ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Bengt Örtenholm

Sidor: [1]
1
Frumerie / SV: Frumerie
« skrivet: 2021-05-06, 13:48 »
Hej Anders Pemer!
beträffande Nils Utterbom som Lena Johansson frågade om så tror jag inte han är son till Philip Utterbom och Helena Christina Frumerie. Jag har gått in i Törnsfall födelsebok för det året Nils är född och min tydning av födelsenotisen är att denne Nils är son till Nils Nilsson och att Helena Frumerie är dopvittne och det kan hon ju rimligen inte vara om hon skulle vara mor till Nils Utterbom. Det finns flera släkter Utterbom.
Hälsningar Bengt Örtenholm emailadress: bortenholm@gmail.com

2
Bjurtjärn / Olof Andersson Rundqvist
« skrivet: 2019-07-07, 14:36 »
Till bl.a. Bengt Nordstrand:
I ett av dina inlägg från 2003-04-25 avhandlar du Anders Olofsson i Runsås, Bjurtjärns släkt både barn och anfäder.Bland hans barn finns sonen Olof född 1748-12-30. Han utflyttade 1769-04-05 till Glasforsen vid Hillringsberg i Glava sn men finns ej antecknad i inflyttningslängden men samma år någon gång mellan 24 september och 8 oktober utflyttar Olof Rundqvist (vars patronymikon var Andersson) till Elgvik (Älvvik) i Gillberga sn (Värmlands län), se B:1 sid 49. Inflyttningslängd och husförhörslängd för Gillberga saknas för denna tid. I senare husförhörslängder återfinns han under Älvvik i Gillberga sn. I husförhörslängderna i Gillberga sn nämns han stundom som Olof Andersson Run(d)qvist och Olof Andersson och Olof Rundqvist. Han anges vara född i "Carlsk" i hfl AI:9 sid 207. Han återfinnes inte i Karlskoga födelsebok för 1748 men däremot i Bjurtjärns (som är en utbruten sn från Karlskoga) sns födelsebok för 1748 och då under december 30. Hfl för Gillberga sn AI:9 sid 207 anger hans födelsedatum till 28 december men det var ju inte direkt ovanligt att datumen blev fel.
Hans namn Rundqvist får väl anses taget av hans födelseby Run(d)sås i Bjurtjärn sn.Denne Olof Andersson Rundqvist torde utan tvekan vara identisk men Olof Andersson från Runsås i Bjurtrjärn eftersom flyttningarna stämmer ganska bra. Han var visserligen endast ett halvår 1769 i Glava men det var ju inte ovanligt att drängarna flyttade fler gånger om året. Han nämns stundom som trädgårdsmästare, gårdsfogde och slutligen som torpare och utfattig. Han drunknade 1814-12-13.
Denne Olof Andersson Rundqvist gifte sig 1794 med Britta T(h)olsdotter född 1756 okänt var, De fick bl.a. sonen Gustaf, född 1795, som blev soldat med namnet Tångberg och gifte sig 1822 med Margareta Ersdotter, född 1799. Av deras barn emigrerade alla till Amerika utom sonen Olof, född 1828, död 1916, som var min farfars far.Jag lägger in detta även under Gillberga och släkten Rundqvist,MvhBengt Örtenholm

3
Swebilius / Swebilius
« skrivet: 2015-10-03, 11:35 »
Hej Lars-Åke!
Släkten Swebilius finns upptagen i Victor Örnbergs Svenska Ättartal del 12 sid 471.
Israel var tolfte och yngste barnet till kronobefallningsmannen Jöran Ericsson (Swebilius). Han var yngre bror till Didrik (min morfars farmors farmors farmors far). Jag vet inget mer om Israel än vad som nämns i Örnbergs Sv Ättartal. Han var stamfar för sjunde (yngsta)grenen av släkten och kallade sig som du nämner Swebel. Han var gift med Magdalena Hackt och hade åtta barn. Huruvida grenen fortlever är ovisst eftersom inget är känt om hans söners eventuella efterkomlingar. Två döttrar Engelborg och Helena är gifta med präster. Den första med Per Gris och den andra första gången med Olof Ludenius och andra gången med Carl Törnecrantz.
Nämnas kan också att Israel och Didriks äldre bror var ärkebiskopen Olof Swebilius vars barn adlades med namnet Adlerberg.
Mvh
Bengt Örtenholm
 
(Meddelandet ändrat av oertenholm 2015-10-03 11:37)

4
Johan Bures släktbok / Johan Bures släktbok
« skrivet: 2014-06-29, 11:25 »
Tack Constantinus! Då har jag fått klarhet i det och kan utesluta en härstamning från Bureätten.
Mvh
Bengt

5
Johan Bures släktbok / Johan Bures släktbok
« skrivet: 2014-06-28, 23:08 »
Hej Urban!
Jag undrar om det ligger någonting i att Matthias Marci, superintendent i Mariestad, skulle ha varit född på Åland och son till fogden Marcus Eriksson och hans hustru Dordi Klemetsdotter. I Johan Bures släktbok upptages endast en son vid namn Klemet. Letar jag slarvigt i släktboken eller finns det inga bevis för att Matthias Marci skulle ha varit son till nyssnämnda par?
Under släkten Molithaeus finns ett inlägg från den 5 oktober 2012 av Paul Neptune. Hans inlägg se nedan.
Vore tacksam att få veta om du har någon uppgift om detta. Det vore ju i och för sig konstigt om Johan Bure inte skulle ha tagit reda på om det finns någon koppling till Bureätten för Matthias Marci då han ju ändå var superintendent i Mariestad.
Jag är själv ättling till Matthias Marcii sonsons dotter Hedvig Molithaeus/Molithea.
 
Länk till detta meddelande
 
Paul Neptune
(Neptune)
Registrerad användare
   
Postat fredagen 05 oktober 2012 - 09:03     Ändra meddelande Radera meddelande Skriv ut meddelande   Flytta meddelande (endast Anbytarvärd/Admin)  
Det har ju varit stilltje i denna diskussion några år. Sedan senaste inlägget gjordes har jag upptäckt min egen koppling till släkten Molithaeus via serganten Jean Levin i Träskog, Gunnarskog, som var ättling till Matthias Marcis son Erik.
Det anges ju i olika utredningar att Matthias Marci dels var född på Åland, dels var son till landsfogden Marcus Eriksson där.
Ingenstans har jag sett andra faktauppgifter som talar för ett åländskt ursprung än det faktum att Matthias kallade sig Matthias Marci Alandensis. Det talar naturligtvis för att han kan ha kommit från Åland. Men har någon lekt med tanken att det lika gärna kan ha varit socknen Åland väster om Uppsala? Jag misstänker att det funnits goda skäl att utesluta kopplingen till socknen Åland under alla år som skickliga och engagerade forskare synat släkten Molithaeus. Men jag har inte sett något publicerat. Är det någon som känner till något om detta?
Om vi istället håller fast vid att Matthias Marci kom från ön Åland och faktiskt var son till landsfogden Marcus Eriksson - så undrar jag om någon hittat något mer om detta. I Släktforskarnas Årsbok 1996 (sid 248) återges Johan Bures släkttavla. Med hjälp av förstoringslas har jag där kunnat läsa att en hustru Dordi tillhörig Bure-släkten var gift med Marcus Eriksson, fogde på Åland. Johan Bure har där ritat in en son till paret med namnet Clemet.
Har någon Molithaeus-forskare tittat närmare på detta? Är detta samme fogde Marcus Eriksson som utpekats som Matthias Marcis trolige fader? Och skulle Dordi kunnat vara mor till biskop Matthias Marci?
Jag har med förstoringsglasets hjälp ritat upp Dordis antavla. Hennes mor var hustru Barbro gift med Herr Hans i Tyresö. Barbro var i sin tur dotter till Hustru Dordi gift med borgaren Olof Jonsson i Gävle. Dordi den äldre var dotter till Hustru Anna (Grubbe) och fogden Lars Olofsson stamföräldrar till släkten Björnram.
Tyvärr får jag inte alla dessa personers uppskattade födelseår att passa in i pusslet för att Dordi den yngre skulle kunnat vara mor till biskop Matthias om denne var född runt 1560. Även om många flickor på den tiden giftes bort i 12/13-årsåldern och fött barn före 15 års ålder.
Om uppgifteni Johan Bures släkttavla från tidigt 1600-tal stämmer så skulle det kunna handla om en styvmor till biskop Matthias. Johan Bure var tydligen angelägen att visa upp släktskap med så många betydelsefulla personer som möjligt. Jag tycker det förefaller märkligt om han missat att skriva en eventuell son Matthias till Dordi och Marcus Eriksson när denne var något så märkvärdigt som biskop. Nu finns bara en son Clemet inritad.
Kan detta vara något att nysta vidare i?
Mvh/Paul Neptune
 
Mvh
Bengt Örtenholm

6
Bolstad / Bolstad
« skrivet: 2014-05-06, 22:10 »
Hej Kent!
Enligt SCB:s utdrag ur 1915 års födelse- och dopbok för Bolstad socken (1898-1920) föddes Karl Bertil 1915-05-31 som son till torparen i Åmott Karl Oskar Norgren, 1883-01-09, och hans hustru Hilma Karlsdotter, 1890-05-20. Makarna gifte sig enligt nyssnämnda utdrag 1911-11-24. Avisering 1915-06-10 från Brålanda (där födelsen tycks ha skett [min kommentar]).
Detta taget från Genline GID 580.45.6500.
Hälsningar
Bengt Örtenholm

7
Rijswijk, van / Rijswijk, van
« skrivet: 2014-03-10, 08:06 »
Hej Björn!
 
Tyvärr vet jag inte något om släkten tidigare än Henriks far Gustf Wilhelm van Rijswijk. Jag vet bara att släkten kom från Holland. Jag känner till syskonen till Henrik och efterkomlingar till två av dem men jag antar att du inte är intresserad av det.  
Hör gärna av dig igen om du har några frågor om van Rijswijk i Sverige så skall jag försöka svara så gott det går.
 
Hälsningar
Bengt

8
Rijswijk, van / Rijswijk, van
« skrivet: 2014-03-05, 15:07 »
Hej Björn!
Jag känner till litet om familjen van Rijswijk då min morfars morfars syster Elisabeth (Betty) Glosemeyer var gift med possessionaten, förvaltaren och lantbrukaren Gustaf Wilhelm van Rijswijk (1821-1859). Vad vill du veta om släkten?
Måste också fråga dig om du tillhör släkten Hagelin från Svanshals. Min mormor Ingrid Amalia Hagelin (1890-1870) tillhörde den släkten så kanske vi är släkt!
Mvh
Bengt Örtenholm

9
Rundqvist / Rundqvist
« skrivet: 2013-07-29, 12:43 »
Hej igen Bo!
Jag ser när jag tittar närmare i mina släktpapper att du är son till min syssling Barbro Strömberg. En liten fråga utanför detta släktnamnsämne: Har du möjligen hittat någon uppgift om fadern till vår gemensamma förmoder Sophia Wilhelmina Lundqvist?
Hälsningar
Bengt

10
Rundqvist / Rundqvist
« skrivet: 2013-07-29, 12:37 »
Hej Bo!
Jag har inte kommit något längre alls varken på Olofs eller Brittas anor, vilket är tråkigt för Olof är min raka ana på fädernet. Han är min farfars farfars far. Den Per Runqvist som jag nämnde var bara ett uppslag jag fick i kontakt med annan forskare. Jag tror dock inte att det finns något samband dem emellan för det tillhörde olika samhällsklasser men man vet ej naturligtvis.
Har du kommit någon vart i dina forskningar och härstammar du också från Olof Andersson Runqvist/Rundqvist. Olofs son Gustaf härstammar jag från men alla hans barn förutom min farfars far utflyttade i omgångar till Nordamerika under 1800-talets andra hälft. Olofs andre son Olof Olofsson Elfman har inga levande ättlingar.
Hör gärna av dig antingen här i detta forum eller till min epostadress oertenholm@comhem.se.
Mvh
Bengt

11
Tingberg / Tingberg
« skrivet: 2012-08-21, 20:59 »
Hej alla Tingbergättlingar!
Komplettering av föregående inlägg:
min emailadress är ändrad till: oertenholm@comhem.se
Mvh
Bengt Örtenholm

12
Borchard / Borchard
« skrivet: 2012-05-17, 16:27 »
Hej Birgitta!
Jag har i min släkt också namnet Borchert (med olika stavningar). Min morfars morfar morfar sjökaptenen och grosshandlaren Hans Carl Satow hade bl.a två systrar Anna Johanna och Anna Dorotea Satow som var gifta med två bröder Borchert. Anna Doroteas mans förnamn vet jag ej. Anna Johannas man var Valentin Joseph Borchert, 1770-1843, köpman, packhusinspektor och borgare i Wismar, Pommern. Jag känner till tre av deras barn nämligen 1. Valentin Heinrich, 1798-1850, som i sitt gifte med Friederike Hauck, 1805-1885, hade sonen August (Audi), 1830-1899, rentier, ogift; 2. Georg Friedrich, 1802-1848, grosshandlare i Stockholm och gift 1846 med Ulrica Christina Lindvall, 1806-1858, och med henne hade barnen A. Emilia Fredrika Amanda, 1836-1909, ogift och B. Fredrik (Fritz) Christian, 1838-?  (jag vet ej vart han tog vägen); 3. August, 1811-1880, Dr Med. och praktiserande läkare i Wismar, ogift.
Huruvida Anna Dorotea hade några barn i sitt första gifte med N.N. Borchert vet jag ej.
Detta kanske inte är så intressant för dig men kan ju vara ett uppslag i dina forskningar. Min släkt Borchert är som du ser ovan från Wismar i Pommern.
Mvh
Bengt Örtenholm

13
Nackreij, von / Nackreij, von
« skrivet: 2012-05-06, 22:12 »
Hej Rasmus!
 
Adliga ätten von Nackreij nr 1712 utdog 1897-03-06 och friherrliga ätten nr  
300 utdog 1783-06-22.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

14
Giers / Gjers / Giers / Gjers
« skrivet: 2012-03-11, 15:38 »
Hej Göran!
Vill bara meddela dig att Lorentz Giers finns med i Gustaf Asplunds genealogiska och biografiska uppgifter  i Släkten Giers (Gjers) från Göteborg jämte en del andra Gierssläkter. Hans biografi mm finns att läsa under tabell 22. Där anges endast att dottern Ulrika Lovisa enligt pensionskassans handlingar uppgives vara gift 1750-04-01 men ej med vem.
Lorentz broder Eric Giers var kyrkoherde i Söndrum sn i Halland och förfader till mig.
Dessa bröder var söner till en till namnet okänd (möjligen med förnamnet Lorentz) och hans hustru Brita Ambjörndotter Sylvia, f omkr. 1637 och död 1721-04-19 i Göteborg, i hennes 1:a gifte (gift 2:o [före 1699] m löjtnanten vid artilleriet i Göteborg Anders Dimberg, f 1660 i Göteborg och död där 1706-01-19). Brita Ambjörnsdotter Sylvia var dotter till kyrkoherden i Jung sn (Skaraborgs län) Ambernus Svenonis (död 1649-01-17) och Elisabeth Nilsdotter, som överlevde honom. (Allt detta hämtat från ovannämnde Gustaf Asplund skrift).
 
Mvh
Bengt Örtenholm

15
Wagner / Wagner
« skrivet: 2012-02-08, 12:53 »
Hej Roland!
 
Jag härstammar från Göran Rutenskölds dotter Agneta, död 1743, gift med löjtnanten Anton Johan Bagge af Söderby. Deras sondotter Sophia Albertina gift med Johan Lorentz Hammarstrand var min morfars farmors mormor.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

16
Wagner / Wagner
« skrivet: 2012-02-07, 20:37 »
Hej Roland!
 
Några nya rön har ej gjorts beträffande adliga ätten Wagner nr 764 i supplementet till Elgenstiernas Svenska Adelns Ättartavlor.
Enligt ingressen till adliga ätten Wagner 764 så anges följande: Den adlade Hans Wagner torde med all säkerhet icke, såsom på riddarhusgenealogin förmodas, hava tillhört den livländska ätten (von) Wagner, av vilken flera medlemmar stått i svensk krigstjänst.
Under Hans Wagner, adlad Wagner står följande: var ´ett armt och uselt barn´, då han under trettioåriga kriget upptogs från gatan av översten Bernhard von Gertten och fördes till Finland.
Det är nog ganska säkert att Christian Wagner och Hans Wagner inte hade något släktskap alls.
Jag härstammar också från Christian Wagner genom dottern Catharina gift med Sten Påvelsson, adlad Rutensköld, nr 328.
Christian Wagner var troligen från Livland medan Hans Wagner var från Tyskland. Namnet torde var ganska vanligt i Tyskland och även i Livland.
Mvh
Bengt Örtenholm

17
#100434 - Mia Windrow, Chicago / #100434 - Mia Windrow, Chicago
« skrivet: 2011-11-07, 19:00 »
Hej alla Windrowforskare!
Har med intresse läst alla insändare om Sven Windrufva (Windrow) med familj.
Jag är själv ättling till Maria Rosalie Windrufva (1827-1867) som 1854 gifte sig i Vänersborg med grosshandlaren i Stockholm Albert Heinrich Nicolaus Glosemeyer (1826-1907). Dessa makar är min morfars morföräldrar.
Garverifabrikören Johan Henrik Windrufva (1805-1881) var först gift (1826) med Johanna Melander (1806-1836) och andra gången (1844) med Maria Sophia Holmström (1820-1914). I sitt första gifte var han far till Maria Rosalie (1827-1867), Johan Victor (1829-1902) och Johanna Mathilda (1831-1832). I sitt andra gifte till Carl Henrik Willgot (1845-1899) och till Sven Magnus (1853-1937).
Släkten Windrufva går att följa bakåt via Stockholm-Sala-Borås, där den förste kände stamfadern borgmästaren därstädes Sven Persson (död 1659) bl.a hade sonen rådmannen och postmästaren Elias Svensson Wijndruf, som var farfars farfars farfar till Johan Henrik Windrufva (1805-1881).
Mvh
Bengt Örtenholm

18
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2011-03-28, 15:34 »
Hej Maritha!
 
Tack för ditt meddelande men detta vet jag för det finns redan under äldre inlägg här ovan. Det jag frågade var om någon visste vart de tog vägen efter Fryksände och var de dog.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

19
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2011-03-20, 23:34 »
Hej igen!
 
Tyvärr råkade det bli fel i min text ovan! Familjen Jöns Ersson flyttade till Fryksände från Sunne (ej från Gräsmark).
 
Mvh
Bengt Örtenholm

20
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2011-03-20, 23:27 »
Hej!
 
Är det någon som möjligen vet vart knipsmeden Jöns Ersson, född 1730 i Sunne och hans hustru Brita Svensdotter, född 1737 i Gunnarskog tog vägen från Fryksände dit de flyttade från Gräsmark 1786. De finns med i husförhörslängden för Fryksände AI:11 (1778-1789)under Välsfors Bruk sid 182. I nästa husförhörslängd finns de ej kvar under Välsfors Bruk. Antingen tycks de ha flyttat inom socknen eller till någon annan socken. Någon utflyttningslängd för dessa år finns ej för Fryksände sn.
Vore tacksam för uppgifter om deras dödsdata och -ort.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

21
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2011-03-16, 23:15 »
Hej Rune!
 
Ett varmt tack för uppgifterna om Jöns Olssons och Ingrid Jonsdotters dödsdata och ort.
 
Mvh
Bengt

22
Brunzell / Brunsell / Äldre inlägg (arkiv) till 16 mars, 2011
« skrivet: 2011-03-16, 22:39 »
Hej Rune!
 
Ett varmt tack för uppgifterna om Jöns Olssons och Ingrid Jonsdotters dödsdata och ort.
 
Mvh
Bengt

23
Brunzell / Brunsell / Äldre inlägg (arkiv) till 16 mars, 2011
« skrivet: 2011-03-15, 22:30 »
Hej alla Brunzellforskare!
 
Jag håller på och hjälper min kusin att forska fram hennes barnbarns förfäder och har då kommit bakåt till mjölnaren Jöns Olsson född ca 1692/94 och hans hustru Ingrid Jonsdotter född 1716. Jag undrar om någon kan hjälpa mig med uppgiften om när och var dessa makar dog? Den senaste uppgiften jag har är att de bodde i Borgvik, men jag har inte funnit dem i dödboken så kanske de flyttade igen till någon annan socken?
Tack på förhand för hjälpen!
 
Mvh
Bengt Örtenholm

24
Silfverswärd / Silfverswärd
« skrivet: 2011-03-15, 17:17 »
Hej Karin!
 
Din Christina Silfverswärd (adl. ätten nr 184) gift 2:o m Arvid Jönsson Rosenbielke (adl. ätten nr 52) var dotter till ryttmästaren Lars Silfverswärd den yngre och Brita Svenske (adl. ätten nr 258) och syster till Margareta Silfverswärd gift m överstelöjtnanten Göran Rutensköld (adl. ätten nr 328). Dessa makar var min morfars farmors mormors farmors föräldrar.
Ytterligare uppgifter kan du finna i Gustaf Elgenstiernas Svenska Adelns Ättartavlor del I sid 246. Detta verk finns på de flesta välsorterade bibliotek.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

25
Hagelin / Hagelin
« skrivet: 2011-02-09, 17:16 »
Hej Inga!
 
Jag härstammar genom min mormor Ingrid Hagelin från Östgötasläkten Hagelin från Svanshals. Jag har sökt i min mormors bror Gösta Hagelins utgåva Östgötasläkten Hagelin från Svanshals, men ej funnit Jöns Hagelin eller barnet fött 1719. Huruvida Jöns tillhör samma släkt är obekant för mig men han skulle möjligen kunna vara en bror till stamfadern Henrich Hemmingsson, vars son Olof Henrichsson fick namnet Hagelin tilldelat sig när han antogs som soldat 1744. Namnet Hagelin bars dock av företrädare till honom och var tydligen ett soldatnamn. Soldatnamnen ärvdes ju av nästa soldat osv och behöver ju inte alls betyda att de var släkt (troligen inte!).
Mvh
Bengt Örtenholm

26
Gillberga / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-04-24
« skrivet: 2011-02-07, 14:12 »
Hej Anna-Lena!
 
Jag härstammar från Erik Bryngelssons och Lisa Jansdotters dotter Margareta, född 1799-04-21 i Dalen, Gillberga socken, min farfars farmor. Erik Bryngelsson föddes 1760-05-30 i Lillerud, Kila sn och döptes 1760-06-01 i Kila sn. Han var son till Bryngel Arvidsson, född 1719/20 (uppgiften grundar sig på uppgiften i dödboken) okänt var, död 1764-03-04 i Kila sn och Margareta Bengtsdotter, född 1720 okänt var, död 1762-10-20 i Kila sn. Bryngel Arvidsson gifte om sig 1763-06-26 med Karin Hansdotter, född 1747. Jag har ej lyckats följa Erik Bryngelssons föräldrars anor pga dålig kyrkböcker.
Erik Bryngelsson hade brodern Anders, född 1754-08-03 i Lillerud, Kila sn gift 1781-12-26 i Gillberga sn med Anna Nilsdotter, i hennes 2:a gifte, född 1734 okänt var. Makarna hade inga barn.
Hoppas detta är till litet hjälp och beträffande Lisa Jansdotter så har jag kommit längre tillbaka.
Vore mycket intresserad av att veta hur du är ättling till Anna Ersdotter. Om du är intresserad kan jag ge dig min härstamning med namn från Margareta Ersdotter.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

27
Bagge / Bagge
« skrivet: 2010-12-21, 22:55 »
Hej Birgitta!
 
Seved Lindmark, född 1751, död 1807, komminister i Ekeby Rinna och senare i Väderstad gifte sig med Florentina (Flora) Magdalena Bagge, född 1759, död 1837. Hennes faster var mormor till Jöns Jacob Berzelius. Samtliga dessa uppgifter hämtade från Victor Örnbergs Svenska Ättartal del 4 (1888)sid 168 där du finner släkten Lindmark.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

28
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2010-12-21, 22:33 »
Hej Birgitta!
 
Om du tittar på mitt inlägg ovan från den 17 november 2010 så ser du att jag skrivit att ätten Bagge af Söderbys stamfader var Sven Pedersson Bagge vilket också anges såväl i Gustaf Elgenstiernas Svenska Adelns ättartavlor, del 1 sid 199 som i Sveriges Adelskalender 2007 sid 37.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

29
Hagelin / Hagelin
« skrivet: 2010-12-21, 22:18 »
Hej Ann-Marie!
 
Ja, nu är jag hemma igen från Ukraina och från mina barn i Sundsvall.
Jag har införskaffat Sveriges Dödbok 1901-2009 och där uppges Johan Hagelin vara född i Skara sfs 1867-03-29. I SCB:s utdrag ur födelseboken för Skara sfs år 1867 anges föräldrarna till honom vara stadstorparen Karl Jonsson och Kajsa Petersdotter. Han tog sig alltså namnet Hagelin. Det betyder nog tyvärr att jag ej är släkt med honom. Våra släkter kommer ju också från skilda landskap vilket i och för sig ej behöver betyda att man inte är släkt men jag tror ej att så är fallet för Johan Hagelin med familj finns ej heller med i min mormors bror Gösta Hagelins släktbok Östgötasläkten Hagelin från Svanshals.
Lycka till i dina fortsatta forskningar och om det är fler frågor du har så hjälper jag dig gärna om jag kan.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

30
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2010-11-17, 17:01 »
Hej Birgitta!
 
