ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Jesper Johansson

Sidor: [1]
1
Sörby / SV: Sörby
« skrivet: 2016-04-29, 00:06 »

För första gången finns det mer information om orsak till befrielsen från militärtjänstgöring i husförhöret och så tvekar jag i min tolkning i fråga kring vad den kära prästen menar. Jag vet att det förmodligen finns mer information i inskrivningslängden eller läkarintyget, men har inte tillgång till den/det i dagsläget. Står det skoffalös ordagrant eller menar den kära prästen skrofulös som jag hellre föredrar? Skoffa måtte vara skånska och menas därvid skyffel eller skovel, men jag fattar inte vad prästen menar med den noteringen. Skrofulös är mer rimligt och innebär då lungsjukdom som lämplig orsak till befrielse. Sunt förnuft är alltid bra, men jag vill ändå publicera upptäckten ifall det finns andra tolkningar.


Bilden: Arkiv Digital - Sörby (L) AI:9 sid 105

2
Osby / Osby FI:2 sid 136
« skrivet: 2015-09-29, 09:06 »
Tack så hemskt mycket Dean och Carin!
 
Min latin är lite svajig, men jag antog att det hade med en inflammation i magen/tarmen att göra när jag såg dessa krumelurer. Någon har hävdat att det varit något med hjärtat och någon påstod att kräftan tog henne. Det känns skönt att kunna fastställa dödsorsaken.
 
Ha en fortsatt trevlig forskardag!
Mvh
Jesper

3
Osby / Osby FI:2 sid 136
« skrivet: 2015-09-27, 21:50 »

 
Det stör mig att jag inte kan tyda det här! Är det någon form av Kronisk mag- och tarminflammation?
 
Osby FI:2 sid 136
 
Tack på förhand!
Mvh
Jesper Johansson

4
Almundsryd / Almundsryd
« skrivet: 2015-09-06, 14:32 »
Hej Leif!
 
Frågan är ju då bara vad som antagligen är mer rätt än det andra. Om hon dog den 19:e så föddes ju även dottern den 19:e, på samma sätt som modern dog den 22:e om dottern föddes den 22:e. Men det kan även vara som du säger att det ska vara tvärtom. Det är i alla fall rimligare att Anna dog i sviterna av barnsbörd den 22:e efter en förlossning den 19:e än tvärtom. Begravning och dop ägde i alla rum den 24:e.

5
Almundsryd / Almundsryd
« skrivet: 2015-09-06, 12:48 »
Det här är för mig ett litet irriterande forskardilemma som jag gärna undrar över hur ni hade resonerat. Den 24 augusti 1724 begrovs Anna Persdotter, hustru till soldaten Bonde Franke i Frankanäs. Hon anges ha dött den 19:e i barnsbörd, d.v.s. efter sin förlossning.
 

 
Men samma dag döps även dottern Anna, men som anges född den 22:e! Någon av dessa datum måste väl ändå vara fel. Man kan väl inte föda ett barn två dagar efter att man dött av just den orsaken att man fött ett barn. Det låter väldigt märkligt. Hittills har jag inte beslutat vilket datum jag ska använda. Vilket datum hade ni valt?
 

 
Almundsryd CI:1 sid 67 och 342
 
Med vänlig hälsning
Jesper Johansson
 
Meddelandet ändrat av jeppe16 2015-09-06 14:34

6
Röddinge / Röddinge
« skrivet: 2015-08-29, 18:21 »
Tusen tack Carin och Bengt!
 
Jag håller nu på med Röddinge kyrkbok för att leta efter allas uppgifter. Jag såg då att det stod Olsdotter och kopplade ihop det ena med det andra. Ögonen ser ibland vad de vill. Redan nu vet jag en hel del och somliga är mindre trevliga, men jag anade att familjen ruvade på hemligheter.
 
Tack ska ni ha båda två.
Mvh
Jesper Johansson

7
Röddinge / Röddinge
« skrivet: 2015-08-29, 16:46 »
Hej!
 
Är det någon som kan tolka vad Lisebets far hette? Vid första anblicken kan man tro det står Asdotter. Men det avfärdar jag mer än gärna ganska snabbt. I Röddinges dödbok 1778 finns det notering om föräldrar. Jag har bara tillgång till SVAR och då är kvaliteten lite sämre än Arkiv Digital, men jag är ändå osäker på om jag hade kunnat tolka namnet ändå. Första tanken var att det var en förkortning av ett längre namn. Kan det stå Auf? Det finns ju namn som Aufust och Aufin så varför kan man inte heta bara Auf. Är jag helt ute och cyklar?
 


 
Röddinge CI:2 sid 540
 
Tack på förhand!
Mvh
Jesper Johansson

8
Råkade se hastigt på namnet innan. Du får förlåta mig Åke!
 
Tack Åke!
 

 
Jag blir dock bara än mer förvirrad  Mantalslängden säger Fredsgatan 57c, men det finns inte så många nummer. Jag har sökt i Malmö kartor efter gata, men gick sedan vidare till fastighet. Midgård 10 finns och gav mig Idaborgsgatan 57D, bredvid Idaborgsgatan 57C där Nils hustru avlider 1973.  
1949 överförs kv. Midgård till Kirseberg förs. Det handlar också om Östra Förstaden. Det är många pusselbitar. Jag letar i Östra Förstadens ytterområde, men hittar inte mycket. Idaborg är bara ett par sidor och där är de inte. Fredsgatan återfinns i kv. 21 Walther, men det är så långt ifrån den plats där lägenheterna byggdes. Med tanke på att fastigheten heter Midgård 10 så börjar jag undra om det inte handlar om Idaborgsgatan. Det verkar ju jättesvårt det här! En del kvarter överförs kors och tvärs mellan församlingarna.  
 
 
 
Någon som vet hur jag kommer åt mantalsregistret som den lokala skattemyndigheten förde mellan 1925-1950? På stadsarkivets hemsida tipsar de så gott om den, men jag kan inte hitta någon ingång till den.  
Det måste ju gå att kunna komma in i arkivet på något sätt! Gaturegister och kvartersbeteckning hjälper inte längre då kv. 53 Midgård endast finns i en bok (1939-1948) för att sedan överföras till Kirseberg.  
 
Jag tackar dig ändå Åke för din hjälp. Nu är hans identitet styrkt med uppgifterna i Sveriges dödbok.  
 
Mvh
Jesper Johansson

9
Hej!
 
Jag har fastnat vid min släkting Nils Olsson. Han utvandrade 21/4 1911 till Danmark från Tryde (L). Jag gjorde en sökning i Sveriges dödbok och får den här träffen.
 
18900722
 
Olsson, Nils
 
Midgård 10
 
Död 26/2 1947.
 
Kyrkobokförd i Malmö Sankt Pauli, Malmö stad (Malmöhus län, Skåne).
 
Född 22/7 1890 (ingen uppgift om födelseort)
 
Gift man.
--------------
Motsvarande folkbokföringsförsamling(ar) 1/1 2014:
Husie, Malmö kn (Skåne län, Skåne)
 
Källor:
DB
 
 
Jag vill kolla om det är rätt Nils, men församlingsbok AIIa:97 (1939-1948) för kv. 53 Midgård är inte tillgänglig än. Men saken är den att jag försöker hitta en tidigare församlingsbok, men hittar inte Midgård.
Försökte följa hans fru för att kanske komma in rätt, men hon överförs till en obefintlighetsbok i Älvsborgs län 1907 och försvinner.
 
Hur hittar jag Midgård i en tidigare bok?
 
Tack på förhand!
Mvh
Jesper Johansson

10
04 - Hur organiserar jag min forskning / Släktträd
« skrivet: 2015-05-28, 01:11 »
Jag håller med Gunnar om att du ska med det som är roligt. Framför allt så handlar det ju mycket riktigt om din släkt eftersom ni förmodligen har samma anfader eller anmoder. Därmed ser jag inga konstigheter att forska vidare på syskon till ditt direkta släktled som sedan mynnar ut i vidgade släktgrenar. Det är ett sätt att faktiskt kartlägga förfädernas kontaktnät. När barn blir föräldralösa t.ex. placeras de oftast hos någon släkting eller annan viktig person för föräldrarna (oftast ingen slump).
 
Jag har själv forskat mycket kring mina direkta släktled, men allteftersom har jag vidgat forskningen och börjat lägga till indirekta släktled. Det var ju självklart för mig att lägga in mina fastrar och kusiner. Varför skulle jag då inte kunna lägga in min mormors mors kusiner t.ex.?
 
Något annat som också är spännande är ju ingifta släkter som också börjar trilla in. Jag har forskat lite grann på vissa grenar då fokuset ändå ligger på mina direkta och indirekta släktband. Mottagandet kring en av de ingifta släktgrenarna blev däremot dålig. Jag fick inte tillåtelse att forska vidare på kvinnans föräldrar, och kvinnan fick jag redovisa utan födelseort och flicknamn om jag ville ha med henne. Efter ett par månader tog jag upp grenen igen eftersom det gnagde inom mig, jag ville veta och det kostade ju klart.
Det öppnade samtidigt upp en helt ny värld och jag var inte beredd på sådana usla förhållanden och tragedier. Samtidigt är det fascinerande kvinnohistorier som jag är tacksam för att ha tagit till mig. Jag och vederbörande har diskuterat och kommit fram till att forskningen kan komma att få släppas när hon väl avlider. Hon ler alltid med en illmarig blick när vi träffas för att vi har vår hemlighet ihop, även om jag tror att fler känner till förfäderna. Allt som våra förfäder har gjort kan vi helt enkelt inte stå för, utan bara acceptera som en del av vårt arv och sedan skapa våra egna liv.
 
Så forska på och upptäck hela din släkthistoria. Att bara fastna i de direkta släktleden hindrar dig från att upptäcka nya anor och släkter. Kanske du och grannen har samma anfader? Världen är ibland oerhört liten.  
 
Mvh
Jesper

11
Jämshög / Jämshög
« skrivet: 2015-04-19, 18:13 »
Jag vill tacka alla som har mejlat och kommenterat här i forumet. Ni är guld värda.  Nu har jag allt jag kan tänkas behöva för att kunna forska i Olofström (Holje).
 
Mvh
Jesper Johansson

12
Jämshög / Äldre inlägg (arkiv) till 17 april, 2015
« skrivet: 2015-04-15, 23:10 »
Tack Thomas!
 
Jag var inne på det med efter att ha sovit på saken. I födelseboken blir jag dock hänvisad till Olofström och så finns det inte med i något register. Hm... det vållar huvudbry lite grann. Varför man skriver Olofström när det för samtiden heter Holje är för mig obegripligt. I nästkommande husförhörslängd är det samma sak så min teori om att Olofström kom till år 1825 stämmer inte. Annars vore det troligt att man genomförde ett namnbyte men ändrade inte förrän vid uppförandet av en ny bok. Men nu vet jag att det är i Holje jag ska söka.  
 
Ha det bra!
 
Mvh
Jesper Johansson

13
Jämshög / Äldre inlägg (arkiv) till 17 april, 2015
« skrivet: 2015-04-14, 23:58 »
Hej!
 
Är det någon som vet hur jag kommer till Olofström i husförhörslängderna? Jag har kollat alla register i samtliga fyra fjärdingar, men hittar inte Olofström. Vilket nummer ska jag börja leta under? Jag kan naturligtvis bläddra igenom alla fyra sida upp och sida ner, men när det väl finns ett register så är det så förargligt. Just i dag är jag alldeles för omotiverad till att bläddra igenom alla fyra böckerna.
 
Tack på förhand!
 
Mvh
Jesper Johansson

14
Tyska / Tyska
« skrivet: 2015-01-08, 10:06 »

 
N.B. är en förkortning för nästa bok, en anteckning som är väldigt värdefull, men som inte alla präster har använt sig av. Under 1900-talet blir det dock vanligare.
Jag är tyvärr inte bekant med städernas kyrkbokföring eller Göteborgs alla gator och kvarter. Angående nästa församlingsbok ber jag dig att vara tålmodig. SVAR kommer under januari månad att ladda upp allt arkivmaterial före sekretessen som nu är 1945. Det innebär att kommande församlingsbok som slutar 1944 med stor sannolikhet kommer att finnas tillgänglig inom kort. Såvida det inte finns senare anteckningar i den som hindrar landsarkivet att publicera boken.
 
Lycka till!
Mvh
Jesper

15
Tyska / Tyska
« skrivet: 2015-01-01, 14:30 »
Tack Leif!
 
Forskningen går vidare. Men antagligen så får vi aldrig riktigt veta hur och varför det blev som det blev. Att de flyttar runt vet jag, och förmodligen beror det på hans arbete. Det blir ju desto osäkrare när man lämnar muntliga uppgifter, men det är ju samtidigt bättre än inget.
Jag är tacksam för att du har försökt. Det är guld värt! Ha det bra och ett gott nytt forskarår önskar jag dig!
 
Mvh
Jesper

16
Tyska / Tyska
« skrivet: 2014-12-29, 09:29 »
Hej Leif!
 
Enligt födelsenotisen skulle man kunna anta att de fortfarande är skrivna i Tyskland och är bara tillfälligt inneboende. 1886 föds deras fjärde barn i Bærums församling i Norge. Jag har mirakulöst hittat hans födelsenotis i de norska kyrkböckerna. Enligt en ättling som är brylling med min mor som fortfarande bär släktnamnet Moche flyttade familjen redan till Sverige år 1885. Eftersom jag inte hittar dem i Bærums inflyttningslängd så antar jag att de aldrig blev skrivna i Norge, även om det verkar egendomligt med tanke på att deras femte barn också föds i Norge (enligt svensk kyrkbokföring på samma ställe, men denna födelsenotis har jag dock inte hittat)!
Nu ska man veta att när familjen väl flyttar in i de svenska kyrkböckerna så har de lämnat uppgifterna muntligt. Åtminstone i början. 1893 hittar vi familjen uti Pukebergs glasbruk i Madesjö (H). Johan Moche är glasbruksarbetare, sedermera hyttmästare så han var säkerligen efterfrågad för familjen flyttar runt i Sverige. De blir kvarskrivna i Stockholm och avslutar sina dagar uti Tuvan (Stg 82) i Nyköpings östra församling (D).
Det framgår längre fram att Frida är född i Göteborgs Christinæ tyska förs och det leder mig till födelsenotisen ovan. Jag vill ta reda på när de verkligen kom hit. Johan sägs vara en Don Juan som kunde lämna sin familj ett bra tag för att sedan komma hem igen utan förvarning.
Deras äldsta dotter Augusta Elisabet f. 5/4 1881 i Sachsen, Annah?tte i Tyskland gifte sig så småningom med en skånsk snickare och flyttade till Glimåkra. Elisabet Lisa Flink är min morfars farmor. Jag har allt jag behöver även om jag visserligen inte kartlagt alla flyttningar i Sverige. Frågan är bara när de kom hit?
 
Moche, Johan Karl Adolf  f. 8/6 1855 fr. Rauscha cretz Görlitz (Tyskland)
Thiele, Henriette Augusta  f. 12/12 1860 fr. Deuben Krets Dresden (Tyskland)
   
Augusta Elisabet  f. 5/4 1881 fr. Sachsen, Annah?tte (Tyskland)
Anna Maria  f. 10/9 1882 fr. Sachsen, Demnitz (Tyskland)
Karl Adolf  f. 9/10 1884 fr. Sachsen (Tyskland)
Max Harald  f. 6/12 1886 fr. Bærum, Hövik (Norge)
Ragnvald Fritiof  f. 1/11 1888 fr. ””
Frida Agnes Maria  f. 26/4 1891 fr. Göteborgs Christinæ Tyska (O)
Klara (Marta) Märta Alfhilda  f. 17/8 1893 fr. Madesjö (H)
August Ernst  f. 3/11 1895 fr. Solna (AB)
Albert Valter  f. 18/1 1899 fr. Hjärsås (L)
Martha Sofia  f. 15/5 1901 fr. Nottebäck (G)
Elva Margareta  f. 4/2 1905 fr. Nyköpings västra (D)
 
 

 
Källa: Madesjö AI:35 sid 984, Nottebäck AIIa:1 sid 358, Nyköpings Östra AIIa:10 sid 815 m.m. Önskas mer källhänvisningar får ni säga till. (Arkiv digital)

17
Tyska / Tyska
« skrivet: 2014-12-29, 00:54 »
Hej Britt-Marie!
 
Tack så mycket för snabbt svar.  Har ännu inte hittat min familj, men ska fortsätta sökandet i morgon.
 
