ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Tapani Rossi

Sidor: [1]
1
Människor / SV: Finska krigsbarn + översättning
« skrivet: 2019-07-28, 14:55 »
Finska krigsbarn, som kom till Sverige 1939-40 är väl dokumenterade, och vi som kom 1941-1947/48 är mycket väl dokumenterade i båda riksarkiven Stockholm/Helsingfors. Det skapades organisationer i resp land som ansvarade för urval registrering och transporter inklusive mottag, registrering och placering av barnen.
Centrala Finlandshjälpen (1939-40) och Hjälpkommittén för Finlands barn (1941-1947) var de svenska medan det i Finland var inledningsvis (1939) var något otydlig med ansvaret tills att man utsett Finlands Folkhjälp som fick status av statlig kommission. Under åren 1941-1947 fanns i Finland direkt under inrikesministern Barnförflyttningskommittën.

Det är alltså i Riksarkivet uppgifter finns om barnen Martti och Marie (kan det vara Maire ? eller Maria -vanligare i Finland än Marie).  Möjligen kan siffrorna på ett foto betyda hur länge barnen var i Sverige.  Fotot av Martti ser mest ut som ett konfirmationskort. Det var vanlig i Sverige på den tiden.
För att hitta barnen måste man känna till efternamnet. Gick någon av dem i skola i Sverige? då kan hela namnet och födelsedatum finnas i kommunens skolarkiv i en dag-och examenskatalog för varje klass och läsår. Finns det något dokument kvar från fosterhemmet kan det ha ett ID-nummer som också kan underlätta sökningen. För bättre info: Kontakta mig pr telefon. Finns på nätet. :D


2
00 - Barnhem / Barnhem för finska krigsbarn i Sverige
« skrivet: 2013-01-30, 12:34 »
Flera tusen finska barn vistades på speciellt inrättade barnhem under 40talet. Många efterlyser info om sitt barnhem, eftersom minnena är dunkla, om de finns överhuvudtaget. Jag känner till att det fanns mer än 300 finska barnhem, en del ganska ingående, men många bara till ort och namn. Lokalhistoriska källor som berättar om sådana hem är ofta svåra att hitta. Tips mottages tacksamt såväl om källor som ev egna minnen från tiden.

3
Degerfors / Degerfors
« skrivet: 2013-01-29, 23:07 »
Känner någon till namn på någon Jägmästare i Ölskog, Degerfors, på 1940-talet.
 
Inlägget har flyttats hit från Yrken » Yrken J-L » Jägmästare. /Moderator Yrken

4
00 - Fosterbarn / Krigsbarn från Finland
« skrivet: 2011-02-28, 23:51 »
Hej
Det har gått nästan två år sedan jag besökte den här sidan. Andra ting har prioriterats. Ni som frågat och inte fått svar må ursäkta mig. Själva släktforskningen har jag lämnat och arbetar bara med forskning krig finska krigsbarn. Har även skrivit en bok i ämnet.
Sökningar efter krigsbarn är relativt lätt numera. Men det händer knappast att man hittar några krigsbarn i kyrkoböckerna 1939-1947. Det skedde ingen inskrivning i inflyttningsländen, inte heller någon mantalsskrivning. Det förelåg inte heller skyldighet att anmäla krigsbarnen till Polisen eller kommunens barnavårdsnämnd. Den enda myndighet som möjligen gjorde en registrering var kristidsnämnden, eftersom ransoneringskort skulle lämnas ut. I en del kommuner gjordes några undersökningar av fosterfamiljers lämplighet och i barnavårdsmanna-anteckningar kan man ibland hitta anteckningar från besök hos fosterfamiljer som hade finska barn.  
Rent generellt påstår jag att det är inte förrän barnen börjar skolan som det finns en anteckning att barnen officiellt finns i kommunen. Skolornas Dagboks- och examanskatalogerna innehåller oftast rätta namn och födelsetid, och fosterfamiljs/-faders namn. Det fanns dock fosterhem som inte lät eller tillät barnen gå i skola. Rättsläget uppfattades om otydligt rörande ev skolplikt, men barn som nått skolåldern fick oftast börja skolan vanligtvis i rätt åldersklass.
Vår erfarenhet är att ganska raskt söka sig till kommunarkiven och begära fram Dagboks och examenskatalogerna och leta efter sina finska kamrater.  
Följande steg brukar vara förhållandevis enkla att klara av. I Finland finns ett par komplikationer. Såväl folkbokföringsuppgifter som telefon- och adressuppgifter är svåra att få tillgång till från Sverige.  
 
Namn och födelsedatum är de viktigaste uppgifterna för att gå vidare i sökningarna på Riksarkivet i Sverige eller Finland.
Hälsningar
Tapani Rossi, Höör

5
Brönnestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-19
« skrivet: 2005-05-11, 00:36 »
Har just hittat lite information som kanske kan ha betydelse för Kaj Nilssons forskning efter Nils Rutenfelt. Det var många år sedan jag grävde lite i denna släkt, som ju har många
grenar i västra Skåne och även en i Australien.
En av ättlingarna har fortsatt forskningen och har säkert mera information. Skulle inte bli förvånad om vännen Anders Berg också kan komplettera informationen. Själv har jag lagt ner jobbet med denna släkt.
 
En Nils Rutenfeldt är angiven i Elgenstiern sid 606 i adliga ätten RUTENFELT, nr 410, dock utan bekräftat samband med övriga i ättartavlan angivna. Elgenstierna antar att det är samma person som 7/9 1720 gifter sig i Malmö med Sara Lundberg. Han är sergeant vid major von Hencks kompani.
 
I Malmö rådhusrätts protokoll finns per 24 feb 1724 ett beslut om att ” förordna förre sergeanten Nils Rutenfelt til exiecutionsbetiente ”.
 
