änkan kunde uppbära sin bortgångne mans soldatlön under detta år. Att den nye soldaten ofta i krigstid gifte sig med änkan efter den stupade företrädaren tas upp i Svenska Knektar, kapitel Soldatens tjänstevillkor. Vad jag kan utläsa, var situationen för soldatänkorna i allmänhet svår och att de var utlämnade till socknens försörjning, men med stor variation inom riket.
Liksom du Anna, efterlyser jag litteratur och forskning kring soldathustuns och övriga familjens villkor. Alla tips är välkomna.
 
Passar även på att tipsa om den soldathistoria jag själv skrivit på och fortfarande utvecklar allt eftersom jag finner ytterligare uppgifter om min knekt, Sven Planck Wallpol: http://hem2.passagen.se/mrwalker/sven.htm

167
Ulrika / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-december-22
« skrivet: 1999-03-16, 18:06 »
Tack Bo! Vad glad jag blir över dina upplysningar. Jag håller på att kontrollera domboken i Asby för att de om jag kan finna ytterligare uppgifter som stärker bevisningen. Sedan bör jag väl söka efter om det finns någon bouppteckning efter Martin Placnk när han avled 1805. Finns det någon annan källa jag borde kontrollera?

168
Vena / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-mars-14
« skrivet: 1999-03-14, 21:31 »
Hej!
Jag söker uppgifter om paret Johannes Bengtsson, född 10 juni 1781, Vena socken och hans hustru Maja Lisa Larsdotter, född 25 september 1787, Vena eller Moheda? De levde i Kloster?, Modahl.
Alla uppgifter om paret mottages tacksamt. Undrar även över detta Kloster, Modahl om det är någon som känner till denna plats.

169
Vimmerby / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-mars-25
« skrivet: 1999-03-14, 21:18 »
Hej!
Jag söker föräldrarna till soldaten Eric Flink, född 16/3 1758 och hans hustru Kerstin Månsdotter, född 1759, Vimmerby landsförsamling. Tacksam för alla uppgifter kring parets härkomst.

170
Allmänt / Östergötlands Bergslag
« skrivet: 1999-03-14, 20:58 »
Hej Vincent! Jag har en anfader som anges vara född i Hällestad. Han heter Lars Hellman och ska vara född 1760 (enl. hsf-längder Norrköping, S:t Johannes och hsf-längder Norrköping, Borg). Lars var bl.a. mjölnare i Norrköping och Borg. Någon Lars född Hellman har jag tyvärr inte hittat i Hällestads födelsebok från tiden 1760. Har du något tips tar jag tacksamt emot detta.

171
Ulrika / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-december-22
« skrivet: 1999-03-14, 20:39 »
I husförhörslängden AI:1 avseende förhör 1798, sid 170, finns sockens gärningsmän upptagna. En av dem var Sven Planck. Tyvärr anges inga födelsedata.
Den 18 april 1777 födde utom äktenskapet Annica Andersdotter i Brittenberg, Asby socken, en son som fick namnet Sven. Fadern anges i födelseboken vara herr Martin Planck, 40 år. Fadern, Martin Gustaf Planck flyttade till Stora Farsbo, Ulrika socken (se Bo Lindvalls svar ang. detta i Asby socken). 1803 rekryterades soldaten Sven Planck till rote nr 2, Solltorp. I Ulrika kyrkoböcker anges han vara född i Asby 1775 (men ingen i Asby födelsebok stämmer på honom). Enligt generalmönsterrullan är Sven Planck född 1777, vilket senare bekräftas i Nykils kyrkoböcker, dit Sven senare flyttade, då under namnet Sven Wallpol. Sven Plancks son fick namnet Gustaf. Jag tycker sannolikheten är hög att soldaten Sven Planck är den samme som socknens gärningsman Sven Planck och den oäkta sonen Sven till Martin Gustaf Planck. Är det någon som kan bringa klarhet i detta? Något tips om var jag bör leta vidare? Tacksam för alla synpunkter.

172
Kisa / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-maj-2
« skrivet: 1999-03-06, 17:37 »
Jag har nu i min ägo den alldeles utmärkta CD:n Kisa sn, Östergötland -Födelse-, vigsel-, dödböcker 1600-1799. Informationen är framtagen och bearbetad av Bo Lindwall. Det är sanslöst bra material för den som har fäder i Kisa och lite svårt att tyda 1700-tals skriften. Tack Bosse!

173
Asby / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-mars-25
« skrivet: 1999-03-06, 17:14 »
Sven föddes oäkta i Asby den 18 april 1777. Modern var Annika Andersdotter i Brittenberg. Fadern var herr Martin Planck. Jag söker nu i första hand efter denne Martin Planck, som 1781 enligt husförhörslängd bodde i Brittenberg. Därefter kan jag inte finna honom i Asby. Enligt en bouppteckning fanns 1764 en Carl Fredrik Planck som nämns i samband med att hovrättsrådet Josef? Planck avlidit. I en annan bouppteckning nämns Johanna Charlotta Planck, hustru till sergeant Anders Georg Wetterström i Bjärhanda?, i Malexander socken.
Tacksam om någon har några upplysningar om Martin Planck eller familjen Planck. Tacksam även för alla upplysningar om Annika Andersdotter som jag misstänker flyttat till någon grannsocken med sonen Sven född 1977.

174
Kisa / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-maj-2
« skrivet: 1998-12-31, 00:50 »
Hej Bo - och tack från mig också!
Jag har kunnat utnyttja en släktgren från Kisa med stor hjälp från födelseboken i nätet. Därefter har jag givetvis gått in och kontrollerat källorna, dels av ren nyfikenhet men också för att få materialet mer komplett.  
Önskar dig ett Gott Nytt År!

Sidor: [1]