Mvh
Jesper

18
Tyska / Tyska
« skrivet: 2014-12-27, 23:26 »
Hej!
 
Skulle någon kunna vara snäll och berätta i vilken bok jag kommer till Vegagatan! Finns den ens i Göteborg 1891?

 
Källa: Göteborgs Christinæ Tyska CI:1 sid 255 (Arkiv Digital)

19
Bengt: Angående rättelser så förutsätter jag att inskickade uppgifter är styrkta (genom tillförlitliga källor). Ett 'felaktigt' dödsdatum styrks i dödboken och födelsedatum i födelseboken etc. För att återgå till namn så kan man välja det som står i källan när det handlar om Sveriges dödbok. Annars måste man skriva var uppgifterna är hämtade ifrån. När forskare söker i databasen och kontrollerar med dödboken kommer de i dessa fall att få huvudbry. Forskningen måste sedan framskrida så att forskarna förstår informationen i Sveriges dödbok.
 
I Vislanda som var 'min' församling fanns det personer som vid dödsfallet hade ett felaktigt födelsedatum (min egen farfars farfar född 7/12 och inte 17/12). Det konstaterades genom kontroll i födelseboken. Alla volontärer har inte jobbat på samma sätt och delar inte samma erfarenheter sedan tidigare. En del jobbar precis som jag med forskningsperiod då man kontrollerar individens uppgifter mot källorna, medan en del endast registrerar det som står i källan (dödbok och församlingsbok). Det bör påpekas att i stadsförsamlingar är forskningsperiod kanske inte att tänka på. Vi återkommer nu till det som diskuterats innan att man redovisar källans information. Forskarna måste kunna lita på informationen, så att man inte rättar en 'felaktig' uppgift och sedan gör den 'felaktig' igen genom ny rättning.
 
Ta med dig det här Bengt när du ska rätta poster i Sveriges dödbok. Lägg gärna ner lite möda och tid på arbetet. Lycka till!
 
Ja, Carl! Jag ska sluta skriva och hålla mig till ämnet. Tack för mig. Ses i en annan tråd!

20
Ja, vi registrerar alla olika. Det är väl där släktforskarna skiljer sig åt och inte hur vi får forskar fram uppgifterna. För mig gäller reglerna att namnen såsom även dödsorsaker följer individens tid.
Det är alldeles nya regler eftersom när ansedlarna gjordes upp förespråkades moderniserad stavning. Ta namnet Ingegerd t.ex. som förr stavades Ingjerd och Ingerd, där det förstnämnda berör min Ingegerd. För mig är det väldigt viktigt att redovisa källmaterialets information samtidigt som det ska vara tidsenligt korrekt.
När det gäller yrken och sjukdomar så ska dessa beskrivas under levnadsbeskrivning enligt nuvarande former (om det inte är uppenbart) och vad det innebar att jobba med en viss sak.
 
Patronymikonen återfinns endast i den egna individens ansedel om denne har bytt namn. I dag följer både födelsenamn och aktuellt efternamn i den nuvarande bokföringen. Kvinnors flicknamn skrivs som dotter om de är födda före 1899 (förekommer endast ett fåtal undantag). Men namnforskning är intressant och roligt.
(Ovan nämns bara mina egna regler och gäller för min folkbokföring av släktens uppgifter. Ni andra därute får registrera efter eget huvud, men så här gör jag).
 
Mvh Jesper Johansson

21
Carl: Jag vet att det förekommer olika stavningsvarianter i både dåtid och nutid. När det gäller dåtiden så skrev prästen namnet som han själv stavade namnet. Jag bara tyckte det var lustigt att stavningen ändrades just när församlingsboken gjordes upp. Förmodligen byte av präst antagligen, men konstigt att man inte bara överförde tidigare uppgifter från husförhöret.
Ändringen väcker ändå nyfikenheten och fantasin. Skrev han sig själv som Karl? Kunde han ens skriva? Han var åtta år när den allmänna folkskolan kom så han fick troligen gå i skolan.
Men detta är inget problem. Jag ville bara påpeka sådant som ändras i kyrkbokföringen. Myndigheterna har mycket riktigt andra stavningsvarianter, precis som med kyrkogårdsförvaltningen som diskuterades tidigare. Och i dessa fall är ju alla stavningsvarianter rätt. Det gäller bara att bestämma själv vilket man vill använda i sin egen forskning för den som kan lägga in veto finns inte mer (individen själv).
 
Mvh Jesper Johansson

22
Precis som många har bostadsorten som födelseort, trots att de var födda i grannförsamlingen. Sådant här var inte 'viktigt' när folkräkningen gjordes upp. En folkräkning är mycket riktigt en folkräkning. Så att styrka Sveriges dödboks uppgifter med uppgifter från Sveriges befolkning räcker inte för att rätta en 'felaktig post'.
Vad är det som säger att inte posten i Sveriges befolkning är fel? Varför ändras stavningen på våra förfäder titt som tätt. Som med farfars morfar Carl Gustaf Magnusson i Hjortsberga som vid församlingsbokens införande skrivs som Karl. Han har stått som Carl i ett halvt århundrade. Jag har själv gjort det aktiva valet att registrera honom med C.
Sedan finns personer som folkbokförts med sina smeknamn/tilltalsnamn. Särskilt i äldre tider och i folkräkningarna. I födelseboken kan man få veta hela dopnamnet. Ett exempel: En kvinna som kallades Stina kanske döptes till Kristina.
 
Så när man rättar posterna i Sveriges dödbok ska man kolla med födelseböckerna och gärna följa personen framåt för att få klarhet i hur 'felen' uppstår. Folkräkningen ger precis som andra databaser ledtrådar och öppnar ingångar till arkiven.
 
Både prästernas misstag och våra förfäders förehavanden finns numera i elektronisk form. Så att vi som forskare upptäcker saker som kanske inte stämmer överens med verkligheten är ju väntat. Men återigen! Jag är intresserad av den hysteri som uppstår när människan upptäcker ett fel i databaserad information. Helt plötsligt tvekar man på tillförlitligheten, men kyrkböckerna kan vi lita på. Att prästen skrev eller hörde fel framkallar inte lika stor hysteri och det är för mig väldigt intressant. Det är ju där grunden till det vi håller på med började.
 
Nåja, rätta på om ni så önskar, men gör det med kritiska ögon och noggranna källhänvisningar. Sveriges befolkning är inte på långa vägar tillräckligt för att styrka någonting, möjligtvis bostadsorten i så fall. Allt annat måste styrkas i andra handlingar.
 
Mvh Jesper Johansson
 
(Meddelandet ändrat av jeppe16 2014-10-05 13:23)

23
Det klart att ordvalet älska var kanske lite överdrivet. Samtidigt är det beroende på hur mycket databasen betyder för en. Det skiljer sig från individ till individ, men det säger väl mer om personens karaktär än ordet egentligen.
 
Jag har också läst mitt inlägg en gång till och det låter lite som att alla poster är fel och bygger på en slarvig folkbokföring. Så är det naturligtvis inte. Sveriges dödbok är precis som andra bra databaser ett oerhört bra hjälpmedel och i och med nya versioner förbättras innehållet hela tiden. Anledning till varför jag inte kunde hindra mig från att skriva var för att det pågått diskussioner om felen. Vi människor verkar hänga upp oss på fel och brister i stället för att se till helheten. Speciellt människor som inte varit med och arbetat för att databasen ska bli det hjälpmedel som den är i dag.
 
Jag har själv varit ny i forskandet. När jag började litade jag helt och hållet på databasernas uppgifter, på samma sätt som jag litade på andra forskares resultat som hade forskat åt mig. I dag kontrollerar jag alla uppgifter och det har förändrat dels min egen forskning och hur jag ser på databaser.
Det verkar vara allvarligare när en person slinter på tangenterna och uppgifter redovisas felaktigt i datoriserade program. Men jag hör inte mycket när det kommer till kyrkböckerna. Då verkar släktforskarna ha förståelse för att prästen ibland skrev fel, läste fel och hörde fel vid husförhör. Det är sådant som vi alla vet kan förekomma.
En sak som många inte tänker på är att skrivfel oftast rättades till vid upptäckt. Det kan alltså löna sig att göra en fullständig kartläggning över personens liv. När det handlar om äldre tider fanns det folk som flyttade utan attester till nya församlingar och lämnade då uppgifterna muntligt, men det här inte relevant för tiden med Sveriges dödbok.
 
Sen är det som Carl beskriver ovan (och som jag beskrev om Riksarkivet) att man i första hand gör en korrekt bild av dödböckerna. Den vidare forskningen får sedan framskrida utan förbundets påverkan. Men en sak som blir betydligt viktigare i framtiden är hur databaserna ska användas. Speciellt när det gäller ungdomar som vill söka sitt ursprung. Jag själv är född 1994 och har varit beroende av databaserna. Det handlar ju om att kunna kartlägga den nutida släkten för att senare komma in i kyrkoarkivet. Det är gärna bra att ha kunskap i hur folkbokföringen har skötts över tid.
Det här blir allt viktigare när familjebilderna inte längre bara består av mamma, pappa, barn utan visar också en ökad rörlighet, skilsmässor och namnändringar. Forskningen i framtiden kommer troligtvis att se lite annorlunda ut och då tänker jag på den nuvarande folkbokföringen.
 
Det är vi i dataåldern som upptäcker det som prästen av misstag skrev fel. Skatteverket ser bara folkbokföringen som ett arbetsunderlag, vad är det då som säger att inte en del präster också såg på kyrkbokföringen på samma sätt. En del var nästan medvetet slarviga och hade inte den minsta tanke på att jag 185 år senare skulle kritisera det. Men det är tekniken som gjort att vi i dag kan upptäcka det här.
Och det lär bara fortsätta i takt med den nya teknologin och människors behov av informationssökning. På samma sätt som det tvingar oss att kritiskt granska våra källor.
 
Carl: I det senaste materialet har ni infört fastigheten som en övrig uppgift. Är det en viktig uppgift inför framtiden? Handlar det om den nya folkbokföringen på fastighet 2016?
 
Mvh Jesper Johansson
 
(Meddelandet ändrat av jeppe16 2014-09-16 23:02)
 
(Meddelandet ändrat av jeppe16 2014-09-16 23:13)

24
Inläggen ovan gör mig väldigt upprörd! Jag vet inte vart jag ska börja och förmodligen borde det här inlägget aldrig har skrivits (eller ligger i fel ämne, men då ska det hamna på lämplig plats). Men när folk klankar ner på materialet som redovisas i Sveriges dödbok blir man upprörd. Speciellt när man nästintill svalt för att göra sina poster så bra som möjligt. En del av dessa poster är rättade till verkligen, men inte som de redovisades i källan. Låt mig förklara:
 
Dödbokens uppgifter används som grund för registreringen. Sedan är det församlingsbokens uppgifter. Då de flesta var födda inom samma församling gjordes även kontroll mot födelseboken och där upptäcktes att födelsedatum inte var samma som i den senaste boken (händer då och då). Här rättades med andra ord posten och samma sak gjordes med vigseluppgifter så långt tiden räckte. (Varje person fick endast 30 minuters forskning. En del fick 45 minuter för att de var svåra att registrera.) Sådant här är lätt att fixa och kontrollera om tid finns, varför jag tog så god tid på mig att lämna ifrån mig materialet. Det kan ändå smyga in fel i datamängderna.
 
När det gäller senare tider. Under 50-talet och 60-talet så har källan varit myndighetsregister och inte enbart källor från kyrkbokföringen. Ett nytt exempel är min farfars far som enligt bokföringen vigdes den 3/10 1909. Men det rätta ska vara 3/12 för det står både i vigselboken och i den församlingsbok där de var kyrkbokförda.
Vad händer sedan då?
Jo, familjen flyttar till en ny församling och i den församlingsboken står också den 3/12 dock är texten svårläst. När sedan familjen överförs till en annan sida uppstår problemet. Då står det plötsligt den 3/10. Prästen har alltså läst fel. Detta kommer att resultera i att uppgifterna hänger med i det fortsatta livet. Personakterna kommer och våra släktingar får ett födelsenummer med tre siffror.
I dataregistret som finns i Sveriges dödbok står det därför den 3/10 1909 och detta är en felaktig uppgift men ändå inte eftersom det står så i källan som man använt.
 
Detta är ett exempel som återkommer för väldigt många släktforskare när handlar om just databaser och registrering. Väldigt många är väldigt upprörda över de fel som finns i informationen. Men då måste man ställa sig själv frågan... Vart kommer uppgifterna ifrån? Stämmer det med källhänvisningen? Att vara släktforskare innebär att man kritiskt granskar sina källor och att man framför allt styrker sina uppgifter. Ett födelsedatum styrks t.ex. i födelseboken etc. Sedan ska man följa en person genom livet för att på så sätt få klarhet i hur felen i kyrkbokföringen kommit till.
 
När det handlar om system som hanterar och kodar data så kan tecken lätt komma till. Det är sånt som händer helt enkelt och vad förväntar man sig egentligen när det handlar om en databas med över 9 miljoner poster. Då kanske en del av er påpekar att det finns större databaser som t.ex. i Amerika, men då kan jag tala om för er att dessa innehåller troligtvis också felaktigheter och är mer ungefärliga.
Det är också väldigt lustigt att man påpekar felen och bortser från helheten. När det gäller Sveriges befolkning (Folkräkningen) som där är ett tydligt exempel på att vissa uppgifter skiljer sig från verkligheten. Olika stavningar, olika födelseorter och konstiga familjebilder mellan åren. Men tittar man i originalet så ser oftast uppgifterna ut precis så som de är redovisade och där är Riksarkivet väldigt tydliga med att man redovisar det som står i källan. Sen om det visar sig att personen är född i Kalmar och inte i Emmaboda är en helt annan sak och det pratar inte många om.
 
Sveriges dödbok och alla andra databaser är ett hjälpmedel för oss forskare att lättare kunna hitta våra släktingar och gå in i arkiven. Register kan aldrig ersätta det som står i böckerna och det är väldigt viktigt att komma ihåg det. Det är därför man nu ser skrämmande på hur Skatteverket sköter folkbokföringen där man sällan gör kopior och endast har sitt datoriserade register. En sökning i Sveriges dödbok på födda 1993 och framåt har ingen uppgift om födelseort och det verkar ju väldigt lustigt, eller hur? Men det är för att födelseorten är låst i det register som Sveriges Släktforskarförbund hämtar uppgifterna till databasen ifrån.
Det vet säkert många av er redan hur omfattande det i dag är att få ut uppgifter om levande släktingar. Man vill ju ha hela kakan som motsvarar det vi hittar i kyrkböckerna, men för det krävs en mängd olika personbilder och födelseortsbevis. Ett tag begärde jag ut ett fullständigt utdrag och det gav precis vad jag ville. Men sedan var det ett skattekontor som sa nej med argumentet att sådant här kan vi inte lämna ut. Det beror alltså helt på vem man hamnar hos.
 
Jag har kollat upp det där med på församlingen skriven och i dag handlar det helt riktigt om kvarskrivning. Man bor alltså på en hemlig adress, särskild postadress eller med skyddad identitet. Då hade det klart varit mycket enklare att inte ha någon postadress alls men sanningen är ju klar... Man är på församlingen skriven. Jag förstår egentligen inte varför man brusar upp och speciellt inte när det i det här fallet handlar om material efter 1991 som då sköts av Skatteverket. Då får man vända sig till dem och inte till förbundet.
Det är fullständigt oacceptabelt tycker jag att man hoppar på Carl såsom man gör. Han har varit projektledare för så mycket som ni inte kan föreställa er. Tillsammans med Anna-Lena Hultman som haft kontinuerlig kontakt med oss frivilliga medarbetare har vi kunnat få in material. Och sist men inte minst... Johan Gidlöf som står bakom sökprogrammet. Dessa tre personer ska vi älska av hela vårt hjärta och gärna de som också arbetat för att dödboken ska bli så komplett som den är i dag. Och där är jag inräknad, men ni måste inte älska mig, det är inte det jag begär med det här inlägget, men ni ska inte ge Carl skit för Sveriges dödboks felaktigheter.
 