I Malmö Garnisonsförsamling finns också antecknat en grenadier Nicolai Ruthenfeldt som den 4 apr 1753 gifter sig med (änkan?) Gunhilda Trohetsdotter.  
Ovannämnde Nils R kan vara den Nicklas Ruthenfeldt som dog i Allerum 1770.  Detta stöder antagandet om släktskap mellan denne Nils och den i Väsby senare bosatte husaren Nils Ruthenfeldt (1793-1829).

6
00 - Fosterbarn / Krigsbarn från Finland
« skrivet: 2004-10-20, 20:56 »
Sture
Det är inte lätt att söka ngn på enbart förnamn.
På den gård som pojken fanns kan det ev finnas uppgift i mantalslängden, som rimligen bör finnas i kommunarkivet. Församlingsboken innehåller inte något om krigsbarn - vi fanns inte utan var bara tillfälliga gäster. I kommunarkivet kan finnas uppgifter i kristidsnämndens handlingar - ransoneringskort utfärdades lokalt - mat skulle vi ju ha. Om pojken gick i skolan, så kan du samtidigt i kommunarkivet söka i en Dagboks- och Examenskatalogen. Där finns i så fall namn och födelsedatum. EN chans kan ev också vara barnavårdsnämndens handlingar - för i en del kommuner gjorde man faktiskt utredningar om fosterhemmens lämplighet. Kan dock vara osäkert om barnets namn fanns inskrivet. Fr o m 1948 utgick barnbidrag även för fosterbarn, och ofta skulle barnavårdsnämnden fatta särskilt beslut om det.
Om du inte redan hittat grabben så skicka mig de uppgifter du har, så kan jag försöka genom de kontakter jag har. Under tiden kan du ju läsa om finska krigsbarn på min hemsida terve.rossi.se
Tapani Rossi

7
Övrigt / Frivilliga i Finland 1939-44
« skrivet: 2004-07-22, 19:36 »
Nilsson, Yngve Eug?n - byggnadsarbetare född den 7 nov 1903 i Oskarshamn, var bosatt i Stockholm.  
Han var frivillig och tillhörde JR 13 (Infanteriregem 13), var översergeant. Han sårades svårt den 22 juni 1944 i Vierumäki på Karelska näset och avled den 24 juni 1944. Han dog ombord på sjuktåg nr 2 under transport till sjukhus.
 
Jordfästningen skeddde den 14 juli i Malms kapell på Helsingfors norra begravningsplats med gravsättning på Malms kyrkogård. Gravplatsen är hjältegrav, kvarter 71, linje 15, nummer 292 B.

8
Aquilonius / Aquilon / Aquilonius / Aquilon
« skrivet: 2003-07-08, 14:42 »
Hej  
Tack alla som lämnat nya bidrag sedan min senaste bevakning. Mycket var känt, men samtidigt har jag fått information om nya källor och fler Aqvilon-ättlingar.  
Jag har inte aktivt forskat i svenska släkter på länge, vilket förklarar min passivitet på denhär sidan.  
Den där handlaren i Bjärnum måste vara en ättling till Fredrik Aqvilon, som jag skrev om i Släkthistoriskt Forum (5/99). Även nämnd i anbytarforum.
Det hur funnits många fler i Hörja - Bjärnum som jag bara har ytliga kunskaper om. Jag är däremot osäker om namnet lever kvar hos några. Fler tips mottages tacksamt.
Mvh  
Tapani

9
Dahlkarl / Dahlkarl
« skrivet: 2003-05-24, 18:01 »
Hej Anna-Lisa och Nils-Gunnar och tack för hjälp!
Ursäkta att det har lite dröjt med svaret.
Dahlkarl: så stod det i kyrkboken i alla fall. Kanske det är inget efternamn alls. Vem vet.
Anna-Lisa, jag antar du vet inte om Hans Dahlkarls efterkomlingar några generationer framåt så att man kunde konstatera, om det finns
bland dem en Erik Hinderson.
Nils-Gunnar: det fanns några förkortningar i ditt svar. Fo är kanske födelseort, ft = flyttat till (?), Gm = gemål, f.55 = född 1655 (?). Men år 13! Är det också en förkortning? Håen: är det en gård, socken, by? Var nånstans?
Erik Hinderson är kanske född 1687, för det sista numret (7) kan lätt misstolkas som en tvåa.  
Min Erik Hinderson hade också en flicka, Anna, som var född samma år (1725) som din Erik. Födelseorten angavs inte i kyrkboken så det är möjligt att hon var född i Sverige. År 1731 fick Erik och hans hustru Anna en dotter till. Hon föddes i Vetil i Mellersta Österbotten.
Om Anna Rango sen. Namnet har möjligen kopierats
orätt. Kanske var efternamnet Ronga (

10
Strängnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-29
« skrivet: 2002-01-16, 00:00 »
Hej
Strängnäs står som födelseort för en av min hustrus anfäder. Husaren och skolemästaren Gustaf Sal?e (Sall?, Sahl?)uppges i hfl i Malmö o andra Skåneorter vara född 28 sept 1786, men även 1784 förekommer. När vi nu hittat hans dödsnotis 28 apr 1840 uppges hans ålder till 55 år, 7 mån, 3 dgr, vilket ger födelsetiden 21 jul 1784.  
Har någon Strängnäs-forskare träffat på namnet
är jag tacksam för tips om det.

11
Palme, Olof (1927-1986) / Palme, Olof (1927-1986)
« skrivet: 2001-12-20, 21:35 »
Lång tid sedan jag var på denna sida. Kul med Palme diskussion. Som bekant är härstamningen ett synnerligen vittomfattande begrepp. Boken Släkten Palme är ju en suverän källa vad gäller OP:s danska och tyska anor.
 