I mitt svar till dig ovan den 13 november hade jag kopierat delar av ingressen till adliga ätten Bagge af Söderby och däri nämns att Söderby (Sörby) aldrig varit i ätten Bagge af Söderbys ägo varför jag inte varit så intresserad av att försöka hitta något om Söderby. Söderby, som kom i Peder Halstensson Bagge af Bergas (fader utom äktenskapet till ätten Bagge af Söderbys stamfar Sven Pedersson Bagge) ägo genom hans gifte med Ingrid Kyle, ärvdes enligt Svenska Adelskalendern 2007 av en dotterdotter till sistnämnda Ingrid Kyle i hennes första giftet.  
I Gustaf Elgenstiernas Svenska Adelns Ättartavlor del I sid 192 står uttryckligen att Anna Bagge af Berga ärvde Söderby (Sörby)efter sin mormor Ingrid Clausdotter Kyle.
I Rosenbergs Geografiskt-statistiskt handlexikon 1882 finns nedanstående beskrivning av Sörby i Örtomta sn:
 
Sörby i Östergötlands län, Bankekinds hd, Örtomta sn. Herregård s. om Ringstorps jernvägsstation och nära sjön Teden, omfattande S. 1 mtl, Broby ½, Höfversby 2, Tufvesäter 1/8, Källsäter 1/8, Lockhälla ½, Tomåla ½ och Ullälfva 4, tills. 8 7/8 mtl, tax. 330,000 kr., hvartill kommer i Björsäters sn: Vissevik 1 mtl, tax. 24,000 kr.
 
Mvh
Bengt

31
Tornérhielm / Tornérhielm
« skrivet: 2010-11-17, 16:32 »
Hej Birgitta!  Eftersom din fråga ovan avser Bagge af Söderby lämnar jag min kommentar under denna ätt  Mvh  Bengt

32
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2010-11-14, 22:01 »
Hej Birgitta!
 
Söderby (eller som det numera heter: Sörby) ligger i Örtomta socken i Östergötland.
 
Mvh
Bengt

33
Tornérhielm / Tornérhielm
« skrivet: 2010-11-14, 14:46 »
Hej Birgitta! Här kommer de efterfrågade uppgifterna om Minas syskon: Jonas Abraham Tornérhielm och Sofia Maria Bagge av Söderby hade följande barn (hämtade ur Gustaf Elgenstiernas Svenska Adelns Ättartavlor del VIII sid 328): 1. Fredrik Gustaf, 1827-1910, vice häradshövding. G 1860 m Matilda Djurberg, 1827-1906. 2. Eleonora Erika Sofa, 1829-1891, ogift. 3. Hedvig Carolina Charlotta, 1830-1866, ogift. 4. Abraham August, 1832-1915, underlöjtnant och stationsinspektor. G 1871 m Tekla Aurora Antoinetta Andersson, i hennes 2:a gifte, 1840-1898. 5. Carl Henrik, tvilling 1833-1833. 6. Erik Vilhelm, tvilling 1833-1833. 7. Carl Vilhelm, 1834-1886, kronolänsman. G 1879 m Amanda Sofia Maria Gistrand, 1843-1928. Barnlösa. 8. Amalia Maria, 1835-1911. G 1870 m Per Gustaf Beurling, 1832-1882 (genom drunkning), sjökapten. 9. Aurora Vilhelmina, 1837-1904 (din morfars mor). 10. Erik Verner, 1838-1918, borgmästare i Halmstad. G 1870 m Hilda Cecilia Christina Linnéa Boije af Gennäs (adliga ätten nr 16), 1846-1919. Makarna var barnlösa. 11. Hilda Gustava, 1839-1932. G 1877 m Frans Ferdinand Lundeberg, 1838-1902, borgmästare i Laholm. 12. Axel Otto, 1840-1859 (på resa från Ostindien då fartyget förliste), anställd i handelsflottan. 13. Jonas Adolf, 1841-1935, hamnkapten. G 1881 m Vilhelmina Maria Petrea Teresia König, 1862-1935. 14. Emma Fredrika, 1842-1908. G 1875 m Emil Ferdinand Grenander, 1838-1924, justitierådman och vice häradshövding. 15. Ida Teresia, 1843-1879, ogift. 16. Sofia Lovisa Ulrika, 1845-1845. Som du ser så hade Mina 15 och inte 14 syskon som jag nämnde tidigare. Hoppas uppgifterna blir till glädje för dig! Hälsningar kusin Bengt

34
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2010-11-14, 14:10 »
Hej Birgitta!
 
Visst kan jag hjälpa dig med att namnge Minas syskon men jag föreslår att vi flyttar diskussionen till ätten Tornérhielm i stället för annars kommer anbytarvärden att göra det. Gå därför in på Tornérhielm så lägger jag in mitt svar där, men det kan ta en liten tid för mig eftersom hon hade 14 syskon.
 
Hälsningar
kusin Bengt

35
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2010-11-14, 13:16 »
Hej Birgitta!
 
Visst kan jag hjälpa dig med att namnge Minas syskon men jag föreslår att vi flyttar diskussionen till ätten Tornérhielm i stället för annars kommer anbytarvärden att göra det. Gå därför in på Tornérhielm så lägger jag in mitt svar där, men det kan ta en liten tid för mig eftersom hon hade 14 syskon.
 
Hälsningar
kusin Bengt

36
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2010-11-13, 22:50 »
Hej Birgitta!
 
Jonas Abraham Tornérhielm och Sofia Maria Bagge af Söderby hade förutom Aurora Vilhelmina 14 ytterligare barn som finns uppräknade i Gustaf Elgenstiernas Svenska Adelns Ättartavlor del VIII sid 328.  
Sofia Maria Bagge af Söderby var dotter till majoren Gustaf Vilhelm Bagge af Söderby och hans 1:a fru Gustava Carolina Militz.  
Gustaf Vilhelm Bagge af Söderby var son till majoren Jean Georg Bagge af Söderby och hans 2:a fru Maria Sofia Juliana Friedenreich och bror till min morfars farmors mormor Sophia Albertina Bagge af Söderby gift Hammarstrand.
 
Enligt ingressen under adliga ätten Bagge af Söderby nr 147 i Sveriges Adelskalender 2007 meddelas följande beträffande Söderby: ....Tilläggas kan att trots att ätten kom att kallas Bagge af Söderby, ärvdes inte Söderby av Sven Pedersson (ättens stamfar, min kommentar) och dennes ättlingar utan av Peder Halstensson Bagges hustrus (från vilken godset ursprungligen kom) dotterdotter från hennes första gifte....
 
Beträffande ryktet att Baggensfjärden skulle ha namngivits efter denna släkt bifogar jag ett saxat urklipp från Wikipedia:
Baggensfjärden är en fjärd i Stockholms inre skärgård mellan Boo, Ingarö och Saltsjöbaden. Namnet är något dunkelt men kan ha något att göra med ordet bagge.[2] Det har från början troligen inget att göra med 1500-talets sjöhjälte Jakob Bagge, fastän denne ägde och skrev sig till gården Boo vid Baggensstäket.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

37
Judiska släkter A-Ö / Renatus / Renát
« skrivet: 2010-10-09, 15:30 »
Hej Christer!
 
Ett varmt tack för uppgifterna för att kolla upp Renat. Denna gång har jag lyckats komma in på Kuoksus hemsida och även kollat hans antavla. Tyvärr var där ingen ny information utöver den jag redan hade, men tack i alla fall!  
 
Mvh  
Bengt

38
05) Datum / Trinitatis
« skrivet: 2010-08-10, 23:44 »
Hej Rolf!
 
Tack för hjälpen! Jag får söka vidare för jag har hört att det någonstans skall gå att finna det jag söker.
 
Bengt

39
05) Datum / Trinitatis
« skrivet: 2010-08-10, 18:50 »
Tack Samppa och Rolf för uppgifterna!
 
Rolf, jag måste vara dum men när jag går in på Wikipedia och söker på Kyrkoåret i Svenska Kyrkan så får jag upp kyrkoåret men det är ju hur det ser ut nu. Hur fortsätter jag på Wikipedia för att komma till de gamla latinska benämningarna på kyrkoårets söndagar och när de infaller? Jag försökte på visa historik men sedan kom jag inte längre! Jag brukar inte anse mig vara dummare än någon annan men här går jag alltså bet!
 
Mvh
Bengt

40
05) Datum / Trinitatis
« skrivet: 2010-08-09, 23:32 »
Tack Stefan för svaret och Rolf jag hade tyvärr ingen tur för jag fick inte fram någonting på Wikipedia angående de olika latinska benämningarna så jag får väl försöka se om jag kan hitta något annat sätt att få reda på det.
 
Hälsningar
Bengt Örtenholm

41
05) Datum / Trinitatis
« skrivet: 2010-08-09, 11:59 »
Tack Stefan!
 
Nu skall jag inte fråga mer om när de latinska namnen på söndagarna infaller. Det stod att man kunde ladda ner Nordiska Kalendrar från Rötter men jag har då inte lyckats och vad som finns där är ju bara när böndagarna inföll. Jag skulle vilja ha någon förteckning så att jag själv kan gå in och kolla. Vet du var man kan få tag i en sådan?
 
Hälsningar
Bengt

42
05) Datum / Trinitatis
« skrivet: 2010-08-08, 23:15 »
Hej Stefan!
 
Ett varmt tack för svaret! Vet du också när 1:a söndagen i Trinitas inföll år 1699?
 
Mvh
 
Bengt

43
05) Datum / Trinitatis
« skrivet: 2010-08-08, 22:43 »
Kan någon hjälpa mig med att tala om när 13:e söndagen i Trefaldighet inföll år 1682 i Sverige?
 
Mvh
Bengt Örtenholm

44
Lagergren / Lagergren
« skrivet: 2010-08-08, 19:18 »
Hej igen Annette!
 
Jag glömde i hastigheten att nämna att samtliga uppgifter beträffande Axel Verner Lagergren och hans hustru är hämtade från Gustaf Elgenstiernas Svenska Adelns Ättartavlor under ätten Wasastjerna.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

45
Lagergren / Lagergren
« skrivet: 2010-08-08, 19:15 »
Hej Annette!
 
Johan Gustaf Christopher Lagergren, litteratör, dog ogift i Hedvig Eleonora församling i Stockholm 1886-05-12 (källa: SCB:s utdrag ur dödboken för Hedvig Eleonora församling 1886)
 
Beträffande Christopher Gabriel Lagergren har jag inga uppgifter alls. Det enda jag vet är att 1881 fanns 8 barn till paret Carl Gustaf och Eva Sophia Lagergren i livet enligt Einar Hammarstrands bok Släkten Hammarstrand från Loftahammar sid 49. Enligt mina noteringar hade makarna Lagergren bara 8 barn varför Christopher Gabriel måste ha levt då. För att bekräfta detta får vi vänta tills Sveriges Befolkning 1880 utkommer nu i augusti i samband med släktforskardagarna i Örebro.
 
Carl Fromhold Lagergren, kassör, dog ogift 1907-08-27 i Oscar församling, Stockholm (källa: SCB:s utdrag ur dödboken för Oscar församling 1907).
 
Axel Verner Lagergren, ingenjör, dog 1907-12-10 i Peräseinäjoki sn i Finland. Han gifte sig 1884-08-26 i Seinäjoki kyrka, Finland med Matilda Charlotta Ottilia Wasastjerna (adliga ätten nr 2196), född 1851-04-09 på Östermyra bruk, Ilmola socken, Finland, död ?, dotter till lantbruksrådet Gustaf August Wasastjerna och Hedvig Matilda Donner. Makarna hade enligt mina noteringar från obestyrkt källa från 1960-talet två söner: 1. Carl, född 1888, död 1907 och 2. Per Henrik Gabriel, född 1889, järnvägstjänsteman och troligen bosatt i Finland.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

46
Windrufva / Wijndruf / Windrufva / Wijndruf
« skrivet: 2010-08-05, 18:10 »
Hej igen Anders!
 
Glömde nämna att dessa uppgifter i stort är hämtade från Borås Stads Historia.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

47
Windrufva / Wijndruf / Windrufva / Wijndruf
« skrivet: 2010-08-05, 18:06 »
Hej Anders!
 
Det enda jag vet om Barbro Christina Windrufva är att hon var gift med mönsterskrivaren Nils Lundgren och att hon var dotter till militieauditör Johan Wijndruf,född ca 1655, död 1688. Gift 1675 med Elisabet Nilsdotter, död 1687. Johan Wijndruf var son till borgmästaren i Borås Johan Svensson Wijndruf, död 1675. Gift 1651 med Barbro Hardersdotter/Hårdensdotter, död 1666. Johan Svensson Wijndruf var son till förlagsgivaren, gårdfarihandlaren och slutligen borgmästaren i Borås Sven Persson, född 1598 i Sjöbo, Torpa sn (Skaraborgs län), död 1659-03-01 i Borås sfs gift med Ingrid/Ingierd Månsdotter, död 1676-03-09 i Borås sfs.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

48
Friedenreich / Friedenreich
« skrivet: 2010-07-27, 12:54 »
Hej Mats!
 
Jag är mycket intresserad av att få ta del av de efterkommande du har till Vilhelmina. Jag har (dock ofullständigt) en del av hennes efterkommande inom släkterna Lidholm, Lidbeck, Kjellberg och Tengberg.
Det vore kanske bäst om du kunde skicka uppgifterna direkt till min emailadress oertenholm@comhem.se eller till min postadress (om det känns bättre för dig) Gillerbacken 22, 5 tr., 124 64 Bandhagen.
I gengäld för din generositet att låta mig ta del av Vilhelminas ättlingar står jag gärna till tjänst om jag har uppgifter som kan vara till hjälp för dig eller om du har andra funderingar!
 
Mvh
Bengt Örtenholm

49
Friedenreich / Friedenreich
« skrivet: 2010-07-26, 22:24 »
Hej Mats!
 
Tyvärr vet jag ej var Vilhelmina var född och samma är det med min förmoder Maria Sofia Juliana men då Melchior vid tiden för deras födelse var lagman på Gotland får man väl anta att de var födda där. Jag har gått igenom födelseböckerna för både år 1723 och 1728 för Visby stadsförsamling utan att finna någon av dem. Möjligheten finns ju att de var bosatta på annan ort på Gotland eller rent av att hustrun var bosatt på fastlandet.  
Vid genomgång av en del födelsenotiser för 1723 i Saxtorp sn i Malmöhuslän där dottern Ebba Johanna föddes 1730 har lagman Friedenreich varit fadder vid dop men varken Vilhelmina eller Maria Sofia Juliana är födda där enligt födelseboken.
Du nämner att detta med Vilhelmina Friedenreich är ett sidospår för dig vilket jag tar som att du ej är ättling av henne eller?
 
Mvh
Bengt Örtenholm

50
Friedenreich / Friedenreich
« skrivet: 2010-07-26, 13:55 »
Hej Mats!
 
Här kommer ett kort svar (för utförligare information kan du titta i Gustaf Elgenstiernas Svenska Adelns Ättartavlor del 2 sid 838-839):
 
Melchior Friedenreich hade mycket riktigt 15 barn varav två st dog som barn och två i 20-års åldern. Resten av barnen gifte sig alla. Jag antar att du är ättling till hans dotter Vilhelmina, född 1728-06-25, död 1791-02-09 i Gökhem sn, Skaraborgs län och gift 1755-06-27 med kyrkoherden Anders Lidholm, född 1720-08-16 i Gökhem sn, död 1790-05-17 i Gökhem sn.  
Melchior blev lagman på Gotland 1721-04-15 och i Göteborgs och Bohus län 1730-11-06. Han fick landshövdings avsked 1743-12-20 men verkade ej som landshövding.
Hans och sonens vapen finns att beskåda i Tuns kyrka i Skaraborgs län.
Själv är jag ättling till Melchiors dotter Maria Sofia Juliana, född 1723-11-18, död 1797-05-19 i Ulricehamn och gift 1748-05-17 med sin systers svåger, majoren Jean Georg Bagge av Söderby, adliga ätten nr 147, i hans 2:a gifte, född 1697-12-01 i Mellby sn, Skaraborgs län, död 1781-08-20 i Ulricehamn.  
 
Mvh
Bengt Örtenholm

51
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2010-07-12, 14:42 »
Hej Gunilla!
 
Jag kan glädja dig med att Jacobina Johanna Bagge tillhörde adliga ätten Bagge af Söderby nr 147. Hon var dotter till majoren Jean Georg Bagge af Söderby och hans första fru Catharina Ratterej, köpmansdotter från Uddevalla (detta är tyvärr allt som jag känner till om henne). Beträffande Jean Georg Bagge af Söderbys anor se Elgenstiernas Svenska Adelns Ättartavlor del 1 sid 200.
Jag härstammar själv från Jean Georg genom hans dotter i andra giftet med Maria Sofia Juliana Friedenreich, adliga ätten nr 1597 Sophia Albertina (1754-1821) gift med tullinspektoren och rådmannen i Ulricehamn Johan Lorentz Hammarstrand.
Jag skulle vara mycket intresserad av att få veta hur du härstammar från Jacobina Johanna eftersom mycket litet är känt av mig om Jean Georgs ättlingar i första giftet.
Om du inte vill redogöra för härstamningen via detta forum så skriv gärna till min emailadress: oertenholm@comhem.se
 
Mvh
Bengt Örtenholm

52
Wennerqvist / Wennerqvist
« skrivet: 2010-06-09, 22:15 »
Hej Kim och Monica!
 
Per Richard Wennerquist, född 1851-09-26, död 1906-11-25 var son till lantbrukaren Fredric Oscar Wennerquist, född 1826-06-17, som i sin tur var son till kaptenen Daniel Richard Wennerquist, född 1784-10-17, död 1840-04-28 och Anna Gertrud Carolina Wilhelmina von M?hlens. Daniel Richard Wennerquist var son till grosshandlaren och direktören för Ostindiska kompaniet Johan Peter Wennerquist, född ca 1731, död 1804-01-28 och Ulrika Gustafva Geist, född ca 1746, död 1793. Johan Peter Wennerguist var son till handelsmannen i Karlstad Elof Wennerquist, död 1733 och Helena Elisabeth Tingberg, född 1710, död 1769 (g 2:o 1734 m handelsmannen och riksdagsmannen Peter Jacobsson och i detta gifte mor till min morfars farfars mormor). Tyvärr har jag fn inga mer exakta uppgifter om dessa personer men jag håller på med en ganska omfattande utredning över ovannämnda Helena Elisabeth Tingbergs far rådmannen i Karlstad Johan Tingbergs ättlingar och jag har ännu ej kommit till Helena Elisabeths efterkommande.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

53
Hagelin / Hagelin
« skrivet: 2010-05-03, 14:17 »
Hej igen Ann-Marie!
 
Du kanske missade det jag skrivit inom parentes efter sfs. Det betyder stadsförsamling.  
Maria Elisabeth hade enligt Sveriges Befolkning 1900 följande syskon: Johan Oskar, född 1889 i Skara sfs, Arvid Verner, född 1894 i Skara sfs och Knut Teodor, född 1898 i Skara sfs- Fler barn födda efter 1900 kan förekomma men är kanske inte så troligt med tanke på moderns ålder. Modern Augusta Johansdotter hade före äktenskapet sonen Karl Fritiof, född 1884-11-18 i Händene sn (Skaraborgs län) som kallade sig Hagelin också. Huruvida Johan Hagelin även är far till denne framgår ej av SCB:s utdrag ur födelseboken för Händene sn för år 1884. Någon fader anges således ej. Pigan Augusta Johansdotter (här heter hon även Bergström) anges vara piga i Ekeby i Skärf sn (Skaraborgs län) men födelse- och dopattest är skickad från Hädene s}n till Ving sn (vilket förmodligen avser Norra Ving sn i Skaraborgs län).
För att få reda på Johan Hagelins och hans hustru Augusta Johansdotters (Bergström) föräldrar och bakåt måste du antingen kolla i utdraget för församlingsboken 1900 under Johannelund för att finna fullständigt födelsedatum eller gå igenom utdraget ur födelseböckerna för 1867 i Skara sfs och för 1857 i Händene sn och sedan fortsätta på detta vis med växelvis födelseböckerna och husförhörslängderna för nämnda socknar. Du kanske kan förstå att jag inte har möjlighet att göra det åt dig eftersom det är väldigt tidskrävande. Antingen kan du besöka landsarkivet i Göteborg eller teckna abonnemang hos antingen SVAR, Genline eller Arkiv Digital.
 
Mvh
Bengt Örtenholm}

54
Hagelin / Hagelin
« skrivet: 2010-05-03, 12:17 »
Hej Ann-Marie!
 
Enligt SCB:s utdrag ur födelelseboken för Skara sfs (stadsförsamling) 1891 var hon dotter till arbetaren Johan Hagelin, född 1867 i Skara sfs och Augusta Johansdotter, född 1857 i Händene sn (Skaraborgs län). Familjen var enligt CD-skivan Sveriges Befolkning 1900 boende under Johannedal i Skara sfs.
 
Min mormor var född Hagelin och tillhörde östgötasläkten Hagelin från Svanshals. Huruvida din Maria Elisabet tillhörde samma Hagelin-släkt kan jag fn ej kolla upp för jag befinner mig i Ukraina fn. Jag har släktboken Östgötasläkten Hagelin från Svanshals utgiven av min mormors bror Gösta Hagelin hemma och skall checka upp det när jag kommer hem senare i maj.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

55
Borre / Borre
« skrivet: 2010-03-30, 16:10 »
Hej Evelyn!
 
Tack för ditt mail! Min Petter Borre var född i Vingåker sn (Södermanlands län) 1714 och gifte sig 1752 i Kil sn i Örebro län ej i Värmland.
Eftersom jag är släkt med hans hustru Fredrica Charlotta Holmborg (syster till min förmoder Hedvig Helena Holmborg gift Schröder) har jag inte forskat i hans förfäder och syskon utan nöjer mig med hans efterkomlingar men tack i alla fall för din information.
 
Hälsningar
Bengt

56
Gross / Gross
« skrivet: 2010-03-29, 23:12 »
Hej Grossforskare!
 
Finns det någon som känner till Hans Christoffer Gross, hovslagare i Stockholm, död 1700-06-? och hans hustru Brita Larsdotter Jung, död i pesten 1710-12-?. Jag härstammar från deras näst yngste son konstapeln senare muraren i Vaxholm Lars Gross, född 1693-06-? i Jakob och Johannes församl., Stockholm och döpt där 1693-06-15, död i Vaxholm 1750/1751 (finns ej med i Vaxholms dödbok för dessa år).
Är intresserad om någon känner till föräldrar till dessa ovannämnda makar.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

57
Sporon / Sporrong / Sporon / Sporrong
« skrivet: 2010-03-29, 22:21 »
Hej Sporrongsforskare!
 
Finns det någon som kan hjälpa mig med uppgifter om i första hand barnen till vagnsmakare Martin (Mårten) Sporrong i Stockholm gift med Anna Regina Lindman, död i Stockholm 1811-09-19 och dotter till vagnmakare Olof Lindman och Maria Gylling (dotter till vagnmakare Georg Gylling och Brita Gross, död 1740-04-09 och syster till konstapeln och muraren Lars Gross, född 1693, död 1750/1751. Denne Lars Gross var min mf mm fm fm f). Tyvärr har jag ej tillgång till Sporrongs-kompendiet.
 
Med vänlig hälsning
Bengt Örtenholm

58
Hedvig Eleonora / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-02-28
« skrivet: 2010-01-24, 22:00 »
Hej Sune, Chris och Helene!
 
Jag läste era inlägg från 2008-10-13 och framåt men orkade ej fortsätta att läsa fram till dags dato, men om ni har några olösta frågor och problem angående Rosalie Maria Windrufva och hennes man Albert Heinrich Nicolaus Glosemeyer så kan ni vända er till mig via min emailadress oertenholm@tele2.se eller under denna rubrik. Dessa makar var min morfars morföräldrar.
Omnämnas kan att Albert Glosemeyers mors flicknamn var Satow och ej Salon.
Jag skickar kopia av detta meddelande även till era emailadresser eftersom jag ej vet hur ofta ni är inne och tittar här.  
 
Mvh
Bengt Örtenholm

59
Tingberg / Tingberg
« skrivet: 2010-01-24, 21:25 »
Hej alla Tingbergättlingar!
Jag håller på med en ganska omfattande utredning av rådmannen i Karlstad Johan Tingbergs efterkomlingar och önskar få kontakt med så många ättlingar som möjligt för att kartlägga de flesta av dem (att få tag i alla är naturligtvis omöjligt). Alla bidrag mottages med tacksamhet antingen under detta forum eller direkt till min emailadress oertenholm@tele2.se
Mvh
Bengt Örtenholm

60
Hej!  
 
Här kommer ytterligare kompletteringar av anorna 978 och 979 i Jonas Bergströms antavla:
 
mm mf mf fm f
978 Johan Wendel Pfeiffer, död 1762 13/6 i Stockholm (Bou.reg. i Stockholms Stadsarkiv [SSA]). Källarmästare. Gift med
 
mm mf mf fm m
979 Kristina Arosia, död 1754 5/2 i Stockholm (Bou.reg. i SSA).
 