För i grund och botten handlar släktforskning om att hitta det man söker. Men det handlar lika mycket om att inte hitta det man söker och att kritiskt granska sina uppgifter. Kontrollera alla uppgifter och styrk med källorna. Använd endast databasen som en hjälp i arbetet.
 
Ta hand om er. God natt!
Mvh Jesper Johansson

25
Datorprogram (för släktforskning) / ArkivDigital online 1.5.1
« skrivet: 2014-09-01, 17:25 »
Hej Ing-Britt!
 
Du ska aldrig använda Ancestry om det inte är nödvändigt. AD har hittills den bästa kvalitén på sina bilder och kommer att växa och bli ännu mer fantastiska för varje dag som går.
Jag minns för några år sedan när en del forskare sa att det enda som skiljer AD och SVAR åt är färgkvalitén. En del var dock inte villiga att byta då SVAR kunde erbjuda mer. Och det är fortfarande sant... Det är många som forskar via AD och kompletterar med SVAR. Nu har även SVAR börjat skanna i färg vilket är retligt när allt tidigare material är som det är.
I framtiden kommer AD att vara den sajt som de flesta söker sig till. Om inget annat kompletterar man via SVAR (Riksarkivet). Tjänster som Ancestry och Genline använder jag bara när inte bilderna kan hittas på andra ställen (såvitt jag vet har Ancestry inget eget material) När jag rekommenderar folk att börja släktforska så säger jag att man börjar med AD och kompletterar med SVAR.
Så jag säger samma sak till dig ;)
 
Apropå ovanstående så har det endast hängt sig vid vissa bilder, men uppdateringen 1.5.3 rättade alltihop. Detta gjordes i går så ev. problem har redan lösts. Och vad kan man förvänta sig när AD byter server... Då är det inte längre människan som bestämmer, då förlitar man sig på servern. Allt verkar fungera felfritt.
 
Ha det bra så hörs vi!
Mvh Jesper Johansson

26
Hej Jennie!
 
Det var samma sak när det gällde min morfar som avled 2001. Det var min mor som gick och tänkte mycket på det där, så jag valde att skriva ett brev till vårdcentralen på orten där han var skriven. Några dagar efter ringde en sköterska upp och sa att papperna hade överförts till ett större arkiv, nämligen Region Skånes gemensamma arkiv.
Sköterskan skrev sedan ut allt som fanns om morfar i deras register. Med andra ord hans journal, där fanns också en liten berättelse av läkaren om hur de hade hittat morfar och vad som senare hände.
 
Så visst går det att få ut uppgifter. Samtidigt måste man ha förståelse för att dessa handlingar är sekretessbelagda i 70 år efter att de tillkommit. Morfars öde får alltså vänta till 2071 innan alla kan ta del av hans sista minuter i livet. Men jag och min mor vet i alla fall... och för privat ärftlighetsforskning går det absolut bra.
 
Mvh Jesper Johansson

27
Emigrantkällor / Immigrant - invandrararkiv?
« skrivet: 2014-07-24, 12:28 »
Hej!
 
Jag har gått och grunnat en del på immigrantforskning. Förr eller senare kommer vi väl alla i kontakt med emigranterna. Folk som utvandrar från Sverige för att söka sig en bättre tillvaro. Men jag hör mindre om immigranterna. För några år sedan skrev Ted Rosvall och Anna-Lena Hultman en handbok i emigrantforskning som är till stor nytta.
Men det kanske snart ska sökas efter en författare som kan skriva om immigrantforskning. Med tanke på att ungefär var femte svensk i min årskull (1994) har minst en förälder som inte är född i Sverige. I takt med ökad invandring så torde detta snart bli var tredje svensk.
Jag vet att det finns hjälpmedel på olika ställen och att det oftast sker på landsnivå. Men jag har ändå länge gått och grunnat på varför det så sällan pratas om immigration, när en del av oss gärna tar upp emigranterna (de där amerikanerna), men tänk då på att dessa var ju immigranter i det nya landet.
 
Finns det någon mer som har grunnat och hur ser det ut på fronten vid utgivning av en handbok i immigrantforskning. Det saknas författare helt klart och jag kommer troligen inte att skriva den även om det hade varit roligt. Det måste bli en expert på området.
 
(Jag vet inte var det här inlägget gör sig bäst, men jag hoppas att det leder till en diskussion. Kommer att vidarebefordra det till kansliet också.)
 
Mvh Jesper Johansson

28
00 - Dokumentation och registrering / Hur ange källor
« skrivet: 2014-07-18, 11:51 »
Jag folkbokför på mitt eget sätt, så mina tips kanske tar en sidoväg ifrån andra släktforskare. Jag brukar skriva in alla källor där jag får nya uppgifter. T.ex. i ett husförhör där det finns en speciell anteckning och hela familjen finns nedtecknad. I nästkommande volym kanske det finns snarliknande uppgifter då ingenting har hänt, och därför anser jag den som onödig. Om inget annat kan man ange när det gäller husförhör:
Smedstorp AI:6 sid 74, AI:7, sid 78 etc.
Kyrkboken: Smedstorp CI:3 sid 89, 96, 156
 
Sedan är det så när det gäller mig att det är källhänvisningar för den egna individen, d.v.s. källor som styrker ett födelsedatum, dödsdatum och vigsel. Sedan tillkommer uppgifter om husförhör. Därtill kommer allt annat mellan himmel och jord. BOU, PA, Sveriges dödbok, Folkräkning, Mantalslängd, Muntliga uppgifter, Jordebok, Äktenskapsregistret, Skatteverket etc.
Just nu pågår ett intressant arbete i min folkbokföring, då jag genom boken Svenska sjukdomsnamn i gångna tider ger personen en beskrivning av dödsorsaken. Sedan håller jag på att skriva lite om vad det innebär att vara t.ex. Husman jämfört med Statardräng.
En annan sak som också börjar ta fart är att värnpliktsförhållanden och anställningar kommer in i ansedeln. Bara för att göra ansedeln till en person och inte ett formulär med uppgifter. Det här inlägget skenade i väg lite grann, men jag vill säga hur jag jobbar med källhänvisningar. Där du hämtar nya uppgifter kan du ange källan och endast styrka barnens makens/makans födelsedata. Eftersom dessa källhänvisningar återfinns ju i deras ansedel.

29
Hammenhög / Hammenhög CI:3 (1767-1820) Bild 134 / sid 265
« skrivet: 2014-07-17, 10:08 »
Hej Markus!
 
Tack så hemskt mycket. Du är verkligen duktig. Det ger en mer förståelig bild när man vet orsaken till varför man dör så ung. Jämfört med hans hustru som blev nästan 80 år.
 
Mvh Jesper Johansson

30
Hammenhög / Hammenhög CI:3 (1767-1820) Bild 64 / sid 115
« skrivet: 2014-07-17, 10:04 »
Tack så mycket Markus! Du är fantastisk ;) Tue (Tufve) Månsson alltså. Det blir till att skriva in i ansedeln när man kommer hem.
 
Mvh Jesper Johansson

31
Hammenhög / Hammenhög CI:3 (1767-1820) Bild 64 / sid 115
« skrivet: 2014-07-17, 01:54 »

Detta blir jag heller inte klok på! Vad heter barnet? Hammenhögs husförhör börjar nämligen inte förrän 1820 och då har barnet antingen dött eller flyttat. Jag gått igenom husförhöret för att hitta personen med rätt datum och personen återfinns inte.
 
Bildkälla från AD Online:
Hammenhög CI:3 sid 115
 
Mvh Jesper Johansson

32
Hammenhög / Hammenhög CI:3 (1767-1820) Bild 134 / sid 265
« skrivet: 2014-07-17, 00:02 »
Hej!
 
Har någon en aning om vad det står som dödsorsak för Måns Månsson. Allt annat kan jag utläsa, men just dödsorsaken är svårtydande. Har slagit upp förleden i Svenska sjukdomsnamn i gångna tider och får bland annat förränkning och förhävning, men jag känner på mig att det står något annat. Han blev bara 39 år gammal så orsaken är rätt intressant.

Bildkälla tagen från AD Online:
Hammenhög CI:3 sid 265
 
Mvh Jesper Johansson

33
Smedstorp / Smedstorp
« skrivet: 2014-07-15, 23:44 »
Hej Eva!
 
Tack så mycket. Ja, jag antog att det inte handlade om äktenskap eftersom sådant sällan förekommer i husförhören vid denna tid. Å andra sidan kan ju prästen göra ett undantag då det handlar om ett andra äktenskap.
Sven var helt klart på resande fot, troligen för att leta efter en ny hustru och en ny mor åt barnen.
 
Mvh Jesper Johansson

34
Smedstorp / Smedstorp
« skrivet: 2014-07-15, 13:49 »
Hej!
 
Ska jag tolka detta som att Sven Månsson i Listarum gifte om sig samma år som den första hustrun dog. Enligt mig står det obf 1792, vilket jag tolkar som obefintlig 1792. Å andra sidan känns det som en knasig anteckning om så vore fallet. Är det någon som har en tanke? Jag har nämligen inte lyckats hitta det nya paret i vigselboken, vare sig i Smedstorp eller Onslunda.
 

 
När Ingar Månsdotter dör 17/7 1813 står hon som född 8/9 1748 i husförhöret. Alla andra gånger har det stått 1753 och från Onslunda.
 

 
1826 försvinner Sven Månsson från husförhöret utan anteckning om död eller flytt. Jag har försökt gå igenom dödboken, men där jag kan tyda namnen har han inte återfunnits. Om någon har tid och lust får ni gärna höra av er om ni hittar något. I ansedeln är han nu dödförklarad.
 

 
Bildkällor tagna från AD Online:
Kverrestad AI:1 bild 111 sid 89
Kverrestad AI:3 bild 242 sid 453
Smedstorp AI:3 sid 171
 
Mvh Jesper Johansson

35
Hej Christer!
 
Vilket operativsystem kör du i? Och vilken version av databasen har du? Den här sökningen funkade i version 1.02. Det har alltså hänt något i uppdateringen från 1.02 till 1.03.
Vilken version du har framgår om du klickar på knappen om och sedan läser överst. Men det var ju bra att det funkar för dig. Jag brukar vanligtvis inte använda den här typen av sökning, men ibland händer det. Jag har testat med flera namn och samma meddelande kommer upp. Så felet ligger inte heller i att posten jag letar efter motsvarar inte det jag söker.
 
Mvh Jesper Johansson

36
Samma här och jag har en Windows Vista med 32 bitars operativsystem. Felet torde upptäckas i de flesta datorer.
 

 
Mvh Jesper Johansson

37
Har mejlat dig Carl angående redigering i Västra Torsås om det går ;)
 
Mvh Jesper Johansson

38
Självklart Tommy ;) Men så jobbar inte förbundet. Och egentligen visste jag att dödboken skulle komma ut nu till mässan oavsett hur långt gånget projektet hade skridit fram. Annars hade man ju troligen väntat på att databasen skulle bli sånär som på komplett redan i version 5.
Men tack vare Carl fick jag en spark där bak och har dragit mitt strå till stacken genom att registrera fyra församlingar. (Jamen, Jesper! Det är ju ingenting. Jo, för mig är det det! Totalt 4909 personer!)
Vi ska dessutom vara tacksamma till alla krafter där ute som gediget arbetat med dödboken. Det är vårt gemensamma projekt och nu är den snart här!
Förhoppningen är ju att man fortsätter registrera bakåt.
 
Att lansera en demoskiva ses nog som onödigt. Under mässan kanske man klart kan föreläsa om projektet Namn åt de döda och vad det egentligen innebär för framtiden och forskningen. Deltagarna kanske också kan få söka eller titta på färdigkodat material. Men hur som helst! Version 6 alltså. Till hösten.

39
Hej Carl!
 
Ja, det är det  Jag blev bara så förvånad när det fanns församlingar som var bokade eller kompletterades men av ditt svar tolkar jag det som om dessa är klara.
Resten får vi ju ta, eftersom projektet sa åt oss att bara registrera dödböcker i första hand.
 
Men lite förargligt är det ju. När vi är så nära menar jag. Jag minns själv hur jag slet i julas för att ordna upp mina församlingar till dödboken. Jag ser verkligen fram emot att söka i mitt eget material. Får nästan gåshud när jag tänker på det. Databasen som helhet har jag längtat efter.
 
Vi hörs Carl! Hälsa Johan!
Mvh Jesper
 
(Meddelandet ändrat av jeppe16 2014-05-23 23:15)

40
Hej!
 
Har nu sett att bokhandeln rear ut version 5 av databasen. Samtidigt står det att version 6 kommer lanseras till mässan. Är det så klokt? Det finns fortfarande arbete kvar i Stockholm, Östergötland, Göteborg och Bohus, Västmanland, Västerbotten och Norrbotten. Ser också att Malmöhus län håller på att bli klart. Jag vet att det först och främst är dödsuppgifterna från dödböckerna som skulle in. Och på lanseringen verkar det som om förbundet har valt att ge ut version 6. Men ni väntar väl på det bokade och kompletterade materialet som finns i ovannämnda län.
 
Mvh Jesper

41
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 09 oktober, 2014
« skrivet: 2014-02-13, 22:07 »
Hej Lisa!
 
Västra Torsås är en av de församlingar som jag har registrerat till Namn åt de döda. Här finns Johan med hans hustru.
 
Nilsson, Johan
Åsen
Död: 19151203
Bokförd i Västra Torsås.
Född: 18350529 i Västra Torsås (G)
Änkling: 19040519
Sida: 138
Källor: DB, FS
 
Gustafsdotter, Ingrid Maria
Åsen
Död: 19040519
Bokförd i Västra Torsås.
Född: 18360714 i Skatelöv (G)
Gift kvinna: 18601221
Sida: 121
Källor: DB, FS

42
Ja, ovanstående skrämmer en verkligen. Jag själv håller i en väldigt noggrann bokföring över min släkt. Till min hjälp i det arbetet har jag söktjänsten Ratsit. Det är en sajt där man kan söka folkbokförda svenskar från och med  att de fyllt 16 år. D.v.s. I dag (2014) kan man få fram de som är födda 1997 och före. I personbilden där får man fram Namn, Adress (även folkbokföringsförsamling), födelsedatum och om man är gift eller inte.
Sedan får man precis som med befolkningsskivorna välja personer på adressen. Därefter kan man koppla ihop personerna. Om inget annat fall, mejla skatteupplysningen. Det måste jag göra för alla nya uppgifter. D.v.s. Allt som hänt efter 1991. Men Ratsit sparar ändå tiden. Genom att söka upp släkten med jämna mellanrum kan jag själv se om något ändrats.
 
Men jag håller med om att folkbokföringen inte är som den ska. Jag har glömt bort vem som sa det, men någon antydde att folkbokföringen skulle skötas av en enskild myndighet. Det håller jag med om. Skatteverket i all ära, men att låta dem sköta något så viktigt...
Jag själv, född 1994 finns bara i en dator, med undantaget dopboken i min hemförsamling.
 
Ville egentligen bara skriva av mig lite, men att jag förstår er frustration. Det är samma sak när jag begär utdrag (ska egentligen begära ut en personbild), då olika handläggare har givit mig uppgifter i ca 3 år nu. Vissa är generösa och ger ut exakta fullständiga utdrag, medan vissa ger halva bilden och man får i efterhand mejla om resten.
Jag skulle såklart som en del antyder besöka Allmänhetens terminal, men den finns ju inte. Dessutom ger inte den mer uppgifter än Ratsit.
 
