NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2015

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2015
Skrivet av: Leif Tennare skrivet 2015-06-10, 23:19
Vem var Ragnvald Jarl - och var verkade (/bodde) han?  
 
Norrmannen Sigvath Tordsson Skald var omkring år 1018 utsänd av Olof Haraldsson i Norge för att medla fred  mellan Olof Haraldsson, Olof Skötkonung och Ragnvald Jarl.  Händelserna är referade i Sigvaths ”Austrfararvisur”.  Sigvaths resa skulle gå till östra 'Svitjod', till Ragnvalds by och gård. Sigvath anger indirekt, att Ragnvalds hemort låg ”á austrvega alt med graenu salti” - vid östervägen intill havet. Detta lyckades Snorre Sturlasson ca 200 år senare tolka som Skara i Västergötland, vilket Curt Weibull helt förkastar - ingenting i Sigvaths strofer talar om Västergötland.  Snorre gjorde dessutom Ragnvald till jarl i Västergötland.
 
Ragnvalds patronymikon är okänt, men har av Snorre angetts som Ulfsson. Tyvärr finns denne fiktive Ragnvald Ulfsson med i SBL, och omnämns där som jarl i Västergötland eller Östergötland.
 
T.o.m. den mycket källkritiske Hans Gillingstam, har i SBL - 'Stenkil' -  olyckligtvis låtit Ragnvald Ulfsson  slinka igenom utan någon kommentar gällande patronymikonet.
 
Ragnvald sägs vara en dansk jarl som följde Knut den store  av Danmark till England. År 1019 undertecknade han som vittne, jämte konung Knut, dokument i England. Han var svåger till Olav Tryggvasson i Norge, gift med Olavs syster Ingeborg, och lär ha varit mycket god vän med Olof Haraldsson.
 
Det intressantaste frågeställningen - och orsaken till att jag öppnar den här tråden - är var Ragnar jarls  jarlsdöme låg, såvida man inte köper Snorres eller Lies hypotes..
 
Frågan är då vad man menar med östra Svitjod. När Snorre berättar om Upplands tre folkland, så nämner han också ett område  ”Sialand (Sjölandet?) och det som hör till”, liggandes öster om folklanden, vid havet, och har egen lag och ett eget landsting. Bertell drar direkt slutsatsen att det rör sig om Åland, enär Roslagen ”säkerligen adrig haft  eget landsting”.  
 
Åland var redan på 500-talet till fullo befolkat, och järnåldersfynden och de många ättehögarna binder helt klart landskapet samman med Mälarlandskapen. Några egna särdrag som skiljer Åland från Mellansverige finns egentligen inte under den hedniska tiden enligt Uppsalaforskaren Lars Hellberg. Man kan därför antaga att det i princip var samma folkgrupp som bodde på Åland, som den i Roslagen - och att såväl Roslagen som Åland ingick i ett Sialand, som möjligen inkluderade även kusttrakterna i Egentliga Finland såväl som kustregionerna kring Finska viken. Sialand skulle alltså vara en del av Mäster Adams stora ”Sveonia” liksom Svedia (Svitjod), men då sannolikt som underlydande och/eller skattskyldiga till Svearna.
 
I Nestorskrönikan lär man hitta följande: 'Och de begåvo sig över havet till varjagerna, till ruserna. Ty dessa varjager kallades ruser, liksom andra kallas svear. En del åter benämnas normanner, anglianer, andra goter. Så ha även dessa sitt namn.' Ruserna var alltså enligt Nestor inte Svear. Med tanke på att många forskare tolkat det som att ruserna kom från Roslagen, så är det inte alltför djärvt att extrapolera hypotesen till att omfatta hela det maritima  'Sjölandet´.
 
Om man hypotetiskt utgår ifrån att Ragnvald Jarls jarlsdöme var 'Sjölandet', så torde han sannolikt på 1010-talet ha varit sjörövare i Östersjön samtidigt med Olof Haraldsson - och på 'samma sida' - med tanke på att de beskrivs som mycket goda vänner.
 
Det förefaller som att Sigvaths resa år 1018 till (östra) Svitjod rörde sig om två separata ärenden, dels ett avtal om Olof Haraldssons giftermål med Olof Skötkonungs 'naturliga' dotter, Astrid, vilken han gifte sig med i januari 1019, och dels ett fredstraktat mellan Olof Haraldsson och hans 'forne' gode vän, Ragnvald Jarl. Det som tycks ha orsakat en viss splittring mellan Olof Haraldsson och Ragnvald Jarl, var att Ragnvald var släkt med en upprorisk norsk jarl Sven (Håkonsson), gift med Holmfrid, dotter till svenske kungen Erik Segersäll, och syster till Olof Skötkonung.
 
Man enades, Olof och Ragnvald skulle i fortsättningen ömsesidigt skydda resande män från motparten: Olof skulle ”väl sörja för var och av hans [=Ragnvalds] huskarlar, som kommer hit [=till Norge], men var och en av dina [=Olofs] män som vill resa österut, skall få stöd och värn hos Ragnvald”. Sigvath skriver - i Weibulls tolkning -, den norske konungen skulle ”hålla överenskommelsen med den mäktige Ragnvald, denne tillvaratar din sak både dag och natt, han är din allra bästa vän som du har i öster längs hela det gröna hav'' (min kursivering).
 
Detta stöder helt klart att Ragnvald hade kontroll över havet öster om Uppland, möjligen ända till Aldeighjuborg och Holmgård. Rusernas land?!
 
Om man får tro Saxo, så hade Ragnvalds son Ulf jarl  'svensk' härstamning - Ulfs syster Gytha, liksom fem av hennes åtta barn, bär nordiska namn, liksom Ulf själv. Ulfs farfar hette Björn liksom en av hans söner.
 
Jag delar Bertells uppfattning att Åland vore ett logiskt centrum i Sialand, och att Ragnvald Jarl mycket väl kunde ha haft sitt säte där ; ”han framträder närmast som en 'furste' eller svensk hövding i öster - han var möjligen som ledare för landstinget lagman på Åland och betraktades där som en 'kung' efter Björn och Olof i Birka omkring 160 år tidigare.  
 
Då jag aldrig rört mig så djupt in i de dunkla tassemarkerna, så ser jag fram emot eventuella kommentarer från experter utrustade med pannlampa - och en prestigelös diskussion.
 
 
Källor:
 
Kari Tarkiainen (2008), Sveriges Österland.
 
Fredrik Lindström,Henrik Lindström. Svitjods undergång och Sveriges födelse.
 
Ragnvald Ulfsson, urn:sbl:7500, Svenskt biografiskt lexikon (Anders Winroth), hämtad 2015-06-10.
 
Erik Bertell, Åländsk Odling(1988), Ragnvald Jarl och Ulf Jarl.
 
John Chrispinsson, Den Glömda Historien. Om svenska öden och äventyr under tusen år.
 
Herman Lindquist, Historien om Sverige. Från islossning till kungarike.
 
(Meddelandet ändrat av ten 2015-06-10 23:28)