*** Generation X ***
 
mm mf mf fm mf
1958 Olof Arosius, död 1727 21/5 i Stockholm (Bou.reg. i SSA). Sekreterare. Gift 1695 7/5 i Jakobs församling, Stockholm
med
 
mm mf mf fm mm
1959 Margareta Carlsdotter Bergstedt, född ca 1677, död 1740 18/7 i Stockholm (Bou.reg. i SSA). Hon var syster till borgmästaren i Sigtuna, riksdagsmannen Mårten Bergstedt, född 1673 14/10 i Jakobs församling, Stockholm, död 1738 15/6 i Sigtuna och till Helena Carlsdotter Bergstedt, född ca 1679, död 1715/1716 gravsatt i morfadern järnkramhandlare Erik Eriksson Lunds grav 1716 6/2 i Stockholm gift med brukspatron Johan Holmberg på Klockhammars bruk i Kil sn (Örebro län), död 1717 och gravsatt i samma grav som hustrun 1717 15/4. Uppgifterna beträffande grav- öppningarna och gravsättningarna hämtade ur Nikolai församlings i Stockholm dödboksregister 1681-1725 i räkenskaperna för gravöppning.
 
*** Generation XI ***
 
mm mf mf fm mm f
3918 Carl Mårtensson, född 1622, död 1694 13/3 i Stockholm och begraven 1694 22/4 i Jakobs kyrka i Stockholm. Bryggare i Stockholm, bisittare i bryggarämbetet och kyrkvärd i S:t Jakobs församling i Stockholm (uppgifterna om honom och hans hustru hämtade dels från bou.reg. i SSA, dels från Samuel E.Brings och Sten Simonssons bok Grönwalls Bryggeri, N?rnbergs Bryggeri och Wienerbryggeriet sid 187ff samt slutligen från Gösta Thimons Stockholms Nations Studenter i Uppsala del 1 1649-1800 sid 177och 178). Gift 1:o med Margareta Eriksdotter (bou.reg. i SSA),
död före 1654 eftersom hon i faderns hökare Erik Erikssons bou omnämnes som avliden och i livet gift med bryggaren Carl Mårtensson. Hennes moder Kerstin Håkansdotter avled 1689 i september i Stockholm. Gift 2:o 1663 med följande ana
 
mm mf mf fm mm m
3919 Margareta Eriksdotter, född 1648, död 1714 25/12 i Stockholm och begraven i Jakobs kyrka 1715 9/1. Observera att hon har samma namn som sin makes första hustru. Hennes far nedan har också samma namn dock utan Lund som hennes makes första svärfar.
 
*** Generation XII ***
 
mm mf mf fm mm mf
7838 Erik Eriksson Lund, död 1691 i mars i Stockholm (bou.reg. i SSA samt Gösta Thimons Stockholms Nations Studenter i Uppsala del 1 1649-1800 sid 178), järnkramhandlare. Gift med
 
mm mf mf fm mm mm
7839 Katarina Hansdotter, död 1678 i Stockholm
 
Mvh
Bengt Örtenholm

61
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Gerdsdorff
« skrivet: 2009-08-05, 22:29 »
Hej Hanna!
 
Jag håller på med en rätt omfattande släktutredning över rådmannen i Karlstad Johan Tingbergs ättlingar. I den förekommer en ättling Henny Kristina Nygren, född på Alnön och gift med Johan Erik Edvin Gerdsdorff, även han född på Alnön. Jag undrar om du har möjlighet att hjälpa mig med namnen och födelsedata på deras barn. Är ovannämnde Johan Erik Edvin Gerdsdorff din farfar?
Vore som sagt väldigt tacksam om du eller någon annan kunde hjälpa mig med uppgifterna. Som bekant är det ibland svårt att knyta samman personer födda efter 1920 med generationen tidigare.
Tack på förhand för eventuell hjälp!
 
Mvh
Bengt Örtenholm

62
Rundqvist / Runqvist
« skrivet: 2009-07-04, 12:02 »
Hej Karin!
 
Tack för ditt inlägg. Tyvärr har jag ännu ej hittat fadern till min farfars farfars far Olof Andersson Runqvist. Han anges ju vara född i Carlsk men det fordrar en blad för blad- genomgång av både Karlskoga och Karlskrona husförhörslängder och kanske även Ronnebys. Det är väl något som jag får ta mig an så småningom. Tack i alla fall för ditt intresse!
 
Mvh  
Bengt Örtenholm

63
Medeilleu / Medeilleu
« skrivet: 2009-06-17, 09:00 »
Hej Thomas!
 
Ytterligare en liten komplettering till ditt inlägg 2006-05-06:
Helena Margareta Medailleu född 1789-09-30 i Segerstad sn (S) (gift med hemmansägare Anders Lund) dog i Karlstad lfs 1848-12-01(ej 11) och begravdes 1848-12-10. Källa: Karlstad lfs C:1 (1839-1860) GID-nr 497.24.35100.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

64
Medeilleu / Medeilleu
« skrivet: 2009-06-12, 22:00 »
Hej igen Thomas!
 
En liten komplettering till ditt inlägg 2006-05-06: Enligt Segerstad sns födelsebok C:1 (1746-1793) sid 209 föddes Helena Margareta 1789(ej 1790)-09-30 och döptes den 1 oktober samma år.
 
Mvh  
Bengt Örtenholm

65
Medeilleu / Medeilleu
« skrivet: 2009-06-12, 19:08 »
Hej Thomas!
 
Dansmästare Jacob Medailleu med familj inflyttade till Gräsås i Alster sn (Värmlands län) utan attest någon gång mellan åren 1795 och 1800 (det finns ingen anteckning i husförhörslängden AI:14 sid 77 om någon nattvardsgång för någon i familjen). I nästa husförhörslängd finns en suddig notering i dödkolumnen som inte alls går att läsa. Familjen är struken och änkan och barnen utflyttade 1806 till Sanna i Karlstad landsförsamling. Bouppteckning förrättades efter Jacob Medailleu den 24 februari 1802 varför han troligen dog i slutet på 1801 eller början av 1802 dock ej i Alster ej heller i Segerstad eller Karlstad. Enligt husförhörslängerna för Alster AI:14 och 15 anges han vara född 1751.
Jag upprepar min förfrågan från 2008-11-19 om samarbete beträffande ättlingarna till Elias Nordenberg.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

66
Hagelin / Hagelin
« skrivet: 2009-05-10, 16:03 »
Hej Dag!
 
Nej, tyvärr finns inte heller någon Johan med i släktutredningen som skulle ha passat som far till din Anders Johansson Hagelin.
Min mormors farfars farfars far Olof Henrichsson (Hindrichsson) Hagelin erhöll när han antogs som knekt (alltså 1744) namnet Hagelijn. Namnet stavades så fram till 1759 varefter han sedan endast kallades Olof Hagelin. I mantalslängderna kallas han under 1740-talet Olof Hagelind. År 1751 förändrades namnet till Hagelin. Ovannämnda uppgifter tagna ur min mormors brors Gösta Hagelin bok Östgötasläkten Hagelin från Svanshals. Följande citat är också hämtat ur samma bok:
Vad namnets ursprung beträffar, har det varit omöjligt att komma till klarhet. Redan i början av 1700-talet förekommer namnet Hagelin på flera håll i södra Sverige. Vid Lunds universitet vistades år 1705 en student av Smålands nation vid namn Bengt (Benedictus Olai) Hagelin, f. i Ebbeboda 1681; han gick sedermera i fält och befordrades till löjtnant. Död ogift 1728. En överstelöjtnant Samuel Hagelin vid amiralitetet omkom den 16 nov. 1717, då skeppet Riga sprang i luften på Karlskrona redd. I Halmstad fanns på 1720-talet en hattmakare Jonas Hagelin och en skomakare Erik Olufsson Hagelin. Namnet H. förefaller dock att ha varit mycket sällsynt under hela 1700-talet och fram emot 1850-talet, då det plötsligt blev mera vanligt genom att många familjer (det gäller närmast Östergötland) antog namnet utan att vara släkt med dem som redan bar det.
Enligt en gammal släkttradition skulle namnet Hagelin ursprungligen vara franskt och ha burits av till Sverige flyende hugenotter. Något bevis för denna tradition har jag (=författaren Gösta Hagelin) inte lyckats finna. Ett faktum är däremot, att soldaten Olof Hagelins tre närmaste företrädare i soldattorpet nr 70 i Svanshals alla burit samma släktnamn. Möjligen var de verkligen släktingar till varandra. Det var emellertid vanligt under 1700-talet, att soldatens efternamn ärvdes av hans efterträdare i tjänsten men däremot icke av hans barn. Den förste kände indelte soldaten i Glänås hette enligt mantalslängden 1699 Anders Hagelin (enligt regementsrullan 1702 Hagelind), död i lägret vid Thorn 1703. Han efterträddes av Jöns Persson Hagelind, som längre fram omväxlande kallas Hagelin och Haglin. Efter honom kom Jöns Larsson Hagelind (efter 1714 i regel kallad Hagelin, någon gång Hagelijn).  
Det är inte osannolikt, att soldatnamnet från början varit Hagelind - kanske efter någon vid torpet stående lind (många soldatnamn i kringliggande socknar anspelade på naturförhållanden: Hagfeldt, Björkegren, Häggren, Löfgren, Liljegren, Pihlqvist etc.) - men att svårigheten att uttala nd ledde till den förkortade namnformen Hagelin (på samma sätt som -ryd i trakterna omkring Tåkern alltid förkortades till -ry) För att betona namnet rätt stavades det då ibland med ij.
 
Ja, detta var några teorier och information som min mormors bror ger i sin bok, men det visar i alla fall att släkten Hagelin från Svanshals har burit namnet sedan mitten av 1700-talet.
 
Hoppas att detta var av något intresse och hoppas jag att du har framgång i ditt sökande efter Anders Johansson Hagelins härkomst.
 
Mvh
Bengt

67
Molinder / Molinder
« skrivet: 2009-05-05, 23:59 »
Hej Stellan!
 
Jag har tittat efter i Genline och fann din Karl Johan Molinder född 1850-10-03 i SCB:s utdrag ur 1920 års Död- och Begravingsbok för Norrköpings Hedvig. Han avled där 1920-11-18 och nämnes snickeriarbetare och boende Munkgatan 19. Dödsorsaken anges vara astma bronchitis. Efterlevande maka uppges vara född 1852.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

68
Hagelin / Hagelin
« skrivet: 2009-05-05, 23:00 »
Hej Dag!
 
Jag lovade att återkomma beträffande Anders Johansson Hagelin. Jag kom hem en månad tidigare än beräknat från Ukraina och har idag tittat i den bok jag har Östgötasläkten Hagelin från Svanshals och Anders återfinnes tyvärr ej där. Jag lovade att återkomma även om svaret var negativt.
Hoppas du hittar honom i ditt sökande.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

69
Molinder / Molinder
« skrivet: 2009-04-24, 12:23 »
Hej Stellan!
 
Carl Wilhelm Molinder (i Sveriges Dödbok 1947-2006 kallad Molander, vilket troligen är felskrivet!) född 1882-06-01 i Norrköpings Sankt Olai dog 1961-11-10 i Katarina församling, Stockholm.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

70
Hagelin / Hagelin
« skrivet: 2009-04-21, 20:54 »
Hej Dag!
 
Möjligen kan han tillhöra Östgötasläkten Hagelin från Svanshals. Jag har i min ägo den släktutredning i lösbladssystem som utgavs av min mormors bror Gösta Hagelin. Tyvärr kan jag inte kolla upp det nu då jag fn vistas i Ukraina och inte återkommer till Sverigen förrän i början av juni. Jag återkommer med svar vare sig det är positivt eller negativt
 
Hälsningar  
Bengt Örtenholm

71
Cronberg / Kronberg / Cronberg / Kronberg
« skrivet: 2008-11-20, 14:30 »
Finns det någon på Anbytarforum som känner till något om följande fyra söner till källarmästaren och rådmannen i Lindesberg Henrik Cronberg, född 1783-10-03 i Fors, Brattfors sn (Värmlands län) och död 1844-12-04 i Lindesberg, och hans hustru Anna Catharina (Cajsa) Wennberg, född 1787-03-11 i Karlstad sfs och död 1844-10-23 i Lindesberg (makarna gifte sig 1817-03-14 i Karlstad sfs):
 
1. Johan Selim Wilhelm Cronberg, född 1819-01-18 i Lindesberg. Enligt Lindesberg utflyttningslängd BI:4 (1832-1840) utflyttade han 1836-10-16 till Kristinehamn. Inflyttningslängden för Kristinehamn HII:2 (1833-1838) har genomgåtts blad för blad utan att han återfunnits inflyttad där.
 
2. Anders Fredrik Leonard Cronberg, född 1824-10-04 i Arboga. Enligt Lindesbergs hfl AI:D9 sid 86 utflyttade han 1838 till Karlstad. Han finns inte antecknad i utflyttningslängden för Lindesberg och ej i inflyttningslängden i Karlstad. Karlstads stadsförsamlings husförhörslängder för 1836-1840 samt landsförsamlingens husförhörslängder för samma tid har genomgåtts sida för sida utan att han har återfunnits.
 
3. Bernhard Ulric Ferdinand Cronberg, född 1826-09-27 i Arboga. Enligt Lindesbergs hfl AI:D11 (1841-1850) utflyttade han till Stockholm 1846.
 
4. Christian Emil Alfred Cronberg, född 1830-02-12 i Lindesberg. Enl. Lindesbergs hfl AI.D11 (1841-1850) utflyttade han till Stockholm 1848-03(05)-10.
 
De andra två sönerna Carl Henrik August Cronberg, född 1820-12-23 i Guldsmedshytte, Lindesberg och död 1906-12-14 i Norra Ämterud, Eda sn (Värmlands län), och Elis Alexis Eugenius Cronberg, född 1831-05-28 i Lindesberg och död 1885-01-25 i Hogane Brobacken, Krokstad sn (Göteborgs och Bohus län), samt enda systern Anna Brita Hedvig Ulrica Cronberg (fosterdotter hos sin moster och hennes man och kallade sig senare Trapp efter fosterfadern), född 1817-08-30 i Guldsmedshytte, Lindesberg och död 1886-06-02 i Oskarshamn. Hon gifte sig 1863-06-28 i Örebro med handlaren och sakföraren Adolf Fredrik Johansson (han gifte om sig 1887-10-20 i Oskarshamn med första hustruns brorsdotter Albertina Cronberg, född 1858-10-19 i Hässlebräcka, Krokstad sn [Göteborgs och Bohus län] och död efter 1900), född 1840-06-28 i Kristberg sn (Östergötlands län) och död efter 1900.
 
Anledningen till min förfrågan om bröderna Cronberg är att jag håller på med en släktutredning rörande rådmannen i Karlstad Johan Tingbergs ättlingar. Ovannämnda Anna Catharina (Cajsa) Wennbergs mormor Hedvig Ekman född Tingberg var dotter till nyssnämnde Johan Tingberg.
 
Hoppas att någon kan hjälpa mig med uppgifter rörande ovanstående Cronbergare.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

72
Wennersten / Äldre inlägg (arkiv) till 05 november, 2010
« skrivet: 2008-11-20, 13:46 »
Hej Åsa!
 
Tack för ditt svar! Mikael Wennersten har redan varit i kontakt med mig via min email och vi får försöka arbeta vidare på Johan Wennerstens, född 1766, härstamning. Chansen finns om dock rätt liten att han kan vara son till någon av Johan Wennerstens, född 1740, bröder Gustaf född 1743 eller Didrik född 1745, men som jag skrev till Mikael så var det litet ovanligt att männen på den här tiden skaffade sig familj redan när de var 21 eller 23 år men chansen finns förstås. Vi får se hur det utvecklar sig. Jag skall göra ett närmare besök på Stadsarkivet när jag kommer hem nästa vecka för jag är fn i Ukraina.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

73
Wennersten / Äldre inlägg (arkiv) till 05 november, 2010
« skrivet: 2008-11-19, 15:51 »
Finns det någon på Anbytarforum som känner till något om efterkomlingarna till kronobefallningsmannen Thorbjörn Wennersten (jag har tagit del av Karin Peterssons inlägg 2001-05-14)?
Sonen brukspatronen Johan 1740-1799 hade två söner Jonas och Adolph som båda utflyttar från Karlstad Jonas till Ransberg, varest han ej inflyttat och ej heller till Ramsberg, och Adolph till Stockholm.
Thorbjörns söner Gustaf och Didrik är i hfl för Grava AI:2 (1756-1759)strukna och i nästa hfl finns de ej med. Didrik återfinnes i hfl för Karlstad sfs AI:6 (1760-1764) men är struken utan uppgift om vart han flyttat. Han tog nattvarden sista gången 1762-11-16. Utflyttningslängd för nämnda år saknas och han återfinnes ej i dödboken.
Ovannämnde brukspatron Johan Wennersten hade före sitt äktenskap med Maria Engelborg Engholm med pigan Stina Persdotter en utomäktenskaplig son Peter, född 1770-02-11 i Karlstad. Han och modern återfinnes ej i berörd husförhörslängd.
Jag håller på med en släktutredning rörande rådmannen i Karlstad Johan Tingbergs ättlingar och är därför intresserad för uppgifter rörande de ovannämnda Wennerstenarna.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

74
Wennerholm / Wennerholm
« skrivet: 2008-11-19, 15:24 »
Är det någon som känner till något om ättlingarna till uppsyningsmannen i Västerås Nils Wennerholms efterkomlingar? Han döptes i Falkenberg 1735-09-03 och var gift med Catharina (Cajsa) Wennersten, född 1742-01-13 i Karlstad och död i Västerås 1791-04-17. Nils Wennerholm utflyttade 1808 till Stockholm och samtliga barn har också utflyttat från Västerås.
Jag håller på med en släktutredning rörande rådmannen i Karlstad Johan Tingbergs ättlingar och skulle vara väldigt tacksam om någon som känner till Wennerholmarna kunde ge mig information var de tog vägen?
 
Mvh
Bengt Örtenholm

75
Medeilleu / Medeilleu
« skrivet: 2008-11-19, 15:06 »
Hej Thomas!
 
Jag håller på med en släktutredning rörande rådmannen i Karlstad Johan Tingbergs ättlingar och skulle gärna vilja ta del av vad du har beträffande efterkomlingarna till Elias Nordenberg. Det skulle underlätta om jag kunde få litet hjälp från dig. Det är ju onödigt med dubbelarbete och i gengäld skulle jag kunna ge dig ett exemplar av utredningen när den är klar (vilket dock kommer att ta en rätt lång tid eftersom det är frågan om ett mycket stort antal ättlingar)om du är intresserad!
 
Mvh
Bengt Örtenholm

76
Claréus / Claréus
« skrivet: 2008-11-19, 14:57 »
Hej Urban Claréus! Jag håller på med en släktutredning rörande rådmannen i Karlstad Johan Tingbergs ättlingar. I mina uppgifter har jag en Lars Claréus född 1750 och gift med ovannämnde Tingbergs dotterdotter Johanna Merta Nordenberg född 1750-03-26 i Karlstad. De gifte sig 1778-10-27 i Karlstad. Han nämns ej vid namn i vigselboken utan endast som hökaren från Göteborg. Kan detta vara densamme som din Lars Jonsson Claraeus? Vore väldigt tacksam för svar och om det är möjligt att ta del av varandras släktuppgifter. Mvh Bengt Örtenholm

77
Nordenberg / Nordenberg
« skrivet: 2008-11-18, 19:33 »
Hej Anders Berg!
 
Jag såg i ditt inlägg under Nordenberg här att du har mycket material beträffande släkten Tingberg. Jag håller fn på med en utredning rörande rådmannen i Karlstad Johan Tingbergs ättlingar och skulle gärna vilja komma i kontakt med dig för utbyte av uppgifter.
Jag antar att du är ättling till denne Johan Tingberg vilket också jag är på två sätt, dels genom hans äldsta dotter Helena Elisabeth gift andra gången med handlanden Peter Jacobsson och dels genom ende sonen Bengt Didrik Tingberg.
 
Hälsningar
Bengt Örtenholm

78
Reuterskiöld / Reuterskiöld
« skrivet: 2007-10-02, 09:55 »
Hej Göran!
 
Adam Axel Reuterskiölds mor hette Maria Gustava Le Febure född 1786-10-06 på Rånäs, Fasterna sn, död 1813-10-10 och dotter till bergsrådet Jean Le Febure (-Lillienberg)adl.ätten nr 1989 och grevinnan Margareta Charlotta Lillienberg grevliga ätten nr 101.
 
Carl Leonard Reuterskiöld var son i Axel Didrik Reuterskiölds andra gifte med stiftsjungfrun Juliana Vilhelmina Kjerrmansköld född 1785-01-20, död 1822-05-25 och dotter till amiralitetskaptenen Jakob Lothsack, adlad Kjerrmansköld nr 2023 och Helena Vilhelmina Stålhandske, adliga ätten nr 98.
 
Om du vill följa dessa mödrar och även Axel Didrik bakåt så finns på de flesta bibliotek Gustaf Elgenstiernas Svenska Adelns Ättartavlor. Ätten Reuterskiöld står i del VI sid. 257.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

79
Geijer / Äldre inlägg (arkiv) till 12 januari, 2008
« skrivet: 2007-09-18, 11:37 »
Hej Göran!
 
Maria Charlotta Geijer f 1806 24/9 d 1868 (ej 1866) 1/4 var dotter till brukspatronen Pehr Gustaf Geijer 1769-1836 och Sofia Beata Sch?tz 1776-1847.
Du kan följa hennes förfäder bakåt i tiden i Lennart Geijers bok Släkten Geijer.
Christian Adolf Virgins förfäder kan du följa (som du nog vet) i Gustaf Elgenstiernas Svenska Adelns Ättartavlor
 
Både Geijers bok och Svenska Adelns Ättartavlor finner du på de flesta bibliotek.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

80
Bratt / Äldre inlägg (arkiv) till 01 mars, 2012
« skrivet: 2007-09-10, 14:54 »
Hej Annika!
 
Det är riktigt som du säger att man inte alltid kan lita på uppgifter om barn m.m. i kalendrar och annat material. Man måste ju alltid kolla i källorna för att vara säker på att man har riktiga uppgifter.
Naturligtvis kan väl Svante Bratt tillhöra någon av de Brattsläkter som omnämnes i Helmer Bratts bok, som även den är ofullständig.
Får du reda på något om Svantes härstamning vore jag mycket intresserad av att få ta del av de uppgifterna och se om de kan pusslas ihop med Bratt från Brattfors eller någon annan av Brattsläkterna.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

81
Bratt / Äldre inlägg (arkiv) till 01 mars, 2012
« skrivet: 2007-09-09, 15:03 »
Hej Annika!
 
Enligt födelseboken för Ulricehamn C:3 1768-1823 föddes Petronella (i födelseboken finns ej namnet Maria med!)den 6 mars 1801 (döpt 7 mars) som dotter till Svante Bratt och hans hustru Ulrica Ryman.
Husförhörslängderna för Ulricehamn börjar först 1818 och vid en snabbgenomgång av denna har jag ej funnit familjen Bratt.
Svante Bratt hörde ej till släkten Bratt från Brattfors (vilken jag härstammar från). Jag har kollat i Helmer Bratts Släkten Bratt från Brattfors och familjen Svante Bratt finns ej omnämnd där.
Hoppas ändock dessa uppgifter kan vara av värde och lycka till i dina fortsatta forskningar!
 
Mvh
Bengt Örtenholm

82
Konst / von Krafft, David hovkonterfejare
« skrivet: 2007-09-03, 15:10 »
Hej Thomas!
 
Jag härstammar också från Elisabeth Speet i hennes andra äktenskap med sidenkrämaren och direktören i Stockholm Claes Wilckens. Det enda datum jag vet om henne är hennes dopdag som var den 18 mars 1656. Uppgifterna hämtade från Victor Örnbergs Svenska Ättartal del 13 sid.227.
 
Härstammar du från henne i hennes första äktenskap med Johan Falk eller andra med Claes Wilckens?
 
Mvh
Bengt Örtenholm

83
Silfverswärd / Silfverswärd
« skrivet: 2007-08-19, 17:27 »
Vore det inte idé att följa anvisningarna i Anbytarforum och överflytta hela denna Silfverswärdska diskussionen till rubriken Introducerad adel som nämndes i början!
Mvh  
Bengt Örtenholm
också en ättling till Lars Larsson Silfverswärd d.ä och även till d.y.
 
Bättre sent än aldrig! mvh Moderator Släkter

84
Holmedal / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-08-26
« skrivet: 2007-08-16, 10:34 »
Hi Kjetil,
 
It is only mentioned Norway not any place in Norway she moved to.
 
Kind regards
Bengt Örtenholm

85
Holmedal / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-08-26
« skrivet: 2007-08-14, 16:44 »
Hello Kjetil,
 
I have looked in the material from SCB (Statistic Central Bureau)who has copies from birth-, marriage- and deathrecords of all parishes in Sweden from 1860 to the end of 1890th and found him born in Holmedal on the 14th of November 1870. He was son to Maria Olofsdotter who was a maid in the village Kroken in Holmedal. The father is unfortunately unknown. Perhaps his name was Thor/e as the son called himself Thoreson/sen.
 
The following information is taken from the churchbooks AI:9, A:16 and churchbook for birth C:3 of Holmedal and churchbook for birth of Karlanda C:3:
 
Maria Olofsdotter was born i Karlanda parish in Värmland on the 5th of December 1852 and had taken out removal certification to Norway already on the 22nd of August 1870 i.e. almost three months before the birth of Olaus Theodor!
Perhaps the father was from Norway as she moved there already in 1870?
 
Maria Olofsdotter was daughter of Olof Olsson, born on the 25th of April 1813 in Karlanda parish and Carolina Johansdotter,born on the 10th (in the other churchbooks of Holmedal her birthday is noticed on the 20th, but probably the date in the churchbook is the right one) of September 1815 in Holmedal parish.
 
Olof Olsson was son of Olof Forsberg, soldier, and his wife Britta Ersdotter.
 
Carolina Johansdotter was daughter of Johannes Kristofersson, crofter, born 1785 in Karlskrona and Olia Evensdotter/datter, born 1786 in Norway.
 