Mvh Jesper

43
00 - Adoption / Adoptivföräldrar!
« skrivet: 2013-07-31, 10:59 »
Jag har för mig att AF har diskuterat detta någon annanstans, så ska uttrycka mig kort. De flesta programmen i dag, främst engelska eller amerikanska som senare översatts till svenska kan luras. Det vill säga att med lite påhittighet skulle du kunna ändra könet på en person.
Men vägen dit har jag hört var lite knepig, och jag har tyvärr glömt i vilket program det var. Jag minns däremot registreringen.
Två män:
1. Lägg till man och hans uppgifter. Du får automatiskt viljan om du vill lägga till en maka.
2. Lägg till maka och skriv in den andra mannens uppgifter. Tryck lägg till par och paret registreras.
3. Under förhållande till varandra, välj Sambo/registrerat partnerskap.
4. Ändra sedan under inställningar kvinnans kön till man. Programmet accepterar eftersom förhållandet står som sambo/registrerat partnerskap.
5. Det funkar med två kvinnor också. Tyvärr hade programmet inte kommit så långt att man kunde gifta männen med varandra. Då meddelade datorn ERROR och sa att ändringen inte kunde slutföras. Förhoppningen är att man kan göra det nu.
 
Lycka till Roger ;)

44
00 - Adoption / Adoptivföräldrar!
« skrivet: 2013-07-30, 15:48 »
Hej Anton!
 
Hur man ser sin familj är alltid olika för alla. Blodsbandet är inte allt. Det har vi de senaste åren fått skåda.
Jag tolkar dina inlägg som att adoptivföräldrarna är dina släktingar, har jag rätt?
Då ska självklart föräldrarnas uppgifter finnas med i ditt program. Då lägger du till barnen under dem. Har du tur kan man skapa en adoption redan till införandet. Annars kan man skriva in de biologiska under personens levnadsbeskrivning eller annan möjlig fritext.
Personligen så ser jag saken: att det är de föräldrar, vars mening du har att följa vidare på som ska vara med i programmet. Är det adoptivföräldrarna som du forskar på eller är släkt med tycker jag att de ingår som föräldrar för kusinerna.
 
Själv har jag en kvinna som inte kan få egna barn, så hon har adopterat. Jag har senare i barnets uppgifter skrivit hur det ligger till och så lite anteckningar om de biologiska förhållandena.
Du får registrera och bokföra hur du vill. Men jag hade valt en att ha som synliga föräldrar och det andra paret liggandes i anteckningar hos barnen i fråga.
 
Mvh Jesper

45
Naturligtvis bokförde pastoratet sådana handlingar. T.ex. sjömän som dött till havs skrevs in så småningom när det blev känt. Dessa två män finns säkert inte inskrivna i någon senare församlingsbok, den senaste var den för 1905-1913. Då skrev man en notering där i stället för att behöva föra in personen i den aktuella församlingsboken.
 
Det är troligen inte möjligt just nu, men de två männen finns säkert inskrivna i en obefintlighetslängd eller längst bak ik den aktuella församlingsboken. Även död- och begravningsboken innehåller säkert mer detaljerade uppgifter. Dessa fördes ju in när informationen väl nådde pastoratet och det kunde ta sina år.
 
Men böckerna för tiden är sekretessbelagda till 2023, sedermera 2046. Det du kan göra är beställa ett utdrag från en kyrkbok via Riksarkivets formulär: http://www.riksarkivet.se/default.aspx?id=17473Klicka här
 
Mvh Jesper Johansson

46
06 Barn / Utackordering av barn
« skrivet: 2013-07-26, 10:33 »
Hej!
 
I städerna pågick så kallade utpensionering, att barn fick möjlighet att hamna i fosterfamiljer. Jag har för mig att kommunen har dessa listor och journaler. Man brukade göra uppföljningar under barnets uppväxt till dess att barnet blev myndig, eller längre tillbaka blev stor och kunde föda sig själv.
 
På landet kunde det förekomma auktioner av barn. Hur man hittar vidare handlingar om det, vet inte jag men antar att barnavårdsnämnden (verksam efter 1918 och framåt) kan berätta något. Socknen måste först bedöma om barnet behöver deras hjälp, så om det inte finns ge inte upp.
 
Kolla med kyrkbokföringen först. Hur ser det ut för barnets uppväxt? Prästen kan ha gjort någon notering vid sidan av om han känner till det och haft intresse av att bokföra det! Om barnet är inneboende som fosterbarn ska man kolla om fosterföräldrarna är släktingar. Jag har ett fall där min farmors mormor växte upp hos sin morbror, för att inte mamman kunde försörja båda. I efterhand har jag fått veta att det var vanligt.  
 
Men lycka till ;)
Mvh Jesper Johansson

47
Övriga kyrkoarkivalier / Gravböcker
« skrivet: 2013-07-17, 11:54 »
Många pastorat använder i mån av pengar, ett datoriserat gravregister. Det är det underlag som Carl Szabad har använt från förvaltningarna och skapat skivan Begravda i Sverige.
En del församlingar har tyvärr inte dessa resurser, och därför fortfarande för en gravbok. Så dessa böcker lämnas inte in till landsarkiv eller riksarkiv för skanning.
De är fortfarande i bruk och tillhör kyrkans egendom. Förslaget är att höra med kyrkogårdsförvaltningen om de kan hjälpa att hitta information. I dag är detta yrke också hårt belastat, så det kan ta tid innan någon antar sig ditt ärende.
Lycka till alla som söker efter gravböcker. Men granska begravningsskivan och andra sidor på nätet först.
 
Ha det bra
Mvh Jesper

48
00 - Adoption / Adoptivföräldrar!
« skrivet: 2013-07-15, 11:47 »
Hej!
 
I min ansedel förs de biologiska föräldrarna in. Jag har ännu inte hittat någon struktur eller regel för hur adoptioner ska bokföras hos mig. Fosterföräldrar eller adoptivföräldrar förs in som komplement hos mig. Själv använder jag mig utav ansedlar gjort i word. De blir fina att skriva ut sedan nämligen.
Numera finns också bilagor som jag har gjort i ordning. Här skrivs in saker om släkten som ännu inte får publiceras eller ges ut.  
Jag registrerade i ett program innan. Och då kan man i din situation skriva in adoptivföräldrarna i personens levnadsbeskrivning. Har du däremot tänkt att forska vidare på föräldrarna får du nog lägga till en ny person. Gifta in den med den andra vårdnadshavaren. Sedan lägga till en adoption. Finns hos de flesta program i dag. Det innebär att vid sökning på adoptivföräldrarna kommer deras barn komma upp under dem. När du sedan klickar in på barnet får du upp de biologiska föräldrarna med länknotering att adoptivbarn till .......
 
Lycka till Maria.
Mvh Jesper Johansson

49
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 20 november, 2013
« skrivet: 2013-05-30, 21:31 »
Hello Gail!
 
Searched around a bit in the census 1880 that gives this:
Record 1880-7-51-2178
 
Nilsson Ferm, Håkan
Former Soldier
 
born 1811 in Härlunda (Kronobergs län, Småland).
 
Man, married, father
 
Housing:
Öfveshult Backstugan
Västra Torsås (Kronobergs län, Småland)
 
Ingeborg suddenly disappears. I find it hard to find her when I have no access to church material. Håkan then married Kerstin who is the mother of the other siblings. She was born 1812 in Virestad (Kronoberg).
 
Good luck
Jesper

50
Allmänt / Sveriges befolkning 1930
« skrivet: 2013-05-06, 18:08 »
1910 kommer i början av år 2014 att ges ut på cd preliminärt. 1930 är i full gång vilket är ett arbetsprojekt med Universitet etc. Ungefär 2016/2017 kommer den nog att vara komplett.  
 
Kom ihåg att ni alltid kan söka i det redan nu färdiga materialet på SVARS hemsida: http://www.svar.ra.se/
 
Kram /Jesper
 
(Meddelandet ändrat av jeppe16 2013-05-06 18:11)

51
Man kan börja kolla mot olika databaser som befolkningsskivorna för att få koll på var släkten kommer ifrån. För min del är vi ganska utspridda så här finns olika mycket material i digital form av kyrkböckerna. Där ser man var personen är född etc. Då kan man kolla om AD har någon födelsebok för den församlingen (de hade inte det, och det ser glest ut för hela länet säger vi). Då kanske jag får ta något annat för att komma in i arkiven. Det är så jag menar med att kolla vad som finns om man vet såklart lite vad familjen kommer ifrån. Man kan ju också kontrollera mot databaser för att få ingångar.
 
För många av er kanske ni kan nästan kasta er in i 1800-talet eller åtminstone kan få det mesta i början av 1900-talet men vi andra måste ha grepp om vår familj. Jag slarvade och skrev bara upp det mesta och sen började i 1800-talet. Nu kan jag göra roliga kompletteringar om den nära familjen. Det är nu nya familjemedlemmar och lite skit i hörnen äntligen blir synliga.

52
Jag förstår inte hur ni tänker ibland vissa av er. Inget illa menat men kolla gärna upp vad AD, SVAR, Genline och Ancestry kan erbjuda innan man köper något abonnemang. Använd era huvuden före handling.  
 
Just nu pågår fotografering av kyrkoarkivet på landsarkivet i Lund vad gäller AD. De förvarar handlingar rörande Skåne, Blekinge och Halland. Om vissa volymer sträcker sig över sekretessgränsen får inte AD fotografera denna. Ute i glesbygderna kunde man därför föra en viss bok över flera år.
 
Allt eftersom Riksarkivet (SVAR) också skannar in allt material, dock inte publicerar det som är yngre än 70 år kan man söka i NAD. Här finns en otrolig förteckning över hela arkivet. På det sättet kan man se när nästa församlingsbok slutar och ev läggs ut. Samma med alla andra böcker och här får man också en förklaring på varför det ser ut som det gör hos t.ex. AD.  
 
I framtiden kommer samlingen och förteckningen vara komplett och fullständig men vi är inte riktigt där ännu. Lugna er!
 
Mvh Jesper

53
Födelse- och dopböcker / Födelseort
« skrivet: 2013-01-08, 12:18 »
Hej Per!
 
Titta gärna in Ullas länk. I fortsättningen kan man kolla alla uppgifter om de yngre generationerna. Var föddes din farfars far? Gå in i födelsebok sedermera husförhör och följ hans far bakåt i tiden. Det kan finnas anteckningar om att han flyttat in till församlingen ett visst år.
 
Då är det dags att leta i en flyttningsbok för det angivna året. Där kan det ibland finnas detaljerade uppgifter om var ifrån personen kommit ifrån. Sen är det bara att hoppa bakåt helt enkelt. Ulla menade att han inkommit utan attest (se länk) och det innebär att prästen inte kan skriva av denna från föregående församlings anteckningar.
 
Då har din farfars farfar lämnat sina egna uppgifter troligen muntligt och det kan innebära allt ifrån en felaktig födelseort och ibland även osäkert födelseår. Han kan lika gärna vara född 1783 eller 1785. Ge inte upp om du inte hittar honom under rätt år.
 
Detta låter kanske lite långsökt och massa onödigt letande men det är just det som är roligt och spännande. Samtidigt kan man inte i äldre tider bara hoppa sådär alltid till en födelsebok vid angivet år. Kontrollera alla uppgifter i den husförhörslängd i församlingen han flyttade in från. Står det samma?  
 
Lycka till    
Kram /Jesper

54
Östra Broby / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-12-26
« skrivet: 2012-12-12, 22:31 »
Hej Jörgen!
 
Ännu har ingen gjort någon inventering/förteckning över Östra Broby/Emmislöv efter den nya reformen. Har sett ditt namn under Namn åt de döda i samma kommun. Planerar du registrera dessa församlingar när material släpps?  
Jag håller på med två andra just nu men väntar på mer material som släpps i början av nästa år. Är väldigt sugen att fortsätta i Emmislöv och ev. Östra Broby med. Men det är en förutsättning att det finns material 1901-1934.  
 
Vill veta för om du ska registrera behövs kanske jag i någon annan församling.  
 
Kram /Jesper

55
Glimåkra / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-03-29
« skrivet: 2012-11-17, 13:24 »
Hej Göran!
 
En sökning på hennes föräldrar i Sveriges dödbok ger följande:
18840921-351
 
Bengtsson, Karl Alfred
 
Övraryd 1:17
 
Död 13/4 1962.
 
Kyrkobokförd i Glimåkra, Glimåkra kn (Kristianstads län, Skåne).
 
Född 21/9 1884 i Örkened (Kristianstads län, Skåne).
 
Gift man (20/12 1912).
--------------
 
18910222-3527
 
Bengtsson, Hulda (flicknamn: Persson)
 
Övraryd pl 1105
280 70  Lönsboda
 
Död 7/5 1978.
 
Kyrkobokförd (1974) i Glimåkra, Östra Göinge kn (Kristianstads län, Skåne). Mantalsskriven (1974) på samma ort.
 
Född 22/2 1891 i Örkened (Kristianstads län, Skåne).
 
Änka (13/4 1962).
--------------
 
Mvh Jesper

56
07 - Födelsedatum okänt / felaktigt / Folkräkning-fel?
« skrivet: 2012-11-13, 10:27 »
Folkräkningarna bygger på uppgifter från en SCB-avskrift. Uppgifterna har alltså skrivits av från husförhören ner på papper till SCB. Sedan har man suttit och skrivit av detta in i en dator som blivit en sökbar databas. Här finns alla öppningar för fel. Det som egentligen är rätt i folkräkningen är bostadsorten. Alla andra uppgifter måste kontrolleras i originalet.  
 
Vad jag inte förstår är hur du kan nämna födelsedatum då folkräkningar endast har födelseår! Ska kolla detta när jag kommer hem.
 
/Jesper

57
Biträde / Teknikbiträde
« skrivet: 2012-11-07, 15:01 »
Det är helt riktigt Maud. Som du ser enligt mina bokföringsregler gäller följande från och med 2013.
 
Gamla titlar och yrken
I gångna tider har präster och rotemän (storstäderna) haft sina benämningar på sin befolkning. Idag har man ändrat de flesta yrkesbeteckningarna, vilket gör att man inte kan relatera eller begripa vad en person på 1700-talet sedermera senare egentligen gjorde. En översättningstabell har gjorts där man dels moderniserat datauppgiften samt förenklat förståelsen. Enligt regel ska den beteckningen som gällde vid personens livstid återges. Jesper står sedan som ansvarig att införa beskrivning om vad en person med yrket gjorde.
 
Mvh Jesper

58
Biträde / Teknikbiträde
« skrivet: 2012-11-06, 15:33 »
Tack så jättemycket moderatorn och Anna-Carin ;) Ska föra in detta i min bokföring.  
 
Kram /Jesper

59
Biträde / Teknikbiträde
« skrivet: 2012-10-29, 20:33 »
Jaha, där ser man. Stämmer nu när jag kollar noga. Originalet ser man ju bättre på men jag har inte tillgång idag till böckerna på ADOnline.  
 
Vad var hon nu då?  
Kram /Jesper

60
Biträde / Teknikbiträde
« skrivet: 2012-10-29, 10:03 »
Intressant. Försöker att kopiera så att ni kan gå in i handlingen själva men det går inte så bra. Här är hon från Sveriges dödbok iaf.
19010515
 
Moche, Martha Sofia
 
Haga
 
Död 22/11 1920.
 
Kyrkobokförd i Nyköpings östra (Södermanlands län, Södermanland).
 
Född 15/5 1901 i Nottebäck (Kronobergs län, Småland).
 
Ogift kvinna.
--------------
För er som kan komma åt SCB är bilden här:
http://www.svar.ra.se/svarimagetransfer/frameset.asp?uidObjectGUID={2AFFD7AD-B325-4C33-A67B-4CCEB858DFA0}&strPysicalPass=SE/RA/420401/01/H%201%20AA /2273/&kalla=Statistiska+Centralbyr%C3%A5n+%28SCB%29+%2D+samlingspost%2C+Utdrag+ ur+f%C3%B6delse%2D%2C+vigsel%2D+och+d%C3%B6db%C3%B6cker+1860%2D1949%2C+SE%2FRA%2 F420401%2F01%2FH+1+AA%2F2273+%281920%29&bildnr=435&volym=volym&arkbildnr=&batchn r=A0031515
 
Kopiera in allt i adressfönstret
Kram /Jesper

61
Biträde / Teknikbiträde
« skrivet: 2012-10-28, 13:30 »
Hej!
 
Någon som vet vad ett lekbiträde är? Jag tolkar det som en barnflicka typ gårdagens barnskötare. Min släkting avled redan 19 år i Nyköping och hennes titel är lek.bit. som jag då tolkar är lekbiträde.  
 