Jag har sett att OP har Bertil Aqvilonius i Löderup som en av sina anfäder. Han är därför en av min hustrus släktingar. OP har också anor från Erik Ångerman Sursill och dennes senare ättling biskop Michael Franzén. OP visste väl inte om det men han är faktiskt också släkt med Otto W Kuusinen, den finske överlöparen som blev en av Sovjet kommunismens teoretiker. Tror inte heller att han visste att Gustaf Mannerheim var en av hans -männingar. Själv kan jag räkna in alla i mitt släktgalleri.

12
Silow / Äldre inlägg (arkiv) till 05 mars, 2009
« skrivet: 2000-07-17, 07:44 »
Silowska släkten härstammar från Tyskland. De första i Malmö kända släktmedlemmarna var två bröder Johan Hartwig och Carl Christian Silow, båda bagare.
Johan Hartwig var född i Tyskland omkr 1716 och kom till Malmö trol på 1730-talet.
Carl Christian föddes omkr 1720 och syns  Malmö  första gången ?) som bagargesäll hus brodern 1746.
Detta är ett kort sammandrag som jag hämtat från en bok som heter Malmö Stads Kyrkor, vari det finns en utmärkt och detaljerad släkredovisning över bl a släkten Silow illustrerad med åtskilliga personfoton.
mvh
Tapani Rossi

13
Hej
Namnet Mickel, Michel är tämligen vanligt i de socknar i mellersta Finland (Keski Suomi) som jag arbetat något med - Laukaa, Rautalampi, Jämsä, Jyväskylä o Saarijärvi. Man skall inte förledas att tro att det har med räv att göra. Nej det är naturligtvis en variant av Mikael.
 
Tapani

14
Gravander / Gravander
« skrivet: 2000-04-06, 21:54 »
Att efterlysa en Gezelius under rubr Gravander kanske blir alldeles fel, men jag försöker likväl. Jag håller på att kartlägga ättlingar till skånska släkten Aqvilonius och har till en gren fått obekräftade uppgifter om att en Wiva Knutsson (f 16.3 1890 ?) blev gift 10.11 1918 med en direktör AGW Gezelius. Hon var tydligen dotter till en grosshandlare Knut Knutsson (1857 ?)o h h Amanda Liedberg (1865 ?). Knut Knutsson skall enl uppgift varit något av en upptäcktsresande också.
Jag saknar orts-uppgifter, men tror att Knut var född i Värmland av en godsägare Mauritz Knutsson.
Hjälp att komplettera uppgifterna eller räta ut något frågetecken mottages med stor tacksamhet.
Mvh Tapani Rossi

15
Moderus / Modéer / Modeer / Moderus / Modéer / Modeer
« skrivet: 2000-03-14, 21:49 »
Hej Gunnar
Jag har några anteckningar om Henrik Moderus som Du kanske kan ha glädje av:
 Henric MODERUS Klockare
 
1. Henric MODERUS Klockare was born about 1718. He died 7.1808 in V Nöbbelöv.
 
Domboken 29.10 1761 Nr 5:
Klockare Henric Moderus instämde avskedade soldaten Lars Segerholm för det att han uti klåckarens hus giort hemgång och honom med skiällsord öfwerfallit. Moderus var sjuk och kunde därför inte själv delta i rättegången. Den Wälacktade Länsmannen Söderberg hade som ombud inlämnat stämning.
Enligt Söderberg skulle en förlikning kunnat ske, men detta förnekades bestämt av Segerholm, som påstod sig vara mest förödmjukad där Moderus skulle skymfat hon med skällsord som lantlöpare, gammal skiälm, satans smålänning mm. Målet uppsköts två gånger men Moderus infann sig inte trots vitesföreläggande. Ärendet avgjordes inte.
 
Bouppteckning 1.8 1808. Moderus efterlämnade två arvingar sonen Lars, komminister i Näsby och dottern Ulrika gift med klockaren Jöns Hallberg i V Nöbbelöv.
 
Henric married Christina ERMAN, daughter of Paul ERMAN Klockare and Karna, on 1759 in V Nöbbelöv. Christina was born 3.1729 in V Nöbbelöv. She died 29.3.1801 in V Nöbbelöv and was buried 3.4.1801 in V Nöbbelöv.
 
Christina Erman omnämnes som dopvittne i Snårestad vid Nicolaus Ermans döttrar Helena Katarinas dop den 5/11 1746 och Petronella den 4 dec 1759. Vid det senare tillfället är klockaren Moderus också med som vittne.
 
Gift 2o med makens efterträdare Henric Moderus.
Ur död- o begravningsboken 1801 hämtas följande: 3:e apri  begrovs förre klockaren Henric Moderus hustru Christina Erman, som dog i Nöbbelöf den 29 mars af ålderdomssvaghet uti dess 73:e ålders år. Hon var född i Nöbbelöf i början av år 1729 af klockaren Erman och har första gången warit gift med klockare Schjeurin härstädes och sedan 1759 med avskeidade klockaren Henr Moderus.  
Det är den pedantiskt noggranne prästen Christian Ödman som med sin otroligt vackra pictur skrivit ner anteckningen.  
Uppgifterna återges också i Peter Larsson TRE BYAR-TRE VÄRLDAR. (En bok som rekomenderas.)
Bou V Nöbbelöv, Ljunits, 4/4 1801, 1801-02:14.
Mvh
Tapani Rossi