I hope this information will help you to continue with your family research.
 
Med vänlig hälsning
Bengt Örtenholm

86
Tack så mycket för det snabba svaret beträffande Svenska Släktkalendern 2007.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

87
Jag undrar om det är någon som vet när Svenska Släktkalendern 2007 beräknas komma ut och hur mycket den beräknas komma att kosta?
 
Mvh
Bengt Örtenholm

88
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Nieroth
« skrivet: 2006-11-30, 23:44 »
Här kommer en ättling till!
 
Jag härstammar från Anton Johan Nieroth och Christina Bonde genom deras dotter Elisabet gm Gustaf Bagge af Söderby
 
Deras son
Anton Johan Bagge af Söderby 1662-1704 gm Agneta Rutensköld       -1743
 
Deras son
Jean Georg Bagge af Söderby 1697-1781 g 2:o m Maria Sofia Juliana Friedenreich 1723-1797
 
Deras dotter
Sofia Albertina Bagge af Söderby 1754-1821 gm Johan Lorentz Hammarstrand 1740-1809  
 
Deras dotter Anna Beata Hammarstrand 1791-1858 gm Johan Myhrman 1786-1837
 
Deras dotter
Wendla Hildegard Myhrman 1821-1859 gm Johan Gustaf Örtenholm 1808-1876
 
Deras son
Johan Götrik Örtenholm 1846-1894 g 2:o m Maria Henrietta Glosemeyer 1857-1944
 
Deras son
Albert Örtenholm 1882-1954 gm Ingrid Amalia Hagelin 1890-1970
 
Deras dotter
Aina Elisabeth (Lisbeth) Örtenholm 1913-1989 gm Stig Olof Gustafson 1914-1967
 
Deras son
Bengt Otto (Gustafson) Örtenholm 1943-
 
Anton Johan Nieroth och Christina Bonde är alltså föräldrar till min mf fm mm ff m
 
Mvh  
Bengt Örtenholm

89
Bergman / Äldre inlägg (arkiv) till 25 december, 2006
« skrivet: 2006-11-09, 13:37 »
Hej Carina!
 
I Växjö stadsförsamling födelsebok C:2 föddes en Daniel 1806-04-06 (i Växjö landsförsamling husförhörslängd AI:2 sid 35 har födelsetiden blivit 1806-04-11) som son till bonden Jonas Danielsson och Ingrid Månsdotter i Skir Kullagård.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

90
Ulricehamn / Äldre inlägg (arkiv) till 18 augusti, 2008
« skrivet: 2006-10-25, 21:12 »
Hej igen Annette!
 
Det skulle vara intressant att veta om du härstammar från detta par Johan och Johanna Brita Lagergren?
 
Mvh
Bengt Örtenholm

91
Ulricehamn / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-25
« skrivet: 2006-10-25, 15:13 »
Hej Annette!
 
Johanna Brita Hammarstrand föddes 1773-04-25 i Ulricehamn och dog 1841-10-06 i Falkenberg. Hon gifte sig 1796-09-27 i Ulricehamn med Johan Lagergren, född 1757-09-29 i Svenljunga, död 1825-12-26 i Falkenberg, bormästare i Falkenberg. Han var son till nämndemannen Per Hansson och Gunnur Jönsdotter.
 
Johanna Brita var dotter till tullinspektoren, rådmannen och vice borgmästaren i Ulricehamn Johannes Laurentius (Johan Lorentz) Hammarstrand, född 1740-07-30 på Norra Nöbbelöv nr 6 i Norra Nöbbelöv sn, död 1809-07-28 i Ulricehamn, och hans hustru Sophia Albertina Bagge af Söderby, född 1754-10-23 på Domö i Järpås sn, död 1821-06-19 på Sofiestrand i stadsdelen Brunn i Ulricehamn. Hon var dotter av majoren Jean Georg Bagge af Söderby (adliga ätten nr 147) och hans 2:a hustru Maria Sophia Juliana Friedenreich (adliga ätten nr 1597).
 
Uppgifterna ovan är hämtade ur Einar Hammarstrands bok Släkten Hammarstrand från Loftahammar.
 
Jag härstammar från Johanna Britas syster Anna Beata Hammarstrand gift med kaptenen och brukspatronen Johan Myhrman. Dessa makar var min morfars farmors föräldrar.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

92
Hej Irene!  Tack så mycket för källhänvisningarna både vad gäller Hesslows skrift och Svenska Antavlor.  Mvh Bengt Örtenholm

93
Hej Irene!  Jag tror att du i vissa fall blandat ihop släktskap och personer. När det gäller släkten Bratt förhåller det sig så här:  Anders Andersson Bratt gm Ingrid Joensdotter Ekman  Bland barnen sönerna:  1.Lars Andersson Bratt       gm Elisabeth Jonsdotter    Fernell           |                            Jonas Larsson Bratt                           gm Eva Henriksdotter       Herwegh                              |                           Eva Christina Bratt        gm Christoffer Myhrman     d.ä.           | Christoffer Myhrman d.y. gm Anna Maria Tingberg           | Anna Maria Myhrman gm Esaias Tegnér  Anders Anderssons och Ingrid Joensdotter Ekmans son 2. Jonas Larsson Bratt gm         Brita Schytler (ej Schlyter)                |        Lars Bratt g 1:o m        Brita Olofsdotter Hedengren                |        Olof Bratt gm        Elsa Johanna Geijer          Släkten Myhrman:  Johan Myhrman gm Elisabeth Magnusdotter Fernell (Obs! ej Brita Anddersdotter Fernelia!)              | Christoffer Myhrman d.ä. gm Eva Christina Bratt              | Christoffer Myhrman d.y. gm Anna Maria Tingberg              | Anna Maria Myhrman gm  Esaias Tegnér  Under Olof Bratt och Elsa Johanna Geijer har du i ditt inlägg skrivit följande: Ett barnbarns barnbarn till  Eva Christina gift med Christoffer Myhrman var dotter till Jag funderar på vad du syftar på med ett barnbarns barnbarn till Eva Christina gift med Christoffer Myhrman?  Som du ser ovan så var Christoffer Myhrman d.ä. son till Johan Myhrman och ELISABETH MAGNUSDOTTER FERNELL (hon var i sin tur dotter till Magnus Jonsson Fernell och Christina Dionysia Chenon). Brita Andersdotter Fernelia är således fel. Det vore intressant att veta var du har fått den uppgiften ifrån likaså det du anger beträffande Elisabet Jonsdotter Fernelia att hennes farfars far skulle ha hetat Nils Finne. Kan du möjligen ge mig källan var du fått det ifrån.  Jag härstammar från Anna Maria Myhrmans bror Johan Myhrman gm Anna Beata Hammarstrand, vilkas dotter Wendelie Hildegard Myhrman i sitt gifte med Johan Gustaf Örtenholm bl.a hade sonen Johan Götrik Örtenholm som i sitt andra gifte med Maria Henrietta Glosemeyer blev far till min morfar Albert Örtenholm.  Med vänlig hälsning Bengt Örtenholm

94
Salenius / Salenius
« skrivet: 2006-08-16, 15:08 »
Hej Leif!
 
Jag härstammar från Erik Andersson Torbiörn och Barbro Jönsdotter genom deras dotter Christina gift med auditören i Sala Thomas Jonsson Bohman.  
Erik Andersson Toriörn var verksam som köpman i Sala. Tyvärr har jag ej ännu lyckats få reda på något om hans härstamning men det synes som barnen tog sig namnet Salenius så jag tror nog att kopplingen till Jämtland och Finland inte är så trolig, men man vet ju aldrig! Jag kan återkomma senare med mer uppgifter om vad jag vet om släkten Salenius i Sala. Jag får besök från utlandet i fjorton dagar så det är inte säkert jag hinner svara förrän i början på september men möjligheten finns att det kan bli tidigare!
 
Mvh  
Bengt Örtenholm

95
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-23
« skrivet: 2006-08-11, 11:09 »
Cassandra!
 
Jag antar att du har lagt in inlägget under fel namnrubrik. Det skall väl vara under Sjölin antar jag eller har Frans Gustav Eskilsson Sjölin anknytning till släkten Schröder?
 
Mvh
Bengt Örtenholm

96
Tingberg / Tingberg
« skrivet: 2006-07-15, 22:55 »
Hej Christina!
 
Angående skriften Lektorn och prosten Bengt Didrik Tingbergs egenhändiga levernesbeskrivning utgiven av Gottfrid Kallstenius kan jag scanna den åt dig och sända per post om du ger mig din adress!
 
En liten rättelse av ditt inlägg under släkten Tingberg. Den Gottfrid som du anger som utgivare av skriften avled 1901. Skriften utgavs 1938 och kan således ovannämnde Gottfrid ej vara utgivare av skriften. Det är i stället hans son professor Gottrid Kallstenius som utgivit den! Nämnas kan att nyssnämnde Gottrid Kallstenius var gift med en halvsyster till min morfar Albert Örtenholm vid namn Hildegard. Hon var liksom sin man Tingbergättling. Gottfrid Kallstenius (1873-1942) var gift med sin bryllings dotter. Eftersom Gottfrids föräldrar Georg Gottfrid Kallstenius (1825-1901) och Ida Ulrika Mathilda Molinder (1834-1924) var sysslingar var Gottfrid (1873-1942) brylling med sin svärfar på två sätt, både genom sin far och sin mor!
 
Själv är jag dottersons dottersons sonsdotters son till Bengt Didrik Tingberg liksom jag även är dotterdotters sonsons sondotters son till Bengt Didriks äldre syster Helena Elisabeth Tingberg.  
 
Jag skickar detta inlägg också till din e-postadress eftersom jag inte vet om du tittar så ofta på anbytarforum och det gått en och en halv månad sedan ditt inlägg!
 
Hjärtliga hälsningar
Bengt Örtenholm

97
Holmlander / Holmlander
« skrivet: 2006-07-02, 14:27 »
Hej Jan-Erik!
 
Enligt Sveriges Dödbok 1947-2003 var Johan Alfred Holmlander född i Ramsele sn 1865-07-16 och död 1947-05-31 i Rotnäset, Tåsjö sn. Han gifte sig 1899-12-02 med Kristina Matilda Holmgren född 1881-08-17 i Tåsjö sn och död 1958-03-04 i Rotnäset, Tåsjö sn.
 
Enl. Ramsele sn husförhörslängd AI:10 1874-1883 under Holme sid 68:
Jonsson Pehr, hemmansägare (svagsint), född 1828-03-09 i Edsele sn. G 1855-04-22 m Anna Pehrsdotter, född 1833-01-12 i Ramsele sn.
Barn:
Sara Gretha, född 1855-08-16
Jonas Peter, född 1858-07-27
Eric Olof, född 1859-12-20
Christina Johanna, född 1863-03-10
Johan Alfred, född 1865-07-16
Carl Otto, född 1868-05-17 (enl. notering i husförhörslängden: hustruns oäkta son [som hon tydligen fick under bestående äktenskap]som i husförhörslängden för Ramsele AI:11A har tillägget Holmlander)
Anna Charlotta, född 1871-09-25
 
Johan Alfred tog sig tydligen namnet Holmlander efter halvbrodern någon gång efter 1890 eftersom han i Sveriges Befolkning 1890 fortfarande heter Persson.
 
Enl. Tåsjö sn husförhörslängd AI:8 för 1871-1885 under Rotnäset sid 143:
Jöns Andersson (enl. Sveriges Befolkning 1890 hette han också Holmgren), född 1858-04-17 i Tåsjö sn. G 1881-07-03 m Anna Lisa Persdotter, född 1851-05-22 i Alanäs sn.
Barn;
Anna Dorotea Israelsdotter (hennes dotter före äktenskapet), född 1878-10-13 i Alanäs sn
Kristina Matilda, född 1881-08-17 i Rotnäset, Tåsjö sn liksom följande syskon.
Walborg Augusta, född 1883-07-28
Ingeborg Leandra, född 1886-01-31
 
Ytterligare följande barn hämtade ur Sveriges Befolkning 1890:
Elisabet Andreetta, född 1888
Anders Petter, född 1890
 
Enl. Sveriges Dödbok 1947-2003 var Elisabet Andreetta född 1888-01-15 och dog 1961-05-24 i Tåsjö sn, hon var änka 1943-10-12 efter en Norlin.
Anders Petter var född 1890-07-06 och dog 1969-01-07 i Hammerdal. G 1919-06-11 m Eugenia Agata NN, född 1901-02-10 i Tåsjö sn, död 1975-10-26 i Ström sn
 
Ja, det var några uppgifter om Johan Alfreds  och Kristina Matildas familjer. Hoppas du nu fått några utgångspunkter för vidare forskningar i kyrkböckerna bakåt i tiden.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

98
Bratt af Höglunda / Bratt af Höglunda
« skrivet: 2006-05-04, 22:30 »
Hej Ing-Marie!
 
Det stämmer att släkten Levin/Molithaeus ej härstammar från Anders Gustaf Molithaeus och Anna Bratt men däremot från Anders Ericsson Molithaeus som var son till Erich Matthiasson Molithaeus född 1589, en broder till ovannämnde Anders Gustaf Molithaeus? far Johannes Matthiae Molithaeus, kyrkoherde i Stavnäs (S).
 
Anders Ericsson Molithaeus? son Anders Andersson Molithaeus bytte namn till Lewin och var född ca 1650 och bosatt i Silbodals sn, Värmland (allt enligt nedanstående artikel av Sten Möller).  
 
Du kan läsa mer om detta och släkten Molithaeus/
Levin i Släkt och Hävd 1991 nr 3-4 sid. 397-398 med rubriken Lewin - en värmlandssläkt av Sten Möller.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

99
Bratt af Höglunda / Bratt af Höglunda
« skrivet: 2006-05-02, 23:35 »
Hej Kerstin!
 
För att komplettera Elisabeths litteratur-hänvisning vill jag nämna att du också kan läsa Gunnar Norlins artikel i Släkt och Hävd nr 3 1973 sid 327-345 där du finner mycket matnyttigt vad beträffar släkten Bratts äldre historia samt hur de olika Brattsläkterna är befryndade.
Härstammar du från Anna Bratt gift Molithaeus?
Själv härstammar jag dels från henne genom hennes dotter Hedvig gift med Svante Schröder och dels från hennes bror Lars Bratt genom hans sondotter Eva Christina gift med Christoffer Myhrman d.ä..
 
Mvh
Bengt Örtenholm

100
Windrufva / Wijndruf / Windrufva / Wijndruf
« skrivet: 2006-04-30, 15:31 »
Hej Karolina!
 
Johannes (Johan)Windruff hade syskonen Elias (min mf mm ff ff ff f), Magnus, Elisabeth och Brita. Någon uppgift om en broder vid namn Carl har jag inte i mina noteringar. Elias hette ej Sven Elias utan Elias Svensson Windruff. Han var fader till Sven, Hugo (Haquin). Hugo och Haquin rör sig om samma person. Tack i alla fall för uppgifterna!
 
Mvh
Bengt Örtenholm

101
Undenäs / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-20
« skrivet: 2006-02-15, 11:31 »
Hej Lars!
 
Ja, du har nog rätt att så är fallet i det här fallet, fast vanligtvis i dödböckerna brukar åldern anges i år, mån och dagar.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

102
Österåker / Äldre inlägg (arkiv) till 05 februari, 2007
« skrivet: 2006-02-11, 16:18 »
Har någon i sina forskningar kommit i kontakt med bonden på Engarn i Överby på Resarö Per Ersson och hans hustru Anna Holm född ca 1679 och död i januari 1743 på Engarn i Överby, Resarö?  
Dessa makars son Eric Persson är min mf mm fm mf.
 
Mvh
 
Bengt Örtenholm

103
Landeberg / Landberg / Landeberg / Landberg
« skrivet: 2006-02-11, 16:06 »
Jag har ägnat mycket tid åt att forska i mina rötter i Vaxholm med omnejd och då särskilt inom släkterna Landberg, Windrufva och Broms.  
 
Känner någon möjligen till något om Lars Landberg, rådman i Vaxholm och tidigare krögare och arrendator av Tenö krog i Östra Ryd. Han föddes (enligt Vaxholms dödbok för 1757) 1676-09-06 okänt var och dog i Vaxholm 1757-05-22. Han gifte sig första gången med Kierstin Hansdotter Björk, död på Tenö krog i Östra Ryd 1730 i november och begraven där 1720-11-24. Andra gången gifte han sig 1731-05-27 med borgaränkan Brita Norberg (änka efter skepparen och borgaren Jöran Borg) född ca 1692 (enligt åldersangivelse i dödboken för Vaxholm 1742) och död 1742-12-27 i Vaxholm. Tredje gången gifte sig Lars Landberg 1743-10-07 i Vaxholm med änkan Elisabeth Palander (prästdotter från Rovi sn i Finland och änka efter handelsmannen i Öregrund Anders Grönberg) född 1696-12-12 (enligt uppgift i db för Vaxholm 1774) och död i Vaxholm 1774-05-28.  
Lars Landberg hade i första giftet tre barn varav två nådde vuxen ålder och i andra äktenskapet två döttrar som båda gifte sig med borgare i Vaxholm. Hans tredje äktenskap var barnlöst.  
Jag skulle vara väldigt intresserad av, om någon känner till Lars Landbergs och även hans andra hustru Brita Norbergs härkomst.  
 
Mvh  
Bengt Örtenholm

104
Östra Ryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-04
« skrivet: 2006-02-11, 16:04 »
Jag har ägnat mycket tid åt att forska i mina rötter i Vaxholm med omnejd ÖSTRA RYDoch Österåker och då särskilt inom släkterna Landberg, Windrufva och Broms.  
 
Känner någon möjligen till något om Lars Landberg, rådman i Vaxholm och tidigare krögare och arrendator av TENÖ KROG i ÖSTRA RYD. Han föddes (enligt Vaxholms dödbok för 1757) 1676-09-06 okänt var och dog i Vaxholm 1757-05-22. Han gifte sig första gången med Kierstin Hansdotter Björk, död på Tenö krog i Östra Ryd 1730 i november och begraven där 1720-11-24. Andra gången gifte han sig 1731-05-27 med borgaränkan Brita Norberg (änka efter skepparen och borgaren Jöran Borg) född ca 1692 (enligt åldersangivelse i dödboken för Vaxholm 1742) och död 1742-12-27 i Vaxholm. Tredje gången gifte sig Lars Landberg 1743-10-07 i Vaxholm med änkan Elisabeth Palander (prästdotter från Rovi sn i Finland och änka efter handelsmannen i Öregrund Anders Grönberg) född 1696-12-12 (enligt uppgift i db för Vaxholm 1774) och död i Vaxholm 1774-05-28.  
Lars Landberg hade i första giftet tre barn varav två nådde vuxen ålder och i andra äktenskapet två döttrar som båda gifte sig med borgare i Vaxholm. Hans tredje äktenskap var barnlöst.  
Jag skulle vara väldigt intresserad av, om någon känner till Lars Landbergs och även hans andra hustru Brita Norbergs härkomst.  
 
Mvh  
Bengt Örtenholm

105
Vaxholm / Äldre inlägg (arkiv) till 12 december, 2006
« skrivet: 2006-02-11, 15:59 »
Jag har ägnat mycket tid åt att forska i mina rötter i Vaxholm med omnejd och då särskilt inom släkterna Landberg, Windrufva och Broms.
 
Känner någon möjligen till något om Lars Landberg, rådman i Vaxholm och tidigare krögare och arrendator av Tenö krog i Östra Ryd. Han föddes (enligt Vaxholms dödbok för 1757) 1676-09-06 okänt var och dog i Vaxholm 1757-05-22. Han gifte sig första gången med Kierstin Hansdotter Björk, död på Tenö krog i Östra Ryd 1730 i november och begraven där 1720-11-24. Andra gången gifte han sig 1731-05-27 med borgaränkan Brita Norberg (änka efter skepparen och borgaren Jöran Borg) född ca 1692 (enligt åldersangivelse i dödboken för Vaxholm 1742) och död 1742-12-27 i Vaxholm. Tredje gången gifte sig Lars Landberg 1743-10-07 i Vaxholm med änkan Elisabeth Palander (prästdotter från Rovi sn i Finland och änka efter handelsmannen i Öregrund Anders Grönberg) född 1696-12-12 (enligt uppgift i db för Vaxholm 1774) och död i Vaxholm 1774-05-28.
Lars Landberg hade i första giftet tre barn varav två nådde vuxen ålder och i andra äktenskapet två döttrar som båda gifte sig med borgare i Vaxholm. Hans tredje äktenskap var barnlöst.
Jag skulle vara väldigt intresserad av, om någon känner till Lars Landbergs och även hans andra hustru Brita Norbergs härkomst.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

106
Chenon / Chenon
« skrivet: 2006-01-27, 00:25 »
Hej!
 
Enligt Anders Edestams Karlstads Stifts Herdaminne del 2 sid 186 föddes Torbjörn (enligt herdaminnet hette han bara Torbjörn ej Dennis)i Dalby 1795-01-03 och dog där 1823-04-02. Till yrket var han timmermärkare. Han var son till komministern i Dalby Dionysius Johannis Chenon och Magdalena Dejenström.
 
Torbjörns farmor Elisabet Engelborg Chenon var dotter till kyrkoherden i Filipstad prosten Dionysius Dionysii Chenon vars syster Christina Dionysia Chenon var min mf fm ff fm m och även min mm fm mm mm mm.
 
Härstammar du från Torbjörn Chenon?
 
Mvh
Bengt Örtenholm

107
Tingberg / Tingberg
« skrivet: 2006-01-14, 23:06 »
Maritha!
 
Jag har tittat i Karlstads dödbok (GID 498.81.12000) på den 29 augusti 1706 och jag tror nog, att du läst fel, för det står nog Grunder och inte Grundin och det är också den uppgift jag har.
 
Mvh
Bengt

108
Tingberg / Tingberg
« skrivet: 2006-01-14, 22:52 »
Till Maritha och Thomas!
 
Jag kan även nämna, att den Ida Vendela Örtenholm (1851-1928), som ni skriver om, är yngsta systern till min mf f Johan Götrik Örtenholm (1846-1894) och gift med Frans Vilhelm Agrell. Dessa makar var föräldrar till bl.a professorn i slaviska språk i Lund, skalden Sigurd Agrell.
 
Mvh
Bengt

109
Tingberg / Tingberg
« skrivet: 2006-01-14, 18:00 »
Hej alla Tingbergsforskare!
 
Här kommer ett litet inlägg, som kanske kan vara av intresse.
Jag har i min ägo en liten skrift, som heter: Lektorn och Prosten Bengt Didrik Tingbergs Egenhändiga Levernesbeskrivning utgiven av en av hans ättlingar Gottfrid Kallstenius (utgiven i Karlstad av Nya Wermlands-Tidningens AB 1938).
I skriften på sidan 19 nämns, som dopvittne till B.D.T:s förstfödde son Erland född 1753-03-19 och döpt av fadern 1753-03-21 en hustru Ingri Hansdotter, mitt Syskonbarn, på widön. Denne Ingrid Hansdotter på Widön (avser den ö som är belägen vid Klarälvens mynning i Karlstads landsförsamling) är alltså kusin till B.D.T. Hon bör vara kusin på hans fars (Johans) sida, eftersom hon inte kan var dotter till någon av Cajsa Swebilias syskon (se Örnbergs ättartal del 12 sid 482-483). Enligt hennes patronymika hette  fadern Hans och det är väl knappast troligt, att denne Hans skulle vara bror till Johan (även om det naturligtvis går), men skälet till, att han ej torde vara bror till Johan är, att hans dotter Ingrid ej bär namnet Tingberg, vilket både Johan och hans förmodliga syskon Erik och Magdalena gjorde. Återstår då att Ingrid Hansdotters mor skulle ha varit en syster till Johan, Erik och Magdalena.
Jag har ej forskat vidare i detta än, men kanske någon annan Tingbergforskare har gjort det!
Jag är ättling till denne Johan Tingberg på två sätt, dels genom dottern Helena Elisabeth (1710-1769) gm handelsmannen i Karlstad Peter Jacobsson och dels genom sonen Bengt Didriks (1711-1787) dotter Anna Maria gm bergsrådet och brukspatronen Christoffer Myhrman d.y.
Johan Tingberg är således dels min mf ff mm mf och dels min mf fm fm ff.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

110
Österåker / Äldre inlägg (arkiv) till 05 februari, 2007
« skrivet: 2006-01-12, 20:11 »
Hej Ewa!
 
Jag såg din förfrågan om Olof Melander. Jag härstammar från Olof Melanders andra hustru Johanna Andersdotter i hennes första gifte med Anders Jansson. Johanna hade endast en dotter i första giftet Johanna som tog sig namnet Melander efter styvfadern. Jag kan om du vill återkomma med flera uppgifter efter det att min utlandsgäst har farit hem i morgon. Härstammar du från Olof Melander i hans första gifte?
 
Mvh
Bengt Örtenholm

111
Rundqvist / Runqvist
« skrivet: 2005-12-20, 22:18 »
Hej Henrik!
 
Tack för upplysningarna! Jag har nog varit inne på, att han kom från Karlskrona, även om det ligger nog så långt från Värmland, men å andra sidan så var ju trädgårdsmästarna en kategori, som flyttade mycket och ibland långt. Det sägs, att Karlskrona gick under namnet Carlsk. Jag har Genline, så jag skall väl kolla litet i både Karlskoga och Karlskrona, så får vi se, om jag hittar något!
 