Finns det möjligen andra som vet vad ett lekbiträde kan vara?
 
Kram /Jesper

62
98 - Osorterat / Barn utom äktenskap
« skrivet: 2012-10-21, 10:19 »
Hej Ida igen ;)
 
Du har ju redan fått svar på frågan men hur jag listade ut det var att via en sökning i folkräkningen 1900 på Sigurd född 1890 så var det bara en av alla träffar som hade en far med Lindal i efternamn. Enligt uppgift tas han upp vara född i Tierp. Jag kollade i SCB´s avskrift för socknen och han dyker upp och stämmer mot datumet som Antons sökning i Sveriges dödbok återgav.  
 
Japp, det var så jag sökte upp Sigurd Emanuel Lindal. I Tierp stod det gossens namn och sen (Olag, döpt) inom parantes. Aldrig stött på sådant här och i kolumnen för anteckningar står döpt av fader. Tänkte att du ville veta det. Men jag vet inte vad August tänkte på. Men jag lovar att jag ska fråga när jag går över till andra sidan.  
 
Kram /Jesper

63
98 - Osorterat / Barn utom äktenskap
« skrivet: 2012-10-19, 16:47 »
Gossen dyker upp i Tierp (Uppsala län) födelsebok som nr 137 år 1890. Han döps olagligt av sin egen far som är handlaren August Lindal och hans hustru Hilma Albertina f. Mannsbach. De bor ute i Bäggeby.
SCB - Tierp/Uppsala - Födelse - 1890
 
Såhär ser familjen ut enligt folkräkningen 1890:
Lindal, August f. 1851 i Forshem (Skaraborgs län)
Mannsbach, Hilma Albertina f. 1855 i Barkåkra (Kristianstads län).
Sacks, Frida f. 1882 (hennes dotter i första giftet)
(Barn), David f. 1884
(Barn), Joel f. 1887
(Barn), Otto f. 1888
(Barn), Sigurd f. 1890
 
Mvh Jesper

64
Då är jag väldigt glad för din skull Anton ;) Jag har iaf fått olika bemötanden vid kontakt med myndigheter. Och då speciellt Skatteverket. Det handlar lite som sagt om vem som antar sig ärendet också. Någon gav mig en avskrift en gång och en annan gång fick jag en hel bunt med papper om personen i fråga och sedan allt om deras barn trots att jag inte egentligen begärt ut det. Naturligtvis är det alltid roligt när man får hjälp av sådana människor.  
Alla som jobbar i personalen har olika kunnande och intresse av släktforskning. Sånt märks ofta under förfrågning.  
 
En annan sak som inte hör hit är t.ex. en del pastorsexpeditioner (en speciellt syftar jag på) som avvisade mig helt. Jag kommer naturligtvis aldrig höra av mig dit igen. Men jag har lärt mig under åren och nu möts man med respekt.
 
Kram /Jesper

65
Jo, visst är det så ;) Så länge det nu varar vill säga. Jag bävade lite inför Skatteverkets val att överta uppgiften om äktenskapsregistret förra året. Men jag hoppas och tror att de sköter verksamheten snyggt.  
 
Angående adoptionen fick jag ett utdrag om pojken där det stod hans vårdnadshavare och på andra sidan stod modern inskriven. Jag kunde via lite andra källor och så räkna ut hur det låg till. Vad jag menar var att den folkbokförare som gav mig registerutdraget hade lämnat det som komplettering.
 
Kram /Jesper

66
När du mejlar in till Skatteverket är det klokt att uppge att uppgifterna ska användas för släktforskning. Man ska egentligen inte behöva ange vad man ska ha uppgifterna till men tro mig, du får bättre respons då.  
 
Under året då jag måste ha vänt mig till Skatteverket har olika folkbokförare gett mig uppgifter. En del postar och skriver ut en personbild, på papper av från Navet och en del ett riktigt utdrag.  
Men de flesta har mejlat och då har snabbt svar kommit.  
 
Genom övertagandet av äktenskapsregistret förra året har en stor komplettering kunnat göras med alla frånskilda människor sedan 1921.  
 
Lycka till nu Arnold och alla andra som vänder sig till Skatteverket ;) Hoppas att du får det du söker. Men det är också viktigt att du ställer dina krav på myndigheten. Ibland får man inte riktigt vad man ville på grund av just den folkbokförare som antar sig din fråga. Är du tydlig kan du få ut mer än du ville och kan du fylla eventuella luckor. Tack vare lite charm fick jag ut en adoptionshandling som annars är sträng sekretess på. Men jag har byggt upp ett förtroende och det är viktigt i denna branschen.
 
Kram /Jesper

67
Datorprogram (för släktforskning) / Begravda i Sverige
« skrivet: 2012-09-20, 18:35 »
Sen handlar det lite om vem som sköter bokföring av gravsatta. Om man ser tillbaka på vår historia och börjar kolla landet runt ser vi skillnader. I en församling har prästen fört in noggrant uppgifter och ändringar av dessa när något inträffat i anslutning till personen.  
Sen tittar man på en annan församling med annan präst som har sitt system. Ibland slarvigt. Och det behöver inte vara i ett annat län, det kan räcka med att kolla in grannsocknens böcker. Förr eller senare dör också prästen eller flyttar etc. En ny tar alltså vid och har kanske sitt sätt att registrera församlingsborna.  
 
Har tänkt mycket på det där faktiskt. Jag tror inte alla präster var intresserade av sin uppgift. Om det bara beror på slarv och misstag eller faktiskt ointresse och bara nödvändigt antecknande i böckerna.  
 
Även vi som forskar registrerar olika och efter vårt huvud. Känner någon som skriver allt hon hittar på en ansedel på papper. Allt så prydligt handskrivet som förr     . Många tycker säkert att det låter jobbigt men det funkar för henne. Roligt att ha hennes skrivstil också. Att hålla på med datorer i hennes ålder blir ofta ansträngande. Kanske även samma sak ute på de 46 pastorsexpeditioner som för manuell gravbok. Det är lite pill och plock även för en duktig dataanvändare.  
Vem vet?
 
Kram /Jesper

68
Det är jättebra Carl   Du och Johan har gjort ett fantastiskt arbete. Bara undrade som sagt. Många av mina kyrkogårdar har ändå ingen karta så det är inget att hänga läpp för. Jag blev dock lite irriterad när jag fick fram en släkting där graven är upplåten till 2029. När jag och några andra var där förra sommaren gick vi igenom hela kyrkogården sten för sten, till och med de bakom muren som plockats bort. Men vi hittade inte stenen och så kommer personerna upp på skärmen med ett klick.  
 
Det innebär helt enkelt att de andra som var med mig har slarvat. F*N!  
 
Ni är iaf bäst och jag ska under veckan komplettera mina ansedlar med uppgift om begravningsplats.
Kram /Jesper

69
Jag har en fråga angående kartorna? En del är så små och man kan inte förstora. Har även läst under frågetecknet att så är tyvärr fallet ibland. Kan det funka att skriva ut kartan tror du? Ser man bättre då? Annars verkar skivan funka felfritt för mig hittills.
 
Kram /Jesper

70
Hej!  
 
Har sökt lite men återfinner inte Ida Elise Andersdotter i Sveriges dödbok. Om hon nu var gift med Johannes Frid dog hon säkerligen innan 1918 eller runt där. Avlidna svenskar i Halland är det inte gott om i dagens version av databasen mellan 1901-1946. Nedan ser vi Johannes och hans andra hustru måste det vara:
18700921-351
 
Frid Kristiansson, Johannes
 
Hallavara 6:8
 
Död 2/9 1961.
 
Kyrkobokförd i Hov, Västra Bjäre kn (Kristianstads län, Skåne).
 
Född 21/9 1870 i Reftele (Jönköpings län, Småland).
 
Gift man (6/9 1918).
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2010:
Västra Karup-Hov, Båstads kn (Skåne län, Skåne)
 
Födelseförsamling i källan:
Räftele (Jönköpings län)
 
Källor:
DB, FS / DOR 61
---------------------------------------
Andra hustrun? 18980703-3502
 
Frid, Beata
 
Hallavara 7629
269 00  Båstad
 
Död 8/2 1992.
 
Kyrkobokförd (1971) i Hov, Båstads kn (Kristianstads län, Skåne). Mantalsskriven (1971) på samma ort.
 
Född 3/7 1898 i Laholms landsförs (Hallands län, Halland).
 
Änka (2/9 1961).
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2010:
Västra Karup-Hov, Båstads kn (Skåne län, Skåne)
 
Födelseförsamling i källan:
Laholm L (Hallands län)
 
Källor:
RTB 92 / SPAR 92 / SPAR 95
------------------------------------
Samtidigt lägger jag till att en sökning i Sveriges befolkning 1900 ger dessa bilder:
Andersdotter, Ida Elise
 
f. 1877 i Ås (Jönköpings län, Småland)
 
systern
Flicka, mor i familjen
 
Bråta
Jälluntofta (Jönköpings län, Småland)
 
Födelseort i källan: Ås Jönköpings län
----------------
(Barn) - Karl August
 
f. 1898 i Jälluntofta (Jönköpings län, Småland)
 
hennes oä. s.
Pojke, barn i familjen
 
Bråta
Jälluntofta (Jönköpings län, Småland)
 
Födelseort i källan: Jälluntofta Hallands län
---------------------------
Christianson Frid, Johannes
Dräng
 
f. 1870 i Reftele (Jönköpings län, Småland)
 
Ogift man, ensam i familjen
 
Tången
Tuve (Göteborgs och Bohus län, Västergötland)
 
Födelseort i källan: Reftele Jönköpings län
 
Mvh Jesper

71
Hej!
 
Jag beställde den för en timme sen så pröva nu. De hade ju stängt igår så det tar ju klart några arbetstimmar innan de nya produkterna hamnar i handeln. Kan tänka mig att det blir ett hårt tryck på personalen nu denna veckan när skivan är släppt för allmänheten.  
 
/Jesper

72
Böcker sökes / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2012
« skrivet: 2012-08-20, 17:29 »
Hej alla där ute!
 
Tänkte höra med er om någon har eller har läst Lars Wickströms bok om skolväsendet? Har nämligen börjat intressera mig mer för skolan och hur utbildningen utformade sig. Jag undrar om boken ger fyllig och intressant kunskap hur en skoldag gick till hur den fungerade då osv.  
 
Alltså utöver hur man hittar i allt arkiv och söker i det så att säga. Detta är om jag ska satsa på att inhandla den.  
 
Tack på förhand.  
Kram /Jesper

73
00 - Adoption / Adoption
« skrivet: 2012-08-14, 17:06 »
Ja, det var verkligen både ja och nej på denna fråga. Vi alla jobbar och registrerar vår familj med förfäder olika. Personligen gör jag ansedlar i word.  
Det finns tre olika sådana numera. En för avlidna, vuxna som lever och så barn som lever.  
 
Enligt min regelform som skrevs innan sommaren om ämnet:
Vårdnadshavare - När du föds sätts en person eller flera in för att ta hand om dig och bestämmer i alla ärenden som gäller för dig. Detta är ändå inte i dagens samhälle menat med mamma och pappa. Kan inte någon av dina föräldrar ta hand om dig kanske man adopteras bort. Homosexuella använder sig bland annat utav denna typ av lösning. Ansedeln visar din mamma och din pappa. Skulle du senare ha andra typer av ”föräldrar” kan detta också skrivas in som komplement.    
 
Nu har vi kommit fram till två fall av detta ärendet. Det visar sig att min farbror har en dotter med en kvinna som senare gifte sig. Dottern har inte velat vid sin pappa och när hon sedan fick en styvfar adopterades hon av honom på egen begäran till och med. Jag har de senaste dagarna i en utredning om hur dottern ska bokföras. Hennes nya pappa kommer skrivas in under rubriken levnadsbeskrivning.
 
Beträffande kvinnan jag nämnde i ovanstående inlägg kommer gossen bli inskriven hos sig med redovisning att det skett genom adoption.
 
Mvh Jesper J

74
00 - Adoption / Adoption
« skrivet: 2012-08-13, 18:19 »
Hej!
 
Jag är med på Antons fråga. Min släktforskning har lett till ett stort personregister med både avlidna samt de som ännu lever. Min folkbokföring har sedan drygt två år tillbaka blivit alltmer noggrann och jag vet i princip allt och mer än någon annan i släkten.  
 
En del kvinnor kan inte få barn och naturligtvis gäller det en i vår familj. Hon har dock adopterat en liten gosse. Via Skatteverket har jag fått allt om ärendet. Jag är god vän med myndigheterna och det lönar sig i denna branschen.  
 
Nu är frågan om jag ska föra in gossen på kvinnas ansedel med anmärkning om att han är adopterad. Eller skriva in honom på annat papper/blad som bilaga till kvinnas ansedel.  
 
Vad tycker ni? Hur skulle ni gjort?
 
Mvh Jesper J

75
Husförhörslängder / Församlingsböcker / Husförhörslängd
« skrivet: 2012-08-07, 16:49 »
Under ett uppslag i Släktforskarens ordbok framgår en beteckning om:
f.g., fgm., fggsm som är en förkortning av föregångsman, födorådsman.
 
Födoråd dvs födorådstagare är som undantag m.m. Fördelsman är en person som får livstidsunderhåll, bestående av fri bostad och andra naturaförmåner.
 
Källan är hämtat från en ordbok för släktforskare. Vet inte om det hjälper så mycket men ville iaf berätta för dig.
 
Mvh Jesper

76
Strålande ;) 2008 fanns det 10 % som skötte sin gravbok manuellt. Många har säkert övergått från bok till manuell bokföring på dator. Nya präster och en yngre generation har förnyat hela pastorat.  
 
Snart kan vi söka på skivan.
Mvh Jesper Johansson

77
Hej igen!
 
Har arbetat på bra i adonline under förmiddagen. Bilderna laddas oerhört snabbt nu. Hoppas att det fortsätter såhär någorlunda då jag nu jobbar för förbundet i projektet Namn åt de döda.
 
Mvh Jesper

78
Hej!  
 
Jag sitter och använder arkiv digital men som ovan krabbar detta. Det blir nätverksfel och programmet måste avslutas. Har varit så i flera veckor, men nu varje gång. Jag bläddrar med fönstret för att få fram de valda sidor böckerna men efter femte bilden hackar sig allt.  
 
En sak är ju att den nya versionen sparar alla de volymer man besökt. Då slipper man ju iaf söka upp allt igen. Menar ni att mitt 3g modem är orsaken eller själva ADonline. Varje gång påpekar datorn en exe fil som slutat fungera. Jag har även avinstallerat och tagit bort allt och sen laddat ner en ny och installerat om allt men problemet kom tillbaka efter tredje besöket.  
 
Internet och uppkopplingen för övrigt funkar ju som vanligt.
 
Vad gör man?  
Mvh Jesper

79
Det kanske också fortfarande finns förvaltningar som sköter sitt material manuellt. Jag ser fram emot den nya skivan. Har besökt en del kyrkogårdar som inte fanns med på föregående och där inventerat alla stenar för att tillslut hitta någon eller några. Nu hör ju följande inte hit men jag blev besviken på en del kyrkogårdar när vi åkte dit. I databasen stod kvarter med gravnummer men när vi kom dit fanns ingen märkning i marken eller i träden. Vi fick alltså åter igen gå igenom rad för rad.  
 
Däremot på en utav gårdarna fanns tydligt kvarteren utsatta i marken. Det tog 5 min att hitta graven istället för 50 minuters ivrigt letande och sedan fylld med ångest då vissa stenar inte finns kvar.  
 
