NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 18 januari, 2008

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 18 januari, 2008
Skrivet av: Göran Johansson skrivet 2003-04-26, 23:36
Bo och Niclas  
 
Jag tror att den räta linjen till NILS DACKE är synnerligen tvivelaktig. Men det utesluter inte att samband med andra medlemmar av Dackesläkten är tänkbar. Tycker ni mot den bakgrunden att kronologin är omöjlig? Änkemannen år 1645 JONAS, JOEN, JÖNS eller vad han nu egentligen hette kan väl ha varit far till en son ANDERS född ÅR 1598? SSf är beträffande JONAS inte kategoriskt och anser att olika tolkningar för den aktuella tiden är möjliga - observera kommentaren nedan om förväxlingar redan i samtiden
 
Förekomsten av namnen JON, NILS och LARS i 1600-talets Hyltan är intressanta om man ser till namnvalet hos Nicolaus Hyltenius (Silfverskiöld) söner som hette NILS, LARS, JONAS, JOHAN och ABRAHAM. De två sistnämnda sönerna kan ha fått sina namn från mödernet.
 
Saxat ur SÅ STAVAR DU NAMNEN - SLÄKTFORSKARFÖRBUNDETS NAMNLISTA  
 
JOEN sidoform till Johan (möjligen ibland också till Jon); vanligast på 1500- och 1600-talet.
 
JON för det mesta en kortform av Jonas, men kan under 1500- och 1600-talet ibland vara en sidoform till Johan (Joan, Joen).  
 
JONAS grekisk form av ett hebreiskt namn (Jona); vanligast i Skåne och Norrland. Namnet torde inte ha blivit allmänt hos allmogen förrän i slutet av 1600-talet och på 1700-talet. I äldre tid förekom det mest i kortformen Jon, som lätt förväxlas med Joen (av Johan). Sådana förväxlingar gjordes redan i samtiden, vilket ytterligare förvillar för forskaren.
 
Hyltan är omtalad i Vissefjärdas hembygdsbok I Dackebygd. Brukaren under åren 1636-1650 heter Jon enligt artikelsförfattarna som också skriver att namnet har flera olika stavningar. De tror för sin del att det handlar om en och samma person.
 
Släktraditionen om anknytning till Dackesläkten kan vara korrekt. Den till namnet mest (ö-)kände Dacken på kulturhistorikern Gunnar Hylt?n-Cavallius tid torde ha varit Nils Dacke. Då fick det bli denne som blev stamfar. Var för övrigt Olof, Lars och Jon Dacke mfl upptäckta av forskarna på Gunnars tid - jag minns inte vad de tryckta källorna säger?
 
Kan vi i alla fall inte vara överens om att Hyltan i Målilla är fel plats!  
 
Vänlig hälsning
Göran