Mvh
Bengt

112
Enköping / Arkivera till och med 16 maj, 2007
« skrivet: 2005-11-24, 15:48 »
Hej Karl-Bertil!
 
Jag har gått igenom födelseböckerna för både Enköping och Enköpings-Näs för tiden 1805-1809 utan att finna din Carl Hagman. Det finns i Enköpings-Näs flera Carl födda andra datum men ej någon 9 oktober. Antingen är födelsdatumet fel eller också födelseorten. Du får gärna återkomma när du kollat upp datum och församling igen så skall jag försöka hjälpa dig.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

113
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-29
« skrivet: 2005-10-24, 12:35 »
Hej Christian!
 
Jag köpte boken du nämner om för några månader sedan eftersom jag har mycket matnyttigt i den.
Hoppas bara att det blir någon sorts fortsättning i senare tid också.
 
Mvh
Bengt

114
Undenäs / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-19
« skrivet: 2005-10-18, 14:41 »
Hej Monica!
 
Jag har gått igenom Sannerud i Undenäs i hfl AI:5B för åren 1834-1845 men ej kunnat återfinna Isak Isaksson, Sara Lisa Andersdotter eller Lars Johan Isaksson. I fb för Lars Johan Isaksson anges modern Sara Lisa Andersdotter var från Gråberga i Undenäs men ej heller henne kan jag återfinna under Gråberga. Återstår alltså att systematiskt gå igenom hela husförhörslängden för nämnda tid. Tyvärr har jag ej tid för det.
 
Mvh
Bengt

115
Undenäs / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-15
« skrivet: 2005-10-14, 23:33 »
Hej Monica!
 
Lars Johan Isaksson föddes som du anger i Undenäs den 15 september 1842 och döptes den 17 september. Han var son till Isak Isaksson i Sannerud, Undenäs sn och Sara Lisa Andersdotter. Källa: Undenäs fb C :6 (1826-1845).
 
Mvh  
Bengt Örtenholm

116
Dreilick / Dreilick
« skrivet: 2005-09-06, 11:38 »
Hej Olof!
 
Om släkten Dreilick kan du läsa i K. Leijonhufvud: Svensk Släktbok sid. 642f, men det kanske du redan vet och har gjort!
 
Mvh
Bengt Örtenholm

117
Kungliga släkter / Drottning Astrid en svensk prinssesa...
« skrivet: 2005-07-22, 11:29 »
Drottning Astrid av Belgien var dotter till prins Carl av Sverige och prinsessan Ingeborg av Danmark
Prins Carl var son till Oscar II av Sverige och Sophia av Nassau. Prinsessan Ingeborg var dotter till Fredrik VIII av Danmark och Lovisa av Sverige (en dotter till Karl XV av Sverige och Lovisa av Nederländerna). Prinsessan Ingeborg var syster till kung Hakon VII av Norge och även till Christian X av Danmark.
Jag vet ej, vad du i detta fall menar med vanligt folk, men vad jag vet, härstammar drottning Astrid från idel kungligheter och från de gamla medeltida frälseätterna i Sverige. Om du med vanligt folk menar dessa frälseätter under medeltiden i Sverige, så gör hon det och många, många svenskar har naturligtvis gemensam härstamning med henne, men i de flesta fall går anorna ihop först under medeltiden med dessa gamla frälseätter. Det finns mycket litteratur, som du nog vet, om kungligheter och de medeltida frälseätterna på biblioteken.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

118
Kaxe / Kaxe
« skrivet: 2005-07-13, 12:41 »
Hej Ralf!
 
Med all säkerhet avses ögruppen Åland!
Härstammar du från Matthias Marci?
 
Hälsningar
Bengt

119
Kaxe / Kaxe
« skrivet: 2005-07-12, 11:42 »
Hej Ralf!
 
Matthias Marci, superintendent (biskop) i Mariestad 1591-1603, (kallade sig aldrig Molithaeus, det var först hans efterkommande som kallade sig det) omnämnes i Anders Edestams Karlstads Stifts Herdaminne del 1 sid. 13. Som student i Rostock kallade han sig Matthias Marci Allandensis. Han blev fil.mag där 1581 och docent 1583, hovkaplan hos hertig Karl (senare Karl IX) 1585, skolmästare i Strängnäs 1588, kyrkoherde i Mariestad och tillsynesman över prästerskapet i Värmland, Vadsbo och Valle 1591.
Enligt herdaminnet var han född på Åland okänt när och var och av okända föräldrar.
Jag härstammar från honom genom hans son Johan(nes) Molithaeaus, kyrkoherde i Stavnäs genom dennes son jägmästaren Anders Molithaeus som i sitt gifte med Anna Bratt blev mor till bl.a. Hedvig Molithaeus gift med Svante Schröder. Dessa makar är min mormors farmors mormors farföräldrar.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

120
Hård af Segerstad / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-03
« skrivet: 2005-07-03, 11:59 »
Hej Marc!
 
Tyvärr känner jag inte till något om familjen Peder Nilsson Durell och Margareta Grubb. Nils Månsson hade i sitt tredje äktenskap med Margareta Crusebjörn en son Peter, men det var ju inte ovanligt att det fanns barn med samma namn i familjerna men då var det ofta olika fruar till barnen eller män.
Mvh
Bengt

121
Hård af Segerstad / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-03
« skrivet: 2005-06-26, 11:34 »
Hej Marc!
 
Enl. Elgenstierna: Svenska Adelns Ättartavlor del II sid 337a under adl. ätten Durell nr 422 åter-
finner du Nils Månsson (Durell), kallad den store, född 1586-04-12 i Jönköping och död 1639-04-30 i Norrköping, borgmästare. Han blev i sitt andra gifte 1616 med Elisabet Hård af Segerstad, död 1622, dotter till ståthållaren Olof Larsson Hård av Segerstad, adl. ätten nr 17 (se Elgenstierna: Svenska Adelns Ättartavlor del III sid 717b)och hovjungfrun (hos hertig Carls gemål Maria av Pfaltz) Catharina Vogtin von Fronhausen, av förnäm hessisk adel, far till Magnus Nilsson Durelius adlad Durell nr 422. I övrigt omnämnes Nils Månsson litet grand i Örnbergs Ättartal del XIII sid 182.  
 
Mvh  
Bengt Örtenholm

122
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2005-06-15, 22:29 »
Hej igen Per Schröder och Birgitta Lönnerberg!
 
Jag upprepar min förfrågan från 12 maj 2005 efter-
som ingen av er tycks ha sett frågan.
Jag har nu kunnat konstatera medelst födelseböckerna i Uddevalla att Erik August var son till prosten och kyrkoherden Mattias Schröder och Anna Margaretha Almgren och att August Ferdi-
nand var son till Johan David Schröder och Catha-
rina Helena Broström. Jag antar att de är kusiner för när Erik August föds är Johan David dopvittne och när August Ferdinand föds är prostinnan Anna
Margareta dopvittne. Kan de möjligen vara kusiner?
 
 
Hej Birgitta Lönnerberg och Per Schröder!  
 
Har läst era inlägg från 2000 angående August Ferdinand Schröder. Vet någon av er, om han möjligen är bror till professorn vid Uppsala Universitet Erik August Schröder, född 1796-07-25 i Uddevalla, död 1849-01-15 i Uppsala och gift två gånger, först 1829 m Margareta Charlotta Eichhorn, född 1808-02-04, död 1837 (dotter till saffiansfabrikören i Stockholm Christoffer Eichhorn och Margareta Lovisa Ekenberg) och andra gången 1840-06-27 m Hedvig Christina Stålhammar, adliga ätten nr 496, född 1810-09-04 i Stockholm, död 1861-01-22 i Uppsala (dotter till ryttmästaren Adolf Stålhammar och Sara Petronella Törnqvist, i hennes 1: gifte). Erik August hade i sitt andra gifte bl.a. dottern Hedvig Charlotta Margareta, född 1841, död 1922 och gift med stadsläkaren Carl Johan Emil Haglund, född 1837, död 1901. Deras son Sims Emil Patrik, född 1870 var gift med Signe Mathilda Knoch, född 1872 och föräldrar till bl.a. Ejnar Haglund, den berömde allvetaren i Uppsala. Inom parentes sagt, så är Patrik Haglunds fru Signe Knoch dottersons dotter till min morfars farfars far komministern i Bolstad Johan Örtenholm och hans hustru Ulrika Gustafva Florelius.  
 
En anna sak, som gör mig litet misstänksam om de inte trots allt hör till vår Schröder-släkt är, att alla vanliga Schröder-förnamn återkommer både hos August Ferdinands och Erik Augusts efterkomlingar: Gustaf Adolf, Emanuel, Hedvig Charlotta m.m. Det kan ju naturligtvis vara en tillfällighet, men sannolikheten är väl i alla fall stor, att de på något sätt tillhör släkten. Det finns ju, vad jag förstår, många luckor och okända ättlingar till manliga Schrödrar i vår släkt.  
Har någon Schröderforskare fått någon klarhet i dessa två Schrödrars ev. bröder härstamning?
 
Mvh
Bengt

123
Stormhatt / Stormhatt
« skrivet: 2005-05-30, 11:24 »
Hej Stormhattsättlingar!
 
Tyckte det bara var kul för mig att även komma med ett inlägg! Jag är också Stormhattsätt-ling genom en syster till Brita Magdalena gift Belfrage nämligen Maria Sofia Juliana gift med majoren Jean Georg Bagge af Söderby. Maria Sofia Juliana var min morfars farmors mormors mor.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

124
Levin / Äldre inlägg (arkiv) till 19 mars, 2007
« skrivet: 2005-05-24, 20:00 »
Hej Kjell Croné!  Jag har litet kompletterande uppgifter, om bergs- fogden Erik Levins första hustru Anna Stina Holmberg (hon kallas Holmborg i Svenska Släktkalendern 1930 sid. 508 under ingressen till släkten Levin). Paret gifte sig i Kil (Örebro län).Enligt födelseboken C:1: 1721 29/9 vigdes Bergsfogden öfver Phillipstads Bergslag med jungfru Anna Stina Holmbergh vid Klockarhammar. Tyvärr är första husförhörslängden i Kil i så dåligt skick, att det ej går att just få ut några uppgifter om Holmbergarna på Klockarhammar (Klockhammar), men troligen är hon dotter till brukspatron Johan Holmberg och Helena Bergstedt. Mycket talar för det, ty kapten Martin Holmborg är ju dopvittne till Helena Beatas son Anders. Han torde alltså vara morbror till Helena Beata Levin. Enligt födelseboken för Kil är Martin Holmborg son till brukspatron Johan Holmberg och Helena Bergstedt. Min förfader Carl Fredrik Holmberg var brukspatron även han på Klockhammar och torde vara bror både till Martin och Anna Stina m.fl. Det vore intressant, om du vet själv eller känner till någon, som vet något om Holmbergarna/borgarna. De kallar sig ibland Holmberg, ibland Holmborg. Min Carl Fredriks 5 barn kallade sig Holmborg och själv kallade han sig Holmberg, men nämns som Holmborg i dödboken för Kil. Har lagt in litet uppgifter om Holmborg/Holmberg under Släkter - Holmborg, som jag så småningom skall komplettera med ytterligare uppgifter, jag fått.  Mvh Bengt Örtenholm

125
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2005-05-14, 18:42 »
Hej Christina!
 
Tack för intressant inlägg och nya vinklar att se saken ur!
Enligt den avskrift, jag har från Värmlandsarkivet, nämns ingen Henrik Johansson d.y., som son till Johan Schöder (ca 1590-1664), men det betyder naturligtvis ej, att han inte var son till Johan, för den handskrivna släktutredningen är mycket ofullständig och i vissa fall finns direkta felaktigheter.
Jag är, som du, intresserad av att veta, var Per har fått uppgiften om Henrik Johansson d.y. Jag betvivlar på intet sätt, att det är fel, men det skulle vara intressant att veta.
 
Mvh  
Bengt

126
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2005-05-14, 18:26 »
Hej Sari!
 
Ja, det tycks svårt att få klarhet i om denne Henrik Schröder hör till Värmlandssläkten eller ej, men Anna Billing finns ju inblandad i släkten.
Jag har en avskrift, jag beställt från Värmlands-arkivet för många, många år sedan och där upptages Anna Billing som hustru nr 2 till Henrik Johansson d.ä, (1622-1698), men jag har ej fört in hennne i min pågående sammanställning av släkten Schröder, eftersom det uppenbarligen ej kan vara den Henrik, som var gift med Anna Billing.
Skall bli intressant att se, om du finner någon klarhet i frågan, vilket jag hoppas du gör!
 
Mvh  
Bengt

127
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2005-05-14, 13:56 »
Hej Sari!
 
Jag sänder dig några uppgifter, jag har om Henrik och Johan på Lindfors bruk, men jag vet ej om det passar in med de Schrödrar, du nämner i ditt inlägg. Som du ser, heter de Henrik Börje och Jean (Johan) Gottschalk. Det finns kanske andra som jag ej känner till.  
 
 
Henrik Börje Schröder, född 1686-09-15 på Lindfors bruk, Nyed sn, död 1729-12-29 i Nyed sn, brukspatron. G 1717 m Johanna Juliana Erasmi i hennes 1:a gifte, född 1690, (dotter till Gottschalk Johan Erasmi och Emerentia Jernfelt).
 
Barn:
 
Jean (Johan) Gottschalk Schröder, 1718-1764. Se TAB. ACAAA.
Carl Gustaf Schröder. Se TAB. ACAAB.
Emerentia Schröder, född 1724-06-14.
Olof Schröder, född 1727-07-11, död 1729-06-28.
 
 
Jean (Johan) Gottschalk Schröder, född 1718-12-28, död 1764-06-22 i Åmål, kornett. G 1748-05-19 m Lena Beata Levin i hennes 2:a gifte, född 1726, (dotter till bergsfogden Erik Levin).
Barn:
 
Sven Schröder, född 1749-09-26 i Älgå sn, reste till England. Gm
Erik Schröder, född 1751-03-09 i Älgå sn.
Kristina Juliana Schröder, född 1753-06-01 i Älgå sn, död 1787 i England, ogift.
Hedvig Schröder, född 1756-07-18 i Älgå sn.
 
Mvh
Bengt

128
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2005-05-13, 22:13 »
Hej Siri!
 
Enligt de anteckningar jag har, har varken Henrik Johansson Schröder d.ä. eller d.y. någon son med namnet Henrik. Beträffande Henrik d.y. har jag mycket knapphändiga uppgifter, så möjligheten finns förstås, att han har en son med namnet Henrik.
Har du hört med Per eller Christian, för de har, vad jag förstår mer uppgifter om släkten, än vad jag har!
 
Mvh
Bengt

129
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2005-05-12, 22:06 »
Hej Sari!
 
Till att börja med kan vi ju skippa både Henrik Johansson Schröder d.ä. d 1698 (min förfader) och Henrik Johansson Schröder d.y. d. 1691, eftersom du har din Henrik Schröder levande i domboken från 1706. Enligt Per Schröder var dessa två Henrik Johansson Schröder bröder. Jag instämmer med Per, att det ej var alltför ovanligt, att två bröder bar samma förnamn, men enligt vad jag har erfarit, är det nog mest vanligt när barnen med samma förnnamn har olika mödrar/fäder. Nåväl, Per har säkert rätt i, vad han säger, om att dessa Henrikar skall ha varit bröder.
 
Mvh
Bengt

130
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2005-05-12, 16:42 »
Hej Birgitta Lönnerberg och Per Schröder!
 
Har läst era inlägg från 2000 angående August Ferdinand Schröder. Vet någon av er, om han möjligen är bror till professorn vid Uppsala Universitet Erik August Schröder, född 1796-07-25 i Uddevalla, död 1849-01-15 i Uppsala och gift två gånger, först 1829 m Margareta Charlotta Eichhorn, född 1808-02-04, död 1837 (dotter till saffiansfabrikören i Stockholm Christoffer Eichhorn och Margareta Lovisa Ekenberg) och andra gången 1840-06-27 m Hedvig Christina Stålhammar, adliga ätten nr 496, född 1810-09-04 i Stockholm, död 1861-01-22 i Uppsala (dotter till ryttmästaren Adolf Stålhammar och Sara Petronella Törnqvist, i hennes 1: gifte). Erik August hade i sitt andra gifte bl.a. dottern Hedvig Charlotta Margareta, född 1841, död 1922 och gift med stadsläkaren Carl Johan Emil Haglund, född 1837, död 1901. Deras son Sims Emil Patrik, född 1870 var gift med Signe Mathilda Knoch, född 1872 och föräldrar till bl.a. Ejnar Haglund, den berömde allvetaren i Uppsala. Inom parentes sagt, så är Patrik Haglunds fru Signe Knoch dottersons dotter till min morfars farfars far komministern i Bolstad Johan Örtenholm och hans hustru Ulrika Gustafva Florelius.
 
En anna sak, som gör mig litet misstänksam om de inte trots allt hör till vår Schröder-släkt är, att alla vanliga Schröder-förnamn återkommer både hos August Ferdinands och Erik Augusts efterkomlingar: Gustaf Adolf, Emanuel, Hedvig Charlotta m.m. Det kan ju naturligtvis vara en tillfällighet, men sannolikheten är väl i alla fall stor, att de på något sätt tillhör släkten. Det finns ju, vad jag förstår, många luckor och okända ättlingar till manliga Schrödrar i vår släkt.
Har någon Schröderforskare fått någon klarhet i dessa två Schrödrars ev. bröder härstamning?
 
Mvh
Bengt

131
Borre / Borre
« skrivet: 2005-05-12, 15:45 »
Hej alla Borre-forskare!
 
Är det någon, som möjligen forskat i efterkomlingarna till inspektor Per (Petter) Borre, född 1714 i Vingåker, död 1789 i Falun. Gift 1752 i Kil (Örebro län) med Fredrica Charlotta Holmborg, född 1728 i Kil, död 1781 i Örebro. De hade, vad jag hittills kommit fram till 4 barn födda i Bodarne socken (numera Ramundeboda sn). Jag håller på med forskningar av efterkomlingar, men vore tacksam, om någon har uppgifter om dem. Jag har uppgifter om Fredrica Charlotta Borre född Holmborg, om vilket kan läsas under släkten Holmborg.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

132
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2005-05-12, 15:10 »
Hej Anita S!
 
Tack för dina svar på min förfrågan om Henrik Schröder gift Billing. Tyvärr har jag fortfarande ingen klarhet i, hur det förhåller sig med ovannämnda par och var de passar in i släkten Schröder.
Som jag skrev i ett tidigare inlägg under denna rubrik, så håller jag på att sammanställa mina väldigt spridda uppgifter om släkten Schröder och har idag kommit upp i 20 A4-sidor. Jag skulle gärna vilja, att vi utbytte information om Schrödrarna och jag sänder dig gärna mina uppgifter, om du vill och ger mig din adress, så jag kan sända dem per post.
Tyvärr kunde jag inte skicka dig detta per e-mail, eftersom den inte går att få fram, när man trycker på ditt namn.
Hör gärna av dig, om du vill utbyta uppgifter om Schrödrarna!
 
Mvh
Bengt

133
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-05-11
« skrivet: 2005-05-06, 13:36 »
Hej Doroth?e och Per!
 
Jag skulle också vara mycket intresserad av att få ta del av Torsby-Schrödrarna. Är själv ättling till Carl Gustaf Schröder född 1672.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

134
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-05-11
« skrivet: 2005-05-05, 12:41 »
Hej alla Schröderforskare!
 
Jag håller fn på med att sammanställa alla mina spridda uppgifter, som jag har om släkten Schröder för att få en överskådlig och någorlunda klar bild av alla dessa Schrödrar tillhörande Värmlandssläkten. Jag går nu igenom alla inlägg, som gjorts betr. släkten under Anbytarforum. Jag har en fråga beträffande alla dessa otaliga inlägg, som gjorts beträffande Henrik Schröder och Anna Billing. Dessa personer har stöpts och blötts så otroligt många gånger och min fråga är nu, om det är klarlagt, om denne Henrik är densamme som Henrik Johansson Schröder d.y. som Per Schröder hävdar eller, om det är någon annan Henrik, eftersom Sari Wilhelmsson anger, att hon i domstolshandlingar funnit, att denne Henrik var i livet 1706 och då faller ju Henrik Schröder, död 1691, bort. Vore tacksam, om någon kunde upplysa mig, om man funnit den rätte Henrik!
Som jag i ett av mina tidigare inlägg angett, är min mm fm m Sophia Gustafva Schröder dotter till Lars Gustaf Schröder och hans hustru Anna Christina Skröder (sysslings dotter till maken).
 
Mvh
Bengt

135
Holmborg / Holmborg
« skrivet: 2005-05-03, 13:47 »
Tack Staffan för uppgifterna.
Jag skall på andra sätt försöka få reda på, om Carl Fredrik Holmborg (min förfader) är son till Helena Bergstedt. Mycket tyder på, att så är fallet, eftersom han troligen är uppkallad efter sin morfar Carl Mårtensson och hans äldsta dotter hette Hedvig HELENA, troligen uppkallad efter sin farmor och det viktigaste skälet, att jag tror, han är son till Helena Bergstedt: Martin (Mårten) Holmborg, som jag vet är son till Helena, var dopvittne 1756 till Carl Fredrik Holmbergs dotterson Pehr Fredrik Borre.
 
Mvh  
Bengt

136
Lundell / Äldre inlägg (arkiv) till 12 juli, 2007
« skrivet: 2005-05-02, 15:01 »
Hej Staffan!
 
Ett varmt tack för dina uppgifter om Christina Juliana Holmborg och Nils Lundell!
Nu vet jag åtminstone att Christina Juliana Holmborgs yngsta syster Beata Sophia Holmborg f. 1732 troligen var död utan arvingar före systern.
 
Mvh
Bengt

137
Holmborg / Holmborg
« skrivet: 2005-05-02, 13:37 »
Hej Staffan!
 
Tack för dina uppgifter om Helena Bergstedts föräldrar och bror. Jag visste ingenting om detta, eftersom jag så nyligen fått reda på Helena Bergstedt och hennes man brukspatron Johan Holmberg i Kil (Örebro län).
Tyvärr har jag ännu ej kunnat utröna, huruvida Helena Bergstedt är mor till min förfader brukspatron Carl Fredrik Holmberg. Har du möjligen några uppgifter om Helena Bergstedts barn med Johan Holmberg? Är du själv ättling till Helena eller hennes bror Mårten?
Jag vore mycket tacksam för svar rörande Helenas familjeförhållande, om du har uppgifter om det.
Tack på förhand.
 
Mvh
Bengt

138
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-05-11
« skrivet: 2005-04-29, 23:34 »
Hej alla ättlingar till Johan Carlsson Schröder och hans andra hustru Hedvig Helena Holmborg!
 
Jag har nu efter diverse forskningar efter Hedvig Helena Holmborgs härkomst på Riksarkivet i Arninge kommit till litet mer klarhet beträffande Hedvig Helena familj. De som är intresserade, kan gå in på Anbytarforum-Släkter-Holmborg och läsa vad jag har kommit fram till och förhoppningsvis finns det någon, som kan komplettera uppgifterna!
 
Mvh
Bengt Örtenholm

139
Holmborg / Holmborg
« skrivet: 2005-04-29, 23:24 »
Jag har nu bedrivit en del forskningar på Riksarkivet i Arninge beträffande de personer med namnet Holmborg, som jag nämnt i mitt föregående inlägg (se detta)och resultatet är följande hitintills:
 
Martin Holmborg föddes/döptes enl. Kils sn (Örebro län)födelse- och dopbok C:1: 1713-04-01 som son till brukspatron Johan Holmberg (alltså ej Holmborg) och Helena Bergstedt.(Följande uppgifter är hämtade ur Ljungfors: Svenska Släkter: släkten Låstbom Han gifte sig 1749-06-18 i Kristinehamn med Maria Elisabet Låstbom, född 1726-07-19 på Wassgårda bruk och död 1793-10-14 i Kristinehamn, dotter till bruksägaren Johan Låstbom och hans hustru Emerentia Hasselgren. De hade följande barn (fler kan ha funnits men ej uppnått vuxen ålder):
1.Helena Sophia Holmborg, född 1753 (mer troligt
  är 1752 eftersom hon i dödboken uppgives vara
  67 år och 7 mån vid sin död) ovisst var  
  och död 1820-02-27 (Uppgiften hämtad från  
  Kristinehamns hfl AI:6). Enl. Kristinehamns  
  Rådhusrätt och Magistrat FII:4 förrättades bou  
  efter henne 1820-03-14 och efterlämnade hon som  
  arvtagare tvenne systersöner Kjällblad i Stock-
  holm.
2.Fredrika Martina Holmborg, född 1754-01-27 i  
  Kristinehamn (Uppgiften hämtad från Dödsboreg.
  i Landsarkivet i Göteborg för Kristinehamn).  
  Hon är troligen den syster som var moder till
  de ovannämnda systersönerna Kjällblad i Stock-
  holm.
3.Swen Holmborg, född 1755-07-07 på Öjervik i  
  Sunne sn och död där 1755-08-19 (Uppgifterna  
  hämtade från Sunne sn födelsbok och dödbok).
4.Johan Christian Holmborg, född 1758-07-17 på  
  Stora Sundby i Sunne sn (Sunne sn födelsbok),  
  troligen död där efter 1758 men före 1776  
  eftersom han ej finns med då familjen sist-
  nämnda år dyker upp i Kristinehamn.
5.Gustaf Adolph Holmborg, född troligen i Kristi-
  nehamn (Jag har ej kollat upp det i Kristine-
  hamns födelsebok) 1763 eftersom han enligt  
  ovannämnda dödsboregister i LA i Gbg dog i en  
  ålder av 1 år och 7 mån i maj 1765.
 
