NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2004-05-23

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2004-05-23
Skrivet av: Christina Norén-Svensson skrivet 2004-05-23, 07:01
Samuel!
”Emerentia” förekommer flitigt inom vissa släkter på 1630- 1750-talet. 
Emerentia Lybecker g.m. P. J. Christiernin var i sitt första äktenskap g.m. Samuel Buschenfelt. Deras dotter Brita B. gifte sig med kyrkoherden, prosten m.m. Gustaf Barchaeus. Dessa blev föräldrar till Emerentia Sophia som 1753 gifte sig med Gabriel Timm.
Emerentia Lybeckers mor hette för övrigt också Emerentia (Runsvik) Se Elgenstierna, ätterna Lybecker resp. Runsvik.
 
Några reflektioner kring dopnoteringen rörande ”Gabriel Timm, Högfors, och dess hustru Christiania Isacsdotter i Prästgården”.   
Varför står inte samma adress på Gabriel och Christiania kan man undra - om de nu var man och hustru? Precis som Torsten Berglund skriver har också jag noteringen att Isaac Isaakssons dotter Ch. dog ogift. Jag upptäckte att i ”Christierninska Stamtavlorna”, Tab.5 står hennes namn stavat ”Christiana”. Kan det vara så att dottern ”Christiana Isacsdotter i Prästgården” är dopvittne och att det inte står hustru framför hennes namn utan jungfru eller något annat?
 
Så till frågan om Catharina/Carin Erichsdotters förfäder!
Carin kom från Hummelsta gård, som är en av de större gårdarna i Haraker, strax norr om Västerås (U). I Hülphers genealogier 3:126 står att läsa att  Christiern Månsson gifter sig 1625 d.6 nov. med Catharina Ersdotter på Humelsta. De var trolovade sedan 6 sept. samma år. Hummelsta var sannolikt en släktgård, som gick i släkten ytterligare några generationer. Se nedan. 
 
Troligen var Carin syster till ”hospitalskaplanen” m.m Laurentius Erici Hummelstadius f. i Haraker, död i Falun 1665. Hans far hette Erik på Hummelsta och levde på Hummelsta gård i Haraker 1615- 31 enl. Älvsborgs lösen och Mantalslängder 1638 och 1641.
 
Kanske finns någon som ytterligare och bättre utforskat Carins anor?
 
Christierns & Carins förstfödda, dottern Margareta föddes 1626 på Hummelsta gård i Harakers socken. Deras yngsta dotter Christina bodde som gift med sin familj på Hummelsta gård. Flera av hennes barn är födda där. Efter maken Abraham Schleichers död 1686, bodde Christina som änka på Hummelsta gård. Abraham S. var född 1618 i Stolberg, Tyskland och kom som bruksinspektor till Skultuna Mässingsbruk på 1640-talet. (Skultuna är grannsocken till Haraker) I Harakers kyrka hänger idag en ljuskrona i mässing, den mittersta i mittgången - skänkt av Christinas make. Citat ur B. Flodins ”Harakers Kyrka”: ”I långhuset hänger tre stora ljuskronor av mässing. En krona, krönt av en kvinnofigur med palmkvist skänktes 1705 av häradshövding Lars Hvasser, Kättsta. Fru Fortuna kröner en annan ljuskrona, en gåva 1688 av bokhållaren Abraham Sleisher, Hummelsta. En krona för 16 ljus skänktes 1645 av fältsekreteraren Lars Örnstierna, Kättsta.” 
 
Ytterligare 2 generationer bodde på Hummelsta gård. En sonson till Christina & Abraham är omskriven av Carl v.Linn? i boken Nemesis Divina(den gudomliga vedergällningen). Linn? har skrivit om mordet på Isaac Schleicher. Isaac (d.y.) sköts till döds i december 1740 då han skulle gå till sängs på Hummelsta gård i Haraker. Han var då änkling efter Catharina Fegerskiöld (Hülphers). Sannolikt ett släktdrama. Ur ”Christierninska stamtavlorna” (Tab.12) framgår att Isaac var trolovad med en änkefru Charlotta von Bysing. Linn? omtalar att Isaac givit henne ett säteri, vilket förtretade mågen, som mordiskt sköt Isaac Schleicher d.y. 
 
Flera släktfamiljer har bott på gården. Isaacs syster Agneta gift med kapten Georg Henrik Garff bodde ett årtionde före mordet, från mitten av 1720-talet till en bit in på 30-talet, på Hummelsta gård och flera av deras barn föddes där. Idag bor 2 familjer på gården. Det är lätt att tänka sig att gården kunde hysa flera familjer också för 300 år sedan.
 
Källor:
- Elgenstierna, ätterna Lybecker samt Runsvik
- Hülphers genealogier 3:126
- B. Flodins ”Harakers Kyrka”
- Pehr Niclas Christiernin: ”STAM-TAFLOR till upplysning om den Christierninska slägten”, tryckt i Upsala 1735.
- Carl v.Linné Nemesis Divina