Man längtar till augusti med andra ord /Jesper

80
Jag känner att jag måste fråga. Är det bättre respons från Kronoberg den här gången? Jag vet att Älmhults kommun inte alls hade lämnat in i version 1 och kontaktar man vissa kyrkogårdar får man väldigt dålig respons. Därför uppskattas denna skivan starkt. Vet inte om du och Johan har en fullständig sammanställning över ert material men jag förväntar mig att databasen är rejält utökad.  
 
Mvh Jesper    

81
98 - Osorterat / En person som blir två??
« skrivet: 2012-04-25, 13:01 »
Tiden varierar beroende på hur mycket landsarkivet har att göra. Jag använder mig av ett webbformulär om jag måste kontakta arkiven. Det spelar också in hur mycket du vet om personen och anger detta när du frågar landsarkiven. När jag mejlar uppger man också vad man vill veta så att de inte forskar i onödan med tanke på att priset är 125 kr per påbörjad kvart.  
 
Svar väntar du oftast om 3 veckor efter att du sänt in ditt ärende men det kan också ta längre tid. I ditt bekräftelsemejl kan du se ditt (dnr) och sedan kan du kontakta landsarkivet och fråga hur det går med ditt ärende. Alla ärenden har nämligen ett unikt nummer.  
 
Lycka till ;)

82
Datorprogram (för släktforskning) / Begravda i Sverige
« skrivet: 2012-01-28, 20:49 »
Hej Carl
 
Om nu inte alla av de tidigare kyrkogårdsförvaltningarna vill vara med igen i version 2 ska ni inte strunta i de. Kopiera över allt från den första versionen då istället innan cdn görs. Jag är helt övertygad att ni har alla poster sparade hos er.  
 
Det är ju samma sak med Sveriges dödbok då man inte behöver föregående skivor eftersom alla finns med på den utökade versionen.  
 
Mvh Jesper

83
98 - Osorterat / Vad ska jag tro?
« skrivet: 2011-11-30, 15:26 »
Hej Elsy och alla andra!
 
Jag menade Sveriges dödbok 1901-2009 men tidsperioden 1901-1946 omfattas endast av projektet Namn åt de döda. Detta eftersom Carinas person dog 1904.
 
För senare år är det uppgifter från olika myndigheter samt komplettering med namn åt de döda.  
 
I manualen som finns på dvdn kan man läsa exakt vilka källor som används under alla tidsperioder.  
 
Hoppas att alla är med på banan  /Jesper

84
98 - Osorterat / Vad ska jag tro?
« skrivet: 2011-11-29, 10:54 »
Hej igen Carina!
 
Kände att det ändå passade att kommentera ovanstående inlägg. Det måste alltså påpekas än engång att ett dataregister är en andrahandskälla och det kan alltså smyga in fel vid så stora mängder data.  
 
Sveriges dödbok för åren 1901-1946 är ju inmatade från frivilliga personer i ett projekt namn åt de döda. Där är källorna död och begravningsböcker samt församlingsböckerna. Jag har i min egen forskning stött på både det ena och det andra. Födelsedatum kan vara fel osv. När man sedan tittar i församlingsboken stämmer alla uppgifter mot databasen. Själva felet beror alltså inte alltid på den som registrerat uppgiften utan prästen i församlingen.  
 
Det kan till och med visa sig att felet har uppstått i flera år redan innan personen kom till församlingen. Jag vet ju inte hur prästerna på den tiden kunde den geografiska kartan. Felaktigt län kan förekomma ofta. Ibland inte alls trots att orten inte tillhör länet.  
 
Jag måste bara tillägga att det är skrämmande att man inte för in födelseort idag. Roade mig med att söka upp de barn och ungdomar som dött de senaste åren. Det fanns i stort sett ingen uppgift om födelseort för de om de är födda efter 1993. Jag har själv kollat med skatteverket om mina egna uppgifter och där fick jag veta var min födelsehemort var.
 
Vad är det som händer med vårt vackra land egentligen?
 
Mvh Jesper Johansson

85
Moheda / Äldre inlägg (arkiv) till 30 januari, 2013
« skrivet: 2011-11-24, 14:13 »
Hej!
 
Via en sökning i KGFs databas 2010 hittas följande:
 
Vigseldatum: 17910527      
Församling:  Moheda  
 
Brudgummen:                                                  
Titel: SOLD. NO.107.
Förnamn: BENGT  
Efternamn: PISTOL  
Bostad: RYD  SÖREG.
Ålder:
                                       
Bruden:                                                                
Titel: PIG.                                                              
Förnamn: BRITTA                                                                
Efternamn: SVENSDOTTER                      
Bostad: RYD SÖREG.  
Ålder:
                                                                                                                       Postnr: 146053                                                                                                                          
 ----------------------------------------------------------------
 
Dödsdatum: 18250216            
Begravningsdatum: 18250227              
Församling: Moheda
 
Titel: SOLDATHUSTRUN                                  
Kön: K  
Förnamn: BRITTA
Efternamn: SVENSDOTTER
Bostad: GRENNAFORSSA
Ålder: 74 ÅR 6 MÅN
Dödsorsak: ÅLDER()
 
Anmärkning: EJ SYNLIGT                                                                                                      Postnr: 197193                                                                                                                                      
 ------------------------------------------------------------------
 
Enligt deras dotters födelsepost anges hon vara 30 år. Den möjliga träffen kanske är din Britta men är inte helt hundra:
 
Född: 17630605              
Döpt: 17630612                
Församling: Moheda                        
Löpnummer: 30
Namn: BRITTA
Bostad:  LYCKE TORP                                                                                                             Kön: K
 
Fader:
Titel:

Förnamn: SVEN
Efternamn: JONASSON  
Ålder:
 
Moder:                                                                      
Titel:
                                                         
Förnamn: GRETA                                                  
Efternamn: NILSDOTTER
Ålder:
                                                                                                            Postnr: 424335
 ------------------------------------------------------------------------
 
Mvh Jesper Johansson  

86
Rädda gravstenar! / Rädda gravstenar!
« skrivet: 2011-11-08, 22:35 »
Hej igen!
 
Okej, tack Mats. Jag testar detta imorgon  
 
/Jesper

87
Hej!  
 
Jag hoppar bara in någonstans just nu. Läst alla tidigare inlägg och i stort sett alla mina dokumenterade bilder på gravstenar ligger hos Irene.  
 
När nu denna databas kom till så förstod jag att det blir positivt om de läggs in här också. Mina bilder är tydligen för stora och går inte att spara ner i databasen. Någon som vet hur man gör för att minska storleken på bild filerna? Det är jpg format med hög upplösning.  
 
Tack på förhand /Jesper

88
Födelse- och dopböcker / Födelseböcker
« skrivet: 2011-10-24, 18:14 »
Precis och via dessa uppgifter kan man söka upp föräldrarna i Sveriges dödbok:
 
18710429-017
 
Johansson, Johan Axel
 
Skånegatan 1
 
Död 28/5 1950.
 
Kyrkobokförd i Högalid (Stockholms stad, Uppland).
 
Född 29/4 1871 i Johannes (Stockholms stad, Uppland).
 
Änkling (7/9 1949).
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2010:
Högalid, Stockholms stad (Stockholms län, Uppland)
 
Födelseförsamling i källan:
Johannes (Stockholms län)
 
Källor:
DB, DA / DOR 50-51
--------------------------------------------------------
 
18720411-034
 
Johansson f. Pettersson, Alma Charlotta
 
Skånegatan 72 Stockholm
 
Död 7/9 1949.
 
Kyrkobokförd i Katarina (Stockholms stad, Uppland).
 
Född 11/4 1872 i Maria Magdalena (Stockholms stad, Uppland).
 
Gift kvinna (2/1 1896).
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2010:
Katarina, Stockholms stad (Stockholms län, Uppland)
 
Födelseförsamling i källan:
Maria (Stockholms län)
 
Källor:
DB, PA
------------------------------------------------------
Även hans syster:
 
19080129-0867
 
Klingberg, Edla Elvira
 
Vinggränd 4 Lgh 109, Järfälla
 
Död 6/8 2007.
 
Folkbokförd i Barkarby, Järfälla kn (Stockholms län, Uppland).
 
Född 29/1 1908 i Maria Magdalena (Stockholms stad, Uppland).
 
Änka (14/9 1995).
--------------
Motsvarande folkbokföringsförsamling(ar) 1/1 2010:
Järfälla, Järfälla kn (Stockholms län, Uppland)
 
Födelseförsamling i källan:
Maria Magd. (Stockholms län)
 
Källor:
FK 09 / man91
 
Mvh Jesper

89
Hej Helena!  
 
Detta hittade jag i centrala soldatregistret. Peter har troligen blivit Per av misstag vid registreringen.
 
Aktnummer: VG-05-0110-1749
 
Björngren, Per  
Född:  1730  
Död:  1758  
   
Regemente:  Västgöta regemente  
Kompani:  KÅKIND  
Socken:  Hjo L F  
Rote:  Björkenäs  
För att få veta mer om honom hänvisas du till kontaktuppgifterna.
 
CENTRALA SOLDATREGISTRET
Garnisonsmuseet
Box 604
541 29 SKÖVDE
 
Även deras e-post: soldat@telia.com  
-------------------------------------------------------
Aktnummer: BH-01-0103-1773
 
Fyrkant, Lars  [Andersson]  
Född:  1757  
Hustru:  Pettersdotter Anna  
     
Regemente:  Bohusläns båtsmanskompani  
Kompani:  BOHUSLÄNS FÖRSTA  
Socken:  Myckleby  
Rote:  Övre Myckleby  
 
För att få veta mer om honom kontakta:
SOLDATREGISTRET BOHUSLÄN
Bohusläns Försvarsmuséum
Regementsparken
451 34 UDDEVALLA
 
Även deras e-post: bohuslans.forsvarsmuseum@telia.com  
---------------------------------------------------
 
Alla uppgifter hämtade från centrala soldatregistret.
 
Mvh Jesper Johansson

90
Hej Jenny!
 
Jag gissar att detta är den lilla flickan med sin mamma år 1880:
Post 1880-1-3-9967
 
Siggelin, Laura Augusta Kristina
 
f. 1880 i (Stockholms stad, Uppland)
 
flickebarn
Flicka, ensam i familjen
 
Till Listan å obefintliga personer hafva följ. pers. blifvit afförda
Klara rote 3 (Stockholms stad, Uppland)
 
Kyrkobokföringsort: Klara
 
Registrerad födelseort: Stockholm
------------------------------------------
Post 1880-1-3-2087
 
Siggelin, Amanda Eugenia
Syjungfru
 
f. 1861 i Levide (Gotlands län, Gotland)
 
Ogift kvinna, ensam i familjen
 
Riddaren N:o 14
Klara rote 3 (Stockholms stad, Uppland)
 
Frånvarande vid inskrivningen
Kyrkobokföringsort: Klara
 
Registrerad födelseort: Levide Gotlands län
---------------------------------------------
Jag är ledsen men får fram samma resultat i 1890´s folkräkning, detta är nog hennes födelse:

Bilden hämtad via Arkiv Digital (Moderator Källor)
 
Mamman år 1890:
Post 145691
 
Siggelin, Amanda Eugenia
Piga
 
f. 1861 i Levide (Gotlands län, Gotland)
 
Ogift kvinna, ensam i familjen
 
Johannis Större 5.
Klara rote 2 (Stockholms stad, Uppland)
 
Födelseort i källan: Levede Gotl.
-------------------------------------
Mvh Jesper Johansson

91
Någon som kan kolla upp uppgifter om John Edvard (Edward) Torstensson (Thorstenson) född 29 maj 1904 i Skee (O) och som utvandrat till New York. Bodde sedan i Jamestown, Chautaugua, NY med sin fru Alice M f. 17 apr 1911.  
 
Johns bror. Thorsten Thorstenson på samma ställe född 4 juli 1900 i Skee (O) med sin fru Greta f. 9 juli 1907.  
 
De dog under 1990-talet i Jamestown, Chautaugua, NY.  
 
Finns det några barn till dessa?
 
Mvh Jesper J

92
Förbundets CD-skivor / Förbundets CD-skivor
« skrivet: 2011-06-18, 21:21 »
Hej igen! Jag förklarar lite konstigt ibland, menar såklart hennes födelsedatum. Dvs när 4:an blev en 3:a eftersom det är den som blivit fel. Frågan är ju när felet uppstod.

93
Förbundets CD-skivor / Förbundets CD-skivor
« skrivet: 2011-06-17, 22:42 »
Okej, tack så mycket Carl och Sonja. Lite intressant att veta vad släktingar har/hade för nummer. Problemet med den här kvinnan är att i Malmö har hon fått felaktigt födelsenummer, när detta uppstod vet jag inte riktigt eftersom inte alla församlingsböcker finns tillgängliga riktigt ännu, vilket bidrar att jag inte kan följa henne under hela hennes livstid. Skulle kanske vara intressant att se hennes personakt eftersom då den först upprättades 1947 fanns väl inte personnummer?
 
Vi kommer ändå inte ifrån det, hon föddes 30/4 enligt födelseboken och därför får vi lita på det. En rättelse är inskickad och så får vi se hur Sveriges Släktforskarförbund väljer att göra med denna uppgift.
 
Mvh Jesper

94
Förbundets CD-skivor / Förbundets CD-skivor
« skrivet: 2011-06-17, 09:55 »
Hej!
Jag vet inte riktigt vad denna fråga ska ta vägen men den handlar om personnummer under 60 -talet.
Avser de personnummer i Sveriges dödbok som varje person har fått de riktiga. Har nämligen en släkting som avled i december 1961 som i Sveriges dödbok har fått personnummer 18730330-430.  
Hennes bouppteckning säger också att hon är född den 30 mars 1873. Men i födelseboken för Skurup detta år står det 30 april. Det är visserligen bara en månads fel. Via sidhänvisning till husförhöret ger hela familjen på sidan 260 där det också står 1873 30/4.  
 
Jag har följt henne ganska långt fram då hennes födelse är korrekt. Att det råkat bli fel på dvdn dödboken är ju risk (spec under första halvan av 1900-talet då uppgifter förts in manuellt). Men att ett personnummer kan bli såhär tokigt?
 
Jag har iaf skickat in en rättelse om det rätta.
 
Mvh Jesper

95
Rotemansarkivet / Rotemansarkivet
« skrivet: 2011-06-11, 13:09 »
Hej igen!
 
Precis, där har vi Frida född 1891 i Göteborgs tyska. Jag ställt en förfrågan till Stockholms stadsarkiv om henne. Nu när vi vet hennes bakgrund kan vi gå vidare med vad som hände sen.
 
Mvh Jesper Johansson

96
Sachsen / Dresden
« skrivet: 2011-06-11, 13:01 »
Hej!
 
Någon som kan eller vet hur jag kan få fram lite uppgifter från tyskland om:
 
Moche, Johan Karl Adolf f. 8/6 1855 i Tyskland, Krets Görlitz
och Thiele, Henriette Augusta f. 12/12 1860 i Tyskland, Dresden.
 
Finns det möjlighet att veta vilka som var föräldrar och om de hade några syskon?
 
Mvh Jesper Johansson

97
Rotemansarkivet / Rotemansarkivet
« skrivet: 2011-06-11, 09:41 »
Hej!  
 
Tack så mycket Hanne och Karin. Jag fick också 2 träffar men något säger mig att det är samma person men ska kontakta stadsarkivet. Hennes flicknamn ska vara Moche.
 
Mvh Jesper Johansson

98
Rotemansarkivet / Rotemansarkivet
« skrivet: 2011-06-10, 22:08 »
Hej! Någon som har tillgång till Rotemansarkivet för Täby församling? Söker en Frida Agnes Maria f. 26/4 1891 i Göteborgs tyska (O). Enligt Sveriges dödbok ska hon ha dött i Täby 1949.
 
Har ni några andra förslag till var man kan hitta uppgifter om henne när hon hade kontakt med Stockholm.  
 
Mvh Jesper Johansson

99
Om ni läser mitt inlägg längre upp som skrevs 23 december 2010 har ni fått från Eva Dahlberg en jätte bra beskrivning hur detta med folk i folkräkningen ser ut.
 
