NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 15 december, 2013

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 15 december, 2013
Skrivet av: Peder Andersson skrivet 2011-01-04, 08:43
Niclas,
 
Intressant att se de tryckta källorna till uppgiften om Knuts födelsår 1211. Jag har inte sett tidigare denna artikel av Axelsson i PHT 1958. Det är uppenbarligen rätt luddigt i vad som återges som källhänvisning och inte för Knuts inringade födelseår 1211 - och vad slutsatser dras - av andras slutsatser, och vad de konkret bygger på.
 
Jag har inga fler uppgifter på Svantepolk Knutsson, men kikade på vad SBL hade i övrigt att nämna om honom.
 
Nat. Beckman skriver i sin biografi, i SBL 1, över Algot Brynolfsson (torde varit född senast omkr. 1228), lagman i Västergötland, bl.a:
 
...Vid Alsnö möte år 1279 (icke 1285, som den bevarade avskriften av beslutet felaktigt uppger) är han konungens kansler, och i denna egenskap nämnes han senare vid upprepade tillfällen. Brodern Rörik Algotsson bevittnar både i Alsnö och vid andra tillfällen konungens brev. Det är tydligt, att Algotssönerna stå i gunst hos konungen. Man torde kunna säga, att utom konungahuset var det blott en enda man, som kunde tävla med Algot och hans söner i makt och anseende. Denne man var herr Svantepolk Knutsson, sonson till konung Valdemar II i Danmark och dennes älskarinna, en dotter till Gutorm jarl; han var gift med en dotterdotter till konung Sverker d. y., vilken var syster till konung Erik Erikssons gemål och sonsons dotter till Birger (I) Brosa, svears och götars frejdade jarl. Svantepolk hade i arv fått en avsevärd del av den Sverkerska familjeförmögenheten, hans husfru en annan del och åtskilligt Folkungagods därjämte. Om den sammanstötning med herr Svantepolk, som kom lyckan att hastigt och våldsamt vända sig från Algotssönernas släkt, berättar Ericus Olai: Samma år (1288) i mars månad rövade herr Folke, son av herr Algot, västgötarnas lagman, fröken Ingrid, dotter av herr Svantepolk. Därför tillfångatogs i samma månad herr Algot, Folkes fader, och herr Rörik, hans broder. Men hans övriga bröder, herr Peter kanslern, Bengt och Karl, flydde till Norge och mottogos väl av Norges konung. Och något längre fram fortsätter han: Samma år (1289) befriades ur fångenskapen herr Algot och herr Rörik. Men Karl, broder till herr Rörik, halshöggs i Lindö, där han hade rövat (eller dit han hade fört den rövade) fröken Ingrid. Men Rörik flydde till Norge, där han avled. De här berörda händelserna och deras följder äro i sig själva romantiska och ha givit anledning till en ganska livlig legendbildning. Det gäller vid deras bedömande först att se till, vad vi ur de samtidiga autentiska källorna, urkunderna, erfara om saken. [SBL 1, Nat. Beckman, 1. Algot Brynolfsson, s. 388-391.]
----------
 
 
Mvh
 
//Peder