NULL Skriv ut sidan - Spett / van der Speet

Anbytarforum

Titel: Spett / van der Speet
Skrivet av: Stefan E Sundbäck skrivet 2002-07-11, 08:18
Hej!
 
När det gäller tidiga noteringar om efternamnet Spett kan det sägas att det ofta skrivs Spet/Speet, vilket kan tyda på att e:et till en början har varit långt.
 
Bland de tidiga noteringarna kan följande notering tjänstgöra som exempel:
 
'Enligt Svappavaaras mantal år 1667 stavades han även som Jonas Joensson Speet.'
Citatet är hämtat från diskussionen Spett på www.vallon.a.se Inlägget skrevs den 14 februari 2000 kl. 12.21 av Christer Rosenbahr.
 
Vallonforskaren Kjell Lindblom anger följande i ett inlägg om släkten Spett om kanske en av de tidigaste noteringarna om en man vid detta namn i Sverige (samma källa: vallon.a.se/Efterlysningar och tips: Vallonsläkter: Spett: 23 september 1999 kl. 20.17):
 
Michiel Speet arbetar som hammarsmed vid Storhammaren i Norrköping 1628--29 (K 64). Han finns 1642--43 vid Gyttorps bruk och har det förstnämnda året sex personer i sitt hushåll. Flera av dessa är säkert medhjälpare eller drängar.  
Åren 1652--54 har han arbete vid Fermansbo hammar enl mtl.
 
När Susanna Johansdotter Spet gifter sig med Henrich Henrichsson Moscojärvi 1723 stavas alltså namnet Spet.
 
När det gäller förleden van der, har jag sett den återgiven hela tiden jag forskat kring denna släkt och det rör sig om c:a 10 år. Mina efterforskningar började med att jag fick reda på att min anfader brukspredikanten Michael Andreae Constenius var gift med Maria Catharina Jacobsdotter van der Speet. Denna uppgift härrör från Konst Familie Archief. Huruvida detta kan stödjas i det svenska arkivmaterialet är nog mycket osäkert. Å andra sidan kan ju lätt van der tappas bort i Sverige. Det kan naturligtvis även ha att göra med antagandet att namnet skall vara en översättning av franskans de Clou samt att det idag existerar en släkt van der Speet i Belgien. Det är det närmaste ett svar jag kan komma.
 
M v h, Stefan