Mvh Jesper J

100
Pröva att söka på olika stavningar. Man kan stava namn på mängder av sätt. Stavningen kan skilja sig på en person mellan 1880, 1890 och 1900. I Sveriges dödbok kan man sedan ha fått yttligare en stavning.
På skivorna finns ju ingen normaliserad stavning utan man måste söka exakt motsvarande den text i databasen. De kan vara med men under ett nytt namn.
 
Lycka till!

101
Rydaholm / Äldre inlägg (arkiv) till 07 juli, 2011
« skrivet: 2011-05-11, 17:23 »
Detta är det närmaste vi kommer:
 
Resultat sökning efter födda i KGFs databas 2010
 
Född:  17860116              
Döpt:  17860122                
Församling:  Tingsås  
Namn:  DANIEL                                                  
bostad:  ÖFRE KÄLLEHULT  
Kön:  M
 
Fader:                                                          
Titel                                                        
Förnamn:  JOHANNES                                            
Efternamn:  ERICSSON                                            
 
Moder:                              
Titel:    HUSTRU
Förnamn:    KJERSTIN
Efternamn:   SWENSDOTTER
 
Faddrar:  SWEN PEHRSSON I ELSEMÅLA ÖSTREGÅRD, CARL PETERSSON I ÖFRA          KJÄLLEHULT, DRENGEN GUMME NILSSON IBIDEM, HUSTRU ELIN NILSDOTTER IBIDEM, PIGAN  ANNICA MÅNSDOTTER I SKYTTEMÅLA, HUSTRU KIRSTIN SWENSDOTTER I HÖGAHULT OCH NÖBELED SOCKN.
 
Postnr:    313204

102
Allmänt / Piratkopiering?
« skrivet: 2011-05-04, 15:14 »
Jag har läst detta men vill bara undra. Det är ju en självklarhet att man ska vara rädd om skivorna som man köper och jag putsar och gör rent de en gång i månaden. Men det är alltså olagligt av mig om min skiva går sönder och jag måste göra en kopia av skivan. Det är ju synd om man måste betala för en helt ny skiva för man kan ju behöva cdn en vacker dag trots att man kan köra programmet utan den.
 
Mvh Jesper J

103
Döda i Amerika - register ? / Döda i Amerika - register ?
« skrivet: 2011-05-04, 13:31 »
Hej Ingrid, denna sidan bör nog inte vara några problem för dig med abonnemang hos Ancestry.  
 
http://ssdi.rootsweb.ancestry.com/
 
Mvh Jesper J

104
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 24 juli, 2011
« skrivet: 2011-05-01, 16:06 »
Detta hittade jag i sökning i KGFs databas:
 
Resultat sökning efter födda i KGFs databas 2010.    2011-05-01
 
Född:  18391125            
Döpt:  18391126                
Församling: Skatelöv                      
Löpnummer:   592
Namn:  SIGNILD                                            
bostad:  TORPASKOG
Kön:  K
Moder:  
Titel: P
Förnamn: STINA
Efternamn: ABRAHAMSDR.
Ålder: 30
Faddrar:  MAGNUS JACOBSSON I THORSÅS TURAGD., DR: OLOF BENGTSSON I HOLDALA,  H: ELIN JONSDR. IBM, P: STINA ZACHRIS IBM.
 
Anmärkning: OÄKTA, FADERN OKÄND.  
                                               
Postnr: 227024
 
Mvh Jesper J

105
Det var ju för att han skrev in Uppsala som dödsort. Först vid kommun och indelning nu får man träff. Söker man bara på 1946 som dödsår kommer det en uppsjö med namn. Men jag uppfattade som att han ville ha de som dog i Uppsala kommun år 1946.
 
Mvh Jesper J

106
Det stämmer som du säger men ändrar du och söker på Uppsala kommun och ändrar knappen och söker på indelningen som gäller nu får man 328 träffar som dog 1946.
 
Mvh Jesper J

107
Tack så mycket. Allt verkar stämma. Hjälper en god vän med hennes emigranter. Nu har jag lite att framföra till henne.
 
Tack!!!  Mvh Jesper J

108
Kan någon möjligt vis se om några ur denna familjen emigrerade:
 
Andersson, Johan August   1832   Far
Eriksdotter, Margreta Katrina   1833   Mor
(Barn), Erik August   1857   Barn
(Barn), Anders Arvid   1859   Barn
(Barn), Nils Gerhard   1860   Barn
(Barn), Johan Olof   1863   Barn
(Barn), Gustaf Wilhelm   1865   Barn
(Barn), Anna Maria   1867   Barn
(Barn), Jonas Oskar   1874   Barn
(Barn), Frans Teodor   1876   Barn
(Barn), Herman   1880   Barn
 
Allihopa kommer från Örträsk i Västerbottens län.  Mvh Jesper J

109
Jag verkar har dragit en fel slutsats att inte ta med uppgifter. Vill bara säga att när det handlar om enögd och döfstum har jag tagit med sådana uppgifter. Men när man läste ordet idiot så undrar man ju hur personen uppförde sig eftersom man ska beskriva honom/henne så. Jag får nog ta och forska lite i vad de olika orden betyder. Ordet idiot i slutet på 1800 -talet verkar tydligen inte ha samma innebörd som idag.  
 
Mvh Jesper J

110
Allmänt / Sveriges befolkning och dödboken
« skrivet: 2011-04-12, 22:55 »
Detta är vanligt. Jag har en släkting som i Sveriges dödbok föddes 2 år för tidigt och en annan som föddes ett år försent. Det är mänskligt att fela med tanke på att det är frivilliga forskare som suttit och knappat in allt detta i deras datorer. Ibland ligger inte felet hos de som registrerat utan hos prästen.  
 
Bengta Truedsdotter född 1835-12-31 anges född den 3/12 och det står också i motsvarande församlingsbok. Men först i födelseboken kommer den 31/12. Sveriges befolkning 1880, 1890 och 1900 bygger på material av avskrifter från prästen som skickades in till SCB. Syftet var att se hur många personer som bodde på en viss plats vid den tidpunkten.  
 
Därför är det bara boendeorten som stämmer till 100%. Resten kan vara felaktiga har jag hört. Jag har många bevis på detta. Någon har fel födelseår, någon fel födelseort och någon heter något annat. Vi alla kan göra fel och ofta är det ju av misstag. Kolla därför upp alla uppgifter i respektive bok som händelsen avser så att du får säkra uppgifter. Hjälp sedan till att rätta felaktigheter i dödboken så dessa inte upprepas.  
 
Mvh Jesper J

111
Okej, tyckte bara att det lät inte snällt. Jag behandlar inte människor så och tar inte med sådana typer av uppgifter i min forskning.  
 
Mvh Jesper J

112
Under min forskning har jag vid sökningar i olika databaser stött på en del konstiga saker. Nu när man tittar i folkräkningen på cd skivorna Sveriges befolkning står det i vissa poster: Döfstum Idiot, Sinnessjuk och ibland bara Idiot. Får man eller snarare fick man skriva såhär om personerna i församlingen. Tycker det låter lite kränkande. På en släkting stod det enögd vilket jag inte tog illa vid egentligen.  
 
Mvh Jesper J

113
CD Emibas (handhavande) / CD-Emibas (handhavande)
« skrivet: 2011-04-06, 17:32 »
Utdrag från Sveriges befolkning 1880, nu blir det säkert lättare:
 
Andersson, Johan August   1832   Far
Eriksdotter, Margreta Katrina   1833   Mor
(Barn), Erik August   1857   Barn
(Barn), Anders Arvid   1859   Barn
(Barn), Nils Gerhard   1860   Barn
(Barn), Johan Olof   1863   Barn
(Barn), Gustaf Wilhelm   1865   Barn
(Barn), Anna Maria   1867   Barn
(Barn), Jonas Oskar   1874   Barn
(Barn), Frans Teodor   1876   Barn
(Barn), Herman   1880   Barn
Samtliga barn födda i Örträsk

114
CD Emibas (handhavande) / CD-Emibas (handhavande)
« skrivet: 2011-04-05, 22:12 »
Kan någon se i Emibas om man hittar några av barnen till Johan August Andersson f. 1832 i Örträsk (AC) och hustrun Margareta Eriksdotter f. 1833 i Örträsk (AC). Hela familjen återfinns i Sveriges befolkning 1880.  
 
Mvh Jesper

115
CD Emibas (handhavande) / CD-Emibas (handhavande)
« skrivet: 2011-04-04, 09:44 »
Okej, har fått den gamla cdn från 2001 i min hand. En god vän söker emigranter från Örträsk i Västerbottens län, vi har bara fått en möjlig träff. Finns det fler emigranter på den nya upplagan eller är det äldre materialet bara upprustat vilket innebär med en högre kvalité. Jag kanske kan återkomma i eftermiddag om vilken familj det rör sig om så kan någon som har ett ex av Emibas titta efter. Jag vet att biblioteket ska ha ett ex så kanske får åka dit någon dag.
 
Mvh Jesper

116
CD Emibas (handhavande) / CD-Emibas (handhavande)
« skrivet: 2011-04-03, 12:12 »
Har letat i flera dar men har inte hittat något. Finns Emibas kvar att köpa på cd? Vilket ska man satsa på Emigranten populär eller Emibas?
 
Mvh Jesper

117
Hej hej
 
Undrar om någon hittar Emma Flink i Usa som är född 14/5 1872 och utvandrade 6/4 1889. Jag har sökt i Social Security Death Index men hittar ingen Emma Flink så prövade bara Emma och födelsedatum och fick två träffar. En Emma Swagart som dog i november 1968 och den andra Emma Hill som dog i december 1966. Finns det någon dödsrunna bevarad efter de här två eller något annat?
 
Mvh Jesper Johansson

118
Nu blev jag besviken, jag tycker Urshult är lite noncharlanta avsig. De finns inte på skivan, inte i något gravregister på nätet och mejlar man pastorexpeditionen och frågar efter om de kan kolla i sitt gravregister får man inget svar. Och skickade i sommras och en påminnelse i augusti.

119
Varför är inte Vislanda kyrkogård med, har en del släkt och ska dit i sommar. Var de en av de som inte hörde av sig?
 
Mvh Jesper J

120
Vislanda / Äldre inlägg (arkiv) till 31 juli, 2011
« skrivet: 2011-02-10, 09:06 »
Nu hamnade jag här, jag skulle bara undra varför Vislanda inte lämnat in till Begravda i Sverige. Jag ska dit i sommar och göra en egen gravstens inventering, jag har mycket släkt där så det kan löna sig.

121
Svenska ortnamn 1999 / Svenska ortnamn 1999
« skrivet: 2011-02-10, 09:01 »
Skivan fungerar i min Vista men efter uppdateringen är fönstret konstigt och man får lura cdn lite. Kommer inte förbundet ge ut fler cd-skivor?

122
Allmänt / Macintosh och CD-skivor
« skrivet: 2011-01-30, 12:36 »
Okej, då vet jag
 
Mvh Jesper

123
Allmänt / Macintosh och CD-skivor
« skrivet: 2011-01-30, 11:23 »
Efter att ha läst denna långa presentation av ämnet så kanske de flesta cd-skivorna idag kan köras i Mac. Jag ska kanske få en bärbar mac och jag vill vara förberedd då om det går så man inte blir besviken när man får den och jag inte kan installera något
 
Mvh Jesper J

124
Aha, ja förstår. Den kan ju hjälpa en lite mer med de uppgifter.

125
Varför ingår inte civilstånd på skivorna 1970 och 1980, det är ju nämligen samma mantalslängd, ni förstår vad jag menar. Väntar och väntar på denna tydligen fantastiska skiva.

126
Osby / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-04-04
« skrivet: 2011-01-19, 18:12 »
Okej, tack så mycket Lennart och Eva. Jag har redan ett ärende till Lunds landsarkiv så jag beställer på samma gång.
 
Mvh Jesper

127
Det här är ju helt fantastiskt, jag längtar till den hamnar i min brevlåda. Men varför har man tagit med de uppgifterna om de inte ingår på de äldre skivorna. Jag trodde de uppgifter som ingått på Svbef 1970 och 1980 är de uppgifter som får komma ut.  
Men nu längtar man ännu mer.  
 
Mvh Jesper

128
Osby / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-04-04
« skrivet: 2011-01-18, 15:18 »
Hej Lennart!
 
Ebba är morfars mor så alla ovanstående uppgifter har jag. Men vid Ebbas tre syskon: Rut, John och Klara är det osäkert. John utvandrade vet jag för släktingar har berättat att de kom hem ibland. Men tack för att du ändå la ner möda på uppgifter.
 
Mbh Jesper

129
Osby / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-04-04
« skrivet: 2011-01-17, 17:32 »
Skulle någon vilja ge lite uppgifter om Josef och Anna Torstenssons barn. Jag kan en del barn men vid tre barn: Rut, John och Klara kan jag inte datumet och skulle vilja veta det.  
 
Familjen bodde först i Skee (Bohuslän). När de kom hit vet jag inte, dottern Ebba Josefina f. 2/2 1913 är född i Osby och därefter resten efter tror jag.  
Fadern: Josef Torstensson 17/5 1874 - 8/5 1952
Modern: Anna Karolina Edvardsdotter 7/5 1875 - 13/6 1947
 
Tack på förhand/ Jesper

130
Hjärsås / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-04-02
« skrivet: 2011-01-17, 09:59 »
Hur kommer man vidare i Hjärsås innan 1862 tror jag väl att slutåret är. I arkiv digital och i det flesta program tar böckerna slut. Har det brunnit i hjärsås eller har man inte skannat in allt. Det är ju lite förargat eftersom jag kan inte i nuläget kontrollera födslar på släktingar utan får för närvarande hålla mig till den första husförhörslängden.
 
Mvh Jesper

131
Datorprogram (för släktforskning) / Sveriges befolkning 1890
« skrivet: 2011-01-11, 15:37 »
Det ser så ut, söker man på samma uppgifter i Sveriges befolkning 1880 bor Maria med sin troliga moder. Hon står som oä.d vilket är alltså oäkta. Här fick senare fram vem fadern var. Per Adolf Herrmansson finns inte med i hushållet 1880.  
 
Här ser vi modern:
Post 1880-20-57-4240
 
Maria Carolina
 
f. 1852 i Norrbärke (Kopparbergs län, Dalarna)
 
d.
Ogift kvinna, mor i familjen
 
Morgården
Norrbärke (Kopparbergs län, Dalarna)
 
Registrerad födelseort: Norrbärke Kopparbergs län
 
Post 1880-20-57-4241
 
Maria Sofia
 
f. 1877 i Norrbärke (Kopparbergs län, Dalarna)
 
oä. d.
Flicka, barn i familjen
 
Morgården
Norrbärke (Kopparbergs län, Dalarna)
 
Registrerad födelseort: Norrbärke Kopparbergs län
 
Mvh Jesper J

132
Okej, tack så mycket Eva. Det var en sak som blev en överraskning för mig då jag sökte upp en familj i Sörby (Skåne). Där bor min släkt familj med mor och far och tre barn. Jag blev väldigt förvånad att de var tre stycken eftersom på 1890 är de två men har en piga i hushållet. Jag antog då att dottern flyttat hemifrån men sen visar det sig något annat. Pigan är ju deras dotter och syster men eftersom man skrivit ensam i familjen så trodde jag att hon inte tillhörde de. Varför har prästen fört in flickan i ett eget hushåll när tillhör hushållet.
 
Mvh Jesper

133
Jag är rätt förvirrad då jag började söka på cdn. Många har som födelseort den ort där de bor på fast de inte är födda där. T.ex Anders Persson i Vislanda har som födelseort Vislanda (Kronobergs län) och han har bott där nästan i hela sitt liv. Men han var född i Öjaby och först i födelseboken där det året han föddes hittar man honom.  
 
Detta är inte ett fall utan ungefär hälften av de som jag ännu sökt upp för att se var de bodde de året hittas inte trots att de levde år 1880. Förklaringen är då enkel att de har fått den ort de bor på fast de själva är födda i en helt annan församling.  
 
På skivorna 1890 och 1900 fanns inga sådana här problem, inte än iallafall. Har någon mer råkat ut för detta.
 
