NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 18 januari, 2008

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 18 januari, 2008
Skrivet av: Niclas Rosenbalck skrivet 2004-01-27, 13:14
Personer med tillnamnet Dacke finns redogjorda i Jan-Christer Strahlerts sammanställning, i häftet: Torsåsbygden under 1500-talet,  s 13-16.  Där framgår att den kände upprorsledaren Nils Dacke kan vara densamme som brukaren Nils Andersson i Lönbomåla (belagd där trol. 1535-37) (se i övrigt Tomas Alrikssons inlägg ovan den 12 juli 1999). Nils Dacke är endast säkert belagd som brukare 1539-1542 i Flaka.
Det tas även upp en plausibel teori att den kände samtida fogdedråparen Jon Andersson kan vara den namne som nämns som brukare i Torhult, Torsås sn trol. 1535-45. År 1550 nämns i saköreslängden om Jon Dacke i Blekinge för han vart med att i hiel slå någre knektar. Kan denne vara samme person som Jon Andersson och kan Jon och Nils Dacke vara bröder?  
År 1563 nämns det i Gustaf I:s registratur att svenska knektar gjort raid in i Blekinge och dödat den i dackeupproret delaktiga fogdedråparen Jon Andersson som nu var brukare i Ulvsmåla, Tving sn. En av Jon Anderssons söner tillfångatogs också vi detta tillfälle.  
 
Någon Albin Dacke som nämns ovan måste vara anakronistisk och tillhöra fantasin. Albin är inget äldre svenskt namn, absolut inte förekommande bland 1500-talets småländska bönder.
 
mvh Niclas R.  
 
 
Ps. Att hela Nils Dackes familj skulle ha mördats pga hans upproriskhet håller jag inte för troligt. Hade han söner som ej deltagit i upproret, exempelvis småbarn, så lär dessa inte ha bestraffats. I de längder på fångna  som fördes till Stockholm för knekttjänst efter att dackeupproret slagits ned finns endast en med patronymikonet Nilsson med och han heter Nils Nilsson, kanske Dackes son som uppges ha dött i Stockholm av pest? Ds.