NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2000-05-31

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2000-05-31
Skrivet av: Carl-Fredrik Hanzon skrivet 1999-06-12, 21:19
Denna diskussion överförd hit. från:
------------------------------------------------------------------------
Anbytarforum: Landskap (efterlysningar m.m.): Östergötland: Efterlysningar: Vallentin Nejder skräddare i Godegård  
------------------------------------------------------------------------
Petter (Per) Danielsson Allard (1690-1739) (se det ovan nämnda inlägget) var son till Daniel Allard, som var född 1660 (döpt 27/5, namnet ej inskrivet i fb/dpb) på Finspångs bruk, Risinge sn, död 1698 1/12 (begr. 1699 1/1, tillsammans med en avliden dotter) i Godegårds sn, Han var hammarsmedsmästare vid Godegårds bruk.
Vem hans hustru var, är däremot inte känt. Det finns heller inga dopvittnen till sonens dop som kan kasta ljus över saken.  
 
Förutom Petter och den tidigt avlidna dottern är endast ytterligare en dotter känd: Kerstin Danielsdotter Allard, född 1693 (döpt 10/9) i Godegårds Bruk och socken. Hon gifter sig 1715 27/11 i Godegård med Johan Michelsson Grell, hammarsmed vid Godegårds Bruk. Deras äldsta dotter får namnet Catharina, född 1717 (döpt 20/9) vid Nysmedjan, Godegårds socken.
 
När Petters Allards barn döps (mellan 1715 och 1731) förekommer dopvittnen tillhörande släkterna Stockhaus (många gånger), Grell, Robert och Bornelius. Ett av barnen döps också till Catharina, f 1728 (döpt 19/1). Kan man tänka sig att Catharina är Petters och Kerstins mors namn? (alltså den till namnet okända hustrun till Daniel Allard) I så fall skulle en lämplig kandidat vara följande: 1722 3 dec begrovs sal. hustru Cathrina Antonsdotter på Bruket, 53 år [Godegård CI:1] Hon skulle i så fall ha varit född ca 1669 och är sannolikt dotter till Anton Robert, som jag nämnde i mitt förra inlägg. Ålders- och namnmässigt skulle hon passa mycket bra som Daniel Allards okända hustru. Men det krävs ju bevis, eller åtminstone indicier för att göra saken sannolik. Hon får nog tyvärr förbli okänd, om inte något revolutionerande fynd görs. Men håll med om att kopplingen mellan dopvittnen och namnen Anton och Catharina ändå tillåter en mycket vild hypotes! Men att medlemmar av familjen Stockhaus (Gillis S. med hustru och barn) förekommer så ofta är också tankeväckande.
   
Daniel Allard görs i Lindbloms Vallonsläkter under 1600-talet, del I till son av kolaren och köraren Aman Allard (tab. 3) i Finspång. Han skulle då ha flyttat från Finspång till Godegård i början av 1690-talet. Dock bor Daniel Amonsson Allard kvar i Finspång under hela 1690-talet, och får helt andra barn..... Det rör sig uppenbarligen alltså, (vilket Lindblom så småningom upptäcker, och rättar i del III) om två olika Daniel Allard, en som bor kvar i Finspång, och en som flyttar till Godegård.  
Godegårds-Daniel är enligt min åsikt knappast någon annan än det barn som döps, utan namn, i Finspång 1660 27/5, son till köraren Jacob Allard (tab. 6) och hans hustru Katlin (Katarina) Cardon.
De gifter sig redan 1654 7/5 och har sannolikt hunnit med uppskattningsvis två barn innan Daniel föds 1660. I slutet av 1680-talet dyker tre personer med namnet Allard upp vid Godegårds Bruk: Johan, Daniel och Jacob, alla hammarsmeder. Johan A. får sönerna Jacob och Per, Daniel får som nämnts sonen Per (Petter), och Jacob kallas när han gifter sig vid Kvarns
Bruk, Kristbergs socken (Ög) Jacob JACOBSSON Lar (han är f.ö. identisk med den Jacob Allard som Lindblom tar upp under tab. 13 som boende i Kvarn 1692. Han är alltså INTE identisk med Jacob Matthessohn, som är en helt annan person.) Namnet Jacobsson gör ju att han svårligen kan identifieras som någon annan än Jacob, döpt 1668 3/4, son till det nämnda paret Jacob A. och hustrun Katlin (tab.6). Med tanke på namnskicket (Jacob A:s far heter ju Pierre/Per), och att de förefaller ha lämnat Godegård ungefär samtidigt och är hammarsmeder, medan de flesta Allardar är körare (den presumerade modern förefaller dock ha gift om sig med en masmästare, Anders Nilsson), förefaller alla tre att vara bröder. Eftersom vi redan har bevisat Jacobs identitet, borde Daniel vara den som föds 1660 27/5, medan Johan sannolikt är ett av de uppskattningsvis två barn som hinner födas under andra hälften av 1650-talet, men som inte skrivs in i Godegårds kyrkbok. Vallonerna var ju i sin egenskap av kalvinister inte alltför väl sedda av prästerskapet.