Mvh Jesper

134
Brister i materialet / Brister i materialet
« skrivet: 2010-12-23, 14:23 »
När jag fick den nya skivan sökte jag upp alla mina släktingar från förra skivan och alla är med, en del med högre kvalité då de har fått fullständigt namn. Många under 2004-2006 hade bara tilltalsnamn och därför hittade jag de inte först vid första sökningen.  
 
Sten-Sture: Du måste nog här söka på ett annat sätt, de personer som var med på den äldre skivan kanske finns med men nu med högre kvalité. Prova söka igen.
 
Mvh Jesper

135
Hjortsberga / Äldre inlägg (arkiv) till 19 oktober, 2011
« skrivet: 2010-12-11, 15:39 »
Tackar så hjärtligt, detta betyder ju att Magnus gifte om sig. Min släkting som är en son till Magnus har mamma Stina Jönsdotter. Och hon dog i unga år så Magnus gifte omsig för att ge barnen i en ny modergestalt.  
 
Tack så mycket båda två, uppgifterna i dödboken känner jag igen.

136
Hjortsberga / Äldre inlägg (arkiv) till 19 oktober, 2011
« skrivet: 2010-12-10, 20:07 »
Hej, Jag vet inte vad jag ska ställa frågan men i helgen sitter jag inte vid min egna dator vilket gör at jag ej har tillgång till mina databaser. Jag skulle vilja någon drog fram det som står om Magnus Jonasson i Hjortsberga (Kronobergs län) ur Sveriges befolkning 1890 eftersom den ligger närmast hans död, dog 1893. Vid fältet ålder på KGFs skiva står det 87-8-29, måste ju vara åldern. Han ska bo på Hökås i Hjortsberga.  
 
Tack på förhand / Jesper

137
Via knappen Rätta på skivan kan du skicka in rättelser. I detta fallet, nämn då i kommentarer vad du upptäckt kortfattat. I rättnings formuläret visas två knappar kontakt och Kopiera. Visas knappen Kontakt trycker du där när du skrivit in de uppgifter som är fel och de skickas direkt till förbundet. Visas knappen Kopiera kopieras allt och du får själv klistra in det i ditt mejl program. Ändra sedan inget av texten som skapas, glömt något eller vill ändra något. Gå in i rättnings formuläret igen och kopiera om.  
 
Skicka det till dodbokkorr@genealogi.se

138
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 03 december, 2010
« skrivet: 2010-12-03, 13:12 »
Som ni ser ovan så enligt KGFs skiva dör en Jon Svensson 1833-10-18 i Slätthög med bostad Djupadahl. Man har nog här skrivit Jon istället för Johan, det är mycket vanligt i denna databas.  
 
1833-12-27 dör en Margareta Persdotter i Djupadahl med orsak att ha legat för länge till sängs. Båda två är inhyses och Margareta är ju såklart änka vid dödsfallet.

139
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 03 december, 2010
« skrivet: 2010-12-02, 15:48 »
Hej Bengt, jag vet inte om du klargjort att de dog i slätthög vid den här tiden. På KGFs skiva hittas bara en Jon Svensson död 18/10 1833 i Slätthög och uppges vara 79 år och 13 dagar. Bor i djupadahl och dog av slag i Rickelsboda. Det är säkert fel person men det finns ingen i slätthög 28/10 1833 och när man bara söker på dödsdagen kommer ingen Svensson eller Persdotter upp.
 
Mvh Jesper

140
mm, sant men sajten kan ändå vara en hjälp om kyrkogården inte finns på skivan. Sen upptäckte jag att en person var med två gånger alltså en dubbel post. Det är samma uppgifter i de båda utom att den ena har fullständigt begravningsplats medans den andra har mindre uppgift om det.
 
Mvh Jesper

141
Okej, jag vet ju inte om det är fullständigt men jag hittade graven som jag var ute efter. Om det är som jag tror kommer allt register ligga på gravar.se i framtiden. Men det är bara vad jag tror.

142
Får jag tipsa många att kolla in gravar.se som Svenska kyrkan har skapat kan man väl ändå säga. Skivan Begravda i Sverige och gravar.se hjälper varandra där vissa församlingar finns bara på skivan och vissa bara hemsidan. Jag hittade nämligen Himledalens församling som inte fanns på skivan. Trots detta är det fortfarande många församlingar som fattas men vi vet ju vart det beror på eller hur?
 
Mvh Jesper

143
Jag hurrar för denna nya skiva och förstår inte resonomangen uppe i listan om att cdn inte har någon status. Det finns många anledningar att inhandla denna skiva. När man släktforskar får man veta mer en man vill oftast och det kan vara kul att följa syskonen in i modern tid. Man kan på detta sättet hitta kvarlevande släktingar runt om i landet som man inte visste om tidigare. Så jag personligen förstår inte varför folk inte velat anta jobbet att producera den från början

144
Hammenhög / Hammenhög
« skrivet: 2010-12-01, 19:41 »
Hej hej  
 
Min farmors far är en oäkta son till Dagmar Alexandra Olsson som sedan gifte sig med Nils Andersson. Sonen Sture Harry Sigvard hette sedan Mårtensson i efternamn. Enligt Harrys son var Harry oäkta i 6 år men inte den biologiska fadern gjorde honom äkta. Harry föddes 29/4 1919 i Hammenhög och dog 2006. Hans son är tyvärr död sedan några månader tillbaka och dottern har inget minne av denna tid.  
 
Vill någon hjälpa mig med detta dektektiv arbete?
 
Mvh Jesper

145
Brister i materialet / Brister i materialet
« skrivet: 2010-11-15, 18:52 »
Samma här, Jag heter ju Johansson efter min mormors farfars far Johan Edvard Larsson. Hans son fick ju då namnet Johansson eller hur men resten av generationer har behöllt det.
 
Det är ganska intressant med namn tycker jag. Bara ett namn säger lite om personen och då är vi redan en bit på väg.

146
Brister i materialet / Brister i materialet
« skrivet: 2010-11-14, 20:44 »
Tack så mycket Lotta! Ska ändra resten av de kvinnor som redovisas med bara flicknamn.

147
Brister i materialet / Brister i materialet
« skrivet: 2010-11-14, 16:57 »
Okej, jag vet egentligen inte heller men alla kvinnor i min släkt som jag för in skriver jag in namn som gift. Databasen redovisar visserligen bara hennes flicknamn men alla personer som ska vara med på min skiva förs in i ett word dokument och där kompletterar jag med efternamn. Men om inget annat kan jag ju skriva in Samuelsdotter i fältet efternamn i dödboken så blir det iaf rätt samt hennes rätta födelse och ort. Jag hittade även vigseln mellan Carl och Maria i Ryssby (Kronoberg) 14/2 1873. Här står det född år 1830 för henne samt i födelseböckrna för hennes barn vilket tyder på att det är fel hela vägen. Men men, det är ju löst nu.
 
MVH Jesper Johansson

148
Brister i materialet / Brister i materialet
« skrivet: 2010-11-14, 11:06 »
Jo Jan, tack det stämmer. Jag vet att man ska ta uppgifterna med översick. Hennes man har också fel år i dödboken. Datum är rätt men han föddes 1834 och inte 1832. Men gör jag fel då om jag skriver Magnusson i fältet Efternamn och Samuelsdotter i flicknamn om hon nu själv inte använde Magnusson. Jag har nämligen rättat sådana här poster innan med tron om att de saknade hela namnet. Jag kollar hela tiden. Det var ju på det sättet jag fick bekräfftat att hon dog Svensdotter eftersom det stog i orginaldödboken. Sen använder ni husförhören/församlingsböckerna och dessa tror jag också kan innehålla fel för många har felaktig födelse. Antingen år eller datum. När jag kommer hem ska jag kolla upp lite, där jag sitter nu kan jag inte se mycket. Jag håller nämligen själv på med en skiva som ska vara klar till jul så kompletterar hela tiden personer. Kontroller måste göras hela tiden. Prästen skrev ju ibland fel för tittar man i födelseboken så kommer ett helt nytt datum. Så Sveriges dödbok innehåller inte så mycket fel egentligen eftersom det är prästen som gjort felet, inte ni.

149
Brister i materialet / Brister i materialet
« skrivet: 2010-11-12, 23:10 »
Okej, tack Carl. Jag förstår hur du menar. Jag har själv märkt att vissa i dödboken har bara sina flicknamn trots de är gifta. I KGF för slätthög i Kronoberg hittar jag en Maria fast född 16 maj istället för 25 men detta är säkert en annan för föräldrar är Johannes Andersson och Stina Svensdotter. Även om moderns namn bränns lite. Jag söker mig vidare och väntar med att rätta den uppgiften tills jag vet säkert.

150
Brister i materialet / Brister i materialet
« skrivet: 2010-11-12, 22:16 »
Enligt Namn åt de döda ska Ryssby vara med men att de behöver kompletteras. Jag undrar om vissa församlingar bara är delvis registrerade. Maria född 18300525 heter både i sveriges dödbok Svensdotter och i dödboken (eller i KGFs databas) men det är ju en avskrift. Jag trodde det var fel men eftersom det står i dödboken så är det ju rätt. Men i alla andra handlingar heter hon Samuelsdotter. Både i sveriges befolkning och i födelseböckerna för hennes barn. När hon vigdes 14/2 1873 i Ryssby med Carl Gustaf Magnusson heter hon också Samuelsdotter. Vad heter hon? Är detta ett vanligt problem?

151
Ryssby (G) / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2011
« skrivet: 2010-11-11, 20:42 »
Okej, tack så mycket Åke  
 
MVH Jesper J

152
Ryssby (G) / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2011
« skrivet: 2010-11-11, 16:02 »
Hej, Jag vet inte riktigt var jag ska ställa denna fråga men var betyder tecknet () i KGFs databas. Jag har kommit i kontakt med det ett par gånger. Svea Martina T()ea heter hon i databasen och i sveriges dödbok heter hon Svea Martina Tionea. Om ni vill leta upp henne är hennes postnr i KGF 103692 i den nya versionen 2010.  
 
Men en av mina släktingar har på dödsorsak bara skrivet () och vad ska man tyda det som egentligen. Sen är det yttligare en som heter bara M(). Vet någon vad det betder eller har ni också stött på samma sak.

153
Okej, tack så mycket

154
Hej igen!
 
Varför har inte gifta kvinnor sina flicknamn efter 1970. Har fått lite problem med det eftersom sökt på mina kvinnor i släkten men att dessa senare har gift sig. Kan jag skicka in kvinnornas flicknamn och dessa kommer med.  
 
I Sveriges befolkning 1970 och 1980 är det också kvinnornas efternamn som gällde då och det kan skapas lite problem och ännu mer sökande.

155
Flinck / Flink / Flinck / Flink
« skrivet: 2010-10-12, 08:27 »
Ja, läste i min ordbok för släktforskare vad dragon betydde. Jätte intressant

156
Glimåkra / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-02-21
« skrivet: 2010-10-11, 22:51 »
Aha, jag kan nog inte avboka min beställning men Lars låter mig titta i den och kanske kan kopiera om det finns något att ha. Vi får se

157
Flinck / Flink / Flinck / Flink
« skrivet: 2010-10-11, 20:00 »
Tack så mycket Lasse! Jag visste redan lite av det där eftersom jag har sveriges befolkning 1890 och 1900 men allt visste jag faktiskt inte. Tyckte det var lite krångligt att skriva ner allt jag visste men du har verkligen hittat och jag tackar dig och ska gå vidare med dessa nya uppgifter som jag fick fram. Spännande att Elof hette Edvall sen men kanske för han var f.d Dragon som det står.  
 
Beställt cdn Glimåkra kyrkogård som Lars Kleberman har gjort där det finns bilder på gravstenar och ansedlar till dessa.

158
Glimåkra / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-02-21
« skrivet: 2010-10-11, 19:52 »
Jag antar att det stod i Göinge hembygdsförening årsbok 2007 så jag ringde och beställde den men det kanske var fel men den kommer troligen i veckan. Glimåkra tillhör ju göinge nu.

159
haha, Jo tack jag vet. Jag lär mig hela tiden och jag kanske kan gå igenom några år i någon församling. Går det lätt kan man ju ta lite till  
 
Ha det bra och tack för hjälpen. Ni är verkligen duktiga allihop!

160
Flinck / Flink / Flinck / Flink
« skrivet: 2010-10-10, 17:13 »
Jag skulle vilja veta mer om just familjen. Hans ena son Johan blev kaféägare och hans ättlingar kan jag eftersom jag härstammar från honom men hans bakgrund och de äldre grenarna är ju svåra pågrund av att mina äldsta släktingar inte kan så mycket om de äldre annars kan ju de berätta mycket om de närmaste.

161
Glimåkra / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-02-21
« skrivet: 2010-10-10, 17:07 »
Tack Anders! Var någonstans kan jag få tag i denna bok?

162
Glimåkra / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-02-21
« skrivet: 2010-10-10, 11:07 »
Någon som har lite intressant info om Ätten Flink i Glimåkra. Det började med John Svensson som var far till Nils Johnsson Flink född 1841-07-12 i Glimåkra. Han antog namnet Flink då han blev soldat. Vigd 1868-12-27 med Bengta Truedsdotter. De fick barnen Nils (f. 1869 senare byggmästare) Sven (f. 1874) Elof (f. 1876 och han bytte till Edvall och blev framgångsrik inom byggmästare branchen?) Johan (f. 1879 och min morfars farfar snickare och kaféägare. D. 1941 i Glimåkra.) Otto (f. 1883) Och Johanna (f. 1885). Nils Johnsson Flink avled 1919-02-07 och Bengta 1921.  
 
Johan Flink gifte sig med Elisabeth (Lisa) Moche från Tyskland. Hon drev kaféet tillsammans med sin syster Anna. Hennes fader Johan Karl Adolf Moche och Henrietta Augusta Thiele. Johan och Lisas barn kan jag så den behöver ingen reda ut utan är intresserad av just dessa personer. Finns det mer i arkiven en det som jag redan fått veta.

163
Flinck / Flink / Flinck / Flink
« skrivet: 2010-10-10, 10:50 »
Min morfars farfars far hette Nils Johnsson Flink. Han antog namnet då han blev soldat. Född 1841-07-12 i Glimåkra. Vigd 1868-12-27 med Bengta Truedsdotter. Han dog 1919-02-07 som byggmästare. Finns det mer info om denna man eller är generationen borta.

164
Hej igen!
 
Jag är väldigt imponerad av allas insats, det tycker jag verkligen. Vilket jobb alla har lagt ner och jag är glad och förväntansfull över den nya skivan. Jag skulle gärna hjälpa till en del eftersom många av mina församlingar saknas för jag antar att när det står ledig på en församling så har inte ens den blivit genomsökt. Jag har svårt med den gamla stilen bara, så går jag igenom allt blir det många fel och gissningar på namn. Men man vill verkligen hjälpa till och jag är glad ännu en gång det är inte så att jag ville hacka på er. Sen hoppas jag också att nästa skiva kommer och inte lägga ut det på nätet.

165
Hej allihopa!
 
Jag har beställt den nya dödboken och hoppas att den kommer nästa vecka men när jag tittar på alla församlingar i Sverige saknas det mycket. Jag vet att det står 70% av samtliga avlidna 1901-1946 men jag undrar varför det saknas så mycket egentligen. Var det svårt att få fram allt. Att man inte får fram precis varje avliden fattar jag ju men att hela församlingar saknas känns inte riktigt bra. Sen undrar jag om jag kan avinstallera den gamla skivan innan jag installerar den nya. Jag hoppas att alla de som är på den gamla finns på den nya också.  
 
Tack på förhand / Jesper

166
Bernadotte / Äldre inlägg (arkiv) till 13 november, 2005
« skrivet: 2005-10-27, 07:20 »
Vad gäller om JBB verkligen var i Värmland år 1811 så varför inte, det finns ju gissningsvis rätt mycket källor i diverse arkiv som skulle kunna svara på den saken. Innan man undersökt det skulle jag vara lite lugnare med att kommentera sanningshalten i påståendet. Det är inget annat än en sorts mobbning anser jag. Och det finns det ju tyvärr en hel del av på det här forumet...

Sidor: [1]