Enligt Kil sn födelse- och dopbok C:1 föddes/döp-
tes en syster till Martin Holmborg nämligen  
Emerentia Sophia den 31 mars 1711 som dotter till brukspatron Johan Holmberg och Madam Helena Bergstedt.
 
Beträffande Fredrika Charlotta Holmborg gift med insp. P. Borre i Örebro har jag funnit följande:
 
Vid en titt i Örebro stads dödbok C:3 1768-83 fann jag mycket riktigt Fredrika Charlotta Holm-
borg död 1781-07-15 men ingen hänvisning till något ställe i hfl för nämnda år, så det återstod inget annat än att börja leta igenom aktuell hfl(AI:8 1781-85) och se turen var med mig. Redan på första kortet under nr 18 fann jag Inspector Petter Borre, född i Vingåker 1714-04-14 och inflyttad med familjen till Örebro från Sköllersta sn år 1778. Turen fortsatte ty hfl är förd med stor noggrannhet. Fredrika Charlotta Holmborg uppgavs i hfl vara född 1728-09-24 i Kil sn (Örebro län).
Vid en genomgång av delar av Kil sn födelse- och dopbok C:1 hittade jag Fredrika Charlotta fast född den 22 september (24 september var dopdagen) som dotter till brukspatron Carl Fredrik Holmberg på Klåckarhamra Bruk (Klockarhammars bruk) och fru Hedvig Charlotta Green.
Hfl AI:1 är i så dåligt skick, så det är omöjligt att läsa den, så det återstod att söka efter syskon till henne i födelseboken (C:1).
Följande barn till brukspatron Carl Fredrik Holmberg och hans hustru Hedvig Charlotta Green hittade jag:
1. Hedvig Helena Holmborg, född 1727-08-29 (min  
   mm fm mf m).
2. Fredrika Charlotta, se ovan
3. Jan Gustav Holmborg, född 1729-09-12 (den  
   Johannes Gustavus Holmborg som nämns i den  
   matrikel: Södermanlands-Närkes Nation i  
   Uppsala som omnämns i mitt tidigare inlägg).
4  Christina Juliana Holmborg, född 1731-02-17
5. Beata Sophia Holmborg, född 1732-08-18.
 
Ovannämnda systrar gifte sig (Kil sn vigsel- och
lysningsbok C:1) enl. följande:
1. 1745-08-29 med brukspatron Johan Carlsson
   Schröder från Västanå i Fryksände sn.
2. 1752-02-09 med bruksinpektoren Petter Borre.
4. 1754-12-01 med herr Nils Lundell från Fryks-
   ände.
 
Brukspatron Carl Fredrik Holmberg begravdes enligt Kil sn död- och begravningsbok C:1 1748-12-27 och var enligt samma källa 48 år. Att observera är, att han i samma källa skrives Holmborg och inte Holmberg!
 
Föregående brukare av Klockarhammar var brukspatron Lars Kiellström som var gift med Greta Lena Holmberg
 
Nu gäller det att arbeta vidare och se om ytterligare uppgifter går att få via kyrkböckerna.  
Jag hoppas att någon annan kan komplettera ovannämnda uppgifter så att bilden blir fullständigare av familjen Holmberg/Holmborg.
 
En möjlig släkttavla är denna:
 
Johan Holmberg, brukspatron gm Helena Bergstedt.
Barn:
? 1. Greta Lena Holmberg gm brukspatron Lars  
     Kiellström
? 2. Carl Fredrik Holmberg, brukspatron född ca
     1700, död 1748 och begraven 1748-12-27 gm
     Hedvig Charlotta Green
     Barn:
     2.a. Hedvig Helena Holmborg, född 1727-08-29
          död ? gm brukspatron Johan Carlsson
          Schröder, född 1707, död 1786-08-06
     2.b. Fredrika Charlotta Holmborg, född 1728-
          09-22, död 1781-07-15 gm inspektor  
          Petter Borre, född 1714-04-14, död ?
     2.c. Jan Gustav Holmborg, född 1729-09-12,
          död ?
     2.d. Christina Juliana Holmborg, född 1731-
          02-17, död ? gm Nils Lundell
     2.e. Beata Sophia Holmborg, född 1732-08-18,
          d. ?
3. Emerentia Sophia Holmberg, född/döpt 1711-03-
   31, död ?
4. Martin Holmborg, född/döpt 1713-04-01, död  
   1795-03-08 gm Maria Elisabet Låstbom, född
   1726-07-19, död 1793-10-14.
   Barn:
   4.a. Hedvig Helena Holmborg, född 1752-, död
        1820-02-27, ogift.
   4.b. Fredrika Martina Holmborg, född 1754-01-
        27, död ?, troligen gift Kjällblad.
   4.c. Swen Holmborg, född 1755-07-07, död  
        1755-08-19
   4.d. Johan Christian Holmborg, född 1758-
        07-17, troligen död före 1776.
   4.e. Gustaf Adolph Holmborg, född troligen
        1763, död 1765-05-? i en ålder av 1 år
        och 7 mån.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

140
Kil / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-05-11
« skrivet: 2005-04-29, 20:37 »
Hej!
 
Känner någon till, om det finns någon, som skrivit om Kils sn och om Klockarhammars Bruk.
Jag härstammar från brukspatron Carl Fredrik Holmberg, som från mitten på 1720-talet ägde Klockarhammar fram till sin död 1748. Hans änka Hedvig Charlotta Green bodde kvar till någon gång på 1750-talet, varefter hon försvinner med yngsta dottern Beata Sophia.
 
Mvh  
Bengt Örtenholm

141
Knutby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-28
« skrivet: 2005-04-29, 14:24 »
Hej Clevert!  
 
Refererande till ditt inlägg 23 april 2000 under Ekeby beträffande ana 10 Nils Jonsson kan jag meddela att jag vid forskningar på Krigsarkivet funnit följande om Nils Jonsson som också kallade sig Nils Jonsson Stark:  
 
Jonsson, Nils, Stark, fänrik vid Upplands regemente, 1657: vol 2 från fältväbel, 7. Löjtnant 1659:5, 1660:5, 1661:3,13, 1662:4, 1663:5, 1664:4, 1665:5, 1666:3,7, 1667:4,9, 1668:4,6,7, 1669:4,8, 1670:4, 1671:1, 1672:5,7; Fullmakt att vara kaptenlöjtnant 166-11-20 /Krigskoll. diarium./  
 
Jonsson Stark, Nils - Löjtnant vid Upplands regemente 1673:3,6 - Kaptenlöjtnant 1674:4,8,14,16 - 1676:8, död.  
 
Starck Nils Persson = Jonsson - Löjtnant vid Upplands regemente 1662:vol. 4.  
 
3.2.2 KrA Rullor 1620-1723: 1674: Sveriges Infanteri Del I: ÖVERSTE GUSTAF CARLSSONS REGEMENTE, UPPLAND: Överste Gustaf Carlssons kompani sid 2: Löjtnant Nils Jonsson Starck död...Juni 1674.  
 
Det vore intressant om man kunde på något sätt få fram varifrån denne Nils Jonsson Stark kom.  
Vet du hur vanligt det var att t.ex. en enkel bondson kunde avancera till kapten på den tiden?  
 
Jag har även lagt in detta inlägg under Ekeby eftersom Nils Jonsson och hans hustru Karin Davidsdotter behandlas av dig där.  
 
Mvh  
Bengt Örtenholm

142
Ekeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-05
« skrivet: 2005-04-29, 14:20 »
Hej Clevert!
 
Refererande till ditt inlägg 23 april 2000 beträffande ana 10 Nils Jonsson kan jag meddela att jag vid forskningar på Krigsarkivet funnit följande om Nils Jonsson som också kallade sig Nils Jonsson Stark:
 
Jonsson, Nils, Stark, fänrik vid Upplands regemente, 1657: vol 2 från fältväbel, 7. Löjtnant 1659:5, 1660:5, 1661:3,13, 1662:4, 1663:5, 1664:4, 1665:5, 1666:3,7, 1667:4,9, 1668:4,6,7, 1669:4,8, 1670:4, 1671:1, 1672:5,7; Fullmakt att vara kaptenlöjtnant 166-11-20 /Krigskoll. diarium./
 
Jonsson Stark, Nils - Löjtnant vid Upplands regemente 1673:3,6 - Kaptenlöjtnant 1674:4,8,14,16 - 1676:8, död.
 
Starck Nils Persson = Jonsson - Löjtnant vid Upplands regemente 1662:vol. 4.
 
3.2.2 KrA Rullor 1620-1723: 1674: Sveriges Infanteri Del I: ÖVERSTE GUSTAF CARLSSONS REGEMENTE, UPPLAND: Överste Gustaf Carlssons kompani sid 2: Löjtnant Nils Jonsson Starck död...Juni 1674.
 
Det vore intressant om man kunde på något sätt få fram varifrån denne Nils Jonsson Stark kom.
Vet du hur vanligt det var att t.ex. en enkel bondson kunde avancera till kapten på den tiden?
 
Jag lägger även in detta inlägg under Knutby eftersom Nils Jonsson och hans hustru Karin Davidsdotter bodde i Grensta, Knutby sn.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

143
Lundell / Äldre inlägg (arkiv) till 12 juli, 2007
« skrivet: 2005-04-29, 13:49 »
Hej Gunilla och Monica!
 
Känner någon av er till Nils Lundell i Fryksände? I Kils sn (Örebro län) vigselbok C:1 vigdes 1754 1/12 Herr Nils Lundell ifrån Fryksände med Mademoisell Christina Juliana Holmborg ifrån Klåckarhammar.
 
Christina Juliana Holmborg var född 1731 17/2 på Klåckarhammar, Kil sn och dotter till brukspatron Carl Fredrik Holmberg (obs! Holmberg ej Holmborg) och hans hustru Hedvig Charlotta Green. Christina Juliana Holmborg hade bl.a. systern Hedvig Helena född 1727 29/8 på Klåckarhammar, Kil sn och gift 1745 29/8 med brukspatron Johan Carlsson Schröder på Västanå bruk i Fryksände. Dessa sistnämnda makar är min mm fm mf:s föräldrar.
 
Jag är mycket intresserad av att få reda på barn och ättlingar till Nils Lundell och Christina Juliana Holmborg, samt vem Nils Lundell var son till. Jag har letat igenom Fryksände hfl för den aktuella tiden (1754) men ej hittat makarna, kanske bodde de ej alls i Fryksände efter bröllopet.
Mvh
Bengt Örtenholm

144
Knutby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-28
« skrivet: 2005-04-13, 21:11 »
Hej Clevert!
 
Jag har med största intresse tagit del av din redogörelse till Kim, om Jonas Olssons föräldrar m.m. eftersom jag själv är ättling till Jonas äldsta syster Margareta gm Daniel Davidsson i Skäringby, Knutby sn.
Jag har bara en liten fråga, eftersom jag inte får en sak att stämma och det är beträffande Jonas far Olof Jonssons dödsår, som du anger till 1687-06-26, men samtidigt nämns under barnen, att yngste sonen Olof Olsson var född 1688-08-09, alltså 1 år och knappt 2 månader efter faderns död.  
Du anger också, att modern Anna Thynsdotter gifte om sig med Per Lydertsson 1688-11-04.
Min fråga är: Olof Olsson f. 1688 är han son till Olof Jonsson eller kanske till Per Lydertsson? Om årtalen är riktiga, kan han ju omöjligen vara son till Olof Jonsson.
 
Jag återkommer i ett senare inlägg med uppgifter, jag fått via forskningar i Krigsarkivet om Daniel Davidssons i Skäringby farfar kaptenen Nils Jonsson.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

145
Holmborg / Holmborg
« skrivet: 2005-03-01, 21:38 »
Jag undrar om det är någon som kommit i kontakt med kaptenen Martin Holmborg, död i Kristinehamn 1795-07-08 82 år gammal (Källa: Södermanlands-Närkes Nation i Uppsala 1595-1900 sid. 227 under nr 2577) och med Fredrika Charlotta Holmborg, död 1781-07-13 och gm insp. P. Borre i Örebro (samma källa som ovan).
Jag har ännu ej hunnit fara ut till Arninge och kolla i Kristinehamns och Örebros dödböcker. Jag skall göra detta när jag återkommer från min utlandresa. Är bara intresserad om någon forskat i släkten Holmborg innan jag börjar forskningen i Arninge.
Jag härstammar från en Hedvig Helena Holmborg född 1727 och gift med Johan Schröder född 1707 och död 1786, brukspatron på Västanå bruk i Fryksände i Fryksdals hd.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

146
Hej Marcus!
Tack för ditt svar! Jag trodde i min enfald, att Edestam stödde sig på uppgifter från säkra källor och inte från så osäkra, som Fryxells tycks vara i en del fall. Jag har tidigare råkat ut för felaktiga uppgifter hämtade från honom.
Jag utgår ifrån, att det således skall vara Persdotter och inte Nilsdotter, eftersom du nämner, att hon alltid kallas Persdotter i domböckerna och det ej finns någon Nils i Björke vid den tidpunkten.
Har du lyckats bevisa genom domböcker etc., att Gertrud Persdotter och Olof Persson är syskon eller är det svårt, att få den uppgiften bekräftad?
Vore trevligt att få lägga till några anor i stamtavlan!
 
Mvh
Bengt

147
Hej mabo!
 
Jag har nyligen läst ditt inlägg om Fryksdalska anor till Maria Katarina Lyselia.
Jag har en liten fråga till dig? Du nämner under nr 40 att Per Olofsson (nr 10) enl. Fryxell skulle vara kusin till Erik Frykman (jag härstammar från honom, han är min mf ff mf mf), men jag får inte riktigt ihop det, eftersom Erik Frykmans mor hette Gertrud NILSDOTTER (enligt Edestams Karlstads Stifts Herdaminne del 3 sid 82) och ej Gertrud Persdotter. Har det framkommit nya uppgifter om Erik Frykmans mor? Jag vore i så fall tacksam för information.
Eftersom det är länge sedan ditt inlägg publicerades (2001-08-01), skickar jag även detta inlägg till din mailadress.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

148
Harg / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-28
« skrivet: 2005-01-28, 22:01 »
Hej Stefan!
 
Ser av dina inlägg att du forskat mycket i Harg. Själv har jag också förfäder där. Min ff mm var dotter till skattebonden och riksdagsmannen Anders Andersson, f. 1751-03-21 i Harg sn, d. 1835-12-16 i Skäringby, Knutby sn. G. 1781-10-07 i Knutby sn m. Margta Davidsdotter, f. 1762-08-06 i Skäringby, Knutby sn, d. där 1840-06-22.
 
Följande uppgifter om Anders Anderssons anor har jag fått av Carl-Evert Gustafsson:
 
Ovannämnde Anders Andersson var son till bonden Anders Bengtsson, f. 1704 i Harg sn, d. 1783-12-30 i Eldsta, Knutby sn. G. 1731 i Harg sn m. Margta Andersdotter, f. 1706(?) i Harg sn, möjligen i Löhammar, där föräldrarna bodde vid sin död, d. 1778-10-08 i Eldsta, Knutby sn.
 
Förutom Anders Andersson, f. 1751 hade Anders Bengtsson och Margta Andersdotter även döttrarna Karin, f. 1732, Margta, f. 1734 och Brita, f. 1744. Möjligen hade de fler barn, men dessa är de enda jag känner till.
 
Margta Andersdotter, 1706(?)-1778, var dotter till bonden i Löhammar, Harg sn Anders Mattsson, f. ca 1673, d. 1743 i Löhammar, Harg sn och hans hustru Margareta Jansdotter, f. ca 1663, d. 1743 i Löhammar, Harg sn.
 
Jag undrar, om du eller någon annan känner till dessa familjer och eventuellt har kompletterande uppgifter om dem? Jag har försökt att söka ytterligare uppgifter i kyrkoböckerna för Harg, men som du vet, så är de väldigt svåra att läsa!
 
Mvh
Bengt Örtenholm

149
Allmänt / Judar som konverterat
« skrivet: 2005-01-10, 18:11 »
Hej Christer!
 
Angående din fråga från 17 dec. 2000 vilka de tolv judarna var som döptes i Tyska kyrkan 1681 så kan jag tala om att enligt Einar Hammarstrands släktbok Släkten Hammarstrand från Loftahammar så bestod judefamiljerna Jacob och Mandel av 6 personer var (2 vuxna och 4 barn), därav antalet 12.
 
Jag härstammar själv från Moses Jacob som fick namnet Gustaf Mikael Renatus i dopet genom hans dotter Maria Christina gm inspektorn på Winäs i Ed sn i Tjust Fulmo Dansson Hammarstrand.
 
Jag skickar för säkerhets skull detta även till din e-mailadress eftersom det är 4 år sedan ditt inlägg och du kanske inte är inne på just den här rubriken så ofta!
 
Mvh
Bengt Örtenholm

150
Herweg / Herwejer / Herweg / Herwejer
« skrivet: 2005-01-07, 13:38 »
Hej Johan!
 
Beträffande Catharina Svensdotter, gift med Henrik Herwegh, kan jag nämna att jag härstammar från deras dotter Eva gm brukspatronen och överkrigskommissarien Jonas Bratt.
 
Det enda jag vet om Catharina Svensdotter är att hon var dotter till handelsmannen i Filipstad Sven Andersson och Margareta Nilsdotter. Tyvärr har jag inga som helst övriga uppgifter om dem och ej heller kan jag hänvisa till någon källa, eftersom dessa uppgifter är hämtade från min morfars släktforskningspapper och ingen källa är där angiven.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

151
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-15
« skrivet: 2005-01-02, 21:50 »
Hej Per Schröder och Christian Skröder och alla andra Schröderforskare!
 
Jag kastar mig in i diskussionerna om alla Schrödrar och Skrödrar efter att ha läst igenom alla befintliga inlägg beträffande släkten som finns under Anbytarforum.
 
Först vill jag tala om att jag härstammar från släkten Schröder på följande sätt:
Min mormor Ingrid Hagelin (gift Örtenholm) var dotter till Herman Hagelin vars mor Anna Maria Jansdotter (gift med den s.k. Mjölbykungen Carl Göran Hagelin) var dotter till skifferarbetaren Jan Olofsson och Sophia Gustafva Schröder f. 1794 d. 1828. Eftersom dottern Anna Maria endast var 1 1/2 månad då modern dog uppfostrades hon av sin morbroder Gustaf Adolph Schröder (f. 1796) och färgerifabrikör i Mjölby.
Sophia Gustafva Schröder var dotter till Lars Gösta Schröder (1755-1800) och hans hustru Anna Christina Skröder (1771-1859) (fadern Gustaf Adolf ändrade stavningen från Schröder till Skröder). Lars Gösta Schröder var syssling till sin svärfader.
Lars Gösta Schröder var son till Johan Carlsson Schröder (1707-1786) och Hedvig Helena Holmborg (1727-?). Vet någon föräldrar m.m. till Hedvig Helena Holmborg? Vore väldigt tacksam för upplysningar i så fall.
 
Anna Christina Skröder var dotter till löjtnanten (den grymme löjtnanten på Rud) Gustaf Adolf Skröder och hans andra hustru Agneta Christina Eurelia (1738-1795).
 
Gustaf Adolf Skröder var son till Svante Schröder (1696-1780) och Hedvig Molitheus (1687-1768).
 
Av vad jag förstår av inläggen så härstammar både Per och Christian från en broder till ovannämnda Anna Christina Skröder.
 
Till Per kan jag nämna att min far var på sin tid arbetskamrat och vän till Gösta Schröder, som, av vad jag förstår, måste var en morbroder till dig!
 
Anna Maria Jansdotter, som gifte sig med Carl Göran Hagelin i Mjölby i hans första gifte, blev stammoder till många nu levande Hagelinare med flera släkter. Omnämnas kan att Carl Göran och Anna Maria var ff farföräldrar till den så tragiskt försvunna och grymt avrättade argentinsk/svenska flickan Dagmar Hagelin (en syssling till mig).
 
Det vore roligt att höra från er och höra hur ni är släkt med ovannämnda Schrödrarna och om någon av er vet föräldrar m.m. till Hedvig Helena Holmborg.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

152
Judiska släkter A-Ö / Renatus / Renát
« skrivet: 2005-01-02, 13:46 »
Hej Erik!
 
Jag har förgäves försökt gå in på den av dig angivna egna hemsidan http://hem.passagen.se/kuoksu/renat.
 
Själv härstammar jag också från Maria Christina Renat gift med Fulmo Dansson Hammarstrand genom deras son Gustaf Mauritz´ son Johan Lorentz´ dotter Anna Beata Hammarstrand gift med Johan Myhrman.
 
Jag har den av Einar Hammarstrand utgivna boken Släkten Hammarstrand från Loftahammar. och där nämns som ett av dopvittnena en Apothekers på Korpen Sara Margareta Renat. Vad man får ut av detta är, vad jag kan förstå, att denna Sara Margareta var gift med apotekaren på apoteket Korpen i (Stockholm?.).
 
Du nämner i din redogörelse att Sara Margareta var gift med Karl Kristoffer Weslin i Kalmar. Vet du vad han hade för yrke? Kanske är det apotekaren och kanske det fanns ett apotek Korpen i Kalmar också?
 
Enligt uppgift hade Moses Jacob och hans hustru fyra barn när det stora judedopet ägde rum i Tyska kyrkan 1681, men Johan Gustaf var ju född 1682 dvs året efter judedopet. Det måste således ha funnits ännu ett barn, men kanske det dog tidigt.
 
Jag antar att du vet att Jacob Julius Renat var gift med Engel Maria Queckfeldt (adliga ätten nr 979)? Huruvida de hade barn vet jag ej.
 
Vore intressant att veta hur du är ättling till släkten Hammarstrand.
 
Här en kort lista av min härstamning från Gustaf Mikael Renatus:
 
Maria Christina Renat gm Fulmo Dansson Hammarstrand
 
Gustaf Mauritz Hammarstrand gm Brita Elisabet Gers
 
Johan Lorentz Hammarstrand gm Sophia Albertina Bagge af Söderby
 
Anna Beata Hammarstrand gm Johan Myhrman
 
Hildegard Vendelie Myhrman gm Johan Gustaf Örtenholm
 
Johan Göthrik Örtenholm g 2:o m Maria Henrietta Glosemeyer
 
Albert Örtenholm gm Ingrid Amalia Hagelin
 
Aina Elisabeth (Lisbeth) Örtenholm gm Stig Olof Gustafson
 
Bengt (Gustafson) Örtenholm
 
Mvh  
Bengt Örtenholm

153
Wagner / Wagner
« skrivet: 2004-11-21, 12:52 »
Hej Helena!
 
Betr. vad jag vet om Catharina Wagner se mitt inlägg under Baltikum
 
Mvh
Bengt Örtenholm

154
Baltikum / Äldre inlägg (arkiv) till 05 januari, 2006
« skrivet: 2004-11-21, 12:47 »
Hej Helena!
 
Jag härstammar också från Sten Påvelsson, adlad Rutensköld. Jag är också intresserad av att få reda på Catharina Wagners mor m.m.
Om du inte visste det så hade Catharina Wagner brodern ryttmästaren Daniel Wagner gm Hedvig Drolshagen som i sin sons ryttmästaren Lorentz Wagner namn 1636 till sedermera översten Abraham Larsson Hirsch, adl. Cronhjort nr 322 förpantade godset Sawensee (Sarvensee), men som återlöstes av Catharina Wagner gm Sten Påvelsson Rutensköld.
 
Vore mycket intresseras att få veta om du får något svar på din fråga om Catharina Wagners ytterligare anor och släkt.
Jag lovar att meddela dig om jag får någon mer information om Wagner-släkten!
 
Beträffande vad jag ovan anförde om Catharina Wagners bror och hans familj kan jag meddela dig att uppgifterna var hämtade från ingressen till adliga ätten Wagner nr 764 i Elgenstiernas Svenska Adelns Ättartavlor del VIII sid 641.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

155
Silfverswärd / Silfverswärd
« skrivet: 2004-11-21, 12:15 »
Hej Rune!
 
Såg i ett gammalt inlägg från 13 december 1999 (under släkten Didron) att du härstammar från Agneta Silfverswärd gm Karl Didron.
Jag härstammar själv från en halvbror till Agneta nämligen Lars Larsson den yngre Silfverswärd (min mf fm mm fm mf).
Agnetas och Lars Larsson den yngres far Lars Larsson den äldre Silfverswärd var ju enligt Elgenstiernas Svenska Adelns Ättartavlor del VII sid 245 gift två gånger men första frun är okänd. Jag härstammar ju från den okända hustrun och min fråga är nu om du eller någon annan möjligen i era forskningar i några källor påträffat namnet på denna första hustru?
Vore tacksam för svar.
Jag har även satt in denna fråga under släkten Didron
 
Mvh
Bengt Örtenholm

156
Didron / Didron
« skrivet: 2004-11-21, 12:10 »
Hej Rune!
 
Såg i ett gammalt inlägg från 13 december 1999 att du härstammar från Agneta Silfverswärd gm Karl Didron.
Jag härstammar själv från en halvbror till Agneta nämligen Lars Larsson den yngre Silfverswärd (min mf fm mm fm mf).
Agnetas och Lars Larsson den yngres far Lars Larsson den äldre Silfverswärd var ju enligt Elgenstiernas Svenska Adelns Ättartavlor del VII sid 245 gift två gånger men första frun är okänd. Jag härstammar ju från den okända hustrun och min fråga är nu om du möjligen i dina forskningar i några källor påträffat namnet på denna första hustru?
Vore tacksam för svar.
Jag har även satt in denna fråga under Abytarforum och under släkten Silfverswärd
 
Mvh
Bengt Örtenholm

157
Hej Bertil!
 
Jag tänkte skicka detta mail direkt till dig eftersom det är mer än ett år sedan du hade inlägget i anbytarforum och kanske det ej har så allmänt intresse att jag även är ättling till ovannämnda Johan och Christina, men din mailadress är tydligen ej aktuell längre så därför sätter jag in mitt inlägg här i alla fall.
 