16
Friis / Äldre inlägg (arkiv) till 28.3.2001
« skrivet: 2000-03-14, 21:27 »
Hej Anders
Jag kollade tidigare om Barthold, Johannes, Jörgen fanns i mitt lilla material och tyvärr no luck. Jag sänder dig gärna ett sammandrag av mina Friisar om du skickar mig ett frankerat returkuvert (100 gr B-post) med Din adress. Tyvärr har jag bara materialet på papper. Du finner kanske inte någon hjälp i ditt aktuella problem, men mycket kan vara bra att ha i framtiden.  
Teorin att Friis kan kommit från Friisland (Holland) får onekligen näring av att en dansk Friis-släkt uppenbaras i Ribe på danska västkusten. Inte särskilt långt från Holland, som f ö hade många o långa vänskapliga relationer till Danmark
I Danmark finns det säkerligen flera forskare som har Friis-släkter som huvudintresse. Vi har en kollega i Helsingborg som kan mycket om dansk forskning. Han kan kanske hjälpa dig vidare. Whilly Roos heter han och kan kontaktas på denna adress:
whilly.roos@swipnet.se
Mvh
Tapani Rossi
Rodelgränd 4
24333 HÖÖR

17
Friis / Äldre inlägg (arkiv) till 28.3.2001
« skrivet: 2000-03-14, 08:59 »
Hej
För flera år sedan började en kollega och jag att samla på personer med namnet Friis och jag noterade ganska många med eller utan inbördes samband. Vi höll oss hela tiden till Skåne, men var medvetna om att det fanns släkter/personer med namnet på andra sidan gränsen d v s i Sverige. Eftersom andra intressen tog över fullföljdes inte våra planer utan jobbet finns kvar att finna samband mellan olika grupper av Friisar. Vi kom egentligen inte fram till någonting konkret men vi antog att namnet kom från egentliga Danmark. Det fick fotfäste i Ystad och Helsingborg med senare spridning till Kristianstad. Dock överraskande glest i Malmö.
Vi blev också osäkra på om det fanns samband med namnet Fries, som man finner ibland. Det förefaller vara så att någon författare valt varianten Fries i stället för Friis, vilket skapar förvirring om man inte kan utgå från urkunden. Fries tycktes oss förekomma vanligast i Sverige. I Finland har namnet Frijs förekommit, vilket också varit en stavningsvariant i Skåne.
I någon gammal källa (minns ej vilken) menade författaren att namnet sannolikt är knutet till någon person med holländskt urspung, dvs någon från Fri(i)sland. Plausibelt - eller hur?
Som synes var/är Friis, Frijs, Fries ursprung och ev släktskap för oss svårutrett. Därför gav vi upp. Men det skulle var mycket intressant att se om någon ville ta tag i problemet. Mitt material kan jag delge intresserad.
Mvh
Tapani Rossi
0413-24236
HÖÖR

18
Allmänt / Vad betyder -benning och garp?
« skrivet: 2000-01-07, 15:33 »
JAPP
I gamla ordböcker är benämningen garp = tysk (sådan som slagit sig ner i Norden)

19
Hästesko / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-26
« skrivet: 1999-12-27, 16:26 »
HEJ Birgitta o andra med Hästeskointresse.
Jag glömde ju bort att erinra om de finska båda verken om särskilda ätter i Finland:
ÄTTARTAVLOR för de på Finlands Riddarhus inskrivna ätterna av Tor Carpeland (Hfors 1954)
och  
Frälsesläkter i Finland intill stora ofreden  av Jully Ramsay. Helsingfors: Söderström o Co, 1909.
I flera fall överlappar de varandra i andra är de varandras kompletteringar. Jag har inte jämfört Elgenstierna med ovanstående men på goda grunder kan man anta att en och samma ätt kan förekomma i alla tre verken. För Malmöbor finns alla tre tillgängliga i referensavdelningen littera L på biblioteket.
MVH Tapani Rossi

20
Aquilonius / Aquilon / Aquilonius / Aquilon
« skrivet: 1999-12-18, 21:53 »
Tack Magnus, Kjell o Olle.
Jag får nya pusselbitar med era informationer. Den Gotländske Johan Aquilon är den som omnämns som stamfader för den gotländska grenen Aquilon.
Med Olles uppgifter ser jag klara namnsamband med Önnestadsgrenen varifrån Kapten Johannes Aquilon härstammar. Genom min forskning har jag lyckats dels rätta till ett i litteraturen otydligt eller felaktigt släktsamband och dels få fram fler anor till nämde Johannes Aquilon.
mvh
Tapani Rossi

21
Hej
Som ättling till Angelstabonden Birger Larsson, vars fader var en soldat som fick namnet Laurentius Roth, har jag gjort en hel del (litteratur-)forskning på denna vittförgrenade släkt. Intresserad kan kontakt mig så e-postar jag gärna en antavla över de ättlingar (i fem generationer) till Lars Roth som jag hittills antecknat. Den svenska grenen utgående från Jonas i Kalmar har jag inte följt närmare utan mera den gren som Pehr Hedenqvist nämner ovan. Jag kan därigenom sluta mig till att vi är männingar i en nivå med f n okänt sifferprefix.
Hälsningar
Tapani Rossi
Rothovius och Sursill-ättling.

