NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2003-04-26

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-04-26
Skrivet av: Niclas Rosenbalck skrivet 2003-04-26, 07:49
Hej Göran!
 
En sak bör vi nog ha klart i alla fall och det är att Jonae står för Jonsson och inte Jönsson. Om Fadern till kyrkoherde Andreas Jonae i Ölmstad hetat Jöns skulle kyrkoherden ha latiniserat sitt patronymika till Johannis. Uppgiften att fadern varit en torpare Jöns i Hyltan är således felaktigt då namnen Jon och Jöns under denna tid tagit sig fasta skilda former.
 
Dacketradition är intressant men kan likväl vara en myt som uppkommit i slutet av 1800-talet. Frågan är vem som först lanserade den och när?  Har inte den kände kulturhistorikern Gunnar Hylt?n-Cavallius nämnt något om denna tradition i sina efterlämnade släktanteckningar? Om han ej gjort så torde traditionen om Dacke som stamfar för släkten Hyltenius ej varit spridd i släkten under hans tid. Han (GHC) hade ett stort intresse av genealogi och släkttraditioner.  
 
Finns det någon Jon belagd i Hyltan i Vissefjärda i slutet av 1500-talet och i början av 1600-talet? Det borde vara tionderäkenskaperna som ger bäst besked denna tid eftersom årliga räntan (jordeboken) oftast har viss eftersläpning av ansvarig brukarnamn.  Att en Jon i Hyltan nämns 1634ff  är inget bevis att denne var fader till kyrkoherden eftersom denne (Andreas Jonae Hyltenius) var född så pass tidigt som 1598.