Du skrev i ditt inlägg 2003-03-17 att du är intresserad av att komma i kontakt med andra ättlingar till Johan Bagge af Söderby och Christina Roos af Hjelmsäter.
Jag är också ättling till dem genom deras son Gustaf Bagge av Söderbv och Elisabeth Nieroth.
 
Hur är du ättling till dem?
 
Mvh
Bengt Örtenholm

158
Hej Lena!
 
Såg först nu din förfrågan angående Cecilia och hennes make Erik, jarl av Falster (möjligen var han också jarl av Götaland). Om du inte vet det så finns de omnämnda jämte deras ättlingar i Brenners: Nachkommen Gorm des Alten.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

159
Mjölby (med Sörby) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-30
« skrivet: 2004-06-04, 13:36 »
Hej Hasse!
 
Tack för svaret och nu står jag i begrepp att fara till Tyskland i nio dagar.
 
Hälsningar
 
Bengt

160
Mjölby (med Sörby) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-30
« skrivet: 2004-06-03, 13:02 »
Svar till Hans Egeskog! Inlägget flyttat från Ekeby till Mjölby.
 
Hej Hasse!
 
Här kommer släktskapet mellan Mjölbykungen Carl Göran Hagelin, Dagmar Hagelin och mig.
 
Carl Göran Hagelin, född 1827-09-29 i Mjölby, död 1892-06-11 i Mjölby. Gift 1:0 1849-06-19 i Mjölby med Anna Maria Jansdotter, född 1828-05-03 i Glava sn, Värmland, död 1862-11-15 i Mjölby.
 
                Barn (bl.a.):
 
Herman Hagelin, född 1861-03-10 i Mjölby, död 1927-04-01 i Högalid fs, Stockholm, disponent. Gift 1:0 1885-09-16 med Augusta Elisabeth Willner, född 1861-04-03 i Yxnerum sn, död 1901-04-24 i S:t Olai fs, Norrköping.
 
                 Barn (bl.a.):
 
1. Ingrid Amalia Hagelin, född 1890-0-06 i Mjölby, död 1970-05-27 i Hedvig Eleonora fs, Stockholm. Gift 1912-03-07 med Albert Örtenholm, född 1882-03-11 i Västanfors fs, död 1954-11-09 i Engelbrekts fs, Stockholm, revisor
 
                  Barn (bl.a.):
 
    Aina Elisabeth (Lisbeth)Örtenholm, född  
    1913-01-03 i Ludvika fs, död 1989-02-28 i
    Enköping. Gift 1939-03-26 i Johannes fs,  
    Stockholm med Stig Olof Gustafson, född  
    1914-05-19 i Kungsholms fs, Stockholm, död
    1967-06-08 i Matteus fs, Stockholm, dispo-
    nent.
 
                  Barn (bl.a.):
 
      Bengt Otto (Gustafson) Örtenholm, född  
      1943-09-10 i Matteus fs, Stockholm, fd
      banktjm. (Skild, två barn).
 
2. Thorsten Lennart Hagelin, född 1891-12-16 i  
   Mjölby, död 1958-06-29 i Buenos Aires, Argen-
   tina, kontorist. Gift 1914 med Romelia Manzo
   Lira (?), född 1898-01-11 (?)
 
                  Barn (bl.a):
 
   Ragnar Erland Hagelin, född 1932-01-08 i Bue-
   nos Aires, Argentina, kontorist. Gift 1:0 med
   Susana Angela Eresta Buccicardi, född 1934-07-
   12 i Buenos Aires, Argentina.
 
                  Barn (bl.a.):
 
      Dagmar Ingrid Hagelin, född 1959-09-29 i
      Buenos Aires, Argentina, avrättad av jun-
      tan i Argentina 1977.
 
Ja, Hasse detta är, hoppas jag, vad du önskade få veta. Om det är något mer du vill veta så hör gärna av dig.
 
Är du ättling också av Johan Pehrsson och Annicka Jacobsdotter och i så fall hur?
 
Mvh
Bengt Örtenholm

161
Ekeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-01
« skrivet: 2004-06-02, 16:19 »
Hej Hasse!
 
Vi kanske skall göra, som du föreslår och flytta diskussionen till Mjölby.  
Jag skall försöka hinna med att skicka dig uppgifterna om Dagmar Hagelins härstamning från Carl Göran Hagelin, innan jag far till Tyskland på fredag. Hinner jag ej så återkommer jag efter den 15 juni, då jag kommer hem.
Tack för uppgifterna beträffande Egebytorp!
 
Mvh
Bengt

162
Ekeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-01
« skrivet: 2004-06-01, 23:29 »
Tack Hasse för de värdefulla uppgifterna om Johan Pehrssons anor!
Johan Pehrssons och Annicka Jacobsdotters dotter Maja Stina gifte sig med Olof Persson (Hagelin). Makarna blev föräldrar till bl.a Carl Göran Hagelin i Mjölby som allmänt kallades Mjölbykungen. Hans son Herman Hagelin hade bl.a två barn: dottern Ingrid som blev min mormor och sonen Torsten som var farfar till den så tragiskt mördade och omtalade Dagmar Hagelin.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

163
Ekeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-01
« skrivet: 2004-05-30, 18:22 »
Jag undrar om någon känner till förfäder till drängen Johan Pehrsson från Kulla i Ekeby.Han föddes 1757-08-01 i Kulla, Ekeby och var son till Pehr Hemmingsson i Kulla, Ekeby och hans hustru, som jag tyvärr ej vet namnet på. Han gifte sig 1787-10-07 i Rinna sn med Annicka Jacobsdotter född 1767-01-23 i Jordfälla, Rinna sn.
Mvh
Bengt Örtenholm

164
Rinna / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-03-25
« skrivet: 2004-05-05, 09:23 »
Hej Christer och Anders,
 
Ett varmt tack för uppgifterna beträffande Kerstin Persdotters anor och hänvisningarna till litteratur och Släkthistoriskt Forum!
 
Med vänlig hälsning
Bengt Örtenholm

165
Rinna / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-03-25
« skrivet: 2004-04-30, 18:05 »
Jag härstammar genom min mm ff m Maja Stina Johansdotter från Jordfälla i Rinna sn. Hon var född 1790 16/7 i Ekeby sn och dotter till sedemera bonden i Jordfälla, Rinna sn, Johan Pehrsson från Kulla i Ekeby sn och hans hustru Anna (Annicka) Jacobsdotter från Jordfälla i Rinna sn.  
Anna Jacobsdotter var född tvilling 1767 23/1 Storgården i Rinna sn och dotter till bonden Jacob Garbrielsson född 1719 22/6 i Särstad, Rinna sn och Kierstin Pehrsdotter född 1728 18/3 i Jordfälla, Rinna sn.
Jacob Garbrielsson var son till bonden Gabriel (efternamnet ej angivet i födelseboken) och hans hustru Sara Jönsdotter.
Kierstin Pehrsdotter var dotter till bonden Pär Gustafsson och hans hustru Mertha Giötarsdotter.
Husförhörslängderna för Rinna sn börjar långt senare så jag har ej kunnat finna Jacobs och Kierstins föräldrar.
Min fråga är nu om någon har forskat något och funnit vidare släktled för Jacob och Kierstins föräldrar? Vore mycket tacksam för eventuella uppgifter om deras härstamning.
Mvh
Bengt Örtenholm

166
Stake / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-15
« skrivet: 2004-03-30, 22:32 »
Hej Bengt catshaman!
 
Tack för ditt svar och inlägg beträffande mitt sista inlägg. Jag får nog nu avvakta, tills jag återkommer till fosterjorden i slutet på april. Det synes inte vara så lätt att få något definitivt svar beträffande vem, som var far till Christina Stake. Vi får se, om eventuellt någon annan har forskat i saken. Får väl vänta att lägga in Christina i antavlorna än så länge!
 
Mvh
Bengt Ö

167
Stake / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-15
« skrivet: 2004-03-30, 17:56 »
Efter mitt senaste inlägg idag kom jag plötsligt ihåg, att jag tyvärr inte framförde mitt tack varken till Roger Jarl eller Catshaman, vilket jag nu alltså ber att få göra. Jag är tacksam för all hjälp, jag kan få för att få klarhet i  Christina Stakes familjeförhållande.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

168
Stake / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-15
« skrivet: 2004-03-30, 13:30 »
Hej Bengt catshaman!
Jag vill bara komma med en förfrågan till dig beträffande Christina Stake. Du anger, att hon hette Christina ERIKSDOTTER Stake och ej Christina Olofsdotter. Elgenstierna uppger ju under ätten Bagge af Söderby, att hon skulle ha hetat Olofsdotter, men å andra sidan är ju, som bekant, Elgenstierna behäftad med många fel och åtskilligt har ju rättats i hans verk genom senare tiders forskningar.
Den Kerstin (Christina) som nämns under Stake tab. 4 levde enl. EÄ ogift 1660. Å andra sidan dog den Christina under tab. 20 ogift före 1629.
Jag håller f n på med, att lägga in min släkt i datorn i programmet Brother´s Keeper 6 och har kommit till Sven Pedersson Bagge (af Söderby) och Christina Olofsdotter Stake, om nu inte barnen Bagge af Söderby tillhör ett eventuellt tidigare gifte. Almqvist betvivlar ju, att Sven Pedersson varit gift tidigare, vilket Elgenstierna anser enl. kompletterinarna i del 9 sid 250b.
Är du säker på (enligt källor), att Christina gift Bagge (af Söderby) var dotter till Erik Olofsson Stake tab. 20 (trots att hon uppgives ha dött ogift före 1629) och ej till Olof Mauritzson Stake tab. 4? De tillhör ju samma generation och tidsmässigt får jag det ej att stämma med någon av dem, eftersom Christina gift Bagge hade en (eventuell) son, som år 1625 var löjtnant. Han bör således varit född senast vid sekelskiftet 1600 och modern i så fall född senast ca 1580.
Att Christina tillhörde ätten Stake är nog utan tvivel, med tanke på vad, som sagts i ovan införda inlägg.
Vore tacksam, om du har mer uppgifter eller hänvisningar, eftersom jag är angelägen, att försöka få klarhet i detta, innan jag lägger in Christina bland mina förfäder i datorn.  
Jag reser imorgon utomlands och återkommer först den 27 april.
Mvh
Bengt

169
Stake / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-15
« skrivet: 2004-03-29, 13:52 »
Här kommer ytterligare ett inlägg beträffande Christina Olofsdotter Stake gift med Sven Pedersson Bagge (af Söderby).
Tyvärr håller jag nog inte med Tommie Idebro, att hon skulle eventuellt vara dotter till Olof Eriksson Stake. Mer troligt är, att hon är dotter till Olof Mauritzson Stake (Elgenstiernas Sv Adelns Ättartavlor del 7 sid 524a, tab.4)i hans 2:a gifte med Brita Gustavsdotter (Båt av Billa). Olofs första gifte var ju barnlöst. Nu förekommer visserligen en Kerstin, som dotter till Olof och som levde ogift 1660, men det hindrar ju inte, att det kan ha funnits även en dotter vid namn Christina. Uppgifterna om Olofs barn är ju ganska ofullständiga!
Nu till mina skäl varför jag anser att Christina är dotter till denne Olof Mauritzson Stake i stället för Olof Eriksson Stake:
I sista inlägget ovan av catshaman hänvisas till en webadress som leder oss till en skrift: Stakerna på Dal och på Koll sammanställt av Bengt Hemtun och med medverkan av Kjell Åberg och Tommy Andersson. Går man in i skriften under rubriken Ägarlängder finner man följande notis:  
 
Under Gustaf Stake får väl nämnas att han tillsamman med farbror Lindorm Stake på Berg, Nils Posse på Nordkärr och Johan Bagge till Westerby (Wedbyholm) sponsrade präst-sonen från Ör Gunno B. Blutherus. Denne 21 år ung 1632 gav ut sitt Lovtal till Dalsland som latindisputation i Uppsala vilket hörde tiden till.  
 
Vid undersökning av de nämnda gårdsnamnen i Rosenbergs: Georgrafiskt - Statistiskt Handlexikon och i den av Kungl. Generalpoststyrelsen m.fl. utgivna: Svensk Ortförteckning 1960, ligger samtliga tre gårdar Berg, Nordkärr och Vedbyholm i Älvsborgs län, Holms sn i Nordals härad.
 
Ägare till Berg var Lindorm (Mauritzson) Stake, till Nordkärr Nils Posse d.y. och till Vedbyholm (Wedbyholm) Johan Bagge.
 
Vid undersökning av personernas släktförhållande har jag funnit följande: Nils Posse d.y. var gift med Anna (Nilsdotter) Stake, en dotter till Lindorm Mauritzson Stakes bror Nils Mauritzon Stake. Gustaf Olofsson Stake var ju brorson till Lindorm enl. inlägget från ovannämnda skrift. Johan Bagge måste vara Johan Bagge af Söderby, som enligt Elgenstiernas Sv Adelns Ättartavlor del 1 sid 199b, tab.4 var ägare till Vibberby (också en gård i Holms sn i Nordals härad i Älvsborgs län. Det synes mig otroligt, att det skulle finnas två personer vid namn Johan Bagge i samma socken! Denne Johan Bagge af Söderby var son till Sven Pedersson och troligen hans andra fru Christina Olofsdotter Stake. Han skulle i så fall kunna vara dotterson till Olof Mauritzson Stake (bror till Lindorm). Det troliga är, att alla dessa fyra var släkt. Det kan inte bara vara en slump, att dessa fyra är släkt sinsemellan, när de sponsrar prästsonen Gunno B. Blutherus. Inom parentes sagt härstammar jag från denne Gunno B. Blutherus även som från Johan Bagge af Söderby.
 
Invändningar finns naturligtvis beträffande dessa mina slutledningar och den viktigaste är väl tyvärr den, att enl. Äldre Svenska Frälsesläkter del 1:3 sid 220b nämns, att Gustav Arvidssons (Båt av Billa) illegitima dotter Brita tidigast 1613 blev gift med Olof Mauritzson Stake och att det i så fall rent tidsmässigt inte är möjligt, att hon kan vara mor till Christina Olofsdotter Stake, MEN enligt Elgenstiernas kommentar under släkten Stake, tab 4. sammanlevde Olof Mauritson Stake redan under sitt första äktenskap med Carin Larsdotter (Anckar), för övrigt kusin till Olofs andra hustru, och vad hindrar då, att han redan tidigare än sitt giftemål 1613 med Brita Gustavsdotter hade barn?
 
Det vore intressant om någon annan har kommit fram till något resultat beträffande Christina Olofsdotter Stake och hennes härkomst.
 
Mvh
Bengt Örtenholm

170
Beträffande Sven Pedersson Bagge (af Söderby)  omnämnes i Elgenstierna: Sv.Adelns Ättartavlor del 1 sid 199a endast hans hustru Christina Olofsdotter Stake och endast ett barn: sonen Ivar.
Tittar man i kompletteringarna till Elgenstiernas ovannämnda verk del 9 sid 250b så har betydande rättelser gjorts beträffande ovanstående Sven Pederssons familjeförhållande:
Bl.a upptages ytterligare en hustru till honom enligt följande: G. (1:o?) före 1590 27/6 m. en dotter till fogden i Kind och Ydre Per Staffansson till Väsby [S. Pira, Sven Persson till Väsby]; (2:o?) m. Chr. Stake.
Ändring har även gjorts betr. barn där Johan (tab 4.)anges som son till Sven Pedersson och EJ sonson, dessutom har Sven Pedersson även barnen: 1. Peder, död före 1625, g. före 1616 21/6 m. Margareta N.N., i hennes 2:a gifte (g. 1:o m. häradshövdingen Nils Bröms, nr 161, död 1611, levde 1625.
2. Märta, var ogift 1628, men gift 1630 m. Matts Jakobsson [SH. liber caus., vol.64 (OA)].
Barnen voro alltså 4 st: Johan, Ivar, Peder och Märta.
 
Min fråga är nu: Vet någon om detta stämmer att Sven Pedersson var gift två gånger? I vilket eller vilka giften var barnen födda?
Enligt mina noteringar var Christina Olofsdotter Stake dotter till Olof Mauritzson Stake och Brita Gustavsdotter (Båt af Billa). Tyvärr kan jag ej ange någon källa för detta (genant nog, vilket beror på, att jag började min släktforskarbana redan 1955, när jag var endast 12 år gammal tillsammans med min min far och var då ej så observant beträffande källor, att jag antecknade dem). Jag har dock ej gripit uppgifterna ur luften utan vet, att jag sett dem någonstans.
 
Jag härstammar från släkten Bagge av Söderby genom Sven Pederssons sonsons sonsons dotter Sophia Albertina (del 1, sid. 201 i Elgenstiernas verk) gm Johan Lorentz Hammarstrand.
Mvh
Bengt Örtenholm

171
Kungliga släkter / Erik XIV:s legitima ättlingar
« skrivet: 2004-01-20, 10:02 »
Jag härstammar liksom många andra från Mårten Krakows och Emerentia Paulis dotter Emerentia gift med borgmästaren Knut Olofsson. Har läst ovanstående inlägg men undrar nu om någon efter senaste inlägget 2000 har funnit något om deras härstamning.
Mvh
Bengt Örtenholm

172
Skånela / Skånela
« skrivet: 2003-12-18, 00:53 »
Till Sonja Färeby
 
Det är omöjligt att sända till din e-mail adress för det kommer tillbaka med uppgift om att din adress är okänd! Skickar därför via detta forum.
 
Hej Sonja!
 
Jag har varit inne på anbytarforum under Skånela och läst dina uppgifter om Kerstin Mattsdotter och Lars Mattsson och din korrespondans med Åke Lindström, som jag också tidigare har haft kontakt med. Jag härstammar från en bror till Åke Lindströms förmoder Maria Larsdotter f. 1721. Hennes bror Didric Larsson f. 1725 var min morfars mormors mormors morfar. Det är likadant för mig som för Åke att jag inte känner till Lars Mattssons föräldrar, men kanske har du nu fått mer information och kanske är det Matts Larsson som är fadern?
Vore roligt och intressant att höra från dig!
 
Med vänlig hälsning
Bengt Örtenholm

173
Anckarström / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-01
« skrivet: 2002-06-01, 15:23 »
Hej Rolf!
Tack för uppgifterna om nämnda bok som jag skall kolla upp.
Bengt Örtenholm

174
Hollsten / Hollsten
« skrivet: 2002-01-09, 12:16 »
Till Björn Stålhed
 
Har försökt ett flertal gånger att sända uppgifter till dig om min härstamning från Måns Hansson Hollsten till din e-post adress men den fungerar ej! Hör av dig för uppgifter!
Mvh
Bengt Örtenholm

175
Hollsten / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-02
« skrivet: 2002-01-09, 12:14 »
Till Björn Stålhed
 
Har försökt ett flertal gånger att sända uppgifter till dig till din e-post adress men den fungerar ej! Hör av dig för uppgifter!
Mvh
Bengt Örtenholm

176
Klara / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-10-15
« skrivet: 2001-12-15, 12:31 »
Är det någon som känner till något om kyrkoherdens i Rappestad Erik Ryding barns vidare öden. Erik Ryding var född 1674 i Näsby (Rystad) och död 1724-02-06. Han var son till fogden Jöns Ryding. 1706-01-25 gifte han sig med Helena Christina Frumerie född 1677-05-21 och dotter till kommissarie Josua Frumerie och Maria Trana samt förut gift med kyrkoherden i Kristberg Philiphus Olai Utterbom född 1660 död 1704-03-30.  
Helena Christina Ryding f. Frumerie flyttade senare till Stockholm där jag funnit henne i Adolf Fredrik församling som död 1747-04-04 i en ålder av 76 år, vilket inte stämmer med hennes i Linköpings Stifts Herdaminnes angivna födelseår 1677.  
Med Erik Ryding hade hon fyra barn:  
1. Ingrid född 1706-12-12  
2. Filip född 1709-04-12  
3. Edvard född 1712-02-06  
4. Christina född 1714-04-30  
 
I kvarteret Blåman i Stockholm i mantalslängden för år 1740 återfinns som tjänande hos kryddkrämhandlare Sven Löfgren två jungfrur Greta Utterbom och Stina Ryding. Måhända är de halvsystrar och döttrar till Helena Christina Frumerie. Därefter hittar jag dem inte men jag anar att Stina Ryding är den ovan nämnda Christina Ryding född 1714 och att hon även är densamma som 1744-10-07 i KLARA församling, Stockholm gifte sig med kanslisten Sven Thomas Windrufva. De fick 1745-10-06 i Nicolai församling, Stockholm en son Sven Petrus (Petter). Christina Windrufva f. Ryding avled 1749-04-13 i KLARA församling, Stockholm.  
Christina Ryding och Sven Thomas Windrufva är min mf mm ff f föräldrar.  
Känner någon till något om ovanstående personer är jag mycket tacksam för information.  
Mvh  
Bengt Örtenholm

177
Rappestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-11-27
« skrivet: 2001-12-15, 12:08 »
Är det någon som känner till något om kyrkoherdens i Rappestad Erik Ryding barns vidare öden. Erik Ryding var född 1674 i Näsby (Rystad) och död 1724-02-06. Han var son till fogden Jöns Ryding. 1706-01-25 gifte han sig med Helena Christina Frumerie född 1677-05-21 och dotter till kommissarie Josua Frumerie och Maria Trana samt förut gift med kyrkoherden i Kristberg Philiphus Olai Utterbom född 1660 död 1704-03-30.
Helena Christina Ryding f. Frumerie flyttade senare till Stockholm där jag funnit henne i Adolf Fredrik församling som död 1747-04-04 i en ålder av 76 år, vilket inte stämmer med hennes i Linköpings Stifts Herdaminnes angivna födelseår 1677.
Med Erik Ryding hade hon fyra barn:
1. Ingrid född 1706-12-12
2. Filip född 1709-04-12
3. Edvard född 1712-02-06
4. Christina född 1714-04-30
 
I kvarteret Blåman i Stockholm i mantalslängden för år 1740 återfinns som tjänande hos kryddkrämhandlare Sven Löfgren två jungfrur Greta Utterbom och Stina Ryding. Måhända är de halvsystrar och döttrar till Helena Christina Frumerie. Därefter hittar jag dem inte men jag anar att Stina Ryding är den ovan nämnda Christina Ryding född 1714 och att hon även är densamma som 1744-10-07 i Klara församling, Stockholm gifte sig med kanslisten Sven Thomas Windrufva. De fick 1745-10-06 i Nicolai församling, Stockholm en son Sven Petrus (Petter). Christina Windrufva f. Ryding avled 1749-04-13 i Klara församling, Stockholm.
Christina Ryding och Sven Thomas Windrufva är min mf mm ff f föräldrar.
Känner någon till något om ovanstående personer är jag mycket tacksam för information.
Mvh
Bengt Örtenholm

178
Hagelin / Äldre inlägg (arkiv) till 05 januari, 2009
« skrivet: 2001-12-03, 12:01 »
Hej Anders!
Tack för dina intressanta uppgifter!
Källan till Anna Lovisa Eriksdotters död 1870 är hämtad från min mormors brors Gösta Hagelin släktbok Släkten Hagelin från Svanshals och grundar sig på kyrkböcker i de församlingar som berörs. Jag slog upp henne igen i släktboken och tyvärr så såg jag inte förra gången att det stod ett frågetecken efter årtalet 1870 så Ida Bäckmans uppgifter är nog mer troliga!
Mvh
Bengt

179
Skånela / Skånela
« skrivet: 2001-11-15, 21:04 »
Hej Åke!
 
Det skulle ha varit bra om jag hade kunnat redovisa mina Lindströms forskningar här, men de är på 3 A4-sidor så det blir så jobbigt att sitta och skriva ner dem för hand. Jag har visserligen scanner men eftersom jag är rätt oteknisk när det gäller datorer så vet jag bara hur man skall göra för att scanna till en e-post adress. Jag kommer därför att scanna till din e-post adress så får du avgöra om du vill lägga in uppgifterna i Rötter.
Hälsningar
Bengt

180
Sala / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-05-19
« skrivet: 2001-11-05, 22:18 »
Känner någon till något om auditören Thomas Jonsson Bohman i Sala, död under en slädfärd 1725 20/1. Han hade en dotter Christina, född 1699 12/6 i Sala och död 1759 29/7 i Sala. Hon gifte sig i Sala 1721 26/12 med Sven Windrufva, född i Borås 1699 14/3 och död i Sala 1759 6/5. Sven Windrufva och Christina Bohman var min mf mm ff ff föräldrar.  
Thomas Jonsson Bohman hade utomäktenskapliga barn men jag kan ej finna källan var jag såg det.
Vore tacksam för uppgifter om hustru och föräldrar m.m.
Mvh
Bengt Örtenholm

181
Ryding / Ryding
« skrivet: 2001-11-01, 10:26 »
Känner någon till föräldrarna till Christina Ryding, född ca 1719 okänt var, död i Klara församling, Stockholm 1749 13/4 i en ålder av 30 år,gift i Klara församling i Stockholm 1744 7/10 med kanslisten vid Sjötullen Sven Thomas Windrufva, född ca 1720 i Sala församling, död okänt när och var men före 1759 eftersom han omnämnes som avliden i föräldrarnas bouppteckning 1759 i Sala. Deras enda barn Sven Petrus (Petter) Windrufva, född 1745 6/10 i Nicolai församling i Stockholm och död i Vaxholm 1777 28/2, var min mf mm ff f.
Jag har gått igenom kyrkböckerna för ovannämnda församlingar men ej hittat något.  
Vore tacksam för hjälp om någon vet något om Christina Ryding.
Mvh
Bengt Örtenholm

