NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 18 januari, 2008

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 18 januari, 2008
Skrivet av: Göran Johansson skrivet 2003-05-01, 00:22
Niclas, Gunnar Hylt?n-Cavallius var uppenbarligen stolt över sina anor.  
 
Stamfadern Sven från Håldala kallar han för stubben i en liten skrift om minnen från Sunnanvik tillägnad barnbarnen. Han också talar om släktens anknytning till Snapphanar och samröret med Nils Dacke. Däremot nämner han inget om släkten Hyltenius och Jöns i Hyltan.  
 
Anrep lär i sin släktbok ha använt en ättelängd över släkten Cavallius, Cavallin, Cavalli som GHP ställde samman år 1843. Möjligen kan Jöns i Hyltan ha förts på tal i ättelängden.  
 
Gunnar H.C. hyllade det smålänska sinnelaget och han hade säkert en romantisk uppfattning om Nils Dacke. Hans enda(?) dramtiska försök, skrivet 1845 och framfört 1846, handlade om just Dackefejden. De upproriska smålänningarna i dramat är Nils Dacke, Thord Riddare, Lille Jösse, Peder Skrifvare, Peder Skegge, Harald i Walåker, Sven, Sibbe och Masse. Herremännen är Gudmund Slatte, Måns Pedersson Stjerna och Måns Holm.
 
För ett tiotal är sedan träffades medlemmar av släkten Silfverskiöld/Hyltenius i Lund för att högtidlighålla minnet av professorn Nils Hyltenius - Silfverskiöld. Händelsen blev omskriven i pressen liksom släkttraditionen om Jöns i Hyltan och Nils Dacke. Möjligen finns det någon i släkten Silfverskiöld som känner till mer om upphovet till sägnen.  
 
Var tror du att Gunnar Hylten-Cavallius efterlämnade släktanteckningar förvaras? Finns kanske något i Växjö?