22
Old topics - From Emigrants (2005) / Hakala Liisa
« skrivet: 1999-11-09, 15:53 »
Hi
The name you are asking for is Finnish. I recommend you to look at  www.genealogia.fi
Choose English and I am sure you will get more help. In Vähäkyrö I found thees 3 Isak. One of them can be your Isak.  
Good hundting  /Tapani Rossi
 
Day of birth
Parents names
1.8.1744 Isack
Jakob Hakala / Lisa Eliäd:r    
 
16.3.1787 Isac
Isak Hakala / Maria Mårtd:r   38
 
26.1.1838 Isaac
B. Simon Hakala / Lisa

23
Tegnér / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-07-23
« skrivet: 1999-10-31, 18:39 »
Hej
Vill bara tipsa om litteratur om Esaias Tegnér.
http://www.libris.kb.se/avancerad.sokning.html
Här hittar man mer än 130 titlar om man i sökrutan Titel skriver Esaias Tegnér. Svaret kommer som boktitlar och var dessa finns för studier. Skrives listan ut är den bra att ha med på antikvariatsbesök.
Hälsningar
Tapani Rossi

24
Aquilonius / Aquilon / Aquilonius / Aquilon
« skrivet: 1999-10-29, 00:37 »
Under ett antal år har jag forskat i den skånska släkten Aquilonius med koncentration på grenen som etablerades i Önnestad i slutet av 1600-talet.
Jag vill nu fördjupa mig ytterligare i denna släkts öden och söker därför all slags information om personer inom denna släkt eller sådana som är nära befryndade.  
Sjöströms Skånska Nationen och Blekinge dito är jag bekant med, liksom Lunds stifts herdaminnen, Elgenstierna, Bergströms Stora och Lilla Tullen, Landsstaten samt Gotländska Slägter. För informationens skull känner jag också till den från Tingsås, Kronobergs län härstammande släkten Aquilonius, men det är inte denna jag söker.
Mitt intresse gäller notiser som kunnat komma fram ur kyrkoarkivalierna,domböcker,jordeböcker, mantalslängder mm. Även en enstaka anteckning om t ex vittne i en dopnotis är intressant. Namnet har stavats Aqui-, Aqvi- /-lonius, -lonia, -lon i varierande sammansättningar.

25
Hästesko / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-26
« skrivet: 1999-10-27, 21:40 »
HEJ Birgitta
Hästesko och Carelius har jag sett i åtskilliga församlingar i Finland - dock vanligtvis något senare än Dina.
Prova att kolla i det sk HisKi-projektets databas på den i många stycken utmärkta och innehållsrika hemsidan som Finska Genealogisk Förbundet har med
denna adress:
www.genealogia.fi
välj svenska längst upp till vänster, så blir det lätt att botanisera i materialet.
Hälsningar
Tapani Rossi
Malmö

26
Aquilonius / Aquilon / Aquilonius / Aquilon
« skrivet: 1999-09-11, 13:54 »
 
Kompletterande info till inlägg 07 januari 1999 ovan.
----------
Ytterligare tillägg till min efterlysning kom inte via Anbytarforum, men efter andra tips och efterföljande forskning avslutar jag nu mysteriet med Fredrik Aqvilon med följande sammanfattning:
Inspector Fredrik Aqvilon:
Fredric Aqvilonius flyttar från Önnestad år 1713  med H Cathrina o svärmoder till Blekinge at boo. , där han blir ansvarig för Lilla tullen . Han är vid denna tid ca 35 år gammal. Troligen stannar han där till någon gång i slutet av 1720-talet eller början av 1730-talet när han och hustru Catharina Eketrä flyttar tillbaka till Glimåkra, där hans son Nils redan finns (kanske som mönsterskrivare eller liknande i Karseboda?). År 1736 finns Fredrik Aquilonius på Häggeryda i Glimåkra . När hustrun dör 1737  flyttar änklingen Fredrik kanske omkr 1740 till i Äsphult, där Nils är arrendator på Duckarp . Där finns ju också dottern Anna Margareta (äldre syster till Nils) och hennes man Paul Sundholm . Med stor sannolikhet är det i Äsphult som Fredrik dör; troligen 1751, eftersom insp Aqvilon är antecknad på Duckarp 1750 men inte 1752. Han var då ca 75 år gammal. Det är inte troligt att han flyttar ännu en gång utan Äsphult är den plats där hans långa liv tar slut.  
Vi kommer antagligen inte Fredrik Aqvilon och hans leverne och död närmare än så här. Kyrkböckerna för Äsphult börjar inte förrän 1755 .
 
(Tyvärr tappas noterna bort i texten, men källorna anges här
1 Önnestad C:1 volym 45285
2 Borgström; Stora och Lilla Tullen
3 I Jordebok L-län Glimåkra 1736, sid 490
4 Glimåkra C: 2  1729-1751 volym 47778
5 Äsphult Katekismilängd; 1745 volym 45934
6 Äsphult Katekismilängd; 1745, 1750, 1752 volym 45934
7 NAD: Institution  Landsarkivet i Lund LLA, Härad: Gärds, Äsphult sn,  Arkivet eldhärjat 1755.
----------
Inlägget hitflyttat från Landskap » Skåne » Efterlysningar och har här insorterats kronologiskt.
Moderator Skåne (Ingvar Kristiansson)

27
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Bergendorff
« skrivet: 1999-08-26, 20:00 »
Gitte
Bergendorff är ett i Skåne ganska känt släktnamn.
I SKÅNSKA NATIONEN finns åt minstone 3 personer med namnet. Biografin till Carl Ernst Leopold knyter samman Skåne, Blekinge, Småland och Halland eftersom Bergendorff-ar kan återfinnas i alla fyra landskapen.
Carl Ernst Leopold var son av sadelmakaren Lars Petter B. och Gustafva Petronella Hjertzell, f 4 mars 1831 i Malmö, telegrafiassistent i Carlskrona 1856-60; for till Amerika, men uppgavs 1880 vistas som sinnessjuk hos en svåger i Fiskartorp i Halland.
Rusthållaren Bengt Persson o hh Elin Larsdotter i Lilla Dommaryd i Berga socken i Småland hade sönerna:
1. Petrus (1714-1772, stud i Åbo o Lund.
2. Johan (1720-1793), stud i Lund.
3. Lars Bengtsson, (åbo i efter fadern).
 
Barbro Edlund nämner också en student Petter Bergendorff, som blev rustmästare vid Kronobergs regemente. I sin bok hänvisar Edlund också till Smålands Nation nr 710 och 738 som avser Johan och Petrus (ovan).
 