182
Gross / Gross
« skrivet: 2001-10-24, 00:08 »
Gross finns även i Stockholm och Vaxholm under 1600- och 1700-talen. Härstammar själv från släkten Gross i Vaxholm.
Mvh
Bengt Örtenholm

183
Knutby / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-12-29
« skrivet: 2001-10-23, 23:22 »
Hej Carl-Evert m fam.!
Ett mycket varmt tack för de värdefulla uppgifterna om Anders Andersson! Jag hade rätt i det jag skrev till Thomas att jag hade en minnesbild från husförhörslängderna i Knutby under Eldsta från ett av mina tidigare besök i Arninge. Konstigt att dessa uppgifter inte finns med på fichekorten hos Stadsarkivet i Stockholm, som har kyrkböckerna även för Knutby eftersom det tidigare tillhörde Stockholms län. Korten i Arninge och hos Stadsarkivet borde ju rimligtvis innehålla samma uppgifter! Mycket märkligt! Jag har på Stadsarkivet letat igenom korten ett flertal gånger utan att finna dem!
Tack än en gång!
Mvh
Bengt

184
Hollsten / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-02
« skrivet: 2001-10-22, 23:43 »
Här kommer ännu ett inlägg från en ättling till Måns Hansson Hollsten! Jag är ättling till en av hans söner nämligen Daniel Månsson Hollsten vars dotter Maria Danielsdotter Holsten, född 1719 gifte sig 1741 med sedemera mästersmeden Carl Christoffersson Hane f. 1720. Nyssnämnda Carl Christoffersson Hane och Maria Danielsdotter Hol(l)sten var föräldrar till min ff fm mm Catharina Carlsdotter.  
Jag vore tacksam att komma i kontakt med andra Hollsten-forskare. Mina uppgifter om Maria Danielsdotter Hol(l)sten har jag fått per brev från en mycket kunnig släktforskare. Kanske finns det några fler som härstammar från henne eller hennes 6 syskon?
Mvh
Bengt Örtenholm

185
Anckarström / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-25
« skrivet: 2001-10-21, 20:10 »
Tack Calle Lindström och Mikael Wikman för tipsen! Skall kolla upp på biblioteket!
Mvh
Bengt Örtenholm

186
Enman / Enman
« skrivet: 2001-10-21, 19:55 »
Jag undrar om det är någon som vet något om nedannämnde Anders Enman (Edman).
Jag härstammar från trumpetaren Anders Enman (Edman) i Björkhult, Ransbergs sn, född ca 1678 (efter uträkning av åldern vid dödsfallet 1743 15/4 i Björkhult, Ransberg) och hans andra hustru Anna Catharina Elg, född i Grevbäck 1699 6/9 och död i Björkhult, Ransberg 1789 14/5, dotter till komministern i Grevbäck Petrus Elg och Elisabeth Timan. Anders Enman (Edman) och Anna Catharina Elg gifte sig i Grevbäck 1730 25/11.  
Är det någon som känner till varifrån Anders Enman (Edman) kom och vilka hans föräldrar var. Har fögäves letat efter honom. Har han månne någon anknytning till trumpetarsläkterna i Småland?  
Tacksam för svar!  
Mvh  
Bengt Örtenholm

187
Hane / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-21
« skrivet: 2001-10-21, 11:49 »
Hej Björn!
 
Ett varmt tack för uppgifterna jag fick av dig! Det måste vara min Carl Christoffersson Hane eftersom jag sedan tidigare visste att han var gift med Maria Danielsdotter Holsten och rimligen kan det inte finnas två Carl Christoffersson Hane gifta med två Maria Danielsdotter Holsten.
Tack än en gång för din ovärderliga hjälp!
Mvh
Bengt

188
Hane / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-21
« skrivet: 2001-10-20, 13:06 »
Hej Ewa!
Du nämner i ett inlägg att du har 700-800 Hanar inlagda hos dig. Har du nedannämnde Carl Christoffersson Hane i din samling?
 
Mästersmeden vid Skarpeds och Rottna bruk i Sunne Carl Christoffersson Hane. Enligt Sunne husförhörslängd 1750-1757 anges födelsåret 1721 men ej födelseförsamling. Enligt födelse- och dopboken för åren 1720-1722 finns han ej antecknad som född i Sunne. Han ingick 1741 1/10 äktenskap med Maria Danielsdotter Holsten från Rottna bruk och kallas i vigselboken för hammarsmeden Carl Christoffersson Hane vid Rottna bruk.  
Carl Christoffersson Hane och Maria Danielsdotter Holsten hade följande barn alla födda i Sunne:  
1. Christoffer född 1742 18/6  
2. Christina född 1744 17/1  
3. Catharina född 1749 7/1. Hon gifte sig med bonden Jan Eliasson. Deras dotter Lisa Jansdotter var min ff fm m  
Mvh  
Bengt Örtenholm

189
Anckarström / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-25
« skrivet: 2001-10-20, 11:46 »
Finns det någon som känner till någon bok som behandlar medkonspiratörerna till Anckarström vad gäller mordet på Gustav III. Jag har nämligen en uppgift från en skrift på KB om en Joachim Heinrich Satow som enligt uppgift flydde från Sverige i samband med mordet och skulle ha varit inblandad i detsamma.
Tacksam för information om detta!
Mvh  
Bengt Örtenholm

190
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-26
« skrivet: 2001-10-20, 10:47 »
Känner någon till syskonen till kronolänsman i Visnum Per Runqvist f. 1749 (okänt var) gift med Märta Moberg f. 1756 (okänt var). Jag letar efter min ff ff f Olof Runqvist, trädgårdsmästare, gårdsfogde och torpare i Gillberga. Han uppges i Gillberga husförhörslängd 1811-1815 vara född 1748 28/12 i Carlsk vilket Landsarkivet i Göteborg antar vara Karlskoga men har han ej påträffats där. I Visnum som ligger ca 3,5 mil från Karlskoga finns ovannämnde Per Runqvist f, 1749. De skulle kunna vara bröder men det är chansning från min sida och jag försöker få något uppslag var och hur jag skall kunna gå vidare.
Tacksam för alla svar och tips!
Mvh
Bengt Örtenholm

191
Windrufva / Wijndruf / Windrufva / Wijndruf
« skrivet: 2001-10-20, 00:06 »
Till Rolf Söderback
 
Hej Rolf!
Såg att du fått ta del av mitt mail till Barbro Söderman! Vill du veta mer så kontakta mig gärna. Jag vet mest om Vaxholms-grenen (som härstammar från Sala-grenen som kommer från Borås-grenen). Jag härstammar från Vaxholmsgrenen genom min morfars mormor Rosalie Maria Windrufva.
Mvh
Bengt Örtenholm

192
Rundqvist / Runqvist
« skrivet: 2001-10-19, 23:55 »
Är det någon som i sina forskningar stött på torparen, gårdsfodgen och trädgårdsmästaren Olof Andersson Runqvist(Rundqvist)född enligt uppgift i husförhörslängden för Gillberga (S) 1811-1815 vara född 1748 28/12 i Carlsk vilket Landsarkivet i Göteborg anser sannorlikt vara Karlskoga. Han har dock icke påträffats där.  
I Visnums församling i närheten av Karlskoga finns en kronolänsman Per Runqvist född 1749. Känner någon till den senare och om han möjligtvis hade en bror Olof född 1748? Tacksam för uppgifter om någon vet något om dessa två Runqvistar (Rundqvistar).
Mvh
Bengt Örtenholm

193
Rundqvist / Rundqvist
« skrivet: 2001-10-19, 23:51 »
Är det någon som i sina forskningar stött på torparen, gårdsfodgen och trädgårdsmästaren Olof Andersson Rundqvist (Runqvist)född, enligt uppgift i husförhörslängden för Gillberga (S) 1811-1815, 1748 28/12 i Carlsk vilket Landsarkivet i Göteborg anser sannorlikt vara Karlskoga. Han har dock icke påträffats där.  
I Visnums församling i närheten av Karlskoga finns en kronolänsman Per Runqvist född 1749. Känner någon till den senare och om han möjligtvis hade en bror Olof född 1748? Tacksam för uppgifter om någon vet något om dessa två Rundqvistar (Runqvistar).
Mvh
Bengt Örtenholm

194
Hane / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-02-15
« skrivet: 2001-10-19, 17:10 »
Här kommer ett inlägg angående släkten Hane från Sunne i Värmland.
Finns det någon som vet något om mästersmeden vid Skarpeds och Rottna bruk i Sunne Carl Christoffersson Hane. Enligt Sunne husförhörslängd 1750-1757 anges födelsåret 1721 men ej födelseförsamling. Enligt födelse- och dopboken för åren 1720-1722 finns han ej antecknad som född i Sunne. Han ingick 1741 1/10 äktenskap med Maria Danielsdotter Holsten från Rottna bruk och kallas i vigselboken för hammarsmeden Carl Christoffersson Hane vid Rottna bruk.
Carl Christoffersson Hane och Maria Danielsdotter Holsten hade följande barn alla födda i Sunne:
1. Christoffer född 1742 18/6
2. Christina född 1744 17/1
3. Catharina född 1749 7/1. Hon gifte sig med bonden Jan Eliasson. Deras dotter Lisa Jansdotter var min ff fm m
Skulle vara intressant att veta om någon av alla Hane-forskare stött på denna värmlandssläkt Hane!
Tacksam för alla tips!
Mvh
Bengt Örtenholm

195
Hagelin / Äldre inlägg (arkiv) till 05 januari, 2009
« skrivet: 2001-10-19, 14:24 »
Hej Anders!
Har läst dina inlägg och Boris Hagelin var son till Karl Wilhelm Hagelin och Hilda Kinander. Karl Wilhelm Hagelin 1860-1955, var son till Wilhelm Hagelin, 1828-1901 och Anna Lovisa Ericsdotter, 1818-1870. Wilhelm Hagelin var son till Olof Hagelin, 1795-1831, och Lena Maja Ericsdotter, 1799-1857. Olof Hagelin var son till Anders Olofsson Hagelin, 1747-1803 och Ingrid Brita Bellander, 1760-1798.
Anders Olofssons yngre broder Peter Olofsson Hagelin, 1750-1812, hade bl.a. sonen Olof Persson Hagelin, 1797-1879, vars son Carl Göran Hagelin, 1827-1892 (han kallades Mjölbykungen)i sitt första gifte hade bl.a. sonen Herman Hagelin, 1861-1927, vars dotter Ingrid Amalia Hagelin, 1890-1970 var min mormor.
Släkten Hagelin från Svanshals finns utredd av min mormors bror f.d. komministern i Oscars församling i Stockholm Gösta Maurits Hagelin,1900-
1979. Boken heter Östgötasläkten Hagelin från Svanshals. Den utgavs i pärmformat med lösbladssystem och finns nog ej att få tag i varken i bokhandel eller bibliotek. Jag köpte dock boken av min mors morbror och har delvis bidragit med uppgifter (i mycket liten mängd) till den. Vi hade mycket god kontakt och var båda mycket intresserade av släktforskning, vilket jag fortfarande är.
Vill du ha mer uppgifter så hör av dig antingen i detta forum eller till min e-mailadress!
Är du ättling till Rysslandsgrenen av denna släkt?
Mvh
Bengt Örtenholm

196
Edman / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-03
« skrivet: 2001-10-19, 11:45 »
Hej Björn!
Jag härstammar från trumpetaren Anders Edman i Björkhult, Ransbergs sn, född ca 1678 (efter uträkning av åldern vid dödsfallet 1743 15/4 i Björkhult, Ransberg) och hans andra hustru Anna Catharina Elg, född i Grevbäck 1699 6/9 och död i Björkhult, Ransberg 1789 14/5, dotter till komministern i Grevbäck Petrus Elg och Elisabeth Timan. Anders Edman och Anna Catharina Elg gifte sig i Grevbäck 1730 25/11.
Nu till frågan: Känner du till varifrån Anders Edman kom och vilka hans föräldrar var. Har fögäves letat efter honom. Har han månne någon anknytning till trumpetarsläkterna i Småland?
Tacksam för svar även om du inte känner till honom!
Mvh
Bengt Örtenholm

197
Satow / Satow
« skrivet: 2001-10-12, 10:28 »
--------------------------------------------------------------------------------
Av Bengt Örtenholm - måndag den 8 okt 2001 kl. 14.15:  [Ändra]  
 
This is questions about information about the Satow family and if somebody knows something about the below mentioned persons and don?t understan swedish so please contact me and I will translate everything into English!  
 
Finns det någon som känner till ovannämnde Hans Carl Satow? Han gifte sig i Nicolai församling i Stockholm 1803 21/8 med Katharina Elisabeth Becker född i troligen Wismar, eftersom hennes far kofferdiekapten Christian Becker bodde där, 1781 26/10 och död i Stockholm 1834 2/9. De hade endast en dotter Dorothea Magdalena Elisabeth (Betty) född i Wismar 1804 15/5 och död i S:t Gertruds församling (Tyska församlingen) i Stockholm 1877 7/11.  
Jag känner till två syskon till Hans Carl Satow nämligen brodern I.D.(Isac David) Satow född 1783 19/7 och gift med Johanna Maria (efternamnet ej kännt av mig) född 1783 6/10. De hade två barn (möjligen flera som jag ej känner till) Ferdinand Moritz f. i Stockholm 1817 16/6 och Mathilda Johanna f. i Stockholm 1819 10/2.  
Det andra syskonet som jag känner till (namnet är dock obekannt) är en syster som var gift Borckert. Jag vet att hon är syster till Hans Carl Satow eftersom hennes son Georg Fredrik Borckert nämns som systerson till Hans Carl Satow vid ett tillfälle. Georg Fredrik Borckert var född 1802 24/3 och dog i Stockholm 1849 7/12. Han var gift med Christina Ulrika Lindvall och hade enligt bouppteckningen två barn Fredrik Christian född 1838 16/2 och Emelie Fredrika Amanda född 1835 18/10.  
Jag tror att Hans Carl Satow och hans syskon var barn till sjökaptenen Joachim Heinrich Satow död i Wismar och Christine Elisabeth Hauck. I så fall finns ännu en broder Johann Christian Heinrich Satow född 1776 2/10 död 1852 26/12, storhertligt finansråd. Dessa senare uppgifter är hämtade ur skriften: die Satow, Vierteljahrschrift des Herold, Jahrgan X, s. 317.  
Vore mycket tacksam för svar om det är någon som vet något!  
Med vänlig hälsning  
Bengt Örtenholm

198
Knutby / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-12-29
« skrivet: 2001-10-10, 11:06 »
Hej Thomas!
 
Det kan det naturligtvis vara men det var ju rätt ovanligt att vänta så länge med dopet på den tiden! Jag är nog inne på tanken att det ändå är någon av de Anders som jag nämnde om. Den Anders som du nämner hittade jag inte när jag genomsökte Hargs födelsbok för 1751 men som jag sa födelsboken är mycket svår att läsa p.g.a att den är mycket mörk och otydlig på fiche-kortet! Tack i alla fall för din hjälp!
Vore roligt veta din härstamning från Margareta Persdotter!
Mvh
Bengt

199
Knutby / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-12-29
« skrivet: 2001-10-09, 15:42 »
Hej Thomas!
Tack för ditt svar! Enligt husförhörslängderna vid vigseln och senare uppges han vara född 1751 utan någon födelseförsamling angiven. Först i husförhörslängderna mot slutet av hans liv (han dog 1835 16/12 uppges han vara född i Hargs församling. Vid sin död 1835 uppges han i dödboken blivit 84 år, 8 månader och 25 dagar, vilket skulle betyda att han skulle varit född 1751 antingen den 21 eller 22 mars beroende på om man har räknat med den 16 december i ovan angivna ålder vid dödsfallet.
Jag har gått igenom Hargs födelsebok mycket noggrannt (tyvärr är födelseboken nästan oläslig) och funnit 3 stycken Anders födda 19/3, 14/2 och 5/7. Med tanke på seden att uppkalla första sonen efter farfadern skulle denne i så fall ha hetat Anders i förnamn också. Anders Andersson och Margta Davidsdotter (gifte sig i Knutby 1781 7/10) fick en son Anders f. i Eldsta, Knutby 1783 14/4 men (som jag ej ännu kollat) måste ha dött snart efter födelsen eftersom han ej anges i husförhörslängden i Eldsta eller Skäringby, Knutby. 1785 23/5 fick A.A och M.D. dottern Anna Greta, 1788 29/7 dottern Stina och 1791 11/10 en son som döptes till Anders (vilket ju var naturligt och vanligt då den förste sonen tydligen dött tidigt),1794 28/10 sonen Pehr,en dotter Sophia född 1797 15/5 och sonen Jan, född 1800 30/10 och död 1821 25/5.
Av de tre Anders jag funnit i Harg (man kan ju inte vara säker på att födelseåret verkligen var 1751 eftersom det inte var ovanligt att fel födelseår angavs)är alla tre söner till en Anders och de jag tror (men ej har lyckats följa eftersom även husförhörslängderna i Harg är mycket dåliga)är mest troliga är den Anders som föddes 1751 19/3 och son till bonden Anders Johansson och Margta Mattsdotter i Söderfors, Harg eller den Anders som föddes 5/7 och son till drängen Anders Andersson och Margta Johansdotter i Storegård, Harg (bynamnet är praktiskt taget oläsligt så det är inte säkert att det är Storegård)
Jag har letat (på Stadsarkivet i Stockholm) i husförhörslängden för Knutby under Eldsta efter Anders (som vid giftemålet var frälsebonde i Eldsta) men ej hittat honom!
I våras var jag i Arninge och såg honom då under Eldsta men det var strax före stängningsdags så jag hann ej skriva av det. Det märkliga är dock att jag ej hittar honom på Stadsarkivet eftersom de ju rimligtvis borde ha samma uppgifter där som i Arninge! Jag kommer att göra ett nytt besök där för att försöka hitta honom igen. Jag minns dock att jag såg honom där och att hans far skulle varit född i Bladåker och modern i Knutby. Vore ju inte så otroligt att familjen återvänt till Knutby och Eldsta om modern kom därifrån. Jag minns också att det angavs att fadern var måg till bonden som stod överst på uppslaget för Eldsta, men som sagt jag får ta i med nya krafter nu i höst!
Ursäkta om detta brev låter litet virrigt!
Vore också intressant att veta hur du och jag är släkt! Margta Davidsdotters far David Persson var ju bror till din anmoder Margareta Persdotter.
Själv härstammar jag från Margta Davidsdotter på följande sätt:
Sophia (deras yngsta dotter)f. 1797 15/5 i Skäringby, Knutby, död 1840 9/8 i Fasterna och gift med bonden Matts Mattsson i Fasterna. Utom äktenskapet fick hon sedan hon blivit änka dottern Sophia Wilhelmina, född 1835 20/8 på Rånäs, Fasterna och död i Uppsala 1882 23/5, gift 1854 27/8 i Uppsala med verkmästaren Olof Gustafson, född i Gillberga 1828 19/12 och död i Uppsala 1916 28/12. Deras näst yngste son Otto Wilhelm Gustafson, föddes 1875 28/4 i Uppsala och dog i Stockholm 1953 12/5, gift 1900 i Stockholm med Alma Magdalena Larsson, född 1877 19/3 på Näfverkvarns bruk i Tunaberg, död i Stockholm 1929 28/10. Deras yngste son Stig Olof Gustafson, född 1914 19/5 i Stockholm och död 1967 8/6 i Stockholm, gifte sig 1939 26/3 i Stockhlm med Aina Elisabeth Örtenholm, född i Ludvika 1913 3/1 och död i Enköping 1989 28/2. De hade bara två barn och jag är äldst född 1943 10/9. Som du förstår har jag tagit min mors flicknamn för att hjälpa till att föra namnet vidare. Jag har två barn, en dotter och en son.
Ja det här blev ett långt brev och hoppas du ej tröttnade innan du kom till slutet!
Har du efter dessa uppgifter någon mer information att komma med är jag, som du förstår, väldigt tacksam för det och jag är mycket intresserad att höra hur du härstammar från Margareta Persdotter. Vill du ej göra det i detta forum så skicka gärna ett mail till mig: oertenholm@swipnet.se.
Mvh
Bengt

200
Mecklenburg-Vorpommern / Wismar
« skrivet: 2001-10-08, 14:15 »
This is questions about information about the Satow family and if somebody knows something about the below mentioned persons and don't understan swedish so please contact me and I will translate everything into English!
 
Finns det någon som känner till  
kofferdiekaptenen Hans Carl Satow, född i Wismar 177818/3, död genom förlisning utanför holländska kusten 1824 8/3? Han gifte sig i Nicolai församling i Stockholm 1803 21/8 med Katharina Elisabeth Becker född i troligen Wismar, eftersom hennes far kofferdiekapten Christian Becker bodde där, 1781 26/10 och död i Stockholm 1834 2/9. De hade endast en dotter Dorothea Magdalena Elisabeth (Betty) född i Wismar 1804 15/5 och död i S:t Gertruds församling (Tyska församlingen) i Stockholm 1877 7/11.  
 
Jag känner till två syskon till Hans Carl Satow nämligen brodern I.D.(Isac David) Satow född 1783 19/7 och gift med Johanna Maria (efternamnet ej kännt av mig) född 1783 6/10. De hade två barn (möjligen flera som jag ej känner till) Ferdinand Moritz f. i Stockholm 1817 16/6 och Mathilda Johanna f. i Stockholm 1819 10/2.  
Det andra syskonet som jag känner till (namnet är dock obekannt) är en syster som var gift Borckert. Jag vet att hon är syster till Hans Carl Satow eftersom hennes son Georg Fredrik Borckert nämns som systerson till Hans Carl Satow vid ett tillfälle. Georg Fredrik Borckert var född 1802 24/3 och dog i Stockholm 1849 7/12. Han var gift med Christina Ulrika Lindvall och hade enligt bouppteckningen två barn Fredrik Christian född 1838 16/2 och Emelie Fredrika Amanda född 1835 18/10.  
 
Jag tror att Hans Carl Satow och hans syskon var barn till sjökaptenen Joachim Heinrich Satow död i Wismar och Christine Elisabeth Hauck. I så fall finns ännu en broder Johann Christian Heinrich Satow född 1776 2/10 död 1852 26/12, storhertligt finansråd. Dessa senare uppgifter är hämtade ur skriften: die Satow, Vierteljahrschrift des Herold, Jahrgan X, s. 317.  
 
Vore mycket tacksam för svar om det är någon som vet något!  
 
Med vänlig hälsning  
Bengt Örtenholm

201
Knutby / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-12-29
« skrivet: 2001-10-08, 13:19 »
Hej Carl-Evert Gustafsson Clevert och Thomas Olofsson!
Är nu åter i Stockholm och mina släktanteckningar.
Först två frågor angående Carl-Everts svar till Thomas:
Är något mer känd om förfäderna till löjtnanten Nils Jonsson i Ekeby? Var den i noterna omnämnde Antonii Ericii präst?  
Så till mitt problem:
Jag har mycket svårt att följa riksdagsmannen och skattebonden Anders Andersson i Skäringby,, Knutby tillbaka i tiden. Kyrkböckerna är mycket otydliga och jag har svårt att tyda dem och att hitta Anders Andersson som vid giftemålet i Knutby 1781 7/10 med Margta Davidsdotter f. 1762 6/8 i Skäringby, Knutby, var frälsebonde i Eldsta, Knutby. Möjligen är han son till Anders Johansson, f. 1722 och Margta Mattsdotter, f. 1721 och död 1785, men jag har ej kunnat verifiera det.
Margta Davidsdotter, f. 1762 6/8 död 1840 22/6, var dotter till David Persson, f. 1737 13/2 och död 1813 4/1, i Skäringby, Knutby och Anna Mattsdotter, f. 1734 13/5 och död 1821 23/2. Jag har tagit del av David Perssons förfäder genom ditt (Carl-Everts) svar till Thomas.
Vet någon av er mer om Anders Anderssons anor eller var jag kan hitta dem?
Med vänlig hälsning
Bengt Örtenholm

202
Knutby / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-12-29
« skrivet: 2001-07-07, 21:02 »
Hej Carl-Evert Gustafsson (Clevert) och Thomas Olofsson!
 
Sitter just nu på mitt sommarställe uppe i Smedsbo, Tierp och tittar på gamla inlägg i anbytarforum för Knutby och Ekeby och har intresserat tagit del av antavlan för Margareta Persdotter i Skäringby! Tyvärr har jag inga släktpapper med mig här men vill gärna fråga litet om någon av er känner till något om riksdagsmannen och skattebonden Anders Andersson i Skäringby gift med Margta Davidsdotter dotter till David Persson (bror till Margareta Persdotter). Anders Andersson var vid sitt giftemål frälsebonde i Eldsta men kom något år efter till Skäringby och blev skattebonde där. Jag har mer exakta uppgifter i Stockholm och återkommer gärna senare med årtal etc. Vore intressant att höra om någon av er vet något om riksdagsmannens anor.
Är något mer känd om förfäderna till löjtnanten Nils Jonsson i Ekeby? Var den i noterna omnämnde Antonii Ericii präst?
Omnämnas kan att jag härstammar från riksdagsmannens yngsta dotter Sofia Andersdotter som var min ff mm.
Hälsningar från
Bengt (vad jag förstår avlägsen släkting till er båda)

Sidor: [1]