ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erick Löfdahl

Sidor: [1]
1
Allmänt / SV: Spanjorer/Portugiser på Hasslö?
« skrivet: 2022-08-05, 22:50 »
Jag har bott i Portugal. Enligt den erfarenheten finns det inget som tyder på att Hasslöbor liknar portugiser. Den enda likheten tycks vara att båda folken har haft saltad fisk som basföda ;D Jag har nyligen gjort ett DNA-test - mtDNA - där min släkt i rakt nedstigande led på kvinnolinjen har bott på Aspö och Hasslö så långt tillbaka som det finns dokumenterat. DNA-resultatet visar snarare det som Mikael även anför i den här tråden, att jag härstammar från finska båtsmän. Haplogruppen som jag tillhör - H2a2a1b - har sina närmaste matcher i Norrland och Finland. Min anmoder bör alltså ha varit en av de hustrur som följde med en finsk båtsman från Norrland till Karlskrona. Blir intressant att ta reda vilken av dessa finska båtsmansfamiljer som jag härstammar från. Än så länge har jag i kyrkböckerna kommit till 1700-talet och behöver ta del av andra papperskällor för att hitta länken ännu längre tillbaka.

2
Mähler / SV: Mähler
« skrivet: 2021-12-07, 12:41 »
Antagligen beror felet på att någon har fört samman två namn, då personerna var födda samma år och hade samma förnamn. Det som skulle kunna ha tillfört det är att det finns inget exakt födelsedatum för samma år i min släktings fall. Om man är slarvig skulle man teoretiskt sätt därför kunna matcha personerna utan att kontrollera deras födelseplats, samtidigt ovetandes om var dessa platser ligger. Men hur norrmannen Niels Larssen från Manndalen i Norge kom in i bilden som make till nämnda Mähler är dock ett mysterium. Platsen där han föddes och dog ligger dessutom i nordligaste Norge, 100 mil från Sollefteå. Vissefjärda ligger i så fall närmare, endast 94 mil därifrån!
Det verkar nästan som om någon ville skämta. Men flera personer har nu uppmärksammat det. Förhoppningsvis kommer MyHeritage att förbättra sitt matchningssystem i framtiden.
 

3
Mähler / SV: Mähler
« skrivet: 2021-12-06, 20:55 »
Hej!

Enligt en massa matchningar på mitt träd så får jag fram uppgifter på att jag ska ha en koppling till släkten Mähler. Men jag kan inte finna någon sådan koppling i primärkällor. Det gäller Greta Mähler, som föddes den 1 mars 1772 och var gift med Niels Larssen. Enligt dessa uppgifter ska hon ha fått dottern Kajsa Nilsdotter den 21 sep 1798 som sedan gifte sig med den indelte soldaten Håkan Larsson Bäck från Ramdala. Jag har nu kunnat bekräfta dotterns födelsedatum och koppling till modern men inte att det skulle vara samma person som gifte sig med Håkan. Dessutom visar en rad sekundärkällor på att Kajsa föddes i Vissefjärda.

Sidor: [1]