Din guldsmed Gustaf Bergendorf är ganska detaljerat beskriven i Barbo Edlunds bok. Han börjar tydligen som kompassmakargesäll.  Hans andra hustru är Dorothea Fredrica Estberg, men enlig Edlund är hon dotter till kantorn(klockaren) i Tving Nils Estberg och Märta Rebecka Kullberg - inte någon guldsmed. Detta äktenskap ingicks 22 nov 1822 i Tving.
 
Jag kan kopiera all min information till Dig och skicka med post. Då får Du korrekta källor och du kan själv göra dina avskrifter. Kontakta mig direkt för Din personliga adress. Klicka på mitt namn.
Med venlig hilsen
Tapani Rossi
Malmø

28
Orup / Äldre inlägg (arkiv) till 09 juni, 2003
« skrivet: 1999-08-14, 00:00 »
Anneli
Det gör ont  ;-(  att erkänna men jag har inte riktigt klart för mig Skånes geografi och dess orter, saknar ju också Rosenberg i hyllan.
Du hade hade rätt: Orup tycks också vara en by. Vid närmare studium av 1:50.000 karta ser man tydligt namnet vid en samling hus s v om det vägskäl där vägen från Stehag-Snogeröd ansluter till E22 vid Fogdarp. Prepositionen var nog rätt.
/Tapani

29
Hising / Äldre inlägg (arkiv) till 11.12.2000
« skrivet: 1999-08-13, 17:55 »
Hej Hising-debattörer.
Jag har problem med anorna till en Catarina Eketrä, gift med Fredrik Aquilonius. För ett par dagar sedan fann jag att en son till Catarina o Fredrik; Nils Aqvilon fick en son 1731 i Huaröd (Gärds hd)med hustru Brijtta Hijsing! (Efterlyst ovan).
Idag hittar jag en kopia av en sida i Släkt o Hävd (troligen 1984) där det berättas om en Catharina Eketrä (inte samma som ovan) som avverkat åtminstone 5 karlar, och med bl a följande storf: Samtidigt får vi veta att hovrätten frånkänt Catharina Eketrä hennes frälserättigheter för att hon den 20/11 1657 befunnits skyldig till enfalt hor med gifte bonden Börje Hising.  
Så dök det upp en ny Hising.
Att de båda Catarinorna har med varandra att göra är jag säker på. Men vad med Brijtta Hijsing? Hon kan ju inte vara Börje Hisings i synd avlade barn. Tiden stämmer inte.  
Har den eminente Hising experten Gunnar någon teori?
Hälsningar
Tapani Rossi

30
Aquilonius / Aquilon / Aquilonius / Aquilon
« skrivet: 1999-08-11, 20:33 »
Efterlysning: Aquilon 1700-talets Skåne  
 
Sedan år tillbaka jobbar jag med att utreda khd Bertel Knudsen Aquilonius ättlingar i Skåne. Mycket material har framkommit via Lunds Stifts Hm, Släkten Palme, Skånes Nation, Gotländska Slägter mm litteratur. I tidigt 1700-tal har jag uppebara problem, särskilt i norra Skåne med några skrivare, som tycks farit runt från socken till socken. I ett fall tycks en Nils Aqvilon fått barn i 1726 i Glimåkra, 1731 i Huaröd och 1735 åter i Glimåkra. Är han dessutom kronolänsmannen i Oxie härad, och den påstådde barnafadern i Sövde 1759 - skrivaren Aqvilon från Torkelstorp. Kan det vara samma Nils ????
Till en Nils knytes en Brita Hising, som jag bara sett i Huaröd 1731, men ingen annan stans. Har följt Hisingdiskussionen på annan plats i Anbytarforum, men inte kunna lista ut något om Brita Hising.
Har du stött på namnet Aquilonius eller Aqvilon i Skåne, så tar jag tacksamt emot tips.  
Hälsningar
Tapani Rossi
----------
Inlägget hitflyttat från Landskap » Skåne » Efterlysningar
Moderator Skåne (Ingvar Kristiansson)


31
Orup / Äldre inlägg (arkiv) till 09 juni, 2003
« skrivet: 1999-08-09, 00:28 »
Anneli
Nja, det där med by är nog inte helt rätt. I mina gamla böcker finns Orup endast som gårdsnamn. Dels inte längre existerande gård, där nuvarande Orupssjukhuset ligger norr om Ringsjön, dels en befintlig gård söder om Ringsjön utmed E22, och som med största sannolikhet gett namnet åt släktnamnet Orup.  
Den kan ses av vägfararen som pausar i endera av P-platserna just utanför gårdsinfarten. E22 från söder passera man korsningen i Rolsberga och fortsätter 4-500 m mot Hörby. Just på krönet av höjden på södra sidan ligger Orup väl inbäddad i en park med höga träd. Mycket vacker gård!
Hälsningar
Tapani Rossi

32
Hising / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-augusti-12
« skrivet: 1999-08-07, 12:36 »
Hej
Den 26-27 maj skrev Gitte och Yvonne om en Magnus Groterus som skulle var gift med en Hising.
Ett delsvar tycks finnas här:
I Barbro Edlunds OFRÄLSE STUDENTER I LUND finns i en not nr 559 sid 68 rörande en Hans Holst som var gift med en Anna Chr Groterus (*i Lund 26 nov 1731, # i Örtofta 11 apr 1798), som var dotter till domkyrkoinsp Magnus G och METTA ELISABET HISING.
Kan METTA vara = Margareta ?
Hisningar
Tapani

33
Hising / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-augusti-12
« skrivet: 1999-08-06, 14:12 »
HEJ  
Lika varmt idag. Kommer med uppgiften om Norrköpings Hisingen. Kanske det är gammal skåpmat eftersom jag inte kollat hela diskussionen.
 
Källa:
Arfwedh Larsson och Karin Utter
samt Deras Afkomlingar
släkterna Wiedman Lagerhielm Weidenhielm
av E Lagerheilm
Stockholm 1910
sid 67 Släkten Kling (Klingius, Klingstedt)
 
Författaren redovisar här barn till en Nils Jonsson, stor pamp i Norrköping under 1600talet.
 
Christina Nilsdotter Kling, *?, # 8 feb 1680, gift 29 dec 1643 m borgmästaren Olof Hijsing, *1600(?),#1658, begr.20 jun, i hans 2a gifte; (brorson t. Michael Olofsson Hising (Ad. ä. Hisinger tab 1).
 
Jag kan föreställa mig att paret finns redovisat i Heijskiöld, men kanske någon vet vad parentesen som ser ut som en källhänvisning betyder?.
 
Inledningsvis finns också källhänvisning till Örnberg 13 sid 182 och Braad: Om Norrköping, Westinska saml., nr 1028, U.U.B.
 
Hilsen fra Malmö  
Tapani Rossi

34
Hising / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-augusti-12
« skrivet: 1999-08-05, 21:58 »
Hej
Tack Yvonne för kollen. Har denna vecka fått varmgång i hjärnan, pga vädret eller Hising-arna, vet ej. Här kommer i alla fall mera Hising-folk. Denna gång från Ystad, som jag inte sett omnämnda ovan. Man kan börja spekulera om inte slaktar Åke och följande Olof Persson Hising kan vara bröder eller i varje fall nära släktingar. Det är namnen Olof och Åke ger näring åt den tanken. Lägger man där till att Kristina Kierser far vistas(?) och dör i Ystad vill man liksom spekulera mera.
 
Uppgifter hämtade ut Ystadiana 1975
Sammanställda av F W Grönwall  
Kompletterade av  Sven Carlquist
 
Släktskapet mellan följande personer är inte belagt utan bygger på författarnas antaganden:
 
Olof Persson HISING Handelsman begravdes 15 Mar 1711 i Ystad.
Han är trolig fader till:
 
I    Christian Olofosson HISING Handelsman föddes i Ystad.
Christian gifte sig med Ebba KOCK (hennes 3e) den 5 Mar 1714 i Ystad.
 
Christian  har åtminstone två systrar:
 
II   Karna HISING dog 5 Sep 1712 i Ystad,  Orsak: Pesten 1712.
Karna gifte sig med silversmed Niclas SILFVERBERG, den 4 Jun 1712 i Ystad.  
Niclas är född omkr 1682 i Ystad. Han dog 1758 i Ystad. Blev tämligen välkänd i Ystad.
 
II   Maria HISING.
Maria gifte sig med kvartermästare Carl Reinhold VON EGGERTZ, den 6 Nov 1724 i Ystad.
 
Go, vänner! Vad tror ni som kan mera om detta än jag? Jag har dessutom en uppgift om en tidig Hising med relation till en släkt Kling i Östergötland. Intressant?
Svettiga hälsningar

35
Hising / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-augusti-12
« skrivet: 1999-07-31, 09:06 »
HEJ Hising-kunniga kollegor
Har just fått en uppgift av en hjälpsam kollega om en Brita Hising som jag bara måste utreda mera.
 
* Nils Aqvilonius, gift med Brita Hising. Barn: Johan, f. i Huaröd 30/1 1730.
 
Visst skall jag läsa kyrkböckerna, men jag tar chansen att slå me den lette hammaren ett par slag först.
Hälsningar
Tapani Rossi

36
Helgum / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-01-31
« skrivet: 1999-05-12, 21:31 »
Hej  
Finns det någon med Helgumkontakter som vill besvara en fråga om var Helgum finns på en Sverigekarta. Det en en dam på en lista i USA som ställer frågan, men också om ett antal släktingar.
Sök följander URL
http://smultron.com/demo.html
Skriv/sök namnet Helgum i browsern och du hamnar i ett liknande utbyte som Anbytarforum men i USA.
Säker kan någon av er hjälpa damerna over there.

37
En intressant person finns i min forskning. Ganska bra uppgifter om hans liv har jag hittat men hans födelse och död är inte klarlagda.
 
Namnet stavas olika i kyrkoböckerna: Saleé är vanligast men även varianter Sahlé och Sallé. Några forskarkollegor antar att namnet kan ha sitt ursprung i Frankrike där Salle är tämligen vanligt.  
 
Enligt uppgifter från Skånes Soldatregister kan födelseorten finnas i Östergötland. GS tillhörde Naffentorp rusthåll i Bunkeflo, Oxie, till vilket han antogs 1816 3/9. Han var f d husar med 7 tjänsteår vid Kronprinsens Husarer. Avsked 1826 24/1. Var 173 cm lång.
Gustaf Saleé tillhörde Gerijers kompani med nr 68. Han fick inträda i aktiv tjänst och var med i den svenska armé som i dec 1813 deltog i ett fältslag i Bornhöft Holstein. För sina bedrifter där fick han medalj för tapperhet i fält. Detta betydde sannolikt att han dödat åtminstone en fiende under strid. Han kom troligtvis undan de aktiva åren utan skador, då anteckningar om sådana inte finns.
 
I Malmö finns i Garnisonsförsamlingen mycket knapphändigt förda noteringar. I hfl fr omkr 1814/1816 finns antecknat att hos GS o hustrun Fredrika Mierendorf bodde styvsonen Chistian Lorens Warnér.
 
Familjen flyttar från Malmö 1825 till Brågarp och är enl hfl A1:1 skrivna på Greve nr 7 1826 och 1827. Här finns också ant att hustrun dör 1826.  Det yngsta barnet, sonen Jonas August, flyttar från Brågarp 17/5 1826 och återfinnes från detta år i forsterhem i Malmö. Troligen var modern svårt sjuk eftersom pojken blir placerad i fosterhem innan hon dör i augusti månad 1826.  Det förefaller som änkemannen Gustav Saleé  tillsammans med dottern Sophia flyttar från Brågarp till Sjörup år 1829.  En annan husar, Vilhelm Saleé (född 1807) är bosatt i Gessie eller Husie - m a o tämligen nära. Säkerligen släkting, men hur?  
Enl husförh.längd i Sjörup på S Vallösa nr 4 år 1836 bekräftas att Gustaf var skolemästare: f d skolemästaren Gustav Saleés hustru Maria Hartman. Hon är född i Malmö och det är klart att Gustaf Saleé kände en familj Hardtman, vilket bevisas av att Gördelmakaren Hardtman och jungfru Anna Hardtman är dopvittne år 1816 i Malmö vid sonen Carl Gustaf Fredriks dop. Månde någon gammal kärlek ha blossat upp?? Det är uppenbart att Gustaf gifte om sig och det bör ju skett någon gång efter 1826. Han var ju bara 40 år gammal. Det är dock anmärkningsvärt hur anonym GS
blir efter sitt avsked från armén.  
Förlåt en lång historia, men kan någon med hjälp av uppgifterna bringa lite mera klarhet i Gustaf Saleés födelse resp död?
Vänligen
Tapani Rossi

38
Kusinäktenskap / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-31
« skrivet: 1999-01-23, 11:11 »
Har det funnits något regelverk om äktenskap mellan anhöriga som t ex kusiner? Under vissa perioder fordrades visst Kgl Maj:ts (skrifliga) tillstånd? Om sådan medgivande fanns infördes det i vigselboken?  
I en bok som ibland används som källa anges ett visst kusinäktenskap. Tiden är tidigt 1700 i Önnestad. Inget noteras i vigselboken. Det är dock tveksamt om paret är kusiner. Allt tyder på att kvinnan gifter sig med faderns kusin. Var detta i så fall tillåtet utan Kgl Majt:s accept?  
Tacksam för klarläggande eller tips om källor där detta avhandlas.
Tapani Rossi
Malmö

39
Aquilonius / Aquilon / Aquilonius / Aquilon
« skrivet: 1999-01-07, 23:18 »
Efterlysning: Nils Aquilon kronolänsman i Oxie smet från faderskapsansvar?  
 
Nils Aqvilon antecknas som inspektor och kronolänsman i(LANDSSTATEN sid 162)Oxie härads östra distrikt: : 7. Nils Aqvilon; inspektor; kronolänsman 1755 3/4; avsked 1759 14/6, som han begärde för att kunna söka en annan lägenhet, som vore mera tjänlig för honom. Under år 1756 hade Aq och kronolänsman Peter Schönbeck (Luggude h ö d) överenskommit om tjänstebyte. A tyckte bättre om skogsbygden, och S trodde sig kunna få större inkomster på slättbygden. Ärendet underställdes kmb prövning, men förföll genom att Schönbeck strax därefter dog.
Skälet till Nils Aqvilons önskan att flytta från trakten (Oxie) kan finnas i att han ville komma ifrån ett besvärande(?)faderskapsärende i Sövde. I feb 1759 föddes en pojke -Jöns- av Margareta Olofsdotter. I dopnotisen anges att barnafadern var skrivaren Aqvilon i Torkelstorp. Torkelstorp är en by i Kärrstorps socken i Oxie härad.! Noterbart att Nils Aq får/begär avsked bara några månader efter pojken Jöns' födelse.
Jag är tacksam för klarläggande informationer om Nils Aquilon och hans eventuelle u ä-son.
----------
Inlägget hitflyttat från Landskap » Skåne » Efterlysningar och har här insorterats kronologiskt.
Moderator Skåne (Ingvar Kristiansson)


40
Aquilonius / Aquilon / Aquilonius / Aquilon
« skrivet: 1999-01-07, 22:39 »
Efterlysning: Fredrik Aquilon
 
Född i Önnestad efter 1677. Lund, Skånska nationen 1697. Hade gått i Kristianstads skola. Fredrik var upphov till ett stort slagsmål mellan bröderna Eketrä och Aquilon på prästgården i Önnestad. Orsaken till slagsmålet var att Catharina Eketrä blivit gravid och Fredrik var den skyldige som skulle ha stryk. Barnet föddes i okt 1699 inom äktenskapet.
 
I April 1713 noteras flyttning för Fredric Aqvilonius med H Cathrina o svärmoder till Blekinge at boo. Fredrik A var tullinspektor vid Lilla tullen i Sölvesborg.
Har inte hittat mer om Fredrik. Catharina Eketrä dyker däremot upp i Glimåkra år 1735. Jag saknar dock avgörande data för båda makarna. Någon som sett Fredrik Aquilon någonstans?? eller Catharina Eketrä??
----------
Inlägget hitflyttat från Landskap » Skåne » Efterlysningar och har här insorterats kronologiskt.  
Se även kompletterande info 11 september 1999 nedan.
Moderator Skåne (Ingvar Kristiansson)


41
Landskap eller län? / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-05-31
« skrivet: 1998-12-29, 21:56 »
Instämmer till fullo med Georg H.
I släktforskarprogrammet HOLGER har jag sett en alldeles utmärkt förteckning över församlingarna i Finland med deras namn (på finska o svenska) samt nuvarande kommun och län, jämte en kort notis om t ex kyrkböcker, större förändring som förlorad till Ryssland eller utbrutna ur annan församling mm.
Håkan kan säkerligen informera mera om denna förteckning, som borde finnas som en länk i Rötter för alla som är osäkra på Finlands geografi.

Sidor: [1]